SAMEN WERKEN AAN SUCCESVOL ONDERZOEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMEN WERKEN AAN SUCCESVOL ONDERZOEK"

Transcriptie

1 SAMEN WERKEN AAN SUCCESVOL ONDERZOEK

2 WE WETEN DAT HET WERKT De weg naar een wereld zonder spierziekten is die van wetenschappelijk onderzoek - een lange en kostbare weg. Er is veel geduld voor nodig. En geld. En vooral het geloof dat het kan. Van dat laatste hebben we het meest. Voor één van de 600 spierziekten hebben we namelijk al een medicijn gevonden. Hoe dat zich verder ontwikkelt, volgen we in de komende jaren. Want ook bij het in kaart brengen van de langetermijneffecten en het optimaliseren van de behandeling zijn we betrokken. Juist omwille van de tijdspanne en de ups en downs die onderzoek kenmerken, willen wij een constante kracht zijn. Die voor fondsen zorgt waarmee onderzoek opgestart en voortgezet kan worden, die het overzicht bewaart, partijen bij elkaar brengt en niet los laat. Tot we voor alle 600 spierziekten een medicijn hebben. Jan-Ite de Ruijter, Directeur Bij Benthe Oude Smeijers werd toen ze een week oud was de ziekte van Pompe geconstateerd. Tien jaar geleden werd een baby dan meestal niet ouder dan twee jaar. Benthe is een van de eerste patiënten die met enzymtherapie behandeld werden. En worden. Met als resultaat een springlevende Benthe.

3 ALLE SPIERZIEKTEN DE WERELD UIT Het ultieme doel van het Prinses Beatrix Spierfonds is alle spierziekten de wereld uit. Het middel daarvoor is wetenschappelijk onderzoek. En omdat het vinden van een behandeling een lange weg is, willen we in de tussentijd de kwaliteit van leven van patiënten nu verbeteren. Ook hiervoor is onderzoek een belangrijk middel. Bij beide typen onderzoek staat de patiënt voorop, we willen voor hen het verschil maken. Per jaar honoreert het fonds acht tot tien nieuwe onderzoeken. Omdat de meeste onderzoeken een doorlooptijd hebben van een paar jaar, lopen er gemiddeld vijftig onderzoeken. Deze zijn ingedeeld in twee pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar het vinden van een medicijn of behandeling en wetenschappelijk onderzoek naar een betere kwaliteit van leven voor patiënten in het hier en nu. De afgelopen decennia heeft het fonds meer dan vierendertig miljoen euro geïnvesteerd in honderden onderzoeken. Daarnaast investeert het fonds middelen in een derde pijler: het stimuleren van het onderzoeksveld. WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR In deze brochure lichten we de drie pijlers voor onderzoek nader toe, net als de bijbehorende subsidiemogelijkheden voor elke pijler. Daarnaast vertellen we graag wat meer over wie we zijn, hoe het fonds werkt, en vooral ook hoe we samenwerken met onderzoekers, patiënten en andere organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen spierziekten. En een beter leven voor patiënten hier en nu.

4 DRIE PIJLERS VOOR RESULTAATGERICHT WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK 1. ONDERZOEK NAAR EEN MEDICIJN De zoektocht naar een medicijn of behandeling beslaat verschillende fases en neemt jaren in beslag. Elke fase is cruciaal: van het nauwkeurig beschrijven van de verschijnselen en het vinden van de oorzaak, tot het ontwikkelen en lanceren van het medicijn. En er kan zelden een fase overgeslagen worden. Het fonds financiert onderzoeksprojecten in alle fases, waarbij het daadwerkelijk zetten van een stapje naar boven het belangrijkste criterium is. Grote successen binnen dit type onderzoek worden zelden geboekt met een enkele subsidie, maar met weloverwogen ondersteuning die een onderzoeksgroep of lijn continuïteit over de jaren biedt. Voortgang is dan ook een ander belangrijk toekenningscriterium voor het fonds. 2. ONDERZOEK NAAR VERBETERING VAN KWALITEIT VAN LEVEN Omdat het vinden van een medicijn een lange weg is, financieren we ook wetenschappelijk onderzoek dat de kwaliteit van leven van patiënten nu verbetert. Hulpmiddelen, steeds vaker technologisch van aard, en praktische zorg of trainingen die het dagelijkse leven verlichten, behoren hiertoe. In de regel levert één subsidie op dit gebied direct een praktisch toepasbaar resultaat op. Bij dit type onderzoek is de stem van patiënten doorslaggevend, omdat zij als geen ander kunnen aangeven welke problemen de kwaliteit van leven het sterkst beïnvloeden. 3. STIMULEREN ONDERZOEKSVELD Een ander belangrijk aandachtspunt is het stimuleren van de kwaliteit van het onderzoeksveld. Voor nu en later. We vinden het belangrijk dat het beste talent voor ons onderzoeksveld kiest, uitmuntend wordt opgeleid en kan doorgroeien tot de top. Ook willen we dat spierziekten worden ingebed binnen het primaire aandachtsgebied van UMC s. Hiervoor zetten we middelen in die zowel beginnend als gevestigd talent stimuleren. Om zo de continuiteit en hoge kwaliteit van het spierziektenonderzoek in Nederland te waarborgen. Net als de treden van een trap komt met elk onderzoek het hoogste doel - een geneesmiddel - dichterbij in de onderzoekstrap. Een pacemaker zorgt ervoor dat symptomatisch hartfalen bij myotone dystrofie-patiënten niet langer tot vroegtijdige dood hoeft te leiden. Zoals bij Babs Triepels. Jong talent ontmoet onze beschermvrouwe, prinses Beatrix, tijdens een jaarlijks benefietgala voor het fonds.

5 SUBSIDIËRING EN MIDDELENINZET VANUIT DE DRIE PIJLERS Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft geen commerciële belangen en hanteert strikte procedures om zijn fondsen zo effectief mogelijk in te zetten. Voor de toekenning van subsidies worden alle ingediende onderzoeken door zowel een team van buitenlandse experts als door de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het fonds zelf beoordeeld op kwaliteit, relevantie en haalbaarheid. Ga voor meer informatie en aanvragen van subsidies naar subsidieportaal.spierfonds.nl PIJLER 1 - SUBSIDIERONDE ONDERZOEK NAAR MEDICIJN: Via deze jaarlijkse subsidieronde financieren we onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een medicijn voor spierziekten. Een belangrijke factor in de beoordelingsprocedure is impact voor de patiënt, op korte of lange termijn. Het maximumbedrag dat kan worden aangevraagd is ,-. De deadline valt jaarlijks rond 1 oktober. Binnen de reguliere ronde kunnen we gemiddeld 30% van de aanvragen honoreren. Daarnaast wordt elke paar jaar een Wetenschapsprijs uitgereikt van 1 miljoen voor baanbrekend onderzoek. PIJLER 2 - CALL VERBETERING KWALITEIT VAN LEVEN: Vanaf is er een jaarlijkse call voor onderzoek naar verbetering van kwaliteit van leven van patiënten nu. In overleg met patiënten zijn vier thema s gekozen: chronische ademhalingsondersteuning, pijn, vermoeidheid, en conditie. De aanvraag moet binnen een van de vier thema s vallen. Het bedrag dat binnen deze call kan worden aangevraagd is Voor de call is een totaalbudget van maximaal ,- beschikbaar. PIJLER 3 - MIDDELEN STIMULEREN ONDERZOEKSVELD: Scholarships: het fonds stelt subsidies beschikbaar voor wetenschappelijke onderzoeksstages in het buitenland in het kader van een universitaire masteropleiding. Het maximumbedrag dat per student kan worden aangevraagd is 2.000,-. Scholarships kunnen gedurende het hele jaar worden aangevraagd. Activiteit jong talent: vanaf 2016 organiseert het fonds een activiteit voor alle in spierziektenonderzoek werkzame promovendi. Het doel is om jong talent kennis te laten maken met elkaar en het Nederlandse spierziektenveld en hen zo te inspireren. Spierziekten fellowship: binnen het Spierziekten Centrum Nederland worden neurologen met behulp van een fellowship opgeleid tot neuromyoloog. Dit is een specialisatie in de spierziekten. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert de opleiding van één fellow per jaar. Bijzondere leerstoelen: hiermee biedt het fonds een steviger fundament voor kwalitatief onderzoek naar spierziekten en inbedding hiervan in de onderzoekslijnen van de UMC s. De WAR (maart 2014) op de foto: prof. dr. Pieter van Doorn, dr. Jan Damoiseaux, prof. dr. Raymund Roos - voorzitter, prof. dr. Nine Knoers, prof. dr. Silvère van der Maarel, prof. dr. Hans van Bokhoven, prof. dr. Baziel van Engelen, prof. dr. Leonard van den Berg, dr. Hester Lingsma, prof. dr. Peter Heutink, prof. dr. Richard Sinke. Niet afgebeeld: dr. Hermien Kan, prof. dr. Michèl Willemsen, prof. dr. Anne Visser-Meily

6 VIER DOORBRAKEN DANKZIJ WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK VINDEN VAN DE OORZAAK, EN VAN DAARUIT VERDER ONTRAFELEN VAN HET ZIEKTEMECHANISME ONTWIKKELEN VAN EEN GENEESMIDDEL EEN BETER LEVEN DANKZIJ REVALIDATIE Alleen afgaan op de uiterlijke kenmerken is geen garantie voor een juiste diagnose van een ziekte. Dit veroorzaakt onzekerheid voor patiënten en hun omgeving, en soms ook tijdverlies bij een mogelijke behandeling. Daarom stimuleren we onderzoek naar het vinden van de oorsprong van een spierziekte. Zo is met onze financiële steun de erfelijke afwijking gevonden die FSHD (facioscapulohumerale dystrofie) veroorzaakt. Hierdoor kan nu met een snelle test bepaald worden of iemand specifiek deze spierziekte heeft of niet, en is meteen de cruciale basis gelegd voor verder onderzoek naar genezing. HET VERVOLG Op basis van de oorzaak is ook het ziektemechanisme ontrafeld: FSHD wordt, kortgezegd, veroorzaakt door openstaand DNA op bepaalde plekken. Het dichten van deze plekken met een moleculaire stopverf is de volgende stap. Het fonds heeft de Wetenschapsprijs van 1 miljoen uitgereikt aan prof. dr. ir. Van der Maarel en zijn team om deze doorbraak te helpen forceren. Voor er nagedacht kan worden over een mogelijk medicijn, moet de werking van een ziekte bekend zijn. Waar en waardoor ontstaat deze en wat zijn de gevolgen? Dit mechanisme is voor elke spierziekte anders en vereist specifiek onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het ontrafelen van het ziektemechanisme van myotone dystrofie. Deze erfelijke ziekte komt bij 1 op de mensen voor en tast niet alleen de spieren aan, maar ook organen; bovendien neemt de ernst ervan met elke generatie toe. Uit door ons gefinancierd onderzoek blijkt dat er door een fout in het erfelijk materiaal een molecuul wordt geproduceerd dat spiercellen beschadigt en vernietigt. Op basis van deze wetenschap is er nu gericht onderzoek mogelijk naar een middel dat de aantasting van spiercellen door het molecuul voorkomt. Met hoopvolle resultaten. De ziekte van Pompe is, gelukkig, zeer zeldzaam. Hoe jonger je de ziekte krijgt, hoe sneller deze verergert; tien jaar geleden haalde een baby met Pompe meestal de tweede verjaardag niet. In de jaren tachtig werd dankzij onze financiële steun baanbrekend onderzoek opgestart naar de behandeling van de ziekte van Pompe. Het was een enorme doorbraak: er werd in het laboratorium een vervangend enzym gemaakt voor het ontbrekende enzym in de spier, de oorzaak van de ziekte. Na nog vele jaren van studies en testen worden sinds 2006 patiënten behandeld door het vervangende enzym via een infuus toe te dienen. Pasgeboren baby s die meteen worden behandeld, ontwikkelen zich vooralsnog normaal. Bij oudere patiënten stabiliseert de situatie. Er is nog veel onderzoek nodig naar verbetering en de langetermijneffecten van de behandeling. Ook daar blijven we ons voor inzetten. Als je steeds minder kunt, wordt wat je wel kunt steeds belangrijker. Met revalidatiebehandeling leren patiënten het meest uit de hun resterende mogelijkheden te halen. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert op dit moment een onderzoek waarbij twee methoden onderzocht worden: fysieke training om de inspanningscapaciteit te vergroten of te behouden, en gedragstherapie om met de angst voor ziekteprogressie, slaapstoornissen en verminderde sociale steun om te gaan. Het onderzoek loopt in drie medische centra en duurt vijf jaar. Nu al blijken patiënten baat te hebben bij de revalidatiebehandeling. Ze zijn met name minder moe en kunnen daardoor volwaardiger deelnemen aan de maatschappij. Anouska Ramaker heeft FSHD, net als haar moeder Maureen. Ze beseffen dat de zoektocht naar een medicijn nog jaren kan duren, maar zouden allebei mee willen doen aan het testen van medicijnen. Anouska: Als het niet voor mezelf is, dan wel voor mijn kinderen. Revalidatietherapie bevordert deelname aan het maatschappelijk leven en voorkomt verdere achteruitgang.

7 BETROKKEN EN ACTIEF Het Prinses Beatrix Spierfonds is een autonoom fonds. We krijgen geen overheidssubsidie en zijn volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en van giften en donaties. Meer dan collectanten gaan jaarlijks voor ons op pad, en het lukt ons elk jaar weer om vele miljoenen euro s op te halen voor de strijd tegen spierziekten. De mate van succes voor onze fondsenwerving hangt voor een groot deel samen met publiciteit. Patiënte Anouska Ramaker, prof. dr. Silvère van der Maarel en prinses Beatrix spreken elkaar tijdens de benefiet dansvoorstelling Free To Move. Dit jaarlijkse evenement van het fonds brengt spierziekten onder de aandacht bij een breed publiek en is een mooi moment om specifieke spierziekten en/of onderzoeken in de spotlight te zetten. Mensen zijn eerder bereid zich in te zetten voor een goed doel dat ze kennen. Spierziekten zijn relatief zeldzame ziekten, gelukkig natuurlijk. Maar dat maakt het vragen om geld of belangeloze hulp wat moeilijker. Vandaar dat het breed onder de aandacht brengen van spierziekten, en het effect ervan op het leven van patiënten ook een taak van het fonds is. Massa-mediale campagnes, free publicity, besloten bijeenkomsten en openbare evenementen, we zetten alles in om de strijd tegen spierziekten een podium te geven. SAMEN KRACHTIG TEGEN SPIERZIEKTEN Daarbij werken we graag samen met wetenschappers en artsen uit het onderzoeksveld voor bijvoorbeeld: Besloten lezing van een onderzoeker voor een grote gever Uitreiking Wetenschapsprijs tijdens benefietgala in het gezelschap van prinses Beatrix Persvoorlichtingscampagne naar aanleiding van de benoeming hoogleraar Het samenbrengen van jonge wetenschappers en patiënten tijdens het jaarlijkse Spierziektecongres Uitgave van het boek De wetenschap dat het werkt, een verzameling succesverhalen van onderzoek En natuurlijk staan we open voor nieuwe initiatieven. Deel uw idee met Simone van den Berge: of s.van.den.berge@spierfonds.nl

8 SAMEN KRACHTIGER TEGEN SPIERZIEKTEN, IN ALLE OPENHEID Fondsen werven Kennis delen + Subsidies toekennen AMC Erasmus MC LUMC MUMC Radboudumc UMC Utrecht... INNOVATIEF EN 1+1 = 3 Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft in samenwerken. Verschillende partijen die elkaar aanvullen, verbeteren en samen meer kracht kunnen maken in de strijd tegen spierziekten. Daarom trekt het fonds samen op met andere actoren in spierziektenland. Op het gebied van fondsenwerving, voorlichting en belangenbehartiging. Daarbij staan we open voor nieuwe manieren om het gezamenlijke doel te bereiken, ook als die minder vanzelfsprekend lijken. DESKUNDIG EN TRANSPARANT Het Prinses Beatrix Spierfonds werft niet alleen fondsen voor wetenschappelijk onderzoek, maar kent deze fondsen ook toe. Voor zowel werving als subsidiëring hanteren we de hoogste normen qua expertise, kostenefficiëntie en betrouwbaarheid. We werken volgens strikte procedures en in alle openheid. Dat zijn we verplicht aan iedereen die op ons rekent en iedereen die ons steunt. Niet in de laatste plaats onze beschermvrouwe prinses Beatrix.

9 EEN FONDS VAN EN VOOR MENSEN Het directe contact met patiënten zoeken we bewust op. Net zoals we persoonlijk contact met onderzoekers en artsen actief nastreven. Zo blijven we niet alleen goed op de hoogte, maar weet iedereen ons ook te vinden als dat nodig is. Voor vragen, plannen of ideeën. We denken en doen graag mee. Maar ook voor een vrijblijvende kennismaking maken we met plezier tijd vrij. EEN SPIERZIEKTE TAST MEER DAN SPIEREN AAN De strijd tegen spierziekten is even nodig als ambitieus. Er zijn immers meer dan 600 verschillende spierziekten, waarvan sommige nog nauwelijks onderzocht zijn. En alleen in Nederland tellen we al ruim patiënten. Mensen, van baby tot bejaard, die dagelijks de effecten van hun ziekte ondervinden. Soms als lichte handicap, vaker als een echte belemmering in het functioneren, thuis en op het werk. Fysiek en mentaal. Ook het leven van gezinsleden wordt beïnvloed door de ziekte. Ouders, kinderen, partners, broers en zussen. De impact van spierziekten is groot, de zorg en de hoop die we daar tegenover kunnen stellen, voelt daarom vaak heel klein. DE KRACHT VAN PATIËNTEN Toch zijn het juist de patiënten die steeds weer laten weten hoe zeer ze ons werk waarderen. Hartverwarmende reacties, als vanzelfsprekende medewerking en openheid. We hebben er oprechte bewondering voor, en putten er enorme kracht uit. Omdat we daardoor weten waarvoor we het doen. Of liever nog: voor wie. Dr. Ellen Sterrenburg is hoofd beleid en onderzoek: Het Nederlandse onderzoeksveld voor spierziekten is toonaangevend. Op nationaal en internationaal niveau. De specialisatie per onderzoekscentrum gekoppeld aan een goede onderlinge samenwerking is een vruchtbare combinatie. Met resultaten om trots op te zijn Dr. Simone van den Berge is coördinator wetenschappelijk onderzoek: Bij het verdelen van de fondsen staan er twee dingen voorop: het moet het belang van de patiënt direct steunen, en het is gegeven geld. Mensen verwachten de grootste zorgvuldigheid van ons, daar zijn we ons zeer bewust van Persoonlijk contact motiveert en brengt je op nieuwe ideeën.

10 DE FINANCIËLE MOTOR IN DE STRIJD TEGEN SPIERZIEKTEN In Nederland hebben mensen een spierziekte = 1 op de 80 Nederlanders Elk jaar gaan er collectanten voor hen de deuren langs = deuren In totaal lopen er 51 wetenschappelijke onderzoeken Het fonds heeft een onafhankelijk en vrijwillig bestuur Anno mei 2015: drs. Maddy Smeets, prof. dr. John Wokke, prof. dr. Jacqueline Cramer, drs. Hein Blocks, mr. Peter Habraken en dhr. Jan Driessen mensen steunen het fonds met donaties = 1 op de 500 Nederlanders Van iedere euro die binnenkomt, gaat 82 cent rechtstreeks naar onderzoek en ondersteuning, 15 cent naar fondsenwerving en 3 cent naar administratie en beheer Onderzoek en ondersteuning Fondsenwerving Administratie en beheer Van al dat geld kunnen 150 wetenschappers in Nederland nu onderzoek doen De afgelopen 5 jaar kregen we bijna 100 subsidieaanvragen voor onderzoek; 42 daarvan hebben we kunnen honoreren INKOMSTEN Giften en donaties 20% Collecte 18% Nalatenschappen 23% Loterijen 15% Cofinanciering 9% Baten financiële activa 13% Overige baten 2% UITGAVEN Wetenschappelijk onderzoek 47% Patiëntenondersteuning 21% Voorlichting en bewustwording 17% Fondsenwerving 13% Administratie en beheer 2% Deze feiten en cijfers zijn gebaseerd op 2014

11 KRACHTIG TEGEN SPIERZIEKTEN Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim mensen. Het is ons doel om alle spierziekten de wereld uit te krijgen; ons middel is wetenschappelijk onderzoek. We financieren en stimuleren onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. We kunnen dit alles doen dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers. Kijk voor meer informatie van het fonds voor onderzoekers op prinsesbeatrixspierfonds.nl/onderzoekers Kijk voor alle lopende onderzoeken op prinsesbeatrixspierfonds.nl/onderzoeken prinsesbeatrixspierfonds.nl

Groei door innovatie. Beleidsplan

Groei door innovatie. Beleidsplan Groei door innovatie Beleidsplan 2016-2020 De spieren in het mensenlichaam sturen alles aan. Van een glimlach tot een wandeling. Van drinken tot plassen. Van lachen tot ademen. Een spierziekte tast dus

Nadere informatie

ALS Centrum Nederland

ALS Centrum Nederland ALS Centrum Nederland In deze brochure vertellen wij over ALS (amyotrofische laterale sclerose) en over ALS Centrum Nederland. Wij spreken over ALS maar bedoelen dan ook PSMA (progressieve spinale musculaire

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma. Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen?

Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma. Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen? 18 e Jaargang Nummer 1 Januari 2019 Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma Helpt u mee om reumatoïde artritis (RA) te voorkomen? De bloedtest bestaat al. Nu zorgen dat deze snel in de ziekenhuizen

Nadere informatie

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl maagleverdarmstichting.nl NIEUWE UITDAGINGEN De Nederlandse gezondheidszorg is volop in verandering. Gezondheid is niet langer de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen van mensen om met de fysieke,

Nadere informatie

Beleidsvisie SAMEN NAAR EEN BETER LEVEN MET REUMA VANDAAG

Beleidsvisie SAMEN NAAR EEN BETER LEVEN MET REUMA VANDAAG Beleidsvisie 2018-2022 SAMEN NAAR EEN BETER LEVEN MET REUMA VANDAAG 1 Beleidsvisie 2018-2022 ReumaNederland: Samen naar een beter leven met reuma vandaag Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Een veranderende wereld

Nadere informatie

ALS Onderzoek. ALS biobank en database. ALS Onderzoek. Onderzoeksprojecten

ALS Onderzoek. ALS biobank en database. ALS Onderzoek. Onderzoeksprojecten ALS Onderzoek ALS Centrum Nederland doet onderzoek naar ALS, PLS en PSMA met als doel om zo snel mogelijk een behandeling voor deze ziektes te vinden. We verzamelen gegevens van zoveel mogelijk patiënten.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Spierziekten Centrum Nederland als startpunt Communicatie Activiteiten in 2017

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Spierziekten Centrum Nederland als startpunt Communicatie Activiteiten in 2017 Jaarverslag 2017 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Spierziekten Centrum Nederland 3. 2017 als startpunt 3.1. Communicatie 3.2. Activiteiten in 2017 3.3. Vertegenwoordiging en organisatie 3.4. Spierziekten

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar 12-15 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-15 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte lezer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Inhoudsopgave Doel... 3 Focus... 3 Wie kan subsidie aanvragen?... 4 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen...

Nadere informatie

Wat doet het Diabetes Fonds precies?

Wat doet het Diabetes Fonds precies? Het Diabetes Fonds 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, een ziekte die je je gezondheid en toekomst afneemt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom ziet het Diabetes Fonds het als zijn belangrijkste

Nadere informatie

Programma beschrijving

Programma beschrijving Programma beschrijving Achtergrond Al 1 op de 16 Nederlanders heeft diabetes en elke week komen daar 1.000 mensen bij. Daarmee is diabetes een gezondheidsprobleem voor veel Nederlanders, en een groeiend

Nadere informatie

PRINSES BEATRIX SPIERFONDS JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE

PRINSES BEATRIX SPIERFONDS JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD VOORWOORD Spierziekten de wereld uit door wetenschappelijk onderzoek dat is en blijft de hoofddoelstelling van het Prinses Beatrix Spierfonds. Hoe mooi zou het

Nadere informatie

De voordelen van e-health voor mensen met een chronische ziekte

De voordelen van e-health voor mensen met een chronische ziekte De voordelen van e-health voor mensen met een chronische ziekte Marcel Timmen Directeur bij Spierziekten Nederland Spierziekten Nederland en E-health Drs. Marcel Timmen, directeur patiëntenorganisatie

Nadere informatie

Stichting PLS. BELEIDSPLAN [ ]

Stichting PLS. BELEIDSPLAN [ ] Stichting PLS BELEIDSPLAN [2018 2021] http://www.p-l-s.nl Stichting PLS (RSIN 854236107) Postadres: Drossaert Jonker van Kesselstraat 65, 6171 KB Stein Bezoek adres/vesting adres: Batenburgerstraat 17,

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord van het bestuur 3 Stichting Vrienden van Reade 4 De organisatie 5 De projecten 6 Jaarrekening 8 2 VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Reade

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar tot 12 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke

Nadere informatie

Samen voor een gezonde toekomst

Samen voor een gezonde toekomst business friends Samen voor een gezonde toekomst Business Friends De Business Friends van het Erasmus MC Vriendenfonds is een groep van zakelijke relaties en bedrijven in de regio die we regelmatig uitnodigen

Nadere informatie

JAARVERSLAG IN HET KORT DOELSTELLINGEN 2016

JAARVERSLAG IN HET KORT DOELSTELLINGEN 2016 JAARVERSLAG 2015 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD VOORWOORD Spierziekten de wereld uit door wetenschappelijk onderzoek : dat is en blijft de hoofddoelstelling van het Prinses Beatrix Spierfonds. In de strijd tegen

Nadere informatie

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2011 Bestuursverslag 2011 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds en verschaft informatie aan zowel de donateurs als andere belangstellenden.

Nadere informatie

Wat doet het Diabetes Fonds precies?

Wat doet het Diabetes Fonds precies? Het Diabetes Fonds 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, een ziekte die je je gezondheid en toekomst afneemt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom ziet het Diabetes Fonds het als zijn belangrijkste

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Bardet Biedl Syndroom Stichting Beleidsplan 2017-2021 Van het onbekende naar het bekende Bendert R. de Graaf - Voorzitter 18-6-2017 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Statutaire Doelstelling...

Nadere informatie

FSHD trainingsonderzoek

FSHD trainingsonderzoek FSHD trainingsonderzoek FACTS-2-FSHD Nieuwsbrief Nr. 4 augustus 2011 Universitair Medisch Centrum St Radboud Afdeling Revalidatie Afdeling Neurologie Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid Drs.

Nadere informatie

beleidsplan endometriose stichting

beleidsplan endometriose stichting beleidsplan endometriose stichting N. van Doorn, adviseur BMC A. vd Heyden, partner BMC De ontwikkeling rond endometriose is voor de Endometriose Stichting de belangrijkste aanleiding tot een beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsvisie Stichting Onderwijsprogramma Patient Partners

Beleidsvisie Stichting Onderwijsprogramma Patient Partners KvK Amersfoort: 55694454 Telefoon: 0582501216 info@patientpartners.nl www.patientpartners.nl Beleidsvisie Stichting Onderwijsprogramma Patient Partners 1. Inleiding Voor u ligt de beleidsvisie van de Stichting

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2013 CCUFonds

Activiteitenverslag 2013 CCUFonds CCUFonds CCUFonds 13 februari info@ccufonds.nl Inhoud Inhoud... 1 Algemeen... 2 Doelstelling... 2 Bestuur... 2 Wetenschappelijke Raad... 3 Commissie van aanbeveling... 3 Communicatie... 3 Fondsenwerving...

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie 18+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke, een unieke

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Prinses Beatrix Spierfonds

Jaarverslag 2013 Prinses Beatrix Spierfonds Jaarverslag 2013 Prinses Beatrix Spierfonds ZICHTBAAR VERSCHIL MAKEN Spierziekten de wereld uit dat is de doelstelling van het Prinses Beatrix Spierfonds. Daar heeft het fonds meer zichtbaarheid bij nodig.

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

Wat doet het Diabetes Fonds precies?

Wat doet het Diabetes Fonds precies? Het Diabetes Fonds 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, een ziekte die je je gezondheid en toekomst afneemt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom ziet het Diabetes Fonds het als zijn belangrijkste

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Prinses Beatrix Spierfonds

Jaarverslag 2012 Prinses Beatrix Spierfonds Jaarverslag 2012 Prinses Beatrix Spierfonds KRACHTIG TEGEN SPIERZIEKTEN Het jaar 2012 was een jaar dat vooral in het teken stond van opbouwen en samenwerken. Opbouwen in de zin van het neerzetten van het

Nadere informatie

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut

Maak kanker kansloos. Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Vroeger kregen mijn broertjes alle aandacht. Nu ben ik aan de beurt Linda, acute lymfatische leukemie Maak kanker kansloos Steun wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut Even voorstellen

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname van uw kind

Nadere informatie

Meerjarenbeleid Prinses Beatrix Fonds 2012-2015. Zicht op resultaat

Meerjarenbeleid Prinses Beatrix Fonds 2012-2015. Zicht op resultaat Zicht op resultaat Meerjarenbeleid Prinses Beatrix Fonds 2012-2015 1 Eind 2011 heeft het Prinses Beatrix Fonds besloten zich te focussen op spierziekten. Door deze strategische keuze is het fonds in staat

Nadere informatie

VRAGEN REACTIES GOEDE DOELEN. Amnesty International (te zien in de reportage)

VRAGEN REACTIES GOEDE DOELEN. Amnesty International (te zien in de reportage) VRAGEN # Hoeveel donateurs werven jullie jaarlijks met straatwerving? # Hoe lang blijven deze mensen vervolgens donateur? # Wanneer word ik als donateur rendabel voor Amnesty International? Aangezien er

Nadere informatie

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg

AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg AMC: voorop in onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg Stichting AMC Foundation Het AMC wil vooroplopen met wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs. Zodat onze innovaties direct verschil maken

Nadere informatie

Is er een expertisecentrum?

Is er een expertisecentrum? Hand-out perspectief lysosomale stapelingsziekten 05-06-2014 De ervaringen met de zorg van patiënten met lysosomale stapelingsziekten zijn door middel van een online enquête onderzocht, in het kader van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018 2020 www.stoptevroegbevallen.nl Stichting Stop te vroeg bevallen Groot Bentveld 1 2116 TE Bentveld Tel: 020-5662357 Mail: info@stoptevroegbevallen.nl INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Missie

Nadere informatie

: Epilepsie onder controle

: Epilepsie onder controle 2017-2020: Epilepsie onder controle 2017-2020: Epilepsie onder controle Het Epilepsiefonds zet zich al bijna 125 jaar in voor mensen met epilepsie. In die tijd hebben we samen met onze donateurs en vrijwilligers

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Call for proposals 2017 Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke

Nadere informatie

SAMEN VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST

SAMEN VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST SAMEN VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST Stichting Erasmus MC Foundation Beleidsplan 2018-2021 Stichting Erasmus MC Foundation Burg s Jacobplein 51 3015 CA Rotterdam KvK 41128623 NL88 INGB 0000 0029 95 erasmusmcfoundation.nl

Nadere informatie

Beleidsplan. Datum: 31 december 2017 Auteurs: Frouke van Rijn, Peter Bruin.

Beleidsplan. Datum: 31 december 2017 Auteurs: Frouke van Rijn, Peter Bruin. Beleidsplan 2018 2020 Het doel van de Dutch CAA Foundation is het vinden van een oplossing voor de ziekte CAA. Zij genereert fondsen en stelt deze ter beschikking aan de wetenschap om onderzoek naar de

Nadere informatie

Stamcellen kunnen het afbraakproces van artrose stoppen.

Stamcellen kunnen het afbraakproces van artrose stoppen. 17 e Jaargang Nummer 6 November 2018 Nieuwsbrief voor ruim 2 miljoen Nederlanders met reuma Wij werken aan een toekomst zonder reuma. Helpt u ons? Stamcellen kunnen het afbraakproces van artrose stoppen.

Nadere informatie

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down 2011-2015 Beleidsplan Stichting De Upside van Down Caroline Belle 2011-2015 Inhoud Inleiding. pagina 03 Hoofdstuk 1, Uitgangspunten. pagina 05 Hoofdstuk 2, Visie pagina 06 Hoofdstuk 3, Doelstellingen.

Nadere informatie

MANTELZORGER INFORMATIE BROCHURE OPTIMISTIC

MANTELZORGER INFORMATIE BROCHURE OPTIMISTIC MANTELZORGER INFORMATIE BROCHURE OPTIMISTIC Een langdurige observationele studie bij patiënten met Myotone Dystrofie type 1 om kwaliteit van leven te verbeteren, een doelgerichte samenwerking Wij willen

Nadere informatie

Jaarverslag Crocokids

Jaarverslag Crocokids Jaarverslag Crocokids Voorwoord Beste lezer, Dank voor de getoonde interesse in ons jaarverslag. Het eerste jaar van Crocokids is een bewogen jaar geweest. Met veel enthousiasme zijn wij in juni 2011 begonnen

Nadere informatie

Programma: bewegen en cognitie. Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking

Programma: bewegen en cognitie. Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking Programma: bewegen en cognitie Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en positie van het programma

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen Subsidievoorwaarden Wetenschappelijk Onderzoek 2017 Patiëntenverenigingen INHOUDSOPGAVE 1. INTRODUCTIE... 1 Doel 1 Wie kan subsidie aanvragen? 1 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen 1 Wat bieden

Nadere informatie

eumafonds Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Geachte mevrouw, heer,

eumafonds Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Geachte mevrouw, heer, eumafonds dr. Jan van Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 59091 1040 KB Amsterdam T 020 589 6464 020 589 64 44 Aan alle politieke partijen in de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT

Nadere informatie

KENNIS ALS FUNDAMENT

KENNIS ALS FUNDAMENT Ingeborg Verhoek, Cas, Erin en Lars Visser: Bob, mijn man en onze vader, is overleden aan darmkanker. Wij willen dat geen kind meer een ouder verliest aan deze ernstige ziekte. BELEIDSVISIE 2012 2015 MAAG

Nadere informatie

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Ontwikkelingen die ons bezighouden Het Oranje Fonds verbindt Er zijn in ons land te veel mensen die zich buitengesloten voelen. Mensen

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek kijken we naar het effect

Nadere informatie

2015 t/m 2017. Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid

2015 t/m 2017. Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid 2015 t/m 2017 In het beleidsplan wordt ingegaan op de doelstellingen, de werkzaamheden, de fondsenwervende activiteiten en het financieel beheer van Stichting Dier&Recht.

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Mede dankzij de steun van Q- support vindt er onderzoek naar Q- koorts plaats. Q- support heeft 2 miljoen van haar budget uitgegeven aan ondersteuning van wetenschappelijk

Nadere informatie

Duchenne Parent Project

Duchenne Parent Project Duchenne Parent Project Duchenne Parent Project, wat is dat? Een stichting opgericht door ouders van kinderen met Duchenne spierdystrofie. Wat is het doel? Versnellen van het onderzoek naar een genezing

Nadere informatie

Stichting Koppie-Au. Voorwoord

Stichting Koppie-Au. Voorwoord Voorwoord Stichting Koppie-Au heeft een intensief tweede jaar achter de rug. Een jaar waarin veel energie is gestopt in het bouwen van het crowdfunding platform koppie-au.nl en waarin een begin is gemaakt

Nadere informatie

INITIATIEF TOT INNOVATIE

INITIATIEF TOT INNOVATIE INITIATIEF TOT INNOVATIE 2017 IN BEELD INHOUDSOPGAVE 2017 IN BEELD VOORWOORD VOORWOORD Het nieuwe en succesvolle uit 2017 nemen we mee naar de toekomst. Het jaar 2017 was een jaar van primeurs. Soms als

Nadere informatie

^Reumafonds. Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus AE OVERVEEN. 10 reumavriendelijke aanbevelingen voor gemeenten

^Reumafonds. Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus AE OVERVEEN. 10 reumavriendelijke aanbevelingen voor gemeenten Beschermvrouwe Prinses Beatrix ^Reumafonds dr. Jan vin Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 59091 1040 KB Amsterdam T 020-5896464 F 020*5896444 Aan alle politieke partijen in de gemeente Postbus 201

Nadere informatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie De 12 belangrijkste vragen van ouders aan onderzoekers 1. Welke vroege interventies kunnen structurele beperkingen en latere problemen voorkomen of minimaliseren? 2. Welke factoren dragen het meest bij

Nadere informatie

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Let op: dit betreft SIOF Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF

Nadere informatie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie

Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie NIEUWE PERSPECTIEVEN Veelbelovend onderzoek van de afdeling Hematologie De diagnose leukemie, lymfklierkanker of multipel myeloom heeft een enorme impact op het leven van patiënten en hun omgeving. Vaak

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting PLS Inhoudsopgave. Inleiding. Activiteiten. Publiciteit. Fondsenwerving. Sponsoring. Bestuur. Jaarrekening.

Jaarverslag Stichting PLS Inhoudsopgave. Inleiding. Activiteiten. Publiciteit. Fondsenwerving. Sponsoring. Bestuur. Jaarrekening. Jaarverslag Stichting PLS 2015 Inhoudsopgave Inleiding Activiteiten Publiciteit Fondsenwerving Sponsoring Bestuur Jaarrekening Balans Inleiding Het project PLS in beeld is in 2015 gerealiseerd. Dit in

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek. Beleidsplan 2013

Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek. Beleidsplan 2013 Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek S. Oliehoek Raaphorstlaan 20 2245 BJ Wassenaar RSIN 54119294 Inleiding De stichting Vrienden van Zorgboerderij

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2013

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2013 Stichting Vrienden van het Sophia INHOUD RAPPORT BLZ. Verklaring 1 JAARREKENING Balans per 31 december 3 Staat van baten en lasten 4 Toelichting 5 BIJLAGE Toegekende bedragen 12 CONTROLEVERKLARING VAN

Nadere informatie

Geef Prostaatkanker het nakijken. Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016

Geef Prostaatkanker het nakijken. Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016 Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016 Geef Prostaatkanker het nakijken 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Organisatie 2. Strategie a. Statutaire doelstelling b. Afwezigheid van winstoogmerk c. Bestemming

Nadere informatie

Stichting Pijn bij Kanker

Stichting Pijn bij Kanker BELEIDSPLAN Stichting Pijn bij Kanker 1. Waarom Stichting Pijn Bij Kanker Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Daardoor blijven meer patiënten met kanker langer in leven. Dat is uiteraard

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Beleidsplan & Financieel Verslag publicatie: 2014

Beleidsplan & Financieel Verslag publicatie: 2014 Beleidsplan & Financieel Verslag publicatie: 2014 Postbus 29193 3001 GD ROTTERDAM info@hartedroom.nl INHOUD De Stichting... 3 Oprichting... 3 Kamer van Koophandel... 3 Belastingdienst... 3 Bestuurssamenstelling...

Nadere informatie

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1 René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl Sinds giften aan culturele instellingen fiscaal gezien aantrekkelijker zijn geworden,

Nadere informatie

Tips COLLECTEREN TEGEN SPIERZIEKTEN DAAR GEBRUIK JE SPIEREN VOOR! Nieuw: niet-thuis-bonnetjes. Leuke kortingsacties voor onze collectanten

Tips COLLECTEREN TEGEN SPIERZIEKTEN DAAR GEBRUIK JE SPIEREN VOOR! Nieuw: niet-thuis-bonnetjes. Leuke kortingsacties voor onze collectanten Tips Nieuw: niet-thuis-bonnetjes Interview Collectekanjer Ivon REN TEGEN SPIERZIEKTEN DAAR GEBRUIK JE SPIEREN VOOR! Leuke kortingsacties voor onze collectanten Wanneer Van 13 tot en met 19 september. Huis-aan-huis

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen kortdurende, praktijkgerelateerde onderzoeken voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen

Nadere informatie

REGLEMENT SCHOLARSHIP 2015. Stichting het Prinses Beatrix Spierfonds

REGLEMENT SCHOLARSHIP 2015. Stichting het Prinses Beatrix Spierfonds REGLEMENT SCHOLARSHIP 2015 Stichting het Prinses Beatrix Spierfonds Algemeen De scholarships zijn er op gericht om jonge onderzoekers-in-spe (studenten) te interesseren voor onderzoek dat onder de doelstellingen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2014

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2014 Stichting Vrienden van het Sophia INHOUD RAPPORT BLZ. Verklaring 3 JAARREKENING Balans per 31 december 5 Staat van baten en lasten 6 Toelichting 7 BIJLAGE Toegekende bedragen 14 CONTROLEVERKLARING VAN

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

MS: Revalidatie in de vroege fase. H.G.A. Hacking, revalidatiearts.

MS: Revalidatie in de vroege fase. H.G.A. Hacking, revalidatiearts. MS: Revalidatie in de vroege fase H.G.A. Hacking, revalidatiearts. Wat valt er te revalideren in de vroege fase? Aan bod komen: 1. Wat is revalidatie? 2. Hoe ga ik om met deze chronische aandoening (coping)?

Nadere informatie

Erfelijke spastische paraparese

Erfelijke spastische paraparese Erfelijke spastische paraparese He althy Ageing: moving to the next generation WAT IS EEN ERFELIJKE SPASTISCHE PARAPARESE? Erfelijke spastische paraparese is feitelijk een groep aandoeningen. Deze aandoeningen

Nadere informatie

Wat doet het Diabetes Fonds precies?

Wat doet het Diabetes Fonds precies? Het Diabetes Fonds 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, een ziekte die je je gezondheid en toekomst afneemt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom ziet het Diabetes Fonds het als zijn belangrijkste

Nadere informatie

Ergocoach Nieuwe Stijl. Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018

Ergocoach Nieuwe Stijl. Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018 Ergocoach Nieuwe Stijl Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018 Doel en aanpak Doel: inzicht krijgen in de behoefte van de ergocoach ideeën verzamelen voor de ergocoach nieuwe

Nadere informatie

Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC

Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC In ons Alzheimercentrum zien wij mensen met verschillende vormen van dementie, of een vermoeden daarvan. Door intensieve samenwerking tussen verschillende afdelingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De organisatie... 2 GESCHIEDENIS... 2 VISIE... 3

Inhoudsopgave. De organisatie... 2 GESCHIEDENIS... 2 VISIE... 3 Inhoudsopgave De organisatie... 2 GESCHIEDENIS... 2 MISSIE... 3 VISIE... 3 De omgeving... 5 SAMENWERKING... 5 LEERSTOEL... 5 ACTIVITEITEN... 5 Financieel... 6 FONDSENWERVING... 6 VERANTWOORDING... 6 ANBI...

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ALSopdeweg!

Beleidsplan Stichting ALSopdeweg! Beleidsplan 2015-2020 Stichting ALSopdeweg! Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Missie en Doelstellingen 3. Visie en Ambitie 4. Interne ontwikkelingen/ Organisatie Stichting 5. Externe ontwikkelingen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding 1. Missie, visie en doelstelling a. Missie b. visie c. Doelstelling 2. Achtergrond en toekomst 3. Doelgroepen 4. Activiteiten en projecten 5. Communicatie

Nadere informatie

Call 1 Eigen regie en participatie gericht op structurele verbetering kwaliteit van leven

Call 1 Eigen regie en participatie gericht op structurele verbetering kwaliteit van leven Call 1 Eigen regie en participatie gericht op structurele verbetering kwaliteit van leven PROGRAMMA KLEIN GELUK OPROEP TOT HET INDIENEN VAN PROJECTAANVRAGEN: Van 17 september tot 15 oktober 2018 (14.00

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting Genetische Hartspierziekte PLN. Periode 2015

BELEIDSPLAN. Stichting Genetische Hartspierziekte PLN. Periode 2015 BELEIDSPLAN Stichting Genetische Hartspierziekte PLN Periode 2015 Stichting Genetische Hartspierziekte PLN Postbus 66 1775 ZH MIDDENMEER RSIN/fiscaal nummer: 8518 79 950 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

12 mrt 2014/1006. Contactpersoon:

12 mrt 2014/1006. Contactpersoon: Beschermvrouwe Prinses Seotrfx ^umafonds 12 mrt 2014/1006 Aan alle politieke partijen in de gemeente Usselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN dr. Jan van Breemenstraat 4 1056 AB Amsterdam Postbus 5909'

Nadere informatie

Beleidsplan. Eviont Foundation

Beleidsplan. Eviont Foundation Beleidsplan Eviont Foundation Voorwoord Dit is het beleidsplan van de Eviont Foundation. De Foundation is opgericht en notarieel geregistreerd op 15 juli 2015 en gevestigd te Geldermalsen. De Eviont Foundation

Nadere informatie

Contact. Steeds meer kans op een goede diagnose. Klinisch geneticus Christine de Die:

Contact. Steeds meer kans op een goede diagnose. Klinisch geneticus Christine de Die: JUNI 2014 NUMMER 2 Contact Klinisch geneticus Christine de Die: Steeds meer kans op een goede diagnose Verder op twee wielen Zelfstandig worden: jongeren met een spierziekte Osteoporose: is er iets aan

Nadere informatie

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen

Translating science into better healthcare. Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen Translating science into better healthcare Hartfalen beter opsporen en op maat behandelen In deze folder leest u de resultaten van een groot onderzoek naar hartfalen. Onderzoekers, bedrijven en de Hartstichting

Nadere informatie

Ka nke r, hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen. met het door jouw opgehaalde geld. Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA

Ka nke r, hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen. met het door jouw opgehaalde geld. Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA Ka nke r, 21 november 2015 hoe we meer kunnen bereiken in de strijd ertegen met het door jouw opgehaalde geld Dr. Jeanine Boesen-de Cock, MBA Het team Geldbesteding Dr. Maaike Alderliesten Onderzoekscoördinator

Nadere informatie

1. Inleiding Onze doelstellingen 4

1. Inleiding Onze doelstellingen 4 ACTIEPLAN 2017 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Onze doelstellingen 4 3. Fondsenwerving 3.1. Startkapitaal 3.2. Werven van fondsen voor projecten en activiteiten 5 3.3. Samenwerking met partners en mogelijkheden

Nadere informatie

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN

INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN INFORMATIE BIOBANK ACT-2 VOOR PATIËNTEN MET EEN VERDENKING OP EEN TROMBOSEBEEN Geachte meneer/mevrouw, We vragen u deel te nemen aan een biobank voor (erfelijke) biomarkers en risicofactoren voor trombose:

Nadere informatie

Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018

Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018 Beschikbare vacatures voor vrijwilligers bij de Bijniervereniging NVACP 7 maart 2018 Inhoud Inleiding... 1 VRIJWILLIGER BESTUURSLID 2 personen gezocht... 2 VRIJWILLIGER WEBSITE BEHEERDER... 2 SOCIALE MEDIA

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Nicolaïstraat 59 2517 SZ s Gravenhage Website: www.stichtingson.nl E-mail: info@stichtingson.nl Telefoon: 0648524777 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens stichting en bestuur...

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij hebben uw partner gevraagd om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2015

Stichting Vrienden van het Sophia. Jaarrekening 2015 Stichting Vrienden van het Sophia INHOUDSOPGAVE BALANS PER 31 DECEMBER 3 STAAT VAN BATEN EN LASTEN 4 TOELICHTING 5 1. ALGEMEEN 5 2. BALANS 6 3. STAAT VAN BATEN EN LASTEN 8 CONTROLEVERKLARING ACCOUNTANT

Nadere informatie

STICHTING STEUNFONDS KYOGA

STICHTING STEUNFONDS KYOGA Stichting Steunfonds Kyoga beleidsplan 2015 t/m 2018 1 STICHTING STEUNFONDS KYOGA Beleidsplan 2015-2018 Stichting Steunfonds Kyoga Gevestigd te Doorn Opgericht 27 november 2006 Secretariaat: Bergweg 5,

Nadere informatie

Beleidsvisie

Beleidsvisie Beleidsvisie 2013-2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waar we voor staan 7 2. Onze positie in het gevecht tegen reuma 11 3. Hoe wij het verschil gaan maken 17 4. Wat hebben wij ervoor nodig 18 2 3 Inleiding

Nadere informatie