HAVEN VAN WERELDKLASSE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAVEN VAN WERELDKLASSE"

Transcriptie

1 rotterdam HAVEN VAN WERELDKLASSE

2 Rotterdam, haven van wereldklasse De entree tot Noordwest-Europa. Zo kun je Rotterdam zien. Letterlijk alles wordt via de haven van Rotterdam vervoerd. Van appels tot auto s, en van computers tot grondstoffen voor de chemische industrie. Rotterdam dankt zijn positie aan zijn ligging aan de monding van de Rijn. Via het water en over land vinden goederen hun weg naar zo n 460 miljoen Europeanen. Per binnenvaartschip, vrachtauto, trein, pijpleiding of kustvaarder. De haven van Rotterdam strekt zich uit over een gebied van 40 kilometer tussen het hart van de stad en de Noordzee. Sommige havens zijn zo diep dat de grootste schepen, met een diepgang tot 24 meter, er terecht kunnen. Ze hoeven geen sluizen te passeren en kunnen dus snel afmeren aan de kade. Rotterdam is meer dan een doorvoerhaven. Veel goederen worden in Rotterdam verwerkt tot andere producten. Raffinage van olie, productie van kunststoffen, uitpakken van containers en samenstellen van ladingpakketten, verpakken van fruit in de hoeveelheden die de groothandel wenst, enzovoorts. De in het haven- en industriegebied geproduceerde goederen en diensten hebben een totale waarde van circa 11 miljard per jaar. Er werken veel mensen in de haven zelf en bij bedrijven die op één of andere manier met de haven te maken hebben. Van sleepbootbemanning tot ict-ers die computerprogramma s maken om alle vervoersstromen in goede banen te leiden. Van oliehandelaren tot leveranciers van scheepsapparatuur. Van bouwers van kranen om schepen te lossen tot cateraars van rondvaartboten. Van vrachtwagenchauffeurs tot procesingenieurs in de chemie. Bij elkaar werken zo n (bron: Nationale Havenraad, 2006) mensen in de haven. De haven brengt ook op een andere manier geld in het laatje: jaarlijks draagt het Havenbedrijf, de beheerder van de haven, zo n 70 miljoen van zijn winst af aan aandeelhouders, de gemeente Rotterdam en het rijk.

3 natte bulk, olie en chemie Olietankers leveren hun ruwe olie veelal af bij de Maasvlakte Olie Terminal. Van daar wordt de olie per pijpleiding naar vijf raffinaderijen in de Europoort en de Botlek getransporteerd. Hiervan maakt men allerlei olieproducten en grondstoffen voor de chemische industrie. Die gaan vervolgens per pijpleiding, binnenschip, spoor of tankauto naar het achterland. Zo gaat kerosine voor vliegtuigen per pijpleiding naar Schiphol. Kustvaarders transpor teren veel olie- en chemieproducten naar overzeese havens. Chemische bedrijven in Rotterdam zijn gespecialiseerd in het maken van grote hoeveelheden halfproducten. Elders maakt men daarvan de eindproducten die de consument in de winkel vindt: van plastic gebruiksvoorwerpen tot verf. DISTRIbutieparken In de haven van Rotterdam zijn drie distributiecentra, in de Botlek, de Eemhaven en op de Maasvlakte. In grote loodsen worden producten zoals sportschoenen, patat en autobanden tijdelijk opgeslagen, verpakt en verzendklaar gemaakt naar de wensen van de detailhandel. Huishoudelijke apparaten krijgen bijvoorbeeld de handleiding en stekker van het land van bestemming. Vanuit de distributiecentra worden de goederen per trein, vrachtwagen, zee- en binnenvaartschip verder gedistribueerd door heel Europa.

4 natte bulk, olie en chemie distributieparken kolen en ertsen stukgoed en Containers fruit overige activiteiten Prinses Alexiahaven Prinses Arianehaven Prinses Amaliahaven Prinses Margriet haven FutureLand kolen en ertsen In de Europoort, de Botlek en op de Maasvlakte vindt overslag van steenkool en ertsen plaats. IJzererts gaat vooral naar het Duitse Ruhrgebied. Daar wordt er staal van gemaakt voor onder andere de Duitse auto-industrie. Verreweg de meeste steenkool vindt zijn weg naar elektriciteitscentrales in Nederland en Duitsland. Veel West-Europese kolenmijnen zijn de laatste jaren gesloten. Deze belangrijke brandstof voor elektriciteitscentrales komt daarom nu uit landen als Zuid-Afrika, Canada en Australië en wordt via Rotterdam aangevoerd.

5 s t u kg o e d e n c o n ta i n e rs Een container is een standaard laadkist voor stukgoed. Vrijwel alles wat in een container past, wordt per container vervoerd. Van computers tot ingevroren vis. Containers passen precies op een vrachtwagen of goederenwagon. Binnenvaartschepen nemen ongeveer de helft van het vervoer van en naar het achterland voor hun rekening. Een groot containerschip kan meer dan containers vervoeren. Op drie bedrijfsterreinen met de naam distripark vinden distributiewerkzaamheden plaats. Daarbij worden producten tijdelijk opgeslagen, verpakt en verzendklaar gemaakt naar de wensen van de detail handel: huishoudelijke apparaten krijgen bijvoorbeeld de handleiding en stekker van het land van bestemming.

6 Rotterdam Port Experience Havenbedrijf Rotterdam fru i t In de Merwehaven (Fruitport) meren schepen af met fruit, groenten en vruchtensappen. Bedrijven in dit gebied zijn gespecialiseerd in de open overslag van voedsel. Daarvoor beschikken ze over grote koelloodsen. Kiwi s uit Nieuw-Zeeland, druiven uit Zuid-Afrika en appels uit Chili vinden hun weg naar de winkels in een groot deel van West-Europa. Door de aanvoer van overzee ligt er het hele jaar door verse groente en fruit in de winkel.

7 BELEEF DE HAVEN ZELF De Rotterdamse haven heeft ook recreanten van alles te bieden. Het Havenbedrijf Rotterdam maakte drie afwisselende fietsroutes die mensen in staat stellen om zelf de haven te ontdekken en beleven. Fietsend over de Landtong (route 1) start met een overtocht per veerpont van Maassluis naar Rozenburg en toont verrassend veel natuur tegen het decor van de haven. Met Pierewaaien door de Stadshavens (route 2) krijgen fietsers een vleugje van de romantische haven van vroegere tijden mee. En als sluitstuk biedt Ontdek de Maasvlakte (route 3) vier verschillende rondjes in de moderne haven. Maar ook in het hart van de stad vind je een spectaculaire havenattractie: Rotterdam Port Experience aan het Willemsplein. En FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, neemt je mee in de aanleg van dit nieuwe stukje Nederland. van oude haven tot MAASVLAKTE 2 Rotterdam is al eeuwenlang scharnierpunt in het vervoer van goederen en personen. Tot het eind van de 19e eeuw vinden de havenactiviteiten vooral plaats op de noordoever van de Nieuwe Maas. Veel namen in het centrum van de stad herinneren daar nog aan, zoals Oude Haven en Wijnhaven. De economie groeit sterk vanaf de tweede helft van de 19e eeuw door de Industriële Revolutie. Nieuwe havens worden gegraven aan de westkant van de stad en op de zuidoever. Niet alleen goederen vinden hun weg van en naar Rotterdam, ook honderdduizenden Europese emigranten schepen hier in met Amerika als bestemming. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw

8 worden de Botlek en de Europoort aangelegd. Daarmee strekt het haven- en industriegebied zich uit tot de Noordzee. In de jaren zeventig is de Maasvlakte aangelegd in zee. Daar komt binnenkort Maasvlakte 2 bij om ruimte te bieden aan de ontwikkeling van de containersector en de chemie. HAVENBEDRIJF ROTTERDAM Havenbedrijf Rotterdam is het bedrijf dat, met 1200 betrokken collega s, werkt aan het versterken van de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven. De haven van vandaag en morgen. Alle (inter)nationale ondernemingen die hier actief zijn, hebben het allergrootste belang bij een bereikbare en duurzame haven van Rotterdam, die kan blijven groeien. Het Havenbedrijf biedt daarom alles wat nodig is voor de vlotte en veilige doorvoer van grondstoffen en goederen, heeft oog voor de werk- en leefomgeving in de haven én investeert doorlopend in bestaand en nieuw havengebied, zoals Maasvlakte 2. Zo werken onze commerciële en nautische medewerkers samen met het bedrijfsleven aan de haven van wereldklasse. Jaarlijks doen zo n zeeschepen en binnenvaartschepen Rotterdam aan. Het scheepvaartverkeer wordt met radar gevolgd en begeleid. Het systeem is te vergelijken met de luchtverkeersleiding. Op het water houden patrouilleboten, uitgerust met onder andere blusinstallaties, een oogje in het zeil. En dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Daarnaast heeft het Havenbedrijf een inspectiedienst om het transport van gevaarlijke stoffen nauwlettend in de gaten te houden. Veiligheid en aandacht voor het milieu staan bij het Havenbedrijf hoog in het vaandel.

9 de haven in cijfers Zo n zeeschepen doen jaarlijks de haven van Rotterdam aan, evenals binnenvaartschepen. In de haven werken zo n mensen (bron: Nationale Havenraad, 2006). Rotterdam is de grootste haven van Europa. Op dit moment wordt hier jaarlijks ongeveer 420 miljoen ton goederen overgeslagen. Het haven- en industriegebied van Rotterdam is, inclusief de inmiddels gestarte (september 2008) uitbreiding van Maasvlakte 2, bijna twee keer zo groot als de stad Den Haag. 100 miljoen ton ruwe aardolie passeert jaarlijks de haven. Dat is 65 keer de inhoud van voetbalstadion De Kuip. Met de 10 miljoen TEU (eenheidsmaat) containers die jaarlijks in Rotterdam worden vergeslagen kun je een aaneengesloten rij rond de wereld maken. In het meest westelijke deel van de haven kunnen de grootste zeeschepen afmeren. Zij hebben een diepgang tot 24 meter, oftewel een flatgebouw van 8 verdiepingen. Eén van de grootste schepen die Rotterdam aandoen is de Berge Stahl, 360 meter lang (3,5 voetbalveld) en 65 meter breed. Het schip vervoert ijzererts en vaart op en neer tussen Brazilië en Rotterdam. Rotterdam is de belangrijkste Europese haven voor de invoer van kolen, de brandstof van veel energiecentrales in Nederland en Duitsland. Dagelijks transporteren zo n 200 vrachtwagens vanuit Rotterdam vers fruit en groenten, aangevoerd per zeeschip, naar alle uithoeken van Europa. Eén op de twee Europeanen drinkt vruchtensap dat via Rotterdam Europa is binnengekomen. Zo n Amerikaanse, Europese, Japanse en Koreaanse auto s vinden jaarlijks hun weg vanuit Rotterdam naar dealers in heel Europa.

10 HAVENBEDRIJF ROTTERDAM Doel van het Havenbedrijf Rotterdam is de versterking van de concurrentie positie van de Rotterdamse haven als logistiek knooppunt én industriecomplex van wereldniveau. Niet alleen in omvang, maar ook in kwaliteit. De kerntaken van het Havenbedrijf Rotterdam zijn de duurzame ontwikkeling, beheer en exploitatie van de haven en het handhaven van de vlotte en veilige afhandeling van de scheepvaart. Feiten en cijfers van het Havenbedrijf Rotterdam en de Rotterdamse haven: Havenbedrijf Rotterdam: werknemers, omzet ca. 450 miljoen. Havengebied: ca ha (waarvan ha bedrijfsterreinen, ha water en ha (spoor)wegen, leidingstroken en groen). Lengte haven gebied is ca. 40 km. Directe werkgelegenheid: ruim arbeidsplaatsen. Goederenoverslag: ruim 400 miljoen ton goederen per jaar. Scheepvaart: ca zeeschepen en binnenvaartschepen per jaar. Tekst Corporate Communication Strategy, Havenbedrijf Rotterdam Contact , Fotografie Freek van Arkel, Eric Bakker en Aeroview, Rotterdam Ontwerp Smidswater Druk OBT, Schiedam Augustus 2009

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling)

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling) Mainport Rotterdam (Naam leerling) (Klas leerling) NAAM: KLAS: Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten op de buizen en bekijk de film op de grote

Nadere informatie

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS:

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS: ANTWOORDBLAD Mainport Rotterdam NAAM: (Naam leerling) KLAS: _(Klas leerling) Mainport Rotterdam WERKBLAD Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten

Nadere informatie

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM

PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM PLEZIERVAART VEILIG VAREN DOOR ROTTERDAM WELKOM IN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Je vaart in Rotterdam als het ware op een snelweg voor de scheepvaart. Zee- en binnenvaartschepen varen veel sneller dan je denkt

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Nederland transportland (VHBO klas 2) Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ivar Prins 18 August 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/64705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven!

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Werkboek voor PORT RANGERS Haven Taaltocht Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Tekst 1: Wat is een haven? De Haven van Rotterdam Rotterdam is een havenstad. Maar wat is een haven eigenlijk?

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Het oog wil ook wat EEN HAVEN VAN WERELDKLASSE WIL ER OOK ZO UITZIEN. Uitgave. Havenbedrijf Rotterdam N.V., Postbus 6622, 3002 AP Rotterdam

Het oog wil ook wat EEN HAVEN VAN WERELDKLASSE WIL ER OOK ZO UITZIEN. Uitgave. Havenbedrijf Rotterdam N.V., Postbus 6622, 3002 AP Rotterdam Het oog wil ook wat Uitgave Havenbedrijf Rotterdam N.V., Postbus 6622, 3002 AP Rotterdam EEN HAVEN VAN WERELDKLASSE WIL ER OOK ZO UITZIEN T 010-252 10 10 E I info@portofrotterdam.com www.portofrotterdam.com

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Waarom is de olie opslag en olieverwerkende industrie èèn van de belangrijkste pijlers van de Rotterdamse haven?

Waarom is de olie opslag en olieverwerkende industrie èèn van de belangrijkste pijlers van de Rotterdamse haven? Werkstuk door een scholier 2581 woorden 10 februari 2003 4,4 80 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het mij fascineert dat zo n groot deel van het al zo grote

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7-8 OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven in

Nadere informatie

Op ontdekkingstocht naar aardolie

Op ontdekkingstocht naar aardolie O p o n t d e k k i n g s t o c h t n a a r a a r d o l i e Op ontdekkingstocht naar aardolie Miljoenen jaren geleden De mens heeft in de loop van de tijd vele vormen van energie gebruikt: spierkracht,

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X 2 De x haven van Rotterdam werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom is

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

De haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam Korte lesomschrijving In deze les staat de vensterplaat over de haven van Rotterdam centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat hoe deze haven zich heeft kunnen ontwikkelen

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Haven Amsterdam Gateway to Europa

Haven Amsterdam Gateway to Europa IJ (voor 1850) Haven Amsterdam Gateway to Europa Jan Egbertsen 26 september 2011, Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Amsterdam Noordzeekanaalgebied (rond 1875) Overzicht

Nadere informatie

HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V.

HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. HAVEN IN CIJFERS Goederenoverslag Totale goederenoverslag in Rotterdam, 2010-2010 Agribulk 8,4 8,3 10,4 IJzererts en schroot 39,8 23,3 44,0 Kolen 24,1 24,8 28,6 Overig massagoed, droog 12,3 10,2 12,0 Subtotaal

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE SPREEKBEURT 1/8 Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE Q8KPE is gelegen in Rotterdam Europoort. De locatie Europoort heeft de grootste haven ter wereld waar veel producten worden gemaakt en verhandeld. Voor

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW ANTWOORDEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 13 februari keer beoordeeld INHOUDSOPGAVE. Inleiding. 1. Hoe is de Rotterdamse haven ontstaan?

6.5. Boekverslag door T woorden 13 februari keer beoordeeld INHOUDSOPGAVE. Inleiding. 1. Hoe is de Rotterdamse haven ontstaan? Boekverslag door T. 4004 woorden 13 februari 2008 6.5 63 keer beoordeeld Vak Economie INHOUDSOPGAVE Inleiding 1. Hoe is de Rotterdamse haven ontstaan? 2. A. De organisatie van de haven? B. Beschrijving

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE

BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN X MAASVLAKTE 2 x haven van Rotterdam De werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven Profielwerkstuk door een scholier 3036 woorden 12 december 2005 6,6 53 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 3) Wat is de Economische betekenis van de Rotterdamse

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Halfjaar bericht 2013

Halfjaar bericht 2013 Halfjaar bericht 2013 Financieel resultaat gelijk OVERSLAG HAVEN ROTTERDAM LICHT AFGENOMEN De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is het eerste halfjaar 0,9% afgenomen ten opzichte van het eerste

Nadere informatie

Titeldia Marijn van Schoote

Titeldia Marijn van Schoote Marijn van Schoote Haven- en industriegebied Meer dan 40 kilometer! 2 Rotterdamse haven: motor van de economie Havengebied: 12.643 ha (netto 5,978 ha) Werkgelegenheid: 175.000 mensen Toegevoegde waarde

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens

Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens Opstel door een scholier 1242 woorden 20 januari 2009 6,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Vragen bedrijven Geef van elk bezocht bedrijf aan. 1. Waar

Nadere informatie

Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari 2006 5 87 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Interactieve tentoonstelling: Kleur: Rood 1. Wat gebeurt er met de ruwe olie in een raffinaderij? Er worden

Nadere informatie

De haven van Rotterdam is op grond van activiteiten te beschrijven als een industrie- en distributiehaven.

De haven van Rotterdam is op grond van activiteiten te beschrijven als een industrie- en distributiehaven. Werkstuk door een scholier 3936 woorden 7 maart 2000 6,4 634 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Dit werkstuk gaat over het havengebied Rotterdam. Wij hebben op school een excursie naar het havengebied

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I TRANSPORT EN INFRASTRUCTUUR figuur 4 Goederenvervoer over het Amsterdam-Rijnkanaal Amsterdam Oranjesluizen IJ-meer Aantal containers in beide richtingen van het Amsterdam-Rijnkanaal 250000 200000 Prinses

Nadere informatie

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam Werken bij Havenbedrijf Amsterdam De Amsterdamse haven Als vierde haven van West-Europa speelt de Amsterdamse haven een belangrijke rol in de regionale en nationale economie. Door de strategische ligging

Nadere informatie

WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015

WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015 WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015 1 PROVINCIE BRABANT BELANGRIJK VOOR ROTTERDAM! Rotterdam-Noord-Brabant:

Nadere informatie

WerKBLad Mainport rotterdam naam: KLaS: _

WerKBLad Mainport rotterdam naam: KLaS: _ WERKBLAD Mainport Rotterdam NAAM: KLAS: Mainport Rotterdam WERKBLAD Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten op de buizen en bekijk de grote film

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKT 2 I GRUIK LSRIF PRIMAIR ODRWIJS GROP 7-8 ATWOORD D ROTTRDAMS HAV GROIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven in ederland. De handel

Nadere informatie

De Zeeuwse haven LADINGEN 2007 DE MOTOR VAN DE ECONOMIE

De Zeeuwse haven LADINGEN 2007 DE MOTOR VAN DE ECONOMIE De Zeeuwse haven DE MOTOR VAN DE ECONOMIE De motor van de regionale economie Wist u dat Zeeland Seaports, het havengebied van Borsele, Terneuzen en Vlissingen het derde grootste havengebied van Nederland

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam bron 4 Den Haag Rotterdam Legenda: zandwinningsgebied landaanwinningsgebied (Tweede Maasvlakte) haven- en industriegebied

Nadere informatie

Branche Update: Container terminals

Branche Update: Container terminals Branche Update: Container terminals Economisch Bureau Sector & Commodity Research Nadia Menkveld +31 206 286441 Concurrentiepositie haven van belang voor terminal Hoewel de overslag in de haven van Rotterdam

Nadere informatie

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven? Kan je spelen met de cijfers van de haven van Antwerpen? Bekijk de volgende documenten en ook het brochuurtje

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Mainports: Rotterdam en Schiphol

Werkstuk Aardrijkskunde Mainports: Rotterdam en Schiphol Werkstuk Aardrijkskunde Mainports: Rotterdam en Schiphol Werkstuk door een scholier 2484 woorden 21 januari 2004 6,4 108 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Mainport Schiphol en Rotterdam worden wel Mainports

Nadere informatie

Jaarmonitor goederenvervoer

Jaarmonitor goederenvervoer Jaarmonitor goederenvervoer Goederenvervoer blijft groeien in 2018 In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vanuit, naar en in Nederland vervoerd. Dit was een stijging van 1,2 procent in vergelijking met

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Havenvisie 2030 Drechtsteden 5 april 2011

Havenvisie 2030 Drechtsteden 5 april 2011 Havenvisie 2030 Drechtsteden 5 april 2011 1 Doel Havenvisie 2030 Richting geven aan de verdere ontwikkeling van de Rotterdamse mainport. Zekerheid en perspectief bieden aan klanten, burgers, overheden

Nadere informatie

Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep

Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep Binnenvaart anno 2014 - Schepen / Varen - Inland terminals - Toegevoegde waarden Toekomstbeeld van transporten - Schaalvergroting

Nadere informatie

De EU stimuleert deze diensten omdat ze minder transport over de [weg] wil hebben. Ze worden [snelwegen over zee] genoemd.

De EU stimuleert deze diensten omdat ze minder transport over de [weg] wil hebben. Ze worden [snelwegen over zee] genoemd. Samenvatting door Rick 2234 woorden 18 juni 2016 6.4 27 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Samenvattingen De Geo dl 2V 8e editie HOOFDSTUK 6 Nederland in de wereld 1 De haven van Rotterdam

Nadere informatie

Kansrijke beroepen en sectoren in de regio Mainport Rotterdam. Studiemiddag positieve doorstroom vo-mbo 22 maart 2018

Kansrijke beroepen en sectoren in de regio Mainport Rotterdam. Studiemiddag positieve doorstroom vo-mbo 22 maart 2018 Kansrijke beroepen en sectoren in de regio Mainport Rotterdam Studiemiddag positieve doorstroom vo-mbo 22 maart 2018 1 Inhoud presentatie Doel van het EIC Loket tussen scholen en bedrijven EIC Havenprogramma

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 2285 woorden 27 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Mainport Rotterdam

5,4. Werkstuk door een scholier 2285 woorden 27 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Mainport Rotterdam Werkstuk door een scholier 2285 woorden 27 februari 2002 5,4 105 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Mainport Rotterdam De Rotterdamse haven heeft een lengte heeft van 40 km.en een oppervlakte van 10.500

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

EXACT. Wat doe je als procesoperator: -ze nemen een monster van experimenten. -machines besturen. Wat hebben we deze les gedaan?

EXACT. Wat doe je als procesoperator: -ze nemen een monster van experimenten. -machines besturen. Wat hebben we deze les gedaan? EXACT Wij hebben vandaag een presentatie gekregen van EXACT. We hebben allerlei opdrachten moeten maken. EXACT had ook een proefje voor ons in petto. Pauline van CO3 gaf ons de les, ze gaf ons uitleg wat

Nadere informatie

Functie Profiel. Manager Operatie

Functie Profiel. Manager Operatie Functie Profiel Manager Operatie Bedrijf De Amsterdamse haven is een van s werelds belangrijkste logistieke knooppunten. Het maakt deel uit van de grootste airport-seaport-city combinatie in Europa. Een

Nadere informatie

Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012

Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012 Samenwerking in de Delta. Jaap Jelle Feenstra Hoofd Public Affairs HbR 29 nov 2012 Haven- en Industrie Complex = HIC Mainport Rotterdam incl Dordrecht + Waal-/Eemhaven 1 Containers Shortsea Forest products

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door F woorden 23 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Geografische ligging. Centraal

5.8. Boekverslag door F woorden 23 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Geografische ligging. Centraal Boekverslag door F. 1360 woorden 23 februari 2002 5.8 214 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Geografische ligging Centraal Antwerpen heeft de beste ligging als haven in Europa. Wat betreft de ligging

Nadere informatie

Portbase Terminal en Depot Selector

Portbase Terminal en Depot Selector Portbase Terminal en Depot Selector Services Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven Economie CHINA NU Tekst: Judith van de Bovenkamp Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven De eerste Chinezen in Nederland vestigden zich in 1911 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Zij werden vooral

Nadere informatie

1 Industrie en verkeer in de zeehavens

1 Industrie en verkeer in de zeehavens 1 Industrie en verkeer in de zeehavens We onderzoeken nu een aantal belangrijke industriegebieden en zeehavens. Eerst gaan we nader in op de kenmerken van de Antwerpse haven en daarna vergelijken we deze

Nadere informatie

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015 WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, Inhoud: In het komende half uur: Korte introductie; Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en pijpleidingen Deltaplan

Nadere informatie

Jos van der Graaf B.V.

Jos van der Graaf B.V. Jos van der Graaf B.V. Ketenanalyse Dieselverbruik Auteurs Eindverantwoordelijk : M. Wanner en J.K. Hoogendijk : E.A. van der Graaf IKZ05 Jos van der Graaf Ketenanalyse Dieselverbruik Revisie 0 Datum 10-09-2018

Nadere informatie

Overslagcijfers Rotterdam 2014

Overslagcijfers Rotterdam 2014 Overslagcijfers Rotterdam 2014 Allard Castelein President-directeur Havenbedrijf Rotterdam 1 Samenvatting overslag 2014 +1%, 445 miljoen ton Een jaar met grote verschillen tussen marktsegmenten: Droog

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Samenwerken aan Wereldklasse Havenbedrijf Rotterdam

Samenwerken aan Wereldklasse Havenbedrijf Rotterdam Samenwerken aan Wereldklasse Havenbedrijf Rotterdam 1 Achtergrond Daniëlle van der Sluijs 43 jaar, 2 kinderen, getrouwd Bedrijfskunde (EUR), Postdoc Controllersopleiding (VU) 9 jaar Numico, laatste 5 jaar

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 9 Mainport Rotterdam

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 9 Mainport Rotterdam Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 9 Mainport Rotterdam Samenvatting door een scholier 1764 woorden 29 januari 2006 4,8 12 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde Hoofdstuk

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

ROTTERDAM BIOPORT. Frans Jan Hellenthal Business Developer Havenbedrijf Rotterdam 8 december 2011

ROTTERDAM BIOPORT. Frans Jan Hellenthal Business Developer Havenbedrijf Rotterdam 8 december 2011 ROTTERDAM BIOPORT Frans Jan Hellenthal Business Developer Havenbedrijf Rotterdam 8 december 2011 Havenbedrijf Rotterdam N.V. Structuur: Overheids-N.V., aandeelhouders: de gemeente (70%) en het Rijk (30%)

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over ECT

Alles wat je wilt weten over ECT Alles wat je wilt weten over ECT voor je werkstuk of spreekbeurt?! Welkom bij ECT Met leerzame filmpjes Ga je voor school een werkstuk of een spreekbeurt maken? Ben je nieuwsgierig naar de haven en de

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range Januari - Juni 2013-2014 Pagina: 1 Totale Goederenoverslag Hamburg 38.299 29.811 68.109 39.972 32.637 72.609 4.500 6,6 Bremerhaven 19.754 20.009 39.763

Nadere informatie

Profielwerkstuk Economie Mainport Rotterdam

Profielwerkstuk Economie Mainport Rotterdam Profielwerkstuk Economie Mainport Rotterdam Profielwerkstuk door een scholier 4682 woorden 16 mei 2006 6,4 71 keer beoordeeld Vak Economie 1. De Geschiedenis van de Rotterdamse haven We kunnen de Geschiedenis

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - LAND IN ZEE

Lesbrief. aardrijkskunde ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - LAND IN ZEE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam doorgevoerd naar

Nadere informatie

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 2e kwartaal

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 2e kwartaal Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 2e kwartaal 2014-2015 Totale Goederenoverslag Hamburg 39.972 32.637 72.609 38.884 31.928 70.812-1.797-2,5 Bremerhaven 19.188 19.658 38.846 18.477 18.093

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde

Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde Plan De veranderingen in de internationale oliemarkten Gevolgen voor ARA, rol van energiehub Energietransitie,

Nadere informatie

Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: Educatief Informatie Centrum te Rozenburg

Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: Educatief Informatie Centrum te Rozenburg Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: Educatief Informatie Centrum te Rozenburg Algemene informatie Locatie: EIC Noordzeew eg 6, 3181 ML Rozenburg Duur: 09.30 tot 12.00 uur of 13.00 tot 15.30 uur (2,5 uur)

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr.

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr. TRANSPORT 3.2 Schooljaar: 2015-2016 Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.2. De kenmerken van Transportmiddelen Hiernaast zie je een moderne

Nadere informatie

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016 SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE Een duurzame toekomst Ir. Thijs de Boer 23 Maart 2016 2 Introductie Beroepsvaart Visserij Recreatie (vaart) Toerisme Veerdiensten Binnenvaart Natuurlijk systeem Omgeving

Nadere informatie

Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: EIC Mainport Rotterdam

Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: EIC Mainport Rotterdam Port Rangers Haven TaalTrip Locatie: EIC Mainport Rotterdam Handleiding voor Taalgids * Indien nodig fungeert leerkracht als Taalgids 1 Algemene informatie Locatie: EIC Mainport Noordzeeweg 6, 3181 ML

Nadere informatie

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 4e kwartaal

Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 4e kwartaal Aan- en afvoer van goederen Hamburg Le Havre range 4e kwartaal 2014-2015 Totale Goederenoverslag Hamburg 81.123 64.549 145.673 77.155 60.669 137.824-7.849-5,4 Bremerhaven 38.701 39.559 78.260 37.009 36.438

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie