Welkom aan boord. Gedurende deze rondvaart zullen wij u informeren over de meest interesante aspecten van de Rotterdamse haven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom aan boord. Gedurende deze rondvaart zullen wij u informeren over de meest interesante aspecten van de Rotterdamse haven."

Transcriptie

1 Itemnaam: Welkomst Tekst: Welkom aan boord. Gedurende deze rondvaart zullen wij u informeren over de meest interesante aspecten van de Rotterdamse haven. Tijdens deze tocht kunnen wij u een uitgebreid assortiment aan koude en warme dranken aan de bar serveren. Willemsbrug Allereerst varen wij onder de Erasmusbrug door richting de roodgekleurde Willemsbrug. De eerste Willemsbrug werd geopend in 1878, de huidige brug stamt uit 1981 en deelt dezelfde naam. Boompjes & de Boeg Rechts ziet u de Boompjeskade, In 1615 is dit als wandelpromenade aangelegd. Door de dubbele rij Lindenbomen kreeg deze promenade in de volksmond de naam De Boompjes. De wandelpromenade is in de tweede wereldoorlog vernietigd. Tegenwoordig is het een drukke verkeersader. De grijze obelisk aan uw rechter hand is het monument "De Boeg". Dit stelt een scheepsboeg voor die door de golven snijd en is ter nagedachtenis aan de zeelieden die omkwamen tijdens de tweede wereldoorlog. Willemsplein Wij varen langs de thuishaven van Spido aan het Willemsplein, deze dankt haar naam aan het bezoek van koning Willem de 3de in Dit plein wordt regelmatig gebruikt voor evenementen. Scheepvaartkwartier Rechts, direct na het witte gebouw met de ronde hoekgevel,begint het Scheepvaartkwartier met in het midden de Veerhaven. De Veerhaven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar katendrecht, die al in de 15e eeuw werd ingezet. Tot de ingebruikname van de willemsbrug in 1878 was dit de enige verbinding tussen de noord en zuid-oever van de nieuwe maas. Stadspark We varen nu langs de parkkade. Aan het einde van de parkkade ziet u het Rotterdamse stadspark, aangelegd in 1852 door architect Zocher in engelse landschapsstijl. Hoog boven het stadspark uit torent de in 1960 gebouwde Euromast, dit gebouw werd gebouwd als extra attractie tijdens de Floriade van dat jaar. De architect Maaskant was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Euromast. Tot 1970 Was de 100 meter hoge Euromast het hoogste gebouw van Rotterdam. In 1970 Is de Euroscoop erbovenop gebouwd en heeft de mast nu een hoogte van 180 meter. Mullerpier/lloyd De Muller en Lloyd pier zijn interessante stadsvernieuwing gebieden, hier ziet u duidelijk het contrast tussen oud en nieuw. De mullerpier, rechts, met haar moderne nieuwbouw appartementen en de lloydpier,links, waar vroeger stukgoederen werden overgeslagen en passagiers naar Azië (de Oost) vertrokken.

2 In het moderne geblokte gebouw op de kop van de Lloyd pier is het Scheepvaart en Transport College gevestigd, met daarachter het oude pakhuis St. Job uit 1912 dat nu verbouwd is tot hippe appartementen en luxe penthouses. De Delft Rechts ziet u scheepswerf de Delft waar sinds 2001 ambachtslieden en leerlingen als onderdeel van een werkervaringsproject aan de bouw van een replica van het 18e eeuws linieschip De Delft werken. Delfshaven Rechts ziet u de korenmolen genaamd " De distilleerketel " deze is onderdeel van de wijk Delfshaven. Tot 1811 behoorde Delfshaven bij Delft, in 1886 werd Delfshaven bij Rotterdam gevoegd. Hier vandaan vertrokken de Pelgrim vaders naar de Nieuwe wereld, Amerika. Tevens is het de geboorteplaats van admiraal Piet Hein. Juice Terminal Rechts, aan de IJsselhaven, is sinds 1985 de European Juice terminal gevestigd. De terminal, het gele gebouw rechts, beschikt over een koelhuis met 16 roestvrijstalen tanks van 1000 ton waarin ingedikt sap wordt opgeslagen. Het sap dat aangevoerd wordt is afkomstig uit Brazillie. Radar post Het gele gebouw aan uw rechterhand is 1 van de 36 radarposten, onderdeel van het Vessel Traffic System waarmee al het scheepvaartverkeer geregeld wordt. Fruit Terminal Rdam Aan de rechterkant ziet u de Fruit Terminal Rotterdam, 1 van de grootste clusters ter wereld voor de opslag en overslag van bederfelijke goederen zoals groenten en fruit. Schiedam Aan de rechterhand naderen wij nu Schiedam, het silhouette van deze stad, ouder dan Rotterdam, wordt gekenmerkt door de 42 meter hoge molen de Nolett van de Schiedamse distilleerderij. Schiedam is bekend als de molen- en jeneverstad met als bekendste merk Ketel 1. Boulevard Langs de boulevard ziet u het witte bord met 1007, een kilometer indicatie van de rivier de Rijn. Deze borden staan om de kilometer langs de rivier tot aan de Bodensee in Zwitserland Noordzee Wij draaien nu de Eemhaven in. Vanaf dit punt is het nog ongeveer 25 kilometer naar de Noordzee.

3 Eemhaven Rechts ziet u de droogdokken welke gebruikt worden bij onderhoud of reparatie aan schepen. Om het dok in te komen moet het worden volgepompt met water zodat het zakt en het schip naar binnen kan varen. Vervolgens wordt het dok weer leeggepompt en komt het schip droog te liggen. ECT In 1966 werd in deze haven de eerste container gelost. De aan deze haven gevestigde ECT city terminal biedt vandaag de dag nog steeds alle denkbare faciliteiten voor een snelle en veilige afhandeling van containerschepen. Vanaf de Noordzee liggen deze schepen binnen 2 uur aangemeerd bij de terminal zonder hinder van sluizen, bruggen of de getijden. De containerschepen die groter zijn dan teu worden afgehandeld aan de ECT Delta terminal op de maasvlakte. In Rotterdam wordt jaarlijks ongeveer 12 miljoen teu behandeld, teu staat voor twenty feet equivalent unit. Dat is een container van 20 voet lang, ongeveer 7 meter. Infomercial Graag wijzen wij u erop dat de bar geopend is, wij kunnen u een uitgebreid assortiment aan koude en warme dranken aan de bar serveren. Quarantaine Aan uw rechterhand ziet u het strandje waar in 1934 op een geisoleerde plek in Rotterdam de quarantaine inrichting werd geopend. Het complex was bedoeld voor het in afzondering huisvesten van mensen met ernstig besmettelijke ziekten. Sinds 1980 is het complex in gebruik als atelier ruimte voor kunstenaars. RDM Het rode gebouw aan uw rechterhand staat op het voormalig terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, één van de grootste scheepswerven van Nederland die heeft bestaan tussen 1902 en Het Stoom Schip Rotterdam, waar wij zodadelijk langs varen, is hier ook gebouwd. Dit gebied wordt nu in fases ontwikkeld als vestigingslocatie voor onderwijsinstellingen en bedrijven waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. (Bij invaren Waalhaven) Wij varen nu de Waalhaven binnen. In 1907 is men begonnen met de eerste uitgravingen van deze haven en is daarna in diverse fases uitgebreid. In 1930 is de laatste fase afgerond, met zijn oppervlakte van 310 hectare is deze het grootste gegraven havenbekken ter wereld. (Optie boeien) De gele boeien aan uw rechterhand zijn wachtplaatsen voor schepen. Deze zijn populair omdat het goedkoper is om aan een boei te liggen dan aan de kade. ( Bij het niet invaren van de Waalhaven) Rechts passeren wij de Waalhaven. In 1907 is men begonnen met de eerste uitgravingen van deze haven welkedaarna in diverse fases is uitgebreid. In 1930 is de laatste fase afgerond, met zijn oppervlakte van 310 hectare is dit het grootste gegraven havenbekken ter wereld.

4 Bord De wit met rode borden die u op meerdere plaatsen langs de kade tegenkomt geven de maximum toegestane vaarsnelheid voor de beroepsvaart weer. Tevens wordt hierop het VHF kanaal aangegeven waarmee de schippers contact kunnen opnemen met de verkeersdienst van de haven. Radio Holland Rechts van u passeren we het oude kantoor van Radio Holland, het in 1916 opgericht bedrijf zorgde voor installatie, onderhoud en bediening van scheepsradio's en de opleiding van toen nog marconisten voor Nederlandse en buitenlandse schepen. Ventilatie Voordat we de maashaven invaren passeren we aan uw rechterhand een gebouw met een groene koepel. Dit is één van de ventilatie gebouwen van de Maastunnel. Dit was de eerste verkeerstunnel in Nederland en heeft nu de status van rijksmonument. De beide ventilatiegebouwen hebben een hoogte van 60 meter, 34 meter bovengronds en 26 meter ondergronds. In het koperen koepeldak bevindt zich de aanzuigruimte voor verse lucht. De tunnel is aangelegd tussen 1937 en SS Rotterdam Het 228 meter lange stoomschip Rotterdam is het vijfde schip dat onder deze naam in de vaart werd gebracht door de Holland Amerika Lijn en is het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Het schip heeft van 1958 tot 1972 gevaren in de transatlantische lijndienst tussen Rotterdam en New York. Daarna heeft het schip tot 1997 als cruiseschip gefungeerd, tegenwoordig ligt het schip definitief afgemeerd en doet dienst als hotel, restaurant en congres locatie. Katendrecht We varen nu langs de wijk Katendrecht. Voor de tweede wereldoorlog had deze wijk de grootste chinese gemeenschap in Europa, tegenwoordig is china town vrijwel verdwenen er zijn slechts nog enkele chinese winkels. Op Katendrecht bevonden zich spoorwegemplacementen, loodsen, silo's, goedkope arbeiderswoningen, zeemanskroegen en zogenaamde boardinghuizen waar zeelui in afwachting van werk op een volgend schip verbleven. Katendrecht is vooral bekend als voormalige prostitutie zone. De komst van het SS Rotterdam in 2008 was het startschot voor een stadsvernieuwingsproject voor de wijk Katendrecht, tegenwoordig is Katendrecht een hip en trendy woon en uitgaansgebied. HNY Het gebouw met de twee groene koepel torens is het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, nu in gebruik als Hotel New York. Gelijk naast Hotel New York staat het World Port center, hierin is het hoofdkantoor van Havenbedrijf Rotterdam gevestigd. Terminal De oorspronkelijke vertrek en aankomst hal van de Holland Amerika lijn met zijn karakteristieke 6 bogen en passagiersbrug, wordt nog steeds gebruikt als Cruise Terminal Rotterdam om het almaar toenemende aantal cruiseschepen te faciliteren.

5 De Rotterdam Naast de cruiseterminal staat het in 2013 geopende multifunctionele gebouw De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. Het is 149 meter hoog en telt 44 verdiepingen waarmee het één van de grootste gebouwen van Nederland is. Het biedt ruimte aan kantoren, appartementen en een hotel. Afsluiting Hartelijk dank voor uw bezoek. Wij hopen u wederom een keer aan boord van één van onze schepen te mogen begroeten! Spido organiseert naast Rondvaarten ook dag en themacruises en onze schepen zijn ook voor diverse evenementen te huur. Meer informatie vindt u op onze website:

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Willemskade en Veerhaven, het klassieke scheepvaartkwartier

Willemskade en Veerhaven, het klassieke scheepvaartkwartier Willemskade en Veerhaven, het klassieke scheepvaartkwartier 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) Het watergebied is de oorsprong, de ziel van Rotterdam. Het is een toegangspoort naar de wereld

Nadere informatie

VERKOOPINFORMATIE VEILINGVERKOOP LLOYDTOREN LLOYDKADE / KRATONKADE ROTTERDAM

VERKOOPINFORMATIE VEILINGVERKOOP LLOYDTOREN LLOYDKADE / KRATONKADE ROTTERDAM VERKOOPINFORMATIE VEILINGVERKOOP LLOYDTOREN LLOYDKADE / KRATONKADE ROTTERDAM T 010-424 88 88 F 010-424 88 89 E: info@ooms.com www.ooms.com Algemeen Geveild worden (al dan niet gezamenlijk) 49 woningen

Nadere informatie

elke dag anders. LLOYD Luxe appartementen & Penthouses WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM

elke dag anders. LLOYD Luxe appartementen & Penthouses WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM LLOYD WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM Luxe appartementen & Penthouses elke dag anders. 7303 TYPE B1 1405 3038 930 9303 Lloyd Spectaculaire woonsensatie Ziet u zichzelf al staan? Voor het raam, kop koffie

Nadere informatie

Varende eventlocaties. met een steeds. veranderend. decor

Varende eventlocaties. met een steeds. veranderend. decor Varende eventlocaties met een steeds veranderend decor Van bruisende feesten... Met de veelzijdige vloot van Spido is er vrijwel voor elk gezelschap een passend schip. De luxe passagiersschepen zijn geschikt

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

BOSTON & SEATTLE. Montevideo World Port Center New Orleans. Boston & Seattle

BOSTON & SEATTLE. Montevideo World Port Center New Orleans. Boston & Seattle COMMERCIËLE RUIMTEN BOSTON & SEATTLE 02 Montevideo World Port Center New Orleans Boston & Seattle De Rotterdam Toren op Zuid Nieuwe Luxor BOSTON & SEATTLE 04 ONDERNEMEN OP DE LEVENDIGE WILHELMINAPIER Van

Nadere informatie

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven!

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Werkboek voor PORT RANGERS Haven Taaltocht Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Tekst 1: Wat is een haven? De Haven van Rotterdam Rotterdam is een havenstad. Maar wat is een haven eigenlijk?

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling)

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling) Mainport Rotterdam (Naam leerling) (Klas leerling) NAAM: KLAS: Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten op de buizen en bekijk de film op de grote

Nadere informatie

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven Economie CHINA NU Tekst: Judith van de Bovenkamp Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven De eerste Chinezen in Nederland vestigden zich in 1911 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Zij werden vooral

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

NL

NL www.boompjes258.nl NL Welkom in Boompjes 258 Boompjes 258 is de nieuwe naam van het indrukwekkende multi-tenant kantoor pal naast het inmiddels volledig getransformeerde voormalige bankgebouw van De Nederlandsche

Nadere informatie

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS:

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS: ANTWOORDBLAD Mainport Rotterdam NAAM: (Naam leerling) KLAS: _(Klas leerling) Mainport Rotterdam WERKBLAD Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Desk / Field Research

Desk / Field Research Desk / Field Research Vak: GMTSTR01 Project: Groep 1 Plaats, datum: Rotterdam, 30-09-2008 Opgesteld door: Projectgroep 1, Bridge ToTheFuture [Remi Appels] [0805387] [mail@remii.nl] [Philip Freeke] [0805659]

Nadere informatie

De Harderwijker Botterstichting zet HARDERWIJK. op de kaart. Harderwijk - New York Sponsert u ook?

De Harderwijker Botterstichting zet HARDERWIJK. op de kaart. Harderwijk - New York Sponsert u ook? De Harderwijker zet HARDERWIJK op de kaart Ter ere van Henry Hudson 400 jaar Harderwijk - New York Sponsert u ook? Met oud Hollandse schepen naar Amerika Voor deze happening wordt er één vloot samen gesteld

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

Handelsplein 56, 3071 PR Rotterdam ,- k.k.

Handelsplein 56, 3071 PR Rotterdam ,- k.k. , 3071 PR Rotterdam 300.000,- k.k. Omschrijving Ga terug in de tijd door deze unieke woonbeleving met een rijk historisch verhaal! Deze TWEE-LAAGSE loft van c.a. 110m2 is uniek door het contrast tussen

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven? Kan je spelen met de cijfers van de haven van Antwerpen? Bekijk de volgende documenten en ook het brochuurtje

Nadere informatie

BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE

BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN X MAASVLAKTE 2 x haven van Rotterdam De werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM WELKOM IN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Je vaart in Rotterdam als het ware op een snelweg voor de scheepvaart. Zee- en binnenvaartschepen varen veel sneller dan je denkt

Nadere informatie

Tochten RIB-experience.nl Rotterdam

Tochten RIB-experience.nl Rotterdam Tochten RIB-experience.nl Rotterdam The RIB-experience City Tours Ontdek met onze RIB's de unieke vaaromgeving van Rotterdam City. Twee tochten die voornamelijk plaats vinden in het centrum van Rotterdam.

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7-8 OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven in

Nadere informatie

Het Ieperleekanaal. Historisch

Het Ieperleekanaal. Historisch Het Ieperleekanaal Historisch Een goed bevaarbare waterweg betekende voor vele steden in de beschaafde middeleeuwse wereld een grote troef voor snelle, soms explosieve groei en bloei. In die tijd hoorde

Nadere informatie

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst Rijkswaterstaat Hoofdafdeling Natte Infrastructuur Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Invloed van af- en ontmerende

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Wonen boven de kronen van Het Park

Wonen boven de kronen van Het Park rotterdam Wonen boven de kronen van Het Park Wonen boven de kronen van Het Park De Westerlaantoren is een nieuw fenomeen. Rotterdams wonen op z n mooist. Prachtige royale en moderne appartementen in een

Nadere informatie

MEMO-rit 23 april 2006

MEMO-rit 23 april 2006 Deze rit is een beetje anders dan de gebruikelijke rondritten, waarbij het motorrijden de hoofdzaak is. Ik heb een route uitgezet waarbij vele aspecten van de Rotterdamse haven worden gepasseerd. Het is

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Branche Update: Container terminals

Branche Update: Container terminals Branche Update: Container terminals Economisch Bureau Sector & Commodity Research Nadia Menkveld +31 206 286441 Concurrentiepositie haven van belang voor terminal Hoewel de overslag in de haven van Rotterdam

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente.

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. zaterdag, 07 november 2015 09:43 DE AVONTUREN VAN HENK EN ANNEMARIE De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. Voor de verzekering moesten er zeilen

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X 2 De x haven van Rotterdam werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom is

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Laan op Zuid 141 te Rotterdam 525

Huur kantoorruimte op Laan op Zuid 141 te Rotterdam 525 Huur kantoorruimte op Laan op Zuid 141 te Rotterdam 525 Aanbiedende partij: Woonstad Rotterdam Email: marion.gardenier@woonstadrotterdam.nl Telefoon: 010-241 54 29 Website: www.woonstadrotterdam.nl/bedrijfshuisvesting

Nadere informatie

Langs de rivier door Rotterdam (2)

Langs de rivier door Rotterdam (2) Ondertussen op de Maasoevers Langs de rivier door Rotterdam (2) door Wim de Jong www.watertaxirotterdam.nl/onderstroom Tussen de Van Brienenoordbrug en de Maastunnel is een onvervalst-rotterdams wandelpad

Nadere informatie

Platformbijeenkomst Binnenstedelijke. kademuren. 22 mei 2014. Onderhoud binnenstedelijke. kademuren. Rotterdam. Door: Leonard van der Velde

Platformbijeenkomst Binnenstedelijke. kademuren. 22 mei 2014. Onderhoud binnenstedelijke. kademuren. Rotterdam. Door: Leonard van der Velde Platformbijeenkomst Binnenstedelijke kademuren 22 mei 2014 Onderhoud binnenstedelijke kademuren Rotterdam Door: Leonard van der Velde 22-05-2014 Rotterdam Van industriële haven naar hoogwaardig stedelijk

Nadere informatie

Veilig varen op de Gouwe

Veilig varen op de Gouwe Veilig varen op de Gouwe Door de komst van de overslagterminal (het Alpherium) langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn is er meer containerscheepvaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland is vaarwegbeheerder

Nadere informatie

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag.

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag. Geschiedenis NDSM staat voor de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Dit was een werf voor de nieuwbouw, reparatie en machinebouw van schepen in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979.

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019

VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019 VOORDEELARRANGEMENTEN VOOR TOURINGCARBEDRIJVEN 2019 Geachte touringcarondernemer, Het seizoen 2019 staat weer voor de deur en naast onze programma s die uitgebreid omschreven staan in onze brochures hebben

Nadere informatie

Parklaan, groene locatie in een historische omgeving

Parklaan, groene locatie in een historische omgeving Parklaan, groene locatie in een historische omgeving 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) Het Groot Scheepvaartkwartier bestaat uit het Scheepvaartkwartier, Het Park, de Parkhavenstrook en het

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

Portbase Terminal en Depot Selector

Portbase Terminal en Depot Selector Portbase Terminal en Depot Selector Services Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Platformbijeenkomst Binnenstedelijke. kademuren. 22 mei 2014. Onderhoud binnenstedelijke. kademuren. Rotterdam. Door: Leonard van der Velde

Platformbijeenkomst Binnenstedelijke. kademuren. 22 mei 2014. Onderhoud binnenstedelijke. kademuren. Rotterdam. Door: Leonard van der Velde Platformbijeenkomst Binnenstedelijke kademuren 22 mei 2014 Onderhoud binnenstedelijke kademuren Rotterdam Door: Leonard van der Velde 22-05-2014 Rotterdam Van industriële haven naar hoogwaardig stedelijk

Nadere informatie

Tweede Maasvlakte. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/32990

Tweede Maasvlakte. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/32990 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres E i Kiwijs 28 september 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/32990 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Comité Rotte-Dam. MERWE (later Nieuwe Maas)

Comité Rotte-Dam. MERWE (later Nieuwe Maas) Contact: Jan van den Noort, Schoonderloostraat 77, 3024 TT Rotterdam - 010-436 6014 - http://www.jvdn.nl/pages/rotte-dam.html - jan@jvdn.nl Het Comité Rotte-Dam vindt dat het ontstaan van Rotterdam meer

Nadere informatie

HAVEN VAN WERELDKLASSE

HAVEN VAN WERELDKLASSE rotterdam HAVEN VAN WERELDKLASSE Rotterdam, haven van wereldklasse De entree tot Noordwest-Europa. Zo kun je Rotterdam zien. Letterlijk alles wordt via de haven van Rotterdam vervoerd. Van appels tot auto

Nadere informatie

Beleef de haven! 2 Pierewaaien in de Stadshavens

Beleef de haven! 2 Pierewaaien in de Stadshavens Beleef de haven! 2 Pierewaaien in de Stadshavens Wie het Rotterdamse havengevoel echt intens wil ervaren, kan het best de fiets pakken. Er valt heel wat te beleven als je de wijde blik van de autorijder

Nadere informatie

Central post. Hofbogen

Central post. Hofbogen Fietsroute 23 juni Central post Central post ligt naast het Centraal Station in Rotterdam. Het pand is herontwikkeld tot een modern kantoor verzamelgebouw. Central Post vormt een belangrijk onderdeel in

Nadere informatie

Locatie B&B BED & BREAKFAST

Locatie B&B BED & BREAKFAST BED & BREAKFAST Locatie B&B Op een van de meest aantrekkelijke plekken van Rotterdam wordt een ware droom gerealiseerd. Een Bed & Breakfast waar vele bezoekers gastvrij kunnen worden onthaald en je zelf

Nadere informatie

Naam: Werken voor geld

Naam: Werken voor geld Naam: Werken voor geld Dat niet alle Nederlanders koeien melken en kaas maken voor hun werk wist je waarschijnlijk al. Maar wat doen Nederlanders nog meer en wat maakt Nederland zo bijzonder om in te werken?

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT I J J ft) I i MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, ST ADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN AMBTENARENZAKEN, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016 SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE Een duurzame toekomst Ir. Thijs de Boer 23 Maart 2016 2 Introductie Beroepsvaart Visserij Recreatie (vaart) Toerisme Veerdiensten Binnenvaart Natuurlijk systeem Omgeving

Nadere informatie

Creëer je eigen Fenix

Creëer je eigen Fenix ben jij een Creëer je eigen Fenix Wonen aan het water met een spectaculair uitzicht. Aan de voet van de Rijnhavenbrug, in of op een voormalige industriële loods. U wordt als Fenix bewoner van Katendrecht,

Nadere informatie

Landverhuizerplein 53 ROTTERDAM

Landverhuizerplein 53 ROTTERDAM Landverhuizerplein 53 ROTTERDAM Vraagprijs: 419.000 k.k. MAARTENMakelaardij E maarten@maartenmakelaardij.nl Vestigingsadres Bezoekadres (op afspraak) T 010 818 14 87 Burgemeester Hoffmanplein 51 Weena

Nadere informatie

NAUTISCH NDSM Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011

NAUTISCH NDSM Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011 Unieke locaties op NDSM direct aan het IJ NAUTISCH NDSM Amsterdam Waterfront bv, 8 september 2011 N A U T NDSM Amsterdam Uitdagend Tijdspad Nieuw Nautische bedrijven I S C H Inspirerende Schetsen Commerciële

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen. Vraagprijs: ,- k.k.

TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen. Vraagprijs: ,- k.k. TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen Vraagprijs: 782.000,- k.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object betreft een karakteristiek woonhuis, compleet maalvaardige

Nadere informatie

Het Scheepvaartkwartier in historisch perspectief Stichting Wijkbelangen Scheepvaartkwartier/Het Nieuwe Werk 10 juni 2010

Het Scheepvaartkwartier in historisch perspectief Stichting Wijkbelangen Scheepvaartkwartier/Het Nieuwe Werk 10 juni 2010 Het Scheepvaartkwartier in historisch perspectief Stichting Wijkbelangen Scheepvaartkwartier/Het Nieuwe Werk 10 juni 2010 Luuk de Boer Het Pontegat met stadsherberg en veer op Katendrecht, 1759 Plattegrond

Nadere informatie

U I T N O D I G I N G. Bernhoven Breed 2018 ss Rotterdam

U I T N O D I G I N G. Bernhoven Breed 2018 ss Rotterdam U I T N O D I G I N G Bernhoven Breed 2018 ss Rotterdam Woensdagmiddag 20 vrijdag 22 juni 2018 Uden Veghel - Oss Beste collega, Wij kijken met plezier terug op een geslaagde en zonnige editie van de Bernhoven

Nadere informatie

VMBO Haven & Vervoer Werkboek 3 BESTUUR VAN DE HAVEN

VMBO Haven & Vervoer Werkboek 3 BESTUUR VAN DE HAVEN VMBO Haven & Vervoer Werkboek 3 BESTUUR VAN DE HAVEN VMBO-25 Haven en vervoer blz. 2 H&V/K5 Dienstverlening in de haven en logistiek BB / KB Eindterm 11 + 12 Bestuurlijke vormen van de haven omschrijven

Nadere informatie

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Nederland transportland (VHBO klas 2) Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ivar Prins 18 August 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/64705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

containers vol bier de wereld in

containers vol bier de wereld in I TÍanspoft containers vol bier de wereld in f GEEN GESJOUW en haven in de Verenigde l-staten, begin jaren 50 van de vorige eeuw: olievaten, balen katoen, manden sinaasappels en dierenhuiden worden in

Nadere informatie

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012

: Industriehaven Genemuiden : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF , versie 3 Datum : 13 juli 2012 NoLogo MEMO Aan : Wendy Scheuten Van : Leon Lammers, Bas Wijdeven Dossier : BA1063-110-100 Project : Industriehaven Genemuiden Betreft : Nautische toets Industriehaven Genemuiden Ons kenmerk : LW-AF20120957,

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Vraagprijs ,- k.k.

Vraagprijs ,- k.k. Alle verstrekte informatie moet beschouwd worden als een uitnodiging tot het doen van een bod of om in onderhandeling te treden. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze woninginformatie. Makelaarskantoor

Nadere informatie

4 DAAGSE MINICRUISE / KOORREIS NAAR ENGELAND

4 DAAGSE MINICRUISE / KOORREIS NAAR ENGELAND 4 DAAGSE MINICRUISE / KOORREIS NAAR ENGELAND VAN 27 T/M 30 NOVEMBER 2013 Programma: Van 27 november t/m 30 november wordt er een Kerstreis georganiseerd naar Engeland voor koorleden en partners van de

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Koninklijke Schuttevaer-BLN

Koninklijke Schuttevaer-BLN Koninklijke Schuttevaer-BLN Beste leden, Hierbij de BLN / BLN-Koninklijke Schuttevaer nieuwsbrief met het volgende nieuws: 1. Wesel Dattelnkanaal; kleine sluizen gestremd vanwege personeelsgebrek 2. Amsterdam

Nadere informatie

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP:

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: - IN DE WESTERSCHELDE ZAL OOIT EEN STORMVLOEDKERING MOETEN KOMEN - HOE KAN ANTWERPEN DAAROP ANTICIPEREN? - WIJ HEBBEN DAAROP HET ANTWOORD EN

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

135 appartementen te huur aangeboden. Rotterdam Katendrecht. 34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar

135 appartementen te huur aangeboden. Rotterdam Katendrecht. 34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar 135 appartementen te huur aangeboden Rotterdam Katendrecht 34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar HURE OP KATEDRECHT MET UITZICHT Waar vroeger de schepen binnenvoeren, de kranen draaiden en de arbeiders

Nadere informatie

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart info@heeringvastgoed.nl 0523-615 518 www.heeringvastgoed.nl Oude Postkantoo r Dedemsvaart In het hart van het Vechtdal ligt het mooie

Nadere informatie

34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar. 135 appartementen. Rotterdam. te huur aangeboden. Katendrecht

34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar. 135 appartementen. Rotterdam. te huur aangeboden. Katendrecht 135 appartementen Rotterdam te huur aangeboden Katendrecht 34 vrije sector & 101 sociaal beschikbaar HUREN OP KATENDRECHT MET UITZICHT Waar vroeger de schepen binnenvoeren, de kranen draaiden en de arbeiders

Nadere informatie

2. Als je om 10:00 uur met lijn 20 uit Dordrecht vertrekt, hoe laat ben je dan in Rotterdam?

2. Als je om 10:00 uur met lijn 20 uit Dordrecht vertrekt, hoe laat ben je dan in Rotterdam? Voor de echte slimmeriken! 1. Hoeveel haltes heeft de Waterbus in totaal? 2. Als je om 10:00 uur met lijn 20 uit Dordrecht vertrekt, hoe laat ben je dan in Rotterdam? 3. De Waterbus heeft 8 grote schepen

Nadere informatie

STEENDOK ANTWERPEN ZUID

STEENDOK ANTWERPEN ZUID STEENDOK ANTWERPEN ZUID t ZUID TOPLOCATIE AAN DE SCHELDE Het project STEENDOK is gelegen in het alombekende Zuid te Antwerpen. Hier tref je trendy restaurants, sfeervolle kroegen, literaire cafés, tientallen

Nadere informatie

Een Boeiend Lessenpakket spelmateriaal voor de kapitein

Een Boeiend Lessenpakket spelmateriaal voor de kapitein Druk deze bijlage enkelzijdig en in kleur af. Een boeiend lessen pakket Een boeiend lessenpakket Een Boeiend Lessenpakket spelmateriaal voor de kapitein opdracht 1. Zijn er verkeersregels op het water?

Nadere informatie

Comité Rotte-Dam. Admiraal de Ruyterweg GOUDSESINGEL. Mariniersweg BINNENROTTE HOOGSTRAAT. Bieb. Markthal plan BLAAK NIEUWE MAAS

Comité Rotte-Dam. Admiraal de Ruyterweg GOUDSESINGEL. Mariniersweg BINNENROTTE HOOGSTRAAT. Bieb. Markthal plan BLAAK NIEUWE MAAS Contact: Jan van den Noort, Schoonderloostraat 77, 3024 TT Rotterdam - 010-436 6014 - http://www.jvdn.nl/pages/rotte-dam.html - Janvdnoort@ext.eur.nl Het Comité Rotte-Dam vindt dat het ontstaan van Rotterdam

Nadere informatie

VERKOOPINFORMATIE NIEUWBOUW MAASVLAKTE PLAZA TE ROTTERDAM

VERKOOPINFORMATIE NIEUWBOUW MAASVLAKTE PLAZA TE ROTTERDAM Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. Postbus 24040 3007 DA ROTTERDAM tel. 010 424 88 88 www.ooms.com VERKOOPINFORMATIE NIEUWBOUW MAASVLAKTE PLAZA TE ROTTERDAM 2 VERKOOPINFORMATIE MAASVLAKTE PLAZA TE

Nadere informatie

HAVENS EN DE REIS VAN BONTEKOE

HAVENS EN DE REIS VAN BONTEKOE EN 28 december EN Inleiding Schepen vertrekken of leggen aan. Op de kade wordt gezwaaid en afscheid genomen. En wie na een lange reis terugkeert, wordt begroet door de thuisblijvers. De zee oefent een

Nadere informatie

Atjehstraat 68 B ROTTERDAM

Atjehstraat 68 B ROTTERDAM Atjehstraat 68 B ROTTERDAM Vraagprijs: 119.000 k.k. MAARTENMakelaardij E maarten@maartenmakelaardij.nl Vestigingsadres Bezoekadres (op afspraak) T 010 818 14 87 Burgemeester Hoffmanplein 51 Weena 290 M

Nadere informatie

Licht 2/3-kamerappartement met fantastisch uitzicht! Veembroederhof 181 in Amsterdam

Licht 2/3-kamerappartement met fantastisch uitzicht! Veembroederhof 181 in Amsterdam Licht 2/3-kamerappartement met fantastisch uitzicht! Veembroederhof 181 in Amsterdam Algemeen: Het betreft heerlijk ruim en licht tweekamerappartement (voorheen drie kamers!) van circa 115 m² met een fantastisch

Nadere informatie

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het laatste stuk onontgonnen gebied in het zuid-oosten van de provincie Groningen was niet in handen van de provincie maar van de stad Groningen.

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

15 e Maritieme Studiereis van Vereniging De Binnenvaart. 17-daagse reis Paraguay

15 e Maritieme Studiereis van Vereniging De Binnenvaart. 17-daagse reis Paraguay 15 e Maritieme Studiereis van Vereniging De Binnenvaart 17-daagse reis Paraguay Unieke reis naar één van de minst ontdekte landen ter wereld: Paraguay. Er is slechts 1 rechtstreekse vlucht vanuit Europa

Nadere informatie

LEUVEPAVILJOEN. MARITIEM DISTRICT

LEUVEPAVILJOEN. MARITIEM DISTRICT LEUVEPAVILJOEN. MARITIEM DISTRICT INHOUD. HET LEUVEPAVILJOEN; EEN NIEUWE HOTSPOT IN HET MARITIEM DISTRICT DRIE FUNCTIES HET ONTWERP ONTWIKKELINGEN IN HET MARITIEM DISTRICT EN COOL-ZUID AANPAK BUITENRUIMTE

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!!

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! Je kan er heel veel over vertellen. Zorg dus voor structuur. Hier heb je een aantal vragen. Deze vragen helpen je om je spreekbeurt over

Nadere informatie

REFERENTIELIJST. Status per: 3 e kwartaal 2011 Referentie: 700.000/GJ/110826

REFERENTIELIJST. Status per: 3 e kwartaal 2011 Referentie: 700.000/GJ/110826 REFERENTIELIJST Status per: 3 e kwartaal 2011 Project: Stadhuis Den Haag Locatie: Den Haag. Realisatie: 1990. Concept: Gebouw koeling met gebruikmaking van de natuurlijke grondwater temperatuur. Debiet:

Nadere informatie