Informatie over de tweede onderzoeksperiode. Nieuwsbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over de tweede onderzoeksperiode. Nieuwsbrief"

Transcriptie

1 Informatie over de tweede onderzoeksperiode Nieuwsbrief

2 Inleiding De Bijzondere Leerstoel Faunabeheer gaat verder! Met veel genoegen kondig ik u aan dat de Wageningen Universiteit (WU) het bestaan van de leerstoel heeft gecontinueerd met een tweede periode van vier jaar. Dit vereiste allereerst de wil van zowel de KNJV als de WU om door te gaan. Op 22 maart stuurde de KNJV een brief aan de Raad van Bestuur van de WU, waarin zij verzocht prof. Ydenberg opnieuw voor vijf jaar te benoemen als Bijzonder Hoogleraar Faunabeheer. De WU op haar beurt heeft eind juni 2011 met gunstig resultaat de wetenschappelijke evaluatie van de eerste periode afgerond. Inmiddels was door de Resource Ecology Group van prof. H. Prins al een voorstel gedaan voor onderzoeksobjecten in de tweede periode. U kunt hierover uitgebreid lezen in deze nieuwsbrief. Het realiseren van de financiering voor de nieuwe onderzoeken vraagt extra inspanning. Het Ministerie van EL&I heeft aangegeven dat in het kader van bezuinigingen geen bijzondere leerstoelen meer worden gefinancierd. Het Faunafonds dat een AIO-plaats wil financieren, is gehouden aan Europese regelgeving. Het fonds moet de offerte uitzetten bij meerdere (Europese) wetenschappelijke instellingen voordat hij de WU de opdracht kan geven. De tweede periode start daarom voorlopig met vier promovendi, die gefinancierd worden door de WU (1), een Canadees fonds (1) en Stichting De Eik (2). De stichting financiert ook de hoogleraar. Een grote verantwoordelijkheid dus voor de stichting. Maar het succes van de fondswerving in de eerste periode vormt een belangrijke stimulans om door te gaan. Het bestuur blijft onverminderd overtuigd van het grote belang van wetenschappelijke onderbouwing voor het faunabeheer in Nederland, zodat effectief beleid kan worden ontwikkeld. Zo ontstaat bij politiek en samenleving een betere acceptatie van de jacht als natuurlijk onderdeel van het faunabeheer. In ons dichtbevolkte land zullen mens en natuur ook in de toekomst in harmonie naast elkaar moeten bestaan. In deze nieuwsbrief treft u een beschouwing aan van prof. R. Ydenberg over het nut en de noodzaak van de tweede periode, en een resumé van de nieuwe onderzoeksobjecten. Op de achterkant van deze nieuwsbrief kunt u lezen op welke manieren u de stichting kunt ondersteunen. mr. G.J. de Graaf Voorzitter Stichting De Eik

3 Waarom een tweede periode voor de Leerstoel? prof. dr. Ronald Ydenberg, bijzonder hoogleraar Faunabeheer Bij de instelling van de bijzondere leerstoel in 2007 zei ik: Wetenschappelijk onderzoek naar in het wild levende dieren is noodzakelijk om effectief faunabeheer te kunnen ontwikkelen, zodat in de toekomst natuur en de moderne mens naast elkaar kunnen bestaan. Dit geldt nog steeds. Projecteren we deze overtuiging op Nederland nu, dan komt het ganzenprobleem in ons op. Waterrijk Nederland is bij uitstek geschikt als leefgebied voor ganzen. Het beeld van broedende grauwe ganzen, dat 50 jaar geleden verdween uit ons land, is weer helemaal terug, en hoort hier. Daarnaast is Nederland verantwoordelijk voor het opvangen en beschermen van overwinterende ganzen. Het optreden van economische en ecologische schade, en het waarborgen van de luchtverkeersveiligheid, maken verantwoord ganzenbeheer echter noodzakelijk. Een ander actueel probleem in Nederland is het grofwild dat zich als een gestage olievlek uitbreidt. Zowel binnen onze landsgrenzen, als vanuit Duitsland migreert grofwild. We willen voor deze dieren de leefomstandigheden verbeteren door meer bewegingsvrijheid te bieden (ecoducten, corridors), maar hebben ook te maken met bijna 17 miljoen Nederlanders die willen wonen, werken en recreëren. De resultaten uit de eerste periode gebruiken we bij vervolgonderzoek om uiteindelijk adequaat faunabeheer te kunnen ondersteunen. De noodzaak tot vervolgonderzoek is bevestigd door een onafhankelijke toetsingscommissie van de WU tijdens de evaluatie van de eerste periode Ook mijn ervaringen in Canada bij het Centre for Wildife Ecology zijn toepasbaar op de Nederlandse situatie.. Behalve de KNJV en haar leden ziet ook de samenleving meer en meer de wenselijkheid van faunabeheerstudies in. Er is een toenemende vraag bij studenten om onderwijs te krijgen in modern faunabeheer. Dat kan omdat de leerstoel state of the art onderzoek doet, en dat vertaalt zich naar het curriculum. Geen enkele andere universiteit in Europa heeft op dit moment een zelf gefinancierde leerstoel voor faunabeheer. Universiteiten in Nederland leggen op dit moment anderen prioriteiten. Het is daarom nodig dat een organisatie uit de maatschappij een voortrekkersrol vervult. Nut en noodzaak gaan hand in hand: De WU, Stichting De Eik en al haar begunstigers maken het samen mogelijk dat toekomstige generaties worden opgeleid in faunabeheer.

4 Onderzoeksprojecten 1. Zeearenden/ganzen Canadees Fonds 2. USSR/ganzentrek NL De Eik/WUR 3. Grofwildcorridors De Eik 4. (Nijl)ganzengenetica De Eik/WUR 5. Schipholganzen Schiphol*) 6. Overzomerende ganzen Faunafonds*) *Bij het ter perse gaan van deze Nieuwsbrief vinden nog gesprekken plaats met Schiphol en het Faunafonds over mogelijke financiering van onderzoeksprojecten 5 en 6.

5 Zeearenden en ganzenmigratie Onderzoek van de Bijzondere Leerstoel Faunabeheer in de eerste periode liet zien dat de migratieveranderingen bij de brandgans waarschijnlijk verband houden met de sterke groei van het aantal witstaartzeearenden in de Baltische Zee. Niet alleen de tragere start van de voorjaarstrek uit Nederland, maar ook het ontstaan van nieuwe broedpopulaties in Zweden en Nederland wordt direct of indirect veroorzaakt door deze relatief nieuwe roofdieren. Om deze studie te continueren zullen we in een nieuw promotieonderzoek de interactie tussen arenden en ganzen in twee systemen nader bestuderen: Het systeem van zeearend en brandgans in het Baltische gebied, en zwarte rotgans en Amerikaanse zeearend aan de Stille Oceaan in Canada. Hier zijn vergelijkbare wijzigingen waargenomen, die tot op heden werden toegeschreven aan klimaatverandering. Dit project wordt financieel ondersteund vanuit Canada. De nieuwe promovendus zal zijn domicili hebben aan de Simon Fraser University, nabij Vancouver in Canada. Prof. Ydenberg is hoogleraar aan deze universiteit. De samenwerking met de WU weerspiegelt de groeiende parallellen tussen ontwikkelingen rond wild op verschillende continenten. De Bijzondere Leerstoel Faunabeheer heeft dit in de afgelopen vijf jaar meermalen belicht.

6 Landgebruik in Rusland en het effect op migrerende ganzen Elk najaar komen de wilde ganzen uit het hoge noorden naar ons land. En elk voorjaar gaan ze terug. Dit patroon bestaat al zolang dat we allemaal denken dat het voor altijd zo blijft. Ondertussen is het Rusland waarmee wij zijn opgegroeid volledig verdwenen. Er is een nieuw Rusland ontstaan dat grote economische en sociale veranderingen heeft ondergaan. De Sovjeteconomie was gebaseerd op zware economie en landbouw. Akkerbouw vond plaats van het uiterste noorden tot de steppen in het zuiden. In het noorden werd bos ontgonnen en veranderden rivierdalen in hooilanden. In het zuiden werd de steppe geïrrigeerd. Rivieren werden omgeleid, en dammen gebouwd. Dit landgebruik was goed voor de ganzen. Roodhalsganzen overwinterden op het wintergraan, dwergganzen trokken langs eilandjes in de Oostzee waar schapen het gras kort hielden, en kolganzen migreerden door riviervlaktes, waar hooiland van was gemaakt. Langzaam maar zeker verdwijnt de landbouw ten noorden van Moskou. Ook de zuidelijke steppes keren terug. Deze veranderingen hebben waarschijnlijk grote gevolgen voor migrerende ganzen. Voor de kolgans en rietgans, die massaal in West-Europa overwinteren, verwachten wij dat het verdwijnen van o.a. de hooilanden langs de Noordrussische trekroutes zal leiden tot grote veranderingen in de aantallen die hier overwinteren. Het onderzoek van de nieuwe AIO zal zich toespitsen op: (a) het in kaart brengen van landgebruikverandering langs de trekroutes van kol- en rietganzen in Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïne door middel van satellietbeelden van verschillende jaren, (b) het analyseren van migraties van deze soorten aan de hand van bestaande trekgegevens en door het uitrusten van ganzen met satelliettransmitters en (c) het inventariseren van de mate van bebossing en verruiging op bekende stop-over plekken van deze ganzensoorten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers in Zürich, Sint Petersburg, Moskou en Vilmitz.

7 Wildcorridors en verbindingszones voor Grofwild In het Nederlandse landschap komen vier grote hoefdieren voor: ree, edelhert, wild zwijn en damhert. Van deze vier is alleen het ree op eigen kracht in zijn huidige leefgebied terecht gekomen. Edelhert, damhert en wild zwijn zijn over grote afstanden getransporteerd en losgelaten. In de afgelopen dertig jaar is het landgebruik veranderd. Veel landbouwgronden zijn minder winstgevend geworden, en opvattingen over bosbeheer zijn veranderd. Dit heeft geleid tot beheer dat gericht is op grotere eenheden natuur, verbindingen tussen natuurgebieden, en minder jacht. Daarnaast is er minder toezicht in het veld. Wild kan zich vrijwel ongestoord door het landschap bewegen, en er worden wildcorridors en ecoducten aangelegd. De vraag rijst hoe effectief deze maatregelen zijn. Om dat te onderzoeken is het nodig om wildbewegingen te onderzoeken in drie vergelijkbare gebieden, namelijk (a) grote aaneengesloten gebieden waarin wild zich vrijelijk kan bewegen, (b) gebieden waarin wild geen corridors heeft, en (c) gebieden waarin wild wel corridors of ecoducten heeft. Deze vergelijking kan gedaan worden in verschillende leefgebieden en met verschillende wildsoorten. In dit onderzoek willen we dit doen met edelherten, reeën en wilde zwijnen. De volgende methodes verdienen voorkeur: (1) genetische technieken, (2) satellietzenders, (3) automatische camera s en (4) sporenonderzoek. Een aantal dieren willen we ook uitrusten met warmtemeetapparatuur en hartslagmeters zodat we kunnen nagaan of de stress groter is wanneer de dieren door een nauwe corridor of over een nauw ecoduct gaan. In dit project zal de nieuwe AIO zich richten op (a) bepalen van de mate van beweging van individuele edelherten, reeën en wild zwijnen in grote aaneengesloten gebieden, (b) in gebieden die zo min mogelijk zijn verbonden met andere gebieden en (c) in gebieden met veel verbindingen, (d) onderzoek van bewegingen op en rond ecoducten, en (e) de effecten van wildcorridors en ecoducten op genetische verwantschap en ziekteoverdracht.

8 De genetische structuur van ganzenpopulaties In eerdere AIO-projecten (gefinancierd door o.a. Stichting De Eik) hebben we een nieuwe DNA-techniek ontwikkeld, en toegepast op wilde eenden en brandganzen. Die techniek heet single nucleotide polymorphism of SNP. Dankzij een SNP-set, die veel nauwkeuriger werkt dan ringonderzoek, kunnen we nu heel precies bepalen uit welke bepaalde populatie een dier komt. In samenwerking met jagers en biologen weten we bv. dat slechts 1 op de wilde eenden van Europa naar Noord Amerika vliegt, vooral via de Beringstraat, en hoe de genetische uitwisseling is tussen wilde eenden binnen Europa. Dankzij dezelfde techniek weten we ook dat brandganzen die in Nederland uit het ei komen, daarna in Rusland of Zweden broeden. Uit ons onderzoek is onlangs duidelijk geworden dat er opvallend veel genetische uitwisseling is tussen verschillende eendensoorten: slobeend, wilde eend, smient, krakeend, zomertaling en wintertaling. Van ganzen is bekend dat soorten in gevangenschap vrij gemakkelijk kunnen mengen. We vermoeden daarom ook bij de wilde ganzen een soortgelijke genetische uitwisseling. In Eurazië bestaan veel ganzensoorten. De bekendste zijn de kolgans, de grauwe gans, de rietgans, en de dwerggans. De grauwe gans is voor onderzoekers van groot belang, omdat die in West-Europa vrijwel uitgestorven was, en gezien wordt als een groot succes van de natuurbescherming. Voor het optimaal beheer van ganzenpopulaties is het van groot belang te weten of de soorten die we kennen genetisch sterk verschillen, en of er binnen één soort onderscheid is. Ook kan bij dit onderzoek heel goed de nijlgans worden meegenomen. Deze is genetisch niet verwant aan de Europese ganzen (een zogeheten outgroup ), maar onderzoek kan zeker interessante genetische kennis opleveren. Dit onderzoek zal zich richten op (a) het ontwikkelen van een SNP-set voor alle Europese ganzen, (b) het onderzoeken van genetische uitwisseling en verwantschap tussen deze soorten, (c) het zoeken naar verborgen soorten binnen de ganzensoorten en (d) het schatten van populatiegroottes. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met dr. Robert Kraus (Duitsland) voor de SNP-set analyse, en wetenschappers uit Duitsland, Rusland, China en Noord-Amerika.

Stichting De Eik. Beleidsplan

Stichting De Eik. Beleidsplan Stichting De Eik Beleidsplan Periode 2 2012-2016 Exnr: Inhoudsopgave 1. De Bijzondere Leerstoel Faunabeheer. 2. Stichting De Eik. 3. Dekkingsplan 4. Fondsenwerving 5. Bestuur en beheer. 6. Verzendlijst.

Nadere informatie

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade 15 december 2015 Alfred Melissen - FBE Limburg Faunabeheereenheid Limburg Faunabeheer & Wetgeving Preventie & Schademeldingen Beheer Faunabeheerplan

Nadere informatie

Genoom onderzoek in het wild. Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus

Genoom onderzoek in het wild. Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus Genoom onderzoe in het wild Daniel Goedbloed Jente Ottenburghs Joost de Jong Robert Kraus Wat is een genoom? Totaal aan erfelij materiaal (DNA) Kilobasen (Kb) virussen 1-300 zwijn 2,700,000 mens 3,200,000

Nadere informatie

Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag

Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag Ganzen, Gasten Met Lasten! Voor de een schitterend, voor de andere een ware plaag Grauwe ganzen Kolganzen Rietganzen Toendra Rietgans Taigarietgans Kleine Rietgans Kleine Zwaan Smient Brandgans Exoten

Nadere informatie

Ganzen in de Bommelerwaard. Brandganzen nabij Brakel

Ganzen in de Bommelerwaard. Brandganzen nabij Brakel Ganzen in de Bommelerwaard Brandganzen nabij Brakel Inventarisatierapport Natuurwacht Bommelerwaard Maart 2012 Ganzen in de Bommelerwaard Inleiding Nederland is een favoriete bestemming voor de wilde ganzen

Nadere informatie

MIRA 2012 Milieu & natuur

MIRA 2012 Milieu & natuur MRA 212 Milieu & natuur ndex overwinterende watervogels watervogelindex (1991-92=1) aantal (1991-92=1) 6 5 4 3 2 1 1 4 1 3 1 2 1 1 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1991-92 1993-94 1995-96 1997-98 1999-21-2 23-4 25-6

Nadere informatie

De telformulieren 1 tot en met 5 kopiëren ten behoeve van de tellers.

De telformulieren 1 tot en met 5 kopiëren ten behoeve van de tellers. VOORJAARSTELLING 2012 TELFORMULIEREN De telformulieren 1 tot en met 5 kopiëren ten behoeve van de tellers. Inventarisatieformulier 6 en 7 kopiëren ten behoeve van de jachthouders in uw WBE. Voorjaarstelling

Nadere informatie

Waterwild*1! Eenden% A) Grondeleenden* Ze#hebben#allen#water#nodig#voor# 1 Voedsel# 1 Huisvesting# 1 Voortplanting#

Waterwild*1! Eenden% A) Grondeleenden* Ze#hebben#allen#water#nodig#voor# 1 Voedsel# 1 Huisvesting# 1 Voortplanting# Waterwild*1! Zehebbenallenwaternodigvoor 1 Voedsel 1 Huisvesting 1 Voortplanting Eenden% 1 Algemenekenmerken o Mannelijk:woerd o Vrouwelijk:eend 1 Geslachtsdimorfisme: o duidelijkverschiltussenwoerdeneend

Nadere informatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie Achter de Schotbalken Een evaluatie Sinds 2010 is de regeling van de toegang tot het gebied achter de schotbalken opnieuw onder de loep genomen. In het verleden was er een ontheffing nodig die was aan

Nadere informatie

GANZEN IN NEDERLAND OVERZOMERENDE GANZEN

GANZEN IN NEDERLAND OVERZOMERENDE GANZEN GANZEN IN NEDERLAND Nederland is met zijn laaggelegen graslanden, veel water en zachte winters een ideaal gebied voor vele ganzensoorten. Veel ganzen die Nederland aandoen zijn afkomstig uit het hoge noorden;

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Fauna en wet Natuurbescherming

Fauna en wet Natuurbescherming Fauna en wet Natuurbescherming Technische briefing Statenleden 16 maart 2016 Doel presentatie Fauna in de nieuwe Wet Natuurbescherming bevoegdheden provincie Verdieping op basis vragen Provincie Gelderland

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

MIGRATIE, vogeltrek in een breed kader. College 3 Trek van ganzen en kraanvogels

MIGRATIE, vogeltrek in een breed kader. College 3 Trek van ganzen en kraanvogels MIGRATIE, vogeltrek in een breed kader College 3 Trek van ganzen en kraanvogels Programma 1. Migratie, inleiding en oriëntatie 2. Trek van kustvogels 3. Trek van ganzen en kraanvogels 4. Trek van roofvogels

Nadere informatie

Ganzen in België (en Nederland)

Ganzen in België (en Nederland) Ganzen in België (en Nederland) Welke ganzen komen we bij ons tegen? Grauwe gans Alle ganzensoorten leren kennen die in België (en Nederland) voorkomen is tamelijk eenvoudig. Er komen maar 12 ganzensoorten

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Vragen stellen bij schijnbare vanzelfsprekendheden is een basisvoorwaarde voor wetenschappelijk

Nadere informatie

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends,

^^^^^<^3^ der Wal 'htinsen bij Bolt. Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus AB EMMELOORD. Geachte heer Berends, PROVI N^IE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Nederlandse Vissersbond De heer D.J.T. Berends Postbus 64 8300 AB EMMELOORD Telefoon (0320)-255265 Fox (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 Onderwerp Sluiting jacht op wilde eend en fazanthaan Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 24 juli 2018) Nummer 3424

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 24 juli 2018) Nummer 3424 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 24 juli 2018) Nummer 3424 Onderwerp Gebruik zeer dieronvriendelijke methodes bij de ganzenjacht Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen 1 Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen Keerpunt v.w.b. Jacht : 1 april 2002 introductie Flora en faunawet (Samenvoeging van de Vogelwet,

Nadere informatie

Benidorm voor ganzen. gezellige drukte. In december bijna twee miljoen ganzen. moeite. Gastvrijheid is overheid jaarlijks 17 miljoen waard.

Benidorm voor ganzen. gezellige drukte. In december bijna twee miljoen ganzen. moeite. Gastvrijheid is overheid jaarlijks 17 miljoen waard. Benidorm voor ganzen Nederland is een winters ganzenparadijs, maar tot verdriet van de boeren bevalt het de vogels hier zo goed dat ze ook in toenemende aantallen blijven overzomeren. Schieten is daarom

Nadere informatie

De opvallendste waarnemingen uit de. Dollard zijn de hoge. kokmeeuwen (1602). Van deze 3 soorten. zijn dit de hoogste Januari-waarden

De opvallendste waarnemingen uit de. Dollard zijn de hoge. kokmeeuwen (1602). Van deze 3 soorten. zijn dit de hoogste Januari-waarden Kusttellingen Telling januari 1990 de Noordkust slechts 2 januariwaarnemingen bekend, van resp. 5 en 2 kanoeten. Zie verder tabel 3. Jan van t Hoff De opvallendste waarnemingen uit de Dollard zijn de hoge

Nadere informatie

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1nvexo minder invasieve planten en dieren Interreg Vlaanderen Nederland Europa investeert in uw regio Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Casus Zomerganzen naam spreker/partner Casus

Nadere informatie

Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders. IVN Barneveld André en Marco van Reenen

Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders. IVN Barneveld André en Marco van Reenen Vogelcursus 2017 Zwemmers en waders IVN Barneveld André en Marco van Reenen Opzet cursus 3-luik van leren, quizzen en excursies Zelf je tijd indelen Excursies met goede kansen op de behandelde soorten

Nadere informatie

de overwinterende ganzen mogen afgeschoten worden met een maximum van 10 stuks per schadeperceel per dag.

de overwinterende ganzen mogen afgeschoten worden met een maximum van 10 stuks per schadeperceel per dag. Afschotgegevens 2012 zaaknummer 2007-009968 2009-017675 2009-017677 datum 27-aug-09 6-okt-09 5-okt-09 doc. nummer 745930 764067 764092 ontheffinghouder adres plaats periode 16 juni 2009-16 juni 2014 1

Nadere informatie

BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november Algemeen

BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november Algemeen BELEIDSKADER FAUNABEHEER DEN HAAG, 27 november 2003 1. Algemeen 1 De Minister van LNV heeft betrokken partijen verzocht, ten einde onnodige en ongewenste polarisatie over jacht, beheer en schadebestrijding

Nadere informatie

Dirk Symens Herman Jacobs

Dirk Symens Herman Jacobs Dirk Symens Herman Jacobs INHOUD De regio De soorten De cijfers De terugmeldingen De conclusies De regio 1 2 3 4 5 6 7 8 Wouwse Plantage (Hopmeer) Nieuwmoer-Wuustwezel (Wezelse Hei) Bleeke Heide (Chaam)

Nadere informatie

Wat bepaalt de groei van ganzenpopulaties?

Wat bepaalt de groei van ganzenpopulaties? Wat bepaalt de groei van ganzenpopulaties? Henk van der Jeugd Vogeltrekstation Dutch Centre for Avian Migration and Demography NIOO-KNAW Centre for Avian Population Studies CAPS An embarrassment of riches:

Nadere informatie

Casus Zomerganzen. Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen?

Casus Zomerganzen. Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen? Casus Zomerganzen 1 Casus Zomerganzen Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen? 2 Project INVEXO Projectomschrijving: INVEXO: Invasieve exoten in Vlaanderen en

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 6 van 2003 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Verordening Flora- en faunawet Zeeland Provinciale Staten van Zeeland overwegende dat een aantal beschermde inheemse diersoorten in de provincie Zeeland veelvuldig

Nadere informatie

Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2015 Lopikerwaard e.o.

Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2015 Lopikerwaard e.o. Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2015 Lopikerwaard e.o. VOORJAARSTELLING 2015 - Nemen de meerkoeten en knobbelzwanen in de Lopikerwaard toe of af? - Hebben we de populatie zwarte kraai onder controle? -

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Overijssel Eenheid Natuur en Milieu Postbus 10078 8000 GB Zwolle

Gedeputeerde Staten van Overijssel Eenheid Natuur en Milieu Postbus 10078 8000 GB Zwolle Gedeputeerde Staten van Overijssel Eenheid Natuur en Milieu Postbus 10078 8000 GB Zwolle Datum Behandeld door Telefoonnummer Ons kenmerk Onderwerp 24 juli 2014 Petra Ket (038) 3448020 OV/FL 140709 Zienswijze

Nadere informatie

Gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van «pm», nummer «pm»;

Gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van «pm», nummer «pm»; VERORDENING FLORA- EN FAUNAWET ZUID-HOLLAND Provinciale Staten van Zuid-Holland; Gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van «pm», nummer «pm»; Gelet op artikel 65, vierde lid, van de Flora- en faunawet

Nadere informatie

Wildschade. DLV Plant

Wildschade. DLV Plant Wildschade Faunafonds (landelijk) Bevorderen maatregelen ter voorkoming en bestrijding van schade door beschermde inheemse diersoorten Handreiking faunaschade Tegemoetkoming/toekennen schade in redelijkheid.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/ gehoord het Faunafonds van 18 juli 2004, kenmerk BIJ F F OVERWEGENDE;

Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/ gehoord het Faunafonds van 18 juli 2004, kenmerk BIJ F F OVERWEGENDE; Goedkeuringsbesluit Faunabeheerplan 2014-2019 Flora- en faunawet Flora- en faunawet: goedkeuring faunabeheerplan Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/025032 Gedeputeerde Staten van Overijssel;

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PvdD over het provinciale ganzenbeleid

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PvdD over het provinciale ganzenbeleid Statenfractie Partij voor de Dieren M.C. van der Wel Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl

Nadere informatie

Nota Faunabeleid Zeeland AANVULLEND VOORSTEL

Nota Faunabeleid Zeeland AANVULLEND VOORSTEL Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: 20-12-2002 belast met Nr: behandeling: Kok, G.L.C.M. de Agenda nr: Vergadering GS: Nr: / Onderwerp: AANVULLEND VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland

Nadere informatie

Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014

Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014 Groninger ganzenakkoord Definitief 27 mei 2014 Aanleiding De provincie Groningen kent gebieden waar trekganzen rusten en foerageren. Ganzen zijn beschermde vogels op grond van de Flora- en faunawet. Voor

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 23 juli 2011) Nummer 2515

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 23 juli 2011) Nummer 2515 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 23 juli 2011) Nummer 2515 Onderwerp Alternatieven voor afschot ganzen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Symposium Wild op Drift

Symposium Wild op Drift Symposium Wild op Drift Vrijdag 24 juni 2016 Wageningen Universiteit Gebouw Orion C 1005 Volg ons op: #wildopdrift Bij het succesvol oplossen van het muskusrattenprobleem: Waren de beleidsdoelen helder

Nadere informatie

Zomerganzentelling Provincie Utrecht

Zomerganzentelling Provincie Utrecht Zomerganzentelling 2015 - Provincie Utrecht Utrecht, 29 september 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wettelijk kader en provinciaal beleidskader... 4 3. Resultaten... 5 Totaalbeeld... 5 Soorten

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HOOFDSTUK 3 SOORTEN FAUNABEHEER

AANVRAAGFORMULIER HOOFDSTUK 3 SOORTEN FAUNABEHEER U kunt het ingevulde formulier onder vermelding van zaaknummer verzenden: Per post naar: Provincie Gelderland Afdeling Vergunning Verlening / Handhaving Postbus 9090 6800 GX ARNHEM Per mail naar: post@gelderland.nl

Nadere informatie

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Sovon-rapport 2013/47 Vogels in Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter

Nadere informatie

Water- en roofvogeltelling januari uitgevoerde telling. De telling wordt

Water- en roofvogeltelling januari uitgevoerde telling. De telling wordt 195 Water- en roofvogeltelling januari 1989 Piet van Vliet Inleiding Dit verslag geeft de telresultaten van en een korte beschouwing over deze jaarlijks uitgevoerde telling. De telling wordt steeds gehouden

Nadere informatie

3 Wat is nu het aantal zwijnen dat momenteel in het gebied zit?

3 Wat is nu het aantal zwijnen dat momenteel in het gebied zit? Directie Natuur De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 11 oktober 2007 07-LNV-B-83 DN. 2007/2982 15 oktober

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. In de regionale ganzenwerkgroepen zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd:

PROVINCIAAL BLAD. In de regionale ganzenwerkgroepen zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 3157 17 juni 2015 Ganzenbeleidskader Zuid-Holland 1. Aanleiding De populatie ganzen in Zuid-Holland is de laatste decennia sterk toegenomen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 Juli 2015

Nieuwsbrief 2 Juli 2015 Nieuwsbrief 2 Juli 2015 Beste lezer, Inmiddels stijgt de temperatuur alweer naar tropische waarden en zoeken mens en dier verkoeling op. Opgezweept door deze temperaturen vinden momenteel verhitte discussies

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2014 Lopikerwaard e.o.

Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2014 Lopikerwaard e.o. Wildbeheereenheid Nieuwsbrief 2/2014 Lopikerwaard e.o. VOORJAARSTELLING 2014 - Nemen de meerkoeten en knobbelzwanen in de Lopikerwaard toe of af? - Hebben we de populatie zwarte kraai onder controle? -

Nadere informatie

Uitvoeringskader Ganzen Noord-Holland

Uitvoeringskader Ganzen Noord-Holland Uitvoeringskader Ganzen Noord-Holland Inhoud Voorwoord...2 1. Inleiding...3 1.1. Aanleiding...4 1.2. Probleemschets...4 1.3. Opzet en leeswijzer...5 2. Ganzensoorten...7 2.1. Inheemse (beschermde) soorten...7

Nadere informatie

Zoogdierenwerkgroep. Infoavond Jacht in Vlaanderen

Zoogdierenwerkgroep. Infoavond Jacht in Vlaanderen Zoogdierenwerkgroep Infoavond Jacht in Vlaanderen De Vlaamse jachtregelgeving Algemene begrippen Jachtwildsoorten Jachtopeningstijden Toegestane en verboden jachtmiddelen en methoden FAQ s Algemene begrippen

Nadere informatie

S T I CHT I NG. Stichting De Eik. Informatie over de eerste onderzoeksperiode

S T I CHT I NG. Stichting De Eik. Informatie over de eerste onderzoeksperiode S T I CHT I NG Stichting De Eik Informatie over de eerste onderzoeksperiode Foto: Michael Migos Inleiding Ruim 16 miljoen Nederlanders hebben steeds meer ruimte nodig om te wonen, te werken en te recreëren.

Nadere informatie

FBE Nieuws Bijgedragen door Faunabeheereenheid

FBE Nieuws Bijgedragen door Faunabeheereenheid FBE Nieuws Bijgedragen door Faunabeheereenheid FBE Nieuws Haarlem, mei 2016 Nieuwsbrief 2016-5.3 Ontheffing schadebestrijding zomerganzen (extra) Door middel van deze nieuwsbrief informeert de FBE u over

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), R. Klumpes (GroenLinks), A.L. Koning (PvdA) en R. van Aelst (SP) (d.d. 10 september 2018) Nummer 3439 Onderwerp Reduceren Canadese ganzen

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent.

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent. Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opening ecoduct Hoog Buurlo over de A1, Kroondomein Het Loo, maandag 5 september 2011 Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven,

Nadere informatie

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER AVJ-0118 Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER 1 INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE VOORWAARDEN BELANGRIJK VOOR U ZIJN 3 MIJN VERZEKERING 1. Wat verzeker ik met de Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 juli 2008) Nummer 2183

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 juli 2008) Nummer 2183 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 juli 2008) Nummer 2183 Onderwerp Verleende ontheffing d.d. 3 april 2008 door de provincie Zuid-Holland op grond

Nadere informatie

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r biodiversiteitonderzoek NCB Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten Nederlands Centrum voor Biodiversiteitonderzoek

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Beleidsregels Faunabeheer Provincie Overijssel

Beleidsregels Faunabeheer Provincie Overijssel Faunabeheer Provincie Overijssel (geconsolideerde versie, geldend vanaf 5-2-2003 tot 7-10-2008) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel provincie Overijssel Faunabeheer

Nadere informatie

Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier gr.

Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier gr. Levenswijze Grofwild Wild Naam Gew Groep Leeftijd Tand Dracht # Zogen Aanw. Zintuig Schade Hert Ree Hert - Hinde Hertekalf - Hindekalf Spitser - Smaldier Bok Geit Bokkits Geitkits Smalspitser Smalree 150-70

Nadere informatie

Faunabeheereenheid Overijssel

Faunabeheereenheid Overijssel Secretariaat: Postbus 645 7400 AP Deventer 0570-746017 secretaris@fbeoverijssel.nl Faunabeheereenheid Overijssel Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 WET NATUURBESCHERMING (WNB)... 2 3 PROVINCIALE

Nadere informatie

Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen

Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen Datum: 4 april 2019 Aan: formateur G. Koopmans in Limburg Betreft: Aandachtsveld Collegeprogramma

Nadere informatie

BESLUIT. PROVINCIALE STATEN van FRYSLÂN. gelezen de voorstellen van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 31 maart 2015, nr.

BESLUIT. PROVINCIALE STATEN van FRYSLÂN. gelezen de voorstellen van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 31 maart 2015, nr. Verordening schadebestrijding dieren Fryslân 2015 BESLUIT PROVINCIALE STATEN van FRYSLÂN gelezen de voorstellen van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 31 maart 2015, nr. 1201683; gelezen het oordeel van

Nadere informatie

nummer 20 van 2005 Herziening Verordening vrijstelling grondgebruiker

nummer 20 van 2005 Herziening Verordening vrijstelling grondgebruiker nummer 20 van 2005 Herziening Verordening vrijstelling grondgebruiker Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van 16 februari 2005, kenmerk LG/A7/2005001367, Productgroep Landelijk Gebied 1 Nummer

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Landschapsonderzoek in het Kromme Rijngebied

Landschapsonderzoek in het Kromme Rijngebied Landschapsonderzoek in het Kromme Rijngebied Onderzoeksgroep Milieugeografie, Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) Dr. Emma van der Zanden, Franziska Komossa, MSc KENNISMAKING VU LANDSCHAPSONDERZOEK

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Gebiedsplan Ganzenfoerageergebieden provincie Groningen 2005

Gebiedsplan Ganzenfoerageergebieden provincie Groningen 2005 Inhoudsopgave I. Inleiding Blz. 2 II. Doel van het gebiedsplan Blz. 3 III. Het Proces Blz. 4 IV. Criteria voor begrenzing van ganzenfoerageergebieden Blz. 5 V. Schadevergoeding en beheersovereenkomsten

Nadere informatie

-=e::: Amsterdam "II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN. Beleid en beheer van wilde hoefdieren. goed natuurbeheer vergt keuzes

-=e::: Amsterdam II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN. Beleid en beheer van wilde hoefdieren. goed natuurbeheer vergt keuzes Beleid en beheer van wilde hoefdieren goed natuurbeheer vergt keuzes Workshop, Oranjerie Elswout, Overveen, 28 februari 2002 "II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN WAGENINGEN UNIVERSITEIT -=e::: Amsterdam ~ Gemeentewaterleidingen

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Uitleg over wat er is gebeurd: (Geografisch) over de tekening hiernaast

Uitleg over wat er is gebeurd: (Geografisch) over de tekening hiernaast Uitleg over wat er is gebeurd: (Geografisch) over de tekening hiernaast Het begin allemaal rond 2050. Er schampt een grote meteoor langs de aarde ten zuidwesten van Zuid- Amerika. Daardoor verandert de

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

Datum: 19 december 2016 Betreft: Beroep tegen besluit op bezwaar tegen ontheffing Ffw voor het doden van zomerganzen Ons kenmerk: SL 500/16.

Datum: 19 december 2016 Betreft: Beroep tegen besluit op bezwaar tegen ontheffing Ffw voor het doden van zomerganzen Ons kenmerk: SL 500/16. Rechtbank s Gravenhage Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag Datum: 19 december 2016 Betreft: Beroep tegen besluit op bezwaar tegen ontheffing Ffw voor het doden van zomerganzen Ons kenmerk:

Nadere informatie

VRAAG 1. Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist. B: een afschotplan vereist

VRAAG 1. Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist. B: een afschotplan vereist VAK I WETGEVING VRAAG 1 Voor de bijzondere jacht op wilde zwijnen is: A: geen afschotplan vereist B: een afschotplan vereist C: alleen een afschotplan vereist voor bijzondere jacht bij nacht VRAAG 2 Jagers

Nadere informatie

Ganzenopvang in Zeeland

Ganzenopvang in Zeeland Ganzenopvang in Zeeland Voorontwerp beleidsnota Vastgesteld in GS d.d. 22-06-2004 en - 1 - Ganzenopvang in Zeeland. Inleiding Voor veel ganzen en smienten vormt Nederland een belangrijke overwinteringsgebied.

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 22 september 2009 nr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 22 september 2009 nr Gedeputeerde Staten Antwoord op Statenvragen PS2009-629 Arnhem, 22 september 2009 nr. 2009-015116 Beantwoording schriftelijke Statenvragen statenlid L. van der Veer (Partij voor de Dieren) over gegevens

Nadere informatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland T.a.v. Natura 2000 o.v.v. Krammer-Volkerak Postbus DE Zwolle. Middelburg, 17 oktober 2017

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland T.a.v. Natura 2000 o.v.v. Krammer-Volkerak Postbus DE Zwolle. Middelburg, 17 oktober 2017 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland T.a.v. Natura 2000 o.v.v. Krammer-Volkerak Postbus 40225 8004 DE Zwolle Middelburg, 17 oktober 2017 Onderwerp: Zienswijze ontwerp-aanwijzingsbesluit Krammer-Volkerak

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding. Samenvatting

Samenvatting. Inleiding. Samenvatting Samenvatting Inleiding De biologie van ganzen was voor mensen in de Middeleeuwen een enorm mysterie. Ganzen waren in de winter en in het voorjaar in grote aantallen aanwezig, maar verdwenen plotseling

Nadere informatie

Een terugblik op twee jaren onderzoek

Een terugblik op twee jaren onderzoek Een terugblik op twee jaren onderzoek Inhoudsopgave 1. Algemeen. Inleiding Voorzitter Stichting De Eik. Faunabeheer in Nederland (FBE-Utrecht). Motivering van de instelling Bijzondere Leerstoel Faunabeheer

Nadere informatie

Conferentie Promoveren en promotietrajecten. VU Amsterdam, 15 mei 2013

Conferentie Promoveren en promotietrajecten. VU Amsterdam, 15 mei 2013 Conferentie Promoveren en promotietrajecten VU Amsterdam, 15 mei 2013 Heden en toekomst van promoveren Prof. Martin Kropff, rector Wageningen University Promoveren: wat is onveranderd? Kern: het (leren)

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Een wereldberoemde tekening. 2 / 5

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Een wereldberoemde tekening. 2 / 5 Wereld Natuur Fonds Op bord hangen: tekeningen van de panda en de poster van de panda. Ik doe mijn spreekbeurt over het Wereld Natuur Fonds omdat ik van dieren hou en omdat ik de bedreigde dieren wil helpen.

Nadere informatie

Contrastrijke ontwikkelingen bij overwinterende ganzen in Nederland in de afgelopen 10 jaar

Contrastrijke ontwikkelingen bij overwinterende ganzen in Nederland in de afgelopen 10 jaar Contrastrijke ontwikkelingen bij overwinterende ganzen in Nederland in de afgelopen 10 jaar Ganzensymposium Fryske Akademy & NOU, 19 mei 2017 Julia Stahl & Kees Koffijberg Sovon Vogelonderzoek Nederland

Nadere informatie

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2 Bijlage 6: Overzicht reeds gestelde schriftelijke en technische vragen met betrekking tot het ganzenbeleid 04-11-2013 Schriftelijke vragen over de jacht op de vos en het instellen van vosvriendelijke gebieden

Nadere informatie

: Beleidsnota Flora- en faunawet Provincie Utrecht 2014 en de wijziging van de Verordening schadebestrijding dieren provincie Utrecht 2014.

: Beleidsnota Flora- en faunawet Provincie Utrecht 2014 en de wijziging van de Verordening schadebestrijding dieren provincie Utrecht 2014. College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 26 augustus 2014 NUMMER PS PS2014RGW07 AFDELING FLO COMMISSIE RGW STELLER J. Berkhof DOORKIESNUMMER 3297 DOCUMENTUMNUMMER 8107CD1D PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

CODE SOCIALE ONDERNEMINGEN TOELICHTING

CODE SOCIALE ONDERNEMINGEN TOELICHTING CODE SOCIALE ONDERNEMINGEN TOELICHTING Commissie Code Sociale Ondernemingen 3 maart 2017 0 Inhoudsopgave 1. Waarom een Code?... 2 2. Samenstelling van de commissie... 2 3. Uitgangspunten van de commissie...

Nadere informatie

Rapport ad hoc-commissie Wetenschappelijke Integriteit Tilburg University

Rapport ad hoc-commissie Wetenschappelijke Integriteit Tilburg University Rapport ad hoc-commissie Wetenschappelijke Integriteit Tilburg University Prof. Dr. Ton Hol, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (voorzitter) Prof. Dr. em. Léon de Caluwé (VU) (tevens consultant) Dr.

Nadere informatie

d rm Neder wa e landopg

d rm Neder wa e landopg Opgewarmd Nederland deel Plant en dier: blijven, komen, weggaan of... Soorten, verspreiding en klimaat Kleine beestjes: sterk in beweging Libellen: voordeel van een warmer klimaat Dagvlinders: extra onder

Nadere informatie

Oprechte bezorgdheid over het voortbestaan van vele kangoeroe- en wallaby soorten

Oprechte bezorgdheid over het voortbestaan van vele kangoeroe- en wallaby soorten Oprechte bezorgdheid over het voortbestaan van vele kangoeroe- en wallaby soorten Kangoeroes werden door de Britse wereldreiziger James Cook in 1770 ontdekt. Drie jaar later bracht hij de eerste levende

Nadere informatie