De top10 Leren door Dans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De top10 Leren door Dans"

Transcriptie

1 De top10 Leren door Dans Leve Het Jonge Kind! Utrecht 2014 Dans, Rekenen en Taal: samen in het Speellokaal

2 Beste bezoeker, Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor je interesse in en/of deelname aan de sessie 'Dans, Rekenen en Taal samen in het Speellokaal.' Zoals beloofd stuur ik je hierbij de informatie PDF met daarin de achtergrondinformatie, de dingen die we hebben gedaan en een aantal interessante websites. Vergeet niet om te blijven denken: vanuit de leuke dingen je doelen filteren. En voor de zekerheid ook andersom blijven checken of je genoeg aanbied. In het leren van kinderen wordt lesstof op verschillende manieren aangeboden. In de leerpiramide is weergegeven hoeveel een kind onthouden heeft van die werkvorm na twee weken. Het is dus belangrijk dat we werkvormen kiezen die in der onderste lagen van de piramide zitten.

3 In de onderste piramide zien we dat de passieve leervormen niet zo rendabel zijn. De actieve werkvormen wel. Bijvoorbeeld discussiëren, een praatje of spreekbeurt geven, situaties dramatiseren, een situatie nadoen of het ECHT doen. Dans zit ook in het onderste vak. Dans is een vorm van doen, nadoen, zelf doen, zelf ontwerpen en als het goed is ook een verwerkingsgesprekje heeft. We gaan nu kijken hoe je dit in de klas op kunt pakken. Begrippen aanleren door ze in beweging te zetten. Belangrijk is dat je zo veel mogelijk het begrip hardop noemt als je de beweging uitvoert.

4 1 Voorbeeld: Alle blaadjes dwarrelen! Het blad, de blaadjes Dwarrelen De wind Deze begrippen horen bij taal. Rood, geel en bruin Deze begrippen horen bij rekenen Dans: Alle kinderen liggen als blaadjes op de grond. Laat de muziek leidend zijn voor wat je doet: De wind blaast zachtjes door het bos, steeds harder! De blaadjes bewegen daarin mee. Kris kras - De wind gaat liggen... stukje voor stukje komen de bladeren weer overeind en vliegen ze weer door het bos. Nu met de echte blaadjes erbij! Laat de kinderen van alles doen met de blaadjes: met je voeten erdoorheen, erdoorheen rollen, stampen enz. Dan: verzamelen! En allemaal samen zeggen: alle blaadjes...dwarrelen! Alle kinderen gooien de blaadjes door de lucht en het verzamelen begint opnieuw. Hoe komt het nu dat alle blaadjes zo verspreid door het bos liggen? Door de wind, die heeft hard gewaaid. Ze hebben mooie kleuren, rood, geel en bruin. Variaties in verwerkingsopdrachten: Kleuren bij elkaar sorteren Met een dobbelsteen aantallen terugvragen Cijfers door de zaal leggen en evenveel blaadjes erbij maken

5 2 De eekhoorn De eekhoorn De noten De kastanje De beukennoot De eikel Deze begrippen horen bij taal Het ordenen en sorteren hoort bij rekenen Dans: Vertel dat de eekhoorns altijd veel nootjes verzamelen voor de winter. Neem de soorten met ze door, bijvoorbeeld: de kastanje, de beukennoot, de hazelnoot enz. Gooi de bak met noten door de speelzaal. Vertel welke noten in welke holletjes (hoeken) komen. De eekhoorns gaan al trippelend de nootjes verzamelen. Ze mogen er even mee dansen en dan leggen ze de noten soort bij soort. 3 hoeken in de zaal waar de noten verzameld worden. Alle eekhoorns vallen in slaap, ze hebben hard gewerkt! Het wordt koud, vlug eekhoorns, waar zijn de... vraag de nootjes passief of actief terug en laat ze er naartoe rennen en het woord zeggen.

6 3 Het spinnenweb Het spinnenweb Het spinrag De draden Spannen Deze begrippen horen bij taal. Erdoorheen, eroverheen, eronderdoor enz Deze begrippen horen bij rekenen Dans: Vertel over het spinnenweb en laat alle bedradingsmogelijkheden zien. De kinderen gaan zelf in groepjes of alleen met hooked spaghetti aan de slag om een spinnenweb te bouwen zo groot als het speellokaal. Maak een beurtverdeling, zodat kinderen het geheel zien en daarna zelf een bijdrage kunnen leveren. Aan het eind is het een heel groot web. Benoem de soorten bedrading nog een keer. Nu gaan ze zelf als vliegjes zorgen dat ze niet gevangen worden. Ze morgen erdoorheen, eroverheen, eronderdoor enz. Met de muziek erbij wordt het extra spannend. Kris kras Zorg voor voldoende mogelijkheden om de draden te spannen. Vraag terug wat ze ervan vonden en wat ze ondervonden hebben. Laat de bedrading zelf benoemen. Hooked Spaghetti kun je kopen bij Action.

7 4 De spin met... poten De spin De poten Deze begrippen horen bij taal Hoeveel poten? Deze begrippen horen bij rekenen Dans: Vertel over de spin en laat ontdekken hoeveel poten hij heeft. Zijn wij al een spin? Nee, wij hebben 4 poten. De kinderen gaan oefenen met zelf spin zijn met 4 poten. Hoeveel pootjes moeten er nu nog bij? Samen kunnen we wel een spin zijn. Let op: de tweetallen moeten wel bij elkaar blijven. Als ze het goed kun je ze een kruisje uitdelen (kruisspin) Variaties: kan de spin met 5 of 6 poten lopen? Kris kras Wie hebben er een kruisje verdiend? En waarom? Begrippen en ervaring terughalen. De spin danst op handen en voeten met de billen net boven de grond.

8 5 Herfstkleding De laarzen De paraplu De regenjas Deze begrippen horen bij taal rood geel groen Deze begrippen horen bij rekenen Dans: Het is herfst! Koud en nat... Welke kleding hebben we nodig? Demonstreer en benoem. Leg de kledingstukken in 3 aparte hoeken. Als de muziek aangaat mogen de kinderen dansen in de regenplassen. Als jij de muziek stopt noem je een kledingstuk en daar rennen ze dan naartoe. Haal de begrippen terug die bij de kledingstukken horen. Kris kras Je kunt de kinderen met koorden plassen laten maken in de zaal

9 6 De kabouterdans De kabouter Dansen Deze begrippen horen bij taal Alle lichaamsdelen horen bij rekenen Dans: De kabouters gaan de kabouterdans doen. We gaan dansen met je... Benoem een lichaamsdeel met lidwoord en ga daarmee dansen. Voor een goede samenwerking van hersenen en fysiek geheugen benoem je het lichaamsdeel tijdens de beweging in het ritme van de muziek. vraag de begrippen terug met lidwoord Kring

10 7 onder moeders paraplu (of) Marry Poppins tovert! De paraplu De wind De regen Droog Deze begrippen horen bij taal Alle houdingen en bewegingen die je noemt horen bij rekenen Dans: Hoor eens, het regent! Kom maar onder de paraplu. Voel eens, is het al droog? Ja! De kinderen doen de houdingen en bewegingen die jij zegt. Kris kras Vraag de begrippen terug of maak een filmpje en kijk het samen terug op het digibord. 8 Het regent! Voor concentratie en groepsvorming kun je met plastic pedaalemmer zakjes een hele regenbui maken. Spreek van tevoren de gebaren af die jij als dirigent hanteert voor harder regenen, zachter regenen of stoppen.

11 9 Diep in de zee De bal Rond De zee Deze begrippen horen bij taal Alle ruimtelijke begrippen en snelheden horen bij rekenen Dans: We spelen met grote ballen op het strand. En als de bal in de zee terecht komt, komt de bal met een grote golf zo weer terug op het strand. Met 5 grote strandballen in de weer. Zo veel mogelijk begrippen noemen die bij de bal horen: omhoog, ver weg, snel, langzaam, hierheen, daarheen. Haal de begrippen terug die bij de bewegingen horen. Kris kras Deze oefening is binnen het leukst. Op het plein is het te groot en te onbegrensd.

12 10 Bas Ballon De muziek is van Dansspetters Zonder muziek kan je het zelf met geluid ondersteunen. Vertel het verhaal van Bas Ballon. Hij is klein, maar kan ook groter worden. Duurt dat lang? Klein, groter, groter, grootst. enz Laat de kinderen zichzelf opblazen tot grote ballon. Dan loopt de lucht er weer uit en worden ze weer klein. Haal de begrippen terug die bij de bewegingen horen. Kring Laat de peuters op de knieën zitten. Kleuters kunnen dit liggend op de rug.

13 Pim Pam Peus, tik eens op je neus Ga je Mee, van boven naar benee? Deze dansjes doe je met het Startpakket Leren door Dans: Hier kun je het pakket bestellen: Voor danstips en interessante artikelen: Facebook Volg ons op twitter Voeg me toe op linkedin Interessante kleuter werk- en steungroep: Voor de cd Dansspetters A:

14 Gaaf om met jullie te mogen werken! Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn om meer in beweging om te zetten. Mocht ik jullie (of jouw team) daarbij van dienst kunnen zijn, dan hoor ik het graag. Met dansgroet en buiging, Lenneke Scherrewitz Grondlegger Taaldans en Rekendans Partners: International Dance Council Dance and the Child DaCi Knapvilla Scholingscentrum voor Meervoudige intelligentie Nederlandse Beroepsvereniging voor Dans Kunstenaars NBDK

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken Auditieve oefeningen herfst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) eek-hoorn vlie-gen-zwam ka-stan-jes pad-den-stoel ka-bou-ter beu-ken-noot e-gel spin-nen

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

gedichtjes herfst 2 Egeltje Prikkebol Egeltje, egeltje Prikkebol, Kruip maar in je warme hol. Holletje van gras en mos, Tussen stad en tussen bos.

gedichtjes herfst 2 Egeltje Prikkebol Egeltje, egeltje Prikkebol, Kruip maar in je warme hol. Holletje van gras en mos, Tussen stad en tussen bos. gedichtjes herfst 2 Slakje Langzaam, langzaam, langzaam aan Slakje, kun je niet sneller gaan? Heb je geen voetjes, zoals ik? Wacht maar slakje, een ogenblik, Dan haal ik mijn speelgoed wagen En zal ik

Nadere informatie

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen Seizoenen GROEP 1-2 11 75 minuten 1, 43, 51, 54 en 55 De leerling: weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen kleding

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

VERSJES: In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen van de bomen. 't Zijn er lekker veel.

VERSJES: In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen van de bomen. 't Zijn er lekker veel. VERSJES: Zie je de takken wiegen Alle blaadjes vliegen Kleine blaadjes bruin en geel Oei, oei, oei, wat zijn er veel! IN DE HERFST In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

HERFST Ritsel ritsel herfstblad

HERFST Ritsel ritsel herfstblad ! PSZ Zalmkolk Piramidebericht HERFST Ritsel ritsel herfstblad Aan ouders/verzorgers, Vanaf 16 oktober t/m 10 november a.s werken we met de peuters over het thema Herfst. Heel langzaam komen de mooie herfstkleuren

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

HERFST Ritsel ritsel herfstblad

HERFST Ritsel ritsel herfstblad PSZ Villa Kaketoe Rembrandtstraat Piramidebericht HERFST Ritsel ritsel herfstblad AGENDA: PeuterPas is er elke 3e woensdag van de maand van 13.00 tot 14.00 uur 17-10- 18 Herfstvakantie 20 t/m 28-10- 18

Nadere informatie

Met het herfstweer naar buiten. onze eigen bladeren te zoeken. Met onze bladeren die we hebben gezocht gaan we. knutselen.

Met het herfstweer naar buiten. onze eigen bladeren te zoeken. Met onze bladeren die we hebben gezocht gaan we. knutselen. Maandag 15-10 Net het herfstweer gaan wij op onderzoek uit in het bos. Met het herfstweer naar buiten. onze eigen bladeren te zoeken Met het herfstweer buiten gaan wij binnen de strijd aan tegen elkaar

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen.

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Les 12 Drie petjes Doel blok 2: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Met behulp van Aap en Tijger maken

Nadere informatie

Waar zit het: memoryspel huis heel mooi Ingekleurd - dak - schoorsteen - deur en ramen

Waar zit het: memoryspel huis heel mooi Ingekleurd - dak - schoorsteen - deur en ramen Gastouderschap De Blauwe Driehoek Daphne de Swart Thomaslaan 22 5631 GL Eindhoven 06-19 370 470 www.deblauwedriehoek.com info@deblauwedriehoek.com Eindhoven, 25 september 2013 Beste ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers,

Geachte ouders/verzorgers, Geachte ouders/verzorgers, In onze groep zijn we bezig met het thema Herfst van Peuterplein. We praten, lezen, zingen en spelen over allerlei dingen die met herfst te maken hebben. De herfst brengt veel

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Lente Winter. Zomer. Herfst. Herfst

Lente Winter. Zomer. Herfst. Herfst Lente Winter Herfst Zomer Herfst De beertjes komen in de klas waar Beer Juf al klaarzit. In de klas staat een grote tafel en alle beertjes vragen zich af waar die voor is. Dan komt Beertje Strik in de

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Circus les 5. Doelen:

Circus les 5. Doelen: Circus les 5 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler oefent concentratie/focus door

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

ALLEMAAL SPINNEN IK STAP OP MIJN GEMAK. Ik ben een spinnetje. Ik stap op mijn gemak van hier naar daar van daar naar hier op dit blad papier.

ALLEMAAL SPINNEN IK STAP OP MIJN GEMAK. Ik ben een spinnetje. Ik stap op mijn gemak van hier naar daar van daar naar hier op dit blad papier. ALLEMAAL SPINNEN Bespreek schrijfpatroonkaart 3A. De spinnen zijn net grote stippen met poten. Toon de schrijfbewegingen op de kaart (stippen zetten en uitschietende lijnvorming). Zet de schrijfpatroonkaart

Nadere informatie

Herfst in de kleuterklas

Herfst in de kleuterklas Herfst in de kleuterklas Versjes, woordenschat, voelspelletje Tekst en idee Rian Visser In de herfst kun je in het bos van alles vinden. Welke dingen ken je? Walnoot Eikels Hazelnoten Herfstbladeren Beukennootjes

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele De bekende kinderliedjescomponist en zanger Dirk Scheele heeft speciaal voor Peuterplein 8 themaliedjes geschreven. De liedjes staan op de Peuterplein liedjes-cd.

Nadere informatie

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Weer n liedje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Weer n liedje: het lied... 3 De muziekopname... 4 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massage... 4 Dansen in de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Massage... 4 Dansen...

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Met mijn rode paraplu

Met mijn rode paraplu oktober 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Met mijn rode paraplu Met m n rode paraplu... Refrein: Met m n rode paraplu Loop ik lekker door de regen. Hij houdt al het water tegen.

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht. Suggesties voor inleiding en afsluiting:

H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht. Suggesties voor inleiding en afsluiting: H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht Suggesties voor inleiding en afsluiting: Heeft iemand wel eens een eekhoorn gezien? Heb je ook gezien wat hij deed? Kun je hem nadoen? In de herfst gaan eekhoorns voedsel

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

Verjaardagsfeestje. Materiaal: Het nodige materiaal wordt uitgeleend aan de balie van het bosinfocentrum.

Verjaardagsfeestje. Materiaal: Het nodige materiaal wordt uitgeleend aan de balie van het bosinfocentrum. Doel van de activiteit Deze activiteit laat een kleine groep kinderen: buiten spelen de natuur ervaren op speelse wijze knutselen periode Verjaardagsfeestjes zijn mogelijk op woensdagnamiddag en in het

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 1-2 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in opdracht van gemeente Harderwijk. Wij hebben

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Oefening 1 Bewegingsvaardigheden Door de plassen springen. Doel: de speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen

Oefening 1 Bewegingsvaardigheden Door de plassen springen. Doel: de speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen Op vakantie les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan de bal gericht wegrollen en onderhands een bal geplaatst gooien - De speler heeft

Nadere informatie

Krak de eekhoorn, mag naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel.

Krak de eekhoorn, mag naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel. Van tak naar tak......met Friedel en Krak Natuurbelevingspad voor kleuters Krak de eekhoorn neemt de kleuters mee naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendinnetje Friedel. Onderweg voeren de kinderen

Nadere informatie

Beste leerkracht/begeleider

Beste leerkracht/begeleider Beste leerkracht/begeleider Dank je omdat je hebt gekozen om deel te nemen aan ons natuurleerpad van Dappertje de duif. Graag sturen wij u deze informatie door zodat je het bezoek zo goed mogelijk kan

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 THEMA 9 blaadjes Dit materiaal is ontwikkeld in opdracht van IVN, in het kader van Gezonde Schoolpleinen. Tekst: Dieuwertje Smolenaars, NME Amsterdam-Noord. Vormgeving

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

Dag 3 Geluidengedichten

Dag 3 Geluidengedichten Dag 3 Geluidengedichten 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht reus teun niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer

Nadere informatie

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl -

Kabouterpad herfst. www.jufanke.nl. - www.jufanke.nl - Kabouterpad herfst www.jufanke.nl Uitleg van het kabouterpad Dit kabouterpad is gemaakt voor een herfstwandeling door het bos. De wandeling kan met kleine groepjes of de hele klas tegelijk gelopen worden.

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter)

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik kan de sporen en poten van bepaalde dieren herkennen. (zie themaboekje pag. 2) Ik ken de 12 maanden

Nadere informatie

Wetenlab. etenlab. demoversie Harry Valkenier, 2013. www.ontdekplek.nl

Wetenlab. etenlab. demoversie Harry Valkenier, 2013. www.ontdekplek.nl W W Auteurs Suzanne t Hart Harry Valkenier Astronautenpak Probleem De school had meegedaan met een project over ruimtevaart en de avonturen van de Nederlandse astronaut André Kuipers via internet gevolgd.

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Als je naar de takken van de boom kijkt,

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

ALGEMENE TIPS TELLEN = 4. * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet.

ALGEMENE TIPS TELLEN = 4. * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet. ALGEMENE TIPS * Meespelen met uw kind en zoveel mogelijk benoemen wat hij/zij doet. * Aanzet geven tijdens het meespelen: we gaan een brug bouwen: hoeveel blokken nemen we hiervoor, we gaan eens tellen

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Doelgroepen in de kinderopvang Gastles Doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding Deze lesmodule

Nadere informatie

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben.

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. INHOUD Inleiding 8 DEEL 1 13 Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. Les 2 - Wie is het? 19 A1 - Ik kan de persoonsnamen gebruiken.

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

Een super huis. Bouw je eigen geïsoleerde huis. Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 44) Beginsituatie GROEP 3/4

Een super huis. Bouw je eigen geïsoleerde huis. Lesdoel. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 44) Beginsituatie GROEP 3/4 Een super huis Bouw je eigen geïsoleerde huis Lesdoel De leerlingen kennen het begrip isolatie (dubbel glas, isolatiedekens, piepschuim en tochtstrips). De leerlingen kunnen dit begrip herkennen, hanteren

Nadere informatie

NME-leerroute Aarde, lucht en water

NME-leerroute Aarde, lucht en water NME-leerroute Aarde, lucht en water 3 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Wat hoor ik daar, een steentje in het water? Deze is zwaar en zakt naar de bodem. Wat zie ik daar, een mooie

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al een aantal weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten

Nadere informatie

12 spits je oren eekhoorntjes, ga in een kring zitten met de ogen dicht. spits je eekhoorn-oortjes en luister goed. wat hoor je allemaal? ritselt er e

12 spits je oren eekhoorntjes, ga in een kring zitten met de ogen dicht. spits je eekhoorn-oortjes en luister goed. wat hoor je allemaal? ritselt er e 14 raadsel 8 versierde poot! met mijn poot pak ik van alles vast. pak de poot van de eekhoorn en strijk ermee langs deze planten. blijven er zaadjes aan mijn poot hangen? blijven ze ook aan jullie eekhoornjas

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel.

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel. Aaoh, gaapte meneer Schildpad. Het wordt winter. Vooruit Sabien, je moet naar bed. Maar ik heb helemaal geen slaap, zei Sabien. Belachelijk! riep meneer Schildpad uit. Alle schildpadden slapen in de winter.

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand

VOEL! KLEUTERS. Vlinderen. --> in zijvak hand VOEL! KLEUTERS Vlinderen kaart zon/wolk --> in zijvak hand De begeleider kiest een open plek met bloemen. De kinderen zijn vlinders die rondfladderen in het grasland. Vlinders hebben de warmte van de zon

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar?

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar? Spelend leren Kleuters spelen toch alleen maar? Wat gaan we doen Spelenderwijs leren Spel en cognitieve ontwikkeling de appel Vragen stellen Zelf aan de slag met spelmateriaal! Spelenderwijs leren Kinderen

Nadere informatie

Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst:

Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst: Ga naar de grote boom. Lees voor uit het boek: Horen Ga linksom naar de blauwe knoppen. Lees de tekst: Beluister de geluiden. Bespreek : Welke geluiden hoor je? Wie of wat maakt het geluid? Kijken Ga verder

Nadere informatie

Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Klein Zwanenmeer.

Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Klein Zwanenmeer. Lesmateriaal bij de voorstelling KLEIN ZWANENMEER Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Klein Zwanenmeer. Deze voorstelling is geïnspireerd op het wereldberoemde ballet Het Zwanenmeer. Dit

Nadere informatie

KABOUTERDAG

KABOUTERDAG KABOUTERDAG 24-2-2000 Het is de bedoeling dat deze dag, hoe kan het ook anders, geheel in het teken staat van kabouters, want wij weten zeker dat ze bestaan. De dag zal gevuld worden met binnen- en buitenactiviteiten

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

12. Waar zijn moeder en jong gebleven?

12. Waar zijn moeder en jong gebleven? 12. Waar zijn moeder en jong gebleven? Tijdens deze activiteit: gaan de kinderen via een parcours naar de verblijfplaats van een moeder en haar jong om eten te brengen. Inrichting speelleeromgeving Deze

Nadere informatie

Herfst (26 oktober-13 november 2015)

Herfst (26 oktober-13 november 2015) Over dit thema werken wij: Herfst (26 oktober-13 november 2015) Deze Bijbelverhalen hopen we te horen: Àeek 44 week 45 week 46 De schenker en de bakker (Genesis 40) Farao heeft een droom (Genesis 41) Eerste

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit In een kring van stoelen (bezet met de kinderen) staat één kind met een blinddoek om en een krant in zijn of haar handen. In die kring staat nog een kind zonder bijzonderheden. Deze laatste noemen we Jacob!

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Tijdreis Wetenschap. Naam. School. groep 7-8. Klas

Werkbladen In de klas. Tijdreis Wetenschap. Naam. School. groep 7-8. Klas Werkbladen In de klas Tijdreis Wetenschap Naam groep 7-8 School Klas Wetenschap in alle tijden Vandaag de dag kunnen we heel veel vragen beantwoorden over de wereld om ons heen. Waarom valt een appel naar

Nadere informatie

Circus les 1. Doelen:

Circus les 1. Doelen: Circus les 1 Doelen: - De speler kan meerdere keren de bal stuiten, waarbij niet te hard op de bal geslagen wordt - De speler kan onderhands en bovenhands een bal geplaatst gooien met een aangepaste bewegingsuitslag

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe

Lesbrief. Vliegende Koe Lesbrief Vliegende Koe De Stilte danst Vliegende Koe U gaat met de kinderen naar een voorstelling kijken van dansgezelschap De Stilte. Ter introductie van het gezelschap kunt u het volgende filmpje bekijken.

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Kinderrechtenlied Jij bent uniek

Kinderrechtenlied Jij bent uniek Kinderrechtenlied Jij bent uniek (Uit: Het land van Kwien: Werkbladen kleuters en 1 ste graad LO) (Uit: Het Krekelboek) Jij bent uniek (Jan Vanden Bergh december 2006) 5, 6, 7, 8 geloof in je eigen kracht!!

Nadere informatie

Tussen koppensnellers en krokodillen

Tussen koppensnellers en krokodillen Tussen koppensnellers en krokodillen Eerste druk, mei 2012 2012 Karien van Ditzhuijzen Illustraties en coverontwerp: Anneke van de Langkruis isbn: 978-90-484-2392-7 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers,

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Boekenmarkt. Kassa bonnetjes sparen bij Bruna

Boekenmarkt. Kassa bonnetjes sparen bij Bruna Boekenmarkt Op 5 oktober is de Kinderboekenweek begonnen. En omdat het Kinderboekenweek is houden we op donderdag 13 oktober van 14.45 uur tot 15.30 uur een boekenmarkt. Tijdens de boekenmarkt mogen alle

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

Auditieve oefeningen over het weer

Auditieve oefeningen over het weer Auditieve oefeningen over het weer Boek van de week: 1; Boris en de paraplu 2; Het weer 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie