INHOUD. Will you come up to Limerick? Basisgegevens van de limerick. Het rijmschema. Het metrum. Metrum verlengen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD. Will you come up to Limerick? Basisgegevens van de limerick. Het rijmschema. Het metrum. Metrum verlengen."

Transcriptie

1 HANDLEIDING

2 INHOUD Will you come up to Limerick? Basisgegevens van de limerick Het rijmschema Het metrum Metrum verlengen Metrum verkorten Metrisch zuivere limerick Metrisch (on)welgevormde limerick Extrametrische limerick Samenvatting van rijm en metrum Klemtoonstructuur Het invullen van het schema To match or not to match De kwaliteit van de match Grammaticale eigenschappen Klankkleur en gewicht Finetuning De plaatsnaam in de limerick What s in a name? Het enjambement De éénzinslimerick De punchline oftewel de X-factor Wie van de drie? Yes, I will come up to Limerick!

3 Will you come up to Limerick? Het woord limerick is afgeleid van de Ierse plaats Luimneach of, op z'n Engels, Limerick. In Ierland was het de gewoonte om op bruiloften en partijen liedjes te zingen waaraan iedereen voor de vuist weg op rijm een couplet toevoegde. Na ieder couplet zong het gezelschap: Will you come up to Limerick? De liedjes hadden vaak het karakter van nonsenspoëzie. De ouderdom van dit gezelschapsspel is niet bekend. Maar langzaamaan kreeg de limerick, zoals die liedjes werden genoemd, een vaste vorm. Genootschap Onze Taal Basisgegevens van de limerick De limerick heeft drie karakteristieke eigenschappen: Het rijmschema, het metrum en de punchline. Het rijmschema zorgt meestal niet voor grote problemen. Het metrum daarentegen wordt bij zowel het lezen als het schrijven van limericks vaak wel als lastig ervaren. Vooral als men niet met dat metrum bekend is. Tenslotte het belangrijkste maar ook het moeilijkste onderdeel; van de limerick is het bedenken van een aansprekende inhoud en het maken van een treffende eindregel, de zogenaamde punchline. De creatieve geest van de limerickschrijver laat zich moeilijk in een handleiding vastleggen. Als de plot er is, dan kan deze instructie eventueel worden gebruikt bij de uitwerking ervan in een mooie goedlopende limerick. In deze handleiding wordt vooral de werking van het metrum met voorbeelden inzichtelijk gemaakt. Men kan na het lezen ervan en enige oefening beter verklaren waarom de ene limerick wel loopt en de andere minder of helemaal niet. Ook wordt beschreven hoe bepaalde metrische problemen kunnen worden opgelost. De voorbeelden die worden gebruikt komen uit het boekje Limerix voor Slimmerix, limericks met de x- factor dat u op kunt bestellen. Om zelf limericks te bouwen, kunt u gebruikmaken van het bouwschema dat u kunt downloaden via

4 Het rijmschema De limerick bestaat uit vijf regels. In de eerste regel wordt meestal een persoon of dier geïntroduceerd. Aan het eind van die regel staat een geografische naam. De regels 1, 2 en 5 rijmen met elkaar (a) en er is een ander rijm (b) tussen de kortere regels 3 en 4. Het rijmschema (a a b b a) is exclusief gereserveerd voor deze dichtvorm. De limerick maakt gebruik van eindrijm waarin aan het eind van een regel hele woorden of laatste lettergrepen ervan rijmen met hun overeenkomende delen in andere regels. Het type volrijm wordt het meest gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn. Goes, poes; Lemmer, zwemmer. Ook rijkrijm, waarbij hele woorden met elkaar rijmen, wordt vaak gebruikt. Dit rijmtype kan een limerick versimpelen maar ook erg gecompliceerd maken, zoals in de limerick over Leek. Een bijzonder soort rijkrijm staat in de limericks over Zeist en Haastrecht. Klankrijm zoals in lenen, nemen kan soms uitkomst bieden. Een grappig effect geeft het kreupelrijm zoals in Bruinísse, Brúínvissen waarin de klemtoon van beide rijmwoorden anders ligt. Meestal wordt de klemtoon van het eerste woord door het tweede woord overgenomen. Dit effect wordt regelmatig in limericks toegepast en maakt dan vaak deel uit van de punchline om daarmee het effect van die regel verder te vergoten. Ik raakte van slag voor Bruinisse a door een paartje verliefde bruinvissen. a De kleur van meneer b die weet ik niet meer. b Maar één ding is zeker. Bruin is ze. a Kreupelrijm: Regel 1 en 5 vormen ook nog een bijzonder rijkrijm. Een mannetjeszebra uit Artis beweert dat-ie heel erg apart is. Ik weet hoe dat zit. Hij is zwartgestreept wit maar denkt dat-ie witgestreept zwart is. Dubbelrijm. Roep in t ravijn heel hard: Nijverdal! en hoop dat de echo daar zwijgen zal. Komt zijn weerwoord subiet, dan zwijgt hij dus niet en scheldt hij je uit voor een Kwijlebal. Een combinatie van klankrijm en volrijm. a a b b a a a b b a In deze instructie zullen de limericks of delen ervan in een speciaal daarvoor ontworpen schema worden genoteerd. Hiervoor is gekozen omdat bij het schrijven van een limerick niet het woord maar de lettergreep de basis vormt. Voor de fijnproevers onder de limerickschrijvers maakt het zelfs nog uit hoe zo n lettergreep klinkt.

5 Het metrum Doordat limericks van oorsprong liedjes zijn, hebben ze een vrij strak enigszins dwingend en voor velen zeer herkenbaar metrum. Iedereen die ermee bekend is, zal dit metrum bij het lezen van limericks meteen oppakken. Om dit karakteristieke metrum zo veel mogelijk te behouden, moet bij het schrijven van limericks in lettergrepen worden gedacht. In de Nederlandstalige limerick bestaan de regels 1, 2 en 5 uit negen lettergrepen en hebben de regels 3 en 4 er elk vijf. Er zijn twee soorten lettergrepen; lettergrepen met een heffing en lettergrepen met een daling. Het symbool staat voor een heffing (accent) en het symbool voor een daling (minder of geen accent). Combinaties van deze lettergrepen vormen een versvoet. Een aantal van die versvoeten vormt het metrum van de versregel. Het metrum van de Nederlandstalige limerick bestaat uit een combinatie van de amfibrachys ( ) en de jambe ( ). Het metrum is als het ware de melodielijn van de limerick en geeft aan waar een beklemtoonde of onbeklemtoonde lettergreep het beste past om de limerick op goede versvoeten te laten lopen. Om de werking van het metrum inzichtelijker te maken gaan we er voor de specialisten onder u wat dieper op in. metrum versvoeten amfibrachys amfibrachys amfibrachys Het metrum van de lange versregel in de Nederlandstalige limerick. metrum versvoeten amfibrachys jambe Het metrum van de korte versregel in de Nederlandstalige limerick. Limericks voldoen maar zelden aan bovengenoemde voorschriften. Er is ruimte om het metrum te verlengen of te verkorten. Het standaardmetrum zal hierdoor altijd veranderen. Het is immers gebaseerd op een patroon van vaststaande versvoeten. De mogelijkheden zijn beperkt. Dat ligt voor de hand omdat het niet te veel mag afwijken van het oorspronkelijke karakteristieke metrum van de limerick. Binnen het patroon van versvoeten mag niets veranderen. De afstand tussen de posities waar de beklemtoonde lettergrepen staan. moet altijd gelijk blijven. De structuur mag dus nooit worden gewijzigd. Alleen aan de beide uiteinden van de versregel mag slechts één symbool worden toegevoegd of verwijderd. Dit lijkt niet veel maar geeft de limerickschrijver ruim voldoende mogelijkheden om onder het strak geleide metrum uit te komen en zijn teksten toch in een goed lopende limerick te passen. In de volgende paragrafen wordt hierop gedetailleerd ingegaan.

6 Metrum verlengen Er mag aan de linkerkant en/of rechterkant van een versregel slechts één positie worden toegevoegd. Het metrum wordt daarmee langer. Daardoor ontstaan andere versvoeten, zoals de anapest en de dactylus metrum versvoeten anapest anapest anapest Een lange regel met een toevoeging aan de linker zijde. metrum versvoeten amfibrachys amfibrachys amfibrachys Een lange regel met een toevoeging aan de rechter zijde. metrum versvoeten anapest anapest anapest Een lange regel met een toevoeging aan weerszijden. Het symbool staat voor extrametrisch. De lettergreep in deze positie blijft over. Het is in de limerick altijd een onbeklemtoonde lettergreep aan het eind van een versregel. In bovenstaand metrum zijn zelfs twee extrametrische posities die er voor zorgen dat het metrum al aardig begint af te wijken van het standaardmetrum. Het is gebruikelijk versvoeten vanaf links te plaatsen. Met elf lettergreepposities heeft de lange regel zijn maximale lengte bereikt. Om de limerick metrisch nog in toom te houden, zouden alle lange regels evenveel lettergrepen en gelijke versvoeten moeten hebben. Beter is om te voorkomen dat er twee extrametrische lettergrepen # # worden gebruikt. metrum versvoeten anapest anapest Een korte regel met een toevoeging aan de linker zijde. metrum versvoeten amfibrachys amfibrachys Een korte regel met een toevoeging aan de rechter zijde. metrum versvoeten anapest anapest Een korte regel met een toevoeging aan beide zijden. Een korte versregel heeft bij een maximale lengte van zeven lettergreepposities één positie voor een extrametrische lettergreep.

7 Metrum verkorten Er mag aan de linkerkant en/of rechterkant van een versregel slechts één positie worden verwijderd. Het metrum wordt daarmee korter. Daardoor ontstaan andere versvoeten, zoals de anapest en de trochee metrum ( ) versvoeten dactylus dactylus trochee De lange regel na verwijdering van de eerste positie. metrum ( ) versvoeten amfibrachys amfibrachys jambe De lange regel na verwijdering van de laatste positie. metrum ( ) ( ) versvoeten dactylus dactylus De lange regel na verwijdering van de eerste en de laatste positie. Als ter linker zijde of ter rechter zijde een positie wordt verwijderd, verandert het metrum wel maar er blijven drie versvoeten in de lange versregel. Als aan beide zijden een positie wordt verwijderd dan hebben we drie problemen. Er is een beklemtoonde extrametrische lettergreep, de lange versregel heeft nog slechts twee versvoeten en de lengte van zeven lettergrepen is gelijk aan de maximale lengte van de korte versregel. Dergelijke versregels moeten worden voorkomen. Ook het repeteren van het metrum over de andere lange regels biedt geen goede oplossing. toch zijn er limericks die een één van de versregels een dergelijk patroon hebben. We laten zien dat dit wel kan. metrum ( ) ( ) versvoeten dactylus trochee jambe Er is geen beklemtoonde extrametrische lettergreep en er zijn nu drie versvoeten maar zeven lettergrepen is eigenlijk te weinig voor een lange limerickregel. Als de korte regels uit maximaal vijf lettergrepen bestaan, dan is het probleem enigszins opgelost maar de limerick zal niet fraai klinken. De limerick over Gasselternijveenschemond heeft zo n korte beginregel. De bedoeling daarachter leest u in deze limerick. metrum ( ) versvoeten trochee jambe De korte regel na verwijdering van de eerste positie. metrum ( ) versvoeten amfibrachys De korte regel na verwijdering van de laatste positie. metrum ( ) ( ) versvoeten dactylus De korte regel na verwijdering van de eerste en de laatste positie. De laatste positie in de korte versregel is een en mag niet worden verwijderd. voor de overgebleven lettergrepen is één versvoet beschikbaar. Dat moeten er twee zijn. Minder dan vier lettergreepposities kan een korte versregel niet zijn. Er is geen indeling mogelijk waarin twee versvoeten voorkomen en dat is in een korte versregel verplicht.

8 Metrisch zuivere limerick Een limerick is metrisch zuiver als de match tussen het ongewijzigde standaardmetrum van de Nederlandstalige limerick en de klemtoonstructuur van de lettergrepen in de tekst perfect is. Metrisch zuivere limericks komen maar zelden voor. De limerick over de haan op de toren van Brakel is zo n voorbeeld. Metrisch (on)welgevormde limerick Is het aantal posities in het metrum van de aangepaste versregel gelijk aan het aantal lettergrepen in een tekst en de limerick leest gevoelsmatig niet goed, dan is deze metrisch onwelgevormd. Er is dan geen goede match tussen het patroon van versvoeten en de klemtoonstructuur van de lettergrepen in de tekst. Is die overeenstemming er wel, dan leest de limerick goed en is deze metrisch welgevormd. Denk hierbij aan het schrijven van een tekst op een bestaande melodie. Dan wordt er net zo lang geschoven met woorden totdat de tekst goed zingbaar is. Extrametrische limerick Zijn er meer lettergrepen dan volgens het metrum en de variaties hierop is toegestaan, dan vallen deze buiten het metrum. Deze lettergrepen zijn extrametrisch en maken de limerick in feite te lang. We hebben gezien dat in bepaalde omstandigheden één extrametrische positie aan het eind van een versregel is toegestaan. lettergrepen versvoeten anapest anapest Het metrum van de korte regel met toevoeging van extrametrische posities. Als de korte versregels te lang worden levert dat veel extrametrische lettergrepen op. In de korte versregel kunnen geen posities meer worden toegevoegd. Het maximaal aantal van zeven is bereikt. Wordt het metrum verlengd met meer posities, dan wordt de korte versregel gelijk aan de lange en daarmee verliest de limerick een belangrijke karakteristieke eigenschap. Er zijn dan vijf regels met elk drie of meer versvoeten. Het dichtwerkje is geen limerick meer maar een afgeleide vorm ervan. Laten we dat dan maar een extrametrische limerick noemen. Er zijn nogal wat variaties in het metrum van de limerick mogelijk. Dat geeft meer vrijheden voor de tekstschrijver. Wil men een metrisch zuivere limerick schrijven, dan is het standaardmetrum de leidraad. Vindt men de tekst belangrijker, dan kan het metrum aan de tekst worden aangepast. Hoe groter deze aanpassing hoe meer de limerick één van zijn karakteristieke eigenschappen verliest en daarmee aan kracht moet inleveren. Als aan onderstaande regels wordt voldaan, dan ontstaan de mooiste metrisch welgevormde limericks. 1 Denk in lettergrepen. 2 Verander niets binnen het metrum van een versregel. 3 Aan weerszijden van elke versregel mag slechts één worden toegevoegd of verwijderd. 4 Lange en korte versregels kunnen beginnen en eindigen met een Maak hiervan zo min mogelijk gebruik. 5 De versregels 3 en 4 zijn altijd korter dan de versregels 1, 2 en 5. 6 Houd het aantal lettergrepen in de versregels binnen hetzelfde rijm zoveel mogelijk gelijk. 7 De lange versregel heeft drie versvoeten en de korte versregel heeft er twee 8 Een extrametrische lettergreep # staat altijd op een aan het eind van een versregel 9 Probeer twee extrametrische lettergrepen na elkaar te voorkomen. 10 Als door het toevoegen of verwijderen van een afwijkende versvoeten ontstaan, kopieer deze dan zoveel mogelijk naar andere versregels binnen hetzelfde rijm.

9 Samenvatting van rijm en metrum Een limerick heeft vijf regels met een a,a,b,b,a rijmschema. De eerste regel is gereserveerd voor een personage en een geografische naam. In de vijfde versregel, de punchline, staat de afronding van het verhaal. De limerick is opgebouwd uit lettergrepen. Er zijn beklemtoonde en onbeklemtoonde lettergrepen. Deze passen in het patroon van versvoeten dat het metrum van de limerick vormt. ( amfibrachys, jambe) In deze instructie geven we letterlijk en figuurlijk kleur aan de limerick. Groene limericks zijn metrisch zuiver, gele limericks zijn metrisch welgevormd. Rode limericks zijn extrametrisch. inhoud regel limerick rijm metrisch welgevormd metrisch zuiver personage/plaatsnaam 1 a 2 a 3 b 4 b punchline 5 a Nu we meer weten over het aantal lettergreepposities in het metrum en het veranderen hiervan gaan we verder met de tekst die uiteindelijk moet worden ingevuld om een limerick daadwerkelijk te kunnen lezen en schrijven. inhoud regel limerick rijm personage plaatsnaam metrisch welgevormd metrisch zuiver de haan op de to ren van Bra kel ver oor zaak te heel wat spek ta kel hij leg de een ei en bleek dus een zij punchline 5 daar na geen ge kraai maar ge ka kel Een volledig uitgewerkte zuiver metrische (groene) limerick. In de volgende hoofdstukken staat de limericktekst centraal. U leert de tekst aan te passen aan het metrum maar u hebt kunnen lezen dat het metrum niet zo star is als dat het lijkt. Ook het metrum kan aan de tekst worden aangepast. Uiteindelijk komt het er op neer dat er een goede match moet ontstaan tussen metrum en tekst. Groene limericks zijn de beste maar de meeste limericks zijn geel en na het lezen van her vervolg van de instructie schrijft u geen rode limericks meer. a a b b a

10 Klemtoonstructuur Over klemtoonstructuren van Nederlandse woorden is al heel wat geschreven. We houden het hier op een zeer beknopte en daardoor niet altijd volledige uitleg maar het is ruim voldoende om mooie metrische limericks te kunnen schrijven. Een woord is opgebouwd uit ten minste één lettergreep. In een meerlettergrepig woord krijgt slechts één lettergreep het hoofdaccent (s = strong). De overige lettergrepen krijgen het label (w = weak). Eenlettergrepige woorden hebben zo n structuur niet. Daarover later meer. Die in dieren en zorg in verzorgster krijgen het label (s). De overige lettergrepen krijgen het label (w). Dieren wordt (s w) en verzorgster (w s w). Worden deze woorden samengevoegd tot dierenverzorgster, dan wordt de klemtoonstructuur van dit nieuwe woord (s w w s w). Of die iets meer accent krijgt dan zorg is hier niet van belang want in het metrum van de limerick gaat het niet zozeer om de verschillende gradaties van het accent maar om de vaste afstand tussen lettergrepen met heffing (accent). Het metrum en de klemtoonstructuur van dierenverzorgster ziet er dan als volgt uit metrum klemtoonstructuur s w w s w lettergrepen die ren ver zorg ster Er wordt in het schema nog een rij ingevoegd voor het aantal lettergreepposities om de verwijzingen vanuit de begeleidende tekst te vergemakkelijken. Ook het kleurenschema (groen, geel, rood) om de metrische kwaliteit van de limericks weer te geven, zal worden gebruikt. Versregels heten vanaf nu regels en de symbolen en worden vervangen door s en w omdat dit de uitleg vergemakkelijkt. lettergreeppositie metrum s w w s w klemtoonstructuur s w w s w lettergrepen die ren ver zorg ster Het invullen van het schema De klemtoonstructuur van dierenverzorgster past vanaf de derde en zesde positie in het metrum van de eerste regel van de limerick. metrum w s w w s w w s w klemtoon s w w s w match a die ren ver zorg ster metrum w s w w s w w s w klemtoon s w w s w match b die ren ver zorg ster Bij match a is er nog ruimte voor een plaatsnaam en bij match b is deze ruimte er niet, waardoor deze match niet kan worden gebruikt. We gaan dus verder mat match a.

11 metrum w w s w w s w w s w w klemtoon w w s w w s w w s w w a die ren ver zorg ster b een die ren ver zorg ster c een die ren ver zorg ster uit d een die ren ver zorg ster uit Em men Om het metrum zuiver te houden kunnen we bij dierenverzorgster (a) nog één lettergreep aan het begin plaatsen en nog drie aan het eind. Links plaatsen we het lidwoord een (b). Voor een plaatsnaam komt altijd een lettergreep op een w-positie. Dit is vrijwel altijd een voorzetsel. We plaatsen uit (c). Er is nog ruimte voor een plaatsnaam van twee lettergrepen. We nemen Emmen (d). Deze plaatsnaam heeft de gewenste klemtoonstructuur (s w) die precies in het metrum past en er valt goed op te rijmen. De eerste regel is nu klaar en is metrisch zuiver. De klemtoonstructuur van alle neggen lettergrepen komt precies overeen met het metrum van deze regel. De versvoeten zijn daardoor ongewijzigd gebleven. Of de limerick metrisch zuiver blijft, hangt nu af van de invulling van de overige regels. Met andere woorden: Blijft de limerick groen?. metrum w w s w w s w w s w w klemtoon w w s w w s w w s w w e bij een die ren ver zorg ster uit Em men f een die ren ver zorg ster uit Gees te ren g bij een die ren ver zorg ster uit Gees te ren h dat is een die ren ver zorg ster uit Gees te ren i da s een die ren ver zorg ster uit Gees te ren Het komt maar zelden voor dat een regel in een limerick precies vijf of negen lettergrepen heeft. We gaan de gele vakken van het schema gebruiken en verlengen hiermee het metrum met twee w-posities. We vullen links met bij (e) en rechts blijft leeg. We vullen rechts een plaatsnaam met de structuur (s w w) zoals Geesteren (f) en links blijft leeg. In (g) worden alle vakken gevuld en daarmee is de absolute grens van de metrisch welgevormde limerick bereikt. Als gevolg hiervan verandert het patroon van versvoeten en daarmee ook het metrum. De afstand tussen de beklemtoonde lettergrepen houden we daarbij gelijk, zodat we een variatie op een thema hebben gemaakt. Lange regels van maximaal elf lettergrepen maken het metrum van de limerick wel kwetsbaar. Het ligt eraan of dit nieuwe metrum ook op de regels 2 en 5 van toepassing kan zijn. Deze regels zullen dan ook elf lettergrepen moeten hebben die een goede match vormen met dit nieuwe metrum. Dat wordt nog een hele klus. We hebben nu te maken met een gele limerick. Het metrum van zo n limerick is niet altijd eenduidig. Het is een hele kunst om die limerick metrisch welgevormd te houden. Het gevaar van een rode limerick ligt op de loer. Zijn er nog te veel lettergrepen, dan kunnen woorden in elkaar worden geschoven waardoor extrametrische lettergrepen worden voorkomen. Dat is (h) wordt Da's (i). Woorden als kinderen, en enkele kunnen worden ingekort tot kind ren, en enk le maar door het sterke enigszins dwingende metrum is dit niet noodzakelijk. Om de lezer te helpen kunnen accenttekens worden gebruikt maar bij een metrisch welgevormde limerick zijn ze eigenlijk nóóit nodig. De eenlettergrepige woorden in deze regel hebben geen klemtoonstructuur maar krijgen hun accent vanuit het metrum toegewezen. Later meer over eenlettergrepige woorden.

12 To match or not to match Er is een match als de klemtoonstructuur van een meerlettergrepig woord precies in het metrum past, Een dierenverzorgster uit Emmen is zo n perfecte match. Nu verhuist ze naar Den Háág. metrum w s w w s w w s w klemtoon w s w w s w w w s regel 1 een die ren ver zorg ster uit den Háág Het metrum zegt Dén Haag (s w) en de klemtoonstructuur zegt Den Háág (w s). Deze regel leest niet vloeiend. Dit wordt veroorzaakt doordat de klemtoonstructuur van Den Háág niet overeen komt met de positie in het metrum. Als een onbeklemtoonde lettergreep (w) op een s-positie in het metrum staat of een beklemtoonde lettergreep (s) staat op een w-positie in het metrum, dan is er een mismatch. Hoe meer mismatches elkaar direct volgen, hoe groter het effect op het metrum en hoe slechter de limerick gaat lopen. Om deze mismatch op te heffen, wordt Den Háág één positie naar links verschoven. Maar wat is een dierenverzorg (a)? Ze wordt tramconducteur (b). Nu eindigt de regel op een beklemtoonde lettergreep. Dit is volgens de regels voor het schrijven van een metrisch welgevormde limerick toegestaan. metrum w s w w s w w s klemtoon w s w w s w w s a een die ren ver zorg? uit den Haag b een tram con duc teur uit den Haag Een mismatch op het eind van een regel heeft altijd effect op rijmwoorden, zoals in onderstaand kreupelrijm. metrum w w s w w s w w s w w klemtoon w w s w w s w w s w w regel 1 ik raak te van slag voor Brui nís se metrum w w s w w s w w s w w klemtoon w w s w w s w s w w w regel 5 door een paar tje ver lief de brúín vis sen

13 De kwaliteit van de match Eenlettergrepige woorden hebben geen klemtoonstructuur. In zo n woord is immers geen relatie tussen verschillende lettergrepen mogelijk. Ze zijn klemtoonneutraal. Hun accent wordt bepaald door hun positie in het metrum. Of dat wel helemaal zo is, wordt in dit hoofdstuk duidelijk metrum w w s w w s w w s w w accent w s w w s 3a ik stond er zelf bíj 3b ik stond er zélf bij 4 toen hij tot me zei Volgens het metrum zou men (3a) moeten lezen. Overtuigender is (3b). Ik was er zélf getuige van. Dit schaadt het metrum niet. Toch is er volgens de theorie een mismatch in (3b). Van een meerlettergrepig woord wordt eerst de klemtoonstructuur bepaald. Daarna wordt dit woord in het metrum gepast (a); zegen (s w), erover (w s w). De dan nog beschikbare posities worden gevuld met eenlettergrepige woorden (b). In (c) is de regel helemaal ingevuld. metrum w w s w w s w w s w w klemtoon s w w s w a ze gen er o ver b dat de nooit kwam c dat de ze gen er o ver nooit kwam dat de ze gen er o ver nóóit kwam Met de rijmwoorden Den Hám (w s) en vernám (w s) kan men (c) lezen (zie limerick over Den Ham). Niet alleen op basis van de inhoud maar ook om de tweeklank ooi of het contrast met altijd zal de lezer eerder geneigd zijn om (d) te lezen. Of (c) dan wel (d) wordt gelezen, het metrum verandert er nauwelijks door. Dergelijke mismatches zijn geïsoleerd. Aangrenzende lettergrepen maken immers geen deel uit van een eenlettergrepig woord en zijn daardoor dus niet bij de match betrokken. De onderlinge verhouding tussen beklemtoonde en onbeklemtoonde lettergrepen in een meerlettergrepig woord staat op gespannen voet met het dwingende metrum van de limerick. Als er bij één lettergreep een mismatch optreedt, dan past het hele woord niet meer in het metrum. Een dergelijke verhouding is bij eenlettergrepige woorden niet van toepassing. Het kan zijn betekenis, grammaticale eigenschappen en klakkleur wel met het metrum delen. Bij eenlettergrepige woorden gaat het niet om de mismatch maar om de kwaliteit van de match. Een hoge kwaliteit versterkt het metrum en een lage kwaliteit verzwakt het metrum. Grammaticale eigenschappen Door hun grammaticale eigenschappen kunnen veel eenlettergrepige woorden op meer plaatsen in een versregel staan. Er zijn meerlettergrepige woorden als daarop, waarbij, hierover, waarin zonder veel problemen de klemtoon kan verschuiven van (s w) naar (w s). Bovendien kunnen deze woorden worden ontleed in eenlettergrepige woorden waardoor ze ook hun metrische eigenschappen krijgen. Het zijn vooral dit soort woorden waarmee kan worden geschoven zonder grote grammaticale concessies te hoeven doen. Door deze verplaatsingen kunnen de meerlettergrepige woorden beter met het metrum gaan matchen. Het is dus letterlijk passen en meten.

14 Klankkleur en gewicht De klankkleur van een lettergreep heeft te maken met de klinkers die erin staan. Een lettergreep heeft minimaal één klinker. We houden het even bij drie soorten klinkers: De stomme e in de, de gewone klinkers en een groep zoals au, ui, oei, ieuw, die we hier gemakshalve tweeklanken noemen. Lettergrepen met een stomme-e zijn licht, die met gewone klinkers zijn zwaar en die met een tweeklank zijn superzwaar. Een match is zeer slecht als een lichte lettergreep op een s-positie in het metrum staat. Een zwaar eenlettergrepig woord kan zo in het metrum worden gepast, dat een w-positie wordt versterkt en een superzwaar eenlettergrepig woord versterkt het metrum altijd. Het gewicht bepaalt de verzwakking of verwijdering van een lettergreep in een woord. Bij verwijdering wordt een lettergreep opgeheven en bij verzwakking kan een lettergreep niet meer op een s-positie in het metrum staan. Lichte lettergrepen laten zich over het algemeen makkelijk wegwerken, zoals in huwelijk/huuwlijk, enkele/enk le. Superzware lettergrepen zijn nooit te verzwakken. Uitzonderingen hierop zijn: mijn/m n, zijn/z n waardoor ze nooit op een s-positie in het metrum mogen staan. Zware lettergrepen kunnen niet worden verwijderd maar wel worden verzwakt. Als men een limerick met te lange regels schrijft, dan komt men er proefondervindelijk wel achter hoe het gewicht van een lettergreep en het metrum op elkaar reageren. Finetuning Een w-positie in het metrum mag worden opgewaardeerd maar een s-positie mag nooit degraderen tot een w-positie. Het herwaarderen van het metrum lukt beter met eenlettergrepige woorden dan met meerlettergrepige woorden. Metrische mismatches zijn altijd de oorzaak van het manklopen van een limerick. Nadat deze zijn verholpen, loopt de limerick beter op z n versvoeten. Men kan nog een stap verder gaan door naar de kwaliteit van de matches te kijken. Laat de limerick nog beter in de maat lopen. De ene match is de andere niet, zoals in onderstaand voorbeeld valt te lezen. metrum w w s w w s w w s w w a de die ren wist ze zo te van gen b de die ren wist zij zo te van gen c zij wist zo de die ren te van gen d zo wist ze de die ren te van gen e zo wist ze die die ren te van gen De meerlettergrepige woorden dieren en vangen, beiden met de structuur (s w) hebben en vaste positie in de regel. Ze moeten op een s-positie in die regel staan. staan.darna volgen de éénlettergrepige woorden. De kwaliteit van de match op een s-positie met de lichte lettergreep ze in (a) is slecht. De kwaliteit verbetert door de superzware lettergreep zij in (b). De keuze tussen (c) en (d) is van inhoudelijke aard; zij, de persoon of zo, de manier waarop. Toch is de kwaliteit van de match in (d) gevoelsmatig iets beter dan die in (c), waarin de eerste w-positie iets te veel wordt versterkt door de superzware lettergreep zij links van wist en de zware lettergreep zo rechts daarvan. Wist staat op een s-positie, die daardoor te veel verzwakt en dat moet eigenlijk worden voorkomen. De lichte lettergreep de in (e) kan nog worden vervangen door de zware lettergreep die. waardoor het om dieren gaat die al eerder in de limerick worden genoemd. Door een dergelijke finetuning krijgt de limerick wel een zekere meerwaarde. Is dat dan de X-factor?

15 De plaatsnaam in de limerick In een goede limerick staat aan het eind van de eerste regel altijd een plaatsnaam. Door deze positie maakt hij deel uit van het rijmschema. Met veel plaatsnamen kan goed worden gerijmd. Toch zal de limerickschrijver problemen tegenkomen, vooral met de klemtoon van veel plaatsnamen. De klemtoonstructuur van de meeste eigennamen, waaronder plaatsnamen, ligt min of meer vast. Het is een bevroren structuur. Doordat de laatste lettergreep voor de plaatsnaam altijd op een w-positie in het metrum staat, ontstaan bij sommige plaatsnamen ernstige mismatches. Om die te voorkomen, zou de klemtoonstructuur in die gevallen moeten worden gewijzigd. Kan dat? metrum w w s w w s w w s w w a een voe ten ver zorg ster uit Tiel b een man ne tjes ze bra uit Ar tis c een wolf in het bos bij Den Haag d Ja co ba een leg hen uit Bei e ren e ik ken de een meis je uit Hee ren véén f ik ken de een meis je uit Héé ren veen g van An na een meis je uit Roo sen daal h de pas tor van Hoe de kens ker ke i de dui vel uit Hel le voet sluis j Gas sel ter nij veen sche mond k een li me rick schrij ver in Al me lo l ik was op eer dag in de vén ter Eenlettergrepige namen als Tiel (a) staan altijd op de laatste beklemtoonde positie en er valt meestal goed mee te rijmen. De limerick verliest wel z n zuiverheid omdat de laatste onbeklemtoonde lettergreep in het groene vak niet wordt gebruikt maar er treedt nooit een mismatch op. Het wordt een gele metrisch welgevormde limerick. Tweelettergrepige namen zijn er in twee maten Artis (b) met de structuur (s w) en Den Haag (c) met de structuur (w s). Soms zijn ze zonder veel problemen tweeledig te gebruiken, Ódoorn of Odóórn. Woorden met de klemtoonstructuur (s w) in het groene vak houden de limerick meestal metrisch zuiver. Het meerlettergrepige woord Beieren (d) is niet te ontleden en levert ook geen metrische problemen op. Plaatsnamen als Heerenvéén met klemtoonstructuur (w w s) breken het metrum. meisje uit Heerenvéén (s w w w w s) is volgens de regels niet wenselijk en veroorzaakt een grote mismatch in (e). De afstand tussen de beklemtoonde lettergrepen is groter dan twee onbeklemtoonde lettergrepen. Als men bekend is met het metrum, dan wordt al snel uit Héérenveen (w s w w) gelezen. Heerenvéén kan zonder problemen worden gesplitst in hééren met klemtoonstructuur (s w) en veen zonder klemtoonstructuur. Als veen op de laatste onbeklemtoonde positie wordt gezet en hééren er voor, dan is de mismatch opgeheven. De structuur van meisje uit Héérenveen is nu (s w w s w w). De afstand tussen de beklemtoonde lettergrepen is nu goed. Héérenveen (f) heeft nu dezelfde structuur als Róósendaal (g). Door het gebruik van dergelijke plaatsnamen is de limerick per definitie nooit meer metrisch zuiver.

16 De plaatsnamen in (h) en (i) zijn metrisch sterk maar er is niet veel ruimte over voor de rest van de regel. En dan is er nog (j) Gasselternijveenschemond! (s w w s w w s) de langste aaneengesloten plaatsnaam van Nederland. (Zie limerick daarover). Er zijn plaatsnamen zoals Álmelo (k) die zich door hun ondoorzichtige geleedheid eigenlijk niet meer laten splitsen. Een klemtoonverschuiving naar Almélo of Almeló is zeer ongebruikelijk. En wat rijmt er mooi op Almelo? Er zijn plaatsnamen die zich hiervoor wel laten lenen. Hiervan zijn Devénter (l) en Enschéde, bekende voorbeelden. Als de klemtoon in een woord kan verschuiven, dan wordt dit meestal veroorzaakt door de transparante geleedheid van dat woord. Dit ter informatie voor de specialisten. Een klemtoonverschuiving heeft ook effect op het rijm. Bij Héérenveen kunnen rijmwoorden worden gezocht op het onbeklemtoonde woorddeel veen maar dat komt de metrische welgevormdheid van de limerick meestal niet ten goede. Als gevolg van een toevoeging van een lettergreep leiden plaatsnamen als Oldenzaal (s w w), Roosendaal (s w w) en nu ook Héérenveen (s w w) altijd tot een verandering in het metrum. metrum w w s w w s w w s w w regel 1 ik ken de een meis je uit Héé ren veen regel 2 dat wierp eens een blik door het vén ster heen regel 5 daar na kwam de stof fer da s héél ge meen Een combinatie van woorden als vénster heen (s w w) of héél gemeen (s w w) is gunstig voor het metrum omdat in de rijmende regels evenveel lettergrepen zijn toegevoegd. De versvoeten lopen nu weer in de maat. Er is een variatie op een thema gemaakt met een mogelijkheid voor een dubbelrijm. Hierboven een voorbeeld van een deel van een metrisch welgevormde (gele) limerick. What s in a name? Het gebruik van nonsensnamen kan grappig zijn. Er wordt in de eerste regel een derde rijmwoord verzonnen. Iets vergelijkbaars geldt ook voor een plaatsnaam die niet op het eind van de eerste regel staat. Het wordt dan eenvoudiger te rijmen met drie woorden maar de limerick verliest dan wel een karakteristieke eigenschap. Een enjambement is een taaltechnische uitzondering op deze regel en laat het vakmanschap van de schrijver zien. Worden andere eigennamen dan plaatsnamen gebruikt, dan is het weer moeilijker door hun sterke ongeleedheid en bevroren klemtoonstructuur. Vooral meerlettergrepige voornamen zijn diep ingevroren. Er is een direct verband tussen de geleedheid van meerlettergrepige woorden en hun (te wijzigen) klemtoonstructuur. Deze kennis kan goed worden gebruikt bij het schrijven van metrische limericks.

17 Het enjambement Het enjambement is een truc die dichters gebruiken om bepaalde woorden met elkaar te laten rijmen. Het eind van een zin of woordgroep valt in een gedicht niet samen met het eind van een versregel. De zin loopt als her ware door in de volgende versregel. Het is niet zo gebruikelijk om deze techniek in limericks toe te passen maar het dichtwerkje krijgt er wel een meerwaarde door. Door deze techniek is zelfs een plaatsnaam van z n laatste positie in de eerste regel verdreven. In het boekje staan een aantal limericks met enjambementen. Hieronder een aantal voorbeelden. regel 3 de die ren ver lo ren regel 4 de strijd en be vro ren regel 5 voor dat ik er ig lo s van bouw de De dieren verloren de strijd en bevroren voordat ik er iglo s van bouwde. regel 3 zijn stout ste ver lan gen regel 4 maar werd slechts om han gen regel 5 met slin gers toen zij hem ver lie ten Maar werd slechts omhangen met slingers toen zij hem verlieten. regel 1 een leeuw be zocht Ham burg de stad regel 2 waar hij nog wat fast food be zat Een leeuw bezocht Hamburg, de stad waar hij nog wat fastfood bezat. regel 3 de re den was dat regel 4 hij stie kem een kat regel 5 in het don ker een keer heeft ge kne pen De reden was dat hij stiekem een kat in het donker een keer heeft geknepen. regel 3 ze wierp voor dat stel regel 4 haar pa rels en snel regel 5 zag zij toen haar rijk dom ver dwij nen Ze wierp voor dat stel haar parels en snel zag zij toen haar rijkdom verdwijnen. regel 3 hij vocht in de Vecht regel 4 met het vocht en is recht regel 5 net op tijd op de oe ver ge Klom men Hij vocht in de Vecht met het vocht en is recht net op tijd op de oever geklommen.

18 De éénzinslimerick regel 1 ik weet niet meer waar ik in Teu ge regel 2 mij o ver het feit kan ver heu gen regel 3 dat ik het niet weet regel 4 of ik al les ver geet regel 5 door mijn kor te of lan ge ge heu gen Een bijna groene éénzinslimerick ergens in Teuge????? Een goede finetuning tussen tekst en metrum en wat linguïstische spitsvondigheden laten een limerick boven het gemiddelde uitstijgen. Als de inhoud ook nog geslaagd is, dan worden dergelijke limericks limerix met de X-factor. Het is wel hogeschoolwerk voor limerickschrijvers maar ook hier baart oefening kunst. regel 1 twee stok ou de zwa nen uit In gen regel 2 die kun nen als laat ste be din gen regel 3 dat zij voor ze ster ven regel 4 met geest drift en ver ve regel 5 hun zwa nen zang mo gen gaan zin gen EINDE! De punchline oftewel de X-factor Vijf regels met een perfect metrum en een correct rijmschema maar met een onsamenhangende inhoud leveren nog geen limerick op. Omgekeerd schiet deze dichtvorm zijn doel voorbij als de inhoud voortreffelijk is maar de vorm geen limerick meer is. Er moet in een limerick altijd een goede balans tussen vorm en inhoud zijn. Als dat zo is, dan begint de X-factor een factor van betekenis te worden. In de praktijk is dit niet altijd even makkelijk. Ais er al een geschikt onderwerp is gevonden, dan moet dat eerst nog in een limerick worden vertaald voordat men zich kan buigen over de laatste cruciale regel, de zogenaamde punchline. Een goede punchline laat zich helaas niet in een handleiding beschrijven en dat is nu juist die bijzondere x-factor. Op de volgende pagina moet slechts worden volstaan met een aantal voorbeelden.

19 Wie van de drie? regel 1 een jazz pi a nis te uit Rhe den regel 2 is laatst van een lad der ge gle den regel 3 de scha de viel mee regel 4 ze viel van af re dus toon lad ders wor den ver me den regel 5 daar na is ze toch o ver le den tot do is niet ver naar be ne den regel 1 in een hol niet erg ver van Al me re regel 2 zat eer beer een be rin iets te le ren regel 3 ik stond er zelf bij regel 4 toen hij tot me zei ga jij nu die brood jes maar sme ren regel 5 nou mot je m ef fen gaan sme ren of moet ik je dat ook gaan le ren regel 1 hij zocht zijn ge luk dicht bij Tuk regel 2 zij vond daar al tijd haar ge luk regel 3 want op elk van zijn dates regel 4 re a geer de ze steeds regel 5 Yes, I will come up to Limerick! hun lief de die kon niet meer stuk ze had den el kaar weer eens tuk wat had den ze weer een ge tuk De limerick is bij uitstek het medium voor nonsenspoëzie. Niemand zal de inhoud ervan serieus nemen. Dat schept heel veel vrijheden. Gun uzelf deze vrijheden van de eerste tot en met de laatste lettergreep, wanneer u op de laatste pagina s van Limerix voor slimmerix uw eigen slimme limericks in elkaar timmert. Het bouwschema hiervoor kunt u downloaden via Verras uzelf en laat anderen meegenieten van uw creaties en ontdek dat u ze niet schrijft maar componeert, of dat nu limericks of limerix zijn. In de afgelopen twintig jaar heb ik ze met veel genoegen geschreven en door voortschrijdend inzicht ook weer herschreven van limericks tot limerix. Ik weet zeker dat u die x-factor ook heeft. We zijn tenslotte toch allemaal slimmerix! t Vjenne, lente 2013 Alfred Roelofs

Het ritme is de herhaling of de regelmaat in een gedicht door middel van strofebouw en metrum. a. 2 distichon. b. 3 terzine. c.

Het ritme is de herhaling of de regelmaat in een gedicht door middel van strofebouw en metrum. a. 2 distichon. b. 3 terzine. c. Het ritme is de herhaling of de regelmaat in een gedicht door middel van strofebouw en metrum. 1. strofebouw regelige strofe a. 2 distichon b. 3 terzine c. 4 kwatrijn d. 5 quintet e. 6 sextet f. 7 septet

Nadere informatie

Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes

Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes Zien en zingen. Een bundel oude kinderliedjes Hugo de Groot bron. Met illustraties van Corina. A.J.G. Strengholt, Amsterdam 1945 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/groo172zien01_01/colofon.php

Nadere informatie

Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt.

Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt. Lettergrepen Als je woorden goed uit wilt spreken, is het belangrijk dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt. Om een woord in lettergrepen te verdelen, kijken we naar de klinkers. Als

Nadere informatie

LET-TER-GRE-PEN. De paas-haas heeft het op 1 A-pril zo druk met grap-jes ma-ken dat hij Pa-sen ver-geet.

LET-TER-GRE-PEN. De paas-haas heeft het op 1 A-pril zo druk met grap-jes ma-ken dat hij Pa-sen ver-geet. 1 De paas-haas ver-geet Pa-sen. geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. (Petronella Louise Muris) Voor de kleintjes. LET-TER-GRE-PEN. Waarom ergens lid worden of betalen? Alle geschreven kinderboeken

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse

Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse Samenvatting door een scholier 948 woorden 16 maart 2016 9 6 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting Literatuur in zicht hoofdstuk 1 poëzieanalyse Par. 1.1. Inleiding Vorm: manier waarop het gedicht

Nadere informatie

LILLIE LOLLIE IN DE SNOEPJES TOVERTUIN Geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris.

LILLIE LOLLIE IN DE SNOEPJES TOVERTUIN Geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. LILLIE LOLLIE IN DE SNOEPJES TOVERTUIN Geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. Leesboek voor kinderen 6+ Voorlezen vanaf 4 jaar Kleine zinnen, grote letters met lettergrepen. Alle werken van

Nadere informatie

Momentopname tijdsverloop (proza), in een gedicht is er meestal alleen sprake van een ogenblik of één gebeurtenis (gevoel en gedachtes)

Momentopname tijdsverloop (proza), in een gedicht is er meestal alleen sprake van een ogenblik of één gebeurtenis (gevoel en gedachtes) Samenvatting door P. 781 woorden 25 oktober 2013 7,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Eldorado 1. Een spel met woorden: Een dichter vindt het belangrijk dat zijn boodschap overkomt. Hij vindt het

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. Ó œ j œ œ. œ œ. œ œ œ œ. œ J. œ œ. ?# œ œ œ œ œ œ œ. œ œ. œ œ œ œ œ Œ # œ j J. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ

INKIJKEXEMPLAAR. Ó œ j œ œ. œ œ. œ œ œ œ. œ J. œ œ. ?# œ œ œ œ œ œ œ. œ œ. œ œ œ œ œ Œ # œ j J. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ 41 10 Exit cue: Daar leeft Thomas. 2. Liz+Gina 10 Zorg dat e 10 54 58 D 10 Zorg dat Zorg dat Zorg dat al - le re-gels kent van dit groots ex per-i- ment, dan draag e i aan on-ze maat-schap- pi. Geen al

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink

Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag Nederlands Ik had als kind een huis en haard door Willem Wilmink Boekverslag door een scholier 1504 woorden 20 juli 2009 5,7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Wilmink Poëzie Eerste uitgave

Nadere informatie

Joopie op het strand.

Joopie op het strand. 1 Joopie op het strand. Geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. Let-ter-gre-pen! Voorleesverhaal voor de kleintjes of zelf lezen rond 7 jaar. Waarom ergens lid worden of betalen? Alle geschreven

Nadere informatie

Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving

Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving........................................................................ Snelheid A1 Maxi mum snel heid A2 Einde maxi mum snel heid A3 Maxi mum snel heid

Nadere informatie

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd!

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd! Speel de RIJMwoordenstrijd! Oefen spelenderwijs met alle verschillende spraakklanken en letters en vergroot daarbij je rijmwoordenschat! Train je auditief onderscheidingsvermogen, je geheugen en alertheid.

Nadere informatie

a. volgens rijmende lettergrepen - mannelijk of staand rijm - vrouwelijk of slepend rijm - onzijdig of glijdend rijm

a. volgens rijmende lettergrepen - mannelijk of staand rijm - vrouwelijk of slepend rijm - onzijdig of glijdend rijm Dit is een opzettelijke klankovereenkomst tussen woorden op de beklemtoonde lettergrepen. De groep klanken die rijmen bij deze woorden noemt men de rijmuitgang of rijmstam. a. volgens rijmende lettergrepen

Nadere informatie

A 7 8. Dit is de stad van 't leed. Allegro Moderato q. = 63 SOPRANO ALTO TENOR BASS. Mm mp. Componist: Erika Budai Leuven, 12 januari 2014

A 7 8. Dit is de stad van 't leed. Allegro Moderato q. = 63 SOPRANO ALTO TENOR BASS. Mm mp. Componist: Erika Budai Leuven, 12 januari 2014 Tekst: Emile Verhaeren Vertaling: Frans Boenders SOPRANO A Dit is de stad van 't leed Allegro Moderato q. = 63 Coonist: Erika Budai Leuven, 1 januari 01 ALTO TENOR BASS 6 11 B q=63 16 Tra nen, kwel ling

Nadere informatie

Annie. & œ œ œ œ œ Œ œ. œ œ Ó œ œ Œ Ó œ œ œ œ. Ó Œ œ r. & œ œ œ œ œ œ œ œ Œ œ r œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ Œ Œ œ r œ œ # œ œ œ Ó Œ œ r

Annie. & œ œ œ œ œ Œ œ. œ œ Ó œ œ Œ Ó œ œ œ œ. Ó Œ œ r. & œ œ œ œ œ œ œ œ Œ œ r œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ Œ Œ œ r œ œ # œ œ œ Ó Œ œ r januari 2012 vanaf 7 jaar Annie tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Intro G G º A D G G7 œ œ œ œ œ Œ œ œ œ Ó œ œ Œ Ó œ œ œ œ G/D C/E F D7/F œ œ œ œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Couplet C Ken jij de spin Se

Nadere informatie

De Kerstboomballenbeer

De Kerstboomballenbeer e Kerstoomalleneer aar is hi eer de kerstoomalleneer Met itte rode gele en ook laue kerstoomallen aar is hi eer de kerstoomalleneer Hoe zal hi ons verrassen deze keer eze keer heeft die eer, a mevrou,

Nadere informatie

apen 1 Schrijf het woord op. 2 Schrijf het woord op. Een woord met een lange klank aan het eind van een klankgroep. Net als jager.

apen 1 Schrijf het woord op. 2 Schrijf het woord op. Een woord met een lange klank aan het eind van een klankgroep. Net als jager. spelling 27b 1 Kies uit: ogen tenen samen oren apen zalen muren tegels toren 1 Twee a hebben s : apen 2 vier o, vier o Je leert hoe je woorden met een lange klank aan het eind van een klankgroep schrijft.

Nadere informatie

Dyslexiebehandeling. Informatiepakket leerkracht:

Dyslexiebehandeling. Informatiepakket leerkracht: Dyslexiebehandeling Informatiepakket leerkracht: - Werkwijze bij Onderwijszorg Nederland (ONL) - Klankenschema - Stappenplan - Kopie overzichts-steunkaart - Uitleg losse steunkaarten - Uitleg steunkaart

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 4 en 5 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 4 en 5 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1. Spelling op maat 1 De Muiswerkprogramma s Spelling op maat 1, 2 en 3 vormen een complete leerlijn voor de spelling die op de basisschool moet worden aangeleerd. Spelling op maat 1 is het eerste deel van

Nadere informatie

Liedsuggesties. Lied 165 Heer, ik kom tot U Dit lofprijzingslied gaat ook over persoonlijke verandering en het leren van Gods wil.

Liedsuggesties. Lied 165 Heer, ik kom tot U Dit lofprijzingslied gaat ook over persoonlijke verandering en het leren van Gods wil. Liedsuggesties Lierenbunl Leger s Heils Lied 43 Voor al uw kind ren is min gebed Een lied waarin ook aandacht wordt gegeven aan kinren. Voor weg van discipelschap is kracht en levensmoed (couplet 1) nodig.

Nadere informatie

1. UIT DE VIDEO. - Drumloop 80 bpm - Drumloop 100 bpm - Drumloop 120 bpm

1. UIT DE VIDEO. - Drumloop 80 bpm - Drumloop 100 bpm - Drumloop 120 bpm Lesbrief 1 1. UIT DE VIDEO Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten Benodigdheden: Fragment van de beat - Drumloop 80 bpm -

Nadere informatie

55 liedjes van Jan Coeck. met begeleidingscd

55 liedjes van Jan Coeck. met begeleidingscd Liedjesbuffet 55 liedjes van Jan Coeck met begeleidingscd Copyright EUPRINT ed., Parkbosstraat 3, B3001 Heverlee Tel.: +32 16 40 40 49 Fax: +32 16 40 70 49 www.euprint.be info@euprint.be Liedjesbuffet

Nadere informatie

Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een

Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een lijn. Ondersteboven: iets staat op zijn kop, de onderkant

Nadere informatie

Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4

Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4 Estafette Nieuw Leerlijn Technisch Lezen jaargroep 4 AVI-E3 Het op beheersingsniveau (correct en vlot) kunnen lezen van teksten op AVI-niveau E3. Leerinhoud E3: Woorden eindigend op ~b, ~d, ~dt Woorden

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Dag 2 Rare rijmende regels

Dag 2 Rare rijmende regels Dag 2 Rare rijmende regels 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht mis niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer kopieerblad

Nadere informatie

held 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. 2 d of t? Schrijf het woord op. spelling 25 hond 1 Rik en Driss spelen dat ze helden zijn.

held 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. 2 d of t? Schrijf het woord op. spelling 25 hond 1 Rik en Driss spelen dat ze helden zijn. spelling 25 1 Kijk naar het vetgedrukte woord. Maak er één van. 1 Rik en Driss spelen dat ze helden zijn. held 2 Hun monden staan strak. 3 Ze heffen hun zwaarden. 4 Ze drijven elkaar naar de randen van

Nadere informatie

Liedjesbundel Teksten Boek 1 Suzuki Flute School

Liedjesbundel Teksten Boek 1 Suzuki Flute School Liedjesbundel Teksten Boek 1 Suzuki Flute School Dag klein vogeltje Dag klein vogel-tje, dag klein vogel-tje Zing een liedje, zing een liedje Dag klein vogel-tje Mieke heeft een lammetje Mieke heeft een

Nadere informatie

Leerstofaanbod groep 4

Leerstofaanbod groep 4 Leerstofaanbod groep 4 Rekenen Rekenen Methode: RekenZeker De lessen zijn onderverdeeld in een aantal domeinen: getallen, bewerkingen (optellen, aftrekken en tafels en meten van tijd en geld. Optellen

Nadere informatie

a) Zoek kenmerken van barokkunst. Wat is er typisch voor deze kunstuiting en waarom? Het belangrijkste kenmerk van barokkunst is dat zij overdadig

a) Zoek kenmerken van barokkunst. Wat is er typisch voor deze kunstuiting en waarom? Het belangrijkste kenmerk van barokkunst is dat zij overdadig a) Zoek kenmerken van barokkunst. Wat is er typisch voor deze kunstuiting en waarom? Het belangrijkste kenmerk van barokkunst is dat zij overdadig was. Een tweede belangrijke kenmerk is dat zij doorgaans

Nadere informatie

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen

Ons eerste boek. plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert. W.F. Oostveen Ons eerste boek plaatjes en bijschriften voor 't jonge volkje dat lezen leert W.F. Oostveen bron. A.W. Sijthoff, Leiden 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/oost080onse01_01/colofon.php

Nadere informatie

Magidoku s en verborgen symmetrieën

Magidoku s en verborgen symmetrieën Uitwerking Puzzel 92-6 Magidoku s en verborgen symmetrieën Wobien Doyer Lieke de Rooij Een Latijns vierkant van orde n, is een vierkante matrix, gevuld met n verschillende symbolen waarvan elk precies

Nadere informatie

Gedichten. Spellingstad. uit. Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal

Gedichten. Spellingstad. uit. Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal Gedichten uit Spellingstad Leuke, leerzame, grappige gedichten over verschillende spellinghobbels in de Nederlandse taal 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave p. 5 Een woord vooraf... p. 7 Spellingstad 1 - Klankgroepen

Nadere informatie

3.4. Begrippenlijst door B woorden 1 februari keer beoordeeld. Nederlands. Begrippen

3.4. Begrippenlijst door B woorden 1 februari keer beoordeeld. Nederlands. Begrippen Begrippenlijst door B. 2778 woorden 1 februari 2013 3.4 4 keer beoordeeld Vak Nederlands Begrippen Vorm: de wijze waarop de dichter zijn woorden kiest. De schrijver van een gedicht kiest heel bewust voor

Nadere informatie

Als t zonlicht gaat verdwijnen

Als t zonlicht gaat verdwijnen Als t zonlicht gaat verdwijnen Als t zon licht gaat ver dwij nen, ga dan, mijn lamp je, schij nen. Mijn licht, doordring don k re nacht. O, lamp je, schijn en de houd de wacht. Elf november Elf no dat

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl Carola de Koning Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Uitgeverij De Graveinse Abeel

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Toelichting bij de kaartjes die in het opzoekboekje spelling en werkwoordspelling zijn opgenomen

Toelichting bij de kaartjes die in het opzoekboekje spelling en werkwoordspelling zijn opgenomen Toelichting bij de kaartjes die in het opzoekboekje spelling en werkwoordspelling zijn opgenomen Van elk kaartje wordt in deze toelichting kort beschreven wat erop staat. Een spellingregel wordt extra

Nadere informatie

Het grote liedjesboek

Het grote liedjesboek Marianne Busser & Ron Schröder Het grote liedjesboek Met illustraties van Dagmar Stam Van Holkema & Warendorf isbn 978 90 00 30256 7 nur 275 2013 Van Holkema & Warendorf Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 Katern 2 Getaltheorie Inhoudsopgave 1 Delers 1 2 Deelbaarheid door 2, 3, 5, 9 en 11 6 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 1 Delers In Katern 1 heb je geleerd wat een deler van een getal

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Koningsdag Zaterdag 26 april vond voor de eerste keer Koningsdag plaats. Koningsdag is een samenstelling van koning en dag, die daarbij

Nadere informatie

Nor ge ska ta lo gen 2014

Nor ge ska ta lo gen 2014 Ton Steen bak kers Nor ge ska ta lo gen 2014 Wat er te vin den is aan nieuw tjes en spe ci - a le ar ti ke len: - De post ze gels in kro nen-waar den met de beel te nis van Kong Haak on VII uit 1946. Dit

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Doelgroep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedoeld voor leerlingen

Nadere informatie

10. Zout is goed (Scheveningse kuren, een opera over 200 jaar badplaats)

10. Zout is goed (Scheveningse kuren, een opera over 200 jaar badplaats) 10. goed (Scheveningse kuren, een opera over 00 jaar badplaats) Moderato (q = 10) 6 L'istesso teo (q = q.) student Johan 6 8 Da-mes en he-ren ook, luis-ter goed naar wat ik u ver-tel! Is je 13 le-ven een

Nadere informatie

Iedereen is anders... De Bron

Iedereen is anders... De Bron De Bron Nieuwsbrief 6, groep 1/2 Februari 2014 Wist u dat Lina al bijna jarig is? Op 21 maart wordt ze 6! Iedereen is anders... Iedereen is anders, niemand is als jij Iedereen is anders, jij bent jou en

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Spelling

Visuele Leerlijn Spelling Visuele Leerlijn Spelling www.gynzy.com Versie: 15-08-2018 Begrippen Klanken & Letters Klank (begrip) Klinker of medeklinker (begrip) Korte of lange klank (begrip) Tweetekenklank (begrip) Lange-, korte-,

Nadere informatie

Online leren lezen - Overzicht van de oefeningen

Online leren lezen - Overzicht van de oefeningen Online leren - Overzicht van oefeningen Cursief = voorbeeld Kern S ik kim sim MKM KM Zoek (sleep) k van kim en -positie letters m (tussen letters uit ze Klik als je i ziet (flitsletters) Zoek /k/ /i/ /m/

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

AAN DE LEIDER(STER) T E K E N I N G E N V A N Sj. K U P E R U S. JEUGDCOMMISSIE VAN -HET NEDEHjANDKH P ^ IG E N»?

AAN DE LEIDER(STER) T E K E N I N G E N V A N Sj. K U P E R U S. JEUGDCOMMISSIE VAN -HET NEDEHjANDKH P ^ IG E N»? AAN DE LEIDER(STER) JEUGDCOMMISSIE VAN -HET NEDEHjANDKH P ^ IG E N»? A M S T E R D A M - 1938 T E K E N I N G E N V A N Sj. K U P E R U S r/. CO O-TJE AL-LEEN OP REIS Op het dak van een hoog huis zit een

Nadere informatie

welkom moment van stilte

welkom moment van stilte Er is genoeg! welkom moment van stilte bemoediging en drempelgebed v: Onze hulp is in de naam van de heer allen: die hemel en aarde gemaakt heeft v: God van liefde, vol verlangen zijn wij samengekomen.»

Nadere informatie

Nieuwe romantiek? 3.1

Nieuwe romantiek? 3.1 Nieuwe romantiek? 3.1 Leven we vandaag in een romantische tijd? Wat betekent dit dan? Je krijgt 2 teksten over dit thema. ORIËNTEREN Bij elke tekst krijg je enkele vragen. Die los je op per twee. Dit betekent:

Nadere informatie

Verslag Nederlands Bloemlezing

Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag door Hilde 1031 woorden 26 maart 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands ZIE BIJLAGE VOOR AFBEELDINGEN. Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Wist je dat? Lezen. Week

Wist je dat? Lezen. Week Week 19 10-05-2019 Wist je dat? - De kinderen weer zin hebben om naar school te gaan. - We volgende week de laatste judoles hebben op donderdag. - We volgende week beginnen met het oefenen van de cito

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Uitgeverij De Graveinse Abeel ISBN 978-94-6260-015-7 NUR 200 (c) 2014 Uitgeverij De

Nadere informatie

Dag 1: Lettergrepensoep met rijmballetjes

Dag 1: Lettergrepensoep met rijmballetjes Dag 1: Lettergrepensoep met rijmballetjes 1 Voorbereiding - Voorzie, als je niet kunt projecteren, voor elke leerling een exemplaar van het gedicht op kopieerblad 1 (1 kopie per 4 leerlingen). - Kopieer

Nadere informatie

Psalm 31. Driestemmig gemengd koor. Tekst: Joh. Eus. Voet Melodie: Louis Bourgeois, 1551 Bewerking: Roelof Elsinga (*1945) son. son. Gij, mijn.

Psalm 31. Driestemmig gemengd koor. Tekst: Joh. Eus. Voet Melodie: Louis Bourgeois, 1551 Bewerking: Roelof Elsinga (*1945) son. son. Gij, mijn. Psalm 31 Driestemmig gemengd koor Nr. 10.031.002 Tekst: Joh. Eus. Voet Melodie: Louis Bourgeois, 1551 Bewerking: Roelof Elsinga (*1945) Ky - ri - e e - - - lei - - - son, e - - - le - - - - - - i - son.

Nadere informatie

Lessuggestie Heimwee. Gedichtenbundel Warboel: Pagina

Lessuggestie Heimwee. Gedichtenbundel Warboel: Pagina Lessuggestie Heimwee Voor het lezen 10 minuten De leerkracht laat de kinderen in een kring zitten. Ook pakken de kinderen hun meegebrachte voorwerp erbij. De leerkracht begint een gesprek met de kinderen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

je schrijft het woord zoals je het hoort je schrijft het woord zoals je het hoort je schrijft het woord zoals je het hoort

je schrijft het woord zoals je het hoort je schrijft het woord zoals je het hoort je schrijft het woord zoals je het hoort Groep 4 Spelling Thema 1 Een nieuw huis aan het begin (klas) aan het eind (tent) met st aan het eind (kist) met ts aan het eind (muts) aan het begin en aan het eind (krant) Thema 2 Wat word jij later?

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Paul Schollaert. Imme dimme dore. liedjes met Orff-begeleiding tekst: Joan Van Eepoel D/2016/6045/071

Paul Schollaert. Imme dimme dore. liedjes met Orff-begeleiding tekst: Joan Van Eepoel D/2016/6045/071 Paul Schollaert Imme dimme dore liedjes met Orff-begeleiding tekst: Joan Van Eepoel D/016/6045/071 Euprint ed., Parkbosstraat 3, B-3001 Heverlee Tel.: +3-16-40.40.4 Fax: +3-16-40.70.4 www.euprint.be info@euprint.be

Nadere informatie

In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij

In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij Leeswijzer Poëzie In het gras van Anna Enquist en Het onzichtbare labyrinth van Gerrit Komrij Voor het eerst brengt Senia Literair een leeswijzer uit voor de bespreking van gedichten. In de leeswijzer

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december 2018 - Lucas 2 Het gesloten doosje op de schoorsteenmantel had altijd iets geheimzinnigs. Als de kinderen hun ouders vroegen: wat zit er in, antwoordden

Nadere informatie

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet Elfje Een elfje is een relatief eenvoudig gedicht wat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Het is een simpele structuur waardoor het elfje een gedicht is waar men gemakkelijk mee kan

Nadere informatie

De spraakbanaan. De spraakbanaan zoals ReSound hem neerzet

De spraakbanaan. De spraakbanaan zoals ReSound hem neerzet De spraakbanaan Tijdens een van mijn lessen Casuïstiek kreeg ik de opmerking dat ik wel erg makkelijk door de bocht ging door te stellen dat het spraakgebied van ± 300Hz tot ruim 4000Hz zou lopen. Omdat

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

Mo na co Zien en Ster ven

Mo na co Zien en Ster ven Mo na co Zien en Ster ven Meer en meer Bel gi sche za ken men sen geven een ap par te ment in Mo na co op als thuis adres. Maar wonen ze er echt? De Tijd brengt de zon ni ge adres sen in kaart. Op val

Nadere informatie

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren)

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren) Thema Carrousel maart 2019 Wij gaan het hebben over carrousel rijden, carrousel voor iedereen? Uitleg formatie, naast elkaar rijden, commandant en commando s en tot slot figuren. Carrousel rijden Carrousel

Nadere informatie

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen.

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen. Vierkantje 4 groep 4 Hallo, De tijd gaat snel, het is alweer voorjaarsvakantie. De komende weken tot de grote vakantie krijgen we nog schoolreis, sportdag etc. kortom voor we het weten zitten we alweer

Nadere informatie

Ga naar en remix het spel.

Ga naar   en remix het spel. Super Giga In deze handleiding is onze grote vriendin van het doolhof, Giga, terug om mee te gaan spelen. Maar deze keer gaan we een soort Mario spel maken. We laten Giga dus rennen, springen en ook nog

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Liturgie zondag 6 augustus 2017

Liturgie zondag 6 augustus 2017 Liturgie zondag 6 augustus 2017 09:30 uur Br. P. Reitsema 14:15 uur Br. P. Zuidema 09:30 uur 6-aug Br. P. Reitsema Ps. 29 : 1, 2 Gez. 594 : 1-6 1 Sam. 25 : 1-3 Gez. 172 : 1-7 NLB 1 Sam. 25 : 20-35 Gez.

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

5.8. Stijlfiguren: Tekststijlen: Boekverslag door S. 770 woorden 3 april keer beoordeeld. Nederlands

5.8. Stijlfiguren: Tekststijlen: Boekverslag door S. 770 woorden 3 april keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door S. 770 woorden 3 april 2007 5.8 20 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Eldorado Poëzie analyse Stijl: karakteristieke manier van schrijven en een bepaalde schrijver Stijlfiguren: -

Nadere informatie

Klein Concert in V. Bekende liedjes voor de gitaar. Mieke Hou Je Vast. aan de tak - ken van de. - wen van. aan de tou. Mieke heeft een Lammetje

Klein Concert in V. Bekende liedjes voor de gitaar. Mieke Hou Je Vast. aan de tak - ken van de. - wen van. aan de tou. Mieke heeft een Lammetje 1. Mie Mie A ke hou je vast A ke hou je vast Klein oncert in V Bekende liedjes voor de gitaar Mieke Hou Je Vast D aan de tak ken van de D aan de tou wen van de Arrangement Rene Schols bo mast! men. Mieke

Nadere informatie

Lees U laat uw kind de eerste set woorden van de week voorlezen. Deze woorden staan rechtsboven op iedere uitlegkaart.

Lees U laat uw kind de eerste set woorden van de week voorlezen. Deze woorden staan rechtsboven op iedere uitlegkaart. Snel aan de slag! Wat heeft u nodig? Het juiste Spelling in beeld-oefenboekje Een schriftje waar uw kind in kan werken Een pen waarmee uw kind prettig werkt Een markeerstift of een aantal kleurpotloden

Nadere informatie

Voor welke groepen? Voor het onderdeel spelling is er materiaal voor de groepen 4 t/m 8.

Voor welke groepen? Voor het onderdeel spelling is er materiaal voor de groepen 4 t/m 8. KWALITEITSKAART Spellen en stellen PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

WOORDPAKKET 1. Ik schrijf woorden met een medeklinker aan het begin en einde van een woord: woorden net als man.

WOORDPAKKET 1. Ik schrijf woorden met een medeklinker aan het begin en einde van een woord: woorden net als man. WOORDPAKKET 1 Ik schrijf de ee aan het einde van een woord juist: woorden net als zee. Ik schrijf een doffe klinker: woorden net als me of een. Ik schrijf woorden met één klinker en één medeklinker: woorden

Nadere informatie

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 NF ë vi V Skandina Vereniging NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 Vei ling re gle ment Skandinavië NFV Vereniging Arti kel 1 Inzend voor waar den a. Ma te ri aal kan, des ge wenst na voor over

Nadere informatie

Strofe Een strofe is de verbinding van een aantal verzen tot één metrisch geheel. Voor en na de strofe bevindt zich een witregel.

Strofe Een strofe is de verbinding van een aantal verzen tot één metrisch geheel. Voor en na de strofe bevindt zich een witregel. Begrippenlijst Poëzie en proza Poëzie is een bepaalde manier van taalgebruik die één geheel is door allerlei vormen van herhalingen of contrast zoals metrum, rijm, klankpatroon, versregels enz., in tegenstelling

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van eind groep 3 en groep 4 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van eind groep 3 en groep 4 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1. Spelling op maat 1 De programma s Spelling op maat 1, 2 en 3 vormen een complete leerlijn voor de spelling die op de basisschool moet worden aangeleerd. Spelling op maat 1 is het eerste deel van deze leerlijn.

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

erboven eronder het poppetje staat onder de auto. Ze staat daaronder Het poppetje staat voor de auto. Ze staat daarvoor

erboven eronder het poppetje staat onder de auto. Ze staat daaronder Het poppetje staat voor de auto. Ze staat daarvoor Les 1 erboven De voorkant ernaast eronder daaronder: daarvoor: Daarboven: Voorkant: Vooraan: het poppetje staat onder de auto. Ze staat daaronder Het poppetje staat voor de auto. Ze staat daarvoor Het

Nadere informatie

L i mb u r g s e L a n d m a r k s

L i mb u r g s e L a n d m a r k s L i mb u r g s e L a n d m a r k s P r o g r a m m a I n v e s t e r e n i n S t ed e n e n D o r p e n, l i j n 2 ; D e L i m b u r g s e I d e n t i t e i t v e r s i e 1. 0 D o c u m e n t h i s t o

Nadere informatie

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel veilig leren Stickers en stramienbladen Vier verschillende ringboekjes

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel veilig leren Stickers en stramienbladen Vier verschillende ringboekjes veilig leren lezen Ringboekje Een veelzijdig leermiddel Auteur: Josée Warnaar Het ringboekje is een aantrekkelijk leermiddel dat u op diverse manieren kunt inzetten. Het ringboekje daagt kinderen uit tot

Nadere informatie

rijksdienst voor sociale zekerheid

rijksdienst voor sociale zekerheid rijksdienst voor sociale zekerheid Studenten tewerkgesteld met een overeenkomst voor studenten: derde kwartaal 2011 rijksdienst voor sociale zekerheid Open ba re in stel ling van So ci a le Ze ker heid

Nadere informatie

Lantaarntje. œ œ œ œ. œ œ œ. b œ. œ œ. Uit Zwitserland Acanthus Music CH-4522 Rüttenen. La Lan. tärn taarn - - li, tje, li, tje, La lan - - -

Lantaarntje. œ œ œ œ. œ œ œ. b œ. œ œ. Uit Zwitserland Acanthus Music CH-4522 Rüttenen. La Lan. tärn taarn - - li, tje, li, tje, La lan - - - Lantaarnte Uit Zitserland La Lan - - tärn taarn - - - - - - li, te, La lan - - tärn taarn - - - - - - li, te, F F Son zon F - ne, Mond ond Stärn - - - en maan en ster - - - Bb b b F li ren 01 Acanthus

Nadere informatie

Doelenkaart (V)SO. Domein Schriftelijk Taal, Schrijven. Schoolstandaard van de Waterlelie. Uitstroomperspectief (UPP)

Doelenkaart (V)SO. Domein Schriftelijk Taal, Schrijven. Schoolstandaard van de Waterlelie. Uitstroomperspectief (UPP) Doelenkaart (V)SO Domein Schriftelijk Taal, Schrijven Schoolstandaard van de Waterlelie A Plus Speciaal Onderwijs (SO) Uitstroom profiel vervolg onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) Oriëntatiefase

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik

SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik 1.1. Boekoriëntatie 1.2. Temporele orde waarneming 1.3. Auditieve discriminatie 1.4. Visuele discriminatie 1.. Visuele analyse

Nadere informatie