Farma vormt kamikazen en gebruikt artsen als marionetten ervoor, die alleen maar hoeven te weten dat ze er niets over hoeven te weten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Farma vormt kamikazen en gebruikt artsen als marionetten ervoor, die alleen maar hoeven te weten dat ze er niets over hoeven te weten."

Transcriptie

1 Blog Jaargang 2 nr december 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Nelly Kroes (EU): Farma fraudeert! En verder? Farma vormt kamikazen en gebruikt artsen als marionetten ervoor, die alleen maar hoeven te weten dat ze er niets over hoeven te weten. De marionetten houden Farma buiten schot. Artsen weten waarom. Het proces op 8 oktober tegen de kamikazemoeder, zal de hypocrisie van de gedragsgeneeskunde, die levensonwaardige levens extermineert, pijnlijk blootleggen.

2 Om onbehandelbaren te behandelen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hoge doseringen sterke psychotica die therapeutisch dwangmatig psychotisch maken. Men gebruikt meestal cocaïne- en amfetaminederivaten. 1) Cocaïne-groep: Methylfenidaat is een cocaïnepsychoticum dat 30% aktiever is dan zuivere cocaïne en bij echte ADHD wordt regelmatig dubbel zo hoog gedoseerd dan wat WHO (World Health Organisation) als DDD (daily day dose) aangeeft. Voor methylfenidaat geldt DDD=30mg voor 70kg lichaamsgewicht. Bemerk: Concerta bestaat in dagdoseringen van 56mg. Voor zuivere cocaïne vermeldt WHO momenteel geen DDD. 2) Amfetamine-groep: Om commerciële redenen is het werkingsmechanisme van SSRI s voortaan onbekend, maar de aktieve phenylpropylamines ervan werken precies als de phenylethylamines (amfetamines), alleen, doseert men ze hoger om een even goed effect te bereiken. In Strattera is de actieve phenylpropylamine identiek dezelfde als die van Prozac, maar zelfs nog 18% sterker op (moleculaire) gewichtsbasis. Bij Prozac geldt DDD=20mg bij volwassen depressieven van 70kg. Bij Strattera geldt DDD=80mg bij volwassen ADHD-ers van 70kg. Voor zuivere amfetamine (Dexedrine, Aderall) geldt DDD=15mg bij 70kg lichaamsgewicht. De Stratterageheimen verbergen, 1)- dat men hoger doseert dan om gewoon maar te drogeren, om nu net het dwangmatig psychotisch gedrag te doen ontstaan (veel rustiger en robotachtig gedrag).

3 2)- dat die psychotica werken door dosis per dosis de bouwstenen van het zenuwstelsel te verwoesten. Vandaar: een veranderde perceptie op de realiteit (antidepressieve werking, hallucinaties, wanen). Vandaar ook bij chronisch gebruik: een verminderde controle op het eigen gedrag (agressie, tics, automutilatie, zelfmoord, psychosen). Rookgedrag, bijvoorbeeld, leert men af door een controleverlies te veroorzaken met psychotica uit de cocaïnegroep( Champix) en de amfetaminegroep (Zyban, Wellbutrin), terwijl men een ADHDbehandeling zogezegd chemisch ondersteunt met psychotica uit dezelfde cocaïnegroep (Ritalin, Concerta) en amfetaminegroep (Strattera en zuivere amfetamine), daar waar de beide groepen een controleverlies veroorzaken op het gedrag door de vernietiging van de neuronen. Een nachtmerrie voor goedmenende therapeuten, als blijkt dat deze toxicomanie agressie, automutilatie of zelfmoordgedachten opwekt door het controleverlies, die men ter verschoning dan aan ADHD toeschrijft en niet aan een kapotgemaakt zenuwstelsel door chronisch harddrugsgebruik. De laatste vijf jaar is het aantal ADHD-patiënten in de psychiatrie opgenomen met verwoeste zenuwstelsels, maar liefst verzevenvoudigd. 3)- dat Strattera en Prozac eigenlijk net zo goed werken als amfetamine, vandaar hun ADHD-gebruik en vandaar ook hun (legaal) dopinggebruik in sportmiddens. Men heeft de heropnameremmertheorie van stoffetjes als een fabeltje uitgevonden, omdat ze daarmee niet onder een opiumregelmentering zouden moeten gebracht worden en daardoor veilig geacht worden. Sportlui zijn slimmer en kennen die producten om hun amfetaminewerking, terwijl artsen opgeleid en bijgeschoold worden met de commerciële en veilige sprookjes erover. Vandaar dat WADA dokters (WorldAntiDopingAgency) Prozac en Strattera niet eens op de voor sporters verboden lijsten hebben geplaatst.

4 4)- dat harddrugs met een amfetaminewerking, zonder uitzondering, als hongerremmers werken. Silomat werd op 1 september 2007 wereldwijd verboden, omdat teveel plotse sterfgevallen door pulmonaire hypertensies ermee werden gemeld. De amfetamine-anorectica werden in 1999 verboden omwille van teveel dodelijke pulmonaire hypertensies. Van methylphenidaat (MPH) is ook de hongerremmende werking bekend en in 2003 werd op een cardiologencongres gewaarschuwd voor dodelijke pulmonaire hypertensie bij gebruik van methylphenidaat. Die waarschuwing bleef voor de internationale medische literatuur onbekend, zodat men de plotse sterfgevallen bij een ADHDbehandeling als aangeboren hartziekten blijft uitroepen, en MPH vooral, commeriëel, heel veilig overeind kan blijven. Diezelfde medische wetenschappelijke literatuur redeneert dat alleen phenylethylamines (amfetamines) onder een opiumwetgeving moeten, omwille van de risico s op verslaving en de giftigheid. Maar in de aangepaste doseringen zijn phenylpropylamines (SSRI s en Strattera) even verslavend en dodelijk. En waarom zou men een phenylbutylamine (met een nog kleinere affiniteit dan de propyl op de neuronen), als Silomat, wel uit de handel hebben genomen? 5)- dat men Strattera eigenlijk veel te duur verkoopt, terwijl dit oude wijn in nieuwe zakken is. Strattera lag al sinds 1985 ongebruikt, als een Prozac-alike (tomoxetine), bij het bedrijf in de rekken (zie ook : Arch Int Pharmacodyn Ther 1985; 277: En: Chouinard G, Annable L, Bradwejn J, et al: An early phase II clinical trial with follow-up of tomoxetine (LY ) in the treatment of newly admitted depressed patients. Psychopharmacol Bull 1985; 21(1): 73-76).

5 Vraag is natuurlijk hoelang een patent geldig is, vooraleer goedkope generische in de handel mogen komen. Zou de Europese commissie daar weet van hebben, of helemaal niet? En Nelly Kroes met haar vermoeden van farma-fraude? Net zoals de Europese commissie zich van niets bewust was, toen ze in januari 2007 verklaarde dat van alle SSRI s met een amfetaminewerking, maar eentje veilig door kinderen mocht gebruikt worden, en dat die stof toevallig Prozac noemt, met dezelfde actieve metaboliet als Strattera. De Rechter in kortgeding had in Nederland volstrekt gelijk door te stellen dat Strattera geen wezenlijk andere behandeling van ADHD inhoudt. Meteen begrijpelijk dat CTBG voor de bestuursrechter in Nederland, op 9 juni 2008, de belangen van het bedrijf verdedigde, omdat met het openbaar maken van deze info zou bekend raken, dat dit medisch Overheidsorgaan die farma-fraude heeft gedoogd ofwel uit onkunde ofwel uit minder eerbare overwegingen. Tot slot nog even deze opmerking, die wat licht werpt op de fabels van de stoffetjestheorie, die een medicamenteuze behandeling van gedrag overeind moet houden. Stel nu dat de SSRI s als selectieve heropnameremmers van andere stoffetjes dan de dopaminetekorten, waaraan de zieken met ADHD lijden, veilig en doeltreffend door de kindjes zouden te gebruiken zijn, waarom zou men dan een even zo veilige en een even zo doeltreffende echte selectieve dopamineheropnameremmer als vanorexine (GBR 12909) van Gist Brocades (en ook een gevaarloze phenylpropylamine) uiteindelijk vervangen hebben door harddrugs als methylphenidaat en zuivere amfetamine? ( Vanorexine: reported to be a potent and selective inhibitor of dopamine reuptake. Potential antidepressant and antiparkinsonian efficacy anticipated. Phase II clinical trials in depression suspended. Nielsen-Kudsk F, Siggaard C, Brøckner Nielsen C, et al: Myocardial accumulation kinetics and pharmacodynamics in the isolated rabbit heart of a new inhibitor of dopamine reuptake, GBR Pharmacol Toxicol 1990; 66: )

6 Doordenker: Op 8 december start het proces tegen de kamikazemoeder. Volgens de gerechtelijke psychiaters en deskundigen in de fabeltjes van de stoffetjestheorie, zoals hierboven beschreven, bevond ze zich in een ernstige anxiodepressieve staat, een toestand die haar op het moment van het drama in een staat van tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid bracht. Als de moeder daardoor niet schuldig zou zijn, zal het gerecht dan wel de echte schuldigen opzoeken, namelijk: zij die de persoon, door chronisch psychotica toe te dienen, daarmee in een ernstige anxiodepressieve staat hebben gebracht? Wetende dat die ernstige anxiodepressieve staat wel meer dan eens een tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid kan veroorzaken? Met alle gevolgen van dien? Wetende dat die stoffen een controleverlies veroorzaken op het gedrag, doordat ze eigenlijk dosis per dosis het zenuwstelsel verwoesten? Talloze voorbeelden, precedenten, tonen aan hoe het misdadig ontkennen van het werkingsmechanisme van psychotica en het drogeren van patiënten ertoe leidt dat een dergelijk controleverlies op het gedrag ontstaat. Zelfs de aangezochte gerechtelijke psychiaters geven dit in hun verslag toe. Maar waarom spoort men de echte schuldigen dan niet op? Een vijfvoudige kindermoord, zonder schuldigen? Terwijl het chronisch toedienen van psychotica tot een kamikaze heeft geleid, omwille van een verwoest zenuwstelsel. Is het parket, net als de beroepsjournalisten, gebonden door een deontologische regel, die hen verbiedt om op een kritische manier aan te kijken tegenover de materie geesteszieken?

7 Die dode kindjes verdienen dat een schuldige wordt aangewezen voor hun dood, zelfs al waren ze allemaal 'halve Marokkaantjes'. Die dode kindjes kunnen het volgens onze nationale norm niet hebben, dat geen schuldige wordt aangewezen, voor een moord die niet eens als niet-racistisch wordt vervolgd omdat ze 'maar' halve Marokkaantjes' waren. Die dode kindjes zullen zich omdraaien in hun graf als de eeuwigheid hen zal leren hoe een elite zich ongestraft kan verrijken door moeders, patiënten, of jongeren aan te zetten tot een exterminatiegedrag, waarvoor een Overheid vroeger zelfs gaskamers moest voorzien in psychiatrische instellingen. In het verslag voor het Hof, heeft de elite nu zelf bepaald dat de kamikasemoeder geen schuld treft. Is het Hof daarbij dan niet moreel verplicht om uit te zoeken, wie wel een schuld treft? Apotheker Fernand Haesbrouck 7 december 2008

Dopingzondaars vliegen eruit, waarmee sport is clean. Maar hoe clean, zijn de reglementen?

Dopingzondaars vliegen eruit, waarmee sport is clean. Maar hoe clean, zijn de reglementen? http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 59 6 februari 2009 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Renner sterft. Soms sterven

Nadere informatie

Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters.

Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters. Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters. http://www.adhdfraude.net/blog/?p=1796 Posted on January 3rd, 2010 Fernand Haesbrouck Waarom is Strattera nog steeds in de handel? Omdat de Stratterageheimen

Nadere informatie

Ritaleintje is geen kind meer

Ritaleintje is geen kind meer http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 2 nr. 47 28 oktober 2008 reprint 5 maart 2016 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Ritaleintje

Nadere informatie

Ritaleintje is geen kind meer

Ritaleintje is geen kind meer http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 2 nr. 47 28 oktober 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Ritaleintje is geen kind meer

Nadere informatie

Farma blijft vetorecht op negatieve informatie misbruiken.

Farma blijft vetorecht op negatieve informatie misbruiken. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 2 nr. 51 22 november 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief 1) Zoals voorspeld en gevreesd...

Nadere informatie

Vandaag in Knack: Overconsumptie antidepressiva. Maar hoe drogeert men legaal in de psychiatrie met AD'S en ADHD-medicatie?

Vandaag in Knack: Overconsumptie antidepressiva. Maar hoe drogeert men legaal in de psychiatrie met AD'S en ADHD-medicatie? http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 33 18 juni 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief. http://www.megablunder.net. Blog. http://www.haesbrouck.be

Nieuwsbrief. http://www.megablunder.net. Blog. http://www.haesbrouck.be http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 64 8 maart 2009 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief KimDG in Dendermonde, Lhermitte

Nadere informatie

Professor dokter Buitelaar buitelt.

Professor dokter Buitelaar buitelt. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 37 1 augustus 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Van moedermelk naar amfetamine,

Van moedermelk naar amfetamine, 10 februari 2008 Jaargang 2nr. 20 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be http://blog.seniorennet.be/rilatine Nieuwsbrief

Nadere informatie

Doping : epo, epi of hypo :

Doping : epo, epi of hypo : http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 36 21 juli 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Captagon weg: een Pilatus-operatie?

Captagon weg: een Pilatus-operatie? Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 4 nr. 203, 20 mei 2010 Nieuwsbrief Captagon weg: een Pilatus-operatie? Captagon wordt door het lichaam afgebroken in

Nadere informatie

Onkelinx liegt voor het Parlement dat het kraakt.

Onkelinx liegt voor het Parlement dat het kraakt. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 60 7 februari 2009 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Onkelinx liegt voor het Parlement

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Blog. Jaargang 3 nr. 55 4 januari 2008

Nieuwsbrief.  Blog.  Jaargang 3 nr. 55 4 januari 2008 http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 55 4 januari 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Farmaceutische industrie investeert

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Misdaden tegen de menselijkheid? http://www.megablunder.net. Blog. http://www.haesbrouck.be. Jaargang 2 nr. 48 6 november 2008

Nieuwsbrief. Misdaden tegen de menselijkheid? http://www.megablunder.net. Blog. http://www.haesbrouck.be. Jaargang 2 nr. 48 6 november 2008 http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 2 nr. 48 6 november 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief ADHD-medicatie Antidepressiva

Nadere informatie

2. Politiek in dienst van Lilly

2. Politiek in dienst van Lilly Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 4 nr. 166 10 januari 2010 Nieuwsbrief 1.Open brief aan minister Justice. 2. Politiek in dienst van Lilly 1. Open brief

Nadere informatie

Prozac voor kinderen, en... voor honden?

Prozac voor kinderen, en... voor honden? Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 4 nr. 317 28 februari 2011 Nieuwsbrief Prozac voor kinderen, en... voor honden? Opfrissing van een nieuwsbrief van

Nadere informatie

Dramatisch wanneer artsen zich ook apotheker wanen, en in die waan hun licence to kill misbruiken.

Dramatisch wanneer artsen zich ook apotheker wanen, en in die waan hun licence to kill misbruiken. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 30 1 juni 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Verbeteringspil: Nieuwsbrief. Lieve dokters met een licence to kill, ze bestonden in het Nazi-regime ook al, en werden toen ook heel gewaardeerd.

Verbeteringspil: Nieuwsbrief. Lieve dokters met een licence to kill, ze bestonden in het Nazi-regime ook al, en werden toen ook heel gewaardeerd. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 40 12 september 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen.

Nadere informatie

De wraak van de middelmaat.

De wraak van de middelmaat. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 39 21 augustus 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Toen onze mop nog een mopje was, was 't aardig om te zien.

Toen onze mop nog een mopje was, was 't aardig om te zien. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 32 15 juni 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder.

ADHD-medicatie: medische megablunder. ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. Oosterhout, 15/10/2009 Chemisch fabeltje 2 ADHD GPOS? 3 4 Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die als psychotica,

Nadere informatie

De geheimen. van Strattera. Nieuwsbrief. http:// www. haesbrouck.be. Jaargang 2 nr. 34 27 juni 2008

De geheimen. van Strattera. Nieuwsbrief. http:// www. haesbrouck.be. Jaargang 2 nr. 34 27 juni 2008 http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 34 27 juni 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker.

ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. Chemisch fabeltje 2 ADHD GPOS? 3 4 Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die als psychotica, hallucinogeen werken,

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker.

ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. Amsterdam 17-24 februari 2008 Chemisch fabeltje 2 Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die HALLUCINOGEEN werken,of

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Minister Onkelinkx (Volksgezondheid) Dit is een afscheidsbrief van een 23-jarige. Lees hem eens. Ik had ook nog wat vraagjes.

Nieuwsbrief. Minister Onkelinkx (Volksgezondheid) Dit is een afscheidsbrief van een 23-jarige. Lees hem eens. Ik had ook nog wat vraagjes. Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 3 nr. 97 30 juni 2009 Nieuwsbrief Minister Onkelinkx (Volksgezondheid) Dit is een afscheidsbrief van een 23-jarige.

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder.

ADHD-medicatie: medische megablunder. ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. 23 oktober 2010 Chemisch fabeltje 2 ADHD GPOS? 3 4 Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die als psychotica, hallucinogeen

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder.

ADHD-medicatie: medische megablunder. ADHD-medicatie: medische megablunder. De waarheid kwetst, zelfs als ze mensenlevens kan redden. Heil Dinges? Fernand HAESBROUCK, apotheker. Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die HALLUCINOGEEN

Nadere informatie

ADHD = medicatie? Inhoud. 1. Wat is ADHD? Lezing voor 40 jaar Centrum voor Ambulante Revalidatie Ter Kouter op 21/10/2011

ADHD = medicatie? Inhoud. 1. Wat is ADHD? Lezing voor 40 jaar Centrum voor Ambulante Revalidatie Ter Kouter op 21/10/2011 Inhoud ADHD = medicatie? Dr. Myriam De Roo, kinder- en jeugdpsychiater 1. Wat is ADHD Plaats van het anatomisch letsel Fysiologische moeilijkheid Impact van ADHD. Wat is er aan te doen? Uitleg Multidisciplinaire

Nadere informatie

Farmahoerige ADHD-artsen door patiëntjes laten heropvoeden? Nieuwsbrief. www. haesbrouck.be. Jaargang 2 nr.

Farmahoerige ADHD-artsen door patiëntjes laten heropvoeden? Nieuwsbrief.  www. haesbrouck.be. Jaargang 2 nr. http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 26 10 april 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder.

ADHD-medicatie: medische megablunder. ADHD-medicatie: medische megablunder. Fernand HAESBROUCK, apotheker. Eindhoven, 10/03/2010 Chemisch fabeltje 2 ADHD GPOS? 3 4 Waarover spreken we? Vier groepen scheikundige stoffen die als psychotica,

Nadere informatie

ADHD-medicatie: medische megablunder.

ADHD-medicatie: medische megablunder. ADHD-medicatie: medische megablunder. Zoek de twee verschillen bij de twee woorden ADHD Psychoticum (enkelv.) PSYCHOTICA (mrv.) Twee verschillen bij twee woorden ADHD bestaat WEL in de Nederlandse taal

Nadere informatie

Wat is ADHD NIET? Nieuwsbrief. ADHD is geen neurobiologische aandoening ( ) (NCRC).

Wat is ADHD NIET? Nieuwsbrief. ADHD is geen neurobiologische aandoening ( ) (NCRC). Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 3 nr. 125 6 oktober 2009 Nieuwsbrief Wat is ADHD NIET? ADHD is geen neurobiologische aandoening (06-08-2002) (NCRC).

Nadere informatie

De medicamenteuze behandeling van ADHD en verslaving bij adolescenten.

De medicamenteuze behandeling van ADHD en verslaving bij adolescenten. De medicamenteuze behandeling van ADHD en verslaving bij adolescenten. Joanneke van der Nagel, psychiater, Tactus Verslavingszorg, Enschede Pieter-Jan Carpentier, psychiater, Reinier van Arkel groep, s-hertogenbosch

Nadere informatie

drugs abc antidepressiva

drugs abc antidepressiva drugs abc antidepressiva Antidepressiva zijn psychoactieve geneesmiddelen, die een stimulerende werking hebben ter hoogte van het centrale zenuwstelsel. Ze worden voor zeer verschillende aandoeningen voorgeschreven

Nadere informatie

Protocol ADHD bij verslaving 139

Protocol ADHD bij verslaving 139 Bijlage 12 Checklist Coaching Protocol ADHD bij verslaving 139 CHECKLIST ADHD-COACH Naam Cliënt: Naam Coach: Geboortedatum cliënt dag maand jaar De start van dit coordinerende coachingstraject vindt plaats

Nadere informatie

ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur. Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015

ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur. Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015 ADHD en medicatie Duinrell jaarlijkse contactdag I&W 11.45-12.30 uur Rob Pereira, voorzitter Impuls&Woortblind 19-9-2015 programma Medicatie als onderdeel van een multimodaal programma Hoe werkt het? Soorten

Nadere informatie

Nu de rol van de Overheid in een goed geplande rasveredeling. Psychiatrie bekent dat men bewust onwaardige levens extermineert.

Nu de rol van de Overheid in een goed geplande rasveredeling. Psychiatrie bekent dat men bewust onwaardige levens extermineert. 2 februari 2008 Jaargang 2nr. 19 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be http://blog.seniorennet.be/rilatine Nieuwsbrief

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Paracetamol EG 500 mg tabletten Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Paracetamol EG 500 mg tabletten Paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol EG 500 mg tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem

Nadere informatie

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling Evidence tabel bij ADHD in kinderen en adolescenten (studies naar adolescenten met ADHD en ) Auteurs, Gray et al., 2011 Thurstone et al., 2010 Mate van bewijs A2 A2 Studie type Populatie Patiënten kenmerken

Nadere informatie

Wat is depressie? Oorzaak, omvang, gevolg

Wat is depressie? Oorzaak, omvang, gevolg Wat is depressie? Oorzaak, omvang, gevolg Prof. Dr. Brenda Penninx Vakgroep psychiatrie / GGZ ingeest Neuroscience Campus Amsterdam Mental Health EMGO+ Institute for Health and Care Research b.penninx@vumc.nl

Nadere informatie

SSRI-gebruik. in zwangerschap en kraamperiode

SSRI-gebruik. in zwangerschap en kraamperiode SSRI-gebruik in zwangerschap en kraamperiode Inhoudsopgave Achtergrond...4 Gevolgen van SSRI-gebruik...4 De bevalling...7 Het kraambed...7 Borstvoeding...8 Doorgaan met de medicatie...8 Om thuis te doen:

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen?

Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen? Universitair Docent Hersencentrum Rudolf Magnus Afdeling Psychiatrie Universitair Medisch Centrum Utrecht Cannabis & psychosen: alleen risico s of ook kansen? Matthijs Bossong Overzicht Psychotische stoornis

Nadere informatie

BIJSLUITER (Ref. 23.04.2009)

BIJSLUITER (Ref. 23.04.2009) BIJSLUITER (Ref. 23.04.2009) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Effortil 5 mg tabletten (etilefrine hydrochloride) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Congres 01-04-2009. lex pull 23-03-2009 1

Congres 01-04-2009. lex pull 23-03-2009 1 ADHD EN VERSLAVING Congres 01-04-2009 lex pull 23-03-2009 1 ADHD EN VERSLAVING PREVALENTIE VERKLARINGSMODELLEN DIAGNOSTIEK BEHANDELING lex pull 23-03-2009 2 prevalentie 8-Tal studies SUD bij ADHD: Life-time

Nadere informatie

TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS

TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS Methylfenidaat en dexamfetamine vallen onder de reglementering van de verdovende middelen. Dat betekent dat alle getallen voluit moeten geschreven worden. 1. Methylfenidaat

Nadere informatie

Medische aspecten. Vooraf

Medische aspecten. Vooraf Medische aspecten Vooraf Een behandeling met medicijnen mag pas overwogen worden als de diagnose definitief vaststaat. Deze moet gesteld worden door een (kinder)neuroloog of (kinder)psychiater. Het doel

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 30 juni 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 30 juni 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 30 juni 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0021 (E) 10010/15 CORDROGUE 49 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Ontwerp-UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol Kennisquiz Cannabis Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van cannabisgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

Presentatie DDu Ketencasus

Presentatie DDu Ketencasus Presentatie DDu Ketencasus Drank en Drugsincidenten in het uitgaanscircuit Reg. Ketencasusbespreking n Jan Krul MSc adviseur en onderzoeker gezondheidswetenschapper (spoed)verpleegkundige n n Mass Gathering

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Paracetamol bij de patiënt met leverfunctiestoornissen. Mirjam Wikkerink, ANIOS IC

Paracetamol bij de patiënt met leverfunctiestoornissen. Mirjam Wikkerink, ANIOS IC Paracetamol bij de patiënt met leverfunctiestoornissen Mirjam Wikkerink, ANIOS IC Paracetamol Voor het eerst beschreven in 1886 1970 veilige dosering van 4d 1000 mg door FDA vastgesteld (deze dosering

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicijnen

Gebruik van SSRI-medicijnen Gebruik van SSRI-medicijnen voor en tijdens uw zwangerschap en in uw kraambed Uw huisarts of psychiater heeft u een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropname remmer. SSRI is

Nadere informatie

ROOKSTOPBEGELEIDING IN DE APOTHEEK. Stagedag KLAV 20 januari 2014 Apr. Bart Maris

ROOKSTOPBEGELEIDING IN DE APOTHEEK. Stagedag KLAV 20 januari 2014 Apr. Bart Maris ROOKSTOPBEGELEIDING IN DE APOTHEEK Stagedag KLAV 20 januari 2014 Apr. Bart Maris TABAK: EEN VERSLAVENDE DRUG James et al. 1994 MECHANISME VAN VERSLAVING BELONINGSSYSTEEM: Gelegen in het mesocorticolimbisch

Nadere informatie

Bijlage 10: Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen

Bijlage 10: Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen Bijlage : Beschrijving van de in de richtlijn besproken medicijnen METHYLFENIDAAT 2 3 40 4 Methylfenidaat Tablet mg, mg (werkingsduur 2-4 uur). Ritalin Tablet mg (werkingsduur 2-4 uur). Medikinet Tablet

Nadere informatie

Propylhexedrine. Eventin. Postfach Ludwigshafen DE Germany. Lid-Staten Registratiehouder Naam van het geneesmiddel

Propylhexedrine. Eventin. Postfach Ludwigshafen DE Germany. Lid-Staten Registratiehouder Naam van het geneesmiddel Bijlage I 3 Stoff: Propylhexedrine Lid-Staten Registratiehouder Naam van het geneesmiddel Duitsland Knoll AG Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany Eventin 4 Stoff: Fenbutrazaat Lid-Staten Registratiehouder

Nadere informatie

20 man 15 vrouw. depressie paranoia psychose

20 man 15 vrouw. depressie paranoia psychose Dubbele Diagnose Patricia v.wijngaarden-cremers, psychiater Circuitmanager Verslavingspsychiatrie Dimence Inhoud - Inleiding - Gebruik onder Nederlandse Jongeren - Psychiatrische Comorbiditeit - Wat is

Nadere informatie

Oordeel: Niet gehandeld overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen

Oordeel: Niet gehandeld overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen Oordeel: Niet gehandeld overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen Samenvatting: De arts reikte patiënt een drank aan met 400 mg fenobarbital. Na inname overleed patiënt niet en bleef hij wakker. Conform afspraak

Nadere informatie

BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS

BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS NB: De amendementen van de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters moeten hierna

Nadere informatie

Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding. Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Gebruik van SSRI-medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding Maatschap Gynaecologie & Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding Uw huisarts of psychiater heeft u een SSRI voorgeschreven. (Selectieve

Nadere informatie

Ervaring Aantal ouderen bestudeerd in Randomized Controlled Trials (RCTs) >500 patiënten boven de 65 jaar.

Ervaring Aantal ouderen bestudeerd in Randomized Controlled Trials (RCTs) >500 patiënten boven de 65 jaar. Citalopram N06AB04, april 2018 Indicatie Depressie Standpunt Ephor Citalopram wordt door Ephor als middel van voorkeur geadviseerd binnen de groep van de selectieve serotonine reuptake inhibitors (SSRI

Nadere informatie

BIJSLUITER DULCOLAX PICOSULPHATE 2,5 MG ZACHTE CAPSULES

BIJSLUITER DULCOLAX PICOSULPHATE 2,5 MG ZACHTE CAPSULES BIJSLUITER DULCOLAX PICOSULPHATE 2,5 MG ZACHTE CAPSULES Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin

Nadere informatie

Naam: Sara Panahi Klas: 2B Vak: verzorging

Naam: Sara Panahi Klas: 2B Vak: verzorging Naam: Sara Panahi Klas: 2B Vak: verzorging Inhoudsopgave Wat zijn paddo s?... 3 Waar komen paddo s vandaan?... 3 Wat zit er in paddo s?... 4 Hoe gebruik je paddo s?... 4 Wat kun je voelen als je paddo

Nadere informatie

Kinderdoding. Inhoud. Onderzoeksopzet. Aanleiding 17-10-2010. Aanleiding Onderzoeksopzet Wetgeving Resultaten Discussie. Verschil in berechting tussen

Kinderdoding. Inhoud. Onderzoeksopzet. Aanleiding 17-10-2010. Aanleiding Onderzoeksopzet Wetgeving Resultaten Discussie. Verschil in berechting tussen Kinderdoding Verschil in berechting tussen mannelijke en vrouwelijke kinderdoders Aanleiding Onderzoeksopzet Wetgeving Resultaten Discussie Inhoud E.J.C. Goetheer 13-1- Aanleiding Proefschrift A.J. Verheugt,

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER

ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER ANNEX III WIJZIGINGEN IN DE SAMENVATTINGEN VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN DE BIJSLUITER Deze aanpassingen aan de SPC en bijsluiter zijn valide op het moment van de beschikking van de commissie. Na de beschikking

Nadere informatie

Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen. Recovery. Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene

Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen. Recovery. Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene Het behandelresultaat bij patiënten met comorbide stoornissen Recovery Dr. G. (Gerdien) H. de Weert-van Oene g.weert@iriszorg.nl www.nispa.nl Wat komt aan de orde: Verslaving is een chronische hersenziekte

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke

Nadere informatie

Gebruik en mogelijk misbruik van opioïden in België. Apr. Hans Willems, apotheker-inspecteur DGEC Mevr. Elien De Mooter, sociaal-inspecteur DGEC

Gebruik en mogelijk misbruik van opioïden in België. Apr. Hans Willems, apotheker-inspecteur DGEC Mevr. Elien De Mooter, sociaal-inspecteur DGEC Gebruik en mogelijk misbruik van opioïden in België Apr. Hans Willems, apotheker-inspecteur DGEC Mevr. Elien De Mooter, sociaal-inspecteur DGEC 1 Overzicht 1: Inleiding 2: Opioïden: verbruik 2015 (5 ATC)

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Lignospan 2% Special, oplossing voor injectie. Lidocaïnehydrochloride / Adrenalinetartraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Lignospan 2% Special, oplossing voor injectie. Lidocaïnehydrochloride / Adrenalinetartraat : INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Lignospan 2% Special, oplossing voor injectie Lidocaïnehydrochloride / Adrenalinetartraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Urgenin druppels. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench)

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Urgenin druppels. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Bijsluiter: informatie voor de patiënt Urgenin druppels Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VOOR HET KWETSBARE BREIN

ONDERSTEUNING VOOR HET KWETSBARE BREIN ONDERSTEUNING VOOR HET KWETSBARE BREIN HET DRAAIT OM DOPAMINE Dopamineproductiecentrum HET DRAAIT OM DOPAMINE Dopamineproductiecentrum DOPAMINE Psychotische kwetsbaarheid heeft onder andere te maken met

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

MOTILIUM 60 mg zetpillen volwassenen

MOTILIUM 60 mg zetpillen volwassenen Bijsluiter voor het publiek MOTILIUM Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is vrij verkrijgbaar. Desalniettemin dient u MOTILIUM zorgvuldig

Nadere informatie

Depressie. hoe, wat & hulp. Stef Linsen, psychiater. 12 oktober 2017 Amsterdam. Icarus Blender #2, Vitamine Z

Depressie. hoe, wat & hulp. Stef Linsen, psychiater. 12 oktober 2017 Amsterdam. Icarus Blender #2, Vitamine Z Depressie hoe, wat & hulp 12 oktober 2017 Amsterdam Icarus Blender #2, Vitamine Z Stef Linsen, psychiater www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl Hoe méer vitale kenmerken, hoe ernstiger: - wakker tussen

Nadere informatie

Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD

Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD Inhoud Inleiding 12 Deel I Wat we weten over de stoornis ADHD Hoofdstuk 1 Kenmerken van ADHD 1.1 De basiskenmerken 16 1.2 Aandachts- en concentratiestoornissen 17 1.3 Impulsiviteit 17 1.4 Hyperactiviteit

Nadere informatie

Meer te weten komen over schizofrenie.

Meer te weten komen over schizofrenie. Meer te weten komen over schizofrenie www.schizofreniex.nl Dopamine Dopamine productiecentrum DOPAMINE DOPAMINE Stahl S. Antipsychotics & Mood Stabilizers. Essential psycho pharmacology p- Dopaminebalans

Nadere informatie

Puberhersenen onder de loep

Puberhersenen onder de loep Brein in beeld Puberhersenen onder de loep Hersenen stoppen niet zomaar met ontwikkelen. Tijdens je hele jeugd leert je brein er steeds meer bij. Sterker nog: pas rond je 25e levensjaar zijn de hersenen

Nadere informatie

Lichamelijke aandoeningen & Ernstige psychiatrische aandoeningen. Maarten Bak

Lichamelijke aandoeningen & Ernstige psychiatrische aandoeningen. Maarten Bak Lichamelijke aandoeningen & Ernstige psychiatrische aandoeningen Maarten Bak Ernstige psychiatrische aandoening Gezondheid Faculty name 2 Mensen met EPA overlijden op jongere leeftijd Munk-Laursen 2014

Nadere informatie

BIJSLUITER (Ref. 10.04.2009)

BIJSLUITER (Ref. 10.04.2009) BIJSLUITER (Ref. 10.04.2009) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Effortil 7,5 mg/1 ml druppels voor oraal gebruik, oplossing (etilefrine hydrochloride) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door,

Nadere informatie

Medicatie bij ADHD en ADD. De deskundige, dat ben je zelf

Medicatie bij ADHD en ADD. De deskundige, dat ben je zelf Medicatie bij ADHD en ADD De deskundige, dat ben je zelf Behandelen met methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Methylfenidaat OROS, Equasym XL, Medikinet CR, Methylfenidaat Retard en Dex- methylfenidaat Retard),

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker POP POLI Geen (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Inleiding Hoe het allemaal begon Soorten psychofarmaca, werking, bijwerkingen en indicatiegebieden

Inleiding Hoe het allemaal begon Soorten psychofarmaca, werking, bijwerkingen en indicatiegebieden Inhoud Inleiding 9 1 Hoe het allemaal begon 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Gebruik van medicatie in de psychiatrie vóór 1950 13 1.3 De eerste antipsychotica 16 1.4 De tweede generatie antipsychotica 17 1.5 De

Nadere informatie

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april keer beoordeeld. Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs.

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april keer beoordeeld. Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs. Praktische-opdracht door een scholier 1192 woorden 27 april 2001 6,1 46 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie P.o. deelopdracht 5: drugs Inhoud: 2: inhoud 3: inleiding 4: verschillende soorten drugs 5:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Cover Page. Author: Liem-Moolenaar, Marieke Title: Human pharmacology of current and new treatments for schizophrenia Issue Date:

Cover Page. Author: Liem-Moolenaar, Marieke Title: Human pharmacology of current and new treatments for schizophrenia Issue Date: Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18570 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Liem-Moolenaar, Marieke Title: Human pharmacology of current and new treatments

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Moleman hoofdstuk 6 Psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen.

Moleman hoofdstuk 6 Psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen. Moleman hoofdstuk 6 Psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen. De psychofarmaca die bij kinderen (zes tot twaalf jaar) en jeugdigen (twaalf en ouder) worden gebruikt zijn over het algemeen afkomstig uit

Nadere informatie

SIROXYL 250 MG/5 ML SIROOP SIROXYL 1500 MG GRANULAAT SIROXYL ZONDER SUIKER VOOR VOLWASSENEN 750 MG/15 ML DRANK SIROXYL KINDEREN 100 MG/5 ML SIROOP

SIROXYL 250 MG/5 ML SIROOP SIROXYL 1500 MG GRANULAAT SIROXYL ZONDER SUIKER VOOR VOLWASSENEN 750 MG/15 ML DRANK SIROXYL KINDEREN 100 MG/5 ML SIROOP Pagina 1 van 6 SIROXYL 250 MG/5 ML SIROOP SIROXYL 1500 MG GRANULAAT SIROXYL ZONDER SUIKER VOOR VOLWASSENEN 750 MG/15 ML DRANK SIROXYL KINDEREN 100 MG/5 ML SIROOP Carbocisteïne Lees goed de hele bijsluiter,

Nadere informatie

Pradaxa is een geneesmiddel dat de werkzame stof dabigatran-etexilaat bevat. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules (75 mg, 110 mg en 150 mg).

Pradaxa is een geneesmiddel dat de werkzame stof dabigatran-etexilaat bevat. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules (75 mg, 110 mg en 150 mg). EMA/47517/2015 EMEA/H/C/000829 EPAR-samenvatting voor het publiek dabigatran-etexilaat Dit document is een samenvatting van het Europees openbaar beoordelingsrapport (EPAR) voor. Het geeft uitleg over

Nadere informatie

Bijlagen J. Wiersma et al., Neem de regie over je depressie, DOI / , 2015 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media

Bijlagen J. Wiersma et al., Neem de regie over je depressie, DOI / , 2015 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Bijlagen J. Wiersma et al., Neem de regie over je depressie, DOI 10.1007/978-90-368-1003-6, 2015 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 50 neem de regie over je depressie Bijlage 1 Beloopstabel

Nadere informatie

11-10-2014. Ypsilon 30 jaar. Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart

11-10-2014. Ypsilon 30 jaar. Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart Ypsilon 30 jaar Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht - Ypsilon en onderzoekers trekken sinds die tijd met elkaar op Wat hebben we gezamenlijk bereikt!

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie piritramide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. jolopride ( 123 I)

Bijsluiter: Informatie voor de patiënt. jolopride ( 123 I) Bijsluiter: Informatie voor de patiënt [ 123 I]-IBZM Injection GE Healthcare, oplossing voor injectie 74 MBq/ml jolopride ( 123 I) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend

Nadere informatie

Stop or Go? TerugvalprevenDe training bij het begeleid aiouwen van anddepressiva in de zwangerschap.

Stop or Go? TerugvalprevenDe training bij het begeleid aiouwen van anddepressiva in de zwangerschap. Stop or Go? TerugvalprevenDe training bij het begeleid aiouwen van anddepressiva in de zwangerschap. Promovendi: Drs. Nina Molenaar, arts, Erasmus MC Marlies Brouwer, MSc, psycholoog, UU Projectleaders:

Nadere informatie

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD?

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD? Kinderen met ADHD Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is de oorzaak van ADHD? 1 Wat zijn de verschijnselen van ADHD? 1 Hoe wordt de diagnose ADHD gesteld? 2 Behandeling van ADHD

Nadere informatie

SSRI-medicijnen. Gynaecologie / Verloskunde. Gebruik rondom de zwangerschap. Inhoud. 1. Achtergrond. 2. Als u zwanger wilt worden

SSRI-medicijnen. Gynaecologie / Verloskunde. Gebruik rondom de zwangerschap. Inhoud. 1. Achtergrond. 2. Als u zwanger wilt worden Gynaecologie / Verloskunde SSRI-medicijnen Gebruik rondom de zwangerschap Inhoud 1. Achtergrond 2. Als u zwanger wilt worden 3. Als u zwanger bent 4. Gevolgen van SSRI-gebruik 5. De bevalling 6. Het kraambed

Nadere informatie

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap Je huisarts of psychiater heeft je een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropnameremmer. Het zijn medicijnen

Nadere informatie