Het thema is deze keer cliëntparticipatie in het licht van de transitie en de transformatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het thema is deze keer cliëntparticipatie in het licht van de transitie en de transformatie."

Transcriptie

1 Verslag leersessie 2 15 april 2014 Het thema is deze keer cliëntparticipatie in het licht van de transitie en de transformatie. Aanwezig: Bas van Arendonk (Youké), Nathalie But (BJU), Sikko Antuma (Timon), Caroline Kempe (Youké), Nienke Meeder (Youké), Jeroen Harmeijer (Leger des Heils), Chantal Wittenberg (de Rading), Marjolein Split (Youké); Tineke Bos (Youké), Carmen Sprokkelman (Lijn5) en Marianne Huilmand (Lijn5) tot half vier; Anne Oijevaar en Hetty Jobse (JIJ Utrecht). Hetty begint met aandacht voor het enthousiasme en de energie waarmee professionals in de jeugdzorg zich inzetten voor alle veranderingen. Bewonderenswaardig hoe een ieder zich inzet in deze hectische tijden. Daarna licht zij de keuze van het thema toe. In de gesprekken bij de instellingen zijn steeds vaker de komende veranderingen in de jeugdzorg en wat dat betekent voor cliëntparticipatie aan de orde. Nieuwe samenwerkingsverbanden, werken in wijkteams, andere lokale partners in wijkteams, maar ook de krimp in de 24-uurszorg, meer ambulant gaan werken, enz. Deze middag willen wij ervaringen delen over de ontwikkelingen die wij zien en welke effecten dat heeft op cliëntparticipatie, zowel op individueel als collectief niveau; vervolgens bespreken we hoe met die effecten om te gaan en tenslotte wat ieder zelf of met zijn organisatie daarmee gaat doen. Met elkaar inventariseren wij eerst de ontwikkelingen: Vraaggericht in plaats van aanbodgericht werken Meer begeleiding thuis Minder residentiele plaatsingen op groepen Minder hulpverleners bij 1 gezin Betekenis van veranderingen voor langdurige zorg Medezeggenschapsraad bij gemeente; bijv. in verband met inkoop Onzekerheid werk voor hulpverleners Onzekerheid bij ouders Onduidelijkheid over toegang per gemeente; betrek cliënten hierbij Betrekken cliënten door gemeentes Participatie bij instellingen en/of gemeentes

2 In de Jeugdwet staat alleen cliëntenraad als vorm; er is zoveel meer. Hoe gaan gemeentes hier mee om? Hierin ook leren van andere Raden, zoals WMO. Hoe ver ga je met participatie (ouders onderling)? Verkorte behandelduur Wijkteams Nieuwe samenwerkingsverbanden Mondige en niet-mondige burgers ICT ontwikkeling Privacy Veel energie moet gestopt worden in de verschillen tussen de regioʼ s. Dit geeft onrust. Kortom een enorme lijst van gesignaleerde ontwikkelingen, waaruit veel onduidelijkheid, onzekerheid en zorgen blijkt. Vervolgens inventariseren we wat de effecten van deze ontwikkelingen zijn op cliëntparticipatie. De transitie bevordert de urgentie om tot een cultuuromslag te komen. Bij BJU wordt de nieuwe manier van werken met saveteams door cliënten positief gewaardeerd. De participatie heeft zeker toegevoegde waarde, maar kost tijd en voelt soms als een vertragende werking. De hoeveelheid vragenlijsten leiden soms tot participatiemoeheid. Wat wil je met cliëntparticipatie? Hoe wordt de positie van cliëntparticipatie bij de instellingen en bij de gemeentes? Afstemming: Wat regel je op microniveau, zoals bijv. bij de gezinshuizen? Ervaringsdeskundigen in het toegangsteam. Zelfstandiger werken door de professional. Aandacht voor participatiecultuur; hoe doe je dat? Voldoende aandacht houden voor participatie. Terugkoppeling is nu lastig door onzekerheid bij de instellingen. Angst en onmacht. Gemeentes zoeken contact met instellingen. We leren van elkaar in het wijkteam. Wat betekent de overgang naar het nieuwe systeem (bijv. wijkteams) voor de cliënten?

3 Deze inventarisatie leverde dus ook een hoeveelheid aan themaʼs op waar ieder mee te maken heeft. Vervolgens zijn er in twee groepen een paar van de themaʼs gekozen om verder over door te praten. In een groep werd gesproken over de ervaringsdeskundigheid in het toegangsteam. We hebben dit niet alleen tot het toegangsteam beperkt. Ervaringsdeskundigheid kan op verschillende manieren ingezet worden: 1. Zorgen voor verbreding van de kennis over de weg naar hulp, het doolhof en daarin anderen helpen. 2. Verbreding van kennis van de sociale kaart ook met vrijwillige en informele hulp. 3. Als lotgenoot voor ouders en/of jongeren. 4. Professionals leren kijken vanuit cliëntperspectief. 5. Als vertrouwenspersoon voor cliënten. In het groepje is men het erover eens dat ervaringsdeskundigheid (en vrijwilligers) veel meer ingezet kan worden. Ook voor ervaringsdeskundigen zelf levert het vaak een positief effect op. Training is hierbij wel noodzakelijk. En je moet duidelijk weten wat je vraagt van ervaringsdeskundigen: op welk niveau wil je met hen werken? Het benutten van kennis bij inkoop is wat anders dan een lotgenotencontact. Bij de kindertelefoon heeft de inzet van ervaringsdeskundigen bij de chatsessies een duidelijke meerwaarde. Het zijn andere gesprekken; er is veel meer sprake van herkenning. Ervaringsdeskundigen kun je werven uit ex-cliënten. Je kunt bijv. contact houden met hen via facebook. Werken met ervaringsdeskundigen betekent ook dat je als professional zal moeten leren meer los te laten. Het tweede thema in dit groepje ging over de betekenis voor cliënten van de overgang naar het nieuwe systeem. Centraal onderwerp was de communicatie over de veranderingen. Bij Youké is er een praatpapier gemaakt over de fusie en transitie. Aan de hand hiervan gaan hulpverleners in gesprek met cliënten. De reacties worden verzameld en er wordt bekeken wat hiermee gedaan kan worden. Cliënten worden ook betrokken bij werkbezoeken, gesprekken, e.d. met wethouders en ambtenaren. Bij Youké is een nieuw visiestuk geschreven, de cliënt als partner. Dit is ook besproken met cliënten. Soms zijn de verschillen in werkwijze moeilijk in de samenwerking. Praten met in plaats van praten over ouders is bijv. voor Youké zo vanzelfsprekend, maar voor partners niet altijd. Je hebt dan een voorbeeldfunctie. Ook zijn er soms samenwerkingsproblemen door niet afgestemde ICT systemen en/of privacy obstakels. En het leren samenwerken in een wijkteam vraagt veel. Lastig is ook dat de huidige wet nog geldt, wat vernieuwing soms remt.

4 Verschillen tussen gemeentes, mogelijkheden tot buitenregionale plaatsingen baren zorgen. Bij BJU is er enorme overgang, die nu eerst intern bekeken wordt. Het andere groepje heeft zich beziggehouden met het vraagstuk van de hoeveelheid vragenlijsten en hoe cliënten soms participatiemoe worden. Belangrijk is dat een vragenlijst geen doel op zich is. Het is onderdeel van een cultuuromslag waarin de organisatie zich kwetsbaar opstelt en wil leren van ouders en jongeren. Om cliënten de vragenlijsten te laten invullen is het nodig om duidelijk te maken waarom dit gevraagd wordt en ook wat ermee gedaan wordt. Als het kan dan kijken we wie we wanneer mee belasten. Het is zaak niet iedereen te overspoelen met vragenlijsten en dan maar te kijken wat er terugkomt. Het koppelen aan bijv. de bespreking van het HVP kan een mogelijkheid zijn. Aandachtspunt is de diversiteit; hoe betrekken we verschillende soorten jongeren en ouders? In elk geval dus het nut uitleggen, er wat mee doen en dat terugkoppelen aan jongeren én ouders. Vervolgens werd er nog gesproken over het zelfstandig werken van de professional en wat dit betekent voor de participatiecultuur. De rol van de leidinggevende is hierin belangrijk. Deze kan de cultuur bevorderen, cliëntparticipatie onder de aandacht brengen en faciliteren. Professionals kunnen zelf goed bespreken wat wel of niet werkt bij hun doelgroep. Als leidinggevende kun je ook de verschillende cliëntparticipatie initiatieven goed schiften voor de medewerkers: waar kunnen de jongeren wat mee en moet ik aan hen voorleggen én wat kan ik nu beter niet aan hen voorleggen? In de afsluitende ronde is in tweetallen besproken welke stappen ieder zelf ging zetten of zijn organisatie. Hier is veel gesproken over de communicatie voor cliënten. Geconstateerd werd dat er veel informatie over de transitie is voor professionals, maar niet voor cliënten, bijv. een website met FAQʼs. Het is belangrijk om in elk geval bij elke stap ook cliënten mee te nemen en de rol van de hulpverlener is hierin essentieel. Een vraag die opkomt is: Wat is er nodig aan individuele informatie en wat aan algemene informatie? Dit kun je voorleggen aan je klankbordgroep, panel, CR. En hoe bereik je afstemming met de informatie die gemeentes gaan verstrekken? Er is duidelijk behoefte om dit punt te bespreken met instellingen en gemeentes; communicatiemedewerkers moeten hierover met elkaar in gesprek. Bij Jeugdzorg in Zicht op 5 juni zou hiervoor een 1 e stap gezet kunnen worden. Kan de site Netwerkjeugd hierin ook een rol spelen? Inmiddels is er door een jongere een initiatief voorgesteld om met en voor jongeren informatie over de transitie te maken. Dit zal door JIJ Utrecht opgepakt gaan worden.

5 Wat betreft de hoeveelheid vragenlijsten is het voor nu handig om het proces door te lichten en te weten wat er afgenomen wordt. En om participatiemoeheid te voorkomen door te filteren. Maar voor de toekomst is het vooral nodig dat er bij gemeenten bewustwording komt over prestatieindicatoren en kwaliteitstoetsing. Een eerste stap is dit punt bespreken met de gemeentes en met de cliënten. Speelruimte voor professionals is nodig. Een ander punt dat genoemd werd is het benutten van de breedte aan participatievormen. Laat de cliënt kiezen wat het beste past. Afronding Voor dit jaar is het borgen van wat bereikt is belangrijk. De dialoog, zoals in het WorldCafé in januari, graag voortzetten. Benut bewust je voorbeeldfunctie in je netwerk. Wie neemt de regie in het wijkteam wat betreft cliëntparticipatie?; een rol voor de gemeente. Een middag vol vragen, maar ook vol ideeën en plannen. Na een intensieve uitwisseling is het plan ontstaan om de volgende keer verder te praten over dit thema, en dan met gemeentes en cliënten! Ieder zorgt er voor om iemand van een gemeente en/of cliënt mee te nemen. De volgende leersessie is op maandag 23 juni van uur bij de Rading in Amersfoort. Graag tot ziens in Amersfoort. P.S. Nathalie But wees ons nog op de site als informatiebron ( een site van VWS en VNG).

6 Bas van Arendonk Nienke Meeder Carmen Sprokkelman Nathalie But Tineke Bos Caroline Kempe Sikko Antuma Marianne Huilmand Chantal Wittenberg Marjolein Split Jeroen Harmeijer

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

DE AANPAK VAN SOCIAAL ISOLEMENT. KNELPUNTEN EN DILEMMA S.

DE AANPAK VAN SOCIAAL ISOLEMENT. KNELPUNTEN EN DILEMMA S. DE AANPAK VAN SOCIAAL ISOLEMENT. KNELPUNTEN EN DILEMMA S. Presentatie DAK bijeenkomst 16 juni 2014 Dr. Marina Jonkers ONDERWERPEN Wat doet LESI? Aanpak sociaal isolement in gemeenten Beleidsurgentie en

Nadere informatie

Checklist beoordeling beleidskader Wmo. 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief

Checklist beoordeling beleidskader Wmo. 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief Checklist beoordeling beleidskader Wmo 20 beoordelingsvragen vanuit cliëntenperspectief AVI-toolkit 10 12 februari 2014 1 Inhoud Beleidskader Wmo beoordelen vanuit cliëntenperspectief... 3 Advies en ondersteuning...

Nadere informatie

Ongevraagd advies Jeugdplatform Amsterdam: huidige stand van zaken pleegzorg

Ongevraagd advies Jeugdplatform Amsterdam: huidige stand van zaken pleegzorg Amsterdam, 11 oktober 2016 Onderwerp: Advies van het Jeugdplatform Amsterdam over de Pleegzorg Geachte wethouder Kukenheim, Het afgelopen jaar (in de periode juni 2015 tot augustus 2016) hebben in Amsterdam

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel. 15 april 2014

Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel. 15 april 2014 Sociaal wijkteam?!?! Marijke Versteeg Teamleider sociaal wijkteam Kruiskamp- Koppel 15 april 2014 In deze presentatie neem ik u mee in: de beweging in het Sociaal Domein in Amersfoort de praktijk van het

Nadere informatie

Langer thuiswonen met dementie. 24 mei 2018

Langer thuiswonen met dementie. 24 mei 2018 Langer thuiswonen met dementie 24 mei 2018 Programma Welkom en introductie Roos Scherpenzeel, DvE/Movisie Dementievriendelijke samenleving Roderik Reinstra, Alzheimer Nederland Pitch praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM Uitkomsten werkgroepen Netwerkbijeenkomst 19 februari 2014 De deelnemers aan de werkgroepen vertegenwoordigen met elkaar het brede sociale domein van Haarlem. Samen met de leden van de Participatieraad

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid Wijkgerichte Aanpak De Wijkgerichte Aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het stimuleringsprogramma SWING. SWING is ingesteld door het Ministerie van Veiligheid & Justitie om tot een nieuwe

Nadere informatie

2. Probleemstelling. Algemeen. Clientondersteuning

2. Probleemstelling. Algemeen. Clientondersteuning 1. Inleiding Op 16 juli 2014 heeft de WMO Raad van Uw College van Burgemeester en Wethouders ter advisering ontvangen: Het concept beleidsplan Maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp,Dit concept beleidsplan

Nadere informatie

AVI-activiteiten 2015. Transformatieagenda

AVI-activiteiten 2015. Transformatieagenda AVI-activiteiten 2015 Transformatieagenda Januari 2015 Inhoudsopgave Transformatieagenda... 3 Agendapunten transformatie 2015... 5 Aandacht voor iedereen Het programma Aandacht voor iedereen heeft als

Nadere informatie

mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten

mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten Organiseren en faciliteren van het samenspel met mantelzorgers/familie 2 e 2 e masterclass IVVU 23 april 2015 Will Schutte en Cecil Scholten Opzet masterclass Terugkoppeling verwerkingsopdracht Hoe krijg

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : Werkgroep Samenhang Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 4 oktober 2018 Onderwerp : stand van zaken regionale speerpunten sluitende aanpak mensen met verward Van : Arieke

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013

Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013 Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013 Twentse samenwerking 14 Gemeenten in Twente Bestuurlijk Overleg Transformatie Jeugdzorg en AWBZ Wmo 2 ambtelijk coördinatoren gemeenten 4 samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ambitie en inkoop regio Amersfoort 3. Transformatie agenda jeugd 4. Samenwerking Utrechtse regio s 5. Inzet transformatiefonds

Nadere informatie

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit: Agendapunt 2 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Mededelingen en actualiteit Bijlage : 2 Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Tijdvak 2015-2016 Organisatie: samen Voor Betere Zorg (VBZ) Auteurs: Marion

Nadere informatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Van zorgzaam naar partcipatie Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Uitganspunten transities: Zorgzame samenleving Past niet bij wensen van nu Objectieve producten Aanpassing aan regels

Nadere informatie

Participatie van jeugd en ouders in gemeenten

Participatie van jeugd en ouders in gemeenten Participatie van jeugd en ouders in gemeenten E-panel De digitale vragenlijst is uitgezet onder wethouders en beleidsmedewerkers Jeugd, projectleiders Transitie Jeugd, CJG-coördinatoren en via hen CJG-medewerkers

Nadere informatie

Hoe te handelen bij kwetsbare gezinnen?

Hoe te handelen bij kwetsbare gezinnen? Hoe te handelen bij kwetsbare gezinnen? Marga Beckers Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ): Samen werken met de preventiematrix Hèlen Heskes Toezicht Sociaal Domein (TSD): Regisseur, heb je scherp

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Leiding geven aan een duurzaam netwerklerende organisatie. Dr. Femke Nijland

Leiding geven aan een duurzaam netwerklerende organisatie. Dr. Femke Nijland Leiding geven aan een duurzaam netwerklerende organisatie Dr. Femke Nijland 1. Wat is netwerkleren? Dit is netwerkleren 2. Het nut van netwerkleren Directe waarde (immediate value) Nuttige bronnen (potential

Nadere informatie

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn 1 Programma 1. Opening wethouder Paul Blokhuis 2. Transitie en transformatie, Monique te Wierik 3. CJG4kracht, Saskia Blom 4. De

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Koers. Het Beleidsplan 2016 2018. EVI Panel Advies en Cliëntenraden Maastricht en Heuvelland

Koers. Het Beleidsplan 2016 2018. EVI Panel Advies en Cliëntenraden Maastricht en Heuvelland EVI Panel Advies en Cliëntenraden Maastricht en Heuvelland van Ervaren via Verbeteren naar Innoveren Houthem St. Gerlach 7 mei 2015 Koers Bouwen aan Limburgse vitaliteit (Verkenners Provincie Limburg)

Nadere informatie

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie...

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie... Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries Inleiding... 2 Situatie tot 2015+... 2 De nieuwe situatie... 3 Transitie en transformatie (inhoud en vorm)... 4 (Sociaal)

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin

Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin Landelijk Concept Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin Specifieke kwetsbare doelgroep (nieuw voor WMO): - MeeleefGezin heed een inhoudelijk Concept ontwikkeld dat expliciet aan het jonge kind (- 0 tot

Nadere informatie

De Wmo, kleine kernen en de effectencalculator

De Wmo, kleine kernen en de effectencalculator De Wmo, kleine kernen en de effectencalculator Gideon Visser Gideon.Visser@han.nl Ontwikkelwerkplaats Effectencalculator www.effectencalculator.nl 24 juni 2015 Wat gaan we doen? Kort voorstel rondje Participatie

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel

De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel Beschikbaar, bereikbaar, betrouwbaar en in beweging Peter Dijkshoorn Bestuurder Accare bestuurslid GGZNederland Amersfoort 23 april 2015 2 transformatiedoelen

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Transformatieagenda FoodValley

Transformatieagenda FoodValley transformatie jeugdzorg FoodValley Transformatieagenda FoodValley Versie 5 februari 2014 Dit is de transformatieagenda decentralisatie Jeugdzorg FoodValley. In deze agenda beschrijven de gemeenten Barneveld,

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Gratis advies van jongeren aan gemeenten

Gratis advies van jongeren aan gemeenten Gratis advies van jongeren aan gemeenten 1 Voorwoord In november 2013 vond de achtste Week van de Jeugdzorg plaats, waarin het hele Utrechtse Jeugdzorgveld elkaar weer ontmoette. De week stond in het teken

Nadere informatie

Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet

Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd 1 Oktober 2013 Waarom doen we dit ook al weer? Evaluatie van de Wet op de jeugdzorg & Analyse van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning

Nadere informatie

Nationale Jeugdzorgprijzen 2012 Rapport Vakjury

Nationale Jeugdzorgprijzen 2012 Rapport Vakjury Nationale Jeugdzorgprijzen 2012 Rapport Vakjury Rapport Vakjury De Vakjury heeft zich dit jaar voor de zesde keer gebogen over de projecten en plannen die zijn ingestuurd voor de Nationale Jeugdzorgprijzen

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein De rol van de bibliotheek in het sociaal domein Probiblio en BISC 19 juni 2014 Jantine Kriens Voorzitter Directieraad Maatschappelijke trends Participatiemaatschappij. - Burger is zelf aan het roer, de

Nadere informatie

Vrijwillige zorg in het gezin

Vrijwillige zorg in het gezin Vrijwillige zorg in het gezin Netty Jongepier Informatiebijeenkomsten Oranjefonds Februari 2018 Waarom vrijwillige zorg in gezinnen? Toenemende druk op professionele zorg Jaren 90 2015: Meer beroep op

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed,

Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Geachte leden van de commissie Ruimte en Vastgoed, Bij uw commissievergadering van 14 februari heb ik u, namens het college van burgemeester en wethouders, toegezegd, de aanpak van Krachtwijk Actief te

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

NOTITIE: Onderzoek naar behoefte van een klankbordgroep m.b.t. jeugdhulpverlening in Boxtel

NOTITIE: Onderzoek naar behoefte van een klankbordgroep m.b.t. jeugdhulpverlening in Boxtel NOTITIE: Onderzoek naar behoefte van een klankbordgroep m.b.t. jeugdhulpverlening in Boxtel Datum: 11 februari 2015. Auteur: M.H. Hegge Aanleiding. Sinds 1 januari 2015 is de wet Jeugdhulp/Jeugdwet van

Nadere informatie

Het is zover, we staan aan de vooravond van de overgang van de WMO en de jeugdzorg naar de gemeente.

Het is zover, we staan aan de vooravond van de overgang van de WMO en de jeugdzorg naar de gemeente. Betoog Jeugdzorg, Wmo en PGB Het is zover, we staan aan de vooravond van de overgang van de WMO en de jeugdzorg naar de gemeente. Bij een transitie (overgang) waar we middenin zitten is er altijd sprake

Nadere informatie

Wij verwachten gemiddeld 3 tot 5 'Catch 22' situaties per jaar in de gemeente Woerden die opgevangen kunnen worden door de 'Catch 22 aanpak'.

Wij verwachten gemiddeld 3 tot 5 'Catch 22' situaties per jaar in de gemeente Woerden die opgevangen kunnen worden door de 'Catch 22 aanpak'. RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00235 çemeente WOERDEN Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 24 mei 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster, wethouder Stolk Portefeuille(s) : Participatie

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley In deze brochure de belangrijkste opbrengsten van vier jaar hard werken met een grote groep mensen. Niet alleen de projectleiders,

Nadere informatie

The Big Five. Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen

The Big Five. Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen The Big Five Het belang van één volwassene om op terug te kunnen vallen Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=nbrkrh9zb x0&list=plx3xtm7a75c6gdf5i19jgdx7jascbflut &index=2 Wat valt op? Opgroeien naar

Nadere informatie

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp BIJLAGE 5A Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp Datum: 26 oktober 2016 Achtergrond In de afgelopen twee jaar lag de focus in de jeugdhulpverlening

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken SWV de Eem en wijkteams Amersfoort, januari 2015

Samenwerkingsafspraken SWV de Eem en wijkteams Amersfoort, januari 2015 Samenwerkingsafspraken SWV de Eem en wijkteams Amersfoort, januari 2015 Basisscholen en wijkteams hebben dezelfde missie voor jeugd: Passende en vlotte ondersteuning voor de kinderen en gezinnen in de

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp

Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp Telefoon 06 2570 8767 Adviesraadsociaaldomein@ zoetermeer.nl Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zoetermeer Datum Postbus 15 12 december

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad,

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad, Geachte leden van de Wmo-raad, Utrecht, 25 april 2012 Er gaat de komende tijd veel veranderen als het gaat om de Wmo. Zowel de gemeente, maar ook u als Wmo-raad gaat een intensieve en spannende tijd tegemoet

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord

MEE Zuid-Holland Noord MEE Zuid-Holland Noord Sociale netwerk strategieën Programma: MEE/VTV - De doelgroep van MEE/VTV - Hoe zitten we in Haaglanden - Waarom sociaal netwerk bij onze klanten Welke strategieën worden er gebruikt:

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel Loes Roeloffs en Laura Terbrack zijn intellectueel eigenaar van de methodiek SIJN. Niets

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN 1 Inleiding In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel De zorg- en welzijnssector zit in de overgang van transitie naar transformatie.

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ. Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014

Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ. Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014 Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014 Hervorming langdurige zorg Doelen Rijk: - Verbeteren kwaliteit zorg en ondersteuning - Versterken zelf- en samenredzaamheid

Nadere informatie

Overzicht. VAK-mensen. Samenwerken in de Wijk. Competenties van de professional. Interdisciplinaire samenwerking (T-shaped) in het sociaal team

Overzicht. VAK-mensen. Samenwerken in de Wijk. Competenties van de professional. Interdisciplinaire samenwerking (T-shaped) in het sociaal team Interdisciplinaire samenwerking (T-shaped) in het sociaal team Inleiding Overzicht Conferentie Wmo-werkplaatsen 'Transformeren doe je met elkaar Utrecht, 16 oktober 2015 Interdisciplinaire samenwerking

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN Met de ontwikkelingen die we de komende jaren verwachten - met name op het gebied van het Sociale Domein - is het onhoudbaar dat we als gemeente blijven

Nadere informatie

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake Lokaal en regionaal beleidskader voor jeugdzorg. Samenvatting Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Voorstellen: MEE NL Trainer Smart met Geld Hogeschool Utrecht Kenniscentrum Sociale Innovatie Lectoraat Participatie en stedelijke ontwikkeling. Bibian Hengeveld

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Verbinding van activering, dagbesteding en werk. werkconferentie donderdag 17 januari 2019

Verbinding van activering, dagbesteding en werk. werkconferentie donderdag 17 januari 2019 Verbinding van activering, dagbesteding en werk werkconferentie donderdag 17 januari 2019 Belangrijke thema s van probleem naar perspectief meedoen in de buurt resultaatgebieden WMO dagbesteding betrek

Nadere informatie

De raakvlakken in de drie decentralisaties

De raakvlakken in de drie decentralisaties De raakvlakken in de drie decentralisaties 27 maart 2014 LCR Congres 10-04-14 Programma Welkom en voorstellen Korte inleiding decentralisaties Introductie Monica, Maarten en Tess Aan de slag met participatiewiel

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Reusel, 11 december 2014 Welkom Programma Korte Toelichting op het dienstverleningsmodel De teams Wat

Nadere informatie

Impressieverslag. Netwerkbijeenkomst Samenspel tussen formele- en informele zorg

Impressieverslag. Netwerkbijeenkomst Samenspel tussen formele- en informele zorg Impressieverslag Netwerkbijeenkomst Samenspel tussen formele- en informele zorg Datum: maandag 23 november 2015 Locatie: MFC De Schans Verslaglegging: Démiencke Brinkman 1. Opening en welkom door wethouder

Nadere informatie

Overzicht. Decentralisaties. Per 1 januari 2015 gaan cliënten van de AWBZ naar de Wmo. Inleiding

Overzicht. Decentralisaties. Per 1 januari 2015 gaan cliënten van de AWBZ naar de Wmo. Inleiding Interdisciplinaire samenwerking in wijkteam: de T-shaped professional Inleiding Overzicht Congres Sociaal werk, het hart van het sociale domein De positie van sociale professionals en de drie decentralisaties

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WAT KAN IK BETEKENEN? Wat hopen jullie tijdens deze sessie van mij mee te krijgen? WAT DOE JIJ? Wat is jouw eigen (als

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Participatiepeiling. Zaanse inwoners maken het verschil

Participatiepeiling. Zaanse inwoners maken het verschil Participatiepeiling Zaanse inwoners maken het verschil Een nieuwe participatiemix voor bewoners die maatschappelijke ondersteuning ontvangen 1 2015-2020 1 Onder maatschappelijke ondersteuning verstaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee

Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk. Iedereen telt en doet mee Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in de gemeente Nijkerk Iedereen telt en doet mee Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De opgave voor het sociaal domein 3. Waar staat Nijkerk nu? 4. Principes voor

Nadere informatie

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per 1 januari

Nadere informatie