Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR"

Transcriptie

1 graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR

2 Inhoudsopgave Inleiding 1. Het verkopen van je zaak 2. Reclame 3. Promotieplan 4. Public relations 5. Publiciteit 6. De valkuil 7. Ondernemingsplan

3 Inleiding Vooral bij de start van je zaak is het belangrijk om de aandacht van je toekomstige klanten te trekken. Op de een of andere manier moet je jezelf onderscheiden van je concurrenten. Door promotie kan je de andere vijf marktinstrumenten bekend maken bij je klanten. Je kan er bijvoorbeeld door promotie voor zorgen dat de klant weet dat je producten levert van prima kwaliteit, met een redelijke prijs, op een goede bereikbare plaats in de nabije omgeving, met een verzorgde presentatie en met behulp van goed personeel. Dit betekent dat promotie altijd het laatste marketinginstrument is dat door de ondernemer kan worden ingevuld. Ook acties moeten door een vorm van promotie bekend worden gemaakt. Promotie heeft zowel gevolgen op korte als op lange termijn. Een gevolg op korte termijn kan zijn dat klanten gebruik maken van een tijdelijke prijsverlaging (bv. uitverkoop) die door middel van promotie bekend is gemaakt. Dit leidt tot een verhoging van het klanten aantal en een hogere omzet. Je hoopt dat deze extra klanten na goed geholpen te zijn, gaan behoren tot de vaste klantenkring van jouw zaak. Om dit te bereiken, moet het personeel goed worden ingezet. Het personeel moet daarom goed op de hoogte zijn van de inhoud en het doel van de promotionele activiteiten. In deze lesmodule wordt gekeken naar middelen en mogelijkheden om je bedrijf onder de aandacht te brengen van klanten en mogelijke klanten.

4 1. Het verkopen van je zaak Promotie moet de aandacht trekken van je klanten. Om effectief aan promotie te kunnen doen heb je als ondernemer een aantal promotiemiddelen ter beschikking. Deze middelen kunnen gericht zijn op het product dat je verkoopt (reclame of promotionele acties) of op de zaak zelf (public relations en publiciteit). 2. Reclame Reclame is een vorm van betaalde, productgerichte, promotie die zich via de media richt op een groot publiek. In de reclame zal dus altijd een product van jouw zaak worden aangeboden. Reclame kun je op verschillende manieren indelen. - Niet- persoonsgebonden reclame bijvoorbeeld een advertentie; - Persoonsgebonden reclame bijvoorbeeld direct-mail Het verschil tussen deze twee is de manier waarop het je klanten bereikt. Bij een direct mail bijvoorbeeld kies jij als eigenaar van de onderneming wie je wilt benaderen. Vervolgens stuur je daar gericht iets heen. Een advertentie is voor iedereen die in aanraking komt met het tijdschrift of de krant waarin je hem hebt geplaatst. Naast bovengenoemd onderscheid kun je ook onderscheid maken op de inhoud van de reclame. Om een idee te geven van de verschillen vind je hieronder twee voorbeelden. - Themareclame heeft een lange termijn effect en heeft vaak een bepaald motto zoals Albert Heijn let op de kleintjes of bijvoorbeeld Even Apeldoorn bellen. - Actiereclame moet direct effect op leveren bijvoorbeeld door het aanbieden van een product tegen een lage prijs. Niet alle reclame heeft effect. Dit kun je heel gemakkelijk nagaan. Vraag maar eens aan een willekeurig persoon die net een reeks reclames voorbij heeft zien komen wat hij of zij gezien heeft. In de meeste gevallen kan hij/zij zich maar een derde van de reclames herinneren. Kortom als je reclame gaat maken moet het wel opvallen. Wanneer je als ondernemer gebruik wilt maken van het promotiemiddel reclame moet je hiervoor een promotieplan opstellen.

5 3. Promotionele activiteiten Maak, voor je tot actie overgaat een promotieplan en stel direct vast of je vooral streeft naar product of bedrijfsbekendheid. In het promotieplan ga je in op de volgende vragen: - Tot welke doelgroep ga ik me richten? Welke bestaande en nieuwe klanten ga ik benaderen? Hoe groot is deze doelgroep? - Welke boodschap wil ik overbrengen? Wat wil ik aan de doelgroep duidelijk maken? Wat is het doel van mijn promotieactie? - Welke planning hou ik aan? Wat moet ik regelen? Wanneer gaat de actie van start en hoe lang loopt de actie? - Welke media zet ik in en hoeveel (nieuwe) klanten wil ik daarmee bereiken? Kies ik voor een advertentie, een mailing, een radio- of tv-spot? - Hoe ga ik de respons van mijn promotieactie meten? Wat doe ik met reacties? TIP! Stel een promotiebudget vast. Hoeveel wil je in de komende tijd uitgeven aan de promotie? Welke (nieuwe) klanten wil ik bereiken? Maak een overzicht van de (nieuwe) klanten die je wilt bereiken. Stel vast uit welke aantallen deze doelgroep bestaat en hoeveel procent daarvan minimaal op de actie moet reageren. Hulp nodig? Bij de Kamer van koophandel kan je in een persoonlijk gesprek je specifieke vragen voorleggen. Wat moet de actie opleveren? Wil je je (toekomstige) klanten alleen nieuwsgierig maken, hen informeren of iets laten opvragen of bestellen? Formuleer het doel van je acties in actieve werkwoorden; de doelgroep moet bestellen, je site bekijken, informatie opvragen, etc. Zo kan je straks ook bekijken wat het effect van je promotie is geweest. Welke planning houdt u aan? Zorg voor een goede timing en voorbereiding van de promotieactie. Stel een begin- en einddatum vast. Houd als dat relevant is, rekening met seizoenen of vakanties en kijk wat je concurrenten doen. Is je zaak voorbereid op de uitvoering van de actie en op de respons? Heb je voldoende voorraad? Is je personeel bekend met de reclame aanbiedingen? Welke media ga ik inzetten? Een eenduidig advies over mediakeuze bestaat niet. De keuze hangt af van je product of dienst, doelgroep, doel, tijd en budget. Zet als het even kan meerdere media naast elkaar in, om meer op te vallen. Voor informatie over tarieven kan je terecht bij redacties of het Handboek van de Nederlandse Pers en Publiciteit raadplegen.

6 Voorbeeld van hoe je zo n schema zou kunnen maken: Schema kenmerken van media Medium Voorbeeld Kenmerk Voordeel Nadeel Direct mail Verkoopbrief Persoonlijk gericht Hoge Overload, snel herinneringsscore opzij gelegd Betaald Kranten, bladen, Abonnementen: Lezer neemt Doelgroep gericht drukwerk vakbladen consument heeft relatief veel tijd adverteren erom gevraagd moeilijk (uitzondering: vakbladen) Onbetaald Huis-aan-huis Ongeadresseerd Breed bereik Doelgroep gericht drukwerk bladen en folders drukwerk, er is adverteren niet om gevraagd moeilijk door de ontvanger Hoe meet je response? Een promotieactie is een flinke investering in tijd en geld. Hoe zorg je ervoor dat je de reacties van klanten (respons) effectief kunt meten en van deze reacties kunt leren? Vooraf - Formuleer je doelen, je doelgroep en het beoogde bereik zo precies mogelijk. Alleen dan kan je achteraf vaststellen of je de doelen hebt bereikt.; - Geef (toekomstige) klanten een reactiemogelijkheid. Voorbeelden: antwoordcoupon, adres, (gratis) telefoonnummer, kortingsbon. Codeer schriftelijke uitingen als een antwoordcoupon, zodat u weet uit welk medium ze komen. Achteraf - Registreer de binnengekomen respons in een database; - Houdt de herkomst (schriftelijk, telefonisch, internet of anders) en de aard van de respons bij; - Valt de respons op een mailing je tegen? Bel de geadresseerden na. Herinner ze aan de mailing of informeer waarom ze (nog) niet hebben gereageerd; - Stel een periode vast waarin je klanten vraagt hoe ze aan de bedrijfsgegevens zijn gekomen; - Bereken wat de kosten per actie zijn geweest en welke opbrengst (in aantal en aard van de reacties en in omzet) daar tegenover staat. Zo kan je de effecten van de inzet van verschillende media met elkaar vergelijken; - Evalueer de actie kort. Welke doelen zijn bereikt en welke niet? Wat is daarvan de oorzaak? Welke acties waren effectief en welke niet? Wat zijn leerpunten voor een volgende actie?

7 Promotionele acties Een promotionele actie is een kortdurende promotie activiteit. Promotionele acties zijn bijvoorbeeld het uitdelen van gratis monsters van je product, het houden van wedstrijden die zijn verbonden aan de koop van je product of een tijdelijke prijsverlaging en een hoeveelheidskorting. Als nieuweling in de markt zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen de openingsreclamecampagne vergezeld te laten gaan met een openingsstunt of een promotionele actie. Bijvoorbeeld een klant krijgt korting bij het inleveren van een bon, verkregen uit de openingsreclamecampagne. 4. Public relations Iedere onderneming moet op de een of andere manier goede contacten opbouwen en onderhouden met iedereen die voor de onderneming van belang is bijvoorbeeld personeel, leveranciers en klanten. Denk hierbij aan een maandelijkse personeelsborrel of een nieuwjaarsreceptie voor het personeel. Voorbeeld: Een productiebedrijf in elektronische producten bestaat 5 jaar en besluit dat klanten ook moeten delen in de feest vreugde. Alle klanten van de afgelopen 5 jaar worden uitgenodigd en op een feestelijk manier ontvangen. 5. Publiciteit Publiciteit (ook free publicity genoemd) wordt verzorgd door een medium (bv. de krant) dat niet afhankelijk is van jouw zaak, het kost je daarom ook geen geld. Dit klinkt positief, maar het nadeel hiervan is dat je als ondernemer geen invloed kan uitoefenen wat er over jouw onderneming geschreven wordt. Men kan ook negatieve dingen schrijven. Voorbeeld: Je hebt binnenkort de opening van je bedrijf. Vraag aan een plaatselijke krant of ze een stukje over je bedrijf en je producten willen schrijven. Presentatie en reclame Alle boodschappen die je uitzendt naar de doelgroep moeten een éénduidig beeld van de onderneming laten zien. Het dus niet alleen om de inhoud van de boodschap, maar de vormgeving is minstens zo belangrijk. De basis voor het uiterlijk wordt vastgelegd in een huisstijl. Hierin zijn alle elementen vastgelegd waarmee je je presenteert. Enkele voorbeelden hiervan zijn het uiterlijk van het briefpapier, de stijl van de etalage, de elementen voor het bord aan de voorgevel, de bestickering van de bedrijfsauto, de advertenties en folders, en soms zelfs het ontwerp voor de kleding van het personeel en de aankleding van het pand. 6. De valkuil Inefficiënt reclame maken Doe gericht aan promotie. De vraag is hoe krijg je (nieuwe) klanten zover dat ze een product of dienst van je afnemen? Geld is hierbij niet alles. Een reclamecampagne van een miljoen kan jammerlijk mislukken, terwijl een kleinschalige promotieactie veel extra klanten kan opleveren. Een effectieve promotie van het product of dienst betekent dat je de meerwaarde overtuigend

8 brengt, via de juiste media en op het meest geschikte moment. TIP! Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de promotie van je producten of diensten. Leer van de fouten en successen van anderen. Hieronder vind je nog enkele tips op een rijtje. - Het gaat niet om jouw smaak, maar om die van uw doelgroep. Marketing, is inspelen op de behoeften van de klant; - Wees eerlijk. Beloof niet meer dan je kan waarmaken. Anders ben je je klant onherroepelijk kwijt; - Investeer in originaliteit. Kan je die zelf niet leveren, schakel dan een professional in. Geef liever iets meer uit dan dat je onopgemerkt blijft; - Wees herkenbaar. Roep in al je uitingen herkenning op; houd je consequent aan de huisstijl en zorg altijd dat van elke uiting de afzender duidelijk is; - Zorg voor een goede timing. Een mailing aan scholen in de vakantie is weggegooid geld. Stel je actie uit als de concurrent je net voor is geweest; - Mond-tot-mond reclame is een uitstekende manier om je product of dienst aan de man te brengen, maar deze vorm van publiciteit is niet te plannen. Wel kan je de kans op positieve mond-tot-mond reclame vergroten door regelmatig via de media naar buiten te treden. 7. Ondernemingsplan Promotie is een van de zes marketinginstrumenten. Hiermee kan je de klant beïnvloeden in zijn of haar koopgedrag. Bij de beïnvloeding van de klant op dit punt moet je in je plan letten op de volgende zaken: - Maak een promotieplan. Welk marktaandeel wil je realiseren? - Welke promotieactiviteiten ga je ondernemen? - Welke reclamevorm(en) ga je gebruiken (themareclame en/of actiereclame?) - Welke andere middelen ga je gebruiken bv. interne promotie, verpakkingsmateriaal enz.? - Hoe hoog zijn de promotiekosten (op jaarbasis)? - Op welke manier meet je de tevredenheid van de klanten?

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Personeel aannemen 3. Investeren of sparen 4. De valkuil

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Communicatiebeleid

Hoofdstuk 20. Communicatiebeleid Communicatiebeleid Hoofdstuk 20 Persoonlijke verkoop Persoonlijke communicatie en direct in spelen op wensen. Feedback krijgen over de producten. vinger aan de pols over de toekomst in brede zin. Nadeel

Nadere informatie

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk HANDBOEK Beautybusiness Sylvia van Kuijk Auteursrechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je bewust van je kracht

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis van je eigen zaak 2. Kritische succesfactoren voor een starter 3. De valkuil 4. Ondernemingsplan

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1 Uw bedrijf in beeld De manier waarop en de vorm waarin uw bedrijf zich presenteert, bepaalt in grote mate de beeldvorming van het bedrijf bij uw huidige en toekomstige relaties en klanten. Dit geldt voor

Nadere informatie

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe Marcomplan ZZPPS Merkant Communicatie Het Marcomplan Wat, waarom en hoe Inleiding: in het kort de theorie Marketing Product (dienst) Plaats (distributie) Prijs Personeel Promotie (verkoop, PR, reclame)

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

Marketingmix instrumenten Marketingcommunicatie

Marketingmix instrumenten Marketingcommunicatie Marketingmix instrumenten Marketingcommunicatie Belangengroepen informeren over, overtuigen van en herinneren aan de organisatie en de marketingmix van de producten/diensten van een organisatie Communicatiemix

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in een reclame-uiting

De 10 meest gemaakte fouten in een reclame-uiting De 10 meest gemaakte fouten in een reclame-uiting Inleiding U wilt een reclameactie doen. Dat kan op verschillende manieren. Van huis-aan-huisfolder tot Facebook-advertenties. En van brievenbusreclame

Nadere informatie

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE

E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE E-book CHECKLIST IDEALE ADVERTENTIE Inhoudsopgave 01. Inleiding 02. Wat is een effectieve advertentie 03. Definities 04. Richtingbepalers van een goede advertentie Hoofdstuk 1 Inleiding Voorwoord Een advertentie

Nadere informatie

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen.

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen. Samenvatting door een scholier 835 woorden 27 oktober 2003 6,1 85 keer beoordeeld Vak Methode Economie In balans Hoofdstuk 9 economische begrippen. Marketing concept = het lokken van de consument om jou

Nadere informatie

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning.

Checklist CHECKLIST T.B.V. OPZETTEN VAN MIJNWEBWINKEL.NL. Check. 1. Businessplan. Strategie en doelstelling, kosten en planning. Checklist 1. Businessplan Strategie en doelstelling, kosten en planning. Check 2. Juridische Voorwaarden KvK, Belastingdienst formulieren downloaden en invullen. Handelsnaam verzinnen. Domeinnaam registreren.

Nadere informatie

detaillistenpromotie onderdelen promotiemix Hand-out detaillistenpromotie, paragraaf 9.1 promotie gepland Retailmarketing hoofdstuk 9, paragraaf 9.

detaillistenpromotie onderdelen promotiemix Hand-out detaillistenpromotie, paragraaf 9.1 promotie gepland Retailmarketing hoofdstuk 9, paragraaf 9. detaillistenpromotie promotie gepland onderdelen promotiemix 1 iedere vorm van betaalde commerciële communicatie, die gericht is op grote groepen mensen, waarbij de afzender bekend is kenmerken reclame

Nadere informatie

Florius Verzilver Hypotheek Tips voor het intermediar

Florius Verzilver Hypotheek Tips voor het intermediar Florius Verzilver Hypotheek Tips voor het intermediar Zestien 60+ Tips voor intermediairs 1 Geef ze de tijd! Oudere consumenten hebben meer tijd voor een adviesgesprek en verlangen die vaak ook. Geef ze

Nadere informatie

Wie ben je? 9 maart 2016

Wie ben je? 9 maart 2016 Wie ben je? 9 maart 2016 Wanhoop en hoop als bielzen @ikbenwini Onderwerpen IDENTITEIT DOELGROEP BOODSCHAP MIDDELEN RESULTAAT: JOUW PROFIEL MAKEN SAMEN MET ANDEREN! IDENTITEIT Herken je deze mini? Wat

Nadere informatie

Pas op voor de Valkuilen. checklist met aandachtspunten. Bespaar problemen, bespaar kosten

Pas op voor de Valkuilen. checklist met aandachtspunten. Bespaar problemen, bespaar kosten Pas op voor de Valkuilen checklist met aandachtspunten Bespaar problemen, bespaar kosten Meer dan 20 valkuilen die u kunt tegenkomen bij het verbouwen van een bakkerswinkel 1. Wat is uw doelstelling Valkuil:

Nadere informatie

Welkom bij presentatie PostNL. EHBO & PostNL. Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014

Welkom bij presentatie PostNL. EHBO & PostNL. Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014 Welkom bij presentatie PostNL EHBO & PostNL Presentatie & Inspiratie Zaterdag 1 november 2014 Agenda vandaag bij EHBO Even voorstellen. Direct mail Quiz Big Data & Touchpoints Inspiratie & Cases Zelf aan

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Voor bedrijven en organisaties www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Ieder communicatiemiddel heeft een eigen effect. Het is belangrijk te bepalen welke communicatiemiddelen

Nadere informatie

GRATIS Marketing & Sales Scan

GRATIS Marketing & Sales Scan GRATIS Marketing & Sales Scan BUILD YOUR BRAND LIVE YOUR BRAND BOOST YOUR BUSINESS 1 OPT IONS UNLIMITED 1. Over jou OVER JOU 1. Hoe lang ben je zelfstandig ondernemer? 2. Wat is je achtergrond? Wat deed

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Projectvoorstel. Robin Santos

Projectvoorstel. Robin Santos Projectvoorstel Robin Santos Inhoudsopgaven Inleiding Doel van het project Taken en personeel Haalbaarheid van het project Activiteitenlijst Begroting Inleiding Ik wil graag het nieuwe project Design&Co

Nadere informatie

Communicatie in de praktijk Examennummer: 27855 Datum: 5 februari 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Communicatie in de praktijk Examennummer: 27855 Datum: 5 februari 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Communicatie in de praktijk Examennummer: 27855 Datum: 5 februari 2011 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 7 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 meerkeuzevragen (maximaal

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Succesvol deelnemen aan een beurs. Hoe doe je dat?

Succesvol deelnemen aan een beurs. Hoe doe je dat? WHITEPAPER Succesvol deelnemen aan een beurs. Hoe doe je dat? Deze whitepaper word je aangeboden door Alpha producties, totaal leverancier op het gebied van presentatie. Effectief resultaat Dag kan alleen

Nadere informatie

Welke beslissingen werden genomen voordat de foto's worden gemaakt? Welke beslissingen werden genomen nadat de foto's werden gemaakt?

Welke beslissingen werden genomen voordat de foto's worden gemaakt? Welke beslissingen werden genomen nadat de foto's werden gemaakt? 1 Hoe kunnen beelden gemanipuleerd worden? De uiteindelijke beelden die je in de professionele media ziet, zijn het resultaat van meerdere beslissingen die genomen zijn voordat een foto wordt gemaakt.

Nadere informatie

Pas op voor de Valkuilen

Pas op voor de Valkuilen Pas op voor de Valkuilen checklist met aandachtspunten Bespaar problemen, bespaar kosten Meer dan 20 valkuilen die u kunt tegenkomen bij het verbouwen van uw kapsalon 1. Wat is de doelstelling en het business

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017

KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017 KICK OFF FLEVOLAND 17 OKTOBER 2017 Programma Welkom en kennismaking Terugblik 2017 Landelijke plannen en imagocampagne Special Zorg & Welzijn Aanpak Flevoland Lokale initiatieven: Daar wil ik bij zijn

Nadere informatie

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt ANBI en communicatie Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt Inhoud presentatie 1 Wat is ANBI waard? 2 Fondswerving in Nederland 3 Plan van aanpak 4 Ondersteuning SupportPunt Wat is ANBI waard?

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven BESTSELLER-checklist Daisy Goddijn BESTSELLER-checklist Inleiding Van harte gefeliciteerd met je aanschaf van het boek Experttips voor ondernemers die

Nadere informatie

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT?

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? Strategie Concept Creatie 10 handige stappen waar je elke conceptklus mee kunt starten! Hoe goed, scherp en speels een creatief van je afdeling

Nadere informatie

Handleiding pers en publiciteit

Handleiding pers en publiciteit Handleiding pers en publiciteit Voor partners van HartslagNu Het opzetten van een 6-minutenzone is een uniek project. Voor het slagen ervan is betrokkenheid van de inwoners van je gemeente heel belangrijk.

Nadere informatie

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE INLEIDING Tijdens deze leereenheid ga je je verdiepen in de presentatie en promotie van met name jouw stagebedrijf. Met presentatie bedoelen we de manier waarop een bedrijf zich presenteert aan de klant

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Checklist Beursdeelname

Checklist Beursdeelname Checklist Beursdeelname Waarom deelnemen aan een beurs? Er zijn verschillende redenen om deel te nemen aan een beurs. Het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat je precies wilt bereiken

Nadere informatie

H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN

H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN H13 Reclame, verkooppromoties, public relations en sponsoring DE WAARDEPROPOSITIE COMMUNICEREN Reclame: het imago van marketing Reclame: betaalde communicatie Soorten : productreclame: institutionele reclame:

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Beoordelingsformulier Opdracht 1 Social Media De poster is van: Op de poster komt terug welke social media de leerlingen zelf gebruiken. Op de poster komt terug wat social media eigenlijk inhoudt. Op de

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: MARKETINGPROGRAMMA S OM MERKMEERWAARDE OP TE BOUWEN

HOOFDSTUK 6: MARKETINGPROGRAMMA S OM MERKMEERWAARDE OP TE BOUWEN HOOFDSTUK 6: MARKETINGPROGRAMMA S OM MERKMEERWAARDE OP TE BOUWEN 1 INTRODUCTIE H:6 Dit hoofdstuk bekijkt het meest flexibele element van marketingprogramma s. Marketingcommunicatie-instrumenten zijn die

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Praktische tips voor ondernemers Enschede 7-11-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede website?

Nadere informatie

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Vandaag de dag heb je verschillende media ter beschikking om je doelgroep te bereiken. Maar welk medium kies je? Dat hangt af van je doel, doelgroep en de context

Nadere informatie

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol.

Maak een poster over social media. Laat je creativiteit de vrije rol. De opdrachten Opdracht 1 social media Social media is een verzamelnaam voor platforms waarbij mensen via internet zelf informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Voorbeelden van social media zijn Twitter,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Marketing en communicatie 19. 2 Consumentengedrag 55

Inhoudsopgave. 1 Marketing en communicatie 19. 2 Consumentengedrag 55 Inhoudsopgave 1 Marketing en communicatie 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Ondernemingsplan en marketingplan 24 1.3 Marketingcommunicatieplan 26 1.3.1 Analysefase 27 1.3.2 Doelstellingen 31 1.3.3 Doelgroep 33 1.3.4

Nadere informatie

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT.

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WO Lease is een creatief internet bureau gespecialiseerd in website ontwikkeling, grafisch vormgeving & online marketing. Zo zijn wij er voor de startende ondernemers tot

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Manager bloembinden PvB Allround business

Manager bloembinden PvB Allround business Ervaringsopdracht Acquisitie Manager bloembinden PvB Allround business Kerntaak 4 Onderneemt Werkprocessen: 5.1 ontwikkelt ondernemingsplan Acquisitie Wat ga ik doen? Je vaste klantenkring die regelmatig

Nadere informatie

Hoe kunt u keihard meer verkopen? Van reclame mag je keiharde resultaten verwachten

Hoe kunt u keihard meer verkopen? Van reclame mag je keiharde resultaten verwachten MÉÉR VERKOPEN Keihard méér verkopen Door Pieter Hemels, Hemels van der Hart Meer klanten, meer omzet Door Pieter Burghouts, Microsoft Hoe kunt u keihard meer verkopen? Klanten vinden, winnen en behouden

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Deel I - 50 slimme tips voor de kmo er om op een goedkope manier reclame te maken

Deel I - 50 slimme tips voor de kmo er om op een goedkope manier reclame te maken Inhoudstafel Deel I - 50 slimme tips voor de kmo er om op een goedkope manier reclame te maken 1. Werk samen 1.1. Deel samen folders uit... 2 1.2. Maak een themaplattegrond... 2 1.3. Ontwerp met de plaatselijke

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Omdat jouw bedrijf dat verdient. Omdat het je helpt om je doelstellingen te bereiken. Omdat het je richting geeft. Jouw communicatieplan maakt je boodschap helder,

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla 12-1-2015 NETIDENTITY SOCIAL MEDIA PLAN MySuperfood Priscilla Inhoud Je bedrijf in één zin... 3 Wat wordt er over je gezegd?... 3 Formuleer de doelstellingen... 3 Analyse zoekresultaten... 3 Analyseer

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Reclame en public relations

Hoofdstuk 16 Reclame en public relations Hoofdstuk 16 Reclame en public relations Leerdoelen Omschrijven welke rol reclame en PR spelen in de promotiemix. De belangrijkste beslissingen beschrijven waarvoor je komt te staan bij het opzetten van

Nadere informatie

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Opdrachtgever: Uitvoerder: Bestuur Harmonie De Drie Horens Paul van Kempen (bestuurslid PR) Datum: 01 Oktober 2011 Versie: H3H.PR.2012.01 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

opgave 1 Gevraagd Wat zijn de promotiekosten per boeking via Google Adwords?

opgave 1 Gevraagd Wat zijn de promotiekosten per boeking via Google Adwords? opgave 1 Een bedrijf overweegt te adverteren voor een reis met Google Adwords. Daarvoor worden zoekwoorden opgegeven, die 0,15 per click kosten. Per maand komen er 6.000 bezoekers op de site waarvan 1/3

Nadere informatie

Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen.

Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen. Past een variabele rente bij u? Wel of niet doen. 1 Inhoud. De juiste keuze maken. 3 Vast en variabel. 4 Goed om even te weten. 6 2 De juiste keuze maken voor uw Thuis Hypotheek. U betaalt graag de laagste

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

SAMENWERKEN EN NETWERKEN

SAMENWERKEN EN NETWERKEN graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop SAMENWERKEN EN NETWERKEN Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is samenwerken en met wie doe je dat? 2. Samenwerkingsvormen 3. De Branchevereniging

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie

WAT IS FRANCHISE+? DOEL- GROEPEN ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD

WAT IS FRANCHISE+? DOEL- GROEPEN ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD ONS KLEINE LAND, GROOTS IN FRANCHISE! 750 FRANCHISEGEVERS 29.800 FRANCHISEVESTIGINGEN 270.300 MEDEWERKERS 31,3 MILJARD OMZET (Bron: NFV) WAT IS FRANCHISE+? VAKBLAD WEBSITES NIEUWSBRIEF KANDIDATEN-DATABASE

Nadere informatie

Checklist voor succesvolle huis aan huis campagnes

Checklist voor succesvolle huis aan huis campagnes Checklist voor succesvolle huis aan huis campagnes Inleiding Wekelijks krijg je pakken met reclamefolders door de brievenbus. En dat is niet zonder reden. De folders zijn uitstekende middelen om consumenten

Nadere informatie

Nationale Staalbouwdag 2015! Arend Dolsma en Erik de Jong!

Nationale Staalbouwdag 2015! Arend Dolsma en Erik de Jong! Nationale Staalbouwdag 2015 Arend Dolsma en Erik de Jong Waarom participeren in de Nationale Staalbouwdag? De Nationale Staalbouwdag is uniek Bij een beursbezoek worden alle zintuigen geraakt enkel medium

Nadere informatie

30 TIPS OM ZELF E-MAILADRESSEN TE VERZAMELEN

30 TIPS OM ZELF E-MAILADRESSEN TE VERZAMELEN 30 TIPS OM ZELF E-MAILADRESSEN TE VERZAMELEN copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemeen... 3 Website algemeen... 4 Inschrijfpagina... 5 Formulieren... 6 Online communicatie... 7 Offline...

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016

KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016 KICK OFF FLEVOLAND 11 OKTOBER 2016 Programma Welkom en kennismaking Landelijke plannen en imagocampagne Special Zorg & Welzijn Aanpak Flevoland Lokale initiatieven (o.a. Lelystad) Inspiratie en voorbeelden

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint Inhoud Inleiding De kracht van social media Wanneer komt social media van pas? Social

Nadere informatie

1. Werk samen...2. 2. Word bekend...8

1. Werk samen...2. 2. Word bekend...8 Inhoudsopgave DEEL 1 : 50 Slimme tips voor het mkb om op goedkope wijze reclame te maken 1. Werk samen...2 1.1. Deel over en weer flyers of coupons uit...2 1.2. Maak een themaplattegrond...2 1.3. Ontwerp

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Samenwerking Bosch Car Service en Carsom.nl

Samenwerking Bosch Car Service en Carsom.nl Samenwerking Bosch Car Service en Carsom.nl Informatiebrochure Informatie over Carsom.nl Wat is Carsom.nl? Carsom.nl is een nieuw, onafhankelijk platform voor onderhoud en reparaties. Op Carsom.nl worden

Nadere informatie

Workshop zakelijk bloggen

Workshop zakelijk bloggen Workshop zakelijk bloggen Gegeven door: Fennard Drenth Inhoud Inleiding zakelijk bloggen... 3 Theorie zakelijk bloggen.... 4 Hoe bereik ik zoveel mogelijk mensen met mijn blog.... 6 Interessante onderwerpen...

Nadere informatie

ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK

ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK Zonder inspanning meer bezoekers op jouw eigen website. Relax adverteren vanaf 0,02 per dag! Meer

Nadere informatie

Bedrijfsformules. Wat wordt er van je verwacht? Bedrijfsformule en de zes P s. Waar gaat deze kaart over?

Bedrijfsformules. Wat wordt er van je verwacht? Bedrijfsformule en de zes P s. Waar gaat deze kaart over? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over bedrijfsformules. De bedrijfsformule van een horecabedrijf kun je zien als het gezicht en het karakter van het horecabedrijf. Wat wordt er van je verwacht?

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN

10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN 10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN 1 Een zakelijke mailinglijst is een sterke troef bij het uitbouwen van uw onderneming. Meer e-mailadressen van potentiële klanten zorgen voor meer bereik

Nadere informatie

2016

2016 2016 Alle rechten voorbehouden 2015www.power2bloom.be ONLINE Dit zijn 2x GRATIS aanbiedingen van Power2Bloom: E-cursus in 6 delen : Geef jouw Business een Vliegende Start Online Business Magazine Femagine

Nadere informatie

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN Inhoud Inleiding 1. Voor wie schrijf je een ondernemingsplan? 2. Hoe beoordeelt de bank je ondernemingsplan? 3. Checklist

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

TIPS VOOR SLIMME CONTENT MARKETING

TIPS VOOR SLIMME CONTENT MARKETING TIPS VOOR SLIMME CONTENT MARKETING 1 WAT IS CONTENT MARKETING? Met Content Marketing vult u de informatiebehoefte van uw doelgroep in met content: blogartikels, nieuwsbrieven, Facebookberichten,... Die

Nadere informatie

Lesbrief: Klanten winnen, een spel? Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Klanten winnen, een spel? Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Klanten winnen, een spel? Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Een winkel is erg afhankelijk van haar klanten. Wanneer je geen

Nadere informatie

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506

Activerende tekst vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74506 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74506 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Jouw marketingplan voor 2015 opstellen? 5 tips!

Jouw marketingplan voor 2015 opstellen? 5 tips! Jouw marketingplan voor 2015 opstellen? 5 tips! 1. Communiceer slim² x slimmer² x slimst² S.M.A.R.T. betekent communiceren met een duidelijk doel. Door elke communicatievorm van jouw bedrijf te linken

Nadere informatie

Hoe zorg je dat klanten voor jou kiezen?

Hoe zorg je dat klanten voor jou kiezen? Hoe zorg je dat klanten voor jou kiezen? 1. Wat wel werkt in marketing en wat niet. 2. Hoe kun je zorgen dat je doelgroep je kan vinden en juist voor jou gaat kiezen? 3. Hoe je authentiek kunt zijn en

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Blz. 3 Inhoud en planning Blz. 4 Draaiboek Blz. 5 t/m 8 Doelgroepen specificatie Blz. 9 t/m 12 Benaderen doelgroepen

Nadere informatie