Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek!"

Transcriptie

1

2 De samenleving verandert continu. Dat vraagt om een flexibele gemeente die in het belang van haar inwoners en ondernemers samen met haar partners tijdig anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom is het van belang om vooruit te kijken. (H)erkennen wat op ons af komt en tegelijkertijd bewust een aantal te realiseren doelen vastleggen. We willen daarom met de inbreng van onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke en bestuurlijke partners een strategische visie opstellen. Wie zijn we? Wat komt er op ons af? Wat willen we bereiken? Hoe gaan we dat doen? De visie is een handvat om deze vragen te beantwoorden. Tevens is deze visie een uitnodiging aan iedereen om aan ons toekomstbeeld mee te werken: Samen maken we onze gemeente! Burgemeester M.H.M.R. de Hoon-Veelenturf 8 maart 2017

3 DNA We zijn de kleinste gemeente van Noord-Brabant en dat is niet voor niets zo gebleven ondanks alle herindelingen. Baarle-Nassau staat namelijk voor een aantal kernwaarden:

4 Buitengebied: van oudsher heeft Baarle een groot buitengebied. In dit buitengebied is er prachtige natuur, rust en ruimte, cultuurlandschappen en tevens is dit het thuis van onze agrarische sector. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen en al snel ben je in een andere wereld. In Baarle-Nassau bestaan er nog plaatsen waar je geen enkele bebouwing om je heen ziet. Die rust en ruimte willen we behouden. We streven naar een goede balans tussen de belangen van de agrarische sector, bewoners, natuur, milieu en recreatie.

5 Recreatief: met ons bijzondere smokkelverleden zijn we altijd een (toeristische) trekpleister geweest. Het hoge voorzieningenniveau in de gemeente is grotendeels te danken aan deze aantrekkingskracht. Om dit te versterken gaan we de prachtige parels in Baarle oppoetsen en laten schitteren. Tezamen met een kwaliteitsimpuls van ons centrum en onze recreatieparken zetten we het recreatieve beleven van Baarle-Nassau nog meer op de kaart. We willen als gemeente ook bekend staan om het goede genieten en slow living. Agrofood uit de streek, zowel aan Nederlandse als aan Belgische zijde, zorgt voor een unieke beleving van ons bourgondische leven.

6 Uniek: wat de gemeente uniek maakt is de enclavesituatie. Al honderden jaren komen de Vlaamse en Nederlandse cultuur en mentaliteit bij elkaar in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Deze enclavesituatie is de kern van ons (voort)bestaan en kan nog beter worden benut. We zetten ons in om onze unieke situatie maximaal uit te nutten vanuit toeristisch-recreatief perspectief. Tegelijkertijd willen we onze unieke enclavesituatie ook benutten vanuit bestuurlijk perspectief. Door onze unieke geografische ligging en onze internationale betrekkingen kunnen we de internationale proeftuin zijn voor de bestuurlijk Belgisch-Nederlandse samenwerking.

7 Inspirerend: vanwege de unieke enclavesituatie is het vanzelfsprekend dat we samen met Baarle-Hertog zoeken naar creatieve oplossingen voor gezamenlijke vraagstukken en ambities. Vanuit deze inspiratie willen we innovatie verder versterken: we willen een gemeente zijn die nieuwe innovatieve ontwikkelingen verwelkomt. Met nadruk op (duurzaam) (agrarisch) ondernemen, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zorg, mobiliteit en wonen. Onze unieke enclavesituatie kan een inspiratiebron zijn voor andere grensgemeenten en overheden.

8 Samen: saamhorigheid staat centraal in onze gemeente en dat is nu en in de toekomst noodzakelijk om zoveel als mogelijk op eigen kracht voor elkaar te kunnen blijven zorgen. Het verenigingsleven van de gemeente Baarle-Nassau is sterk en daarmee wordt de sociale kracht van de gemeenschap bevestigd. Tradities worden in ere gehouden en de jeugd krijgt de ruimte om deze voort te zetten of om zelf nieuwe tradities op te bouwen.

9 Thuis: in Baarle-Nassau kom je thuis! Je voelt je thuis, je woont er fijn, bezoekers hebben het naar hun zin en met elkaar maken we van Baarle-Nassau een bruisende gemeenschap!

10 Kortom, de gemeente Baarle-Nassau is: Buitengebied, Recreatief, Uniek, Inspirerend, Samen Thuis! Baarle BRUIST!

11 (H)erkennen van ontwikkelingen en vraagstukken Er zijn verschillende soorten ontwikkelingen en vraagstukken die Baarle-Nassau in meer of mindere mate raken. De lokale ontwikkelingen en vraagstukken hebben we zelf in de hand of hebben directe gevolgen voor onze inwoners. De regionale en nationale ontwikkelingen en vraagstukken hebben we niet direct zelf in de hand maar vragen wel om actief beleid. De mondiale ontwikkelingen en vraagstukken lijken ver van ons af te staan. Toch zijn deze wel degelijk lokaal van invloed en hebben wij als gemeente een medeverantwoordelijkheid. Baarle-Nassau wil dan ook zeker op eigen maat en schaal bijdragen aan de oplossing van deze vraagstukken.

12 Lokaal Versterking bestuurskracht Samenwerking met Baarle-Hertog Benutten van de enclavesituatie; zowel in toeristisch als bestuurlijk perspectief Omlegging en herinrichting van het centrum Druk op voorzieningen en leefbaarheid van de kernen Herstructurering buitengebied Regionaal en nationaal Vergrijzing en ontgroening Druk op de agrarische sector Groeipotentieel toeristisch-recreatieve sector Bestuurlijke toekomst (kleine) gemeenten Individualisering van de samenleving

13 Mondiaal Klimaatverandering en energietransitie Migratie Het is van belang om deze ontwikkelingen te herkennen en te erkennen zodat de gemeente Baarle-Nassau in het belang van onze inwoners tijdig en adequaat kan handelen.

14 Positionering van de gemeente Baarle-Nassau De geschetste ontwikkelingen en vraagstukken spelen op verschillende niveaus. Om te bepalen welke ontwikkelingen en vraagstukken we met welke bestuurlijke partners gaan oppakken is het van belang om de positie van Baarle-Nassau in beeld te brengen. Daarbij nemen we als uitgangspunt dat we kijken naar de dagelijkse belevingswereld van onze inwoners. We zien dan dat de gemeente Baarle-Nassau het hart is van de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout.

15 Positionering van de gemeente Baarle-Nassau

16 Centrale keuzes Op basis van ons DNA, ontwikkelingen en vraagstukken en onze positionering maken we de volgende centrale keuzes, verdeeld over vier thema s: wonen, werken, leven en besturen en samenwerken.

17 Wonen Het woningaanbod van onze kernen dient enerzijds te worden afgestemd op duurzaam (langer) thuis blijven wonen van onze vergrijzende bevolking. Het woningaanbod dient zich anderzijds te richten op het aantrekken en behouden van jongeren en jonge gezinnen; Het (langer) thuis blijven wonen van onze vergrijzende bevolking wordt gefaciliteerd, onder andere door initiatieven te stimuleren die bijdragen aan de inzet van domotica; Vanuit onze rol binnen stad- en ommelandrelatie huisvesten we ook mensen die werken in (de driehoek) Breda-Tilburg-Turnhout; We willen de rust en de open ruimte in buitengebied behouden; De verschillende belangen in het buitengebied van de agrarische sector, de toeristischrecreatieve sector, natuur en milieu, volksgezondheid en welzijn dienen in balans te zijn. We zetten daarom in op duurzaam agrarisch ondernemen; Het centrum van Baarle-Nassau moet een aantrekkelijke verblijfsruimte worden; Behoud van eigenheid van de kernen Baarle, Ulicoten en Castelre

18 Werken We werken actief aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat met en voor het (lokale) MKB; We streven naar uitbreiding, kwaliteitsverbetering en diversiteit van het winkelaanbod in het centrum van Baarle; We investeren in de toeristisch-recreatieve sector door het verder ontwikkelen van de enclavesituatie, de beleving van het buitengebied, upgrade van recreatieparken en uitbreiding van overnachtingsmogelijkheden. In co-creatie met ondernemers worden binnen gestelde kaders initiatieven op dit vlak ontplooid. We zetten daarbij in op de vier parels van onze gemeente: O Enclavesituatie O Bels Lijntje O t Merkske O Militair erfgoed De benodigde kanteling in de agrarische sector wordt benut om voor deze economische pijler een perspectiefvolle toekomst te creëren; We werken samen op regionaal niveau en met de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout om de (regionale) werkgelegenheid en bereikbaarheid te vergroten;

19 Leven We ondersteunen het rijke verenigingsleven en vrijwilligers; We zetten in op behoud van voorzieningen; mede door focus op duurzame exploitatie; We investeren in de eigen kracht van inwoners en voorzieningen die ontmoeting stimuleren; Indien de eigen kracht niet toereikend is, moet de toegang tot alle hulp en zorg laagdrempelig zijn: er is sprake van een stevig vangnet; We creëren randvoorwaarden waarbinnen de ondernemende ouderen kunnen bijdragen aan de sociale cohesie, ook door het activeren van hun ervaring, kennis en kunde;

20 Besturen en samenwerken We werken actief aan het vergroten van onze bestuurskracht. De kwaliteit van de dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers tegen acceptabele kosten staat daarbij voorop; We gaan uit van onze eigen identiteit, vraagstukken en agenda om (bestuurlijke) samenwerking op te zoeken; We sluiten zoveel mogelijk aan bij bestaande samenwerkingen en initiatieven, zowel aan Nederlandse als Belgische zijde; De gemeente Baarle-Nassau wil zich positioneren als betekenisvolle (bestuurlijke) partner binnen de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Deze driehoek is tevens een afspiegeling van de dagelijkse leefwereld van onze inwoners; De gemeente Baarle-Nassau wil de samenwerking met Baarle-Hertog intensiveren om grensoverschrijdende vraagstukken op te lossen en onze unieke enclavesituatie verder uit te bouwen. We willen het centrum worden voor Belgisch-Nederlandse samenwerking. Dit doen we onder andere door het opzetten van een internationale proeftuin; We willen meer samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het beleid vormgeven. Daarbij zetten we in eerste instantie in op burgerparticipatie door een actieve(re) rol voor de inwoner, zowel door meer vrijheid als meer verantwoordelijkheid.

21 Baarle-Nassau in 2030 De centrale keuzes zijn samengevat in ons inspirerend toekomstbeeld: Baarle-Nassau heeft in 2030 haar unieke situatie verder uitgebouwd. De zelfstandige gemeente heeft een toekomstbestendige, passende vorm gevonden om de enclavesituatie te besturen en vormt samen met Baarle-Hertog het centrum voor innovatieve samenwerking tussen Nederland en België. We zijn een belangrijke bestuurlijke partner in de driehoek Breda Tilburg Turnhout. Door het realiseren van de centrale keuzes op het vlak van wonen, werken en leven is de bevolkingssamenstelling in evenwicht gebracht, is het voorzieningenniveau versterkt en is er sprake van een goede dienstverlening aan burgers en ondernemers. De gemeente heeft dit samen met inwoners, ondernemers, andere organisaties en overheden bereikt. Met het doorzetten van deze aanpak is én blijft het prettig en veilig wonen, werken en leven in Baarle-Nassau, Ulicoten en Castelre.

22 Motto Het opstellen en realiseren van dit toekomstbeeld om het woon- en leefklimaat te versterken doen we samen. Omdat we een kleine gemeente zijn en blijven, kan het bestuur dicht bij de inwoners staan. Dat is uniek. Samen met Baarle-Hertog bouwen we onze unieke situatie verder uit. De strategische visie vatten we daarom samen in het motto:

23 Van wat naar hoe De centrale keuzes en daarmee ons toekomstbeeld zijn leidend is ons denken en handelen. Hoe gaan we er samen voor zorgen dat onze gezamenlijke koers niet verwatert? De centrale keuzes worden verder uitgewerkt in (de herijking van bestaand) beleid; Dit vatten we samen in een uitvoeringsagenda; We gaan overeenkomsten sluiten met onze partners; We ondersteunen passende initiatieven uit de samenleving; De (prioritering van de) centrale keuzes kunnen de inzet vormen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

24 Verantwoording : Ophalen input voor opstellen conceptvisie Analyse van bestaand beleid; Inventarisatie ontwikkelingen uit visiedocumenten andere overheden; Gesprekken met medewerkers, raads- en collegeleden; Analyse opbrengst bijeenkomsten met maatschappelijke partners voor het welzijnsbeleid Eigen kracht eerst ; Analyse van de bijeenkomsten met inwoners over de leefbaarheid van Ulicoten; Analyse van de Debatten van Baarle over de omgevingsvisie; December 2016: Aanscherpen conceptvisie en vervolgtraject Bijeenkomsten met raads- en commissieleden; Maart en april 2017: Klankborden conceptvisie Rondetafelgesprekken met maatschappelijke partners; Bijeenkomsten in alle kernen met inwoners; Mogelijkheden om digitaal input te leveren (parallel aan de bijeenkomsten); Overleg met Baarle-Hertog; Mei 2017: Opstellen definitieve visie Verwerken input uit het Klankborden ; Verwerken digitale input; Vormgeving eindproduct; Juni 2017: Vaststelling Vaststelling van de visie door het college; Vaststelling van de visie door de gemeenteraad; Vanaf juni 2017 Presenteren strategische visie; Delen van de visie met andere overheden; Opstellen uitvoeringsagenda; Aangaan van allianties en sluiten van overeenkomsten; Verankering van de visie in de ambtelijke organisatie.

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 SAMEN UNIEK!

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 SAMEN UNIEK! Strategische visie Baarle-Nassau 2030 SAMEN UNIEK! Aanbiedingsbrief De saeleig eradert otiu. Dat raagt o ee flexiele geeete die i het elag a haar inwoners en ondernemers samen met haar partners tijdig

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE GEMEENTE BAARLE-NASSAU 2030

TOEKOMSTVISIE GEMEENTE BAARLE-NASSAU 2030 TOEKOMSTVISIE GEMEENTE BAARLE-NASSAU 2030 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 4-5 Het DNA van onze gemeente 6-11 (H)erkennen van ontwikkelingen en vraagstukken 12-15 Ligging van de gemeente Baarle-Nassau 16-17 Centrale

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Ontwerp omgevingsvisie gemeente Baarle-Nassau

Ontwerp omgevingsvisie gemeente Baarle-Nassau Ontwerp omgevingsvisie gemeente Baarle-Nassau Projectnummer: 074400.19293.00 Versie: ontwerp Datum: 26 september 2018 Auteurs Rho: Derk-Jan Verhaak en Joost Jansen In opdracht van gemeente Baarle-Nassau

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij De stadsvisie is afgerond en vastgesteld. Mede dankzij u. Dit document omvat alle beleidsterreinen en benoemt de koers en de identiteit van de gemeente. De stadsvisie

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

9 mei In gesprek met maatschappelijke partners strategische visie Baarle-Nassau

9 mei In gesprek met maatschappelijke partners strategische visie Baarle-Nassau 9 mei In gesprek met maatschappelijke partners strategische visie Baarle-Nassau Aanwezig: Stichting Ondernemend Baarle (StOB) Ulicotense Vereniging voor Ondernemers (UVO) Rooms Katholieke Basisschool De

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Roerdalen, 23 maart Roerdalen 25. De toekomst is begonnen

Roerdalen, 23 maart Roerdalen 25. De toekomst is begonnen Roerdalen, 23 maart 2011 Roerdalen 25 De toekomst is begonnen Aanleiding In 2008 hebben we een toekomstvisie voor onze gemeente Roerdalen opgesteld: Roerdalen 2020. Deze visie is tot stand gekomen met

Nadere informatie

Opbrengst 2 e Debat van Baarle

Opbrengst 2 e Debat van Baarle Opbrengst 2 e Debat van Baarle De wereld is continue aan het veranderen en dat geldt ook voor onze mooie gemeente Baarle-Nassau. Wij zijn trots op wat onze gemeente te bieden heeft, maar er is ook nog

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

SAMEN TOEKOMSTGERICHT COALITIE-AKKOORD BAARLE! EN KEERPUNT 98

SAMEN TOEKOMSTGERICHT COALITIE-AKKOORD BAARLE! EN KEERPUNT 98 SAMEN TOEKOMSTGERICHT COALITIE-AKKOORD BAARLE! EN KEERPUNT 98 INHOUDSOPGAVE Samen toekomstgericht 4-5 Wonen 6-7 Wonen en omgeving Verkeerscirculatieplan Centrumplan Werken 8-9 Ruimtelijke Ordening / Buitengebied

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede (2013-2020): Sterke samenleving, kleine(re) overheid versie : 23 juli 2013 wijziging naar aanleiding van : vaststelling in DT (8 juli 2013) bespreking met wethouder

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Opbrengst Debat van Baarle 1 22 januari 2015

Opbrengst Debat van Baarle 1 22 januari 2015 Opbrengst Debat van Baarle 1 22 januari 2015 Doel en opbrengst Debat van Baarle De gemeente wil graag samen met bewoners en belangenvertegenwoordigers de toekomst van de gemeente creëren. In het eerste

Nadere informatie

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard De Groote Heide - Dommelland Gebiedsontwikkeling Valkenswaard Agenda Terugblik Toekomstvisie De Groote Heide, natuurlijk avonturen landschap BGTS de Groote Heide Naar nu: de gebiedsontwikkeling Wat houdt

Nadere informatie

2013.10.03 POSITIONERING EN NAAMGEVING

2013.10.03 POSITIONERING EN NAAMGEVING 2013.10.03 POSITIONERING EN NAAMGEVING positionering meest kansrijke, relevante, effectieve, ware en onderscheidende verhaal voor de spoorzone DE AMBITIE gebiedsontwikkeling Delft wil een nieuw stuk stad

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/ Lokaal Sociaal Beleid. M. Steffens-van de Water en H. Tuning Samenleving en Welzijn

Raadsvoorstel 2004/ Lokaal Sociaal Beleid. M. Steffens-van de Water en H. Tuning Samenleving en Welzijn Raadsvoorstel 2004/ Onderwerp Portefeuillehouder Commissie Datum Raadsvergadering M. Steffens-van de Water en H. Tuning Samenleving en Welzijn Context In wat voor gemeente willen wij wonen? Wat vo or gemeente

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester. Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis.

Profielschets Burgemeester. Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Profielschets Burgemeester Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis. Dit is de gemeente Oirschot Oirschot, monumentaal, ondernemend en groen, daar voelt de MENS zich thuis.

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester?

Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester? Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester? Ons motto is: Samen groots, samen doen. Dat zegt meteen iets over de energie die we hier in Nederweert hebben. Nederweert is een plattelandsgemeente

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit. BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit. BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 4 september 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 3 Bijlage 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD

WERELDCAFÉ OMGEVINGSVISIE KRIMPENERWAARD WERELDCAFÉ Programma: 19.00 u: Inloop 19.30 u: Welkom door wethouder Leon de Wit 19.35 u: Bevindingen uit voorgaande traject en uitleg programma 19.50 u: Pitches thema s (2 minuten per pitch) 20.00 u:

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Buitengebied 19 oktober Locatie Balk

Omgevingsvisie De Fryske Marren Buitengebied 19 oktober Locatie Balk Omgevingsvisie De Fryske Marren Buitengebied 19 oktober -2017 Locatie Balk AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking hiervan

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

WORDT U ONZE BURGEMEESTER?

WORDT U ONZE BURGEMEESTER? Lef Modern Ambassadeur van de gemeente Ambitie Jongste gemeente van Nederland Herkenbare wijze Dichtbij de inwoners capital Lef Enthousiasmerend capital Ervaren bestuurder Boven partijen Modern Boven de

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Voorwoord. De functie van een toekomstvisie. 3 thema s. 4 bijeenkomsten

Voorwoord. De functie van een toekomstvisie. 3 thema s. 4 bijeenkomsten Toekomstvisie 2035 De functie van een toekomstvisie Voorwoord Het is goed om met alle partijen die een binding hebben met Woensdrecht, stil te staan bij bekende en gewenste ontwikkelingen. De toekomst

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Koers voor de toekomst

Koers voor de toekomst Koers voor de toekomst Er verandert veel in de wereld om ons heen. Neem alleen al de toenemende mobiliteit, of de economie die sterker lijkt dan ooit tevoren, en overal wordt gebouwd, en - om dichter in

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Eerbeek

Verslag publieksdebat Eerbeek Verslag publieksdebat Eerbeek Datum bijeenkomst: 8 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 16 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

Veel oud zeer Gaat beter > Bernardushof positieve ontwikkeling jongeren en jonge gezinnen

Veel oud zeer Gaat beter > Bernardushof positieve ontwikkeling jongeren en jonge gezinnen Ulicoten Thema/Stelling Opbrengst flipovers Aanvullende opmerkingen Wonen In Ulicoten zijn voldoende Heeft prioriteit Veel oud zeer betaalbare (huur)woningen voor Woningaanbod i.c.m. voorzieningen Gaat

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Koffertje HAARLEM Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016

Koffertje HAARLEM Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016 Koffertje HAARLEM-2040 Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016 WELKOM in het KOFFERTJE van de toekomst Hoe kom je van honderden geeltjes, stellingen, meningen en trends, opgehaald tijdens 16

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep

Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep Pagina 1 van 7 Verslag bijeenkomst Stadsvisie IJsselstein 2030 Aanwezigen: 41 deelnemers, 13 raadsleden, college B&W, projectgroep Datum: 15 september 2016 Locatie: Bibliotheek, Overtoom Tijdstip: 19.30

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze.

Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Kansen voor Noord-Drenthe Triple P-monitor: onderzoek naar de duurzaamheid in Tynaarlo en Aa en Hunze. Rabobank Noord-Drenthe. Een bank met ideeen. www.rabobank.nl/noord-drenthe Triple P-onderzoek Rabobank

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom Welzijn voor iedereen Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, 2019-2023, Welcom Welzijn voor iedereen 1 Fijn dat je belangstelling hebt voor ons Meerjarenperspectief, ons beleidsplan voor de

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Visie. Meierijstad. Ambassadeur van de gemeente. 13 Kernen. Lef. Visie. Visie. 13 kernen. Charisma. capital. Integer. Visie. Modern. Visie.

Visie. Meierijstad. Ambassadeur van de gemeente. 13 Kernen. Lef. Visie. Visie. 13 kernen. Charisma. capital. Integer. Visie. Modern. Visie. Herkenbare wijze Ondernemend AgriFood capital Capital AgriFood Ondernemend Ambassadeur van de gemeente Energiek Democratisch 13 kernen Boven de partijen Ervaren bestuurder Doorzettingsvermogen Modern geeft

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst Beuningen maken we samen Een reis naar de toekomst Oktober 2013 1 Waarom nu een visie? Een visie maak je niet zomaar. Een visie maak je ook niet vaak. Maar op dit moment zijn wij toe aan nieuwe inspiratie,

Nadere informatie

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 9 februari 2016 11598 Openbaar De heer

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure

Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure Omgevingsvisie De Fryske Marren Parels 30 oktober 2017 Locatie Het Haske Joure AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018

Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober Afdelingsnaam, 2 november 2018 Werken met bewoners Stadswerk 31 oktober 2018 Afdelingsnaam, 2 november 2018 Gemeente Raalte 37.000 inwoners 9 kernen, waaronder Raalte en Heino Sterke groei vanaf 1960 Opgaves in de openbare ruimte Enige

Nadere informatie

Bewoners gaan het doen...

Bewoners gaan het doen... De complexiteit van de eenvoud De beproefde Vijf Sterrenmethode, gebaseerd op vijf stappen en bijbehorende werktechnieken, inspelend op toeval, emotie en overmacht van het werken aan de sociale ontwikkeling

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 Beleid. 3.2 Rijksbeleid. 3.3 Provinciaal beleid

HOOFDSTUK 3 Beleid. 3.2 Rijksbeleid. 3.3 Provinciaal beleid HOOFDSTUK 3 Beleid 3.1 Inleiding De beleidscontext voor het plangebied wordt gevormd door (Europese,) landelijke, provinciale, en gemeentelijke beleidsrapportages. In dit hoofdstuk is het relevante (Europees-,)

Nadere informatie

2.3 Programma 3: De werkende gemeente

2.3 Programma 3: De werkende gemeente 2.3 Programma 3: De werkende gemeente Wat willen we bereiken? Algemeen Als gemeente kiezen we voor een strategische focus op werken en leren. Door het versterken van de economische ontwikkeling in onze

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente

BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 6 mei 2017 Hans van der Werff / Frederik van Dalfsen Sofie Dreef / Dieuwertje Smit / Wouter Kisteman BIJLAGE 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen per gemeente 3 Bijlage 1: Ambities, Opgaven en Uitdagingen

Nadere informatie

Zondereigen 1b te Baarle-Hertog. Vraagprijs: ,00 k.k.

Zondereigen 1b te Baarle-Hertog. Vraagprijs: ,00 k.k. Zondereigen 1b te Baarle-Hertog Perceeloppervlakte: 1.314 m² Inhoud: circa 1.300 m³ Aanvaarding: in overleg Vraagprijs: 745.000,00 k.k. Molenstraat 22-2387 Baarle-Hertog T 014 69 00 69 I www.vanrooijmakelaardij.com

Nadere informatie

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 PROGRAMMA Opening Welkomstwoord Presentatie gezonde verstedelijking Ad de Bont Presentatie concept Visie op Wonen door bestuurlijk trekkers Paneldiscussie

Nadere informatie

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017 Duurzaamheid: Hoe een boerenjongen van de stad ging houden Anne Mollema Projectmanager SO 11 mei 2017 . En in de lucht Maar vooral op de grond Waar gaat het over? De transitie De omgeving Anders werken;

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Agenda: 7-7-2016 Franeker, 7-7-2016. Onderwerp Dienstverleningsvisie gemeente Waadhoeke. Portefeuillehouder Burgemeester T.

AAN DE RAAD. Agenda: 7-7-2016 Franeker, 7-7-2016. Onderwerp Dienstverleningsvisie gemeente Waadhoeke. Portefeuillehouder Burgemeester T. AAN DE RAAD Agenda: 7-7-2016 Franeker, 7-7-2016 Onderwerp Dienstverleningsvisie gemeente Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester T. van Mourik Samenvatting In het visiedocument Dienstverlening verwoorden

Nadere informatie