De voorkant van een artikel die zichtbaar is in een schap. Vaste presentatie in een schap (bijvoorbeeld gondola) = vakpresentatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De voorkant van een artikel die zichtbaar is in een schap. Vaste presentatie in een schap (bijvoorbeeld gondola) = vakpresentatie."

Transcriptie

1 pen bouwen en verzorgen van artikelpresentaties UITWERKING begrip facing De voorkant van een artikel die zichtbaar is in een schap. vakpresentatie Schappresentatie. schappresentatie total-look-presentatie horizontale presentatie verticale presentatie uitgelopen lijnen attentiewaarde reikhoogte Vaste presentatie in een schap (bijvoorbeeld gondola) = vakpresentatie. Presentatie uit de modebranche waar gecombineerd kledingstukken gepresenteerd worden. Presentatie waarbij de verschillende artikelen van een artikelgroep over de breedte van het schap, naast elkaar op één hoogte worden gepresenteerd. Presentatie waarbij de verschillende artikelen van een artikelgroep over een beperkte breedte van het schap boven elkaar worden gepresenteerd. Verticale artikelpresentatie die verwaterd is, er is geen (verticaal) blok meer zichtbaar. De kracht van een artikel(presentatie) om de aandacht van de winkelbezoeker te trekken. Presentatie waarbij de artikelen hoog gepresenteerd worden. oog-/kijkhoogte grijphoogte buk-/kniehoogte Presentatie waarbij de artikelen op ooghoogte gepresenteerd worden. Presentatie waarbij de artikelen op grijphoogte gepresenteerd worden. Presentatie waarbij de artikelen laag gepresenteerd worden. moetgroepen schappenplan Artikelen die de meerderheid van de klanten bij ieder winkelbezoek koopt. Plan waarin staat aangegeven waar de artikelen in een schapstelling gepresenteerd staan en hoeveel ruimte er voor die artikelen beschikbaar is.

2 presentatiemeubels vitrine Al het meubilair dat in de winkel gebruikt wordt voor het presenteren van artikelen. Glazen uitstalkast. aanlooppunt speerpunt Plaats (plek) voor de vitrine waar klanten automatisch gaan staan wachten. Presentatie in de vitrine die direct de aandacht van de klant trekt. drager primaire dragers Houder, verpakkingen en meubels die in de uiteindelijke presentatie zichtbaar zijn. De oorspronkelijke verpakking van het artikel. secundaire drager gondola Dragers die gebruikt worden om de primaire dragers te presenteren. Lage stelling aan twee kanten te gebruiken voor de presentatie assortimentsverwantschap consumptieverwantschap substitutieartikel Artikelen die op één of andere manier wat met elkaar te maken hebben, verwant zijn, familie van elkaar zijn. (Consumptieverwantschap, koopverwantschap en productieverwantschap.) Vorm van verwantschap die ontstaat omdat de artikelen eenzelfde groep consumentenbehoeften bevredigen en samen gebruikt/verbruikt worden. Vervangend artikel, gelet op de behoeftebevrediging. koopverwantschap productieverwantschap contraplaatsing gescheiden plaatsing Vorm van verwantschap die ontstaat omdat de artikelen op dezelfde manier door de consument gekocht worden. Vorm van verwantschap die ontstaat omdat de artikelen op dezelfde manier geproduceerd zijn (uit hetzelfde land van herkomst komen, waarin dezelfde grondstoffen zijn verwerkt). Gecombineerde plaatsing van artikelen door deze tegenover elkaar in hetzelfde looppad of op de verkoopplek te plaatsen. Bewust artikelen niet bij elkaar in de buurt plaatsen. nabuurplaatsing Gecombineerde plaatsing van artikelen door deze in elkaars nabijheid te plaatsen.

3 rug-aan-rug plaatsing omdozen Gecombineerde plaatsing van artikelen door deze aan de voor- en achterkant (weerszijden) van dezelfde stelling te presenteren. Transportverpakking. omverpakking collo De extra verpakking die gebruikt wordt om meerdere verpakkingseenheden te bundelen. Verpakkingseenheid. grootverpakking Transportverpakking = omverpakking. besteleenheid Kleinste verpakkingseenheid van de leverancier. verpakkingseenheid Collo. ompakken uitprijzen uitprijzen omprijzen De extra verpakking die gebruikt wordt om meerdere verpakkingseenheden te bundelen verwijderen en vervolgens de verpakkingseenheden van hun verpakking te ontdoen. Artikelen voorzien van een prijsaanduiding (prijskaartje) = beprijzen. Artikelen voorzien van een prijsaanduiding (prijskaartje) = beprijzen. Het artikel van een andere prijs voorzien. afprijzen Het artikel van een nieuwe lagere prijs voorzien. fifo derving First in first out = oudste voorraad moet als eerste verkocht worden en als zodanig gepresenteerd worden. Gemis in goederen of geld. prijsinformatiesticker aanvultijden Sticker op het schap dat (prijs)informatie geeft over het gepresenteerde artikel. De tijd die in gepland is voor de aanvulwerkzaamheden.

4 display Een tijdelijke, speciale, verkoopkrachtige uitstalling van artikelen. impulsaankopen Niet-geplande aankopen. stopkracht display massadisplay sfeerdisplay Het effect dat de consument moet afremmen (de pas inhouden) of stilstaat als hij de display passeert. Een tijdelijke, massale presentatie van artikelen, waarbij de nadruk ligt op de prijs van de artikelen. Display die gebruikt wordt om een bepaalde sfeer uit te stralen. showdisplay eilanddisplay Display die primair bedoeld is om te presenteren (veelal sfeerdisplay). De displayartikelen moeten elders in de winkel gepakt worden. Display die van alle zijden te benaderen is. enddisplay kopdisplay manddisplay total-look-display fabrikantendisplay Display op het einde van een stelling/gondola, kan zowel een actie- als een sfeerdisplay zijn. Display op het einde van een stelling/gondola, kan zowel een actie- als een sfeerdisplay zijn. Display in de vorm van een korf van draadijzer. Meestal bestemd voor actieartikelen. Display uit de modebranche waar gecombineerd kledingstukken (en accessoires) gepresenteerd worden. Display aangeleverd door een merkartikelenfabrikant. kant-en-klare display kassadisplay Display aangeleverd door fabrikant of commerciële organisatie die doorgaans snel op te bouwen is. Display gesitueerd vlakbij de kassa. schapdisplay toonbankdisplay Display in het schap. Meestal door ruimtegebrek of omdat het artikel een aparte (display)plaats niet verdient. Display op de toonbank (slager, tabakspeciaalzaak e.d.).

5 wanddisplay displayplan startbres Display aan de muur van de winkel, vaak toepast in onder andere kledingzaken. Plan waarin wordt aangegeven op welke plaatsen in de winkelruimte, welke displays gebouwd moeten worden. Bewust niet-geplaatste artikelen in een actiedisplay. etalageplan zuigkracht Plan waarin staat aangegeven welke thema s in de etalage voor de komende periode gepland zijn. Aantrekkingskracht van de etalage op de winkelende klant. stopkracht etalage open etalage Het effect dat de consument moet afremmen (de pas inhouden) of stilstaat als hij de etalage passeert. Etalage zonder achterwand. gesloten etalage Etalage met achterwand. frontpresentatie De etalage en de buitenpresentatie. shopping goods specialty goods convenience goods winkelformule solitair vestiging Artikelen waarvoor de consument bereidt is een zekere aankoopinspanning te leveren. De consument selecteert door het aanbod van de diverse winkels te vergelijken. Artikelen, in de ogen van de consument speciale artikelen (waardeartikelen), waarvoor de consument bereid is een grote aankoopinspanning te leveren. Artikelen die vaak worden gekocht en waarvoor de consument voor aankoop weinig moeite wil doen. De totaalpropositie waarmee de detaillist een bepaalde groep consumenten probeert aan te trekken en aan zich te binden. Ontstaat uit de combinatie van keuzes ten aanzien van (en is herkenbaar aan) de consumentenbehoeften, het assortimentstype, de doelgroep en de marktpositie. Alleenstaande winkelvestiging. in-store promotie Alle vormen van promotie in en rond de winkel. attentiewaarde etalage De mate waarin de etalage opvalt en de aandacht trekt.

6 blikvanger compositielijn herordenen etaleerdriehoek Iets in de etalage dat de aandacht trekt van de winkelende consument. (Denkbeeldige) lijnen die de etaleur heeft aangebracht in de etalage. Nadat een artikel uit de etalage is genomen de etalage zo goed mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen. Denkbeeldige driehoek binnen de compositie. buitenpresentatie vergunning precariorecht consumentenverpakkingen blisterverpakking omdozen De artikelen buiten op de stoep (het trottoir) of in het portiek presenteren om de aandacht van de passanten te trekken = buitendisplay = straatdisplay. Officieel bekrachtigde toestemming veelal van de plaatselijke overheid in verband met een wijziging (van het exterieur, het winkelpand, buitenverkoop). Gemeentelijke belasting die betaald moet worden voor alles wat buiten de rooilijn (gevel) hangt of staat. De uiteindelijke verpakking van het artikel waarmee de consument geconfronteerd wordt. Verpakking in (krimp)plastic meestal gecombineerd met een groter stuk karton, waardoor het artikel groter wordt en daardoor minder diefstalgevoelig. Verpakking in krimpplastic (blaar = blister). Transportverpakking. gasverpakking pasteuriseren recycling steriliseren convenant verpakkingen II omslagpunt Verpakking van luchtdicht plastic gevuld met conserverend gas. Lucht-/gasdichte verpakking gevuld met conserverend gas. Conserveringstechniek waarbij het te conserveren substantie kortstondig wordt verwarmd. Hergebruik van grondstoffen onder andere door verpakkingsmaterialen gescheiden in te zamelen en te verwerken. Conserveringstechniek waarbij het te conserveren substantie kiemvrij wordt gemaakt (vaak door langdurige verhitting). Het convenant bevat afspraken tussen overheid en bedrijfsleven over het terugdringen van milieuvervuiling als gevolg van verpakkingen en de aanpak van zwerfafval. Volgens dit convenant is winkelier verplicht om het ontstaan van verpakkingsafval tegen te gaan. De korte tijd die ligt tussen een beginnende en een uitslaande brand.

7 brand verbrandingsvoorwaarden bhv-er Iedere vorm van oncontroleerbaar vuur, dat zich snel uit kan breiden en meestal veel schade veroorzaakt. De drie voorwaarden waaraan gelijktijdig voldaan moet worden om brand te veroorzaken. (Brandbare stof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur.) Bedrijfshulpverlener. ontstekingsbron branddriehoek Alle dingen die warmte veroorzaken waardoor brand kan ontstaan. Symbolisch weergave van de drie verbrandingsvoorwaarden. blusdeken Deken gemaakt van glaswol of wol, die door afdekking bij mensen in brand geraakte kleding kan doven. Voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen. bouwkundige organisatorische technische vluchtplan brandbestrijding brandklassen blusprincipes Het geheel van maatregelen dat erop gericht is bij de bouw en de inrichting om het risico op brand te verkleinen. Het geheel van maatregelen dat erop gericht is door het geven van goede voorlichting en het opstellen van huisregels het risico op brand te verkleinen. Het geheel van maatregelen dat erop gericht is door middel van hulpmiddelen die zijn aangebracht de kans op brand of de schade door brand zo klein mogelijk te houden. Plan gericht op het veilig verlaten (door klanten en personeel) van het winkelpand ingeval van calamiteiten. Het blussen van de brand, het voorkomen van uitbreiding. De brand controleerbaar maken. Een groep van gelijksoortige branden, geordend naar de aard van de brandende stoffen. De uitgangspunten die gehanteerd worden bij het bestrijden van brand.

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Presentatiemeubelen 9 1.1 De functie van presentatiemeubelen 9 1.2 Soorten presentatiemeubelen 9 1.3 Presentatie in vitrines 13 1.4 Voorwaarden aan presentatiemeubelen

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Ontvangen en verwerken van goederen Verkoper Kerntaak 1 Verkoper

Ontvangen en verwerken van goederen Verkoper Kerntaak 1 Verkoper Verkoper VERKOPER Inhoud De handel 5 Marketing 29 Voorbereiden ontvangst, transport en opslag van goederen 49 Goederenontvangst 55 Goederenopslag 65 Goederentransport 79 Milieuvriendelijk werken 89 Voorraadbeheer

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

De handel. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De handel. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres fion friedrichs 30 August 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/64619 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De handel. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/64619

De handel. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/64619 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres fion friedrichs 30 augustus 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/64619 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

A B C index begrippen D E F G 253

A B C index begrippen D E F G 253 A B C index begrippen D E F G 253 index begrippen A aankomstmagazijn... 24 aanlooppunt vitrine.... 59 aanschiettang... 49 aanvullen... 53 achterban... 223 actiedisplay... 60 actief kiesrecht.... 217 afleveringsbon...

Nadere informatie

Trefwoorden (aangegeven in afwijkend lettertype, ook opzoekbaar in de digitale Elobase) Goederen ontvangen en controleren blz. 9-16 (BPV-examen 1)

Trefwoorden (aangegeven in afwijkend lettertype, ook opzoekbaar in de digitale Elobase) Goederen ontvangen en controleren blz. 9-16 (BPV-examen 1) Trefwoorden (aangegeven in afwijkend lettertype, ook opzoekbaar in de digitale Elobase) Goederen ontvangen en controleren blz. 9-16 (BPV-examen 1) Achterdeurprocedure Afwijking AVC-vrachtbrief Bevoegdheid

Nadere informatie

Presentatie en promotie 1. Theorie

Presentatie en promotie 1. Theorie Presentatie en promotie 1 Theorie Copyright 2007 OVD Educatieve Uitgeverij Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Infoboek Hoofdstuk 14 Artikelpresentaties bedenken en beheren voor de BPV van kerntaak 2 Ondernemer en Manager Infoboek kerntaak

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Toetstermen : Verkoper

Toetstermen : Verkoper Kerntaak 1 ontvangt en verwerkt goederen (theorietoets) onderwerp specificatie 1. Ontvangst en opslag van goederen 1. inzicht in de relatie tussen kenmerken van goederen en verschillende hulpmiddelen om

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid

Elobase Detailhandel Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid Elobase Detailhandel Ondernemingsbeleid/Organisatiebeleid Theorieboek voor het theorie-examen kerntaak 1 Hoofdstuk 4 Presentatiebeleid Commercieel 2 Ondernemer / Manager Assortimentsbeleid en inkoop, Prijs

Nadere informatie

Toetstermen Verkoper cohort 2015-2016

Toetstermen Verkoper cohort 2015-2016 Toetstermen Verkoper cohort 2015-2016 Toetstermen : Verkoper Examen : Ontvangt en verwerkt goederen (theorie-examen kerntaak 1) : Ontvangst en opslag van goederen : 1.1 en 1.2 1.1 inzicht in de relatie

Nadere informatie

Toetstermen : Verkoper Crebocode : 93751 Cohort : 2011-2012. Kerntaak 1 ontvangt en verwerkt goederen (theorietoets)

Toetstermen : Verkoper Crebocode : 93751 Cohort : 2011-2012. Kerntaak 1 ontvangt en verwerkt goederen (theorietoets) Toetstermen : Verkoper Crebocode : 93751 Cohort : 2011-2012 Kerntaak 1 ontvangt en verwerkt goederen (theorietoets) 1. Ontvangst en opslag van goederen 1. inzicht in de relatie tussen kenmerken van goederen

Nadere informatie

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE INLEIDING Tijdens deze leereenheid ga je je verdiepen in de presentatie en promotie van met name jouw stagebedrijf. Met presentatie bedoelen we de manier waarop een bedrijf zich presenteert aan de klant

Nadere informatie

handel en verkoop CSE GL

handel en verkoop CSE GL Examen VMBO-GL 2007 tijdvak 1 maandag 21 mei 9.00-11.00 uur handel en verkoop CSE GL Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 35 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel

Nadere informatie

Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche.

Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche. vacature Een baan waar personeel voor gevraagd wordt. vacuümverpakking Een luchtdichte verpakking. vaktaal Bepaalde woorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor een bepaalde branche. variabele kosten

Nadere informatie

Etaleren 4 e klas Basis

Etaleren 4 e klas Basis Etaleren 4 e klas Basis Opdracht: Presenteren op de draadrekken in de kantoortuin. Wat heb je nodig? 1. Etaleerkoffer 2. Krat met materiaal 3. Draadrek 4. Opdracht 5. Fototoestel of telefoon met camera

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen

Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen BPV-werkboek kerntaak 1 Verkoper BBL Dit werkboek is van: Telefoonnummer: Klas: BPV-begeleider: Werkzaan bij bedrijf: Bedrijfsleider/BPV-opleider:

Nadere informatie

De Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix van: van de opleiding verkoopspecialist. Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix. naam deelnemer.

De Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix van: van de opleiding verkoopspecialist. Persoonlijke InzetbaarheidsMatrix. naam deelnemer. De van: beroepscontext start opleiding datum start examinator begeleider datum eind van de opleiding verkoopspecialist inleverdatum handtekening voor ontvangst 0 = Niet gekwalificeerd / 1 = Kan taak uitvoeren

Nadere informatie

profielvak economie en ondernemen CSPE GL onderdeel A

profielvak economie en ondernemen CSPE GL onderdeel A Examen VMBO-GL 2017 gedurende 215 90 minuten profielvak economie en ondernemen CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit onderdeel

Nadere informatie

Opgave 5 Bestellen is het meestal routinematig geven van een opdracht aan een leverancier of distributiecentrum om bepaalde artikelen te leveren.

Opgave 5 Bestellen is het meestal routinematig geven van een opdracht aan een leverancier of distributiecentrum om bepaalde artikelen te leveren. Uitwerkingen Opgave 1 a. Formule van Camp Q = [{ 2x (VxB)} : C] Waarbij geldt: Q = optimale bestelgrootte V = verbruik per jaar in eenheden B = bestelkosten per bestelling in euro C = voorraad kosten per

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Infoboek voor de BPV van kerntaak 2 Ondernemer en Manager 1 Infoboek kerntaak 2 Beheer en verzorging van de goederenstroom en

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11

mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11 mode en commercie CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food)

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) In het plan van aanpak legt u de te nemen stappen vast om nieuwe en te wijzigen verpakkingen aan de Essentiële Eisen te laten voldoen.

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen Verzorging artikelpresentaties en winkel

Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen Verzorging artikelpresentaties en winkel Elobase Detailhandel Ontvangen en verwerken van goederen Verzorging artikelpresentaties en winkel Theorieboek voor het theorie-examen tevens infoboek voor de BPV van kerntaak 1 Verkoper 1 Theorieboek en

Nadere informatie

ETALEREN D&C. Etaleren. Opdracht 3: Etaleren in het restaurant of etalages lokaal 108

ETALEREN D&C. Etaleren. Opdracht 3: Etaleren in het restaurant of etalages lokaal 108 Etaleren Opdracht : Etaleren in het restaurant of etalages lokaal 0 Wat heb je nodig?. Opbouw en ander materiaal 2. Fototoestel of telefoon met camera Wat moet je doen?. Werk in tweetallen 2. Maak een

Nadere informatie

Lesbrief 6 Productpresentatie

Lesbrief 6 Productpresentatie LESBRIEF 6 PRODUCT- PRESENTATIE Niveau II 1 Productpresentatie. Bij productpresentatie denken we aan de presentatie van alle productgroepen binnen en buiten de winkel. Hoe kunnen we de productgroepen zodanig

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv 24 begeleide lesuren BRANCHEGERICHT VAKDIPLOMA PER ARTIKEL WAS VEREIST FABRIKANT BEPAALT AANBOD KLEDINGZAAK POELESTRAAT ZUIVELWINKEL VISMARKT MARKTGERICHT CONSUMENT BEPAALT HET AANBOD Branchevervaging

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Goederen en producten

Goederen en producten R E Entreeopleiding Assistent verkoop/retail (1) Goederen en producten cohort 2015-2016 hoofdstuk 1 Werken in de detailhandel? hoofdstuk 1 1 Werken in de detailhandel 1 Er komt een klant de winkel binnen.

Nadere informatie

De winkel verzorgen. Serienummer. DigiCode: Te activeren tot: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek.

De winkel verzorgen. Serienummer. DigiCode: Te activeren tot: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek. De winkel verzorgen Serienummer DigiCode: Voor het activeren van de DigiCode kijk op pagina 9 van dit boek. Te activeren tot: NIVEAU 2 De winkel verzorgen Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Met kamerplanten werken in de winkel. Controleren

Met kamerplanten werken in de winkel. Controleren Met kamerplanten werken in de winkel Als je in een bloemenwinkel werkt en je gaat met kamerplanten aan de slag, moet je op veel dingen letten. Je moet de planten uitladen, verzorgen en inpakken. En je

Nadere informatie

VMG. Periode 8 Standbouw II maquette

VMG. Periode 8 Standbouw II maquette VMG Periode 8 Standbouw II maquette De opdracht Ruimtelijk werken Het afgelopen blok heb je een prachtig concept gemaakt voor een stand voor een bestaande of fictieve opdrachtgever. Dit blok gaan we weer

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Thema Presentatie en goederenverwerking

Thema Presentatie en goederenverwerking Thema Presentatie en goederenverwerking Taak 1 Goederen ontvangen Inleiding Bij de ontvangst van goederen is het belangrijk om de goederen te controleren. Goederen moeten namelijk in de juiste hoeveelheid

Nadere informatie

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Projecttitel: Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Aantal items: 25 Max. aantal punten: 30 1 Bij welke letters horen de brandklassen? Match de letters in de rechterkolom met de juiste brandklasse

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 410 minuten mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

mode en commercie CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11

mode en commercie CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 mode en commercie SPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Hospitality uitvoeren

Hospitality uitvoeren Hospitality uitvoeren niveau 2 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00 10.30 uur MODE EN COMMERCIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Lessen. Theorie verpakken Gedurende 9 weken

Lessen. Theorie verpakken Gedurende 9 weken De verpakking Lessen Theorie verpakken Gedurende 9 weken Succescriteria komende lessen Je benoemt verschillende soorten verpakkingsmaterialen. Je benoemt verschillende verpakkingsmethoden. Je legt uit

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Winkelinterieur en -exterieur. Inleiding 7

Inhoud. Voorwoord 5. Winkelinterieur en -exterieur. Inleiding 7 Inhoud Voorwoord 5 Winkelinterieur en -exterieur Inleiding 7 1 De marketingmix 11 1.1 De winkelformule 11 1.2 De zes P s 19 1.3 De retailingmix 20 1.4 De presentatiemix 22 1.5 Het interieur 22 1.6 Het

Nadere informatie

HANDLEIDING THUISTAP Tailormade/Plus. aanlevering pakket. opbouw non-foodschap. opbouw zijbeugels. opbouw draadschappen. onderhoud en specs

HANDLEIDING THUISTAP Tailormade/Plus. aanlevering pakket. opbouw non-foodschap. opbouw zijbeugels. opbouw draadschappen. onderhoud en specs HANDLEIDING THUISTAP Tailormade/Plus aanlevering pakket opbouw non-foodschap opbouw zijbeugels opbouw draadschappen onderhoud en specs voor meer informatie en vragen: info@oicretail.com aanleveren pakket

Nadere informatie

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes, J. Crins, R. Heynen, M. Verrij Redactie: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak tijdvak 1 1 maandag 24 24 mei dag mei 13.30 13.30 15.30 15.30 uur uur tijd HANDEL EN ADMINISTRATIE CSE KB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en een bijlage. Dit

Nadere informatie

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten:

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Artikel 2:5 1. Burgemeester en wethouders van Gouda Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Gelet op het bepaalde in artikel 2:5 APV Gouda 2009 ten

Nadere informatie

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model Periode 1 Les 1 4P s, 4C s & het SIVA-model Waarom koopt men iets? Om in een bepaalde behoefte te voorzien In andere woorden: om een probleem op te lossen. Het product moet voldoen aan de wensen en behoeften

Nadere informatie

Goederen ontvangen en verwerken

Goederen ontvangen en verwerken Goederen ontvangen en verwerken niveau 2 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Winkelbediende. Maak een mooie etalage met deze verzorgingsproducten. Lees deze tekst en zoek de moeilijke woorden op in een woordenboek.

Winkelbediende. Maak een mooie etalage met deze verzorgingsproducten. Lees deze tekst en zoek de moeilijke woorden op in een woordenboek. Winkelbediende Om een bloeiende zaak te hebben is het heel belangrijk van een aantrekkelijke etalage te maken. In deze spoedcursus geven we je enkele tips mee en dan kan jij aan de slag. Maak een mooie

Nadere informatie

Werkstuk Economie marketing

Werkstuk Economie marketing Werkstuk Economie marketing Werkstuk door een scholier 1610 woorden 19 maart 2005 6,6 59 keer beoordeeld Vak Economie Het begrip marketing Het begrip marketing stamt uit de Verenigde Staten, en is onvertaald

Nadere informatie

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd APV Leeuwarden 2.10 Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Nadere informatie

DISPLAY CATALOGUS STAANDE DISPLAYS...1 STAANDE DISPLAYS...3 HANGENDE DISPLAYS...6 DRAAI CARROUSEL DISPLAYS...8 DRAAI CARROUSEL DISPLAYS...

DISPLAY CATALOGUS STAANDE DISPLAYS...1 STAANDE DISPLAYS...3 HANGENDE DISPLAYS...6 DRAAI CARROUSEL DISPLAYS...8 DRAAI CARROUSEL DISPLAYS... DISPLAY CATALOGUS INHOUDSOPGAVE STAANDE DISPLAYS...1 - VOOR EEN BREED ASSORTIMENT PAKKETTEN STAANDE DISPLAYS...3 - VOOR 1 SOORT PAKKET PER VAKJE HANGENDE DISPLAYS...6 - VOOR 1 SOORT PAKKET PER VAKJE DRAAI

Nadere informatie

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL

Lokatie en personeel. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop LOKATIE EN PERSONEEL Inhoudsopgave Inleiding 1. De keuze van een locatie 2. Het exterieur van de zaak 3. Het interieur van de zaak 4.

Nadere informatie

BENAMINGEN. Frontpin Blousehanger. Torso POS / POP. Frontpresentatie Plank. Stang / u-stang / hangstang. Knijphanger. Zij-hang.

BENAMINGEN. Frontpin Blousehanger. Torso POS / POP. Frontpresentatie Plank. Stang / u-stang / hangstang. Knijphanger. Zij-hang. VM INSTORE Kleding Het is heel erg belangrijk dat de kleding op de juiste wijze gepresenteerd / ingehangen wordt. Hier wordt door een visual merchandiser heel goed over nagedacht. Het is een heel belangrijk

Nadere informatie

Een hulpmiddel dat op hydraulische kracht werkt en zware pallets kan verplaatsen.

Een hulpmiddel dat op hydraulische kracht werkt en zware pallets kan verplaatsen. pakbon Een vervoersdocument bij een bestelling waarop staat hoeveel er van elk artikel is geleverd. pallet Een houten platform waarop goederen kunnen worden gestapeld die dan door een heftruck of pallettrek

Nadere informatie

CSPE GL 2011. minitoets bij opdracht 13

CSPE GL 2011. minitoets bij opdracht 13 CSPE GL 2011 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 13 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 345 minuten mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2006 MODE EN COMMERCIE CSE GL. tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9:00 11:00 uur. Naam kandidaat Kandidaatnummer

Examen VMBO-GL 2006 MODE EN COMMERCIE CSE GL. tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9:00 11:00 uur. Naam kandidaat Kandidaatnummer Examen VMBO-GL 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9:00 11:00 uur MODE EN COMMERCIE CSE GL Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit

Nadere informatie

De eigen winkel / het eigen bedrijf (vaardigheidstoets voor de opleidingen mode en interieuradviseur)

De eigen winkel / het eigen bedrijf (vaardigheidstoets voor de opleidingen mode en interieuradviseur) De eigen winkel / het eigen bedrijf (vaardigheidstoets voor de opleidingen mode en interieuradviseur) MODULE 1: DE FORMULE Inhoud: het kraslot de doelgroep de 6 p s - 1 plaats - 2 product - 3 prijs - 4

Nadere informatie

Taak 1 en 2 opdracht 3 De Balans deel 1

Taak 1 en 2 opdracht 3 De Balans deel 1 Taak 1 en 2 opdracht 3 De Balans deel 1 Naam leerling Klas Datum 1 Het is 1juli 2013. Je hebt nog niet eerder een balans gemaakt, daarom ga je dit samen met Almir doen. Eerst vul je alle rekeningen in

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00 10.30 uur HANDEL EN VERKOOP CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen.

Nadere informatie

Ambitie.info. BPV Verkoop optimaliseren

Ambitie.info. BPV Verkoop optimaliseren Ambitie.info BPV Verkoop optimaliseren 1 Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving:

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

crust and crumbs eerste contact briefing inleven uitleven inleven II uitleven II meeleven beleven

crust and crumbs eerste contact briefing inleven uitleven inleven II uitleven II meeleven beleven case crust and crumbs eerste contact briefing inleven uitleven inleven II uitleven II meeleven beleven 12 mei 2005 15:39 crust and crumbs eerste contact briefing inleven uitleven inleven II uitleven II

Nadere informatie

Hospitality uitvoeren

Hospitality uitvoeren Hospitality uitvoeren niveau 3 en 4 Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 4 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl

Nadere informatie

Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage. Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden

Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage. Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden werkproces 1 Werken in de handel Winkelassistent Wat laat je zien? Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden Je werkt

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg inhoud van katern thema de afdeling boekhouding Thema de afdeling Boekhouding Taak 1 De balans 5 Taak

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 11.30-13.00 uur MODE EN COMMERCIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 43 vragen.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Vuur De geschiedenis van het vuur Vuur is niet iets dat uitgevonden is. Het was er altijd al. Vroeger dachten de ouden Grieken dat de goden het aan de mensen hadden gegeven. In de oertijd was vuur een

Nadere informatie

Uitwerkingen Opgaven bij Theorieboek Kerntaak 2 Ondernemer Detailhandel, Manager Handel De opgaven vanaf 154 zijn niet bestemd voor de manager.

Uitwerkingen Opgaven bij Theorieboek Kerntaak 2 Ondernemer Detailhandel, Manager Handel De opgaven vanaf 154 zijn niet bestemd voor de manager. Uitwerkingen Opgaven bij Theorieboek Kerntaak 2 Ondernemer Detailhandel, Manager Handel De opgaven vanaf 154 zijn niet bestemd voor de manager. Opgaven Logistiek Opgave 1 Logistiek gaat over de bevoorrading

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Basis Bedrijfshulpverlening incl. herhaling

Branchetoetsdocument: Basis Bedrijfshulpverlening incl. herhaling pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Basis Bedrijfshulpverlening incl. herhaling Versie 4.0 VERVALLEN per 01 juli 2009 Deelbranche(s) Aanhangwagen Autoverhuur Autowas Bedrijfsauto Camper en Caravan Personenauto

Nadere informatie

Bewust verkopen, is onbewust kopen!

Bewust verkopen, is onbewust kopen! Bewust verkopen, is onbewust kopen! Maximaliseer je verkoop in het winkelpunt WIM HAMAEKERS Managing Partner DE VERANDERDE WERELD #1. phygital shopper & consument #2. Shopping tijd is show time! Verleid

Nadere informatie

Veilig werken met gassen en correcte opslag.

Veilig werken met gassen en correcte opslag. Veilig werken met gassen en correcte opslag. Hatek Lastechniek heeft op deze pagina de hoofdpunten van de richtlijn PGS15 voor u samengevat. Tevens zijn er op een aantal veelgestelde vragen uit de praktijk

Nadere informatie

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar www.speelnietmetvuur.be Reageren Omgaan met op brandgevaar Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt

Nadere informatie

Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brulocalis, 14 maart 2017 Rodolphe Paternostre Overzicht van de uiteenzetting 1. Doelstellingen van de vergadering

Nadere informatie

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer,

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, in opdracht van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 4 februari

Nadere informatie

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 425 minuten mode en commercie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010 BPV Styling Design 1 e jaars 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 2009-2010 Voor je ligt het werkboek voor de eerste BPV-periode van het eerste jaar. De volgende afspraken gelden voor deze stage: Per week loop

Nadere informatie

Eco samenvatting; hs 2 + 5

Eco samenvatting; hs 2 + 5 Samenvatting door Inge 1413 woorden 12 januari 2014 7,5 10 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Eco samenvatting; hs 2 + 5 2.1 Hoe verkoop je een product? Martkaandeel is het aandeel van een product

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Totaal presentatie acc. U ZG G M S nvt

Totaal presentatie acc. U ZG G M S nvt Presentatie Buitenaanzicht Het verkooppunt valt op en is herkenbaar als visspeciaalzaak De naam is duidelijk leesbaar. De omgeving is goed verzorgd. Rondom het verkooppunt is het netjes en schoon Zijn

Nadere informatie

Tekst actief lezen en sleutelvragen

Tekst actief lezen en sleutelvragen Tekst actief lezen en sleutelvragen 1. Lees de tekst actief in groepjes en bespreek elk stukje. Maak tijdens het actief lezen aantekeningen in de linkerkolom van het Werkblad Actief lezen. 2. Lees ná het

Nadere informatie

Interpretatiebesluit deskundigenpanel VBB-systemen

Interpretatiebesluit deskundigenpanel VBB-systemen Interpretatiebesluit deskundigenpanel VBB-systemen datum 30 november 2017 2017-03 - Interpretatie scheidslijn uitstalling en opslag van goederen Normparagraaf 6.2.3 en bijlagen A en B van NEN-EN 12845+A2+NEN

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper. centraal bureau levensmiddelenhandel

CBL STAGEWERKBOEK Verkoper. centraal bureau levensmiddelenhandel CBL STAGEWERKBOEK Verkoper centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek (Verkoper) naam: ----------------------------------------------- supermarkt: -----------------------------------------------

Nadere informatie

Eindopdracht CreatiefNivo mei 2010. Examen: projectarchitectuur

Eindopdracht CreatiefNivo mei 2010. Examen: projectarchitectuur Eindopdracht CreatiefNivo mei 2010 Examen: projectarchitectuur In dit document staat de opdracht voor het CreatiefNivo examen Projectarchitectuur. Je dient dit document te bestuderen en de opdrachten uit

Nadere informatie

Totaal presentatie acc. U ZG G M S nvt

Totaal presentatie acc. U ZG G M S nvt Buitenaanzicht De winkel valt op en is herkenbaar als visspeciaalzaak De naam is duidelijk leesbaar. De omgeving is goed verzorgd. De vlaggen, lichtbak, ramen en het buitenbord zijn schoon en heel. De

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2004

Examenopgaven VMBO-GL 2004 Examenopgaven VMBO-GL 2004 tijdvak tijdvak 1 1 maandag 24 24 mei mei 13.30 13.30-15.30 15.30 uur uur HANDEL EN ADMINISTRATIE CSE GL Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en een bijlage Dit examen bestaat

Nadere informatie

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt Augustus 2012 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment

Nadere informatie

handel en administratie CSE GL

handel en administratie CSE GL Examen VMBO-GL 2008 1 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur handel en administratie CSE GL Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie