BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed"

Transcriptie

1 Voorstel Algemeen Bestuur VRU VRU Agendapunt: 5 Portefeuillehouders: Lamers en Swillens vergadering: 13 september 2010 Akkoord secretaris: Directie Bedrijfsvoering Inlichtingen Bovenkamp, J. van de j.vande.bovenkamp@vru.nl Onderwerp : BTW compensatiefonds in relatie tot overdracht onroerend goed Beslispunten 1. Instemmen met fase 1; overdracht per 1 januari 2010 van de panden (gemeentelijke brandweerkazernes, -posten, etc ), te beginnen met de panden die na 1 januari 2003 in gebruik zijn genomen of zijn gerenoveerd. 2. Instemmen met de start van fase 2, de overdracht van de panden, die vóór 1 januari 2003 in gebruik zijn genomen. 3. Instemmen met een overdracht tegen boekwaarde per Instemmen met voorstel om in 2012 te starten met fase 3. Inleiding: Op 1 januari 2003 is de Wet op het BTW compensatiefonds (Wet BCF), van kracht geworden. Op grond van deze wet ontvangen gemeenten, provincies en regionale openbare lichamen een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds ter financiering van de aan hen in rekening gebrachte omzetbelasting die zij in hun hoedanigheid van nietondernemer als overheid verbruiken. Op grond van artikel 4, lid 1, onder a van de Wet BCF is geen compensatie mogelijk voor BTW die wordt betaald voor goederen of diensten die ter beschikking gesteld worden aan derden (de VRU). Bij het besluit tot regionalisering van de brandweer in de Veiligheidsregio Utrecht is expliciet besloten dat het onroerend goed (brandweerkazernes en posten) in ieder geval tot medio 2012 in eigendom blijft van de gemeenten. Daarbij is overeengekomen dat deze panden wel ter beschikking worden gesteld aan de VRU. Hiervoor zijn afspraken gemaakt in het overdrachtsdossier. In onze regio veroorzaakt dit besluit bij 8 gemeenten een aanzienlijk financieel risico. Bij onroerend goed dat na 1 januari 2003 in gebruik is genomen, waarvan de BTW werd gecompenseerd en dat nu wordt verhuurd of ter beschikking wordt gesteld aan de VRU, dient namelijk terugbetaling van de gecompenseerde BTW plaats te vinden.

2 2 van 5 Ter verduidelijking: de Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds bepaalt dat onroerende zaken en rechten waarop deze regeling van toepassing is afzonderlijk in aanmerking worden genomen. De BTWcompensatie die hiervoor wordt ontvangen wordt tien jaar gevolgd. Elk van die jaren wordt van 1/10 van het ontvangen bedrag beoordeeld of het gebruik in dat jaar deze compensatie nog rechtvaardigt. Een rekenvoorbeeld: Gemeente X heeft op 1 januari 2006 een brandweerkazerne in gebruik genomen. Daarvan was ,- BTW compensabel en dus teruggevorderd. Per 1 januari 2010 stelt de gemeente het onroerend goed ter beschikking aan de VRU in het kader van de regionalisering van de brandweertaken. Als gevolg van het in deze notitie geschetste beleid van de fiscus (en de genoemde termijn 10 jaar) dient de gemeente 6/10 ( ,-) deel terug te betalen aan de fiscus. Bij overdracht van het onroerend goed per die datum door de gemeente aan de VRU geldt dit niet en kan de teruggevorderde BTW behouden blijven. Herziening van de gecompenseerde BTW bij de gemeenten kan achterwege blijven, indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: - het onroerend goed wordt overgedragen aan een provincie, een gemeente of een regionaal openbaar lichaam als bedoeld in art. 104 van de Wet Gemeenschappelijke regelingen; - het lichaam waaraan werd overgedragen blijft dat goed gebruiken voor handelingen waarvoor recht op compensatie bestaat. Overdracht van de panden: De eerdere overdracht van de panden is in het (financiële) belang van de gemeenten. Tegelijkertijd moet voorkomen worden dat de VRU nadelige gevolgen ondervindt van deze overdracht. Er dient uitgegaan te worden van budgettaire neutraliteit voor de gemeente en voor de VRU. Dit kan wanneer de panden in goede staat verkeren en aan de wettelijke voorschriften voldoen. Op grond van het bovenstaande kan worden geconcludeerd, dat zonder wijziging van beleid de gevolgen van de wet BCF tot nadelen zal leiden bij meerdere gemeenten. De overdracht van panden kan op twee manieren plaatsvinden. 1. tegen de boekwaarde per 31 december 2009; 2. tegen de huidige taxatiewaarde; Aan elke variant zitten voor- en nadelen die hierna kort worden weergegeven: Voor- en nadelen van overname tegen boekwaarde (variant 1) VOORDELEN: NADELEN:

3 3 van 5 De gemeentelijke bijdrage kan gelijk blijven aan huidige begroting. Geen extra kosten voor taxatie. Administratief weinig aanpassingen. Bij toekomstige verkoop loopt de gemeente mogelijke inkomsten mis. Geen actuele weergave van de waarde van het bezit. De gemeente ontvangt minder geld (indien sprake is van een hogere taxatiewaarde) voor het bezit. Voor- en nadelen van overname tegen taxatiewaarde (variant 2) VOORDELEN: Hogere opbrengst voor de gemeente (eenmalig). Actuele weergave van de waarde van het bezit. NADELEN: De gemeentelijke DVO bijdrage (jaarlijks) wordt hoger ivm hogere huisvestingskosten lokale brandweer. Extra kosten voor taxatie. Extra administratieve handelingen voor VRU en gemeenten. Om het mogelijke nadeel, dat kan optreden bij toekomstige verkoop onder variant 1, te compenseren kan de afspraak worden gemaakt dat bij toekomstige verkoop van panden door de VRU, aan de gemeenten het recht van eerste koop tegen de dan geldende boekwaarde wordt gegund. Dit geldt dan gedurende fase 1 en fase 2. Op grond van het bovenstaande wordt geadviseerd de overname tegen de boekwaarde plaats te laten vinden. Bij de deelnemende gemeenten zijn er verschillende manieren van dekking toegepast bij de investeringen in brandweerkazernes en -posten. Ook is er nu nog sprake van verschil in kwaliteit. Bij de operatie overdracht onroerend goed (OOG) wordt er naar gestreefd te voorkomen dat er financiële nadelen ontstaan bij de gemeenten en/of de VRU. En om dat te realiseren wordt voorgesteld de overdracht van het onroerend goed in 3 fases uit te voeren. Fase 1: Per 1 januari 2010 overdracht van panden die na 1 januari 2003 in gebruik zijn genomen of gerenoveerd zijn. Fase 2: In 2011 starten met het proces overdracht overige panden. Fase 3: In de loop van 2012 een sluitend voorstel presenteren over de nieuwe huisvestingkosten van de VRU op basis van economische en/of maatschappelijke waarde. Korte toelichting verschillende fases: Fase 1:

4 4 van 5 Om het directe financiële risico weg te nemen is het van belang om te handelen conform art. 9 lid 3 van de Uitvoeringsregeling BTWcompensatiefonds. Dit kan plaatsvinden door panden die na 1 januari 2003 in gebruik zijn genomen of zo ingrijpend zijn verbouwd dat er een nieuw onroerend goed is ontstaan over te dragen aan de VRU, omdat de VRU dan voldoet aan bovengenoemde voorwaarden. Bij overdracht van deze panden blijft de herziening van de gecompenseerde BTW bij de gemeenten achterwege. I.v.m. de ingangsdatum van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling VRU en de feitelijke ingebruikname door de VRU van het onroerend goed, wordt voorgesteld deze overdracht met terugwerkende kracht - per 1 januari 2010 te laten plaatsvinden. Fase 2: Nadat bovengenoemde panden zijn overgedragen kan in 2011 worden gestart met het proces om de overige panden over te nemen. Fase 3: Bij de investeringen die de gemeenten hebben gedaan zijn niet altijd alle kosten geactiveerd, maar zijn deze soms in één keer afgeschreven ten laste van reserves of voorzieningen. Herwaardering van het betreffende onroerend goed leidt enerzijds tot een hogere overnamewaarde, maar anderzijds ook tot een structureel hogere bijdrage aan de VRU. Dit en een mogelijke wijziging in het bekostigingstelsel is aanleiding om t.a.v. de huisvesting voor te stellen om in 2012 een voorstel aan te bieden met betrekking tot de structurele financiering van de huisvesting. Hierin wordt inzicht geboden in de totale kosten van huisvesting van de VRU op basis van de economische en/of maatschappelijke waarde van de panden en de kosten voor beheer en onderhoud. De VRU vergoedt het verschil in waarde aan de gemeenten en verhoogt gelijktijdig de jaarlijkse VRU bijdrage. Ook bij dit voorstel wordt het uitgangspunt geformuleerd dat dit zowel voor de gemeenten als de VRU budgettair neutraal plaatsvindt. Na vaststelling van de nieuwe huisvestingskosten vervalt het recht van eerste koop tegen geldende boekwaarde. Nadat fase 3 is afgerond komen mogelijke wijzigingen in het dekkingsplan ten goede aan de totale VRU en dus aan alle gemeenten. Overdrachtsproces Om de overdracht technisch en financieel op een goede manier te laten plaatsvinden is het van belang dat tussen VRU en betreffende gemeenten in ieder geval inzicht is in - en overeenstemming is over de volgende punten: De omvang van de investering en de destijds gecompenseerde BTW. Het vigerende onderhoudsplan. De staat van onderhoud. Geconstateerde gebreken. De totale kosten van beheer en onderhoud van de laatste drie jaar.

5 5 van 5 Voorzieningen voor groot onderhoud en de overdracht aan de VRU. Het budget voor beheer en onderhoud. Alle verleende vergunningen en de overdracht hiervan aan de VRU. Een toets met betrekking tot de ARBO normen. Inzicht in de lopende contracten, die de VRU moet overnemen. Vanuit de wens om de overdracht spoedig af te ronden, zullen een aantal van bovenstaande punten wellicht na deze datum verder uitgewerkt kunnen worden. Voor de VRU is het hierbij van belang dat de operatie budgettair neutraal verloopt. Overeenstemming op dit punt is essentieel. Daarnaast geldt dat bovenstaande punten wellicht nog aangevuld kunnen of moeten worden. Daarom zullen de ervaringen die worden opgedaan bij de uitvoering van fase 1 worden verwerkt in fase 2. Bij de verdere uitwerking van het besluit zal een ambtelijke klankbordgroep worden betrokken.

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 14 november 2012 Onderwerp : BTW-compensatie en onroerende zaken Agendapunt : 7 Kenmerk : AB/1219 Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Nadere informatie

Projectgroep project Samen naar één brandweer. Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes

Projectgroep project Samen naar één brandweer. Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes Memo Aan: Van: Projectgroep project Samen naar één brandweer deelprojectgroep Financiën Datum: 16 oktober 2012 Onderwerp: BTW problematiek/eigendomsoverdracht brandweerkazernes Inleiding In het bestuursbesluit

Nadere informatie

Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven

Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven Nummer : 09-04.2014 Onderwerp : Upgrade brandweerkazernes Usquert en Uithuizermeeden; Voorbereiding brandweerzorg Eemshaven Korte inhoud : De brandweerkazernes in Uithuizermeeden en Usquert voldoen al

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 118 Bestuur en Middelen A 15 onderwerp BTW-compensatiefonds Aan de raad 1. Aanleiding en achtergrond Met de invoering

Nadere informatie

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's Werkgroep financieringssystematiek p/a F.M.L.Lauret Postbus 35 4530 AA Terneuzen Aan de Directie van de Veiligheidsregio Zeeland mevrouw G.J.M.Ruijs Postbus 8016 4330AG MIDDELBURG contactpersoon : F.M.L.Lauret

Nadere informatie

Voor de projectopdracht wordt kortheidshalve verwezen naar de bijlage.

