Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017"

Transcriptie

1 Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

2 Inhoud Uniek karakter benutten Het erfgoed van Katwijk Samen aan de slag Uitvoeringsagenda Actielijnen Toetsingskader gemeente

3 Uniek karakter benutten Waarom een erfgoedvisie? De sporen van het verleden van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn deel van de identiteit van de gemeente Katwijk en haar inwoners. Behoud van het erfgoed staat voorop. Daarnaast kan erfgoed gekoppeld worden aan andere maatschappelijke thema s en op deze manier bijdragen aan bijvoorbeeld een aantrekkelijke omgeving om te wonen, werken en recreëren. De Erfgoedvisie beschrijft deze koppelingen. Wat is de ambitie? Samen met bewoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en de gemeente werken aan het behoud en de ontwikkeling van erfgoed.

4 Uniek karakter benutten Uitgangspunten Erfgoedvisie: Vaststelling wat kenmerkend is voor Katwijks* erfgoed en vanuit het perspectief van de gemeenschap bepalen wat kansen zijn om het erfgoed te beschermen en te benutten; Opstellen in samenspraak met bewoners, organisaties en ondernemers; Inspiratie voor de wijze waarop erfgoed een bijdrage kan leveren aan een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken en recreëren; Een bijdrage aan de discussie over de verantwoordelijkheid voor het erfgoed, of het nu gaat om de gemeente, eigenaren, bewoners of belangengroepen; Concrete actielijnen waar de gemeente, bewoners, organisaties en ondernemers de komende jaren mee aan de slag gaan. * In deze Erfgoedvisie wordt tenzij anders aangegeven met Katwijk de gemeente Katwijk bedoeld, inclusief de kernen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

5 Uniek karakter benutten Status van de Erfgoedvisie: Vervanging van bestaande beleidsnota s voor monumentenzorg en archeologie; Aanvulling op nationale en lokale wet- en regelgeving; Naast de Erfgoedvisie wordt gewerkt aan een Erfgoedkaart. De Erfgoedvisie en de Erfgoedkaart bieden samen input voor de themalaag erfgoed van de toekomstige Omgevingsvisie van Katwijk; Na vaststelling door de Raad is het aan de Raad en het College om in overleg met de gemeenschap tot een evenwichtige uitwerking van het uitvoeringsprogramma te komen.

6 Het erfgoed van Katwijk Wat is erfgoed? Erfgoed is een breed begrip. Het omvat de materiële, immateriële, zichtbare en onzichtbare overblijfselen van onze maatschappelijke ontwikkeling, die wij waardevol vinden voor ons gemeenschappelijke geheugen en onze identiteit. Onroerend erfgoed, niet verplaatsbaar, zoals: monumentale gebouwen, historische landschapselementen, archeologische vindplaatsen. Roerend erfgoed, verplaatsbaar, zoals: kunstcollecties, archieven, mobiel erfgoed. Immaterieel erfgoed is niet tastbaar erfgoed, zoals: verhalen, dans, muziek, ambachten, tradities.

7 Het erfgoed van Katwijk Verbindende erfgoedthema s Bij het opstellen van deze Erfgoedvisie is aan inwoners van Katwijk gevraagd welke erfgoedthema s zij belangrijk vinden. Dat heeft het volgende overzicht opgeleverd Thema s Visserij Landbouw Oorlog en Wederopbouw Romeinen Geloof Kunstenaarsdorp Katwijk Deze thema s verbinden meerdere erfgoedobjecten en tradities met elkaar. Neem bijvoorbeeld het thema geloof: het gaat daarbij natuurlijk om de kerkgebouwen, maar evengoed om de verschillende tradities en de rol die geloof (protestants en katholiek) in de samenleving speelt.

8 Samen aan de slag Opgave en doelstellingen Veel inwoners van Katwijk voelen zich nauw verbonden met hun omgeving en zetten zich graag in voor de gemeenschap. De gemeente Katwijk is daar erg blij mee en wil deze initiatieven dan ook stimuleren en zo veel mogelijk met elkaar verbinden om elkaar te versterken en van elkaar te leren. Erfgoed kan op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn. Door erfgoedprojecten te verbinden met bredere maatschappelijke doelen op het gebied van samenleving en cultuur, omgevingskwaliteit en economie en toerisme, wordt de bijdrage aan het welzijn in Katwijk vergroot.

9 Samen aan de slag Erfgoed verbinden aan maatschappelijke doelstellingen

10 Samen aan de slag Erfgoed & Samenleving en Cultuur Erfgoed is iets dat mensen bindt en bij elkaar kan brengen. Denk aan oude tradities als nettenboeten, maar ook aan nieuwe initiatieven zoals het ophalen van verhalen bij dorpsgenoten. Deelname aan lokale tradities versterkt de gemeenschapszin en de identiteit van het dorp of de streek. Ambitie: Erfgoed en cultuur dragen bij aan identiteit en kan mensen met elkaar in contact brengen. Doelstelling: We willen de gemeenschap versterken door erfgoed in te zetten als inspiratie voor nieuw aanbod op het gebied van kunst, cultuur, welzijn en educatie.

11 Samen aan de slag Erfgoed & Omgevingskwaliteit Goed onderhouden, gebruikt en ingepast erfgoed is een essentieel onderdeel van een leefomgeving waar mensen zich thuis voelen, bedrijven zich graag vestigen en bezoekers van genieten. Gebouwen met een monumentenstatus worden extra beschermd, maar voor andere gebouwen en objecten waar bijzondere verhalen en herinneringen aan hangen, is nog beperkt aandacht. Ambitie: Een goede inpassing van erfgoed kan bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en daarmee aan een prettige leefomgeving.

12 Samen aan de slag Erfgoed & Omgevingskwaliteit Doelstelling: We willen het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed benutten bij het behouden en verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. We willen herbestemming van erfgoedobjecten bevorderen en zo leegstand tegengaan. Verduurzaming is nodig om het Katwijks erfgoed ook op de lange termijn te kunnen behouden en gebruiken. De te ontwikkelen Erfgoedkaart zal helpen een overzicht bieden van de cultuurhistorisch relevante ruimtelijke structuren in de gemeente. Dit instrument willen wij benutten om erfgoed nog beter te borgen in het ruimtelijke domein.

13 Samen aan de slag Erfgoed & toerisme en economie Met erfgoed vertelt het dorp, de streek en de toeristische bestemming een verhaal, dat zowel voor bewoners, ondernemers en bezoekers relevant is. Erfgoedaanbod is voor toeristen en recreanten een reden om langer te blijven, om meer te besteden en in combinatie met een bezoek aan Leiden, een reden om naar Katwijk te komen. Ook kan het een reden zijn om in Katwijk te gaan wonen of werken. Ambitie: Beleefbaar erfgoed maakt Katwijk aantrekkelijk voor zowel bewoners als voor bezoekers. Dat is ook van economisch belang. Doelstelling: Om erfgoed het gewenste positieve effect te laten hebben op bewoners, bezoekers en ondernemers in Katwijk, willen wij dat het erfgoed van Katwijk meer zichtbaar, toegankelijk en beleefbaar wordt gemaakt.

14 Samen aan de slag Strategie Roerend, onroerend en immaterieel erfgoed inzetten om de gemeenshap en lokale cultuur te versterken, de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en om toeristen te verleiden langer te blijven door: 1.Samenwerking te organiseren tussen inwoners, organisaties, ondernemers en de gemeente om krachten te bundelen en gezamenlijk te werken aan het behoud en de ontwikkeling van erfgoed. 2.Erfgoedthema s waar inwoners van Katwijk zich het meest mee identificeren als vertrekpunt te kiezen voor de samenwerking. Dit leidt tot focus in de activiteiten en tot overstijgende verhalenlijnen die verschillende vormen van erfgoed (roerend, onroerend en immaterieel erfgoed) verbinden. Hierdoor ontstaat meer begrip voor de eigen omgeving en de waarden die we met elkaar delen. De thema s zijn tevens het vertrekpunt voor een bredere erkenning, waardering en bescherming van het erfgoed in Katwijk, onder andere door verankering in de Omgevingsvisie.

15 Samen aan de slag 3. Slimme koppelingen te maken tussen erfgoed en andere domeinen als samenleving en cultuur, omgevingskwaliteit en economie en toerisme. Zo wordt gestimuleerd dat erfgoed bijdraagt aan andere maatschappelijke doelstellingen. Vice versa kan daarmee het draagvlak voor erfgoedbehoud worden vergoot.

16 Samen aan de slag Rollen Inwoners, (erfgoed)organisaties, ondernemers en overheden dragen allen bij aan het behoud van erfgoed en de verbinding met samenleving en cultuur, omgevingskwaliteit en economie en toerisme. In deze samenwerking heeft iedereen zijn rol: Rijk, provincie en gemeenten: Het Rijk: Erfgoedwet (2016) geeft kaders aan over onder meer bescherming en instandhouding van erfgoed Gemeente Katwijk: - Regelgeving op gebied van monumenten en archeologie - Verankering erfgoed in omgevingsvisie en omgevingsplan - Ondersteuning initiatieven voor erfgoedprojecten door het helpen van financiering bij derden

17 Samen aan de slag Rollen Samenleving: Inwoners: deelname aan en organisatie van activiteiten zoals de paardenmarkten of het bloemencorso. Erfgoedorganisaties: zichtbaar maken van erfgoed, ontwikkelen en verspreiden van kennis over erfgoed, betrekken van inwoners en bezoekers bij erfgoed, initiëren van, en bijdragen aan samenwerking met organisaties binnen en buiten de erfgoedsector (cross-overs). Ondernemers: zichtbaar maken van erfgoed in (toeristische) producten, delen van kennis over erfgoed met medewerkers, klanten en gasten, initiëren van, en bijdragen aan samenwerking en crossovers.

18 Uitvoeringsagenda In de uitvoeringsagenda zijn vier actielijnen opgenomen waaraan in de komende jaren prioriteit aan gegeven zal worden in het Erfgoedbeleid. Dit zijn: 1) Verankeren erfgoed in omgevingsvisie en omgevingsplan 2) Realiseren samenwerking in Erfgoedplatform 3) Communiceren van de Erfgoedvisie en de Erfgoedkaart 4) Duurzaam behoud van het onroerend erfgoed

19 Uitvoeringsagenda Actielijn 1: Verankeren erfgoed in omgevingsvisie en omgevingsplan Doel Duurzaam behoud en ontwikkeling van erfgoed in samenhang met doelstellingen op het gebied van samenleving en cultuur, economie en toerisme en omgevingskwaliteit. Dit als aanvulling op het bestaande beleid ten aanzien van erfgoed met een wettelijke beschermde status. Invulling Uitwerken thema s en inventariseren bijbehorend roerend, onroerend en immaterieel erfgoed In kaart brengen bijbehorende objecten, locaties en structuren. Bepalen waardering en ruimtelijk (ontwikkel-)perspectief( wettelijk beschermd, in stand houden, (her- )ontwikkelen, zichtbaar maken). Verankeren cultuurhistorische waarden en ontwikkelperspectief in de omgevingsvisie.

20 Uitvoeringsagenda Actielijn 1: Verankeren erfgoed in omgevingsvisie en omgevingsplan Rolverdeling Inwoners, organisaties, ondernemers en gemeente zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor inhoudelijke uitwerking van de thema s. De gemeente is verantwoordelijk voor het opnemen van ruimtelijke aspecten van de erfgoed in de omgevingsvisie en op de erfgoedkaart.

21 Uitvoeringsagenda Actielijn 2: Realiseren samenwerking in Erfgoedplatform Doel Inspiratie bieden voor koppelkansen tussen erfgoed en de 3 domeinen. Kennisuitwisseling tussen inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en gemeente: wie doet wat? Welke expertise is waar aanwezig? Wat zijn samenwerkingsmogelijkheden? Hoe kunnen projecten van de deelnemende partijen worden versterkt? Ondersteunen van concrete uitvoeringsprojecten door organisaties uit Katwijk die van meerwaarde zijn voor het welzijn van inwoners en bedrijven in Katwijk.

22 Uitvoeringsagenda Actielijn 2: Realiseren samenwerking in Erfgoedplatform Invulling en rolverdeling 3x per jaar vindt een bijeenkomst plaats; voor elk domein 1. Maatschappelijke organisaties stellen locatie beschikbaar Een netwerktafel, bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners, culturele en erfgoedorganisaties, ondernemers en gemeente, is verantwoordelijk voor de inhoud van de bijeenkomsten en het opstellen en uitvoeren van een communicatiestrategie. O.a. ten aanzien van communicatie over de activiteiten van het platform, mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten en de inzet van middelen (bijv. nieuwsbrief en social media account). De inhoud van de bijeenkomsten wordt afhankelijk van de behoefte van de deelnemers van het platform bepaald. Naast koppelkansen met de 3 domeinen zal er in ieder geval aandacht zijn voor subsidiemogelijkheden bij de gemeente, provincie, een fondsen zoals het Prins Bernard Cultuurfonds en het Oranjefonds. De gemeente presenteert inhoudelijke gemeentelijke speerpunten binnen de 3 domeinen (bijv. tegengaan van eenzaamheid bij ouderen), in samenwerking met partners. De gemeente en andere deelnemers aan het platform vragen om input voor en reflectie verbetermogelijkheden voor lopende projecten. Een nader aan te wijzen organisatie zorgt voor organisatorische en secretariële ondersteuning

23 Uitvoeringsagenda Actielijn 3: Communiceren van de Erfgoedvisie en de Erfgoedkaart Doel Bewustwording van de bijdrage die erfgoed kan leveren aan drie domeinen onder maatschappelijke organisaties, ondernemers en beleidsafdelingen gemeente. Uitnodigen om deel te nemen aan het Erfgoedplatform en het ontwikkelen van initiatieven. Invulling en rolverdeling De gemeente geeft de erfgoedthema s en bijbehorende objecten, locaties en structuren weer op de Erfgoedkaart. De gemeente koppelt de erfgoedkaart aan een uitnodigende overkoepelende website waar de doelstellingen van de erfgoedvisie en de mogelijkheden om mee te doen en bij te dragen (bijv. via het erfgoedplatform) inzichtelijk worden gemaakt. Deze website is tevens gekoppeld aan de erfgoedkaart, de canon van Katwijk, betrokken (erfgoed) organisaties, Katwijk marketing, etc. Deze website wordt vervolgens onderhouden door het erfgoedplatform. De gemeente organiseert een verbindingsoverleg (1x per kwartaal) waar verschillende beleidsafdelingen van de gemeente samenkomen en actuele ontwikkelingen en kansen voor verbinden van erfgoed worden besproken.

24 Uitvoeringsagenda Actielijn 4: Duurzaam behoud van het onroerend erfgoed Doel Duurzaam behoud van het onroerend erfgoed door terugdringing van energieverbruik en tegengaan leegstand. Invulling en rolverdeling Monumenten eigenaren kunnen bij de gemeentelijke subsidieadviseur terecht voor informatie over mogelijkheden subsidies en duurzaamheidslening Gemeente (+ andere organisatie(s)?) brengen (potentiele) leegstandslocaties in beeld en de mogelijke impact op de integriteit van het monument en/ of de omgeving. Op basis daarvan eventueel actie ondernemen, bijvoorbeeld bestemming van de omgeving / het pand herzien. Prioriteit voor objecten binnen de geselecteerde erfgoedthema s Gemeente en eigenaren werken samen om herbestemming van monumenten en locaties te realiseren. De gemeente stelt in samenwerking met de samenleving een kerkenvisie op om te bepalen hoe in de toekomst zal worden omgegaan met monumentale kerkgebouwen. De visie beschrijft de rol van de gemeente bij herbestemming van deze beeldbepalende gebouwen.

25 Uitvoeringsagenda Toetsingskader gemeente De gemeente wil zo veel mogelijk erfgoed initiatieven met een maatschappelijke meerwaarde helpen tot een succes te brengen. Mogelijk wordt er echter meer van de gemeente gevraagd dan de beschikbare capaciteit toestaat. In dat geval wil de gemeente op een zo transparant mogelijke manier beslissen welk projectidee prioriteit krijgt. Selectiecriteria hiervoor zijn: Het projectidee is helder en realistisch geformuleerd. Het projectidee valt binnen de geselecteerde thema s. Het projectidee toont overtuigend aan maatschappelijke meerwaarde te hebben door bij te dragen aan één of meer domeinen: Economie& Toerisme Omgevingskwaliteit Samenleving en cultuur De bijdrage aan bovenstaande domeinen komt overeen met gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Het projectidee wordt breed gedragen door initiatiefnemers en/of organisaties gedragen.

Verbindend Erfgoed. Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda

Verbindend Erfgoed. Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda Verbindend Erfgoed Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda 2017-2022 2 Verbindend Erfgoed Inhoud 1. Uniek karakter benutten Waarom een Erfgoedvisie? Wat is de ambitie? Hoe voorziet de Erfgoedvisie daarin? 2.

Nadere informatie

Bouwsteen 1: Zorgvuldige omgang met ons erfgoed

Bouwsteen 1: Zorgvuldige omgang met ons erfgoed Net als bij de totstandkoming van de Erfgoedvisie, is bij het opstellen van het Programma Cultureel Erfgoed 2018-2024 de Wassenaarse samenleving betrokken. Dit is gebeurd tijdens twee bijeenkomsten op

Nadere informatie

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Aanleiding Motie Een goed advies is het halve werk Toezegging portefeuillehouder Opbouw presentatie 1. De cijfers 2. Ambitie gemeente

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018

Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Erfgoed en de Omgevingswet 30 mei 2018 Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op Amvb niveau een combinatie

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek

Erfgoed en de Omgevingswet 18 april Martin van Bleek Erfgoed en de Omgevingswet 18 april 2018 Martin van Bleek Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed Uitgangspunten van de Verdragen van Granada en Valletta worden benoemd in de Omgevingswet. Op

Nadere informatie

Ambities. Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Ambities. Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ambities Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Historische kwaliteit behouden, benutten, versterken en verduurzamen voor

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Nota Cultuurhistorie Doetinchem 2017 Te besluiten om: 1. De nota Continuïteit in Karakter Cultuurhistorie Doetinchem vast te stellen.

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet

Erfgoed en de Omgevingswet Erfgoed en de Omgevingswet TILBURG, 7 JUNI 2018 DRS. ANNÉLIEN VAN KUILENBURG Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed biedt kader voor behoud van cultureel erfgoed breed begrip van cultureel erfgoed

Nadere informatie

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Omgevingswet 2018? De overheid wil regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen Doel: makkelijker maken om bouwprojecten te starten

Nadere informatie

ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE. Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie

ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE. Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie ROMA-bijeenkomst 23 maart 2017 CULTUURHISTORIE IN DE OMGEVINGSVISIE Martin van Bleek adviseur cultuurhistorie Cultureel erfgoed cultureel erfgoed: zich in de fysieke leefomgeving bevindend erfgoed bestaande

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Erfgoedloket Groningen voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Welkom bij het Erfgoedloket Groningen Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland,

Nadere informatie

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 Bescherm monumenten en erfgoed Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 2 Eindhovens erfgoedbeleid Het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019

Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlagen Uitvoeringsprogramma Weardefol Fryslân 2016-2019 Bijlage 1 Beleidskader Hieronder worden de beleidsdoelen uit het Streekplan Fryslân en de thematische Structuurvisie Grutsk op e Romte en de ambities/resultaten

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

30 MEI 2017 CULTUREEL ERFGOED EN DE OMGEVINGSWET

30 MEI 2017 CULTUREEL ERFGOED EN DE OMGEVINGSWET 30 MEI 2017 CULTUREEL ERFGOED EN DE OMGEVINGSWET Inhoud De omgevingswet Cultureel erfgoed Omgevingswet en erfgoedwet Erfgoed in de omgevingswet Omgevingsvisie Omgevingsplan Digitale informatie Opgaven

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Archeologie in een integrale omgevingsvisie

Archeologie in een integrale omgevingsvisie SIKB-jaarcongres Donderdag 21 september 2017 De Reehorst Ede Archeologie in een integrale omgevingsvisie Een kijkje in de keuken van gemeente Ede Charlotte Peen Inhoud presentatie Naar een integrale omgevingsvisie:

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed Erfgoed Haarlem Wij Haarlemmers maken zelf, op dit moment, nieuwe verhalen voor de toekomst. En terwijl we daar mee bezig zijn ontdekken we de verhalen uit het verleden. Zo ontstaat een relatie tussen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht Cultuurpact 2018-2019 Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht 1 van 9 Waarom dit gezamenlijke cultuurpact? Dit cultuurpact is een overeenkomst tussen de gemeente Soest en provincie Utrecht. We

Nadere informatie

*Z094D915228* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Beslispunten

*Z094D915228* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Beslispunten Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z094D915228* Geachte raad, Registratienummer : Z -17-85612 / 10687 Agendanummer : 13 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture

Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture Gedeeld Cultureel Erfgoed en de rol van DutchCulture 1. Het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid Doelstellingen GCE Programma 2. De Rol van DutchCulture Programmaraad Matchingsregeling Buitenlands bezoekersprogramma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Erfgoedproject Stein. (Har van der Borgh)

Erfgoedproject Stein. (Har van der Borgh) Erfgoedproject Stein (Har van der Borgh) inhoud presentatie 1. Kort overzicht van het project 2. Hoe beschermen 3. Oriëntatie 4. Conclusies 5. Aanbevelingen: aanzet tot routeplan aanleiding Raadsmotie

Nadere informatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie Nieuwe tendensen binnen digitale participatie [ew32] Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game 4 SUG s SUG GROOTSTE AANDACHT NAAR HET PROCES Het ParticipatieProces DE TOOLS LearningLabs #WORK

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE ZUIDOOST-DRENTHE 2015-2022 PUBLIEKSVERSIE AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT LEADER ZUIDOOST-DRENTHE Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Culturele Alliantie Uitvoeringsprogramma 2011 + 2012 Gemeente Hoogeveen Provincie Drenthe

Culturele Alliantie Uitvoeringsprogramma 2011 + 2012 Gemeente Hoogeveen Provincie Drenthe Culturele Alliantie sprogramma 2011 + 2012 Gemeente Hoogeveen Provincie Drenthe Domein Provinciaal beleid Project Deelproject (later uitgewerkt) Cultuurparticipatie / -educatie Meer vraagsturing, meer

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie BIJLAGEN Ontwerp Omgevingsvisie Omgevingsvisie Samenvatting omgevingsvisie De omgevingsvisie is een integrale visie en een helder fundament voor het beleid van Hollands kroon en de uitvoering ervan voor

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet 22 mei Omgeving van het monument

Erfgoed en de Omgevingswet 22 mei Omgeving van het monument Erfgoed en de Omgevingswet 22 mei 2019 Omgeving van het monument Gewijzigde definities Cultureel Erfgoed Erfgoedwet: Cultureel erfgoed: uit het verleden geërfde materiele en immateriële bronnen, in de

Nadere informatie

Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland. Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme

Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland. Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme Regionaal Beeldverhaal Noord-Holland Joris Pieter Neuteboom EZ/Toerisme Gebiedsgericht werken Ambitie Gemeenten/regio s ondersteunen bij het vaststellen van hun identiteit (IM) Behoud door ontwikkeling

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012

ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST. Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 ERFGOED, ERFBETER, ERFBEST Cultuurhistorische waarden: inventariseren, vastleggen en ontwerpen Februari 2012 Cultureel Erfgoed Wat is er aan de hand De bescherming van het cultureel erfgoed koppelen aan

Nadere informatie

Goud in handen. Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst

Goud in handen. Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst Goud in handen Gebruik het verleden, schep ruimte voor de toekomst Hoeveel aandacht besteedt u eigenlijk aan cultuurhistorie, monumenten, musea of archeologie? Of aan groen, religieus en industrieel erfgoed?

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Landschap en erfgoed. Over ruimte bieden aan verandering. Henk Baas Hoofd Landschap RCE. 1 oktober Delft

Landschap en erfgoed. Over ruimte bieden aan verandering. Henk Baas Hoofd Landschap RCE. 1 oktober Delft Landschap en erfgoed Over ruimte bieden aan verandering Henk Baas Hoofd Landschap RCE 1 oktober 2015 - Delft Landschap definitie Definitie RCE Raad voor Europa (Florenceconventie) Het door menselijk denken

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Projectplan Erfgoed Telt: naar een toekomstbestendig. erfgoedbeleid

Projectplan Erfgoed Telt: naar een toekomstbestendig. erfgoedbeleid Projectplan Erfgoed Telt: naar een toekomstbestendig erfgoedbeleid April 2017 Colofon Projectleider: Jan de Jong Assistent projectleider: Bianca van den Berg Opdrachtgever: Sander Bersee Gemandateerd opdrachtgever:

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Jij kleurt Overijssel. Ontwerp - Omgevingsvisie en - Omgevingsverordening september 2016

Jij kleurt Overijssel. Ontwerp - Omgevingsvisie en - Omgevingsverordening september 2016 Jij kleurt Overijssel Ontwerp - Omgevingsvisie en - Omgevingsverordening september 2016 Jij kleurt Overijssel In 2030 ziet Overijssel er anders uit dan nu. En in 2050 zal er weer van alles veranderd zijn.

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5269 Inboeknummer 13bst00467 Beslisdatum B&W 15 januari 2013 Dossiernummer 13.02.451 RaadsvoorstelWijziging Erfgoedverordening Inleiding Op 10 april jl. heeft de Raad

Nadere informatie

Welkom in Gemeente Haaren

Welkom in Gemeente Haaren Welkom in Gemeente Haaren Programma Themabijeenkomst Vrijkomende Agrarische Bebouwing Programma 1 2 3 4 5 6 Welkom en inleiding Aanleiding en doel van het project Het proces tot nu toe Toelichting op het

Nadere informatie

kijk op

kijk op Page 1 of 3 Goddard, José Van: rec_postbus Verzonden: vrijdag 18 februari 2011 8:47 Aan: rec_secoostzaan; rec_secwormerland Onderwerp: FW: WINT UW GEMEENTE DE BNG ERFGOEDPRIJS? Opvolgingsmarkering: Opvolgen

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

In de bres voor het Brabants trekpaard.

In de bres voor het Brabants trekpaard. In de bres voor het Brabants trekpaard. Startmoment erfgoedzorgtraject Chantal Bisschop & Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis Asse, 6 februari 2016 Programma 13:00 Ontvangst 13:30 Welkom door Tom

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 24 maart 2009. Nummer: 2009/4/12. Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Middelen

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 24 maart 2009. Nummer: 2009/4/12. Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens. Afdeling: Middelen \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 24 maart 2009 Nummer: 2009/4/12 Portefeuillehouder: E. Franssen-Muijtjens Afdeling: Middelen Programma: De Kunst van het genieten Product: cultuurhistorie Onderwerp: uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Omgevingsvisie en Cultureel Erfgoed

Omgevingsvisie en Cultureel Erfgoed Omgevingsvisie en Cultureel Erfgoed Inzet in het proces mr Gerda de Bruijn drs Els Romeijn Inhoud 1. Aanloop naar de Omgevingswet 2. Gemeentelijke omgevingsvisie en Cultureel Erfgoed 3. Aanknopingspunten

Nadere informatie

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in Zuid-Holland langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, midden tussen de grote steden.

Nadere informatie

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed Studiedag KNOB, 8 juni 2018 Frank Altenburg Wat komt aan de orde? Erfgoedwet versus Omgevingswet Betekenis van Omgevingswet voor cultureel erfgoed

Nadere informatie

Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart)

Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart) Overzicht input van de stad (startbijeenkomst 13 maart) De startbijeenkomst Erfgoed Ontmoet! van 13 maart heeft een grote hoeveelheid onderwerpen / input opgeleverd: uit het boekje, van de ansichtkaarten

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT-

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- 1 Ambitie De afgelopen jaren zijn het erfgoedbeleid en het ruimtelijk beleid in Nederland naar elkaar toe gegroeid. Het Rijk heeft aan deze ontwikkeling

Nadere informatie

In deze Nieuwsbrief: Myriam van Rooij versterkt de PCL

In deze Nieuwsbrief: Myriam van Rooij versterkt de PCL In deze Nieuwsbrief: Myriam van Rooij versterkt de PCL Anouk van Twist denkt graag na over lange termijn Drie stevige uitgangspunten voor slimme mobiliteit: Omgevingskwaliteit als dubbeldoelstelling bij

Nadere informatie

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt:

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Huidige situatie: erfgoedsite Tienen Het suikermuseum opende in september 2002 en is ondertussen aan vervanging toe. In september 2015 startte de stad

Nadere informatie

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden

Excursie Omgevingswet en erfgoed. 29 mei 2018, Leiden Excursie Omgevingswet en erfgoed 29 mei 2018, Leiden Programma - 11.40 Korte introductie op de Omgevingswet door Platform31. - 11.50 Presentatie Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit en erfgoed in relatie

Nadere informatie

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Programma Verbindend Water Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Werksessie 15 mei 2017 Water in Brabant Water in Brabant Topografische kaart 1990 Topografische kaart 1900 2016

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Leegstand en erfgoed Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Modernisering van de Monumentenzorg Beleidsbrief Momo (Modernisering Monumentenzorg)

Nadere informatie