De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, Saskia Franssen,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl"

Transcriptie

1 De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1 René Bekkers, Saskia Franssen, Sinds giften aan culturele instellingen fiscaal gezien aantrekkelijker zijn geworden, zou je misschien verwachten dat de Nederlanders meer zijn gaan geven aan culturele instellingen. Maar is dat ook zo? In 2012 is de Geefwet ingevoerd. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de multiplier voor giften aan culturele instellingen, die deze verhoogd aftrekbaar heeft gemaakt. Toch is cultuur een weinig populair doel om aan te geven. Veel Nederlanders zien de financiering van cultuur namelijk als een overheidstaak. De bezuinigingen op culturele instellingen die de afgelopen jaren zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau hebben plaatsgevonden, hebben het belang van inkomsten uit fondsenwerving vergroot. Hoe is het geefgedrag de afgelopen jaren veranderd? Zijn huishoudens, vermogende particulieren en bedrijven in Nederland meer gaan geven aan culturele instellingen? Bronnen van giften aan cultuur Om maar meteen antwoord op deze vraag te geven: Nederlanders zijn de afgelopen jaren niet meer gaan geven aan cultuur. Tabel 1 laat zien dat de giften aan cultuur in Nederland in 2013 op ongeveer hetzelfde niveau liggen als in De bijdragen van bedrijven in de vorm van sponsoring en giften zijn gedaald van 124 miljoen naar 80 miljoen euro. Deze daling lijkt deels gecompenseerd door een stijging van de bijdragen van huishoudens en van fondsen. De bijdragen van fondsen zijn gestegen van 69 miljoen naar 79 miljoen euro. 2 Ook de waarde van de bijdragen van huishoudens lijkt gestegen, maar het is te vroeg om deze in 2013 als een duurzame stijging te interpreteren. 3 De bijdragen van kansspelen zijn ongeveer gelijk gebleven, en die van erflaters aan culturele instellingen in de vorm van nalatenschappen fluctueren sterk van jaar tot jaar. * Deze bijdrage verscheen in Boekman #103 (juni 2015).

2 Bedrijven Huishoudens Fondsen Kansspelen Erflaters Totaal Tabel 1: Bijdragen aan cultuur, (in miljoenen euro s). Bron: Bekkers et al. (red.) (2015), tabel Uit ons onderzoek blijkt dat het percentage van de huishoudens dat geeft aan cultuur nog steeds laag is en nauwelijks is veranderd in Net als in 2011 geeft 11 procent van de huishoudens in Nederland aan cultuur. Dit percentage is beduidend lager dan het percentage van vermogende Nederlanders dat geeft aan cultuur. 4 In 2013 gaf 36 procent van de vermogende Nederlanders geld aan cultuur. Dit percentage was in 2011 nog 33 procent. Omdat vermogende Nederlanders vaker geven aan cultuur en bovendien hogere bedragen, zijn zij een belangrijke groep donateurs voor culturele instellingen. Het gemiddelde bedrag dat vermogende Nederlanders per huishouden geven aan cultuur ligt in 2013 lager dan in 2011: 742 euro, respectievelijk 1264 euro. In 2013 gaf de helft van de vermogende culturele gevers meer dan 100 euro. Dit bedrag is niet veranderd. Het voorgenomen geefgedrag in het komende jaar onder vermogende particulieren is negatief: 28 procent zegt minder te zullen gaan geven aan cultuur. 69 procent geeft aan hetzelfde te blijven geven. Slechts 3 procent is van plan meer te gaan geven aan cultuur in De multiplier in de Geefwet Deze resultaten staan haaks op de verwachting dat de multiplier in de Geefwet culturele giften zou verhogen. De multiplier is een belangrijk onderdeel van de Geefwet en maakt giften aan cultuur verhoogd aftrekbaar. Particulieren mogen giften aan instellingen die als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn aangemerkt 5 met 1,25 vermenigvuldigen (tot

3 een maximum van 5000 euro), en voor bedrijven geldt de factor 1,5 (tot maximaal 50 procent van de winst of euro). Door de multiplier kan een particulier die 1000 euro schenkt bij een belastingtarief van 52 procent tegen gelijkblijvende kosten 1371 euro schenken. De multiplier in de Geefwet lijkt vooralsnog geen effect te hebben op het geefgedrag omdat veel vermogende particulieren niet goed op de hoogte zijn van de verhoogde aftrekbaarheid. Maar liefst de helft van de vermogende particulieren was van mening dat giften aan cultuur door de Geefwet juist verminderd of in het geheel niet meer aftrekbaar zouden zijn. Vermogende particulieren die denken dat de Geefwet giften aan cultuur wel verhoogd aftrekbaar heeft gemaakt, geven aanzienlijk vaker aan cultuur. Zij zijn ook minder vaak van plan om hun giften aan cultuur te verlagen (18 procent, tegen 38 procent onder vermogende particulieren die denken dat culturele giften verminderd of in het geheel niet langer aftrekbaar zijn) en zijn vaker voornemens om meer te gaan geven aan cultuur (6 procent tegen 1 procent). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is in 2012 onder de titel Cultuur, daar geef je om een publiekscampagne gestart om Nederlanders bewust te maken van de mogelijkheid fiscaal aantrekkelijk aan cultuur te schenken. Culturele instellingen konden van het materiaal uit deze campagne gebruikmaken om hun donateurs te informeren over de verhoogde aftrekbaarheid van culturele giften. De multiplier werd weliswaar per 1 januari 2012 ingevoerd, maar kon pas met terugwerkende kracht vanaf maart 2013 worden toegepast omdat de Europese Commissie er goedkeuring voor moest geven. Veel culturele instellingen hebben daarom met promotie van de mogelijkheden van de multiplier gewacht. Culturele instellingen hebben een belangrijk aandeel in de werking van de multiplier, die nog van kracht zal zijn tot Nu de economie aantrekt en het consumentenvertrouwen stijgt, kunnen de instellingen de verhoogde aftrekbaarheid met meer kans op succes onder de aandacht van donateurs brengen. Daarnaast is er door de Geefwet voor culturele instellingen ook meer ruimte gekomen om commerciële activiteiten te ontplooien. Hoewel deze ruimte nog steeds beperkt is, kunnen instellingen wel hun inkomsten meer diversifiëren en zo een afname van subsidie (gedeeltelijk) opvangen. Inkomsten uit fondsenwerving, subsidies en overige bronnen Uit de jaarverslagen van 22 grote culturele instellingen 6 die zich actief bezighouden met fondsenwerving, blijkt dat de inkomsten hieruit sinds de invoering van de Geefwet zijn gestegen

4 (zie tabel 2), net als de inkomsten uit overige bronnen (waaronder entreegelden en commerciële activiteiten). De inkomsten uit subsidies zijn voor deze selecte groep van grote culturele instellingen na een kleine teruggang in 2012 in 2013 weer gestegen. In het rapport van de Rekenkamer over de effecten van de bezuinigingen op cultuur zien we dat deze lichte stijging van subsidies alleen betrekking heeft op de musea (Algemene Rekenkamer 2015). Tevens geeft het inzicht in de ontwikkeling van de eigen inkomsten van culturele instellingen. Helaas biedt het rapport geen kijk op de inkomsten uit fondsenwerving, sponsoring en giften Fondsenwerving 23,3 27,4 34,8 Subsidies 29,3 28,0 32,1 Overige bronnen 95,4 136,7 114,1 Totale inkomsten 148,0 192,1 181,0 Tabel 2: Inkomsten uit fondsenwerving, subsidies en overige bronnen van de 22 culturele instellingen (in miljoenen euro s). Bron: Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) 7 Terwijl tabel 2 laat zien dat de inkomsten van deze grote culturele instellingen sinds 2011 zijn gestegen, hebben kleinere instellingen vaak te maken gekregen met teruglopende subsidies. Zij hebben moeite om dit gat op te vullen met extra eigen inkomsten uit bijvoorbeeld fondsenwerving of sponsoring. Een groot gedeelte van deze instellingen is klein tot middelgroot en heeft vaak vooral vrijwilligers in dienst en minder betaalde medewerkers. De organisatiecapaciteit binnen deze instellingen is dan niet toereikend om extra te investeren in het genereren van eigen inkomsten of expertise. Voor een groot deel waren ze afhankelijk van overheidssubsidie en hebben ze zich voorafgaand aan de bezuinigingen niet of weinig beziggehouden met fondsenwerving en het genereren van eigen inkomsten. Bij de grotere culturele instellingen zijn bezuinigingen gemakkelijker op te vangen doordat zij meer inkomsten genereren, deze meer gediversifieerd zijn en een grotere organisatiecapaciteit hebben. Deze instellingen zijn ook vaak professioneler en hebben meer expertise op het gebied van fondsenwerving, marketing en communicatie.

5 Onze verwachting is dat de instellingen die voorafgaand aan de invoering van de Geefwet al ervaring hadden met het genereren van eigen inkomsten en de instellingen die zich daar sinds de invoering meer mee zijn gaan bezighouden, vaker een toename in de inkomsten zullen hebben gerealiseerd dan instellingen die hier nog geen ervaring mee hebben. We verwachten ook dat dit vooral de culturele instellingen zijn met meer organisatiecapaciteit en mogelijkheden om te investeren in het genereren van eigen inkomsten. De kleinere instellingen met minder organisatiecapaciteit, en met name de instellingen die te maken hebben (gehad) met bezuinigingen, zullen het moeilijker hebben gekregen om meer eigen inkomsten te genereren. 8 Literatuur Algemene Rekenkamer (2015) Bezuiniging op cultuur: realisatie en effect : achtergronddocument 12 februari Den Haag: Algemene Rekenkamer. Bekkers, R., Schuyt, Th.N.M. en B.M. Gouwenberg (red.) (2015) Geven in Nederland 2015: giften, sponsoring, legaten en vrijwilligerswerk. Amsterdam: Reed Business. René Bekkers is bijzonder hoogleraar Prosociaal Gedrag en leidt de Werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam Saskia Franssen is onderzoeker aan dezelfde Werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam 1 Dit artikel is gebaseerd op Bekkers et al. (red.) (2015). De publicatie wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het onderzoek naar de multiplier is mede gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 2 Deze bijdragen zijn het resultaat van een optelsom van de bestedingen van 141 fondsen, waarvan 137 hun gegevens hebben gerapporteerd en van de overige 4 de data aan de hand van secundaire analyse zijn toegevoegd. Deze bijdragen betreffen geen gegeneraliseerde bijdragen. 3 Deze schatting wordt sterk beïnvloed door een uitschieter in de gegevens. Hoewel er geen reden is voor twijfel aan de validiteit van het gerapporteerde bedrag, is bij de interpretatie van het bedrag in trendanalyses voorzichtigheid geboden. Zonder deze uitschieter is het totaalbedrag 22 miljoen euro. Het betreft hier een gegeneraliseerd bedrag. 4 In het onderzoek worden deelnemers uit huishoudens met een vrij beschikbaar vermogen van euro of meer als vermogende Nederlanders beschouwd. 5 In januari 2015 waren dit er ongeveer Onder deze instellingen bevinden zich grote musea (zoals het Van Gogh Museum, het Cobra Museum en het Mauritshuis), en fondsen (zoals Het Concertgebouw Fonds, Rijksmuseum Fonds, European Cultural Foudation en het Prins Bernhard Cultuurfonds), verenigingen (zoals Vereniging Rembrandt en vereniging Hendrick de Keyser) en stichtingen (zoals Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouw Orkest) binnen de culturele sector in Nederland. 7 We bedanken Ad Graaman van het CBF voor het ter beschikking stellen van deze gegevens. 8 In het onderzoek Fondsenwerving door culturele Instellingen doen we verslag van deze ontwikkelingen (Amsterdam: Werkgroep Filantropische Studies, 2015, nog niet verschenen).

Ontwikkelingen in giften, sponsoring en andere inkomsten van culturele instellingen in Nederland

Ontwikkelingen in giften, sponsoring en andere inkomsten van culturele instellingen in Nederland Ontwikkelingen in giften, sponsoring en andere inkomsten van culturele instellingen in Nederland Floor de Nooij, René Bekkers en Suzanne Felix Werkgroep Filantropische Studies Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Wat we al weten Het onderzoek naar effecten van veranderingen in overheidssubsidies op geefgedrag is kort samengevat in onderstaande figuur.

Wat we al weten Het onderzoek naar effecten van veranderingen in overheidssubsidies op geefgedrag is kort samengevat in onderstaande figuur. Welke invloed hebben overheidsbezuinigingen op het geefgedrag van burgers? René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Filantropische Studies, VU Amsterdam 10 november 2013 De participatiesamenleving in actie Het kabinet

Nadere informatie

Culturele instellingen in Nederland

Culturele instellingen in Nederland Culturele instellingen in Nederland Veranderingen in geefgedrag, giften, fondsenwerving en inkomsten tussen 2011 en 2014 Het Groot Onderhoud 11 oktober 2016 Antwerpen Wat kunnen andere landen leren van

Nadere informatie

Special: De multiplier in de Geefwet en het geven aan cultuur

Special: De multiplier in de Geefwet en het geven aan cultuur HOOFDSTUK 15 Special: De multiplier in de Geefwet en het geven aan cultuur Prof. dr. René Bekkers, mr. Elly Mariani en Saskia Franssen MA Samenvatting In deze special doen we verslag van onderzoek naar

Nadere informatie

Geven in Nederland 2017

Geven in Nederland 2017 Geven in Nederland 2017 Nederlanders gaven in 2015 ruim 5,7 miljard euro aan goede doelen. Dat is meer dan twee jaar geleden, maar als deel van het inkomen is de trend neerwaarts. Werd in 1999 nog 0,96%

Nadere informatie

Gulle gevers? Private bijdragen aan cultuur in Nederland 1

Gulle gevers? Private bijdragen aan cultuur in Nederland 1 125 Gulle gevers? aan cultuur in Nederland 1 Theo Schuyt en René Bekkers Sinds de overheid in 2010 besloot haar bemoeienis met cultuur te beperken en de samenleving en parti culier initiatief meer ruimte

Nadere informatie

Verslag opinieonderzoek validatiestelsel

Verslag opinieonderzoek validatiestelsel Verslag opinieonderzoek validatiestelsel René Bekkers, Filantropische Studies Vrije Universiteit Amsterdam 29 september 2016 * In Geven in Nederland 2017 zijn op verzoek en in overleg met het Centraal

Nadere informatie

Samenvatting resultaten onderzoek De vermogende gever

Samenvatting resultaten onderzoek De vermogende gever Samenvatting resultaten onderzoek De vermogende gever Dit is een speciale samenvatting van het onderzoek dat de werkgroep Filantropische Studies in juni 2011 heeft uitgevoerd in samenwerking met Mindwize

Nadere informatie

Geven in Nederland 2007

Geven in Nederland 2007 Geven in Nederland 2007 Geven in Nederland 2007. Giften, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk. Prof.dr. Th.N.M. Schuyt, drs. B.M. Gouwenberg, dr. R.H.F.P. Bekkers, dr. M.M. Meijer, drs. P.

Nadere informatie

Nederland. Culturele instellingen in. Veranderingen in geefgedrag, giften, fondsenwerving en inkomsten tussen 2011 en 2014

Nederland. Culturele instellingen in. Veranderingen in geefgedrag, giften, fondsenwerving en inkomsten tussen 2011 en 2014 Culturele instellingen in Nederland Veranderingen in geefgedrag, giften, fondsenwerving en inkomsten tussen 2011 en 2014 Saskia Franssen en René Bekkers Werkgroep Filantropische Studies Vrije Universiteit

Nadere informatie

Symposium. Kiezen om te delen. Filantropie in tijden van economische tegenwind. Presentatie van. Geven in Nederland 2013.

Symposium. Kiezen om te delen. Filantropie in tijden van economische tegenwind. Presentatie van. Geven in Nederland 2013. Symposium Kiezen om te delen. Filantropie in tijden van economische tegenwind. Presentatie van Geven in Nederland 2013 25 april 2013 13:00 uur 15.00 uur Vrije Universiteit Amsterdam Auditorium 15.45 uur

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste bevindingen

Samenvatting van de belangrijkste bevindingen Geven in Nederland 2011 Prof. Dr. Th.N.M. Schuyt, Drs. B.M. Gouwenberg & Dr. R.H.F.P. Bekkers. (Red. 2011). Geven in Nederland: Giften, Nalatenschappen, Sponsoring en Vrijwilligerswerk. Amsterdam: Reed

Nadere informatie

Nederland geeft vrijwillig 0,85% van het bruto binnenlands product (bbp).

Nederland geeft vrijwillig 0,85% van het bruto binnenlands product (bbp). Samenvatting van de belangrijkste bevindingen Aan de orde komen: I Bevindingen voor 2015 II Trends 1995-2015 III Hoogtepunten I Bevindingen voor 2015 Totaalbedrag giften van geld en goederen in 2015 Nederland

Nadere informatie

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren

Steun de. Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de amersfoortse Musea! Mogelijkheden voor particulieren Steun de Amersfoortse Musea! Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE zijn verenigd in de stichting

Nadere informatie

Sport, daar geef je om en vrijwillige bijdragen aan sport

Sport, daar geef je om en vrijwillige bijdragen aan sport Sport, daar geef je om en vrijwillige bijdragen aan sport Suzanne Felix, René Bekkers en Dave Verkaik Werkgroep Filantropische Studies Vrije Universiteit Amsterdam 23 maart 2017 1. Achtergrond In augustus

Nadere informatie

Filantropie voor de Sport

Filantropie voor de Sport Filantropie voor de Sport S P O R T, DA A R G E E F J E O M N O C - N S F 1 9 J U N I 2 0 1 7 P R O F. D R. R E N É B E K K E R S Hoeveel geeft Nederland? Totaal: 5,7 miljard 243 Kerk en levensbeschouwing

Nadere informatie

DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012

DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012 DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012 Per 1 januari 2012 zijn verschillende belastingregels voor culturele instellingen veranderd, sommige verbeterd, andere verslechterd. De meeste veranderingen

Nadere informatie

Stichting Pajong. Jaarplan Stichting Pajong

Stichting Pajong. Jaarplan Stichting Pajong Stichting Pajong Jaarplan 2017 Stichting Pajong 1. Inleiding Stichting Pajong is opgericht als vriendenstichting van het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De stichting heeft de status van ANBI en richt

Nadere informatie

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong Stichting Pajong Jaarplan 2015 Stichting Pajong 1. Inleiding Stichting Pajong is opgericht als vriendenstichting van het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De stichting heeft de status van ANBI en richt

Nadere informatie

Geven in Nederland 2015

Geven in Nederland 2015 Geven in Nederland 2015 FM.indd 1 3/31/15 12:11:10 PM FM.indd 2 3/31/15 12:11:10 PM Geven in Nederland 2015 Giften, Nalatenschappen, Sponsoring en Vrijwilligerswerk Prof. dr. René Bekkers, prof. dr. Theo

Nadere informatie

Vragen&Antwoorden particulieren

Vragen&Antwoorden particulieren Vragen&Antwoorden particulieren Om een beroep te doen op de voordelen van de Geefwet, gelden bepaalde criteria. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vragen: 2. Gedurende welke periode kan ik gebruik

Nadere informatie

GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING

GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING Algemene Leden Vergadering VSCD 21 november 2011 Dr. Dick Molenaar / All Arts Belastingadviseurs 1 ANBI-STATUS Algemeen nut beogende instelling Voordelen:

Nadere informatie

GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING

GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING GEEFWET, ANBI-STATUS EN VENNOOTSCHAPSBELASTING Algemene Leden Vergadering VSCD 21 november 2011 Dr. Dick Molenaar / All Arts Belastingadviseurs 1 ANBI-STATUS Algemeen nut beogende instelling Voordelen:

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013. Begroting 2014. Stichting de Vleugeltjes

Financieel jaarverslag 2013. Begroting 2014. Stichting de Vleugeltjes Financieel jaarverslag 2013 & Begroting 2014 Stichting de Vleugeltjes Stichting de Vleugeltjes Pagina 1 van 6 Algemeen Inleiding De Stichting draagt de naam Stichting de Vleugeltjes en is opgericht op

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel

Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel De afgelopen jaren verschuiven steeds meer taken en verantwoordelijkheden in de samenleving van de overheid naar inwoners. Het idee achter deze participatiesamenleving

Nadere informatie

WIE IS DE NIET-WESTERSE ALLOCHTONE GEVER?

WIE IS DE NIET-WESTERSE ALLOCHTONE GEVER? WIE IS DE NIET-WESTERSE ALLOCHTONE GEVER? Amsterdam, november 2011 Auteur: Dr. Christine L. Carabain NCDO Telefoon (020) 5688 8764 Fax (020) 568 8787 E-mail: c.carabain@ncdo.nl 1 2 INHOUDSOPGAVE Samenvatting

Nadere informatie

BELASTINGVOORDELEN VOOR CULTURELE INSTELLINGEN IN BELASTINGPLANNEN 2012

BELASTINGVOORDELEN VOOR CULTURELE INSTELLINGEN IN BELASTINGPLANNEN 2012 BELASTINGVOORDELEN VOOR CULTURELE INSTELLINGEN IN BELASTINGPLANNEN 2012 Op Prinsjesdag heeft het kabinet de belastingplannen voor 2012 gepresenteerd. Daarin worden verschillende belastingvoordelen voor

Nadere informatie

Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges.

Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges. Shakespeare Kring 500,- per jaar Kies de rol die bij u past. We verwelkomen u graag als lid van de Shakespeare Kring. Geniet naast uw theaterbezoek van aantrekkelijke privileges. U wordt met 2 personen

Nadere informatie

BELEIDSNOTA 2016 2019

BELEIDSNOTA 2016 2019 BELEIDSNOTA 2016 2019 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pagina 1. 2. Korte historieschets van de stichting en de concerten pagina 2. 3. Huidige stand van zaken met betrekking tot de concerten pagina 4. 4. Financiële

Nadere informatie

Bisschop Bluyssen Fonds

Bisschop Bluyssen Fonds INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Missie en doelstellingen 3. Visie en ambitie 4. Interne ontwikkelingen en organisatie 5. Externe ontwikkelingen en activiteiten 6. Kansen en bedreigingen 7. Strategische keuzes

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Wierde Breda

Jaarrekening Stichting Wierde Breda Jaarrekening 2017 Breda Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december Staat van baten en lasten Algemene toelichting Grondslagen voor de waardering van activa en passiva Grondslagen voor de staat van

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT

STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT BELEIDSPLAN 2017-2020 STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT Inhoud: 1. Inleiding 2. Doelstelling stichting 3. Werkwijze stichting 4. Verwezenlijking doelstelling 5. Wijze van fondsenwerving

Nadere informatie

Special: Fondsenwerving in tijden van crises 1

Special: Fondsenwerving in tijden van crises 1 HOOFDSTUK 18 Special: Fondsenwerving in tijden van crises 1 Samenvatting Wat zullen de gevolgen zijn van de economische crisis op de inkomsten uit fondsenwerving van goede doelenorganisaties? Omdat deze

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis

Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beleidsplan 2014 Stichting Fonds Welkomhuis Beldhuismolenweg 8a 7562 PC Deurningen Telefoon: 088 45 46 700 E-mail: info@welkomhuis-twente.nl Website: www.welkomhuis-twente.nl Beleidsplan 2014 Pagina 1

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Verslag bestuur. 2. Balans per 31 december Staat van baten en lasten over 2012

INHOUDSOPGAVE. Verslag bestuur. 2. Balans per 31 december Staat van baten en lasten over 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Verslag bestuur 2. Balans per 31 december 2012 3. Staat van baten en lasten over 2012 4. Toelichting op de balans en de staat van baten en lasten 5. Controleverklaring 1 STICHTING VRIENDEN

Nadere informatie

DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012

DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012 DE GEEFWET (E.A.) VOOR CULTURELE INSTELLINGEN VANAF 2012 Per 1 januari 2012 zijn verschillende belastingregels voor culturele instellingen veranderd, sommige verbeterd, andere verslechterd. De meeste veranderingen

Nadere informatie

6 Inhoud. 5 Voorwoord. 7 Sectoronderzoek. 16 Goede doelen over welzijn en samenleving. 25 Vijf goede doelen in het kort

6 Inhoud. 5 Voorwoord. 7 Sectoronderzoek. 16 Goede doelen over welzijn en samenleving. 25 Vijf goede doelen in het kort 6 Goede Doelen Rapport» Algemeen» Inhoud Inhoud 5 Voorwoord 6 Inhoud 7 Sectoronderzoek 16 Goede doelen over welzijn en samenleving 21 Werken aan welzijn in 2006 25 Vijf goede doelen in het kort Goede Doelen

Nadere informatie

Geven door huishoudens

Geven door huishoudens Arjen de Wit MSc, prof. dr. René Bekkers Geven door huishoudens Samenvatting De totale waarde van giften in geld en goederen van Nederlandse huishoudens in 2015 bedraagt 2,6 miljard euro. Hiervan bestaat

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer Beleidsplan Stichting Gelukskoffer 2011-2015 Stichting Gelukskoffer te Amersfoort Bezoekadres: Printerweg 16, 3821 AD Amersfoort Handelsregisternummer 32169581 Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Werkzaamheden

Nadere informatie

CBF 8 december 2011 Prof. dr. Sigrid Hemels. Geefwet en de gevolgen voor fondsenwervende instellingen

CBF 8 december 2011 Prof. dr. Sigrid Hemels. Geefwet en de gevolgen voor fondsenwervende instellingen CBF 8 december 2011 Prof. dr. Sigrid Hemels Geefwet en de gevolgen voor fondsenwervende instellingen Twee soorten aftrekbare giften 1. Periodieke giften: Bij notariële akte Geven gedurende vijf of meer

Nadere informatie

VKCR-bijeenkomst Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI s) Najaarsbijeenkomst Vereniging Kunst, Cultuur en Recht 27 november 2015

VKCR-bijeenkomst Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI s) Najaarsbijeenkomst Vereniging Kunst, Cultuur en Recht 27 november 2015 VKCR-bijeenkomst Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI s) Najaarsbijeenkomst Vereniging Kunst, Cultuur en Recht 27 november 2015 1 Inleiding Op 27 november 2015 vond de najaarsbijeenkomst van de Vereniging

Nadere informatie

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Algemene Rekenkamer.., BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 3424344 070 3424130 voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Geven door huishoudens

Geven door huishoudens HOOFDSTUK Geven door huishoudens Dr. R.H.F.P Bekkers en E. Boonstoppel MSc Samenvatting De totale waarde van giften van geld en goederen door Nederlandse huishoudens bedraagt in 29.938 miljoen. Het bedrag

Nadere informatie

DRIE DIRECTEUREN VAN GOEDE DOELEN OVER HUN KEUZES

DRIE DIRECTEUREN VAN GOEDE DOELEN OVER HUN KEUZES DRIE DIRECTEUREN VAN GOEDE DOELEN OVER HUN KEUZES WAAR GAAT UW GELD Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds) Foto Ton Toemen Foto Sanne Bos MEER BESTEMMINGEN DAN GELD. NIET ALLEEN GEWONE STERVELINGEN

Nadere informatie

Samen kunnen we meer, samen doen we meer. Contactdag 12 november 2011

Samen kunnen we meer, samen doen we meer. Contactdag 12 november 2011 Contactdag 12 november 2011 Koepel voor het Particuliere Initiatief Opgericht in mei 2009 Een koepelorganisatie voor het PI Gestaag groeiend Gerund door vrijwilligers Lucy Engelen, voorzitter. Partin:

Nadere informatie

erfenissen die zij gebruikt voor een sociaal belang. Overleg met uw adviseur over de voorwaarden voor een SBBI.

erfenissen die zij gebruikt voor een sociaal belang. Overleg met uw adviseur over de voorwaarden voor een SBBI. Als bestuurder zet u zich in voor uw vereniging of stichting. Daarom wilt u op de hoogte blijven van alle actualiteiten. Zo kunt u tijdig inspelen op veranderingen en hiermee uw voordeel doen. Een aantal

Nadere informatie

Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI. Jack van Tilborg. Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch.

Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI. Jack van Tilborg. Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch. Thema ANBI Netwerkbijeenkomst Instituut Fondsenwerving FI 16 februari 2012 Jack van Tilborg Belastingdienst Team ANBI s-hertogenbosch Algemeen Nut Beogende Instellingen Algemeen belang Open norm Ingevuld

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014

FINANCIEEL VERSLAG 2014 FINANCIEEL VERSLAG 2014 De financiële positie van het Museum Voorschoten sluit in het boekjaar 2014 met een lager resultaat dan in 2013. Ten opzichte van de begroting voor 2014 is wel een beter resultaat

Nadere informatie

versie van dit stuk en Sigrid Hemels en Frans Nijhof voor enkele correcties van feitelijke onjuistheden.

versie van dit stuk en Sigrid Hemels en Frans Nijhof voor enkele correcties van feitelijke onjuistheden. Valkuilen in het nieuwe systeem van toezicht op goededoelenorganisaties * René Bekkers, Centrum voor Filantropische Studies, Vrije Universiteit Amsterdam 28 januari 2013 De contouren van het toezicht op

Nadere informatie

Jubileumspecial: Twintig jaar Geven in Nederland

Jubileumspecial: Twintig jaar Geven in Nederland Prof. dr. René Bekkers, Arjen de Wit MSc en dr. Pamala Wiepking Jubileumspecial: Twintig jaar Geven in Nederland Samenvatting Hoe is de filantropie in Nederland in de afgelopen twintig jaar veranderd?

Nadere informatie

Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek.

Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek. Meting juni 2014 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek. DONATEURSVERTROUWEN BLIJFT STIJGEN Het vertrouwen

Nadere informatie

Crowdfunding: een nieuwe inkomstenbron voor de culturele sector? *1. René Bekkers, Claire van Teunenbroek, Irma Borst, Gijsbert Koren en Merel Keuper

Crowdfunding: een nieuwe inkomstenbron voor de culturele sector? *1. René Bekkers, Claire van Teunenbroek, Irma Borst, Gijsbert Koren en Merel Keuper Crowdfunding: een nieuwe inkomstenbron voor de culturele sector? *1 René Bekkers, Claire van Teunenbroek, Irma Borst, Gijsbert Koren en Merel Keuper In de culturele sector heeft crowdfunding de aandacht

Nadere informatie

Fondsaanvragen: succesfactoren & valkuilen. Luuk van Term 10 november 2014

Fondsaanvragen: succesfactoren & valkuilen. Luuk van Term 10 november 2014 Fondsaanvragen: succesfactoren & valkuilen Luuk van Term 10 november 2014 Even voorstellen: Termae Traiectum Vanaf 1998: VSBfonds Vanaf 2008 eigen bureau voor communicatieadvies en projectmanagement Twee

Nadere informatie

Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels

Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels Structurele Sponsor- en Fondsenwerving Kansen & hobbels Voor het goede begrip - Vermogensfondsen en loterijen - Particulieren zoals leden,vrienden, donateurs, grote giften van vermogende particulieren,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 482 Cultuursubsidies Nr. 94 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 22 april 2015 De commissie voor de Rijksuitgaven en de vaste commissie

Nadere informatie

Tip! Een culturele instelling kan gebruikmaken van de winstvrijstelling, ook als gekozen is voor volledige belastingplicht.

Tip! Een culturele instelling kan gebruikmaken van de winstvrijstelling, ook als gekozen is voor volledige belastingplicht. Als bestuurder zet u zich in voor uw vereniging of stichting. Daarom wilt u op de hoogte blijven van alle actualiteiten. Zo kunt u tijdig inspelen op veranderingen en hiermee uw voordeel doen. Een aantal

Nadere informatie

Bestuursverslag Statutaire naam 2 Doelstelling 2 Samenstelling bestuur 2 Verslag Financiële vooruitblik Begroting

Bestuursverslag Statutaire naam 2 Doelstelling 2 Samenstelling bestuur 2 Verslag Financiële vooruitblik Begroting Stichting Haags Straatnieuws te Den Haag Rapport betreffende het Financieel Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina Financieel Jaarverslag 2016 Bestuursverslag Statutaire naam 2 Doelstelling 2 Samenstelling

Nadere informatie

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( )

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( ) VIVES BRIEFING 2016/04 De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie (2001-2016) Wouter Wolfs Jef Smulders 1 DE EVOLUTIE VAN DE PARTIJFINANCIERING ROPESE UNIE (2001-2016) Wouter

Nadere informatie

Gedragseffecten van de Geefwet 1 Rene Bekkers & Elly Mariani Filantropische Studies, Vrije Universiteit Amsterdam

Gedragseffecten van de Geefwet 1 Rene Bekkers & Elly Mariani Filantropische Studies, Vrije Universiteit Amsterdam Gedragseffecten van de Geefwet 1 Rene Bekkers & Elly Mariani Filantropische Studies, Vrije Universiteit Amsterdam Deze bijdrage gaat over de gedragseffecten van de Geefwet. De Geefwet kan niet alleen het

Nadere informatie

JAARREKENING 2013. Vastgesteld d.d. 4 september 2014. Stichting Chassé Cultuur Fonds Claudius Prinsenlaan 8 4811 DK Breda. Postbus 1135 4801 BC Breda

JAARREKENING 2013. Vastgesteld d.d. 4 september 2014. Stichting Chassé Cultuur Fonds Claudius Prinsenlaan 8 4811 DK Breda. Postbus 1135 4801 BC Breda JAARREKENING 2013 Vastgesteld d.d. 4 september 2014 Stichting Chassé Cultuur Fonds Claudius Prinsenlaan 8 4811 DK Breda Postbus 1135 4801 BC Breda Kamer van Koophandel Breda nr. 20128984 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Gebruik van de giftenaftrek in Nederland,

Gebruik van de giftenaftrek in Nederland, HOOFDSTUK 17 Gebruik van de giftenaftrek in Nederland, 1977-2007 Samenvatting Giften aan algemeen nut beogende instellingen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het gebruik

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Samay Den Haag

Jaarrekening Stichting Samay Den Haag Jaarrekening 2016 Stichting Samay Den Haag Stichting Samay Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december Staat van baten en lasten Algemene toelichting Grondslagen voor de waardering van activa en

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2019 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 2 2. Doelstelling stichting 2 3. Werkwijze stichting 3 4. Betrokkenheid andere organisaties 3 5. Wijze van werven gelden 3 6. De voornemens voor de planperiode

Nadere informatie

Nico van Dijk, voorzitter; Janny van de Werfhorst-Mulder, secretaris; Martin van Dorp, penningmeester; Wim Balfoort; Fenna Frens en Jan-Paul Timmer

Nico van Dijk, voorzitter; Janny van de Werfhorst-Mulder, secretaris; Martin van Dorp, penningmeester; Wim Balfoort; Fenna Frens en Jan-Paul Timmer ANBI informatie Stichting Protestant Christelijk Hospice De Regenboog Hospice is door de belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Voor wie geld aan Stichting wil nalaten

Nadere informatie

Versie : 1.0 Datum : 10 april Beleidsplan 2017 Goedgekeurd door het bestuur op

Versie : 1.0 Datum : 10 april Beleidsplan 2017 Goedgekeurd door het bestuur op Versie : 1.0 Datum : 10 april 2017 Beleidsplan 2017 Goedgekeurd door het bestuur op 20-07-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beleidsplan... 3 2. Algemeen, Doel... 3 3. Werkwijze... 3 4. Financiering...

Nadere informatie

Meting september 2013

Meting september 2013 Meting september 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl Donateursvertrouwen daalt in tegenstelling tot consumentenvertrouwen

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013 FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Gemeenten en de ANBI (algemeen nut beogende instelling) status.

Gemeenten en de ANBI (algemeen nut beogende instelling) status. Bijlage Gemeenten en de ANBI (algemeen nut beogende instelling) status. Stand van zaken eind 2010 Zeventien Nederlandse gemeenten hebben de status van "algemeen nut beogende instelling". Burgers kunnen

Nadere informatie

DIT IS EEN UITGAVE VAN

DIT IS EEN UITGAVE VAN Colofon DIT IS EEN UITGAVE VAN Stichting Maatschappij en Onderneming Lange Voorhout 92 2514 EJ Den Haag Telefoon: +31(0)70 3528 528 Email: contact@smo.nl Redactie: Simone Langeweg Tekst- en Communicatieadvies

Nadere informatie

Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren

Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren Filantropie Advies Schenkwijzer: uw mogelijkheden om te doneren Losse/periodieke gift, fonds op naam, stichting, legaat of erfgenaam Er zijn verschillende vormen om te schenken of na te laten aan en. Zo

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Nativitas Horst

Jaarrekening Stichting Nativitas Horst Jaarrekening 2017 Horst Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december Staat van baten en lasten Algemene toelichting Grondslagen voor de waardering van activa en passiva Grondslagen voor de staat van

Nadere informatie

Propositie Fondsenwerving

Propositie Fondsenwerving Propositie Fondsenwerving Auteur: Onno Ebbens Leeuwarden, 20 juni 2011 Versie 2.0 Onno Ebbens is partner bij CrossOver Holding en heeft zich gespecialiseerd in de optimalisatie van klantcontacten in traditionele

Nadere informatie

Geven in Nederland 2009

Geven in Nederland 2009 Geven in Nederland 9 Geven in Nederland_9BOEK.indb 1 6-5-9 17:8:15 Geven in Nederland_9BOEK.indb 6-5-9 17:8:15 Geven in Nederland 9 Giften, Nalatenschappen, Sponsoring en Vrijwilligerswerk Prof. Dr. Th.N.M.

Nadere informatie

GEEFWET, BELASTINGPLAN EN OVERIGE FISCALE MAATREGELEN 2012

GEEFWET, BELASTINGPLAN EN OVERIGE FISCALE MAATREGELEN 2012 GEEFWET, BELASTINGPLAN EN OVERIGE FISCALE MAATREGELEN 2012 De Federatie van Werkgeversinstellingen in de Cultuur (kortweg Federatie Cultuur) heeft met belangstelling kennis genomen van de op Prinsjesdag

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Stichting Park Lusthof (SPL) is opgericht op 15 juli 2011 en heeft beschikking over ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Stichting Park Lusthof (SPL) is opgericht op 15 juli 2011 en heeft beschikking over ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Jaarverslag 2014 Inleiding Stichting Park Lusthof (SPL) is opgericht op 15 juli 2011 en heeft beschikking over ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). SPL heeft tot doel het beheren en onderhouden

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ september 2013

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ september 2013 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ september 2013 De nieuwsbrief september staat (bijna) geheel in het teken van financiën. De overheid treedt steeds verder terug waardoor het voor verenigingen

Nadere informatie

Quick Scan BIS-instellingen

Quick Scan BIS-instellingen Quick Scan BIS-instellingen rapportnr. 1351 2 juni 2015 Analyse van de gevolgen van de bezuinigingen a.d.h.v. financiële indicatoren Quick Scan BISinstellingen Eindrapport M.A.G. Gielen, MSc Drs. M.M.

Nadere informatie

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed

2013-2014. Beleidsplan. Festivals Tegen Dierenleed. Versie 1.1 Jasper Coolen. Festivals Tegen Dierenleed 2013-2014 Beleidsplan Festivals Tegen Dierenleed Versie 1.1 Jasper Coolen Festivals Tegen Dierenleed 4/27/2013 Inhoud 1. Voorwoord ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek Inhoud Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Trendbreuk in rijksuitgaven

Trendbreuk in rijksuitgaven 94 Boekman 95 Sociaal-liberaal cultuurbeleid Dossier cijfers Trendbreuk in rijksuitgaven kunst en cultuur Bastiaan Vinkenburg Dit artikel gaat over geld dat het rijk besteedt aan kunst en cultuur. Is dat

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

2 9 JAN.2015 Bestuurlijke reactie op conceptrapport 'Zicht op bezuinigingen, bezuiniging op cultuur'

2 9 JAN.2015 Bestuurlijke reactie op conceptrapport 'Zicht op bezuinigingen, bezuiniging op cultuur' Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Drs. S.J. Stuiveling President Algemene Rekenkamer Postbus 20015 2500 EA Den Haag Datum Betreft 2 9 JAN.2015

Nadere informatie

Jaarrekening Bridgeman Foundation Zwolle

Jaarrekening Bridgeman Foundation Zwolle Jaarrekening 2017 Zwolle Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december Staat van baten en lasten Algemene toelichting Grondslagen voor de waardering van activa en passiva Grondslagen voor de staat

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1

JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 Algemeen 2 Staat van herkomst en besteding van de geldmiddelen over 2016 4 Staat van baten en lasten en begrotingen over 2015, 2016 en 2017

Nadere informatie

VRIENDEN VAN DE FIRMA VAN DRIE BELEIDSPLAN 2011 2014

VRIENDEN VAN DE FIRMA VAN DRIE BELEIDSPLAN 2011 2014 VRIENDEN VAN DE FIRMA VAN DRIE BELEIDSPLAN 2011 2014 november 2011 Inleiding Op 26 oktober 2011 is de stichting Vrienden van de Firma van Drie, afgekort Vrienden van De Firma, opgericht. De vriendenstichting

Nadere informatie

ANBI Stichting Mecenas PLT Publicatie vóór 1 juli 2015

ANBI Stichting Mecenas PLT Publicatie vóór 1 juli 2015 ANBI Stichting Mecenas PLT Publicatie vóór 1 juli 2015 Naam Stichting Mecenas PLT RSIN of Fiscaal nummer 814633225 Contactgegevens Stichting Mecenas PLT Postbus 300 6400 AH Heerlen Burgemeester van Grunsvenplein

Nadere informatie

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek 1 Inhoud Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen

Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen Beleidsplan en begroting 2018-2020 INLEIDING Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen Visie: Op termijn wordt op 80% van de Rotterdamse Basisscholen schaken aangeboden als schoolactiviteit

Nadere informatie

Private financiers voor cultuur Hoe vind en verleid je de particuliere gever?

Private financiers voor cultuur Hoe vind en verleid je de particuliere gever? Private financiers voor cultuur Hoe vind en verleid je de particuliere gever? Cultuurforum 2011, 24 november 2011 BRINGING TOGETHER THE BEST OF BOTH WORLDS 1 Leenaers Verloop Opgericht in 2001 door Marischka

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2011 - Stichting Ministries Argentinas

Financieel Jaarverslag 2011 - Stichting Ministries Argentinas Stichting Ministries Argentinas Financieel Jaarverslag Boekjaar 2011 Bestuur Stichting Ministries Argentinas 11 Stichting Ministries Argentinas Disselboom 55 3763 ZJ Soest Nederland KvK-nummer: 32112010

Nadere informatie

Stichting Vechtgenoten Postbus AE Ommen. de jaarrekening over het boekjaar van Stichting Vechtgenoten

Stichting Vechtgenoten Postbus AE Ommen. de jaarrekening over het boekjaar van Stichting Vechtgenoten Stichting Vechtgenoten Postbus 227 7730 AE Ommen RAPPORT inzake de jaarrekening over het boekjaar 2016 van Stichting Vechtgenoten Van Reeuwijkstraat 44, 7731 EH, Ommen, Tel. 0529-46 96 00, Fax 0529-45

Nadere informatie

Jaarrekening Bridgeman Foundation statutaire vestigingsplaats

Jaarrekening Bridgeman Foundation statutaire vestigingsplaats Jaarrekening 21 Bridgeman Foundation statutaire vestigingsplaats Bridgeman Foundation Inhoudsopgave Jaarrekening Balans per 31 december Staat van baten en lasten Algemene toelichting Grondslagen voor de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

Tweeënveertig vragen aan het Prins Bernhard Cultuurfonds. Informatie over organisatie, financiën en fondsenwerving

Tweeënveertig vragen aan het Prins Bernhard Cultuurfonds. Informatie over organisatie, financiën en fondsenwerving Tweeënveertig vragen aan het Prins Bernhard Cultuurfonds Informatie over organisatie, financiën en fondsenwerving maart 2006 Voorwoord Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds komen regelmatig vragen van donateurs

Nadere informatie

Verhoging assurantiebelastingtarief

Verhoging assurantiebelastingtarief Reactie minister van Financiën en nawoord Algemene Rekenkamer Volgens de minister kan het verschil tussen de geraamde en gerealiseerde opbrengst in belang rijke mate worden toegerekend aan de tegenvallende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6 DE ACHT MOTIEVEN VOOR GEEFGEDRAG: WAAROM GEVEN MENSEN GELD AAN GOEDE DOELEN? 1 Pamala Wiepking en René Bekkers

HOOFDSTUK 6 DE ACHT MOTIEVEN VOOR GEEFGEDRAG: WAAROM GEVEN MENSEN GELD AAN GOEDE DOELEN? 1 Pamala Wiepking en René Bekkers HOOFDSTUK 6 DE ACHT MOTIEVEN VOOR GEEFGEDRAG: WAAROM GEVEN MENSEN GELD AAN GOEDE DOELEN? 1 Pamala Wiepking en René Bekkers 76 1 Deze bijdrage aan De rol van filantropie in de participatiesamenleving is

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie