SAMENWERKEN EN NETWERKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENWERKEN EN NETWERKEN"

Transcriptie

1 graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop SAMENWERKEN EN NETWERKEN

2 Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is samenwerken en met wie doe je dat? 2. Samenwerkingsvormen 3. De Branchevereniging 4. Samenwerking in een gebied 5. Netwerken hoe doe je dat? 6. De instanties 7. De valkuil 8. Ondernemingsplan

3 Inleiding Een Nederlands spreekwoord zegt Twee weten meer dan één en Samen sta je sterk. Als startend ondernemer denk je vaak het allemaal wel alleen te kunnen. Je hebt een idee en dat wil je uitwerken tot een goede zaak. Toen je in loondienst was keek een ander mee en je wilt nu vrijheid. Maar samenwerken is niet het opgeven van vrijheid, maar het benutten van kennis en vaardigheden van anderen. Ondernemers zouden juist met elkaar moeten samenwerken, want als je met meer bent ben je vaak sterker. Dan heb je de klant ook meer te bieden. We gaan graag met velen op een vrije dag naar een meubelboulevard. Daar kan je van de ene winkel naar de andere en kan je goed vergelijken. Ben je eenmaal in een winkelcentrum voor een cadeau, dan koop je vaak gelijk andere producten. De klant doet dan aan one-stopshopping. Concurrenten (ook wel concollega s genoemd) zoeken elkaar juist op. Klanten in Nederland gaan bewust naar een winkelcentrum of een concentratie van bedrijven. Slechts enkele winkels ( denk aan IKEA of bouwmarkten) zijn in staat alleen klanten te trekken. Je ziet daar wel dat andere bedrijven zich in de buurt van die grote zaken gaan vestigen om te profiteren van de klantenstroom. Zo staat de patatboer op een parkeerterrein bij een supermarkt of tegenover de bouwmarkt. Gezamenlijke activiteiten in een winkelgebied rondom feestdagen kan extra klanten trekken. Is er ergens een kerstmarkt of vieren ondernemers gezamenlijk het Chinese nieuwjaar, dan trekt dat meer klanten. Als er ergens veel mensen zijn dan trekt dat ook weer automatisch andere mensen aan. Mensen denken vaak; Er zal daar wel wat te beleven zijn, daar moet ik ook eens gaan kijken. Ondernemers hebben contact met andere bedrijven. Dat zijn soms collega s in de buurt die elkaar helpen bij diefstalpreventie in de straat of collega s die elkaar helpen bij andere problemen of vragen. Het opbouwen van een relatienetwerk kost enige tijd. De successen zijn niet direct merkbaar. In deze lesmodule besteden we aandacht aan samenwerken met collega-ondernemers en de mogelijkheden om een netwerk op te bouwen rond je bedrijf.

4 1. Wat is samenwerken en met wie doe je dat? Binnen je onderneming werk je samen met je werknemers. Je vormt met elkaar een team, oftewel een organisatie. Met zijn allen willen jullie een doel bereiken. Dat doel kan zijn klanten veel service en gezelligheid bieden. Het kan ook zijn de klantentrouw te vergroten. Maar in alle gevallen wil je uiteindelijk maar één ding: omzet maken en daarmee winst maken. Belangrijk bij samenwerken is dat iedereen hetzelfde doel wil bereiken. Maar even belangrijk is dat iedereen ook dat doel kent. Dus praat daar met je collega s over en geef aan wat je belangrijk vindt. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten kan je elkaar versterken. Dat gebeurt in je zaak maar ook daar buiten. Buiten je zaak kan je in het bedrijventerrein of winkelcentrum met elkaar klanten trekken. Daar kan je gezamenlijk zorgen voor de veiligheid in het gebied. Door een alarmeringssysteem met een aantal collega s aan te laten leggen kun je elkaar helpen in tijd van nood. Klanten naar je winkelcentrum trekken is belangrijk. Maar klanten komen bijna nooit alleen voor jou. Het winkelcentrum moet aantrekkelijk zijn voor de klant. Door gezamenlijke acties, zoals een braderie of een etalagewedstrijd, kan je dit doel bereiken. Dit soort activiteiten worden meestal georganiseerd door een winkeliersvereniging. Uit onderzoek blijkt dat klanten negatiever denken over een winkelcentrum als het geen eenheid vormt. Een winkelcentrum waar een koopavond is, maar waar maar een klein deel van de winkels op die avond open is, is niet aantrekkelijk voor de klant. Belangrijk is gezamenlijk activiteiten organiseren en de eenheid uitstralen. Een winkeliersvereniging kost geld in de vorm van contributie. Men berekent de contributie vaak op basis van het vloeroppervlak van je winkel. De deelnemende winkeliers benoemen zelf een bestuur, die met hun leden allerlei activiteiten ontplooien. Het gaat niet alleen om het organiseren van activiteiten. De belangenbehartiging naar de gemeente is ook belangrijk. 2. Samenwerkingsvormen In de handel kennen we een aantal soorten samenwerkingsvormen. Er zijn twee hoofdvormen: de inkoopcombinatie en franchising. Bij de inkoopcombinatie koop je als groep ondernemers gezamenlijk in bij een of meer leveranciers. In deze vorm ben je zelfstandig in je zaak en profiteer je van het in grote aantallen inkopen van goederen. Dat gezamenlijk inkopen kan gebeuren via organisaties als Euretco of Intres. Maar ook in kleiner verband zie je speciaalzaken zich organiseren om in het buitenland goederen direct bij de fabrikant te kopen.

5 Bij franchising huur je de winkelformule van een andere ondernemer. Hij/zij heeft een geslaagde aanpak van een zaak gevonden en laat deze door jou uitvoeren, waarvoor je een vast bedrag en een deel van de omzet moet betalen. Zo is het mogelijk om franchiser van Albert Heijn, Gamma of Blokker te worden. Beide vormen zijn in de loop van de tijd naar elkaar toegegroeid. De inkoopcombinaties maken gezamenlijk ook winkelformules, hebben gezamenlijke reclamecampagnes, kredietverstrekking en andere zaken. Hierdoor lijken ze veel op een franchiseformule. 3. De Branchevereniging Een branchevereniging is een andere vorm van samenwerking. Hier werken ondernemers met dezelfde soort producten of diensten samen. Dit doen ze om samen naar de regering sterker te staan en hun belangen als groep goed te verdedigen. Ze hebben ook vaak mensen in dienst, die politici vaak benaderen om de voor- of nadelen van wetten aan te geven. Ze hopen zo betere wetten of belastingvoordelen voor hun club te krijgen. De Raad Nederlandse Detailhandel (Raad NDH), een Nederlandse federatie van brancheorganisaties is gevestigd in Den Haag. In de aangesloten brancheverenigingen en dus in de Raad NDH zijn ondernemingen verenigd van verschillende grootte. Via de brancheverenigingen zijn ruim 2500 detailhandelsondernemingen bij de raad NDH aangesloten. Hiervan zijn in het algemeen de kenmerken dat zij ten minste zes filialen hebben, werk verschaffen aan vijftig of meer werknemers en worden geleid vanuit een centraal hoofdkantoor. Daarnaast zijn ook lid detailhandelsondernemingen die door hun aard en omvang tot het lokale filiaal- en grootwinkelbedrijf worden gerekend. 4. Samenwerking in een gebied Een aantrekkelijk winkelgebied heeft een breed aanbod aan leveranciers (goede branchering) en organiseert allerlei activiteiten. Het biedt ook gezamenlijk service aan zodat de klant in één keer alles kan kopen. Dit alles maakt winkelcentra aantrekkelijk voor de klant. In Frankrijk zien we een ander verschijnsel waar winkels zoals Leclerc aan de rand van de stad zitten en een breed aanbod hebben van artikelen. Grote winkelcentra worden verhuurd en beheerd door het winkelcentrummanagement. Dat is een vertegenwoordiger van de eigenaar of eigenaren. Panden in grote winkelcentra zijn het eigendom van beleggers, zoals pensioenfondsen of banken. In eerste plaats probeert het winkelcentrummanagement de panden te verhuren en verzorgt het onderhoud van de panden en het winkelcentrum. Daarnaast zorgen zij voor de algemene veiligheid in het centrum, verzorgt de schoonmaak en organiseert in samenwerking met de winkeliersvereniging activiteiten.

6 5. Netwerken hoe doe je dat? Een netwerk is een groep mensen of bedrijven, die met elkaar communiceren. Netwerken tussen ondernemers hebben niet altijd het doel om meer omzet te behalen. Ondernemers netwerken ook om anderen te leren kennen. Heb je hulp nodig dan kan je door je netwerk vaak hulp krijgen. Een netwerk kan ook ontstaan, doordat bedrijven hetzelfde product aanbieden en elkaar helpen aan een product als een klant daarom vraagt. Stel dat ik in mijn fietsenzaak een bepaald type niet heb staan en mijn collega 10 kilometer verderop wel. Via een netwerk kan ik mijn klant heel snel helpen aan, het door hem gewenste model. De Business-club IJsselmonde is een voorbeeld van een netwerk, waar ondernemers uit een IJsselmonde vier tot zes keer per jaar elkaar ontmoeten en iets over hun vak vertellen.de Rotaryclub is ook een netwerk waar mensen lid van zijn. Deze club heeft tot doelzaken- en beroepsmoraal te verbeteren en ten dienste van de gemeenschap werkzaam te zijn. Het gaat hen ook om elkaar te kennen en gekend te worden. Deze netwerken vragen om een inspanning. Soms door het betalen van een contributie of door het regelmatig bijwonen en deelnemen aan bijeenkomsten. Het bezitten van visitekaartjes is belangrijk. Leg zelf een bestand aan met visitekaartjes, die je ontvangen hebt. Je weet nooit wanneer je iemands hulp nodig kunt hebben! TIP! Een startende ondernemer kan hulp krijgen van een ervaren ondernemer. Zo zijn er in Nederland ondernemers die starters adviseren als coach. Via de Kamer van Koophandel bij jou in de regio kun je informatie hierover krijgen. Ook het MKB-loket kan je helpen bij het zoeken naar een coach. 6. De instanties Voor samenwerking op een bedrijventerrein of binnen een winkelcentrum kan je terecht bij de eigenaar van het pand/terrein. De gemeente en de Kamer van Koophandel kunnen je ook wijzen op contactpersonen. Beveiligingsbedrijven bieden hun diensten aan om een gebied te beveiligen of te bewaken. Bij de ingang van een bedrijventerrein staan zij met hun naam en deelnemende partijen op een bord. Voor samenwerkingsvormen rondom je winkelformule kan je terecht bij de leverancier of de branche- of ondernemersvereniging. Intress, Euretco en Intergamma zijn grote inkoopcombinaties in Nederland. Ook winkelketens zoals Albert Heijn en Schuitema (C1000) en de drogisterijketen AS Watson (Trekpleister, Kruidvat en ICI Paris) kennen franchiseformules. De centrale plaats waar veel informatie bereikbaar is, is Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in Den Haag ( Zij hebben een zogenaamd franchise- en filialenregister.

7 7. De valkuil Ik ben nu zelfstandig en doe t wel alleen Ondernemers zijn ook specialisten, die niet alles weten. De een is beter in de verkoop, een ander in de inkoop. Een ander is beter in het organiseren. Er zijn maar weinigen goed in alles wat met ondernemen te maken heeft. Het is dan ook beter om daar waar je tekort komt de kennis bij anderen te halen. Maak gebruik van samenwerkingsverbanden en leer van elkaar maar ook met elkaar. Doe dus niet alles alleen, maar maak daarin goede keuzes. Winkelgebieden organiseren activiteiten, maar ik doe daar niet aan mee Winkelgebieden trekken met activiteiten klanten aan. Een braderie of Sinterklaasviering trekt klanten voor alle winkels. Klanten komen voor die activiteit en lopen door het winkelgebied en kopen dan gelijk (one stop shopping) iets in het gebied. Dus iedereen profiteert daarvan mee. Als slechts enkele winkels in het gebied betalen voor die activiteit en andere zaken meeprofiteren geeft dat scheve gezichten. In de toekomst wordt er niets meer georganiseerd en verliest het gebied zijn aantrekkelijkheid voor de klant. De klanten denken: Als er niets te beleven valt blijf ik weg. 8. Ondernemingsplan Tijdens deze lessencyclus geven we je middelen om te komen tot een ondernemingsplan. Bij de Kamer van Koophandel, maar ook bij verschillende banken zijn voorbeelden van dergelijke plannen beschikbaar. Het gaat er hier om dat een aantal specifieke aspecten belicht worden. Samenwerkingsvormen _ Welke samenwerkingsvormen komen er voor in de branche van je keuze? Informeer bij fabrikanten of groothandelaren naar veel voorkomende samenwerkingsvormen; _ Waarom kies je juist voor deze vorm of juist niet voor een samenwerkingsvorm? Maak uit de verschillende mogelijkheden je keuze. Zet daarvoor de voor- en nadelen goed op een rij. Later lid worden van een club kan altijd, maar maak nu een goede keuze. Netwerken _ Welke netwerken ken je waar je lid van kan worden? Heb je bij de Kamer van Koophandel geïnformeerd naar bestaande netwerken? (Etnische groepen van ondernemers organiseren zich ook in Marokkaanse of Turkse ondernemersverenigingen, die vaak landelijk actief zijn); _ Waarom kies je wel of niet om aan dit soort netwerken mee te doen? Kiezen om niet deel te nemen is vaak net zo goed als wel er voor kiezen. De bank of je adviseur wil weten of je er mee bekend bent en of je er over hebt nagedacht.

8 - Promotie Maak een promotieplan. Welk marktaandeel wil je realiseren? Welke promotieactiviteiten ga je ondernemen? Welke reclamevorm(en) ga je gebruiken (themareclame en/of actiereclame?) Welke andere middelen ga je gebruiken bv. interne promotie, verpakkingsmateriaal enz.? Hoe hoog zijn de promotiekosten (op jaarbasis)? Op welke manier meet je de tevredenheid van de klanten? - Technische punten Welke vergunningen en diploma s zijn voor jou van toepassing? Door wie en hoe wordt je administratie gevoerd? Welke verzekeringen ga je afsluiten tegen bedrijfsrisico s? Met wat voor een organisaties/instanties heb je contact gehad over je plan? - Distributie Op welke wijze worden de producten geleverd? Hoe komen de producten en diensten bij de klant? - Personeel Hoeveel personeel wordt ingezet in het eerste jaar? Worden er opleidingseisen gesteld aan het personeel? Deel 3 bestaat uit de financiën Je moet een aantal begrotingen opstellen. Investeringen en financiering vormen een balans. De exploitatiebegroting geeft een overzicht van de omzet, kosten en winst. In een liquiditeitsbegroting geef je per maand of kwartaal een overzicht van de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven. 5. Hulpmiddelen Er zijn heel wat hulpmiddelen om je te helpen bij het maken van een ondernemingsplan. Op de website van Etv (waar je ook alle lesbrieven kunt vinden) is een ondernemingsplan te vinden. Daarnaast bieden verschillende instanties hulp. De Kamer van Koophandel ( is er daar een van. Maar er is veel meer, zoals het softwareprogramma Easystart van de ING Bank dat je stap voor stap begeleidt bij de uitwerking van je ideeën. Bizzdisk is een interactief computerprogramma dat je helpt bij het opstellen en doorrekenen van het plan.

9 Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de Rabobank. Een aanrader is ook beslist de advocaat van de duivel toets van ABN Amro. Deze toets laat je echt kritisch kijken naar je plannen. Er bestaan talrijke modelplannen die de startende ondernemer kan gebruiken bij het opstellen van het ondernemingsplan. Sommige zijn gratis, andere kosten geld. Enkele populaire modelplannen: Het schrijven van een businessplan in 30 minuten, B. Finch e.a., Ius Consilium bv ISBN: Een groot struikelblok voor veel starters is dat ellendige ondernemingsplan. In deze '30 minuten'-uitgave word je een heel eind op weg geholpen. Het Ondernemingsplan, van idee tot succesvolle onderneming, Diverse auteurs, Academic Service, ISBN: Niet het meest aansprekende boek, maar met veel praktische tips. Anders dan de titel doet vermoeden gaat het niet alleen over het ondernemingsplan, maar bespreekt deze praktijkgids alle stappen die voorafgaan aan de start van een onderneming. TIP! Test jezelf. Ben je wel geschikt voor het ondernemersschap? Je wilt de stap wagen? Maar ben je er al klaar voor? Er zijn tests beschikbaar op de volgende websites: - Ondernemers test van Kamer van Koophandel ( - Kansverkenning ABN Amro (

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis van je eigen zaak 2. Kritische succesfactoren voor een starter 3. De valkuil 4. Ondernemingsplan

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT

INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop INNOVATIE EN CONTINUÏTEIT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Personeel aannemen 3. Investeren of sparen 4. De valkuil

Nadere informatie

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN

Webshop ecommerce 9 Ondernemingsplan. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN Inhoud Inleiding 1. Voor wie schrijf je een ondernemingsplan? 2. Hoe beoordeelt de bank je ondernemingsplan? 3. Checklist

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL Inhoudsopgave Inleiding 1. De keuze van een locatie 2. Het exterieur van de zaak 3. Het interieur van de zaak 4.

Nadere informatie

Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR

Webshop ecommerce 8 Reclame en PR. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop RECLAME EN PR Inhoudsopgave Inleiding 1. Het verkopen van je zaak 2. Reclame 3. Promotieplan 4. Public relations 5. Publiciteit 6. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling...

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1

Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 Plezant, ondernemen bij Albert Heijn! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 1 17/10/13 11:10 Albert Heijn, aangename kennismaking! 02LAK0222-00_Flyer Franchise_A5.indd 2 17/10/13 11:11 Plezierig winkelen

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG PROGRAMMA GRONINGEN KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

BOEKHOUDING EN FINANCIERING

BOEKHOUDING EN FINANCIERING graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop BOEKHOUDING EN FINANCIERING Inhoudsopgave Inleiding 1. Het financiële deel van het ondernemingsplan 2. Het beoordelen van uw financiële

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen

Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Onderzoek Ondernemerspanel 4: Actuele economische onderwerpen Kleine bedrijven, ondernemersverenigingen, leegstand kantoren en Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) Contactpersonen gemeente Nieuwegein: Team

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

M Samen Sterk in Lokale Ondernemersverenigingen

M Samen Sterk in Lokale Ondernemersverenigingen M200710 Samen Sterk in Lokale Ondernemersverenigingen drs. W.V.M. van Rijt drs. M. Mooibroek Zoetermeer, oktober 2007 Samen Sterk in Lokale Ondernemersvereningen Lokale ondernemersverenigingen vervullen

Nadere informatie

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders

2/11/16. Het ondernemingsplan De 3 thema s: Even voorstellen. Jouw ondernemingsplan. Vandaag. Iedereen doet het anders De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Even voorstellen Jouw ondernemings Alles op een rij zetten Vandaag 1. Introductie 2. Het ondernemings a) Ondernemer b) Onderneming c) Financiën 3. Zelf aan

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 67 "WIELWIJK" DORDRECHT

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 67 WIELWIJK DORDRECHT VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 67 "WIELWIJK" DORDRECHT HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl.. K.v.K.

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 11 B-13 "WIELWIJK" DORDRECHT

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 11 B-13 WIELWIJK DORDRECHT VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE ADMIRAALSPLEIN 11 B-13 "WIELWIJK" DORDRECHT HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Ondernemer/Manager Kerntaak 1 Hoofdstuk 5 Theorieboek (Commercieel1) Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Ondernemer/Manager Kerntaak 1 Hoofdstuk 5 Theorieboek (Commercieel1) Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid Hoofdstuk 5 Commerciële samenwerking Theorieboek voor het theorie-examen kerntaak 1 Commercieel 1 tevens Informatieboek Marketingplan / Filiaalmanagement Ondernemer

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "MAKADOCENTER" ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE MAKADOCENTER ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "MAKADOCENTER" ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Ellen van Westen 30 juni 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Bruno Slappendel 30 juni 2018 Financieel plan: How to

Nadere informatie

Cp7. het bedrijfsplan

Cp7. het bedrijfsplan Cp7 het bedrijfsplan Een onderneming starten begint met een idee. U heeft een idee over wat u wilt verkopen en aan wie u dat wilt verkopen. U denkt ook na over een goede plaats voor uw onderneming. Voordat

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "OUDELAND" ZWIJNDRECHT. Oudeland

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM OUDELAND ZWIJNDRECHT. Oudeland VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "OUDELAND" ZWIJNDRECHT Oudeland 134-140 HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname!

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Panelonderzoek ZZP Geacht panellid, In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Graag delen wij de belangrijkste

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG PROGRAMMA EINDHOVEN KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel COLOFON Dit is een uitgave van de Commissie Sociale en Onderwijsaangelegenheden van het Hoofdbedrijfschap (HBD). Het HBD is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG PROGRAMMA UTRECHT KVK STARTERSDAG Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we je graag

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Een eigen salon beginnen

Een eigen salon beginnen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irene Meeuwsen 06 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/69785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Jonge startende ondernemer. en wat nu?

Jonge startende ondernemer. en wat nu? Jonge startende ondernemer en wat nu? Inleiding We zijn op onderzoek uitgegaan op zoek naar jonge startende ondernemers dit hebben we op verschillende manieren gedaan: - we zijn bij bedrijven langs geweest

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

Hoe houd ik als ondernemer grip op de tent

Hoe houd ik als ondernemer grip op de tent Whitepaper Hoe houd ik als ondernemer grip op de tent Hoofdstuk 1 Inleiding Grip op de tent Je hebt voor het ondernemerschap gekozen. Dat is niet voor niets. Je hebt een droom die je wilt realiseren. Er

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

PROGRAMMA KVK STARTERSDAG

PROGRAMMA KVK STARTERSDAG PROGRAMMA KVK STARTERSDAG Amsterdam 2018 Welkom op de KVK Startersdag! Van idee naar werkelijkheid, van droom naar realiteit. Er komt veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf en daar helpen we

Nadere informatie

School voor Commerciële Dienstverlening. handel. Manager Retail. Verkoopspecialist. Verkoper

School voor Commerciële Dienstverlening. handel. Manager Retail. Verkoopspecialist. Verkoper School voor Commerciële Dienstverlening handel Manager Retail Verkoopspecialist Verkoper School voor Commerciële Dienstverlening handel manager retail verkoopspecialist verkoper Deze opleidingen kun je

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "OUDELAND" ZWIJNDRECHT

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE OUDELAND ZWIJNDRECHT VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "OUDELAND" ZWIJNDRECHT HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl.. K.v.K. Rotterdam 24439537.

Nadere informatie

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO!

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO! Laat ze blinken Lut Maes PBD GO! Talenten of competenties? TALENT iets wat je van jezelf heel goed kunt en niet aangeleerd werd! = aangeboren aanleg = aangeboren begaafdheid (gerelateerd aan intelligentie)

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VLASHOECK 8 WINKELCENTRUM DE VLASHOECK BERGSCHENHOEK

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VLASHOECK 8 WINKELCENTRUM DE VLASHOECK BERGSCHENHOEK VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VLASHOECK 8 WINKELCENTRUM DE VLASHOECK BERGSCHENHOEK HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "CRABBEHOF" DORDRECHT. Van Oldenbarneveltplein 6

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM CRABBEHOF DORDRECHT. Van Oldenbarneveltplein 6 VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "CRABBEHOF" DORDRECHT Van Oldenbarneveltplein 6 HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Samenvatting mediapartners Shopping2020

Samenvatting mediapartners Shopping2020 Samenvatting eindrapport expertgroep Online Ondernemen Webwinkeliers te optimistisch over overlevingskansen. Op basis van data van de Kamer van Koophandel (N=26.250), een online enquête (N=500) en interviews

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Programma Startersdag Amsterdam

Programma Startersdag Amsterdam Programma Startersdag Amsterdam Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Een eigen bedrijf en dan?

Een eigen bedrijf en dan? Een eigen bedrijf en dan? Hieronder treft u de belangrijkste onderwerpen aan, waarmee u als (startend) ondernemer geconfronteerd kunt worden. Opstellen ondernemingsplan Natuurlijk bent u niet verplicht

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Franchise WerkAdvies zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Bedrijfsadviesbureau met een brede klantenkring WerkAdvies is een bedrijfsadviesbureau dat zich

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Ga hosselen. Drie handige stappenplannen

Ga hosselen. Drie handige stappenplannen Ga hosselen Drie handige stappenplannen DRIE HANDIGE STAPPENPLANNEN Beste lezer, In deze download heb ik drie belangrijke stappenplannen uit mijn boek Ga hosselen voor je samengevat. Handig om apart te

Nadere informatie

Workshop Marketingmix

Workshop Marketingmix Workshop Marketingmix 1. Wat is Marketing? Marketing omvat alle activiteiten die goederen (diensten) stuwen van leverancier (fabrikant, winkelier) naar afnemer (consument, klant). Beide partijen zijn tevreden.

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen

Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen Informatie brochure eigen baas zonder kopzorgen Copyright 2007, Mobella Almere. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Groene vormgeving en verkoop

Groene vormgeving en verkoop Profiel Groen LOGO? Groene vormgeving en verkoop Bronnenboek Leerlingen Basis Beroepsgerichte (BB) en Kader Beroepsgerichte Leerweg (KB) 5 3 Producten verkopen 3.1 Soorten klanten Tevreden klanten Het

Nadere informatie

Masterclass Ondernemerschap

Masterclass Ondernemerschap Masterclass Ondernemerschap Op weg naar een ondernemende baan! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden Spreker: Auke Algra Programma Ondernemersvaardigheden Voorstelronde Feiten en cijfers benoemen van succesfactoren ondernemerskwaliteiten ondernemersvaardigheden

Nadere informatie

Kruidvat Trekpleister

Kruidvat Trekpleister A.S. WATSON, HET WERELDBEDRIJF ACHTER KRUIDVAT, TREKPLEISTER EN ICI PARIS XL Kruidvat Trekpleister ICI paris XL carrière maken bij A.S. Watson JOuw werkgever A.S. Watson Health & Beauty Benelux is onderdeel

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen. Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting

Duurzaam ondernemen. Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting Duurzaam ondernemen Wouter Scheepens Partner Triple Value Strategy Consulting Stelling Aangezien duurzaam ondernemen een hype is, hoef ik er niets mee te doen 2 Kamer van Koophandel - datum Belang van

Nadere informatie

Werkbladen. Sjabloon voor het schoolteam om projecten te evalueren

Werkbladen. Sjabloon voor het schoolteam om projecten te evalueren WERKBLADEN Werkbladen Sjabloon voor het schoolteam om projecten te evalueren Sjabloon voor het schoolteam om kerndoelen te inventariseren Discussiekaart Confrontatie: Gaan we het doen? Wat is de vraag,

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website Perspectief. Kenmerken

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website  Perspectief. Kenmerken Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website www.rabobank.nl) Perspectief De ontwikkeling in de doe-het-zelfbranche impliceert dat de jaren van hoge groeicijfers tot het verleden

Nadere informatie

Optiek Het Oog De kritieke financiële situatie De onderneming

Optiek Het Oog De kritieke financiële situatie De onderneming ! "## $ % %& % %& Optiek Het Oog Anneth en Karel Brinke, beiden opticien, zijn de eigenaren van Optiek het Oog, gevestigd in het centrum van s-hertogenbosch, vlakbij de Sint Janskathedraal. Anneth en Karel,

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra

Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden. Spreker: Auke Algra Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden Spreker: Auke Algra Programma Ondernemersvaardigheden Voorstelronde Feiten en cijfers benoemen van succesfactoren ondernemerskwaliteiten ondernemersvaardigheden

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie