Glasvezel op bedrijventerreinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Glasvezel op bedrijventerreinen"

Transcriptie

1 Glasvezel op bedrijventerreinen Volgens de jaarlijkse inventarisatie die in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt uitgevoerd, telt Nederland werklocaties die aangemerkt kunnen worden als bedrijventerrein of kantorenpark 1. Als gevolg van demografische krimp en de huidige economische en financiële crisis is het aanbod van bedrijventerreinen vele malen groter dan de vraag. Om nieuwe bedrijven aan te trekken en bestaande te behouden, is het voor gemeenten en regio s derhalve zaak om actief aan de slag te gaan met herstructering en transformatie van terreinen. Een goede gelegenheid om daarbij ook de realisatie van glasvezel voor ondernemers te betrekken. In de genoemde inventarisatie wordt aan 28% van de bedrijventerreinen de kwalificatie verouderd toegekend. Daarbij worden vier typen veroudering onderscheiden: Technische, Economische, Maatschappelijke of Ruimtelijke Veroudering. Bij technische veroudering gaat het bijvoorbeeld om veroudering van traditionele infrastructuur (wegen) maar ook om het niet aanwezig zijn van een glasvezelinfrastructuur. Met 31% vormen dergelijke technische achtergronden het belangrijkste type veroudering van de Nederlandse bedrijventerreinen. Footprint niet openbaar Met bovenstaande in gedachten zou wellicht de conclusie getrokken kunnen worden dat het met de aanwezigheid van glasvezel breedband voor de ondernemers op het merendeel van de Nederlandse bedrijventerreinen helemaal nog niet zo slecht gesteld is. De praktijk laat echter een ander beeld zien. Hoewel leveranciers de exacte footprint van hun netwerk uit concurrentieoverwegingen niet openbaar maken, blijkt uit de ons beschikbare leveringstabellen van de grote marktpartijen dat op slechts minder dan 13% van de bedrijventerreinen in ons land tegen een standaard, acceptabel tarief door bedrijven een aansluiting op het glasvezelnetwerk kan worden afgenomen 2. Het Ministerie van Economische Zaken schat met maximaal 10% de aanwezigheid van een betaalbare breedband infrastructuur op bedrijventerreinen zelfs nog lager in 3. De provincies Friesland en Noord-Brabant zijn daarbij het gunstigst bedeeld, waarbij in Friesland de inspanning van de provinciale glasvezel coöperatie Fryslân Ring een belangrijke rol heeft gespeeld. 1 Bron: IBIS Werklocaties De stand van zaken in planning en uitgifte van werklocaties op 1 januari 2013 en de uitgifte in Door drs.ing. C.E.G.E. Nijssen en A. Kremers, i.o.v. Ministerie van Infrastructuur en Milieu (27 juni 2013). 2 Bron: geaggregeerde leveringstabellen van o.a. KPN, Ziggo, Eurofiber in de Postcode Check van Stichting Breedband in Bedrijf. 3 Bron: Goed op weg met breedband, handreiking voor gemeentes en provincies. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (mei 2012). Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

2 Next Generation Access Network Glasvezel- en zogeheten HFC (Hybrid Fiber Coaxial) netwerken voldoen qua bandbreedtecapaciteit aan de criteria om gekwalificeerd te worden als next generation access network. Hybride zijn met name de netwerken van de kabeltelevisiemaatschappijen, waarbij veelal tot het wijkcentrum een glasvezelverbinding ligt en daarna coax tot de eindgebruiker. In essentie betreft dit de voormalige gemeentelijke CAI-netwerken in woonwijken, die door de kabelaars stapsgewijs en deels zijn ver-glaasd. Op enkele uitzonderingen na strekken deze netwerken zich niet uit tot de bedrijven-terreinen en is een HFC-aansluiting voor de daar gevestigde bedrijven derhalve geen standaard optie. DSL-netwerken Wat betreft de bekabelde infrastructuur blijft de keus op de meer dan drieduizend nog niet verglaasde bedrijventerreinen veelal beperkt tot ofwel het individueel realiseren van een glasvezel verbinding, waarbij de eenmalige aansluitkosten snel tot enkele tienduizenden euro s kunnen oplopen, dan wel gebruik te maken van het oude telefonienetwerk. Middels softwarematige compressietechnieken zoals ADSL2+, VDSL en VDSL2 weten providers inmiddels hogere snelheden over de koperlijn te realiseren. Deze technieken worden de komende jaren gefaseerd aangelegd. Het grote nadeel ervan echter is dat, afhankelijk van de gebruikte techniek, het signaal na ongeveer een halve kilometer van de wijkcentrale dusdanig aan kwaliteit verliest, dat de beloofde download- en uploadsnelheid niet meer gehaald wordt. Aangezien bedrijventerreinen in de regel niet nabij zo n wijkcentrale liggen, zijn de nadelen voor de ondernemers met een dergelijke verbinding evident. Fiber-aandeel binnen netwerken Dat glasvezel qua betrouwbaarheid, prestaties en toekomstvastheid de beste kaarten in handen lijkt te hebben, wordt onderstreept door het feit dat de beheerders van de HFC-infrastructuur het Fiber-aandeel binnen hun netwerken zo groot mogelijk proberen te maken. Immers, hoe korter het laatste stukje koperdraad naar de eindgebruiker, des te beter de kwaliteit van het signaal en dus de prestaties. Iedere extra meter glasvezel heeft echter zijn prijs, waarbij het benodigde graafwerk het leeuwen deel van de aanlegkosten met zich meebrengt. Glasvezel op bedrijventerreinen Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

3 Geen recht en geen plicht Tot 2008 heeft marktleider KPN aanzienlijk geïnvesteerd in het proactief aanleggen van glasvezel op bestaande en nog ontwikkeling zijnde bedrijventerreinen. In totaal zijn enkele honderden bedrijven terreinen voorzien van al dan niet reeds met glasvezel gevulde mantelbuizen. Mede door het uitblijven van de verwachte bezettingsgraad vaak maakt niet meer dan 15% van de bedrijven op een verglaasd terrein gebruik van de mogelijkheid om glasvezel te nemen besloot de leverancier vijf jaar geleden om niet verder op dit ingeslagen investeringspad door te gaan. Het beschikbaar zijn van glasvezel is immers geen recht van de potentiële afnemer en geen plicht voor de leverancier. Kostenaspect en innovatiedrang Een belangrijke vraag is waarom relatief weinig bedrijven de overstap naar glasvezel maken. Uiteraard speelt het kostenaspect een belangrijke rol bij de lage bezettingsgraad. Dat een leverancier de infrastructuur reeds tot aan de percelen heeft aangelegd, wil niet zeggen dat de investering niet moet worden terugverdiend. De eenmalige aansluitkosten en het maandelijkse abonnementstarief bedragen al gauw het twee- tot driedubbele van internet via de telefoonlijn en voor de kleine en middelgrote ondernemer is dit vaak reden om glasvezel links te laten liggen, vooral als men niet op de hoogte is van de meerwaarde, mogelijkheden en kansen die glasvezel en breedbanddiensten bieden voor optimalisatie van bedrijfsprocessen. Een matig aanwezige innovatiedrang op technisch gebied speelt daarbij ook zeker een rol. Traditionele diensten Hoewel de ontwikkelingen op ICT-gebied razendsnel gaan, zien we dat de meeste zakelijke gebrui-kers veel minder geïnteresseerd zijn in de innovatieve kant van ICT en veel meer in zaken als kosten besparing, betrouwbaarheid en veiligheid. Zelfs met een glasvezelverbinding kiezen onder-nemers vooral voor het afnemen van traditionele diensten zoals internet, bellen en online back-up. Zolang de bekendheid van ondernemers met glasvezel niet verder reikt dan algemeenheden als supersnel internet of Voiptelefonie en verdere innovatiemogelijkheden onderbelicht blijven, zal de bezettingsgraad op verglaasde bedrijventerreinen en het aansluiten van nieuwe gebieden vooralsnog geen hoge vlucht nemen. Daarmee is de basis voor een vicieuze cirkel gelegd: bij een lage bezettings graad zullen de prijzen niet dalen en stappen minder ondernemers over op glasvezel. Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

4 Provincies en gemeenten aan zet In het Convenant en zijn afspraken tussen rijksoverheid, provincies en gemeenten ten aanzien van een nieuwe aanpak van bedrijventerreinen vastgelegd. Doel van dit bedrijventerreinenbeleid is het stimuleren van een gezond economisch vestigingsklimaat in gemeenten, regio s en Nederland als geheel en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit op bedrijventerreinen. Ten aanzien van deze aanpak wordt gesteld dat provincies en gemeenten primair aan zet zijn. De aanleg van glasvezel voor en minstens zo belangrijk het optimaal gebruik ervan door de ondernemers op bedrijventerreinen kan de aantrekkelijkheid, waarde en concurrentiepositie van de terreinen en daarmee die van de gemeente flink bevorderen. Bovendien wordt hiermee de vicieuze cirkel van hoge prijzen en een lage bezettingsgraad doorbroken. Richtlijnen voor lagere overheden Vanuit Brussel en Den Haag zijn de richtlijnen voor het realiseren van glasvezel helder: provincies en gemeenten mogen niet investeren in de aanleg van infrastructuur. Dit moet worden overgelaten aan de partijen in de markt. In gebieden waar aantoonbaar sprake is van marktfalen en er binnen afzien bare tijd geen uitzicht is op activiteit van de zijde van leveranciers, mogen lagere overheden onder voorwaarden een actieve rol op zich nemen. Dat biedt voor gemeenten en provincies ruimte om een proces dat leidt tot de aanleg van glasvezel op een bedrijventerrein te reguleren, te faciliteren en zelfs te financieren. Bundelen van behoefte Toen in 2008 een einde kwam aan het proactief aanleggen van glasvezel op bedrijventerreinen is de verglazing niet in heel Nederland geheel tot stilstand gekomen. Met name op bedrijventerreinen waar, vooral door de vaak grote afstand van de wijkcentrale, ondernemers geconfronteerd worden met een lage stabiliteit en sterk wisselvallige snelheid van hun internetverbinding wordt de behoefte aan glasvezel vaak via de ondernemersvereniging aangekaart bij de gemeente. Door het bundelen van de gezamenlijke behoefte van deze ondernemers is in de afgelopen jaren op verschillende terreinen in met name de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Brabant, Flevoland en Noord-Holland voldoende bezettingsgraad bereikt om een leverancier over de streep te trekken deze aansluitingen tegen gunstige tarieven te leveren. Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

5 Combineren met andere vormen van opwaardering Met name KPN heeft als leverancier positief op deze ontwikkeling gereageerd en zich menigmaal bereidwillig getoond om in de aanleg van glasvezel op vraaggebundelde bedrijventerreinen te investeren. Overigens laat een dergelijke vraagbundeling voor individuele glasvezelaansluitingen zich goed combineren met andere ICT-gerelateerde vormen van opwaardering van een bedrijventerrein. De eerder genoemde coöperatie Fryslân Ring heeft op bedrijventerreinen in de Friese gemeente Heerenveen bijvoorbeeld een vraagbundeling verzorgd waarbij leverancier Ziggo Zakelijk zowel de glasvezelverbindingen voor collectieve intelligente camerabewaking op de terreinen leverde als voor de individuele bedrijven een uiterst aantrekkelijk aanbod heeft neergelegd. Verdere modellen tot realisatie Ondanks plaatselijke vraagbundelingssuccessen is glasvezel voor bedrijventerreinen na het eerste decennium bij de meeste leveranciers geleidelijk afgegleden naar een zeer bescheiden positie in de marge van het portfolio. De enorme concurrentie op de markt van mobiele telefonie vereist namelijk grote investeringen door partijen als KPN, Ziggo en Tele2. Zelfs bij een goed gebundelde vraag staan de providers inmiddels niet bepaald te dringen om een bedrijventerrein van glasvezel te mogen voorzien. Het model van voorlichting van ondernemers en bundeling van aansluitingen blijft welis waar een vruchtbare methode, maar de stap naar realisatie van het glasvezelnetwerk vereist een aanvulling op het model. In essentie kent deze aanvulling twee richtingen: het oprichten van een netwerkcoöperatie of een financieringscoöperatie. Netwerkcoöperatie Bij de inzet van een netwerkcoöperatie dragen de gebruikers van het netwerk, dus de ondernemers op het bedrijventerrein, zelf zorg voor de realisatie ervan. Daartoe verenigen zij zich in een coöperatie die de financiering (met ondersteuning van gemeente of provincie), het beheer en eventueel de activering van het netwerk voor haar rekening neemt. Daarbij wordt de coöperatie eigenaar van het netwerk. Over dit netwerk worden breedbanddiensten door bestaande marktpartijen geleverd. Financieringscoöperatie De financieringscoöperatie lijkt in basis op de hiervoor beschreven netwerkcoöperatie. Een belangrijk verschil is echter dat de coöperatie zich beperkt tot de financiering van het netwerk. De aanleg, het beheer en de activering worden aan een marktpartij overgelaten, die het aangelegde netwerk vervolgens in eigendom krijgt. Een punt van aandacht bij dit model is dat verzekerd moet worden dat de beheervoerende marktpartij ook breedbanddiensten van (andere) premium merken op het netwerk toelaat. Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

6 Voorlichten en adviseren Provincies en gemeenten die het economisch klimaat in hun gebied en de kwaliteit en aantrekkelijk heid van hun bedrijventerreinen willen bevorderen, moeten de aanleg van glasvezel breedband zeker in hun planvorming betrekken. Ook op bedrijventerreinen waar ondernemers niet en masse klagen over gebrekkige internetverbindingen en de belangstelling voor glasvezel matig lijkt, is het zaak om het gesprek met de ondernemers aan te gaan en middels voorlichting de mogelijkheden en voor delen van aansluiting op het glasvezelnetwerk helder uiteen te zetten en zodoende een reëel beeld te krijgen van de (latent) aanwezige breedbandbehoefte. Ondernemers die de overstap naar glas vezel willen maken zijn bovendien gebaat bij een onafhankelijk advies op maat: waar liggen in hun specifieke situatie de mogelijkheden om optimaal profijt te maken van zo n glasvezelverbinding? Met welke diensten kan een kostenbesparing worden gerealiseerd die het hogere maandbedrag ten opzichte van de huidige internetverbinding rechtvaardigt of zelfs compenseert? Realiseren Hoewel er geen standaard model voor alle bedrijventerreinen kan worden aangewezen, zijn een aantal uitgangspunten voor het succesvol realiseren van glasvezel op bedrijventerreinen meer dan helder. Om een realistisch beeld te krijgen van de werkelijke behoefte onder de ondernemers is het bieden van voorlichting een onmisbare stap. Als deze behoefte aanleiding geeft tot de wens om in gezamenlijkheid glasvezel te realiseren, is individueel advies aan de ondernemers een doeltreffend instrument om gemotiveerde deelnemers aan een vraagbundeling te werven. In dit proces mogen provincies en gemeenten inves teren. Welk realisatiemodel daarna gekozen wordt, is helemaal afhankelijk van de wens van provincie, gemeente en natuurlijk de ondernemers zelf. Glasvezel Gemeente adviseert, ontzorgt en realiseert. Ga naar voor meer informatie en ervaringen van andere gemeenten. Auteur: drs. Chris J. Jellema (oktober 2013)

Glasvezel voor iedereen?

Glasvezel voor iedereen? Glasvezel voor iedereen? Breedband heeft toch iedereen? Alleen adsl is beschikbaar, men belooft 8 mb/s maar wij ontvangen maar 0.35 mb/s. Opschalen naar een hoger abonnement had geen zin i.v.m. de afstand

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Waar gaat het om? Snel internet is er toch voor iedereen?

Nadere informatie

24 november 2015 te Nijland

24 november 2015 te Nijland 24 november 2015 te Nijland Bijeenkomst glasvezel Nijland 24 november 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Snel internet is toch voor iedereen? 3. Hoe start je een project? 4. Wat kunt ú doen? 1. Opening

Nadere informatie

Breedband in Overijssel

Breedband in Overijssel Breedband in Overijssel Aanleiding project (I) Breedband van strategisch belang voor provincie Vraag naar bandbreedte neemt exponentieel toe (30-40% / jaar). Randvoorwaarde voor aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl Informatie 2015: snel breedband internet Voortgang snel internet breedband Breedbandloket www. Breedbandfryslan.frl Coöperatieve Vereniging U.A. Fryslân Ring Opgericht in 2006 met steun van de provincie

Nadere informatie

Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60

Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2 Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 info@forefreedom.nl www.forefreedom.nl KvK 24.34.79.36 ING Bank 53.70.966 BTW NL8121.55.737.B.01

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel grotendeels aanwezig, aangelegd door Breedband Helmond of KPN Aanleg glasvezel door gemeente 2019-2021 Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst

Nadere informatie

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg November 2014 FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg ALGEMENE VRAGEN Wat is breedband? Breedband is de verzamelnaam voor snelle infrastructuur die het mogelijk maakt aan te sluiten op het internet (wereldwijde

Nadere informatie

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Informatiebijeenkomst voor belanghebbenden 18 januari 2018 1 Wat is snel internet? 1. Formeel:

Nadere informatie

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Met glasvezel klaar voor de toekomst Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Agenda Introductie 3Bplus Glasvezel waarom? Aanpak verglazing Glasvezel

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen 19-07-2017 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Postbus 12 9480 AA Vries platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4

Nadere informatie

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden Welkom Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk Met de hele familie tegelijk online Aanleiding Strategische visie Een toekomstvast en open breedbandnetwerk tot in de haarvaten van de

Nadere informatie

Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda

Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda 16 februari 2015 Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda 1. Opening en introductie 2. Snel internet is toch voor iedereen? 3. Hoe start je een project? 4. De situatie in gemeente Ooststellingwerf 5. Wat

Nadere informatie

All in IT! Voor een betrouwbaar netwerk, zodat u altijd bereikbaar bent! HIP-telefonie, mobiel bellen en internetdiensten

All in IT! Voor een betrouwbaar netwerk, zodat u altijd bereikbaar bent! HIP-telefonie, mobiel bellen en internetdiensten All in IT! Voor een betrouwbaar netwerk, zodat u altijd bereikbaar bent! Voordelen Hoe werkt het? HIP-telefonie, mobiel bellen en internetdiensten 1 HIP telefonie communiceren via de Cloud Met HIP belt

Nadere informatie

Even voorstellen: Breedband Beemster. Ruim 50 Ambassadeurs!

Even voorstellen: Breedband Beemster. Ruim 50 Ambassadeurs! Powered by Agenda Even voorstellen Doelstelling Breedband Beemster Waarom glasvezel? Maatschappelijke thema s zorgen -wonen werken leren ontspannen Vergelijk netwerken Aanbod / wat krijg ik en wat kost

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015 Welkom op de informatiebijeenkomst glasvezel op bedrijvenpark Haansberg Maandag 23 november 2015 Agenda Welkomstwoord Bert Wagemakers Introductie Wethouder Rolph Dols Aanleiding Bert Wagemakers Glasvezelnetwerk

Nadere informatie

COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS

COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS JOHAN MEIJERHOF Coöperatief organiseren in het publiek-private

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier. Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014

Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier. Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014 Vraagbundeling glasvezel, sluitingsdatum 1 april 2014 Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Waaier De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten.

Nadere informatie

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe Gemeente Westerveld 16 april 2014 Evert Blansjaar Kwartiermaker provincie Drenthe Achtergrond Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van hoogwaardige en toekomstvaste breedbandinfrastructuren. Geen

Nadere informatie

Masterclass IV: Hoogwaardig internet op uw bedrijventerrein. Hoe pakt u dat aan? 27 september 2012 verslag

Masterclass IV: Hoogwaardig internet op uw bedrijventerrein. Hoe pakt u dat aan? 27 september 2012 verslag Masterclass IV: Hoogwaardig internet op uw bedrijventerrein. Hoe pakt u dat aan? 27 september 2012 verslag Dagvoorzitter Bas van Gerwen (Kamer van Koophandel) Glasvezel kun je vergelijken met een snelweg,

Nadere informatie

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Breedband in het buitengebied 1. Opening Wethouder Wim Brus Gemeente Steenwijkerland 2. De praktijk Anne Glasbergen Plaatselijk Belang Brekkenpolder-Tacozijl

Nadere informatie

Snel en betrouwbaar internet

Snel en betrouwbaar internet Snel en betrouwbaar internet Voor alle ondernemingen Op diverse industrieterreinen in Nederland wordt door Glasvezel Bedrijventerrein een zakelijk glasvezelnetwerk aangelegd. Ook voor uw vestiging dé aansluiting

Nadere informatie

# Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden

# Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden Glasvezel voor het hele Land van Cuijk Welkom 15 juli 2015 Cuijk 1 Even voorstellen Hugo Bens Frans van Schayik Noud van Vught Arjan Eising Paul Kempen Bestuurder LVCNET Bestuurder LVCNET Bestuurder LVCNET

Nadere informatie

Notitie Breedband: stap 0

Notitie Breedband: stap 0 Notitie Breedband: stap 0 Op 20 mei 2014 heeft de raad een amendement aangenomen om de verschillende mogelijkheden voor breedband verbindingen in overweging te nemen. De raad wil graag dat alle bestaande

Nadere informatie

Stand van zaken in Nederland

Stand van zaken in Nederland 32637 Bedrijfslevenbeleid 24095 Frequentiebeleid Nr. 97 Brief van de minister van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 december 2013 Naar aanleiding

Nadere informatie

Glasvezel. Aanbod: Aansluiting diensten op het netwerk van Fore Freedom

Glasvezel. Aanbod: Aansluiting diensten op het netwerk van Fore Freedom Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Aansluiting diensten op het netwerk van Fore Freedom De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten. Internet, VoIP telefonie,

Nadere informatie

Snel internet in buitengebied

Snel internet in buitengebied Snel internet in buitengebied 9 November 2015 26 oktober 2015 Kader Witte gebieden (gebieden zonder NGA) Dit zijn gebieden die binnen nu en 3 jaar downloadsnelheden van minder dan 30 Mbit/s houden (dus

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Aanleg glasvezel door Glasvezel Helmond B.V. 2019-2021 Glasvezel grotendeels aanwezig Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst Ruime keuze in tv, telefonie

Nadere informatie

Glasvezel. Aanbod: Roomburg Leiden

Glasvezel. Aanbod: Roomburg Leiden 01000005 Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Roomburg Leiden De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten. Internet, VoIP telefonie, camerabeveiliging, pinnen

Nadere informatie

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Oorspronkelijke initiatieven: Werkgebied van DGC Snel internet Yde de Punt Glasvezel Verbindt Annen Tynaarlo Oost, Zeegse Midlaren Glas van Aa tot Hunze Naobers

Nadere informatie

Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60

Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028 Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 info@forefreedom.nl www.forefreedom.nl KvK 24.34.79.36 ING Bank 53.70.966 BTW NL8121.55.737.B.01

Nadere informatie

GLASVEZELKRANT. Kies nog dit jaar voor glasvezel. 8 december extra inloopavond glasvezel! ZEVENAAR DECEMBER 2016

GLASVEZELKRANT. Kies nog dit jaar voor glasvezel. 8 december extra inloopavond glasvezel! ZEVENAAR DECEMBER 2016 Kies nog dit jaar voor glasvezel Henk Dekker, voorzitter van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers 8 december extra inloopavond glasvezel! ZEVENAAR DECEMBER 2016 Een speciale uitgave over zakelijk

Nadere informatie

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk LVCNET Breedband in het hele Land van Cuijk Raadspresentatie 9 september Grave 1 Met de hele familie tegelijk online Rapportage Focus Enquête onder de inwoners (draagvlakmeting) Exploitatiebegroting Financiering

Nadere informatie

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 Breedband buitengebied Veere ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 1 I. Achtergrond 2 Achtergrond Probleem: Niet overal in Veere is snel internet. Vraag: Hoe kunnen we dit

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27 Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gemeente Coevorden

Raadsvoorstel Gemeente Coevorden Raadsvoorstel Gemeente Coevorden Raadsvergadering : 14 februari 2006 Agendapunt : 7b Rv.nr. : 315 Portefeuillehouder : Burgemeester B.J. Bouwmeester Onderwerp : Beschikbaarstelling krediet voor het aanleggen

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Ôfdieling : ERT Behanneljend amtner : M.D. Ledegang Tastel : 5947 Registraasjenûmer : 940163 Primêr nûmer : Ûnderwerp : Scenariokeuze

Nadere informatie

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe Glasvezel voor het buitengebied van de Noord Veluwe View this email in your browser Snel internet in buitengebied Noord Veluwe De stichting Breedband Noord Veluwe heeft als doel het realiseren van een

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk. Raadspresentatie 16 oktober Mill

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk. Raadspresentatie 16 oktober Mill LVCNET Breedband in het hele Land van Cuijk Raadspresentatie 16 oktober Mill 1 Met de hele familie tegelijk online Agenda Uitkomst haalbaarheidsonderzoek en vervolgstappen Onderdelen: Enquête onder de

Nadere informatie

Fiberforus. Inleiding

Fiberforus. Inleiding Fiberforus Fiberforus staat voor de bouw van 100% customer owned netwerken, welke niet verkocht kunnen worden aan derden, zowel op de passieve als ook de actieve laag, waardoor de eindgebruikers volledige

Nadere informatie

Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie

Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie Koen Mioulet Marketing4B2B : + GP, Zoeterwoude KM; 7 okt '08 Glasvezel Leiden 1 Achtergrond Brede ervaring in zakelijke markten

Nadere informatie

Bewonersonderzoek NGA in wit gebied Fryslân

Bewonersonderzoek NGA in wit gebied Fryslân Bewonersonderzoek NGA in wit gebied Fryslân In opdracht van: Provincie Fryslân Project: 2013.043 Publicatienummer: 2013.043-1301 Datum: Utrecht, 9 augustus 2013 Auteurs: Ir. David van Kerkhof Vivette van

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst

Welkom op de informatiebijeenkomst Welkom op de informatiebijeenkomst eigen glasvezel op de bedrijventerreinen Elzenburg en De Geer Donderdag 18 februari 2016 Dome-X Agenda Kort woord van welkom Simoon Fransen Aanleiding Ties van Esch Samenwerking

Nadere informatie

Breedband Provincie Drenthe

Breedband Provincie Drenthe Hoogwaardig breedband op het Drentse platteland Samen maken we het mogelijk! Breedband Provincie Drenthe Jan Hut 06-53235426 Even voorstellen Jan Hut 59 jaar; Woont in Visvliet 25 jaar bij PTT Telecommunicatie;

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Welkom en voorstellen werkgroep en adviseur Peter Derksen, voorzitter Bewonersraad Agenda Welkom en doel Waarom werkgroep?

Nadere informatie

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF Waarom glasvezel? Oorspronkelijk bedoeld voor Later geschikt

Nadere informatie

SAMEN VOOR SNEL EN BETROUWBAAR INTERNET

SAMEN VOOR SNEL EN BETROUWBAAR INTERNET SAMEN VOOR SNEL EN BETROUWBAAR INTERNET & DRAADS BV & ZIGGO VOOR SNELLER INTERNET DE SNELHEID VAN Veel ondernemers op het bedrijvenpark IJsselveld ervaren dat het internet te traag is. De huidige snelheid

Nadere informatie

De Fryslân Ring: resultaten en werkwijze. ir.ing. Reg Brennenraedts ir.ing. Jurgen Verweijen Mei 2010

De Fryslân Ring: resultaten en werkwijze. ir.ing. Reg Brennenraedts ir.ing. Jurgen Verweijen Mei 2010 De Fryslân Ring: resultaten en werkwijze ir.ing. Reg Brennenraedts ir.ing. Jurgen Verweijen Mei 2010 Achtergrond Doel: œ Korte resultaatmeting van de Fryslân Ring Onderwerpen: œ Input(zoals publieke en

Nadere informatie

Uw nieuwbouwwoning krijgt glasvezel.

Uw nieuwbouwwoning krijgt glasvezel. Nieuwbouwspecial. Uw nieuwbouwwoning krijgt glasvezel. Lees er alles over in deze special. ALLES WAT U WILT WETEN OVER GLASVEZEL IN UW NIEUWBOUWWONING. 3 4 5 6 7 8 9 3 DE VRIJHEID VAN GLASVEZEL VOLGENS

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze 1 november 2016 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Brink 8 9401 HS Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied

Nadere informatie

Stratix. Sietse van der Gaast Mei Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things

Stratix. Sietse van der Gaast Mei Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things Stratix Sietse van der Gaast Mei 2017 Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things Agenda Stratix Dreigt een digitale tweedeling in Nederland? Glasvezel: de gordiaanse knoop Draadloos:

Nadere informatie

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Glasvezel: voor hele gemeenschap, ook in buitengebieden en bedrijventerreinen Open structuur:

Nadere informatie

Efficiënte en effectieve aanleg en gebruik van snel internet ervaringen uit Drenthe

Efficiënte en effectieve aanleg en gebruik van snel internet ervaringen uit Drenthe Oktober 2016 Efficiënte en effectieve aanleg en gebruik van snel internet ervaringen uit Drenthe Een nieuwe Europese Richtlijn (2014/61/EC) heeft als titel inzake maatregelen ter verlaging van de kosten

Nadere informatie

Panas Striensestraat 67 5241 AW Rosmalen 073 523 23 30 info@panas.nl www.panas.nl

Panas Striensestraat 67 5241 AW Rosmalen 073 523 23 30 info@panas.nl www.panas.nl Inhoudsopgave 1. Internet op Maat... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 (x)dsl- verbindingen... 3 1.2.1 ADSL... 3 1.2.2 VDSL... 4 1.2.3 SDSL... 4 1.3 Ethernet- Acces op basis van koper... 4 1.4 Glasvezel (Fiber

Nadere informatie

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1

Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel. Rekenvoorbeeld 1 Besparingsvoorbeelden voor MKB met glasvezel Rekenvoorbeeld 1 Ieder bedrijf beschikt tegenwoordig over een e-mail server. E-mail op smart Phones en tablets wordt steeds populairder en belangrijker maar

Nadere informatie

Glasvezel voor allemaal!

Glasvezel voor allemaal! Glasvezel voor allemaal! Agenda Aanpak Cranendonck//Net Organisatie Waar staan we nu? Vervolgstappen Vragenronde Een andere aanpak We willen iedereen de kans bieden ook kleine bedrijven! Aanbod: U krijgt

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving dataverbindingen

1 Dienstbeschrijving dataverbindingen 1 Dienstbeschrijving dataverbindingen Lancom heeft als doelstelling om een one stop shop te zijn voor het MKB en MKB+, dit betekent dat onze dienstverlening niet stopt bij de Firwall of de router. Van

Nadere informatie

Eindejaars-offensief, nu exclusief bij KPN. Bespaar tijdelijk tot 875,- extra op Zakelijk Glas Bedrijventerreinen

Eindejaars-offensief, nu exclusief bij KPN. Bespaar tijdelijk tot 875,- extra op Zakelijk Glas Bedrijventerreinen Eindejaars-offensief, nu exclusief bij KPN Bespaar tijdelijk tot 875,- extra op Zakelijk Glas Bedrijventerreinen 0 Eindejaars-offensief, nu exclusief bij KPN Bespaar tijdelijk tot 875,- op Zakelijk Glas

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : digitale

Nadere informatie

Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO. 19 november 2014. Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren?

Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO. 19 november 2014. Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren? Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO 19 november 2014 Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren? Voor wie? Overzicht bedrijven en huishoudens doelgroep Lichtblauwe symbolen: Bedrijven

Nadere informatie

Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen

Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen 1 Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen 1. Aanleg 1.1 Komt de kabel ook door privé terrein te liggen? Vooralsnog gaan we ervan uit dat de kabel grotendeels in

Nadere informatie

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Optimale ondersteuning voor Flevolandse bibliotheken De rol van de Nederlandse bibliotheken verandert. Enerzijds is een

Nadere informatie

Inhoud. Deel I : Introductie. Deel II : Ervaring gemeente Eersel. Deel III : Ervaring gemeente Best

Inhoud. Deel I : Introductie. Deel II : Ervaring gemeente Eersel. Deel III : Ervaring gemeente Best Glasvezel? Inhoud Deel I : Introductie Deel II : Ervaring gemeente Eersel Deel III : Ervaring gemeente Best Wat is glasvezel? Glasvezel is een breedband-verbinding....over een nieuwe lijn. ADSL/VDSL (telefoonlijn)

Nadere informatie

Glasvezel. Glas helder!

Glasvezel. Glas helder! Glasvezel. Glas helder! Aanbod: Industrieterrein Meer en Duin te Lisse De Glasvezelkoning is een onderdeel van IP-ONE B.V. Bellen, internetten en online diensten. Internet, VoIP telefonie, camerabeveiliging,

Nadere informatie

Digitale provinciale weg Noord-Beveland. 2 april Onderzoek naar snel internet in het buitengebied

Digitale provinciale weg Noord-Beveland. 2 april Onderzoek naar snel internet in het buitengebied Digitale provinciale weg Noord-Beveland Onderzoek naar snel internet in het buitengebied Agenda Huidige situatie breedband buitengebied Noord-Beveland - Netwerkaanbod: welke internettoegang is er nu? -

Nadere informatie

Glasvezel in Rivierenland

Glasvezel in Rivierenland Glasvezel Verbinding in elke (glas)vezel Glasvezel in Rivierenland Start gepland in 2018! Lingewaal Culemborg Start gepland Burenin 2018! Geldermalsen Glasvezel in Rivierenland Tiel Neerijnen West Maas

Nadere informatie

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden Marktconsultatie Aansluitgebied De Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a De Drentse Zaak Beilerstraat 24 9401 PL Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4 2.1 Huidige

Nadere informatie

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen Raadsvoorstel Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009 Commissie(s) ruimtelijke ordening c.a. Ingediend door Fractie ChristenUnie-SGP Op 14 januari 2009 Organisatieonderdeel Portefeuillehouder Onderwerp:

Nadere informatie

Glasvezel buitengebied. Asten Someren

Glasvezel buitengebied. Asten Someren Glasvezel buitengebied Asten Someren Agenda: 1 introductie 2 glasvezel 3 aanbod 4 planning 5 vragen 13-10-2017 Introductie / achtergrond Ambassadeurs Bewoners ICT/Reseller 13-10-2017 Glasvezel 13-10-2017

Nadere informatie

Welke internetverbinding. beste bij uw bedrijf?

Welke internetverbinding. beste bij uw bedrijf? Welke internetverbinding past het beste bij uw bedrijf? 1 Inhoud Inhoud 2 Wie is Aventel? 3 Vind de internetverbinding die bij u past 4 De verschillende soorten internetverbindingen 10 Waar gebruikt u

Nadere informatie

IKWILGLASINZEIST O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T. Niels van Dijk B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N

IKWILGLASINZEIST O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T. Niels van Dijk B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N IKWILGLASINZEIST B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T Niels van Dijk WAT IS HET PROBLEEM? INTERNET, TELEFOON EN TV ZIJN IN ZEIST IN HANDEN

Nadere informatie

Betalingsbereidheid glasvezel buitengebied KRS & Leusden

Betalingsbereidheid glasvezel buitengebied KRS & Leusden Betalingsbereidheid glasvezel buitengebied KRS & Leusden Beste bewoners en ondernemers, Super snel internet. Via glasvezel is dit ook in uw buitengebied mogelijk. Vindt u dit belangrijk en bent u bereid

Nadere informatie

RIS.2663. Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen

RIS.2663. Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen RIS.2663 Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen Gemeente Emmen, W. Couprie, Februari 2007 1. Aanleiding De gemeente Emmen heeft in 2006 geparticipeerd in aanleg van het Gronings/Drents glasvezeltracé

Nadere informatie

DE TOEKOMST ZIT IN GLAS

DE TOEKOMST ZIT IN GLAS DE TOEKOMST ZIT IN GLAS Glasvezel (fiber) is ideaal om meerdere diensten tegelijk via breedband aan te bieden. Fiber is dé techniek van de toekomst voor internet, telefonie en digitale televisie en radio.

Nadere informatie

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied

Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Betalingsbereidheid glasvezel in het buitengebied Beste bewoners en ondernemers, Super snel internet. Via glasvezel is dit ook in uw buitengebied mogelijk. Vindt u dit belangrijk en bent u bereid hiervoor

Nadere informatie

Breedband in Gelderland

Breedband in Gelderland Breedband in Gelderland Symposium breedband innovatie NGS Euregio 6 maart 2014 Martijn Bruil, projectleider breedband Provincie Gelderland Aanleiding Coalitie-akkoord: verdere uitrol breedband en inzet

Nadere informatie

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven 14 juni 2016 Agenda Welkom Huidig beleid Taskforce aanpak Stand van zaken Besluit GS 31 mei Vervolg Relevant voor lokale initiatieven Uitgangspunten huidige

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Aanleg glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Reggefiber Laatste Ontwikkelingen Breedband Buitengebieden Het Nieuwe Aanleggen Veiligheid Innovatie Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Frank ten Berge 1 Reggefiber is marktleider.

Nadere informatie

Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD

Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD Werkgroep glasvezel Werkgroep ingesteld door dorpsbelang De Fjouwer Doarpen en dorpsbelang Hidaard Sjoukje Bijlsma (Hidaard) Joram

Nadere informatie

Glasvezel. Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018

Glasvezel. Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018 Glasvezel Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018 Agenda Voorstellen Voordelen van glasvezel Aanbod & Aanpak Glasvezel buitenaf Samenwerking met ambassadeurs Vragen Even voorstellen! Achtergrond

Nadere informatie

Westerveld op Glas 10 maart 2015

Westerveld op Glas 10 maart 2015 WELKOM Welkom bij de presentatie van Westerveld op Glas 10 maart 2015 Sneller internet ook in Vledderveen 1. Opening Programma 1. Opening / Voorstellen 2. Waar staan we vandaag 3. Breedband nut en noodzaak

Nadere informatie

Glasvezel Noord Lelystad

Glasvezel Noord Lelystad Presentatie Bewonersvereniging Golfpark 19 maart 2018 Agenda Introductie Waarom glasvezel? Waarom initiatief? Wat hebben we tot nu toe gedaan? Hoe kan het gerealiseerd worden? Volgende stappen, planning

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Snel internet voor buitengebied en dorpen in provincie Fryslân.

Snel internet voor buitengebied en dorpen in provincie Fryslân. Snel internet voor buitengebied en dorpen in provincie Fryslân. Recent heeft er dorpshuis De Enter in Haulerwijk voor de glasvezelinitiatieven, plaatselijke belangen en ondernemersverenigingen van dorpen

Nadere informatie

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Glasvezel in de gemeente Bernheze? Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Inhoud van de avond Twee partijen: Stichting Glasvezel Bernheze, roepnaam Breedband Bernheze Gemeente Bernheze Doelstelling Proces

Nadere informatie

Glasvezel, vraag en antwoord.

Glasvezel, vraag en antwoord. Glasvezel, vraag en antwoord. Hieronder vind u de meest gestelde vragen over ons glasvezel project. 1. Wat is glasvezel en hoe werkt het? 2. Wat is een glasvezel netwerk? 3. Wat is breedband? 4. Waarom

Nadere informatie

Snel internet voor Tabor College dankzij Art Of Automation. Fiber Network

Snel internet voor Tabor College dankzij Art Of Automation. Fiber Network BEHOEFTE Meer bandbreedte voor het, de klant van Art Of Automation, tegen een betaalbare prijs en met DDOS-bescherming. OPLOSSING Een redundante Dark Fiber backbone tussen datacenters van Art Of Automation

Nadere informatie

Breedband tot in de haarvaten van onze samenleving? Evert Blansjaar

Breedband tot in de haarvaten van onze samenleving? Evert Blansjaar Breedband tot in de haarvaten van onze samenleving? Evert Blansjaar Telecommunicatie deskundige Help FttH coöperaties Adviseer gemeenten en provincies FttH in Afrika (o.a. in Zimbabwe, Ghana, Der al Salaam,

Nadere informatie

Triple play vergelijking Consumind december 2016

Triple play vergelijking Consumind december 2016 Triple play vergelijking Consumind december 2016 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Achtergrond en algemene informatie Internet, TV en (Vaste) Telefonie markt Voordelen Triple Play Vergelijking

Nadere informatie

Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle. Projectnummer FTB Nederland BV juli 2018 Versie 1.

Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle. Projectnummer FTB Nederland BV juli 2018 Versie 1. Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle Projectnummer FTB Nederland BV 2018-012 10 juli 2018 Versie 11 van Contactpersoon Aanbieding voor Tav FTB Nederland BV, Delft

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008 in Nederland opgericht.

Nadere informatie

Telecommonitor Q3 Q4 2017

Telecommonitor Q3 Q4 2017 Telecommonitor Q3 Q4 217 Openbare rapportage Eindejaarrapportage van de ACM met de marktcijfers van de telecomsector. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste

Nadere informatie

Telecommonitor Q3 Q4 2017

Telecommonitor Q3 Q4 2017 Telecommonitor Q3 Q4 217 Openbare rapportage Eindejaarrapportage van de ACM met de marktcijfers van de telecomsector. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

Attema introduceert In-Home Connectivity Overal in huis goed internet in home

Attema introduceert In-Home Connectivity Overal in huis goed internet in home Attema introduceert In-Home Connectivity Overal in huis goed internet in home CONNECTIVITY Internet thuis: we kunnen niet meer zonder! Vanuit huis besturen mensen hun leven met behulp van het internet.

Nadere informatie

KPN stopt met ISDN. Wat betekent dit voor mijn bedrijf? Hoe stap ik over zonder dat mijn bedrijf onbereikbaar wordt? Kunnen wij helpen?

KPN stopt met ISDN. Wat betekent dit voor mijn bedrijf? Hoe stap ik over zonder dat mijn bedrijf onbereikbaar wordt? Kunnen wij helpen? KPN stopt met ISDN Wat betekent dit voor mijn bedrijf? Hoe stap ik over zonder dat mijn bedrijf onbereikbaar wordt? KPN stopt met ISDN Stap zorgeloos over met de Quattrobox+ KPN stopt binnen afzienbare

Nadere informatie