Volg architectuur & stedenbouw in Gent op de voet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volg architectuur & stedenbouw in Gent op de voet"

Transcriptie

1 Volg architectuur & stedenbouw in Gent op de voet Browse: Home» 2014» November» Verblijven in de voormalige kantoren van Dagblad Vooruit in de Backstay Hostel Zoek op de website... Gentcement is een blog voor mensen die graag op de hoogte willen blijven van architecturale en stedenbouwkundige ontwikkelingen in en rond Gent. VERBLIJVEN IN DE VOORMALIGE KANTOREN VAN DAGBLAD VOORUIT IN DE BACKSTAY HOSTEL Van voorontwerp tot oplevering, wij voorzien het proces met beelden, info en leuke weetjes! GENTCEMENT OP DE SOCIALE MEDIA 03/11/2014 Binnenstad: Studentenbuurt, Glas, Hotels, Restauratie & renovatie, volgen 421 volgers De stad Gent is een hostel rijker. Net voor de zomer opende Backstay Hostel zijn deuren in de oude Backstage, ook gekend als het voormalige redactiekantoor van Dagblad Vooruit. Vijf jaar geleden kocht de projectontwikkelaar Upgrade Estate het beschermd monument en bijhorend complex in de Sint-Pietersnieuwstraat en renoveerde het volledig. Gentcement kreeg de kans om een nacht te verblijven in de nieuwe hostel en zich eventjes terug in de tijd te wanen. Log in To use Facebook's social plug-ins, you must switch from using Facebook as Backstay Hostel I Ghent to using Facebook as Yannick Baeyens.

2 Inschrijven AGENDA > / tentoonstelling Provinciale Prijs Architectuur > / tentoonstelling STAM: Maquettes. Verbeelding op schaal. CATEGORIEËN + Algemeen Materiaal Baksteen Beton Glas Hout Staal Steen Transparant Thema Infrastructuur Nieuwbouw De fascinerende eclectische voorgevel, van rood en zwart geglazuurde tegels en mat glaswerk, gecombineerd met de uitnodigend brede trappen, trok gegarandeerd al de aandacht wanneer je door de Sint-Pietersnieuwstraat wandelde of aan de naastliggende halte stond te wachten op de bus. Openbare ruimte Restauratie & renovatie Stedenbouw Typologie Appartementsgebouwen Het gebouw werd in 1930 ontworpen door architect Fernand Brunfaut ( Bibliotheken 1972) voor de redactie van het dagblad Vooruit en de drukkerij Het Licht. Het is

3 van buitenaf het meest herkenbaar door de zes tweezijdige erkers uit glas- en ijzerwerk die het gebouw zijn sierlijke en herkenbare uitstraling geven. De oorspronkelijke gevel van een reeds bestaande 19e eeuwse herenwoning kwam op die manier vol uitbundige en kleurrijke geometrische art deco-elementen te zitten. s Nachts symboliseerde de verlichting van de gevel en de inkompartij niet alleen de naam van de drukkerij maar illustreerde zij ook de nachtelijke activiteit die bij het productieproces van een krant kwam kijken. Bron: onbekend. Eengezinswoningen Gezondheidszorg Hotels Installaties Kantoorgebouwen Meergezinswoningen Onderwijs Openbaar vervoer Parken & tuinen Pleinen Religieus Sportfaciliteiten Wijken Binnenstad: Centrum Het was duidelijk dat de socialistische beweging zeer fier was op hun nieuwe gebouw en ze toonde dit ook in architectuurmagazines, affiches en flyers. Binnenstad: Studentenbuurt Binnenstad: Zuid Brugse Poort Rooigem Dampoort Elisabethbegijnhof Papegaai Gentbrugge Kanaaldorpen- en zone Ledeberg Macharius Heirnis Mariakerke Moscou Vogelhoek Muide Meulestede Afrikalaan Nieuw Gent UZ Oud Gentbrugge Rabot Blaisantvest Sint-Amandsberg Sint-Denijs-Westrem Sluizeken Tolhuis Ham

4 Het merendeel van het authentieke interieur, naar het ontwerp van Maxime Brunfaut, de zoon van de architect, ging jammer genoeg verloren tijdens de verhuis van de redactie van de krant en het faillissement van de drukkerij Het Licht. Het gebouw stond een hele tijd leeg tot het in de vroege jaren 90 werd herbestemd tot het nieuwe cultuurcentrum Backstage. Onder die naam is het gebouw bij veel Gentenaars nog steeds het meest gekend. Stationsbuurt Noord Stationsbuurt Zuid Watersportbaan Ekkergem Wondelgem Zwijnaarde RECENTE REACTIES Erwin Schoors on Verblijven in de voormalige kantoren van Dagblad Vooruit in de Backstay Hostel Gentwerpenaar on Minimal Verapazbrug in 2017 Gentwerpenaar on Minimal Verapazbrug in 2017 Olivier Machiels on Grootste klimzaal van Europa (en misschien ter wereld) komt in Gent hanne on Wijk in verandering: de studentenbuurt ARCHIEF In het hoofdgebouw kwam er een ticketshop die nog steeds te zien is als de loketten in de inkomhal een theaterwinkel, een café, vergaderruimte en een appartement. In de voormalige drukkerij werden er repetitieruimten, kostuumateliers, kantoren en een de eigenlijke theaterzaal ingericht. Select Month

5 In 2009 kocht Upgrade Estate het volledige complex voor 3,5 miljoen euro. De ruwbouw van het complex, met het beschermd monument, werd door architectuurbureau a154 in een jaar tijd gerenoveerd. Het werd volledig omgevormd door Nele Van Damme in samenwerking met architect Yannick Baeyens tot de jeugdherberg Backstay Hostel met 108 bedden. Zij stonden samen in voor het totaalconcept en en ontwerp van de bar, de bedden en het receptiemeubel. Bovendien hebben zij eveneens de volledige look & feel bedacht en uitgewerkt alsook alle fijne creatieve details. Ondertussen werd achter het gebouw een nieuwbouw opgetrokken met 105 studentenkamers en een commerciële ruimte op het gelijkvloers.

6 De waardevolle ruimtes (uit erfgoedoogpunt) zoals de inkomhal, de trappenhal en de lokettenzaal bleven volledig bewaard en werden geherwaardeerd. Alle gebruikte kleuren en materialen werden zo gekozen dat ze het meest aansloten op de originele uitvoeringstechnieken van destijds. In de oude inkom vinden we de receptie, met verder op het gelijkvloers een bagageberging en een grote ontbijtzaal met terras. De lobby, bar en ontbijtruimte lopen in elkaar over zodat één grote ruimte wordt gevormd.

7 Deze cafetaria is niet enkel toegankelijk voor toeristen die in het hostel verblijven, maar ook voor de modale Gentenaar. Je kan er een kopje koffie drinken, met de huisgemaakte taart, weg van de drukte van de Sint-Pietersnieuwstraat.

8 De eerste verdieping telt vier slaapzalen voor in totaal 45 bedden, de tweede verdieping zes slaapkamers voor in totaal 36 bedden en de derde verdieping vijf slaapkamers voor in totaal 28 bedden. Alle meubilair werd op maat gemaakt (met stapelbedden tot 3 bedden hoog!) en de verdiepingen hebben specifieke kleuren en accenten gekregen. Zo is ook elke slaapkamer of -zaal genoemd naar een (internationale) krant zoals bijvoorbeeld De Morgen, Die Zeit en The Guardian. De sfeer van de vroegere redactie blijft dus nog steeds in het gebouw hangen.

9 Het valt op dat Backstay Hostel de speelsheid die men terugvindt in de vele art deco-elementen van het gebouw, ook in de kamers doortrekt. Zo vind je overal in het gebouw tot zelfs in de wc s krijtborden terug waar je naar hartelust kan tekenen of boodschappen achterlaten. De decoratie van elke kamer en zaal varieert ook zeer sterk. Terwijl in de ene kamer oude vinylhoezen uit de jaren stillekes als behangpapier dienst doen, hangt een andere kamer weer vol met oude telefoontoestellen. Origineel, en steeds met een al dan niet subtiele knipoog naar het redactieverleden van het gebouw.

10 Achter de letters D A G van Dagblad Vooruit op de gevel, verbergt zich een sobere, betonnen structuur die werd ingericht als zogenaamde blogruimte. Diffuus licht valt via de glazen lichttoren binnen, het zou het een uitstekende plek zijn geweest om dit artikel voor Gentcement te schrijven. Ondertussen hadden we doorheen het kleine raampje boven het computerscherm naar de Vooruit aan de overkant van de straat kunnen turen.

11 Dat de renovatie van het gebouw allesbehalve vanzelfsprekend was, bleek uit het gesprek tijdens onze rondleiding. Zo zag de Dienst Monumentenzorg en Architectuur het bijvoorbeeld niet zitten om het hele gebouw open te laten breken om een liftkoker te plaatsen. Met gevolg dat de grote houten trap nu de enige manier is om op de bovenste verdiepingen te geraken met al je bagage. Dit is misschien niet zo erg, het blijft uiteindelijk nog steeds een jeugdherberg waar van nature vooral rugzaktoeristen komen overnachten.

12 Wanneer we door het gebouw kuieren blijkt, dankzij de respectvolle renovatie van het architectenbureau, de sfeer uit de jaren 30 nog overal aanwezig te zijn. In de traphal hangt nog steeds die typische oude geur, de houten vloeren kraken en piepen en het gebouw is persoonlijk als art deco-liefhebber nu eenmaal een heel mooi voorbeeld van deze architectuurstijl. De gasten mogen van geluk spreken dat ze in een dergelijk icoon van onze rijke Gentse architectuurgeschiedenis kunnen verblijven.

13

14 Weergeven op Google Maps Inloggen Kaartgegevens 2014 Google Afbeeldingen 2014, Aerodata International Een Surveys, kaartfout DigitalGlobe rapporteren Met dank aan Backstay Hostel voor het verblijf en de rondleiding. Tekst: Fréderic Louis & Lucas Selfslagh / Bronnen: Backstay Hostel, Onroerend Erfgoed & Architectuur in Gent & Inventaris Onroerend Erfgoed / Foto s: Luc Roymans, Amaury Henderick & Sarah De Pauw Share 15 Share 44 Share 1 Share Share MUO architecten specialisatie : semi-industriële gebouwen & staalbouwwoningen Tags: a154, art deco, Backstay, drukkerij, Fernand Brunfaut, Fernard Brunfaut, Het Licht, hostel, hotel, jeugdherberg, Maxime Brunfaut, Sint-Pietersnieuwstraat, Upgrade Estate, Vooruit

15 Reacties Gemeenschap Inloggen Sorteren op beste Delen Favoriet Join the discussion Erwin Schoors 3 dagen geleden Heel mooie impressie. Gevel en inkomhal zijn werkelijk pareltjes van interbellum-architectuur met een duidelijke functionele leesbaarheid. Elementen die gelukkig behouden werden in deze volgens mij geslaagde reconversie. 2 Beantwoorden Delen Samengesmolten arbeidershuisjes leiden tot woning die baadt in licht Copyright 2014 Gentcement - Gebruiksvoorwaarden - Project of bijdrage insturen - Adverteren op Gentcement

hergebruik fietsroute

hergebruik fietsroute hergebruik fietsroute ARCAM architectuurroute 10 Deze fietsroute gaat langs zestien gebouwen en plekken in het centrum van Amsterdam. De projeten hebben gemeen dat ze allen op een bijzondere manier zijn

Nadere informatie

[Inrichting & Office Design]

[Inrichting & Office Design] [Inrichting & Office Design] Symbiose De werkzones zijn gesitueerd op de verdiepingen rond de vide. De bekende architect Jo Crepain bouwde in Brussel een uit twee delen bestaand historisch complex om tot

Nadere informatie

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED Bouwen aan de toekomst - De Moed 25 Dit is het nu Maar liefst vijfendertig jaar was Vijverhofstraat 65 in Rotterdam het adres van ons partijbureau. Hier zijn voedselpakketten

Nadere informatie

KonstruKtief. jaarlijks naslagwerk jaargang 25. Architectuur Constructie actua

KonstruKtief. jaarlijks naslagwerk jaargang 25. Architectuur Constructie actua KonstruKtief 2012 #56 jaarlijks naslagwerk jaargang 25 Architectuur Constructie actua MINIMALISTISCH DESIGN, MAXIMALE TRANSPARANTIE Buiten komt sierlijk naar binnen: het Artline schuifraam is kunst met

Nadere informatie

Abruzzen. Logeren bij de beschermengel van de

Abruzzen. Logeren bij de beschermengel van de 38 italië Het enige wat nodig is om een middeleeuws dorpje en misschien wel een complete streek van de teloorgang te redden, zijn de goede intenties van welgeteld één man. Maak kennis met Daniele Kihlgren,

Nadere informatie

Special Batibouw DE HYPOTHECAIRE LENING. een handleiding. anders en beter DOSSIER OUDE TECHNIEKEN TIEN JAAR NATUREPLUS - EEN STAND VAN ZAKEN

Special Batibouw DE HYPOTHECAIRE LENING. een handleiding. anders en beter DOSSIER OUDE TECHNIEKEN TIEN JAAR NATUREPLUS - EEN STAND VAN ZAKEN livre Vibe 61.indb Sec1:17 7/0/1 13:44:46 Wonen met de Kwartaaltijdschrift Natuur WmdN 61 lente 01 * van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen Maart 01 nr. 77 31ste jaargang 3,50 De

Nadere informatie

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Renée Feenstra Yassine Nacro Stella Geraerts Tessa Kramer Tom de Jong Niels de Boer CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Atelier Stedelijke Vernieuwing & Duurzame Gebiedsontwikkeling Renee Feenstra Niels de Boer

Nadere informatie

InDetail. De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie

InDetail. De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie InDetail Magazine van het Restauratiefonds JAARGANG 3 / NR 6 / 2012 De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie 2 VOORWOORD

Nadere informatie

~ Gaaike Euwema ~ Directeur Woondiensten Nijestee

~ Gaaike Euwema ~ Directeur Woondiensten Nijestee H 1 Gaaike Euwema Directeur Woondiensten Nijestee Kijk nou toch eens, een digitaal album met foto s van al onze gepimpte portieken. We zijn heel trots op dit project en willen deze trots graag met jullie

Nadere informatie

Als de zelf. stad. 18 architectenweb. Foto s: ScagliolaBrakkee

Als de zelf. stad. 18 architectenweb. Foto s: ScagliolaBrakkee Als de zelf stad Sinds de Rotterdamse gemeenteambtenaren naar De Rotterdam verhuisd zijn, ontvangen ze hun gasten daar op de 22 e verdieping. In de plint was hiervoor te weinig ruimte. Het interieur dat

Nadere informatie

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK INHOUDSOPGAVE. INLEIDING waarom heb ik dit onderwerp gekozen. DEFINITIE VAN VERRASSEN MIJN VISIE MEDESTANDERS TEGENSTANDERS VERRASSEN IN DE PRAKTIJK verrassen

Nadere informatie

25 A G architecten PB 1

25 A G architecten PB 1 25 A G architecten 1 voorwoord De tijd vliegt, AG architecten bestaat 25 jaar. Om stil te staan bij deze mijlpaal hebben we 25 projecten geselecteerd, die staan voor de manier waarop we werken. Ze laten

Nadere informatie

Architectuur Met GrOte A

Architectuur Met GrOte A Architectuur MET GROTE A Tussen de spoorweg en het kanaal Brugge - Oostende verrees onlangs het nieuwe hoofdkantoor van Verhelst Aannemingen en Verhelst Machines. Functioneel, strak en mooi: zo kun je

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN DOOR RAAD VAN STATE VERNIETIGD

BESTEMMINGSPLAN DOOR RAAD VAN STATE VERNIETIGD MET O.A. 2 BESTEMMINGSPLAN VERNIETIGD. 4 KONINGINNEBUURT DUURZAMER. 6 BERICHTEN VAN DE GEMEENTE. 7 SNEEUW RUIMEN EN WONEN AAN DIACONESSENPLEIN WORDT NOG LEUKER. 10 SLOOP PROVINCIEHUIS. 11 TOEKOMSTVISIE

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN LANDELIJK LOGEREN

EEN NIEUW BEGIN LANDELIJK LOGEREN EEN NIEUW BEGIN LANDELIJK LOGEREN In het Zuid-Hollandse Hoogmade staat de Krukhuisboerderij. Deze staat er al heel erg lang. Of toch niet? De twijfel slaat toe bij wie er een bezoekje aan brengt. Nieuw

Nadere informatie

rijkskantoor turfmarkt 147 den haag

rijkskantoor turfmarkt 147 den haag 04 Europees maatkostuum voor nieuw rijkskantoor 10 Hans Kollhoff: De omgeving met de nieuwbouw verzoenen 34 Stef Blok: Je voelt de transparantie 38 Twee zielen, één gebouw 52 De zon schijnt weer in de

Nadere informatie

BUILD. Belgische aan MIT. 3D-printen: hoe zit het? WONEN OP ZEE: DE ENIGE MANIER VOOR DE MENS OM TE OVERLEVEN? Ik wil de bouw een geweten schoppen

BUILD. Belgische aan MIT. 3D-printen: hoe zit het? WONEN OP ZEE: DE ENIGE MANIER VOOR DE MENS OM TE OVERLEVEN? Ik wil de bouw een geweten schoppen Juni 2015 BUILD hoe zullen we wonen in de toekomst? Belgische aan MIT Ik wil de bouw een geweten schoppen 3D-printen: hoe zit het? Een gebouw printen lukt nog niet WONEN OP ZEE: DE ENIGE MANIER VOOR DE

Nadere informatie

Jaargang 4 - Editie 12-2015 verschijnt 4x/jaar - P914373 afgiftekantoor Antwerpen X BOUW IN THE SPOTLIGHT + BU LDERS. bouwmagazine zonder muren

Jaargang 4 - Editie 12-2015 verschijnt 4x/jaar - P914373 afgiftekantoor Antwerpen X BOUW IN THE SPOTLIGHT + BU LDERS. bouwmagazine zonder muren BOUW IN THE SPOTLIGHT Jaargang 4 - Editie 12-2015 verschijnt 4x/jaar - P914373 afgiftekantoor Antwerpen X + BU LDERS FACTS bouwmagazine zonder muren COLOFON Builders Facts is een initiatief van dmotion

Nadere informatie

Exploratie Berlijn. The International Award For Young People 28/06/2014-01/07/2014

Exploratie Berlijn. The International Award For Young People 28/06/2014-01/07/2014 Exploratie Berlijn The International Award For Young People 28/06/2014-01/07/2014 D e e l n e m e r s : R e b e c c a B e l m e r, T i a r a A v é, I r i s S t a l, J a n n e k e K l u v e r s & S h i

Nadere informatie

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach

Samen. wonen01. De Mercatus starterslening. Een chaos in huis? Neem een opruimcoach één van de vijf koopvoordelen van Mercatus De Mercatus Starterslening Dit is een zeer aantrekkelijke regeling waarbij Mercatus een gedeelte van de lening voor haar rekening neemt. Zie het als een tweede

Nadere informatie

stadsvernieuwing leuven editie september 2011 jaargang 8 nummer 4 het nieuwe kessel-lo kop van kessel-lo i leuven-noord i centrale werkplaatsen

stadsvernieuwing leuven editie september 2011 jaargang 8 nummer 4 het nieuwe kessel-lo kop van kessel-lo i leuven-noord i centrale werkplaatsen MOZAIEK stadsvernieuwing leuven editie september 2011 jaargang 8 nummer 4 het nieuwe kessel-lo kop van kessel-lo i leuven-noord i centrale werkplaatsen INHOUDSTAFEL pag. 04 Kop van Kessel-Lo pag. 12 Fietsbrug

Nadere informatie

https://picasaweb.google.com/mattykamminga/wsdontour?authkey=gv1srgconprpr28yytig#

https://picasaweb.google.com/mattykamminga/wsdontour?authkey=gv1srgconprpr28yytig# Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Locatie 1 Grand Theatre Groningen... 4 Locatie 2 Windesheim Zwolle... 6 Locatie 3 Rabobank Nederland - Rabo Unplugged... 7 Locatie 4 Igluu Utrecht... 8 Locatie

Nadere informatie

ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt

ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt voorwoord Bigness is no longer part of any urban tissue. (...) Its subtext is fuck context. Rem Koolhaas in Bigness, or the problem of Large uit

Nadere informatie

Stadhuis Amsterdam. Tijdelijkheid als vitalisator

Stadhuis Amsterdam. Tijdelijkheid als vitalisator Stadhuis Amsterdam Tijdelijkheid als vitalisator Inleiding Begin 2012 werd het verbouwde deel van Stadhuis Amsterdam weer in gebruik genomen. Het ontwerp is opvallend anders dan dat van het gemiddelde

Nadere informatie

Berlijn is nooit, maar wordt altijd.

Berlijn is nooit, maar wordt altijd. Eerste editie: oktober 2004 Beste lezer, lezeres, Eerst en vooral willen wij u bedanken voor het kopen van de eerste editie van. is het gloednieuwe maandblad dat u op de hoogte houdt van de gebeurtenissen

Nadere informatie

modern urban living in a classic space PORTFOLIO

modern urban living in a classic space PORTFOLIO modern urban living in a classic space PORTFOLIO MODERN URBAN LIVING IN A CLASSIC SPACE Over Victoria Lofts waar we voor staan De onderneming De visie Victoria Lofts wordt geleid door het partnership Carel-E.

Nadere informatie

Zaterdag 29 november. Dag Van Het. Appartement. 10 redenen om een appartement te kopen. www.dagvanhetappartement.nl

Zaterdag 29 november. Dag Van Het. Appartement. 10 redenen om een appartement te kopen. www.dagvanhetappartement.nl Zaterdag 29 november Dag Van Het Appartement 10 redenen om een appartement te kopen www.dagvanhetappartement.nl 1 Wonen in een appartement iets voor u? 10 redenen om een appartement te kopen Speciaal voor

Nadere informatie

Woonwensen roltrapgroepen

Woonwensen roltrapgroepen Woonwensen roltrapgroepen Welke woonwensen hebben roltrapgroepen op de regionale woningmarkt? CONCEPT Projectnummer: 12075 In opdracht van: Stadsregio Amsterdam drs. Idske de Jong Sanna de Ruiter MSc dr.

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost A2 Maastricht / Speciale bijlage bovengrondse (her)inrichting / juni 2015 Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost 2 Ontwikkeling vastgoed is Anno 2015 moeten grote gebiedsontwikkelingen

Nadere informatie

De wereld is constant in beweging en de gebouwde omgeving verandert mee

De wereld is constant in beweging en de gebouwde omgeving verandert mee De wereld is constant in beweging en de gebouwde omgeving verandert mee Lelijk eendje transformeert naar mooie Zwaan 1 De transformatie van de beide gebouwen was voor gemeente Zoetermeer aanleiding te

Nadere informatie