24/7 coach vragen en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "24/7 coach vragen en antwoorden"

Transcriptie

1 al uw vragen beantwoord 24/7 coach vragen en antwoorden startersvragen: V: dit programma overdondert mij. Hoe begin ik hier aan? A: Iedereen begint met de voedingsregels en het supplementenprogramma gedurende 3 maanden. Als u na deze periode nog steeds klachten heeft moet u het stappenplan volgen. V: wat is de bedoeling van dit programma? A: de bedoeling is om alle mogelijke voeding die schade aan de darmen kan toebrengen te mijden zodat de darmen, die beschadigd zijn, terug kunnen helen en zo optimaal hun werk kunnen doen. V: hoe combineer ik mijn druk leven met dit programma? A: bij het programma horen voedingsschema's die geen schadelijke voeding voor de darmen bevat. U kunt deze volgen. Als u liever zelf uw maaltijd bepaalt kunt u deze zelf maken aan de hand van de voedingstabel op het einde van het e-boek. V: hoe lang moet ik dit programma volgen? A: dit is zeer persoonsgebonden. De gemiddelde periode om PDS te genezen is 3 maanden. Dit is persoonsgebonden en kan variëren. Kinderen reageren veel sneller op het plan dan volwassenen personen. Voedingsvragen: V: wat gebruik ik als vervanging voor melk? A: u kunt gerust rijstmelk en kokosmelk nuttigen. V: waarom mag ik geen geitenmelk nuttigen ondanks deze een andere eiwitmolecule heeft? A: geitenmelk kan ook allergische en intolerante reacties veroorzaken. Bovendien zijn veel geitenmelk producten koemelk producten met toegevoegde enzymen wat nog steeds voor klachten zorgt. V: zijn pinda's geen noten? A: neen, pinda's behoren tot de groep van peulvruchten groenten en zijn zéér moeilijk verteerbaar. V: mag ik cashewnoten eten?

2 A: cashewnoten zijn een twijfelgeval. Deze behoren ook tot de groenten groep maar zijn in de realiteit lichter verteerbaar dan pinda's. Toch kunnen deze voor problemen zorgen. U kunt deze eten maar als u klachten zoals krampen, winderigheid,... krijgt moet u deze mijden. V: walnoten zijn toegestaan? A: ja. Een tip is om deze in een bakje met water te weken voor een nacht. Hierdoor zijn deze beter verteerbaar. V: soja producten bevatten geen lactose en toch moet ik deze mijden? A: soja producten zijn zeer moeilijk verteerbaar. In alle mate mijden! Enige uitzondering is soja lecithine wat vaak voorkomt. V: ik ben vegetariër en haal mijn eiwitten uit bonen, wat nu? A: witte, zwarte, rode, soja en garbanzo bonen moet u mijden aangezien ons lichaam niet de gewenste enzymen produceert om deze te verteren. Ik raad aan om het glutamine supplement te gebruiken wat ik sowieso aanraad. V: welke kruiden kan ik eten? A: u kunt witte peper en zout met mate gebruiken. Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie kunt u ook met mate gebruiken. V: speltbrood bevat een minieme hoeveelheid gluten, kan ik deze eten? A: U kunt deze eten, als u klachten ondervindt moet u deze vermijden. V: bestaan er pasta's en broden zonder gluten? A: jazeker, deze kunt u vinden in supermarkten en bio winkels. V: ik heb last na het eten van fruit, wat nu? A: Ik veronderstel dat u uw fruit al schilt wat de vertering al verbetert (de schil is onverteerbaar). Als u nog last heeft van fruit kunt u deze 30 seconden in de microgolf plaatsen, hierdoor is het fruit niet meer rauw en zal deze beter verteerd worden. V: wat voor soort water drink ik het beste? A: ik raad aan om water met weinig mineralen te drinken. De reden hiervoor is omdat bij water met veel mineralen altijd veel chloor is toegevoegd. Chloor dood bacteriën, dus ook goede bacteriën die wij juist proberen aan te vullen. Kraantjeswater bevat zeer veel chloor dus vermijden. Het beste is water met weinig chloor ( dus geen vittel en andere populaire watermerken). V: kan ik water drinken na de maaltijd? A: zoals uitgelegd in het boek verslapt dit de sterkte van het maagzuur. Als u medicatie neemt na de maaltijd gebruik dan zo weinig mogelijk water. V: ik heb telkens krampen en diarree na het eten van een bepaald product, nochtans staat deze op de

3 groene lijst in de voedingstabel. A: Het kan zijn dat u intolerant of allergisch bent aan bepaalde voeding ook al is deze goed verteerbaar. Indien toch klachten moet u het product vermijden. V: moet ik de voedingsschema's volgen? A: u moet niets, u kan en mag. Deze schema's zijn ontwikkeld om u een idee te geven wat te eten en om het u gemakkelijk te maken indien in tijdnood. V: hoe lang moet ik de voedingsregels volhouden? A: De gemiddelde tijd die een persoon nodig heeft om PDS te genezen is 3 maand. Dit hangt sterk af van verschillende aspecten. Er zijn klanten die na enkele weken al genezen zijn. Als u klachtenvrij bent raad ik toch aan het voedingsadvies 3 maanden te volgen. Hierna kunt u rustig van het advies afdwalen met de nadruk op rustig. V: wanneer kan ik verboden voeding terug eten? A: Nooit van de ene op de andere dag uw voeding drastisch wijzigen. Ik raad aan pas verboden voeding te eten na de voorgeschreven 3 maanden. Voeg één bepaalde voeding toe en luister naar uw lichaam. Als u geen klachten heeft kunt u deze tolereren maar pas toch op dat u geen 2 verschillende voedsels op 1 dag test. Zo weet u niet welke voeding mogelijk nog voor klachten kan zorgen. V: hoe zit het met soep? A: eet soep in het begin van de maaltijd zoals dezelfde regel dat u enkel vloeibaarheden voor de maaltijd drinkt. Pas op welke ingrediënten er in uw soep zitten! Vermijd peulvruchten en andere voeding uit de voedingsregels. Pas ook op voor gedroogde erwten en sperziebonen. Normaal kunt u deze gestoomd eten met mate maar in een soep zijn deze zwaar en moeilijk verteerbaar. V: mag ik mijzelf belonen met een zuivelproduct na een week van het volgen van de voedingsregels? A: wat mensen niet allemaal vragen om toch wat kaas te kunnen eten. Sorry, neen is het antwoord. Het is zéér belangrijk om de voedingsregels 100% te volgen zonder vals te spelen, zo niet houdt u zich zelf tegen om van PDS te genezen. V: ik ben klachtenvrij, kan ik terug alles eten? A: voeg rustig nieuwe voeding toe aan uw voedingspatroon maar één bepaald product niet 2 of meerdere. Kijk hoe u reageert en trek uw conclusies. V: ik heb geen last na het eten van voeding uit de rode ijst, ik ben genezen? A: dit is een goed teken dat uw darmen herstelt zijn, alweer voeg rustig nieuwe voeding toe. V: kan ik mijn maaltijden maken? A: tuurlijk! Zolang u de voedingsregels maar volgt. U kan dit perfect aan de hand van de voedingslijst.

4 V: kan ik druivensap, dextrose of een andere hoog glycemische koolhydraat rijke drank nuttigen? A: tenzij u candida heeft kunt u deze met mate nuttigen. Indien u klachten ondervindt direct vermijden. Supplementen vragen: V: heb ik al de voorgeschreven supplementen nodig? A: ja en neen. Als u voldoende eiwit eet, voldoende rust en zich strikt aan de voedingsregels houdt kunt u zonder de supplementen genezen. Echter zal uw strijd langer duren. V: als ik één supplement zou nemen, welk raadt u dan aan? A: probiotica zonder twijfel! PDS is in eerste instantie ontstaan door een tekort aan goede bacteriën... #1 oorzaak is antibiotica zoals u al weet maar niet de enige! V: kan ik andere merken van supplementen gebruiken? A: jazeker. Ik en mijn klanten hebben goede ervaringen met de voorgeschreven producten. Ik heb veel producten getest. De meeste overprijst met weinig of geen resultaat. Degene die ik aanraad hebben een zeer goede prijs/ kwaliteit ratio. Echter kunt u zelf experimenteren met andere merken als u dit wenst zolang het product maar dezelfde ingrediënten bevat. V: zal ik sneller genezen als ik grotere dosissen neem? A: Neen, meer is niet persé beter. Als u grotere dosissen neemt zal het lichaam het overschot wat niet opneembaar is uitscheiden in de urine of stoelgang. Niet veel nut dus. V: wat zijn en doen probiotica? A: probiotica zijn levende bacteriën die de darmbalans herstellen waardoor de darmen een betere weerstand hebben tegen abnormale bacteriën, overwoekering van bacteriën en parasieten. V: wat zijn en doen prebiotica? A: prebiotica zijn levende organismen die de bacteriën in de darmen (probiotica) voeden zodat deze optimaal kunnen groeien en weerstand bieden. Voorbeelden van prebiotica zijn fructooligosacchariden en inuline. V: wat is en doet glutamine? A: glutamine is een aminozuur dat weefsel herstelt. Bodybuilders gebruiken dit om spierweefsel te herstellen, in ons geval voor onze darmen te herstellen. Glutamine zit voornamelijk in vlees maar ook in bepaalde groenten. Omdat onze darmen niet volledig onze voeding opnemen supplementeren we met glutamine.

5 V: wat zijn en doen enzymen? A: enzymen zoals pancreas enzymen en maagzuur verteren het voedsel. Bij een intolerantie beschikt de persoon over een tekort aan een bepaald enzym. Door een mengeling van beide enzymen aan de voeding te voegen zal het voedsel beter verteerd worden wat klachten kan verminderen. V: welk product gebruik ik voor candida? A: candida is een schimmel en moet met een aangepast suiker-vrij dieet en een bijkomend supplement zoals candi clear van NOW foods verdreven worden. V: hoe lang moet ik deze supplementen nemen? A: even lang als u de voedingsregels moet volgen of tot u genezen bent, normaal 3 maanden. V: zijn supplementen alleen genoeg om PDS te overwinnen? A: neen! Dit moet in combinatie met de voedingsregels. Supplementen alleen lossen niets op. V: hebben deze supplementen nadelen? A: neen, deze supplementen zijn veilig. Enige opmerking is dat u onwel kunt worden na het innemen van de enzymen enkel als u een maagzweer of maagontsteking heeft. V: ik heb maagpijn na het nemen van enzymen, wat nu? A: stopt u met het nemen van deze enzymen. Het is mogelijk dat u een maagzweer of maagontsteking heeft. Wacht enkele weken en probeer dan opnieuw. V: moet ik probiotica nemen na een antibiotica kuur? A: ja! U MOET tijdens en tot 2 maanden na de antibiotica probiotica nemen aangezien uw goede bacteriën gehalveerd zullen zijn. Doet u dit niet zal dit resulteren tot PDS. V: waarom raadt u producten zoals yakult af? A: yakult bevat probiotica en melk. Melk is verboden in dit programma voor diverse redenen uitgelegd in het boek. Een andere reden is omdat probiotica op een lege maag moet ingenomen worden. Zo niet zal het maagzuur die de melk zal verteren de probiotica grotendeels vernietigen wat zonde is van uw geld. V: waarom moet ik probiotica koel bewaren? A: omdat dit levende bacteriën zijn die niet overleven in warmte. V: ik heb hevige gas na het innemen van FOS, wat nu? A: dit is een indicator dat u een organisme heeft dat me eet van het suiker FOS. U heeft een stoelganstest nodig en moet het organisme verwijderen vooraleer u terug FOS inneemt.

6 Labo test vragen: V: wanneer moet ik een allergie en stoelganstest aanvragen? A: als u in het stappenplan bent aangekomen en nog steeds klachten heeft. V: is het niet beter om deze test als eerste aan te vragen? A: u kunt dit doen maar voor de meesten is dit niet nodig. Personen met PDS reageren slecht op melkproducten en gluten. De voedingsregels verbannen deze voeding al. Echter kan het zijn dat u een additionele allergie heeft. Een klein gedeelte heeft slechts een allergietest nodig maar als u dit wilt kunt u deze in het begin van het programma laten uitvoeren. V: wat doet een ELISA test? A: deze meet de antilichamen die het lichaam produceert op bepaalde voeding. Niet alleen onderzoekt deze test onmiddellijke reacties van voeding maar ook uitgestelde reacties op voeding. V: waar moet mijn stoelgang op getest worden? A: op goede bacteriën zoals lactobacillus acidophilus en bifidobacterium. Op slechte bacteriën, overwoekering van gist en parasieten. V: waarom is een huidpriktest waardeloos voor personen met PDS? A: omdat deze enkel onmiddellijke reacties op voeding weergeeft en zeer onnauwkeurig is. V: ik ben allergisch aan rijst, nochtans bevat deze geen gluten of melkbestanddelen. Mag ik deze eten? A: neen! U mag geen voeding eten waar u allergisch bent, ten minste voor 6 maanden. V: hoe lang moet ik voeding waaraan ik allergisch ben mijden? A: 6 maanden, dan kunt u testen met de voeding of u deze terug kunt verdragen. Andere vragen: V: waarom kan mijn dokter mij niet helpen? A: omdat dokters niet de oorzaken van aandoeningen/ ziektes zoeken maar enkel de symptomen onderdrukken aan de hand van medicatie. V: hebben zelfmedicatie en voorgeschreven medicatie nadelen?

7 A: ja. Alle medicatie heeft nadelen en dan nog wel uitdrukkelijk op het maag en darm kanaal. V: is dit programma geschikt voor mijn kind, A: jazeker, er is zelfs een speciaal hoofdstuk voor kinderen en tieners in het boek. Het enige wat verschilt is de dosissen van de supplementen.

Copyright Het Reflux Plan

Copyright Het Reflux Plan Onderstaande supplementen worden aangeraden bij brandend maagzuur. Volg strikt de stappen van het stappenplan, dus eerst het dieet volgen met de 3 reflux regels, en dan pas overgaan op supplementen indien

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie

Copyright Het reflux plan

Copyright Het reflux plan Vraag & Antwoord Box Hieronder staan de meest gevraagde vragen omtrent Het Reflux Plan. Het doel van deze vraag & antwoord box is om uw vragen snel te beantwoorden zodat u meteen kunt starten en geen tijd

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Lactose en lactose-intolerantie 4 3. Toedienen enzym lactase 6 4. Meest gestelde vragen en antwoorden 7 5. Nuttige

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

H. 278374.0115. Ademtest

H. 278374.0115. Ademtest H. 278374.0115 Ademtest Inleiding U bent bij uw arts geweest met maag- en/of darmklachten. Het kan zijn dat deze klachten veroorzaakt worden door een moeizame vertering van bepaalde suikers in uw darmen.

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Tips om de klachten van een Prikkelbare Darm te verminderen

Tips om de klachten van een Prikkelbare Darm te verminderen Tips om de klachten van een Prikkelbare Darm te verminderen O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m PDS Stoppen Tips Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com E-mail: klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten. Onderzoeksnr. Patiënt A. Patiënt Onderzoeksnr

Onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten. Onderzoeksnr. Patiënt A. Patiënt Onderzoeksnr praktijk Mevrouw dokter B. Aanvragers Behandelingslaan 2 1234 AB Arts Nederland Onderzoeksnr. 160308999 Patiënt 205034 A. Patiënt 30-10-1971 RP Analytic, Veerweg 16, 4493 AS Kamperland Aanvrager 205035

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS

NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS Ook wel eens last van een opgeblazen gevoel? Of van winderigheid? Best wel vervelend en onaangenaam,

Nadere informatie

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk?

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie = voedselallergie Koemelkallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen

Nadere informatie

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker!

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker! 6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Je voelt je futloos en hebt geen energie! Je eet gezond want je let op je gewicht maar iedere keer als je hebt gegeten kan je bijna je ogen niet open houden.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze informatie is bestemd voor patiënten die bekend zijn met chronische darmontstekingen. De meest bekende zijn: de ziekte van Crohn

Nadere informatie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie

BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie BUIKPIJN, DARMKRAMPEN EN DIARREE na radiotherapie Uw darmen zijn erg gevoelig voor straling en ze raken gemakkelijk geïrriteerd. Daardoor kunt u last krijgen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Waterstofademtest

Endoscopiecentrum Waterstofademtest Endoscopiecentrum Waterstofademtest (H2-ademtest) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een waterstofademtest. Met deze test kan worden nagegaan of uw darm in staat

Nadere informatie

Divertikels. Afdeling Diëtetiek

Divertikels. Afdeling Diëtetiek Divertikels Afdeling Diëtetiek Voedingsadvies bij divertikels Deze informatie is bedoeld als ondersteuning van het consult door een diëtist. De informatie in deze folder kan een persoonlijk dieetadvies

Nadere informatie

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Beste patiënt Een vernauwing of dreigende afsluiting of obstructie in de darm kan de doorgang van voedselresten belemmeren. Voornamelijk grote stukken

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een lactoseblaastest? 4 3. Werkwijze 5 4. Contactgegevens bij vragen 7 5. Persoonlijke notities 7 3 1.

Nadere informatie

Advies voor een vezelverrijkte voeding

Advies voor een vezelverrijkte voeding Advies voor een vezelverrijkte voeding U heeft het advies gekregen om meer vezels in de voeding te gebruiken. Voedingsvezels komen alleen voor in plantaardige producten. In het ene product zitten meer

Nadere informatie

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap We omringen jou en je kind met de beste zorg Wat is bloedarmoede (anemie)? Bloedarmoede betekent dat er een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed

Nadere informatie

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK?

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? P R A K T I J K D E W A T E R L E L Y GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? WWW.PRAKTIJKDEWATERLELY.NL WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? Auteur: Petra Vermeer Orthomoleculair- en

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 9 1.1 Eten koken en bewaren 9 1.2 Een ongeluk zit in een klein hoekje 18 1.3 Machines in de keuken 18 1.4 Langer houdbaar maken, maar hoe?

Nadere informatie

Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus

Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus Koolhydraatarm dieet en diabetes mellitus Een koolhydraatarm dieet De arts of diëtist heeft met u besproken dat u gedurende drie maanden een koolhydraatarm dieet gaat volgen. Dit dieet volgt u in overleg

Nadere informatie

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika

Hier toch enkele nuttige inlichtingen over voedsel: Geurverwekkend voedsel - ajuin - look - vis - sommige specerijen - paprika Na de heelkundige ingreep moet u geen speciaal dieet volgen, want een stoma hebben is geen ziekte. Alleen diegenen die om de een of andere reden reeds voor de operatie op dieet stonden (bvb. diabetes,

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Inleiding Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE Hoewel u gefermenteerde levensmiddelen in de supermarkt kunt kopen, zijn deze meestal gepasteuriseerd op hoge temperatuur waardoor de nodige vriendelijke bacteriën

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Inhoud. Alle informatie over de dienst kindergeneeskunde, de kinderafdeling en het kinderdagziekenhuis vind je op

Inhoud. Alle informatie over de dienst kindergeneeskunde, de kinderafdeling en het kinderdagziekenhuis vind je op 1 Inhoud Inleiding... 2 Praktische informatie... 3 Omschrijving en doel van de procedure... 4 Voorbereiding op het onderzoek... 4 Waar vindt het onderzoek plaats?... 4 Voorzorgen... 4 Verloop van het onderzoek...

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 : Steeds meer mensen hebben er last van Huiduitslag, buikpijn, diarree, benauwdheid, een ellendig moe gevoel: deze verschijnselen komen u vast en zeker bekend voor.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP)

Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP) Infobrochure Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP) mensen zorgen voor mensen Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.5

niveau 2, 3, 4 thema 5.5 niveau 2, 3, 4 thema 5.5 Gezonde voeding Inleiding Wanneer eet je gezond? Hoeveel moet ik dagelijks eten? Wat is een goed lichaamsgewicht? Onder- en overgewicht Inleiding Goede voeding levert de dagelijks

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden

Resultaat Test Reactiesterkte Aantal voedselallergenen Eenheden Pagina 1 IgG antilichaam detectie op 5-6-2013 ID nummer : 2013100 Resultaat Test Aantal voedselallergenen Eenheden Detectie van IgG antilichamen 0 70 < 7.5 µg/ml 1 4 vanaf 7.5 µg/ml 2 2 vanaf 12.5 µg/ml

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Melk goed voor elk, maar niet echt. Melk is ongezond en milieubelastend Melk goed voor elk, dat is wat nog steeds door mijn hoofd gonst door de vele reclame die er voor gemaakt is. Ik ben zelf ook lang

Nadere informatie

Voorbereiding darmonderzoek

Voorbereiding darmonderzoek Voorbereiding darmonderzoek Laxeren met Moviprep en Bisacodyl Waarom deze folder? U krijgt in overleg met uw arts binnenkort een darmonderzoek. Uw darmen moeten voor dit onderzoek helemaal schoon zijn.

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk.

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Rag: Hoe kan ik het beste detoxen? Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Natuurlijk kan je 1 x per week een zuiverende dag inlassen Ik adviseer dan om een dag op

Nadere informatie

Adviezen bij slikproblemen

Adviezen bij slikproblemen Adviezen bij slikproblemen 2 Inleiding In deze folder vindt u adviezen die u kunnen helpen het slikken zo makkelijk mogelijk te maken. Houding - Zorg dat u goed rechtop op de stoel zit. - Zorg ervoor dat

Nadere informatie

VOCHT- EN ZOUTBEPERKING GOEDE EIWITINNAME EN FOSFORBEPERKING AVVZ-DIEET (ARM AAN VERZADIGDE VETTEN) DIABETES-DIEET

VOCHT- EN ZOUTBEPERKING GOEDE EIWITINNAME EN FOSFORBEPERKING AVVZ-DIEET (ARM AAN VERZADIGDE VETTEN) DIABETES-DIEET HET DIEET INHOUD INLEIDING 3 VOCHT- EN ZOUTBEPERKING 4 5 GOEDE EIWITINNAME EN FOSFORBEPERKING 6 AVVZ-DIEET (ARM AAN VERZADIGDE VETTEN) 7 DIABETES-DIEET 7 2 INLEIDING Alles wat u eet en drinkt geeft afvalstoffen.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes

In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes Aanbiedingen van de maand In de maand november zijn onderstaande

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling

Patiënteninformatie. Dieetadvies bij onderbuikbestraling Patiënteninformatie Dieetadvies bij onderbuikbestraling Inhoud Inleiding... 4 Algemeen advies... 4 Voedingsadvies... 4 Algemene richtlijnen... 4 Groenten... 5 Fruit... 6 Suggesties voor de maaltijden

Nadere informatie

Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN?

Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN? Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN? Inhoud Klachten Beïnvloeding van Darmen Leefadviezen Voedingsadviezen, vezels, vocht Feiten en fabels Gasvorming Vezels: 30-40

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

Radiologisch onderzoek van de dikke darm (coloninloop) Informatiebrochure

Radiologisch onderzoek van de dikke darm (coloninloop) Informatiebrochure Radiologisch onderzoek van de dikke darm (coloninloop) Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een coloninloop? 3 2 Het radiologisch onderzoek van de dikke darm 3 2.1 Te volgen voorbereiding voor het onderzoek

Nadere informatie

Ademtest. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Ademtest. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_126.01 (0715) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Ademtest Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

voedingsadvies bij hypoglykemie

voedingsadvies bij hypoglykemie voedingsadvies bij hypoglykemie (te laag bloedglucose) 1 2 Inleiding Mogelijke klachten Wanneer u last heeft van een te lage bloedglucose (hypoglykemie) kunnen de volgende klachten zich voordoen: trillen,

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen 2011 Schimmelinfectie Weg Stappenplan In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Schimmelinfectie Weg Stappenplan Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach Susanne

Nadere informatie

Dieetbehandeling bij lactose-intolerantie

Dieetbehandeling bij lactose-intolerantie Dieetbehandeling bij lactose-intolerantie Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Telefoonnummer diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Voeding bij pancreatitis

Voeding bij pancreatitis UMC St Radboud Voeding bij pancreatitis (alvleesklierontsteking) Patiënteninformatie Deze brochure geeft u algemene informatie over de voeding bij pancreatitis. Heeft u na het lezen van deze brochure nog

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij darmklachten

Voedingsadviezen bij darmklachten Voedingsadviezen bij darmklachten Algemene leefregels: Zorg voor een volwaardige voeding met voldoende variatie Volg hierbij de Richtlijnen Goede Voeding. Eet regelmatig Sla geen maaltijden over maar gebruik

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN

Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INLEIDING Veel patiënten met IBD zijn bang om op reis te gaan, met name om ter plaatse geconfronteerd te worden met een opstoot van hun ziekte of met een mogelijke

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Voeding bij hitte en hoogte. (Sport)diëtiste Katrien Van Roy

Voeding bij hitte en hoogte. (Sport)diëtiste Katrien Van Roy Voeding bij hitte en hoogte (Sport)diëtiste Katrien Van Roy Uitdaging en omstandigheden Extreme uitdaging: 636 km 8161 hoogtemeter Extreme omstandigheden Hitte en droogte Hoogte Uitdagend terrein Goed

Nadere informatie

IBD EN VOEDING. 13 november Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes

IBD EN VOEDING. 13 november Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes IBD EN VOEDING 13 november 2008 Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes IBD Inflammatory Bowel Disease IBD, de verzamelnaam voor darmziekten als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Nadere informatie

06 - Informatie over voedselallergie

06 - Informatie over voedselallergie 06 - Informatie over voedselallergie Inhoud Wat zijn voedselallergenen?... 1 Wat weet men eigenlijk over voedselallergenen?... 2 Allergene verwantschappen... 4 Voedingsmiddelen die vaak allergieën veroorzaken...

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een buismaagoperatie

Voedingsadviezen na een buismaagoperatie Voedingsadviezen na een buismaagoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1125 Inleiding De diëtiste is bij u langs geweest om met u te bespreken waar u met uw eten en drinken rekening mee

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 7 tips voor een gezonde darmflora Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid dit is zowel op fysiek als op mentaal vlak. Om onze darmflora gezond te houden is gezonde, evenwichtige

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES. In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes

DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES. In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes Inhoud 1. Inleiding 3 2. Diabetes bij CF 4 3. Behandeling 4 3.1. Doel van de behandeling

Nadere informatie

Fosfaat. Informatie voor patiënten met nierschade. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Fosfaat. Informatie voor patiënten met nierschade. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Fosfaat Informatie voor patiënten met nierschade Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Advies bestemd voor:.. Datum:.. Heeft u vragen over deze folder of het dieetvoorschrift,

Nadere informatie

Hoofdstuk. Gezonde voeding.

Hoofdstuk. Gezonde voeding. Hoofdstuk 6 Gezonde voeding 1 Vijf reden opsommen waarom we voedsel nodig hebben 2 Vijf fouten in onze voedingsgewoonten opsommen 3 Een voorbeeld geven om het gebruik van groenten en fruit te bevorderen

Nadere informatie

Zorg bij maagklachten en misselijkheid

Zorg bij maagklachten en misselijkheid Zorg bij maagklachten en misselijkheid Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Voorkomen van maagklachten 6 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 17 1.3 Machines in de keuken 24 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

Proteinepoeder (Aminozuurcomplex) 750g

Proteinepoeder (Aminozuurcomplex) 750g Proteinepoeder (Aminozuurcomplex) 750g Toepassingen: Aminozuurcomplex (Proteïne poeder) wordt gevormd door een complex van aminozuren die worden gewonnen uit erwten. Middels een ingenieus proces van extractie

Nadere informatie

Fosfaat Informatie voor patiënten met nierschade

Fosfaat Informatie voor patiënten met nierschade Fosfaat Informatie voor patiënten met nierschade Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0999 Inleiding De termen fosfaat en fosfor worden vaak door elkaar gebruikt. We spreken van fosfor als het in

Nadere informatie

Uw individuele resultatenrapport. Beoordeling van het IgE-testresultaat. Tips voor omgang met uw IgG4-testresultaten

Uw individuele resultatenrapport. Beoordeling van het IgE-testresultaat. Tips voor omgang met uw IgG4-testresultaten Inhoudsopgave 1 2 2.1 2.2 3 4 5 6 7 8 9 Uw individuele resultatenrapport Uw testresultaat IgE-test IgG4-test Uw IgE-testresultaat Beoordeling van het IgE-testresultaat Uw IgG4-testresultaat Tips voor omgang

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want het geeft

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Maagklachten en misselijkheid Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen

Nadere informatie

Lezenswaard voor ieder die geïnvesteerd heeft in ViaVitalis.

Lezenswaard voor ieder die geïnvesteerd heeft in ViaVitalis. Proficiat! U hebt een belangrijke stap genomen. Een stap die begonnen is met het erkennen dat elk mens ánders is. Dat voedsel bij u een ander effect kan hebben als datzelfde voedsel bij uw partner of kind.

Nadere informatie

H2-ademtest. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

H2-ademtest. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl H2-ademtest Informatie voor patiënten F0793-3105 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44 MCH

Nadere informatie