Memo. Uitleg over breedband en enkele begrippen is te vinden in bijlage 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo. Uitleg over breedband en enkele begrippen is te vinden in bijlage 1."

Transcriptie

1 Memo Aan : Portefeuillehouders FoodValley Van : Paul Nagtegaal (projectleider Breedband Buitengebied) Datum : 29 mei 2015 Afschrift : Harriette Campen (Ede), Jos Berkvens (Barneveld) Onderwerp : Breedband buitengebied Regio FoodValley Deze memo is ter voorbereiding voor de bespreking van het agendapunt Breedband Buitengebied RFV in de beide portefeuillehoudersoverleggen van 11 juni In de memo vindt u: - aanleiding en belang van breedband voor de FoodValley; - context, aanpak en voortgang van het project Breedband Buitengebied RFV; - achtergrondinformatie in de bijlagen. Voor de bespreking op 11 juni zijn de volgende onderwerpen/vragen aan de orde: - Deelname: Doet uw gemeente mee in het project? - Financiering onderzoeksfase (naar rato, zie het staatje op bladzijde 3) Op welke wijze wordt/is deze financiering voor uw gemeente geborgd? - Welke uitgangpunten of randvoorwaarden zijn voor uw gemeente van belang in het project en de onderlinge samenwerking? Aanleiding In maart van dit jaar heeft gedeputeerde J.J. van Dijk de wethouders Meijer (Ede) en Van den Hengel (Barneveld) gevraagd om als Gelderse FoodValley gemeenten werk te maken van breedband voor het buitengebied in deze regio. Tevens stuurde hij aan op het zoeken naar schaalvergroting voor zowel de FoodValley regio als de regio Rivierenland en samenwerking te verkennen. Inmiddels is in het Provinciale Coalitieakkoord ondersteunende financiering van in totaal 70 miljoen gereserveerd. Om op tijd voor deze middelen in aanmerking te komen is er voor de FoodValley sprake van urgentie om snel te bouwen aan een solide businessmodel en synchroon te gaan lopen met regio Rivierenland. Belang van breedband in het buitengebied De beschikbaarheid van snel internet (breedband) is een onmisbare factor voor economische en maatschappelijke ontwikkeling. Het dagelijks leven wordt steeds afhankelijker van snelle internetverbindingen. Breedband is essentieel voor thuiswerkers en huishoudens met kinderen, maar ook voor de bedrijfsvoering van agrariërs en andere bedrijven. Binnen de recreatiesector beïnvloedt het de keuze van toekomstige recreanten. Ook de behoefte voor maatschappelijke diensten zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Zo is voor scholen het werken met digiborden en beeldmateriaal een vereiste in de lesmethoden. En door langer thuis te blijven wonen, zal de zorg op afstand toenemen. Met name vanuit het bedrijfsleven in het buitengebied wordt nu al aangedrongen op duidelijkheid in de aanpak van snelle internet verbindingen. Verschillende bedrijven hebben aangegeven hun vestigingskeuze te baseren op beschikbaarheid van glasvezel. Uitleg over breedband en enkele begrippen is te vinden in bijlage 1.

2 Blz. 2 Ambitie Provincie Gelderland De uiteindelijke doelstelling is om uiterlijk in 2019 heel Gelderland digitaal bereikbaar te hebben (uitvoering motie 34 van 29 juni 2011). De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat de Gelders burgers, bedrijven maatschappelijke instellingen en regio s beschikken over breedband, zodat zij kunnen profiteren van toekomstige innovaties op het vlak van maatschappelijke en zakelijke diensten, die de leefbaarheid en concurrentiepositie van Gelderland versterken. Daartoe stimuleert de provincie Gelderland de ontwikkeling van een open en toekomstvast breedband netwerk dat bijdraagt aan een versneld gebruik van een nieuwe generatie toepassingen. Ambitie regio FoodValley De gebiedsvisie van de FoodValley kent de volgende ambities: Het faciliteren van bedrijven. Het afstemmen van de relatie tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Het verbeteren van mobiliteit / bereikbaarheid. Het regionaal afstemmen van woningbouw. Het vernieuwen van de landbouwsector. Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Snelle internet verbindingen zijn hierbij onmisbaar. In die gebieden waar marktpartijen geen breedband aanleggen onderzoekt de FoodValley, samen met de Provincie Gelderland en de regio Rivierenland, in welke mate interventie met (gedeeltelijke) staatsteun mogelijk is. Wat is er tot nu toe gebeurd? Vanwege de provinciale urgentie is de afgelopen periode reeds fase 1 doorlopen. In deze fase is de FoodValley als serieuze partij in beeld gebracht bij de provincie en is de samenwerking verkend met de regio Rivierenland. Er is een concept plan van aanpak opgesteld, dat gepresenteerd is in de ambtelijke overleggen RO en EC van de FoodValley. Op 11 juni zal de aanpak gepresenteerd worden in de regionale overleggen van de Portefeuillehouders voor zowel RO/Wonen/Mobiliteit als Economie/Werkgelegenheid. Aanpak en wenselijke planning Hieronder zijn de te doorlopen volgende fasen en stappen met een globale, wenselijke planning weergegeven. Fase 1 Verkenningsfase mrt mei 2015 Fase 2 Gegevensfase juni dec 2015 Fase 3 Businesscase sep 2015 feb 2016 Fase 4 Bestuurlijke besluitvorming jan jul 2016 Fase 5 Realisatie (incl. inrichten organisatie) okt 2016 dec 2019 In het schema hieronder zijn de projectfasen met hun stappen weergegeven: In bijlage 2 staat per stap een korte beschrijving weergegeven. De in de Perspectiefnota beschikbaar gestelde middelen worden ingezet wordt de uitwerking van de fasen 2 en 3. Met deze aanpak kan naar verwachting in 2017 de spa in de grond en kan voor het einde van 2019 het buitengebied verglaasd worden (doelstelling provincie Gelderland).

3 Blz. 3 Financiering Alleen in de zogenaamde witte gebieden mag enige vorm van staatsteun plaatsvinden. Witte gebieden zijn die gebieden waar de komende jaren geen aanleg van breedband door marktpartijen is te verwachten. In opdracht van de provincie Gelderland heeft Dialogic in 2012 een whitepaper opgesteld met een inschatting voor het aantal witte aansluitingen per gemeente. Op basis van deze inschatting is een financiële verdeling berekend voor de bijdrage aan de fasen 1, 2 en 3 per Gelderse gemeente; zie hiervoor onderstaande tabel. Witte aansl. % o.b.v. Wit voor fase 2+3 (st.) Barneveld % Ede % Nijkerk 625 7% Scherpenzeel 105 1% Wageningen 0 0% 0 TOTAAL % Utrechtse FoodValley gemeenten De provinciale middelen zijn alleen beschikbaar voor de Gelderse gemeenten. De Utrechtse FoodValley-gemeenten Renswoude, Rhenen en Veenendaal kunnen desgewenst participeren in dit traject, zeker in deze onderzoeksfase. Wel zal dit met eigen financiering moeten plaatsvinden. Samenwerking FoodValley regio met Regio Rivierenland Aangespoord door gedeputeerde J.J. van Dijk hebben jongstleden maart en april ambtelijke en bestuurlijke gesprekken plaatsgevonden tussen de Regio's FoodValley en Rivierenland. Doel hiervan was te verkennen wat de mogelijkheden zijn om Regio FoodValley te synchroniseren met de kennis en kunde binnen Regio Rivierenland op het gebied van breedband. Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat binnen Regio Rivierenland al een groot aantal stappen zijn doorlopen om tot een uitvoerbaar breedbandplan te komen. In het hieronder aangegeven schema met grijs de stappen aangegeven die regio FoodValley over kan slaan. Bij dit schema moet worden opgemerkt dat de regio Rivierenland in fase 1 een pilot in Zaltbommel heeft uitgevoerd, terwijl voor de regio FoodValley fase 1 de verkenning tot samenwerking betreft.

4 Blz. 4 Lopende initiatieven Lunteren.net Het particuliere initiatief Lunteren.net doorloopt een eigen aanpak, ondersteund door de gemeente Ede. Het initiatief gaat over zowel witte en grijze 1 aansluitingen. In de tabel zijn de Lunterse witte aansluitingen nog opgenomen, waardoor de kosten voor de fasen 2 en 3 iets voordeliger uit kunnen vallen vanwege een mogelijke overlap met het initiatief Lunteren.net. Kootwijkerbroek In Barneveld loopt een initiatief in Kootwijkerbroek. Hoe de verdere uitwerking van dit initiatief plaatsvindt is afhankelijk van diverse factoren. In de loop van de tijd kan gekeken worden naar noodzaak en mogelijkheden om Kootwijkerbroek met het project Breedband Buitengebied RFV te synchroniseren. 1 Grijze aansluitingen zij die aansluitingen waarvan de verwachting is dat marktpartijen binnen drie jaren een vorm van breedband aanleggen.

5 Blz. 5 BIJLAGE 1 Breedband: uitleg en begrippen Hieronder volgt een korte uitleg over breedband en veelgebruikte begrippen. De uitleg is zeker niet uitputtend. Wat is Breedband? Er bestaat geen alom aanvaarde definitie van breedband. De voornaamste kenmerken voor breedband netwerken zijn een hoge snelheid en een permanent actieve verbinding. Breedband netwerken worden ook wel Next Generation Acces (NGA-) netwerken genoemd. Onder breedband vallen verbindingen als COAX en glasvezel. Verbindingen als 4G, straal en koper zijn geen breedband. Down- en uploadsnelheid De provincie Gelderland heeft als ambitie een download snelheid van 100 MB/s, maar ook een upload snelheid van 100 MB/s; Europees 30MB/s. Veel huidige verbindingen leveren maximaal 30 MB/s download en 4 MB/s upload, wat ook nog met elkaar gedeeld moet worden. Lagen Bij breedband netwerken wordt gesproken over verschillende lagen. In het schema staan ze benoemd met hun toepassing. Het project Breedband Buitengebied RFV richt zich op de aanleg van laag 1. Waarbij in aanmerking moet worden genomen dat ook de lagen 2 en 3 nodig zijn om een werkend netwerk te hebben. Momenteel worden in veel woonwijken glasvezelnetwerken aangelegd (veelal door Reggefiber). Er is sprake van cherry-picking. Veel bedrijventerrein en zeker buitengebieden worden door marktpartijen niet voorzien van breedband. Ze vinden de investeringskosten per aansluiting te hoog, waardoor het verdienmodel niet aantrekkelijk is. Marktpartijen rekken het gebruik van de koperverbindingen door snelheid verhogende toepassingen van nieuwe technieken als VDSL en Docsis 3.0. Wanneer mogelijkheid voor Staatsteun De Europese Commissie onderscheidt voor de goedkeuring van staatssteun de volgende gebieden: Witte gebieden. Dit zijn gebieden waar geen breedbandinfrastructuur bestaat of waar particuliere investeerders niet van plan zijn binnen drie jaar deze infrastructuur aan te leggen. Het zijn vooral plattelandsgebieden met een laag bevolkingsaantal. Aanvragen voor staatssteun in deze gebieden keurt de Europese Commissie goed. Grijze gebieden. Dit zijn gebieden waar één breedbandnetwerkexploitant aanwezig is. In grijze gebieden is goedkeuring mogelijk als u bewijst dat voor het bereiken van zekere beleidsdoelstellingen een verbetering van het huidige netwerk of de aanleg van een tweede netwerk nodig is. Zwarte gebieden. Dit zijn gebieden waar ten minste twee of meer exploitanten aanwezig zijn. Er is in deze gebieden geen sprake van marktfalen. Staatssteun is hier niet toegestaan.

6 Blz. 6 BIJLAGE 2 Beschrijving Projectplan Breedband Buitengebied RFV Fasering project Breedband Buitengebied RFV Fase 1: Verkenningsfase mrt mei 2015 Fase 2: Gegevensfase juni dec 2015 Fase 3: Businesscase sep 2015 feb 2016 Fase 4: Bestuurlijke besluitvorming jan jul 2016 Fase 5: Realisatie (incl. inrichten organisatie) okt 2016 dec 2019 In het schema hieronder zijn de projectfasen met hun stappen weergegeven: Fase 1 is de verkenningfase waarin de aansluiting gezocht is bij de provincie, zowel met de gedeputeerde J.J. van Dijk als de verantwoordelijk ambtenaren voor breedband. Er zijn gesprekken gevoerd met regio Rivierenland over hun ervaringen tot nu toe, samenwerking met de regio FoodValley en de mogelijkheden voor synergie. Bij het bepalen van de stappen in dit projectplan is dan ook gebruik gemaakt van de ervaringen in de regio Rivierenland. Fase 2: Gegevensfase A. Infrascan In deze stap wordt de huidige, feitelijke situatie in kaart gebracht. Met de Infrascan wordt op adresniveau vastgesteld welke typen aansluitingen voor vaste breedbandverbindingen er aanwezig zijn: telefoonkabel (twisted pair koper), televisiekabel (coax) of glasvezelkabel. Hoe nauwkeuriger deze feitelijke situatie is vastgelegd, hoe beter in latere stadia beslissingen kunnen worden genomen en gesprekken kunnen worden gevoerd met marktpartijen. B. Markconsultatie Op basis van de geldende staatssteunrichtsnoeren van de Europese Commissie is het uitvoeren van een marktconsultatie vereist om staatssteun te kunnen toepassen ten behoeve van breedband. Bij de marktconsultatie wordt aan de bestaande aanbieders van breedbandinfrastructuur gevraagd wat de kwaliteit en dekking van de huidige infrastructuur is en wat de concrete plannen zijn binnen de komende drie jaar voor uitbreiding en/of verbetering. C. Definiëren doelgebieden Op basis van het resultaat van de Infrascan zijn concrete doelgebieden vast te stellen waarvoor een nadere uitwerking vereist is. Het ene doelgebied is de gehele Regio FoodValley met uitzondering van de reeds verglaasde delen. Het andere doelgebied is de gehele Regio FoodValley met uitzondering van de reeds verglaasde delen en de reeds bekabelde aansluitingen(coaxaansluitingen van Ziggo/UPC). Beide doelgebieden worden opgesplitst per gemeente. Fase 3: Businessmodel D. Basisengineering en kostenraming Nadere praktische uitwerking van de doelgebieden inclusief een kostenraming. E. Vaststellen aansluitingen met staatssteun Op basis van de resultaten uit de Infrascan (A) en de marktconsultatie (B) kunnen de aansluitingen worden vastgesteld die binnen het witte gebied vallen. Belangrijk om de

7 Blz. 7 mogelijkheden en de omvang van de eventuele staatsteun vast te kunnen stellen op basis van regels van de Europese Commissie. F. Quickscan haalbaarheid oplossingsrichtingen Alle beschikbare informatie komt nu bij elkaar en wordt door vertaald naar exploitatiemodellen. Niet alleen investeringskosten, maar ook beheerkosten worden meegenomen. G. Dialoog oplossingsrichtingen met marktpartijen Onder geheimhouding, vanwege de concurrentiegevoeligheid van de informatie, worden gesprekken gevoerd met de marktpartijen of en hoe samen geïnvesteerd kan worden in het buitengebied. H. Bestuurlijke besluitvorming Tijdens het proces worden bestuurders regelmatig geïnformeerd over de voortgang. I. Opstellen uitvoeringsplan (=Breedbandplan) Na de besluitvorming kan de uitvoerende organisatie worden opgezet en de uitvoering ter hand genomen worden.

College van Burgemeester en Wethouders. Deelname fase 5 project Breedband Rivierenland

College van Burgemeester en Wethouders. Deelname fase 5 project Breedband Rivierenland Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP Raadsleden DATUM 10 november 2016 BIJLAGE College van Burgemeester en Wethouders REGISTRATIENUMMER GEM - 1523292/15700 INFORMATIE TE VERKRIJGEN BIJ: Deelname fase 5

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied. INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016

Breedband in het buitengebied. INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016 * Agenda 20.00 uur: inloop 20.15 uur: welkom door wethouder Jan Kleijn 20.25 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied 20.35

Nadere informatie

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe Glasvezel voor het buitengebied van de Noord Veluwe View this email in your browser Snel internet in buitengebied Noord Veluwe De stichting Breedband Noord Veluwe heeft als doel het realiseren van een

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen 19-07-2017 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Postbus 12 9480 AA Vries platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 29 januari 2019

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 29 januari 2019 Zaaknummer: 560534 Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 29 januari 2019 Portefeuillehouder: J.H. Lammers Behandelend ambtenaar: J. Willemse Doorkiesnummer: 926

Nadere informatie

Breedband in Overijssel

Breedband in Overijssel Breedband in Overijssel Aanleiding project (I) Breedband van strategisch belang voor provincie Vraag naar bandbreedte neemt exponentieel toe (30-40% / jaar). Randvoorwaarde voor aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer NIEUWSBRIEF 1 juli 2 01 4 nummer 1 Stichting, Hogepad 12, 8181 TT Heerde www.breedbandnv.nl (binnenkort), info@breedbandnv.nl, In dit nummer Aan de slag met breedband! 1 Aan de slag met breedband! In alle

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Doorontwikkeling digitale snelweg Teylingen. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Doorontwikkeling digitale snelweg Teylingen. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Doorontwikkeling digitale snelweg Teylingen doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Kenmerk: 168791 datum voorstel: 14 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Aanleg glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Informatiebijeenkomst voor belanghebbenden 18 januari 2018 1 Wat is snel internet? 1. Formeel:

Nadere informatie

30 september 2013. Pilot Glasvezel Buitengebied

30 september 2013. Pilot Glasvezel Buitengebied 30 september 2013 Pilot Glasvezel Buitengebied Inhoud 1. Uitgangssituatie 2. Plangebied en Realisatiemodel 3. Financieringsmodel 4. Gevraagde inzet provinciale middelen 5. Beheer en exploitatie netwerk

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27 Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25

Nadere informatie

Glasvezel voor iedereen?

Glasvezel voor iedereen? Glasvezel voor iedereen? Breedband heeft toch iedereen? Alleen adsl is beschikbaar, men belooft 8 mb/s maar wij ontvangen maar 0.35 mb/s. Opschalen naar een hoger abonnement had geen zin i.v.m. de afstand

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT

INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT TOELICHTING INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT INLEIDING In deze toelichting bij de intentieverklaring Snel internet buitengebied provincie Utrecht wordt een aantal van de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Waar gaat het om? Snel internet is er toch voor iedereen?

Nadere informatie

Achtergrond. Probleemstelling

Achtergrond. Probleemstelling 1 Achtergrond PLAN VAN AANPAK REGIONALE ENERGIEVISIE Aanleiding Op wereldniveau zijn afspraken gemaakt om de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden Celsius en bij voorkeur niet meer dan 1,5 graden

Nadere informatie

Breedband in Gelderland

Breedband in Gelderland Breedband in Gelderland Symposium breedband innovatie NGS Euregio 6 maart 2014 Martijn Bruil, projectleider breedband Provincie Gelderland Aanleiding Coalitie-akkoord: verdere uitrol breedband en inzet

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

VAB programma. Tussenstand VAB programma. Regio s Amersfoort en FoodValley

VAB programma. Tussenstand VAB programma. Regio s Amersfoort en FoodValley VAB programma Tussenstand VAB programma Regio s Amersfoort en FoodValley 22 februari 2018 Brendan McCarthy i.s.m. ambtelijke kerngroep: Geert Butz, Sander van Nieuwenhuizen, Myrthe Valé *Waarom een programma

Nadere informatie

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl Informatie 2015: snel breedband internet Voortgang snel internet breedband Breedbandloket www. Breedbandfryslan.frl Coöperatieve Vereniging U.A. Fryslân Ring Opgericht in 2006 met steun van de provincie

Nadere informatie

Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2012 april 2013

Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2012 april 2013 Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2 april 213 Het aantal Niet Werkende Werkzoekenden 1 is vanaf januari 2 tot april 213 fors gestegen. In de arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 181/2015 Datum : 25 november 2015 B&W datum : Beh. ambtenaar : G.J. van de Vooren Portefeuillehouder : D.W. Luiten Onderwerp : Realisatie breedband buitengebied en ontwikkelingen

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Vervolgscenario regionaal breedbandproject DATUM 28 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER GEM -

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT

INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT TOELICHTING INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT INLEIDING In deze toelichting bij de intentieverklaring Snel internet buitengebied provincie Utrecht wordt een aantal van de

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid 2013 ronde 2 Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester 4fe Gemeente Nieuwkoop Colleae van Burgemeester en Wethouders iiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiniiiiiiniiiiiii G140574 nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum

Nadere informatie

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Beste bewoners en ondernemers, Super snel internet. Via glasvezel is dit ook in uw buitengebied mogelijk. Vindt u dit belangrijk en bent u bereid hiervoor

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 28 april 2016 Aan de voorzitter van de raad Onderwerp: Glasvezel tot in alle hoeken van onze gemeente Regio Rivierenland heeft een tender uitgeschreven waarbij niet de aanleg

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 2

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 2 ECONOMISCHE MONITOR EDE 211 / 2 De economische monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 27 tot 211. De economische monitor is verdeeld in twee delen. Het

Nadere informatie

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden Marktconsultatie Aansluitgebied De Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a De Drentse Zaak Beilerstraat 24 9401 PL Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4 2.1 Huidige

Nadere informatie

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter NGA-breedband voor buitengebied hoe sneller hoe beter INHOUD VAN DEZE PRESENTATIE iets over noodzaak, techniek en marktwerking pilot breedband Regio Achterhoek plan Provincie Gelderland Publiek - Private

Nadere informatie

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe Gemeente Westerveld 16 april 2014 Evert Blansjaar Kwartiermaker provincie Drenthe Achtergrond Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van hoogwaardige en toekomstvaste breedbandinfrastructuren. Geen

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze 1 november 2016 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Brink 8 9401 HS Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied

Nadere informatie

Kennisfestival Menukaart REGIOCONTRACT REGIO FOODVALLEY

Kennisfestival Menukaart REGIOCONTRACT REGIO FOODVALLEY Projectaanvraag regio FoodValley Kennisfestival Menukaart REGIOCONTRACT REGIO FOODVALLEY A. Projectgegevens A.1. Project Gegevens project Projectnaam: Kennisfestival over flexibiliteit in vergunningverlening

Nadere informatie

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF Waarom glasvezel? Oorspronkelijk bedoeld voor Later geschikt

Nadere informatie

9 e Nieuwsbrief April 2017

9 e Nieuwsbrief April 2017 9 e Nieuwsbrief April 2017 Stichting Breedband Noord Veluwe en CIF De Stichting Breedband Noord Veluwe is burgerinitiatief van vijf inwoners van de Noord Veluwe. Doel is om snel internet (breedband) in

Nadere informatie

Breedband Provincie Drenthe

Breedband Provincie Drenthe Hoogwaardig breedband op het Drentse platteland Samen maken we het mogelijk! Breedband Provincie Drenthe Jan Hut 06-53235426 Even voorstellen Jan Hut 59 jaar; Woont in Visvliet 25 jaar bij PTT Telecommunicatie;

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven 14 juni 2016 Agenda Welkom Huidig beleid Taskforce aanpak Stand van zaken Besluit GS 31 mei Vervolg Relevant voor lokale initiatieven Uitgangspunten huidige

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Herman Geerdes 20.10 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 * Agenda inloop het hoe en wat van breedband in het buitengebied toelichting project breedband in het buitengebied wat kan de

Nadere informatie

Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten)

Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten) j v\(mo^xü,o^o[ 7,Z'-\ PS/2014/43 Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten) Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 15 januari

Nadere informatie

SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT

SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT INTENTIEVERKLARING SNEL INTERNET BUITENGEBIED PROVINCIE UTRECHT DOELSTELLING: De Provincie Utrecht, Gebiedsraad O-gen, Gebiedscommissie Utrecht-West en de Utrechtse gemeenten willen snel internet (breedband)

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : 129650 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Aanleg glasvezel Berkelland Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 30. Portefeuillehouder

Nadere informatie

24 november 2015 te Nijland

24 november 2015 te Nijland 24 november 2015 te Nijland Bijeenkomst glasvezel Nijland 24 november 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Snel internet is toch voor iedereen? 3. Hoe start je een project? 4. Wat kunt ú doen? 1. Opening

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Jan Willem van Dongen 20.10 uur: het hoe en wat van breedband

Nadere informatie

Contact en vragen via 5

Contact en vragen via 5 Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder Th.J. Meskers Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 20 juni 2017 23 mei 2017 Onderwerp Toekomstbestendig breedband

Nadere informatie

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden Welkom Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk Met de hele familie tegelijk online Aanleiding Strategische visie Een toekomstvast en open breedbandnetwerk tot in de haarvaten van de

Nadere informatie

College van B en W Stand van zaken regionaal breedbandproject

College van B en W Stand van zaken regionaal breedbandproject Informatienota Aan: Van: Onderwerp: Portefeuillehouder: Datum collegebesluit: Geheim: Raad College van B en W Stand van zaken regionaal breedbandproject Corry van Rhee Oud Ammerveld Nee Kennisnemen van:

Nadere informatie

Drachten. Looienga, Martina. glasvezeiplannen stranden in woud van bureaucratie. Graag willen wij als F4 wethouders daarop

Drachten. Looienga, Martina. glasvezeiplannen stranden in woud van bureaucratie. Graag willen wij als F4 wethouders daarop Geachte mevrouw Poepjes, beste Sietske, Bijlagen: breed bando 4122015.pdf Verzonden: vrijdag 04 december 2015 11:46 Onderwerp: reactie op artikel in de Leeuwarder Courant CC: henk.deinum@leeuwarden.nl

Nadere informatie

Resultaten enquête breedband

Resultaten enquête breedband Resultaten enquête breedband 2016 1 In hoeverre staat de aanleg van breedband internet op de gemeentelijke agenda? Geen aandacht Lage prioriteit Gemiddelde prioriteit Prioriteit Hoge prioriteit Rating

Nadere informatie

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Oorspronkelijke initiatieven: Werkgebied van DGC Snel internet Yde de Punt Glasvezel Verbindt Annen Tynaarlo Oost, Zeegse Midlaren Glas van Aa tot Hunze Naobers

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 4

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 4 ECONOMISCHE MONITOR EDE 20 / 4 De Economische Monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 2008 tot 20. De Economische Monitor is verdeeld in twee delen: Het

Nadere informatie

Breedband Provincie Drenthe

Breedband Provincie Drenthe Hoogwaardig breedband op het Drentse platteland Samen maken we het mogelijk! Breedband Provincie Drenthe Evert Blansjaar Ons datagebruik Waarom verbind Drenthe We worden steeds afhankelijker van hoogwaardige

Nadere informatie

Stand van zaken in Nederland

Stand van zaken in Nederland 32637 Bedrijfslevenbeleid 24095 Frequentiebeleid Nr. 97 Brief van de minister van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 december 2013 Naar aanleiding

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 1

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2011 / 1 ECONOMISCHE MONITOR EDE 211 / 1 De economische monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 27 tot 21. De economische monitor is verdeeld in 2 delen. Het thermo

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Raadsvoorstel Datum : 26-10-2017 Kenmerk Portefeuillehouder Nee Onderwerp : Z66702/Raad-00295 : P.H.M. Seesing : Breedband Buitengebied Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Inwoners

Nadere informatie

Aansluiten! 5 april 2013. Wat willen bewoners? Hoe kunnen actieve burgers ondersteund worden?

Aansluiten! 5 april 2013. Wat willen bewoners? Hoe kunnen actieve burgers ondersteund worden? Aansluiten! 5 april 2013 Wat willen bewoners? Hoe kunnen actieve burgers ondersteund worden? Wie zijn wij Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten -Totaal 9 personen, inclusief ambtenaar gemeente

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Westerveld op Glas 10 maart 2015

Westerveld op Glas 10 maart 2015 WELKOM Welkom bij de presentatie van Westerveld op Glas 10 maart 2015 Sneller internet ook in Vledderveen 1. Opening Programma 1. Opening / Voorstellen 2. Waar staan we vandaag 3. Breedband nut en noodzaak

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Rob Zakée 20.10 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied 20.20

Nadere informatie

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019 Communicatieplan Glasvezel buitenaf Februari 2019 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitgangspunten... 4 3 Communicatie... 5 3.1 Aanbod... 5 3.2 Dienstaanbieders... 6 3.3 Communicatiedoelstellingen GVB...

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

VERZONDEN - 7 OEC, 2015

VERZONDEN - 7 OEC, 2015 Gemeente ^uwarden Drachten Smallingerland GEMEENTE HEERENVEEN Geme.enic Swc/west-Fryslan Aan Provincie Fryslan gedeputeerde S. Reepjes postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Drachten, Ons kenmerk Uw kenmerk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe

6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe Glasvezel voor het buitengebied van de Noord Veluwe View this email in your browser 6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe De Stichting Breedband Noord Veluwe is al geruime tijd op zoek naar mogelijkheden

Nadere informatie

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Breedband in het buitengebied 1. Opening Wethouder Wim Brus Gemeente Steenwijkerland 2. De praktijk Anne Glasbergen Plaatselijk Belang Brekkenpolder-Tacozijl

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015 Welkom op de informatiebijeenkomst glasvezel op bedrijvenpark Haansberg Maandag 23 november 2015 Agenda Welkomstwoord Bert Wagemakers Introductie Wethouder Rolph Dols Aanleiding Bert Wagemakers Glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college,

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college, Nieuwkoop Zienswijze notitie Breedband Geacht college, Op 5 december 2014 ontvingen wij van u een brief over breedband Nieuwkoop. Hierin vraagt u ons, onze visie op breedband internet kenbaar te maken

Nadere informatie

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen Raadsvoorstel Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009 Commissie(s) ruimtelijke ordening c.a. Ingediend door Fractie ChristenUnie-SGP Op 14 januari 2009 Organisatieonderdeel Portefeuillehouder Onderwerp:

Nadere informatie

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Reggefiber Laatste Ontwikkelingen Breedband Buitengebieden Het Nieuwe Aanleggen Veiligheid Innovatie Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Frank ten Berge 1 Reggefiber is marktleider.

Nadere informatie

Mededeling. Plan van Aanpak realisatie glasvezel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland

Mededeling. Plan van Aanpak realisatie glasvezel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Plan van Aanpak Snel Internet Oostelijk en Zuidelijk Flevoland Kern mededeling: Op 31 januari 2018 heeft de Commissie Duurzaamheid zich uitgesproken voor de aanleg

Nadere informatie

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte.

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte. Agendapunt 3 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Recreatie & Toerisme Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Wandelroutenetwerk Bijlagen : Concept-uitvraag offerte Bespreekpunten Kennis nemen

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Doelstelling van het Team Onderzoek en Ontwikkeling... 2 2. A15: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Welkom en voorstellen werkgroep en adviseur Peter Derksen, voorzitter Bewonersraad Agenda Welkom en doel Waarom werkgroep?

Nadere informatie

Raadsvergadering: 27 sept 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 27 sept 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 27 sept 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 5 Voorstelnr.: RB2016088 Onderwerp: snel internet / glasvezel in Heerhugowaard: uitwerking motie Programma: 3, stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Bijgevoegd zijn de stukken die verstuurd zijn aan BORA m.b.t. de Regiodeals, die de stand van zaken daarin weergeven.

Bijgevoegd zijn de stukken die verstuurd zijn aan BORA m.b.t. de Regiodeals, die de stand van zaken daarin weergeven. Agendapunt 7 Vergadering : Ambtelijk Overleg Ruimte Regio Amersfoort Datum : 28 augustus 2018 Onderwerp : Regiodeals Bijlagen : 2 Status: ter informatie Bijgevoegd zijn de stukken die verstuurd zijn aan

Nadere informatie

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Beste bewoners en ondernemers, Super snel internet. Via glasvezel is dit ook in uw buitengebied mogelijk. Vindt u dit belangrijk en bent u bereid hiervoor

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 521 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Algemene regionale opgaven veranderende functies platteland Projectnaam: Vrijkomende agrarische bebouwing en kwaliteitsimpuls vergroting agrarische

Nadere informatie

Projectaanvraag regio FoodValley Energie uit zon REGIO FOODVALLEY

Projectaanvraag regio FoodValley Energie uit zon REGIO FOODVALLEY Projectaanvraag regio FoodValley Energie uit zon REGIO FOODVALLEY A. Projectgegevens A.1. Project Gegevens project Projectnaam: Speerpunt Strategische agenda : Thema (regiocontract): Energie uit zon Duurzame

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Investeringsvoorstel Breedband Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: Te besluiten conform het ontwerpbesluit Over

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie.

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 5575 12 oktober 2016 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 27 september 2016, nr. 819AA339 tot instelling van de AVP-gebiedscommissie

Nadere informatie

Provinciaal blad 2012, 44

Provinciaal blad 2012, 44 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2012, 44 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 28 augustus 2012, nr. 80B5BE58, tot instelling van de AVP-gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug (Instellingsbesluit

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BAARN 29 NOVEMBER 2017

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BAARN 29 NOVEMBER 2017 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BAARN 29 NOVEMBER 2017 * Agenda inloop het hoe en wat van breedband in het buitengebied toelichting project breedband in het buitengebied wat kan de rol van

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I Deze economische monitor gaat nader in op de ontwikkeling van de economie en arbeidsmarkt in Ede en de regio FoodValley met de focus op het tweede halfjaar van 20. Daarnaast

Nadere informatie

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Toelichting sleutelprojecten programma Stad en Regio 2012-2015/17 1 1 Inlichtingen bij dhr. A.J.H.P. Elferink, (026) 3599756, e-mailadres a.elferink@gelderland.nl

Nadere informatie

Besluit van de gemeente Veenendaal. Toelichting op de keuze voor Ede. VNG Afdeling Sociaal Domein Postbus GK Den Haag.

Besluit van de gemeente Veenendaal. Toelichting op de keuze voor Ede. VNG Afdeling Sociaal Domein Postbus GK Den Haag. Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Behandeld door F.T.M. Wienbelt Telefoonnummer (0318) 538 538 Zaaknummer 165500 Uw brief van 30 augustus 2016 VNG Afdeling Sociaal Domein Postbus 30435 2500 GK Den

Nadere informatie

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Glasvezel in de gemeente Bernheze? Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Inhoud van de avond Twee partijen: Stichting Glasvezel Bernheze, roepnaam Breedband Bernheze Gemeente Bernheze Doelstelling Proces

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : digitale

Nadere informatie

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 Breedband buitengebied Veere ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 1 I. Achtergrond 2 Achtergrond Probleem: Niet overal in Veere is snel internet. Vraag: Hoe kunnen we dit

Nadere informatie

Sessie Breedband. Raadsbijeenkomst 30 mei 2016

Sessie Breedband. Raadsbijeenkomst 30 mei 2016 Raadsbijeenkomst 30 mei 2016 Sessie Breedband Stan Herms, projectleider Breedband van Team O&O van CgD, nam de raadsleden mee in het proces om te komen tot toekomstbestendig breedbandinternet. Gestart

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1 ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1 De economische monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 2008 tot 20. De economische monitor is verdeeld in twee delen. Het

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Gabriel Tel.nr. : Datum: 19 augustus 2014 8522 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Ruimtelijke Plannen Weth. Schreurs,

Nadere informatie

Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie

Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie Registratiekenmerk: 632030 Commissievergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: 8 september 2014 9 Glasvezel Bernheze de heer

Nadere informatie

Glasvezel op bedrijventerreinen

Glasvezel op bedrijventerreinen Glasvezel op bedrijventerreinen Volgens de jaarlijkse inventarisatie die in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt uitgevoerd, telt Nederland 3.722 werklocaties die aangemerkt kunnen

Nadere informatie