1. Beschrijving Programmaonderdeel Communicatieve Vaardigheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Beschrijving Programmaonderdeel Communicatieve Vaardigheden"

Transcriptie

1 1. Beschrijving Programmaonderdeel Communicatieve Vaardigheden SIS-code EC s en studiebelastinguren 28 studiebelastinguren Deze BPO geldt voor M&S Studiejaar , semester 1, blok Waarom krijg ik training in diepte- interviewen en presenteren? In dit blok van jaar 2 staat Marktonderzoek centraal in het project. Marktonderzoek geeft vorm en richting aan marketingbeleid en is om deze reden een belangrijk onderdeel in de opleiding. Het biedt een belangrijke ondersteuning bij het schrijven van marketingplannen en/of -beleid. Aan het eind van dit blok ben je in staat om op basis van diepte-interviews inzichten te verzamelen die noodzakelijk zijn bij het maken van marketingplannen.

2 In het project voert de student voor het Lectoraat Online Ondernemen een deelonderzoek uit binnen het overkoepelende onderzoek de winkelstraat als onderneming. Dit zal resulteren in een onderzoeksrapport (voor het project). Om aan de benodigde data te komen zal de student dit blok een diepte-interview houden met iemand uit het betreffende winkelgebied. Verkregen informatie uit deze interviews kan hij/zij gebruiken als verdieping op de enquête-uitkomsten, het interpreteren van gegevens en voor het opstellen van het onderzoeksrapport. Daarnaast zal de student zijn bevindingen en conclusies presenteren in de vorm van een posterpresentatie/infographic in de office. Bij Communicatieve Vaardigheden staan we om deze redenen in dit blok stil bij de vaardigheden diepte-interviewen en presenteren Welke onderwerpen komen aan bod? Tijdens dit programmaonderdeel staan de vaardigheden diepteinterviewen en presenteren centraal. Onderwerpen die aan bod zullen komen, zijn: Interviewschema, structuur, vraagsoorten, oefenen met openen en afsluiten, LSD-techniek en doorvragen en metacommuniceren. Daarnaast komen het opstellen van een poster-

3 presentatie/infographic en mondelinge presentatievaardigheden aan bod Waarom staat het op het programma? De vaardigheden diepte-interviewen en presenteren hangen samen met de CE competentie 10 - Interpersoonlijk; de directe communicatie met de partijen in het commerciële werkveld. Om aan de benodigde data te komen is het van belang mensen uit het veld te spreken. Daarnaast dien je het marktonderzoek en onderzoeksrapport over te brengen op de externe partij middels een overtuigende (poster)presentatie, zowel op schrift als mondeling. In jaar 1 zijn de basisvaardigheden van het interviewen en presenteren behandeld, deze module is daarop een vervolg. In dit blok gaat het er echt om dat je leert een diepteinterview af te nemen en specifiek in de vorm van een infographic leert presenteren Waarom krijg ik het juist nú? Dit programmaonderdeel hoort bij het blok Marktonderzoek. In dit blok voer je in de office een marktonderzoek uit. Om aan je onderzoeksdata te komen zul je naast kwantitatief onderzoek ook kwalitatief onderzoek verrichten door middel van het houden van een diepte-interview. In de kennislijn en het project wordt aandacht besteed aan onderzoeksvaardigheden en het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek en de status van en vereisten aan diepte-interviews binnen een totaal marktonderzoek. Bij communicatieve vaardigheden gaat het om de vaardigheid van het daadwerkelijk uitvoeren van een diepte-interview en het presenteren van de uitkomsten van een onderzoek. Bij de beoordeling van het onderzoeksrapport in de office zal worden meegenomen of jullie de uitkomsten van de interviews zichtbaar hebben verwerkt in de onderzoeksresultaten. Bij de office wordt uitleg gegeven over wat een infographic is en waar een goede infographic op hoofdlijnen aan moet voldoen. Bij communicatieve vaardigheden staan de argumentatielijn (de kern van de boodschap naar voren laten komen) en de mondelinge toelichting op de infographic centraal Hoe ziet het programma er uit? Contacturen Communicatieve Vaardigheden Werkvorm: Trainingen Tijden Week 2-6: 3x3 uur in halve groepen Toets Lesweek 8: interviewschema, -verslag, audiofragmenten uit het te houden diepte-interview en een reflectieverslag daarover Herkansing: Lesweek 9 (enkel voor zieken of BO-gevallen via de decaan)

4 Overall herkansing eind blok 4 indien de student gemiddeld geen 5.5 of hoger heeft behaald voor CV blok 1 t/m 4. Informatie toets Diepte- interview: je dient individueel een diepte-interview te houden met iemand uit het winkelgebied. Te denken valt aan een diepte-interview met een persoon uit de winkelende doelgroep. De student moet middels bewijslast kunnen aantonen dat het interview daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Je bereidt dit interview voor in de vorm van een interviewschema, je werkt een volledig interviewverslag uit, je levert enkele audio fragmenten aan en schrijft op basis daarvan een kritische reflectie over jouw interviewvaardigheden. Infographic / presenteren: dit wordt getoetst in de office. Studenten leveren hun infographic daar in en presenteren deze. Bij CV ga je aan de slag met de voorbereiding hierop en zal je feedback ontvangen t.b.v. deze toets. In dit blokboek vind je wel de criteria waarop zal worden getoetst. De toetsen Communicatieve Vaardigheden van blokken 1 tot en met 4 tellen voor 90% mee in het overall cijfer van Communicatieve Vaardigheden jaar 2. De Hogeschooltaaltoets telt voor 10% mee (zie beschrijving Hogeschooltaal). Binnen de 90% tellen de deelcijfers per blok elk voor 25% mee. Als je overall geen 5,5 hebt voor de blokken 1 tot en met 4, moet je aan het eind van het jaar een overall herkansing doen. Jouw docent CV zal jouw hierover t.z.t. nader informeren.

5 2. Hogeschooltaal 2.1. Waarom krijg ik Certificering op C1- niveau Nederlandse spelling en stijl? Om een succesvolle carrière als commercieel econoom op te bouwen moet je je foutloos mondeling en schriftelijk kunnen uitdrukken op C1-niveau (= startniveau universiteit). Dat gaat niet van de een op andere dag, dus daar werk je je hele studietijd aan. Je afstudeerscriptie is daarbij je meesterproef. Je hebt het eerste jaar het programma B2 gevolgd van Hogeschooltaal.nl, waarvoor je zelf een licentie hebt aangevraagd. Aan het einde van het eerste jaar heb je het eerste, door de Nederlandse Taalunie erkende, certificaat gehaald. In het tweede jaar certificeer je je met dezelfde licentie van Hogeschooltaal.nl (de licentie geeft je vijf jaar toegang tot je account) op C1- niveau Welke onderwerpen komen aan bod? Je werkt zelfstandig verder aan het programma van Hogeschooltaal.nl door oefeningen te doen in het ict-programma dat voor jou op maat gemaakt is Waarom staat het op het programma? Mondelinge en schriftelijke vaardigheden hangen samen met de CE competentie 10 - Interpersoonlijk; de directe communicatie met de partijen in het commerciële werkveld Waarom krijg ik het juist nú? Hoe sneller je de zwakke plekken in je mondelinge en schriftelijke taalgebruik opspoort, hoe beter de hulp die je kan worden aangeboden. Het Hogeschooltaal-programma (met een app voor op je mobiel) geeft je daar in principe voldoende ondersteuning bij. De docent Communicatieve Vaardigheden monitort je voortgang en inzet en roept je op voor een gesprek als je onvoldoende presteert. Ook alle andere docenten van het tweede jaar zullen je - als je schrijf- of spelfouten maakt - daarop wijzen en je zo mogelijk corrigeren. Een docent kan besluiten je werk niet na te kijken als het te veel spel- en stijlfouten laat zien. Verwacht je problemen die je niet met behulp van het programma kunt oplossen? Meld je dan snel bij taalspreekuur.dem@hva.nl, die kunnen je op individueel niveau verder helpen.

6 2.5. Hoe ziet het programma er uit? Contacturen Communicatieve Vaardigheden Werkvorm Individuele ict-training Consults op individuele afspraak 2.6. Hoe ziet de toetsing van Hogeschooltaal eruit? Toetsing vindt plaats eind blok 2 (1 e kans) en eind blok 4 (herkansing). De Hogeschooltaaltoets telt voor 10% mee in het overall cijfer van Communicatieve Vaardigheden jaar 2. Je moet hiervoor minimaal een 5,5 hebben behaald om het eindcijfer en de 4 studiepunten voor Communicatieve Vaardigheden jaar 2 toegekend te krijgen. Planning Trainingen Communicatieve Vaardigheden Lesweek Training 1 Training 2 Training 3 Interviewschema, - structuur, vraagsoorten. Oefenen met openen en afsluiten. LSD-techniek. Metacommuniceren. Analyseren van en oefenen met materiaal. Presentatievaardighede n, opstellen en mondeling toelichten van een infographic Inleveren toets: interviewschema, -verslag van het interview, fragmenten uit het te houden diepte-interview voor het project en schriftelijke reflectie daarop Aanwezigheid, deelname en huiswerkopdrachten Van jou wordt een actieve deelname verwacht. Je dient goed voorbereid en op tijd naar de trainingen te komen. Hieronder kun je het huiswerk terugvinden dat je voor iedere training dient te maken. HUISWERK VOOR TRAINING 1 (LESWEEK 2): Lezen van studiemateriaal op FBF en het analyseren van een diepteinterview. Tijdsindicatie min. voorwerk. Kijkopdracht: (tot min. 30)

7 Huiswerkopdracht: Maak een interviewschema van dit diepte-interview met Matthijs van Nieuwkerk. Geef in het schema minimaal 2 verdiepende fragmenten weer die je hebt gevonden met tijdsaanduiding. Analyseer/beschrijf concreet wat de interviewer precies doet om de verdiepende momenten te laten ontstaan. I = interviewer G = geinterviewde Geef tot slot aan wat de interviewer volgens jou goed/niet goed doet in het interview a.d.h.v. tips en tops. HUISWERK VOOR TRAINING 2 (LESWEEK 4): Houd je eerste diepte-interview. Bereid het interview grondig voor minimaal 1 a 2 uur. Maak audio/video-opnames van dit interview. Neem het gespreksschema, het gespreksverslag en een top 3 oké / top 3 kan-beter mee naar training 2. HUISWERK VOOR TRAINING 3 (LESWEEK 6): Zoek 2-3 goede infographics op op internet en neem deze mee naar de les Analyseer de volgende youtube-filmpjes. Wat valt op aan presentatietechnieken? Wat vind je goed? Wat vind je minder goed? Denk aan de vaardigheden die je reeds hebt geleerd in jaar 1. (Martin Luther King) (Herman de Schermman ) (Hans Teeuwen) 2.7. Wat kan ik als ik het onderdeel met succes heb afgerond? Leerdoelen 2x TR Diepte- interview Je kunt structuur aanbrengen in het diepte-interview (en -schema). Je bent op de hoogte van verschillende vraagsoorten. Je kunt het diepte-interview professioneel beginnen en afsluiten. Je kan luisteren, samenvatten en doorvragen accuraat inzetten. Je kent de valkuilen van interviewen. Je bent je bewust van je non-verbale gedrag. Je kunt reflecteren op je eigen interviewvaardigheden. Lesdoelen 1x TR Presentatievaardigheden Je neemt kennis van de verschillende presentatievormen. Je kunt voor een presentatie een spreekschema opstellen volgens de tell, tell, tell-methode. Je weet welke onderwerpen aan bod komen in inleiding, kern en slot van een presentatie. Je kunt de presentatie met stemgebruik en lichaamshouding ondersteunen. Je kunt de presentatie functioneel ondersteunen in de vorm van een infographic

8 Je kunt in een infographic de belangrijkste informatie en kern van de boodschap uit het marktonderzoek overbrengen Je kunt vragen over de infographic steekhoudend beantwoorden

9 2.8. Welke opdrachten of toetsen moet ik doen en wat moet ik daarvoor kennen? Precondities toets diepte- interviewen: Interviewschema, -verslag en reflectie aanleveren bij geluidsfragmenten (max. 4 A4 aan tekst: voorzien van voorblad, paginanummers, inleiding, uitgeschreven fragmenten). De geluidsfragmenten zijn op tijd ingeleverd, voorzien van naam, klas, datum etc. Beoordelingscriteria Het interviewschema is aangeleverd bij de geluidsfragmenten (toelichting op onderwerp, respondent, doel van het interview, inleiding, middenstuk en slot zijn uitgeschreven). Er is een volledig interviewvers;lag bijgevoegd Een professionele opening van het diepte-interview (doel, duur, opbouw/structuur, omgangsvormen, verwerking uitkomsten). (geluidsfragment 1) Voorbeelden van gesprekstechnieken horende bij het diepteinterview (iemand op zijn gemak stellen, open vragen stellen, niet invullen, stiltes laten vallen). (geluidsfragment 2) Luisteren, samenvatten, doorvragen toegepast. (geluidsfragment 3) Adequate afronding/eindsamenvatting van het diepte-interview (eventueel korte samenvatting, herhaling procedure, bedanken). (geluidsfragment 4) Geschreven reflectie op de interviewvaardigheden (uitgewerkte tekst van het interview betreffende LSD, valkuilen, en reflectie op non-verbaal gedrag). weging 15 V/NV %

