DAT DOET IE ANDERS NOOIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DAT DOET IE ANDERS NOOIT"

Transcriptie

1

2 PAGINA 2 VAN 23 DAT DOET IE ANDERS NOOIT MAAR EENS MOET DE EERSTE KEER ZIJN DOOR MONIQUE APPELS

3 PAGINA 3 VAN 23 Monique Appels 1e druk: april e druk: september e druk: november 2012 Titel: Dat doet ie anders nooit Auteur: Monique Appels Website auteur: Alle foto s: Monique Appels Ontwerp cover: Heleen Verkerk Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur.

4 PAGINA 4 VAN 23 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE INLEIDING DAT DOET IE ANDERS NOOIT. EEN KLEIN LESJE HONDENTAAL: CONFLICTGEDRAG MISVERSTANDEN HOE ONTSTAAT PROBLEEMGEDRAG AANGEBOREN AANGELEERD FENOTYPE PITBULLCAVALIER AFLEREN PRODUCTEN VAN HONDENUNIVERSITEIT OVER MONIQUE APPELS

5 PAGINA 5 VAN 23 INLEIDING De basis voor gedrag heeft een genetische factor; het is aangeboren. Door omgevingsinvloeden wordt aanwezig gedrag versterkt dan wel verzwakt; het is aangeleerd. Dit e-boek gaat over de combinatie van aangeboren en aangeleerd gedrag. In mijn optiek behoort elke verantwoordelijke en serieuze hondeneigenaar deze kennis te hebben om zo probleemgedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Gedrag van mensen heeft dezelfde genetische en omgevingsfactoren als dat van honden. Zo kreeg ik niet de bèta-genen van mijn vader mee maar wel de artistieke genen van mijn moeder. Tot op zekere hoogte heb ik leren rekenen maar op muzikaal gebied ben ik veel beter ontwikkeld. Ik hoop met dit e-boek meer begrip te kweken voor hondengedrag en de manier waarop je als hondeneigenaar hierop kunt anticiperen of reageren. Honden hebben deze capaciteit slechts in beperkte mate en zijn ook in dit opzicht volledig van ons afhankelijk. Veel lees- en leerplezier!

6 PAGINA 6 VAN 23 DAT DOET IE ANDERS NOOIT. Een veel gehoorde uitspraak. Voor alles moet een eerste keer zijn dus het kan heel goed zijn dat jouw hond nog nooit bepaald gedrag vertoond heeft maar dat ineens wel doet omdat de omstandigheden ernaar zijn. Gedrag is een combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen in een bepaalde context, veroorzaakt door een bepaalde motivatie en dan nog afhankelijk van een prikkel. GEDRAG = PRIKKEL + CONTEXT + MOTIVATIE Voorbeeld: Als een hond in aanleg een waker is, is de kans groot dat hij blaft (aangeboren) op zijn eigen terrein (context) om zijn territorium te beschermen (motivatie) als een onbekend persoon hem benadert (prikkel). Wanneer deze persoon vlucht wordt de hond beloond voor zijn gedrag en zal het gedrag toenemen (aangeleerd).

7 PAGINA 7 VAN 23 Het één kan niet zonder het ander. Deze zelfde hond zal op onbekend terrein (andere context) dit gedrag niet laten zien. Ook zal hij niet blaffen als niemand het erf op komt (de prikkel ontbreekt). Zo zijn er honden die trekken aan de lijn bij de ene persoon en bij de ander niet (context). Ook kan motivatie verschillen. Een teef zal tijdens haar loopsheid een bepaalde reu opzoeken, terwijl zij na haar loopsheid diezelfde reu wellicht afsnauwt. Nu weet je waarom je nooit moet zeggen dat doet ie anders nooit maar dat heeft ie nog nooit gedaan. Voor elk gedrag moet eens de eerste keer zijn. Het is onzin dat er honden zouden zijn die nooit agressie vertonen. Een willekeurige hondenencyclopedie wil ons dat wel laten geloven maar iedereen die ervaring heeft met honden weet dat dit onjuist is. Agressie hoort bij het leven van een hond; het is een vorm van communicatie. Honden grommen en/of trekken hun lip op om te laten weten dat de ander op moet passen en dat het gedrag niet geaccepteerd wordt. De ene hond zal dit sneller doen dan de ander en bij sommige honden is het lastiger te zien (bijvoorbeeld honden met veel haar).

8 PAGINA 8 VAN 23 Deze signalen gebruiken honden ook om mensen te waarschuwen. Helaas worden die of niet goed begrepen of genegeerd. In ieder geval worden ze niet serieus genomen en dat is niet zo slim. Beter is deze signalen wel serieus te nemen en ook te leren welke waarschuwingen een hond geeft, wat ze betekenen en hoe je ermee om moet gaan. EEN KLEIN LESJE HONDENTAAL: CONFLICTGEDRAG Wanneer je honden observeert die een interactie hebben met elkaar of met mensen dan zie je houdingen constant wisselen. Staarten gaan van hoog naar laag en oren naar voren en naar achteren. Wie dat nog nooit gezien heeft, doet er goed aan eens op deze manier naar honden te kijken. Elke hond zal proberen conflicten te vermijden door bepaald gedrag te vertonen. Van de ontvangende partij (hond of mens) wordt verwacht dat deze het gedrag begrijpt en reageert door de dreiging af te laten nemen of te beëindigen.

9 PAGINA 9 VAN 23 Het gaat mis bij honden die niet zo sociaalvaardig zijn en mensen die de signalen niet kennen. Voorbeelden van conflictgedrag. De hond kan oogcontact vermijden de hond kijkt weg en laat oogwit zien. Oogcontact maken is bedreigend en provocerend. tongelen het snel in- en uitbewegen van een stukje van de tong. Dit is een vorm van spanning opbouwen. Wanneer de bedreiging stopt, gaat de hond vaak gapen en zijn hele bek aflikken (ontlading). ambivalent gedrag vertonen de hond heeft een lage staart met de oren naar voren of een hoge staart met de oren naar achteren. overspronggedrag uiten de hond laat gedrag zien dat niets te maken heeft met de situatie. Overspronggedrag komt voort uit de twijfel tussen gedragsuitingen. Een hond die een andere hond bedreigend vindt (dus wil vluchten) maar ook wel nieuwsgierig is (dus wil benaderen) kan ineens een grassprietje enorm interessant vinden (oversprongsnuffel) of een hond die een commando krijgt terwijl hij lekker aan het spelen is met een andere hond, is ineens erg moe (?!) en moet vreselijk gapen.

10 PAGINA 10 VAN 23 Andere vormen van overspronggedrag zijn uitschudden, niezen, zich krabben en kwispelen. een intentiebeweging maken de hond maakt zich klaar voor actie. Een bekende intentiebeweging is het optrekken van de voorpoot. Wanneer dit direct gevolgd wordt door fixatie (strak aankijken), is een actie nabij. Dit zie je vaak bij honden die wachten tot de bal gegooid wordt of de urine of ontlasting van een rivaal ruiken. Maar ook bij honden die in de mand liggen en benaderd worden door een kind! een autonome respons hebben dit is een reactie van het lichaam veroorzaakt door een verhoogd adrenalinegehalte. Een voorbeeld hiervan het is opzetten van de rugharen (borstelen) en vergelijkbaar met kippenvel bij mensen.

11 PAGINA 11 VAN 23 MISVERSTANDEN De misverstanden rondom deze conflictgedragingen zorgen vaak voor de problemen. FABELTJE 1 - EEN HOND DIE OOGCONTACT MAAKT MOET JE ALTIJD AAN BLIJVEN KIJKEN. JIJ MAG NOOIT ALS EERSTE WEGKIJKEN WANT DAN TOON JE ZWAKTE EN ZAL EEN HOND JOU GAAN DOMINEREN Onzin. Je laat conflictvermijdend gedrag zien als je oogcontact verbreekt. Hierdoor neemt de agressie juist af en is de kans op een aanval kleiner. Stoer past niet in conflictsituaties met honden: je legt het altijd af. FABELTJE 2 - BLAFFENDE HONDEN BIJTEN NIET Onzin. Blaffende honden kunnen net zo goed bijten als niet-blaffende honden. Blaffen is een vorm van waarschuwing die je serieus moet nemen. Zeker als je het territorium van de hond betreedt. Bedenk dat territorium voor elke hond verschillend is dus dat kan heel dichtbij zijn (we noemen dat persoonlijke zone), de mand, de auto, het huis, de tuin, het erf, de straat, de wijk, het park en het bos.

12 PAGINA 12 VAN 23 FABELTJE 3 - HIJ WILDE BIJTEN MAAR GELUKKIG KON IK MIJN HAND TERUGTREKKEN Onzin. De bijtreflex van een hond is sneller dan onze reflex onze hand terug te trekken. Een hond die bijt, bijt expres en een hond die mist doet dat ook expres. FABELTJE 4 - HIJ BEET ZO MAAR Onzin. Honden bijten altijd met een reden. Honden worden ingeslapen omdat ze vanuit het niets aanvielen of omdat ze een tumor in hun kop hadden. Vreemd genoeg is in die gevallen nooit onderzocht of dat ook werkelijk zo is maar mensen zijn snel geneigd hun eigen gedachten met de werkelijkheid te verwarren of zoeken een excuus om de hond in te laten slapen. FABELTJE 5 - HIJ ONDERWERPT ZICH DUS HIJ BEKENT SCHULD Onzin. Wanneer een hond zich onderwerpt, dat willen zeggen dat hij een houdingsverlaging aanneemt en soms zelfs helemaal op zijn rug gaat liggen, doet hij dat om agressie af te remmen. Dit is de meeste extreme vorm die een hond kan laten zien.

13 PAGINA 13 VAN 23 Wanneer de dreiging dan niet afneemt (je gaat door met straffen) kan de hond uiteindelijk gaan bijten waarop als reactie vaak nog meer gestraft wordt met alle vreselijke gevolgen van dien. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig is de kennis omtrent hondengedrag enorm toegenomen de laatste jaren maar af en toe kom ik nog mensen tegen die geleerd hebben hun hond op de rug te leggen om zo te laten zien wie de baas is. Dit is een vreselijk misverstand en kan de relatie met jouw hond enorme schade toebrengen. De hond snapt hier niets van en leert alleen maar dat zijn baas onbetrouwbaar is. De serieuze hondeneigenaar bekwaamt zichzelf in het lezen van lichaamstaal en het zich verplaatsen in gedrag van zijn of haar hond(en).

14 PAGINA 14 VAN 23 HOE ONTSTAAT PROBLEEMGEDRAG Gedrag is pas een probleem wanneer dat door jezelf of door een ander als probleem wordt beschouwd. Voorbeeld: mensen vragen mij weleens of de hond op de bank mag. Ik antwoord dan steevast: Wat wil je zelf? Als jij het goed vindt dat jouw hond op de bank ligt, is het dus voor jou geen probleem als hij op de bank springt. Voor een ander die dat niet wil is het wel een probleem. Zo had ik ooit een eigenaar met een Duitse herder die op puppyles kwam. Elke keer als er iemand binnenkam en zijn puppy ging blaffen, werd hij door de eigenaar beloond. De overige puppyeigenaren snapten daar niets van. Je wilt toch niet dat jouw hond gaat blaffen naar vreemde mensen?. Jawel, zei hij, deze hond moet een bewaker worden op mijn bedrijf. Tot zover de definitie.

15 PAGINA 15 VAN 23 Nu we hebben vastgesteld wanneer gedrag een probleem is, kunnen we gaan werken aan de oplossing daarvan. Om te komen tot een goede oplossing is het belangrijk te weten waarom een hond bepaalt gedrag vertoont (oorzaak). Immers, als we de oorzaak weten dan is de oplossing (vaak) dichtbij. AANGEBOREN Aangeboren wil zo veel zeggen als dat het aanwezig is in de genen van de hond. Het is overerfbaar. Een duidelijk voorbeeld daarvan is het uiterlijk. Zo hebben alle honden vier poten en twee oren. Wanneer dit niet het geval is, kunnen we spreken van een defect; een mutatie van de natuur. Er zijn geen honden met vleugels en ook niet die kunnen praten (hoewel Walt Disney ons anders wil laten geloven). Dan zijn er gedragseigenschappen. Zo zullen sommige honden blaffen om te alarmeren (herders) en anderen dit niet doen (poolhonden).

16 PAGINA 16 VAN 23 Agressie is ook een goed voorbeeld van aangeboren gedrag. Elke hond heeft vier hoektanden en zal die gebruiken wanneer hij dat nodig acht. Een aangeboren eigenschap is dus onomkeerbaar en in dat opzicht niet af te leren. AANGELEERD Zodra een hond zijn zintuigen kan gebruiken, leert hij. Als zijn moeder onvriendelijk is naar mensen, leert hij zich zo te gedragen naar mensen. Ook bij de Golden retriever die zogenaamd kindvriendelijk zou zijn. Kindvriendelijk is aangeleerd gedrag; er bestaat geen gen voor. Aangeleerd wordt nog wel eens verward met aangeboren. Zo kwam er ooit een gezin op de puppyles met een Labrador retriever. De hond moest ook vooral goed naar de kinderen luisteren en daarom kwam iedereen mee. De hond kwam (toen 12 weken jong) met het jongste kind al trekkend en sleurend aanlopen. Ik vroeg mij verbaasd af hoe dat toch had kunnen gebeuren. De mensen hadden geen idee. Zij hadden de hond het trekken niet aangeleerd.

17 PAGINA 17 VAN 23 Toen ik direct reageerde door te zeggen: Een hond wordt niet trekkend aan de lijn geboren bogen ze schaamteloos het hoofd. Ja maar. ja maar konden ze nog stotterend uitbrengen. FENOTYPE Het totale pakket van aangeboren en aangeleerde eigenschappen van een hond wordt fenotype genoemd. Gedrag is een combinatie van genetische aanleg en de omstandigheden waarin hij opgroeit. Het één kan niet zonder het ander. Het is echter niet een fiftyfifty zaak; het is een wisselwerking en niemand weet precies hoe de exacte verhouding ligt. Door selectief te fokken is het mogelijk om bepaalde eigenschappen met een hoge erfelijkheidsgraad (denk aan drang tot apporteren) te verhogen maar dat geeft geen garantie dat de hond ooit netjes een eend komt terugbrengen. Alleen bij de retriever is die kans groter dan bij een terriër. Zo kunnen we de agressiedrempel in honden verhogen maar wij kunnen geen honden fokken die gegarandeerd nooit bijten.

18 PAGINA 18 VAN 23 Maar neem een hond met een in aanleg hoge agressiedrempel, drijf hem keer op keer in een hoek en bedreig hem, dan is de kans groot dat hij bijt. Wanneer je telkens achter jouw retrieverpup aanrent, hem hardhandig alles uit zijn bek rukt en hem flink straft als hij jou iets komt brengen, weet je zeker dat hij één ding nooit meer doet en dat is apporteren! Je haalt dus niet het erfelijke gedrag weg, je bestraft het vertonen ervan. PITBULLCAVALIER De Pitbullterriër is een hond die altijd tot de verbeelding spreekt omdat hij door veel mensen geassocieerd wordt met agressie. En dat komt omdat hij generaties lang gefokt is om te vechten met honden tot de dood erop volgt. Toch zijn er genoeg voorbeelden van deze honden die nog nooit agressie vertoond hebben naar wie of wat dan ook. Een Pitbull met een hoge erfelijkheidsgraad voor agressie in handen van iemand die deze eigenschap niet naar boven haalt in de hond, is een schoothondje.

19 PAGINA 19 VAN 23 Andere kant van de zaak: in de VS zijn een twintigtal aanvallen met dodelijke afloop door Pitbulls onderzocht en de conclusie is schokkend. Elf eigenaren hadden een strafblad waarvan zeven voor geweldpleging. Elf van de twintig honden vertoonden tekenen van lichamelijke mishandeling. Zouden deze eigenaren hetzelfde hebben bereikt met een Cavalier? Waarschijnlijk niet. Zouden deze honden met een verantwoordelijke eigenaar tot hetzelfde gedrag zijn gekomen? Waarschijnlijk niet. Een kwestie van nature/nurture of te wel: combinatie van aangeboren en aangeleerd. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. AFLEREN Dit verhaal heb ik al meerdere keren verteld tijdens mijn lessen op de hondenschool die ik jaren had of tijdens mijn workshops die ik geef en toch blijven er mensen geloven dat je aangeboren gedrag kunt afleren.

20 PAGINA 20 VAN 23 Dan komen weer de succesverhalen van mensen die hun hond het jagen hebben afgeleerd. Meestal met extreme correctiemiddelen. Ik probeer dan uit te leggen dat er niets is afgeleerd; het gedrag is nog altijd aanwezig in de genen. Wat is afgeleerd is het vertonen van het gedrag. De hond leert vermijdingsgedrag te vertonen omdat hij bang is voor de correctie. Zonder correctie en/of aanwezigheid van de eigenaar, gaat hij gewoon weer op jacht. En dat het jagen een vaste eigenschap is toont wel het aantal verhalen waarin uiteindelijk de hond toch weer in zijn gewoonte terugkeert ondanks de correctie. Soms is de drift en dus de beloning hoger dan de pijn van correctie. De kans op herhaling is weliswaar groter bij een husky dan bij een poedel. Het voorstaan (aanwijzen) van de Pointer is aangeboren. Wat hij aanwijst is aangeleerd. Dit kan dus wild zijn maar ook een kinderwagen. Zo kun je retrievers leren dummy s op te halen in plaats van een haas of herders leren een bal na te jagen in plaats van fietsers.

21 PAGINA 21 VAN 23 Jagen, hoeden en waken zijn een diep verankerde drift in vele rassen. Dat komt omdat honden (soms eeuwenlang) gefokt zijn op deze specifieke eigenschappen omdat ze gewenst waren. Nu in ons overvolle land waar de vrijheid van honden steeds meer aan banden wordt gelegd zijn deze ineens ongewenst geworden en spreken we van probleemgedrag. Maar aangeboren eigenschappen kun je niet aan of uit zetten. Er is geen knop voor. Ze zijn er altijd. En als honden geen uitweg vinden voor hun gedrag, gaan ze vervangend gedrag vertonen en jagen op joggers, hoeden het gezin of bewaken de auto. Het is aan ons om te bepalen wat een probleem is of niet. De hond doet gewoon wat hij van nature heeft meegekregen en wat wij hem geleerd hebben.

22 PAGINA 22 VAN 23 PRODUCTEN VAN HONDENUNIVERSITEIT Online videocursus Mijn Perfecte Puppy. Ontdek in 10 lessen hoe ook jij de perfecte puppy kunt hebben door mijn persoonlijke begeleiding aan de hand van video s en een uitgebreid e-book. In mijn e-book De Labrador retriever, onderschat hem niet! geef ik een eerlijk en omgeromantiseerd beeld van dit populaire ras. Is het echt zo n kindervriend en wat betekent de will-to-please?

23 PAGINA 23 VAN 23 OVER MONIQUE APPELS Monique Appels is sinds 2004 gediplomeerd gedragstherapeut voor honden. Zij heeft in de afgelopen jaren honderden hondeneigenaren begeleid in het voorkomen en oplossen van probleemgedrag. Ook had zij jarenlang een hondenschool en hondenuitlaatdienst. Momenteel houdt zij zich, naast haar coaching van hondeneigenaren op individuele basis, voornamelijk bezig met het geven van lezingen, workshops/seminars en meerdaagse trainingen over relatieverbetering tussen hond en mens. Daarnaast heeft zijn een internet onderneming, HondenUniversiteit, en begeleidt ondernemers in de hondenbranche als mentor/coach. Monique heeft ervaring met de volgende eigen honden: Labrador retrievers (agressie honden en obsessie voor ballen), Alaska malamute (agressie mensen), Pyreneese berghond (doof bij geboorte) en kruising Labrador / Golden retriever (blindengeleidehond in wording).

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 19 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 12 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Figuur 1: Artikel NRC Blaffende honden De wetenschappers in het bovenstaande artikel denken dat honden hard hun best doen om met ons te communiceren op de manier

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

JONG GELEERD, OUD GEDAAN JONG GELEERD, OUD GEDAAN DICK STAAL INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Hoe leert de hond 3. Hoe leren we de hond de betekenis van Goed zo, braaf en Nee 4. Op welke wijze worden correcties gegeven 5. De zwaarte

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde ervoor en erna, enz.

LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde ervoor en erna, enz. Kynologisch Instructeur Module A Hoofdstuk 3: Gedrag van Honden Kynocademy 1 LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

Mijn kat is plots een duivel geworden!

Mijn kat is plots een duivel geworden! GEDRAG Kirsten Meijer is gedragstherapeut voor katten. Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en schrijft regelmatig artikelen over kattengedrag op basis van wetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Door de ogen van de hond

Door de ogen van de hond Door de ogen van de hond Perfecte samenwerking voor een blije en rustige hond Jos Oosting gedragstherapeut Inhoud Voorwoord 6 Verantwoording 9 Deel 1 Introductie 1 Door de ogen van de hond 21 2 Moeten

Nadere informatie

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman Hond Sylvia Vanden Heede Met illustraties van Marije Tolman hui in s he van t Wolf www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken

Nadere informatie

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren)

DE THAI RIDGEBACK. (eigenaar Benita den Haan) (tekst gedeeltelijk overgenomen uit Hondenmanieren) DE THAI RIDGEBACK NJK,NK, VDH kamp,cer Kamp, W en JW 06,W07,W08,W09,Bundesjugendsieger VDH 07,UV,Bundessieger 09,Saarbruckersieger 10, JahrsiegerCER 2009, (eigenaar Benita den Haan) Tuan van d. Irdita-State

Nadere informatie

Doe het eerlijk. Niet alleen jij maar ook je toekomstige hond zal er wel bij varen.

Doe het eerlijk. Niet alleen jij maar ook je toekomstige hond zal er wel bij varen. Als je je verantwoordelijkheid écht wil opnemen, dan kan het heel handig zijn om vóór de aanschaf van je hond eens op een rijtje te zetten wat je eigenlijk van hem verwacht én wat je hem zelf kan aanbieden.

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart.

Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart. Kalmeringssignalen. Om conflicten met soortgenoten (of wat daarvoor wordt aangezien) vóór te zijn gebruikt de hond kalmeringssignalen. Dit zorgt ervoor dat ontmoetingen onderling zonder al te veel stress

Nadere informatie

Het Hondentuig. Kies verstandig DOOR MONIQUE APPELS

Het Hondentuig. Kies verstandig DOOR MONIQUE APPELS Het Hondentuig Kies verstandig DOOR MONIQUE APPELS Pagina 2 van 17 Colofon Monique Appels HondenUniversiteit 1e druk: oktober 2012 Vrijwaring Bij het samenstellen van dit e-boek is de grootste zorg besteed

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Het hondenboek Inhoud blz. 1. Honden 3 2. Van wolf naar hond 4 3. Rassen 6 4. Rashonden 8 5. Filmpjes 19 Pluskaarten 20 Bronnen en foto s 22 Colofon en voorwaarden 23 1. Honden Soorten Veel mensen hebben

Nadere informatie

Vragenformulier Gedragsbegeleiding

Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vreemde Honden Petra van Wijngaarden - gedragsbegeleider honden 0651450229 info@vreemdehonden.nl www.vreemdehonden.nl www.facebook.com/vreemdehonden 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8.

inhoud 1. Staarten 2. Weg vlieg! 3. Evenwicht. 4. Een fopstaart 5. Hoe vind je mijn staart? 6. Een extra arm 7. Een praatstaart 8. Staarten inhoud 1. Staarten 3 2. Weg vlieg! 4 3. Evenwicht. 5 4. Een fopstaart 6 5. Hoe vind je mijn staart? 7 6. Een extra arm 8 7. Een praatstaart 9 8. Draaistaart 10 9. Een krukje 11 10. Filmpjes 12

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht verlies. De hersenen hebben moeite om informatie te verwerken als er stress is. Door even rust te nemen krijgen de hersenen

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Aanmelding hond Cupidog (Teef)

Aanmelding hond Cupidog (Teef) Aanmelding hond Cupidog (Teef) We vragen u de vragenlijst zo volledig mogelijk en naar waarheid in te vullen. Alleen volledig ingevulde vragenlijsten worden in behandeling genomen. Is een vraag niet duidelijk

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Module Basisgenetica. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Module Basisgenetica. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Module Basisgenetica De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteurs Body Bosgra Hans Hilverda

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Waarom blaft je hond?

Waarom blaft je hond? Waarom blaft je hond? Elk gedrag dat een hond vertoont, komt voort uit een bepaalde motivatie en heeft een functie; de hond probeert u iets te vertellen. Om te snappen waarom een hond bepaald (ongewenst)

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Dankwoord. Ook namens hen heel veel plezier met de training.

Dankwoord. Ook namens hen heel veel plezier met de training. Dankwoord Natuurlijk kunnen honden niet lezen maar dankzij hen heb ik enorm veel geleerd. Daarnaast waren ze keer op keer geduldig om de training die ik wilde uitproberen weer mee te doen. Daarnaast wil

Nadere informatie

Omslag ontwerp en uitvoering: Ward Janssen

Omslag ontwerp en uitvoering: Ward Janssen Colofon BLINDE PAD en LEIDSE KAAS Eerste druk, september 2013 2013, Marianne Janssen www.mariannejanssen.nl Omslag ontwerp en uitvoering: Ward Janssen ISBN: 978-94-6203-353-5 Eboek: ISBN 978-94-6203-415-0

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Mens en hond trekken al eeuwen samen op.

Mens en hond trekken al eeuwen samen op. Hond in de omgeving Hond en samenleving Honden maken deel uit van onze samenleving. Zij geven vrolijkheid en kleur aan het leven van de hondenbezitter. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulphond

Nadere informatie

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Begrippen: Relaxed/ neutraal Algehele ontspanning (fysiek/ psychisch) Zelfvertrouwen / zeker Beleving een situatie i/d hand te hebben/zonder probleem aan te kunnen. Terughoudend/verlegen

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet

Nadere informatie

wat is het en wat kun je ermee?

wat is het en wat kun je ermee? wat is het en wat kun je ermee? De Paarse Olifant ZZP-School Een VAR: was is het en wat kun je ermee? De ZZP-School/Renée Daniëls 2 e druk: juli 2013 http://www.zzp-school.nl De ZZP-School is een handelsnaam

Nadere informatie

Waarom worden er duizenden kinderen (en volwassenen) per jaar gebeten door een hond die ze niet kennen?

Waarom worden er duizenden kinderen (en volwassenen) per jaar gebeten door een hond die ze niet kennen? Waarom worden er duizenden kinderen (en volwassenen) per jaar gebeten door een hond die ze niet kennen? Ik kan je verklappen dat er 3 redenen zijn. Vandaag vertel ik je over de eerste, de belangrijkste

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Kattenkwaad! Over agressie bij katten. gedrag

Kattenkwaad! Over agressie bij katten. gedrag gedrag Tekst: Nienke Bijvoets en Mona de Keizer Dierenarts Nienke Bijvoets en Mona de Keizer hebben beiden een eigen praktijk als gedragstherapeut voor katten. Ze zijn aangesloten bij diergedragspecialist

Nadere informatie

ISBN: e druk: mei 2016 Meer informatie:

ISBN: e druk: mei 2016 Meer informatie: ISBN: 978-90-825247-0-3 1 e druk: mei 2016 Meer informatie: www.lovehondentraining.nl Alle rechten voorbehouden. Niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Begeleide externe stage

Begeleide externe stage Ik, leren en werken Begeleide externe stage Deel 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marianne de Visser, Thea van der Waal Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Kijk voor de gratis digibordles op rianvisser.yurls.net

Kijk voor de gratis digibordles op rianvisser.yurls.net Rian Visser Voor alle vrienden en vriendinnen die heel verschillend zijn Gertie Jaquet Voor mijn allerbeste vrienden, mijn gekozen familie Kijk voor de gratis digibordles op rianvisser.yurls.net 2018 Tekst:

Nadere informatie

Mensen die blind zijn, kunnen niet zien. Maar zij leren wel veel beter luisteren dan mensen die wel goed kunnen zien.

Mensen die blind zijn, kunnen niet zien. Maar zij leren wel veel beter luisteren dan mensen die wel goed kunnen zien. Boekverslag door R. 2165 woorden 23 januari 2013 5.7 86 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik houd heel erg veel van honden, omdat ze zo lief en schattig zijn. Maar honden die bijten en agressief zijn, zijn

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Nederlands. Woordenschat Basis

Nederlands. Woordenschat Basis Nederlands Woordenschat Basis Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ruud Schinkel Inhoudelijke redactie: Edu Actief b.v. Titel: Woordenschat Basis

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Pubers. BasisBegripBlog Bundel. Advies en tips over de ontwikkeling van en omgang met Kinderen en.

Pubers. BasisBegripBlog Bundel. Advies en tips over de ontwikkeling van en omgang met Kinderen en. BasisBegripBlog Bundel Advies en tips over de ontwikkeling van en omgang met Kinderen en Pubers Editie 2, 2017 Introductie Vanuit BasisBegrip geef ik persoonlijke coaching en advies o.b.v. kennis en praktijkervaring

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Capoen Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Het roedel Roedel tegenover land Plaats in het gezin Hoe wordt jij koning of koningin

Nadere informatie

Training. Professioneel samenwerken

Training. Professioneel samenwerken Training Professioneel samenwerken Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Angela van der Haar Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Professioneel

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Geen of minder zin Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Geen of minder zin Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Geen of minder zin Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Even voorstellen 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 2 Ik geloof dat iedereen zijn eigen manier heeft om

Nadere informatie

Elkaar beter begrijpen in werksituaties

Elkaar beter begrijpen in werksituaties Elkaar beter begrijpen in werksituaties 1 @ School voor praktische menskunde 2 Herman Beuker Elkaar beter begrijpen in werksituaties Een zelftraining School voor praktische menskunde 3 @ School voor praktische

Nadere informatie

Cursus. Ontwikkelingspsychologie 1: algemeen, baby, dreumes

Cursus. Ontwikkelingspsychologie 1: algemeen, baby, dreumes Cursus Ontwikkelingspsychologie 1: algemeen, baby, dreumes Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Elly van Duijn en Els van der Luit Inhoudelijke

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

NIEMAND LUISTERT. Lia Lucas

NIEMAND LUISTERT. Lia Lucas niemand luistert 1 2 NIEMAND LUISTERT Lia Lucas 3 Uitgeverij U2pi BV (www.jouwboek.nl), Voorburg 2e druk november 2014 Titel: Niemand luistert Auteur: Lia Lucas Illustraties: Lia Lucas ISBN: 978-90-8759-465-7

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Ik en wij

Ik en de maatschappij. Ik en wij Ik en de maatschappij Ik en wij Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Edith van Poppelen Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Presentatie diervriendelijk hondenbeleid

Presentatie diervriendelijk hondenbeleid Presentatie diervriendelijk hondenbeleid 19 januari 2012 Van Hall Larenstein Inge Koenis en Nicky del Grosso Natuurlijk gedrag Wat is natuurlijk gedrag voor een hond? Hoeveel van al zijn gedrag

Nadere informatie

We wensen je een goede en ontspannen cursus toe! Neem een lekkere kop koffie of thee als je de mailing leest, maak er jouw momentje van!

We wensen je een goede en ontspannen cursus toe! Neem een lekkere kop koffie of thee als je de mailing leest, maak er jouw momentje van! Je krijgt deze mailing omdat je je hebt geabonneerd op de online cursus 'In 6 weken naar ontspannen moederschap'. Ben jij niet de juist geadresseerde, stuur dan een mail aan ons. Onze gegevens staan onder

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Wat zegt mijn hond nu eigenlijk echt? Communicatie Honden maken van hun hele lichaam gebruik om te communiceren. Ze proberen ons continu duidelijk

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 3 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk.

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk. Vertrouw op je hond Een veel gehoorde kreet, echter in de praktijk denkt de mensen het vaak zelf beter weten dan De hond. De neus van de hond is beter dan van de mens, maar de mens wil graag controle houden

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 - Gedrag

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 - Gedrag Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 - Gedrag Samenvatting door Wil 975 woorden 6 juli 2014 7,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Gedrag: Alles wat een mens of dier doet. Waaruit bestaat

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Kiezen en kopen

Ik en de maatschappij. Kiezen en kopen Ik en de maatschappij Kiezen en kopen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Gerda Verhey Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie