NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. 5 jaar Platform, een jubileum! Jaargang 5, nr. 3, december 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. 5 jaar Platform, een jubileum! Jaargang 5, nr. 3, december 2013"

Transcriptie

1 Jaargang 5, nr. 3, december 2013 Agenda Bestuursvergaderingen 28 januari maart mei september november 2014 Algemene Leden Vergadering 10 april th Annual Conference for Formalities Officers 10 april 2014 Examen opleiding Formalities Officers 20 mei 2014 Masterclass september/november 2014 Nieuws vanuit het bestuur 5 jaar Platform, een jubileum! Op 3 april 2014 is het precies 5 jaar geleden dat het Platform Formalities Officers is opgericht met zeer ambitieuze plannen door een al even zo ambitieus bestuur. De oprichtingsdatum 3 april 2009 vormde niet alleen een nieuw begin, maar ook een afsluiting van een intensieve voorbereidingsperiode. Historie Hoe zijn we eigenlijk in vijf jaar uitgegroeid naar een vereniging met bijna 300 leden? Het Platform komt voort uit een informeel overleg van teamleiders van octrooiadministraties werkzaam in de industrie. In dit overleg werd regelmatig gesproken over een opleiding voor Formalities Officers en over mogelijkheden om een brede groep mensen met elkaar te verbinden om ervaringen uit te wisselen. Drie mensen (John Vroomen (DSM), René Driedonks (Unilever) en Henk Spraakman (Shell)) kregen de taak te gaan onderzoeken of een vereniging van Formalities Officers bestaansrecht zou hebben. Er werd gesproken met de achterban, werkgevers en, misschien wel het belangrijkste, de Orde van Octrooigemachtigden. Alle partijen waren zeer positief en in 2008 werd er ook contact gelegd met vertegenwoordigers uit de private practice de octrooibureaus die ook enthousiast waren. Op dus naar de volgende stap; de Orde van Octrooigemachtigden gaf ons een financiële steun in de rug van 5.000,- en vroeg Ton Hulsebos om ons in deze voorbereidingsperiode te adviseren met betrekking tot de oprichting van de vereniging en het formuleren van de statuten en een huishoudelijk reglement. Gelijktijdig ondersteunde Ton onze start om een opleiding op poten te zetten. Ons bestuur in oprichting dat in 2009 werd samengesteld, bestond uit Erwin Ehrenburg (NLO), Ronald van Egmond (VO), Carolien Paternot (Arnold & Siedsma), Shanna Grotenhuis (nu LIOC, toen Solvay), Dolinda de Proost (AOMB), Ellen Offenberg (EP&C) en Henk Spraakman (Shell). Het bestuur in oprichting begon met het opstellen van een missie, visie, statuten, reglementen, ontwerpen van een website, brochures en duizend en één andere zaken. Parallel aan de oprichting werd er een commissie gevormd om een opleiding en een examen op poten te zetten. Een zeer ambitieus plan met een zeer ambitieus tijdspad. Namelijk om in januari 2011 te beginnen met de opleiding en in mei 2011 het eerste examen af te nemen. Het plan slaagde.

2 Blz. 2 Niet alleen konden we in 2009 een eerste vergadering beleggen bij het Octrooicentrum Nederland (toen nog aan de Patentlaan in Rijswijk), maar ook konden we daar in 2011 het eerste examen afnemen. Uit Nieuwsbrief december 2009 De opleiding Tijdens de oprichtingsbijeenkomst die werd gehouden op 14 mei 2009 hebben we voor de eerste keer publiekelijk gesproken over een opleiding en een examen. Via de eerste Nieuwsbrief van augustus 2009 hebben we voor het eerst uitvoerig gecommuniceerd aan de leden wat onze bedoelingen waren met betrekking tot de opleiding. De commissie Opleiding formuleerde exameneisen en deze werden al in 2010 door het bestuur doorgenomen. Kort daarop werd de Examencommissie samengesteld onder leiding van Arthur van Steenbergen (Unilever). De Examencommissie bestond verder uit Daan Damen (Phillips), Rob Kambeel (TNO), Ton Hulsebos en Dolinda de Proost (AOMB). Met DeltaPatents (Eindhoven) zijn wij een uitstekende samenwerking aangegaan om een goede en degelijke opleiding op te zetten. DeltaPatents heeft jarenlange ervaring met het geven van opleidingen en het samenstellen van studiemateriaal. De afgelopen drie jaren hebben zij ervoor gezorgd dat kandidaten goed werden afgeleverd voor het examen Aantal kandidaten Aantal geslaagden 27 (69,2%) 23 (76,7%) 41 (77,4%) Gem. cijfer geslaagden 6,2 7,2 7,0 Gem. cijfer alle kandidaten 5,5 6,6 6,3 Uit Nieuwsbrief september 2013 Er is veel werk verricht door de commisie Opleidingen en de Examencommissie. We hebben veel moeten uitleggen aan de leden, maar, en dat moet ook gezegd worden, ondanks de opbouwende kritiek vanuit de achterban heeft het bestuur zich altijd gesteund gevoeld. Communicatie Communicatie naar de leden is een pijler onder het welslagen en het succes van de vereniging. Ellen Offenberg (EP&C) en Shanna Grotenhuis (LIOC) hebben aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de website en hebben zich als redactie ontfermd over de Nieuwsbrief. De eerste Nieuwsbrief werd verstuurd in augustus 2009 en vandaag ontvang je nummer 3 van de 5e jaargang. Debby de Brouwer (DeltaPatents) heeft zich inmiddels als eindredacteur onmisbaar gemaakt en de redactie bestaat verder uit Melanie Custers (Crucell Holland B.V.), Ellen Offenberg (samenstelling) en Shanna Grotenhuis. Uit Nieuwsbrief december 2010

3 Blz. 3 De redactie is nog steeds op zoek naar leden die mee willen schrijven aan de Nieuwsbrief of andere hand- en spandiensten op zich willen nemen. Op dit moment zijn Shanna en Ellen druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website en we hopen dat deze in januari 2014 online is. Een website die moderner wordt van opzet en interactieve mogelijkheden biedt. Uit Nieuwsbrief december 2011 En verder Wat is er in de afgelopen 5 jaar nog meer gebeurd? We hebben samenwerking gezocht met het EPO en het Octrooicentrum Nederland. We hebben samen met WIPO een masterclass georganiseerd. Met de BBIE hebben we twee workshops merken georganiseerd en internationaal hebben we ook contacten gelegd. Er is nu intensief contact met onze zusterorganisaties in Noorwegen, Denemarken en in de UK, en in de toekomst hopen wij deze samenwerking nog meer uit te bouwen. Recent hebben we samen met de BBMM (Beneluxstichting Beroepsopleiding Merken en Modellen) een zeer geslaagde Merken Masterclass kunnen organiseren. Wij willen deze samenwerking in 2014 nog meer uitbouwen met als doel de Merken paralegals een plaats te geven in onze vereniging. We hebben in de afgelopen 5 jaar een beroep kunnen doen op organisaties die ons hebben gefaciliteerd zodat we tegen geringe kosten conferenties en masterclasses konden organiseren. Het EPO, V.O. (Vereenigde), Octrooicentrum Nederland, BBIE, STW (Utrecht) en Shell zijn organisaties die ons hebben ondersteund. Daarnaast hebben we een beroep kunnen doen op leden en nietleden. De commissie Permanente Educatie bestaande uit Saskia Marcus (De Vries & Metman), Ed Verkaaik (Shell) en Melanie Custers (Crucell Holland) heeft het bestuur geholpen met een uitgebreide studie en aanbevelingen. Ook de vele nationale en internationale sprekers tijdens onze evenementen willen wij dank zeggen voor hun deskundige inbreng en inzet. Uit Nieuwsbrief december 2012 Een jaar geleden stond de teller op 285 leden en tijdens de laatste bestuursvergadering informeerde Dolinda de Proost (secretaris) het bestuur dat het Platform nu 295 leden heeft.

4 Blz. 4 De toekomst De toekomst zit nog vol met ambitie, en met 295 leden betekent dat een behoorlijke verantwoordelijkheid en veel werk. De website, de Nieuwsbrief, het examen, de Examencommissie, artikelen schrijven, ledenlijsten, ALV, masterclasses organiseren, internationale contacten, financieel de boel op orde houden, en ga zo maar door. Het bestuur werkt er hard aan, maar hulp is nodig. We willen in 2014 een commissie oprichten die zich gaat richten op de Merken paralegals, en het ideale plaatje zou zijn als we ook een commissie Octrooien zouden kunnen samenstellen die zich gaat bezighouden met de verdere ontwikkeling van masterclasses en conferenties speciaal gericht op octrooien. Alles natuurlijk ondersteund vanuit het bestuur. Een tweetrapsraket: Octrooien en Merken. Op 10 april 2014 organiseren wij bij het EPO onze 5 e conferentie. Een lustrum dus en daar willen wij uiteraard bij stil staan tijdens de conferentie. We hopen dan ook dat de opkomst op deze dag gigantisch zal zijn. Ook onze andere evenementen die wij gaan organiseren in 2014 zullen een lustrumtintje meekrijgen. De samenstelling van het bestuur is nog hetzelfde als toen wij in 2009 begonnen. Als voorzitter van dit bestuur kan ik zeggen dat ik trots ben op wat er gedaan is, maar dit kon alleen maar slagen door een optimale samenwerking met de overige leden van het bestuur Shanna Grotenhuis, Dolinda de Proost, Erwin Ehrenburg, Ronald van Egmond, Ellen Offenberg en Carolien Paternot. Kritisch maar altijd opbouwend. Ik zie je graag op 10 april 2014 bij de lustrumreceptie die wij organiseren als afsluiting van de 5 th Annual Conference for Formalities Officers bij het EPO in Rijswijk. Namens het Bestuur Henk Spraakman Voorzitter De 5e conferentie Op 10 april 2014 organiseren we voor het 5e jaar op rij de Annual Formalities Officers Conference. De conferentie wordt gehouden bij het EPO in Rijswijk en wordt voorafgegaan door de Algemene Leden Vergadering. Noteer 10 april alvast in je agenda. Je ontvangt tijdig nog een uitnodiging van ons. Platform viert eerste lustrum! Volgend jaar bestaat het Platform 5 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren! Zo zullen we een lustrumreceptie organiseren tijdens de Annual Conference for Formalities Officers en zullen ook onze andere evenementen een lustrumtintje krijgen. We houden je op de hoogte!

5 Blz. 5 Nieuwe website Het Platform bestaat 5 jaar. Een goede reden om onze verouderde website eens grondig aan te pakken! Inmiddels is het Platform uitgegroeid tot een professionele organisatie en daar hoort een frisse website bij die voldoet aan de hedendaagse eisen. Niet alleen de layout wordt aangepast, maar ook de functionaliteit, zodat onze leden gemakkelijker hun weg kunnen vinden op de site. De werkzaamheden zijn nu nog in volle gang, maar we hopen de nieuwe website begin januari te lanceren. Houd het net dus in de gaten! Opleiding gestart Op 19 november jl. is de opleiding van DeltaPatents ter voorbereiding op het examen 2014 gestart. Omdat er 29 cursisten zijn die de hele opleiding volgen, zijn er wederom 2 groepen, één in Eindhoven en één in Den Haag; daar zijn de cursisten dit jaar te gast in het nieuwe onderkomen van het NL Octrooicentrum. Tijdens de jaarlijkse evaluatie van de opleiding en het examen is besloten de module Trademarks & Designs vanaf dit jaar uit te breiden naar 2 dagen, waardoor de hele opleiding nu uit 9 dagen bestaat. Daarnaast biedt DeltaPatents dit jaar in aanvulling op de opleiding een optionele dag examentraining aan. Iedereen die klassikaal een examen wil oefenen en coaching wil krijgen m.b.t. de aanpak van het examen, kan zich inschrijven. De opleiding loopt van november 2013 tot en met april Het is nog mogelijk je in te schrijven voor komende modules en de examentraining. Kijk voor meer informatie op de website van Delta- Patents: Tips & Tricks Er zijn dit keer geen tips binnengekomen. Mocht je voor de volgende Nieuwsbrief een handige tip hebben, deel die dan die dan met je vakgenoten. Als je tip wordt geplaatst, krijg je van ons een leuke attentie toegestuurd. Mail je tips naar: nieuwsbrief@formalitiesofficers.nl

6 Jaargang 5 nr. 3, december 2013 Blz. 6 Wist je dat. - het NLOC twee vormgebrekenoverzichten heeft opgesteld? Deze overzichten zijn in overleg met de Orde van Octrooigemachtigden tot stand gekomen, en geven per vormgebrek aan op welke wijze NLOC deze interpreteert. Het eerste overzicht betreft de Nederlandse octrooiaanvragen. Het tweede overzicht betreft de vertalingen van de Europese octrooien. Kijk voor de actuele overzichten op: nederland/indienen en octrooien-aanvragen/europa/vertaling - het Official Journal van het EPO vanaf 1 januari 2014 alleen nog online verschijnt? Zie: - het EPO de 24-maandsperiode voor indiening van divisionals schrapt per 1 april 2014? Dit betekent dat je divisionals kunt indienen voor Europese aanvragen die op 1 april 2014 pending zijn. Zie: - het USPTO de fees verandert per 1 januari 2014? Zo wordt bijv. de verleningstakse fors verlaagd en de takse voor registratie van een overdrachtsakte afgeschaft (indien online ingediend). Zie: - het London Agreement sinds 1 september 2013 ook van kracht is in Albanië? Er hoeft geen vertaling van de conclusies en/of beschrijving te worden ingediend. Zie: Even voorstellen Ik ben Sandi Ni en ik ben werkzaam als Patent administrator / Office coördinator bij Haseltine Lake LLP in Den Haag. Haseltine Lake bestaat sinds 1850 en heeft momenteel 5 vestigingen: Bristol, München, Den Haag, Guangzhou en Londen. Onze afdeling in Den Haag is in beweging. Op dit moment bestaat deze uit 1 gemachtigde en mijzelf en begin 2014 komen er 2 gemachtigden vanuit ons hoofdkantoor in Bristol bij en nog een Belgisch gekwalificeerd gemachtigde. En daarbij zijn we nog op zoek naar een Nederlands/Europees gekwalificeerd gemachtigde. Binnen de afdeling bewaak ik het reilen en zeilen van het Nederlands kantoor, ik verzorg de termijnbewaking, facturatie, de communicatie met klanten namens de gemachtigde en ik beantwoord vragen waar mogelijk. De diversiteit aan klanten en het onderhouden van klantcontacten spreken me aan in mijn werk. Van de PCT-procedure word ik iets minder enthousiast. Ik werk nu 3 jaar in het IP-vak en heb een heel gevarieerde achtergrond. Zo heb ik MBO Handel en HBO Facility/Building Management gestudeerd. En een greep uit mijn voorgaande functies: Office Manager/Recruiter/Sales Support bij een Amerikaans arbeidsbemiddeling bureau gespecialiseerd in Finance en Office coördinator/project assistent bij een bedrijf in de olie- en gasindustrie. Nadat mijn contract bij mijn laatste werkgever niet werd verlengd door financiële omstandigheden, ben ik het IP-vak ingerold. Toen ik bij Haseltine Lake begon, raadde een gemachtigde me aan lid van het Platform te worden. Voor het Platform zie ik, naast LinkedIn, vooral de rol weggelegd van verbinder van de leden: het is fijn als je onder je beroepsgenoten een sparring partner kunt vinden als je bijvoorbeeld met vragen zit waarop een gemachtigde geen antwoord heeft. Ik geef de pen graag door aan Julie Willems van Galápagos NV.

7 Blz. 7 Octrooiclassificatie: IPC of CPC? Op 1 januari 2014 komt de eerstvolgende editie van de IPC van kracht (zie Hieronder een uitleg over hoe dat nou zit met octrooiclassificaties. Classificatie van de technische informatie uit octrooipublicaties is onmisbaar voor het terugvinden van octrooipublicaties, bijvoorbeeld voor het doen van onderzoek naar nieuwheid en inventiviteit of om de ontwikkelingen op een bepaald vakgebied te kunnen volgen. Er wordt vooral gewerkt met twee systemen, de Internationale octrooiclassificatie (IPC) en de Coöperatieve octrooiclassificatie (CPC). IPC De internationale octrooiclassificatie (IPC) vindt zijn ontstaan in het Verdrag van Staatsburg uit 1971, en voorziet in een hiërarchisch systeem voor de classificatie van octrooien volgens de verschillende gebieden van de technologie. Het systeem gebruikt daarvoor taal onafhankelijke symbolen. De IPC verdeelt technologie in acht secties A H, met ongeveer onderverdelingen. Elk onderdeel heeft een symbool bestaande uit Arabische cijfers en letters van het Latijnse alfabet. De IPC wordt gepubliceerd in de twee authentieke talen: het Engels en het Frans. Een vertaling van de IPC in de Nederlandse taal is beschikbaar. Elk land of lidstaat dat het verdrag van Straatsburg heeft ondertekend, geeft op elk van zijn octrooidocumenten de daarbij behorende IPC symbolen aan. In het afgelopen decennium werden in totaal meer dan IPC symbolen per jaar aan de octrooidocumenten toegekend. Om de IPC up-to-date te houden, wordt deze jaarlijks herzien. De herzieningen wordt uitgevoerd door het comité van experts van de IPC unie, en wordt geadministreerd door WIPO. Bij Espacenet en bij het Nederlandse octrooiregister kun je zoeken op IPC. Er kan bij beide sites een RSS-feed abonnement genomen worden op het zoekresultaat, om zo op de hoogte te blijven van actuele publicaties binnen een bepaalde classificatie. Er gelden hierbij wel limieten op de aantallen die gemonitord kunnen worden. CPC De coöperatieve octrooiclassificatie (CPC) vindt zijn ontstaan door een samenwerking van het USPTO en het EPO. Het EPO en het USPTO hadden allebei zeer goed ontwikkelde patent classificatiesystemen, de Europese classificatie (ECLA) en de United States Patent Classification (USPC). CPC is het resultaat van een ambitieus harmonisatieprogramma om de beste delen van beide classificatiesystemen te verenigen. De CPC is gebaseerd op de IPC en heeft ongeveer onderverdelingen. De CPC wordt uitsluitend in de Engelse taal gepubliceerd. De eerste versie werd op 1 januari 2013 van kracht. De CPC wordt frequenter dan de IPC herzien. Tot dusver zijn er echter slechts minimale aanpassingen in de CPC aangebracht. Het USPTO en het EPO kennen de CPC symbolen toe aan hun octrooidocumenten. Een aantal landen (waaronder China, Korea, Japan, Engeland en Noorwegen) heeft aangegeven de CPC ook aan hun octrooidocumenten toe te gaan kennen. Met invoering van de CPC worden geen nieuwe ECLA-classificaties meer toegekend. Het CPC schema is beschikbaar via In Espacenet kan gezocht worden op CPC-classificatie. Wil je meer weten over octrooiclassificaties en hoe je hierop kunt zoeken? Neem contact op met Octrooicentrum Nederland, via de publieksvoorlichting ( ) of Robert Schouwenaars Octrooicentrum Nederland

8 Blz. 8 Wapperen maar! - een terugblik op de Masterclass Merken Op 21 november jl. organiseerden wij in samenwerking met de docenten van de paralegal cursus van de Beroepsopleiding Benelux Merken- en Modellengemachtigden een Masterclass Merken bij Technologiestichting STW in Utrecht. Hieronder een verslag van 2 deelnemers. Nadat de aanwezigen door Henk Spraakman waren verwelkomd, werden de missie en het doel van het Platform belicht, waarbij ook de toekomstplannen, zoals meer samenwerking tussen het Platform en het BBMM, werden besproken. Vervolgens werd de masterclass door Johan Dedeckel afgetrapt met een presentatie over de drie stappen naar bescherming van een merk. Een goede opfrisser met veel voorbeelden en humor waarnaar zowel leken als ook de meer ervaren paralegals geboeid en geamuseerd zaten te luisteren. Ellen Gevers ging daarna dieper op jurisprudentie in; zij behandelde de IP translator uitspraak. De veranderingen die deze uitspraak teweeg heeft gebracht werden leuk toegelicht door het verleden, heden en toekomst van classificatie met elkaar te vergelijken. Vooral het onderdeel toekomst bleek spannend te zijn, het toeval wilde namelijk dat net die dag het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) met een mededeling kwam die grote gevolgen heeft voor het samenstellen van classificaties in de dagelijkse praktijk. Door diezelfde dag nog contact op te hebben genomen met het BBIE, kon Ellen ons zelfs voorzien van quotes van het BBIE! Onder leiding van Arnaud Bos begon het volgende gedeelte van de cursus waarin de uitspraak in de Onel/Omel-zaak werd besproken. Extra interessant hieraan was dat hij ons achtergrondinformatie kon geven omdat hij zelf bij Onel werkt. De laatste presentatie werd wederom door Ellen verzorgd. Zij omschreef de verandering van de depotstrategie in de loop der jaren aan de hand van verschillende uitspraken. Knap was hoe zij ingewikkelde materie makkelijk maakte aan de hand van voorbeelden. Tijdens alle presentatie konden de cursisten actief meedenken door met hun rode of groene kaartjes te wapperen bij de leuke quizzen die de docenten hadden bedacht. Helaas kwam ook aan deze middag een eind. Henk bedankte namens het Platform alle docenten voor hun inzet waarna de borrel begon en paralegals met elkaar konden netwerken. Een afsluiter van een leuke en leerzame dag. Hopelijk kunnen er in de toekomst meer Masterclasses gegeven worden! Kirsten Manuel en Zoe North (V.O.)

9 Blz. 9 Diploma-uitreiking Hieronder vertelt één van onze leden hoe zij het examen, de voorbereiding daarop en de diplomauitreiking heeft beleefd. Na 8 jaar als Formalities Officer te hebben gewerkt, eerst bij octrooibureau LIOC en sinds 2011 bij DeltaPatents, besloot ik om de Formalities Opleiding en het examen te gaan doen. Tot nu toe had ik het vak op de werkvloer geleerd en wel eens een cursus gevolgd, maar nog nooit een volledige opleiding gedaan waarin het werk van de Formalities Officer centraal staat. Daarbij komt dat ik bij DeltaPatents ook verantwoordelijk ben voor de organisatie van de Formalities Opleiding en door zelf de opleiding te volgen zie je beter wat er allemaal bij komt kijken en heb je nauw contact met de cursisten. Van mijn twee collega s had ik al begrepen dat de opleiding en het examen geen makkie zouden zijn. De beste start is tijdens de opleiding te studeren en niet vlak voor het examen, werd er op kantoor geroepen. Ik heb toen een plan de campagne bedacht, want hoe combineer je dat met een 4-daagse werkweek en twee kleine kinderen? Gelukkig wilden mijn ouders wekelijks op mijn parttime dag komen oppassen, al had mijn vader er soms wel moeite mee dat hij een dag niet kon gaan golfen. Zo kon ik die dag in de bieb gaan studeren. Van deze tijdrovende aanpak heb ik achteraf geen spijt gehad. Ik zat naast de opleidingsdagen één dag in de week in de boeken en was dan de rest van de week klaar met studeren. Het volgen van de opleiding heb ik als erg leuk en leerzaam ervaren. Voor sommige onderwerpen is het een soort opfriscursus als je al bekend bent met het vak en voor andere onderwerpen leer je de finesses en de achtergronden. Je verzamelt tijdens de opleiding flink wat ordners die je later nog als naslagwerk kunt gebruiken. Daarnaast bouw je een band op met je medecursisten. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en bent gefocust op hetzelfde doel, namelijk het behalen van het examen. Ik heb gemerkt dat deze contacten ook na het examen blijvend zijn. De laatste opleidingsdag breekt aan op 23 april. We hebben nu nog een maand om ons voor te bereiden op het examen. Ik sluit me de week voor het examen op om de stof te herhalen en eigen ordners samen te stellen met materiaal dat ik als naslag wil meenemen. Mijn partner kijkt mij af en toe vragend aan: heb je nog niet genoeg tijd in die opleiding gestoken?. Ik beantwoord zijn blik met laat mij nu maar, dit is mijn aanpak. Lichtelijk gespannen reis ik af naar het EPO in Rijswijk. Ik ben goed voorbereid, heb oude examens geoefend, maar het is sinds mijn rechtenstudie toch een tijd geleden dat ik een examen onder tijdsdruk heb gemaakt. Bij de start van het examen wordt geadviseerd te beginnen met de vragen waar je de meeste punten voor krijgt, maar eigenwijs als ik ben, begin ik toch vooraan met 21 multiple choice vragen. Dat valt meteen tegen. De vragen zijn echte puzzels met veel leestekst en op bijna alle vragen weet ik niet meteen het antwoord, maar moet ik gaan spitten in mijn meegebrachte materiaal. Na twee uur ben ik klaar met de multiple choice vragen en raak ik enigszins in paniek, omdat er nog maar 1 uur rest voor de 4 open vragen. Die kosten me veel tijd en mijn handschrift wordt steeds slordiger. Ik verlaat de examenzaal en heb geen idee of ik het heb gehaald; het examen is voor mijn gevoel niet vergelijkbaar met de voorgaande examens. Het wachten op de uitslag duurt lang en op donderdag 25 juli ligt dan eindelijk om 16:00 uur de uitslag in de brievenbus. Ik maak de envelop in mijn eentje open en durf bijna niet te kijken. Het staat er echt, ik ben geslaagd. Er volgen felicitaties, bonbons en twee mooie bossen bloemen van collega s en het thuisfront, die me hebben gesteund. De dagen erna druppelen de uitslagen van de medecursisten binnen. Ik ben blij voor degenen die het examen ook hebben gehaald, maar het raakt me dat sommigen het niet hebben gered.

10 Blz. 10 De diploma-uitreiking vond plaats op een heuglijke dag, namelijk onze trouwdag. Op 16 september werden alle geslaagden door het Platform feestelijk onthaald. Met een mooie hoed op de foto en een borrel met lekkere hapjes werd een half jaar studeren op gepaste wijze afgesloten. De organisatie van het vierde seizoen van de Formalities Opleiding loopt alweer even. Het is raar om niet meer zelf te hoeven blokken. En nu eens zien hoe de nieuwe lichting cursisten het ervan af gaat brengen. Succes! Simone Koster DeltaPatents B.V. IPAG Conferentie Londen 3 en 4 oktober 2013 Op 3 en 4 oktober organiseerde IPAG (Intellectual Property Administrators Group) in Londen haar jaarlijkse conferentie. Namens het Platform waren Erwin Ehrenburg en Dolinda de Proost aanwezig. Op de eerste dag stonden het Unitary Patent, US Formalities, PCT Formalities en de ontwikkelingen bij EPO Online Services op het programma. De tweede dag stond geheel in het teken van Merken en Domeinnamen. In het kader van internationalisering waren wij, DAIPA (The Danish Association of IP Administrators) en NAIPA (The Norwegian Association of IP Administrators) uitgenodigd om tijdens deze conferentie een presentatie te geven over het Nederlandse, Deense en Noorse Platform. De presentaties werden gegeven door Dolinda de Proost, Anne Taucher van NAIPA en Brigitte Helleshoj van DAIPA.

11 Jaargang 5, 2, nr. 3, december Blz Rebus H+ -p P+ -wo+ - v+f+ -st -v + -ee+a j+ -k+ - lo+. V+ -m v+ -w+ -re+d j+ -s+r h+ - p -n+ -r l+ -b+ -ap+u+ -an -s+t -z+s m+ -n+.

12 Jaargang 5 nr. 3, december 2013 Blz. 12 Rebus Mail je oplossing van de rebus voor 15 januari 2014 naar nieuwsbrief@formalitiesofficers.nl en maak kans op een boekenbon. Vacatures Op onze website is onderstaande vacature geplaatst: - Formalities Officer bij Muller & Eilbracht in Leidschendam De volledige vacaturetekst tref je in de bijlage aan. Heeft jouw bedrijf interesse in het plaatsen van een vacature op de website en/of in de nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via penningmeester@formalitiesofficers.nl. Contactgegevens Redactie: nieuwsbrief@formalitiesofficers.nl Platform Formalities Officers T.a.v. het secretariaat p/a Postbus AP EINDHOVEN secretariaat@formalitiesofficers.nl Lid worden Een aanmeldingsformulier is te vinden op onze website ( Als lid ontvang je automatisch deze nieuwsbrief. Opzeggen Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een naar: nieuwsbrief@formalitiesofficers.nl COLOFON 5 e jaargang, nr 3 december 2013 Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder de leden van het Platform Formalities Officers. Redactie Melanie Custers (Crucell Holland B.V.), Shanna Grotenhuis (Octrooibureau LIOC B.V.) Ellen Offenberg (EP&C) Samenstelling Ellen Offenberg (EP&C) Eindredactie Debby de Brouwer (DeltaPatents B.V.) Aan dit nummer werkten mee: Henk Spraakman (Shell International B.V.) Sandy Ni (Haseltine Lake LLP) Robert Schouwenaars (NLOC) Kirsten Manuel en Zoe North (V.O.) Simone Koster (DeltaPatents B.V.) Dolinda de Proost (AOMB) Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s) en redacteur(en) geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan

13

Nieuws vanuit het bestuur. Uitslag examen 31 mei 2011

Nieuws vanuit het bestuur. Uitslag examen 31 mei 2011 Agenda Bestuursvergaderingen 5 september 2011 7 november 2011 Nieuws vanuit het bestuur Uitslag examen 31 mei 2011 Diploma-uitreiking 26 september 2011 Het eerste examen Formalities Officers van 31 mei

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Een woordje van de voorzitter. Diploma-uitreiking en masterclass US Patent Formalities

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Een woordje van de voorzitter. Diploma-uitreiking en masterclass US Patent Formalities Agenda Bestuursvergaderingen 5 november 2013 Diploma-uitreiking 16 september 2013 Masterclass US Patent Formalities Update 16 september 2013 Masterclass Merken 21 november 2013 Nieuws vanuit het bestuur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Jaargang 8, nr. 3, december 2016

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Jaargang 8, nr. 3, december 2016 Jaargang 8, nr. 3, december 2016 Agenda Bestuursvergaderingen 19 januari 2017 14 maart 2017 13 juni 2017 5 september 2017 7 december 2017 Masterclass Octrooien 31 januari 2017 Algemene Leden Vergadering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Lustrumjaar afgesloten. Jaargang 6, nr. 3, december 2014

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Lustrumjaar afgesloten. Jaargang 6, nr. 3, december 2014 Jaargang 6, nr. 3, december 2014 Agenda Bestuursvergaderingen 27 januari 2015 17 maart 2015 9 juni 2015 8 september 2015 1 december 2015 Algemene Leden Vergadering 23 april 2015 6th Annual Conference for

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur Jaargang 7, nr. 3, december 2015 Agenda Bestuursvergaderingen 19 januari 2016 15 maart 2016 7 juni 2016 13 september 2016 6 december 2016 Masterclass Octrooien 26 januari 2016 Algemene Leden Vergadering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Algemene Leden Vergadering. Jaargang 3, nr. 1, mei 2011

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Algemene Leden Vergadering. Jaargang 3, nr. 1, mei 2011 Agenda Bestuursvergaderingen 5 september 2011 7 november 2011 Examen opleiding Formalities Officers 31 mei 2011 Nieuws vanuit het bestuur Algemene Leden Vergadering De 2 e ALV met aansluitend de jaarlijkse

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 8, nr. 2, oktober 2016

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 8, nr. 2, oktober 2016 Jaargang 8, nr. 2, oktober 2016 Agenda Bestuursvergaderingen 6 december 2016 10 januari 2017 14 maart 2017 13 juni 2017 5 september 2017 7 december 2017 Masterclass Merken 29 november 2016 Masterclass

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. 4e Algemene Leden Vergadering. Jaargang 5, nr. 1, mei 2013

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. 4e Algemene Leden Vergadering. Jaargang 5, nr. 1, mei 2013 Agenda Bestuursvergaderingen 3 september 2013 5 november 2013 Examen opleiding Formalities Officers 23 mei 2013 Masterclass september/november 2013 Nieuws vanuit het bestuur 4e Algemene Leden Vergadering

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Eind goed, al goed. Jaargang 2, nr. 3, december 2010

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Eind goed, al goed. Jaargang 2, nr. 3, december 2010 Agenda Bestuursvergaderingen 10 januari 2011 14 maart 2011 16 mei 2011 5 september 2011 7 november 2011 Algemene Leden Vergadering 14 april 2011 2nd Annual Conference for Formalities Officers 14 april

Nadere informatie

Nieuws vanuit het bestuur. 5e Algemene Leden Vergadering

Nieuws vanuit het bestuur. 5e Algemene Leden Vergadering Jaargang 6, nr. 1, mei 2014 Agenda Bestuursvergaderingen 6 mei 2014 2 september 2014 18 november 2014 Examen opleiding Formalities Officers 20 mei 2014 Masterclass Octrooien 25 september 2014 Masterclass

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 7, nr. 2, september 2015

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 7, nr. 2, september 2015 NIEUWSBRIEF Jaargang 7, nr. 2, september 2015 Agenda Bestuursvergaderingen 1 december 2015 19 januari 2016 15 maart 2016 7 juni 2016 13 september 2016 6 december 2016 Masterclass Merken 26 november 2015

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Opleiding Formalities Officers start in Bestuursvergaderingen

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Opleiding Formalities Officers start in Bestuursvergaderingen Agenda Bestuursvergaderingen 5 november 2010 Masterclass IP Patent and Trademark Formalities in the US 16 november 2010 Nieuws vanuit het bestuur Opleiding Formalities Officers start in 2011 Na 15 maanden

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 9, nr. 2, oktober 2017

NIEUWSBRIEF. Agenda. Nieuws vanuit het bestuur. Even bijpraten. Jaargang 9, nr. 2, oktober 2017 Jaargang 9, nr. 2, oktober 2017 Agenda Bestuursvergaderingen 7 december 2017 16 januari 2018 13 maart 2018 12 juni 2018 4 september 2018 4 december 2018 Masterclass Merken 30 november 2017 ALV + conferentie

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuws vanuit het bestuur. Agenda. Even bijpraten. Jaargang 9, nr. 1, mei 2017

NIEUWSBRIEF. Nieuws vanuit het bestuur. Agenda. Even bijpraten. Jaargang 9, nr. 1, mei 2017 Jaargang 9, nr. 1, mei 2017 Agenda Bestuursvergaderingen 13 juni 2017 5 september 2017 7 december 2017 Examen 30 mei 2017 Diploma-uitreiking 28 september 2017 Masterclass Octrooien 28 september 2017 Nieuws

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt Evaluatie minor SportTechnologie 2006 Respons: 20 van 25 deelnemers (80%) Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) Datum: Dinsdag 30 augustus

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Beschrijving functies... 5 Voorzitter... 5 Secretaris... 5 Penningmeester... 5 Algemeen

Nadere informatie

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Verwachting en aanbeveling Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Heeft de PvKO Mastersessie aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: De link met Big Data was me niet echt duidelijk, titel dekte de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Nieuwsbrief community 3/4

Nieuwsbrief community 3/4 Nieuwsbrief community 3/4!" # "$% &'() * "" ) " " "+,- ". ". /0 "."1,- )!+23 +44 (* 5 6 Pagina 1 5 7 ' #8 '9 "" : 79 ; '9 ' )" ) & < # 04444% ) > ".8.'?. %." +44 (*!+@ 8 De allereerste keer

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5

Nieuwsbrief januari 2011 nr.68 Pagina 1 van 5 Nieuwsbrief nr. 68 jaargang 7 januari 2011 Hallo allemaal, Om te beginnen wil de redactie van de nieuwsbrief jullie een goed, gezond en sportief 2011 wensen. We hopen dat alle goede voornemens uit gaan

Nadere informatie

Werkzoekende van de maand februari

Werkzoekende van de maand februari 1e jaargang nummer 4, Netwerkgroep JobRunners Rijswijk bestaat uit gemotiveerde maart 2015 40+ leden die elkaar ondersteunen bij het vinden van werk. Uitgangspunt is het versterken van de positie om zodoende

Nadere informatie

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Evenement Op 23 november brachten 18 leerlingen van 1 school uit de regio een bezoek aan De High Tech Campus en kregen de

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs

Meneer Rob krijgt andere taken binnen Delta-onderwijs Dinsdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl e-mail: directie@obsduizendpoot.nll Woensdag 27 mei 2015 Internet: www.obsduizendpoot.nl E-mail: directie@obsduizendpoot.nl Woensdag 27 mei 2015 Internet:

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

In 2009 is het bestuur 8 keer bijeengekomen voor bestuursvergadering. Op deze vergaderingen zijn met name de volgende zaken behandeld:

In 2009 is het bestuur 8 keer bijeengekomen voor bestuursvergadering. Op deze vergaderingen zijn met name de volgende zaken behandeld: Algemeen 2009 Het jaar 2009 stond in het teken van 30 jaar UNIFIL. Het bestuur is eind 2008 al begonnen met een aantal zaken voor te bereiden. Er waren contacten met een aantal organisaties zoals het VI,(Veteranen

Nadere informatie

Irma Steenbeek VERSTAG

Irma Steenbeek VERSTAG Irma Steenbeek VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen

Interview verslag! Anouk van Houten 538565. Interview verslag. Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Interview verslag Naam: Anouk van Houten, 538565 Klas: INF1c Vak: Interviewen Docent: Ellen Leen Inhoudsopgave: Voorwoord -!!!!! blz. 3 Wempe Webdesign -!!!! blz. 4 Opleiding -!!!!!! blz. 4 Beroepskeuze

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE 1 Boeiend en verrijkend. Ook verschillend van invalshoeken en belangen Het was mijn doel om van de ervaringen van anderen te leren en dat is geslaagd De rondetafelsessies

Nadere informatie

In deze Nieuwsbrief: Beste VvP-leden,

In deze Nieuwsbrief: Beste VvP-leden, Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Beste VvP-leden, Na het droeve bericht van het overlijden van Hanny Huntjens (zie onderstaand het 'in memoriam') pakken we met elkaar ook

Nadere informatie

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers Koninklijke webcare Door: Michael Elbers Op 28 januari 2013 om 14 uur werd ik gevraagd om een plan te schrijven voor de inzet van sociale media tijdens Koninginnedag. Toen ik na dat gesprek weer terug

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 november 2014

Nieuwsbrief 3 november 2014 Nieuwsbrief 3 november 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Sommige ouders gaven aan de nieuwsbrief snel te lezen. Daarom nog even een tip: Kijk altijd

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

patent Landscaping: waardevolle analyses voor strategische informatie Auteur: Sanne Pfeifer

patent Landscaping: waardevolle analyses voor strategische informatie Auteur: Sanne Pfeifer patent Landscaping: waardevolle analyses voor strategische informatie Auteur: Sanne Pfeifer Octrooidatabases worden met het jaar completer. Het analyseren van de hierin aanwezige informatie, ook wel landscaping

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Masterclass arbeidsrecht

Masterclass arbeidsrecht & Masterclass arbeidsrecht U weet zelf als geen ander hoezeer het arbeidsrecht in beweging is. De regelgeving wordt telkens complexer en lang bestaande uitgangspunten blijken niet meer zeker. Toch wordt

Nadere informatie

Mijn dochter; boulimia en borderline

Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline E.M. van der Linden Schrijver: E.M. van der Linden Coverontwerp: via Brave New Books ISBN: 9789402130331 E.M. van der Linden Dit

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Door: Robbert Chartreuse van Dijk 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 SooS Verkopen... 4 Totale winst... 5 SooScom... 6 Mijn bestuursjaar... 7 2 Inleiding Dit is het jaarverslag

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE!

NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE! NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE! Hierbij ontvangt u het derde Newsbulletin Dubbelster and Europe, een uitgave van de werkgroep Internationalisering. In dit bulletin vindt u een verslag van de afsluiting

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Module 1 Starting out Unit 1 Solid ground strokes

Module 1 Starting out Unit 1 Solid ground strokes Unit 1 Solid ground strokes 1 Ik heb met behulp van de informatie uit de brochure twee goede tennisrackets geselecteerd voor ons bedrijf. 2 Ik heb het bestelformulier volledig en juist ingevuld. 1 Ik vond

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven 1/5 Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444 Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven Dit portfolioplan is gemaakt in het kader van het vak 7PF03 (Masterportfolio) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

De Interpolis WerkWaarde Pensioenen

De Interpolis WerkWaarde Pensioenen De Interpolis WerkWaarde Pensioenen Pensioen voor uw werknemers Interpolis. Glashelder Willem Dijk sr., 53 jaar, Willem Dijk Groothandel groente & fruit. Import & Export. Ik was commissionair in groente

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015 C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015 Informatie avond (Herhaalde berichtgeving): Op dinsdag

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E 56 responses Summary See complete responses Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E Groep Groep 1: Pro vs. Am 19 34% Groep 2: Politiek

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Beste ouder /verzorger

Beste ouder /verzorger 17 Nieuwsbrief 29 mei 2015 Beste ouder /verzorger Juni staat voor de deur en dat betekent dat het einde van het schooljaar in zicht komt. Voor een aantal leerlingen zal het nog spannend worden: lukt het

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces week 6 tussenmeting zonder tips week 1 hjggv?-vragen stellen week 0 cyclus uitleggen tijdens de slb-les week 2 t/m 10 team in actie week 2 respons

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie