Het Land van Ommen en Hardenberg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Land van Ommen en Hardenberg"

Transcriptie

1 Het Land van Ommen en Hardenberg Bestuurlijk Manifest Ommen-Hardenberg Enschede, januari 2016 Prof. Dr. G.J. Hospers

2 Het Bestuurlijk Manifest Het Land van Ommen en Hardenberg beschrijft het gebied, de kenmerken en de cultuur van de gemeenten Ommen en Hardenberg. Het geeft tevens een beeld van de toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden en roept op tot een intensivering van de onderlinge samenwerking. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Ommen en Hardenberg herkennen zich in dit manifest en willen zich daaraan committeren. Zij willen hiermee de intentie uitspreken om op inhoudelijke thema s de samenwerking te versterken. Ommen / Hardenberg, januari 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen, Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg, secretaris, burgemeester, L. Dennenberg mr. M. Boumans MPM secretaris, J.M.G. Waaijer burgemeester, P.H. Snijders

3 Voor een vitale toekomst van Ommen en Hardenberg is strategische samenwerking tussen beide gemeenten van groot belang. Samen sta je sterker. In dit manifest spreken de colleges daarom de intentie uit om in samenspraak met de samenleving inhoudelijke thema s te verkennen waarop beide gemeenten de krachten verder kunnen bundelen. De N36 loopt als een soort grens tussen de gemeenten Ommen en Hardenberg. Je moet het wel weten, want wie de drukke weg oversteekt, ziet op het eerste gezicht geen verschillen. Aan beide zijden van de noord-zuidroute vinden we een regio die landschappelijk fraai is, maatschappelijk vitaal en economisch sterk. Vanwege de landschappelijke overeenkomsten noemde professor H.W. Keuning de vader van de Nederlandse regionale geografie deze streek in 1946 het Land van Ommen en Hardenberg. Uit Nederland in Geografische Handen: honderd jaar regionale geografie van Nederland, Jan Buursink (1998)

4 Vlak na de Tweede Wereldoorlog was het gebied voornamelijk agrarisch en nog steeds is de landbouw een duidelijk herkenbaar landschapselement. Maar sindsdien heeft de regio zich sterk ontwikkeld. Dat is niet vanzelf gegaan er is de afgelopen decennia veel in het gebied geïnvesteerd. Anno 2015 groeit het Land van Ommen en Hardenberg niet alleen op eigen kracht, maar profiteert het ook steeds meer van de dynamiek rond Zwolle. In economisch opzicht doet de streek het beter dan buurregio s Drenthe en Twente. De maakindustrie, handel, recreatie en toerisme en zorg zijn grote werkgevers. Dat het Ommen en Hardenberg voor de wind gaat, betekent niet dat het zo blijft. De wereld om ons heen verandert snel, waardoor het lokaal bestuur steeds een paar stappen vooruit moet denken. Europa, het rijk, de provincie het zijn schaalniveaus waar gemeenten tegelijkertijd mee te maken hebben. En dat terwijl de complexiteit en regionalisering van de bestuurlijke opgaven toeneemt. Door de handen ineen te slaan is het mogelijk om de vitaliteit van Ommen en Hardenberg te behouden. In 2012 was dit één van de aanleidingen om de ambtelijke organisaties van beide gemeenten onder te brengen in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Het resultaat: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. Nu de gemeenten in ambtelijk-organisatorisch opzicht de krachten hebben gebundeld, is het tijd voor een volgende stap. Welke kansen liggen er voor strategische samenwerking tussen Ommen en Hardenberg? Op welke beleidsterreinen kunnen beide gemeenten elkaar versterken?

5 Onder het motto Het Land van Ommen en Hardenberg willen beide gemeenten dergelijke samenwerkingsmogelijkheden verkennen. De overtuiging is dat de gemeenten veel aan elkaar kunnen hebben. Het zijn natuurlijke partners: er is veel wat ze bindt, terwijl ze elk hun onderscheidende kwaliteiten hebben. Dat is een prima basis om allianties te vormen. Het doel daarvan moge duidelijk zijn: de bewoners, bedrijven en bezoekers van Ommen en Hardenberg moeten ervan profiteren. Met die gedachte als vertrekpunt schetst dit manifest twee kansrijke speerpunten voor bestuurlijk-inhoudelijke samenwerking tussen Ommen en Hardenberg, te weten (1) mens en maatschappij en (2) ruimte en economie. Het zijn slechts contouren die in een later stadium met partijen uit de samenleving uitgewerkt moeten worden. Kortom: van de gedeelde belangen die Ommen en Hardenberg eerder bij elkaar hebben gebracht gaan we nu op zoek naar gezamenlijke doelen.

6 Focus op mens en maatschappij Het Land van Ommen en Hardenberg is de enige plattelandsregio aan de Nederlands-Duitse grens die niet krimpt. Volgens de prognoses blijft de bevolking de komende jaren groeien, wat vooral komt door het relatief hoge geboortecijfer. Dat heeft een religieuze achtergrond: in het leven van veel inwoners is de kerk nog een belangrijke factor, met grotere gezinnen als gevolg. Ook andere waardevolle kenmerken van de gemeenten Ommen en Hardenberg hebben een sociaal-culturele oorsprong: oog voor elkaar, rentmeesterschap over de natuur en een doe-mentaliteit. Niet voor niets is het noaberschap (dat teruggaat tot de onderlinge bijstand die boeren op de schrale gronden elkaar leverden) in deze contreien goed ontwikkeld. Het adagium lijkt te zijn: wees zuinig op wat je hebt en probeer te helpen waar je kunt. Juist in deze tijd van transitie, participatie en zelfredzaamheid is dat een troef waar andere regio s in ons land jaloers op mogen zijn. Samen zetten de gemeenten Ommen en Hardenberg zich in om deze menselijke maat te koesteren. Laat de rest van Nederland maar eens komen kijken hoe goed dat systeem hier functioneert!

7 Op sociaal-maatschappelijk terrein werken de gemeenten al jaren met elkaar samen. Graag willen ze op de ingeslagen weg verder gaan. In het sociale domein (Participatiewet, Wmo en Jeugdwet) wordt het meer burger, minder overheid -principe gehanteerd: bij de uitvoering van de wetten komt er in de regio meer verantwoordelijkheid te liggen bij inwoners en maatschappelijke organisaties. In het zorgbeleid trekken de gemeenten nauw met elkaar op. Zo zijn de Samen Doen-teams in onderlinge samenwerking opgezet. Ook stimuleren beide gemeenten burgerinitiatieven op het vlak van noaberschap. Het uitgangspunt van het beleid is behoud van de kwaliteit van leven voor alle inwoners van Ommen en Hardenberg. Dat betekent dat mensen die het niet zelf kunnen regelen passende ondersteuning en begeleiding van de lokale overheid krijgen. Samen spannen de gemeenten zich in om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ook koesteren ze het culturele klimaat, zoals de theaters en de vele verenigingen. En waar het gaat om het sociaal-culturele voorzieningenniveau in de kleine kernen, beogen beide gemeenten dat er in elk geval één ontmoetingsplek per kern moet zijn.

8 Ommen en Hardenberg hebben elkaar tevens gevonden in de coöperatie Vitaal Vechtdal. Het is een uniek en innovatief concept waarin naast beide gemeenten, regionale zorgverleners in de eerste en tweede lijn, zorgverzekeraars waaronder Zilveren Kruis en ONVZ Zorgverzekeraar en de Vrieling Adviesgroep samenwerken. De doelstelling is een integrale aanpak gericht op gezondheid voor en door inwoners in de regio. Uniek is de regionale verzekering Vitaal Vechtdalpolis, waarmee de beweging van ziekte naar gezondheid wordt gestimuleerd. Afnemers van deze verzekering zijn tevens lid van de coöperatie Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal bindt inwoners, werkgevers, zorgverleners en onderwijs, met als gedeelde inzet een vitale regio met gezonde inwoners. De positieve ervaringen die de gemeenten binnen de coöperatie Vitaal Vechtdal hebben opgedaan smaken naar meer. Ommen en Hardenberg willen verder aan de slag. Bij het stimuleren van een gezonde leefstijl speelt sport uiteraard een grote rol. Samen onderzoeken de gemeenten de kansen voor een gemeenschappelijk boegbeeldproject of evenement waardoor het Land van Ommen en Hardenberg bekend komt te staan als regio van het gezonde leven.

9 Focus op ruimte en economie Ommen en Hardenberg liggen op de as Zwolle- Duitsland, waar het sinds de Hanzetijd een drukte van belang is. Vroeger waren de Vecht en de Hessenweg die er parallel aan liep een belangrijke transitzone. Nog steeds vormen Ommen en Hardenberg een scharnierpunt tussen de regio Zwolle, Drenthe, Twente en Duitsland. Net zoals de landbouw zitten handel, transport en logistiek in het DNA van de streek. Door de handen ineen te slaan komt Hardenberg in feite dichter bij Zwolle te liggen en Ommen dichter bij Duitsland. Wil de regio daarvan ten volle profiteren, dan is optimale bereikbaarheid cruciaal. Infrastructuur zorgt immers voor de link van de regio met de rest van de wereld. Nu is het op de wegen in de regio tijdens de spits erg druk. Ommen en Hardenberg willen zich daarom samen hard maken voor een betere ontsluiting van het grondgebied, met name in de richting van de stad Zwolle die tot de economische toplocaties van Nederland behoort. Aanpassingen van N377 en N340/ N48 zijn nodig om het verkeer soepeler, veiliger en sneller door te kunnen laten rijden. Daar hebben bewoners, bedrijven en bezoekers allemaal baat bij.

10 Kenmerkend voor het Land van Ommen en Hardenberg is de mix van zand, veen en water. Keuning noemde het een agrarisch landschap en beschouwde de landbouw als regionaal stuwend, nationaal verzorgend. Dat is nog steeds het geval: de plaatselijke landbouwsector is van economische betekenis en staat bekend om zijn efficiëntie, innovatiekracht en duurzaamheid. Agribusiness is daarom een kansrijk speerpunt van samenwerking tussen Ommen en Hardenberg. De ambitie is om als regio binnen Nederland voorop te lopen in hoogwaardige agrarische bedrijvigheid. Ook op het terrein van de vrijetijdseconomie willen de gemeenten samen toonaangevend zijn. Van oudsher is Ommen een toeristenmagneet (één miljoen overnachtingen per jaar), maar ook Hardenberg trekt veel bezoekers en niet alleen vanwege attractiepark Slagharen. De Vecht, het buitengebied en het Reestdal trekken steeds meer toeristen, terwijl het culturele erfgoed, zoals de Ommerschans, veel potentie heeft. Onder de slogan Vechtdal Overijssel: Alle Tijd groeit de regio langs de Vecht uit tot een toeristisch A-merk. Trouwens: de agribusiness en vrijetijdssector vullen elkaar goed aan, bijvoorbeeld bij de vermarkting van streekproducten.

11 Waar Ommen traditioneel sterk is in recreatie en toerisme, is Hardenberg een topper in de maakindustrie. Relatief veel ondernemingen in Hardenberg, Dedemsvaart en de omliggende dorpen zijn actief op het gebied van kunststoffen, metaal, machinebouw en de bouwsector. Vaak hebben ze het karakter van verborgen kampioenen : onbekend in eigen land, maar wereldberoemd in de branche waarin ze actief zijn. In Hardenberg is de maakindustrie een grote werkgever. Het is van belang om deze bedrijvigheid die we ook in Ommen vinden te koesteren en door te ontwikkelen. Om de concurrentie uit andere regio s aan te kunnen, is scholing, innovatie en marketing cruciaal. Waar nodig helpen de gemeenten Ommen en Hardenberg bij het vergroten van het zakelijk succes van hun ondernemers. Dat gebeurt al in het Ondernemershuis voor het Vechtdal, dat op het gebied van innovatie nauwe banden heeft met Kennispoort Regio Zwolle. Tezamen willen de gemeenten verder werken aan een gezond ondernemingsklimaat waarin industriële bedrijven uit het Land van Ommen en Hardenberg hun concurrentiepositie kunnen versterken. De ambitie: evenals landbouw en toerisme moet de maakindustrie een visitekaartje van de regio blijven.

12 Uitnodiging aan de samenleving De ambitie van Ommen en Hardenberg om meer synergie te behalen op de beleidsterreinen mens en maatschappij en ruimte en economie is hoog. Of het nu gaat om het bijdragen aan het welzijn van de bevolking, het werken aan een betere verbinding met Zwolle of het aantrekkelijker maken van het gebied voor toeristen, de gemeenten zijn ervan overtuigd dat het juist nu zinvol is om de handen ineen te slaan. Door de complexiteit en regionalisering van de bestuurlijke opgaven wordt het steeds belangrijker om gezamenlijk op te trekken. Ommen en Hardenberg hebben deels een identieke geografie, historie en cultuur, waardoor ze dezelfde taal spreken en elkaar goed begrijpen. Tegelijkertijd zorgen de onderscheidende kwaliteiten van de gemeenten (denk aan toerisme in Ommen en industrie in Hardenberg) voor complementariteit en meerwaarde. Door samen te werken op terreinen waar winst is te boeken ontstaat er bovendien ruimte voor behoud van de eigen identiteit. Kortom: bestuurlijke samenwerking levert meer op dan de som der delen.

13 De colleges van Ommen en Hardenberg geloven in de kracht van samenwerking en hopen dat dit manifest de regio enthousiasmeert om mee te denken over de invulling daarvan. In 2016 gaan de colleges over de genoemde thema s in gesprek met beide gemeenteraden en met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarbij stellen de colleges zich uitnodigend, open en luisterend op: het is belangrijk om te horen wat er lokaal leeft en waar mogelijk aan te haken bij de energie in de samenleving. Op welke terreinen wordt in Ommen en Hardenberg al samengewerkt en waar nog niet? Welke gezamenlijke doelen moet de regio nastreven? Wat zijn de succes- en faalfactoren? Wat dat betreft geloven de colleges niet alleen in de kracht van samenwerking, maar ook in de kracht van de samenleving. Hopelijk leidt de discussie daarover tot een verdere toenadering van de gemeenten tot elkaar. Want professor Keuning had het zeventig jaar geleden al goed gezien: het Land van Ommen en Hardenberg is uiteindelijk één en dezelfde streek.

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast Dinsdag 20 september 2011 Presentatie aan gemeenteraad Coevorden Geert Roeles, wethouder EZ & lid Stuurgroep Dr Zuidas Henk Oortmann Team Economie & lid Regiegroep Dr Zuidas De Drentse Zuidas. = Economische

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197 Voor raadsvergadering d.d.: 17-12-2002 Agendapunt: 17 Onderwerp:

Nadere informatie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie voor Twente. Samen maken we Twente nóg een stukje mooier.

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Maarten Pouwel Programmasecretaris. Jolanda Vrolijk Adviseur Vrijetijdseconomie

Maarten Pouwel Programmasecretaris. Jolanda Vrolijk Adviseur Vrijetijdseconomie Maarten Pouwel Programmasecretaris Jolanda Vrolijk Adviseur Vrijetijdseconomie inhoud 1. Het Vechtdal 2. Historie 3. Partners 4. Wat hebben we gedaan? 5. Wat gaan we doen? 6. Successen 7. Toerisme en recreatie

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern Nr.: ZK18-004956 / 19-0006877 Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 18 maart 2019 Onderwerp : Gebiedsbod, de versterking

Nadere informatie

Meer informatie nodig?

Meer informatie nodig? Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Meer informatie nodig? Neem gerust contact op! LEADER-coördinator Noord Overijssel Jan Boxum p/a Gemeente Steenwijkerland

Nadere informatie

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud.

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud. M E M O Aan : gemeenteraad Wormerland Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 5 februari 2015 Onderwerp : Gezamenlijke reactie Colleges Beemster, Edam- Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland,

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Aantal kenmerken van de regio Zwolle Zeer strategische ligging 20% regionaal

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 9 14/828. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 9 14/828. Raad svoorstel Onderwerp: Beleidskader Recreatie & Toerisme 2015-2019'Kansen verzilveren' Portefeuillehouder: B.D. Wilms Afdeling : Beleid, Ontwikkeling en Directiestaf Team : Economie Steller:Nelleke Mulder,

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET FEITEN & CIJFERS FACTSHEET REGIOMONITOR 215 MarketingOost & Twents Bureau voor Toerisme INLEIDING De vrijetijdssector is een onmisbare sector in Overijssel. Vanuit Marketing Impuls Toerisme Overijssel

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Start media aandacht. 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg

Start media aandacht. 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg Start media aandacht 4 juni 2016: Persbericht gemeenten Meerssen en Valkenburg 20 juni 2016: Brief van Gedeputeerde Koopmans waarin hij de ontwikkelingen schetst over de bestuurlijke organisatie in Zuid

Nadere informatie

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding 2 3 grenzeloos in ambities, kansen en mogelijkheden Dommelvallei is het groene middengebied tussen

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016 Bijeenkomst 4 november Nijverdal Olympisch Vuur 2028 Kernboodschap Olympisch Plan 2028: We zetten de verbindende kracht van sport en de magie van Spelen

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Sint Anthonis (28 mei 2019)

Verslag visiebijeenkomst Sint Anthonis (28 mei 2019) Verslag visiebijeenkomst Sint Anthonis (28 mei 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen De onderhavige petitie wordt u aangeboden door een overgrote meerderheid van de bedrijven, organisaties en inwoners die direct betrokken

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Focus op de toekomst: 2020 Aantal kenmerken van de Regio Zwolle Zeer strategische

Nadere informatie

Deltanetwerk, 29 november 2012

Deltanetwerk, 29 november 2012 Deltanetwerk, 29 november 2012 Kust- en Deltaontwikkeling in Zuid-Holland Mr. A.M. Kleij MPA Programmadirecteur provincie Zuid-Holland De Zuidvleugel Integrale visie gebiedsontwikkeling Integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 mei

Raadsvergadering. 17 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-038 Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Aan de raad, Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten. Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten. Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017 Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017 Programma Opening en welkom Presentatie onderzoeksresultaten Vervolg Gelegenheid

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester. Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis.

Profielschets Burgemeester. Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Profielschets Burgemeester Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Dit is de gemeente Oirschot Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis.

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers)

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers) Bijlage 2B Tynaarlo Kernenbeleid uitwerking Uitwerking feitelijke gegevens team Fysiek Aantal woonruimten, gespecificeerd naar aantal woningen, wooneenheden, bijzondere woongebouwen en recreatiewoningen

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

F4: Investeren in trekkracht. Samenvatting. Verkenning economische samenwerking F4

F4: Investeren in trekkracht. Samenvatting. Verkenning economische samenwerking F4 Samenvatting Verkenning economische samenwerking F4 1 Samenvatting Aanleiding voor de verkenning De vier grootste gemeenten van Fryslân - Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Smallingerland en Heerenveen, kortweg

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Wie zijn we? Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen - Club van 10 Wie zijn we? - Groep van

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Wie werken samen in Keyport 2020

Wie werken samen in Keyport 2020 We maken het samen! Wat is Keyport 2020 eyport 2020 is één van de zes regio s binnen de Nederlandse economische hotspot Brainport 2020 Zuidoost-Nederland. Samen koesteren deze zes regio s één gemeenschappelijke

Nadere informatie

Informatienota raad. Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie "Vrije tijd in ondernemend Veldhoven".

Informatienota raad. Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie Vrije tijd in ondernemend Veldhoven. Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Veldhoven Informatienota raad Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie 2009-2011 "Vrije tijd in ondernemend Veldhoven". Voor vragen E-mail: Iris.Bogaarts@veldhoven.nl

Nadere informatie

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek!

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek! De samenleving verandert continu. Dat vraagt om een flexibele gemeente die in het belang van haar inwoners en ondernemers samen met haar partners tijdig anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen.

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Omgevingsscenario s 2050 2050? Nu minus 31 =1988 20400 Boeren in Overijssel Algemeen Overijssel in Europese dynamiek Vertrouwen in economische

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen.

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen. Raadsvoorstel Agendapunt 7b Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma 4 (mobiliteit) Onderwerp Uitvoeringsplan Mobiliteit Regio Rivierenland Besluit om: 1. het

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Peter Snijders van donderdag 3 januari 2013.

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Peter Snijders van donderdag 3 januari 2013. Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Peter Snijders van donderdag 3 januari 2013. Thema; samen werken in een nieuwe (Hyper-)tijd Dames en heren, jongens en meisjes, Allereerst namens het gemeentebestuur

Nadere informatie

maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten

maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten 2019-2023 Vier O s Regio Zwolle is de succesvolle samenwerking van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden. De regio

Nadere informatie

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Werkgroep Opgericht eind 2016 Bestaat uit meerdere disciplines Regelmatig overleg Hulp bij subsidie aanvraag

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Datum bijeenkomst: 20 november 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Tjark Riks Centrum Eerbeek Aanwezig: ca 50 deelnemers Doel bijeenkomst Verdiepingsslag op het

Nadere informatie

Werken in Gezonde Wijk Overvecht

Werken in Gezonde Wijk Overvecht Werken in Gezonde Wijk Overvecht Versie februari 2012 Wat is Gezonde Wijk Overvecht? Gezonde Wijk Overvecht is een netwerk van partijen die samenwerken in zorg, welzijn en preventie in de wijk. Partners

Nadere informatie

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch

AANTEKENEN. Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch AANTEKENEN Provinciale Staten van Noord-Brabant Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch referentie doorkiesnummer datum CS/bhe (013) 594 47 28 16 maart 2015 onderwerp Position

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Buck Consultants International Nijmegen, 25 maart 2016 1 Economisch DNA

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Werkgroep Visie Giethoorn

Werkgroep Visie Giethoorn Werkgroep Visie Giethoorn Proces (toekomst)visie Giethoorn Eind 2018 Begin 2019 Maart April April & mei Eind juni Juli & augustus Oktober formatie werkgroep visie werkgroep stelt plan van aanpak op plan

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Inhoud Uniek karakter benutten Het erfgoed van Katwijk

Nadere informatie

Raadsprogramma concept in 48 punten

Raadsprogramma concept in 48 punten Raadsprogramma concept in 48 punten Fracties formuleren gezamenlijke visie Op 2, 8 en 9 april zijn afgevaardigden van de verschillende fracties met elkaar aan tafel gegaan en hebben zij 86 punten besproken.

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie