Copyright Het reflux plan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Copyright Het reflux plan"

Transcriptie

1

2 Vraag & Antwoord Box Hieronder staan de meest gevraagde vragen omtrent Het Reflux Plan. Het doel van deze vraag & antwoord box is om uw vragen snel te beantwoorden zodat u meteen kunt starten en geen tijd verliest. Indien uw vraag of vragen er niet tussen staan kunt u mij steeds contacteren. Basis en starters vragen en antwoorden: Hoe begin ik aan dit programma? Allereerst is het belangrijk om het boek: het reflux plan eerst grondig te hebben gelezen. We raden aan om het boek 2 maal grondig te lezen zodat u een goed zicht heeft van de aanpak. Na het lezen kunt u starten met het actieplan in hoofdstuk 4. Volg de 3 reflux regels strikt: de eerste 2 weken geen zure voeding eten, voeding die de sluitspier verzwakt vermijden en levensstijl aanpassingen die de druk op de sluitspier verminderen. Wat houdt het 2 weken durende dieet in en wat is de bedoeling hier van? De eerste 2 weken van het programma heeft als doel om beschadiging in de slokdarm van zuurbrand te herstellen en om het eiwit verterende enzym pepsin weg te spoelen. Dit doet u door enkele weken geen zure voeding met een ph-waarde van minder dan 5 te eten. Zo kan de slokdarm zich herstellen. Let wel op dat u ook de 2 andere reflux regels volgt zodat uw sluitspier optimaal functioneert. Wat doe ik na het 2 weken durende dieet? Dan kunt u terug zure voeding eten maar doe dit met mate! Ga niet direct liters cola drinken. Beperkt nog steeds de inname van zure voeding en let op welke voeding voor een zuurbrand aanval zorgt. Deze voeding kunt u beter vermijden. Zorg er ook voor dat u nog steeds de 2 andere reflux regels volgt na de eerste 2 weken van het programma. Wanneer volg ik het stappenplan? Het stappenplan is ontwikkeld om u een duidelijk zicht te geven wat u hoeft te doen om uw brandend maagzuur te behandelen. Iedereen start bij stap 1 het volgen van het actieplan. Indien u geen beterschap ziet bij het volgen van het actieplan, dan kunt u naar stap 2 gaan om de productie van maagzuur natuurlijk te bevorderen. Helpt dit niet, ga dan naar stap 3.

3 Moet ik direct starten met de inname van de supplementen? Neen. De supplementen zoals HCL worden aangeraden bij personen die een tekort aan maagzuur hebben. Ook wordt probiotica aangeraden doordat mensen met een tekort aan maagzuur vaak een verstoorde darmflora hebben. Het kan goed zijn dat u geen tekort aan maagzuur heeft maar dat uw sluitspier niet goed werkt of dat u zuurbrand krijgt door te veel zure voeding te eten. In zo een geval hoeft u geen supplementen in te nemen. Start dus eerst met het actieplan en indien dit niet helpt, kunt u het stappenplan volgen en dan ook de supplementen innemen. Hoe lang moet ik dit programma volgen? We raden aan om 2 weken het dieet zonder zure voeding op te volgen. Echter is het de bedoeling om uit te vinden welke voeding bij u voor zuurbrand zorgt. Als voorbeeld zorgt cola voor velen voor zuurbrand. Het beperken van vetten en andere voeding die de sluitspier verzwakken is bedoeld om ook na de 2 weken te volgen. Dit wil niet zeggen dat u geen vetten of chocolade meer mag eten, integendeel! U kunt dit wel maar met mate. Voeding die bij kleine porties al voor zuurbrand zorgen kunt u beter vermijden en dat is ook de bedoeling. Reflux vragen en antwoorden: Wat is reflux? Reflux of brandend maagzuur ontstaat wanneer pepsin in de slokdarm wordt geactiveerd door zuur. Dit hoeft niet persé door maagzuur te zijn maar kan ook door zure voeding. De stelling dat reflux enkel ontstaat door maagzuur is dus niet waar. Hoe ontstaat reflux? Reflux kan ontstaan door verscheidene redenen en oorzaken zoals zure voeding, denk maar aan cola of bepaald fruit. Een verzwakte sluitspier komt ook vaak voor door activiteiten als roken, het drinken van alcohol, eten van tomaten of LES verzwakkers zoals chocolade of veel vetten. Heb ik te weinig of te veel maagzuur? Dit kun je onderzoeken door naar een gastro-enteroloog te gaan en daar gastro capsules of een heidelberg capsule aan te vragen. Deze meten de ph-waarde van de maag inhoud waardoor kan gezien worden of u teveel of te weinig maagzuur heeft. Door logisch na te denken kunt u ook al een goed zicht krijgen of u te weinig maagzuur heeft.

4 Indien het 2 weken durende dieet geen opluchting gaf maar u door het nemen van bitters, citroensap of azijn of HCL wel beterschap ziet, dan is de kans heel groot dat u te WEINIG maagzuur heeft. Citroensap, azijn, bitters en HCL zorgen er namelijk voor dat u meer maagzuur zal produceren. Helpt dit bij brandend maagzuur, dan kunt u vaststellen dat u te weinig maagzuur produceert. Voor de exacte uitleg hoe dit komt, gelieve het boek te raadplegen. Hoe behandel ik mijn brandend maagzuur? Dit doet u door oftewel: zure voeding te vermijden, de sluitspier te versterken of extra maagzuur op te wekken of in te nemen zodat de sluitspier optimaal functioneert. Waarom is er niet één aanpak tegen reflux? Omdat iedereen anders is. Niet iedereen heeft te veel maagzuur, integendeel! Velen hebben te weinig maagzuur. Jongere mensen met brandend maagzuur hebben dan veel beterschap door zure voeding te vermijden. Het reflux plan biedt de oplossing voor iedereen. De sluitspier wordt verstevigd, zure voeding wordt vermeden en eventueel een tekort aan maagzuur wordt verholpen. Supplementen vragen en antwoorden: Wanneer neem ik de supplementen? Neem pas de supplementen indien u in het stappenplan bent aangekomen. Dit wil zeggen dat u reeds het 2 weken durende dieet heeft gevolgd, nog steeds de 2de en 3de reflux regels volgt en dat u geen opluchting van uw klachten ontving. Dan pas kunt u starten met de inname van de supplementen. Moet ik starten met wormwood of mag ik direct HCL gebruiken? U kunt eventueel direct starten met HCL in te nemen. Let wel op dat kinderen onder de 16 jaar geen HCL mogen innemen. Dit kan bij hun voor maagklachten zorgen. Ook personen die ontstekingsremmers nemen kunnen beter HCL mijden. Wat moet ik doen als ik klachten krijg bij het innemen van HCL? Indien u klachten krijgt bij de inname van HCL zoals misselijkheid, maagsteken of krampen dan is dit een teken dat uw maagwand verdund is door beschadiging. Dit kan zijn door een bacterie zoals de H. Pylori of zelfs door een voedsel intolerantie of allergie. Indien dit voorkomt raden we aan om de inname van HCL te stoppen en over te stappen op bitters of azijn/ citroensap. Waar koop ik de supplementen?

5 Deze kunt u in vele gezondheidswinkel kopen. Indien u deze niet in een dichtstbijzijnde gezondheidswinkel vindt, dan kunt u deze bestellen op het internet. Kan ik brandend maagzuur stoppen zonder supplementen? Dit is mogelijk. Personen die brandend maagzuur krijgen door zure voeding en personen met een zwakke sluitspier kunnen zeker zonder de hulp van supplementatie hun zuurbrand stoppen. Echter (oudere) personen met een tekort aan maagzuur doen er goed aan om bitters of HCL te gebruiken in vorm van een supplement. Waarom mag ik geen HCL innemen als ik ontstekingsremmers gebruik? Ontstekingsremmers beschadigen de maagwand en verdunnen ook de maagwand. HCL kan er dan voor zorgen dat de dunne maagwand geïrriteerd geraakt waardoor u maagklachten krijgt. Voeding vragen en antwoorden: Waarom mag ik de eerste 2 weken geen zure voeding eten? Dit heeft als doel om de slokdarm te herstellen en om pepsin (enzym dat eiwit verteert) weg te spoelen. Bij chronische zuurbrand is het weefsel in de slokdarm hevig beschadigd. Wordt deze niet hersteld is de kans op slokdarm kanker groter. Eens het eiwit verterende enzym pepsin uit de slokdarm is, zal zure voeding veel minder snel voor brandend maagzuur zorgen. Wat moet ik doen als ik toch zure voeding heb gegeten in de eerste 2 weken? Probeer dit zo goed mogelijk te mijden. Een hulpmiddel is om de dagmenu's te volgen. Ze zijn overheerlijk en je hoeft geen master chef te zijn om deze klaar te maken. Ook kun je zelf je dagmenu's klaarmaken door de voedingskaart te raadplegen. Heb je toch zure voeding gegeten, probeer dan zo snel mogelijk terug voeding met minder zuur te eten. Ga nu niet liters melk drinken indien je een cola hebt gedronken om de zuurtegraad te verminderen. Dit kan resulteren in een lamme sluitspier waardoor je maagzuur in de slokdarm spat en dan heeft het dieet helemaal geen effect meer. Mag ik terug zure voeding eten na de eerste 2 weken? Ja maar doe dit met mate. Beperk frisdranken en zuur fruit. Kijk goed hoe je lichaam reageert op voeding. Krijg je zuurbrand telkens na het eten van bepaalde voeding? Vermijd die voeding dan. Mag ik terug normaal eten na de eerste 2 weken?

6 We raden u ten sterkste aan om de levensstijl aanpassingen blijvend te volgen. Ook de sluitspier verzwakkende voeding mijden en sterk beperken raden we aan. Eet gerust een goed pak friet met een frikandel maar hou dit bij één maal per week. Ga niet overdrijven. Ook vette voeding, alcohol, chocolade en andere LES verzwakkers moet je beperkt nuttigen. Wat doe ik als een voedingsmiddel niet op de lijst staat? Kijk op de voedingslijst of u voeding vindt die sterk op het voedingsmiddel trekt of in dezelfde categorie behoort. Als voorbeeld: mosselen staan niet op de kaart maar vis zoals garnalen en kreeft mag u zeker nuttigen. Mosselen zijn dan ook toegestaan. Logisch nadenken is dan de regel en oplossing. Denk ook even na of er veel vet of alcohol in de voeding zit welke niet op de lijst staat. Zo kun je zelf de beslissing maken of deze brandend maagzuur zouden opwekken. Wat moet ik doen als ik zuurbrand krijg van voeding die op de lijst in het groen staat? Vermijden! U heeft een zwak voor deze voeding. Iedereen is anders, dus niet elk voedsel is goed voor iedereen...

Copyright Het Reflux Plan

Copyright Het Reflux Plan Onderstaande supplementen worden aangeraden bij brandend maagzuur. Volg strikt de stappen van het stappenplan, dus eerst het dieet volgen met de 3 reflux regels, en dan pas overgaan op supplementen indien

Nadere informatie

KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. MAAG- KLACHTEN WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL M A A G - KLACHTEN Last van uw maag of een beetje misselijk?

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Brandend maagzuur (reflux) klachten

Brandend maagzuur (reflux) klachten Brandend maagzuur (reflux) klachten Wat is brandend maagzuur? Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Het medische woord voor dit

Nadere informatie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook

Nadere informatie

Maagzuur Oorzaken Maagzweer en maaginfectie Wat is een maagzweer en/of maaginfectie?

Maagzuur Oorzaken Maagzweer en maaginfectie Wat is een maagzweer en/of maaginfectie? Maagklachten U heeft maagklachten door een maagzweer, maaginfectie of brandend maagzuur. Vanuit medisch oogpunt zijn deze klachten gelukkig meestal niet ernstig. In deze folder vindt u uitleg over deze

Nadere informatie

Maagklachten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Maagklachten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Maagklachten Informatie voor patiënten F0909-2150 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Copyright Het Reflux Plan 1

Copyright Het Reflux Plan 1 Copyright Het Reflux Plan 1 Disclaimer: Geen enkel deel van dit boek mag verkocht of verhuurd worden in elke mogelijke vorm, elektronisch of mechanisch, inclusief foto's, video en geluidsopnames zonder

Nadere informatie

Functionele dyspepsie

Functionele dyspepsie Functionele dyspepsie Maag-, darm- en leverziekten Beter voor elkaar 2 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten 1 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en hoe hiermee om te

Nadere informatie

Maagzweer. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Maagzweer. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Maagzweer U heeft een maagonderzoek (gastroscopie) gehad, waarbij de arts een maagzweer (ulcus) heeft vastgesteld. In deze folder leest u meer over de oorzaken en behandeling van een maagzweer. Neem altijd

Nadere informatie

Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE

Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE Maagklachten WAT ZIJN MAAGKLACHTEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN INFORMATIE VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL MAAGKLACHTEN LAST

Nadere informatie

Zorg bij maagklachten en misselijkheid

Zorg bij maagklachten en misselijkheid Zorg bij maagklachten en misselijkheid Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Voorkomen van maagklachten 6 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Maagklachten en misselijkheid Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen

Nadere informatie

Stoppen met maagzuurremmers

Stoppen met maagzuurremmers Stoppen met maagzuurremmers Beste patiënt Via deze informatiefolder willen we u meer informatie geven over het geleidelijk aan stoppen met maagzuurremmers meer bepaald een specifieke klasse van krachtige

Nadere informatie

MAAGKLACHTEN SOORTEN MAAGKLACHTEN

MAAGKLACHTEN SOORTEN MAAGKLACHTEN MAAGKLACHTEN Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook andere factoren kunnen maagklachten

Nadere informatie

Ook met mìnder medicijnen minder zuur

Ook met mìnder medicijnen minder zuur Maagzuurremmers Ook met mìnder medicijnen minder zuur Brandend maagzuur, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel. Vaak nemen deze klachten al af als u uw voeding en leefgewoonten aanpast. Zijn de klachten

Nadere informatie

Dieetadviezen bij maagklachten

Dieetadviezen bij maagklachten Dieetadviezen bij maagklachten Diëtetiek 1 Bereikbaarheid Afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk Telefoon: (076) 595 21 55 / (076) 595 10 00 Locatie Molengracht Telefoon: (076) 595 43

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

Maagklachten kunnen worden onderverdeeld in: een vol gevoel/misselijkheid, maagpijn en brandend maagzuur.

Maagklachten kunnen worden onderverdeeld in: een vol gevoel/misselijkheid, maagpijn en brandend maagzuur. Maagklachten Maagklachten Wie kent het niet? Kort na het eten bijvoorbeeld bukken om iets op te rapen, en dan voel je iets van het eten zurig terugkomen. Of je krijgt na een te zware maaltijd een vervelend,

Nadere informatie

Adviezen bij reflux. bij kinderen

Adviezen bij reflux. bij kinderen Adviezen bij reflux bij kinderen Inleiding Uw kind heeft waarschijnlijk last van reflux. In deze folder leest u meer over deze aandoening en wat u kunt doen zodat uw kind er zo min mogelijk last van heeft.

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Lactose en lactose-intolerantie 4 3. Toedienen enzym lactase 6 4. Meest gestelde vragen en antwoorden 7 5. Nuttige

Nadere informatie

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied Klachten door irritatie van maagzuur In het keel- neus- en oorgebied Inleiding Maagzuur is zeer irriterend voor al het slijmvlies dat zich buiten de maag bevindt. Dit geldt zowel voor het slijmvlies in

Nadere informatie

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied

Klachten door irritatie van maagzuur. In het keel- neus- en oorgebied Klachten door irritatie van maagzuur In het keel- neus- en oorgebied Inleiding Maagzuur is zeer irriterend voor al het slijmvlies dat zich buiten de maag bevindt. Dit geldt zowel voor het slijmvlies in

Nadere informatie

GRATIS Voorbeeld Dagmenu Bij Brandend Maagzuur!

GRATIS Voorbeeld Dagmenu Bij Brandend Maagzuur! GRATIS Voorbeeld Dagmenu Bij Brandend Maagzuur! Disclaimer: Geen enkel deel van dit rapport mag verkocht of verhuurd worden in elke mogelijke vorm, elektronisch of mechanisch, inclusief foto's, video en

Nadere informatie

24/7 coach vragen en antwoorden

24/7 coach vragen en antwoorden al uw vragen beantwoord 24/7 coach vragen en antwoorden startersvragen: V: dit programma overdondert mij. Hoe begin ik hier aan? A: Iedereen begint met de voedingsregels en het supplementenprogramma gedurende

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

Ontvang de laatst nieuwe versie hier >> Klik Hier

Ontvang de laatst nieuwe versie hier >> Klik Hier Disclaimer: Geen enkel deel van dit rapport mag verkocht of verhuurd worden in elke mogelijke vorm, elektronisch of mechanisch, inclusief foto's, video en geluidsopnames zonder de uitdrukkelijke toestemming

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Gastroscopie

Inwendige geneeskunde. Gastroscopie Inwendige geneeskunde Gastroscopie Inleiding Uw arts heeft voorgesteld om bij u een gastroscopie te laten doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, de gastroscoop, de binnenkant van uw

Nadere informatie

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat Zwangerschapsbraken Zwangerschapsbraken wordt ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Het is een term die wordt gebruikt voor overmatig braken tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Veel vrouwen

Nadere informatie

Dumpingsyndroom. Diëtetiek

Dumpingsyndroom. Diëtetiek Dumpingsyndroom Diëtetiek 1 2 Wat is dumpingsyndroom? Met het dumpingsyndroom worden de klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging. Het dumpingsyndroom is vrijwel altijd het gevolg

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Barrett-slokdarm Uw behandeld arts heeft bij u de diagnose Barrett-slokdarm gesteld. In deze brochure vindt u informatie over de aandoening en krijgt u enkele tips om de klachten te verminderen. Gezonde

Nadere informatie

24 uurs ph metrie: zuurgraadmeting

24 uurs ph metrie: zuurgraadmeting 24 uurs ph metrie: zuurgraadmeting Onderzoek naar de zuurgraad van de slokdarm Afspraak ph metrie Datum inbrengen sonde: Tijdstip inbrengen sonde: Melden op poli: Datum verwijderen sonde: Tijdstip verwijderen

Nadere informatie

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek Dieetadvies na een maagresectie Diëtetiek Inleiding U bent door de arts naar de diëtist doorverwezen, omdat u een maagoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van het type maagoperatie dat is verricht, kunnen

Nadere informatie

Dieetadvies bij een trage maag

Dieetadvies bij een trage maag VOEDING & DIEET Dieetadvies bij een trage maag ADVIES Dieetadvies bij een trage maag Als de maagspier te weinig of te onregelmatig samentrekt, blijft het voedsel langer in de maag dan normaal. We spreken

Nadere informatie

Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm Onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm Oesofago-gastro-duodeno-scopie Endoscopie afdeling Uw behandelend arts heeft voorgesteld bij u een oesofago-gastroduodeno-scopie te doen. Bij dit

Nadere informatie

Voeding bij pancreatitis

Voeding bij pancreatitis UMC St Radboud Voeding bij pancreatitis (alvleesklierontsteking) Patiënteninformatie Deze brochure geeft u algemene informatie over de voeding bij pancreatitis. Heeft u na het lezen van deze brochure nog

Nadere informatie

24-uurs ph-metrie zuurgraadmeting in de slokdarm

24-uurs ph-metrie zuurgraadmeting in de slokdarm H.000000000 H.60285.0418 24-uurs ph-metrie zuurgraadmeting in de slokdarm Inleiding Een ph-metrie is een onderzoek waarbij gedurende 24 uur de zuurgraad in de slokdarm wordt gemeten. De maag produceert

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

H. 278374.0115. Ademtest

H. 278374.0115. Ademtest H. 278374.0115 Ademtest Inleiding U bent bij uw arts geweest met maag- en/of darmklachten. Het kan zijn dat deze klachten veroorzaakt worden door een moeizame vertering van bepaalde suikers in uw darmen.

Nadere informatie

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

Endoprothese van de slokdarm. Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Endoprothese van de slokdarm Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis Wat is een endoprothese? Wanneer u een slokdarmvernauwing heeft, wordt in een aantal gevallen tijdens de operatie of in een

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Maagperforatie 1. Inleiding In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan uw herstel. In de informatiefolder Dagbehandeling of, indien

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen

Patiënteninformatie. Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen Patiënteninformatie Maatregelen om een (nieuwe) beroerte te voorkomen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Even opfrissen... 4 Risicofactoren... 5 Niet beïnvloedbare risicofactoren... 5 Beïnvloedbare risicofactoren...

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress en een onregelmatig

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Dieetadvies bij zwangerschapsbraken

Dieetadvies bij zwangerschapsbraken VOEDING & DIEET Dieetadvies bij zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum) ADVIES Dieetadvies bij zwangerschapsbraken Veel vrouwen hebben in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid

Nadere informatie

Pancreas enzyminsufficiëntie

Pancreas enzyminsufficiëntie Pancreas enzyminsufficiëntie Annuska Schoorlemmer, Verpleegkundig Specialist Afdeling Gastro Oncologisch Centrum Amsterdam, Academisch Medisch Centrum, locatie AMC Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Maagkanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het stellen van de diagnose 3. Behandeling van maagkanker 4. Behandeling gericht op genezing 5. Palliatieve behandeling 6.

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Inleiding...4 2. Enkele aandachtspunten...4 3. Wat mag ik eten en drinken...4 4. Welke voedingsmiddelen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Rennie Suikervrij, kauwtabletten 680 mg calciumcarbonaat en 80 mg magnesiumcarbonaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Rennie Suikervrij, kauwtabletten 680 mg calciumcarbonaat en 80 mg magnesiumcarbonaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Rennie Suikervrij, kauwtabletten 680 mg calciumcarbonaat en 80 mg magnesiumcarbonaat Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Voedingswijzer voor IBDpatiënten

Patiënteninformatie. Voedingswijzer voor IBDpatiënten Patiënteninformatie Voedingswijzer voor IBDpatiënten 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Gezonde voeding... 4 Eet gevarieerd... 5 Wees zuinig met vet... 5 Vezelrijke of vezelarme voeding?... 6 Voeding

Nadere informatie

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure 24-uur ph-metrie - impedantiemeting I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een 24-uur ph-metrie - impedantiemeting en hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest

daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest daghospitaal volwassenen informatiebrochure Lactoseblaastest Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een lactoseblaastest? 4 3. Werkwijze 5 4. Contactgegevens bij vragen 7 5. Persoonlijke notities 7 3 1.

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm

Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm Maag-, Darm- en Leverziekten Barrett slokdarm Aandoening van de slokdarm Maag-, Darm- en Leverziekten Inleiding U heeft een aandoening aan uw slokdarm. U bent daarom verwezen naar de polikliniek Maag-,

Nadere informatie

Niels van Loon [Email address]

Niels van Loon [Email address] Niels van Loon [Email address] Bedankt voor je interesse in mijn website en welkom bij de gezondheidscheck. Hieronder volgen enkele vragen, na het beantwoorden ervan geef ik je een advies op basis van

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

voedingsadvies na een maagoperatie

voedingsadvies na een maagoperatie voedingsadvies na een maagoperatie 1 2 INLEIDING Functie van de maag De maag heeft een aantal belangrijke functies, namelijk het vermalen van voedsel tot kleine deeltjes, het bewaren van voeding (=opslagfunctie)

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie Locatie Eindhoven De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Ileostoma. Ileostoma

Ileostoma. Ileostoma Ileostoma Ileostoma Afdeling Afdeling algemene algemene chirurgie chirurgie Binnenkort wordt bij u (een gedeelte van) de dikke darm weggenomen. Dit kan het gevolg zijn van een chronische aandoening, een

Nadere informatie

Figuur 1: illustratie slokdarm

Figuur 1: illustratie slokdarm Slokdarmkanker U bent naar VU medisch centrum (VUmc) verwezen voor een operatie omdat er slokdarmkanker is geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over slokdarmkanker, de oorzaken en risicofactoren

Nadere informatie

HART-LONG CHIRURGIE. Vochtbeperking ADVIES

HART-LONG CHIRURGIE. Vochtbeperking ADVIES HART-LONG CHIRURGIE Vochtbeperking ADVIES Hart-Long Chirurgie Uw arts heeft een vochtbeperking geadviseerd. Dit houdt in dat u niet meer dan ml. vocht per dag tot u mag nemen. In deze folder leest u alles

Nadere informatie

Chemische analyse van dranken

Chemische analyse van dranken Chemische analyse van dranken De voedingswaarde van wat we eten en drinken wordt bepaald door de aanwezige nutriënten. Deze nutriënten zijn: water, eiwitten, vetten, (verteerbare) koolhydraten, mineralen,

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank BIJSLUITER CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dieetadvies bij niersteenpatiënten

PATIËNTEN INFORMATIE. Dieetadvies bij niersteenpatiënten PATIËNTEN INFORMATIE Dieetadvies bij niersteenpatiënten Inhoud Welke soort steen heeft u?... 3 Algemene richtlijnen die voor alle nierstenen patiënten gelden... 3 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet)...

Nadere informatie

Aambeien Verdwijn Tips

Aambeien Verdwijn Tips Aambeien Verdwijn Tips Stap voor stap, weg met aambeien Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te

Nadere informatie

Zelfzorg Info: jouw vaknieuws!

Zelfzorg Info: jouw vaknieuws! Zelfzorg Info: jouw vaknieuws! Het is weer tijd voor de maandelijkse Zelfzorg Info! Deze maand is het thema Maagklachten. anaf 6 oktober organiseert het CBD een voorlichtingscampagne over maagklachten,

Nadere informatie

Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk.

Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk. Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk https://gezondxtra.nl/clientervaringen/ Praktijkvoorbeelden Diabetes In augustus 2011 bleek mijn bloedsuiker te hoog te zijn

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij misselijkheid

Voedingsadviezen bij misselijkheid Voedingsadviezen bij misselijkheid Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 Als gevolg van diverse behandelingen bij kanker kunnen klachten ontstaan die het eten en drinken bemoeilijken. Een veel voorkomende klacht

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Infobrochure Voeding bij kanker WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Infobrochure Voeding bij kanker WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Infobrochure Voeding bij kanker WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Contact: Diëtisten: 014/712869 diëtisten@azmol.be VOEDING BIJ KANKER INHOUD Inleiding 4 1. Onbedoeld gewichtsverlies 5 2. Onbedoelde

Nadere informatie

ph-metrie van de slokdarm bij kinderen

ph-metrie van de slokdarm bij kinderen ph-metrie van de slokdarm bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort krijgt uw kind een ph-metrie van de slokdarm in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie Patiënteninformatie Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie rkz.nl De chirurg schrijft u na de operatie een voedingsadvies voor. Hierbij mag u de eerste week alleen dik vloeibaar en gemalen eten, zoals

Nadere informatie

Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu?

Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu? TROVET Digestion Support, voedingssupplement voor het gericht aanpakken van alvleesklierproblemen bij hond en kat Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding

Nadere informatie

Het voorkomen van stemstoornissen

Het voorkomen van stemstoornissen Het voorkomen van stemstoornissen Logopedie Beter voor elkaar 2 Preventie van stemstoornissen Stemhygiëne is de zorg voor een gezonde stem. Met stemhygiëne worden maatregelen bedoeld die de gezondheid

Nadere informatie

Preventie van nier- en ureterstenen

Preventie van nier- en ureterstenen az Sint-Blasius Kroonveldlaan 50 9200 DENDERMONDE Dieetafdeling 052 25 24 93 dieet@azsintblasius.be Preventie van nier- en ureterstenen Als u een niersteen hebt gehad hebt u 50% kans om weer een steen

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

ph-metrie van de slokdarm bij kinderen

ph-metrie van de slokdarm bij kinderen ph-metrie van de slokdarm bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis colofon mei 2014 pavo 0248 Inleiding Binnenkort krijgt uw kind een ph-metrie van de slokdarm in het Albert Schweitzer ziekenhuis. In

Nadere informatie

Dieetadvies bij jicht

Dieetadvies bij jicht VOEDING & DIEET Dieetadvies bij jicht ADVIES Dieetadvies bij jicht Jicht ontstaat als urinezuur in het lichaam wordt opgehoopt, vooral in de gewrichten. De behandeling die u krijgt, heeft tot doel de hoeveelheid

Nadere informatie

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen.

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen. 0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen 0 Struviet steen 2 3 0 Urinezuurstenen 0 Cystinestenen 4 5 7 8 9 10 1 2 Bij u zijn nierstenen vastgesteld.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS

NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS NIEUW Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel? DAT LUCHT OP! VRAAG RAAD AAN JE APOTHEKER OF ARTS Ook wel eens last van een opgeblazen gevoel? Of van winderigheid? Best wel vervelend en onaangenaam,

Nadere informatie