Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica. 1 e jaar 2 e graad (1uur)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica. 1 e jaar 2 e graad (1uur)"

Transcriptie

1 Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar e raad (1uur)

2 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa Dichtheid 1..1 Inleidin Wanneer we voorwerpen et een zelfde volue neen dan is de assa zeker niet steeds dezelfde. Proef: Nee een zelfde volue aluiniu, plastic en koper in je hand. Welke stof weet het eest? Welke stof weet het inst? Besluit: De assa is niet alleen afhankelijk van het aar tevens van Verklarin: Bij een andere stof zijn de particulen: anders van vor anders eranschikt op een andere afstand Dat wil zeen dat de dichtheid verschilt. 1.. Definitie De assa van één volue eenheid stof noeen we de dichtheid. (Dichtheid is dus een assa.) Voorbeeld: 1 ³ lood weet 11, dus de dichtheid is dan 11,

3 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa Forule assa dichtheid = volue ρ = ( ρ lees V " rho") ρ :dichtheid (eenheid : k : assa (eenheid : k ) V : Volue (eenheid : of l ) eenheid assa eenheid volue k k l Eenheid dichtheid = = ( of ) ) Let op : 1 k 10 = of k 1... = k 1 = 1 l Denk na en antwoord Wat ebeurt er et de dichtheid van een stof als en: de stof opwart? een druk uitoefent?... Tabel: Dichtheden van enkele stoffen Vaste stoffen Vloeistoffen assen l aluiniu,71 ijzer 7,86 koper 8,9 lood 11,7 oud 19, alcohol 0,79 benzine 0,81 zwavelzuur 1,84 kwik 1,59 water 1 waterstof 0,089 heliu 0,18 ethaan 0,70 chloor,1 lucht 1,9 Aluiniu, lood en oud leen we eerst op een wateroppervlak, daarna op een kwikoppervlak. Wat ebeurt er? Aluiniu( ρ =... lood ( ρ =... oud ( ρ =... ) in water kwik( ρ =... ) ) in water...kwik ) in water... kwik

4 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 7 Welke assen, vereld in de tabel, stijen op in de atosfeer, welke blijven teen de bode hanen? Stijen:. Dalen:.. Welke iftie assen hebben de ernstiste evolen voor de ens als ze vrij koen: Zet o naar wet. not en daarna naar de aaneeven eenheid. 0,500 =... =... k 1,59 =... k 1500 = k... l =... =... Uitewerkt voorbeeld: Een kubus et een ribbe van 5 heeft een assa van 8,75. Uit welke stof is hij opebouwd? V= z z = 5 = 8,75 ρ=? Ge: z kubus = 5 Gevr: ρ =? stof = 8,75 =, Opl: Forule : ρ = V V kubus = z V kubus = Berekenin: ( ) 5 = 15 = 1, 5 10 ρ =,875 10,71 = 1,5 10 Antwoord: Als we deze waarde opzoeken in de tabel ereken we dat deze dichtheid overeenkot et de dichtheid van aluiniu (,71 )

5 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 8 Vraastukjes: Opave 1: We ween 56 loodkorrels. Welk volue verteenwoordit dit? (oplossin: 4,9 ) Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheid in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

6 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 9 Naa:... Klas:... Opave : De dichtheid van terpentijn = 0,84 o 00 terpentijn te hebben? (oplossin:,8. 10 l ). Welk volue oeten we in een aatcilinder aflezen Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheid in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

7 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 40 Naa:... Klas:... Opave : Een kubusvorie blok arer weet 16 ton en de dichtheid van arer is de ribbe van de kubus. (oplossin:. 10 ). Bereken Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheden in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

8 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 41 Naa:... Klas:... Opave 4: Een benzinetank van een waen heeft een inhoud van 61 l. Hoeveel neet de assa van de auto toe bij het voltanken? (oplossin: 4, k) Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheden in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

9 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 4 Opave 5: Bereken voor de vloeistoffen uit de tabel de dichtheid in Vloeistoffen : alcohol 0,79 benzine 0,81 zwavelzuur 1,84 kwik 1,59 water 1 k k k en in? l k l Zet de dichtheid van de assen o naar k en naar Gassen : l waterstof 0,089 heliu 0,18 ethaan 0,70 chloor,1 lucht 1,9 k Saenvattin: Dichtheid is... Forule dichtheid : ρ =... ρ :... (eenheid :...) :...(eenheid :...) V :...( eenheid :...)

10 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa Druk Proeven en besluiten Een ewicht op een spons plaatsen Waarnein: een ewicht doet een ontstaan Merk op : Een ewicht is een = Besluit: KRACHT veroorzaakt een vervorin Eerst een klein ewicht op een spons, daarna een root ewicht op de spons. Waarnein: Een roter ewicht veroorzaakt een vervorin Eerst een ewicht op een root oppervlak op de spons, daarna hetzelfde ewicht op een kleiner oppervlak op de spons. Waarnein: Bij een kleiner steunvlak is de vervorin (druk) Besluit: De vervorin is een aat voor druk.

11 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 44 De druk (vervorin) is afhankelijk van factoren: De druk is et de kracht d.w.z. als de kracht verroot dan de druk De druk is... et het oppervlak d.w.z. als de oppervlakte verroot dan de druk. Definitie: De druk is de verhoudin van de rootte van de kracht tot de oppervlakte 1.4. Forule druk = kracht oppervlakte F p = (Sybool voor druk: p ) A N p: druk (eenheid : Pa = ) F : kracht (eenheid : N) A : Oppervlakte (eenheid : ) (pressure) eenheid kracht N Eenheid voor druk = = = Pa ( Pascal) eenheid oppervlakte Blaise Pascal is eboren in Cleront op 19 juni 16 en overleed op 19 auustus 166. Op zijn veertiende woonde Pascal veraderinen bij saen et Roberval, Mersenne, Mydore en andere Franse Meetkundien. In 1641, toen hij 18 was, bouwde hij de eerste reken(kundie)achine. Hij bedacht ook de rekenkundie driehoek. De Driehoek Van Pascal. Hij was een van de eersten die besefte dat deze veranderinen in luchtdruk zouden kunnen saenhanen et veranderinen in het weer en hierdoor werd de we vrijeaakt voor het ebruik van de baroeter voor de weersvoorspellin. Pascal was ook de eerste die aantoonde dat de luchtdruk bij het toeneen van de hoote kleiner wordt.

12 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa Toepassinen Voor het bekoen van een hoe druk: Kies voor: een klein een rote Voorbeelden : Voor het bekoen van een lae druk: Kies voor: een root een kleine Voorbeelden: Verklaar volende voorbeelden: Hoe hakken en olifantspoten,... enie elijkenis? Wat doet die fakir op zijn spijkerbed?

13 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 46 Is het nu een punaise of een duispijker? Hoe haal jij die schaatser uit het water die door het wak in het ijs zakte? Uitewerkt voorbeeld Een kracht van 800 N werkt op een oppervlak van 00 ². Bereken de druk. Kracht: F Opp : A druk: p? Ge: F = 800 N = 8 10 N A = 4 00 =,00 10 =, =,00 10 Gevr: p =? Opl: Forule : p = F A Berekenin: p = N 4 = 4 10 Pa Antwoord: De druk bedraat Pa

14 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 47 Naa:... Klas:... Opave 1: Een druk van kpa ontstaat uit een kracht van 500 N. Bereken het oppervlak dat dit ewicht steunt. (oplossin : 1, ) Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheden in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

15 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 48 Naa:... Klas:... Opave : Een kracht werkt op een oppervlak van 800 ². De axiale druk a 5 kpa zijn. Welk ewicht a er op het oppervlak steunen? (oplossin : 4.10 N) Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheden in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

16 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 49 Opave : Een zware kast et een ewicht van 000 N staat op vier poten en doet de vloerteels barsten. Hoe root wordt de druk als we onder de poten eerst blokjes van 10 ² schuiven en daarna blokjes van 0 ² ebruiken? (oplossin: 7,5.10 kpa en,75.10 kpa) Oplossinsethode: Oplossin : Onderlijn het eeven, schrijf er de naa van rootheid bij en noteer deze rootheid et zijn sybool. Noteer de waarde van deze rootheden in het eeven. Ge: Onderlijn het evraade, schrijf er het sybool van de rootheid bij. Gevr.: Noteer de evraade basisforule en indien nodi de afeleide forule. Forule: Tip: Gebruik hiervoor het overzicht van de forules, rootheden en eenheden. Noteer de waarden van de eevens in de forule en bereken de evraade waarde. Berekeninen: Foruleer het antwoord. Antwoord:

17 Fysica 1 e jaar e raad (1uur): hoofdstuk 1 : Mechanica pa. 50 Toets jezelf!!! Kan je volende vraastukjes zelfstandi oplossen? 1. Bereken de druk die een persoon van 60 k op de sneeuw uitoefent. a) als hij op zijn schoenen loopt bedraat het oppervlak 00 ² per voet. (oplossin: 6,8.10 Pa) b) als hij ski s ebruikt van 180 lan en 1 breed. (oplossin: 7,5.10 Pa). Bereken de druk die jij uitoefent op de vloer a) als je op een stoel zit et vier poten van elk 9 ² b) als je rechtop staat. (Hoe a je het oppervlak van 1 voet zoeken?) Saenvattin: De druk is de verhoudin van de rootte van de kracht tot de oppervlakte p =... p: (eenheid :...) F :...(eenheid :...) A :... (eenheid :...) Voor het bekoen van een hoe druk: Kies voor: een klein een rote Voor het bekoen van een lae druk: Kies voor: een kleine een root

1 e jaar 2 e graad (2uur) Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit:

1 e jaar 2 e graad (2uur) Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit: Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar e graad (uur) 4. Druk 4.1 Proeven en besluiten Een gewicht op een spons plaatsen Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit:

Nadere informatie

1 e jaar 2 e graad (2uur) Wanneer we voorwerpen met een zelfde volume nemen dan is de massa zeker niet steeds dezelfde.

1 e jaar 2 e graad (2uur) Wanneer we voorwerpen met een zelfde volume nemen dan is de massa zeker niet steeds dezelfde. Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar 2 e raad (2uur). Dichtheid.1 Ineidin Wanneer we voorwerpen et een zefde voue neen dan is de assa zeker niet steeds dezefde. Proef: Bepaa van éénzefde voue auiniu,

Nadere informatie

2.5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht

2.5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht Fysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e raad (1uur) - 109-2.5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht 2.5.1 Kracht en druk op de bode van een vat Eventjes herhalen : Wat is dichtheid?

Nadere informatie

4.1.5 OPLOSSINGEN OEFENINGEN MASSADICHTHEID

4.1.5 OPLOSSINGEN OEFENINGEN MASSADICHTHEID 4.1.5 OPLOSSINGEN OEFENINGEN MASSADICHTHEID P Los de rekenvraastukken op een apart blad op volens de ethode Geeven Gevraad Oplossin Forule Berekenin Antwoord P P Soie vraastukken oet je in eerdere stappen

Nadere informatie

5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht

5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht ysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e raad (2uur) - 10-5 Druk in een vloeistof onder invloed van de zwaartekracht 5.1 Kracht en druk op de bode van een vat Eventjes herhalen : Wat is dichtheid?

Nadere informatie

m = = ρ ρ V V V V R4 m in kg en V in m 3 hoort bij ( coherent) ρ in kg/m 3 m in g en V in ml hoort bij ( coherent) ρ in g/ml

m = = ρ ρ V V V V R4 m in kg en V in m 3 hoort bij ( coherent) ρ in kg/m 3 m in g en V in ml hoort bij ( coherent) ρ in g/ml Reflectievraen versie 21 Per edachte..1 R1 R2 1 d is elijk aan 1 c en daaro heb je de nijin te zeen dat 1 k/d elijk is aan 1 k/c. Het is dus eienlijk eer slordiheidsfout dan een denkfout. Model: 1 k/d

Nadere informatie

Meetonzekerheid bij de bepaling van de dichtheid van een cent

Meetonzekerheid bij de bepaling van de dichtheid van een cent Novubandproef 4-M01 ersie 0.1 Len 2010 Meetonzekerheid bij de bepalin van de dichtheid van een cent (bij Systeatische natuurkunde wo4 1.6) Benodid ateriaal: Hollandse cent, of eventueel een ander untstuk

Nadere informatie

Is er een verband tussen de massa (m) en het volume (V) van een homogeen voorwerp? Alle PET-cilinders zijn vervaardigd uit...

Is er een verband tussen de massa (m) en het volume (V) van een homogeen voorwerp? Alle PET-cilinders zijn vervaardigd uit... LABO : erband tussen assa en volue van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN schuifpasser (nk:.............. c) diitale balans (nk:.............. ) ruitersbalans (nk:.............. ) 8 cilinders vervaardid

Nadere informatie

9 Stugheid en sterkte van materialen.

9 Stugheid en sterkte van materialen. 9 Stugheid en sterkte van aterialen. Onderwerpen: - Rek. - Spanning. - Elasticiteitsodulus. - Treksterkte. - Spanning-rek diagra. 9.1 Toepassing in de techniek. In de techniek ko je allerlei opstellingen

Nadere informatie

Opmerking: De vaten moeten bovenaan open zijn. De druk op het vloeistofoppervlak moet overal even groot zijn.

Opmerking: De vaten moeten bovenaan open zijn. De druk op het vloeistofoppervlak moet overal even groot zijn. Fysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e raad (2uur) - 11-6. Verbonden vaten 6.1 Verbonden vaten met een zelfde vloeistof Proef: We ieten één vloeistof in verbonden vaten. Opmerkin: De vaten moeten

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 9

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 9 Uitwerkinen Basischeie hoofdstuk 9 Opave 9.1 Berekenin directe titratie eevens HCl zuur 20,00 NaOH bein 12,85 eind 6,0 c 0,105 / NaOH (s) Na + (aq) + OH - (aq) b. c(oh ) = 0,105 / =0,105 / c. ( NaOH) eind

Nadere informatie

Deel 5: Druk. 5.1 Het begrip druk. 5.1.1 Druk in het dagelijks leven. We kennen druk uit het dagelijks leven:... ... ...

Deel 5: Druk. 5.1 Het begrip druk. 5.1.1 Druk in het dagelijks leven. We kennen druk uit het dagelijks leven:... ... ... Deel 5: Druk 5.1 Het begrip druk 5.1.1 Druk in het dagelijks leven We kennen druk uit het dagelijks leven:............................................................. Deel 5: Druk 5-1 5.1.2 Proef a) Werkwijze:

Nadere informatie

m =76 13,6 = 1033,6 g = 1,0336 kg F = 1,0336 9,81 = 10,13 N 10,13 N/cm.

m =76 13,6 = 1033,6 g = 1,0336 kg F = 1,0336 9,81 = 10,13 N 10,13 N/cm. Gassen - Luchtdruk en asdruk meten Versie a - 8 / 03 / 007 Limonade kun je opzuien met een rietje. De vraa is: hoe lan kan dat rietje dan zijn? Door aan het rietje te zuien, wordt de druk in het rietje

Nadere informatie

Laat een schrift en een iets kleiner blad naast elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneming: Het blad papier valt langzamer dan het schrift

Laat een schrift en een iets kleiner blad naast elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneming: Het blad papier valt langzamer dan het schrift Hoofdtuk 6 : De valbeweging - 63 - De Valbeweging: Proef : Laat een chrift en een iet kleiner blad naat elkaar van gelijke hoogte valllen. Waarneing: Het blad papier valt langzaer dan het chrift Leg het

Nadere informatie

V A gr. A gr. r 2. r d 2. LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN PROBLEEMSTELLING

V A gr. A gr. r 2. r d 2. LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN PROBLEEMSTELLING LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN schuifpasser (nk: 0,005 cm) diitale balans (nk: 1 ) ruitersbalans (nk: 0,1 ) 8 cilinders vervaardid uit PET (zwart)

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6 Uitwerkinen Basischeie hoofdstuk 6 pave 6. Tellen et verschillende eenheden trio s = b. een half ros = 7 c. Met twee klassen van totaal 66 leerlinen kun je 66/ = 6 elftallen voren. d. 5,66667 six pack

Nadere informatie

Fysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e graad (1uur)

Fysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e graad (1uur) Fysica hoofdstuk 2 : Hydrostatica 1 e jaar 2 e raad (1uur) - 119-2.6 Verbonden vaten Proef: We ieten één vloeistof in verbonden vaten. Opmerkin: De vaten moeten bovenaan open zijn. De druk op het vloeistofoppervlak

Nadere informatie

Herhalingsvragen 4 WETa - fysica examen1 (Dec) - 1 -

Herhalingsvragen 4 WETa - fysica examen1 (Dec) - 1 - Herhalingsvragen 4 WETa - fysica exaen1 (Dec) - 1 - I. Te kennen leerstof Wet not en ozetten naar de aangegeven eenheid (ook breuken) Rekenen et achten Bewegingsleer: EB Rust en beweging zijn relatief

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technoloie, roep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysioloie (8N070) deel A1, blad 1/4 maanda 28 september 2009, 9.00-10.30 uur

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technoloie, roep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysioloie deel A1 (8N074) maanda 3 oktober 2011, 9.00-10.30 uur Het tentamen

Nadere informatie

Atheneum Wispelberg - Wispelbergstraat 2-9000 Gent - 1 - Herhalingsvragen fysica 1 e jaar 2 e graad - tweede periode : juni 2009 3 e jaar 1uur

Atheneum Wispelberg - Wispelbergstraat 2-9000 Gent - 1 - Herhalingsvragen fysica 1 e jaar 2 e graad - tweede periode : juni 2009 3 e jaar 1uur Atheneum Wispelberg - Wispelbergstraat - 9000 Gent - 1 - Correcties in het rood! TIP: Voordat je begint te studeren Maak een planning : Wat moet ik studeren Hefbomen Vraagstukken Herhaling Druk Oefeningen

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 8

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 8 Uitwerkinen Basischemie hoofdstuk 8 Opave 8. Opave 8. Zuur of basisch? Van vier oplossinen, enummerd A, B, C en D, wordt de ph met een ph-meter bepaald. Hieronder staan de resultaten. Opl. A: ph = 8,5

Nadere informatie

Stevin vwo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 3 Trillen en slingeren ( ) Pagina 1 van 17. 1,6 cm c

Stevin vwo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 3 Trillen en slingeren ( ) Pagina 1 van 17. 1,6 cm c Stevin vwo deel Uitwerkinen hoofdstuk 3 rillen en slineren (05-0-00) Paina van 7 Opaven 3. Zwaaien en dansen a Aflezen in rafiek: = 9,6,6 = 8,0 s =,0 s f = = = 50 =,5 0 Hz 3,0 0,0 s,5 0 Hz Aflezen in rafiek:

Nadere informatie

Blok 6 MR vraag 1: de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen

Blok 6 MR vraag 1: de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen Blok 6 MR vraag : de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen De oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen Omstructureren Kijk naar de figuur. Teken lijnen en

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: HYDROSTATICA

Hoofdstuk 2: HYDROSTATICA ysica hoofdstuk : Hydrostatica e jaar e graad (uur) - 95 - Hoofdstuk : HYDROSTTIC. Inleiding: Bouw van een stof.. ggregatietoestanden De zuivere stoffen die we kennen kunnen in drie verschijningsvormen

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het vierde leerjaar

oefenbundeltje voor het vierde leerjaar oefenbundeltje voor het vierde leerjaar bevat: 4 werkbladen uit de ap van Wibbel bij Rekenspron Plus 4, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer

Nadere informatie

Dichtheid.info hoort bij de lesserie Dichtheid praktisch gezien. Alle informatie voor leerlingen is hier te vinden.

Dichtheid.info hoort bij de lesserie Dichtheid praktisch gezien. Alle informatie voor leerlingen is hier te vinden. praktisch gezien http://dichtheid.wordpress.com/ praktisch gezien.info.info hoort bij de lesserie praktisch gezien. Alle informatie voor leerlingen is hier te vinden. Docenten krijgen het docentenmateriaal

Nadere informatie

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN 3(4) VMBO-TGK,

Nadere informatie

Uitwerkingen huiswerk week 4

Uitwerkingen huiswerk week 4 Calculus/analyse najaar 007 Uitwerkinen huiswerk week 4 Opave 1. Bepaal de hoote en het volume van de rootste cilinder qua volume) die in een koel van straal r past. Oplossin. We noemen de hoote van de

Nadere informatie

Blok 6 MR vraag 1: de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen

Blok 6 MR vraag 1: de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen Blok 6 MR vraag : de oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen De oppervlakte van vlakke figuren met een grillige vorm berekenen Omstructureren Kijk naar de figuur Teken lijnen en

Nadere informatie

4 Mathematiseren. Uitwerkingen hoofdstuk 4 versie Verdunnen van een zoutoplossing. Tip: Maak eerst een schets van de gegevens.

4 Mathematiseren. Uitwerkingen hoofdstuk 4 versie Verdunnen van een zoutoplossing. Tip: Maak eerst een schets van de gegevens. Uitwerkinen hoofdstuk versie 0 Mthetiseren. Opve. Verdunnen vn een zoutoplossin. ip: Mk eerst een shets vn de eevens. V b V 0, 0, 0,667 0,5 hoeveelheid zout blijft hetzelfde 0,50, 0,5 Opdrht. V 0 V 0,

Nadere informatie

Prof. Margriet Van Bael STUDENTNR:... Conceptuele Natuurkunde met technische toepassingen. Deel OEFENINGEN

Prof. Margriet Van Bael STUDENTNR:... Conceptuele Natuurkunde met technische toepassingen. Deel OEFENINGEN FEB Exaen D0H1A 7/01/014 NAAM... Prof. Margriet Van Bael Conceptuele Natuurkunde et technische toepassingen Deel OEFENINGEN Instructies voor studenten Noteer je identificatiegegevens (naa, studentennuer)

Nadere informatie

a) Bereken de molariteit van deze basisoplossing zwavelzuur.

a) Bereken de molariteit van deze basisoplossing zwavelzuur. 1.1 Vraen 1.1.1 Zwavelzuur verdunnen Antwoord op p. 4 Een TOA (Technische Onderwijs Assistent) heeft verdund zwavelzuur (H 2 SO 4 ) nodi. Hij/zij heeft de beschikkin over zwavelzuur met een dichtheid van

Nadere informatie

MAAK JE NIET DRUK! PROEFVERSIE DRUK

MAAK JE NIET DRUK! PROEFVERSIE DRUK MAAK JE NIET DRUK! VERSIE PR O EF DRUK WEZO4_2u_Druk.indd 3 14/04/16 21:33 HOOFDSTUK 1 HET BEGRIP DRUK HOOFDSTUK 2 DRUK OP EEN VLOEISTOF 2.1 Wet van Pascal 2.2 Hydraulische systemen HOOFSTUK 3 DRUK IN

Nadere informatie

KRACHTEN. Grootheid Symbool Meeteenheid Symbool kracht F 1 newton 1 N

KRACHTEN. Grootheid Symbool Meeteenheid Symbool kracht F 1 newton 1 N KRACHTEN 1. Enkele berippen in verband met krachten Je kent onetwijfeld al heel wat voorbeelden van soorten krachten: zwaartekracht, veerkracht, spierkracht, cohesie- en adhesiekracht, manetische kracht,

Nadere informatie

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn?

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn? Dichtheid Als je van een stalen tentharing en een aluminium tentharing wilt weten welke de grootte massa heeft heb je een balans nodig. Vaak kun je het antwoord ook te weten komen door te voelen welk voorwerp

Nadere informatie

Opgave 3. Letters herkennen.

Opgave 3. Letters herkennen. Opave 3. Letters herkennen. In deze opave a je een bescheiden bein maken met het herkennen van letters. Om ons daarbij een beetje te beperken wordt alleen ewerkt met hoofdletters. Hieronder zie je de patronen

Nadere informatie

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen Uitwerkingen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN

Nadere informatie

Vergelijkingen met één onbekende

Vergelijkingen met één onbekende - 89 - Hoofdstuk 3: ergelijkingen met één onbekende Opgave boek pag 67 nr. 5: Los op in R a. 3 ( + ) 4 7.................. {... }... proef : 1 e lid :... e lid :... b. ( 3 ) + 7 5 ( )........................

Nadere informatie

- Cl> Examen VBO-MAVO-C. .c: C: ::J ~

- Cl> Examen VBO-MAVO-C. .c: C: ::J ~ -l> ' : ::J ~ - l>.c: 0 l) Examen VO-MVO- Voorbereidend eroeps Onderwijs Middelbaar lemeen Voortezet Onderwijs Tijdvak 2 Dinsda 17 juni 13.30-15.30 uur Dit examen bestaat uit 42 vraen. Voor elk vraanummer

Nadere informatie

HEREXAMEN EIND MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN EIND MULO 2009

HEREXAMEN EIND MULO tevens IIe ZITTING STAATSEXAMEN EIND MULO 2009 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU HEREXAMEN END MULO tevens e ZTTNG STAATSEXAMEN END MULO 2009 VAK : NATUURKUNDE DATUM : VRJDAG 07 AUGUSTUS 2009 TJD : 7.30 9.30 UUR DEZE TAAK BESTAAT

Nadere informatie

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid.

2 VWO 2 HAVO Oefenstof dichtheid. (1 liter = 1 dm 3 ) (1 ml = 1 cm 3 ) (1 m 3 = 1000 dm 3 ) (1 dm 3 = 1000 cm 3 ) ( 1 kg = 1000 g) (1 g = 1000 mg) 1. Bepaal de massa van een vurenhouten balk met een volume van 70 dm 3. V = 70 dm 3 ρ =

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6 paragraaf 6.4

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6 paragraaf 6.4 Uitwerkinen Basischeie hoofdstuk 6 pararaaf 6. Opave 6.6 Oplossen Geeven:,00 keukenzout lost op in liter water. b. c,00,00 L,00 L ( NaCl ),99 5,5 58, n,00 58, 0,0 0,0 c 0,0,00 L L d. NaCl (s) Na (aq) Cl

Nadere informatie

AUTOFISCALITEIT BEDRIJVEN

AUTOFISCALITEIT BEDRIJVEN AUTOFISCALITEIT In samenwerkin met Eurofleet Consult stellen wij u hieronder een overzicht van de aandachtspunten voor 2014 voor *. Omwille van de duidelijkheid hebben wij een onderscheid emaakt tussen:

Nadere informatie

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen.

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen. Samenvatting door een scholier 873 woorden 2 maart 2016 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Hoofdstuk 3 1. fasen en fase-overgangen Water komt voor als: - vaste stof (ijs) - vloeistof (vloeibaar

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 16 januari 2015 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 7

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 16 januari 2015 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 7 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 16 januari 2015 Tijd: 13.30 16.30 uur Aantal opaven: 7 Lees onderstaande aanwijzinen s.v.p. oed door voordat u met het tentamen beint.

Nadere informatie

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6

Uitwerkingen Basischemie hoofdstuk 6 Uitwerkinen Basischemie hoofdstuk 6 pave 6. Tellen met verschillende eenheden a. trio s = 33 een half ros = 7 c. Met twee klassen van totaal 66 leerlinen kun je elftallen vormen. d. 5,66667 six pack =

Nadere informatie

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt.

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 De massa van een voorwerp geeft aan hoe zwaar dit voorwerp is. Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Opgave De dichtheid van een stof

Nadere informatie

De massadichtheid, dichtheid of soortelijke massa van een stof is de massa die aanwezig is in een bepaald

De massadichtheid, dichtheid of soortelijke massa van een stof is de massa die aanwezig is in een bepaald Hieronder wordt uitgelegd wat massadichtheid betekent. De massadichtheid, dichtheid of soortelijke massa van een stof is de massa die aanwezig is in een bepaald volume. De massadichtheid is dus bijvoorbeeld

Nadere informatie

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012 DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dichtheid Soortelijke

Nadere informatie

De steen in de vijver 19 december 2007

De steen in de vijver 19 december 2007 De in de vijver 19 deceber 2007 Inleiding Er is een oud, bekend problee waarbij een in de vijver gegooid wordt. Het zal daardoor stijgen. ls dezelfde in een je in het gelegd wordt zal het ook stijgen.

Nadere informatie

1 e jaar 2 e graad (2uur)

1 e jaar 2 e graad (2uur) ysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar 2 e graad (2uur) 6 Hefboen 6.1. Definitie O een een spijker uit de uur te haen gebruiken we een... Een...is een werktuig. Dit werktuig is een...voorwerp et een...

Nadere informatie

Ombouwen van formules

Ombouwen van formules Ombouwen van formules Als je in de natuurkunde bij een berekenin een formule toepast, is het een oede ewoonte om deze formule (in letters) zelf ook op te schrijven. Stel bijvoorbeeld dat je op je fiets

Nadere informatie

Afmetingen werden vroeger vergeleken met het menselijke lichaam (el, duim, voet)

Afmetingen werden vroeger vergeleken met het menselijke lichaam (el, duim, voet) Samenvatting door een scholier 669 woorden 2 november 2003 6 117 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Hoofdstuk 1: Druk 1.1 Druk = ergens tegen duwen Verband = grootheid die met andere

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

d C D h Vraag 1: Op staaf AD grijpt in het punt A een horizontale kracht F 1 aan en op staaf BD grijpt een vertikale kracht F2 aan in het punt B.

d C D h Vraag 1: Op staaf AD grijpt in het punt A een horizontale kracht F 1 aan en op staaf BD grijpt een vertikale kracht F2 aan in het punt B. VRIJE UNIVERSITEIT RUSSE UTEIT TOEGEPSTE WETENSHPPEN NYTISHE MEHNI I Tentamen ste Kandidatuur urerlijk Inenieur cademiejaar 00-00 0 januari 00 Reeks Vraa : d γ h ovenstaand stelsel bestaat uit drie massaloze

Nadere informatie

FYSICA. voor 4 ST & 4 TW. Deze cursus fysica vind je op en op pmi.smartschool.be

FYSICA. voor 4 ST & 4 TW. Deze cursus fysica vind je op  en op pmi.smartschool.be FYSICA voor 4 ST & 4 TW Deze cursus fysica vind je op www.hetwarmewater.tk en op pmi.smartschool.be Fysica - Fysica in 3ST en 3TW! 1 / 1 Fysica in 3 ST & 3 TW Fysica is een wetenschap. Wat is een fysisch

Nadere informatie

1 e jaar 2 e graad (1uur)

1 e jaar 2 e graad (1uur) Fysica hoofdstuk 1 : echanica 1 e jaar 2 e graad (1uur) 1.5 Hefbomen 1.5.1 Definitie Om een een spijker uit de muur te halen gebruiken we een... Een...is een werktuig. Dit werktuig is een...voorwerp met

Nadere informatie

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1)

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Is de arbeid die moet verricht worden op een voorwerp om dat voorwerp over een afstand h omhoog te brengen, afhankelijk van de gevolgde weg? Kies een van

Nadere informatie

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen Blok 7 MR vraag : winst of verlies berekenen Winst of verlies berekenen Winstschema VP Verkoopprijs IP Inkoopprijs W Winst Er is winst als de verkoopprijs groter is dan de inkoopprijs. Verkoopprijs inkoopprijs

Nadere informatie

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen Blok 7 MR vraag : winst of verlies berekenen Winst of verlies berekenen Winstschema VP Verkoopprijs IP Inkoopprijs W Winst Er is winst als de verkoopprijs groter is dan de inkoopprijs. Verkoopprijs inkoopprijs

Nadere informatie

Exact periode Youdenplot Krachten Druk

Exact periode Youdenplot Krachten Druk Exact periode 10.2 Youdenplot Krachten Druk Youdenplot. De Youdenplot wordt uitgelegd aan de hand van een presentatie. Exact Periode 10.2 2 Krachten. Een kracht kan een voorwerp versnellen of vervormen.

Nadere informatie

Dichtheid. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Dichtheid. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sonja Koitek 03 september 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/109161 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

C. von Schwartzenberg 1/18

C. von Schwartzenberg 1/18 Functies en raieken C. von Schwartzenber /8 Ga je naar rechts, dan kom je (op de lijn) hoer uit. Het etal eet aan dat de lijn de y -as in het punt (0, ) snijdt. Stel l : y = a + b; het snijpunt met de

Nadere informatie

LANDSEXAMEN VWO

LANDSEXAMEN VWO LANDSEXAMEN VWO 2017-2018 Eamenproramma WISKUNDE A (V.W.O.) ( oud eamenproramma*) 1 Het eindeamen Het eindeamen bestaat uit het centraal eamen en het commissie-eamen. Het centraal eamen wordt afenomen

Nadere informatie

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1)

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Is de arbeid die moet verricht worden op een voorwerp om dat voorwerp over een afstand h omhoog te brengen, afhankelijk van de gevolgde weg? Kies een van

Nadere informatie

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 3, 5, 6 en 7 Tijdsduur: Versie: 90 minuten A Vragen: 20 Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let

Nadere informatie

handleiding pagina s 707 tot 714 1 Handleiding 1.1 Kopieerbladen pagina 640: soortelijk gewicht 1.2 Huistaken huistaak 21: bladzijde 680 2 Werkboek

handleiding pagina s 707 tot 714 1 Handleiding 1.1 Kopieerbladen pagina 640: soortelijk gewicht 1.2 Huistaken huistaak 21: bladzijde 680 2 Werkboek week 22 les 3 toets en foutenanalyse handleiding pagina s 707 tot 714 nuttige informatie 1 Handleiding 1.1 Kopieerbladen pagina 640: soortelijk gewicht 1.2 Huistaken huistaak 21: bladzijde 680 2 Werkboek

Nadere informatie

c: Beroeps ::J - Examen VBO-MAVO-D ~ Voorbereidend

c: Beroeps ::J - Examen VBO-MAVO-D ~ Voorbereidend - Examen VO-MVO- ~ Voorbereidend c: eroeps ::J Onderwijs ~ ~ Middelbaar (.) lemeen U, Voortezet Onderwijs Tijdvak 2 insda 18 juni 13.30-15.30 uur ls bij een open vraa een verklarin, uitle, berekenin of

Nadere informatie

Naam: Klas: REPETITIE STOFFEN EN MOLECULEN VWO (versie A)

Naam: Klas: REPETITIE STOFFEN EN MOLECULEN VWO (versie A) Naam: Klas: REPETITIE STOFFEN EN MOLECULEN VWO (versie A) OPGAVE 1 In de figuur hiernaast zijn de zes faseovergangen genummerd. Geef de namen van deze faseovergangen. 1: 2: 3: 4: 5: 6: OPGAVE 2 Geef de

Nadere informatie

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 2 Natuurlijke radioactiviteit Met natuurlijke radioactiviteit wordt bedoeld: radioactiviteit die niet kunstmatig

Nadere informatie

Vervoort Peter. Loopband TEST

Vervoort Peter. Loopband TEST 0 Vervoort Peter Loopband TEST 1 Beste Peter, Op datum van heb je een inspanninstest afeled bestaande uit 7 stappen Deze lactaattest werd afeled op een Loopband. De duur van elke stap was 5 min. Het doel

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Stoffen en materialen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 7 Stoffen en materialen. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 7 Stoffen en materialen Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 7.1 Fasen en dichtheid Een stukje scheikunde 1. Intermoleculaire ruimte 2. Hogere temperatuur, hogere snelheid 3.

Nadere informatie

Opgave 1 Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden.

Opgave 1 Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden. Uitwerkingen Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden. Opmerking: in een ideaal gas hebben de moleculen wel een massa. Alleen

Nadere informatie

Naam: Succes! 1 Geef bij elke berekening het antwoord met de juiste nauwkeurigheid en met de juiste. Antwoorden: Eenheid. 0,6 : 2 s s.

Naam: Succes! 1 Geef bij elke berekening het antwoord met de juiste nauwkeurigheid en met de juiste. Antwoorden: Eenheid. 0,6 : 2 s s. Bij deze toet ag je gebruik aken van het foruleblad (bijgeleverd) en de rekenachine. Schrijf de antwoorden OP DIT BLAD en chrijf je naa op elk blad. Gebruik eventueel de achterkant. Schrijf duidelijk en

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT van 8 JANUARI 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen (Stbl. 21.II.1992)

KONINKLIJK BESLUIT van 8 JANUARI 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen (Stbl. 21.II.1992) KONINKLIJK BESLUIT van 8 JANUARI 1992 betreffende de voedinswaarde-etiketterin van voedinsmiddelen (Stbl. 21.II.1992) Wijziinen: K.B. 1 april 2004 (Stbl. 15.VI.2004) Gelet op de wet van 24 januari 1977

Nadere informatie

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012 MNSTERE VAN ONDERWJS EN VOLKSONTWKKELNG EXAMENBUREAU UNFORM ENDEXAMEN MULO tevens TOELATNGSEXAMEN VWO/HAVO/NATN 200 VAK : NATUURKUNDE DATUM : DNSDAG 06 JUL 200 TJD : 09.45.25 UUR (Mulo kandidaten) 09.45.45

Nadere informatie

Een vloeistof bevat te veel deeltjes om er het massamiddelpunt van te bepalen. Oplossing: we definiëren een stromingsveld: (,p,v) aan.

Een vloeistof bevat te veel deeltjes om er het massamiddelpunt van te bepalen. Oplossing: we definiëren een stromingsveld: (,p,v) aan. Hydrodynamica Vloeistof bewegingsleer Leer van beweging van vloeistoffen (en gassen) Een vloeistof bevat te veel deeltjes om er het massamiddelpunt van te bepalen. Oplossing: we definiëren een stromingsveld:

Nadere informatie

SMART Ink. Mac OS X-besturingssystemen. Gebruiksaanwijzing

SMART Ink. Mac OS X-besturingssystemen. Gebruiksaanwijzing SMART Ink Mac OS X-besturinssystemen Gebruiksaanwijzin Productreistratie Als u uw SMART-product reistreert, stellen wij u op de hoote van nieuwe functies en softwareuprades. Reistreer u online op smarttech.com/reistration.

Nadere informatie

DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS.

DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. Materiaal Dichtheid g/cm 3 Soortelijke warmte J/g C Smelttemperatuur C Smeltwarmte J/g Kooktemperatuur C Lineaire uitzettingscoëfficiënt mm/m C alcohol 0,8 2,5 114 78 aluminium

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Examen samenvatting

Samenvatting Nederlands Examen samenvatting Samenvattin Nederlands Examen samenvattin Samenvattin door een scholier 2518 woorden 21 mei 2006 6,3 100 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Centraal examen Nederlands Examen Samenvattin: Blz. 40: De

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing / handleiding. Bona S20 Vacuum stofzuiger voor Bona Buffer

Gebruiksaanwijzing / handleiding. Bona S20 Vacuum stofzuiger voor Bona Buffer Gebruiksaanwijzin / handleidin Bona S20 Vacuum stozuier voor Bona Buer Lees de handleidin voordat u de stozuier eze ebruiksaanwijzin is bestemd voor het bedienend personeel. Lees eerst deze ebruiksaanwijzin,

Nadere informatie

- 1 - E pot. 2 de graad 2 de jaar (1uur) oefeningen energie. Opgave 1:

- 1 - E pot. 2 de graad 2 de jaar (1uur) oefeningen energie. Opgave 1: de graad de jaar (uur) - - Opgave : Bereken de potentiële energie van een peroon van 60 die een toren van 0 beklit. (Oploing:,9 x 0 ) Oploing : 60 6,0 0 h 0,0 0 Gevr: pot? Forule: pot g h 6,0 0 9,8,0 0

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Vergelijkingen van de

Hoofdstuk 5: Vergelijkingen van de Werkoek Alger (ursus voor 5u wiskunde) Hoofdstuk 5 : Vergelijkingen vn de e grd met één onekende Nm:. Hoofdstuk 5: Vergelijkingen vn de - 45 - e grd met één onekende. Instp (oek pg 7). Vn een rehthoek

Nadere informatie

Opgave 1.2. Theorie: Blz. 37/38

Opgave 1.2. Theorie: Blz. 37/38 Ogave. Theorie: Blz. 7/8 Ti: Bereken P in uit orule (.60) door een bekend unt in te vullen. Bijvoorbeeld: T 00 7 K et de bekende druk P 0 Pa. Gegeven: L 4000 J/ol T gev 0 0 K R 8,47 J/ol,K Oloing: P (0

Nadere informatie

1 de jaar 2 de graad (2uur) Naam:... Klas:...

1 de jaar 2 de graad (2uur) Naam:... Klas:... Hoofdstuk 1 : Mechanica 1 de jaar de graad (uur) -1- Naam:... Klas:... 1. Basisgrootheden en hoofdeenheden In de Natuurkunde is het vaak van belang om de numerieke waarde van natuurkundige grootheden te

Nadere informatie

Massa Volume en Dichtheid. Over Betuwe College 2011 Pagina 1

Massa Volume en Dichtheid. Over Betuwe College 2011 Pagina 1 Massa Volume en Dichtheid Over Betuwe College 2011 Pagina 1 Inhoudsopgave 1 Het volume... 3 1.1 Het volume berekenen.... 3 1.2 Volume 2... 5 1.3 Symbolen en omrekenen... 5 2 Massa... 6 3 Dichtheid... 7

Nadere informatie

-.ê Middelbaar. - Examen VBO-MAVO-D. ~ Voorbereidend Beroeps :J Onderwijs ~

-.ê Middelbaar. - Examen VBO-MAVO-D. ~ Voorbereidend Beroeps :J Onderwijs ~ xaen VOMVO ~ Voorbereidend C eroep :J Onderwij ~.ê Middelbaar (,) leeen Cf) Voortezet Onderwij Tijdvak 1 inda 24 ei 13.30 15.30 uur l bij een open vraa een verklarin, uitle of berekenin evraad wordt, worden

Nadere informatie

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO/NATIN 2009

UNIFORM EINDEXAMEN MULO tevens TOELATINGSEXAMEN VWO/HAVO/NATIN 2009 MINISTERIE N ONDERWIJS EN OLKSONTWIKKELING EXMENBUREU UNIFORM EINDEXMEN MULO tevens TOELTINGSEXMEN WO/HO/NTIN 2009 K : NTUURKUNDE DTUM : MNDG 06 JULI 2009 TIJD : 09.45 11.25 UUR (Mulo III kandidaten) 09.45

Nadere informatie

2 de graad 2 de jaar (2uur) Hoofdstuk 1 : Inleiding : grootheden en eenheden

2 de graad 2 de jaar (2uur) Hoofdstuk 1 : Inleiding : grootheden en eenheden - 1 - Inleiding Doel van de fysica: Waarneen Begrijpen Toepassen We neen een verschijnsel waar We zijn door dit verschijnsel geboeid We vragen ons af hoe het in elkaar steekt We zoeken een verklaring,

Nadere informatie

Onderzoekje rekenen. Druk en verhoudingen. Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft?

Onderzoekje rekenen. Druk en verhoudingen. Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft? 2016 Onderzoekje rekenen Druk en verhoudingen Is er meer belangstelling voor rekenen als rekenen met hun vak te maken heeft? Laura Kalverda en Cees van Woensel Nova College 1-4-2016 Inhoud Voorwoord...

Nadere informatie

Dichtheid. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Dichtheid. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres P.J. Dreef 01 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

aluminium 2,7 0,9 660 400 2450 0,024 ijzer 7,9 0,45 1540 270 0,012

aluminium 2,7 0,9 660 400 2450 0,024 ijzer 7,9 0,45 1540 270 0,012 MINISTERIE VN ONDERWIJS EN VOLKSONTWIKKELING EXMENUREU UNIFORM EINDEXMEN MULO tevens TOELTINGSEXMEN VWO/HVO/NTIN 011 VK : NTUURKUNDE DTUM : WOENSDG 06 JULI 011 TIJD : 09.45 11.5 UUR (Mulo III kandidaten)

Nadere informatie

1ste ronde van de 19de Vlaamse Fysica Olympiade 1. = kx. = mgh. E k F A. l A. ρ water = 1,00.10 3 kg/m 3 ( θ = 4 C ) c water = 4,19.10 3 J/(kg.

1ste ronde van de 19de Vlaamse Fysica Olympiade 1. = kx. = mgh. E k F A. l A. ρ water = 1,00.10 3 kg/m 3 ( θ = 4 C ) c water = 4,19.10 3 J/(kg. ste ronde van de 9de Vlaamse Fysica Olympiade Formules ste onde Vlaamse Fysica Olympiade 7 9de Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde De eerste ronde van deze Vlaamse Fysica Olympiade bestaat uit 5 vragen

Nadere informatie

THEORIE UIT EXPERIMENTEN TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE

THEORIE UIT EXPERIMENTEN TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE THEORIE UIT EXPERIMENTEN ONDERBOUW TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE TABEL 1 DICHTHEID (bij 25 C) gram per cm 3 = g cm -3 aardgas 0,00076 alcohol 0,8 aluminium 2,7 broom 3,1 butagas 0,0024 eikenhout

Nadere informatie

3 havo krachten. Saskia Franken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

3 havo krachten. Saskia Franken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Saskia Franken 22 july 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/64333 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

::s ~ G) Examen VBO-MAVO-C

::s ~ G) Examen VBO-MAVO-C -G) " ::s ~ G).c (.) u, xamen VO-MVO- Voorbereidend eroeps Onderwijs Middelbaar lemeen Voortezet Onderwijs Tijdvak 1 insda 21 mei 13.30-15.30 uur it examen bestaat uit 42 vraen. Voor elk vraanummer is

Nadere informatie

Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Eventuele naam of uitleg

Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Eventuele naam of uitleg Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Formule Eventuele naam of uitleg m # = m%# Machten van eenheden: regel m # m ( = m #)( Machten van eenheden: regel 2 m # m ( =

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Eamen VW Voorbereidend Wetenschappelijk nderwijs Tijdvak 2 Woensda 18 juni 13.30 16.30 uur 20 03 Voor dit eamen zijn maimaal 8 punten te behalen; het eamen bestaat uit 16 vraen.

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie