Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag"

Transcriptie

1 Capoen Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Het roedel Roedel tegenover land Plaats in het gezin Hoe wordt jij koning of koningin van je hond? Wat mag je nooit doen bij honden Wat kan je wel doen samen met of voor je hond Oefeningen Spelletjes 2009 Tinne Aerts

2 Wolven en honden Vroeger waren er over de hele wereld wolven. De mensen hebben op sommige plaatsen de wolven tam gemaakt of gedomesticeerd. Dit deden ze zo: Eerst mochten de wolven rond de huizen lopen en afval opeten (opruimen). Ze hielpen ook de mensen om andere wilde dieren weg te houden van de huizen (bescherming). Later zagen de mensen dat ze samen met de wolven konden jagen (jacht). En de mensen merkten ook dat de wolven heel veel vriendschap konden geven. Uit deze tamgemaakte wolven groeiden onze honden. Verschillende rassen Later gingen de mensen elke goede eigenschap van de tamme wolf special verder fokken. (fokken = een mamahond en papahond samen kleine hondjes of puppies laten krijgen). Er ontstonden langzaamaan verschillende rassen. Een ras is een hond met bepaalde kwaliteiten, bijvoorbeeld: Er kwamen kleine rassen en grote rassen Er kwamen lieve honden en vechtershonden Er kwamen honden voor bewaking en honden voor de jacht, Anderen gingen dan weer zorgen dat de kuddes vee samenbleven (hoeden van het vee) enz. Zo ontstonden vele hondenrassen, volgens sommigen zijn er over heel de wereld meer dan 700 hondenrassen.

3 Gedrag Wij doen bepaalde dingen omdat we mens zijn : we eten met mes en vork, we gaan naar het toilet, we kunnen praten en schrijven: dit noemen we mensengedrag. Onze honden vertonen zo hondengedrag, zoals blaffen bijten op vier poten lopen kwispelen. Of een hond nu groot of klein is, allemaal vertonen ze hondengedrag! En hondengedrag wil ook zeggen: niet zo kunnen denken zoals mensen. Een hond doet iets omdat hij het geleerd heeft van zijn mama, papa of van zijn baasjes. Maar een hond kan niet denken: nu wil ik het eens anders gaan doen of hij kan niet rekenen of lezen. Als we leren begrijpen dat een hond zich anders gedraagt dan wij mensen, dan kunnen we er beter vriend mee worden. Dat ga ik nu proberen wat uit te leggen.

4 Het Roedel We weten nu dus dat de honden van de wolven afkomstig zijn. Wolven, en dus ook honden leven in het roedel of groep. Een groep honden die samenleven met of zonder mensen noemen we dus een roedel. In die groep heeft iedere wolf zijn plaats of we noemen dit ook de rangorde binnen het roedel. Dit wil zeggen dat 1 de baas is en de anderen moeten luisteren. De baas noemen ze de alpha hond, het is eigenlijk de koning van die groep of roedel. Onder de baas staat de 2 de hond of bèta hond, dit is de koningin (soms is de koningin baas en de koning 2 de ) Daaronder staan de gewone honden Onderaan de ladder staat er altijd 1 hond die altijd naar iedereen moet luisteren en bij ruzie altijd de klappen krijgt, dit is de omega hond.

5 Honden willen zo leven, ze vinden dit normaal, want iedereen heeft zijn taak : de ene hond moet waken, de andere gaat op jacht, een volgende verzorgt de kleintjes, en 1 is natuurlijk de baas en leider van de groep de alpha hond. Indien ieder goed zijn werk doet verloopt alles vlot en hebben ze ook geen ruzie. Als er een hond oud of ziek wordt kunnen de anderen wel gaan vechten om zijn plaats over te nemen. Dus als de alpha hond oud of ziek is, gaan jongere en gezondere honden vechten voor zijn plaats. Want dan wil één van hen wel baas zijn. Roedel tegenover land We kunnen een roedel zo n beetje vergelijken met een land. Wij hebben ook allemaal onze plaats in ons land! eerst staat de koning dan de koningin dan de mensen dan pas de knechten Plaats in het gezin Onze huishond moet ook zijn plaats in het gezin weten. Hij dus in ons gezin de omega zijn of de onderste op de ladder. Dit wil niet zeggen dat hij klappen moet krijgen van ons, maar wel dat hij naar iedereen moet luisteren. En als de hond weet wat we van hem willen, dan is hij ook rustig en braaf!

6 Een puppy (jong hondje) moet dit ook wel leren zoals wij ook naar school moeten gaan om vanalles te leren en van onze mama en papa vanalles leren. Hoe wordt jij koning of koningin van je hond? Kindjes meoten dus leren om boven hun hondje te staan. Dus koning of koningin worden over je hond. dit kan je door goed te zorgen voor je hond, door hem eten en drinken te geven te zorgen voor een proper mandje of kussen te zorgen dat hij tijdig buiten kan voor zijn plasje en hoopje dit zijn wel dingen waar papa en mama nog veel bij moeten helpen.

7 Maar je kan vooral koning(in) worden door de hond te leren luisteren naar jou en daarom moet je eerst op vele punten letten en die gaan we nu bespreken : A. De koning zit altijd hoog in zijn troon Dus kindjes zitten altijd hoger dan de hond : jij in je zetel of in je bed & de hond op de grond, op de mat of in zijn mand B. De koning rolt niet over de grond met zijn knecht Dus niet met de hond over de grond rollen en zeker niet toelaten dat de hond over of boven je komt staan. Wil je op de grond spelen, zet je de hond best in een andere kamer. C. Eerst eet de koning, dan de knechten Dus pas als iedereen gedaan heeft met eten, geven we de hond zijn kom eten. Als de koning eet dan storen de knechten hem niet, maar de koning gaat ook zijn knechten niet storen of hun eten afnemen wanneer zij eten. We laten de hond dus rustig eten en nemen dit niet af. Na ongeveer 15 minuten kan je wel de kom wegnemen, zijn kom eten hoeft niet heel de dag bij hem te staan. Als hij niet wil eten, gaat dit weg. Later als hij zijn kom terug krijgt, zal hij wel eten. Als ons eten heel de dag op tafel staat, vinden wij dat ook niet zo lekker meer. LET OP : niet doen als de hond de kom bewaakt! Wel zorgen dat hij heel de dag kan drinken. Daarom zorgen voor fris en proper water. D. De koning mag altijd eerst gaan Eerst door de deur, eerst op de trap. De hond moet dus leren wachten. Je kunt hem leren zitten en dan mag hij komen wanneer jij roept. Of je kunt hem een vast halsband aandoen en laten tegenhouden tot jij verder bent. Zo leert hij het ook wel.

8 E. De koning is altijd en overal in zijn land baas De hond moet dus altijd en overal luisteren. Dit moeten we leren aan onze hond. Door te oefenen op bepaalde bevelen zoals liggen, zitten,... Wanneer hij iets goed gedaan heeft, gaan we hem ook belonen zodat hij weet dat het goed is. Bijvoorbeeld: we geven de hond een aai of klopje op de rug of een hondenkoekje. Maar vooral door blij te zijn en te zeggen tegen de hond dat hij flink is. (Verder in dit boekje gaan we nog enkele dingen bespreken die je kunt aanleren en hoe je dit kunt doen) F. De koning heeft zijn troon en daar mag niemand anders in zitten Wij hebben dus onze plaats in huis, in de zetel of op een stoep. Maar we zoeken in huis ook een plaatsje voor de hond, in zijn mand of op een kussen. Het plaatsje voor de hond kan ook buiten in zijn hok zijn. Wij mogen overal komen, maar de hond niet bv: niet op de slaapkamer. G. De koning blijft waar hij is en de knechten komen naar hem toe Dus niet naar je hond toelopen, je hond moet naar jou komen. Zeker nooit naar een vreemde hond toe gaan.

9 Wat mag je nooit doen bij honden? A. Niet gaan lopen en niet roepen (zeker niet gillen) Zeker niet bij een vreemde hond! Wanneer je gaat lopen denkt de hond dat hij op je kan jagen en vindt hij dit plezant. Hij gaat dan achter je aan lopen om je te kunnen vangen. Wanneer je roept of gilt denkt de hond dat je hem uitnodigt om te spelen. Indien je stil blijft staan en naar beneden kijkt, ben je niet meer belangrijk of niet meer plezant voor de hond en gaat hij wel weg. Misschien komt hij nog eens snuffelen of blaffen, maar als je niets doet, gaat hij wel weg. B. Je mag een hond nooit pijn doen Want hij heeft geen handen om terug te slaan en als hij niet kan gaan lopen kan hij alleen bijten en dat doet heel erg pijn bij ons. C. Nooit naar een hond toelopen De hond moet naar ons komen. Zeker wanneer een vreemde hond zijn haar op zijn rug omhoog zet, zijn tanden laat zien en daarbij ook nog gromt blijf je beter uit zijn buurt want deze hond is helemaal niet vriendelijk. Zelfs heel gevaarlijk!!! D. Je mag je nooit kleiner maken dan je hond Dus niet op de grond kruipen of liggen als de hond bij je is. (Denk aan onze koning dit staat ook steeds rechtop!) E. Bij een vreemde hond niet over zijn kop of rug aaien Maar aan de zijkant van zijn kop of rug en de hond eerst aan je hand laten snuffelen. F. Nooit een hond storen die slaapt, in zijn mand ligt of eet!

10 Wat kan je wel doen samen met of voor je hond? A. Samen met je ouders kunstjes leren aan de hond (oefeningen volgen verder) B. Samen spelletjes spelen (spelletjes volgen verder) C. Lekker knuffelen en aaien D. Je hond eten geven (altijd NA jullie maaltijd en de kom wegnemen na 15 à 20 min) E. Zorgen dat je hond altijd fris en zuiver water heeft om te drinken F. Als je hond niet te groot is, kan je hem ook borstelen en kammen. Steeds een borstel of kam gebruiken die de hond niet pijn doet. Voor een kortharige hond is bijvoorbeeld een rubberen handschoen ideaal. G. Samen met je ouders met je hond gaan wandelen. (Als je een kleine hond hebt, kan je misschien al alleen gaan wandelen met je hond, wel STEEDS de hond aan de leiband houden.)

11 Enkele oefeningen om aan te leren Dit zijn enkele oefeningen voor thuis, wil je echt meer leren met je hond dan zoek je best een hondenschool waar je als kind kan trainen (op de meeste mag je pas starten op 12 jarige leeftijd), of je zoekt gespecialiseerde hulp, of je leest een boek met uitleg hoe je verder kan werken met je hond. Indien je een grote hond of een hevige puppie hebt, vraag je hulp aan een volwassenen om deze oefeningen aan te leren. Je mama of papa bv, deze kunnen dan helpen je hond rustig te houden en hem te begeleiden, jij geeft wel de bevelen en de beloning! Elke oefening kun je per dag enkele malen doen (bvb 3 à 5 keer achter elkaar). Niet meer, want dan vind je hond het niet meer plezant. Je mag wel de oefeningen s morgens doen en s avonds nog eens, maar je traint best met 1 hond alleen en maximum 10 minuten. Je spreekt thuis af welk bevel je voor welke oefening gaat gebruiken en gebruikt steeds ditzelfde bevel voor dezelfde oefening. Bijvoorbeeld: zitten voor zitten liggen voor liggen (hier kan je ook andere woorden gebruiken zoals af, down, plat, enz.) kom hier als je hond moet komen (hier kan je ook gewoon hier of kom gebruiken of fluiten) Enkele tips: Als je traint met je hond steek je geen ellelange verhalen af maar werk je kort en bondig. Dus gewoon de naam van je hond en zijn bevel. Zoals Capoen hier als Capoen moet komen. Denk eraan dat je steeds groter moet zijn dan je hond dus goed recht staat als je een bevel geeft en je hond aankijken. Indien je pas oefeningen aanleert aan je hond heb je best altijd koekjes op zak (zelfs kleine koekjes zijn goed en dan iets minder eten geven hé anders gaat je hond misschien te dik worden als je er veel mee werkt). Probeer steeds vrolijk te stoppen met trainen anders vind je hond het de volgende training niet leuk om weer te beginnen. Dus best stop je met een oefening die hij heel goed kent en dan kan je hem goed belonen.

12 Oefeningen : Leren zitten : 1. Je zorgt dat je koekjes in je zak hebt (een heuptasje is hiervoor handig) 2. Je houdt je koekje voor de hond zijn neus en brengt langzaam je hand naar boven (goed boven zijn neus, maar je hand sluiten zodat hij er nog niet aankan), hier moet mama of papa even je hond tegenhouden indien die nu wilt springen. 3. Je hond zal nu het koekje willen en dan zakt zijn achterste omdat zijn kop je koekje wil volgen. (en raar maar waar: je hond zit!) Soms mislukt het toch nog een beetje de eerste keren maar daar zijn de mama s of papa s weer die kunnen lichtjes op de hond zijn achterste duwen zodat dit zakt. 4. Nu geef je het koekje en juicht dat is zitten, flink zo. 5. Indien je hond dit goed snapt kan je eerst je hond bevelen : Bv. Capoen zitten en gaat hij ook zitten dan geef je zijn koekje en juicht dat is zitten, flink zo. Leren komen : 1. Je hond is dicht bij jou en je neemt een koekje zonder dat hij dit ziet uit je tasje. Dan ga je zijn naam roepen en je bevel geven en je laat je koekje zien 2. Komt je hond dan geef je onmiddellijk zijn koekje en juicht dat is komen, flink zo (of jou bevel natuurlijk, indien jij roept hier als hij moet komen, juich jij dat is hier, flink zo.) 3. Nu ga je dit stilaan proberen van verder weg, maar telkens hij flink komt goed belonen (een dikke knuffel is ook goed hoor). Wel opletten: indien je puppie of jonge hond volop aan het spelen is, gaat het waarschijnlijk niet lukken dat hij komt, want dan is dat andere veel te spannend. Je wacht dan even tot hij wil rusten en roept dan heel vrolijk op je hond. Komt je hond niet goed, dan kunnen mama of papa helpen door de hond aan een leiband tot bij jou te brengen en dan krijgt hij zijn koekje (mama of papa mogen dan wel niets zeggen tijdens deze oefening).

13 Gaan liggen : 1. Je laat eerst je hond zitten en beloont hem, dan neem je weer een koekje en gaat nu met je hand naar de grond. Dit ook weer voor zijn neus maar zodat hij er niet aankan. 2. Indien je hond met zijn 4 ellebogen op de grond ligt, krijgt hij pas zijn koekje en jou juichje. Soms moeten hier mama of papa weer even helpen omdat sommige honden rechtstaan en zo achter hun koekje willen gaan Later probeer je dat hij steeds langer blijft liggen eer je hem beloont Apporteren : Dit wil zeggen dat we iets weggooien en de hond leren om dit terug te brengen. Eerst leren we de hond iets vast te nemen, dit doen we zo: 1. We gaan een speelgoedje van de hond (zijn apport) vastnemen en er mee zwieren. 2. Vooral laag bij de grond blijven zodat het net is dat het leeft, ondertussen laten we horen dat we het zelf ook leuk vinden en moedigen de hond aan. 3. Indien de hond nu het voorwerp vast heeft, gaan we goed belonen door te zeggen dat is vast, flink zo ( vast is dus het woordje dat je gebruikt als je hond iets vastneemt). 4. We gaan samen met de hond een beetje schudden met het voorwerp. NIET trekken, en als je hond gaat trekken dan sta je plots heel stil, maar houdt het voorwerp vast.

14 Wanneer je hond dit kent, kan je verder werken : 1. Eerst altijd aan de leiband (dit kan een lange lijn zijn van 10 meter, maar de hond moet aangelijnd zijn). 2. We maken onze hond dus hevig van zijn voorwerp en gooien dit even voor onze voeten (max. 3 à 4 meter). 3. LET OP dat je hond er naartoe kan lopen dus dat zijn leiband niet te kort is of de hond niet tegenhoudt, maar door de leiband kun ervoor zorgen dat je hond direct terug komt naar jou. 4. Dit doen we door vrolijk zijn naam te zeggen en apport of breng direct als de hond zijn voorwerp heeft vastgenomen. Dan helpen we hem door stilletjes zijn leiband korter te maken tot de hond bij ons is. 5. Is de hond met zijn voorwerp bij ons, gaan we hem goed belonen door samen met de hond te zwieren met zijn voorwerp. 6. En geeft je hond zijn voorwerp niet graag af, dan kan je dit ruilen voor een snoepje. Spelletjes : Frisbee gooien : Als je hond zijn apport oefening kent, kan je hem urenlang bezighouden met een frisbee. Vooral aan zee of een andere grote ruimte is dit zeer plezant. Je kan natuurlijk ook een bal of iets anders weggooien, maar een frisbee zwiert lekker ver. LET OP met takken wat als de hond wat te vlug is en de tak steekt nog omhoog, kan de hond zich er erg mee kwetsen.

15 Verstoppertje : Als je wandelt in het bos en je hond let even niet op jou dan kan je jezelf achter een boom of struik verstoppen. Dan roep je even op je hond en laat hem maar zoeken. Ze gaan dolblij zijn als ze je terug gevonden hebben. Sommige honden zijn zo slim dat je dit niet dikwijls kan doen, want die houden je vanaf dan zo goed in t oog dat je jezelf niet meer kan verstoppen. Maar dan doe je het volgende spelletje, dit kan je ook in huis doen : 1. Je vraagt een doek (moet niet groot zijn) en neemt een hondenkoekje. Dan laat je dit aan de hond zien en legt je koekje onder de doek en op de grond. Nu geef je het bevel zoek en laat hem zijn gangen maar gaan. 2. Als je het moeilijker wil maken, leg je koekje en doek op een stoel of achter de zetel. Je kan ook een doosje gebruiken (maar zie dat je hond dit kan opnemen dus niet te groot en niet te klein) en daar je koekje onder steken. Als je jezelf niet meer kan verstoppen in het bos, dan kan je zijn speelgoedje meenemen en laten vallen zonder dat je hond het ziet en even verder stuur je je hond dan zoeken. Steeds ook weer dichtbij, en langzaamaan kun je dit verder weg doen. (ALLEEN doen als je hond goed zijn apportoefening kent) Deze spelletjes kan je alleen spelen, maar ook hier weer: als je iets vraagt aan je hond (je geeft dus een bevel) dan moet hij het ook uitvoeren. Lukt dit niet, dan stop jij als baas het spelletje en loop je gewoon weg van je hond. Volgende keer beter. Veel plezier hiermee.

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

hebben verzorgde tanden An Melis

hebben verzorgde tanden An Melis CAS EN KATO hebben verzorgde tanden An Melis M O N D I N A C T I E! tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Bij de wilde beesten af

Bij de wilde beesten af Doe mee met deze spectaculaire recordpoging! Bij de wilde beesten af De jaarlijkse recordpoging op Animal Event wordt dit jaar beestachtig leuk! We gaan ditmaal onder leiding van creatief trainer Judith

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Liefde in het kippenhok

Liefde in het kippenhok Liefde in het kippenhok Kippentalk deel 1, groep 3, tekst en illustraties Ingrid Huijbregts 1 Theaterlezen Karakters Pink Hipkip: Pink is een hippe kippenmeid. Titia Tutkip: Titia is een kippendame van

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman Hond Sylvia Vanden Heede Met illustraties van Marije Tolman hui in s he van t Wolf www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan Prent 1 Op een avond stond mama klaar in de badkamer om haar tanden te poetsen. Mama houdt ervan om haar tanden te doen glimmen als een diamant.

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Drink maar, schat. Ze gaat tegenover me zitten, een frons in haar voorhoofd. Liefje, zeg eens iets. Waar is Sander? Die slaapt nog, ik ben daarnet

Drink maar, schat. Ze gaat tegenover me zitten, een frons in haar voorhoofd. Liefje, zeg eens iets. Waar is Sander? Die slaapt nog, ik ben daarnet 3. Klaartje is weg! Ik schrik wakker van mama s schrille stem op de gang. Gestommel op de trap. Papa. Verward kijk ik om me heen. Wat doe ik hier? Slaperig wiebel ik de gang op. Mama schrikt wanneer ik

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND

Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND Deel 3: Een stoel voor Smoetie 1. WOONT HIER IEMAND! Wat is een glazen huisje?! Waarom is Smoetie zo mager geworden?! Welke dieren zitten in de ren?! Waarom kijkt Smoetie zo dikwijls naar het huis?! Wat

Nadere informatie

HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli. Rudyard Kipling. in makkelijke taal

HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli. Rudyard Kipling. in makkelijke taal HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli Rudyard Kipling in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud Over dit boek... 7 De broers van Mowgli... 9 De hongerdans van Kaa... 31 Tijger,

Nadere informatie

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond Bonus 1/ breinprikkels voor je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Breinprikkels voor je hond of hoe je hem mentaal kan stimuleren en blij maken Wist je dit al? Honden die zich vervelen veroorzaken

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Urologie Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis Urologie Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Ronny de

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Acties / Werkwoorden

Acties / Werkwoorden Acties / Werkwoorden Voor er gestart kan worden met onderstaand programma, moet het kind aan de volgende voorwaarden voldoen: Het kind kan 50 objecten benoemen en op verzoek selecteren. Het kind kan 10

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg WERKBOEKJE Hond je naam: Limburg De oorsprong van de hond De hond is het oudste en trouwste huisdier van de mens. Officieel is het een roofdier, maar de meeste honden jagen niet meer. De voorvader van

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Overgangsexamen van A naar B April 2012

Overgangsexamen van A naar B April 2012 m te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie