Stageinformatiegids. vmbo groen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stageinformatiegids. vmbo groen"

Transcriptie

1 1 Stageinformatiegids vmbo groen

2 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 2

3 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders, leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) in het vmbo van AOC Oost. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met de stagecoördinator op locatie. Zie voor de adressen bijlage 1 achter in deze gids of kijk op onze website: Aan de informatie in deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. De gegevens dienen als ondersteuning.

4 4Stage-informatiegids vmbo groen Inhoudsopgave 1. AOC Oost 5 2. Het onderwijsconcept 7 3. Stagevormen 8 4 Organisatie van de stage 9 5 Taken betrokkenen Klachtenregeling Erkenning leerbedrijven Beloning/vergoeding Verzekeringen Onveilige situaties Relevante websites 20 Bijlage 1 Adressen AOC Oost locaties 21 Bijlage 2 Bepalingen stage overeenkomst vmbo 22 Bijlage 3 Begrippenlijst 26 Bijlage 4 De wettelijke werktijden voor een stage 28

5 1. AOC Oost 5 AOC Oost verzorgt (Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs voor natuur, voeding en leefomgeving op de vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. Ook wordt onderwijs-op-maat geboden voor bedrijven, organisaties en volwassenen door Groeipunt, een onderdeel van AOC Oost. Het College van Bestuur en de Centrale Diensten zijn gevestigd in Lochem. AOC Oost heeft 550 medewerkers en ruim 5600 leerlingen, studenten en deelnemers. AOC Oost werkt op een zodanige wijze dat de leerlingen, studenten en deelnemers succesvol zijn door onze opleidingen, bedrijven met onze samenwerking en medewerkers bij hun werk. 1.1 Leerwegen Binnen het vmbo-groen onderwijs kennen we verschillende leerwegen: Basis Beroepsgerichte Leerweg (BB) De Basisberoepsgerichte leerweg is voor de leerling die heel praktisch is ingesteld en het liefst met de handen werkt. In verhouding wordt veel aandacht aan de praktijk besteed. Ook de algemene vakken worden op een praktische manier ingevuld. De leerling werkt opdracht gestuurd en wordt opgeleid voor 2-jarig mbo. Kader Beroepsgerichte Leerweg (KB) Leerlingen die graag leren door praktisch bezig te zijn, kunnen kiezen voor de kaderberoepsgerichte leerweg. Naast algemene vakken krijgen leerlingen een beroepsgericht programma. De KB leerweg is zelfsturend werkend en leidt op voor 3-jarig mbo. Gemengde leerweg (GL) De gemengde leerweg biedt naast meer algemene vakken ook een beroepsgericht programma. Een combinatie dus van denken en doen. Voor leerlingen die meer theorie aan kunnen en vaak al weten welke richting ze op willen. De GL is zelfstandig werkend en leidt op voor 4-jarig mbo of HAVO leerjaar 4 als er een extra theoretisch vak erbij gekozen wordt. Leerwerktraject (LWT) Leerlingen die het leerwerktraject volgen, leren voor een groot deel buiten de school in de beroepspraktijk. Het LWT is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. Leergang vmbo/mbo2, (VM2) Het ministerie wil leerlingen stimuleren om een startkwalificatie te halen (mbo niveau II of havo diploma). Voor een aantal leerlingen biedt de VM2 leergang daarbij hulp.

6 6Stage-informatiegids vmbo groen Deze VM2 leerroute is toegankelijk voor leerlingen uit de Basisberoepsgerichte leerweg. Vanaf leerjaar 3 vmbo volgen zij een doorlopende leerroute naar het diploma mbo niveau II. Deze leerlingen krijgen les op één locatie met een zelfde team docenten met een afgestemd pedagogisch didactische aanpak. Doordat er geen knip ervaren wordt tussen het vmbo en het mbo kan er effectiever gewerkt worden en kunnen leerlingen tijdwinst boeken in het behalen van de startkwalificatie. Op de locatie in Enschede en Twello wordt deze leergang aangeboden. 1.2 Sectorraad AOC Oost kent één sectorraad die bestaat uit vertegenwoordigers uit de verschillende branches van het bedrijfsleven en een vertegenwoordiger van ouder(s)/verzorger(s). De Sectorraad heeft als taak mede de kwaliteit van de opleiding te bewaken. Voor een aantal zaken hebben zij adviesrecht. De Sectorraad functioneert onder het College van Bestuur. Voor verdere informatie verwijzen we naar het Reglement ten aanzien van de Sectorraad. Deze is op te vragen bij de Centrale Services. Adresgegevens vindt u op de website:

7 2. Het onderwijsconcept 7 De stage is in het vmbo een voorbereiding op een vervolgopleiding en het mogelijke beroep dat de leerling gaat kiezen. In het onderwijs van de vmbo opleidingen van AOC Oost wordt gewerkt met een systeem waarbij de ervaring en de informatie uit het beroep de basis van het leerprogramma van de leerling is. Bij deze vorm van onderwijs is stage een onmisbare schakel. De omvang van de stage varieert per leerweg. We gaan bij ons onderwijsconcept uit van competentiegericht opleiden. Hierbij is het leren in oefensituaties uitgangspunt bij de vormgeving van het leerproces. AOC Oost verzorgt de oefensituaties als onderdeel van het schoolexamen van het praktijkdeel de zogenaamde Groen proeve, Proeve Van Bekwaamheid. In de Proeve Van Bekwaamheid is de oefensituatie/simulatie passend bij de leerweg beschreven waarin de leerling moet functioneren. Om de Proeve van Bekwaamheid (feitelijk een schoolexamen) met succes te kunnen afronden, moet de leerling gaan oefenen in leersituaties. Bewijsstukken voor datgene wat de leerling heeft geleerd, worden verzameld in het portfolio. In het hele opleidingstraject wordt de leerling steeds zelf meer verantwoordelijk voor zijn leerproces, waarbij de leerling wordt ondersteund door de stagecoördinator, de stagedocent en de stagebegeleider van de stagebiedende organisatie. Voor de leerling realiseren we op deze manier maatwerk. 2.1 Rollen De leerling wordt tijdens de stage begeleid door verschillende personen. Stagedocent Medewerker van AOC Oost die de aansturing van de leerling voorafgaand aan de stage en tijdens de stageperiode verzorgt. Stagecoördinator Medewerker van AOC Oost die de aansturing van de stage coördineert en de eindcontrole op het proces uitvoert. De stagebegeleider De stagebegeleider is iemand van de stagebiedende organisatie die ervoor zorgt dat de leerling participeert in voldoende uitdagende oefensituaties tijdens de stage. Vooral als de oefensituaties uitdagend zijn, kunnen hieruit veel leervragen ontstaan. Zo stelt de stagebegeleider de leerling in de gelegenheid zijn competenties te ontwikkelen. De stagebegeleider reflecteert met de leerling over de opgedane ervaring.

8 8Stage-informatiegids vmbo groen 3. Stagevormen Het vmbo kent gedurende de leerloopbaan van leerlingen verschillende soorten stages. 3.1 Oriënterende stage Een stage waarbij de leerling kennis maakt met het werkveld. De keuze voor een bedrijf of instelling is vrij en niet gebonden aan de gekozen vakrichting. Een oriënterende stage geeft leerlingen de mogelijkheid breed te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal bestaan. 3.2 Beroepsgerichte stage Een stage die aansluit bij de gekozen vakrichting. Leerlingen maken zo kennis met een of meer beroepen die passen binnen de vakrichting en brengen direct de theorie uit de vakrichtingslessen in de praktijk. 3.3 Toekomstgerichte stage Een stage die aansluit bij een mogelijk te kiezen vervolgopleiding. Een leerling maakt zo kennis met een mogelijk toekomstig beroep en kan zich een beter beeld vormen of dit bij hem past. Bovendien wordt in de stage duidelijk of het beroep ook inhoudt, wat de leerling ervan verwacht. 3.4 Leervragen Tijdens de stage hebben de leerlingen regelmatig leervragen. Het doel van deze leervragen is om: Informatie uit de praktijk te verzamelen; Kennis en inzicht in bepaalde onderdelen van het bedrijf te verkrijgen; Gesprekken tussen leerling en stagebegeleider te bevorderen.

9 4. Organisatie van de stage 9 Stage betekent dat de leerling ervaart hoe de dagelijkse gang van zaken in het bedrijfsleven verloopt. Werktijden worden in onderling overleg aangepast aan het type bedrijf en de sector. De leerlingen vallen onder de CAO voor wat betreft de ARBO en werktijden. (Zie bijlage 4: De wettelijke werktijden voor een stage) 4.1 De keuze van de stagebieders in alle leerwegen Het is gewenst dat de leerling in elke stageperiode bij een ander bedrijf of organisatie stage loopt. Hoe meer verschillende stageadressen, hoe meer verschillende ervaringen de leerling op doet. Een stage bij het ouderlijke bedrijf of het bedrijf waar de leerling als bijbaantje werkt, is niet toegestaan. Dit geldt ook voor bedrijven van buren, familie en bekenden die de leerling in privésituaties goed kent. Wisseling van het stageadres of voortijdige beëindiging van de stage is niet toegestaan zonder overleg met de stagedocent en de stagecoördinator. 4.2 Stageplaats regelen Om de stages zo goed mogelijk tot z n recht te laten komen, wordt de stage voorbereid op school. De leerling regelt een stagebieder voor de verschillende stageperioden. De voortgang wordt begeleid door de stagedocent. 4.3 Erkenning stagebieders LWT en VM2 Binnen het vmbo moeten de stages van de leerlingen in het Leerwerktraject (LWT) en VM2 plaats vinden op erkende stagebedrijven. Aequor is het kennisen communicatiecentrum dat zorg draagt voor de erkenning en registratie van stagebedrijven in de agrarische sector. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Bedrijven buiten de agrarische sector moeten erkend zijn binnen de eigen brancheorganisatie. 4.4 Intranet (KISS) Alle relevante informatie die de leerling nodig heeft gedurende de stage is te vinden op KISS. Dit is het intranet van AOC Oost. 4.5 Stageovereenkomst Bij de stage zijn vier partijen betrokken: AOC Oost, de stagebieder, de leerling en de ouder(s)/verzorger(s). Door middel van de stageovereenkomst leggen de partijen hun afspraken vast met bijbehorende artikelen. Deze overeenkomst wordt in drievoud opgemaakt en dient door alle partijen ondertekend te zijn.

10 10 Stage-informatiegids vmbo groen De stagebieder ontvangt voor het begin van de stageperiode een stageovereenkomst. Één overeenkomst moet een week voorafgaand aan de start van de stageperiode op school aanwezig zijn bij de stagecoördinator. Één exemplaar is voor de leerling/ ouder(s)/verzorger(s). Bij de stageovereenkomst horen de bepalingen die in bijlage 2 zijn opgenomen. Deze bepalingen zijn ook vermeld op het intranet van AOC Oost. De stageovereenkomst moet voorzien zijn van de gevraagde handtekeningen voordat de leerling met de stage kan starten. 4.6 Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) De wijze waarop de stage wordt beoordeeld en de geplande stageuren die uitgevoerd moeten worden, is opgenomen in het PTA. Bij verhindering moet in overleg met de stagecoördinator de stagedag op een ander moment uitgevoerd te worden. Hiervoor staat een wijzigingsformulier op KISS. 4.7 De eerste kennismaking Voor de eerste kennismaking neemt de leerling een brief mee van school om zich te presenteren. In de brief staan een aantal aandachtspunten die de doelen van de stage toelichten. 4.8 Stageopdracht en verslag Per periode moet een stageverslag of een stageopdracht volgens de vastgestelde richtlijnen gemaakt worden. De richtlijnen c.q. opdrachten worden per locatie op KISS gepubliceerd. Het stageverslag moet door de stagebieder voor gezien ondertekend worden. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van het formulier Dankwoord en ondertekening (is gepubliceerd op KISS) en moet aan het verslag toegevoegd worden. 4.9 Functioneren Het functioneren van de leerling wordt besproken door de stagebegeleider, stagedocent en de leerling aan de hand van een voortgangs (reflectie) gespreksformulier, de stageopdrachten en bewijslasten. De leerling heeft het voortgangs (reflectie) gespreksformulier voorbereid vóór aanvang van het gesprek en bespreekt dit met de stagebegeleider. De verslaglegging hiervan moet in het portfolio opgenomen worden. Van het bedrijfsbezoek wordt een verslag gemaakt door de stagedocent.

11 5. Taken betrokkenen 11 Bij een stage zijn vier of vijf partijen betrokken: AOC Oost De stagebieder De leerling De ouder(s)/verzorger(s) Het kenniscentrum Aequor voor de stage van LWT en VM2 leerlingen 10. Informeren van de stagebieder over het opleidingsprogramma van de leerling. 11. Doornemen van de gang van zaken en het bespreken van de vorderingen met de stagebegeleider. 12. Onderhouden van contacten met de stagebieders. De taken voor de betrokken partijen zijn als volgt weer te geven: 5.1 Taken van AOC Oost 1. Coördineren van stageactiviteiten volgens de vastgestelde procedures van AOC Oost. 2. Verzorgen van voorlichting aan leerling en ouder(s)/verzorger(s). 3. Voeren van correspondentie met stagebieder en leerling. 4. Begeleiding bieden aan de leerling en de stagebieder bij plaatsing. 5. Het verzorgen van de stageopdracht voor de leerling en de beoordelingslijst voor de stagebieder. 6. Beoordelen van het stageverslag. 7. De waardering van de beoordelingslijst. 8. Zorgdragen voor de ingevulde stageovereenkomsten. 9. Voeren van een voortgangs(reflectie) gesprek met de stagebegeleider eventueel bij de stagebieder. 5.2 Taken van de stagebieder 1. Verzorgen van een introductie bestaande uit de volgende onderdelen: a. kennismaken; b. wegwijs maken; c. werkafspraken maken. 2. Verzorgen van een instructie voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit is ook voorschrift voor het verkrijgen van schadevergoeding als een leerling schade heeft veroorzaakt. Om premie en eigen risico beheersbaar en betaalbaar te laten blijven, is het voor alle partijen noodzakelijk om alert te zijn tijdens de werkzaamheden. Het juist inschatten van de ervaring bij leerlingen is belangrijk.

12 12 Stage-informatiegids vmbo groen 3. Begeleiden van de leerling in o.a.: a. het opgedragen werk; b. tempo bij de uitvoering; c. omgang met medewerkers en huisgenoten; d. controleren en nabespreken van de verrichte werkzaamheden; e. stimuleren van eigen initiatieven. 4. Onderhouden van contacten met de school. 5. Ondertekenen stageovereenkomsten. 6. Het bespreken van het functioneren met de leerling en stagedocent tijdens het stagebezoek. 7. Het bespreken van het voortgangs (reflectie) formulier met de leerling. 8. Het stageverslag ter goedkeuring ondertekenen. 9. Er op toezien dat de werkzaamheden passend zijn bij de leeftijd en het niveau van de leerling. 10. Het invullen en bespreken van de beoordelingslijst met de leerling en de school. 5.3 Taken van de leerling De leerling is zelf verantwoordelijk voor zijn leerproces, oftewel voor: 1. Het verzorgen van een stage adres. 2. Het zorgdragen voor ondertekening van de ingevulde stageovereenkomst. 3. Het melden van afwezigheid zowel bij de de school (Onderwijsservices) als bij de stagebieder en ervoor zorgdragen dat gemiste dagen worden ingehaald. Hiervoor moet de leerling het formulier Melding omzetten stagedag! opvragen bij de stagecoördinator of downloaden van KISS. Dit formulier moet in overleg met de stagebieder ingevuld worden en vervolgens weer ingeleverd worden (eventueel per mail) bij de stagecoördinator. Dit dient voor de verplaatste stagedag te gebeuren. 4. Het voortgangs(reflectie) formulier voorbereiden en een gesprek voeren met de stagebegeleider. 5. De uitwerking van de stageopdrachten en bewijslasten aanleveren bij de stagedocent. 5.4 Rol ouder(s)/verzorger(s) U kunt er bijvoorbeeld op letten dat uw zoon/dochter op tijd begint met het zoeken van een stageplaats. Ook is het belangrijk dat uw zoon/dochter in gepaste kleding naar de stagebieder gaat. Als uw zoon/dochter afwezig is op een geplande stagedag, moet u dit melden bij de stagebieder en de school (afdeling Onderwijsservices). Wij vragen u erop te letten dat uw zoon/dochter op de stagedag geen andere afspraken plant of dat hij/zij voor een bijbaantje werkt waarmee de arbeidswet wordt overtreden. 5.5 Taken van het kenniscentrum 1. Erkennen bedrijf 2. Verwerken erkenning

13 6. Klachtenregeling 13 Wij adviseren niet met klachten te blijven rondlopen, maar deze te melden. De meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken op de locatie zullen in onderling overleg tussen leerlingen, ouders/verzorgers, personeel en locatiedirecteur op een juiste wijze worden afgehandeld. De interne vertrouwenspersonen op de locaties zijn het eerste aanspreekpunt voor leerlingen. Bij de vertrouwenspersoon kan de leerling klachten over ongewenst gedrag, machtsmisbruik of klachten van persoonlijke aard zoals (seksuele) intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pesten bespreken. De interne vertrouwenspersonen op de locaties zijn: Almelo: de heer N. Vreeken Borculo: mevrouw F. ter Horst en de heer H. te Molder Doetinchem: mevrouw H. Geels en de heer G. van Assem Enschede: mevrouw N. Boes en de heer F. Oude Kempers Twello: mevrouw B. Geerenstein en de heer M. de Bouter De externe vertrouwenspersoon is voor zowel leerlingen en personeel het aanspreekpunt. De gegevens zijn: Mevrouw J.A. Visser Tel Op de website van AOC Oost (www. aoc-oost.nl) is de klachtenregeling opgenomen. Daarin is aangegeven bij wie een klacht kan worden ingediend en de adressen van de vertrouwenspersonen. Voor het indienen van een klacht kunt u tevens gebruik maken van het online klachtenformulier op de website van AOC Oost ( De klacht komt dan automatisch bij de juiste persoon terecht. Mocht u vragen hebben over de klachtenregeling, dan kunt u contact opnemen met de locatiedirecteur of de interne vertrouwenspersoon of mailen naar klachtenbeheer@aoc-oost.nl

14 14 7. Erkenning leerbedrijven Stage-informatiegids vmbo groen Binnen het vmbo hebben de leerlingen in het Leerwerktraject en VM2 te maken met erkende leerbedrijven. 7.1 Hoe wordt uw organisatie een erkend stagebedrijf? Biedt uw organisatie jonge mensen een uitdagende leerwerkomgeving en wilt u de jeugd een kans bieden? Vul dan het digitale aanvraagformulier in voor de erkenning tot stagebedrijf. Dit aanvraagformulier vindt u op de website van Aequor ( bij de optie zoeken door het woord aanvraagformulier in te typen. Een bedrijfsadviseur brengt vervolgens in een gesprek de mogelijkheden voor praktijkleren op uw bedrijf in kaart en bekijkt hoe uw bedrijf het praktijkleren vormgeeft. Daarnaast beoordeelt hij of zij of er een goede stagebegeleider aanwezig is. Helaas leiden niet alle aanvragen tot een erkenning; voor onze school geven kwaliteit en meerwaarde de doorslag in de beoordeling. 7.2 Voorwaarden voor erkenning als stagebedrijf De voorwaarden voor erkenning als stagebedrijf zijn onderdeel van het Erkenningsreglement Leerbedrijven voor kwalificaties in het vmbo-groen. Het complete erkenningsreglement vindt u door op de website van Aequor ( bij de optie zoeken het woord erkenningsreglement in te typen. De belangrijkste voorwaarden zijn: Voorwaarde 1 Het stagebedrijf biedt een (sociaal) veilige leerwerkomgeving die overeenstemt met de toekomstige beroepscontext van de leerling en is afgestemd op de leerweg, het niveau en de mogelijkheden van de leerling. Voorwaarde 2 Het stagebedrijf werkt mee aan het opstellen van een bedrijfsprofiel ten behoeve van de matching leerling en stagebedrijf. Voorwaarde 3 Het stagebedrijf stelt een werkplek, deskundigheid, tijd en middelen beschikbaar voor een goede praktijkopleiding, afgestemd op de leerling. (Bron: Aequor).

15 15 Verder heeft Aequor tot taak om: de kwaliteit van de stageplaatsen te bevorderen; de beschikbaarheid van een toereikend aantal stageplaatsen te garanderen; het register van stageplaatsen in stand te houden; de stagebedrijven regelmatig te beoordelen; mede de stageovereenkomst te ondertekenen voor de LWT-en VM2 opleidingen. 7.3 Erkenning en registratie leerbedrijven buitenland Als u kenbaar wilt maken dat u als buitenlands bedrijf geschikt bent om Nederlandse leerlingen uit het agrarisch onderwijs een praktijkleerplaats te bieden, dan moet u een aanvraag indienen voor de erkenning als stagebedrijf. Indien u aan de criteria voldoet, wordt u opgenomen in het register van erkende buitenlandse leerbedrijven. 7.4 Hoe werkt de procedure voor erkenning? U kunt uw bedrijf aanmelden via Vervolgens kunt u kiezen voor de Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse of Spaanse versie. De Nederlandse versie is te vinden onder: Bedrijven (leerbedrijf worden ). U kiest dan het digitale aanvraagformulier. De Engelstalige versie is bijvoorbeeld te vinden op de website van Aequor onder en waarna u doorklikt naar application form. De procedure van aanvraag tot erkenning duurt gemiddeld ongeveer 6 weken. Aan de aanvraag en de erkenningsprocedure, uitgevoerd door Aequor, zijn geen kosten verbonden.

16 16 Stage-informatiegids vmbo groen Denemarken en Duitsland In Denemarken en in Nedersaksen in Duitsland zijn respectievelijk het Danish Agricultural Advisory Service, National Center (Landbrugets Rådgivningcenter) en de Landwirtschaftskammer verantwoordelijk voor het opleiden in de agrarische sector en daarmee dus ook voor het erkennen van leerbedrijven in deze sector. De werkwijze en de erkenningscriteria van deze organisaties zijn vergelijkbaar met het erkenningreglement van Aequor. Op basis daarvan bestaat er een nauwe samenwerking met Denemarken en Duitsland. Indien uw bedrijf wordt erkend door één van deze instanties kunt u ook Nederlandse leerlingen opleiden. Een erkenning door Aequor is ook noodzakelijk. U kunt uw aanvraag voor erkenning bij Aequor indienen. Aequor zorgt voor de verdere afhandeling door uw gegevens door te sturen naar Denemarken of Duitsland. Uiteraard geldt voor erkenning door onze partners dat u beoordeeld wordt volgens de criteria van de partner met de daarbij behorende kosten. 8. Beloning/vergoedingen Van de stagebieder mag geen vergoeding verwacht worden. Namelijk de stage is een onderdeel van het lesprogramma van AOC Oost. De leerling komt om te leren, mee te helpen en de kans te krijgen om ervaring op te doen. 7.5 Het register met erkende leerbedrijven Het register met erkende buitenlandse leerbedrijven is te vinden op (Bron: Aequor)

17 9. Verzekeringen 17 Dit hoofdstuk behandelt een belangrijk onderdeel voor het goed laten verlopen van de stage, namelijk het vraagstuk van de ongevallen en aansprakelijkheidsverzekering! Aansprakelijkheid werkgever De stagiair valt volgens de wet onder verantwoording van de stagebieder (art. 658 BW7). Daarmee is dus door de wetgever bepaald, dat de werkgever de volledige verantwoording draagt voor het doen (en laten) van stagiaires. De stagebieder (het bedrijf) behoort te zorgen voor een veilige werkomgeving, goede instructie, zorgplicht, etc. Van wezenlijk belang is dat ieder bedrijf een AVB (aansprakelijkheidsverzekering bedrijven) of een andersoortige aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten waar de ondergeschikten (en stagiaires) automatisch op meeverzekerd zijn. In de praktijk betekent dit dus, dat fouten in een bedrijf gemaakt door de ondergeschikten, door de werkgever worden geclaimd bij zijn eigen (AVB) verzekeraar en dus ook de fouten, gemaakt door de leerling, behoren bij die verzekeraar te worden geclaimd. Ongevallenverzekering Voor alle leerlingen is er door de school een ongevallenverzekering afgesloten. De verzekering geldt niet alleen tijdens schooltijd, maar ook tijdens hun verblijf op het stagebedrijf en de heen- en terugreis. Deze verzekering biedt dekking in geval van blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval, overlijden en geneeskundige en tandheelkundige kosten als aanvulling op de eigen zorgverzekering. Aanvullende aansprakelijkheidsdekking AOC Oost heeft een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze uitbreiding, waar iedere leerling van onze school onder valt, indien er een ondertekende stageovereenkomst aanwezig is, heeft de bedoeling om dekking te verlenen in die gevallen dat de werkgever geen verantwoording draagt voor het doen (of laten) van die leerling. De dekking is alleen van kracht als de schade verband houdt met de stage opdracht, voorwaarde is o.a. dat de stagiaire een goede instructie heeft ontvangen. Schades met motorvoertuigen (auto s) vallen niet onder deze dekking.

18 18 Stage-informatiegids vmbo groen Eigen risico a. Eigen risico stage- en opzichtschade: Voor schade op de stageplek geldt voor schade aan gereedschappen, machines, en alle andere zaken waarmee de leerling in het kader van zijn stage moet werken, een eigen risico van 250,- voor het stagebedrijf. b. Overall eigen risico: Het eigen risico uit gewone aansprakelijkheid bedraagt 250,- c. Uitsluitingen: Onder deze aansprakelijkheidsverzekering zoals door de onderwijsinstelling afgesloten is niet begrepen het risico van het besturen van een motorvoertuig. Wel verzekerd is de aansprakelijkheid voortvloeiende uit het gebruik van landbouwvoertuigen, waarbij het rijden met landbouwvoertuigen een wezenlijk onderdeel is van de opleiding. Hoe te handelen bij schade? Wanneer door het optreden van de leerling schade ontstaat, zijn de volgende aandachtspunten van belang: 1. Inventariseer wat de aard van de schade is. 2. De schade dient in eerste instantie bij de (bedrijfs)verzekering(en) alsmede en gelijktijdig bij de aansprakelijkheidsverzekering zoals afgesloten door het AOC gemeld te worden. Pas als de eigen (bedrijfs)verzekering niet of niet volledig (i.v.m. hoog eigen risico etc.) tot vergoeding overgaat kan de aansprakelijkheidsverzekering van AOC Oost worden aangesproken. 3. Wanneer een bedrijf een claim wil indienen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de school dan dient hiervoor zo spoedig mogelijk een schadeformulier in gevuld te worden en te verzenden aan onderstaand adres. De ondertekende stage-overeenkomst en eventuele rekeningen/offertes van de schade dienen mee gezonden te worden met het schadeformulier.

19 Nadere informatie Voor vragen over de aansprakelijkheidsof ongevallenverzekering verwijzen wij naar: AOC Oost Centrale Services Postbus AD Lochem Tel Aangifte van schade: Schademelding dient zo spoedig mogelijk te worden gedaan bij: MEEUS Assurantiën BV, (voorheen Lippmann) (Contacten met de verzekering lopen via de receptie van AOC Oost in Lochem, nadere gegevens zijn daar verkrijgbaar). De toelichting in deze gids is slechts een uittreksel van de belangrijkste informatie en daarom kunnen alleen maar rechten worden ontleend aan de verzekeringsvoorwaarden en clausules zoals deze zijn opgenomen in de verzekeringspolis. 10. Onveilige situaties Mochten er tijdens de stage onveilige situaties ontstaan (situatie waarin sprake is van sociaal ongewenst of intimiderend gedrag) dan willen wij deze zo goed mogelijk oplossen. Wanneer een leerling vertelt over een onveilige situatie tijdens de stage, dan moet dit direct bij de stagedocent worden gemeld. De stagedocent neemt de melding dan in behandeling en gaat hierover in gesprek met leerling en, waar nodig, bedrijf om zo een passende oplossing te zoeken. Omdat AOC Oost verantwoordelijk is voor de stage, wordt u verzocht een dergelijke situatie bij de stagedocent te melden en niet zelf een oplossing te zoeken. 19

20 Relevante websites Stage-informatiegids vmbo groen Dit is een overzicht van websites betreffende onderwijs, stage en bedrijfsleven. Bedrijfsleven Aequor Arbo-portaal Hoofd Bedrijfschap Detailhandel Kamer van Koophandel Alles over subsidies Platvorm beroepsonderwijs Brancheorganisaties Cumela: Belangenorganisatie voor ondernemers in cultuurtechnische werken en grondverzet, meststoffendistributie en agrarisch loonwerk CVAH: De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel LTO: Koepel en brancheorganisatie Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Tuinbranche Nederland VBW: Centrale Vereniging Bloemendetailhandel VHG: Vereniging van hoveniers en groenvoorzieners Groen Onderwijs AOC Oost AOC Raad Groen Onderwijs Groen Onderwijs nieuwsmagazine Overheid Belastingdienst Landbouw, Natuur en Voedsel Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)) Economische Zaken Stagewijzer Stagemarkt Studie-informatie over bijbanen en stages Werkgeversorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie MKB-Nederland VNO/NCW

21 Bijlage 1 21 Adressen AOC Oost locaties De stagecoördinatoren zijn de contactpersonen bij vragen rondom stage. Ze zijn te bereiken op de volgende locaties: AOC Oost locatie Almelo Bornerbroeksestraat PH Almelo Postbus AA Almelo Telefoon: AOC Oost locatie Borculo Ruurloseweg RS Borculo Telefoon: AOC Oost locatie Doetinchem Gezellenlaan AZ Doetinchem Postbus AL Doetinchem Telefoon: AOC Oost locatie Enschede Hengelosestraat AG Enschede Telefoon: AOC Oost locatie Twello Meester Zwiersweg HD Twello Postbus AD TWELLO Telefoon:

22 22 Bijlage 2 Stage-informatiegids vmbo groen Bepalingen stageovereenkomst vmbo Artikel 1 Stage De duur van een stage kan nooit langer zijn dan de periode zoals vermeld op de stageovereenkomst van de leerling. Artikel 2 Begeleiding De stagebieder wijst een stagebegeleider aan, belast met het opleiden van de leerling; De onderwijsinstelling wijst uit haar personeel een stagedocent aan, belast met het begeleiden en opleiden van de leerling. Artikel 3 Examinering 1. De onderwijsinstelling heeft de eindverantwoordelijkheid bij de beoordeling. Er wordt beoordeeld of de leerling de stage naar behoren heeft gerealiseerd; 2. De leerling wordt door de stagebieder in staat gesteld deel te nemen aan toetsen van de onderwijsinstelling die tijdens de periode van de stage plaatsvinden. Artikel 4 Beoordeling 1. De stagebieder is verantwoordelijkheid voor het invullen en bespreken van de beoordelingslijst; 2. Voor de vaststelling van het stagecijfer zijn het gesprek tijdens het stagebezoek, de beoordeling van het stageverslag en de waardering van de beoordelingslijst bepalend. Artikel 5 Einde overeenkomst De stageovereenkomst eindigt: door het eindigen van de onderwijsovereenkomst tussen de leerling en de onderwijsinstelling; het verstrijken van de termijn waarop deze van toepassing is; bij onderling goedvinden van de onderwijsinstelling, de leerling en de stagebieder, nadat dit schriftelijk door partijen is bevestigd; indien de leerling zich, ondanks nadrukkelijke waarschuwing, niet houdt aan de gedragsregels conform artikel 10 van deze overeenkomst, nadat dit schriftelijk is bevestigd door de stagebieder en/of onderwijsinstelling; indien een van de partijen op grond van zwaarwegende omstandigheden beëindiging van deze overeenkomst noodzakelijk acht en in redelijkheid niet verlangd kan worden de overeenkomst te laten voort duren.

23 23 Artikel 6 Vervangende stageplaats Indien de onderwijsinstelling en eventueel het betrokken kenniscentrum voor LWT of VM2 na het afsluiten van de stageovereenkomst vaststellen dat de stageplaats niet of niet volledig beschikbaar is; dat de begeleiding tekort schiet of ontbreekt; dat er sprake is van andere omstandigheden die maken dat de stage niet naar behoren plaatsvindt bevorderen de onderwijsinstelling en indien van toepassing het betrokken kenniscentrum dat een toereikende vervangende voorziening beschikbaar wordt gesteld. Artikel 7 Verzekeringen Aansprakelijkheid werkgever De stagiair wordt volgens de wet gezien als een ondergeschikte van de stagebieder (o.a. art 658 BW7). Daarmee is dus door de wetgever bepaald, dat de werkgever de volledige verantwoording draagt voor het doen (en laten) van stagiaires. De stagebieder (het bedrijf) behoort te zorgen voor een veilige werkomgeving, goede instructie, zorgplicht, etc. Van wezenlijk belang is dat ieder bedrijf een AVB (aansprakelijkheidsverzekering bedrijven) of andersoortige aansprakelijkheidsverzekeringen heeft afgesloten waar de ondergeschikten (en stagiaires) automatisch op meeverzekerd zijn. In de praktijk betekent dit dus, dat fouten in een bedrijf gemaakt door de ondergeschikten, door de werkgever worden geclaimd bij zijn eigen (AVB) verzekeraar en dus ook de fouten, gemaakt door de stagiair, behoren bij die verzekeraar te worden geclaimd. Ongevallenverzekering Voor alle stagiairs is er door de school een ongevallenverzekering afgesloten. De verzekering geldt niet alleen tijdens schooltijd, maar ook tijdens het verblijf op het stagebedrijf en de heen- en terugreis. Deze verzekering biedt dekking in geval van blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval, overlijden en geneeskundige- en tandheelkundige kosten als aanvulling op de eigen zorgverzekering. Aanvullende aansprakelijkheidsdekking AOC Oost heeft een aansprakelijkheidsverzekering met een aanvullende dekking afgesloten. Deze uitbreiding, is van toepassing op iedere stagiair van onze school, indien er een ondertekende stage-overeenkomst aanwezig is. De dekking is alleen van kracht als de schade verband houdt met de stage opdracht, voorwaarde is o.a. dat de stagiaire een goede instructie heeft ontvangen. Schades met motorvoertuigen (auto s) vallen niet onder deze dekking.

24 24 Stage-informatiegids vmbo groen Tijdens praktijkleren en stage komen veel leerlingen in aanraking met technische apparatuur. In de praktijk is dat vaak werken met gereedschappen, machines en tractoren, maar ook in keukens met snij apparatuur. De leerlingen mogen na instructie onder begeleiding meehelpen. Gezien de leeftijd van bedoelde vmbo-leerlingen mogen deze leerlingen een aantal risicovolle werkzaamheden niet verrichten volgens de arbeidsomstandigheden wet. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend anders dan hetgeen in de polis is vermeld. Artikel 8 Gedragsregels De leerling is verplicht de geldende regels in het belang van de orde, veiligheid en gezondheid de gegevens, regels, voorschriften en aanwijzingen van de stagebieder in acht te nemen. Artikel 9 Seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld 1. De stagebieder treft maatregelen die gericht zijn op de bescherming van lichamelijke en geestelijke integriteit van de leerling en ter voorkoming of bestrijding van vormen van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld; 2. Indien een leerling bij de stagebieder wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld: heeft hij/zij het recht de werkzaamheden onmiddellijk te onderbreken zonder dat dit van invloed mag zijn op de beoordeling; heeft hij/zij bij werkonderbreking het recht het voorval direct te melden bij de stagebegeleider, interne-, externe vertrouwenspersoon en/of contactpersoon van de onderwijsinstelling. 3. De stagebieder kan indien deze naar eigen zeggen onterecht beschuldigd wordt van ongewenste gedragingen zich wenden tot de stagecoördinator, stagedocent en/of externe vertrouwenspersoon van AOC Oost. Artikel 10 Geheimhouding De leerling en de stagedocent zijn verplicht alles geheim te houden wat hem/haar onder begeleiding wordt toevertrouwd of wat er als geheim te zijner/hare kennis is gekomen of waarvan hij/zij vertrouwelijk karakter redelijkerwijs moet begrijpen. Artikel 11 Afwezigheid 1. Voor de afwezigheid tijdens de stage gelden voor de leerling de bepalingen die daaromtrent zijn opgenomen in artikel 41, van het examenreglement.

25 25 2. Tevens is de leerling verplicht in het geval van afwezigheid en bij terugkomst na afwezigheid onverwijld de stagebegeleider hiervan op de hoogte te stellen, conform de regels van de stagebieder. Artikel 12 Nieuwe stageovereenkomst Indien de leerling niet binnen de gestelde tijdsduur de stage met goed gevolg heeft afgerond kunnen de onderwijsinstelling, de leerling, en de stagebieder een gewijzigde stageovereenkomst overeenkomen. Daartoe wordt opnieuw een stageovereenkomst aangegaan. Artikel 13 Problemen en conflicten tijdens de stage 1. Bij problemen of conflicten tijdens de stage richt de leerling zich tot de stagebieder of de stagedocent. Deze trachten in gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. 2. Indien de leerling vindt dat het probleem of conflict niet naar zijn/ haar tevredenheid is opgelost, kan hij/zij -al dan niet in overleg met de stagedocent en/of stagebiedereen klacht indienen volgens de klachtenregeling van AOC Oost. Artikel 14 Slotbepaling In de gevallen waarin deze overeenkomst niet voorziet, beslist de onderwijsinstelling na overleg met de stagebieder en de leerling. Indien het gaat om zaken die de verantwoordelijkheid van het Kenniscentrum beroepsonderwijs en bedrijfsleven raken, wordt dit landelijk orgaan daarbij betrokken. Tevens verklaren de leerling en de stagebieder dat zij de documenten waarnaar in de overeenkomst wordt verwezen en/of die als bijlage aan de overeenkomst zijn toegevoegd, hebben ontvangen en/of daarvan hebben kennisgenomen.

26 26 Bijlage 3 Stage-informatiegids vmbo groen Begrippenlijst Bedrijfsadviseur Adviseur van Aequor die leerbedrijven erkent, ondersteunt en adviseert. Competentie Een competentie (bekwaamheid) geeft aan wat een leerling moet kunnen als hij/zij in de toekomst een beroep gaat uitoefenen. Een leerling moet gemakkelijk (beroeps)-problemen kunnen oplossen en daarbij het nodige gereedschap inzetten. Erkend stagebedrijf Bedrijf dat bevoegd is door Aequor tot het verzorgen van praktijkleren in de sector voedsel en leefomgeving, voor één of meer kwalificaties. Hiervoor moet het bedrijf aan door de branche gestelde criteria voldoen. productbeoordelingen, verslagen, evaluatierapporten, toetsresultaten of andere producten die een leerling heeft gemaakt. Hiermee laat de leerling zien wat hij of zij aantoonbaar heeft gemaakt/gedaan en of hij/zij de competenties beheerst. In een portfolio verzamelt de leerling alle ervaringen die tot competenties hebben geleid. Programma van toetsing en afsluiting (PTA) De regels voor het onderwijs voor de leerjaren drie en vier. In dit PTA vind je onder andere: inrichtingsbesluiten en algemeen formele onderdelen die horen bij toetsing en afsluiting overzichten per vak van de te behandelen lesstof en de periodeindeling. KISS Kennis Informatie Synchronisatie Systeem, documentbeheerssysteem van AOC Oost via Livelink, waar leerlingen,deelnemers en medewerkers van AOC Oost toegang hebben tot voor hun relevante informatie. Portfolio Een portfolio is een verzameling van fysieke als digitale bewijsstukken zoals werkstukken, foto-/filmpresentaties, Stage Onderwijs dat plaatsvindt in de praktijk van het beroep bij een bedrijf of organisatie. De stage wordt verzorgd op basis van een stageovereenkomst, gesloten door de onderwijsinstelling, de leerling, de ouder(s)/verzorger(s) en de stagebiedende organisatie. Als het gaat om een stageovereenkomst voor het Leerwerktraject of vmbo mbo niveau 2 (VM2), ondertekent ook het kenniscentrum (Aequor)

27 27 de overeenkomst, dat daarmee verklaart dat de stageplaats een voldoende beoordeling heeft van het kenniscentrum. De stagebegeleider draagt zorg voor de begeleiding van de leerling binnen het bedrijf. De onderwijsinstelling beoordeelt samen met de stagebegeleider of de leerling de competenties in de praktijkperiode heeft ontwikkeld. Stagebegeleider De stagebegeleider is iemand van de stagebiedende organisatie die ervoor zorgt dat de leerling participeert in voldoende uitdagende oefensituaties tijdens de stage. Vooral als de oefensituaties uitdagend zijn, kunnen hieruit veel leervragen ontstaan. Zo stelt de stagebegeleider de leerling in de gelegenheid zijn competenties te ontwikkelen. De stagebegeleider reflecteert met de leerling over de opgedane ervaring. Stagebieder De stagebieder is de organisatie en of instelling die een leerling gedurende een vastgestelde periode in de gelegenheid stelt kennis te maken met het beroep binnen haar organisatie. Stagecoördinator Medewerker van AOC Oost die verantwoordelijk is voor de aansturing van stagedocenten en controle op de uitvoering van het stageproces. Stagedocent Medewerker van AOC Oost die de begeleiding van de leerling voorafgaand aan de stage en tijdens de stageperiode verzorgt. Stageovereenkomst De stageovereenkomst regelt de rechten en verplichtingen van partijen en omvat bepalingen over: a. de duur van de overeenkomst en de omvang van de periode van de stage; b. de begeleiding van de leerling; c. dat deel van de competenties die de leerling tijdens de stageperiode dient te ontwikkelen en de beoordeling daarvan; d. de gevallen waarin en de wijze waarop de overeenkomst voortijdig kan worden ontbonden. vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

28 28 Bijlage 4 Stage-informatiegids vmbo groen De wettelijke werktijden voor een stage Stagetijden De school gaat uit van tijden die gebruikelijk zijn binnen de sector en wat wettelijk is toegestaan voor jeugdigen. Vaak besteden stagebieders veel tijd aan uitleg en het organiseren van een extra activiteit, wat niet altijd als werktijd beschouwd kan worden. Werktijden Wat zijn de wettelijke werktijden voor een stage? Als je stage gaat lopen, moet je vaak veel langer naar je stageplaats dan dat je normaal gesproken op school zit. Soms moet je zelfs s avonds stagelopen. Als je stage loopt gelden er ook regels. Je mag als je 14 jaar bent voor het eerst stage lopen. Als je 14 bent en je gaat stage lopen, moet er aan één van deze twee punten worden voldaan: Er moet een stageovereenkomst worden gesloten, die de ouders/verzorgers moeten goedkeuren. óf De burgemeester en wethouders moeten de plaatsvervangende leerplicht goedkeuren. Op de volgende pagina s staat een overzicht betreffende werktijden bij een bepaalde leeftijd. Een pauze mag niet tot werktijd gerekend worden.

29 29 Als je 14 bent, gelden deze werk- en rusttijden: Minimum rusttijden dagelijkse rust in elk geval tussen Maximum werktijd per dag per week 14 uur uur 7 uur 35 uur Pauze bij een werktijd van meer dan 4,5 uur ½ uur aaneengesloten Werken op zondag Nee Als je die week stage loopt, mag je niet werken voor je bijbaantje. Als je 15 bent, gelden deze tijden: Minimum rusttijd dagelijkse rust in elk geval tussen Maximum arbeidstijd per dag per week 14 uur uur 7 uur 35 uur Pauze bij arbeidstijd > 4,5 uur Werken op zondag ½ uur aaneengesloten nee

30 30 De tijden voor rust en werk als je 16 of 17 jaar bent, zijn: Stage-informatiegids vmbo groen Minimum rusttijden dagelijkse rust in elk geval tussen wekelijkse rust aaneengesloten Maximum arbeidstijd per dag per week per 4 weken Pauze bij arbeid > 4,5 uur bij arbeid > 8 uur Werken op zondag 12 uur uur of uur 36 uur per periode van 7 x 24 uur 9 uur 45 uur 160 uur per 4 weken, gemiddeld 40 uur per week ½ uur aaneengesloten ¾ uur, waarvan ½ uur aaneengesloten 4 zondagen in het jaar; zondag werken is zaterdag vrij

31 31

32 32 Stage-informatiegids vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 14-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders,

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 15-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders,

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 16-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders,

Nadere informatie

Beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Versie 2011 Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Ondergetekenden: 1. De onderwijsaanbieder: Smink Culinair, gevestigd te Nieuwleusen, rechtsgeldig vertegenwoordigd door: R. Smink. 2. De deelnemer: Volledige

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 17-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders

Nadere informatie

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten.

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids vmbo groen schooljaar 2018-2019 1 Stage-informatiegids vmbo groen 2 Uitgave nummer 10-2018 Stage-informatiegids vmbo groen Deze

Nadere informatie

VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO

VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO In aanmerking nemende: 1. De gunstige beoordeling van het leerbedrijf door Savantis (als bedoeld in artikel 7.2.10 van de WEB). 2. dat onderwijs in de praktijk

Nadere informatie

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten.

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. schooljaar 2018-2019 1 2 Uitgave nummer 02-2019 Stage-informatiegids vmbo-groen Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan

Nadere informatie

VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST

VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST In aanmerking nemende: 1. De gunstige beoordeling van het stagebedrijf door Savantis (als bedoeld in artikel 7.2.10 van de WEB). 2. dat onderwijs in de praktijk van het beroep

Nadere informatie

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden Stageovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

(indien de leerling minderjarig is)

(indien de leerling minderjarig is) Stageovereenkomst 2013-2014 Ondergetekenden: Geboortedatum Klas: 3b1 / 3b2 / 3k M/V Ouder(s)/Verzorger(s) (indien de leerling minderjarig is) Praktijkbiedende organisatie Vertegenwoordigd door Onderwijsinstelling

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitieft,1.0. Datum: 24maart 2015 Documentnummer: Intern/1509350 (vastgesteld College van

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST. Algemene voorwaarden. 1. Randvoorwaarden. 2. Aard van de overeenkomst. 3. Tussentijdse wijzigingen

PRAKTIJKOVEREENKOMST. Algemene voorwaarden. 1. Randvoorwaarden. 2. Aard van de overeenkomst. 3. Tussentijdse wijzigingen PRAKTIJKOVEREENKOMST Algemene voorwaarden 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van de LiS heeft ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van de LiS en de bijbehorende voorwaarden. 1.2 Deze overeenkomst

Nadere informatie

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 Bepalingen Praktijkovereenkomst MBO Utrecht Model 2015-2016 Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 I. Begrippen in de praktijkovereenkomst Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2016-2017 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitief, 1.0, Datum: 16 juni 2016 Documentnummer: Intern/1609838 (vastgesteld door het College

Nadere informatie

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel Afdeling 3GT maart 2016 Inhoud Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 4 Artikel 7... 4 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10... 4 Artikel 11... 4 Artikel

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BOL

Praktijkovereenkomst BOL Praktijkovereenkomst BOL Student : 12345 Achternaam : Voorbeeldig Voorletters : B. Voornaam : Betsie Geslacht : Vrouw Geboortedatum : 1 januari 1998 Geboortegemeente : Voorschoten Adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Deltion College

Praktijkovereenkomst Deltion College Praktijkovereenkomst Deltion College Algemene Voorwaarden Geldig vanaf 1 januari 2017 4. Randvoorwaarden 4.1 De Studentenraad van Deltion College heeft ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van Deltion

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL

Praktijkovereenkomst BBL Praktijkovereenkomst BBL Deelnemer : 12345 achternaam : Voorbeeldig voorletters : B. voornaam : Betsie geslacht : Vrouw geboortedatum : 1 januari 1998 geboortegemeente : Voorschoten adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz VMBO Maasland Adres: Commandeurskade 22 / Postbus 11

Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz VMBO Maasland Adres: Commandeurskade 22 / Postbus 11 Ondergetekende, Stagebieder, (bedrijf) Exemplaar voor de school! STAGE-OVEREENKOMST a. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnr.:... E mail:... Branche:. ten deze vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Stageovereenkomst leerjaar 3

Stageovereenkomst leerjaar 3 Stageovereenkomst leerjaar 3 - Deze stageovereenkomst mag niet uit elkaar gehaald worden! - Het dient in drievoud ingevuld en ondertekend te worden. - Na het compleet ontvangen en de goedkeuring van de

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie 2017.1 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van SVO vakopleiding food heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van SVO vakopleiding food en

Nadere informatie

Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming

Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming Ondergetekenden, Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming cursist¹: voorletters: roep adres: postcode + woonplaats: geboortedatum: geboren te: nationaliteit: vertegenwoordigd door²: adres: postcode

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs. Ingaande schooljaar 2015/2016

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs. Ingaande schooljaar 2015/2016 Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Ingaande schooljaar 2015/2016 Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst 3 2 Bijlage praktijkovereenkomst 5 Treedt in werking op 1 augustus 2015 2 1. Formulier praktijkovereenkomst

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst 3 2 Bijlage praktijkovereenkomst 5 20 maart 2013 treedt in werking op 1 augustus 2013 2 1. Formulier praktijkovereenkomst Dit

Nadere informatie

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP.

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. ALGEMENE VOORWAARDEN PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC TOP 2018-2019 Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BPV-blad

Algemene voorwaarden BPV-blad Algemene voorwaarden BPV-blad 1. Randvoorwaarden 1.1. De leerlingenraad van het Hout- en Meubileringscollege heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Hout- en Meubileringscollege en de

Nadere informatie

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien.

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien. BIJLAGE BEHORENDE BIJ DE BPV PRAKTIJKOVEREENKOMST Artikel 1. Inhoud van de beroepspraktijkvorming Uitgangspunt van de beroepspraktijkvorming zijn de voor de opleiding geldende onderwijs- en vormingsdoelen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 1. Voorwaarden 1.1 De studentenraad van Zone.college heeft ingestemd met deze Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPV-overeenkomst)

Nadere informatie

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van het Da Vinci College heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Da Vinci

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. ROC Menso Alting

Praktijkovereenkomst. ROC Menso Alting Praktijkovereenkomst ROC Menso Alting Algemene Voorwaarden 1. Randvoorwaarden 1.1. De studentenraad van ROC Menso Alting heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van ROC Menso Alting en de bijbehorende

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL

Praktijkovereenkomst BBL Praktijkovereenkomst BBL Deelnemer : 12345 achternaam : Voorbeeldig voorletters : B. voornaam : Betsie geslacht : Vrouw geboortedatum : 1 januari 1998 geboortegemeente : Voorschoten adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Algemene voorwaarden. Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Artikelen Beroepspraktijkvormingsovereenkomst De artikelen van deze Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) behoren bij de: beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Februari 2015 Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1 Faculteit Bètawetenschappen Universiteit Utrecht, hierna te noemen stagevrager, hier vertegenwoordigd door de hieronder vermelde stagedocent, en Naam bedrijf/instelling: Hierbij vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming

overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming Ondergetekenden, cursist¹: overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming voorletters: 1 e voornaam voluit: adres: postcode + woonplaats: geboortedatum: geboren te: nationaliteit: sofinummer: vertegenwoordigd

Nadere informatie

S t a g e o v e r e e n k o m s t. Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie

S t a g e o v e r e e n k o m s t. Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie S t a g e o v e r e e n k o m s t Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie De decaan van de Subfaculteit Wijsbegeerte, Universiteit Utrecht, als mandataris van het College

Nadere informatie

ZONDER AKKOORD VAN SCHOOL EN COMPLEET INGEVULDE STAGEOVEREEN- KOMSTEN KAN DE LEERLING GEEN START MAKEN MET STAGE LOPEN!

ZONDER AKKOORD VAN SCHOOL EN COMPLEET INGEVULDE STAGEOVEREEN- KOMSTEN KAN DE LEERLING GEEN START MAKEN MET STAGE LOPEN! Ondergetekende, Stagebieder, (bedrijf) Exemplaar voor de school! STAGE-OVEREENKOMST a. Naam:... Branche:. Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnr.:... E mail:... Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz Maaslandcollege

Nadere informatie

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO STELLA MARIS COLLEGE 4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO 2013-2014 BEROEPSSTAGE NAAM: KLAS: MENTOR SCHOOL: EXTERN BEGELEIDER: Dit stage rapport wordt digitaal bewerkt en aangeleverd. Algemene informatie voor de leerlingen

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2016-2017) 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van naam instelling heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van naam instelling

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 2 2 Bijlage praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 4 ROC West-Brabant Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Nadere informatie

Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning

Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning Algemene Voorwaarden behorende bij de Praktijkovereenkomst Kenmerk: BO 20120828-jlj081 Versie

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN

PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 deze POK is afgesloten op 15 oktober 2011; deze POK is afgesloten gelet op: a. artikel 7.2.8 en 7.2.9 van de Wet Educatie Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Leerwerkovereenkomst. De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres

Leerwerkovereenkomst. De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres Leerwerkovereenkomst De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres : : :

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

Wij vragen aan u en uw bedrijf om de leerlingen hartelijk te ontvangen en hem/haar in staat te stellen inzet te leveren in de vorm van stage.

Wij vragen aan u en uw bedrijf om de leerlingen hartelijk te ontvangen en hem/haar in staat te stellen inzet te leveren in de vorm van stage. Aan de bedrijven die willen meewerken aan de beroeps oriënterende stage Omnia College in Gorinchem December 2017 Geachte heer/mevrouw, Het bedrijfsleven heeft nu en in de toekomst goed opgeleide werknemers

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011 Praktijkovereenkomst Versie september 2011 Inhoud 1. Formulier praktijkovereenkomst...3 2. Bijlage behorend bij het formulier praktijkovereenkomst...5 3. Uitleg van de praktijkovereenkomst...7 3.1 Uitleg

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst

Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst 2018-2019 De studentenraad van Terra heeft ingestemd met de model praktijkovereenkomst van Terra. Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stageblad

Stageovereenkomst Stageblad Stageovereenkomst Stageblad Ondergetekenden: Helicon Opleidingen, gevestigd in s-hertogenbosch, hierna te noemen de school, in dit geval vertegenwoordigd door «bpvinschrijving.geldendopleidingsblad.or»,

Nadere informatie

Leerjaar 3 Oriënterende stage

Leerjaar 3 Oriënterende stage Stages vmbo 2 Op het vmbo maken stages een belangrijk deel uit van het onderwijsprogramma. Het Kalsbeek College is steeds op zoek naar nieuwe vormen daarvan. Want inzichten over de combinatie van leren

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie stage 3. Begeleiding a. Mail b. 2 contactpersonen op school Benodigdheden: (bijlagen) - Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding Stageovereenkomst Ondergetekenden 1. Naam school en opleiding Gevestigd te Vertegenwoordigd door In de functie van Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Rotterdam Mevr. K. Buijs

Nadere informatie

Beroeps Praktijk Vormingsplan

Beroeps Praktijk Vormingsplan Beroeps Praktijk Vormingsplan Hoofdstuk en artikelindeling 1. Algemene informatie 1.1 Inleiding 1.2 Doelgroep 1.3 Profiel erkende gastouder als leerbedrijf 1.4 Profiel bemiddelingsmedewerker 1.5 Profiel

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Oktober 2016 Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Den Helder. Nr. 97978 19 juli 2016 Regeling stages gemeente Den Helder Regeling stages gemeente Den Helder Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties DE NIEUWE VESTE, LOCATIE HARDENBERG Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties 2011 D E N I E U W E V E S T E, P I E T H E I N S T R A A T 1, 7772 ZJ H A R D E N B E R G. T EL. 0523-262170

Nadere informatie

BPV. informatiegids. mbo

BPV. informatiegids. mbo 1 BPV informatiegids mbo 2013 2014 2BPV informatiegids mbo 2013-2014 3 Beroepspraktijkvorming mbo Informatiegids Deze BPV informatiegids is bedoeld voor alle praktijkopleiders en studenten in het mbo van

Nadere informatie

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen Stagehandleiding Faculteit der Sociale Wetenschappen INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding en procedure 3 Doel van de stage en eisen stageplek 4 Introductie en huisregels 5 Begeleiding en kwaliteit 5 Voorzieningen,

Nadere informatie

BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL)

BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL) BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL) Versie 3, 2010 Inhoudsopgave Blz. Bepalingen van de praktijkovereenkomst van de beroepsbegeleidende leerweg 3 Artikel 1 Einde

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek maatschappelijke stage Heerbeeck college Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Samenwerken Extra Handen Vrijwillig Inzet Competenties Bijdrage

Nadere informatie

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Telefoonnummer adres KVK nummer

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Telefoonnummer  adres KVK nummer De starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres En: Het leerbedrijf Vertegenwoordigd door Naam Voor en achternaam Adres Geslacht

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk Wat maak jij morgen mee MBO Loonwerk Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel

Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) 2016-2017 van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel Waar in deze algemene voorwaarden hij of hem vermeld staat, wordt ook bedoeld zij of haar.

Nadere informatie

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje 3 VMBO Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:.

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje 3 VMBO Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:. Beroeps oriënterende stage Informatieboekje 3 VMBO 2018-2019 Naam leerling:. School: Stella Maris College Stage bedrijf/instelling:. Stageperiode: 13 mei t/m 17 mei 2 Inhoud Tijdpad/stappenplan VMBO klas

Nadere informatie

reglement erkenning leerbedrijven 2013

reglement erkenning leerbedrijven 2013 reglement erkenning leerbedrijven 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Leerbedrijf Het bedrijf of de organisatie die op grond van dit reglement bevoegd is om de beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst Graafschap College Doetinchem Geldig per 1 augustus 2015 1 Jouw praktijkovereenkomst Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming.

Nadere informatie

BPV. informatiegids. mbo

BPV. informatiegids. mbo 1 BPV informatiegids mbo 2014 2015 2BPV informatiegids mbo 2014-2015 3 Beroepspraktijkvorming mbo Informatiegids Deze BPV informatiegids is bedoeld voor alle praktijkopleiders en studenten in het mbo van

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer stagebegeleiders en leidinggevenden In 2012 heeft de gemeente Emmen besloten een proactief stagebeleid te gaan voeren. Het actief aanbieden van

Nadere informatie

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3 Stage map Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander Leerjaar: 3 INLEIDING Beroeps Praktijk Vorming, ofwel stage, is een belangrijk onderdeel van de opleiding Sport en Bewegen (SB). Tijdens

Nadere informatie

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje. 4 VMBO TL en GL. Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:.

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje. 4 VMBO TL en GL. Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:. Beroeps oriënterende stage Informatieboekje 4 VMBO TL en GL Naam leerling:. School: Stella Maris College Stage bedrijf/instelling:. Stageperiode: 7 december t/m 11 december 2015 Inhoud Tijdpad/stappenplan

Nadere informatie

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: KBB Leerbedrijf Reglement Student Onderwijsinstelling BPV Leermeester Praktijkbegeleider Het

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Goed voorbeeld van een stageovereenkomst

Goed voorbeeld van een stageovereenkomst Goed voorbeeld van een stageovereenkomst Vaak kun je de stageovereenkomst van de opleiding gebruiken. Is die niet voorhanden, gebruik dan deze overeenkomst als uitgangspunt. 1. De onderwijsinstelling Naam

Nadere informatie

BEROEPSPRAKTIJK- VORMING (BPV)

BEROEPSPRAKTIJK- VORMING (BPV) BEROEPSPRAKTIJK- VORMING (BPV) GIDS VOOR LEERBEDRIJVEN EN -INSTELLINGEN BPV informatie van bpv-gids voor leerbedrijven en -instellingen 1 Inhoud 1. De opleidingen van ROC Leiden... 4 2. Ons onderwijs...

Nadere informatie

SOB SOB SOB SOB SOB SOB. Den Haag Binckhorst, Laakhaven, Fruitweg. Den Haag Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek. Den Haag Centrum. Rijswijk.

SOB SOB SOB SOB SOB SOB. Den Haag Binckhorst, Laakhaven, Fruitweg. Den Haag Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek. Den Haag Centrum. Rijswijk. Den Haag Binckhorst, Laakhaven, Fruitweg Den Haag Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek Den Haag Centrum Rijswijk Zoetermeerse Stagekalender 2013-2014 Delft Zoetermeer Stedelijk College v. Doornenplantsoen

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Stageboek Ilex college

Stageboek Ilex college Stageboek Ilex college 2017-2018 Leerjaar 4 Inhoudsopgave Opzet van de stage... 4 Planning... 5 Stageverslag... 7 Stageovereenkomst... 8 Dagverslagen... 11 Stageopdrachten... 44 Stageopdracht 1 De stageplek...

Nadere informatie

REGLEMENT Erkenning leerbedrijven van Kenniscentrum PMLF januari Uitgave: PMLF Loire AK Den Haag E I

REGLEMENT Erkenning leerbedrijven van Kenniscentrum PMLF januari Uitgave: PMLF Loire AK Den Haag E I Uitgave: PMLF Loire 150 2491 AK Den Haag E info@pmlf.nl I www.pmlf.nl Tweede uitgave januari 2013 2 Reglement erkenning leerbedrijven van KC PMLF Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE Deze formulieren zijn een onderdeel van de leerlingengids, en bestaat uit de volgende onderdelen: Eigen vacatureformulier/ handleiding keiindemaatschappij Stage overeenkomst

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar De ondergetekenden: Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2016-2017 1. naam school/bevoegd gezag: Het Kwadrant gevestigd te: Thornstraat 7 6004 JP WEERT 0495-513666 vertegenwoordigd door:.

Nadere informatie

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Postadres adres Postcode en plaats Telefoonnummer KVK nummer

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Postadres  adres Postcode en plaats Telefoonnummer KVK nummer De starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres En: Het leerbedrijf Vertegenwoordigd door Naam Voor en achternaam Adres Geslacht

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Willem van Oranje College Perzikstraat KC Wijk en Aalburg Tel

Willem van Oranje College Perzikstraat KC Wijk en Aalburg Tel Willem van Oranje College Perzikstraat 7 4261 KC Wijk en Aalburg Tel. 0416-691722 Voorwoord Voor u ligt een informatieboekje voor de VMBO stage van het Willem van Oranje College. Deze stage bestaat uit

Nadere informatie

VMBO Groen Den Bosch. Onze leerlingen op stage Informatie voor het stagebedrijf / Schooljaar 2011-2012

VMBO Groen Den Bosch. Onze leerlingen op stage Informatie voor het stagebedrijf / Schooljaar 2011-2012 VMBO Groen Den Bosch Onze leerlingen op stage Informatie voor het stagebedrijf / Schooljaar 2011-2012 Geachte heer, mevrouw, Om ervaringen op te doen in verschillende sectoren en richtingen lopen de leerlingen

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Stageboek Ilex college

Stageboek Ilex college Stageboek Ilex college 2017-2018 Leerjaar 3 Inhoudsopgave Opzet van de stage... 4 Planning... 5 Stageverslag... 7 Stageovereenkomst... 8 Dagverslagen... 11 Stageopdrachten... 53 Stageopdracht 1 De stageplek...

Nadere informatie

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN / 4 VMBO-TL. Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN / 4 VMBO-TL. Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN 2016 2017 / 4 VMBO-TL Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk INHOUDSOPGAVE INLEIDING pagina 1 TITEL pagina 2 SNUFFELSTAGE pagina

Nadere informatie

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding Handvat voor praktijkbegeleiders Beste praktijkbegeleider, Binnen de opleidingen van de KNSB neemt het leren in de praktijk een belangrijke rol in. U

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Inleiding. 2. Klachten- en Beroepscommissies. 3. Klachtbehandeling. 4. Instelling van de Klachten- en Beroepscommissies

INHOUDSOPGAVE. 1. Inleiding. 2. Klachten- en Beroepscommissies. 3. Klachtbehandeling. 4. Instelling van de Klachten- en Beroepscommissies KLACHTENREGELING INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Klachten- en Beroepscommissies 3. Klachtbehandeling 4. Instelling van de Klachten- en Beroepscommissies 5. Slotbepalingen 6. Begrippenlijst en schema Mediacollege

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage urenoverzicht

Maatschappelijke Stage urenoverzicht Maatschappelijke Stage urenoverzicht Naam leerling Leerjaar : : Begindatum Einddatum Organisatie waar je stage hebt gelopen Totaal uren Totaal aantal uren dat je maatschappelijke stage hebt gelopen: Evaluatie

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder

Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder School en stagebieder zijn beide verantwoordelijk voor de begeleiding van leerlingen bij hun maatschappelijke stage. De school regelt

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie