Symposium Wild op Drift

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symposium Wild op Drift"

Transcriptie

1 Symposium Wild op Drift Vrijdag 24 juni 2016 Wageningen Universiteit Gebouw Orion C 1005 Volg ons op: #wildopdrift

2

3 Bij het succesvol oplossen van het muskusrattenprobleem: Waren de beleidsdoelen helder (en reeel) Was er voldoende budget beschikbaar Was er 1 coordinerende en uitvoerende instantie Was de kennisbasis (over probleem, effecten van beheer en oplossingen) niet geweldig ontwikkeld Zijn de gebruikte technieken en hun effecten gedurende lange tijd niet goed geevalueerd maar via een aanpassing van de aanpak vanaf 2004 is het doel nagenoeg bereikt.

4 De paneldiscussie Panelleden Mascha Brouwer Jan Jacob van Dijk Laurens Hoedemaker Chris Kalden Gerbrand van 't Klooster Ron Ydenberg SBB, Directeur Beheer en Infra Directeur IPO Directeur Jagersvereniging Directeur Faunafonds LTO, portefeuillehouder Natuur Hoogleraar REG/ WUR

5 Thema s en stellingen voor de paneldiscussie Thema 1 Ganzenprobleem Zijn grazers in en ganzen uit? Inmiddels hebben ganzen zich over heel Nederland verspreid en komen ze in zeer grote aantallen voor als broedvogel en als wintergast. Het aantal wetenschappelijke rapporten en publicaties is groot maar de doelstellingen van het beleid zijn nog nauwelijks dichterbij gekomen. Enerzijds zijn er forse restricties in het populatiebeheer, anderzijds is er een wens om tot beheerbare populaties te komen (niveau 2005). Stellingen 1.1 Het ganzenbeleid is irreëel omdat het onvoldoende rekening houdt met de biologische werkelijkheid. 1.2 Onderzoek kan niets meer bijdragen aan een effectievere uitvoering van het beleid. 1.3 Zelfs als de restricties in het populatiebeheer worden opgeheven, zal het niet lukken om de ganzenpopulatie op het gewenste niveau (2005) te krijgen.

6 Thema s en stellingen voor de paneldiscussie Thema 1 Ganzenprobleem Zijn grazers in en ganzen uit? Inmiddels hebben ganzen zich over heel Nederland verspreid en komen ze in zeer grote aantallen voor als broedvogel en als wintergast. Het aantal wetenschappelijke rapporten en publicaties is groot maar de doelstellingen van het beleid zijn nog nauwelijks dichterbij gekomen. Enerzijds zijn er forse restricties in het populatiebeheer, anderzijds is er een wens om tot beheerbare populaties te komen (niveau 2005). Stellingen 1.1 Het ganzenbeleid is irreëel omdat het onvoldoende rekening houdt met de biologische werkelijkheid.

7 Thema s en stellingen voor de paneldiscussie Thema 1 Ganzenprobleem Zijn grazers in en ganzen uit? Inmiddels hebben ganzen zich over heel Nederland verspreid en komen ze in zeer grote aantallen voor als broedvogel en als wintergast. Het aantal wetenschappelijke rapporten en publicaties is groot maar de doelstellingen van het beleid zijn nog nauwelijks dichterbij gekomen. Enerzijds zijn er forse restricties in het populatiebeheer, anderzijds is er een wens om tot beheerbare populaties te komen (niveau 2005). Stellingen 1.2 Onderzoek kan niets meer bijdragen aan een effectievere uitvoering van het beleid.

8 Thema s en stellingen voor de paneldiscussie Thema 1 Ganzenprobleem Zijn grazers in en ganzen uit? Inmiddels hebben ganzen zich over heel Nederland verspreid en komen ze in zeer grote aantallen voor als broedvogel en als wintergast. Het aantal wetenschappelijke rapporten en publicaties is groot maar de doelstellingen van het beleid zijn nog nauwelijks dichterbij gekomen. Enerzijds zijn er forse restricties in het populatiebeheer, anderzijds is er een wens om tot beheerbare populaties te komen (niveau 2005). Stellingen 1.3 Zelfs als de restricties in het populatiebeheer worden opgeheven, zal het niet lukken om de ganzenpopulatie op het gewenste niveau (2005) te krijgen.

9 Thema 2 Lerend beheren als dekmantel voor kennisgebrek? Waar het beheer van populaties begint stopt meestal het onderzoek. Praktijkonderzoek vindt in Nederland nauwelijks meer plaats en uitvoering van populatiebeheer en jacht is niet primair gericht op het verzamelen van data voor de wetenschap, maar op realisatie van populatiedoelstellingen. Lerend beheren en citizen science wordt steeds vaker genoemd als oplossing voor gebrek aan praktijkkennis. Maar kan dit wel bijdragen aan praktijkvragen en hoe? Stellingen 2.1 Lerend beheren is een dekmantel voor kennisgebrek. 2.2 De effecten van (populatie)beheer worden veel te weinig wetenschappelijk geevalueerd waardoor aanpassing aan doelstelling of beheersmaatregel onvoldoende plaatsvindt. Dit wordt mee veroorzaakt door het niet serieus nemen van wetenschappelijke kennis en/of het opheffen van kennisinstituten.

10 Thema 2 Lerend beheren als dekmantel voor kennisgebrek? Waar het beheer van populaties begint stopt meestal het onderzoek. Praktijkonderzoek vindt in Nederland nauwelijks meer plaats en uitvoering van populatiebeheer en jacht is niet primair gericht op het verzamelen van data voor de wetenschap, maar op realisatie van populatiedoelstellingen. Lerend beheren en citizen science wordt steeds vaker genoemd als oplossing voor gebrek aan praktijkkennis. Maar kan dit wel bijdragen aan praktijkvragen en hoe? Stellingen 2.1 Lerend beheren is een dekmantel voor kennisgebrek.

11 Thema 2 Lerend beheren als dekmantel voor kennisgebrek? Waar het beheer van populaties begint stopt meestal het onderzoek. Praktijkonderzoek vindt in Nederland nauwelijks meer plaats en uitvoering van populatiebeheer en jacht is niet primair gericht op het verzamelen van data voor de wetenschap, maar op realisatie van populatiedoelstellingen. Lerend beheren en citizen science wordt steeds vaker genoemd als oplossing voor gebrek aan praktijkkennis. Maar kan dit wel bijdragen aan praktijkvragen en hoe? Stellingen 2.2 De effecten van (populatie)beheer worden veel te weinig wetenschappelijk geevalueerd waardoor aanpassing aan doelstelling of beheersmaatregel onvoldoende plaatsvindt. Dit wordt mee veroorzaakt door het niet serieus nemen van wetenschappelijke kennis en/of het opheffen van kennisinstituten.

12 Thema 3 Verstoring is geen issue Militaire terreinen behoren tot de schatkamers van de Nederlandse natuur en verstoring lijkt daar nauwelijks een rol te spelen. Toch wordt verjaging met het geweer bij populatiebeheer regelmatig aangemerkt als verstorend met een negatief effect. Is dat wel waar of is het beeldvorming? Er wordt immers ook verjaagd met lasers, vlaggen, linten, gaskanonnen of andere visuele en akoestische middelen. Wat is het negatieve effect van verjaging op soorten? En is dit significant en waarom dan? Leven verjaagde soorten korter, planten ze zich minder voort of zijn er misschien wel positieve effecten van verjaging of passen soorten zich gewoon aan? Kortom: verstoring, wat doet het ertoe? Stelling 3. Er zijn geen positieve effecten van verjaging op soorten.

13 Thema 4. Verbinden of introduceren? Verbinden versus introductie van soorten De aanleg van ecoducten beoogt ontsnippering van populaties. Toch is het de vraag of dat voldoet. Een andere optie is het introduceren van soorten of met enige regelmaat vangen en herplaatsen van soorten om de genetische diversiteit te vergroten. Dit laatste leidt sneller tot resultaat en is goedkoper en is voor een groot aantal soorten toepasbaar, waaronder soorten die geen of nauwelijks gebruik kunnen maken van ecoducten. Stelling 4. Zelfs al werkt de ontsnippering van de Veluwe voor het edelhert (en voor het wilde zwijn), dan nog blijft de genetische diversiteit van de populatie laag. Om de genetische diversiteit te verhogen zou het nulstandbeleid moeten worden opgeheven om uitwisseling met naburige populaties mogelijk te maken.

14

BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november Algemeen

BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november Algemeen BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november 2003 1. Algemeen 1 De Minister van LNV heeft betrokken partijen verzocht, ten einde onnodige en ongewenste polarisatie over jacht, beheer en schadebestrijding

Nadere informatie

Bekijk deze nieuwsbrief online

Bekijk deze nieuwsbrief online Bekijk deze nieuwsbrief online #2-26 maart 2018 Via deze nieuwsbrief informeren de provincie Fryslân en de Faunabeheereenheid u over de stand van zaken rondom het Friese ganzenbeleid. In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. In de regionale ganzenwerkgroepen zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd:

PROVINCIAAL BLAD. In de regionale ganzenwerkgroepen zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 3157 17 juni 2015 Ganzenbeleidskader Zuid-Holland 1. Aanleiding De populatie ganzen in Zuid-Holland is de laatste decennia sterk toegenomen.

Nadere informatie

Meten is Weten Dierentuin en Wetenschap. Lisette de Ruigh Voorzitter NWWO / Manager Operations WILDLANDS

Meten is Weten Dierentuin en Wetenschap. Lisette de Ruigh Voorzitter NWWO / Manager Operations WILDLANDS 1 Meten is Weten Dierentuin en Wetenschap Lisette de Ruigh Voorzitter NWWO / Manager Operations WILDLANDS Waarom wetenschappelijk onderzoek bij NVD tuinen? Vanuit eigen kernwaarden leden Met respect voor

Nadere informatie

de Wet natuurbescherming op 1 januari 2017 inwerking is getreden;

de Wet natuurbescherming op 1 januari 2017 inwerking is getreden; Wijziging Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 Provinciale staten van Fryslân; Gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van 18 april 2017, nummer., inzake het gewijzigd vaststellen van de

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN BIJ ONTHEFFING GROFWILD FAUNABEHEEREENHEID GELDERLAND

VOORSCHRIFTEN BIJ ONTHEFFING GROFWILD FAUNABEHEEREENHEID GELDERLAND VOORSCHRIFTEN BIJ ONTHEFFING GROFWILD FAUNABEHEEREENHEID GELDERLAND Vastgesteld 9 september 2014 zaaknr. 2014-003717. Expirerend 1 oktober 2019. Laatst gewijzigd 28 juli 2015 en bij veegbesluit december

Nadere informatie

Fauna en wet Natuurbescherming

Fauna en wet Natuurbescherming Fauna en wet Natuurbescherming Technische briefing Statenleden 16 maart 2016 Doel presentatie Fauna in de nieuwe Wet Natuurbescherming bevoegdheden provincie Verdieping op basis vragen Provincie Gelderland

Nadere informatie

Nieuwsbrief edelherten Agrarische Enclave Tussenbericht, 16 december 2014

Nieuwsbrief edelherten Agrarische Enclave Tussenbericht, 16 december 2014 Nieuwsbrief edelherten Agrarische Enclave Tussenbericht, 16 december 2014 Deze nieuwsbrief gaat over de noodzaak om in de Agrarische Enclave en de aangrenzende brongebieden de edelhertenstand weer op een

Nadere informatie

Bijeenkomst 9 maart 2016 MEER RENDEMENT MET E-MENTAL HEALTH

Bijeenkomst 9 maart 2016 MEER RENDEMENT MET E-MENTAL HEALTH Bijeenkomst 9 maart 2016 MEER RENDEMENT MET E-MENTAL HEALTH Er wordt te weinig rendement behaald met de inzet van online behandelplatformen in de GGZ. Meer rendement met e-mental health M&I/Partners organiseerde

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk )

PROVINCIAAL BLAD. Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk ) PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Fryslân Nr. 1123 7 februari 2018 Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk 1471977) Provinciale staten van Fryslân;

Nadere informatie

6.1 Houtduif (Columba palumbus)

6.1 Houtduif (Columba palumbus) 6.1 Houtduif (Columba palumbus) 1. Status De houtduif is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 oktober t/m 31 januari. Daarnaast is de houtduif landelijk

Nadere informatie

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Ontheffing: Roeken (Corvus frugilegus) Specificatie: in combinatie met granen, maïs en suikerbieten Periode: 17-6-2015 tot 1-7-2016 Zaaknummer: 2014-010833

Nadere informatie

Genoom onderzoek in het wild. Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus

Genoom onderzoek in het wild. Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus Genoom onderzoe in het wild Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus Wat is een genoom? Totaal aan erfelij materiaal (DNA) Kilobasen (Kb) virussen 1-300 zwijn 2,700,000 mens 3,200,000

Nadere informatie

5.1 Fazant (Phasianus colchicus)

5.1 Fazant (Phasianus colchicus) 5.1 Fazant (Phasianus colchicus) 1. Status De fazant is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 oktober t/m 31 december (hennen), resp. van 15 oktober

Nadere informatie

5.2 Wilde eend (Anas platyrhynchos)

5.2 Wilde eend (Anas platyrhynchos) 5.2 Wilde eend (Anas platyrhynchos) 1. Status De wilde eend was reeds beschreven in het fbp. Omdat de tekst op een aantal punten herziening behoefde, is deze integraal herschreven. De wilde eend is een

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), R. Klumpes (GroenLinks), A.L. Koning (PvdA) en R. van Aelst (SP) (d.d. 10 september 2018) Nummer 3439 Onderwerp Reduceren Canadese ganzen

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 16 december 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-008636 - gemeenten Harderwijk, Nunspeet en

Nadere informatie

AVJ-0116. Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER

AVJ-0116. Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER AVJ-0116 Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER 1 INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE VOORWAARDEN BELANGRIJK VOOR U ZIJN 3 MIJN VERZEKERING 1. Wat verzeker ik met de Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Julia Stahl. Ganzen populaties en beheer

Julia Stahl. Ganzen populaties en beheer Julia Stahl Ganzen populaties en beheer Factoren populatiedynamiek Trends broedpopulaties NL 2012 2014 Sovon (~) KNJV Kolgans 6.100 7.000 Grauwe Gans 439.000 450.000 Soepgans 10.500? Canadese Gans 31.000

Nadere informatie

Informatie over de tweede onderzoeksperiode. Nieuwsbrief

Informatie over de tweede onderzoeksperiode. Nieuwsbrief Informatie over de tweede onderzoeksperiode Nieuwsbrief Inleiding De Bijzondere Leerstoel Faunabeheer gaat verder! Met veel genoegen kondig ik u aan dat de Wageningen Universiteit (WU) het bestaan van

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten en baten van overwinterende ganzen. Ralph Buij, Wageningen Environmental Research, 19 mei 2017

Maatschappelijke kosten en baten van overwinterende ganzen. Ralph Buij, Wageningen Environmental Research, 19 mei 2017 Maatschappelijke kosten en baten van overwinterende ganzen Ralph Buij, Wageningen Environmental Research, 19 mei 2017 Van ecosysteemfuncties naar ecosysteemdiensten Ecosysteem functies: ecologische functies

Nadere informatie

Uitdagingen van nu en in de toekomst

Uitdagingen van nu en in de toekomst Uitdagingen van nu en in de toekomst Duurzaam Golbaan Beheer, Velp, 3 maart 2016 Paul C. Struik, Wageningen Universiteit, Centre for Crop Systems Analysis Physiology/ Molecular Digging deeper Smaller and

Nadere informatie

Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen

Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen Report of the second International Commission on Management of the Oostvaardersplassen (ICMO2) November 2010 Natural

Nadere informatie

Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van:

Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van: Bijlage 1 Overzicht zienswijzen voorontwerp Flora en Fauna Beleidsplan Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van: 6 zienswijzen Verzoeken het van gebruik

Nadere informatie

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen 1 Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen Keerpunt v.w.b. Jacht : 1 april 2002 introductie Flora en faunawet (Samenvoeging van de Vogelwet,

Nadere informatie

88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn)

88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn) maandag t/m vrijdag 88 van Wageningen naar Ede via Universiteit (Valleilijn) Rijdt NIET van 22 december t/m 4 januari 2014, 30 mei en van 22 juni t/m 30 augustus 2014 5.29 5.36 5.44 5.51 5.44 5.51 5.59

Nadere informatie

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Ontheffing: Wilde eend (Anas platyrhynchos) Specificatie: (gelegerde) granen Periode: 1-7-2015 tot 15-8-2015 Zaaknummers: 2010-011997 en 2010-012002

Nadere informatie

Flora- en Faunawet: ontheffingaanvraag artikel 74, lid 1a Flora- en faunawet

Flora- en Faunawet: ontheffingaanvraag artikel 74, lid 1a Flora- en faunawet Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 provincie.overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 39 73 41 121 Stichting Faunabeheereenheid Overijssel t.a.v.

Nadere informatie

Duurzaam Door Texel Vogeleiland van allure Tussenrapportage juni 2017

Duurzaam Door Texel Vogeleiland van allure Tussenrapportage juni 2017 Duurzaam Door Texel Vogeleiland van allure Tussenrapportage juni 2017 Doel Doelen van het project zijn: 1. De soorten en aantallen vogels op Texel te behouden en waar mogelijk te vergroten 2. Texel Vogeleiland

Nadere informatie

Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014

Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014 Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014 Aanleiding De provincie Groningen kent gebieden waar trekganzen rusten en foerageren. Ganzen zijn beschermde vogels op grond van de Flora- en faunawet. Voor

Nadere informatie

Ecologie van het Wild zwijn

Ecologie van het Wild zwijn Werkschuurbijeenkomst: Wilde zwijnen op komst 8 Dec17 Ecologie van het Wild zwijn Team dierecologie, Hugh Jansman WEnR 2017 http://www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/wilde-hoefdieren.htm aaa Zeug: ca 58 kg

Nadere informatie

6.2 Konijn (Oryctolagus cuniculus)

6.2 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 6.2 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 1. Status Het konijn is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 augustus tot en met 31 januari. Daarnaast is het

Nadere informatie

De zaak Parnassia in Drenthe

De zaak Parnassia in Drenthe De zaak Parnassia in Drenthe risico s van hulp bij lange afstandsverspreiding Gerard Oostermeijer Annie Vos Ben Hoentjen Hans Dekker Karin Uilhoorn Loekie van Tweel Rob Bregman Harry Offringa Willem van

Nadere informatie

Stichting De Eik. Beleidsplan

Stichting De Eik. Beleidsplan Stichting De Eik Beleidsplan Periode 2 2012-2016 Exnr: Inhoudsopgave 1. De Bijzondere Leerstoel Faunabeheer. 2. Stichting De Eik. 3. Dekkingsplan 4. Fondsenwerving 5. Bestuur en beheer. 6. Verzendlijst.

Nadere informatie

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER AVJ-0118 Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER 1 INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE VOORWAARDEN BELANGRIJK VOOR U ZIJN 3 MIJN VERZEKERING 1. Wat verzeker ik met de Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Jf^ X provincie )& groningen

Jf^ X provincie )& groningen Jf^ X provincie )& groningen Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage Onderwerp 1 8 DEC. 2012 2012-56.022/51/A.6, LGW 434953 VosR. (050)316

Nadere informatie

12 Fazant (Phasianus colchicus)

12 Fazant (Phasianus colchicus) 12 Fazant (Phasianus colchicus) 12.1 Verspreiding en aantalsontwikkeling Zo'n 2000 jaar geleden is de fazant, vanwege zijn kwaliteiten als sier- en jachtvogel, vanuit Azië in Europa geïntroduceerd. De

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes

PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes Geert Smant Laboratorium voor Nematologie, Wageningen Universiteit Laboratorium voor Nematologie, Wageningen Universiteit Opgericht in 1973 ten

Nadere informatie

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden Bijlage 1 bij Statenmededeling Implementatie Wet natuurbescherming: Uitgangspunten voor de Verordening natuurbescherming Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer

Nadere informatie

Was-wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel

Was-wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel -wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel Hieronder wordt eerst het overzicht gegeven voor de PS-bevoegdheden, zoals deze zijn uitgewerkt in het Statenvoorstel voor de Verordening

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent.

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent. Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opening ecoduct Hoog Buurlo over de A1, Kroondomein Het Loo, maandag 5 september 2011 Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven,

Nadere informatie

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade 15 december 2015 Alfred Melissen - FBE Limburg Faunabeheereenheid Limburg Faunabeheer & Wetgeving Preventie & Schademeldingen Beheer Faunabeheerplan

Nadere informatie

Tekeningen voor WUR - KennisBasis1 (KB-1)

Tekeningen voor WUR - KennisBasis1 (KB-1) Tekeningen voor WUR - KennisBasis1 (KB-1) Wageningen, 1 september 2009 2009 Zwaar Water, Esther Mosselman, info@zwaarwater.nl. De afgebeelde tekeningen mogen - met naamsvermelding van Zwaar Water - worden

Nadere informatie

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+)

Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Basisbedrag zon-pv najaar 2017 (SDE+) Sander Lensink Jasper Lemmens (DNV GL) Luuk Beurskens Amsterdam 29 juni 2017 ECN-L--17-018 www.ecn.nl Samenvatting advies Onderscheid maken tussen kleine projecten

Nadere informatie

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2 Bijlage 6: Overzicht reeds gestelde schriftelijke en technische vragen met betrekking tot het ganzenbeleid 04-11-2013 Schriftelijke vragen over de jacht op de vos en het instellen van vosvriendelijke gebieden

Nadere informatie

Faunaschade Preventie Kit MODULE ZWANEN

Faunaschade Preventie Kit MODULE ZWANEN Faunaschade Preventie Kit - MODULE ZWANEN Faunaschade Preventie Kit MODULE ZWANEN Versie: 1.0 - Printdatum: 21 juli 2016 1. Inleiding De Faunaschade Preventie Kit Zwanen laat zien met welke preventieve

Nadere informatie

Beleidsvisie Calutra, versie 3

Beleidsvisie Calutra, versie 3 Van: Ben van den Horn Aan: Bestuur Calutra Datum: 13 januari 2017 Beleidsvisie Calutra, versie 3 1. Aanleiding De otter en de bever zijn in Nederland zijn niet meer weg te denken. Beide soorten kunnen

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 22 september 2009 nr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 22 september 2009 nr Gedeputeerde Staten Antwoord op Statenvragen PS2009-629 Arnhem, 22 september 2009 nr. 2009-015116 Beantwoording schriftelijke Statenvragen statenlid L. van der Veer (Partij voor de Dieren) over gegevens

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden Petri Embregts 11 april 2013 Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een betekenisvolle relatie tussen de cliënt

Nadere informatie

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna De Zandbank te Heist, een boeiend fenomeen Seminarie Vrijdag 19 oktober 2007 De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Kliniekstraat 25, 1070 Brussel,

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 mei 2015) Nummer Onderwerp Vergassing ganzen

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 mei 2015) Nummer Onderwerp Vergassing ganzen van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 mei 2015) Nummer 3038 Onderwerp Vergassing ganzen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller In de vorige eeuw

Nadere informatie

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie!! " # "# $ -. #, '& ( )*(+ % & /%01 0.%2

Nadere informatie

Oproep Citizen Science 2019

Oproep Citizen Science 2019 Oproep Citizen Science 2019 Budget: Looptijd: Deadline: 1 miljoen euro max. 150.000 per project max. 3 jaar 9 September 2019 om 12u Alle documenten en info op https://ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

Nadere informatie

Benidorm voor ganzen. gezellige drukte. In december bijna twee miljoen ganzen. moeite. Gastvrijheid is overheid jaarlijks 17 miljoen waard.

Benidorm voor ganzen. gezellige drukte. In december bijna twee miljoen ganzen. moeite. Gastvrijheid is overheid jaarlijks 17 miljoen waard. Benidorm voor ganzen Nederland is een winters ganzenparadijs, maar tot verdriet van de boeren bevalt het de vogels hier zo goed dat ze ook in toenemende aantallen blijven overzomeren. Schieten is daarom

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken T.a.v. mevrouw M. Sonnema, Directeur-Generaal Agro & Natuur Bezuidenhoutseweg AC Den Haag

Ministerie van Economische Zaken T.a.v. mevrouw M. Sonnema, Directeur-Generaal Agro & Natuur Bezuidenhoutseweg AC Den Haag Ministerie van Economische Zaken T.a.v. mevrouw M. Sonnema, Directeur-Generaal Agro & Natuur Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 1165 3800 BD Amersfoort Bezoekadres Prinses Marielaan

Nadere informatie

Analyse NVM openhuizendag

Analyse NVM openhuizendag Analyse NVM openhuizendag Gemaakt door: NVM Data & Research Datum: 1 juli 2011 Resultaten analyse Openhuizenbestand 26 maart 2011 Er doen steeds meer woningen mee aan de NVM-openhuizendag. Op 26 maart

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

Dit voorstel betreft invoering van risicoverevening voor de budgetten jeugdhulp van de BUCH gemeenten over het jaar 2015.

Dit voorstel betreft invoering van risicoverevening voor de budgetten jeugdhulp van de BUCH gemeenten over het jaar 2015. Agendapunt : 08. Voorstelnummer : 06-038 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Eric de Nijs Informatie op te vragen bij : Eric de Nijs Portefeuillehouder(s) : Jan Mesu Zaaknummer : BB15.00273

Nadere informatie

Integratie van zonnepanelen en natuur. Duurzame energie langs infrastructuur. Ons toekomstige Energielandschap. SENSE Conferentie

Integratie van zonnepanelen en natuur. Duurzame energie langs infrastructuur. Ons toekomstige Energielandschap. SENSE Conferentie Integratie van zonnepanelen en natuur SENSE Conferentie Ons toekomstige Energielandschap Duurzame energie langs infrastructuur Mattijs.Erberveld@rws.nl 20-06-2019 1 Nieuwe soort Snelle groeitijd Heeft

Nadere informatie

Betreft: ontheffingaanvraag artikel 68 Flora- en faunawet schieten koppelvormende grauwe ganzen

Betreft: ontheffingaanvraag artikel 68 Flora- en faunawet schieten koppelvormende grauwe ganzen Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 provincie.overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 39 73 41 121 Stichting Faunabeheereenheid Overijssel mevrouw

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Overzicht van internationale context van de materiële voorschriften van het wetsvoorstel natuurbescherming. Behorende bij het antwoord op vraag nr.

Overzicht van internationale context van de materiële voorschriften van het wetsvoorstel natuurbescherming. Behorende bij het antwoord op vraag nr. BIJLAGE 1 Overzicht van internationale context van de materiële voorschriften van het wetsvoorstel natuurbescherming Behorende bij het antwoord op vraag nr. 8 1 Wetsvoorstel 2 Inhoud 3 Concrete Europese

Nadere informatie

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek?

Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Techniek? Dat is niks voor mij. Hoe kunnen scholen en bedrijven samen bijdragen aan een betere beeldvorming over en keuze voor bèta en techniek? Juliette Walma van der Molen Center for Science Education

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

P6/200V 591 0 1 OKI 2007

P6/200V 591 0 1 OKI 2007 VAN Reg.nr Dat. ontv.: P6/200V 591 0 1 OKI 2007 a.d. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 Fax 038 425 48 88 provincie.overijssel.nl postbus@overijssel.nl \ Routing Bijl: RABO

Nadere informatie

Leerlijn Biologie inhouden (PO-havo/vwo), Biologische eenheid

Leerlijn Biologie inhouden (PO-havo/vwo), Biologische eenheid Leerlijn Biologie inhouden (PO-havo/vwo), Biologische eenheid Voor meer informatie zie: Kerndoelen onderbouw Vakportaal Mens & maatschappij Vakportaal Natuur & techniek kerndoelen primair onderwijs kerndoelen

Nadere informatie

Burgerschapsonderwijs:

Burgerschapsonderwijs: 1 Burgerschapsonderwijs: ZELFEVALUATIE DOOR SCHOLEN HOE ZIET HET BURGERSCHAPSONDERWIJS OP ONZE SCHOOL ERUIT? WAAR STA JE ALS SCHOOL? ACADEMISCHE WERKPLAATS SOCIALE KWALITEIT VAN ONDERWIJS Conferentie Burgerschap

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Dit proefschrift richt zich op statinetherapie in type 2 diabetespatiënten; hiervan zijn verschillende aspecten onderzocht. In Deel I worden de effecten van statines op LDLcholesterol en cardiovasculaire

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 22 september

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 22 september Postbus 55 8200 AB Lelystad Staatsbosbeheer Kitsweg 1 8218 AA LELYSTAD Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl ** Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk

Nadere informatie

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk?

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Conclusie Er zijn veel ontwikkelingen in het natuurbeleid sinds 2010 Er zijn aanpassingen doorgevoerd of noodzakelijk Natuurbeleid in

Nadere informatie

I f HOV.2015 ^ Onderwerp Beantwoording statenvragen PvdD

I f HOV.2015 ^ Onderwerp Beantwoording statenvragen PvdD PROVINCIE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN Telefoon (03201-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

Ganzen populaties en beheer. Julia Stahl Berend Voslamber

Ganzen populaties en beheer. Julia Stahl Berend Voslamber Ganzen populaties en beheer Julia Stahl Berend Voslamber Monitoring van vogels Wetenschappelijk onderzoek Meetnetten Watervogels Broedvogels Kolonievogels Slaapplaatstellingen Coördinatie van vrijwilligers

Nadere informatie

Ontwikkeling van edelherten, damherten en reeën in het experiment jachtvrij Deelerwoud

Ontwikkeling van edelherten, damherten en reeën in het experiment jachtvrij Deelerwoud Ontwikkeling van edelherten, damherten en reeën in het experiment jachtvrij Deelerwoud Foto s Lars Soerink Frank van Belle In 2001 stopte Natuurmonumenten bij wijze van experiment met het afschot van herten

Nadere informatie

Toetsing verkeer BIJLAGE 3

Toetsing verkeer BIJLAGE 3 BIJLAGE 3 Toetsing verkeer Binnen het project Veluwetransferium Heerde is het voornemen om een sterkere scheiding aan te brengen tussen doorgaand verkeer en recreatief verkeer. Daarnaast is er gezocht

Nadere informatie

4 november 2003 Nr , LG Nummer 37/2003

4 november 2003 Nr , LG Nummer 37/2003 4 november 2003 Nr. 2003-18.260, LG Nummer 37/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende een wijziging van de Verordening schadebestrijding dieren provincie

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking 1. Vooraf De Inspectie van het Onderwijs en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8 Jaarverslag 2011 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8 2 Inleiding In dit jaarverslag staan de belangrijkste

Nadere informatie

Ecosysteem voedselrelaties

Ecosysteem voedselrelaties Ecosysteem ecologie Ecosysteem voedselrelaties Oceanen: voedselweb + energiestromen Ga naar Mypip.nl en open de oefening 3 voedselketen - voedselweb Doe de oefening en maak vervolgens de aangeleverde vragen.

Nadere informatie

provincieþrenthe ,l,l,l,h,lt,tlilttt,ltt,tltt,lt Besluit Wettelijk kader

provincieþrenthe ,l,l,l,h,lt,tlilttt,ltt,tltt,lt Besluit Wettelijk kader proaincie b uis Síesterbrink r, Assen Postadres Postbus r22,94oo Ac Assen www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 1 provincieþrenthe Aan: de heer J. Vroege Alte Picardiekanaal24 7742PD COEVORDEN,l,l,l,h,lt,tlilttt,ltt,tltt,lt

Nadere informatie

Inspraak- en Reactienota Flora- en faunabeleidsplan

Inspraak- en Reactienota Flora- en faunabeleidsplan Inspraak- en Reactienota Flora- en faunabeleidsplan Inleiding Tijdens de inspraakperiode van het Flora- en faunabeleidsplan (Ffbp) zijn 67 zienswijzen ingediend. Veel inspraakreacties hebben betrekking

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

Kan ci'zen science de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten? Tine Huyse & Liesbeth Gijsel

Kan ci'zen science de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten? Tine Huyse & Liesbeth Gijsel Kan ci'zen science de kloof tussen wetenschap en maatschappij dichten? Tine Huyse & Liesbeth Gijsel Liesbeth Gijsel (Eos) 1. Niets nieuws onder de zon? 2. De opmars van citizen science (Bron: Christopher

Nadere informatie

STARTNOTITIE FAUNABELEID GELDERLAND 2018

STARTNOTITIE FAUNABELEID GELDERLAND 2018 Bijlage bij Statenbrief Startnotitie Faunabeleid Gelderland 2018, zaaknummer 2017-003940. STARTNOTITIE FAUNABELEID GELDERLAND 2018 1 Inleiding In de Wet natuurbescherming staat de bescherming van de inheemse

Nadere informatie

Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen

Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen Inleiding Bij de behandeling van het beheer van de Oostvaardersplassen in de Tweede Kamer der Staten Generaal is toegezegd dat er een calamiteitenplan

Nadere informatie

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers 99 99 99 99 99 995 996 997 998 999 5 6 7 8 9 5 Citizen science in het boerenland en lichtpuntjes Citizen Science (burgerwetenschap) Onderzoek uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder

Nadere informatie

13.3 Meerkoet (Fulica atra)

13.3 Meerkoet (Fulica atra) 13.3 Meerkoet (Fulica atra) 1 Samenvatting Aantal en verspreiding Landelijk is het aantal broedvogels vanaf 199 niet significant veranderd, over de laatste 1 jaren is een significante afname van

Nadere informatie

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016

ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? 21 april 2016 ITS EN VERKEERSVEILIGHEID Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Ei van Columbus of Zwaard van Damocles? Doel van de workshop:

Nadere informatie

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen; effecten van beleid

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen; effecten van beleid Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen; effecten van beleid G.W.T.A. Groot Bruinderink D.R. Lammertsma H.H.T. Prins Alterra-rapport 1553, ISSN 1566-7197 Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen;

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38704 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Shafiei Sabet, Saeed Title: The noisy underwater world : the effect of sound on

Nadere informatie

Nota Faunabeleid Zeeland AANVULLEND VOORSTEL

Nota Faunabeleid Zeeland AANVULLEND VOORSTEL Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: 20-12-2002 belast met Nr: behandeling: Kok, G.L.C.M. de Agenda nr: Vergadering GS: Nr: / Onderwerp: AANVULLEND VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland

Nadere informatie

Verbinden & Ontsnipperen door de Provincie. Kun je dat monitoren en evalueren?

Verbinden & Ontsnipperen door de Provincie. Kun je dat monitoren en evalueren? Verbinden & Ontsnipperen door de Provincie Kun je dat monitoren en evalueren? Nico Jonker Directie Beheer & Uitvoering 3 maart 2016 VERBINDEN EN ONTSNIPPEREN - KORT VOORBEELDEN VAN MONITORING EN EVALUATIE

Nadere informatie

5.3 Haas (Lepus europaeus)

5.3 Haas (Lepus europaeus) 5.3 Haas (Lepus europaeus) 1. Status De haas was reeds beschreven in het fbp. Omdat de tekst op een aantal punten herziening behoefde, is deze integraal herschreven. De haas is een wildsoort waarop door

Nadere informatie

9 Zwarte kraai (Corvus corone)

9 Zwarte kraai (Corvus corone) 9 Zwarte kraai (Corvus corone) 9.1 Inleiding Tot een aantal jaren geleden werd de vangkooi zonder ontheffing gebruikt ter uitvoering van de landelijke vrijstelling bij de bestrijding van zwarte kraaien

Nadere informatie

Barrières en versnippering van de Ecologische Hoofdstructuur,

Barrières en versnippering van de Ecologische Hoofdstructuur, Barrières en versnippering van de Ecologische Hoofdstructuur, 2005-2011 Indicator 16 april 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae 9 SAMENVATTING Hoofdstuk 1 bevat een korte inleiding over het diagnostische proces en er worden twee van de meest gebruikte diagnostische beeldvormende

Nadere informatie

Vogel wacht op Schiphol. Welcome to Amsterdam Airport. Birdcontroller waakt over vogels en vliegtuigen

Vogel wacht op Schiphol. Welcome to Amsterdam Airport. Birdcontroller waakt over vogels en vliegtuigen Birdcontroller waakt over vogels en vliegtuigen Vogel wacht op Schiphol Maart 2018 Amsterdam Airport Schiphol is gelegen in een polder met veel water, grazige weiden en rijke akkerbouwgebieden. Ook het

Nadere informatie

Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten

Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten Presentatie ScienceWorks Frank Zwetsloot Mauritskade 5 2514 HC Den Haag T: +31 70 346 2505 info@scienceworks.nl www.scienceworks.nl Waarom

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Grofwild op een Eindeloze Veluwe

Grofwild op een Eindeloze Veluwe Jan Huttinga Grofwild op een Eindeloze Veluwe De beheerders* van terreinen op de Veluwe hebben in de zomer van 2004 samen hun visie op de toekomst van het grofwild op en rond de Veluwe gepresenteerd. Hierin

Nadere informatie