Verslagen workshops bijeenkomst gemeentefinanciën 19 mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslagen workshops bijeenkomst gemeentefinanciën 19 mei 2016"

Transcriptie

1 Verslagen workshops bijeenkomst gemeentefinanciën 19 mei 2016 Op 19 mei 2016 vond de bijeenkomst Een sterk bestuur en de financiën op orde! plaats in Arnhem, georganiseerd door de afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur van de provincie Gelderland, in samenwerking met VNG Gelderland. Hieronder vindt u de verslagen van de 6 workshops die zijn gehouden, te weten: 1. Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) 2. Praktijklessen risicomanagement 3. Financieel toezicht: meer dan alleen structureel evenwicht? 4. Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief 5. Trendspiegel: bent u er helemaal klaar voor? 6. Verruiming lokaal belastinggebied De verslagen zijn persoonlijke impressies van verschillende verslagleggers en geen letterlijke weergave van de workshops. Wij verwijzen u graag naar de presentaties van de workshops, tevens te vinden op ftgelderland.databank.nl, voor meer informatie. 1. Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), door Herman van Wiggen (gemeente Utrecht + Bestuursacademie) Vooraf was er grote belangstelling voor deze workshop. Zo groot zelfs dat een aantal belangstellenden moest worden teleurgesteld. Overigens is dit niet zo verwonderlijk gezien de grote impact die deze wijziging van de voorschriften heeft op de inrichting van de begroting en de jaarrekening van de gemeenten. Ja, zelfs op de financiële positie van gemeenten, bijvoorbeeld in geval van herwaardering van niet in exploitatie genomen gronden of bij toerekening van rente. In een vlot tempo liet de bevlogen workshopleider, dhr. Herman van Wiggen, de vernieuwing van het BBV de revue passeren. Eerst werd in algemene zin aandacht besteed aan de hoofdlijnen van de vernieuwing, om daarna de focus te leggen op overhead en rente en de grondexploitatie. Door hier en daar prikkelende vragen te stellen aan de deelnemers, maar ook aan de toezichthouders van de provincie, wist hij de aandacht ondanks de veelheid aan informatie vast te houden. De omvang en de impact van de vernieuwing was voor velen een eye opener, vooral de beslissingen die moeten worden genomen voordat de uitwerking kan plaatsvinden. De aansporing van de workshopleider is dan ook vooral om nu te beginnen en niet meer af te wachten.

2 2. Praktijklessen risicomanagement, door Robert t Hart (Nederlands Adviesbureau Risicomanagement) en Hans Niemeijer (gemeente Arnhem) De workshops werden ingeleid door Robert t Hart aan de hand van een aantal sheets. Enkele interessante opmerkingen van zijn zijde daarbij waren: - Om risico s te kunnen nemen is het belangrijk om als organisatie te weten hoe sterk je bent; - Gemeenten zijn risicomijdende organisaties; - Voor strategische en externe risico s (o.a. verbonden partijen) is een dialoog nodig; - Risicomanagement is nog vaak te veel op financiën gericht; - Doe het proces van risicoanalyse niet alléén, maar betrek er meer mensen bij; - Vorm de paragraaf verbonden partijen om tot een netwerkparagraaf, gezien de veelheid aan relaties van gemeenten; Vervolgens liet Hans Niemeijer in een aantal sheets zien hoe de gemeente Arnhem in de afgelopen 8 tot 10 jaar een beheerstrategie heeft ontwikkeld op de verbonden partijen van de gemeente. Interessante opmerkingen van zijn zijde daarbij waren: Steeds meer activiteiten worden op afstand gezet; Financial control = Excel ; Business control = Word; Controller en Auditor voeren samen het gesprek met sleutelfunctionarissen van de GR; In Arnhem is een omgekeerde methode toegepast: eerst is risicomanagement uitgevoerd en vervolgens is opgeschreven hoe dat gedaan is; Niet alleen hard-controls maar ook soft-controls zijn hierbij belangrijk; Tussendoor konden de deelnemers met een oefening aangeven hoeveel afstand er genomen werd tussen de gemeente en de gemeenschappelijke regeling (GR). Belangrijke aspecten daarbij zijn o.a.: het opbouwen van een wederzijdse relatie tussen gemeente en GR en de differentiatie per verbonden partij. Afsluitend bogen de deelnemers zich over de vraag wat de externe oriëntatie betekent voor de rollen in de organisatie en de competenties van de functie.

3 3. Financieel toezicht: meer dan alleen structureel evenwicht? door Jenneke Hollebrandse (afd. KOB provincie Gelderland), David Zijlmans & Arjan Knol (EY) Deze workshop ging enerzijds in op de werkwijze van het financieel toezicht in Gelderland en welke ontwikkelingen daarin op dit moment spelen en anderzijds op de rol die predictive analytics (PA, oftewel voorspellende analyse) kan spelen bij de financiële duurzaamheid van gemeenten. Als eerste werd begonnen met de vraag aan de deelnemers Wat zijn uw verwachtingen van modern financieel toezicht? Enerzijds werden aspecten genoemd vanuit het huidige toezicht die als positief werden ervaren, zoals het sparren/meedenken over mogelijkheden en het geven van presentaties aan gemeenteraden (vooral als er financiële problemen zijn). Daarnaast werden ideeën genoemd die in de toekomst het financieel toezicht nog meer waarde zouden kunnen geven (en ook wat juist niet), zoals: - meer inhoud geven aan de adviesrol (combinatie met toezichthoudende rol is daarbij wel een spanningsveld). - delen van best practices, zodat gemeenten van elkaar kunnen leren - meer informatie delen tussen financieel toezicht en subsidieverstrekkers binnen de provincie - naar het bredere plaatje kijken en bijvoorbeeld niet alleen naar de financiële kengetallen; dit ook goed communiceren naar de gemeenten - als provincie bijdragen aan meer grip op gemeenschappelijke regelingen (bijv. door het delen van de aanpak van de regio Nijmegen) - informatiebijeenkomst over financieel toezicht voor collegeleden - evt. oordeelsvorming over de governance binnen de gemeente is geen taak van het financieel toezicht; -is bekendmaken van het oordeel van de toezichthouder vóór het raadsbesluit over de begroting een haalbare optie? (op dit moment niet, dit zou landelijk opgepakt moeten worden en wellicht een wetswijziging vereisen, maar het is de moeite waard om te onderzoeken) Het tweede deel van de workshop ging over voorspellende analyse. De meeste deelnemers vonden dit een zeer interessante ontwikkeling, maar tegelijkertijd werd geconstateerd dat (vooral de kleinere) gemeenten hier geen capaciteit en kennis voor hebben. De provincie zou een rol op zich kunnen nemen bij het faciliteren van gemeenten hierin en met hen ontwikkelingen in beeld kunnen brengen. Dit kan leiden tot kwalitatief betere beleidsadviezen en besluitvorming binnen gemeenten. Het kan zich ook vertalen in reëlere ramingen in de begroting. Een rol voor voorspellende data binnen het financieel toezicht wordt niet direct voor de korte termijn voorzien.

4 4. Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief, door Bas van de Meerendonk (afd. KOB provincie Gelderland), Stan van de Laar (SeinstravandeLaar), Edwin van de Velde (gemeente Berg en Dal) en Wilko Remmits (werkorganisatie CGM) De aftrap van de workshop werd gegeven door Bas van de Meerendonk. Bas had de laatste ontwikkelingen/ waarnemingen van Gelderland op een kaart in beeld gebracht. Stan van de Laar vertelde daarna iets over de aspecten en effecten bij bestuurlijke fusie en ambtelijke fusie. Er werd dieper ingegaan op de aspecten bij ambtelijke fusie (met name fusie op het terrein van bedrijfsvoering). Waarom gaan gemeenten ambtelijk fuseren? Daarbij spelen de 5 K s een belangrijke rol (zie de presentatie). De potentiele neveneffecten bij een fusie worden ook besproken. Ten slotte wees Stan de deelnemers op opmerkelijke zaken op financieel gebied bij een fusie. Hierna volgden er 2 praktijkvoorbeelden: Het eerste praktijkvoorbeeld was de fusie van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek tot de nieuwe gemeente Berg en Dal (per ). Edwin van de Velde (gemeente Berg en Dal) vertelde hoe het begon in 2009, tot uiteindelijk de huidige nieuwe gemeente. Hij bevestigde dat de aspecten die eerder genoemd werden door Stan van de Laar, zich in de praktijk ook echt voor doen. Verder gaf Edwin aan dat (op basis van zijn ervaringen) er ook enkele nadelen en uitdagingen waren bij de fusie. Hij gaf vervolgens tips waar op te letten en wat wel of niet te doen bij een fusie. Eén tip van Edwin was bijvoorbeeld: blijf in overleg met alle deelnemers en probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden! Het tweede praktijkvoorbeeld was de gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert (CGM, een bedrijfsvoeringsorganisatie). Wilko Remmits vertelde wat het doel was van de ambtelijke samenwerking (verwijzend naar de 5 K s). Daarnaast vertelde hij, met betrekking tot het onderling afrekenen van diensten, hoe je een tarief kunt opbouwen en wat de relevante thema s zijn bij bepaling van een tarief. Ook is van belang hoe de politiek kan sturen/invloed kan uitoefenen op de begroting van een GR. Ten slotte gaf Wilko aan wat het oplevert, wat het kost en wat de valkuilen zijn bij een fusie.

5 5. Trendspiegel: bent u er helemaal klaar voor? door Michiel Koetsier (afd. Strategie provincie Gelderland) In de workshop Trendspiegel: bent u er helemaal klaar voor? werd onder leiding van Michiel Koetsier, strategisch adviseur van de provincie Gelderland, het gesprek gevoerd over de trends die nu en in de toekomst op het werk van invloed kunnen zijn. Daarbij werd allereerst benadrukt dat men niet slechts van bestaande trends mag uitgaan, maar ook behoed moet zijn voor trendbreuken of zelfs trendomslagen die op voorhand moeilijk te voorspellen zijn, maar wel van enorme invloed kunnen zijn. Bij het nadenken over dergelijke ontwikkelingen, helpt het om te denken vanuit het ezelsbruggetje EPISTLE + M wat staat voor: Economy, Politics, Institutions, Social, Technology, Learning, Ecology, Media. Toegespitst op het werkveld van de financieel medewerkers is in de workshop nagedacht welke ontwikkelingen zich op termijn, of zelfs nu al, voordoen. Van belang was daarbij de plaatsing van deze ontwikkelingen in het kwadrant, dat was gebaseerd op de mate van zekerheid dat de ontwikkeling zich voordoet en de mate van impact op het eigen werk. Opvallend was hierbij het feit dat veel van de op post-its geschreven ontwikkelingen in het vak met grote mate van zekerheid en hoge mate van impact werden geplaatst. Dit liet dan ook goed het belang zien van het nadenken over ontwikkelingen en trends én het nadenken over de manier waarop hier door gemeenten en gemeenschappelijke regelingen kan worden ingespeeld. Een kleine greep uit deze ontwikkelingen, zijn de volgende veelgenoemde en concrete trends: 1. Ervaring, waarbij de discussie is of dit in de toekomst meer of minder belangrijk wordt. Enerzijds wordt er steeds meer geautomatiseerd en is steeds meer kennis online te vinden. Anderzijds zijn er nog steeds mensen nodig die de informatie kunnen lezen en kunnen interpreteren, zodat bovendien ook niet blind vertrouwd wordt op de automatische systemen. Een zorg daarbij is de aanwas van nieuwe mensen met deze ervaring. 2. Onbestuurbaarheid door versnippering/polarisering, een zwabberende politieke koers, en de invloed van de (individualisering op) social media. 3. Transparantie, waarbij de vraag is of dit goed of slecht is. Hierbij spelen ook zaken als bigdate, cyber-security en de samenwerking die hierin kan worden opgezocht. Vervolgens is gesproken over de perspectieven waarmee naar de aanpak van de ontwikkelingen kan worden gekeken: de ontwikkelingen op je aflaten komen als het zwaard van Damocles, veerkrachtig meebewegen met de ontwikkelingen (bijvoorbeeld via samenwerking) of juist floreren in chaos en leren van de fouten (anti-fragile benadering). Omgaan met de ontwikkelingen vereist omdenken, waarbij de standaardaanpak wordt losgelaten en men open staat voor andere benaderingen.

6 6. Verruiming lokaal belastinggebied, door Paul van Kalmthout (provincie Gelderland) In deze workshop werd een beeld geschetst van de discussie op politiek en bestuurlijk niveau in de afgelopen jaren. Uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied staat al jaren op de agenda (zie de presentatie) Aan de deelnemers van de workshop werd de vraag voorgelegd wat ze als ambtenaar én als burger vinden van een uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied. In groepen werden vervolgens voor- en tegenargumenten geformuleerd en randvoorwaarden waaraan de uitbreiding van het belastinggebied zou moeten voldoen. Enkele veelgenoemde zaken waren: Argumenten tegen verruiming: Vergroting verschillen/willekeur tussen gemeenten Vergroting verschillen tussen arme en rijke gemeenten Twijfels aan budgettaire neutraliteit voor het Rijk van een dergelijke operatie Rijk laat gemeenten de (financiële) problemen oplossen Argument van keuzevrijheid voor gemeenten is schijn, omdat het uitgavenpatroon van gemeenten voor het overgrote deel wordt bepaald door wettelijke taken met geen of weinig beleidsvrijheid Argumenten vóór verruiming: Verruiming van de (beperkte) gemeentelijke autonomie is een goede zaak Koppeling tussen gemeentelijke uitgaven (keuzes) en belastingen wordt zichtbaarder Betere relatie tussen belastingdruk en voorzieningenniveau Betere lokale afweging mogelijk Randvoorwaarden: Totale belastingdruk moet op moment van ingaan van de nieuwe regels gelijk blijven Rijk moet zich niet meer bemoeien met gemeentelijke belastingen (geen macro-norm) Continuïteit in wet- en regelgeving Communicatie en uitleg aan burger moet goed zijn, zowel vanuit Rijk als gemeente Handhaving van mogelijkheid tot verlenen van kwijtschelding De workshop werd afgesloten in de wetenschap dat voor invoering politieke keuzes gemaakt moeten worden. Door de meeste deelnemers worden deze keuzes niet eerder verwacht dan bij de formatie van een nieuw kabinet, na de verkiezingen in 2017.

Financieel toezicht: meer dan alleen structureel evenwicht?

Financieel toezicht: meer dan alleen structureel evenwicht? Financieel toezicht: meer dan alleen structureel evenwicht? Workshop 3 Jenneke Hollebrandse David Zijlmans Arjan Knol Provincie Gelderland 20 mei 2016 Welkom! Doel van deze workshop Verkennen: Hoe het

Nadere informatie

Adviezen Vernieuwing BBV

Adviezen Vernieuwing BBV Adviezen Vernieuwing BBV Tussenstand werkgroepen Sabine Galjé (BZK): vicevoorzitter stuurgroep Melchior Kerklaan (VNG): (co)secretaris stuurgroep Rapport gepubliceerd in mei 2014 Aangeboden aan VNG Bestuur

Nadere informatie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie Evaluatie P&C Cyclus 2014 Projectdefinitie februari 2015 INLEIDING Als onderdeel van het implementatietraject CGM is in 2013 in de 3 afzonderlijke raden van Cuijk, Grave en Mill en st Hubert besloten tot

Nadere informatie

High trust High penalty. Inzicht en externe oriëntatie

High trust High penalty. Inzicht en externe oriëntatie High trust High penalty Inzicht en externe oriëntatie Presentatie Hans Niemeijer, Strategisch Businesscontroller Antoine Nikkessen, Senior auditor / Risicomanager 1 Nu wordt een steeds groter deel van

Nadere informatie

Gelderse visie op de financiële kengetallen

Gelderse visie op de financiële kengetallen Gelderse visie op de financiële kengetallen Verwachtingen Wat ga ik vertellen? Introductie Kristian Peeters Afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur Interbestuurlijk Toezicht 4 Stelling #1 Tendens: een terugtredende

Nadere informatie

Financieel toezicht De crisis voorbij?

Financieel toezicht De crisis voorbij? Financieel toezicht De crisis voorbij? Commissie ABF 25 november 2015 Even voorstellen Afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur Team Interbestuurlijk Toezicht Jenneke Hollebrandse Dick Schuurman 2 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Actuele financiële en vermogenspositie

Actuele financiële en vermogenspositie Actuele financiële en vermogenspositie werk aan de winkel Presentatie voor Auditcommissie 5 maart 2012 Actuele financiële positie (1) Nr. Ontwikkeling Mutatie 2012 2013 2014 2015 Saldo na besluitvorming

Nadere informatie

Inloopavond. 10 oktober 2016

Inloopavond. 10 oktober 2016 Inloopavond 10 oktober 2016 Agenda Technische behandeling Programmabegroting 2017 Vernieuwingen BBV Programmabegroting Niet beantwoorde vragen worden schriftelijk afgedaan Aanleiding 10 jaar BBV Doel versterking

Nadere informatie

Willem Wijntjes (voorzitter commissie BBV) Melchior Kerklaan (secretaris commissie BBV) Henk Satter (lid commissie BBV) Elma van der Mortel (lid

Willem Wijntjes (voorzitter commissie BBV) Melchior Kerklaan (secretaris commissie BBV) Henk Satter (lid commissie BBV) Elma van der Mortel (lid Willem Wijntjes (voorzitter commissie BBV) Melchior Kerklaan (secretaris commissie BBV) Henk Satter (lid commissie BBV) Elma van der Mortel (lid adviescommissie BBV) Regiodagen gemeentefinanciën 2014 Eerste

Nadere informatie

Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels. Gemeente Albrandswaard

Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels. Gemeente Albrandswaard Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels Gemeente Albrandswaard Reserve Ontwikkelingsprojecten Spelregels Gemeente Albrandswaard Datum: 18 mei 2012 Afdeling: Bestuur, team ontwikkeling Afdelingshoofd:

Nadere informatie

ons kenmerk ECFE/U201401021 Lbr. 14/036

ons kenmerk ECFE/U201401021 Lbr. 14/036 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Rapport Vernieuwing van de begroting en verantwoording van gemeenten Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201401021

Nadere informatie

Inzicht in kostentoerekening. VNG belastingconferentie 2014. Van den Bosch & partners

Inzicht in kostentoerekening. VNG belastingconferentie 2014. Van den Bosch & partners Inzicht in kostentoerekening VNG belastingconferentie 2014 Van den Bosch & partners Inzicht in kostentoerekening Programma Inleiding en actualiteiten Wat kom je tegen in een procedure Stellingen Ervaringen

Nadere informatie

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen

Introductie provinciale financiën. Provincie Groningen Introductie provinciale financiën Provincie Groningen 08.04.2015 1 Wie zijn wij? Afdeling Financiën & Control Fred Hassert (afdelingshoofd) Harmen Boeijenk (clustercoördinator beleid en advies) Johan Oosterling

Nadere informatie

Gelders en Overijssels financieel toezicht: meerwaarde in goede en slechte tijden. << Stel gerust vragen tijdens de presentatie!

Gelders en Overijssels financieel toezicht: meerwaarde in goede en slechte tijden. << Stel gerust vragen tijdens de presentatie! Gelders en Overijssels financieel toezicht: meerwaarde in goede en slechte tijden > Vakberaad gemeentefinanciën 3 april 2014 Opzet presentatie Aanleiding

Nadere informatie

Profiel Raad van Toezicht. Stichting de Woonmensen/ KWZA

Profiel Raad van Toezicht. Stichting de Woonmensen/ KWZA Profiel Raad van Toezicht Stichting de Woonmensen/ KWZA KP 14 november 2012 1 Inleiding Uitgangspunt voor de bezetting van de Raad van Toezicht is, dat deze bestaat uit generalisten die gezamenlijk een

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Raad van Toezicht Marketing Drenthe

Raad van Toezicht Marketing Drenthe Algemeen functieprofiel i Raad van Toezicht Marketing Drenthe versie 1.0 RBe okt 2017 Inleiding De Raad van Toezicht is een belangrijk intern toezichthoudend orgaan van Marketing Drenthe. Het is daarom

Nadere informatie

Rechtmatigheidsverantwoording

Rechtmatigheidsverantwoording Rechtmatigheidsverantwoording Regiodagen Jan van der Bij (BZK) Opzet presentatie Deel 1: Overzicht Rechtmatigheidsverantwoording Wat is het? Waarom wordt het ingevoerd? Hoe ziet de planning eruit? Een

Nadere informatie

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert Aanwezigen: Burgemeester, wethouders J.G.M. van den Boogaart,, secretaris J.P.P.S. Ruyters 1. ADV/M/18/11064 Z/M/17/50227 Secretaris J.P. Ruyters Vaststelling besluitenlijst incl. aanvulling college d.d.

Nadere informatie

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Aldus vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d.14 december 2015 Toezichtvisie 2015-2022 Tegen de achtergrond van het discussiestuk van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Vastgesteld op 21 maart 2016

Vastgesteld op 21 maart 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 21 maart 2016 Artikel

Nadere informatie

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad (Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad Verkenning van ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort De gemeenten Haarlem en Zandvoort verkennen momenteel de mogelijkheden

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015 Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015 Drie perioden gemeenten en gemeenschappelijke regelingen 1e periode:

Nadere informatie

Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit. Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit

Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit. Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit Aan de raad, Onderwerp: Beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit Voorstel: Vaststellen beleidsregel weerstandsvermogen en weerstandscapaciteit 1 SAMENVATTING Tijdens de raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018

Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Gemeentefinanciën Presentatie voor raadsleden 10 april 2018 Agenda Rol van de raad en het college Regelgeving Planning en control cyclus Accountant Provinciaal toezicht Vragen? Rol van de raad en het college

Nadere informatie

Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)

Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Inleiding 2004: Invoering BBV. Nadruk op transparantie begroting en versterken van de positie van raad, vanwege dualisering Raad: kaderstellend (allocatie

Nadere informatie

Siza Dorp Groep in drie gangen. Relevante ontwikkelingen Waar komen we vandaan? Zorg voor de toekomst!

Siza Dorp Groep in drie gangen. Relevante ontwikkelingen Waar komen we vandaan? Zorg voor de toekomst! Siza Dorp Groep We verlenen zorg aan 2700 cliënten Lichamelijk gehandicapten Verstandelijk gehandicapten Audio/visueel gehandicapten Psychiatrische aandoening Alleen dagbesteding 2.800 medewerkers (1.750

Nadere informatie

Besluitenlijst college B&W Grave

Besluitenlijst college B&W Grave Vergadering: Z/19/222563 Bedrijfsvoering/HJIB/ Bestuurssecretariaat Vaststellen besluitenlijst B&W-vergadering van dinsdag 14 mei 2019. De besluitenlijst van de laatst gehouden B&W- vergadering wordt in

Nadere informatie

*Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602

*Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602 Grave *Z006BB2F632* documentnr.: INT/G/14/07582 zaaknr.: Z/G/14/08602 Raadsvoorstel Onderwerp : Vaststellen Verordening behandeling bezwaarschriften Grave 2014 Datum college : 29 april 2014 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Plan van aanpak Taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden. Gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert Oktober 2014

Plan van aanpak Taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden. Gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert Oktober 2014 Plan van aanpak Taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden Gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert Oktober 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 1.1 Achtergrond taakstelling...2 1.2 Aanleiding plan

Nadere informatie

Business case Slim Samenwerken

Business case Slim Samenwerken Business case Slim Samenwerken 13 oktober 2011 Daniël Huisman D.Huisman@Berenschot.nl 1 Inhoud presentatie Ervaring Berenschot met slim samenwerken en business cases Valkuilen bij samenwerkingstrajecten

Nadere informatie

Inspiratiedag. Workshop 1: Risicogestuurde interne controle. 15 september 2016

Inspiratiedag. Workshop 1: Risicogestuurde interne controle. 15 september 2016 Inspiratiedag Workshop 1: Risicogestuurde interne controle 15 september 2016 Programma Inleiding Risicomanagement Interne beheersing Relatie met de externe accountant Van interne controle naar beheersing

Nadere informatie

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 27 juni 2011 De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn een vreemde eend in het huidige krachtenspel van fuserende gemeenten. Tegen de tijdsgeest

Nadere informatie

Discussiestuk oordeelsvorming 22 januari 2015

Discussiestuk oordeelsvorming 22 januari 2015 Discussiestuk oordeelsvorming 22 januari 2015 In de oordeelsvormende fase gaat de raad plenair in debat met als achtergrondinformatie de volgende stukken: Procesvoorstel voor de beeldvormende fase Studie

Nadere informatie

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed

BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed Voorstel Algemeen Bestuur VRU VRU Agendapunt: 5 Portefeuillehouders: Lamers en Swillens vergadering: 13 september 2010 Akkoord secretaris: Directie Bedrijfsvoering Inlichtingen Bovenkamp, J. van de 030-240

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Vastgesteld op 19 januari 2015

Vastgesteld op 19 januari 2015 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 19 januari 2015 Artikel

Nadere informatie

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W telefoonnummer

Nadere informatie

Onderzoek naar de effectiviteit van Business Control 2016

Onderzoek naar de effectiviteit van Business Control 2016 Onderzoek naar de effectiviteit van Business Control 2016 Eerste inzichten v Rotterdam, december 2016 Inleiding tot deze eerste inzichten Inleiding tot ons onderzoek FinTouch doet 2-jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

telefaxnummer (026)

telefaxnummer (026) Bezoekadres Postadres Gebouw Marktstate Postbus 9090 Eusebiusplein 1a 6800 GX Arnhem 6811 HE Arnhem telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026) 359 94 80 e-malladrespost@gelderland.nl Gemeente Elburg

Nadere informatie

Nieuwe perspectieven voor HEAD Landelijke Themadag Sociaal domein

Nieuwe perspectieven voor HEAD Landelijke Themadag Sociaal domein Nieuwe perspectieven voor HEAD Landelijke Themadag Sociaal domein 2 mei 2017 Workshop Maatschappelijke vraagstukken in het sociale domein het hoofd bieden Introductie De transitiedriehoek en de aanpak

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol

Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol Vernieuwing Besluit Begroten en Verantwoorden, implicaties voor concerncontrol Hier komt tekst Frank Halsema Hier CFO komt / Concerncontroller ook tekst 22 maart 2016 Aanleiding vernieuwing BBV (1) 2004:

Nadere informatie

Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording. Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser

Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording. Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser Wijzigingen Besluit begroting en verantwoording Papendrecht 24 oktober 2016 Wouter Kalkman JaapJan Visser Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording 1 Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

Presentatie advies risicomanagement. Uitwerking door de auditcommissie van gemeente Beverwijk

Presentatie advies risicomanagement. Uitwerking door de auditcommissie van gemeente Beverwijk Presentatie advies risicomanagement Uitwerking door de auditcommissie van gemeente Beverwijk Inhoud 1. Aanleiding 2. Probleemstelling 3. Werkwijze auditcommissie 4. Resultaten 5. Conclusie & aanbevelingen

Nadere informatie

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 In het Slotdocument van het VGS-congres 2013 Gemeentesecretaris in Veiligheid staat een leidraad voor

Nadere informatie

Een essay over de nieuwe beleidscyclus voor de Gemeente Nuth.

Een essay over de nieuwe beleidscyclus voor de Gemeente Nuth. Eind maart 2014. Eind maart 2014: de uitslag van de gemeenteraad is bekend; de samenstelling van de raad staat in de krant, de omvang van de fracties staat vast en wie met wie wil samenwerken is ook geen

Nadere informatie

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden HANDOUT SCENARIO-ONTWIKKELING Marleen van de Westelaken Vincent Peters Informatie over Participatieve Methoden SCENARIO-ONTWIKKELING I n h o u d Scenario-ontwikkeling 1 1 Wat zijn scenario s? 1 2 Waarom

Nadere informatie

Profielen Raad van Commissarissen. Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW)

Profielen Raad van Commissarissen. Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) Profielen Raad van Commissarissen Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking

Aanpak voor een goede samenwerking Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Gemeente Borsele 14 januari 2016 Wat vinden GR en? Bestuurders en ambtenaren goed op de hoogte, raad niet. Gemeenten

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

VITP Toezichtcode 2019

VITP Toezichtcode 2019 VITP Toezichtcode 2019 Vier principes vormen het fundament van de toezichtcode: 1. De zorg voor het pensioen van de deelnemer is leidend voor het toezichthouden De primaire taak van een pensioenfonds is

Nadere informatie

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014 Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 PROFIEL RAAD VAN COMMISSARISSEN 1. Kerntaken van de raad van commissarissen

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader

Nadere informatie

Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief

Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief Provincie Gelderland 20 mei 2016 Workshop: Samenwerking en fusie, bezien vanuit financieel perspectief Stan van de Laar, organisatieadviseur

Nadere informatie

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Werksessie DLWO 25 juni 2013 Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Ontwikkelingen rondom cloud Kansen voor samenwerking kennisinstellingen Behoeften

Nadere informatie

OVERHEAD TE BELANGRIJK OM OVER HET HOOFD TE ZIEN

OVERHEAD TE BELANGRIJK OM OVER HET HOOFD TE ZIEN OVERHEAD TE BELANGRIJK OM OVER HET HOOFD TE ZIEN VERNIEUWING BBV -AANLEDING Na 10 jaar BBV: begroting en jaarstukken nog teveel voor financieel specialisten Wens versterking rol gemeenteraad kaderstelling

Nadere informatie

Rechtmatigheidsverantwoording

Rechtmatigheidsverantwoording Rechtmatigheidsverantwoording Uden 8 maart 2019 Jan van der Bij Joren van Veen Ministerie BZK Opzet presentatie Deel 1: Bijpraten Rechtmatigheidsverantwoording Wat is het? Waarom wordt het ingevoerd? Hoe

Nadere informatie

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur.

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur. Aan de leden van de gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen aan het Werkvoorzieningschap West Noord-Brabant Etten-Leur, 12 november 2015 Beste collega raadsleden, Inmiddels is in de meeste gemeenteraden

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

Meer Control met minder Instrumentarium?

Meer Control met minder Instrumentarium? financiële specialisten voor de non-profit www.jeconsultancy.nl Meer Control met minder Instrumentarium? Verslag van de workshop tijdens het Voorjaarscongres op dinsdag 20 mei in Apeldoorn JE Consultancy

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Aan de raad AGENDAPUNT 6.8 Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Voorstel: 1. De gemeenschappelijke regeling Openbaar Primair Onderwijs vaststellen. 2. Het reglement Gemeentelijk Toezicht op

Nadere informatie

Rapport selectieassessment

Rapport selectieassessment Rapport selectieassessment Datum: Kandidaat: dhr Proefpersoon Organisatie: XYZ Rol: Manager Customer Support Adviseur: Dit rapport beschouwen wij als strikt vertrouwelijk en zal niet zonder toestemming

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

Aan de raad, Beslispunt: 1. Waar gaat dit voorstel over?

Aan de raad, Beslispunt: 1. Waar gaat dit voorstel over? Agendapunt : 17. Voorstelnummer : 06-050 Raadsvergadering : 25 juni 2015 Naam opsteller : Eline van Braak Informatie op te vragen bij : Eline van Braak Portefeuillehouder(s) : weth. J. Mesu Zaaknummer

Nadere informatie

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen Noord # 2 Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten Deze uitgave is een samenwerking tussen December 2014 wvl1014lv045 Foto: Ivo Vrancken Inhoud Verdieping Een

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN. Middelen (en mensen) echt verbinden aan de strategie & de routekaart naar goed financieel management

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN. Middelen (en mensen) echt verbinden aan de strategie & de routekaart naar goed financieel management NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN Middelen (en mensen) echt verbinden aan de strategie & de routekaart naar goed financieel management Henk Hendriks Van Beekveld & Terpstra Studiedagen LVC 3 Cuijk 20 januari

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing 1. Achtergrond en inhoud gewijzigde begrotingsregels 2. Nut en noodzaak transparantie 3. Bespreking model Begrotingsregels BBV: Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare Inleiding In dit document beschrijft de Raad van Commissarissen van Vivare haar visie op toezicht. Hiermee geven we invulling aan bepaling 1.1 van de Governance Code Woningcorporaties 2015. Daarin staat

Nadere informatie

Profiel lid Raad van Toezicht

Profiel lid Raad van Toezicht Profiel lid Raad van Toezicht De huidige Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit zes leden. De RvT streeft naar een maatschappelijk heterogene samenstelling van leden die herkenbaar en geloofwaardig zijn in

Nadere informatie

Memo. Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Memo. Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis Memo Van: Dagelijks Bestuur GGD Gelderland-Zuid Aan: Gemeenteraden Gelderland-Zuid Datum: 27 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING Diagnose van organisaties Nieuwe netwerken, sociale media, individualisering, decentralisatie, losse samenwerkingsvormen en informelere omgangsvormen, roep om transparantie:

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Democratische controle op verbonden partijen Hoe hou je zicht en grip?

Democratische controle op verbonden partijen Hoe hou je zicht en grip? Democratische controle op verbonden partijen Hoe hou je zicht en grip? dr. John Smits www.arenaconsulting.nl Verbonden partijen wat zijn het? Vennootschap economie Openbaar vervoer Vereniging veiligheid

Nadere informatie

Netwerkdemocratie Drechtsteden

Netwerkdemocratie Drechtsteden Netwerkdemocratie Drechtsteden Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Opdracht Drechtraad 16 juni jl. Op basis van de rapporten commissies Scholten II en Meijdam 1. Instellen en organiseren van de Drechtstedendinsdag

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking A2-gemeenten

Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking A2-gemeenten Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking A2-gemeenten 1 Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking A2-gemeenten De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard werken sinds 2004 op verschillende onderdelen

Nadere informatie