Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 13.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 13."

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: 13. Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Uitvoeringsbesluit aanpak wateroverlast Oude Kooi Aanleiding: De Oude Kooi is een laaggelegen gebied tussen de Sumatrastraat, Surinamestraat, Lage Rijndijk en de Kooilaan waar al lange tijd wateroverlast is. Nadat in 2006 en 2010 na een intensieve regenbui een groot aantal huizen in de Oude Kooi ondergestroomd is, heeft de politiek aangegeven dat dit probleem aangepakt moet worden. De gemeente heeft zorgplichten op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater. Dit is opgenomen in de Wet gemeentelijke watertaken (Wgw). In september 2013 is het kaderbesluit Aanpak wateroverlast Oude Kooi vastgesteld. In de Perspectiefnota zijn de financiën voor realisatie van het voorlopig ontwerp geregeld voor zover eerder niet beschikbaar gesteld. Binnen deze kaders is het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt naar een concept-definitief ontwerp (DO). Dit concept-do vormt de basis voor het voorliggende uitvoeringsbesluit. Doel: De wateroverlast in de Oude Kooi terugbrengen naar een niveau conform de gestelde normen in het verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan, waarmee wordt voldaan aan de gemeentelijke zorgplichten. Kader: Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (rv ) Perspectiefnota , programma omgevingskwaliteit (rv ) Programmabegroting 2013 (rv ) Perspectiefnota (rv ), inclusief afdoening motie 24: Een miljoen voor droge voeten in de Kooi (rv ) Brief B&W d.d (DIV ) Brief wethouder De Wit d.d (DIV ) Brief B&W d.d (DIV ) Brief B&W d.d (DIV ) Brief B&W d.d (DIV ) Kennisnemingsbesluit nieuwbouw noordelijke blokken (rv ) Kaderbesluit Aanpak wateroverlast Oude Kooi (rv ) Aanwijzing Kooipark als beschermd gemeentelijk monument (B&W )

2 Overwegingen: Oorzaak De wateroverlast worden veroorzaakt door de lage ligging van de Oude Kooi ten opzichte van de omgeving. De laagst gelegen straten in de wijk zijn de Parkstraat en de Lombokstraat. Deze straten liggen gelijk aan of onder het niveau van het riooloverstortdrempel. Het niveau van deze drempel ligt 35 cm onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Bij droog weer is het bestaande, gemengde rioolstelsel gedeeltelijk gevuld met afvalwater. Dit wordt via het gemaal Maresingel afgevoerd naar de Afval Water Zuiverings Installatie (AWZI) Leiden Noord. Als het regent vult het rioolstelsel zich tevens met regenwater en vindt menging plaats tussen afval- en regenwater. Dit is enerzijds afval- en regenwater uit de (Oude) Kooi zelf. Anderzijds bestaat dit uit afval- en rioolwater uit het omliggende gebied dat door de rioolbuizen naar de Oude Kooi stroomt. Indien het harder regent dan kan worden afgevoerd door het gemaal Maresingel zal het niveau in het rioolstelsel stijgen tot de bovenkant van de overstortdrempels. Het waterniveau in het rioolstelsel kan bij bui 8 of hoger stijgen tot het niveau van de overstortdrempels. Dit betekent dus dat er dan water op straat staat in de Oude Kooi. Omdat de laagst gelegen woningen in de Oude Kooi in directe verbinding staan met het gemeentelijk rioolstelsel, zullen deze woningen onderlopen. Daarnaast is de inrichting van de openbare ruimte ook debet aan het probleem. Op verschillende locaties in de Oude Kooi is er geen hoogteverschil tussen straat en trottoir wat tot gevolg heeft dat water op straat makkelijk de woningen inloopt. Kaders uit kaderbesluit In het kaderbesluit zijn de kaders en uitgangspunten opgenomen waaraan het definitief ontwerp moet voldoen: 1. De werknormen die genoemd staan in het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan , te weten: a. Een neerslaggebeurtenis met een herhalingstijd van T=100+10% mag niet tot inundatie leiden. Voor bestaand stedelijk gebied geldt dat het oppervlaktewaterpeil lager moet blijven dan het bouwpeil van de woningen in de omgeving; b. De (gemengde) riolering (met eventuele hemelwaterriolering) in overlastgevoelige gebieden waaronder de Oude Kooi moet een regenbui die eens in de 10 jaar voorkomt (herhalingstijd T=10, bui 10 uit de Leidraad Riolering) kunnen afvoeren, zonder dat water-op-straat wordt berekend 2. Het realiseren van een omleidingsplan, hetgeen betekent dat het riool van het plangebied bij hevige regenval afgesloten wordt van de omliggende wijken ( de zogeheten rioolpolder); 3. Het aanleggen van een gescheiden stelsel, waarbij ingezet wordt op het optimaal afkoppelen van verhard oppervlak; 4. Extra waterberging realiseren als blijkt uit de toetsing van de onder de 2 genoemde werknormen dat dit noodzakelijk is; 5. Aan te sluiten bij de beleidsregels behorende bij de Keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland, rekening houdend met de aspecten waterkwaliteit en duurzaam peilbeheer.

3 Financieel zijn bij het kaderbesluit de volgende kaders vastgesteld: 1. Het ontwerp en de globale kostenraming met daarin opgenomen de investeringskosten à ,- (excl. BTW, prijspeil 2012) van de Uitwerking inrichting waterhuishouding Oude Kooi ; 2. De jaarlijks geraamde kosten voor beheer en onderhoud à ,- (excl. BTW, prijspeil 2012) behorende bij datzelfde rapport. Voorlopig ontwerp geoptimaliseerd naar concept definitief ontwerp De gemeente heeft samen met het hoogheemraadschap en Royal HaskoningDHV het voorlopig ontwerp d.d geoptimaliseerd en vervolgens uitgewerkt naar een concept definitief ontwerp, passend binnen de eerder gestelde kaders. Aanleiding voor de optimalisatie was het feit dat er binnen het voorlopig ontwerp nog een aantal zaken nader onderzocht moest worden op wenselijkheid en/of haalbaarheid: De optie van het aanleggen van een waterplein, een suggestie uit het plan van het Waterambacht Leiden en de Historische Vereniging Oud Leiden; De aanleg van kratten voor wateropvang onder het trottoir, waarbij zowel door Stadsingenieurs, Stedelijk Beheer als ook de commissie Regio & Ruimte kanttekeningen zijn geplaatst; De borging van de kwaliteit van het open water in de wijk, een voorwaarde van het hoogheemraadschap; De consequenties van het reguleren van het grondwaterpeil op de fundatie van staal van de bebouwing. In de verkenning die heeft plaatsgevonden heeft het hoogheemraadschap aangegeven dat de opvang van regenwater in de boezem veel minder kwetsbaar is dan opvang van water in de wijk zelf. Zij hebben hun voorkeur uit gesproken voor directe opvang in de boezem. Mede gezien het feit dat het creëren van een nieuw peilvak, een gevolg van de realisatie van een waterpolder, niet aansluit bij het beleid van het hoogheemraadschap dat versnippering van verschillende waterpeilen wil tegengaan. Vanuit bovenstaande punten is contact gezocht met andere gemeenten met soortgelijke ervaringen. Bij Gouda is navraag gedaan over de ervaringen met kratten. In Rotterdam is een bezoek gebracht voor de ervaring met waterpleinen. Met Tiel zijn ervaringen uitgewisseld over hun aanpak in een wateroverlastgevoelig gebied. En Den Haag is gevraagd naar hun visie en aanpak op de problematiek in de Oude Kooi. Al deze informatie is door de gemeente, het hoogheemraadschap en Royal HaskoningDHV geëvalueerd. Daar waar dit leidt tot een beter ontwerp is het meegenomen en verwerkt in het concept-definitief ontwerp. Tegelijkertijd is meegenomen dat het plangebied verkleind is doordat de noordelijke blokken vervangen worden door nieuwbouw. Alle partijen zijn van mening dat de optimalisatieslag tot een nog beter ontwerp heeft geleid: robuuster en toekomstbestendiger. Definitief ontwerp in concept; berging van regenwater in de boezem Het concept-definitief ontwerp bestaat net als het eerder gepresenteerde voorlopig ontwerp uit 2 maatregelen: Het omleidingsplan en het watersysteem.

4 Het omleidingsplan Het omleidingsplan is het creëren van een rioolpolder bij hevige regenval. Dit houdt in dat afval- en regenwater van de omliggende wijken bij hevige regenval niet door de Oude Kooi stroomt, maar omgeleid wordt. Het riool wordt op deze momenten afgesloten met vier schuiven. Deze maatregel was onderdeel van het VO. Het plan is verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Het watersysteem Het watersysteem in plangebied gaat ervan uit dat het regenwater separaat van afvalwater direct wordt afgevoerd richting de boezem. Hiervoor is een transportsysteem nodig dat het plangebied verbindt met de boezem. Dit transportsysteem bestaat uit de aanleg van een regenwaterwaterriool, het zogeheten gescheiden stelsel. Daarnaast zal op enkele punten het bestaande riool vervangen worden door een riool met een grotere diameter. Het transportstelsel zal twee uitlaten krijgen op het boezemwater. Tegelijkertijd met het transportsysteem wordt een drainagesysteem aangebracht. Hierdoor kunnen pieken in het grondwater tegengegaan worden. Metingen wijzen uit dat de Oude Kooi geen structureel grondwaterprobleem heeft. Verder zal het straatprofiel, waarbij een duidelijk hoogteverschil tussen straat en trottoir aanwezig is, teruggebracht worden in de wijk in de straten waar dat nu niet het geval is. Het definitief ontwerp bevindt zich nog in een conceptfase. Er moeten nog een aantal onderzoeken uitgevoerd worden op het gebied van bodem, explosieven, archeologie en kabels en leidingen. Het milieutechnisch onderzoek brengt de bodemgesteldheid in kaart. Hieruit komt naar voren waar mogelijk gesaneerd moet worden. De eventuele kosten hiervan worden te zijner tijd aanvullend begroot en gedekt uit de Reserve Bodemsanering. Het onderzoek naar explosieven is onderdeel van het in kaart brengen van alle conventionele explosieven voor de gehele gemeente Leiden (separaat project). De kosten hiervan komen ten laste van het project Baggeren op dumpmunitie van watergangen dat wordt aangestuurd door Stedelijk Beheer. De verwachting is dat het archeologisch onderzoek geen hoge kosten met zich meebrengt in de vorm van vervolgonderzoek. Voor kabels en leidingen is voor het ontwerp gebruik gemaakt van een klick-melding. Om op cruciale punten inzicht te krijgen in de exacte ligging van kabels en leidingen worden in november en december 2013 proefsleuven gegraven. Waar nodig wordt het ontwerp van het watersysteem hierop afgestemd en wordt inzichtelijk welke werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen benodigd is. Afstemming andere projecten en combineren werkzaamheden Naast de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi lopen in de nabije omgeving een aantal andere projecten de komende tijd: de renovatie van het Kooipark, de nieuwbouw van de noordelijke blokken, de renovatie van de centraalblokken en het iets verder weg gelegen Kooiplein. Met deze projecten zal afstemming plaatsvinden, waarbij de gemeentelijke verkeersregisseur een belangrijke rol speelt voor de bereikbaarheid. Daarnaast wordt gekeken waar werkzaamheden mogelijk gecombineerd uitgevoerd kunnen worden om overlast te beperken.

5 De Sleutels heeft plannen voor nieuwbouw en renovatie in de Oude Kooi. Allereerst zullen de noordelijke blokken vervangen worden door nieuwbouw. In juni 2013 is door het college ingestemd met het kennisnemingsbesluit hierover. Daarnaast zullen de centraalblokken en de zuidelijke blokken aangepakt worden. Voor de centraalblokken staat renovatie op het programma, voor de zuidelijke blokken is het programma nog niet bekend. Voor de noordelijke blokken en de centraalblokken zullen de werkzaamheden tussen gemeente en De Sleutels afgestemd worden. Hiermee wordt overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Tot slot kunnen mogelijk werkzaamheden met elkaar gecombineerd worden, zoals nu reeds met de onderzoeken gebeurt. De huidige verharding in de Oude Kooi is bijna aan het einde van haar levensduur en moet binnen enkele jaren vervangen worden. In overleg met Stedelijk Beheer is besloten deze twee projecten te combineren. In het budget Investering Wegen is hiervoor 2.3 mln. bestemd. Tijdens de renovatie van het Kooipark is een aantal werkzaamheden meegenomen dat bijdraagt aan de aanpak van de wateroverlast. De Kooivijver wordt verbonden met het regenwaterriool dat aangelegd gaat worden in omliggende straten, zodat het kan dienen als opvang voor het regenwater. Daarnaast wordt de vijver vergroot. Voor het Kooiplein staat de komende jaren veel te gebeuren. Gezien de fysieke afstand zullen tussen beide projecten geen werkzaamheden gecombineerd kunnen worden. Wel zal middels de verkeersregisseur afstemming moeten plaatsvinden over het afsluiten van wegen en de bereikbaarheid van de Oude Kooi en omliggende wijken. Reconstructie bovengrondse inrichting met ondergrondse containers In bijna alle straten zullen werkzaamheden verricht worden voor de aanleg van nieuwe riolering of vervanging van de bestaande riolering. Daarbij wordt uitgegaan van vervanging van de bestaande verharding. Daarom is vanuit de afdelingen Ruimte en Milieubeleid en Realisatie (landschapsontwerp) een optimalisatieslag gemaakt voor de bovengrondse inrichting op basis van de bestaande inrichting en de bovengrondse eisen zoals geformuleerd vanuit de aanpak wateroverlast. Het gaat hierbij om het strak/recht leggen van de straatinrichting, waardoor de slingerende profielen uit de straten verdwijnen en de ondergrondse infrastructuur eenvoudiger aansluit op de bovengrondse. Zo zal er in de inrichting meer van de oude allure van de Oude Kooi teruggebracht worden. Ook zullen de straten die nu op één niveau liggen weer een traditionele inrichting krijgen met hoger gelegen trottoir en lager gelegen rijbaan; een eis vanuit de aanpak wateroverlast. Het gaat hier niet zozeer om een herinrichting van de wijk, maar er wordt gebruik gemaakt van de aanleiding dat in de gehele wijk toch werkzaamheden plaatsvinden. Bij het terugleggen van de stenen zal een kleine reconstructie plaatsvinden. Het aantal parkeerplaatsen wordt gehandhaafd. Daarnaast zullen de twee groenplekken in de wijk een opfrisbeurt krijgen: In de Atjehstraat/Parkstraat-Driftstraat, bij het monument en in de Driftstraat/Javastraat. Bij laatstgenoemde worden ook de speeltoestellen vervangen.

6 Tevens zullen de bovengrondse containers die aanwezig zijn in de wijk vervangen worden door ondergrondse containers. Deze werkzaamheden vinden plaats vanuit een ander project; de werkzaamheden worden op elkaar afgestemd. Planning: De uitvoering gaat van start als het ontwerp is uitgewerkt in een bestek en aanbesteed. Na vaststelling van het uitvoeringsbesluit zal het maken van de bestekken gestart worden. In de zomer van 2014 zullen deze naar verwachting gereed zijn. Daarna wordt de aanbestedingsprocedure opgestart. Vervolgens kan de uitvoering aanvangen. Dit zal vanaf eind 2014 zijn. De totale uitvoering van de aanleg van het omleidings- en watersysteem zal circa twee jaar in beslag nemen. Werkzaamheden Tijdsduur/datum Uitvoeringsbesluit Januari 2014 Bestek / aanbesteding Q1 t/m Q Start uitvoering Vanaf Q Afronding uitvoering Q Financiën: De raming van het concept-definitief ontwerp bedraagt ,- excl. BTW. Dit is lager dan geraamd werd in het voorlopig ontwerp, ,- excl. BTW. Dit komt voornamelijk door het feit dat de noordelijke blokken uit het plangebied zijn gehaald en de kratten en gemalen zijn komen te vervallen. In de raming zijn de voorbereidings- en uitvoeringskosten opgenomen. Plankosten zijn hier ook een onderdeel van. Er lopen nog enkele onderzoeken. Deze onderzoeken geven inzicht in de werkelijke inspanningen in relatie tot milieu, explosieven, groen, archeologie en kabels en leidingen. Binnen de raming is voldoende rekening gehouden met de onzekerheid over archeologie en kabels en leidingen. Hiervoor zijn stelposten opgenomen. De kosten van de onderzoeken die gezamenlijk met De Sleutels uitgevoerd worden zullen naar rato over de projecten verdeeld worden. Dekking perspectiefnota en begroting 2014 Voor het VO was een bedrag geraamd van 9.6 mln. Hiervoor was dekking gevonden in De Perspectiefnota (RV ). In de besluitvorming over de begroting 2014 (RV ) is in het onderdeel meerjareninvesteringsplan de beschikbaarstelling van een krediet van 9,6 mln. voor aanpak wateroverlast Oude Kooi in 2015 opgenomen. De totale investeringskosten van het concept-do worden geraamd op 9.1 mln. Voorgesteld wordt om 6.9 mln. in 2014 beschikbaar te stellen. En het restant van 2.2mln. in Deze kosten zijn op de volgende manier gedekt: - Vereveningsreserve Perspectiefnota ( 2,2 mln.) Van het incidentele overschot in de perspectiefnota van ,- is een bedrag van ,- gereserveerd voor de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi. Het bedrag is opgenomen onder prestatie 5B1.1. Bij de behandeling van de meerjarenbegroting is hierop een correctie aangebracht van ,-. Bij de begroting 2014 is besloten om in ,- te storten in de Voorziening Riolering ten laste van de vereveningsreserve Grondexploitaties.

7 Voorziening riolering ( ) Bij de behandeling van het raadsbesluit Bestemming resultaat jaarrekening 2011 is de voorziening riolering gelabeld Oude Kooi. Het budget vervanging/renovatie riolering bedraagt ,-. Dekking kapitaallasten Het nog te dekken investeringsbedrag bedraagt hierna afgerond 5,4 miljoen ( 9,1 mln. -/- 3,7 mln.). Hiervan bedragen de kapitaallasten vanaf 2017, op basis van 60 jaren annuïteit en rente-omslag van 3,5%, jaarlijks afgerond ,-. Het investeringsprogramma Riolering kent een positief resultaat van 2,0 mln. De vrijval van kapitaallasten van ,- is bij de behandeling van de Perspectiefnota beschikbaar gesteld ter dekking van de bestrijding van de wateroverlast Oude Kooi. Deze zijn opgenomen in het vgrp Dit leidt tot het volgende geactualiseerde overzicht: Aanpak wateroverlast Oude Kooi Raming teruggebracht tot (zie brief college.d , B&W ) DEKKING Dekking vereveningsreserve (zie ook PN ) in 2015 te storten in de Voorziening Riolering Investeringsvolume (D.O. raming) Bijdrage beschikbare middelen in Voorziening Riolering (afgerond) Totaal beschikbare dekking uit éénmalige middelen kapitaallasten (annuïteit 60 jr. en rente 3,5%) Nog te dekken investeringsbedrag Reeds middelen beschikbaar middels krediet VGRP Geactualiseerde uitzetting kapitaallasten (verwerkt in PPN ): Bovenstaande actualisering van de cijfers resulteert in het neerwaarts bijstellen van het investeringsvolume aanpak wateroverlast Oude Kooi van 9,6 mln. naar 9,1 mln. Hierdoor worden de jaarlijkse kapitaallasten vanaf 2017 verlaagd van ,- naar ,-. Dit structurele voordeel van ,- per jaar vanaf 2017 zal worden toegevoegd aan de stelpost kapitaallasten. Deze begrote mutatie zal worden verwerkt in de bijgevoegde begrotingswijziging. Bij het vaststellen van het kaderbesluit is een voorbereidingskrediet van ,- ter beschikking gesteld. Deze voorbereidingskosten zijn een onderdeel van de raming van het concept-definitief ontwerp en vormen onderdeel van het beschikbaar te stellen krediet van ,-. Geactualiseerde beheer- en onderhoudskosten

8 Naast de investeringskosten zijn er beheer- en onderhoudskosten geraamd om het nieuwe watersysteem de aankomende 60 jaar functioneel in stand te houden. Hiervoor is bij het VO een bedrag van ,- per jaar beschikbaar gesteld. Het beheer en onderhoud voor het definitief ontwerp zal naar verwachting lager uitvallen dan eerder begroot is doordat een aantal wijzigingen heeft plaatsgevonden in het ontwerp. Zo zitten er in het ontwerp geen gemalen en kratten meer; onderdelen die aanzienlijke beheerkosten met zich meebrachten. De definitieve beheerraming zal in het voorjaar van 2014 bekend zijn en het eventuele voordeel zal meegenomen worden in de besluitvorming omtrent het meerjarenbeeld Afstemming: In het gehele project zijn naast de interne betrokkenen ook een aantal externe partijen betrokken geweest vanuit verschillende invalshoeken. Hoogheemraadschap van Rijnland Rijnland is vanaf het opstellen van het schetsontwerp betrokken geweest bij het project. Gezamenlijk is het schetsontwerp en voorlopig ontwerp besproken, zijn mogelijke alternatieven verkend, is de optimalisatie tot stand gekomen en is het definitief ontwerp uitgewerkt. Daarnaast zijn ze een vaste gesprekspartner geweest in de overleggen met en correspondentie die heeft plaatsgevonden met het Waterambacht en de Historische Vereniging Oud Leiden. Rijnland is tevreden met de optimalisatie en staat achter het definitief ontwerp. Bewoners De bewoners worden vertegenwoordigd door het wijkcomité De Kooi en Bewonerscommissie Oude Kooi. Laatstgenoemde is in het beginstadium nauw betrokken geweest bij de aanpak van de wateroverlast. Het laatste jaar zijn ze op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. In december 2011 heeft Haskoning aan de vertegenwoordigers een presentatie over het probleem van de wateroverlast en de mogelijke oplossing (schetsontwerp) gegeven. Ook is de bewonerscommissie aanwezig geweest bij het eerste gesprek dat heeft plaatsgevonden met het Waterambacht en de Historische Vereniging Oud Leiden over het alternatieve voorstel dat deze twee partijen in de zomer van 2012 hebben opgesteld. Na het vaststellen van het kaderbesluit zijn alle bewoners geïnformeerd over het plan en de planning. Hiervoor is in november 2013 is een informatieavond gehouden voor de buurt. De bewoners zullen in het voorjaar van 2014 geïnformeerd worden over de reconstructie van de wijk. Daarnaast zullen zij voorafgaand en tijdens de uitvoering geïnformeerd worden over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden en de daarmee samenhangende bereikbaarheid van de wijk.

9 De Sleutels/Portaal Naast particulier bezit hebben ook woningcorporaties De Sleutels en Portaal woningen in de Oude Kooi. Beide corporaties worden op de hoogte gehouden van de plannen van de gemeente. Met De Sleutels is gedurende het gehele proces contact geweest, gezien de mogelijke ontwikkelingen in de noordelijke- en centraalblokken. De aanpak wateroverlast en de beslissing omtrent renovatie of nieuwbouw van de noordelijke blokken zijn lang aan elkaar gekoppeld geweest. Daarnaast is men gesprekspartner geweest in het kennismakingsgesprek met het Waterambacht en de Historische Vereniging Oud Leiden. Het komende jaar zal met beide corporaties afspraken gemaakt worden en afstemming moeten plaatsvinden over de werkzaamheden die zij in de Oude Kooi willen uitvoeren. Doel hierbij is de overlast voor bewoners beperken en de bereikbaarheid van de wijk garanderen. Waterambacht Leiden (WAL) en de Historische Vereniging Oude Leiden (HVOL) WAL en HVOL zijn op regelmatige basis op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen die geresulteerd hebben in het definitief ontwerp. In augustus 2012 hebben Waterambacht en de Historische Vereniging Oud Leiden een alternatief voorstel gestuurd naar de gemeente waarin zij stellen dat de aanpak van het waterprobleem in de Oude Kooi goedkoper en effectiever kan. Haskoning en Rijnland hebben dit voorstel op hoofdlijnen beoordeeld. Conclusie is dat het plan geen reëel en financieel aantrekkelijk alternatief biedt. Beide partijen hebben hun conclusies in een overleg toegelicht aan WAL en HVOL. Hierna zijn beide partijen betrokken gebleven en hebben kritische vragen gesteld over de ontwikkelingen binnen de planvorming. Evaluatie: n.v.t. Bijgevoegde informatie: n.v.t.

10 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Leiden, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (B&W nr van 2013), mede gezien het advies van de commissie, BESLUIT 1. In te stemmen met de uitvoering van de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi conform concept-definitief ontwerp bestaande uit: a. Het omleidingsplan dat in werking treedt bij hevige regenval, de zogenoemde rioolpolder; b. Het watersysteem, bestaande uit regenwaterriolen met drainage, het vergroten van bestaand riolen, het realiseren van uitlaten op de boezem en het terugbrengen van het straatprofiel, met duidelijk hoogteverschil tussen straat en trottoir; 2. Een krediet van ,- in 2014 beschikbaar stellen voor de aanpak wateroverlast Oude Kooi en ,- in 2015; 3. Dit krediet dekken uit de Voorziening Riolering voor 3,7 mln. en de jaarlijkse kapitaallasten becijferd op basis van annuïtaire afschrijving van 60 jaren tegen een renteomslag van 3,5% van ingaande 2017 dekken uit het beschikbaar gestelde jaarlijkse budget voor kapitaallasten bij het meerjareninvesteringsplan zoals opgenomen in de begroting 2014 (RV ); 4. Het in het meerjareninvesteringsplan opgenomen investeringskrediet van 9,6 mln. voor riolering Oude Kooi wordt verlaagd met ,- tot 9,1 mln. Als gevolg hiervan de kapitaallasten, annuïtair 60 jaren tegen 3,5% te verlagen met ,- per jaar vanaf 2017; 5. Dit structurele voordeel van vanaf 2017 ten gunste brengen van de stelpost (onderuitputting) kapitaallasten; 6. Kennis te nemen van de wijziging van het meerjarenbeleid n.a.v. dit besluit: Meerjarenbeeld 2017 LASTEN BATEN Programma Verhogen Verlagen Verhogen Verlagen 05 Omgevingskwaliteit Algemene Middelen

11 Gedaan in de openbare raadsvergadering van, de Griffier, de Voorzitter, TECHNISCHE INFORMATIE Opsteller: S.A. Minnesma Organisatieonderdeel: Projectbureau Telefoon: Portefeuillehouder:

12 Nog invullen 1. In te stemmen met de uitvoering van de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi conform concept-definitief ontwerp bestaande uit: Onderwijs, Sport & MilieuB en W d.d Onderwerp Uitvoeringsbesluit aanpak wateroverlast Oude Kooi Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met het ontwerp voor de aanpak wateroverlast Oude Kooi, bestaande uit de volgende twee maatregelen: a. Het omleidingsplan dat in werking treedt bij hevige regenval, de zogenoemde rioolpolder; b. Het watersysteem, bestaande uit regenwaterriolen met drainage, het vergroten van bestaand riolen, het realiseren van uitlaten op de boezem en het terugbrengen van het straatprofiel, met duidelijk hoogteverschil tussen straat en trottoir; 2. De raad voor te stellen: a. In te stemmen met de uitvoering van de aanpak van de wateroverlast in de Oude Kooi conform concept-definitief ontwerp bestaande uit: i. Het omleidingsplan dat in werking treedt bij hevige regenval, de ii. zogenoemde rioolpolder; Het watersysteem, bestaande uit regenwaterriolen met drainage, het vergroten van bestaand riolen, het realiseren van uitlaten op de boezem en het terugbrengen van het straatprofiel, met duidelijk hoogteverschil tussen straat en trottoir; b. Een krediet van ,- in 2014 beschikbaar stellen voor de aanpak wateroverlast Oude Kooi en ,- in 2015; c. Dit krediet dekken uit de Voorziening Riolering voor 3,7 mln. en de jaarlijkse kapitaallasten becijferd op basis van annuïtaire afschrijving van 60 jaren tegen een renteomslag van 3,5% van ingaande 2017 dekken uit het beschikbaar gestelde jaarlijkse budget voor kapitaallasten bij het meerjareninvesteringsplan zoals opgenomen in de begroting 2014 (RV ); d. Het in het meerjareninvesteringsplan opgenomen investeringskrediet van 9,6 mln. voor riolering Oude Kooi wordt verlaagd met ,- tot 9,1 mln. Als gevolg hiervan de kapitaallasten, annuïtair 60 jaren tegen 3,5% te verlagen met ,- per jaar vanaf 2017; e. Dit structurele voordeel van vanaf 2017 ten gunste brengen van de stelpost (onderuitputting) kapitaallasten; f. Kennis te nemen van de wijziging van het meerjarenbeleid n.a.v. dit besluit: Meerjarenbeeld 2017 LASTEN BATEN Programma Verhogen Verlagen Verhogen Verlagen 05 Omgevingskwaliteit Algemene Middelen Perssamenvatting:

13 Eind 2014 starten de werkzaamheden om de wateroverlast in de Oude Kooi aan te pakken. Door een omleidingsplan stroomt het water uit omliggende wijken tijdens hevige regenval langs de wijk en er niet meer doorheen. Ook komt er een regenwaterriool met drainage naast het bestaande riool, wordt het bestaande riool op enkele plekken vergroot worden en wordt er een hoogteverschil tussen straat en trottoir teruggebracht. De komende kwartalen wordt het bestek gemaakt en wordt de aannemer geselecteerd. De werkzaamheden nemen circa 2 jaar in beslag.

14

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 9 mei 2011 : 23 mei 2011 Documentnr. Zaaknummer : 593 : PR-09-10271 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 28-5-2013 B en W-besluit nr.: 13.0508 Naam programma: Programma Stedelijke Ontwikkeling Onderwerp: Programma Ruimtelijke Investeringen Leiden (PRIL) 2013 Het

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR: mei Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR: 19-62 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 654788 Onderwerp: Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Rioolvervanging en herinrichting Engboogerd Gevraagde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0083 Rv. nr..: 10.0083 B&W-besluit d.d.: 31-8-2010 B&W-besluit nr.: 10.0840 Naam programma +onderdeel: WOP Noord GEO, aanleg Hallenweg Onderwerp: Kredietaanvraag eerste fase Hallenweg

Nadere informatie

Uitwerking inrichting waterhuishouding Oude Kooi

Uitwerking inrichting waterhuishouding Oude Kooi Uitwerking inrichting waterhuishouding Oude Kooi Gemeente Leiden 12 november 2012 3e versie 9X2161A2 Samenvatting De wijk De Oude Kooi kampt al jaren met wateroverlast tijdens hevige regenval. Ook zijn

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen

Collegevoorstel. Zaaknummer: Project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen Collegevoorstel Inleiding Voor het project Oranjelaan en omgeving in Vlijmen zijn twee aanleidingen: - Het project is vooral ingegeven door de overlast van hemelwater ( water op straat situatie ), die

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0109 Rv. nr.: 09.0109 B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.: 09.1205 Naam programma +onderdeel: Diverse programma s. Onderwerp: Voortgangsrapportage investeringen 2009. Aanleiding:

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. Het college heeft ingestemd met het inrichtingsontwerp van de openbare ruimte Sterrenberg fase 1

B&W Vergadering. 1. Het college heeft ingestemd met het inrichtingsontwerp van de openbare ruimte Sterrenberg fase 1 2.2.6 Inrichtingsontwerp Sterrenberg fase 1 1 Dossier 1556 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1556 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 28 maart 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Inrichtingsontwerp

Nadere informatie

Centrumplan Hart voor Valkenburg

Centrumplan Hart voor Valkenburg Samenstelling: Ben van Eijsden Centrumplan Hart voor Valkenburg Plan van aanpak herinrichting historisch centrum Document: 20110125-plan van aanpak Historisch Centrum.doc Status: definitief Blad 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0091 Rv. nr.: 12.0091 B en W-besluit d.d.: 21-8-2012 B en W-besluit nr.: 120794 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Eindrapportage Wijkontwikkelingsplan Zuidwest 2011 en

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan Haarlem Raadsstuk Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2018-2023 Nummer 2017/361078 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling GOB/BBOR

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-039 Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Gevraagde beslissing 1. In de wijk Engboogerd te Bunnik

Nadere informatie

Afweging: het ontwerp Voor het ontwerp van de openbare inrichting hebben de onderstaande zaken als basis gediend:

Afweging: het ontwerp Voor het ontwerp van de openbare inrichting hebben de onderstaande zaken als basis gediend: Samenvatting: Inleiding: De aanleiding voor het project is de noodzakelijke rioolvervanging in de Norbertijnerstraat en de Schanswijk. De riolering verkeert in een slechte staat. De vervanging van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West

Raadsvoorstel. Aan de raad, M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 103814 M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West Aan de raad, 1. Beslispunten Verlenen van een uitvoeringskrediet

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015)

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Versie 12 april 2013 Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Definitief Directie Fysiek Domein Inhoud Inleiding 4 1 Herinrichtingsprojecten. 5 1.1 Planning.

Nadere informatie

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5)

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Datum: 7-8-2015 Onderwerpen 1. De na te streven afvoercapaciteit van de rioolstelsels; 2. De wijze

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0016 Rv. nr.: 09.0016 B&W-besluit d.d.: 24 februari 2009 B&W-besluit nr.: 09.0136 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Het verlenen van het benodigde krediet voor het saneren van deelgebied

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0113 Rv. nr.: 12.0113 B en W-besluit d.d.: 6-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1050 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Begroting 2013 van de Omgevingsdienst West-Holland Aanleiding:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat. Raadsvoorstel Nummer: 169755 Behandeld door: E. Koedam Agendapunt: 12 december 2017 Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van de gemeenteraad is er bij

Nadere informatie

Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen

Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen 1310524 Afdeling: Onderwerp Projectopdracht en voorlopig ontwerp inrichtingsplan ontwikkellocatie Pantarhei entielen Samenvatting In maart 2013 is met Bouwfonds een koopovereenkomst gesloten voor de realisering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Gemeente Bussum Ter beschikking stellen krediet en budget t.b.v. transformatie Grondwal De Nieuwe Vaart

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Inventarisatie bereikbaarheidsplan, sessie 1 Maandag 10 juni 2013, Sloperbedrijf Van Putten Angela de Vries Rob de Haas Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

INGETROKKEN BIJ B&W nr RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

INGETROKKEN BIJ B&W nr RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: INGETROKKEN BIJ B&W nr. 11.0912 RAADSVOORSTEL 11.0061 Rv. nr.: 11.0061 B en W-besluit d.d.: 11.0736 B en W-besluit nr.: 28-6-2011 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Bijstellen kaderbesluit nieuwbouw

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Startbijeenkomst. Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein

Startbijeenkomst. Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein Startbijeenkomst Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein Programma 19:30 19:35 20:00 20:10 21:00 21:15 Opening en welkom Bert Koning (projectleider) Aanleiding tot het project Projectopzet

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang

kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang Datum 9 november 2010 Raadsvoorstel Afdeling Grondbedrijf en Vastgoedzaken Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Beschikbaar stellen extra krediet voor uitbreiding Autoluwe binnenstad

Raadsstuk. Onderwerp Beschikbaar stellen extra krediet voor uitbreiding Autoluwe binnenstad Raadsstuk Onderwerp Beschikbaar stellen extra krediet voor uitbreiding Autoluwe binnenstad Nummer 2019/202111 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0075 Rv. nr.: 12.0075 B en W-besluit d.d.: 19-6-2012 B en W-besluit nr.: 12.0638 Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Begrotingswijziging naar aanleiding van de werkbegroting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0085 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0085 B&W-besluit d.d.: 09-09-2008 B&W-besluit nr.: 08.0849 Naam programma +onderdeel: Programma 8 Sport, cultuur en recreatie Onderwerp: Aanvullen garantstelling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt. 12 mei 2015 KDK/03457/i.01718 9.1. Datum: 21 april 2015 Verzonden: 6 mei 2015

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt. 12 mei 2015 KDK/03457/i.01718 9.1. Datum: 21 april 2015 Verzonden: 6 mei 2015 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt 12 mei 2015 KDK/03457/i.01718 9.1 Datum: 21 april 2015 Verzonden: 6 mei 2015 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Revitalisering bedrijventerrein Nieuw-Beijerland

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

Portefeuillehouder: (wnd) burgemeester P. van der Zaag Behandelend ambtenaar D.S.H. Elzinga, 0595 447753 gemeente@winsum.nl (t.a.v. D.S.H.

Portefeuillehouder: (wnd) burgemeester P. van der Zaag Behandelend ambtenaar D.S.H. Elzinga, 0595 447753 gemeente@winsum.nl (t.a.v. D.S.H. Vergadering: 23 november 2010 Agendanummer: 9 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: (wnd) burgemeester P. van der Zaag Behandelend ambtenaar D.S.H. Elzinga, 0595 447753 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v.

Nadere informatie

^ T^ 2 5UOV2008 \Q5 S. 1. Inleiding

^ T^ 2 5UOV2008 \Q5 S. 1. Inleiding E E R H U CB O W A A Raadsvergadering: Besluit: Voorstelnummfif R D 2 5UOV2008 ^ T^ \Q5 S Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp Aan de Raad, 2008-105 Formulering beleid voor zorgplichten hemel- en grondwater,

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Stuw Voorstertocht De stuw is conform planning en binnen het beschikbaar gestelde krediet vervangen. Dit onderdeel is afgerond.

ALGEMENE VERGADERING. Stuw Voorstertocht De stuw is conform planning en binnen het beschikbaar gestelde krediet vervangen. Dit onderdeel is afgerond. V E R G A D E R D A T U M 16 december 2010 NBW S E C T O R / A F D E L I N G S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 2 december 2010 E. Benjamin / M. Visser / T.A. Wendt ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0149 Rv. nr.: 10.0149 B&W-besluit d.d.: 23-11-2010 B&W-besluit nr.: 10.1145 Naam programma +onderdeel: Programma 6 Stedelijke Ontwikkeling. Onderwerp: Oostvlietpolder, afsluiten grondexploitatie.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting

RAADSVOORSTEL. Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor de financiële kaders voor de begroting 2016 en de meerjarenbegroting RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Vaststellen kaderbrief 2016-2019 Aanleiding: Het college doet de raad voorstellen voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Datum 17 mei 2019 Onderwerp Uitvoering amendement kunstgrasvelden Wij willen Door de aanleg van kunstgrasvelden o.a. het meervoudig gebruik vergroten, het behoud van de sociale

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan Raadsvoorstel jaar stuknr. categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W. 2017 RA17.0069 A 5 17/575 Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan 2018 2023 Portefeuillehouder: R. van der Weide Team: Inrichting Openbare

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0035 Rv. nr..: 10.0035 B&W-besluit d.d.: 16-2-2010 B&W-besluit nr.: 10.0194 Naam programma +onderdeel: Programma 8 Sport, cultuur en recreatie. Onderwerp: Uitvoeringsbesluit nieuwbouw

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 14.22243 G. Elkhuizen Beheer Openbare Ruimte / Kees Hoogervorst

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0049 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0049 B&W-besluit d.d.: 20-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0408 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit/Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag voor vervanging

Nadere informatie

agendapunt 04.B.12 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem

agendapunt 04.B.12 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem agendapunt 04.B.12 1273278 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem VASTSTELLING INVESTERINGSPLAN EN AANVRAAG UITVOERINGSKREDIET VOOR DE AANLEG VAN EEN DUIKER STADHOUDERSLAAN TE SCHIEDAM Voorstel

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Franssen, Dirk OG S1 RAD: RAD130313 2013-03-13T00:00:00+01:00 BW: BW130129 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 13 maart 2013 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Stedelijke ontwikkeling

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Stedelijke ontwikkeling RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Bestemming grondopbrengst en kredietaanvraag dempen sloot en bouwrijp maken nabij

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Afkoppelen flats Veltum

B en W Adviesnota ADVIES. Afkoppelen flats Veltum B en W Adviesnota Onderwerp Afkoppelen flats Veltum Zaaknummer Teammanager Marco van de Voort B & W datum 14 januari 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Civiel en Verkeer Naam steller Erik Weijzen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Wateroverlast Opheusden. welkom

Wateroverlast Opheusden. welkom Wateroverlast Opheusden welkom Bewonersavond 19 november 2014 Programma 19.00 uur: Ontvangst 19.30 uur: Opening door voorzitter (Henk van Bockel) 19.35 uur: Welkomstwoord (burgemeester Veerhoek) 19.40

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Onderwerp: Uitvoeringsbesluit Herontwikkeling Lammenschanspark Fase 2, Blok D

Onderwerp: Uitvoeringsbesluit Herontwikkeling Lammenschanspark Fase 2, Blok D RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Uitvoeringsbesluit Herontwikkeling Lammenschanspark Fase 2, Blok D Aanleiding: Gemeente

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1492 *B.18.1492* Landgraaf, 28 augustus 2018 ONDERWERP: Aankoop pand Heerlenseweg 145 (BDO gebouw) 61 PROGRAMMA 8. Volksgezondheid

Nadere informatie

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer Aan Gemeente Maassluis Behandeld door Richard Wilbrink T.a.v. De heer E. Zeeman E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van Richard Wilbrink MSc. T 015-7511854 Betreft Voorbereidende onderzoeken winkelcentrum

Nadere informatie

Onderwerp Aanleg drainage in Prinsessenwijk en Oranjepark en niet overgaan tot stimuleringskader aanleg drainage

Onderwerp Aanleg drainage in Prinsessenwijk en Oranjepark en niet overgaan tot stimuleringskader aanleg drainage OPENBAAR Adviseur: C.A. Brunt (VROM, tst. 813) Portefeuillehouder: E. Mackay 11.01305 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 17 maart 2011 Raadsvergadering d.d. 31 maart 2011 Voorstel nr. Programma en product

Nadere informatie

De 'Verordening Rioolaansluiting Gemeente Mook en Middelaar 2017' vast te stellen.

De 'Verordening Rioolaansluiting Gemeente Mook en Middelaar 2017' vast te stellen. Raadsvoorstel Gemeente Mook en Middelaar Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen 23 februari 2017 Samenleving

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201206 435492 / 435492 ONDERWERP Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark M. ter Haar BVL Ke AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: Barneveldsestraat, raadsvoorstel variantenstudie. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Agendapunt: Barneveldsestraat, raadsvoorstel variantenstudie. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 501486/501487 Behandeld door: F. van Drie Datum: 15 januari 2019 Agendapunt: Onderwerp: Barneveldsestraat, raadsvoorstel variantenstudie Geachte raad, Samenvatting In uw vergadering

Nadere informatie

ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord

ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord Aan de gemeenteraad Documentnummer 2015.0.079.097 Zaaknummer 2014-10-01895 ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord Voorstel 1. vaststellen van de aanpak de effecten van extreme wateroverlast te

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10. RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010 Rv. nr.: 09.0158 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.0091 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding:

Samenvatting: Inleiding: Samenvatting: Inleiding: In overleg met de bewoners van de Everardus van Gochstraat is een plan opgesteld om de leefbaarheid van hun woonomgeving te vergroten. Aspecten zoals slecht wegdek en parkeerplaatsen,

Nadere informatie

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad,

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad, Agendapunt : 8 Voorstelnummer : 04-30 Raadsvergadering : 24 april 2007 Classificatienummer : Naam opsteller : M. Weima Informatie op te vragen bij : Portefeuillehouder(s) : Else Trap onderwerp: Aanleg

Nadere informatie

Ad van der Heijden raad mei 2012

Ad van der Heijden raad mei 2012 Agendapunt commissie: 5 steller telefoonnummer email Ad van der Heijden 040-2083 633 adh@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Kunstgrasveld voetbalvereniging rkvv Dommelen.

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL incl erratum 15 november Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0111 incl erratum 15 november 2011 Rv. nr.: 11.0111 B en W-besluit d.d.: 4-10-2011 B en W-besluit nr.: 11.0979 Naam programma: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Wijziging Subsidieverordening

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 18 augustus 2009 Nummer voorstel: 2009/92

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 18 augustus 2009 Nummer voorstel: 2009/92 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 18 augustus 2009 Nummer voorstel: 2009/92 Voor raadsvergadering d.d.: 01-09-2009 Agendapunt: 8

Nadere informatie

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-106 Onderwerp Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Aan de raad, Onderwerp Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Gevraagde

Nadere informatie

agendapunt 04.H.14 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem ALTERNATIEVE VASTHOUDMAATREGEL DELFT

agendapunt 04.H.14 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem ALTERNATIEVE VASTHOUDMAATREGEL DELFT agendapunt 04.H.14 1202196 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem ALTERNATIEVE VASTHOUDMAATREGEL DELFT Voorstel Commissie Stedelijk water en watersysteem 08-09-2015 het aandeel in de kosten van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Het regent, het regent

Het regent, het regent Het regent, het regent Wat te doen bij een veranderend klimaat? Naam: Stefan Meijer (gemeente Heiloo) en Hartger Griffioen (LNH) Datum: donderdag 15 januari 2015 Even voorstellen Stefan Meijer 37 jaar

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik

Raadsvergadering. Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 8 mei 2014 14-035 Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik Aan de raad, Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven

Nadere informatie