Stageinformatiegids. vmbo groen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stageinformatiegids. vmbo groen"

Transcriptie

1 1 Stageinformatiegids vmbo groen

2 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 15-07

3 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders, leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) in het vmbo van AOC Oost. U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met de stagecoördinator op locatie. Zie voor de adressen bijlage 1 achter in deze gids of kijk op onze website: Aan de informatie in deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. De gegevens dienen als ondersteuning.

4 4Stage-informatiegids vmbo groen Inhoudsopgave 1. AOC Oost 5 2. Het onderwijsconcept 7 3. Stagevormen 8 4 Organisatie van de stage 9 5 Taken betrokkenen Klachtenregeling Erkenning leerbedrijven Beloning/vergoeding Verzekeringen Onveilige situaties 19 Bijlage 1 Adressen AOC Oost locaties 20 Bijlage 2 Bepalingen stage overeenkomst vmbo 21 Bijlage 3 Begrippenlijst 25 Bijlage 4 Stage- en werktijden 27 Bijlage 5 Buitenlandstage 29 Bijlage 6 Relevante websites 31

5 1. AOC Oost 5 AOC Oost verzorgt voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs voor natuur, voeding en leefomgeving op de vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. Ook wordt onderwijs-op-maat geboden voor bedrijven, organisaties en volwassenen door Groeipunt, een onderdeel van AOC Oost. Het College van Bestuur en de Centrale Diensten zijn gevestigd in Lochem. AOC Oost heeft 543 medewerkers en ruim 5600 leerlingen, studenten en deelnemers. AOC Oost werkt op een zodanige wijze dat de leerlingen, studenten en deelnemers succesvol zijn door onze opleidingen, bedrijven met onze samenwerking en medewerkers bij hun werk. 1.1 Leerwegen Binnen het vmbo-groen onderwijs kennen we verschillende leerwegen: Basis Beroepsgerichte Leerweg (BB) De Basisberoepsgerichte leerweg is voor de leerling die heel praktisch is ingesteld en het liefst met de handen werkt. In verhouding wordt veel aandacht aan de praktijk besteed. Ook de algemene vakken worden op een praktische manier ingevuld. De leerling werkt opdracht gestuurd en wordt opgeleid voor 2-jarig mbo. Kader Beroepsgerichte Leerweg (KB) Leerlingen die graag leren door praktisch bezig te zijn, kunnen kiezen voor de kaderberoepsgerichte leerweg. Naast algemene vakken krijgen leerlingen een beroepsgericht programma. De KB leerweg is zelfsturend werkend en leidt op voor 3-jarig mbo. Gemengde leerweg (GL) De gemengde leerweg biedt naast meer algemene vakken ook een beroepsgericht programma. Een combinatie dus van denken en doen. Voor leerlingen die meer theorie aan kunnen en vaak al weten welke richting ze op willen. De GL is zelfstandig werkend en leidt op voor 4-jarig mbo of HAVO leerjaar 4 als er een extra theoretisch vak erbij gekozen wordt. Leerwerktraject (LWT) Leerlingen die het leerwerktraject volgen, leren voor een groot deel buiten de school in de beroepspraktijk. Het LWT is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. Vakmanschapsroute (VMR) Het ministerie wil leerlingen stimuleren om een startkwalificatie te halen (mbo niveau II of havo diploma). Voor een aantal leerlingen biedt de VMR daarbij hulp.

6 6Stage-informatiegids vmbo groen Deze leerroute is toegankelijk voor leerlingen uit de Basisberoeps en Kaderberoepsgerichte leerweg. Vanaf leerjaar 3 vmbo volgen zij een doorlopende leerroute naar het diploma mbo niveau II. Doordat er geen knip ervaren wordt tussen het vmbo en het mbo kan er effectiever gewerkt worden en kunnen leerlingen tijdwinst boeken in het behalen van de startkwalificatie. Op de locatie in Enschede wordt deze leergang aangeboden. 1.2 Sectorraad AOC Oost kent één sectorraad die bestaat uit vertegenwoordigers uit de verschillende branches van het bedrijfsleven en een vertegenwoordiger van ouder(s)/verzorger(s). De Sectorraad heeft als taak mede de kwaliteit van de opleiding te bewaken. Voor een aantal zaken hebben zij adviesrecht. De Sectorraad functioneert onder het College van Bestuur. Voor verdere informatie verwijzen we naar het Reglement ten aanzien van de Sectorraad. Deze is op te vragen bij de Centrale Services. Adresgegevens vindt u op de website:

7 2. Het onderwijsconcept 7 De stage is in het vmbo een voorbereiding op een vervolgopleiding en het mogelijke beroep dat de leerling gaat kiezen. In het onderwijs van de vmbo opleidingen van AOC Oost wordt gewerkt met een systeem waarbij de ervaring en de informatie uit het beroep de basis van het leerprogramma van de leerling is. Bij deze vorm van onderwijs is stage een onmisbare schakel. De omvang van de stage varieert per leerweg. We gaan bij ons onderwijsconcept uit van competentiegericht opleiden. Hierbij is het leren in oefensituaties uitgangspunt bij de vormgeving van het leerproces. AOC Oost verzorgt de oefensituaties als onderdeel van het schoolexamen van het praktijkdeel de zogenaamde Groen proeve, Proeve Van Bekwaamheid. In de Proeve Van Bekwaamheid is de oefensituatie/simulatie passend bij de leerweg beschreven waarin de leerling moet functioneren. Om de Proeve van Bekwaamheid (feitelijk een schoolexamen) met succes te kunnen afronden, moet de leerling gaan oefenen in leersituaties. Bewijsstukken voor datgene wat de leerling heeft geleerd, worden verzameld in het portfolio. In het hele opleidingstraject wordt de leerling steeds zelf meer verantwoordelijk voor zijn leerproces, waarbij de leerling wordt ondersteund door de stagecoördinator, de stagedocent en de stagebegeleider van de stagebiedende organisatie. Voor de leerling realiseren we op deze manier maatwerk. 2.1 Rollen De leerling wordt tijdens de stage begeleid door verschillende personen. Stagedocent Medewerker van AOC Oost die de aansturing van de leerling voorafgaand aan de stage en tijdens de stageperiode verzorgt. Stagecoördinator Medewerker van AOC Oost die de aansturing van de stage coördineert en de eindcontrole op het proces uitvoert. De stagebegeleider De stagebegeleider is iemand van de stagebiedende organisatie die ervoor zorgt dat de leerling participeert in voldoende uitdagende oefensituaties tijdens de stage. Vooral als de oefensituaties uitdagend zijn, kunnen hieruit veel leervragen ontstaan. Zo stelt de stagebegeleider de leerling in de gelegenheid zijn competenties te ontwikkelen. De stagebegeleider reflecteert met de leerling over de opgedane ervaring.

8 8Stage-informatiegids vmbo groen 3. Stagevormen Het vmbo kent gedurende de leerloopbaan van leerlingen verschillende soorten stages. 3.1 Oriënterende stage Een stage waarbij de leerling kennis maakt met het werkveld. De keuze voor een bedrijf of instelling is vrij en niet gebonden aan de gekozen vakrichting. Een oriënterende stage geeft leerlingen de mogelijkheid breed te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal bestaan. 3.2 Beroepsgerichte stage Een stage die aansluit bij de gekozen vakrichting. Leerlingen maken zo kennis met een of meer beroepen die passen binnen de vakrichting en brengen direct de theorie uit de vakrichtingslessen in de praktijk. 3.3 Loopbaanoriënterende stage Een stage die aansluit bij een mogelijk te kiezen vervolgopleiding. Een leerling maakt zo kennis met een mogelijk toekomstig beroep en kan zich een beter beeld vormen of dit bij hem past. Bovendien wordt in de stage duidelijk of het beroep ook inhoudt, wat de leerling ervan verwacht. 3.4 Leervragen Tijdens de stage hebben de leerlingen regelmatig leervragen. Het doel van deze leervragen is om: Informatie uit de praktijk te verzamelen; Kennis en inzicht in bepaalde onderdelen van het bedrijf te verkrijgen; Gesprekken tussen leerling en stagebegeleider te bevorderen.

9 4. Organisatie van de stage 9 Stage betekent dat de leerling ervaart hoe de dagelijkse gang van zaken in het bedrijfsleven verloopt. Werktijden worden in onderling overleg aangepast aan het type bedrijf en de sector. De leerlingen vallen onder de CAO voor wat betreft de ARBO en werktijden. (Zie bijlage 4: De wettelijke werktijden voor een stage) 4.1 De keuze van de stagebieders in alle leerwegen Het is gewenst dat de leerling in elke stageperiode bij een ander bedrijf of organisatie stage loopt. Hoe meer verschillende stageadressen, hoe meer verschillende ervaringen de leerling op doet. Een stage bij het ouderlijke bedrijf of het bedrijf waar de leerling als bijbaantje werkt, is niet toegestaan. Dit geldt ook voor bedrijven van buren, familie en bekenden die de leerling in privésituaties goed kent. Wisseling van het stageadres of voortijdige beëindiging van de stage is niet toegestaan zonder overleg met de stagedocent en de stagecoördinator. 4.2 Stageplaats regelen Om de stages zo goed mogelijk tot z n recht te laten komen, wordt de stage voorbereid op school. De leerling regelt een stagebieder voor de verschillende stageperioden. De voortgang wordt begeleid door de stagedocent. 4.3 Erkenning stagebieders LWT en VMR Binnen het vmbo moeten de stages van de leerlingen in het Leerwerktraject (LWT) en VMR plaatsvinden op erkende leerbedrijven*. Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is het kennis- en communicatiecentrum dat zorg draagt voor de erkenning en registratie van leerbedrijven in de agrarische sector. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Bedrijven buiten de agrarische sector moeten erkend zijn binnen de eigen brancheorganisatie. 4.4 N@tschool N@tschool is de elektronische leeromgeving van AOC Oost. De leerlingen kunnen hier (aanvullende) informatie vinden over de lessen en opdrachten inleveren. De leerlingen bewaren in N@tschool hun bestanden en hebben zo de mogelijkheid om daar op school en thuis aan te werken. * Met leerbedrijven bedoelen we tevens de erkende stagebedrijven in het vmbo.

10 10 Stage-informatiegids vmbo groen 4.5 Stageovereenkomst Bij de stage zijn vier partijen betrokken: AOC Oost, de stagebieder, de leerling en de ouder(s)/verzorger(s). Door middel van de stageovereenkomst leggen de partijen hun afspraken vast met bijbehorende artikelen. Deze overeenkomst wordt in drievoud opgemaakt en dient door alle partijen ondertekend te zijn. De stagebieder ontvangt voor het begin van de stageperiode een stageovereenkomst. Één overeenkomst moet een week voorafgaand aan de start van de stageperiode op school aanwezig zijn bij de stagecoördinator. Een exemplaar is voor de leerling/ ouder(s)/verzorger(s). Bij de stageovereenkomst horen de bepalingen die in bijlage 2 zijn opgenomen. Deze bepalingen zijn ook vermeld in de stagegids. De stageovereenkomst moet voorzien zijn van de gevraagde handtekeningen voordat de leerling met de stage kan starten. 4.6 Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) De wijze waarop de stage wordt beoordeeld en de geplande stageuren die uitgevoerd moeten worden, is opgenomen in het PTA. Bij verhindering moet in overleg met de stagecoördinator de stagedag op een ander moment uitgevoerd te worden. Hiervoor staat een wijzigingsformulier op Ciao. 4.7 De eerste kennismaking Voor de eerste kennismaking neemt de leerling een brief mee van school om zich te presenteren. In de brief staan een aantal aandachtspunten die de doelen van de stage toelichten. 4.8 Stageopdracht en verslag Per periode moet een stageverslag of een stageopdracht volgens de vastgestelde richtlijnen gemaakt worden. De richtlijnen c.q. opdrachten worden per locatie op Ciao c.q. N@tschool gepubliceerd. Het stageverslag moet door de stagebieder voor gezien ondertekend worden. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van het formulier Dankwoord en ondertekening (is gepubliceerd op Ciao) en moet aan het verslag toegevoegd worden. 4.9 Functioneren Het functioneren van de leerling wordt besproken door de stagebegeleider, stagedocent en de leerling aan de hand van een voortgangs (reflectie) gespreksformulier, de stageopdrachten en bewijslasten. De leerling heeft het voortgangs (reflectie) gespreksformulier voorbereid vóór aanvang van het gesprek en bespreekt dit met de stagebegeleider. De verslaglegging hiervan moet in het portfolio opgenomen worden. Van het bedrijfsbezoek wordt een verslag gemaakt door de stagedocent.

11 5. Taken betrokkenen 11 Bij een stage zijn vier of vijf partijen betrokken: AOC Oost De stagebieder De leerling De ouder(s)/verzorger(s) De stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor de stage van LWT en VMR leerlingen De taken voor de betrokken partijen zijn als volgt weer te geven: 8. Zorgdragen voor de ingevulde stageovereenkomsten. 9. Voeren van een voortgangs(reflectie) gesprek met de stagebegeleider eventueel bij de stagebieder. 10.Informeren van de stagebieder over het opleidingsprogramma van de leerling. 11.Doornemen van de gang van zaken en het bespreken van de vorderingen met de stagebegeleider. 12.Onderhouden van contacten met de stagebieders. 5.1 Taken van AOC Oost 1. Coördineren van stageactiviteiten volgens de vastgestelde procedures van AOC Oost. 2. Verzorgen van voorlichting aan leerling en ouder(s)/verzorger(s). 3. Voeren van correspondentie met stagebieder en leerling. 4. Begeleiding bieden aan de leerling en de stagebieder bij plaatsing. 5. Het verzorgen van de stageopdracht voor de leerling en de beoordelingslijst voor de stagebieder. 6. Beoordelen van het stageverslag. 7. De waardering van de beoordelingslijst. 5.2 Taken van de stagebieder 1. Verzorgen van een introductie bestaande uit de volgende onderdelen: a. kennismaken; b. wegwijs maken; c. werkafspraken maken. 2. Verzorgen van een instructie voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit is ook voorschrift voor het verkrijgen van schadevergoeding als een leerling schade heeft veroorzaakt. Om premie en eigen risico beheersbaar en betaalbaar te laten blijven, is het voor alle partijen noodzakelijk om alert te zijn tijdens de werkzaamheden. Het juist inschatten van de ervaring bij leerlingen is belangrijk.

12 12 Stage-informatiegids vmbo groen 3. Begeleiden van de leerling in o.a.: a. het opgedragen werk; b. tempo bij de uitvoering; c. omgang met medewerkers en huisgenoten; d. controleren en nabespreken van de verrichte werkzaamheden; e. stimuleren van eigen initiatieven. 4. Onderhouden van contacten met de school. 5. Ondertekenen stageovereenkomsten. 6. Het bespreken van het functioneren met de leerling en stagedocent tijdens het stagebezoek. 7. Het bespreken van het voortgangs (reflectie) -formulier met de leerling. 8. Het stageverslag ter goedkeuring ondertekenen. 9. Er op toezien dat de werkzaamheden passend zijn bij de leeftijd en het niveau van de leerling. 10. Het invullen en bespreken van de beoordelingslijst met de leerling en de school. 5.3 Taken van de leerling De leerling is zelf verantwoordelijk voor zijn leerproces, oftewel voor: 1. Het verzorgen van een stage adres. 2. Het zorgdragen voor ondertekening van de ingevulde stageovereenkomst. 3. Het melden van afwezigheid zowel bij de school (Onderwijsservices) als bij de stagebieder en ervoor zorgdragen dat gemiste dagen worden ingehaald. Hiervoor moet de leerling het formulier Melding omzetten stagedag! opvragen bij de stagecoördinator of downloaden van Ciao. Dit formulier moet in overleg met de stagebieder ingevuld worden en vervolgens weer ingeleverd worden (eventueel per mail) bij de stagecoördinator. Dit dient voor de verplaatste stagedag te gebeuren. 4. Het voortgangs(reflectie) formulier voorbereiden en een gesprek voeren met de stagebegeleider. 5. De uitwerking van de stageopdrachten en bewijslasten aanleveren bij de stagedocent. 5.4 Rol ouder(s)/verzorger(s) U kunt er bijvoorbeeld op letten dat uw zoon/dochter op tijd begint met het zoeken van een stageplaats. Ook is het belangrijk dat uw zoon/dochter in gepaste kleding naar de stagebieder gaat. Als uw zoon/dochter afwezig is op een geplande stagedag, moet u dit melden bij de stagebieder en de school (afdeling Onderwijsservices). Wij vragen u erop te letten dat uw zoon/dochter op de stagedag geen andere afspraken plant of dat hij/zij voor een bijbaantje werkt waarmee de arbeidswet wordt overtreden. 5.5 Taken van het kenniscentrum 1. Erkennen bedrijf 2. Verwerken erkenning

13 6. Klachtenregeling 13 Wij adviseren niet met klachten te blijven rondlopen, maar deze te melden. De meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken op de locatie zullen in onderling overleg tussen leerlingen, ouders/verzorgers, personeel en locatiedirecteur op een juiste wijze worden afgehandeld. De interne vertrouwenspersonen op de locaties zijn het eerste aanspreekpunt voor leerlingen bij klachten over ongewenst gedrag, machtsmisbruik of klachten van persoonlijke aard zoals (seksuele) intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pesten. De interne vertrouwenspersonen op de locaties zijn: Almelo: de heer N. Vreeken en mevrouw I. Roolvink Borculo: mevrouw F. ter Horst en de heer H. te Molder Doetinchem: mevrouw H. Geels en de heer G. van den Assem Enschede: mevrouw N. Boes en de heer F. Oude Kempers Twello: mevrouw B. Geerenstein en de heer M. de Bouter De externe vertrouwenspersoon is voor zowel leerlingen en personeel het aanspreekpunt. De gegevens zijn: Mevrouw J.A. Visser. Tel Op de website van AOC Oost (www. aoc-oost.nl) is de klachtenregeling opgenomen. Daarin is aangegeven bij wie een klacht kan worden ingediend en de adressen van deze personen. Voor het indienen van een klacht kunt u tevens gebruik maken van het online klachtenformulier op de website van AOC Oost ( De klacht komt dan automatisch bij de juiste persoon terecht. Mocht u vragen hebben over de klachtenregeling, dan kunt u contact opnemen met de locatiedirecteur of de interne vertrouwenspersoon of mailen naar klachtenbeheer@aoc-oost.nl

14 14 7. Erkenning leerbedrijven Stage-informatiegids vmbo groen Binnen het vmbo hebben de leerlingen in het Leerwerktraject en VMR te maken met erkende leerbedrijven. Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) draagt zorg voor de erkenning en registratie van leerbedrijven. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Alle bedrijven die te kennen geven dat ze erkend willen worden, moeten voldoen aan een aantal criteria. 7.1 Hoe wordt een organisatie een erkend leerbedrijf? Biedt een bedrijf jonge mensen een uitdagende leerwerkomgeving en wil het de jeugd een kans bieden, dan kan het bedrijf zich als leerbedrijf aanbieden via de Stageportal op s-bb.nl. Tevens kan AOC Oost een bedrijf als leerbedrijf voordragen bij de SBB. Een adviseur praktijkleren brengt vervolgens in een gesprek de mogelijkheden voor praktijkleren op het bedrijf in kaart en bekijkt hoe het bedrijf het praktijkleren vormgeeft. Daarnaast beoordeelt hij of er een goede praktijkopleider aanwezig is. Hieruit is af te leiden dat niet alle aanvragen tot een erkenning leiden. 7.2 Voorwaarden voor erkenning als leerbedrijf De voorwaarden voor erkenning als leerbedrijf zijn onderdeel van het Erkenningsreglement. Het complete erkenningsreglement is op te vragen bij de SBB: Voorwaarde 1 Het leerbedrijf biedt een sociaal en fysiek veilige leerwerkomgeving conform de ARBO-wet die overeenstemt met de toekomstige beroepscontext van de leerling en is afgestemd op de leerweg, het niveau en de mogelijkheden van de leerling. Voorwaarde 2 Het leerbedrijf werkt mee aan het beschikbaar stellen en actueel houden van gegevens ten behoeve van het matchen van leerling en leerbedrijf. Voorwaarde 3 Het leerbedrijf stelt een werkplek, deskundigheid, tijd en middelen beschikbaar voor een goede praktijkopleiding, afgestemd op de leerling.

15 15 Voorwaarde 4 Het leerbedrijf heeft een praktijkopleider benoemd, die verantwoordelijk is voor het leerwerkproces van de leerling tijdens de stageperiode op het bedrijf, en faciliteert deze praktijkopleider. De praktijkopleider is in staat om leeractiviteiten te coördineren en een leerwerkomgeving te creëren waarin de leerling zich persoonlijk en vakmatig kan ontwikkelen. De praktijkopleider kan zijn deskundigheid aan de hand van een diploma/certificaat of ervaring aantonen. Voorwaarde 5 Het leerbedrijf is bereid tot overleg met de onderwijsinstelling en de SBB om afspraken te maken en mee te werken aan de kwaliteitsverbetering van de stage, met ondersteuning van de adviseur praktijkleren. Erkenningsprocedure De procedure van aanvraag tot erkenning duurt gemiddeld 10 werkdagen. Aan de aanvraag en de erkenningsprocedure, uitgevoerd door SBB, zijn verder geen kosten verbonden. Het register met erkende leerbedrijven Het register met erkende (buitenlandse) leerbedrijven is te vinden op Verder heeft de SBB tot taak: De kwaliteit van de stageplaatsen te bevorderen; De beschikbaarheid van een toereikend aantal stageplaatsen te garanderen; Het register van stageplaatsen in stand te houden; De leerbedrijven regelmatig te beoordelen. Voorwaarde 6 Het leerbedrijf leidt leerlingen op een gestructureerde manier op, waarbij gebruik wordt gemaakt van een leerwerkplan of vaste werkwijze. N.B. Naast deze voorwaarden geldt voor alle hippische accommodaties dat zij in het bezit moeten zijn van het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport om erkend te kunnen worden als leerbedrijf. (Bron: Erkenning en registratie leerbedrijven buitenland Als u kenbaar wilt maken dat u als buitenlands bedrijf geschikt bent om Nederlandse leerlingen uit het agrarisch onderwijs een praktijkleerplaats te bieden, dan moet u, of AOC Oost een aanvraag indienen voor de erkenning als leerbedrijf via de Stageportal op Indien u aan de criteria voldoet, wordt u opgenomen in het register van erkende buitenlandse leerbedrijven.

16 16 Stage-informatiegids vmbo groen Denemarken en bedrijf binnen bepaalde sector Is uw bedrijf gevestigd in Denemarken en valt u binnen de sectoren veeteelt, melkveehouderij, plantenteelt of paardenhouderij (dus niet paardensport) dan dient u erkend te zijn (of erkend te worden) door Landbrugets Rådgivningcenter. Hun werkwijze en erkenningscriteria zijn vergelijkbaar met het erkenningsreglement van SBB en uw aanvraag wordt via SBB aan hen voorgelegd. Voor deze erkenning worden door het Landbrugets Rådgivningcenter kosten in rekening gebracht, u ontvangt daarvoor een factuur. Deze werkwijze betekent dat uw erkenningsprocedure meer tijd in beslag neemt. 8. Beloning/vergoedingen Van de stagebieder mag geen vergoeding verwacht worden. De stage is namelijk een onderdeel van het lesprogramma van AOC Oost. De leerling komt om te leren, mee te helpen en de kans te krijgen om ervaring op te doen.

17 9. Verzekeringen 17 Dit hoofdstuk behandelt een belangrijk onderdeel voor het goed laten verlopen van de stage, namelijk het vraagstuk van de ongevallen en aansprakelijkheidsverzekering! Aansprakelijkheid werkgever De stagiair die de stage uitvoert valt volgens de wet onder de verantwoordelijkheid van de stagebieder (art 7:658 BW). Daarmee is door de wetgever bepaald dat de stagebieder aansprakelijk is voor de schade die iedere stagiair van AOC Oost, die met een stageovereenkomst werkzaamheden uitvoert op het stagebedrijf, in de uitoefening van zijn/ haar werkzaamheden schade lijdt. De stagebieder (het bedrijf) behoort te zorgen voor een veilige werkomgeving, goede instructie, zorgplicht, etc. Van wezenlijk belang is dat ieder bedrijf een AVB (aansprakelijkheidsverzekering bedrijven) heeft afgesloten waar de stagiaires op meeverzekerd zijn. In de praktijk betekent dit dus, dat in een bedrijf door de stagiaire veroorzaakte schade, door de werkgever kan worden geclaimd bij zijn eigen (AVB) verzekeraar. Ongevallenverzekering Voor alle leerlingen is er door de school een ongevallenverzekering afgesloten. De verzekering geldt niet alleen tijdens schooltijd, maar ook tijdens het verblijf op het stagebedrijf en de heen- en terugreis. Deze verzekering biedt dekking in geval van overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval, en geneeskundige en tandheelkundige kosten als aanvulling op de eigen zorgverzekering. Aanvullende aansprakelijkheidsdekking AOC Oost heeft een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Dit betreft een secundaire dekking, als gevolg waarvan de AVB van de stagebieder voorgaat (primaire dekking). Deze uitbreiding, waar iedere leerling van AOC Oost onder valt, indien er een ondertekende stageovereenkomst aanwezig is, heeft de bedoeling om dekking te verlenen in die gevallen dat de werkgever geen verantwoording draagt voor het doen (of laten) van die leerling. De dekking is alleen van kracht als de schade verband houdt met de stageopdracht. Voorwaarde is o.a. dat de stagiaire een goede instructie heeft ontvangen. Schades met motorvoertuigen (auto s) vallen niet onder deze dekking.

18 18 Stage-informatiegids vmbo groen Eigen risico a. Eigen risico stage- en opzichtschade: Voor schade op de stageplek geldt voor schade aan gereedschappen, machines, en alle andere zaken waarmee de leerling in het kader van zijn stage moet werken, een eigen risico van 250,- voor het stagebedrijf. b. Eigen risico: Het eigen risico uit gewone aansprakelijkheid bedraagt 250,- voor materiële schade. c. Uitsluitingen: Onder deze aansprakelijkheidsverzekering zoals door de onderwijsinstelling afgesloten is niet begrepen: - Het risico van het besturen van een motorvoertuig. Wel verzekerd is de aansprakelijkheid voortvloeiende uit het gebruik van landbouwvoertuigen, waarbij het rijden met landbouw-voertuigen een wezenlijk onderdeel is van de opleiding en de leerling in het bezit is van een geldig trekkercertificaat of T-rijbewijs. - Joyriding claims. Deze zullen altijd voor rekening komen van de leerling of bij minderjarigheid voor rekening van diens ouders/verzorger of de stagebieder. - Diefstal, verduistering, verlies en/ of beschadiging van eigendommen of bezittingen van de leerling op de plaats waar de stage wordt verricht. Hoe te handelen bij schade? Wanneer door het optreden van de leerling schade ontstaat, zijn de volgende aandachtspunten van belang: 1. Inventariseer wat de aard van de schade is. 2. De schade dient in eerste instantie bij de (bedrijfs) verzekering(en) en gelijktijdig bij de aansprakelijkheidsverzekering zoals afgesloten door AOC Oost gemeld te worden. Pas als de eigen (bedrijfs)verzekering(en) niet of niet volledig (i.v.m. hoog eigen risico etc.) tot vergoeding overgaat kan de aansprakelijkheidsverzekering van AOC Oost worden aangesproken. 3. Wanneer een bedrijf een claim wil indienen bij de aansprakelijkheidsverzekering van AOC Oost dan dient hiervoor zo spoedig mogelijk een schadeformulier ingevuld en verzonden te worden aan de Centrale Services van AOC Oost. De ondertekende stageovereenkomst en eventuele rekeningen/offertes van de schade dienen mee gezonden te worden met het schadeformulier. Voor verdere vragen over de aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering en het verkrijgen van schadeformulieren verwijzen wij tevens naar de Centrale Services van AOC Oost.

19 Adres: AOC Oost Centrale Services Postbus AD Lochem Tel De toelichting in deze gids is slechts een uittreksel van de belangrijkste informatie en daarom kunnen alleen maar rechten worden ontleend aan de verzekeringsvoorwaarden en clausules zoals deze zijn opgenomen in de verzekeringspolis. Een leerling die in het buitenland stage gaat lopen is zelf verantwoordelijk voor de mate waarin hij/zij verzekerd is! AOC Oost, rekent het tot haar verantwoordelijkheid om er op toe te zien dat de stagiair goed verzekerd aan zijn/haar stage kan beginnen. In bijlage 5 zijn nuttige tips en afspraken weergegeven. 10. Onveilige situaties Mochten er tijdens de stage onveilige situaties ontstaan (situatie waarin sprake is van sociaal ongewenst of intimiderend gedrag, gevaarlijke werkzaamheden, onveilige werkplek of onbeschermde kleding) dan willen wij deze zo goed mogelijk oplossen. Wanneer een leerling vertelt over een onveilige situatie tijdens de stage, dan moet dit direct bij de stagedocent worden gemeld. De stagedocent neemt de melding dan in behandeling en gaat hierover in gesprek met leerling en, waar nodig, bedrijf om zo een passende oplossing te zoeken. Omdat AOC Oost verantwoordelijk is voor de stage, wordt u verzocht een dergelijke situatie bij de stagedocent te melden en niet zelf een oplossing te zoeken. 19

20 20 Bijlage 1 Stage-informatiegids vmbo groen Adressen AOC Oost locaties De stagecoördinatoren zijn de contactpersonen bij vragen rondom stage. Ze zijn te bereiken op de volgende locaties: AOC Oost locatie Almelo Bornerbroeksestraat PH Almelo Postbus AA Almelo Telefoon: AOC Oost locatie Borculo Ruurloseweg RS Borculo Telefoon: AOC Oost locatie Doetinchem Gezellenlaan AZ Doetinchem Postbus AL Doetinchem Telefoon: AOC Oost locatie Enschede Hengelosestraat AG Enschede Telefoon: AOC Oost locatie Twello Meester Zwiersweg HD Twello Postbus AD TWELLO Telefoon:

21 Bijlage 2 21 Bepalingen stageovereenkomst vmbo Artikel 1 Stage De duur van een stage kan nooit langer zijn dan de periode zoals vermeld op de stageovereenkomst van de leerling; Artikel 2 Begeleiding De stagebieder wijst een stagebegeleider aan, belast met het opleiden van de leerling; De onderwijsinstelling wijst uit haar personeel een stagedocent aan, belast met het begeleiden en opleiden van de leerling. Artikel 3 Examinering 1. De onderwijsinstelling heeft de eindverantwoordelijkheid bij de beoordeling. Er wordt beoordeeld of de leerling de stage naar behoren heeft gerealiseerd; 2. De leerling wordt door de stagebieder in staat gesteld deel te nemen aan toetsen van de onderwijsinstelling die tijdens de periode van de stage plaatsvinden. Artikel 4 Beoordeling 1. De stagebieder is verantwoordelijk voor het invullen en bespreken van de beoordelingslijst; 2. Voor de vaststelling van het stagecijfer zijn het gesprek tijdens het stagebezoek, de beoordeling van het stageverslag en de waardering van de beoordelingslijst bepalend. Artikel 5 Einde overeenkomst De stageovereenkomst eindigt: door het eindigen van de onderwijsovereenkomst tussen de leerling en de onderwijsinstelling; het verstrijken van de termijn waarop deze van toepassing is; bij onderling goedvinden van de onderwijsinstelling, de leerling en de stagebieder, nadat dit schriftelijk door partijen is bevestigd; indien de leerling zich, ondanks nadrukkelijke waarschuwing, niet houdt aan de gedragsregels conform artikel 8 van deze overeenkomst, nadat dit schriftelijk is bevestigd door de stagebieder en/of onderwijsinstelling; indien een van de partijen op grond van zwaarwegende omstandigheden beëindiging van deze overeenkomst noodzakelijk acht en in redelijkheid niet verlangd kan worden de overeenkomst te laten voort duren.

22 22 Stage-informatiegids vmbo groen Artikel 6 Vervangende stageplaats Indien de onderwijsinstelling en eventueel het betrokken kenniscentrum voor LWT of VMR na het afsluiten van de stageovereenkomst vaststellen dat de stageplaats niet of niet volledig beschikbaar is; dat de begeleiding tekort schiet of ontbreekt; dat er sprake is van andere omstandigheden die maken dat de stage niet naar behoren plaatsvindt bevorderen de onderwijsinstelling en indien van toepassing het betrokken kenniscentrum dat een toereikende vervangende voorziening beschikbaar wordt gesteld. De onderwijsinstelling (AOC Oost) sluit ten behoeve van iedere leerling van AOC Oost, die stage loopt, een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af. Dit betreft een secundaire dekking, als gevolg waarvan de aansprakelijkheid van de stagebieder voorgaat (primaire dekking). Dit is bedoeld om dekking te verlenen in die gevallen dat de werkgever/ de stagebieder geen verantwoordelijkheid draagt voor het doen (of laten) van de leerling. Voor iedere leerling is tevens een ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering geldt tijdens het verblijf op het stagebedrijf en de heen- en terugreis. Artikel 7 Verzekeringen Aansprakelijkheid werkgever De stagiair die de stage uitvoert valt volgens de wet onder de verantwoordelijkheid van de stagebieder (art 7:658 BW). Daarmee is door de wetgever bepaald dat de stagebieder aansprakelijk is voor de schade die iedere stagiair van AOC Oost, die met een stageovereenkomst werkzaamheden uitvoert op het stagebedrijf, in de uitoefening van zijn/ haar werkzaamheden schade lijdt. De stagebieder heeft een AVB (aansprakelijkheidsverzekering bedrijven) afgesloten waar de leerling automatisch op meeverzekerd is. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend anders dan hetgeen in de polis is vermeld. Artikel 8 Gedragsregels De leerling is verplicht de geldende regels in het belang van de orde, veiligheid en gezondheid de gegevens, regels, voorschriften en aanwijzingen van de stagebieder in acht te nemen.

23 23 Artikel 9 Seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld 1. De stagebieder treft maatregelen die gericht zijn op de bescherming van lichamelijke en geestelijke integriteit van de leerling en ter voorkoming of bestrijding van vormen van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld; 2. Indien een leerling bij de stagebieder wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld: heeft hij/zij het recht de werkzaamheden onmiddellijk te onderbreken zonder dat dit van invloed mag zijn op de beoordeling; heeft hij/zij bij werkonderbreking het recht het voorval direct te melden bij de stagebegeleider, interne-, externe vertrouwenspersoon en/of contactpersoon van de onderwijsinstelling. 3. De stagebieder kan indien deze naar eigen zeggen onterecht beschuldigd wordt van ongewenste gedragingen zich wenden tot de stagecoördinator, stagedocent en/of externe vertrouwenspersoon van AOC Oost. Artikel 10 Geheimhouding De leerling en de stagedocent zijn verplicht alles geheim te houden wat hem/haar onder geheimhouding wordt toevertrouwd of wat er als geheim te zijner/hare kennis is gekomen of waarvan hij/zij vertrouwelijk karakter redelijkerwijs moet begrijpen. Artikel 11 Afwezigheid 1. Voor de afwezigheid tijdens de stage gelden voor de leerling de bepalingen die daaromtrent zijn opgenomen in artikel 42 van het examenreglement. 2. Tevens is de leerling verplicht in het geval van afwezigheid en bij terugkomst na afwezigheid onverwijld de stagebegeleider hiervan op de hoogte te stellen, conform de regels van de stagebieder. Artikel 12 Nieuwe stageovereenkomst Indien de leerling niet binnen de gestelde tijdsduur de stage met goed gevolg heeft afgerond kunnen de onderwijsinstelling, de leerling, en de stagebieder een gewijzigde stageovereenkomst overeenkomen. Daartoe wordt opnieuw een stageovereenkomst aangegaan.

24 24 Stage-informatiegids vmbo groen Artikel 13 Problemen en conflicten tijdens de stage 1. Bij problemen of conflicten tijdens de stage richt de leerling zich tot de stagebieder of de stagedocent. Deze trachten in gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. 2. Indien de leerling vindt dat het probleem of conflict niet naar zijn/ haar tevredenheid is opgelost, kan hij/zij -al dan niet in overleg met de stagedocent en/of stagebiedereen klacht indienen volgens de klachtenregeling van AOC Oost. Artikel 14 Slotbepaling In de gevallen waarin deze overeenkomst niet voorziet, beslist de onderwijsinstelling na overleg met de stagebieder en de leerling. Indien het gaat om zaken die de verantwoordelijkheid van het Kenniscentrum beroepsonderwijs en bedrijfsleven raken, wordt dit landelijk orgaan daarbij betrokken. Tevens verklaren de leerling en de stagebieder dat zij de documenten waarnaar in de overeenkomst wordt verwezen en/of die als bijlage aan de overeenkomst zijn toegevoegd, hebben ontvangen en/of daarvan hebben kennisgenomen.

25 Bijlage 3 25 Begrippenlijst Adviseur praktijkleren Adviseur van SBB die leerbedrijven erkent, ondersteunt en adviseert. Competentie Een competentie (bekwaamheid) geeft aan wat een leerling moet kunnen als hij/zij in de toekomst een beroep gaat uitoefenen. Een leerling moet gemakkelijk (beroeps)-problemen kunnen oplossen en daarbij het nodige gereedschap inzetten. Portfolio Een portfolio is een verzameling van fysieke als digitale bewijsstukken zoals werkstukken, foto-/filmpresentaties, productbeoordelingen, verslagen, evaluatierapporten, toetsresultaten of andere producten die een leerling heeft gemaakt. Hiermee laat de leerling zien wat hij of zij aantoonbaar heeft gemaakt/gedaan en of hij/zij de competenties beheerst. In een portfolio verzamelt de leerling alle ervaringen die tot competenties hebben geleid. Erkend stagebedrijf Bedrijf dat bevoegd is door SBB tot het verzorgen van praktijkleren in de sector voedsel en leefomgeving, voor één of meer kwalificaties. Hiervoor moet het bedrijf aan door de branche gestelde criteria voldoen. N@tschool N@tschool is de elektronische leeromgeving van AOC Oost. De leerlingen kunnen hier (aanvullende) informatie vinden over de lessen en opdrachten inleveren. De leerlingen bewaren in N@tschool hun bestanden en hebben zo de mogelijkheid om daar op school en thuis aan te werken. Programma van toetsing en afsluiting (PTA) De regels voor het onderwijs voor de leerjaren drie en vier. In dit PTA vind je onder andere: inrichtingsbesluiten en algemeen formele onderdelen die horen bij toetsing en afsluiting; overzichten per vak van de te behandelen lesstof en de periodeindeling. Stage Onderwijs dat plaatsvindt in de praktijk van het beroep bij een bedrijf of organisatie. De stage wordt verzorgd op basis van een stageovereenkomst, gesloten door de onderwijsinstelling, de leerling, de ouder(s)/verzorger(s) en de stagebiedende organisatie.

26 26 Stage-informatiegids vmbo groen Als het gaat om een stageovereenkomst voor het Leerwerktraject of VMR, ondertekent SBB de overeenkomst, dat daarmee verklaart dat de stageplaats een voldoende beoordeling heeft van het kenniscentrum. De stagebegeleider draagt zorg voor de begeleiding van de leerling binnen het bedrijf. De onderwijsinstelling beoordeelt samen met de stagebegeleider of de leerling de competenties in de praktijkperiode heeft ontwikkeld. Stagebegeleider De stagebegeleider is iemand van de stagebiedende organisatie die ervoor zorgt dat de leerling participeert in voldoende uitdagende oefensituaties tijdens de stage. Vooral als de oefensituaties uitdagend zijn, kunnen hieruit veel leervragen ontstaan. Zo stelt de stagebegeleider de leerling in de gelegenheid zijn competenties te ontwikkelen. De stagebegeleider reflecteert met de leerling over de opgedane ervaring. Stagecoördinator Medewerker van AOC Oost die verantwoordelijk is voor de aansturing van stagedocenten en controle op de uitvoering van het stageproces. Stagedocent Medewerker van AOC Oost die de begeleiding van de leerling voorafgaand aan de stage en tijdens de stageperiode verzorgt. Stageovereenkomst De stageovereenkomst regelt de rechten en verplichtingen van partijen en omvat bepalingen over: a. de duur van de overeenkomst en de omvang van de periode van de stage; b. de begeleiding van de leerling; c. dat deel van de competenties die de leerling tijdens de stageperiode dient te ontwikkelen en de beoordeling daarvan; d. de gevallen waarin en de wijze waarop de overeenkomst voortijdig kan worden ontbonden. Stagebieder De stagebieder is de organisatie en of instelling die een leerling gedurende een vastgestelde periode in de gelegenheid stelt kennis te maken met het beroep binnen haar organisatie. Vmbo Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

27 Bijlage 4 27 Stagetijden De school gaat uit van tijden die gebruikelijk zijn binnen de sector en wat wettelijk is toegestaan voor jeugdigen. Vaak besteden stagebieders veel tijd aan uitleg en het organiseren van een extra activiteit, wat niet altijd als werktijd beschouwd kan worden. Werktijden Wat zijn de wettelijke werktijden voor een stage? Als je stage gaat lopen, moet je vaak veel langer naar je stageplaats dan dat je normaal gesproken op school zit. Soms moet je zelfs s avonds stagelopen. Als je stage loopt gelden er ook regels. Vanaf je 14 de mag je stage lopen. Dan moet er aan één van onderstaande punten worden voldaan: Er moet een stageovereenkomst worden gesloten, die de ouders/verzorgers moeten goedkeuren. óf De burgemeester en wethouders moeten de plaatsvervangende leerplicht goedkeuren. Op de volgende pagina s staat een overzicht betreffende werktijden bij een bepaalde leeftijd. Een pauze mag niet tot werktijd gerekend worden.

28 28 Als je 14 of 15 bent, gelden deze werk- en rusttijden: Stage-informatiegids vmbo groen Minimum rusttijden dagelijkse rust 14 uur in elk geval tussen uur Maximum werktijd per dag 7 uur per week 35 uur Maximum aantal werkdagen per week 5 dagen Werken op zondag Is niet toegestaan Pauze bij een werktijd van meer dan 4,5 uur ½ uur aaneengesloten Schooltijd telt ook mee als arbeidstijd. De tijden voor rust en werk als je 16 of 17 jaar bent, zijn: Minimum rusttijden dagelijkse rust 12 uur in elk geval tussen uur wekelijkse rust aaneengesloten 36 uur per periode van 7 x 24 uur Maximum arbeidstijd per dag 9 uur per week 45 uur per 4 weken 160 uur per 4 weken, gemiddeld 40 uur per week Pauze bij arbeid > 4,5 uur ½ uur aaneengesloten Werken op zondag is alleen toegestaan als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan: - De aard van het werk maakt het nodig om op zondag te werken. Dit moet in het arbeidscontract staan; - De werknemers moeten individueel instemmen met werken op zondag; - Per 52 weken moeten jongeren van 16 en 17 jaar minstens 13 zondagen vrij hebben. Zij mogen alleen minder zondagen per jaar vrij zijn als dat in een collectief overleg is afgesproken. Schooltijd telt ook mee als arbeidstijd.

29 Bijlage 5 29 Stage in het buitenland Ziektekostenverzekering Wanneer je op een eigen zorgpolis verzekerd bent, ben je dat tijdens je stage in het buitenland waarschijnlijk niet meer (volledig). In het buitenland gelden andere kosten en andere (lees: hogere) bedragen. Spreek daarom met je ziektekosten-verzekeraar af dat je huidige polis ook geldig blijft tijdens je stage in het buitenland. Zorg er ook voor dat de verzekerde bedragen voor het buitenland ruim voldoende zijn (bijv. 2 x de verzekerde bedragen in Nederland), en laat dit ook schriftelijk bevestigen door je verzekeraar. WA Verzekering Je huidige WA Particulier verzekering is niet automatisch geldig in het buitenland, en vaak is het werk risico uitgesloten. Aangezien je in het buitenland gaat werken en de rechtsregels daar anders zijn dan in Nederland, adviseren wij om je WA-polis ook dekking te laten verlenen voor het werken en het verblijf in het buitenland. Laat het schriftelijk bevestigen door je verzekering. Rechtsbijstand Ook hier geldt, spreek met je rechtsbijstandverzekeraar af dat je tijdelijk dekking nodig hebt voor je stage in het buitenland, en laat het schriftelijk bevestigen. Repatriëring Kosten van repatriëring of overkomst van ouders bij een ernstig ongeluk of ziekte kunnen financieel behoorlijk uit de hand lopen. Zorg dat je voor repatriëring een verzekeringsdekking hebt afgesloten. (School)reisverzekering Deze verzekering is voor leerlingen van kracht tijdens stages die door de school georganiseerd worden. Wat is verzekerd? Aanvullend op de Ongevallenverzekering biedt de (school)reisverzekering dekking voor o.a. bagage van de verzekerden en repatriëring uit het buitenland. Kostbare items zoals o.a. sieraden, horloges, tablets, laptops, mobiele telefoons etc. zijn slechts beperkt verzekerd. Het is dus van belang om uitsluitend het hoogst noodzakelijke mee te nemen op stage. Er geldt per gebeurtenis een eigen risico van 50,- bij bagageschade. Ook uitoefening van risicovolle sporten is in de dekking van de reisverzekering meegenomen.

30 30 Stage-informatiegids vmbo groen Verzekering voor het rijden met tractoren In het buitenland is een aanvullende verzekering voor het rijden met tractoren van toepassing. Om problemen te voorkomen adviseert AOC Oost met klem om een IPS-polis af te sluiten (IPS = Insurance Passport for Students). Je kiest dan voor de speciale IPS-polis die je bij Meeus kunt afsluiten. Die polis is speciaal bedoeld voor alles wat met stage en verblijf in het buitenland te maken heeft en bestaat uit een compleet verzekeringspakket. In de speciale IPS-brochure vind je de rubrieken en verzekerde bedragen afgedrukt. Let op dat ook het rijden met tractoren is meeverzekerd. De premie De premie is afhankelijk van de dekkingsgraad en periode die de leerling in het buitenland doorbrengt. De polis kun je aanvragen via de speciale IPS brochure, via com of Let op: Zeg bij het afsluiten van de IPS polis je ziektekostenverzekering in Nederland niet op. Bij onverwachte terugkeer in Nederland (ziekte, ongeval) houdt de dekking in de IPS- polis namelijk op en heb je de Nederlandse ziektekostenverzekering dus onmiddellijk weer nodig! Voor vragen of anderszins kun je contact opnemen met Meeus, tel: Indien je er echter de voorkeur aan geeft om je verzekeringszaken zelf te regelen, zorg dan dat je in het buitenland ook je papieren bij de hand hebt voor het geval je je eigen verzekeraar moet bellen. Calamiteiten in het buitenland: Altijd contact opnemen met de alarmcentrale AGA: 0031-(0) onder vermelding van het polisnummer UL. De leerlingen die een IPS-verzekering hebben afgesloten nemen ook contact op met de alarmcentrale SOS International: 0031-(0) onder vermelding van het IPS-polisnummer. Verzekeringsverklaring Goede afspraken voorkomen misverstanden en daarom vragen wij aan jou en aan jouw ouders/verzorgers (wanneer je jonger bent dan 18 jaar) om de Verzekeringsverklaring buitenland te tekenen en af te geven aan de stage-coördinator. Je kunt de verklaring downloaden via Ciao.

31 Bijlage 6 31 Relevante websites Dit is een overzicht van websites betreffende onderwijs, stage en bedrijfsleven. Bedrijfsleven Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: Groen Onderwijs AOC Oost : Overheid Stagewijzer: Stagemarkt: Studie-informatie over bijbanen en stages: Verzekering

32 32 Stage-informatiegids vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 14-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders,

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 16-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders,

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 17-07 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders

Nadere informatie

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten.

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids vmbo groen schooljaar 2018-2019 1 Stage-informatiegids vmbo groen 2 Uitgave nummer 10-2018 Stage-informatiegids vmbo groen Deze

Nadere informatie

Beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Versie 2011 Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Ondergetekenden: 1. De onderwijsaanbieder: Smink Culinair, gevestigd te Nieuwleusen, rechtsgeldig vertegenwoordigd door: R. Smink. 2. De deelnemer: Volledige

Nadere informatie

Stageinformatiegids. vmbo groen

Stageinformatiegids. vmbo groen 1 Stageinformatiegids vmbo groen 2Stage-informatiegids vmbo groen Uitgave nummer 2 Stage-informatiegids vmbo groen 3 Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan stagebieders, leerlingen

Nadere informatie

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten.

schooljaar Stage-informatiegids vmbo groen Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. Stage-informatiegids haalt je beste binnenste buiten. schooljaar 2018-2019 1 2 Uitgave nummer 02-2019 Stage-informatiegids vmbo-groen Deze stage-informatiegids is bedoeld voor informatieverstrekking aan

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BOL

Praktijkovereenkomst BOL Praktijkovereenkomst BOL Student : 12345 Achternaam : Voorbeeldig Voorletters : B. Voornaam : Betsie Geslacht : Vrouw Geboortedatum : 1 januari 1998 Geboortegemeente : Voorschoten Adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO

VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO VOORBEELD VAN EEN LEER- WERKOVEREENKOMST MBO In aanmerking nemende: 1. De gunstige beoordeling van het leerbedrijf door Savantis (als bedoeld in artikel 7.2.10 van de WEB). 2. dat onderwijs in de praktijk

Nadere informatie

VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST

VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST VOORBEELD STAGEOVEREENKOMST In aanmerking nemende: 1. De gunstige beoordeling van het stagebedrijf door Savantis (als bedoeld in artikel 7.2.10 van de WEB). 2. dat onderwijs in de praktijk van het beroep

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst 3 2 Bijlage praktijkovereenkomst 5 20 maart 2013 treedt in werking op 1 augustus 2013 2 1. Formulier praktijkovereenkomst Dit

Nadere informatie

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden

Stageovereenkomst Algemene voorwaarden Stageovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs. Ingaande schooljaar 2015/2016

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs. Ingaande schooljaar 2015/2016 Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Ingaande schooljaar 2015/2016 Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst 3 2 Bijlage praktijkovereenkomst 5 Treedt in werking op 1 augustus 2015 2 1. Formulier praktijkovereenkomst

Nadere informatie

(indien de leerling minderjarig is)

(indien de leerling minderjarig is) Stageovereenkomst 2013-2014 Ondergetekenden: Geboortedatum Klas: 3b1 / 3b2 / 3k M/V Ouder(s)/Verzorger(s) (indien de leerling minderjarig is) Praktijkbiedende organisatie Vertegenwoordigd door Onderwijsinstelling

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL

Praktijkovereenkomst BBL Praktijkovereenkomst BBL Deelnemer : 12345 achternaam : Voorbeeldig voorletters : B. voornaam : Betsie geslacht : Vrouw geboortedatum : 1 januari 1998 geboortegemeente : Voorschoten adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Deltion College

Praktijkovereenkomst Deltion College Praktijkovereenkomst Deltion College Algemene Voorwaarden Geldig vanaf 1 januari 2017 4. Randvoorwaarden 4.1 De Studentenraad van Deltion College heeft ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van Deltion

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden

Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden Praktijkovereenkomst Algemene voorwaarden 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van ROC Leeuwenborgh heeft op 30 juni 2016 ingestemd met de model-praktijkovereenkomst van ROC Leeuwenborgh en de bijbehorende

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2016-2017 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitief, 1.0, Datum: 16 juni 2016 Documentnummer: Intern/1609838 (vastgesteld door het College

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen Inhoud 1 Formulier praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 2 2 Bijlage praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen 4 ROC West-Brabant Praktijkovereenkomst BBL Bedrijfsgroepen

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst BBL

Praktijkovereenkomst BBL Praktijkovereenkomst BBL Deelnemer : 12345 achternaam : Voorbeeldig voorletters : B. voornaam : Betsie geslacht : Vrouw geboortedatum : 1 januari 1998 geboortegemeente : Voorschoten adres : Voorbeeldstraat

Nadere informatie

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel Afdeling 3GT maart 2016 Inhoud Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 4 Artikel 7... 4 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10... 4 Artikel 11... 4 Artikel

Nadere informatie

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP.

Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. ALGEMENE VOORWAARDEN PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC TOP 2018-2019 Deze bepalingen van de praktijkovereenkomst behoren bij het bpv-blad van de praktijkovereenkomst ROC TOP. 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad

Nadere informatie

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst

Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst Bijlage 2: Algemene voorwaarden bij het voorblad praktijkovereenkomst 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van het Da Vinci College heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Da Vinci

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011 Praktijkovereenkomst Versie september 2011 Inhoud 1. Formulier praktijkovereenkomst...3 2. Bijlage behorend bij het formulier praktijkovereenkomst...5 3. Uitleg van de praktijkovereenkomst...7 3.1 Uitleg

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie

Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie Praktijkovereenkomst (Algemene Voorwaarden) versie 2017.1 5. Randvoorwaarden 5.1. De studentenraad van SVO vakopleiding food heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van SVO vakopleiding food en

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BPV-blad

Algemene voorwaarden BPV-blad Algemene voorwaarden BPV-blad 1. Randvoorwaarden 1.1. De leerlingenraad van het Hout- en Meubileringscollege heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van het Hout- en Meubileringscollege en de

Nadere informatie

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 Bepalingen Praktijkovereenkomst MBO Utrecht Model 2015-2016 Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 I. Begrippen in de praktijkovereenkomst Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien.

Lid 3. De OER is voor elke onderwijsdeelnemer op een toegankelijke plaats in te zien. BIJLAGE BEHORENDE BIJ DE BPV PRAKTIJKOVEREENKOMST Artikel 1. Inhoud van de beroepspraktijkvorming Uitgangspunt van de beroepspraktijkvorming zijn de voor de opleiding geldende onderwijs- en vormingsdoelen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15

Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst artikel 1 t/m 15 1. Voorwaarden 1.1 De studentenraad van Zone.college heeft ingestemd met deze Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPV-overeenkomst)

Nadere informatie

Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz VMBO Maasland Adres: Commandeurskade 22 / Postbus 11

Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz VMBO Maasland Adres: Commandeurskade 22 / Postbus 11 Ondergetekende, Stagebieder, (bedrijf) Exemplaar voor de school! STAGE-OVEREENKOMST a. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnr.:... E mail:... Branche:. ten deze vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. ROC Menso Alting

Praktijkovereenkomst. ROC Menso Alting Praktijkovereenkomst ROC Menso Alting Algemene Voorwaarden 1. Randvoorwaarden 1.1. De studentenraad van ROC Menso Alting heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van ROC Menso Alting en de bijbehorende

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden

Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden. Algemene Voorwaarden Praktijkovereenkomst (POK) 2015-2016 voor de beroepsopleidingen van ROC Leiden Algemene Voorwaarden Versie: definitieft,1.0. Datum: 24maart 2015 Documentnummer: Intern/1509350 (vastgesteld College van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Algemene voorwaarden. Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Algemene voorwaarden Beroepspraktijkvormingsovereenkomst Artikelen Beroepspraktijkvormingsovereenkomst De artikelen van deze Beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) behoren bij de: beroepspraktijkvormingsovereenkomst

Nadere informatie

Stageovereenkomst leerjaar 3

Stageovereenkomst leerjaar 3 Stageovereenkomst leerjaar 3 - Deze stageovereenkomst mag niet uit elkaar gehaald worden! - Het dient in drievoud ingevuld en ondertekend te worden. - Na het compleet ontvangen en de goedkeuring van de

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1

Stageovereenkomst. Faculteit Bètawetenschappen. Artikel 1 Faculteit Bètawetenschappen Universiteit Utrecht, hierna te noemen stagevrager, hier vertegenwoordigd door de hieronder vermelde stagedocent, en Naam bedrijf/instelling: Hierbij vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort )

PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort ) PRAKTIJKOVEREENKOMST ROC FRIESE POORT Algemene Voorwaarden (cohort 2016-2017) 1. Randvoorwaarden 1.1 De studentenraad van naam instelling heeft ingestemd met de modelpraktijkovereenkomst van naam instelling

Nadere informatie

Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming

Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming Ondergetekenden, Overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming cursist¹: voorletters: roep adres: postcode + woonplaats: geboortedatum: geboren te: nationaliteit: vertegenwoordigd door²: adres: postcode

Nadere informatie

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO STELLA MARIS COLLEGE 4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO 2013-2014 BEROEPSSTAGE NAAM: KLAS: MENTOR SCHOOL: EXTERN BEGELEIDER: Dit stage rapport wordt digitaal bewerkt en aangeleverd. Algemene informatie voor de leerlingen

Nadere informatie

overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming

overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming Ondergetekenden, cursist¹: overeenkomst voor de beroepspraktijkvorming voorletters: 1 e voornaam voluit: adres: postcode + woonplaats: geboortedatum: geboren te: nationaliteit: sofinummer: vertegenwoordigd

Nadere informatie

S t a g e o v e r e e n k o m s t. Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie

S t a g e o v e r e e n k o m s t. Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie S t a g e o v e r e e n k o m s t Subfaculteit Wijsbegeerte, opleiding Cognitieve Kunstmatige Intelligentie De decaan van de Subfaculteit Wijsbegeerte, Universiteit Utrecht, als mandataris van het College

Nadere informatie

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1

Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Maatschappelijke stage Farel College havo 4 / vwo 4 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie stage 3. Begeleiding a. Mail b. 2 contactpersonen op school Benodigdheden: (bijlagen) - Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Februari 2015 Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning

Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning Scalda Stichting voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie Dienst Bestuurlijke Ondersteuning Algemene Voorwaarden behorende bij de Praktijkovereenkomst Kenmerk: BO 20120828-jlj081 Versie

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

Leerwerkovereenkomst. De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres

Leerwerkovereenkomst. De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres Leerwerkovereenkomst De Starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres : : :

Nadere informatie

ZONDER AKKOORD VAN SCHOOL EN COMPLEET INGEVULDE STAGEOVEREEN- KOMSTEN KAN DE LEERLING GEEN START MAKEN MET STAGE LOPEN!

ZONDER AKKOORD VAN SCHOOL EN COMPLEET INGEVULDE STAGEOVEREEN- KOMSTEN KAN DE LEERLING GEEN START MAKEN MET STAGE LOPEN! Ondergetekende, Stagebieder, (bedrijf) Exemplaar voor de school! STAGE-OVEREENKOMST a. Naam:... Branche:. Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnr.:... E mail:... Opleidingsinstituut b. Naam:Lentiz Maaslandcollege

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties DE NIEUWE VESTE, LOCATIE HARDENBERG Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties 2011 D E N I E U W E V E S T E, P I E T H E I N S T R A A T 1, 7772 ZJ H A R D E N B E R G. T EL. 0523-262170

Nadere informatie

PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN

PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN PRAKTIJKOVEREENKOMST BEROEPSONDERWIJS BOL/BBL ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 deze POK is afgesloten op 15 oktober 2011; deze POK is afgesloten gelet op: a. artikel 7.2.8 en 7.2.9 van de Wet Educatie Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Wij vragen aan u en uw bedrijf om de leerlingen hartelijk te ontvangen en hem/haar in staat te stellen inzet te leveren in de vorm van stage.

Wij vragen aan u en uw bedrijf om de leerlingen hartelijk te ontvangen en hem/haar in staat te stellen inzet te leveren in de vorm van stage. Aan de bedrijven die willen meewerken aan de beroeps oriënterende stage Omnia College in Gorinchem December 2017 Geachte heer/mevrouw, Het bedrijfsleven heeft nu en in de toekomst goed opgeleide werknemers

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stageblad

Stageovereenkomst Stageblad Stageovereenkomst Stageblad Ondergetekenden: Helicon Opleidingen, gevestigd in s-hertogenbosch, hierna te noemen de school, in dit geval vertegenwoordigd door «bpvinschrijving.geldendopleidingsblad.or»,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst

Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst Algemene Voorwaarden praktijkovereenkomst 2018-2019 De studentenraad van Terra heeft ingestemd met de model praktijkovereenkomst van Terra. Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

BPV. informatiegids. mbo

BPV. informatiegids. mbo 1 BPV informatiegids mbo 2015 2016 2BPV informatiegids mbo 2015-2016 3 Beroepspraktijkvorming mbo Informatiegids Deze BPV informatiegids is bedoeld voor alle praktijkopleiders en studenten in het mbo van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling stages gemeente Den Helder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Den Helder. Nr. 97978 19 juli 2016 Regeling stages gemeente Den Helder Regeling stages gemeente Den Helder Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

BPV. informatiegids. mbo

BPV. informatiegids. mbo 1 BPV informatiegids mbo 2014 2015 2BPV informatiegids mbo 2014-2015 3 Beroepspraktijkvorming mbo Informatiegids Deze BPV informatiegids is bedoeld voor alle praktijkopleiders en studenten in het mbo van

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Ingaande schooljaar 2016/2017 Versie 1.1 d.d

Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Ingaande schooljaar 2016/2017 Versie 1.1 d.d Praktijkovereenkomst Beroepsonderwijs Ingaande schooljaar 2016/2017 Versie 1.1 d.d. 03.03.16 Inhoud 1 Opleidingsblad praktijkovereenkomst (versie 1) 3 2 Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst 5 3 Addendum:

Nadere informatie

Leerjaar 3 Oriënterende stage

Leerjaar 3 Oriënterende stage Stages vmbo 2 Op het vmbo maken stages een belangrijk deel uit van het onderwijsprogramma. Het Kalsbeek College is steeds op zoek naar nieuwe vormen daarvan. Want inzichten over de combinatie van leren

Nadere informatie

BPV. informatiegids. mbo

BPV. informatiegids. mbo 1 BPV informatiegids mbo 2013 2014 2BPV informatiegids mbo 2013-2014 3 Beroepspraktijkvorming mbo Informatiegids Deze BPV informatiegids is bedoeld voor alle praktijkopleiders en studenten in het mbo van

Nadere informatie

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Telefoonnummer adres KVK nummer

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Telefoonnummer  adres KVK nummer De starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres En: Het leerbedrijf Vertegenwoordigd door Naam Voor en achternaam Adres Geslacht

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen schooljaar 2014-2015 Me4You Maatschappelijke Stage op het Baudartius College in Zutphen in samenwerking met Stichting Perspectief. Bij de

Nadere informatie

Beroeps Praktijk Vormingsplan

Beroeps Praktijk Vormingsplan Beroeps Praktijk Vormingsplan Hoofdstuk en artikelindeling 1. Algemene informatie 1.1 Inleiding 1.2 Doelgroep 1.3 Profiel erkende gastouder als leerbedrijf 1.4 Profiel bemiddelingsmedewerker 1.5 Profiel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem

Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst. Graafschap College Doetinchem Algemene voorwaarden praktijkovereenkomst Graafschap College Doetinchem Geldig per 1 augustus 2015 1 Jouw praktijkovereenkomst Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming.

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding Stageovereenkomst Ondergetekenden 1. Naam school en opleiding Gevestigd te Vertegenwoordigd door In de functie van Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Rotterdam Mevr. K. Buijs

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Oktober 2016 Stageprotocol Beroepsoriënterende stage Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud Inhoud BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst Inleiding 3 1. Hoe belangrijk is de POK eigenlijk? 5 2. Wat moet er in de POK staan? 6 2.1 De administratieve gegevens 6 2.2 De algemene

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel

Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel Algemene voorwaarden bij de praktijkovereenkomst (POK) 2016-2017 van Helicon Opleidingen BOL en BBL-individueel Waar in deze algemene voorwaarden hij of hem vermeld staat, wordt ook bedoeld zij of haar.

Nadere informatie

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen

Stagehandleiding. Faculteit der Sociale Wetenschappen Stagehandleiding Faculteit der Sociale Wetenschappen INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding en procedure 3 Doel van de stage en eisen stageplek 4 Introductie en huisregels 5 Begeleiding en kwaliteit 5 Voorzieningen,

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie 24 september 2015 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden

Stagewijzer. Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer Stagebegeleiders en leidinggevenden Stagewijzer stagebegeleiders en leidinggevenden In 2012 heeft de gemeente Emmen besloten een proactief stagebeleid te gaan voeren. Het actief aanbieden van

Nadere informatie

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje. 4 VMBO TL en GL. Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:.

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje. 4 VMBO TL en GL. Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:. Beroeps oriënterende stage Informatieboekje 4 VMBO TL en GL Naam leerling:. School: Stella Maris College Stage bedrijf/instelling:. Stageperiode: 7 december t/m 11 december 2015 Inhoud Tijdpad/stappenplan

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

Artikelen van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL), BEROEPSOPLEIDENDE LEERWEG (BOL) en van de LEERWEG OVERIGE ONDERWIJS -

Artikelen van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL), BEROEPSOPLEIDENDE LEERWEG (BOL) en van de LEERWEG OVERIGE ONDERWIJS - Artikelen van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL), BEROEPSOPLEIDENDE LEERWEG (BOL) en van de LEERWEG OVERIGE ONDERWIJS - DERDE LEERWEG (OVO) Versie 1, 2019 Inhoud Artikel 1

Nadere informatie

BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL)

BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL) BEPALINGEN van de PRAKTIJKOVEREENKOMST van de BEROEPSBEGELEIDENDE LEERWEG (BBL) Versie 3, 2010 Inhoudsopgave Blz. Bepalingen van de praktijkovereenkomst van de beroepsbegeleidende leerweg 3 Artikel 1 Einde

Nadere informatie

de Maatschappelijke Stage (MaS)

de Maatschappelijke Stage (MaS) de Maatschappelijke Stage (MaS) Pagina 1 van 9 Overeenkomst maatschappelijke stage School School: Elzendaalcollege locatie Gennep Adres: Stiemensweg 40, 6591 MD Gennep Naam begeleider: Mevr. J. van Orsouw

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij stages

Aansprakelijkheid bij stages Aansprakelijkheid bij stages Algemeen Artikel 6:170 BW bepaalt dat een werkgever aansprakelijk is voor een ondergeschikte. Door expliciet te spreken over een ondergeschikte heeft de wetgever beoogd dat

Nadere informatie

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE Deze formulieren zijn een onderdeel van de leerlingengids, en bestaat uit de volgende onderdelen: Eigen vacatureformulier/ handleiding keiindemaatschappij Stage overeenkomst

Nadere informatie

Informatie over verzekeringen. Groenhorst, Aeres Hogeschool, Aeres Tech

Informatie over verzekeringen. Groenhorst, Aeres Hogeschool, Aeres Tech Informatie over verzekeringen Groenhorst, Aeres Hogeschool, Aeres Tech Voorwoord Deze toelichting is bedoeld voor studenten, leerlingen, leerkrachten, stagebieders en ouders. Het doel is uitleg geven welke

Nadere informatie

reglement erkenning leerbedrijven 2013

reglement erkenning leerbedrijven 2013 reglement erkenning leerbedrijven 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Leerbedrijf Het bedrijf of de organisatie die op grond van dit reglement bevoegd is om de beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN / 4 VMBO-TL. Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN / 4 VMBO-TL. Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk HANDLEIDING SECTORWERKSTUK CHARLEMAGNE COLLEGE EIJKHAGEN 2016 2017 / 4 VMBO-TL Voor leerlingen en begeleiders van het sectorwerkstuk INHOUDSOPGAVE INLEIDING pagina 1 TITEL pagina 2 SNUFFELSTAGE pagina

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek maatschappelijke stage Heerbeeck college Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Samenwerken Extra Handen Vrijwillig Inzet Competenties Bijdrage

Nadere informatie

Examenovereenkomst mbo - Stichting STC-Group

Examenovereenkomst mbo - Stichting STC-Group Opleidingsblad Deze examenovereenkomst wordt gesloten door een examendeelnemer of extraneus die niet eerder door de onderwijsinstelling is ingeschreven als deelnemer aan een beroepsopleiding en die uitsluitend

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016 De ondergetekenden: Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016 1. naam school/bevoegd gezag: Het Kwadrant gevestigd te: Thornstraat 7 6004 JP WEERT 0495-513666 vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Voor en achternaam Geslacht Functie E-mailadres

Voor en achternaam Geslacht Functie E-mailadres De Starter Naam Adres Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres : : : :

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar De ondergetekenden: Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2016-2017 1. naam school/bevoegd gezag: Het Kwadrant gevestigd te: Thornstraat 7 6004 JP WEERT 0495-513666 vertegenwoordigd door:.

Nadere informatie

Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder:

Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 13 mei 2016 Status: publicatie in de Staatscourant voorzien voor juni 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement

Nadere informatie

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Postadres adres Postcode en plaats Telefoonnummer KVK nummer

Naam Voor en achternaam Adres Geslacht Postcode en plaats Functie Postadres  adres Postcode en plaats Telefoonnummer KVK nummer De starter Naam Adres Postcode en plaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer Geslacht Geboortedatum BSN-nummer E-mailadres En: Het leerbedrijf Vertegenwoordigd door Naam Voor en achternaam Adres Geslacht

Nadere informatie

Ondergetekenden: 1. De Stichting Clusius College, gevestigd te Alkmaar. Hierna te noemen de onderwijsinstelling.

Ondergetekenden: 1. De Stichting Clusius College, gevestigd te Alkmaar. Hierna te noemen de onderwijsinstelling. Student nr: Ondergetekenden: 1. De Stichting Clusius College, gevestigd te Alkmaar. Vertegenwoordigd door :, vestigingsdirecteur mbo vestiging te: Hierna te noemen de onderwijsinstelling. 2a. De student

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk Wat maak jij morgen mee MBO Loonwerk Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie september 2013 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie okt 2012 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin van

Nadere informatie

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3

Stage map. Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander. Leerjaar: 3 Stage map Keuzevak: Recreatieve Activiteiten Docent: Marc Hollander Leerjaar: 3 INLEIDING Beroeps Praktijk Vorming, ofwel stage, is een belangrijk onderdeel van de opleiding Sport en Bewegen (SB). Tijdens

Nadere informatie

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: KBB Leerbedrijf Reglement Student Onderwijsinstelling BPV Leermeester Praktijkbegeleider Het

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. Ondergetekenden: Komen het volgende overeen:

Praktijkovereenkomst. Ondergetekenden: Komen het volgende overeen: Praktijkovereenkomst Ondergetekenden: Student Achternaam : Haringman Voorletters : J. Voornaam : Jasmijn Geslacht : Vrouw Geboortedatum : 4 december 1997 Geboortegemeente : Huizen Adres : Huizermaatweg

Nadere informatie

LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN

LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN 2016-2017 Beste student(e), deze leerwerkovereenkomst is de formele overeenkomst tussen de student, de opleidingsschool en Hogeschool Utrecht. Deze dien je te lezen, in te

Nadere informatie