S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance )"

Transcriptie

1 S&S 124 ( 2050cc) voor Twin Cam A en B (Balance ) Eindelijk is ie er dan, de S&S 124 kit voor Twin Cam A & B motorblokken. Een Twin Cam A motor zit in een Dyna en FLT/ Road King modellen, en een Twin Cam B motor in alle Softail modellen. Met andere woorden, nu kunnen de Twin Cam mannen ( en vrouwen?) ook genieten van de brute kracht van 124 cubic inches S&S power. Er was al een 116 kit, maar hoe groter hoe mooier gaat in dit geval zeer zeker op. S&S maakt (acht) verschillende kits van de 124 : 1) 124 kit Twin Cam A, grijze kleur, met S&S koppen en elektrische de-compressie kleppen Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam A, zwarte kleur, met S&S koppen en elektrische de-compressie kleppen Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam B, grijze kleur, met S&S koppen en elektrische de-compressie kleppen Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam B, zwarte kleur, met S&S koppen en elektrische de-compressie kleppen Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam A, grijze kleur, met behoud van de originele koppen en zonder de-compressie kleppen. Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam A, zwarte kleur, met behoud van de originele koppen en zonder de-compressie kleppen. Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam B, grijze kleur, met behoud van de originele koppen en zonder decompressie kleppen. Zodiac nummer: ) 124 kit Twin Cam B, zwarte kleur, met behoud van de originele koppen en zonder de-compressie kleppen. Zodiac nummer: De kits waar je de originele koppen gebruikt zijn uiteraard een stuk goedkoper maar laat je niet verassen. In je originele koppen zitten geen de-compressie kleppen en deze heb je zeer zeker nodig en zul je dus zelf erin moeten maken. Ook is de nokkenaslift van de S&S Gear Driven 640 nokkenas behoorlijk hoger dan bij een standaard Twin Cam dus zal je de koppen behoorlijk moeten verbouwen. Ook wil je liever wat grotere kleppen en zal je deze inclusief de klepveren moeten aanpassen. Al met al is het niet aan te raden om de kits met originele koppen te kopen, of je moet er van overtuigd zijn zelf een betere kop te kunnen maken dan S&S, met behoud van de betrouwbaarheid. De kits worden weer gecombineerd met een S&S Super G carburateur of een compleet dubbel injectiesysteem voor de modellen (Magneti Marelli) of voor de Delphi injectie ) Super G carburateur compleet met luchtfilter en spruitstuk. Zodiac nummer

2 2) VFI module Magneti Marelli 1999 tm. 2002, injectie dubbele body compleet met spruitstukken en luchtfilter (S&S Teardrop style). Zodiac nummer ) VFI module Delphi 2001 tm. 2003, injectie dubbele body compleet met spruitstukken en luchtfilter (S&S Teardrop style). Zodiac nummer ) Twin Tec injectie computer compleet. Zodiac nummer (Extra nodig voor 2004 en later modellen) Uit de lijst blijkt dus dan als je een injectie motor hebt van 2004 en later, er geen kit voor je is. Dit is niet waar, je zult alleen de VFI kit moeten kopen van S&S (750487) en daarvan de computer vervangen door 1 van Twin Tec. S&S levert dus alleen kits voor modellen tot 2003, dit is omdat de S&S computer niet communiceert met de J1860 databus die verwerkt zit in de 2004 en later draadboom van Harley-Davidson. Het is jammer dat S&S deze computer nog niet klaar heeft, maar daar in tegen heeft het bedrijf Twin Tec uit Amerika de zaakjes wel op orde en hun injectiesysteem werkt gewoon op alle modellen met een Delphi injectiesysteem t.m. de 2006 modellen. Ook werkt het Twin Tec systeem met een gesloten systeem, wat inhoud dat het injectie systeem aktief in de uitlaat meet of de verbranding van de motorfiets wel goed is en deze continu wanneer nodig is corrigeert. Dit werkt perfect en maakt het gebruik van een testbank geheel overbodig maakt voor het afstellen van de inspuit map. Over het Twin Tec systeem heb ik een apart artikel gemaakt dus wil je daar meer over lezen, kijk dan in een volgende Bigtwin. De S&S kit die we besteld hebben bij Zodiac is de 124 kit voor een 2005 Fat Boy. Uiteraard vervangen we de injectie computer van S&S voor het systeem van Twin Tec, want de S&S computer doet het dus niet op deze motor. De doos waar de 124 kit inzit van S&S is net zo groot en zwaar als een compleet blok, want behalve carters, een oliepomp, de nose cone cover en de chromen tappet covers zit zo goed als alles erbij. Allereerst even wat cijfertjes, de krukas heeft nu een slag van 4 5/8 en de boring gaat nu naar een 4 1/8 boring. Nokkenassen zijn gear driven, dwz dat de twee kettingen verdwijnen en de 640 lift nokkenassen worden nu door tandwielen bedient. De koppen zijn uiteraard voorzien van grotere in - en uitlaatkleppen en van een CNC gefreesde verbrandingskamer en in - en uitlaatkanaal. De standaard enkele injectiebody wordt vervangen door een dubbele van S&S waarvan 1 gas klep al groter is dan de originele van Harley-Davidson. Ook worden er nieuwe injectors bijgeleverd, die meer capaciteit hebben dan de originele. In plaats van 1 spruitstuk komen er nu twee losse spruitstukken op de motor en zo creëer je dus zoals de Amerikanen dat noemen een independent runner, wat wil zeggen dat je dus eigenlijk 2 1 cilinders hebt in plaats van 1 2 cilinder.

3 Om de kit te monteren wordt het complete motorblok uit de motorfiets gehaald. Het makkelijkst is om nadat het primair is gedemonteerd, alvast de koppen, en de cilinders in de motorfiets er af te halen. Daarna kun je makkelijk het complete onderblok uit de motorfiets halen en daarna het onderblok geheel te demonteren zodat je alleen het lege carter overhoudt. Uit het carter verwijder je alle lagers behalve die van de nokkenassen. Als je de 640 S&S nokkenassen in het carter steekt zie je duidelijk dat de nokkenassen de carters raken en hier moet je dus eerst wat wegfrezen zodat de nokken vrij kunnen draaien. In de handleiding van S&S staat precies hoeveel deze speling moet zijn, je kunt dit op de freesbank doen, maar met een handtol werkt dit minstens zo makkelijk en zeer zeker net zo mooi en goed. Nadat de nokkenassen vrijlopen kunnen nu ook de nokkenaslagers eruit en kan het carter zonder cilinder tapeinden in elkaar gezet worden en wordt het tijd voor het frezen op de bank. Allereerst wordt het carter op zijn zijkant onder de freesbank geplaatst om de bout die onder bij de cilinders zit door te boren omdat hier een verjongde bout in komt. Dit is nodig door de grotere cilinders. Daarna worden de cilindergaten in het carter uitgefreesd naar de maat voor de 4 1/8 boring. De carters zijn standaard geschikt voor 3 7/8 boring dus zal het gat zo n 6 mm groter worden. De precieze maten staan uiteraard vermeld in het S&S boekje wat je er bij krijgt. Uiteraard is dit een behoorlijk precies werkje en neemt het uitklokken van het carter behoorlijk wat werk in beslag. Na het freeswerk volgt er veel schoonmaak werk en als de carters diverse malen zijn uitgespoeld en schoongeblazen kan de montage beginnen.

4 Vervelend is dat de nieuwe S&S krukas is voorzien aan de ene kant van een tandwiel voor de balans as ketting en een binnenschaal van het krukaslager, maar dat de andere binnenschaal van het lager moet worden overgezet van de oude krukas. Dit is een pittig klusje want deze ring zit zonder enige borging behoorlijk vast geperst op de kruk. Met behulp van goed warm stoken en een speciaal gereedschap is dit wel te doen, maar je gaat er wel behoorlijk van zweten. Voordat we verder gaan monteren we de speciale lagere olie sproeiers van S&S die extra olie onder de zuigers spuiten voor een betere smering en koeling van de zuigers. Nu kunnen de linker en rechter krukaslagers in het carter gemonteerd worden, en ook monteer ik de lagers van de balans assen en de nokkenas lagers, die in het carter zitten. Nu kan de krukas in het carter. Als je de krukas eerst alleen in de linkerhelft monteert kan je goed controleren of de krukas, en of de drijfstangen niks raken in het carter. Ook is het slim om de cilinders met de zuigers er even zonder veren, enzovoorts op te zetten voor extra controle. S&S heeft de cilinders al voorzien van de nodige modificaties, lang verhaal kort te maken, alles past goed en niks raakt wat. Bij de kit zitten extra sterke cilinder tapeinden en deze kunnen nu gemonteerd worden. De krukas gaat dus nu voor echt in het carter, en uiteraard de balans assen en het carter kan nu dicht. Uiteraard wordt alles bij montage alles voorzien van een dikke laag speciale montage olie.

5 Nadat de dynamo, de nokkenassen en de oliepomp zijn gemonteerd kan het onderblok weer in de motorfiets. Bij montage van de oliepomp is het heel belangrijk dat je deze vult met olie voordat je hem monteert, aangezien de pomp anders geen olie aanzuigt. De hydraulische units kunnen zonder modificatie weer gemonteerd worden maar persoonlijk heb ik hier mijn twijfels over en vervang deze unit s voor een set van Fueling om het geweld van de 640 nokkenas aan te kunnen. Nu kunnen we de cilinders en zuigers monteren. De zuigers zijn een verhaal apart. Uiteraard is de achterste zuiger voorzien van een grote hap om het raken van de voorste zuiger tegen te gaan. Ook is de pistonpen heel hoog in de zuiger geplaatst. Doordat de pistonpen hoog in de zuiger zit, loopt de olie schraapveer vrij aan de zijkanten van de zuiger. De zuigerveren hebben dan ook een extra veer, die onder de olie schraapveer wordt geplaatst om zo het doorbuigen van de schraapveer te voorkomen.

6 Het monteren van de zuigerveren wordt zo een stukje lastiger, want je moet dus eerst de pistonpen monteren met de clips, dan de veren om de zuiger en dan moet je de cilinder over de zuiger met de nieuwe en dus sterke zuigerveren laten zakken. In de cilinder zijn uitsparingen gefreesd voor de andere cilinder en voor de oliesproeier. Deze werken ook niet echt mee bij de montage maar na wat gevloek en gezweet komt het toch goed! Uiteraard levert S&S alle pakkingen erbij en de koppakkingen bestaan uit meerdere lagen. De cilinderkoppen kunnen er nu ook op, net als de twee inlaatspruitstukken en de dubbele injectiebody. De injectiebody is reeds voorzien van een TPS sensor ( Throttle Position sensor), en de MAP (Manifold Air Sensor), de AIC motor (Air Intake Control Motor) en de Luchtinlaat temperatuur sensor schroef je over van de originele body op de nieuwe van S&S. Als laatste kunnen de S&S kleppendeksels compleet met de roller rockers gemonteerd worden. Ook levert S&S bij deze kit elektronisch bediende de-compressie kleppen die aangesloten worden op je startsyteem. Nu nog even de kleppen stellen met de verstelbare S&S stoterstangen en het luchtfilter monteren en de motor is weer klaar. Nadat alle originele injectiestekkers zijn gemonteerd en de injectors en de benzineleiding kan ook de injectiecomputer van TwinTec gemonteerd worden. De computer prik je zo op de plek waar normaal de originele zit en past mooi. Aangezien de Twin Tec voorzien is van een closed loop systeem, wat in houd dat het systeem de verbranding meet in de uitlaat en de benzine inspuiting actief aanpast, moet je wel een gat boren in je uitlaatbochten en hier een moer op lassen voor het plaatsen van de lampda sensor. Om het signaal van de Bosch Lampda sensor te vertalen naar de Twin Tec injectiecomputer zit er nog een klein kastje bij, maar deze is makkelijk ergens weg te werken onder het zadel. De injectie computer werkt heel goed en simpel, maar dus daar een volgende keer meer over. Nadat de hele motorfiets weer in elkaar zit, en overal weer olie in zit, passen we gelijk nog wat andere dingen aan wat het rijden op hoge snelheden nog plezieriger maken. Zodiac levert van Hyperformance een set veren voor de voor- en achtervering voor Twin Cam Softails en dit is echt aan te raden. Ook is de originele koppeling niet gemaakt voor 135 plus pk s en het koppel van dik 170 Nm. Een goede en economische oplossing is de nieuwe drukgroep van TPP, die werkt met vlieggewichten. De bediening is lekker licht en goed voor het doorgeven van veel koppel!! Ook vervang ik de remmen voor een set van Performance Machine. Als je zelf PM remmen hebt weet je gelijk waarom. Het starten van de motor blijft toch altijd even spannend en zo ook deze keer. De motor slaat gelijk aan en loopt acuut stationair met klappen waar je bang van kan worden. De motor loopt echt zeer mooi stationair en klinkt (eindelijk weer?) als een echte Harley, hij loopt echt als een Shovel, piet a pat, maar pakt wel iets sneller op als een Shovel!! Nadat we de inloop procedure hebben gevolgd van S&S is het tijd voor de eerste testrit en wat kleine afstellingen

7 van de injectie. De motorfiets rijdt werkelijk fantastisch, en zoals bekend, There is no substitute for cubic inches!!! En o ja, Harley-Davidson schijnt er plezier in te hebben mij aan te schrijven door hun advocaten en dreigen dan met geldboetes voor o.a het suggereren dat ik een Harley Dealer ben. Dus nu even voor de duidelijkheid, Laseur Motoren is geen dealer van Harley-Davidson, heeft werkelijk niks met Harley-Davidson te maken en wil dit ook niet suggereren. Laseur bouwt geen Harley-Davidson Motoren, maar verbouwd ze en bouwt zelfbouw motoren. Wel verkopen wij onderdelen voor Harley-Davidson, doen wij het onderhoud en racen wij al jaren in de Street Twin klassen. Gert-Jan Laseur

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!)

Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) Eigenbouw Softail 145 c.i. (bijna 2400 cc!!) In 2003 werd door S&S het 45- jarige bestaan gevierd. Ook bestond Harley-Davidson 100 jaar in 2003. S&S besloot als een eerbetoon aan de originele oprichters

Nadere informatie

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

S&S Twin Cam 116" Super Sidewinder kit.

S&S Twin Cam 116 Super Sidewinder kit. S&S Twin Cam 116" Super Sidewinder kit. Behalve Harley-Davidson zijn er ook nog andere leveranciers die complete tuningskits leveren voor Twin Cams. S&S is daar één van. S&S heeft een enorm blik met Twin

Nadere informatie

S&S 124 c.i. Evo engine.

S&S 124 c.i. Evo engine. S&S 124 c.i. Evo engine. S&S komt al een tijd met complete lijn dikke straat motorblokken op de markt, met als bekendste de snelle en betrouwbare Super Sidewinder Evo motor. Met zijn 4" boring en een slag

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie

Montagehandleiding 720cc Kit VGS

Montagehandleiding 720cc Kit VGS Hoe monteer je de 720cc kit? De volledige gedetailleerde handleiding is nog niet klaar, maar volgende stappen helpen je allicht op weg. Stap 1 : haal de motor volledig uit de wagen en demonteer deze volledig

Nadere informatie

Twin Cam 96 en Twin Cam 96B ( )

Twin Cam 96 en Twin Cam 96B ( ) Twin Cam 96 en Twin Cam 96B (2007 2014) Vanaf modeljaar 2007, dat feitelijk in de zomer 2006 van start ging, is er weer nieuws te melden inzake de legendary V-Twin. De Twin Cam 88 wordt een maatje groter

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Cilinderkop (de )monteren

Cilinderkop (de )monteren Cilinderkop (de )monteren Materiaal: Cilinderkop pakking Uitlaat pakking Inlaat pakking Zet de zuiger van de betrokken cilinder in de bovenste stand zodat de kleppen los staan. Ik gebruikte hiervoor de

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/

MODELJAAR 2004 TYPE GOEDKEUR ( R115 ) PLAATSING GOEDKEUR STICKER SET NUMMER 337/ AUTOMERK CHRYSLER TYPE 300C CILINDERINHOUD 3500 CC AANTAL KLEPPEN 24V MOTORCODE V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30340 GEEL RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn

Opbouw Racer Honda CBR 600/900 Door : Jochem Havermans & Gert-Jan Dillewijn HET BEGIN Hier is het allemaal mee begonnen, de CBR 600 van Dave Boef, Seizoen 2003. Nadat het motorblok was overleden, had Dave het wel gehad met de CBR. Dave was ondertussen een eigen bedrijf begonnen

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) Gelieve te noteren dat de foto s van de kit verouderd zijn. (de foto s zijn van aluminium ciliners met een nikasil coating; owv budgettaire

Nadere informatie

Montagehandleiding 652cc Kit VGS

Montagehandleiding 652cc Kit VGS Visa power in een 2CV motor (zonder dat u een visa motor nodig heeft) De kit 652cc : Meer power, zonder dat u een visamotor nodig heeft. Nieuwe aluminium cilinders met een nikasil coating, direct passend

Nadere informatie

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG

A170 / A200 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE M / M TRANSMISSIE TYPE TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG AUTOMERK TYPE A170 / A200 CILINDERINHOUD 1700cc / 2000cc AANTAL KLEPPEN 8V MOTORCODE M266.940 / M266.960 TRANSMISSIE TYPE MT TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) 180/30430 ORANJE RETROFIT VERSIE (

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B AUTOMERK TYPE VOYAGER CILINDERINHOUD 3300 AANTAL KLEPPEN 12 MOTORCODE 3.3V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30330 Oranje RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

Kettingzagen Product details

Kettingzagen Product details 37 Product details MTS 39/40 OLIE POMP KETTING GELEIDER BLAD Aluminium componenten zijn in het kunststof verwerkt om het carter te verstevigen. Op sommige modellen (51-56 en 62) is de olie pomp gemaakt

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN

PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN schedenheid bewerkingen In deze prijslij Track Motorte bewerking uitv In u de gewen nemen zodat Track Motorte Oktober 2015 Subaru EJ25 PRIJSLIJST 2015/2016 (Automotive/Marine en Motorfietsen) EN ALGEMENEVOORWAARDEN

Nadere informatie

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor

Opbouw van de motor. Onderdelen van de motor Opbouw van de motor Onderdelen van de motor Cilinderblok (motorblok) In het cilinderblok of motorblok zijn krukas, drijfstangen en zuigers aangebracht. Uiteraard zijn ook de cilinders, waarin de zuigers

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP

VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP HANDELING Nr. H78.112-1: Vervanging van een cilinderkop. 1 VERVANGING VAN EEN CILINDERKOP UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug.

Nadere informatie

Prijslijst RPM techniek sept. 12

Prijslijst RPM techniek sept. 12 filters stamper 80-30-388 Wacker BS500 / 600 Luchtfilter incl. voorfilter 14.95 80-30-941 Wacker BS50-2 / 60-2 Luchtfilter 9.95 80-14-819 Wacker BS 45-65 y Luchtfilter rond 7.95 80-30-382 Wacker BS 45

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de cilinderkop. VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN EEN TUIMELAARAS VAN DE INLAATKLEPPEN UITBOUWEN. 1. Laat de radiateur leeglopen. Verwijder de motorkap. 2. Verwijder de aftapplug (1) om het cilinderblok leeg te laten lopen. Om het koelwater

Nadere informatie

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast.

Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Werk instructie de- en montage PA1 tandwielkast. Verwijder de olie uit de tandwielkast. Demonteer de pomp door de twee M6 zeskant boutjes te verwijderen. Als de twee M6 bouten verwijderd zijn kan de pomp

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm.

Boor de gaten in het spatbord. Diameter van de montagegaten: 5,5 mm, het gat voor de draaddoorvoer 10 mm. G. Lampen en electriciteit. Plaats een krik onder het zijspanframe en demonteer het zijspanwiel. Vanzelfsprekend komt het wit/gele lampje aan de voorzijde. Demonteer het lampglas van de voorste unit. Plaats

Nadere informatie

"Oude" onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud.

Oude onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud. "Oude" onderdelen Tecumseh - Peerless Voorraad onder voorbehoud. Excl.BTW Hooghiemstra Hardegarijp bv tel. 0511-473915 code artikelnummer omschrijving type voorraad verkoopprijs 3963 000.39.103.900 lager

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Motor - 2.0 l Duratorq-Di (Puma) diesel/2,4 l Duratorq-TDCi (Puma) diesel - Nokkenassen Reparaties aan de wagen Speciaal Gereedschap Afstelgereedschap, BDP krukas 303-675 Transit 2000.5

Nadere informatie

Motordistributiege-reedschapsset

Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset Part No. 4419 BMW 1.6 1.8 2.0 Inleiding Part No. 4419 Motordistributiege-reedschapsset BMW 1.6 1.8 2.0 118i 120i316i 316ti 318i 318ti 320i Z4/X3 2 Inhoud

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR

HANDELING Nr. H : Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR HANDELING Nr. H78.100-3: Revisie van de motor. 1 REVISIE VAN DE MOTOR DEMONTAGE. 1. Verwijder de koppeling, na de positie t.o.v. het vliegwiel te hebben gemarkeerd. Verwijder de koppelingsplaat. 2. Verwijder

Nadere informatie

49002A 92043A 92049B 11008A 49002A 92049A 92150A

49002A 92043A 92049B 11008A 49002A 92049A 92150A 130B 16126 13183 92009 11009 11022 92055 49002A 92043 92150 92036 11004 49002A 92036 11008A 92049 92049A 49120 92004 49015 11060 92150A 92045 92043A 92049B Ref. nr Part nr. + Benaming Aantal per product

Nadere informatie

Van Harte welkom bij BV Nimag Boosterjet & TCSS

Van Harte welkom bij BV Nimag Boosterjet & TCSS Van Harte welkom bij BV Nimag Boosterjet & TCSS 31 Maart 2016 Even voorstellen Tonny van der Zanden Hoofd High Tech Centre Werkplaats Training Centre Dealer High Tech Centre Programma Ontvangst Voorstellen

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok

Smeercircuit. Oliestroom in motorblok Smeercircuit Oliestroom in motorblok 1. Oliesproeiers (5 x) 2. Hoofdolie-toevoergalerij 3. Olie van oliekoelerhuis 4. Olie naar oliekoeler/filters (vanaf oliepomp en via motorblok) 5. Carter 6. Olie-aanzuigleiding

Nadere informatie

Prijslijst - Veldetuning Gegenereerd op 06-10-2011 Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend

Prijslijst - Veldetuning Gegenereerd op 06-10-2011 Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend lijst - Veldetuning Gegenereerd op 06-10-2011 Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend Onderdelen Scooter/Brommer ACCU SLA12-4A 21.99 GASKABEL UNIVERSEEL BINNEN/BUITEN 2M 5.00 120981 S6-SSP115/CNC

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg!

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! MONTAGE HANDLEIDING MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! De onderdelen van het MAXXGRIP beadlock systeem; START HIER:

Nadere informatie

Saab Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault

Saab Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Parkeerhulpsysteem (SPA) MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part

Nadere informatie

Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter

Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter Volvo 1800S Elektronische Temperatuur meter De originele meters zijn mooi, maar hebben een kwetsbaar mechaniek dat na meer dan 40 jaar vaak faalt. Omdat de thermometers niet onbelangrijk zijn, heb ik besloten

Nadere informatie

VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE

VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE VERVANGING VAN DE MOTOR-VERSNELLINGSBAK COMBINATIE ( voortrein niet uitgebouwd ) UITBOUWEN. 1. Leg blokken voor en achter de achterwielen. 2. Maak de handrem los en controleer dat de versnellingshandel

Nadere informatie

Zelf reviseren injectoren 4 en 6 cilinder

Zelf reviseren injectoren 4 en 6 cilinder Zelf reviseren injectoren 4 en 6 cilinder Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die gsusivo op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Algemene Z3 techniek >

Nadere informatie

GT Montage/demontage richtlijnen

GT Montage/demontage richtlijnen /UK/01-06/2014 Montage/demontage richtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Impreza (G10, G11, FL G11, GR/GV), Legacy (I, II, III, IV, V), L series Leone II, XT Coupe MOTOREN XT 1800, 1.5 i, 1.6

Nadere informatie

Choke hendel Carburateur Choke hendel Choke klep compleet Carburateur Z Choke klep compleet. Cilinderkop en

Choke hendel Carburateur Choke hendel Choke klep compleet Carburateur Z Choke klep compleet. Cilinderkop en onderdeelnaam gebied code nummer onderdeelnaam Aansluitnippel spruitstuk Carburateur 10.551 Aansluitnippel spruitstuk Afdicht ring stroom afnemer Ontsteking 11.781 Afdicht ring stroom afnemer Afdichting

Nadere informatie

Carburateur reinigen. Interval:

Carburateur reinigen. Interval: Carburateur reinigen Interval: 10000 km De carburateur ziet er op het plaatje in de technische handleiding ingewikkeld uit. Dat valt in de praktijk wel mee. Voorwaarde voor succes is wel zorgvuldig en

Nadere informatie

Joris Rogiers. Geïntegreerde proef. 95 Autotechnieken 95

Joris Rogiers. Geïntegreerde proef. 95 Autotechnieken 95 95 Autotechnieken 95 1.0,.0 Joris Rogiers - '-" 24/03/2003 Qpdrocht omschrijving 1 1) Aard VJlnde oll.dracht: -remblokken vooraan vervangen. '--' 2)!kgevens voertuig;. Type: Ibiza 3) Uitvoerin/ll.. ; "-'

Nadere informatie

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic Merk Model Product VAG DQ250 Mechatronic Revisie 1.1 Documentcode P0051.03.01 Inhoud 1. Benodigd gereedschap... 3 2. Demontage handleiding... 4 3. Montage

Nadere informatie

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :39-09 Apr Jan 03

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :39-09 Apr Jan 03 SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Handsfreekit, mobiele telefoon MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction

Nadere informatie

Type 1 Performance Engine

Type 1 Performance Engine Type 1 Performance Engine Dit artikel is een vertaling van het artikel wat oorspronkelijk is geschreven door Aircooled.net. Het origineel is te vinden op: http://www.aircooled.net/gnrlsite/resource/articles/t1hpeng.htm

Nadere informatie

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit liefde voor het vak. De handgemaakte carbon Limited

Nadere informatie

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd

Compressiemeting. Cilinderkop verwijderd Inleiding Voor ons 3 e jaar hebben we samen met de verkoopklas een project opgezet dat is gebaseerd op het tv-programma wheeler dealers. Het is de bedoeling dat we een auto met een aantal mankementen weer

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen.

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. Voorwoord: Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. De installatie is zeer eenvoudig en voor iedereen goed te doen. Cool 150/250 Basis set Maar voorzichtigheid is geboden.

Nadere informatie

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor:

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor: Kit code: KT XTI 9580 Configuratie: 750 Kit inhoud: Aantal Code Omschrijving 1 FO8RAPID XTI Module Rapid XTI 1 FRCT06D Draadboom Rapid XTI Geschikt voor: Fabrikant Fendt Fendt LET OP!! Model 714, 716,

Nadere informatie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie

INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie INSTALLATIE- EN SERVICEHANDLEIDING Installatie - Inbedrijfstelling - Reparatie en Revisie Wijzigingen voorbehouden Subject to alterations Änderungen vorbehalten Toutes modifications reservées Salvo modificaciones

Nadere informatie

Nokkenassen uit- en inbouwen

Nokkenassen uit- en inbouwen pagina 1 van 9 Nokkenassen uit- en inbouwen Benodigde speciale gereedschappen, apparaten en hulpmiddelen t Blokkeerpen voor dieselinspuitpomp -3359- t Tegenhouder -T10051- t Trekker -T10052- t Nokkenasmontagegereedschap

Nadere informatie

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69

Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Olie kanalen in een Fiat 500 motorblok uit 69 Bij het reviseren van een 110F motor blok zijn we flink wat problemen tegen gekomen, die te maken hadden met de olie voorziening van deze Fiat 500 uit 69.

Nadere informatie

Verslag van het vervangen van het saildrive rubber van een First 31.7.

Verslag van het vervangen van het saildrive rubber van een First 31.7. Na 10 jaar vond ik het tijd om het rubber van de saildrive te vervangen. Officieel geldt daar een termijn voor van 7 jaar maar dat leek mij wel heel erg kort. Figuur 1 aangetast rubber In Figuur 1 is te

Nadere informatie

SPARE PARTS LIST BLOWERS 350 BT,

SPARE PARTS LIST BLOWERS 350 BT, SPARE PARTS LIST BLOWERS 350 BT, 2017-02 ACCESSOIRES 350 BT, 2017-02 ACCESSOIRES 350 BT, 2017-02 Referentie Onderdeel nr Omschrijving Opmerking Aant KIT al 1 521 53 30-01 DOP 1 2 544 40 00-02 STUUR COMPL.

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme

a) de nokkenas met aandrijfmechanisme Hoofdstuk 6 Verdelingsorganen a) de nokkenas met aandrijfmechanisme De plunjers van de brandstofpompen worden vrijwel altijd aangedreven door de nokken die bevestigd zijn op een nokkenas. Ook voor de aandrijving

Nadere informatie

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT

De RENAULT ONDERHOUDSBEURT Pagina 5. De Renault onderhoudsbeurt 6. Motor 7. Benzine en dieselmotor / roetfilter 8. Turbo & intercooler 9. Smeersysteem 10. Koelvloeistof systeem 11. In- & uitlaatsysteem 12. Aandrijflijn 13. Handgeschakelde

Nadere informatie

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A Nederlands Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN 461332) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN 471042) A9638059 en A9638060 Hartelijk dank dat u voor deze originele Triumph-accessoireset

Nadere informatie

Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen

Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen Stappenplan Audi A2 (8z0) 2.2000 8.2005 1.6FSI 1.6 Fsi (2002 2005) BAD motor. Waarschuwingen en aanbevelingen Tenzij de fabrikant aanraadt zijn de volgende procedures aanbevolen: Altijd een nieuwe distributieriem

Nadere informatie

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s)

Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) Werkwijze voor het vervangen van de O-ringetjes der inlaatkleppen zonder Cilinderkop te demonteren. (6 pagina s) 01) Bougies verwijderen. 02) Kleppendeksel demonteren. (=bovenzijde motor) 03) Verwijder

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET Hartelijk dank voor de aankoop van deze E4B ombouwset Deze handleiding is geschikt voor alle E4B ombouwsets. Deze handleiding is bedoeld hoe u uw eigen fiets kunt ombouwen

Nadere informatie

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 1 Controleer of de gasveren en de watercilinders in de juiste tapgaten in het chassis zijn bevestigd, zie ook laatste pagina. 2 Controleer

Nadere informatie

Technische index Puch-Club-Nederland bijgewerkt tot en met Puch Kurier nr 114

Technische index Puch-Club-Nederland bijgewerkt tot en met Puch Kurier nr 114 Technische index Puch-Club-Nederland bijgewerkt tot en met Puch Kurier nr 114 Onderwerp Toelichting Kurier nr. Blz. Accu's onderhouden en laden van 70 14 Achterlichtglas SG(A) /SGS(A) 17 7 Adressen voor

Nadere informatie

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties?

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties? Unleash the power Hoe bereiken wij onze prestaties? 2 Hoe bereiken wij onze prestaties? De werking van een verbrandingsmotor is afhankelijk van 3 factoren, namelijk: brandstof, zuurstof en ontsteking.

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Gebruik... 3 2. Gebruik en onderhoud... 3 3. Technische kenmerken... 5 4. Smering... 5 5. Accessoires... 5 6. Geleverde delen... 5 7. Onderdelenlijst en -tekening... 6 CE Certifikaat van overeenstemming...

Nadere informatie

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini

Technisch Reglement. Klasse 01T 160cc 4T Mini Technisch Reglement Klasse 01T 160cc 4T Mini 2015 TECHNISCH REGLEMENT KARTING NFK 01T 160cc 4T MINI Series NOOT: Dit aanvullend technisch reglement maakt deel uit van het NRK (NFK Reglement Karting) dat

Nadere informatie

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN 1) Algemeen: Wij danken u voor de aanschaf van een product van Ide Automotive en wensen u en de eindgebruiker nog veel rijplezier toe. Het succes van deze transactie en daarmee

Nadere informatie

TYPE 125 MAX DD2 MET DE ACHTERBUMPER

TYPE 125 MAX DD2 MET DE ACHTERBUMPER ONDERDELEN LIJST VOOR ROTAX MOTOR TYPE 125 MAX DD2 MET DE ACHTERBUMPER ROTAX PRODUCTION.: 2009/2010 NUR ZUR INFORMATION. ÄNDERUNSDIENST NICHT VORGESEHEN. FOR INFORMATION ONLY. WITHOUT COMMITMENT TO ADVISE

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2004

Examenopgaven VMBO-GL 2004 Examenopgaven VMBO-GL 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

TYPE GRAND CHEROKEE 4.7V8 CILINDERINHOUD 4700 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE TRANSMISSIE TYPE VOERTUIG TYPE PERSONEN AUTO ( M )

TYPE GRAND CHEROKEE 4.7V8 CILINDERINHOUD 4700 AANTAL KLEPPEN MOTORCODE TRANSMISSIE TYPE VOERTUIG TYPE PERSONEN AUTO ( M ) AUTOMERK TYPE GRAND CHEROKEE 4.7V8 CILINDERINHOUD 4700 AANTAL KLEPPEN 16v MOTORCODE V8 TRANSMISSIE TYPE AT VOERTUIG TYPE PERSONEN AUTO ( M ) TYPE VSI INJECTOREN (RAIL NUMMER + KLEUR) 2 X 180/30430 ORANJE

Nadere informatie

y Verwarming op brandstof 87

y Verwarming op brandstof 87 Klimat 5 1 y Verwarming op brandstof 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Benzine 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 excl. automaat Benzine 30618 095-1 Er is een nieuwe generatie verwarming geïntroduceerd

Nadere informatie

Check de bouten van de oliepomp M60 / M62 31/01/2013 : Copyright BMW7-Series Club Nederland 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland

Check de bouten van de oliepomp M60 / M62 31/01/2013 : Copyright BMW7-Series Club Nederland 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland Check de bouten van de oliepomp M60 / M62 31/01/2013 : Copyright BMW7-Series Club Nederland 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland Na de laatste post van Jeroen me rot geschrokken, mijn auto

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN - Kruiskopschroevendraaier - Inbussleutels 5 en 4 - Waterpomptang - Sponsje - Schaar - Wat oude lappen

BENODIGDHEDEN - Kruiskopschroevendraaier - Inbussleutels 5 en 4 - Waterpomptang - Sponsje - Schaar - Wat oude lappen PROBLEEM Olieverlies vanuit het linker luchtfilter, wordt veroorzaakt door onderdruk in het luchtfilter i.c.m. overdruk in het 'carter'. Hierdoor wordt olienevel vanuit het 'carter' in het luchtfilterhuis

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 NEDERLANDS NL 1 ALGEMEEN Dit symbool geeft een WAARSCHU- WING

Nadere informatie

TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG

TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG Lees instructie handleiding Read owner s manual Die Bedienungsanleitung durchlesen Draag Oorbeschermers Wear Eargear Gehörschutz Notities-Notes-Aufzeichnungen

Nadere informatie

Wat doet HAMOFA? Kwaliteit is onze grootste prioriteit

Wat doet HAMOFA? Kwaliteit is onze grootste prioriteit Kwaliteit is onze grootste prioriteit Wat doet HAMOFA? HAMOFA heeft reeds meer dan 40 jaar ervaring in de sector dieselmotoren. In 1991 verhuisde HAMOFA naar de huidige locatie in Hamont. Vanaf toen is

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

Koppeling demonteren

Koppeling demonteren Koppeling demonteren Om de koppeling te kunnen tunen of om je segmenten te vervangen moet je de koppeling demonteren. Hieronder wordt behandeld hoe je dat doet bij een kick- aanloopblok. Benodigdheden:

Nadere informatie

De hobby van Peter Gibson

De hobby van Peter Gibson De hobby van Peter Gibson Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA

INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA INFORMATIE OVER RUILDELEN IN NEDERLAND EN EUROPA Ons hoofdprogramma is gebaseerd op het ruilsysteem. Dit houdt in dat voor ieder door ons geleverd deel het oude deel retour moet komen zoals wij het deel

Nadere informatie

Verstralers, montageset

Verstralers, montageset Installation instructions, accessories Instructienr. 31373824 Versie 1.0 Ond. nr. 9487111 Verstralers, montageset IMG-235751 Volvo Car Corporation Verstralers, montageset- 31373824 - V1.0 Pagina 1 / 24

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Baritest

Gebruiksaanwijzing Baritest ! Gebruiksaanwijzing Baritest Bestelnummer: 99-201 1 De BARITEST-Druktester test de dichtheid van verbrandingsruimten aan thermische 2- en 4-takt motoren. Het toestel is voor de aansluiting aan normale

Nadere informatie

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd

HOW-TO. Distributieriem. Het uit onderhoudsoogpunt vervangen van de ditributie-riem, waterpomp en spanrol met de motor in de auto gemonteerd riem Moeilijkheidsgraad Geschatte tijdsduur 2.5 uur Benodigd gereedschap - Ratel met dopset - Ringratels 10/11/12/13 - Steeksleutel 22 - Grote inbus (5mm) en een kleintje - Opvang teiltje Benodigd materiaal

Nadere informatie

Dak wordt compleet weer aangeleverd met de rolbar. Deurplaten verwijderen > Vervagingsplaten kunnen worden geleverd

Dak wordt compleet weer aangeleverd met de rolbar. Deurplaten verwijderen > Vervagingsplaten kunnen worden geleverd Opbouw Mercedes SLK Cup auto Interieur Demontage van de stoelen dashboard bekleding-speakers- airbags achter ruitjes verwijderen incl. de elektro motoren Dak > Dak compleet verwijderen > meegeven met het

Nadere informatie

Installatievoorschriften vervangen van elektropatroon Nefit Auris/Greenline CW 3x400V

Installatievoorschriften vervangen van elektropatroon Nefit Auris/Greenline CW 3x400V Installatievoorschriften vervangen van elektropatroon Nefit Auris/Greeine CW 3x400V Hjälmarydsvägen 8, 573 8 TRANÅS 6 70 646 889 (00/) Leveromvang 3 4 5 6 7 8 9 0 Afbeelding Kabelboom Slang met 34/90 bocht

Nadere informatie

Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad?

Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad? Handleiding Hoe start en onderhoud ik mijn Minike of Quad? Handelsonderneming Verfuurden. Geachte klant, Aller eerst willen wij u bedanken voor uw bestelling. Lees A.U.B. eerst zorgvuldig deze brief en

Nadere informatie

COMMANDO CILINDER. 750 cc barrel, mounted as Cilinder 750cc, voet als 850cc 930,00. Cilinderliner 750 cc B Cilinderbus 750cc 47,00

COMMANDO CILINDER. 750 cc barrel, mounted as Cilinder 750cc, voet als 850cc 930,00. Cilinderliner 750 cc B Cilinderbus 750cc 47,00 COMMANDO CILINDER 750 cc barrel, mounted as 850 06-1705 Cilinder 750cc, voet als 850cc 930,00 Cilinderliner 750 cc 06-1705B Cilinderbus 750cc 47,00 Nut, cilinderbase 06-2651 Cilindervoetmoer (1) 1972-1977

Nadere informatie