Voor de projectopdracht wordt kortheidshalve verwezen naar de bijlage. B.4 1. Samenvatting voorstel In de bestuurlijk vastgestelde uitgangspunten omtrent regionalisering van de Brandweer Hollands Midden (BHM) is bepaald dat de brandweerkazernes in de regio Hollands Midden

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg miniin iiiiii iiii ii BM1300976 Raadsvergadering 20 juni 2013 Agendanummer Onderwerp Begroting 2014 Veiligheidsregio

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

AGENDAPUNT /06b

AGENDAPUNT /06b AGENDAPUNT 2013.12.13/06b Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 13 december 2013 Onderwerp: Bestuursrapportage 2 e trimester 2013 Portefeuillehouder: Indiener: De heer

Nadere informatie

onderwerp Overdracht kazerne Nieuw-Vennep en kazerne Halfweg/Zwanenburg aan Veiligheidsregio Kennemerland

onderwerp Overdracht kazerne Nieuw-Vennep en kazerne Halfweg/Zwanenburg aan Veiligheidsregio Kennemerland gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Overdracht kazerne Nieuw-Vennep en kazerne Halfweg/Zwanenburg aan Veiligheidsregio Kennemerland Portefeuilehouder drs. Th.L.N. Weterings / J.J. Nobel Collegevergadering

Nadere informatie

RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012

RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012 RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 9 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Meerjarenperspectief en financiële

Nadere informatie

Aan de Raad. Project vastgoed brandweer. BV - Integrale veiligheid / TH. informerend. Samenvatting

Aan de Raad. Project vastgoed brandweer. BV - Integrale veiligheid / TH. informerend. Samenvatting Aan de Raad Agendapunt: 15 Onderwerp: Project vastgoed brandweer Kollum, 3 december 2013 Kenmerk: Status: BV - Integrale veiligheid / TH informerend Samenvatting In het Algemeen bestuur van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen. informatiebijeenkomst. 4 juli 2014

Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen. informatiebijeenkomst. 4 juli 2014 Onderzoek huisvesting Veiligheidsregio Groningen informatiebijeenkomst 4 juli 2014 Huisvesting Grote differentiatie, complex Gebouwen 10 jaar: BTW-consequenties Geen overtuigende argumenten 40 kazernes

Nadere informatie

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt ' L] Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 446994 Datum: 23 mei 2017 Programma Openbare Orde en Veiligheid Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 242561

Raadsvoorstel Nummer: 242561 Raadsvoorstel Nummer: 242561 Datum: 3 februari 2015 Hoort bij collegeadviesnummer: 242560 Datum raadsvergadering: 2 april 2015 Portefeuillehouder: A. Vermeulen Onderwerp Kadernota 2016 VRU Voorgesteld

Nadere informatie

Huisvesting. AGENDAPUNT 8 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen. Vergadering 16 oktober 2015

Huisvesting. AGENDAPUNT 8 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen. Vergadering 16 oktober 2015 AGENDAPUNT 8 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 16 oktober 2015 Huisvesting Op 10 april is in het Algemeen Bestuur besloten over een aantal uitgangspunten die als basis dienen voor

Nadere informatie

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg.

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Advies voor AB SED Zaaknummer: Datum advies: Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Onderwerp: Concept besluit: Samenvatting: Economische overdracht van een deel van

Nadere informatie

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht

Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Agendapunt AB Veiligheidsregio Utrecht Datum vergadering 28 november 2016 Agendapunt 06 Repressieve huisvesting AB20161128-06 Portefeuillehouder Directielid Bijlagen De heer Molkenboer De heer Bos A. Advies

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik

Raadsvergadering. Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 8 mei 2014 14-035 Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven en vernieuwen brandweerkazerne Bunnik Aan de raad, Onderwerp Verbouwen brandweerkazerne Werkhoven

Nadere informatie

Adviescommissie 18 maart 2013 agendapunt 13 Dagelijks bestuur 3 april 2013 Algemeen bestuur 24 april Aantal bijlagen

Adviescommissie 18 maart 2013 agendapunt 13 Dagelijks bestuur 3 april 2013 Algemeen bestuur 24 april Aantal bijlagen Adviescommissie 18 maart 2013 agendapunt 13 Dagelijks bestuur 3 april 2013 Algemeen bestuur 24 april 2013 Aantal bijlagen Onderwerp Besluit Korte toelichting Consequenties Geen Opdrachtverlening inrichting

Nadere informatie

Elburg Hattem Heerde Oldebroek

Elburg Hattem Heerde Oldebroek Voorstel voor: Bestuurscommissie Agendapunt: 6 Datum: 03-09-13 Onderwerp: Overname gemeentelijk materieel en uitrusting Domein: Auteur: G. van der Heide Bijlagen: - - Vooroverleg: Vz. Bcie : ja / nee Coord

Nadere informatie

B Samenvatting voorstel

B Samenvatting voorstel B.3. 1. Samenvatting voorstel De brandweerkazerne Leimuiden voldoet niet meer aan de wettelijke ARBO-eisen en de functionele huisvestingswensen van de Brandweer. Er is een substantiële investering ( 0.5

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer R Raadsvergadering : 16 december Onderwerp : Besluit / Beslût

Raadsvoorstel. Agendanummer R Raadsvergadering : 16 december Onderwerp : Besluit / Beslût Agendanummer Raadsvoorstel R13.00075 Raadsvergadering : 16 december 2013 Onderwerp : Besluit / Beslût Agendapunt : Overdracht brandweer per 1 januari 2014 naar Veiligheidsregio Fryslân Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Statenvoorstel 74/16 A

Statenvoorstel 74/16 A Statenvoorstel 74/16 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 21 oktober 2016 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 12 september 2016 GS:4061340 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Samenvatting Voor

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 11. Portefeuillehouder: de heer Swillens

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 11. Portefeuillehouder: de heer Swillens VOORSTEL VOOR HET AB Datum vergadering: 7 november 2011 Agendapunt: 11 Datum: 17-10-11 Contactpersoon: P. van der Vlist en A.M. Buitink Telefoon: 030 240 4462/ 2404551 E-mail: p.van.der.vlist@vru.nl; a.buitink@vru.nl

Nadere informatie

Toekomstig eigendom nieuwe brandweerkazerne

Toekomstig eigendom nieuwe brandweerkazerne Gemeente Zandvoort RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Zandvoort Agendapunt: Registratienr:2013/07/001836 Zaaknummer: Z2012-004925 Datum: 8 augustus 2013 Onderwerp: Toekomstig eigendom nieuwe brandweerkazerne

Nadere informatie

Afronding project nieuwbouw en verbouwing Drents Museum en positie Huize Tetrode

Afronding project nieuwbouw en verbouwing Drents Museum en positie Huize Tetrode 2012-538 Afronding project nieuwbouw en verbouwing Drents Museum en positie Huize Tetrode Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur en Financiën op 26 september 2012 - provinciale staten op 10

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE Adviescommissie 12 november 2012 agendapunt 4 Dagelijks bestuur 21 november 2012 Algemeen bestuur 25 januari 2013

RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE Adviescommissie 12 november 2012 agendapunt 4 Dagelijks bestuur 21 november 2012 Algemeen bestuur 25 januari 2013 RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE Adviescommissie 12 november 2012 agendapunt 4 Dagelijks bestuur 21 november 2012 Algemeen bestuur 25 januari 2013 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Financiële uitgangspunten 2013 en

Nadere informatie

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies van de BAC Huisvesting t.a.v. voorlopige keuzes voor de definitief door te rekenen variant voor het huisvestingsbeleid van de VRU Op basis

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Bijlage Begrotingswijzigingen 2017

Bijlage Begrotingswijzigingen 2017 Bijlage Begrotingswijzigingen 2017 Begrotingswijziging (onderdeel Bedrijfsvoering) Op 1 juli 2015 is het organisatieplan vastgesteld door het bestuur. Op basis van het organisatieplan bestaat de begroting

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Veiligheidszorg op Maat. Samen naar een nieuw dekkingsplan

Veiligheidszorg op Maat. Samen naar een nieuw dekkingsplan Veiligheidszorg op Maat Samen naar een nieuw dekkingsplan Veiligheidszorg op Maat In deze brochure staan de bestuurlijke uitgangspunten voor het nog op te stellen dekkingsplan veiligheidszorg, waarover

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat.

1.1. vaststellen van de programmabegroting 2016 VR BN 2.1. zienswijze kenbaar maken over de jaarrekening 2014 en de verdeling van het resultaat. Datum: Onderwerp Zienswijze van de raad op de programmabegroting 2016 en het jaarverslag 2014 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (lees: VR BN) Status Oordeelvormend Voorstel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4

RAADSVOORSTEL. COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 RAADSVOORSTEL COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 29 augustus 2013 AGENDANUMMER:4 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Voorgenomen besluit Regionalisering Brandweerzorg Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Portefeuillehouder van der Zwan Datum collegebesluit 1 maart 2016 Opsteller H. Tanja Registratie GF16.20022 Agendapunt 14 Voorstel

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Gelegenheidsaankoop Stationsomgeving NIET INVULLEN Documentnummer: B15.003452 Paraaf secretaris: Algemeen Datum: 5 november 2015 Opsteller: C.E. Krijnen Telefoon:

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties Portefeuille C. van Velzen Auteur M.A. Heringa Telefoon 023-5113298 E-mail: mheringa@haarlem.nl CS/CF Reg.nr.

Nadere informatie

: 12 juni 2012 : 25 juni : E.L. Jansen : E.M. de Rijke

: 12 juni 2012 : 25 juni : E.L. Jansen : E.M. de Rijke RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 12 juni 2012 : 25 juni 2012 Documentnr. Zaaknummer : 855 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : E.L.

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/RO/BS Opsteller: C. Rijsbosch User-id: RIJC Tel: 4428 Onderwerp: ADVIES BEGROTINGSWIJZIGING 2013 EN CONCEPT- BEGROTING 2014 RECREATIESCHAP UTRECHTSE HEUVELRUG Toelichting:

Nadere informatie

Adviescommissie 21 mei 2013 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 6 juni 2013 Algemeen bestuur 26 juni Aantal bijlagen 5

Adviescommissie 21 mei 2013 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 6 juni 2013 Algemeen bestuur 26 juni Aantal bijlagen 5 Adviescommissie 21 mei 2013 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 6 juni 2013 Algemeen bestuur 26 juni 2013 Aantal bijlagen 5 Onderwerp Besluit Korte toelichting Consequenties Opdrachtverlening inrichting Park

Nadere informatie

Aanbesteding accountant

Aanbesteding accountant Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering 4 maart 2004 Aan de Raad Agendapunt 15 Made, 17 februari 2004 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Aanbesteding accountant In te stemmen

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten:

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten: In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

txl 1 'B ' Gemeente Texel Gemeente Heerhugwaard Postbus AJ HEERHUGOWAARD Dhr D. Boot Beleid

txl 1 'B ' Gemeente Texel Gemeente Heerhugwaard Postbus AJ HEERHUGOWAARD Dhr D. Boot Beleid txl Gemeente Heerhugwaard Postbus 390 1700 AJ HEERHUGOWAAR omnma o 9 JUL 20H 1 'B201410380' Postadres Postbus 200 1790 AE en Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT en Burg Inlichtingen bij Team Telefoonnummer

Nadere informatie

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 13.10608 vergaderdatum raad 30 mei 2013 jaar/nummer 2013-060 Frans

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

l. Het Klooster terug in eigendom te nemen van Stichting Wilgefortis. gemeenschapshuizen. structureel in de begrotíng op te nemen vanaf 2015.

l. Het Klooster terug in eigendom te nemen van Stichting Wilgefortis. gemeenschapshuizen. structureel in de begrotíng op te nemen vanaf 2015. Roødsyoorstel gemeent e W o olre Waalre, l0 i20t4 vergadering 8 juli 2014 agendapunt voorstelnummer portefeuillehouder steller (tel) naam voorstel voorgesteld besluit V 4t A. van Holstein M. de Brouwer

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel

Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel Aan Provinciale Staten onderwerp datum: 20 mei 2003 Technische uitwerking n.a.v. de invoering van het BTWcompensatiefonds; ons kenmerk: MI/2003/282

Nadere informatie

AGENDAPUNT /14

AGENDAPUNT /14 AGENDAPUNT 2015.02.16/14 Voorstel voor de vergadering van: het dagelijks bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: Herzien voorstel Tijdelijke adviescommissie

Nadere informatie

Gemeentelijk eigendom

Gemeentelijk eigendom Gemeentelijk eigendom Startnotitie 'Aandacht voor verborgen subsidies, strategisch vastgoed en bezit vanuit een taak' Uitgangspunt startnotitie Binnen de gemeente Tiel is er tot op heden geen vastgesteld

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten

Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 02.064.oox Inboeknummer oslooo6sy Beslisdatum BaxW x mei soos Dossiernummer axs.bsx Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten 1 Inleiding

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Overeenkomst Beheer en onderhoud roerende zaken

Overeenkomst Beheer en onderhoud roerende zaken Overeenkomst Beheer en onderhoud roerende zaken Gemeente Heerhugowaard & Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 131128 Ovk b&o roerende zaken versie 1.0 1 De ondergetekenden, Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 282625 De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Aan de raad, 1. Beslispunten 1. instemmen met het naar voren halen van extra (noodzakelijke)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Wonen en Leven. 3 maart januari 2016 Kadernota 2017 Veiligheidsregio. Utrecht Burger en Bestuur

RAADSVOORSTEL. Wonen en Leven. 3 maart januari 2016 Kadernota 2017 Veiligheidsregio. Utrecht Burger en Bestuur RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 3 maart 2016 Afdeling Wonen en Leven Voorstelnummer Datum Onderwerp 2016.00002 12 januari 2016 Kadernota 2017 Veiligheidsregio Programma Utrecht Burger en Bestuur Inlichtingen

Nadere informatie

Tijdelijke huisvesting Stadhuis; gewijzigde locatie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Tijdelijke huisvesting Stadhuis; gewijzigde locatie. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Tijdelijke huisvesting Stadhuis; gewijzigde locatie Registratienr. Steller/telnr. Kees Muller/ 0651608473 Bijlagen 3 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Collegevoorstel 193/2002 Registratienummer 2.51404 Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Opgesteld door, telefoonnummer L. Deurloo, 2230 en O. van Dijk, 2452 Programma Openbare gezondheid Portefeuillehouders

Nadere informatie

Liquidatieplan De juridische, financiële en administratieve consequenties van de opheffing van het Streekarchief Rijnlands Midden

Liquidatieplan De juridische, financiële en administratieve consequenties van de opheffing van het Streekarchief Rijnlands Midden 1 Liquidatieplan De juridische, financiële en administratieve consequenties van de opheffing van het Streekarchief Rijnlands Midden 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Status liquidatieplan 1.2 Afbakening

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. 2013/045/1 Agendapuntno.: Datum 21 mei 2013 Portefeuille: BM

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. 2013/045/1 Agendapuntno.: Datum 21 mei 2013 Portefeuille: BM ^ gemeente Roermond GEMEENTE ROERMOND Raadsvoorstelno. 2013/045/1 Agendapuntno.: Datum 21 mei 2013 Portefeuille: BM Onderwerp: Jaarrekening 2012 en begroting 2014 Veiiigtieidsregio Limburg-Noord Aan de

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

Samenleving, Bestuur en Ruimte

Samenleving, Bestuur en Ruimte Agendapunt 6 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31770 Datum: 21 september 2010 programma: Blad: 1 van 5 cluster: Samenleving, Bestuur en Ruimte portefeuillehouder: R.G. de Vries

Nadere informatie

Doordecentralisatie. Inleiding

Doordecentralisatie. Inleiding Doordecentralisatie Inleiding In overleg met het college van bestuur van het Dockingacollege en de J.J. Boumanschool is het idee ontstaan om te gaan doordecentraliseren. Bij doordecentralisatie worden

Nadere informatie

Overdrachtsdocument. Gemeente Waterland

Overdrachtsdocument. Gemeente Waterland PROJECT REGIONALISERING Overdrachtsdocument Project Regionalisering Brandweer Veiligheidsregio Zaanstreek- Waterland Gemeente Waterland Definitieve versie 1.0 14-10-2013 1 Versiebeheer Versienummer Versiedatum

Nadere informatie

Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8

Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8 Adviescommissie 5 oktober 2011 Dagelijks bestuur 12 oktober 2011 Algemeen bestuur 2 november 2011 Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8 Onderwerp Uitgangspunten financieel beleid 2012-2013 Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

STAF/FC/U Lbr. 11/062

STAF/FC/U Lbr. 11/062 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Uitnamen uit het gemeentefonds t.b.v. centraal geregisseerde activiteiten en BTW uw kenmerk ons kenmerk STAF/FC/U201101613

Nadere informatie

: 17 maart 2015 : 30 maart : Dhr. Th. van Eijk :

: 17 maart 2015 : 30 maart : Dhr. Th. van Eijk : RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 17 maart 2015 : 30 maart 2015 : Dhr. Th. van Eijk : Zaaknummer :

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds

Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds, laatstelijk gewijzigd bij Stcrt. 2005, 122 Artikel 1. Uitkering en voorschotten 1. De inspecteur kan een voorschot verlenen

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 30 november 2015 onderwerp Wezo (21.15-22.30 uur) portefeuillehouder Jan Brink informant Borchers, F (Fred) 5127 eenheid/afdeling Sociale Zaken SZA Voorgesteld besluit raad

Nadere informatie

- 1 - COLLEGE STELT DE RAAD VOOR OM a.te besluiten het werkkapitaal van de Kredietbank Nederland aan te vullen met een bedrag van 98.

- 1 - COLLEGE STELT DE RAAD VOOR OM a.te besluiten het werkkapitaal van de Kredietbank Nederland aan te vullen met een bedrag van 98. - 1 - Raadsvoorstel ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 10. Registratienummer 2013-000898/r Portefeuillehouder CT Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel Concept besluit Begrotingswijziging

Nadere informatie

Tweede wijziging begroting 2018

Tweede wijziging begroting 2018 Tweede wijziging begroting 2018 sregio Provincie Dienstjaar Nr. Brabant-Zuidoost Noord-Brabant 2018 2 Het Algemeen Bestuur van voormelde gemeenschappelijke regeling BESLUIT: Gehoord de Adviescommissie

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaldum : 16 mei 2013 Portefeuillehouder : T. van Mourik Punt : 8 Behandelend ambtenaar : G.J. de Haan en B. Roorda Doorkiesnummer : (0518) 45 29 10 Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke

Nadere informatie

Herschikking van taken SOZA en DZB BESLUITEN

Herschikking van taken SOZA en DZB BESLUITEN houdens advies van de commis ie SW Aanbiedingsformulier Onderwerp Herschikking van taken SOZA en DZB In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 02.1305/16

Nadere informatie

III. de formulieren behorende bij de subsidiebeschikking vast te stellen.

III. de formulieren behorende bij de subsidiebeschikking vast te stellen. Agendapunt : 04. Voorstelnummer : 01-001 Raadsvergadering : 30 januari 2014 Naam opsteller : Linda de Groot Informatie op te vragen bij : Linda (de) Groot Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp, Cees Roem

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 juni 2013 Agendanummer: 9.3. Onderwerp: Begroting 2014 gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio MWB

Raadsvergadering van 6 juni 2013 Agendanummer: 9.3. Onderwerp: Begroting 2014 gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio MWB RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 412222 Raadsvergadering van 6 juni 2013 Agendanummer: 9.3 Onderwerp: Begroting 2014 gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio MWB Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Nieuwbouw of verbouw accommodatie brandweer Schoonebeek

Nieuwbouw of verbouw accommodatie brandweer Schoonebeek GEWIJZIGD EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 178 Bestuur en Middelen A 11 onderwerp Nieuwbouw of verbouw accommodatie brandweer Schoonebeek en Klazienaveen Aan

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda Sector ERZ Afdeling Oboo telefoon 588407 voorstelnummer 34 gouda 12 maart 2005 iz-nummer 2005.3060a Steller j. veldhoen Onderwerp de gevolgen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 248712 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

Advies voor burgemeester en wethouders. Tel.: 0522-46 75 11

Advies voor burgemeester en wethouders. Tel.: 0522-46 75 11 Advies voor burgemeester en wethouders Afdeling: Bouwen en Milieu Afdeling: Behandelend ambtenaar: Leon Teeuw Behandelend ambtenaar: Tel.: 0522-46 75 11 Tel.: Par. sectordir: Par. afd.hoofd: Par. sectordir:

Nadere informatie