Dit document wordt regelmatig geupdate!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit document wordt regelmatig geupdate!!"

Transcriptie

1 Hier plaatsen we in welke deelcompetentie we ons bevinden. Dit document wordt regelmatig geupdate!! Wetenschappelijk onderzoek volgt 9 afzonderlijke stappen. Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9 Kies een onderzoeksprobleem Stel hoofd- en deelvragen op Noteer je verwachtingen Stel onderzoeksplan op Verzamel de gegevens Verwerk de gegevens Conclusie en verslag Reflectie Evaluatie Hier schrijven we telkens de leerlijnen uit voor het derde tot en met het zesde jaar

2 Oriënteren Stap 1: Onderzoeksonderwerp/onderzoeksprobleem Een onderzoeksprobleem kan vanuit verschillende hoeken bekeken worden. Dat heeft te maken met de doelstelling van het onderzoek. Wat is de reden van het onderzoek? Wanneer je een onderwerp bedenkt moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: Is er genoeg informatie te vinden over het onderwerp? Ben je zelf voldoende geïnteresseerd in dit onderwerp om er de komende periode mee bezig te zijn? Wat wil je bereiken met het onderzoek? Wil je het probleem beschrijven of wil je onderzoeken hoe er iets aan kan gedaan worden? Je moet natuurlijk nagaan of het probleem onderzoekbaar is. Hierbij kunnen volgende vragen helpen. 1 Kan het probleem onderzocht worden? Veel is afhankelijk van de formulering van je vraag. Meer hierover zo dadelijk. Het thema of onderwerp wordt door de leraar aangeboden en afgebakend. Het thema of onderwerp wordt door de leraar aangeboden en afgebakend. De leraar geeft een aantal thema s of onderwerpen op. De leerlingen maken een keuze uit het aanbod. In het vijfde jaar opteer je best voor groepswerk. De leraar begeleidt. De leraar geeft een aantal thema s of onderwerpen op. De leerlingen maken een keuze uit het aanbod. In het zesde jaar opteer je best voor individueel werk. De leraar geeft advies, de leerling werkt zelfstandig. 2 Is het onderzoek ethisch verantwoord? Schendt het de privacy niet van de onderzoekseenheden? Zijn er eerlijke bedoelingen?

3 Oriënteren 3 Is mijn onderzoeksprobleem voldoende afgebakend? Als het onderzoeksprobleem erg ruim is (bijvoorbeeld armoedebestrijding ), dan wordt het onderzoek moeilijk: ofwel zal het erg duur en tijdrovend worden, ofwel zal je maar een aantal aspecten ervan kunnen belichten - en daardoor geef je geen goed antwoord op de ruime vraag. Een onderzoeksprobleem kan je inperken op verschillende manieren, bv. door de onderzochte periode te beperken: onderzoek de armoedebestrijding in de afgelopen vijf jaar door een ruimtelijke afbakening: onderzoek de armoedebestrijding in Vlaanderen gedurende de voorbije vijf jaar door welbepaalde groepen te onderzoeken: onderzoek de armoedebestrijding in Vlaanderen gedurende de voorbije vijf jaar, bij migrantenvrouwen van Afrikaanse origine Je merkt dat in bovenstaand voorbeeld verschillende beperkingen gecombineerd worden. Hierdoor wordt de vraag steeds enger geformuleerd, zodat de onderzoeker zijn terrein goed kan afbakenen. 4 Is er voldoende tijd en geld voor dit onderzoek? Indien je onderzoek te ruim is, zal het meer tijd (en geld kosten) om dit uit te voeren. 5 Zijn de onderzochten bereikbaar en bereid? Wanneer er personen in het onderzoek betrokken zijn, moet je deze natuurlijk makkelijk kunnen bereiken en ze moeten ook bereid zijn mee te werken.

4 Oriënteren Vooronderzoek Het is handig om je onderzoek te beginnen met het lezen van een of meerdere algemene artikels of andere bronnen. Vaak kom je dan tot meerdere ideeën om het onderwerp van je je onderzoek in te perken en aan te scherpen. Ook kun je met anderen praten over je mogelijke onderwerpen. Dat kan een leraar of begeleider zijn, maar ook medescholieren en medestudenten kunnen heel waardevol zijn. Ook googlen op mogelijke onderwerpen kan helpen. Door actief met het kiezen van je onderwerp bezig te zijn, zullen de contouren van wat je uiteindelijke rapportage zich steeds meer af gaan tekenen. In het derde jaar is dit niet noodzakelijk aangezien de leraar hier sterk begeleidt. Wel kan je als leraar eventueel een voorbeeld tonen. In het vierde jaar is dit niet noodzakelijk aangezien de leraar hier sterk begeleidt. Wel kan je als leraar eventueel een voorbeeld tonen. De leerlingen kunnen best een vooronderzoek doen. Anders zullen ze moeilijk hun onderzoeksvragen en deelvragen kunnen opstellen. De leerlingen kunnen best een vooronderzoek doen. Anders zullen ze moeilijk hun onderzoeksvragen en deelvragen kunnen opstellen.

5 Oriënteren Stap 2: Hoofdvraag en deelvragen Wanneer spreken we van een goede onderzoeksvraag? Hieronder een korte checklist. Een goede onderzoeksvraag is een vragende zin, bij voorkeur een open vraag, een eenduidige formulering met gedefinieerde kernbegrippen, een enkelvoudige vraag, niet vragen naar de bekende weg, geen foute vooronderstellingen, geen (deel van het antwoord) in de vraag, een relevante vraag, een acceptabele vraag, de antwoorden op de deelvragen geven het antwoord op de hoofdvraag Onderzoeksvragen hebben de vorm van open vragen, niet van ja/nee-vragen. In een beeldvormend onderzoek begint deze vraag bijvoorbeeld met 'wat', 'wie' of 'hoe', in een begripsvormend onderzoek met 'waarom', waardoor of hoe komt het dat. Het antwoord op deze vragen bestaat uit een (objectieve) beschrijving. In het derde jaar formuleert de leraar de hoofdvraag en de deelvragen. Wel dien je als leraar de leerlingen het onderscheid duidelijk te maken tussen hoofd- en deelvraag. In het vierde jaar formuleert de leraar de hoofdvraag. De leerlingen formuleren de deelvragen. Belangrijk is dat de leerlingen (meermaals) feedback krijgen op hun deelvragen en vervolgens hun deelvragen aanpassen. Leerlingen (in groep) stellen de onderzoeksvraag alsook de deelvragen. Belangrijk is dat je hen eerst toelicht op welke manier ze een goede onderzoeksvraag en goede deelvragen moeten stellen. De leraar dient eerst de onderzoeksvraag goed te keuren en feedback te geven alvorens de leerlingen aan de deelvragen beginnen. Ook op de deelvragen moet feedback volgen. De leerling (individueel) stelt de onderzoeksvraag alsook de deelvragen. Belangrijk is dat je hen eerst toelicht op welke manier ze een goede onderzoeksvraag en goede deelvragen moeten stellen. De leraar dient eerst de onderzoeksvraag goed te keuren en feedback te geven alvorens de leerling aan de deelvragen begint. Ook op de deelvragen moet feedback volgen.

6 Oriënteren Een goede onderzoeksvraag moet volgende eigenschappen hebben: 1 Een goede onderzoeksvraag is verankerd Dit betekent dat je onderzoeksvraag niet te ruim mag gedefinieerd worden en dus moet afgebakend zijn in een bepaald kennisgebied. 2 Een goede onderzoeksvraag is relevant Is er een goede reden voor mij of iemand anders om dit te onderzoeken? 3 Een goede onderzoeksvraag is precies De onderzoeksvraag moet aangeven waarnaar je op zoek bent. Je ov is precies als je het bedoelde domein precies hebt afgebakend naar eenheid/aantal/ruimte/tijd en als je in één uitspraak probeert te formuleren wat je over dit domein wilt beweren. 4 Een goede onderzoeksvraag is functioneel De ov geeft richting aan de strategie die gebruikt wordt om het antwoord te vinden. Vormen van onderzoeksvragen Je onderzoeksvraag kan meerdere vormen aannemen. Je moet natuurlijk nagaan welk type vraagstelling het best past bij jouw probleemstelling of onderzoek. Hieronder vind je enkele voorbeelden van onderzoeksvragen en deelvragen horende bij een bepaalde vorm.

7 Onderzoeksfunctie Typische vragen Voorbeeld van onderzoeksvraag Voorbeelden van deelvragen Beschrijvende vraagstelling Wat zijn de kenmerken? Welke eigenschappen heeft het? Hoe is het? Waaruit bestaat het? Wie of wat is er bij betrokken? Hoe ziet het er uit? Wat zijn de belangrijkste stappen? Waar in onze organisatie is er veel ziekteverzuim? Wat verstaan we onder ziekteverzuim? In welke afdelingen is het ziekteverzuim hoger dan een tijd geleden? Vergelijkende vraagstelling Wat zijn verschillen? Wat zijn gelijkenissen? Waar zijn ze anders? Welke verschillen zijn er in de evolutie van de werkloosheid in Vlaanderen en de werkloosheid in Wallonië de afgelopen 5 jaren? Wanneer spreken we van werkloosheid? Welke evolutie kende de werkloosheid in Vlaanderen de afgelopen 5 jaren? Welke initiatieven nam Vlaanderen in de bestrijding van de werkloosheid? Welke evolutie kende de werkloosheid in Wallonië de afgelopen 5 jaren? Welke initiatieven nam Vlaanderen in de bestrijding van de werkloosheid? Definiërende vraagstelling In welke klasse kan het ondergebracht worden? Wat is de plaats in het grotere geheel? Wat is de aard? Hoe kan het Is de internetmarkt in België een oligopolie? Wanneer spreek je van een oligopolie? Welke spelers zijn er in de internetmarkt in België?

8 getypeerd worden? Kunnen er makkelijk andere aanbieders toetreden tot deze markt? Evaluerende vraagstelling Wat is de waarde? Hoe goed werkt het? Wat zijn de positieve punten? Wat zijn de negatieve punten? Hoe wenselijk is het? Hoe geschikt is het? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Welke aanbieder van mobiele telefoons is de beste voor wie jonger is dan 25? Welke tariefformules bieden de verschillende operatoren aan? Hoe ziet het belprofiel er uit van een min 25jarige? Verklarende vraagstelling Waarom is dat zo? Hoe komt dat? Wat zijn de oorzaken? Waar is dit een gevolg van? Welke redenen zijn er? Wat zijn de achtergronden? Waarom is de inflatie in België zo fel gestegen de afgelopen jaren? Hoeveel bedroeg de stijging van de inflatie in België tussen 2000 en 2009? Wat zijn de oorzaken van inflatie? Hoeveel bedroeg de stijging van de inflatie tussen 2000 en 2009 in de buurlanden? Ontwerpende/advise rende vraagstelling Wat kan er aan gedaan worden? Hoe kan het verbeterd worden? Hoe moet het? Wat zijn de geschikte maatregelen? Welke maatregelen zijn nodig om de Belgische staatsschuld versneld af te bouwen? Hoeveel bedraagt de Belgische staatsschuld? Aan wie heeft de Belgische staat schulden?

9 Oriënteren Een onderzoek is altijd een verzameling van kleinere onderzoeken. Je moet verschillende dingen onderzoeken. Dus ga je deelvragen stellen, die uiteraard verband houden met de hoofdvraag. De antwoorden op de deelvragen zullen je een globaal antwoord geven op de hoofdvraag. Wanneer we even een van bovenstaande vragen er uit pikken, dan kunnen we op basis hiervan deelvragen gaan stellen. Welke aanbieder van mobiele telefoons is de beste voor wie jonger is dan 25? Deelvragen zouden kunnen zijn: Welke aanbieders zijn er? Welk aanbod hebben de verschillende aanbieders voor wie jonger is dan 25 jaar? Hoe ziet het belgedrag er uit van min 25-jarigen? Stap 3: Noteren van de verwachtingen/formuleren van hypothesen Het is belangrijk dat je nadenkt over de te verwachten uitkomst van jullie onderzoek. Wat zou het antwoord zijn op jullie vragen. Je moet je verwachtingen duidelijk opschrijven want je moet namelijk aan het eind van jullie onderzoek ook duidelijk kunnen zeggen of de verwachting klopte of niet. Of m.a.w. stel een hypothese op voor iedere deelvraag. Dit geldt voornamelijk voor het 5 e en het zesde jaar.

10 Voorbereiden Stap 4: Stel een onderzoeksplan of werkplan op In een werkplan staat weergegeven hoe je tot het antwoord op je deelvragen denkt te komen. Dit is ook een voorbereiding op je verslag. Natuurlijk zul je niet alle delen van het werkplan hoeven te gebruiken. Het werkplan valt grofweg op te delen in volgende delen: 1 Algemeen Wie doet wat? Wie doet wat wanneer? Hoeveel tijd hebben jullie? Hoeveel tijd per persoon en per onderdeel hebben jullie? 2 Informatiebronnen Welke informatiebronnen ga je raadplegen? Welke kernwoorden ga je gebruiken om op zoek te gaan naar informatie? Bereid je goed voor, zodat je weet waar en hoe je gaat zoeken. Enerzijds zal je een literatuurstudie doen om informatie te bekomen. Anderzijds zal je zelf misschien zelf op onderzoek moeten gaan en een experiment uitvoeren of interviews afnemen. Er zijn verschillende soorten onderzoeksmethodes. Leraar geeft duidelijk de te volgen stappen aan. Leraar biedt een sjabloon aan waarbinnen de leerling de gestelde onderzoeksvraag behandelt. Je kan werken met een logboek waarin de leerling aangeeft welke taken hij wanneer uitvoert. Dit toont hij ter controle. De leerling werkt al zelfstandiger. Toch moet hij ook nu een stappenplan/werkplan bijhouden, eventueel in de vorm van een logboek. Groepswerk: Leerlingen verzamelen op zelfstandige wijze de informatie. Een stappenplan kan best worden aangeboden. Individueel werk: Volledig zelfstandig. Leerling kan eventueel gebruik maken van het aangereikte stappenplan in het 5de jaar. Stap 5: Gegevens verzamelen

11 Uitvoeren Soort onderzoek Omschrijving 1 2 Deskresearch Fieldresearch Verkennend onderzoek Beschrijvend onderzoek Verklarend onderzoek Hierbij ga je gegevens gebruiken die al voor andere doeleinden zijn verzameld en opgeslagen. Het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens waarvoor men zelf onderzoek moet verrichten. Bij dit soort onderzoek doet een onderzoeker vaak aan terreinverkenning. Bij dit onderzoek ga je beschrijven wie de klanten zijn, wat zij verwachten, wie de concurrenten zijn. Bij dit soort onderzoek wordt er gezocht naar een mogelijke verklaring voor een bepaalde beweging op de markt. De leerlingen krijgen de opdracht van de leraar om op een bepaalde manier te werk te gaan. De leraar geeft de voorgeschreven werkwijze. De leerlingen trachten zelfstandig aan de slag te gaan, maar de leraar begeleidt nog sterk. De leraar overloopt eventueel de stappen met de leerlingen. In groep gaan de leerlingen zelfstandig te werk. Individueel gaat de leerling te werk 3 Kwalitatief onderzoek Kwantitatief onderzoek Hier wordt slechts een beperkte groep mensen bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek bestaat meestal uit interviews of groepsdiscussies. Bij dit onderzoek ga je een grote groep mensen ondervragen via telefonische, schriftelijke of online vragenlijsten.

12 Uitvoeren Er zijn verschillende onderzoeksmethoden. We lichten er enkele toe. Literatuurstudie Dit kan onderzoek zijn door wetenschappelijke boeken en artikels te lezen, of door betrouwbare internetsites af te schuimen. Op deze manier vergaar je snel veel informatie. Observatie Hier gaat men de onderzoeksobjecten (personen bijvoorbeeld) waarnemen in een bepaalde situatie. Dit kan een natuurlijke omgeving zijn of een kunstmatige omgeving. Interview Een interview is eerder een kwalitatief onderzoek waarmee je dieper kan ingaan op de antwoorden van de respondent. Je kan een gestructureerd interview houden waarbij men zich houdt aan de vooraf opgestelde vragen. Of open interview waarbij men wel vragen voorbereid, maar deze niet noodzakelijk allemaal stelt en men op basis van de antwoorden van de respondent het verdere verloop bepaalt. De leerlingen krijgen de opdracht van de leraar om op een bepaalde manier te werk te gaan. De leraar geeft de voorgeschreven werkwijze. De enquête Dit is eerder een kwantitatieve vorm van onderzoek. Meestal zijn het gesloten vragen aangezien deze makkelijker te beantwoorden en te verwerken zijn. Enkele vraagvormen zijn: o Ja/Neen-vragen De leerlingen trachten zelfstandig aan de slag te gaan, maar de leraar begeleidt nog sterk. De leraar overloopt eventueel de stappen met de leerlingen. In groep gaan de leerlingen zelfstandig te werk. Individueel gaat de leerling te werk o Meerkeuzevragen o Schaalvragen o Vaak zal je meerdere methoden moeten combineren. Zo zal je misschien eerst een literatuuronderzoek moeten doen vooraleer je een enquête opstelt.

13 Uitvoeren o Frequentievragen o Open vragen Experiment Veldonderzoek Psychologische test De leerlingen krijgen de opdracht van de leraar om op een bepaalde manier te werk te gaan. De leraar geeft de voorgeschreven werkwijze. Simulatie Vaak zal je meerdere methoden moeten combineren. Zo zal je misschien eerst een literatuuronderzoek moeten doen vooraleer je een enquête opstelt. De leerlingen trachten zelfstandig aan de slag te gaan, maar de leraar begeleidt nog sterk. De leraar overloopt eventueel de stappen met de leerlingen. In groep gaan de leerlingen zelfstandig te werk. Individueel gaat de leerling te werk

14 Uitvoeren Stap 6: Verwerken van de gegevens Noteer wat van belang is. Maak berekeningen, ga op zoek naar gegevens, onderzoek verbanden enz. De bekomen resultaten moeten worden weergegeven in woorden, in een tabel, een grafiek, De leerlingen krijgen een voorbeeld (een sjabloon) van de leraar om op een bepaalde manier de gegevens weer te geven (tabel, grafiek, ). De leraar geeft aan op welke manier de leerlingen de gegevens moeten weergeven en doen dit dan ook zelfstandig. In groep gaan de leerlingen zelfstandig te de gegevens weergeven in tabel, grafiek Individueel gaat de leerling de resultaten weergeven.

15 Reflecteren Stap 7: Conclusie en verslag In deze laatste fase gaan we antwoord geven op de hoofdvraag en de deelvragen. Het is de bedoeling dat je hier een verslag of presentatie maakt van je onderzoeksvraag. Het verslag of de presentatie moeten aan de opgelegde voorwaarden voldoen. Er moeten conclusies getrokken en verbanden gezocht worden. Samen met de leraar gaan de leerlingen een conclusie trekken op basis van gegevens, waarnemingen of resultaten. Formuleer een besluit. Toets de hypothesen aan de bekomen resultaten. Onder begeleiding van de leraar gaan de leerlingen een conclusie trekken op basis van gegevens, waarnemingen of resultaten. Laat de leerlingen eerste zelf een besluit trekken. In groep trekken de leerlingen een besluit. De leerling trekt zelfstandig een conclusie op basis van gegevens, waarnemingen of resultaten. De leerling kan zijn/haar eigen mening weergeven.

16 Evalueren Evalueren Stap 8: Reflectie De leerlingen maken een zelfevaluatie, eventueel een peerevaluatie (bijv. in geval van groepswerk). Deze maakt deel uit van het terugkijkend reflecteren (weten over weten) op het hele proces. Hierbij dient enerzijds het eigen werk en anderzijds het werk dat de groep geleverd heeft geëvalueerd te worden. Hebben we een antwoord gekregen op onze deelvragen en onze hoofdvraag? Waren onze hypothesen correct? Daarnaast moet er ook over de aanpak gereflecteerd worden. Welke problemen hebben we ondervonden? Wat kunnen we beter doen volgende keer? Welke alternatieven zijn er? Klassikaal bespreken van de aanpak. Wat liep er mis? Wat kan beter? Is het verkregen resultaat het verwachte resultaat? Discussie over de aanpak. Is het verkregen resultaat het verwachte resultaat? Wat liep er eventueel mis? Discussie over de aanpak. Is het verkregen resultaat het verwachte resultaat? Wat liep er eventueel mis? De leerling is staat zijn/haar aanpak in vraag te stellen. Stap 9: Evaluatie Zowel het proces als het product kan door de leraar geëvalueerd worden. Dit kan op basis van duidelijke checklists en evaluatiecriteria? Maar aan de andere kant, kan dit ook beoordeeld worden door een jury (intern, dan wel extern).

17 Bron: M-VVKSO B02

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 5

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 5 Media en creativiteit Winter jaar vier Werkcollege 5 Kwartaaloverzicht winter Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Opbouw scriptie Keuze onderwerp Onderzoeksvraag en deelvragen Bespreken onderzoeksvragen

Nadere informatie

Onderzoeksvraag Uitkomst

Onderzoeksvraag Uitkomst Hoe doe je onderzoek? Hoewel er veel leuke boeken zijn geschreven over het doen van onderzoek (zie voor een lijstje de pdf op deze site) leer je onderzoeken niet uit een boekje! Als je onderzoek wilt doen

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Fysica 2 e graad: Impuls & Pulsar

Fysica 2 e graad: Impuls & Pulsar Fysica 2 e graad: Impuls & Pulsar Onderzoekend leren Voor een graadleerplan fysica van één wekelijkse lestijd (in de 2 de graad). Minimum 2 lestijden leerlingenexperimenten per schooljaar (4 u voor de

Nadere informatie

Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren.

Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren. Hoe voer ik een onderzoek uit? Een stappenplan om te helpen een onderzoek uit te voeren. Bij het doen van onderzoek onderscheid je vier fasen: 1 De fase van voorbereiding 2 De fase van uitvoering 3 De

Nadere informatie

Onderzoek doen 1. Algemene start

Onderzoek doen 1. Algemene start Onderzoek doen 1. Algemene start 1 Waar ga je onderzoek naar doen? Wat wil je dus te weten komen? Begin datum + tijd Klaar datum + tijd Oriënteren Voorbereiden Schrijf op: 1. Ik ga een onderzoek naar 2.

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan. A. De inleiding. Van: Voor:

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan. A. De inleiding. Van: Voor: Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan Van: Voor: A. De inleiding Wordt de aanleiding van het onderzoek duidelijk beschreven? Wordt er een beschrijving gemaakt

Nadere informatie

onvoldoende voldoende goed uitstekend 1 2 3 4 Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag.

onvoldoende voldoende goed uitstekend 1 2 3 4 Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag. Onderzoek Naam leerling:. Onderzoeksplan Er is een onderzoeksplan, maar de hoofdvraag is onduidelijk. Er is een onderzoeksplan, maar de deelvragen kunnen niet leiden tot een goed antwoord op de hoofdvraag.

Nadere informatie

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht.

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht. Beoordeling I: Het Plan van Aanpak (eerste versie) Datum: 1. Past het onderwerp in het profiel - aangeven bij welke vakken het werkstuk aansluit - zijn de vakken herkenbaar in het plan on ed Afspraken

Nadere informatie

Zappenonderzoek begeleiden en ontwerpen

Zappenonderzoek begeleiden en ontwerpen Zappenonderzoek begeleiden en ontwerpen Ondersteuning stap voor stap bij zelfstandig onderzoek doen door Henk Ankoné, SLO De uitgebreidere stappenplannen voor het doen van onderzoek gaan uit van ongeveer

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector Marktonderzoek kunt u prima inzetten om informatie te verzamelen over (mogelijke) markten, klanten of producten, maar bijvoorbeeld ook om de effectiviteit van

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011.

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011. Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011 Naam leerling: klas:. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Organisatie 4 2. De

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider gewenst.

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider gewenst. Beoordeling I: Het Plan van Aanpak (eerste versie) Datum: 1. Past het onderwerp in het profiel - aangeven bij welke vakken het werkstuk aansluit - zijn de vakken herkenbaar in het plan on ed Afspraken

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek

Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Hoofdstuk 7 Marktonderzoek Leerdoelen Uitleggen hoe belangrijk informatie is voor het bedrijf, om inzicht te krijgen in de markt. Het marketinginformatiesysteem definiëren en de onderdelen daarvan bespreken.

Nadere informatie

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi Inhoudsopgave Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker

Nadere informatie

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 1 Een onderzoeksmodel voor praktijkgericht juridisch onderzoek 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Begripsbepalingen

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

Project. Opmerking 1: De verschillende fasen van een project kunnen ondergebracht worden in het OVURschema (zie leerplannen talen)

Project. Opmerking 1: De verschillende fasen van een project kunnen ondergebracht worden in het OVURschema (zie leerplannen talen) Project 1 Fasen in een project 1. ONDERWERPSKEUZE 2. OMGAAN MET INFORMATIE 3. BRAINSTORM 4. PLANNING 5. UITVOERING A HET ONDERZOEK B SYNTHESE 6. PRESENTEREN 7. EVALUEREN 8. NAVERWERKING (SYSTEMATISEREN

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I

Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Leidraad bij het sjabloon onderzoeksvoorstel Masterscriptie Deel I Deze leidraad heeft tot doel om studenten uitleg te geven bij het opmaken van hun onderzoeksvoorstel voor de masterscriptie. Er wordt

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een profielwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een profielwerkstuk

Nadere informatie

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen TIPS VOOR ENQUÊTES 1. Opstellen van de enquête 1.1 Bepalen van het doel van de enquête Voor je een enquête opstelt denk je eerst na over wat je wil weten en waarom. Vermijd een te ruime omschrijving van

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO 201-201 Begeleider: Naam: Examennummer: Profielvak: Het profielwerkstuk is een onderdeel van het examendossier en wordt beoordeeld met een cijfer. Het is een

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink. Waar moet je rekening mee houden?

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink. Waar moet je rekening mee houden? Inhoud bijeenkomst 2 AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren Bron: Baarda,

Nadere informatie

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19 Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18 In de startblokken 19 STAP 1 Van interesse tot brainstormen over het onderwerp 29 Beschrijvende

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen 6-8 jaar Wetenschappelijk inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Magnetische eigenschappen van verschillende voorwerpen, intensiteit van een magnetisch vel. Beoogde leeftijdsgroep: Leerlingen van 8 jaar

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas

Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas Draaiboek voor de organisatie van een onderzoek m.b.v. bronnen in de klas Praktisch Beginsituatie Dit document is een mogelijk draaiboek voor de organisatie van een (beperkt) onderzoek. Het is zo algemeen

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 WAAROM ONDERZOEK? Onderzoek doen is een belangrijke wetenschappelijke vaardigheid. Tijdens de plusweek ga je leren hoe je dat moet doen. Je

Nadere informatie

ONDERZOEKSCOMPETENTIES

ONDERZOEKSCOMPETENTIES Naam: Nummer: JVR-Kollege Forumlaan 4 1020 Laken Klas: 4GR 4GL 4LA 4LB1 4LB2 2 e 3 e trimester ONDERZOEKSCOMPETENTIES KLASSIEKE TALEN TWEEDE GRAAD Lkr.: D. Cannaerts E. Duyck J. Thomas K. Van Bouchaute

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG. Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Begeleider: Beoordelaar:

Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG. Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Begeleider: Beoordelaar: Titelpagina ONDERZOEKSVERSLAG Namen: Klas/groep: Cursusjaar: Plaats en datum: Begeleider: Beoordelaar: Amsterdam, mei 15 Inhoud INHOUD... 2 VOORWOORD... 3 1. INLEIDING... 4 PROBLEEMSTELLING... 4 ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Leerlijn van de competentie Binnen een welomschreven

Leerlijn van de competentie Binnen een welomschreven Leerlijn van de competentie Binnen een welomschreven opdracht sociaal-wetenschappelijke en natuurwetenschappelijke onderwerpen onderzoeken (competentie 1) Tweede graad medeleerlingen en leeftijdgenoten)

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties (OC) in de 1e graad

Onderzoekscompetenties (OC) in de 1e graad Onderzoekscompetenties (OC) in de 1e graad Wat zijn OC's? Een eenvoudige definitie van OC is niet voorhanden. Op het internet vind je maar liefst 16 betekenissen voor 'onderzoek' en 31 voor 'competentie'!

Nadere informatie

Onderzoeksboekje. Klas: Namen:

Onderzoeksboekje. Klas: Namen: Onderzoeksboekje Klas: Namen: De onderdelen van de onderzoekscyclus: 1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten onderzoek 4. Uitvoeren onderzoek 5. Concluderen 6. Presenteren 7. Verdiepen/verbreden 2 Science

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Onderzoek doen

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Onderzoek doen Samenvatting Maatschappijwetenschappen Onderzoek doen Samenvatting door Lotte 2060 woorden 2 jaar geleden 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Maatschappijwetenschappen: onderzoek doen Hoofdstuk

Nadere informatie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Bijeenkomst afstudeerbegeleiders 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Doel deel II bijeenkomst vandaag Afstudeerbegeleiders zijn geinformeerd over inhoud Medmec jaar vier (scriptievaardigheden) Afstudeerbegeleiders

Nadere informatie

Bij het doen van een onderzoeksopdracht van welke aard ook- zijn de volgende onderdelen te onderscheiden :

Bij het doen van een onderzoeksopdracht van welke aard ook- zijn de volgende onderdelen te onderscheiden : Onderzoek Samenvatting: Het document is in te zetten om onderzoeksvaardigheden af te stemmen, en dan met name de vraagstelling, het soort onderzoek, de onderzoeksaanpak, en het gebruik van bronnen. Categorie:

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61729

Vaardigheden - Enquête vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61729 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61729 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt, in

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst door F. 1080 woorden 15 april 2016 9,1 2 keer beoordeeld Vak Anders Dit is onderzoek! 2.4 Steekproef Onderzoek met een kleine groep met de bedoeling

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in marketing en management Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Planning 10 Informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING In de tweede fase

Nadere informatie

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van vier verschillende fasen, te weten: 1. De voorbereidingsfase 2. De onderzoeksfase

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek In deze deelopdracht ga je het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek onderzoeken. Geerts en van Kralingen (2011) definiëren onderwijsconcept

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Logboek Mijn profielwerkstuk

Logboek Mijn profielwerkstuk Logboek Mijn profielwerkstuk naam: profiel: O Techniek O Zorg & welzijn O Economie O Landbouw Begeleider(s): belangrijke dag - Waar/uur Woensdag 12 december 2018 Presentatieavond 4T Albert Verweylaan 19.00-21.00

Nadere informatie

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties

Deel ; Conclusie. Handleiding scripties Deel ; Conclusie Als je klaar bent met het analyseren van de onderzoeksresultaten, kun je beginnen met het opstellen van de conclusie(s), de eventuele discussie en het eventuele advies. In dit deel ga

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN INHOUD Kwantitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Enquête Experiment Kwalitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Observatie Interview Kwaliteit van het onderzoek

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen 9/21/ Rian Aarts & Kitty Leuverink

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen 9/21/ Rian Aarts & Kitty Leuverink Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek! AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink 1 Inhoud bijeenkomst 2 Praktijkprobleem bespreken Onderzoeksdoel formuleren

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek! Inhoud bijeenkomst 2 Praktijkprobleem bespreken Onderzoeksdoel formuleren

Nadere informatie

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Onderzoeksplan Bernice Havermans 10016112 b.l.havermans@gmail.com Esmee Kramer 10012478 esmeeschiedam@hotmail.com Birgit Nieuwenburg 09035168 birgit-nieuwenburg@hotmail.com

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 23 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe komt het dat sommige mensen aardiger zijn dan anderen?

Nadere informatie

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels:

Stappen deelcijfer weging 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 10,0 totaalcijfer 10,0 Spelregels: Stappen deelcijfer weging 1 Onderzoeksvragen 10,0 6% 0,6 2 Hypothese 10,0 4% 0,4 3 Materiaal en methode 10,0 10% 1,0 4 Uitvoeren van het onderzoek en inleiding 10,0 30% 3,0 5 Verslaglegging 10,0 20% 2,0

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Voorbeelden 16 1.2.1 Leiden problemen in welbevinden tot voortijdig schoolverlaten? 16 1.2.2 Beter

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705 Vaardigheden - Enquête HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Vaardigheden - Enquête HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Inleiding Door het werken aan je sectorwerkstuk laat je zien dat je algemene vaardigheden voldoende beheerst. Met de algemene vaardigheden

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Praktijkboek CKV onderzoek, edumap.nl 1 Voorblad Inhoudsopgave, totaal pagina s inclusief 1 invulschema s Stappenplan voor CKV onderzoek

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

2017/18. Algemene gegevens. Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent:

2017/18. Algemene gegevens. Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent: 2017/18 Algemene gegevens Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent: 1 HET SECTORWERKSTUK Een van de onderdelen van het examen is het sectorwerkstuk. Hierin worden kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: Het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs: Stadium van het instructie model Oriëntatiefase

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A:

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: RESEARCH & DESIGN klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: Verwondering: het begin van wetenschap keuzeonderzoeken locatie Mariënburg, Leeuwarden Research & Design Project: Verwondering: het begin

Nadere informatie

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014 Meten van Resultaat Carine van Schie 22 april 2014 Outline 1 Onderzoek 2 Gedragsverandering 3 Resultaat en (effect) metingen 4 Vragenlijst 5 Observatie 6 Respondenten 7 Analyse Onderzoek: Wat wil je weten

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Rabobank Oss e.o. Marieke ****** Marlon ****** Avans Hogeschool s Hertogenbosch 2013. Kenniskring OABC K3 A

Onderzoeksplan. Rabobank Oss e.o. Marieke ****** Marlon ****** Avans Hogeschool s Hertogenbosch 2013. Kenniskring OABC K3 A Onderzoeksplan Rabobank Oss e.o. Marieke ****** Marlon ****** Kenniskring OABC K3 A Inhoudsopgave Inleiding Pag. 3 Aanleiding Pag. 4 Relevantie van het onderzoek - maatschappelijke relevantie - persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2016 2017 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Onderzoekend leren EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN. Onderzoekend leren EEN EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN

Onderzoekend leren EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN. Onderzoekend leren EEN EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN Onderzoekend leren EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN Onderzoekend leren EEN EEN STAPPENPLAN VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN Bas van Bas Lanen van Lanen Cyrilla Cyrilla van der van Donk der Donk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Help! Ik moet op onderzoek!

Help! Ik moet op onderzoek! Help! Ik moet op onderzoek! SETOC realiseren in SO. Jan Gilté Basispatroon Op basis van informatie waarover je beschikt en die je afweegt, keuzes maken en beslissingen nemen. Onderzoek: wat?? Onderzoek

Nadere informatie

Naar een valide, betrouwbare, transparante, haalbare leerlingenevaluatie in 4 stappen. Stap 1

Naar een valide, betrouwbare, transparante, haalbare leerlingenevaluatie in 4 stappen. Stap 1 Naar een valide, betrouwbare, transparante, haalbare leerlingenevaluatie in 4 stappen Stap 1 EVALUATIE IS EEN ONDERDEEL VAN HET LEERPROCES. VOLGENDE ACTIVITEITEN GAAN EVALUEREN VOORAF: 1 JE LEEST DE LEERPLAN

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Handelingsadvies Proces zichtbaar maken

Handelingsadvies Proces zichtbaar maken Handelingsadvies Proces zichtbaar maken Dit handelingsadvies kan gebruikt worden door docenten om het proces van de leerlingen zichtbaar te maken bij de leerlingen. Om het proces zichtbaar te maken is

Nadere informatie

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08 Scriptiegroep Bijeenkomst 08 Inhoudselementen van een scriptie Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Bronnenonderzoek Afstudeerproject Conclusie Samenvatting Literatuurlijst Bijlagen Inhoudsopgave Routekaart

Nadere informatie

BEOORDELEN VAN GEÏNTEGREERDE WISKUNDIGE ACTIVITEITEN

BEOORDELEN VAN GEÏNTEGREERDE WISKUNDIGE ACTIVITEITEN BEOORDELEN VAN GEÏNTEGREERDE WISKUNDIGE ACTIVITEITEN PROGRAMMA Inleiding GWA: gezonde voeding Toetsen van GWA gezonde voeding Achtergronden van toetsen Beoordelen in de praktijk Verbeteren en veranderen

Nadere informatie

JE WEG VINDEN IN ONDERZOEK

JE WEG VINDEN IN ONDERZOEK 1 2 JE WEG VINDEN IN ONDERZOEK Onderzoek doen kan veel betekenen: - een samenvatting van een boek maken, - voor literatuur een schrijver bestuderen, - een land voor aardrijkskunde bespreken, - een natuurkundeproef

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel

Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel Beoordelingsmodel bij een PWS binnen het natuurprofiel Beoordelingsmoment 1 Oriënteren GO / NO GO Motivatie Onvoldoende: No go Voldoende 15 Goed 20 Zeer goed 25 Willen de leerlingen door in de huidige

Nadere informatie

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria Management, finance en recht Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria De verwarring voorbij Naar hernieuwd zelfvertrouwen Congres Praktijkgericht onderzoek in het HBO Amersfoort, 11 december 2012

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 Schooljaar 2015-2016 E-mail: ka.wetteren@g-o.be atheneum@campuskompas.be Website: www.campuskompas.be/atheneum Scholengroep Schelde Dender

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum ONDERZOEK DOEN HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl Naam Datum Onderzoeksvragen; uw keuze voor deze workshop Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen onderzoek doen en gedocumenteerd schrijven? Welke

Nadere informatie