Total Raffinaderij Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Total Raffinaderij Antwerpen"

Transcriptie

1 WELKOM BIJ Total Raffinaderij Antwerpen Onthaalbrochure ACV LBC/NVK

2 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 2 Van harte welkom bij Total Raffinaderij Antwerpen. We hopen dat het je hier zal bevallen! Je nieuwe job zal waarschijnlijk wel even wennen zijn. Wij willen je daarbij graag helpen. Wij, dat zijn de vakbondsafgevaardigden van het ACV BIE en ACV LBC-NVK, de bediende- en kadervakbond van het ACV. Je kan bij ons terecht met allerhande vragen over je rechten ( en plichten ) als werknemer en vooral ook de specifieke regelingen in onze onderneming. Wij willen je graag wegwijs maken! Deze onthaalbrochure vertelt je ook meer over het nut van de vakbond, legt uit wat het ACV BIE en ACV LBC-NVK voor je kan betekenen, wat het lidmaatschap aantrekkelijk maakt. Je bent bij ons altijd welkom voor meer inlichtingen en/of specifieke vragen. We wensen veel succes met je nieuwe job en we zien elkaar vast nog wel!

3 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 3 Onze ACV vakbond in een notendop Het ACV heeft zich gedurende meer dan 120 jaar ontwikkeld tot wat het nu is : een sterke vakbond van 1,6 miljoen leden. Het ACV is een vakbond met vele facetten. Het is een sociale partner met aanzien en prestige, erkend door werkgevers en regeringen. Het is ook een sterke dienstverlenende organisatie. In meer dan 150 dienstencentra ( 387 contactpunten ) en door 3100 personeelsleden wordt de gewaarborgde ACV-service geleverd : uitbetaling van werkloosheidsvergoeding, juridische bijstand, hulp bij allerlei administratieve formaliteiten rond werk, werkloosheid, tijdskrediet,.. En het ACV is natuurlijk en in de eerste plaats een heel sterke vakbeweging, een basis met meer dan militanten die syndicaal actief zijn in de ondernemingen, gemeenten of gewesten. Het ACV wil een vakbond zijn die openstaat voor iedereen die zijn waarden deelt met respect voor de verschillende filosofische en religieuze overtuigingen. Het ACV blijft wel vasthouden aan zijn christelijk karakter. ACV Bouw-Industrie & Energie waar onze arbeiders centraal staan Via deze centrale die ruim leden telt ben je als petroleumarbeider(ster) vertegenwoordigd in het ACV. Meer informatie over onze centrale vind je op: LBC voor alle bedienden De landelijke Bediende Centrale Nationaal verbond voor kaderpersoneel, kortom LBC-NVK, werd ruim 100 jaar geleden opgericht. Met ruim leden is de LBC-NVK de grootste centrale van het ACV. Alle bedienden en kaderleden uit de privé sector zijn verenigd in de LBC-NVK. Of je nu verpleegkundige, verkoopster, boekhouder, ingenieur, bediende of kaderlid bent, iedereen vindt veilig onderdak bij de LBC-NVK. NVK : ook voor het kaderpersoneel Steeds meer kaderleden en hooggeschoolden zijn zich bewust van het nut van een vakbond. Want van zodra er problemen opduiken, blijken veel kaderleden in de kou te staan en zijn ze niet altijd in staat om conflicten af te handelen zonder hun carrière in gevaar te brengen. Lid worden van een vakbond bied dan voordelen. In almaar meer ondernemingen bestaat er een syndicale werking voor kaderleden, dus natuurlijk ook op Total Raffinaderij Antwerpen. LBC-NVK heeft voor een steeds groter wordende werknemersgroep een specifieke werking op poten gezet. Met een eigen tijdschrift ( Ons recht en Kader ) legt het LBC-NVK accenten die tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de bedienden en kaderleden.

4 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 4 Dienstverlening op JOUW maat Het ACV heeft veel te bieden op het gebied van werk en inkomen. Het ACV-lidmaatschap is dan ook meer dan alleen een veilige rugdekking bij conflicten met de werkgever of werkloosheidsverzekering. Het ACV lidmaatschap kan zoveel meer opleveren. Hierbij zetten we even alle pluspunten nog even op een rijtje. Aan jou om eruit te halen wat erin zit. Je kan voor alle vragen natuurlijk steeds terecht bij je ACV afgevaardigde die je graag zal verder helpen. Arbeidsduur Welke uren zijn overuren? Hoe moeten die uren betaald worden? kan je ze ook opnemen in vakantiedagen? Wat met zondagwerk? en klein verlet? en wat als je moet werken op een wettelijke feestdag? Iedereen kent de vragen wel.onze afgevaardigden kennen natuurlijk het juiste antwoord! Loon Het loon is natuurlijk belangrijk voor jou maar ook voor het ACV een zeer belangrijke bekommernis. Bij de ACV diensten kan je nagaan of de verschillende inhoudingen ( sociale zekerheidsbijdrage, bedrijfsvoorheffing, ) correct zijn toegepast. Ook voor informatie over de juiste barema s kan je bij je afgevaardigde terecht! Tijdskrediet en loopbaanvermindering Onder druk van het ACV worden de mogelijkheden om arbeid en gezin te combineren alsmaar uitgebreid : tijdskrediet, loopbaanvermindering, ouderschapsverlof, palliatief verlof, Vlaamse premies.wij bekijken, samen met je, hoe en op welke rechten je aanspraak kan maken en wat dit betekend voor je loon. We helpen je natuurlijk ook met de aanvraag. Arbeidsongevallen Een arbeidsongeval op zich is al niet leuk. En als je bovenop het fysieke leed dan nog eens de paperassen en discussies met de verzekering moet regelen is het hek helemaal van de dam. Het ACV maakt zulke moeilijkheden echter graag wat draaglijker. Wij onderzoeken het probleem en voeren de discussie voor jou met de verzekering over de erkenning van het arbeidsongeval. En als het moet, start het ACV een procedure voor de arbeidsrechtbank.

5 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 5 Dienstverlening op JOUW maat SWT (Brugpensioen) Ook al lijkt het nog veraf, als je op SWT wil gaan kom je best even langs het ACV. Wij bekijken voor jou wat de mogelijkheden zijn. En ook voor de aanvraag en de verdere afhandeling van je uitbetaling doen we voor jou het nodige! Beroepsziekten Als je job je ziek maakt, zal het ACV alles in het werk stellen om deze aandoening als beroepsziekte erkend te krijgen. Deskundigen onderzoeken je aanvraag en starten indien nodig de juiste procedures op. Deskundige bijstand is hiervoor absoluut nodig : de erkenning om een medisch probleem als beroepsziekte is spijtig genoeg geen gemakkelijke klus. Loopbaan dienstverlening en begeleiding Zit je met vragen over je loopbaan? Wil je een nieuwe richting uitgaan? Vermoed je dat je meer in je mars hebt? Ben je op zoek naar sollicitatietips, opleidingsadvies, het verzilveren van je mogelijkheden,.wij helpen jou graag in je zoektocht naar een opleiding! Samen zoeken we naar een geschikte oplossing en houden ook rekening met de financiële gevolgen voor jouw keuze! Eindjaarspremie Wie kan welke premie krijgen? En waar heb je als uitzendkracht dan recht op? Het ACV rekent het graag even voor je uit. Vakantie Enkele dagen er tussen uit, dat kan iedereen op tijd en stond wel gebruiken. Maar wanneer en hoeveel vakantie heb je eigenlijk recht op? En dat vakantiegeld, hoe wordt dat berekend? Je kan met al je vragen bij ons terecht, wij zorgen ervoor dat je verlof niet in het water valt. Studiebeurzen Studeren is belangrijk, maar kost ook veel geld. Tijdens de eerste maanden van het schooljaar organiseert het ACV dienstverlening rond studiebeurzen en studiefinanciering. Tijdens speciale zitdagen op de dienstencentra gaan we na of je kind(eren) recht heeft (hebben) op een studiebeurs en hoe hoog die beurs of financiering dan eventueel is.

6 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 6 Een vakbond Wat is dat Zoals het woord het weergeeft is vakbond een vereniging (bond) die mensen vertegenwoordigd die een stiel (vak) uitoefenen. Dit is in de loop der jaren uitgebreid tot alle lagen van de bevolking. Niet alleen de werkende, maar ook alle andere kunnen er deel van uitmaken zoals: gepensioneerden, werklozen, studenten, sportbeoefenaars, Het ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) is het werk van velen VANDAAG EN MORGEN Honderdvijfentwintig jaar ACV... en al die tijd erin slagen om de belangen van de werknemers te verdedigen, hen vooruit te helpen, met meer welvaart, met een betere sociale zekerheid, met een groeiende inspraak... dat raakt niet zomaar in het vergeetboek. Integendeel, vandaag is de grootste vakbond van het land, met meer dan leden,... het ACV. Een sterk ACV. Een soepele organisatie, die gepast kan reageren op de veranderingen in de arbeidswereld. Een vakbond die stevig verbonden is met morgen. IN DE SAMENLEVING In onze samenleving met een vrije markteconomie is de positie van de individuele werknemer kwetsbaar, die van de gegroepeerde werknemer een stuk sterker. Het is een kwestie van respect afdwingen door zich solidair op te stellen. Maken dat met de werknemers rekening gehouden wordt. Het ACV, dat zijn de werknemers zelf, met hun eigen waarden, hun eigen belangen, hun solidariteit, ook met de zwakkeren in onze samenleving. OP HET WERK Via syndicale delegatie, overlegorganen en ondernemingswerking heeft het ACV een stevige voet in huis in de meeste bedrijven, instellingen en diensten. De ACV-afgevaardigden laten hun stem horen in de ondernemingsraden en comités voor preventie en bescherming. De uitslagen van de sociale verkiezingen bewijzen dat ze hun werk goed doen. Ze worden hiervoor door het ACV voorbereid en opgeleid. Hun taak is het verdedigen van concrete werknemersbelangen: werkzekerheid, loon, arbeidstijd, veiligheid, gezondheid, milieu. Via overleg als het kan, via acties als het moet. Dat is de beproefde werkwijze van het ACV. IN DE BUURT Wie een beroep doet op ACV mensen en -diensten weet dat hij of zij efficiënt geholpen wordt. Het ACV is nooit ver uit de buurt: beroepscentrales, gewestelijke verbonden, plaatselijke secretariaten en afdelingen staan klaar voor alle werknemers met hun vragen. Gaat het om arbeidscontracten, werkloosheid, tijdskrediet, betaald educatief verlof, belastingen, ziekte of andere werknemersproblemen, het ACV geeft informatie, advies, juridische bijstand. Ook de gezamenlijke belangen van de werknemers worden niet uit het oog verloren. Onderwijs, huisvesting, verkeer,... zijn domeinen waaraan het ACV werkt, samen met het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties.

7 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 7 Welk zijn de overlegorganen op het bedrijf Er zijn drie wettelijke overlegorganen die u als werknemer bij de werkgever vertegenwoordigen: Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, kortweg CPBW of veiligheidscomité genoemd. De Ondernemingsraad (OR) De Syndicale Delegatie (SD) Naast deze overlegorganen op de raffinaderij hebben wij ook afgevaardigden in de: De Euro-dialoog. Dit is de Europese Ondernemingsraad (EOR) van Total. De Interzetel Total België. Het CPBW en de Ondernemingsraad zijn de door de wet voorziene vertegenwoordigingen van de werknemers bij de werkgever, zij hebben een controlerende en adviserende functie De Syndicale Delegatie verschilt van beide voorgaande in het feit dat zij de vertegenwoordiging is van de vakbonden op het bedrijf, een hele waaier van functies heeft en niet alleen kan controleren en adviseren, maar ook in uw naam eisen kan formuleren en deze eventueel kracht kan bijzetten. De Euro Dialoog is opgericht als rechtstreeks gevolg van een Europese Richtlijn die tot doel heeft een constructieve, sociale dialoog uit te bouwen op basis van informatie en consultatie tussen werkgeversen werknemersvertegenwoordigers op Europees niveau. De Interzetel Total België moet bijdragen tot een zo representatief mogelijke bundeling van de syndicale krachten uit alle Total vestigingen in België. Samenstelling. Voorlopig wordt er hier in België nog steeds onderscheid gemaakt tussen arbeiders en bedienden. Daardoor hebben we nog steeds een aparte vertegenwoordiging in al onze overlegorganen voor beide categorieën. Verder is er (enkel in de OR) een aparte vertegenwoordiging voor de kaderleden en indien er een bepaald aantal jongeren ( -25 jaar) in dienst zijn op de firma dan wordt er ook een jongere vertegenwoordiger gekozen voor zowel de OR als voor het CPBW, wat op dit ogenblik trouwens het geval is. Voor de samenstelling van de Syndicale Delegatie (SD) gaat het er iets anders aan toe. Hier is het meestal de militantenkern die de afgevaardigden aanduidt. Dit zijn werknemers die zich vrijwillig inzetten om een goede vakbondswerking te verzekeren. Zij vormen een onmisbare schakel voor de vakbondswerking op een bedrijf. Zij zijn de voelsprieten van de vakbond op de werkvloer, zij wonen de, buiten en in de werkuren ingelegde, vergaderingen bij, waar zij de wensen en de noden van hun collega's naar voren brengen en dragen de werking van de vakbond uit naar hun leden.

8 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 8 Welk zijn de overlegorganen op het bedrijf De Ondernemingsraad en het CPBW zijn voor hun samenstelling aan werknemerszijde onderworpen aan vierjaarlijkse sociale verkiezingen. Iedereen die lid is van het ACV kan zich hiervoor kandidaat stellen. Het aantal kandidaten dat we mogen voordragen hangt af van het aantal werknemers. In 2012 waren dat er 10 voor het CPBW en 12 voor OR. Vaak beperken thema's zich niet tot één orgaan. Om een vlotte samenwerking tussen SD, OR en CPBW te garanderen tref je hierin dan ook soms dezelfde mensen aan. Uit onze kandidaten kan u dan uw keuze maken. Naar gelang het aantal stemmen dat we hebben behaald worden de zetels in de OR en het CPBW verdeeld. De OR en het CPBW zijn paritair samengesteld, d.w.z. dat aan werkgeverszijde nog eens evenveel leden als aan werknemerszijde zetelen. Beide organen hebben een vaste maandelijkse dag om te vergaderen, bij de OR is dit de laatste dinsdag van de maand, voor het CPBW is het de tweede dinsdag van de maand. De voorzitter van deze vergaderingen is steeds het ondernemingshoofd of zijn plaatsvervanger, de secretaris van de OR wordt voorgedragen uit de werknemersafgevaardigden, ook hij heeft een plaatsvervanger. De secretaris is ook verantwoordelijk voor het verslag van de vergadering De SD verschilt met de OR en het CPBW in het feit dat er geen vaste dagen zijn waarop er vergaderd wordt. Er zijn verschillende manieren waarop we communiceren met jullie: Via ons digitaal TRA delegue ke Op de werkvloer (kantine of CCK) Aan de poort Deze syndicale vergaderingen, binnen de werkuren, worden meestal gehouden voor Arbeiders en Bedienden samen. Voor de vertegenwoordiging in de Europese Ondernemingsraad (EOR) van de Total groep is er een verdeelsleutel vastgesteld. Het aantal deelnemers per land dient representatief te zijn voor het totale aantal werknemers van Total aldaar. Er is minimaal een zetel voor elk land waar de groep Total ten minste 150 werknemers te werk stelt op voorwaarde dat ten minste 100 werknemers in dienst zijn in één van de activiteitstakken. Het exacte aantal per land wordt aan de hand van de afgesproken regels bepaald. De procedure voor afvaardiging dient in het desbetreffende land geregeld te worden. Voor België hebben we 4 zetels in deze Europese Ondernemingsraad op een totaal van 48 deelnemers uit 16 landen. Voor de raffinaderij hebben we daar een effectieve ACV-vertegenwoordiger in. Elk jaar zijn er 2 plenaire zittingen in Parijs dat voorbereid wordt door het bureau. De Interzetel Total België wordt samengesteld uit werknemers die worden gemandateerd door de syndicale afvaardigingen uit alle Belgische Total ondernemingen. Hier hebben wij voor de raffinaderij 4 zetels op een totaal van 28 afgevaardigden. Er wordt gemiddeld 5 à 6 maal per jaar vergaderd. Hier wordt overleg gepleegd met de afgevaardigden van alle bedrijven in België die werken voor Total.

9 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 9 Welk zijn de overlegorganen op het bedrijf De bevoegdheden. Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk: Het CPBW behandelt alle problemen i.v.m. veiligheid, gezondheid, hygiëne en milieu maar ook stress en ergonomie. Het voert een preventief beleid. Ook de werksfeer krijgt aandacht, zo werkte het CPBW de regels uit voor de opvang en begeleiding van nieuwe werknemers. Het CPBW heeft vooral een adviserende en informatieve taak. Er worden diverse onderwerpen i.v.m. veiligheid en gezondheid op het werk besproken zoals werkkledij en persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen. Elke afdeling of plaats op de raffinaderij zal éénmaal per jaar bezocht worden door een afvaardiging van het CPBW, dit samen met de arbeidsgeneesheer. Bij problemen of vragen i.v.m. veiligheid en gezondheid kan u steeds terecht bij onze mensen van het CPBW. De Ondernemingsraad: De taak van de ondernemingsraad bestaat er vooral in om een overzicht te krijgen van de financiële en economische situatie van het bedrijf en na te gaan of alles verloopt volgens de wettelijke normen. Wijzigingen in de arbeidsomstandigheden, extra voorzieningen zoals vervoer zitten onder het toezicht van de OR. De samenstelling en eventuele wijziging van het arbeidsreglement en het toezicht hierop zijn bevoegdheden van de OR. Op enkele uitzonderingen na moeten alle beslissingen ter zake, eenparig genomen worden. De secretaris (werknemer) maakt een verslag van deze vergaderingen. Dit verslag wordt in de daarvoor bestemde plaatsen uitgehangen en is terug te vinden in Lotus Notes zodat iedereen de kans krijgt om het te lezen en op de hoogte te blijven van wat er in de OR en CPBW gebeurt. In uw eigen belang raden wij u ten stelligste aan om deze maandelijks te lezen, ze bevatten een schat aan informatie, over uiteenlopende thema's. Op de Europese Ondernemingsraad wordt informatie (financiële, werking en investeringen) gegeven over de groep en zijn verschillende activiteiten zoals: olie ontginning, raffinage, marketing en chemie. Tevens worden daar zaken besproken die landen of vestigingen uit meerdere Europese landen aanbelangen.

10 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 10 Welk zijn de overlegorganen op het bedrijf De Syndicale Delegatie: De belangrijkste bevoegdheid van de SD is wel het afsluiten van de CAO's (Collectieve Arbeids Overeenkomst), die telkens voor de komende jaren uw werkvoorwaarden zullen bepalen. Dit is voor de vakbonden het belangrijkste orgaan op het bedrijf. Er is nauwelijks iets te noemen in onze werksituatie wat niet onder de bevoegdheid valt van de SD. Voor alle problemen van individuele of collectieve aard of zelfs problemen waarvoor in de OR of het CPBW geen oplossing kon gevonden worden, kan de Syndicale Delegatie een bemiddelende en indien nodig, zelfs een eisende rol spelen. Als men in de omgang praat over "den Delegee" dan gaat het doorgaans over een lid van de Syndicale Delegatie. Deze mensen hebben namelijk de kans om regelmatig contact op te nemen met hun collega's in de verschillende ploegen en of afdelingen. U heeft trouwens ten allen tijde het recht om een syndicaal afgevaardigde van uw keuze te spreken wanneer u dit nodig acht. Als u uw werkplek hiervoor niet kan verlaten dan kan de afgevaardigde altijd tot bij u komen Tel: 5048.

11 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 11 Lid worden.wat een idee!? Op een dag stap je in de bedrijfswereld en word je geconfronteerd met de vakbond. Waar zo n organisatie voor staat en hoe zijn structuur in elkaar zit hebben we hierboven reeds uitgelegd. Toch hoor je tegenwoordig nog argumenten noemen om géén lid te worden van een vakbond. Je kent er zeker een aantal van: Eén gesyndikeerde per gezin is al genoeg 't is te duur De vakbond is ouderwets Ik heb vast werk, wat kan een vakbond nog voor mij doen We hebben toch niets te vertellen, braaf zijn en zwijgen is de boodschap Ik regel dat zelf wel met mijn baas Ik doe niet aan politiek Als ik lid wordt gaan ze mij buiten gooien. Het lijkt wel alsof je behoorlijk wat moed moet hebben om aan te sluiten bij een vakbond. Alhoewel... wanneer we al onze redenen om het wel te doen opsommen, merken we dat de weegschaal duidelijk meer in het voordeel van de vakbond overhelt. vakbondslid op het bedrijf. Hiermee kan je ook jou stem en standpunten laten horen en meetellen in de verschillende vakbondsvergaderingen op het bedrijf. lid van een beroepscentrale. Je werkt in een bepaald bedrijf, binnen een bepaalde sector. De beroepscentrales zorgen ervoor dat je met vragen en problemen over je arbeidssituatie niet blijft rondlopen. Met dit kader als ruggesteun staat hier een ACV-ploeg klaar die je vragen kan oplossen. lid van een verbond. Deze verbonden groeperen een aantal diensten en beschikken tevens over een sterk uitgebouwd netwerk van plaatselijke secretariaten. (Deze lijst van plaatselijke kantoren kan je altijd bij je ACV-afgevaardigde verkrijgen.) regionale werking. Hier worden streekgebonden thema's die één of meerdere beroepsgroepen aanbelangen aangepakt. In elke gemeente zijn een aantal vrijwillige militanten die zich dagelijks inzetten voor het wel en wee van de werknemers ter plaatse. Het algemeen belang van de werknemer gaat hier voor op het individueel belang. Via allerlei overlegorganen binnen en buiten de onderneming behartigen we jouw belangen. Ook als overleggen niet meer helpt wordt er verder gewerkt. Via allerlei acties proberen we toch jouw gerechtvaardigde eisen te verwezenlijken.

12 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 12 Wat krijg je van het ACV hiervoor terug? Zoals we al eerder vermelden is de grootste troef van het ACV: dienstverlening Maar koken kost geld. Voor al deze zaken betaal je een lidgeld. Dit is gelijk voor arbeiders en bedienden. Wat krijg je hiervoor van het ACV terug info via het krantje VISIE ( bedienden Ons recht, kaderleden Kader ) Hulp bij het invullen, beheren of uitbetalen: - werkloosheid - tijdskrediet (ex-loopbaanonderbreking) - belastingen - jeugdvakantie Rechtsbijstand: voor de arbeidsrechtbank en arbeidshof als loontrekkende of sociaal verzekerde na 6 maand lidmaatschap Stakerssteun: Een staking is soms nodig om onze eisen kracht bij te zetten. Daar hoort uiteraard een stakingsvergoeding bij. Deze vergoeding (zie onderstaande tabel) krijg je na 1 jaar volledige aansluiting. Na zes maanden aansluiting ontvang je de helft van de steun en na 1 maand aansluiting ontvang je één vierde van de steun. Arbeiders en 1 ste week 2 de week t/m 4 de 5 de week t/m 9 de week en Bedienden week 8 ste week volgende Voltijds 150,00 Euro 175,00 Euro 207,50 Euro 227,50 Euro Halftijds 75,00 Euro 87,50 Euro 103,75 Euro 113,75 Euro Een syndicale vergoeding: Het ACV leeft ook met je mee. Daarom wordt bij bepaalde gebeurtenissen een syndicale vergoeding uitbetaald: Geboortepremie: Na 1 jaar lidmaatschap 25,00 Euro Na 2 jaar lidmaatschap 50,00 Euro Huwelijkspremie: Na 1 jaar lidmaatschap 25,00 Euro Na 2 jaar lidmaatschap 75,00 Euro

13 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 13 Wat krijg je van het ACV hiervoor terug? Daarenboven wordt jarenlang lidmaatschap voor heel wat leden beloond met een verhoogde premie (getrouwheidsfonds). Deze verhoogde premies worden uitbetaald bij pensionering en overlijden. Voor deze premies contacteer je ACV-vertegenwoordiger. Een syndicale premie Als gesyndikeerde hier op het bedrijf heb je jaarlijks ook nog recht op een behoorlijke syndicale premie. Voor de arbeiders is dat 135,00 Euro per jaar. Als je deze premie van je jaarlijks lidgeld voor de vakbond aftrekt, bedraagt je bijdrage aan de vakbond nog maar 52,02 Euro per jaar of 2 à 3 pintjes per maand. Deze premie wordt uitbetaald in de maand april van het volgende jaar. Voor de bedienden is dat nu ook 135,00 Euro en wordt betaald in de loop van mei. Onze leden moeten daar het attest syndicale premie handtekenen en terugbezorgen aan één van de LBC-NVK militanten. Dit volstaat om deze premie te kunnen ontvangen. Dus je ziet voor een lidmaatschap van het ACV hoef je niet zo diep in je geldbeugel te tasten. Dus aarzel niet en vul bijgevoegd formulier in en geef het zo snel mogelijk af aan één van de ACV-militanten of bezorgt het in het syndicaal lokaal aan Poort 2.

14 Onthaalbrochure ACV BIE LBC/NVK 14 Wij als ACV-ploeg van de raffinaderij kijken alvast naar je uit, om samen partners te worden in het ACV. Onze website

Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je bent bij ons altijd welkom voor meer inlichtingen en/of specifieke vragen.

Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je bent bij ons altijd welkom voor meer inlichtingen en/of specifieke vragen. WELKOM BIJ VINÇOTTE Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je nieuwe job zal waarschijnlijk wel even wennen zijn. Wij willen je daarbij graag helpen. 'Wij', dat zijn de vakbondsafgevaardigden

Nadere informatie

Vakbond voor bedienden en kaderpersoneel. Onthaalbrochure VITO. 1

Vakbond voor bedienden en kaderpersoneel. Onthaalbrochure VITO.  1 Onthaalbrochure VITO www.lbc-nvk.be 1 Inhoud onthaalbrochure Welkom LBC-NVK in een notendop - LBC-NVK: bediendecentrale van het ACV - LBC-NVK: beroepsgroepen - LBC-NVK: ook voor het kaderpersoneel - LBC-NVK

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Aalst-Oudenaarde 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum

Nadere informatie

ACV Voeding en Diensten is een van de vakcentrales van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV).

ACV Voeding en Diensten is een van de vakcentrales van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). Wie zijn we? ACV Voeding en Diensten is een van de vakcentrales van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). Je kan terecht in alle ACV-kantoren voor een brede waaier aan dienstverlening, zoals: inlichtingen

Nadere informatie

Vakbondsleden zijn beter af. Juridische bijstand. Stakerssteun. Syndicale vergoedingen

Vakbondsleden zijn beter af. Juridische bijstand. Stakerssteun. Syndicale vergoedingen Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum van je regio word je vakkundig geholpen inzake

Nadere informatie

doorheen de metaal welkom!

doorheen de metaal welkom! doorheen de metaal welkom! Welkom bij de metallo s Welkom op je nieuwe job in de metaalsector. Spannend? Allicht wel en misschien ben je ook een beetje onwennig tijdens de eerste dagen. Dat is normaal.

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu?

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Alles over ziekte Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Breng je werkgever op de hoogte Eerst en vooral: verwittig je werkgever. Hoe dat precies moet staat niet in de wet: het kan via telefoon,

Nadere informatie

ACV Provincie Antwerpen. Juli

ACV Provincie Antwerpen. Juli ACV Provincie Antwerpen Juli 2018 www.acv-antwerpen.be 1. Bijdragen Privésector (+ wegvervoer ACV-Transcom) Standaardbijdrage 17,32 Deeltijds werkende (max. halftijds en zonder uitkering) 11,74 Bedienden

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Waas en Dender 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Een uitgave van. ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.

Onthaalbrochure. Een uitgave van. ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie. Onthaalbrochure 2011-2012 voor AC VBIE leden uit de sec tor Gas & Elektriciteit Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be

Nadere informatie

Aan het werk als uitzendkracht?

Aan het werk als uitzendkracht? Xxxx Xxxx Aan het werk als uitzendkracht? ACLVB helpt je graag op weg! ACLVB is een dynamische vakbond die zijn leden bijstaat met een persoonlijke aanpak in alle sectoren. Als beginner op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je bent bij ons altijd welkom voor meer inlichtingen en/of specifieke vragen.

Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je bent bij ons altijd welkom voor meer inlichtingen en/of specifieke vragen. WELKOM BIJ VINÇOTTE Van harte welkom bij Vinçotte. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je nieuwe job zal waarschijnlijk wel even wennen zijn. Wij willen je daarbij graag helpen. 'Wij', dat zijn de vakbondsafgevaardigden

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Antwerpen 01/07/2014 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum van

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Brugge-Oostende-Westhoek 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum

Nadere informatie

Sociale verkiezingen. Wat is dat? LBC-NVK nieuwsbrief april 2016 V.U. Marc Verstraeten-Hugo Vlaeyen

Sociale verkiezingen. Wat is dat? LBC-NVK nieuwsbrief april 2016 V.U. Marc Verstraeten-Hugo Vlaeyen Sociale verkiezingen Wat is dat? LBC-NVK nieuwsbrief april 2016 V.U. Marc Verstraeten-Hugo Vlaeyen Sociale verkiezingen, een kans om uw stem te laten horen binnen AB-Inbev. Donderdag 19 mei en zaterdag

Nadere informatie

WAARBORG- EN SOCIAAL FONDS VAN DE VOEDINGSNIJVERHEID Birminghamstraat 225 1070 Anderlecht tel. 02/513.13.32

WAARBORG- EN SOCIAAL FONDS VAN DE VOEDINGSNIJVERHEID Birminghamstraat 225 1070 Anderlecht tel. 02/513.13.32 WAARBORG- EN SOCIAAL FONDS VAN DE VOEDINGSNIJVERHEID Birminghamstraat 225 17 Anderlecht tel. 2/513.13.32 RICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT DE SYNDICALE PREMIE 215 ARBEIDERS A. VOORWAARDEN A.1. Premie voor

Nadere informatie

Van harte welkom bij Nokia Bell. We hopen dat het je hier zal bevallen.

Van harte welkom bij Nokia Bell. We hopen dat het je hier zal bevallen. WELKOM BIJ NOKIA BELL Van harte welkom bij Nokia Bell. We hopen dat het je hier zal bevallen. Je nieuwe job zal waarschijnlijk wel even wennen zijn. Wij willen je daarbij graag helpen. 'Wij', dat zijn

Nadere informatie

Welkom bij ACV Voeding en Diensten

Welkom bij ACV Voeding en Diensten PC 317 Bewakingssector S E C U R I T A S Wat kunnen zij doen voor mij? Wie of wat is het ACV Voeding en Diensten? Welkom bij ACV Voeding en Diensten Wat betekent het om gesyndiceerd te zijn? Wat betekent

Nadere informatie

Hoe gaat het ACV om met je persoonsgegevens?

Hoe gaat het ACV om met je persoonsgegevens? Hoe gaat het ACV om met je persoonsgegevens? Wat zijn persoonsgegevens? Persoonsgegevens zijn gegevens waarmee men jou kan identificeren: je naam, je adres, je telefoonnummer, je e-mailadres Wat zijn gevoelige

Nadere informatie

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 X+7: Tussen 14 februari en 25 februari 2012 Indienen van een klacht Uiterste datum waarop de werknemers van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ

Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ Nieuwsbrief Arbeidsrecht APRIL 2012 DE SOCIALE VERKIEZINGEN KOMEN DICHTERBIJ Terwijl de sociale verkiezingen dichterbij komen en de meeste procedurestappen die de sociale verkiezingen voorafgaan reeds

Nadere informatie

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 INFO 5 PROCEDURE van X+40 tot X+70: STEMBUREAUS INHOUDSTAFEL 1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 3.X +54: AANWIJZING VAN

Nadere informatie

Haal eruit wat erin zit

Haal eruit wat erin zit Wegwijs in de ACV-dienstverlening Haal eruit wat erin zit www.acv-online.be 3 Wegwijs in de ACV-dienstverlening Haal eruit wat erin zit Het ACV heeft veel te bieden op het gebied van werk en inkomen. Het

Nadere informatie

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR! EEN NIEUWE BAAN, EEN NIEUWE UITDAGING, EEN NIEUWE OMGEVING HET VRIJ SYNDICAAT VOOR HET OPENBAAR AMBT MAAKT ZICH STERK VOOR JOU. JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR! AFGEVAARDIGDEN WAAROP JE KAN REKENEN DE VSOA-KERN

Nadere informatie

om zowel de informatie te krijgen van leden die nog steeds of in het recente verleden als

om zowel de informatie te krijgen van leden die nog steeds of in het recente verleden als Beste ABVV lid, De voorbije periode werkte je als interim. Het ABVV krijgt van heel wat mensen die als interim werken te horen dat interim-arbeid niet altijd verloopt zoals het hoort. Als ABVV willen we

Nadere informatie

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk ZAKBROCHURE TEN CH JOUW RE ALS RACHT K UITZEND ABVV Interim Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 5 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { INHOUDSOPGAVE EDITORIAAL... 3 U WORDT WERKGEVER... 4 U WERFT PERSONEEL AAN... 6 SOCIALE FORMALITEITEN... 7 DAGELIJKSE FORMALITEITEN TIJDENS DE TEWERKSTELLING

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

_NL_BIE.indd 2 14/09/17 09:57

_NL_BIE.indd 2 14/09/17 09:57 jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV, ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV

ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV ONTWERP VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BAREMIEKE BEDIENDEN VAN BAYER ANTWERPEN NV Tussen Bayer Antwerpen NV, vertegenwoordigd door de heer dr. V. Weintritt, Managing Director en mevrouw B. Hantson,

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

online enquête acv-openbare diensten

online enquête acv-openbare diensten online enquête acv-openbare diensten actie voeren dienstverlening lidmaatschap opdracht taken Resultaten Mei 2015 waarden resultaten mei 2015 Naar aanleiding van het congres van ACV-Openbare Diensten in

Nadere informatie

Wat kunnen we voor je doen?

Wat kunnen we voor je doen? NT_1_NL.indd 1 13/09/17 15:00 JOUW VOORDELEN Wat kunnen we voor je doen? Heb je vragen over tijdkrediet, loon, vakantie, contract, ontslag, opleiding, enz.? Je krijgt alle info over je rechten en plichten

Nadere informatie

Wie zijn we wie is cultuurvakbond?

Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we wie is cultuurvakbond? Wie zijn we? Cultuurvakbond is vakbondswerking van LBC-NVK non-profit LBC-NVK is een beroepscentrale van ACV 5 sectoren: non-profit, distributie, financiën, diensten,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES ---------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ---------------------------------------------

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

Jij bent lid van ACV-Transcom.

Jij bent lid van ACV-Transcom. jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV, ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32 DM-beleid in de praktijk 25 oktober 2012 CODE 32 Vakbondsvisie 1/3 tot voor enkele jaren werk = vakbond, ziekte en/of beperking = mutualiteit individuele benadering gericht op uitkering juridische ondersteuning.

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Leuven 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum van

Nadere informatie

Welkom. Sociale verkiezingen 2012

Welkom. Sociale verkiezingen 2012 Welkom Sociale verkiezingen 2012 1 120 kantoren 750 medewerkers 24 uur per dag 7 dagen op 7 2 Welkom Sociale verkiezingen 2012 Aandachtspunten tijdens het referentiejaar 2011 Isabel Plets Stijn Demeestere

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Lid worden. van ACV Openbare Diensten. Vlaamse overheid

Lid worden. van ACV Openbare Diensten. Vlaamse overheid Lid worden van ACV Openbare Diensten Vlaamse overheid ACV Openbare Diensten is binnen de Vlaamse overheid de referentievakbond. Zowel in onderhandelingen en overleg, als voor dienstverlening en bijstand.

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en premies: +1,1% Op 1 juni 2017 stijgen de lonen: met 0,8%, met de mogelijkheid om een bijkomende verhoging

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Kempen 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEPTIES ------------------------------------------------------------------------------ Zitting van woensdag 2 juni 2010 -----------------------------------------

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie)

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) 1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) dat vakbonden aansprakelijk worden gesteld en gesanctioneerd kunnen worden in geval van problemen

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

Jij bent lid van ACV Voeding en Diensten.

Jij bent lid van ACV Voeding en Diensten. jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV, ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van

Nadere informatie

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen Social-profitsector en vrije beroepen Fonds sluiting ondernemingen Vanaf 1 oktober 2007 Fonds sluiting ondernemingen Het FSO is een publieke instelling die vergoedingen uitbetaalt aan slachtoffers van

Nadere informatie

Paritair Comité voor de banken

Paritair Comité voor de banken 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Ecocheques... 2 Jaarlijkse gratificatie... 3 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 5 De hierna

Nadere informatie

Sociaal voordeel Bouw

Sociaal voordeel Bouw Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Januari 2012 Sociaal voordeel Bouw Sociaal voordeel bouw Bouw PC 124 1 Sociaal

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en vergoedingen k Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen en premies met 1,1%. De vergoedingen bestaanszekerheid

Nadere informatie

Goed nieuws voor schoolverlaters!

Goed nieuws voor schoolverlaters! jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV, ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van

Nadere informatie

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je Duaal leren Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je studies sneller een job én ben je helemaal

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Mechelen-Rupel 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-Dienstverleningspunt

Nadere informatie

ABVV-METAAL MWB ACLVB ACV-METAAL EISENBUNDEL KOETSWERK (PSC 149.02)

ABVV-METAAL MWB ACLVB ACV-METAAL EISENBUNDEL KOETSWERK (PSC 149.02) ABVV-METAAL MWB ACLVB ACV-METAAL EISENBUNDEL KOETSWERK (PSC 149.02) 2009 2010 Nationaal akkoord voor een periode van 2 jaar, met prioriteit voor inkomens- en werkzekerheid. Uitvoeren van de maatregelen

Nadere informatie

Jij bent lid van ACV-CSC METEA,

Jij bent lid van ACV-CSC METEA, jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van ACV-CSC

Nadere informatie

4. Het Belgische arbeidsrecht

4. Het Belgische arbeidsrecht 4. Het Belgische arbeidsrecht In het Belgische arbeidsrecht bestaat er een verschil tussen een arbeider en een bediende. Een arbeider verricht in hoofdzaak handenarbeid. Een bediende verricht in hoofdzaak

Nadere informatie

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten Published on Sociale Centra (https://www.antwerpen.be/socialecentra) Startpagina > Ik zoek hulp > Werk en opleiding > 1. voor werkervaringsklanten > Wat je moet weten Een job als werkervaringsklant? Wat

Nadere informatie

ENQUÊTE SOCIAAL OVERLEG

ENQUÊTE SOCIAAL OVERLEG ENQUÊTE SOCIAAL OVERLEG In oktober 2009 is een internet enquête gehouden bij de plaatselijke afgevaardigden over het verloop van het sociaal overleg, zoals dat aan de basis wordt ervaren. DE DEELNEMERS

Nadere informatie

Jouw sterke vakbond in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014

Jouw sterke vakbond in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014 Jouw sterke vakbond in de openbare sector ACV-Openbare Diensten mei 2014 Jouw sterke vakbond in de openbare sector Als werknemer in de openbare sector speel je een sleutelrol in onze samenleving. Je staat

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 SEXIES -------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 15 december 2009 ---------------------------------------------------

Nadere informatie

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject Medefinanciering door Doelstelling Kennis verhogen omtrent wie allemaal betrokken is/kan zijn bij een re-integratie-traject Meer duidelijkheid m.b.t. rol en taken van deze personen Je kan dit vertalen

Nadere informatie

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Waarom zijn er vakbonden?... 1 CNV... 1 Afsluiten van CAO s... 2 Leden van een vakbond... 2 Verschillen tussen vakbonden... 2 Beroepsverenigingen...

Nadere informatie

1060100 Cementfabrieken

1060100 Cementfabrieken Paritair comité voor het cementbedrijf 1060100 Cementfabrieken Driemaandelijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Maaltijdcheques... 4 Eenmalige ecocheque... 5 Geschenkencheque... 5 Kosten eigen aan de

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE ACV-BIJDRAGEN

TOELICHTING BIJ DE ACV-BIJDRAGEN TOELICHTING BIJ DE ACV-BIJDRAGEN Met de bijdragen van haar leden kan het ACV een uitgebreide werking opzetten. Niet alleen heb je recht op heel wat persoonlijke voordelen en bijstand, maar je draagt ook

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9 DEEL 1. VOLTIJDS BRUGPENSIOEN 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector

Nadere informatie

VORMING ALGEMENE CENTRALE

VORMING ALGEMENE CENTRALE VORMING ALGEMENE CENTRALE 2019-2020 1 www.accg.be PRAKTISCH 3 STRUCTUUR VAN DE VORMING 4 BASISVORMING - Niveau 3 6 2 SPECIALISATIEVORMING - Lange module OR SPECIALISATIEVORMING - Lange module CPBW 7 8

Nadere informatie

Detachering: wat zijn je rechten?

Detachering: wat zijn je rechten? Detachering Detachering: wat zijn je rechten? Door vrij verkeer van diensten in Europa kunnen werknemers of zelfstandigen uit elk ander Europees land in België werken als gedetacheerde. En dit voor een

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Vakantie Bedienden

Vakantie Bedienden Vakantie 2019 Bedienden De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

ABVV Interim Samen sterk

ABVV Interim Samen sterk Interim ABVV Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 4 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16 BETAALDE AFWEZIGHEDEN 18 VOORDELEN SOCIAAL FONDS

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

De vele gezichten van de LBC-NVK

De vele gezichten van de LBC-NVK De vele gezichten van de LBC-NVK WWW.LBC-NVK.BE België is een klein landje in het hart van Europa met een rijke geschiedenis. De Franse, Duitse en Nederlandse invloeden laten tot op heden het land niet

Nadere informatie

In welk statuut werk je?

In welk statuut werk je? In welk statuut werk je? Je kan in België werken als werknemer of als zelfstandige. Beide statuten zijn wettelijk correct. Zolang je de wetgeving volgt van het statuut waarin je werkt. Tussen beide statuten

Nadere informatie

Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat

Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat ACV-nieuwarsbabbel 18 nuari 2017 Diepenbeek Werknemers willen ook flexibiliteit op hun maat Het ACV plaatste bij de verhoging van de pensioenleeftijd heel wat vraagtekens bij de 'werkbaarheid' van die

Nadere informatie

Vakantie Arbeiders

Vakantie Arbeiders Vakantie 2019 Arbeiders De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

Bijdragen en voordelen

Bijdragen en voordelen Bijdragen en voordelen Gent-Eeklo 01/01/2015 Vakbondsleden zijn beter af Je maandelijkse vakbondsbijdrage is een investering in goede dienstverlening en belangenverdediging. In het ACV-dienstencentrum

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN 3 BESCHUTTE WERKPLAATSEN VLAANDEREN (PC 327.01) De beschutte werkplaatsen worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Samen met een aantal

Nadere informatie

DE SOCIALE VERKIEZINGEN IN 12 VRAGEN

DE SOCIALE VERKIEZINGEN IN 12 VRAGEN DE SOCIALE VERKIEZINGEN IN 12 VRAGEN Versie december 2015 Content Inleiding... 1 Wanneer vallen de verkiezingen? Wat is een verkiezingskalender?... 2 In welke bedrijven worden verkiezingen gehouden? Wanneer

Nadere informatie

Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering. activering van werklozen in België. Congres SER. Den Haag,

Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering. activering van werklozen in België. Congres SER. Den Haag, Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering en activering van werklozen in België Congres SER Den Haag, 5 februari 2014 Ann Van Laer Nationaal Secretaris ACV 1 2 ACV = Algemeen Christelijk

Nadere informatie

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering

Vormingscyclus Gent. Sociale Wetgeving een praktische benadering Vormingscyclus 2014-2015 Gent Sociale Wetgeving...... een praktische benadering Doelstelling van de opleiding U wordt iedere dag geconfronteerd met steeds meer en steeds ingewikkelder sociaal-juridische

Nadere informatie

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES 2016 SD I E B R NA E N O UW LO WAARDEN VOOR KORT T E H IN PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES IN DEZE FOLDER KAN JE EEN OVERZICHT VINDEN VAN DE LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE SECTOR VAN DE TOERISTISCHE ATTRACTIES.

Nadere informatie

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN

LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN LONEN EN ARBEIDSVOORWAARDEN 2011-2015 SOCIALE WERKPLAATSEN 3 SOCIALE WERKPLAATSEN (PC 327.01) De sociale werkplaatsen worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Samen met een aantal andere sectoren

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel verlof heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

Inhoud. Nodige tijd& vakbondsfaciliteiten EnquêteVBO SD Worx. 1. Doel van de enquête VBO-SDWorx 2. Methode 3. Resultaten 10/05/2016

Inhoud. Nodige tijd& vakbondsfaciliteiten EnquêteVBO SD Worx. 1. Doel van de enquête VBO-SDWorx 2. Methode 3. Resultaten 10/05/2016 Nodige tijd& vakbondsfaciliteiten EnquêteVBO SD Worx Social Academy 26/04/2016 Annick Hellebuyck Senior adviser 1 Inhoud 1. Doel van de enquête VBO-SDWorx 2. Methode 3. Resultaten 1 1. Doel van de enquête

Nadere informatie

ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS PC111 & PC A

ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS PC111 & PC A ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS PC111 & PC209-2018-A Betreft: Maatregelen WERKBAAR WERK LOOPBAANWIJZIGING In het Nationaal Akkoord van het PC111 van 21/09/2015 en van 15/05/2017 en van het PC209 van 09/11/2015

Nadere informatie

Werk maken van werkbaar werk

Werk maken van werkbaar werk Comité Vlaams ABVV 6 maart 2012 Resolutie Werk maken van werkbaar werk Voor een goed begrip Kwaliteit van arbeid is al lang een vakbondseis. We hebben het tegenwoordig over werkbaar werk. Werkbaarheid

Nadere informatie

Als lid van ACV Openbare diensten krijg je:

Als lid van ACV Openbare diensten krijg je: jouw beroepscentrale Als je aansluit bij het ACV, ben je automatisch ook lid van een beroepscentrale. De sector waarin je werkt, bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent. Jij bent lid van

Nadere informatie

Je sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden in een notendop

Je sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden in een notendop In deze gids vind je een overzicht van de loon- en arbeids-voorwaarden voor de arbeiders en arbeidsters die werken in de groententeelt. Wil je meer weten, wend je tot je syndicaal afgevaardigde of neem

Nadere informatie