Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder"

Transcriptie

1 Begeleiding van leerlingen: wat is de rol van de school en stagebieder School en stagebieder zijn beide verantwoordelijk voor de begeleiding van leerlingen bij hun maatschappelijke stage. De school regelt meestal het voor- en natraject, stagebieders verzorgen de begeleiding op de stageplek zelf. Daarnaast zijn vaak ook andere partijen betrokken. Denk aan stagebemiddelaars, studenten en natuurlijk ouders. In dit document vindt u omschrijvingen van de verschillende rollen en taken die de school en stagebieder hebben tijdens de maatschappelijke stage. Taken en bijbehorende werkzaamheden Bij elke taak staan een aantal mogelijke werkzaamheden. De taakomschrijvingen zijn geschreven op het niveau van de school en de stagebiedende organisatie. Wie (welke functionaris of groep) deze taken uitvoert, is niet in deze taakomschrijving opgenomen. Op de website zijn voorbeelden van taakomschrijvingen van coördinatoren maatschappelijke stage te vinden. Deze vindt u onder het kopje Wie doet wat?. A. School en leerlingbegeleiding: taken Taak 1. Informeren en voorlichten van leerlingen 1. Uitleggen waarom Mas plaatsvindt, wat de school er mee wil bereiken, en vanuit welke visie ze werken. 2. Meedelen wanneer MaS plaatsvindt. 3. Vertellen wat van leerlingen wordt verwacht. 4. Aangeven wat de leerlingen zelf kunnen doen. 5. Formuleren wat de leerling van school mag verwachten. 6. Formuleren wat voor begeleiding de leerling mag verwachten. 7. Motiveren en stimuleren van de leerling. Auteur: <Naam> Datum: 1 juni 2011 Omschrijving:

2 8. Laten weten welke mogelijkheden er in welke sectoren zijn en wat leerlingen zelf mogen bedenken. 9. Benadrukken van leeropbrengsten en plezier van MaS. 10. Verstrekken van leermateriaal zoals stageboekje, competentielijsten en logboek. 11. Benadrukken van het belang van een goede match leerling-stageplaats. 12. Noemen van mogelijke stagevormen. 13. Aangeven van procedures bij het zoeken, toestemming vragen en goedkeuring krijgen t.a.v. stageplaatsen. 14. Melden van criteria die de school gebruikt bij het goedkeuren van stages. 15. Laten weten hoe beoordeling en evaluatie van stages geschieden. 16. Aangeven wat de rol van de leerlingen is bij het administreren en registreren van stages. 17. Benadrukken van het belang van begeleiding voor, tijdens en na de stage. 18. Duidelijk maken hoe het contact met stagebieder en ouders verloopt. Middelen: schoolgids website schriftelijk materiaal zoals stageboekje mentorles informatie van stagebieder op school stagemarkt op school stagemakelaars op school website stagebemiddelaar Taak 2. Informeren en voorlichten van ouders 1. Uitleggen waarom Mas plaatsvindt, wat de school er mee wil bereiken, en vanuit welke visie ze werken. 2. Duidelijk maken wat de rol van de ouders is. 3. Noemen van de specifieke rol van ouders bij de begeleiding: belangstelling tonen, eventueel helpen bij het vinden van stageplaatsen, soms uitvoerend begeleiden.

3 4. Inwinnen en aanwenden van ideeën en suggesties van ouders. 5. Informeren hoe ze verzekerd zijn: aansprakelijkheid of ongeval. 6. Aangeven welke informatie ouders ontvangen over bijvoorbeeld stageplaats, werktijden, adres en bereikbaarheid. Middelen: schoolgids website schriftelijk materiaal zoals stageboekje mentorles informatie van stagebieder op school stagemarkt op school stagemakelaars op school website stagebemiddelaar ouderavond brieven Taak 3. Informeren en voorlichten van mentoren, docenten, de coördinator maatschappelijke stage en directie op de school 1. Uitleggen waarom Mas plaatsvindt, wat de school er mee wil bereiken, en vanuit welke visie ze werken. 2. Duidelijk maken wat de (begeleidende) rol van is van mentor en/of andere docenten, de coördinator maatschappelijke stage, directie en de leerling. 3. Benadrukken van het belang van begeleiding van een stage voor, tijdens en na de uitvoering en bespreken wat dit betekent voor de diverse betrokken partijen. 4. Bespreken hoe de uitvoering van de stages zich verhoudt tot het lesrooster en welke gevolgen hier (mogelijk) uit voortvloeien. 5. Duidelijkheid verschaffen over wat te doen bij problemen en vragen. Middelen:

4 schoolgids website schriftelijk materiaal zoals stageboekje mentorles informatie van stagebieder op school stagemarkt op school stagemakelaars op school website stagebemiddelaar ouderavond schoolplan Taak 4. Voorbereiden van leerlingen op stages 4.a Algemene voorbereiding 1. Helpen van de leerling met het vaststellen en uitzoeken wat deze kan en wil doen, leren of ontdekken. 2. Met de leerling doornemen welke sectoren, typen organisatie en soorten arbeid beschikbaar zijn. 3. Aangeven van wegen om een aantrekkelijke stageplaats te krijgen: website van de stagebemiddelaar, eigen netwerk van leerling en ouders, stagemarkt op school, persoonlijk contact met de stagemakelaar, vacaturebank op de school. 4. Leerling begeleiden bij het maken van een keuze uit aanwezige stageplaatsen of deze aanmoedigen zelf een stageplaats te vinden, dingen uit te zoeken of met medeleerlingen een project te bedenken. 5. Verbieden van leerling, afhankelijk van de situatie, zelf contact op te nemen met bepaalde stagebieders. Bijvoorbeeld omdat het contact via school of makelaar verloopt, of omdat de organisatie geen maatschappelijke stagiairs wenst toe te laten. 6. Leerling adviseren zich zo nodig nader bij een stagebieder te oriënteren. 7. Aangeven van data, met ruim geplande deadlines, waarop de leerling stappen gezet moeten hebben om een geschikte stageplaats te vinden. Het is verstandig leerlingen tijdig, al aan het begin van het schooljaar, in actie te laten komen. Dit voorkomt dat aan het eind van het jaar een grote groep leerlingen geen stageplaats heeft. 8. Bewaken van deze data.

5 9. Leerling helpen bij de vraag of de wensen en kwaliteiten matchen met de kenmerken van de stageplaats en met de eisen die de stage aan de leerling stelt. 10. Leerling voorbereiden op wat deze gaat leren. Zo mogelijk met opdrachten, portfolio, stageboekje, competentielijstjes - afhankelijk van de plaats die MaS heeft in het curriculum. 11. Leerlingen voorzien van leermateriaal, logboek. 4.b Voorbereiding op specifieke stageplaats/-instelling 1. Leerlingen kennis laten nemen van de stagebieder. Mogelijke middelen: website, schriftelijke informatie, kennismakingsbezoek, voorlichting door stagebieder op school of met hulp van een stagemakelaar. 2. Beeld geven van stageplaats, werkzaamheden, verwachtingen van stagebieder over bijvoorbeeld kleding en gedrag, de eigen ruimte voor de leerling en de begeleiding door de stagebieder. 3. Enthousiasmeren en motiveren van de leerling die bij deze stagebieder gaat werken. Dit kan door ervaringen van andere leerlingen te delen en een beeld te geven van de leerkansen en het werkplezier van stagiairs. 4. Leerling vragen een voorstelling te maken van de stageplaats en wat deze ervan denkt op te steken. 5. Vaststellen of de leerling, vanwege persoonlijke omtandigheden of door beperkingen, speciale behoeften heeft die de stagebieder moet weten. 6. Zorgen dat de leerling de stagebieder informeert over zichzelf. Variërend van naam, adres en andere feitelijke gegevens tot en met belangstelling en persoonlijke zaken zoals hobby s. Eventueel met foto. 7. Gegevens verstrekken over stageadres, telefoonnummer, naam en adres van stagebegeleider of stagecoördinator van de stagebieder, stagedata en tijden; wat te doen bij onverwachte afwezigheid, etc. 8. Zorgen dat leerling weet wie van school hoe bereikbaar is tijdens de stageperiode. 9. Checken of eerder verstrekte algemene informatie over maatschappelijke stage bij de leerling bekend is.

6 Taak 5. Contact onderhouden met stagebieder over begeleiding 1. Informeren van de stagebieder over visie, doelen, wensen van de school. Vooral wat betreft de begeleiding en informeren over de rol van de stagebieder. 2. Een beeld vormen van wat de stagebieder te bieden heeft aan werkzaamheden en beschikbare begeleiding. 3. Een beeld vormen van wat de stagebieder verwacht van de houding, vaardigheden en kennis van de leerling. 4. Inventariseren wat geschikte perioden, dagen en tijden zijn voor stagebieder, school en leerling. 5. Informeren van de stagebieder over de MaS-plichten die de school de leerling oplegt. 6. Zoeken naar een winst-winstrelatie. 7. Samen bekijken welke begeleiding voor, tijdens en na de stage mogelijk en nodig is. 8. Bespreken van gedrag, houding en opvattingen van de leerling en wat dit betekent voor de begeleiding. 9. Vaststellen of aanvullende begeleiding nodig is vanwege persoonlijke omstandigheden, tijdstekort of begeleidende capaciteit stagebieder. 10. Zo nodig bespreken waar aanvullende begeleiding nodig is en waar die extern verkregen kan worden. Bijvoorbeeld van ouders, oudere leerlingen, studenten of het bedrijfsleven (via maatschappelijk betrokken ondernemen). 11. Invullen stagecontract met stagebieder. 12. Afspraken maken over stagecontracten per leerling en vaak ook met ouders en/of stagebemiddelaar. 13. Zorgen dat stagebieder over praktische informatie over de school beschikt, zoals: contactpersoon, bereikbaarheid van deze persoon, materiaal voor de leerling zoals een logboek, stageboek 14. Informatie verstrekken over de betreffende leerling, via , door leerling zelf of door school, kennismakingsbezoeken. 15. Administratie door stagebieder van aanwezigheid: evaluatie/beoordeling. 16. Opbouwen van duurzame relaties met interessante stagebieders. Dit heeft efficiencyvoordelen, maar ook pluspunten voor de begeleiding van leerlingen. Zo ontstaan duidelijke verwachtingspatronen. De communicatie verloopt soepeler wanneer men elkaar kent en gemakkelijk weet te vinden, de afstemming van school en stagebieder rondom de begeleiding van leerlingen is helder. Het aandeel van

7 partijen bij de begeleiding in het voortraject, tijdens de uitvoering van stages en in het natraject zijn bekend. Taak 6. Faciliteren van evaluatie en zelfreflectie door leerlingen 1. Informeren naar en belangstelling tonen voor de ervaringen en mening van de leerlingen over de stage. 2. Ruimte scheppen op school voor reflectie op de stage. Vragen als: wat was het doel van je stage, wat is daar van terechtgekomen? Heb je feedback gehad? Wat zou je een volgende keer anders doen? Wat heb je geleerd? Wat vond je het leukst en wat het minst leuk? Wat zou de stagebieder beter kunnen doen en wat zou de school beter kunnen doen? 3. Laten gebruiken van de aangewezen middelen bij de evaluatie en reflectie zoals logboek, stageboek, portfolio of bepaalde formulieren. 4. Beoordelen van de stage. 5. Leerlingen presentaties laten geven aan ouders, stagebieders, medeleerlingen op informele of meer formele (directielid van school spreekt toe) en feestelijke manier. Vertonen van video-opnamen, certificaten uitreiken. 6. (Laten) Administreren van stages en beoordeling in het schooladministratiesysteem. B. Stagebieder en leerlingbegeleiding: taken Taak 1. Informeren van het personeel/leden van de stagebiedende organisatie en voorbereiden op de begeleiding van stagiairs 1. Helder maken van visie, doelen en motieven van MaS (helpende handen, vrijwilligers van de toekomst, frisse ideeën, extra activiteiten) zodat het personeel/leden van de vrijwilligersorganisatie weten waarom MaS plaatsvindt en hoe dit verschilt van beroepsgerichte stages.

8 2. Zorgen voor draagvlak op het uitvoerende niveau en bij het middenmanagement. Bijvoorbeeld door het mee laten denken over hoe stages goed en nuttig kunnen verlopen. 3. Informeren over de leerling (leeftijd, schoolniveau, etc.) en wat van hen verwacht mag worden. 4. Informeren over begeleiding die nodig is gezien de eigenschappen van de groep(en) leerlingen die stage komen lopen. 5. Vertellen hoe de maatschappelijke stages georganiseerd worden binnen de stagebiedende organisatie: procedures, coördinator/aanspreekpunt. 6. Vertellen over de afspraken met school, stagebemiddelaar. Taak 2. Informeren en voorlichten van leerlingen 1. Uiteenzetten waarom Mas-plaatsen aangeboden worden, wat de stagebieder wil bereiken en waarom stagiairs welkom zijn. 2. Informatie geven over de stagebiedende organisatie en wat deze biedt aan cliënten/derden. 3. Informeren van leerlingen over wat de stagebieder hen te bieden heeft. 4. Meedelen in welke perioden/weken en tijden MaS plaatsvindt. 5. Vertellen wat van leerlingen verwacht wordt. 6. Aangeven wat de initiatiefruimte en verantwoordelijkheid voor de leerling zijn. 7. Formuleren wat de leerling aan begeleiding mag verwachten. 8. Noemen van mogelijke stageactiviteiten. 9. Informeren over de procedures die de stagebieder toepast. Middelen: website schriftelijk materiaal zoals brochures informatie van stagebieder op school stagemarkt op school stagemakelaars op school website van stagebemiddelaar

9 Taak 3. Selecteren en toelaten van leerlingen 1. Procedures aangeven die de stagebieder volgt bij de intake en toestemming t.a.v. stageplaatsen. Behalve wanneer de school of stagebemiddelaar deze taken heeft. 2. Melden van criteria (motieven, leeftijden, capaciteiten) die de stagebieder gebruikt bij het goedkeuren van stages en laten weten wanneer de stagebieder tevreden is over de stagiair. 3. Aangeven van specifieke wensen over gedrag, kleding en veiligheidsinstructies. 4. Aangeven van specifieke wensen over de toezending van gegevens (zakelijke en persoonlijke) over de leerling zelf naar de stagebieder. Taak 4. Zorgen voor opvang, instructie en begeleiding van de leerlingen 1. De leerling bekendmaken op welk adres hij verwacht wordt, hoe laat en bij wie hij zich kan melden. Ook informeren over werktijden en de geboden werkbegeleiding. 2. De begeleider is geïnformeerd over de leerlingen individueel en als groep : hun schooltype, leeftijd, wensen, kwaliteiten, leefwereld (opvattingen, gedrag) en laat blijken geïnformeerd te zijn. 3. De begeleider kent de visie van de stagebieder en weet wat er van de begeleiding verwacht wordt. Checken of de leerling weet wat deze moet weten wat betreft de werkbegeleiding. 4. Verwelkomen van stagiairs. Vertellen waarom de stagebieder maatschappelijke stages aanbiedt en wat van stagiairs verwacht wordt. 5. Stagiairs vertellen dat hun mening en ideeën op prijs worden gesteld. 6. Duidelijkheid verschaffen over de praktische werkzaamheden, de clientèle, de eigen ruimte, initiatieven en verantwoordelijkheid van de leerling, de positieve kanten van het werk, wat te doen bij vragen en problemen. 7. Voorstellen aan en kennismaken met de clientèle. 8. Tussendoor en aan het eind evalueren hoe de leerlingen de stage ervaren, wat ze er van leren en welke suggesties ze hebben.

10 Taak 5. Afronden en evalueren van de stage en de begeleiding 1. Vragen of er een match was, wat er is geleerd, wat ze ervan vonden en hoe ze tegen hun werkzaamheden aankijken. 2. Evalueren van de begeleiding: hoe kan deze verbeterd worden voor komende stagiairs. 3. Evalueren van de afstemming stage en begeleiding tussen school en stagebieder. 4. Vragen naar suggesties en ideeën van de leerling over de stage en de organisatie. 5. Aftekenen van de aanwezigheid van de leerling door de stagebegeleider voor de school. 6. Invullen van een evaluatie-/beoordelingsformulier door de stagebegeleider voor de school. 7. In contact met de school stage en begeleiding evalueren en bijsturen. 8. Nagaan of, en onder welke voorwaarden, leerlingen bereid zijn vrijwilligerswerk te (blijven) doen. Chris Zwart, CPS, december 2010

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Rondom: Hoe werk je samen aan een goed begeleide stage? Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Deze checklist is voor scholen en (potentiële) stagebieders die elkaar beter willen

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Formulieren Maatschappelijke Stage Schooljaar 2012-2013 Naam leerling : School: klas 1 EIGEN VACATURE-FORMULIER Stel dat je al voetbaltrainer

Nadere informatie

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam Partijen: Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Edam-Volendam Gemeente: Gemeente Edam-Volendam, vertegenwoordigd door mevrouw G. Kroon-Sombroek, portefeuillehouder Welzijn. Voortgezet onderwijs: Atlas

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE. Van

MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE. Van MAATSCHAPPELIJKE STAGE (MaS) STAGEBOEKJE Van -------------------------------------------------------------------------- Klas -------------------------------------------------------------------------- School

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Oriëntatie op een digitale omgeving voor maatschappelijke stage

Oriëntatie op een digitale omgeving voor maatschappelijke stage Oriëntatie op een digitale omgeving voor maatschappelijke stage Algemeen referentiekader voor een digitale omgeving voor MaS Een digitale omgeving voor maatschappelijke stage kan één of meerdere van de

Nadere informatie

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Woerden, juli 2014 Auteur: Iris Meijerink Welzijn Woerden Rembrandtlaan 2 ǀ 3443 EG Woerden ǀ T 0348 421101 ǀ E i.meijerink@welzijnwoerden.nl

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Partijen: Gemeente: Gemeente Haarlemmermeer, vertegenwoordigd door Steffe Bak, portefeuillehouder Welzijn. Voortgezet onderwijs: Haarlemmermeer

Nadere informatie

Maatschappelijke stage. 3 VMBO t/g KLAS:.. NAAM:.

Maatschappelijke stage. 3 VMBO t/g KLAS:.. NAAM:. 3 VMBO t/g KLAS:.. NAAM:. In ons land worden veel activiteiten gedaan door mensen zonder dat ze er voor betaald worden. Denk maar eens aan de voetbaltrainer of de zwemhulp voor gehandicapten. Zaken die

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud

Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009. Inhoud Draaiboek Maatschappelijke stages voor stagebieders De Vrijwilligerscentrale Deventer, oktober 2009 Inhoud 1. Oriëntatie op de maatschappelijke stage 2. Eigen visie ontwikkelen 3. Afstemming zoeken 4.

Nadere informatie

Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden inhoud Vóór je stage 4 NAW-gegevens 5 Wie doet wat? 6 Het kennismakingsgesprek 7 Welke vaardigheden heb je nodig voor deze stage? 8 Tijdens je stage 10 Logboek: wat

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Stappenplan Zoek een leuke stageplek. Ga zelf op zoek in je omgeving, kom naar de MAS markt (4 oktober 2018) op school of ga naar de MAS-vacaturebank: https://vacaturebanksvv.adsysco.nl.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht en de presentatiemiddag

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2011

Stagerage Versie 3 zomer 2011 Stagerage Versie 3 zomer 2011 De Leerling BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de speciale acties behandeld, die voor de leerling gelden. De rollen in het proces

Nadere informatie

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE

FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE FORMULIEREN MAATSCHAPPELIJKE STAGE Deze formulieren zijn een onderdeel van de leerlingengids, en bestaat uit de volgende onderdelen: Eigen vacatureformulier/ handleiding keiindemaatschappij Stage overeenkomst

Nadere informatie

Als school in het voortgezet onderwijs heeft u waarschijnlijk al te maken met maatschappelijke stage of er op zijn minst iets van gehoord. Maatschappelijke stage is een vorm van leren waarbij alle jongeren

Nadere informatie

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen.

STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016. Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. STAGECONTRACT MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2015-2016 Onderstaande leerling van het Pius X-College uit Bladel gaat een Maatschappelijke Stage lopen. Voor iedere stage is een nieuw stagecontract vereist! Naam

Nadere informatie

SECTOR HAVO/VWO STAGEBOEKJE. Maatschappelijke Stage

SECTOR HAVO/VWO STAGEBOEKJE. Maatschappelijke Stage SECTOR HAVO/VWO STAGEBOEKJE Maatschappelijke Stage 2013-2014 Naam: Klas: Inhoud Informatie voor de stagebegeleider van de stageplek. Blz 3 Informatie voor de leerling: het vinden van een stageplek. Blz

Nadere informatie

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage

Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage Zwartewaterland Informatieboekje Maatschappelijke Stage 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Voorwaarden voor erkenning stageplaats...4 Gang van zaken en regelgeving...4 Veelgestelde vragen...6 Belangrijke

Nadere informatie

Invoeringsplan maatschappelijke stages (een praktijkvoorbeeld)

Invoeringsplan maatschappelijke stages (een praktijkvoorbeeld) Invoeringsplan maatschappelijke stages (een praktijkvoorbeeld) Dit praktijkvoorbeeld is ontleend aan een school die met ondersteuning aan maatschappelijke stages is begonnen Auteur; Aafke Hoek, senior

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 WAT GA JE DOEN? De maatschappelijke stage is een stage waarin jij vrijwilligerswerk gaat doen. Dat vrijwilligerswerk kan er op heel veel verschillende manieren uitzien.

Nadere informatie

Layout Heinny Jansen - ibooks Author. StageGids MaS

Layout Heinny Jansen - ibooks Author. StageGids MaS MaS StageGids Mw. I. de Vries is de stagecoördinator van RSG Slingerbos Levant en contactpersoon voor zowel locatie Slingerbos Hoofdstuk 1 als locatie Levant. Zij verzorgt de voorlichting, denkt mee bij

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Leerlinggids Maatschappelijke Stage Deze gids is van: School: klas WAAR STAAT WAT? pagina 1 Maatschappelijke Stage, wat is dat? 3 1.1

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege.. Samen ontdekken waar je goed in bent Inhoud: 1. Wat wordt verstaan onder maatschappelijke stage? 2. De doelstelling van het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek maatschappelijke stage Heerbeeck college Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Samenwerken Extra Handen Vrijwillig Inzet Competenties Bijdrage

Nadere informatie

Informatie voor docenten/begeleiders

Informatie voor docenten/begeleiders Informatie voor docenten/begeleiders Maatschappelijke stage Wat is de maatschappelijke stage? Maatschappelijke stages zijn een vast en verplicht onderdeel van het onderwijs op elke school voor voortgezet

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGEBOEKJE NAAM: KLAS: ZWIN COLLEGE OOSTBURG. Schooljaar: Stagedocent: Telefoonnummer school:

MAATSCHAPPELIJKE STAGEBOEKJE NAAM: KLAS: ZWIN COLLEGE OOSTBURG. Schooljaar: Stagedocent: Telefoonnummer school: Wat doe jij voor een ander? ZWIN COLLEGE OOSTBURG MAATSCHAPPELIJKE STAGEBOEKJE NAAM: KLAS: Schooljaar: Stagedocent: Telefoonnummer school: 0117-454555 Wat doe jij voor een ander? Je bent een geweldige

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJKE STAGE, WAT IS DAT? JE KUNT VEEL MEER DAN JE DENKT Leerlinggids Maatschappelijke Stage Deze gids is van: School: klas WAAR STAAT WAT? pagina 1 Maatschappelijke Stage, wat is dat? 3 1.1

Nadere informatie

Inleiding maatschappelijke stage

Inleiding maatschappelijke stage Inleiding maatschappelijke stage Algemeen Met maatschappelijke stage doe je iets voor iemand anders zonder daar geld voor te krijgen. Nederland kan niet zonder vrijwilligers, zoals trainers bij sportclubs.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Klas: Mentor: Stageboek Naam: 2 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! In dit informatieboekje staat (bijna) alles wat je moet weten over de maatschappelijke stage. Bewaar het goed,

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen

Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen Maatschappelijke Stage Me4You (MAS) Baudartius College Zutphen schooljaar 2014-2015 Me4You Maatschappelijke Stage op het Baudartius College in Zutphen in samenwerking met Stichting Perspectief. Bij de

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage urenoverzicht

Maatschappelijke Stage urenoverzicht Maatschappelijke Stage urenoverzicht Naam leerling Leerjaar : : Begindatum Einddatum Organisatie waar je stage hebt gelopen Totaal uren Totaal aantal uren dat je maatschappelijke stage hebt gelopen: Evaluatie

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie 24 september 2015 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 1 Missie/visie OSG Willem Blaeu wil bevorderen dat leerlingen participeren in school en samenleving. Zij wil stimuleren dat de leerlingen de

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk

Nadere informatie

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat

Nadere informatie

Knelpunten en oplossingen voor de stagiair als enthousiaste vrijwilliger in de toekomst

Knelpunten en oplossingen voor de stagiair als enthousiaste vrijwilliger in de toekomst Knelpunten en oplossingen voor de stagiair als enthousiaste vrijwilliger in de toekomst HELDEN na MAS behandelt het vraagstuk: Hoe wordt de stagiair van nu een enthousiaste vrijwilliger in de toekomst?

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhoud 3 1. Wat is MAS? 4 1.1 MAS algemeen. 4 1.2 De goede plek 4 2. MAS op het Groen van Prinstererlyceum 5 2.1 Overgangsnormen 5 2.2 Doel 5 2.3 MAS-coördinatoren 5 3. Stage zoeken

Nadere informatie

Het ABC van maatschappelijke stage

Het ABC van maatschappelijke stage Het ABC van maatschappelijke stage Een overzicht van veelvoorkomende begrippen rondom MaS A Aanspreekpunt stagebieder De persoon die binnen de stagebiedende organisatie (of locatie/afdeling) aanspreekbaar

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College. Schooljaar 2012-2013 1 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2010

Stagerage Versie 3 zomer 2010 Stagerage Versie 3 zomer 2010 De Leerling BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de speciale acties behandeld, die voor de leerling gelden. De rollen in het proces

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

Stagemakelaars Productenboek

Stagemakelaars Productenboek Stagemakelaars Productenboek Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Producten voor de scholen 3. Producten voor de maatschappelijke organisaties Bijlage: - Nieuwe projecten Stagemakelaars productenboek Pagina 2

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2011

Nieuwsbrief Maart 2011 Nieuwsbrief Maart 2011 Voor u ligt de nieuwsbrief voor vrijwilligers in Edam-Volendam. U leest hieronder nieuws die voor u en uw organisatie van belang kunnen zijn. Nog 4 dagen tot NL Doet! NLDOET, het

Nadere informatie

Bestuur Stichting De Zevensprong

Bestuur Stichting De Zevensprong Stichting De Zevensprong Stagebeleid Auteur: Document nummer: 7SD-VER-0005 Versie: 1.0 Status: definitief Document datum: 30 september 2008 Aantal pagina s: 5 Document eigenaar: Bestuur Stichting De Zevensprong

Nadere informatie

MaSt een Must H4 en V4. Maak er iets moois van!

MaSt een Must H4 en V4. Maak er iets moois van! MaSt een Must H4 en V4 Maak er iets moois van! Handleiding Maatschappelijke Stage Schooljaar 2012-2013 INLEIDING: Het Ministerie van Onderwijs schrijft: Maatschappelijke Stage: Vanaf schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wat is dat eigenlijk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Stagecoördinator. Doel. Context

Stagecoördinator. Doel. Context Stagecoördinator Doel (Mede)opstellen van het stagebeleid en na goedkeuring zorgdragen voor de uitvoering hiervan, in lijn met het onderwijsbeleid en het studenten(loopbaan)-beleid, teneinde te komen tot

Nadere informatie

MaSt een Must H4 en V4. Maak er iets moois van!

MaSt een Must H4 en V4. Maak er iets moois van! MaSt een Must H4 en V4 Maak er iets moois van! Handleiding Maatschappelijke Stage Schooljaar 2011-2012 INLEIDING: Het Ministerie van Onderwijs schrijft: Maatschappelijke Stage: Vanaf schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

Voortraject stageplaats bij gastouder

Voortraject stageplaats bij gastouder Stagevoorwaarden Inleiding. Wij bieden nu al jaren stageplaatsen aan voor stagiaires van verschillende niveaus. Vanaf 2010 mogen gastouders alleen nog maar studenten begeleiden van niveau 1 of 2. Mochten

Nadere informatie

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO

4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO STELLA MARIS COLLEGE 4 HAVO, 4 VWO EN 5 VWO 2013-2014 BEROEPSSTAGE NAAM: KLAS: MENTOR SCHOOL: EXTERN BEGELEIDER: Dit stage rapport wordt digitaal bewerkt en aangeleverd. Algemene informatie voor de leerlingen

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INOFRMATIEBOEK Klas 11 2013/2014 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Het ABC van maatschappelijke stage

Het ABC van maatschappelijke stage Het ABC van maatschappelijke stage Een overzicht van veelvoorkomende begrippen rondom MaS A Aanspreekpunt stagebieder De persoon die binnen de stagebiedende organisatie (of locatie/afdeling) afdeling)

Nadere informatie

Tussenrapportage implementatie Maatschappelijke Stage in Hilversum Versa Vrijwilligerscentrale - januari t/m december 2009

Tussenrapportage implementatie Maatschappelijke Stage in Hilversum Versa Vrijwilligerscentrale - januari t/m december 2009 Gemeente Hilversum T.a.v. de heer J. de Lange Postbus 9900 1201 GM Hilversum Hilversum, 24 maart 2010 Ons kenmerk: EL/frh/983 Beste meneer de Lange, Namens Ester Lohuis stuur ik u hierbij de tussentijdse

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages en WonenPlus.

Maatschappelijke Stages en WonenPlus. Maatschappelijke Stages en WonenPlus. Inhoudsopgave Inleiding en doel pag. 2 Plan van aanpak, voorbereiden en organiseren pag. 3 Plan van aanpak, uitvoeren en evalueren pag. 4 Bijlage 1. Vormen van stages

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Maatschappelijke Stage Wim Krijbolder / Miriam Hendrikx Versienummer 1.0 Status document (concept, voorstel, Vastgesteld

Nadere informatie

MaS Instructie Stagerage

MaS Instructie Stagerage Hieronder vind je een uitgebreide instructie voor de website Stagerage. Stap 1: Inloggen en aanmelden: 1. Ga naar de website van MaS Gennep: www.masgennep.nl. Op deze site vind je een link naar Stagerage:

Nadere informatie

wat Alles weten moet over MaS Maatschappelijke Stage

wat Alles weten moet over MaS Maatschappelijke Stage Alles wat u moet weten over MaS Maatschappelijke Stage Inhoud Algemene info Blz. Een MaS, wat is dat eigenlijk? 4 Wat leren jongeren tijdens een MaS? 4 Zien de jongeren van nu dat zitten? 4 What s in it

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje 3 VMBO Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:.

Beroeps oriënterende stage. Informatieboekje 3 VMBO Naam leerling:. School: Stella Maris College. Stage bedrijf/instelling:. Beroeps oriënterende stage Informatieboekje 3 VMBO 2016-2017 Naam leerling:. School: Stella Maris College Stage bedrijf/instelling:. Stageperiode: 15 mei t/m 19 mei Inhoud Tijdpad/stappenplan VMBO klas

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie september 2013 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen:

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen: Praktische handleiding voor stagebieders Met ingang van schooljaar 2011-2012 zijn alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs wettelijk verplicht om minimaal 30 uur maatschappelijke stage te lopen. De

Nadere informatie

Basisinformatie maatschappelijke stage in Deventer

Basisinformatie maatschappelijke stage in Deventer Basisinformatie maatschappelijke stage in Deventer Voor alle leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs geldt vanaf vorig schooljaar te het schoolvak maatschappelijke stage. Het doel van de maatschappelijke

Nadere informatie

Met een hartelijke groet,

Met een hartelijke groet, Voor nadere informatie en aanvragen voor diensten uit zowel het basispakket als extra te leveren producten kan contact worden opgenomen met het idoe MaSteam te bereiken van maandag t/m donderdag tijdens

Nadere informatie

Stagerage Versie 3 zomer 2011

Stagerage Versie 3 zomer 2011 Stagerage Versie 3 zomer 2011 De Docent BlueBased B.V (2010) Auteur: Jeroen IJzerman Inleiding In deze handleiding worden de algemene taken behandeld, die voor alle rollen gelden. De rollen in het proces

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Stage Arabistiek en Islamkunde. Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde

Stage Arabistiek en Islamkunde. Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde Stage Arabistiek en Islamkunde Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde Deze presentatie Administratie voor de stage Opvolging tijdens de stage Evaluatie na de stage Vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk. Productenboek Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.nl december 2010 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie okt 2012 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin van

Nadere informatie

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht

Stagehandleiding. bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht Stagehandleiding bedoeld voor studenten en docenten bachelor- en masteropleiding Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht en Fiscaal Recht herziene druk mei 2013 1 1. Gang van zaken rond de stage Een stage

Nadere informatie

Handleiding Stageminor LET 2019/2020

Handleiding Stageminor LET 2019/2020 Handleiding Stageminor LET 2019/2020 change perspective Stappenplan om stage te lopen Positie Stageminor Sinds 2014/2015 is een minorruimte van 30 EC onderdeel van het curriculum van alle bacheloropleidingen

Nadere informatie

BPV GIDS ICT Opleidingen

BPV GIDS ICT Opleidingen Versie 1.1 januari 2019 BPV GIDS ICT Opleidingen Stageperiode 2019 2 ICT-Beheerder / Netwerkbeheerder / Applicatieontwikkelaar Regio College Zaandam Inhoudsopgave Inleiding 3 Belangrijke data tijdens de

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

de Maatschappelijke Stage (MaS)

de Maatschappelijke Stage (MaS) de Maatschappelijke Stage (MaS) Pagina 1 van 9 Overeenkomst maatschappelijke stage School School: Elzendaalcollege locatie Gennep Adres: Stiemensweg 40, 6591 MD Gennep Naam begeleider: Mevr. J. van Orsouw

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage. Stageboekje schooljaar 2014-2015. VWO 5 en HAVO 4

Maatschappelijke Stage. Stageboekje schooljaar 2014-2015. VWO 5 en HAVO 4 Maatschappelijke Stage Stageboekje schooljaar 2014-2015 VWO 5 en HAVO 4 Naam: Klas: Organisatie: Inhoud Hoe ga je te werk VOOR/ TIJDENS/ NA je maatschappelijke stage 3/4 Organisatiestructuur 5 Dagverslagen

Nadere informatie

Stappenplan. maatschappelijke stage. voor organisaties die met. aan de slag willen. Stappenplan maatschappelijk stage

Stappenplan. maatschappelijke stage. voor organisaties die met. aan de slag willen. Stappenplan maatschappelijk stage Stappenplan voor organisaties die met maatschappelijke stage aan de slag willen MaS in Nieuwegein, Vianen, IJsselstein en Lopik is een product van Stichting Welzijn Nieuwegein Versie 1, maart 2010 1 Inhoud

Nadere informatie

LINT STAGEBOEK VAN ZORG EN WELZIJN

LINT STAGEBOEK VAN ZORG EN WELZIJN LINT STAGEBOEK 2013-2014 VAN ZORG EN WELZIJN Gegevens Leerling Naam -------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling / leerweg School Naam schoolbegeleider E. Venema adres

Nadere informatie

Welkom bij de Maatschappelijke Stage!

Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Welkom bij de Maatschappelijke Stage! In dit informatieboekje staat (bijna) alles wat je moet weten over de maatschappelijke stage. Bewaar het goed want naast de informatie bevat het ook een stagecontract,

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage. Stageboekje schooljaar 2012-2013. Havo 4 en VWO 5

Maatschappelijke Stage. Stageboekje schooljaar 2012-2013. Havo 4 en VWO 5 Maatschappelijke Stage Stageboekje schooljaar 2012-2013 Havo 4 en VWO 5 Naam: Klas: Stageplaats: Inhoud Hoe ga je te werk VOOR/ TIJDENS/ NA je maatschappelijke stage 3 Organisatiebeschrijving 6 Dagverslagen

Nadere informatie

Inleiding maatschappelijke stage

Inleiding maatschappelijke stage Inleiding maatschappelijke stage Algemeen Met maatschappelijke stage doe je iets voor iemand anders zonder daar geld voor te krijgen. Nederland kan niet zonder vrijwilligers, zoals trainers bij sportclubs.

Nadere informatie

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 Utrecht, maart 2010 INHOUD Inleiding 7 1 Het onderzoek 9 2 Resultaten 11 3 Conclusies 15 Colofon 16

Nadere informatie