10 Rubrick: Diepte- interview beoordelingsformulier Naam student (klas):... Studentnummer:... Naam docent:... Toetsdatum:... Zwak Gemiddeld Excellen t 1. Er is structuur aangebracht in het interviewschema (toelichting keuze respondent en doel, opening, kern met voorbeeldvragen en slot. Bijbehorende tekst is uitgeschreven). = 15% Het diepte-interview wordt op professionele wijze geopend (doel, duur, opbouw/structuur, omgangsvormen, verwerking uitkomsten) = 10% Voorbeelden van gesprekstechnieken horende bij het diepte-interview (iemand op zijn gemak stellen, open vragen stellen, niet invullen, stiltes laten vallen). = 20% Luisteren, samenvatten, doorvragen worden toegepast. = 20% Het diepte-interview wordt op professionele wijze afgerond (eventueel korte samenvatting, herhaling procedure, bedanken). = 10% Reflectie op interviewvaardigheden (goede en ontwikkelpunten - uitgewerkte tekst van het interview betreffende LSD, valkuilen, en reflectie op non-verbaal gedrag ). = 25% EINDCIJFER: percentages 6 beoordelingscriteria berekenen Criteria toets infographic/presenteren (LET OP: wordt getoetst in de office, niet binnen CV) Precondities: De Infographic is elektronisch ingeleverd bij het marktonderzoeksrapport Je hebt een hardcopy versie van de infographic ingeleverd Beoordelingscriteria De infographic heeft een professionele uitstraling De infographic geeft de kern van de uitkomsten van het marktonderzoek weer (argumentatie en boodschap zijn helder) Je kunt de infographic kort en bondig mondeling toelichten Je kunt vragen over de infographic steekhoudend beantwoorden

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

A. Student is actief met studievoortgang bezig geweest Voorwaardelijk

A. Student is actief met studievoortgang bezig geweest Voorwaardelijk Beoordelingsformulier SEMESTER 2 - Personal Branding Naam student (klas): Sjors Hardholt Studentnummer: 500665994 Naam docent: Francis erheul Toetsdatum: 26-5-16 Criterium Score Het eindportfolio jaar

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Marketing met Interactieve Media

Marketing met Interactieve Media HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Marketing met Interactieve Media CDMMIM01-1 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE

Nadere informatie

Gesprekstechnieken. Kristiaan Van Calster; Kristof Stappers

Gesprekstechnieken. Kristiaan Van Calster; Kristof Stappers MODULE Gesprekstechnieken Afstudeerrichting: Assistent in de Psychologie Code: 9181 Academiejaar: vanaf 2013-2014 Type: Kernmodule Niveau: inleidend Periode binnen het modeltraject: semester 2 Start binnen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent Naam student: Studentnummer: Klas: SLC coach: Stageperiode leerjaar 1: Code kwartaal 3: OVKKPB01P1 Code

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo Profielwerkstuk Kandinsky College locatie Jorismavo schooljaar 2018-2019 1 Wat is het profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over het door jou gekozen profiel. In

Nadere informatie

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6 Studiewijzer BACHELOR OPLEIDING KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Vak : Afstudeerproject BSc KI Opleiding : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : 2015-2016 semester 2, periode 5 en

Nadere informatie

Toetsregeling Praktijk en Principes van de Geneeskunde, eerste semester (MED-B1PPGSE1)

Toetsregeling Praktijk en Principes van de Geneeskunde, eerste semester (MED-B1PPGSE1) Toetsregeling Praktijk en Principes van de Geneeskunde, eerste semester (MED-B1PPGSE1) Bacheloropleiding Geneeskunde Radboudumc Deze regeling is van kracht vanaf 1 september 2018. 1. Begripsbepaling Het

Nadere informatie

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld.

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Innovatieve Techniek Inleiding Innovatieve Techniek is een vak waarbij je een brede oriëntatie op techniek krijgen. Je werkt in de vorm van modules en projecten,

Nadere informatie

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoek binnen de opleiding CE Aandacht door de tijd heen heel verschillend Van een paar credits voor de hele

Nadere informatie

Logboek Mijn profielwerkstuk

Logboek Mijn profielwerkstuk Logboek Mijn profielwerkstuk naam: profiel: O Techniek O Zorg & welzijn O Economie O Landbouw Begeleider(s): belangrijke dag - Waar/uur Woensdag 12 december 2018 Presentatieavond 4T Albert Verweylaan 19.00-21.00

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 4 2018-2019 Programma en doel Op de agenda vandaag: Inwerkbijeenkomst Non-verbale communicatie Hoe breng je iets over aan de groep? Intervisie voorbereiding

Nadere informatie

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct Titel Onderwijseenheid (OWE) Code OWE Eigenaar OWE Communicatie voor juristen COJE 1 Opleiding HBO-Rechten 2 Doelgroep: variant(en) VT / DT / DU / EL mevrouw drs. D. van der Wagen E-learning Cluster A-cluster

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Verzorging

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Verzorging PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017 Vak: Verzorging Het vak verzorging bereidt je voor op dienstverlenende en verzorgende beroepen. Het werken met mensen staat centraal. Je werkt aan zowel praktijk-

Nadere informatie

Jaar 1 Studiejaar 2015-2016

Jaar 1 Studiejaar 2015-2016 Jaar 1 Studiejaar 2015-2016 Handleiding Zorgstage MHVPOR04P1 Opleiding BMH Auteur: Caroline van Asten 2 Opleiding Bachelor medische Hulpverlening Vierjarige opleiding in het Nederlands Medisch hulpverleners

Nadere informatie

Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider

Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider Het Euretco Leiderschapspracticum: van ondernemer naar inspirerend leider In het nieuwe retailen staat de P van people centraal. Meer dan je collectie en je winkeluitstraling zorgen de mensen in je organisatie

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

De module in onderdelen Totaal 18 studiepunten = 504 uur.

De module in onderdelen Totaal 18 studiepunten = 504 uur. Module 1.04 Analyse en duiding van de horoscoop 1. Doelstelling 1.04 Analyse en duiding van de horoscoop Kerncompetentie Succescriteria Proces Resultaat De student is in staat de horoscoop op de juiste

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Bijlage 2-9. Richtlijnen voor de prestatie

Bijlage 2-9. Richtlijnen voor de prestatie Bijlage 2-9 Richtlijnen voor de prestatie Inleiding Tijdens de stage leveren studenten in feite voortdurend prestaties. Ze doen dingen die (nog) geen dagelijkse routine zijn, waar wilskracht en overtuiging

Nadere informatie

PRAKTIJKOPDRACHT 1 DOelgroepanalyse

PRAKTIJKOPDRACHT 1 DOelgroepanalyse PRAKTIJKOPDRACHT 1 DOelgroepanalyse SOCIAAL WERK Sociaal werk Student: Studentennummer: Klas: Stagebegeleider: SLB er: KD Sociaal Werk Crebo 23185 Afname periode leerjaar 1 periode 2 WERKPROCES P2-K1-W1:

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 6 2018-2019 Welkom Antwoord op de vraag: ik ben een goede BIO omdat.. Uitdaging: iets anders noemen over jezelf waarin jij uitblinkt als BIO dan de

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 2 2018-2019 Programma Het individuele coach gesprek Houding, kennis, vaardigheden Oefenen gesprek Pauze Mondeling feedback geven (en ontvangen) Digitaal

Nadere informatie

Cursus. Netwerk versterken

Cursus. Netwerk versterken Cursus Netwerk versterken Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Lieke Helmes Inhoudelijke redactie: Agnes Schouten Titel: Netwerk versterken ISBN:

Nadere informatie

JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP (Praktijkvaardigheden) JUVE1AM (Mediatheektraining)

JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP (Praktijkvaardigheden) JUVE1AM (Mediatheektraining) Algemene informatie Titel OWE Code OWE Onderdelen Eigenaar OWE Opleiding Juridische en JUVE JUVE1AR (Juridische Vaardigheden) JUVE1AP () JUVE1AM (Mediatheektraining) JUVE: mevrouw mr. M. le Fèbre HBO-Rechten

Nadere informatie

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training Assessoren en EVC-begeleiders training 19 februari 2009 en 15 januari 2010 Desirée Joosten-ten Brinke, CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel training Aan het einde van deze training weten de deelnemers:

Nadere informatie

Marketing Basics 1e semester Propedeuse CE

Marketing Basics 1e semester Propedeuse CE Marketing Basics 1e semester Propedeuse CE Studiehandleiding 2015-2016 Quick reader Opleiding Commerciële Economie (CE) Deeltijd Auteur Lex van Hoogstraten Opleidingsmanager Hans Seubring-Vierveyzer Semesterverantwoordelijke

Nadere informatie

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces?

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Formatief evalueren 12 juni 2017, vmbo examenfestival Judith Gulikers, educatie en competentiestudent, Wageningen universiteit Take home messages In een

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen Pre-Academisch Onderwijs Ontwikkelingslijnen en leerdoelen LEERDOELEN PER ONTWIKKELINGSLIJN Ontwikkelingslijn 1: De leerling ontwikkelt een wetenschappelijke houding 1.1 De leerling ontwikkelt een kritische

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

Voor SE-3 (in de derde SE-periode van het jaar) schrijf je een uiteenzetting aan de hand van documentatie die door de docent is gebundeld.

Voor SE-3 (in de derde SE-periode van het jaar) schrijf je een uiteenzetting aan de hand van documentatie die door de docent is gebundeld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2018 Vak: Nederlandse taal en literatuur 2 f vwo Inleiding Voor het vak Nederlands ben je bezig met de onderdelen taalvaardigheid, taalkunde en literatuuronderwijs.

Nadere informatie

BA scriptiereglement Religiewetenschappen

BA scriptiereglement Religiewetenschappen Faculteit der Geesteswetenschappen Kloveniersburgwal 48 BA Religiewetenschappen 1012 CX Amsterdam BA scriptiereglement Religiewetenschappen Preambule De bachelorproef bestaat bij de opleiding Religiewetenschappen

Nadere informatie

PTA Basis 2015-2016. Inhoud

PTA Basis 2015-2016. Inhoud PTA Basis 2015-2016 Inhoud Maatschappijleer... 2 Kunstvakken 1... Biologie... 5 Engels... 6 Geschiedenis... 9 Wiskunde... 10 Nederlands... 12 Zorg en Welzijn... 1 Lichamelijke Opvoeding... 16 Maatschappijleer

Nadere informatie

Toetsing Let op! Belangrijke data:

Toetsing Let op! Belangrijke data: Toetsing De toetsing voor dit leerarrangement Praktijkgericht Onderzoek LA5-jaar 1, bestaat uit twee onderdelen: 1. Een (schriftelijke) onderzoeksopzet; 2. Een (mondelinge) presentatie van (de kern van)

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

mevrouw drs. D. van der Wagen Rechtsvinding van straf- en procesrecht Beschrijving en doel van dit beroepsproduct

mevrouw drs. D. van der Wagen Rechtsvinding van straf- en procesrecht Beschrijving en doel van dit beroepsproduct Titel Onderwijseenheid (OWE) Code OWE Eigenaar OWE Juridisch argumenteren JDD 1 Opleiding HBO-Rechten 2 Doelgroep: variant(en) VT / DT / DU / EL mevrouw drs. D. van der Wagen E-learning Cluster C-, D-

Nadere informatie

Toetsregeling Vaardigheden B1.1

Toetsregeling Vaardigheden B1.1 Toetsregeling Vaardigheden B1.1 Bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen Radboudumc Deze regeling is van kracht vanaf 31 augustus 2015. 1) Begripsbepaling Het tentamen Vaardigheden B1.1 maakt deel uit

Nadere informatie

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID studiejaar 2013-2014 Naam student Studentnummer Titel AOD Datum 1 Competenties

Nadere informatie

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces?

Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Hoe gebruik je het schoolexamen in het leerproces? Formatief evalueren 22 maart 2018 Judith Gulikers, education and learning sciences, Wageningen universiteit Take home messages In een (SE-)toets zit een

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID Kwalificatieprofiel : Sign Specialist Uitstroom: Naam: Crebocode: 91541/91542 Klas: Leerweg / Niveau: BOL/niveau 4 Kerntaak: 4: Voert projectleiding uit Cohort: 2014-2017 Werkproces: 4.1-4.2-4.3-4.4-4.5

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl

Portfoliobegeleiding. Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Portfoliobegeleiding Roland Leenaarts Roland@fluitendnaarjewerk.nl Agenda Welkom Kennismaking Uitleg bijeenkomst Werkplekleren Inhoud portfolio Portfolio-opdrachten Eindkwalificaties Reflectie op de kernopgaven

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Modulebeschrijving FINSLC0106

Modulebeschrijving FINSLC0106 Modulebeschrijving FINSLC0106 Naam module FINSLC0106 (onderdeel van stagenorm jaar 3 voor de BE-studenten) Vakgebied(en) Studieloopbaancoaching Studiepunten 1 EC (wordt in blok 4 uitgekeerd voor de AC-,

Nadere informatie

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam Datum 10-9-2015 Contactpersoon J.J.B.Turpijn@uva.nl Bijlagen Beoordelingsformulier

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 HEALTH LEISURE APPEARANCE FOOD HUMAN MOVEMENT LIVING Pagina Stagegids 3 INHOUDSOPGAVE Pagina 4 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 10 Pagina 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL 1 Wiskunde Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 5 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen Meesterproef Dienstverlening & Commercie Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werkomschrijvingen... 4 Algemene eisen... 4 Specifieke eisen... 5 Handel & Administratie...

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

DEM Toets Beoordelingsformulier

DEM Toets Beoordelingsformulier Toets Beoordelingsrapport Algehele Conclusies Naam van het vak: Opleiding: Sterke punten: Aandachtspunten: Aanbeveling(en): Beoordeeld door: Datum: 1 Bijlage: Kopie van de Vakbeschrijving (BOE) / (BPO)

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI

HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Inleiding Ontwerpen CMTONT01-1 Aantal studiepunten: 2 Modulebeheerder: Rob Zoeteweij Modulebeschrijving 3 1. Algemene omschrijving 4 1.1. Inleiding 4 1.2. Relatie met andere

Nadere informatie

Bij het maken van uw eerste portfolioschema gaat u volgens onderstaand stappenplan te werk. Lees het complete plan door voordat u aan de slag gaat.

Bij het maken van uw eerste portfolioschema gaat u volgens onderstaand stappenplan te werk. Lees het complete plan door voordat u aan de slag gaat. Portfoliostappenplan Dit praktische stappenplan heeft als doel om studenten te ondersteunen bij het ordenen en samenstellen van het portfolio. Voor het ontwikkelen van een portfolio staan veel studie-uren

Nadere informatie

De module in onderdelen

De module in onderdelen Module 1.02 Basiskennis astrologie Doelstelling 1.02 Basiskennis en basisduiding van een horoscoop Kerncompetentie Succescriteria Proces Resultaat De student is in staat op grond van zijn kennis van de

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS)

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Inleiding Tijdens de stage zijn er zeven leerondersteuningsbijeenkomsten (LOS-bijeenkomsten). Het onderwijs

Nadere informatie

Studiewijzer Natuur en techniek OA2 P

Studiewijzer Natuur en techniek OA2 P Studiewijzer Natuur en techniek OA2 P3 2014-2015 Inleiding en verantwoording In de lessen Natuur en techniek leer je tot conclusie te komen door onderzoek en experimenteren. Dit veronderstelt een nieuwsgierige

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V18.03.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Wordt de peer assessment schriftelijk en/of mondeling gegeven aan de student met betrekking tot feedback en eventueel de beoordeling?

Wordt de peer assessment schriftelijk en/of mondeling gegeven aan de student met betrekking tot feedback en eventueel de beoordeling? Organisatie peer-, co- of self-assessment Wat verwacht je van de studenten? Het moet voor de studenten duidelijk zijn wat je van ze verwacht. Het is belangrijk dat je duidelijk omschrijft wat de bedoeling

Nadere informatie

Certificering voor trainers. Algemene informatie over het certificeringstraject... 2 Gang van zaken tijdens het certificeringstraject...

Certificering voor trainers. Algemene informatie over het certificeringstraject... 2 Gang van zaken tijdens het certificeringstraject... Certificering voor trainers Algemene informatie over het certificeringstraject... 2 Gang van zaken tijdens het certificeringstraject... 4 1 Algemene informatie over het certificeringstraject Heb je de

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2014-2015. VMBO KB leerjaar 4. Atlas College, locatie De Triade

Programma van toetsing en afsluiting 2014-2015. VMBO KB leerjaar 4. Atlas College, locatie De Triade 2014-2015 VMBO KB leerjaar 4 Atlas College, locatie De Triade Vak:Nederlandse taal Inleiding Schoolexamens Handelingsdelen Toetsen Deeltoets Blok 1 45 min Schriftelijk Toets HK Eindtoets Blok 1 45 min

Nadere informatie

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V18.03.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Examenprogramma Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Leesvaardigheid Domein B Mondelinge taalvaardigheid Domein

Nadere informatie

Module H4-2 DE TIJD VAN GRIEKEN EN ROMEINEN (OVERZICHT EN KENMERKEN).

Module H4-2 DE TIJD VAN GRIEKEN EN ROMEINEN (OVERZICHT EN KENMERKEN). Module H4-2 DE TIJD VAN GRIEKEN EN ROMEINEN (OVERZICHT EN KENMERKEN). WERKSCHEMA (alle leerroutes) 2 lesweken Onderdeel van toets T1 in toetsweek 1 Alle informatie over deze module vind je hier: Jouw docent

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort 2018-2019 Gedurende de opleiding Commercieel Medewerker word je op studieonderdelen beoordeeld. Welke resultaten heb je bereikt en

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT Faculteit Geesteswetenschappen FEEDBACK & BEOORDELINGSFORMULIER ONDERWIJSSTAGES (BA & MA) De beoordeling van de onderwijsstages op Bachelor 3 en masterniveau bestaat uit twee onderdelen: het functioneren

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

PTA Nederlands KBL Bohemen, Kijkduin, Waldeck, Statenkwartier cohort 18 19

PTA Nederlands KBL Bohemen, Kijkduin, Waldeck, Statenkwartier cohort 18 19 Examenprogramma NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat kan

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten

Werken met leeruitkomsten Werken met leeruitkomsten Waarom leeruitkomsten Toegankelijke manier om curriculum te beschrijven Leerwegonafhankelijk Mogelijkheid tot flexibilisering Totaal is representatief voor kwalificatie van de

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ juli 2014 ingangsdatum 1 september 2014 Algemeen Het verplichte keuzeonderwijs beslaat 10 ec in studiejaar 2 (keuzevakken) en 10

Nadere informatie

Training. Enquêteren

Training. Enquêteren Training Enquêteren Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Floortje Vissers Titel: Enquêteren ISBN: 978 90 3724 129 7 Edu Actief b.v. 2016 Behoudens

Nadere informatie

Cursushandleiding Organisaties Blok: de slag om het imago JCM-ORG.V1-13

Cursushandleiding Organisaties Blok: de slag om het imago JCM-ORG.V1-13 Cursushandleiding Organisaties Blok: de slag om het imago JCM-ORG.V1-13 Jaar 1, Periode D Instituut voor Communicatie Opleiding Communicatiemanagement en Eventmagement Studiejaar 2015-2016 1. Algemeen

Nadere informatie

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te Rondleiding collega Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te verzorgen aan een collega van het stagebedrijf. Jouw stagebegeleider en/of docent

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Toetsregeling Vaardigheden B1.2

Toetsregeling Vaardigheden B1.2 Toetsregeling Vaardigheden B1.2 Bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen Radboudumc Deze regeling is van kracht vanaf 9 november 2015. 1) Begripsbepaling Het tentamen Vaardigheden B1.2 maakt deel uit

Nadere informatie

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Waldeck, Statenkwartier cohort 18 19

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Waldeck, Statenkwartier cohort 18 19 Examenprogramma NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat kan

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK vwo Jeroen Bosch College

PROFIELWERKSTUK vwo Jeroen Bosch College PROFIELWERKSTUK vwo 2018-2019 Jeroen Bosch College 1 - Wat is een profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is de meesterproef : het afsluitende werkstuk van je opleiding. Je laat zien dat je meer geleerd hebt

Nadere informatie

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Les 1... 4 Les 2... 7 Les 3... 10 Les 4... 13 Les 5... 15 Beoordeling... 17

Nadere informatie

Richtlijnen verslaglegging

Richtlijnen verslaglegging Richtlijnen verslaglegging OPLEIDING TANDARTSASSISTENT School voor gezondheidszorg en welzijn Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Voorwoord Binnen de opleiding tandartsassistent wordt veel

Nadere informatie

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 Beste student, De afgelopen periode ben je bezig geweest met het ontwikkelen

Nadere informatie