PSWWONENVOLWASSENEN. begeleiding bij het wonen voor volwassenen met een verstandelijke beperking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PSWWONENVOLWASSENEN. begeleiding bij het wonen voor volwassenen met een verstandelijke beperking"

Transcriptie

1 PSWWONENVOLWASSENEN WOONBEGELEIDINGSCENTRUM HEYTHUYSEN, NEDERWEERT, ROERMOND EN OMGEVING, REUVER, WEERT, ECHT EN PSW VRIJE TIJD, AFDELING VOOR VRIJE TIJD EN VAKANTIE begeleiding bij het wonen voor volwassenen met een verstandelijke beperking woonbegeleiding met of zonder huisvesting logeren gespecialiseerde vrijetijdsbesteding en vakantie crisisopvang

2 WONEN PSW Wonen voor volwassenen biedt woonbegeleiding (met of zonder huisvesting) aan volwassen mensen met een verstandelijke beperking. Doel is bij te dragen aan een woonsituatie waar de cliënt zich thuis en veilig voelt en waarbij ouders/verwanten desgewenst betrokken zijn. De begeleiding is gericht op een zo groot mogelijke deelname aan de lokale samenleving. Uitgangspunt is de woonwens van de individuele cliënt. De begeleiding wordt geboden in of vanuit kleinschalige centra midden in de samenleving: woonbegeleidingscentra in de regio (Heythuysen, Nederweert, Roermond en omgeving, Reuver, Echt en Weert) en PSW Vrije tijd, de afdeling voor vrije tijd en vakantie. PSW PSW Wonen voor volwassenen is een onderdeel van PSW. PSW biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking bij wonen, dagbesteding/ werken/onderwijs en vrije tijd. De cliënten PSW Wonen voor volwassenen biedt begeleiding bij het wonen aan mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking vanaf circa 16 jaar en ouder. Cliënten kunnen een bijkomende lichamelijke of zintuiglijke beperking, een autisme spectrum stoornis of andere problematiek hebben. De begeleiding Het aanbod van PSW bestaat uit een breed scala aan zorg- en dienstverlening. De begeleiding kan variëren van 1 uur per week tot 24-uurszorg. Het kan bijvoorbeeld gaan om begeleiding bij het onderhouden van sociale contacten, het inrichten van de vrije tijd, verzorgingsaspecten en om ondersteuning bij dagelijkse handelingen als het doen van boodschappen en koken. Ook ondersteuning bij financiële zaken hoort bij woonbegeleiding.

3 UW VRAAG; ONS AANBOD Uitgangspunt is de vraag van de individuele cliënt. PSW bekijkt welke zorg/ondersteuning passend is, gegeven de indicatie en de daarbij behorende financiële mogelijkheden. Dat gebeurt, indien mogelijk, zoveel mogelijk in samenwerking met de cliënt zelf en zijn/haar ouders/vertegenwoordigers. De mogelijkheden van PSW zijn in grote lijnen: Woonbegeleiding 1 Woonbegeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking Cliënten met een licht verstandelijke beperking wonen bij PSW in de regel individueel of in een kleine groep in een woning of appartement in de samenleving. Woon-begeleiding is gericht op actieve deelname aan de lokale gemeenschap, zowel op het gebied van werk/dagbesteding als in de vrije tijd. De begeleiding is doorgaans beperkt tot een aantal uren per week/dag. Met deze cliënten wordt afgesproken dat zij in onvoorziene situaties terug kunnen vallen op de begeleiding/ slaapdienst in een nabij gelegen locatie van het woonbegeleidingscentrum. 2 Woonbegeleiding voor mensen met een matig verstandelijke beperking Het gaat om een brede groep cliënten met veel verschillende zorgvragen. Cliënten met een matig verstandelijke beperking wonen bij PSW meestal in geschakelde woningen in een woongroep in een wijk of dorp, maar ook wel alleen of in een kleinere groep. Ook bij deze groep is de woonbegeleiding gericht op actieve deelname aan de lokale gemeenschap, zowel op het gebied van werk/dagbesteding als in de vrije tijd. De woonbegeleiding is meestal, maar niet altijd, 24-uurszorg. De begeleiding is niet altijd automatisch 24 uur per dag in de woongroep aanwezig, maar wel altijd direct oproepbaar, beschikbaar en in de buurt, ook tijdens de nacht. 3 Woonbegeleiding voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking Cliënten met een ernstige verstandelijke beperking zijn in hun dagelijks leven volledig aangewezen op begeleiding en verzorging. De woonbegeleiding is altijd 24-uurszorg, waarbij dag en nacht begeleiders aanwezig zijn. De woonbegeleiding is ook bij deze cliënten gericht op deelname aan de samenleving, ook al is die deelname beperkt. 4 Woonbegeleiding gericht op senioren Ouder wordende cliënten krijgen vaak behoefte aan andere zorg en ondersteuning dan jongere cliënten. De oudere cliënten van PSW wonen meestal in woongroepen: in specifieke seniorengroepen of in gewone woongroepen waar de begeleiding is aangepast aan hun specifieke behoefte en zorgvraag. De begeleiding is vooral gericht op het creëren van een rustige omgeving en programma, met een goede dagelijkse en medische verzorging.

4 HUISVESTING PSW biedt woonbegeleiding met huisvesting, in verschillende eigen locaties of woonbegeleiding zonder huisvesting, in de woning van de cliënt (PSW Thuis). Woonbegeleiding met huisvesting Elk woonbegeleidingscentrum van PSW heeft verschillende woonlocaties: éénen tweepersoonsappartementen en groepswoningen voor maximaal zeven personen per woning. De woonlocaties van PSW zijn gelegen in wijk of een dorp, maar wel zo gebouwd en gekozen dat verschillende locaties zo nodig gezamenlijk gebruik kunnen maken van de aanwezige begeleiding. Alle cliënten die wonen in een locatie van PSW hebben een eigen zit/slaapkamer. Daarnaast hebben de meeste cliënten eigen sanitair en desgewenst een eigen keukenblok. Cliënten die intensieve zorg nodig hebben, maken vaak gebruik van een aangepaste gezamenlijke badkamer per drie à vier personen met speciale voorzieningen. In woongroepen delen de bewoners een huiskamer, (bij)keuken, berging en soms sanitair en een tuin/terras. Woonbegeleiding zonder huisvesting Bij woonbegeleiding zonder huisvesting is er sprake van een scheiding tussen het wonen enerzijds en de begeleiding anderzijds. Cliënten van PSW Thuis die 'ondersteund wonen', hebben een eigen (huur)woning of appartement en betalen de kosten voor hun levensonderhoud zelf. De begeleiding kan variëren van meerdere uren per dag tot enkele uren per week.

5 LOGEREN Verschillende woonlocaties van PSW hebben een logeerplaats, bestemd voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking die bij hun ouders/verwanten thuis wonen. Om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen, is een indicatie vereist. Voor meer informatie over logeeropvang en indicaties kunt u contact opnemen met de maatschappelijk werker van PSW. Het telefoonnummer vindt u achterin deze brochure. Het adres en telefoonnummer vindt u achterin deze brochure.

6 GESPECIALISEERDE VRIJETIJDSBESTEDING Voor veel mensen met een verstandelijke beperking is het inrichten van de vrije tijd niet gemakkelijk. Reguliere vrijetijdsclubs en -activiteiten zijn meestal niet ingericht voor mensen met een verstandelijke beperking en zij vinden er vaak moeilijk aansluiting. PSW heeft een gevarieerd aanbod aan gespecialiseerde vrijetijdsactiviteiten opgezet, zowel voor (woon)cliënten van PSW als voor mensen die (nog) bij hun ouders/verwanten thuis wonen. Daarnaast heeft PSW aandacht voor het opzetten en in stand houden van de sociale netwerken rondom de cliënt. Activiteiten worden georganiseerd door PSW Vrije tijd, de afdeling vrije tijd en vakantie van PSW. Daarnaast kunnen cliënten dagelijks terecht in de trefcentra van PSW en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in en door de woonbegeleidingscentra zelf. Vrijwel alle vrijetijdsactiviteiten worden voor een groot deel gedraaid door vrijwilligers, onder verantwoordelijkheid van een beroepskracht van PSW. Trefcentra De meeste woonbegeleidingscentra van PSW hebben een trefcentrum. Een trefcentrum biedt een laagdrempelige ontmoetingsplaats aan mensen met een verstandelijke beperking uit de regio. Clubs PSW Vrije tijd organiseert verschillende clubs voor cliënten met een lichte en matige beperking met uiteenlopende activiteiten, zoals knutselen, film kijken, wandelen, zwemmen of koken. Het programma wordt afgestemd op de wensen en de mogelijkheden van de deelnemers. Aan deelname aan de clubs zijn kosten verbonden. Activiteitenkalender PSW Vrije tijd maakt jaarlijks een zogenoemde activiteitenkalender. Cliënten kunnen zich inschrijven voor activiteiten als een bezoek aan Funpop; kegelavond; het Schlagerfestival en het Rooy naase bal (carnaval). Aan deelname aan de activiteiten zijn kosten verbonden. Vrijetijdsactiviteiten in het woonbegeleidingscentrum In de woonlocaties worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor de cliënten, zoals uitstapjes, sporten, barbecue of een feestavond of knutsel/handwerkavond. Deze activiteiten zijn uitsluitend bedoeld voor de cliënten van PSW. Aan de vrijetijdsactiviteiten zijn kosten verbonden. Meer informatie over PSW Vrije tijd kunt u lezen in de brochure PSW Vrije tijd. Deze kunt u opvragen via het Centraal Bureau. Het adres en telefoonnummer vindt u achterin deze brochure.

7 EN VAKANTIE Vakantie PSW Vrije tijd biedt een jaarlijks vakantieprogramma. Cliënten kunnen zich inschrijven voor uiteenlopende uitstapjes en reizen. Aan de vakantie zijn kosten verbonden. CRISISOPVANG PSW heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het opvangen van mensen met een verstandelijke beperking die een tijdelijke of acute crisissituatie thuis hebben. Het gaat daarbij om een crisis vanwege sociale redenen, bijvoorbeeld in de situatie dat een ouder/verzorger onverwacht moet worden opgenomen in het ziekenhuis en de betreffende persoon niet alleen thuis kan blijven. In het kader van afspraken tussen de verschillende zorgaanbieders in de regio en het zorgkantoor biedt PSW in een crisissituatie woonbegeleiding met huisvesting. Binnen de woonbegeleidingscentra wordt gezocht naar een tijdelijke opvangplaats. PSW bewaakt daarbij dat de plek waar de crisisplaats wordt gerealiseerd, zo goed mogelijk aansluit bij de cliënt die tijdelijk komt wonen. PSW streeft naar een zo groot mogelijke gelijkgestemdheid tussen de bestaande bewoners en de tijdelijke bewoner.

8 ONZE MANIER VAN WERKEN Individueel begeleidingsplan Uitgangspunt bij PSW is de individuele cliënt. Voor elke cliënt wordt een individueel begeleidingsplan opgesteld. Het plan wordt opgesteld na een introductieperiode, in overleg tussen de cliënt en/of de ouders/vertegenwoordigers en PSW. Met behulp van het individueel begeleidingsplan worden het programma en de begeleiding van een cliënt samengesteld, vastgelegd, uitgevoerd, geëvalueerd en bijgesteld. De evaluatie gebeurt altijd in overleg met de cliënt zelf en/of de ouders/verwanten. De coördinatie van het begeleidingsplan berust bij de persoonlijk begeleider. Persoonlijk begeleider Elke cliënt krijgt een persoonlijk begeleider toegewezen. Hij/zij coördineert (de uitvoering van) het begeleidingsplan en is het eerste aanspreekpunt voor de cliënt zelf, ouders/verwanten, medewerkers en eventuele andere hulpverleners. Onze medewerkers De zorg en ondersteuning worden in de praktijk geboden door (persoonlijk)begeleiders, ondersteunend begeleiders en medewerkers ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen). Zij worden gecoacht door de teamleider. Eindverantwoordelijk is de manager. Daarnaast werken bij PSW Wonen: medewerkers ondersteunende diensten (huishoudelijk en administratief) gedragskundigen (orthopedagoog/psycholoog) AVG (arts verstandelijk gehandicapten) PSW stelt hoge professionele eisen aan de medewerkers en verwacht van hen een houding van respect jegens cliënten en hun omgeving, een grote inzet en een groot inlevingsvermogen. Interne kwaliteitszorg, regelmatige bijscholing, individuele werkbegeleiding en intervisie dragen bij aan een goede kwaliteit van de dienstverlening.

9 Cliënten- en ouderparticipatie PSW hecht veel waarde aan goede contacten met ouders/vertegenwoordigers. PSW erkent ouders/vertegenwoordigers als deskundigen, als het gaat om hun eigen kind/verwant. Door de inbreng van de cliënt zelf en de betrokken deskundigheid van ouders/vertegenwoordigers te combineren met de professionele deskundigheid van de medewerkers kan PSW de zorg en ondersteuning bieden die nodig zijn voor het welzijn van de cliënt. PSW vindt medezeggenschap ofwel participatie door cliënten en ouders/verwanten belangrijk om daadwerkelijk gedeelde verantwoordelijkheid in de zorg- en dienstverlening te bewerkstelligen. Participatie op individueel niveau Individuele participatie van cliënten en hun ouders/vertegenwoordigers is/wordt vastgelegd in het begeleidingsplan dat voor iedere cliënt afzonderlijk wordt opgesteld. Participatie op centrumniveau In elke woongroep bestaat een bewonersoverleg. Elk woonbegeleidingscentrum heeft een lokale cliëntenraad die ondersteund wordt door een lokale coach, een medewerker van het WBC. Daarnaast heeft elk woonbegeleidingscentrum een lokale ouder/verwantenraad. Participatie op stichtingniveau Op het niveau van de stichting opereert een Centrale cliënten/ouder/verwantenraad (CCOVR). In de CCOVR hebben vertegenwoordigers uit de lokale ouder/verwantenraden zitting, namens de cliënten én namens de ouders/verwanten. Daarnaast bestaat een Centrale cliënten commissie (CCC) waarin vertegenwoordigers van de lokale cliëntenraden zitting hebben. Alle lokale raden, de CCOVR en de CCC worden ondersteund door de ondersteuningsfunctionaris medezeggenschap. Dagbesteding Overdag hebben veel cliënten dagbesteding/werk buitenshuis, in een activiteitencentrum, de sociale werkvoorziening of in een regulier bedrijf. Oudere cliënten kunnen overdag gewoon thuis blijven of maken op enkele dagen van de week gebruik van de Soos voor Ouderen in Roermond, Nederweert of Weert. De persoonlijk begeleider Wonen onderhoudt contact met de dagbesteding/werkplek van de cliënt. Begeleidingsplannen en begeleiding worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Meer informatie over Dagbesteding en begeleid werk bij PSW kunt u lezen in de brochures PSW Dagbesteding" en "PSW Werk. Deze brochures kunt u opvragen bij het Centraal Bureau. Het adres en telefoonnummer vindt u achterin deze brochure.

10 KOSTEN/INDICATIE De kosten van woonbegeleiding in een WBC worden in principe vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Om voor vergoeding van de kosten van woonbegeleiding in aanmerking te komen, heeft u een indicatie nodig. De indicatie wordt afgegeven door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk de juiste indicatie te verkrijgen. Op verzoek kan PSW daarbij ondersteunen. Voor informatie over de indicatie en/of over de financiering of voor ondersteuning bij het aanvragen van de indicatie kunt u terecht bij de maatschappelijk werker van PSW. De telefoonnummers vindt u achterin deze brochure. Cliënten kunnen kiezen voor zorg in natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (PGB). Bij ZIN ligt de regie in handen van PSW. Bij ZIN zijn er weer 2 mogelijkheden: alleen woonbegeleiding of woonbegeleiding mét huisvesting en levensonderhoud, ofwel kost en inwoning. Voor cliënten met ZIN die woonbegeleiding mét huisvesting hebben, geldt een eigen WLZ-bijdrage regeling. De eigen bijdrage per maand wordt berekend door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Het CAK krijgt voor de berekening van de eigen bijdrage informatie van de belastingdienst (via het burgerservicenummer van de cliënt). Deze berekening gaat buiten PSW om. Bij een PGB ligt de regie bij de cliënt/ ouders/vertegenwoordigers zelf, bijvoorbeeld voor het bijhouden van de hoogte en geldigheid van de indicatie. Zij maken afspraken met PSW over de kosten. Materiële kosten Naast de kosten van woonbegeleiding (die vergoed worden uit de WLZ op basis van een indicatie) zijn er ook materiële kosten die niet worden vergoed uit de WLZ en die voor rekening van de cliënt komen. In de brochure Wie betaalt wat kunt u meer lezen over de kostenverdeling tussen cliënt en PSW (voor cliënten die wonen in een WLZ-locatie en WLZbijdrageplichtig zijn). Wachtlijst Voor woonbegeleiding met huisvesting bestaat een wachtlijst. PSW voert een actief wachtlijstbeheer en biedt cliënten op de wachtlijst zo snel mogelijk een concreet aanbod of een perspectief. In de situatie dat een cliënt langere tijd op de wachtlijst staat, kan PSW desgewenst en in overleg met cliënt en de ouders/vertegenwoordigers tijdelijk andere zorg bieden, zoals logeren in het WBC, thuiszorg of tijdelijke plaatsing in een andere woonvoorziening in de regio.

11 REGLEMENTEN EN OVEREENKOMSTEN Zorg- en dienstverleningsovereenkomst PSW sluit met alle cliënten een Zorg- en dienstverleningsovereenkomst af. De overeenkomst is een contract tussen de stichting en de cliënt en/of wettelijke vertegenwoordiger waarin alle wederzijdse rechten en plichten beschreven staan. De Zorg- en dienstverleningsovereenkomst is een verplichting vanuit het Zorgkantoor. Reglement Verwerking Persoonsgegevens Cliënten Om de privacy van de cliënten te beschermen, heeft PSW een Reglement Verwerking Persoonsgegevens Cliënten opgesteld. Het reglement bevat regels voor de manier waarop en welke gegevens bewaard worden; wie toegang heeft tot deze gegevens; aan wie ze verstrekt worden en hoe lang ze bewaard blijven. Cliëntvertrouwenspersonen PSW heeft twee cliëntvertrouwenspersonen. Zij kunnen advies, ondersteuning of bemiddeling bieden aan cliënten en ouders/vertegenwoordigers die niet tevreden zijn, vragen hebben of een klacht willen indienen. Het telefoonnummer van de cliëntvertrouwenspersonen vindt u achterin deze en alle andere brochures van PSW. Informatie Wilt u na het lezen van deze brochure meer weten over woonbegeleiding door PSW? Voor meer informatie kunt u terecht bij een van de woonbegeleidingscentra: voor een afspraak met de teamleider of manager of om eens rond te kijken. De telefoonnummers vindt u achter in deze brochure. U kunt ook een bezoek brengen aan onze website. Brochures Wonen PSW Vrije tijd (vrije tijd en vakantie) Wie betaalt wat? Cliëntvertrouwenspersoon Reglement verwerking persoonsgegevens cliënten Klachtenregeling Werken met het begeleidingsplan Leveringsvoorwaarden Dat moet kunnen! Of niet? Basisregels, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten Wikken en Wegen. Een ethische uitwerking van de Taak in dertien attituderegels Klachtenregeling Wanneer een cliënt of de ouders/vertegenwoordigers het niet eens zijn met de gang van zaken kan dit besproken worden met de persoonlijk begeleider, de teamleider of de manager. Leidt zo'n gesprek niet tot een oplossing, dan kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie van PSW.

12 ADRESSEN EN TELEFOONNUMMERS PSW Centraal Bureau Charles de Gaullestraat 21, 6049 HB Roermond Postbus 420, 6040 AK Roermond T F E info@pswml.nl W en Managers PSW Wonen André Massop, manager Wonen Roermond e.o., Heythuysen en Echt, T Jet Vinken, manager Wonen Weert, Nederweert en Reuver, T Maatschappelijk werkers PSW Vera Corstjens, PSW Volwassenen T / Kim Loonen, PSW Junior T / Cliëntvertrouwenspersonen Greet van Dijk, T Stella Laumans, T Woonbegeleidingscentra regio Heythuysen WBC Magdalenastraat 3, 3a, 3b teamleider: Lenie Geenen, T WBC Dorpstraat teamleider: Lenie Geenen, T WBC Magdalenastraat 4, 6 teamleider: Wim van Baal, T PSW Thuis / Ondersteund Wonen teamleider: Walter Teunissen, T Trefcentrum Heythuysen teamleider: Wim van Baal, T WBC Vlasrootsingel teamleider: Carlo den Heijer, T Woonbegeleidingscentra regio Nederweert WBC Geenestraat teamleider: Lies van de Kruijs, T WBC Hinkert teamleider: Lies van de Kruijs, T WBC Eikenstraat teamleider: Lies van de Kruijs, T WBC Schoolstraat 16 / St Josephstraat 2, 4 teamleider: Harrie Houben, T WBC Schoolstraat 1 teamleider: Harrie Houben, T WBC Pastorieweg teamleider: Saskia Vorselen, T Trefcentrum Nederweert teamleider: Walter Teunissen, T PSW Thuis / Ondersteund Wonen teamleider: Walter Teunissen, T Panningen woongroep Panningen teamleider: Carlo den Heijer, T Woonbegeleidingscentrum regio Reuver WBC Reuver teamleider Louise Haasen, T Woonbegeleidingscentra regio Roermond WBC Koninginnelaan teamleider: Nard Lamerigts, T Trefcentrum Roermond teamleider: Anouk Janssen, T WBC Musschenberg teamleider: Sonja van Herten, T PSW Thuis / Ondersteund Wonen / Flexkantoor teamleider: Anouk Janssen, T WBC Melick teamleider: Anneke Hanssen-Timmermans, T WBC Posterholt teamleider: Anneke Hanssen-Timmermans, T WBC Lindelaan teamleider: Sonja van Herten, T WBC Spoorlaan Noord teamleider: Nard Lamerigts, T Woonbegeleidingscentra regio Weert WBC Coenraad Abelsstraat teamleider: Toos Rademakers, T WBC Graafschap Hornelaan teamleider: Danielle Driessen, T WBC Looimolenstraat teamleider: Toos Rademakers, T Trefcentrum Weert teamleider: Walter Teunissen, T PSW Thuis / Ondersteund Wonen / Flexkantoor teamleider: Walter Teunissen, T WBC Maastrichtstraat teamleider: Saskia Vorselen, T Woonbegeleidingscentrum regio Echt-Susteren WBC Echt teamleider: Wim Van Baal, T PSW Vrije tijd (vrije tijd en vakantie) manager: Jet Vinken, T teamleider: Walter Teunissen, T Voor de adressen en telefoonnummers van de locaties kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau van PSW of onze website raadplegen. Uitgave 2016 PSW Realisatie hoenenenvandooren,

voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking PSWDagbesteding

voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking PSWDagbesteding voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking PSWDagbesteding PSWDagbesteding PSW Dagbesteding biedt (begeleiding bij) zinvolle dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking vanaf

Nadere informatie

Reglement verwerking persoonsgegevens cliënten

Reglement verwerking persoonsgegevens cliënten Reglement verwerking persoonsgegevens cliënten Onze passie kent geen beperkingen PSW biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking bij wonen, dagbesteding/werken/onderwijs

Nadere informatie

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Regio Noord stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Mensen met mogelijkheden Sprank is een landelijke stichting voor zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

PSW. vrijwillig maar niet vrijblijvend. vrijwilligers bij PSW. Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg

PSW. vrijwillig maar niet vrijblijvend. vrijwilligers bij PSW. Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg vrijwilligers bij PSW vrijwillig maar niet vrijblijvend PSW PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg) biedt zorg

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wonenbij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning op het gebied van wonen,

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen en Voor en met een zorgzwaartepakket (ZZP) die wonen in een woonbegeleidingscentrum van Onze passie kent geen beperkingen Inleiding Deze brochure is bestemd voor

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW. Meer informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW. Meer informatie Meer informatie Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? U kunt terecht bij de persoonlijk begeleider of de teamleider. Centraal Bureau Charles de Gaullestraat 21, 6049 HB Roermond Postbus 420,

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW Meer informatie Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? U kunt terecht bij de persoonlijk begeleider of de teamleider. Centraal Bureau Charles de Gaullestraat 21, 6049 HB Roermond Postbus 420,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Haps Centraal in Haps ligt de SchitteRing. Een kleinschalige woonvorm met een eigentijds, sfeervol karakter en een sterke binding met de dorpsgemeenschap. Dankzij

Nadere informatie

Privacy en gegevensbescherming cliënten

Privacy en gegevensbescherming cliënten Privacy en gegevensbescherming cliënten Onze passie kent geen beperkingen PSW biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een beperking. Om deze taak in de praktijk uit te kunnen voeren,

Nadere informatie

Visie. De participatieladder. Het team. Het traject

Visie. De participatieladder. Het team. Het traject PSW Werk meer weten psw werk 0475 47 44 85 www.pswwerk.nl PSW Werk PSW Werk ondersteunt (jong)volwassenen met een arbeidsbeperking in de regio Midden- en Noord- Limburg. PSW Werk helpt hen bij het vinden

Nadere informatie

Zorgplan. Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten

Zorgplan. Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten Zorgplan Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten Visie op zorg De zorg voor mensen met een beperking is ambachtelijk

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM Inleiding: Deze enquête is bestemd voor toekomstige bewoners en hun ouders en verzorgers. Zij kunnen

Nadere informatie

Oog voor elkaar. Wijksteunpunten

Oog voor elkaar. Wijksteunpunten even voorstellen Wij zijn Lunet zorg. Wij bieden zorg en ondersteuning aan kinderen, jeugdigen en volwassenen met een (verstandelijke) beperking. Dat doen we vanuit onze professionaliteit, met bezieling

Nadere informatie

De kijk op. zelfstandigheid in zorg

De kijk op. zelfstandigheid in zorg De kijk op zelfstandigheid in zorg Inhoudsopgave Welkom bij Carintreggeland 7 Meld en Zorg Centrale 7 Indicatie aanvragen 7 Zorgzwaartepakketten (ZZP) 8 Lid worden 8 Hulpmiddelen 8 Kwaliteit 9 Cliëntenraad

Nadere informatie

Zorg Thuis. Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN

Zorg Thuis. Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Zorg Thuis Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl www.rosengaerde.nl

Nadere informatie

PSW Junior Vrije tijd. Onze passie kent geen beperkingen

PSW Junior Vrije tijd. Onze passie kent geen beperkingen PSW Junior Vrije tijd Gespecialiseerde vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en/of verstandelijke beperking Onze passie kent geen beperkingen PSW Junior Vrije

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Heeft u langdurige zorg nodig?

Heeft u langdurige zorg nodig? Heeft u langdurige zorg nodig? U leest in deze folder hoe wij u op weg helpen 2017-1 - Datum uitgifte: januari 2017-2 - U heeft langdurige zorg nodig Als u niet langer met ondersteuning van mensen uit

Nadere informatie

WONEN. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Promens Care

WONEN. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Promens Care WONEN Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Promens Care Een eigen plek Wat hebt u nodig om u ergens thuis te kunnen voelen? Dat verschilt van mens tot mens. Dus ook voor mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Een rijk verenigingsleven, knus en kleinschalig, middenin Rijsbergen. Rijserf. Avoord. Zorg en Wonen. Zoals u het wenst

Een rijk verenigingsleven, knus en kleinschalig, middenin Rijsbergen. Rijserf. Avoord. Zorg en Wonen. Zoals u het wenst Een rijk verenigingsleven, knus en kleinschalig, middenin Rijsbergen Rijserf Avoord Zorg en Wonen Zoals u het wenst 1 Welkom in rijserf Een eenvoudige keuze 4 Meer dan thuis 4 Alles bij de hand 4 Genoeg

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz)

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie

Riwis Thuiszorg. gemeente Brummen

Riwis Thuiszorg. gemeente Brummen Riwis Thuiszorg gemeente Brummen Thuiszorg Riwis Zorg & Welzijn Zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving is voor ieder mens belangrijk. Een ziekte, thuiskomst vanuit een ziekenhuis of een lichamelijke

Nadere informatie

T H U I S B I J A M E R P O O RT

T H U I S B I J A M E R P O O RT Wonen naar wens T H U I S B I J A M E R P O O RT Thuis bij Amerpoort Ieder mens is anders. En ieder mens heeft andere woonbehoeften. Bij Amerpoort staan de woon- en ondersteuningswensen van mensen met

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Het Cliëntservicebureau

Het Cliëntservicebureau Eenvoudige taal achterin Eenvoudige Taal Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Het Cliëntservicebureau. Doen we samen. Deze folder gaat over de dienstverlening van voor mensen met

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Langdurige zorg thuis nodig? De

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Wonen. bij Profila Zorg

Wonen. bij Profila Zorg Wonen bij Profila Zorg Intensieve begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedrags- of psychiatrische problematiek (SGLVG verblijf zonder behandeling) Aanbod Profila Zorg heeft

Nadere informatie

DE AMETHYST DE AMETHYST

DE AMETHYST DE AMETHYST DE AMETHYST Adres: 'T Veld 4, 6687 LV ANGEREN contact : Linda Struyk / Stephan Tiebosch Mobiel : 06 22788271 / 06-226 943 80 Email: info@deamethyst.nl Website: www. deamethyst.nl DE AMETHYST Ambulante

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

sum t-bus aa tr arias M

sum t-bus aa tr arias M Mariastraat-Bussum Beschermd Wonen Plannen maken voor de toekomst, een opleiding doen, werken en zo zelfstandig mogelijk wonen als jongere met een psychiatrische achtergrond is de weg hierheen soms vol

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoren wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoren wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Voor wie is deze brochure? Hebt u langdurige zorg

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Westenhage

Woonzorgcentrum Westenhage Driezorg Woonzorgcentrum Westenhage Wonen, Welzijn & Zorg bij Driezorg 1 Voorwoord In deze brochure vindt u informatie over Woonzorgcentrum Westenhage, in de wijk Westenholte te Zwolle. Wij vertrouwen

Nadere informatie

Wonen bij Op de Bies

Wonen bij Op de Bies Wonen bij Op de Bies Jezelf thuis voelen We hebben allemaal recht op een zo zelfstandig en zo prettig mogelijke woonsituatie. Daarom biedt Op de Bies uiteenlopende vormen van woonondersteuning aan, die

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Check www.ciz.nl of bel het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Langdurige

Nadere informatie

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk!

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! PrivaZorg PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! 1 Welkom bij PrivaZorg! PrivaZorg is een thuiszorgorganisatie, die werkt met gemotiveerde, zelfstandige zorgverleners. Thuiszorg is zorg bij mensen

Nadere informatie

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Binnen Ouderinitiatief JOVO wordt gestreefd naar het realiseren van een woonproject voor jongvolwassenen (verder bewoners genoemd) met een stoornis in het autismespectrum

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Wegwijzer Stichting Pergamijn

Wegwijzer Stichting Pergamijn Wegwijzer Stichting Pergamijn Welkom bij Pergamijn. U bent cliënt of (wettelijk) vertegenwoordiger van een cliënt bij Pergamijn. U heeft vast vragen en wilt weten bij wie u terecht kunt. Met deze wegwijzer

Nadere informatie

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG IN VIANEN HOF VAN BATENSTEIN De vraag naar goede zorg in combinatie met wonen is de afgelopen jaren gegroeid. Ook in Vianen. Daarom hebben LEKSTEDEwonen, ZorgSpectrum

Nadere informatie

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Je staat er niet iedere dag bij stil, want wonen lijkt zo gewoon. Als je een handicap hebt is een fijne woonplek de basis. Daarnaast heb je ook voor andere

Nadere informatie

GGzE centrum woonbegeleiding. Beschermd wonen. Wonen in een beschermende woonvorm in regio Eindhoven en de Kempen. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum woonbegeleiding. Beschermd wonen. Wonen in een beschermende woonvorm in regio Eindhoven en de Kempen. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum woonbegeleiding Beschermd wonen Wonen in een beschermende woonvorm in regio Eindhoven en de Kempen Informatie voor cliënten >> BESCHERMD WONEN VAN GGzE BIEDT EEN VEILIGE WOONOMGEVING AAN BEWONERS

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Verzorgingshuis Zonnewiede

Verzorgingshuis Zonnewiede Verzorgingshuis Zonnewiede Inhoud 1. Wonen in Zonnewiede 3 1.1 Eigen sfeer 3 1.2 Vragen 3 2. Hoe komt u in aanmerking? 4 2.1 Eigen bijdrage 4 2.2 Wachtlijst 4 3. Zorg en begeleiding 5 3.1 Eerstelijns (zorg)diensten

Nadere informatie

Wonen. Wonen bij Zorgstroom. Kleinschalig wonen in Nieuw- en Sint Joosland. Zorgstroom.nl

Wonen. Wonen bij Zorgstroom. Kleinschalig wonen in Nieuw- en Sint Joosland. Zorgstroom.nl Wonen bij Zorgstroom Wonen Kleinschalig wonen in Nieuw- en Sint Joosland Zorgstroom.nl Kleinschalig wonen in Nieuw- en Sint Joosland Aan de Kraayerthavenstraat in Nieuw- en Sint Joosland bouwt Zorgstroom

Nadere informatie

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek Brochure voor verwijzers Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek ribw arnhem & veluwe vallei 2 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige psychiatrische problemen

Nadere informatie

INFO. Aanmeldprocedure langdurige zorg (Wlz) Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

INFO. Aanmeldprocedure langdurige zorg (Wlz) Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde INFO Aanmeldprocedure langdurige zorg (Wlz) Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Gespecialiseerde epilepsiezorg EPILEPSIEZORG De langdurige zorg binnen SEIN is helemaal toegerust voor

Nadere informatie

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd

Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Veel gestelde vragen overgangsrecht persoonsgebonden budget (PGB) Jeugd Wat is trekkingsrecht? Begin september heeft u een brief ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het PGB via trekkingsrecht.

Nadere informatie

Wonen in De IJsvogel

Wonen in De IJsvogel Wonen in De IJsvogel Inhoud Wonen in De IJsvogel 3 In vertrouwde handen 3 Verzorgd wonen 4 Huishouden, maaltijden en was Welzijnsactiviteiten Aanmelding verzorgd wonen Beschermd wonen 6 Woongroep Wonen,

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Wlz en Wmo Ouderavond de Ziep. Door: Eva van der Kraan Datum: 10 november 2015

Wlz en Wmo Ouderavond de Ziep. Door: Eva van der Kraan Datum: 10 november 2015 Wlz en Wmo Ouderavond de Ziep Door: Eva van der Kraan Datum: 10 november 2015 Programma Uitleg op hoofdlijnen: - Wmo - Wlz - Onafhankelijke cliëntondersteuning (Toekomstig) begeleid wonen: Wlz of Wmo?

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 -

Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 - Langdurige zorg nodig? Wet langdurige zorg - 1 - In deze folder... leest u algemene informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz) en hoe u Wlz-zorg aanvraagt. Ook geven we informatie over de verschillende

Nadere informatie

Inleunwoningen. Woonzorgcentrum De Honinghoeve

Inleunwoningen. Woonzorgcentrum De Honinghoeve Inleunwoningen Woonzorgcentrum De Honinghoeve Inleiding Wilt u zelfstandig wonen, maar gebruik maken van voorzieningen die voor u het leven veiliger, comfortabeler en gezelliger maken? Woonzorgcentrum

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Zorghotels. Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg

Zorghotels. Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg Zorghotels Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg Soms zijn er omstandigheden waardoor u tijdelijk niet thuis kunt wonen. Doordat u herstellende bent van een

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting AVE

Beleidsplan Stichting AVE Beleidsplan 2014-2017 Stichting AVE Alleen dan wanneer zich de opgave van de ganse gemeenschap in de ziel van het individu spiegelt, zal elkeen in zijn initiatief aangespoord worden en zal zijn kracht

Nadere informatie

PSW Daar wil je werken! Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg

PSW Daar wil je werken! Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg PSW Daar wil je werken! Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg Inhoudsopgave PSW algemeen PSW algemeen 3 PSW als werkgever 11 Medewerkers 22 Opleiding en stage 26 PSW (Stichting Pedagogisch

Nadere informatie

Of niet? Dat moet kunnen! Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten

Of niet? Dat moet kunnen! Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten Dat moet kunnen! Of niet? Houding, afspraken en grenzen op het gebied van seksualiteit, relaties en lichaamsbeleving van cliënten Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg (PSW) Aan de

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Onze droom Een eigen woning. Woongroep/ Stichting De Toekomst

Onze droom Een eigen woning. Woongroep/ Stichting De Toekomst Onze droom Een eigen woning Woongroep/ Stichting De Toekomst Bewoners De Toekomst Wie zijn de bewoners van De Toekomst 11 jong volwassen verstandelijke meiden met al dan niet een andere beperking/ ziekte

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoren wijst u de weg Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u de zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Wanneer krijgt u langdurige zorg? Hebt

Nadere informatie

Wonen met zorg. Een warm thuisgevoel in een luxe, comfortabele en veilige woonomgeving

Wonen met zorg. Een warm thuisgevoel in een luxe, comfortabele en veilige woonomgeving Wonen met zorg Een warm thuisgevoel in een luxe, comfortabele en veilige woonomgeving Het creëren van een luxe en comfortabele woonomgeving voor de bewoners waarbij het thuisgevoel en de persoonlijke (zorg)wensen

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Datum : Referentie : Betreft : Informatie wijkverpleging Beweging 3.0. test

Datum : Referentie : Betreft : Informatie wijkverpleging Beweging 3.0. test Raad van Bestuur Computerweg 6 3821 AB Amersfoort www.beweging3.nl Telefoonnummer: (033) 469 20 20 E-mail: klantcontactcentrum@beweging3.nl Datum : Referentie : Betreft : Informatie wijkverpleging Beweging

Nadere informatie

MEE Maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) in Zeeland

MEE Maakt meedoen mogelijk. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) in Zeeland MEE Maakt meedoen mogelijk Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) in Zeeland Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg

Langdurige zorg thuis. CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg thuis CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Doe de webcheck op www.ciz.nl om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Deze brochure is voor u

Nadere informatie

Zorghotels. Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg

Zorghotels. Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg Zorghotels Even op adem komen in een luxe en comfortabele hotelomgeving met professionele zorg Soms zijn er omstandigheden waardoor u tijdelijk niet thuis kunt wonen. Doordat u herstellende bent van een

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig?

Nadere informatie

Maak kennis met Nieuwmarke

Maak kennis met Nieuwmarke Maak kennis met Nieuwmarke 1 LSG-Rentray alle zorg voor jeugdzorg Perspectief voor jongeren en samenleving LSG-Rentray alle zorg voor jeugdzorg Welkom bij Nieuwmarke Iedere jongere is uniek in zijn ontwikkeling.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage

Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage Wat is eigen bijdrage? In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat u een beroep kunt doen op de gemeente wanneer u hulpmiddelen of zorg nodig

Nadere informatie

Algemene vragen. Informatie over uw soort initiatief

Algemene vragen. Informatie over uw soort initiatief Algemene vragen Naam wooninitiatief Adres PC en Woonplaats Telefoon Naam contactpersoon voor deze vragenlijst: Mailadres: Website: KvK-nummer Informatie over uw soort initiatief 1 Bent u een: kleinschalige

Nadere informatie

Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1

Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1 Wonen in Mariahof en Scholtenhof 1 Wonen met zorg goede zorg die vertrouwd voelt Welkom bij Zorgfederatie Oldenzaal. Wij zijn een kleinschalige, plaatselijke organisatie voor mensen uit Oldenzaal en omgeving.

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Je gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten je van harte welkom. Wij danken je voor het vertrouwen dat je in ons stelt.

Je gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten je van harte welkom. Wij danken je voor het vertrouwen dat je in ons stelt. Welkom Welkom! Je gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten je van harte welkom. Wij danken je voor het vertrouwen dat je in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke

Nadere informatie

doen gedragsregels van PSW

doen gedragsregels van PSW doen laten gedragsregels van PSW Inhoud1. Inleiding 2. De Taak 3. Gedragsregels 4. Werken met dit boekje 1 1. Inleiding Algemeen Werken bij PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg betekent

Nadere informatie

Victoria Regiadreef 70 c Utrecht Overvecht. 9 appartementen.

Victoria Regiadreef 70 c Utrecht Overvecht. 9 appartementen. Victoria Regiadreef 70 c Utrecht Overvecht. 9 appartementen. Verhuurder: SSH (Stichting Studenten Huisvesting) Zorgaanbieder: Reinaerde Algemene informatie: De woningen, nabij winkelcentrum 'De Klop',

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Elke locatie heeft een eigen karakter en. eigen specifieke diensten. Maar wel. allemaal vanuit de zorgvisie dat. mensen elkaar nodig hebben.

Elke locatie heeft een eigen karakter en. eigen specifieke diensten. Maar wel. allemaal vanuit de zorgvisie dat. mensen elkaar nodig hebben. uw zorg, onze zorg uw zorg, onze zorg mosae thuiszorg Mosae Thuiszorg is onderdeel van Mosae Zorggroep, samen met de zorglocaties Campagne, Daalhof, Scharwyerveld, Sint Gerlachus en Licht & Liefde. Elke

Nadere informatie

Ouderenzorg. Wonen in een huis dat u prettig vindt. Genieten van uw vrije tijd. Contacten onderhouden. Deel uitmaken van de samenleving.

Ouderenzorg. Wonen in een huis dat u prettig vindt. Genieten van uw vrije tijd. Contacten onderhouden. Deel uitmaken van de samenleving. ouderen zorg Ouderenzorg Wonen in een huis dat u prettig vindt. Genieten van uw vrije tijd. Contacten onderhouden. Deel uitmaken van de samenleving. Dát is léven. De Baalderborg Groep ondersteunt u daarbij.

Nadere informatie