Haagse Ooievaarsregelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haagse Ooievaarsregelingen"

Transcriptie

1 Haagse Ooievaarsregelingen Voor iedereen met een laag inkomen Rondkomen van een minimum inkomen is niet altijd makkelijk. Daarom heeft de gemeente Den Haag maatregelen genomen die ervoor zorgen dat iedere inwoner van Den Haag mee kan blijven doen aan de samenleving. Er zijn verschillende regelingen gericht op leeftijdsgroepen, zoals kinderen tot 18 jaar, volwassenen en personen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Voor welke regeling u in aanmerking komt, hangt af van uw persoonlijke situatie en uw inkomen. In deze map treft u een inkomenstabel aan waarmee u kunt bekijken of u mogelijk in aanmerking komt voor een bepaalde regeling. De regelingen kunnen alleen door een volwassen persoon worden aangevraagd bij de gemeente. Meer informatie? Kijk op

2 Grensinkomens Ooievaarsregelingen Hieronder vindt u de tabel voor de grensinkomens van alle Ooievaarsregelingen. In de tabel staan netto bedragen die op 1 januari 2016 zijn aangepast aan de bijstandsnormen. Bedragen zijn exclusief vakantiegeld en naar boven afgerond op hele euro s. 21 t/m AOW-leeftijd Alleenstaande Alleenstaande ouder Gezin 100% Tot 110% Tot 130% Tot 150% AOW-leeftijd en ouder (alleenstaande ouder inclusief ALO kop) Alleenstaande Alleenstaande ouder Gezin 100% Tot 110% Tot 130% Tot 150% Vermogen Alleenstaand Alleenstaande ouder/gezin Meer informatie? Kijk op

3 Ooievaarspas In 1989 introduceerde de gemeente Den Haag de Ooievaarspas. Inmiddels maken meer dan gezinnen gebruik van de Ooievaarspas en zijn er passen in omloop. De Ooievaarspas biedt korting meestal 50% op allerlei activiteiten op het gebied van sport, cultuur, contributie, lidmaatschap en entree. Soms is een activiteit met de Ooievaarspas zelfs gratis. De Ooievaarspas is bestemd voor inwoners van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk met een laag inkomen. De Ooievaarspas wordt gratis verstrekt. Het inkomen mag niet meer bedragen dan 130% van de bijstandsnorm. Op de website vindt u alle aanbieders van de Ooievaarspas. Ook zijn er verschillende speciale regelingen aan de Ooievaarspas gekoppeld voor Haagse Ooievaarspashouders. In deze informatiemap kunt u hier alles over lezen. De Ooievaars pas maakt meedoen makkelijker! Heel veel mogelijk Ooievaarspashouders kunnen meedoen aan activiteiten bij meer dan 500 sport- en cultuuraanbieders. Meer informatie? Kijk op

4 Voorschool Een voorschool is een samenwerking tussen een kinderdagverblijf en/of peuterspeelzaal en een basisschool. Zij werken samen aan 1 educatief programma. De voorschool is voor kinderen vanaf 2,5 jaar oud. Voorscholen zijn (vooral) bedoeld voor kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij maken spelenderwijs kennis met het Nederlands door minimaal 4 dagdelen per week door te brengen op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf met voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Als ze 4 jaar zijn, gaan de kinderen naar groep 1 van de basisschool. Met een geldige Ooievaarspas is de voorschool gratis. Alle kinderen doen mee!

5 Toeslag kinderopvang Kinderopvang helpt ouders om werk en zorg te combineren en draagt er aan bij dat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Kinderopvang houdt in dat anderen uw kinderen bedrijfsmatig verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen, tot de eerste dag waarop zij naar het voortgezet onderwijs gaan. U kunt alleen bij geregistreerde kinderopvang in aanmerking komen voor een toeslag. Toezicht op schoolgaande kinderen tijdens de middagpauze, vrienden- en familiediensten, tieneropvang, au-pairs of een incidentele oppas zijn geen geregistreerde kinderopvang. In deze gevallen komt u niet in aanmerking voor een toeslag.

6 Welke vormen van kinderopvang zijn er De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen beschrijft verschillende vormen van kinderopvang: Sommige kinderopvangorganisaties rekenen een hoger uurtarief. Over het verschil krijgt u geen tegemoetkoming van 5%. dagopvang; buitenschoolse opvang; gastouderopvang. Voor wie is de toeslag bedoeld? Heeft u een bijstandsuitkering en gaat uw kind naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang? En volgt u een traject naar werk via de gemeente? Dan kunt u voor de kosten van de kinderopvang een tegemoetkoming bij de gemeente aanvragen, naast de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Als uw kind naar buitenschoolse opvang of een kinderdagverblijf gaat, heeft u mogelijk ook recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. U kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie over deze landelijke toeslag op de website van de Belastingdienst (zie of bel met de Belastingtelefoon (gratis). De extra tegemoetkoming van de gemeente is 5% van het uurtarief van de kinderopvang. De gemeente houdt daarbij dezelfde maximale uurtarieven aan als de Belastingdienst. U vindt deze uurtarieven op de website van de Belastingdienst.

7 Schoolspullenpas De kosten die u voor uw schoolgaand kind moet maken voor het aanschaffen van schoolspullen, is voor veel ouders moeilijk op te brengen. Haagse ouders met een geldige Ooievaarspas, die de zorg hebben voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, krijgen via Stichting Leergeld Den Haag een aanvraagformulier voor de Schoolspullenpas. De Schoolspullenpas is gratis. Op deze pas staat een geldbedrag waarmee u bij de deelnemende winkels de schoolbenodigdheden voor uw kind(eren) kunt aanschaffen. Zaken zoals pennen, agenda, etui, schriften, woordenboeken enzovoorts. De waarde van de pas is afhankelijk van het onderwijs dat uw kind volgt.

8 Computerset Om goed te kunnen leren is het belangrijk dat kinderen een computer hebben. Daarmee kunnen zij meedoen op school, spreek beurten voorbereiden, werkstukken maken en spelletjes spelen. Heeft uw kind een Haagse Ooievaarspas? En is uw kind 6 jaar of ouder, maar nog geen 18 jaar? Zo ja, dan kan uw kind mogelijk in aanmerking komen voor een computerset van Stichting Leergeld Den Haag. Voor een computerset inclusief een 17 inch TFT-monitor betaalt u een eigen bijdrage van 30,-. Alle kinderen doen mee! De computers zijn zo ingericht dat deze vooral bruikbaar zijn voor schoolwerk. De computers zijn niet nieuw, maar wel altijd A-klasse computersystemen die helemaal zijn nagekeken. De systemen worden geschikt gemaakt voor Windows 7. Op alle computers wordt behalve Windows 7 ook Microsoft Office 2010 geïnstalleerd. Voor een goede werking is een internetaansluiting noodzakelijk.

9 Fiets Als u een minimuminkomen heeft en uw kind is 10 jaar of ouder, maar nog geen 18 jaar, dan kunt u via Stichting Leergeld Den Haag een aanvraag voor een nieuwe fiets indienen. Voor een nieuwe fiets betaalt u een eigen bijdrage van 25,-. Gaat deze fiets kapot? Dan komt de fiets mogelijk eenmalig in aanmerking voor reparatie. Alle kinderen doen mee!

10 Lidmaatschap/contributie Kinderen vinden het leuk om te sporten, muziek te maken of creatief bezig te zijn. De kosten voor deze activiteiten kunnen flink oplopen. Kinderen tot 18 jaar met een geldige Ooievaarspas kunnen meestal gratis lid worden van 1 sport en 1 culturele instelling. Per jaar (dat loopt van 1 juli tot 1 juli) geldt wel een maximum van 330,- voor 1 sport en 1 cultuuractiviteit per kind. Is de contributie hoger? Dan betaalt u het verschil in de meeste gevallen zelf. De sport of culturele instelling moet aanbieder zijn bij de Ooievaarspas en meedoen met de regeling Kinderen Doen Mee.

11 Aanschaffen kleding en materiaal Als uw kind lid wordt van een sport of culturele instelling blijft het niet alleen bij het lidmaatschap/de contributie. Vaak moeten extra spullen worden gekocht, zoals basketbalschoenen, danskleding, schildermateriaal, een muziekinstrument enzovoorts. Als uw kind een geldige Ooievaarspas heeft en nog geen 18 jaar is, kunt u materialen meestal gratis aanschaffen via Stichting Leergeld Den Haag. Voorwaarde is dat de instelling aanbieder moet zijn bij de Ooievaarspas en moet meedoen met de regeling Kinderen Doen Mee. Dit kunt u navragen bij de instelling of zien op de website van de Ooievaarspas aan de bij de aanbieding van deze aanbieder. De vergoeding voor de eerste aanvraag is maximaal 150,-. Voor een vervolgaanvraag maximaal 100,-. Daarnaast kunnen de kinderen ook nog zwemles volgen voor de diploma s A, B en C. Ook hier geldt een maximum van 330,- per kind per jaar en de instelling moet aanbieder zijn bij de Ooievaarspas. Is de contributie hoger? Dan betaalt u het verschil in de meeste gevallen zelf.

12 Tegemoetkoming ouderbijdrage voor schoolactiviteiten Veel scholen in Den Haag en omgeving ontvangen een tegemoetkoming ouderbijdrage voor schoolactiviteiten voor Haagse kinderen tot 18 jaar met een geldige Ooievaarspas. Hierbij kunt u denken aan: sportdag, excursies, kosten voor een schoolreisje, sinterklaasviering of werkweek. De aangesloten scholen informeren de ouders in het nieuwe schooljaar over de tegemoetkoming ouderbijdrage voor schoolactiviteiten. Er is een vergoeding voor kinderen in het basisonderwijs en voor kinderen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Deze vergoeding wordt niet aan de ouders uitbetaald, maar gaat rechtstreeks naar het schoolbestuur. U kunt bij de school van uw kind navragen of de school deelneemt aan deze regeling. Alle kinderen doen mee!

13 Individuele studietoeslag Als student (van 18 tot 30 jaar) met een beperking bent u misschien soms minder goed in staat om uw opleiding te combineren met werk. De studietoeslag kan dan uitkomst bieden. De studietoeslag is bedoeld om te voorkomen dat u hierdoor vaker en meer moeten lenen dan jongeren die naast hun opleiding wel kunnen werken. De individuele studietoeslag wordt verstrekt in de vorm van bijzondere bijstand. De studietoeslag bedraagt 100,- per maand. Ieder halfjaar vindt er een controle plaats of u nog recht heeft op de studietoeslag.

14 Individuele inkomenstoeslag De individuele inkomenstoeslag vervangt sinds 1 januari 2015 de langdurigheidstoeslag. Het belangrijkste verschil is dat de gemeente nu ook kijkt of u zich voldoende heeft ingespannen om uw inkomen te verbeteren. De individuele inkomenstoeslag is bedoeld als aanvulling op uw inkomen voor het doen van grote noodzakelijke uitgaven. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een koelkast, eettafel of bankstel. De toeslag is bestemd voor personen vanaf 21 jaar tot de AOW-gerechtigde leeftijd die gedurende een periode van 3 jaar een inkomen op bijstandsniveau hebben (110%) en zich in deze periode genoeg hebben ingespannen om hun inkomen te verbeteren. De toeslag wordt 1 keer per jaar uitbetaald. De hoogte van de toeslag is afh ankelijk van de gezinssituatie.

15 Individuele bijzondere bijstand Bijzondere bijstand is een vergoeding voor extra of hoge kosten. Dit kan een oplossing zijn als u een laag inkomen heeft, de kosten niet zelf kunt betalen en er geen andere mogelijkheden zijn om in de kosten te voorzien. De gemeente kijkt per aanvraag of er sprake is van een bijzondere of dringende situatie. U kunt bijzondere bijstand als gift of als renteloze lening krijgen. Hoe hoog het bedrag is dat u ontvangt, is afhankelijk van het soort kosten dat u maakt, de hoogte van het inkomen, het vermogen en de bijzondere uitgaven, zoals alimentatie. De gemeente Den Haag gaat uit van de meest voordelige maar passende oplossing en baseert zich daarbij op haar beleidsregels minimavoorzieningen en bijzondere bijstand.

16 Waarvoor bijzondere bijstand De gemeente beoordeelt de aanvraag op bijzondere omstandigheden, dit kan onder andere zijn voor: Verhuis- en inrichtingskosten Normaal gesproken kunt u geen bijzondere bijstand aanvragen voor verhuis- of inrichtingskosten. Toch kan er sprake zijn van bijzondere omstandigheden en kunt u deze kosten wel vergoed krijgen. Bijvoorbeeld in de volgende situaties: U komt uit de crisisopvang en u moet helemaal opnieuw beginnen. U gaat na een lang verblijf in een verzorgings- of verplegingshuis of psychiatrisch ziekenhuis opnieuw zelfstandig wonen. U keert na langdurig verblijf in detentie terug in de maatschappij. U moet om sociale redenen met spoed verhuizen. Voor wie Bijzondere bijstand is er voor iedereen vanaf 21 jaar die onvoorziene, noodzakelijke kosten moet maken en een inkomen op of rond het bijstandsniveau (110%) heeft. Iedereen die wil weten of zij in aanmerking komen voor individuele bijzondere bijstand moet contact opnemen met de Klantenservice SZW of de Advies- en Informatiebalie op 1 van de stadsdeelkantoren om te vragen naar de mogelijkheden van bijzondere bijstand. In deze brochure vindt u een pagina met daarop de telefoonnummers en adressen van deze afdelingen. U ontvangt het aanvraagformulier bijzondere bijstand pas als blijkt dat bijzondere bijstand een oplossing biedt voor uw situatie. Medische kosten Voor het ontvangen van een vergoeding voor medische kosten, zoals een bril, gehoorapparaat of tandartskosten, moet u in eerste instantie een beroep doen op uw zorgverzekering. Iedereen is zelf verantwoordelijk een ziektekostenverzekering af te sluiten die het best bij zijn/haar situatie past. Het kan voorkomen dat er op enig moment sprake is van noodzakelijke medische kosten die de vergoeding van uw zorgverzekering te boven gaat. Voor de betaling van deze kosten kunt u een aanvraag doen voor bijzondere bijstand. Voor het wettelijk eigen risico kunt u geen bijzondere bijstand aanvragen. Woonkosten Voor een tegemoetkoming in hoge woonkosten kunt u een beroep doen op de huurtoeslag. Deze wordt verstrekt via de belastingdienst. Er zijn echter situaties waarin u geen beroep kunt doen op de huurtoeslag. In dat geval kunt u mogelijk in aanmerking komen voor de woonkostentoeslag. Ook voor een koopwoning bestaat de mogelijkheid voor een woonkostentoeslag. Rechtsbijstand Heeft u een advocaat of mediator nodig en kunt u die kosten niet zelf betalen? De Rijksoverheid en de gemeente Den Haag kunnen dan misschien helpen met een vergoeding van de kosten van rechtshulp

17 Kwijtschelding gemeente belastingen Als uw inkomen rond het niveau van bijstand ligt (100%) en u heeft geen vermogen, dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. U hoeft de belastingen dan niet of maar gedeeltelijk te betalen. Kwijtschelding is alleen voor particulieren. Kwijt schelding is niet mogelijk voor stichtingen, verenigingen, ondernemers en degenen die een zelfstandig beroep uitoefenen (bijvoorbeeld zzp ers). U kunt kwijtschelding aanvragen voor de volgende belastingen: afvalstoffenheffing; hondenbelasting (alleen voor het bedrag voor de eerste hond); onroerendezaakbelasting (OZB); rioolheffing eigenaren.

18 Hulp bij het invullen Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier voor kwijtschelding? Dan kunt u hiervoor terecht bij de Sociale Zaken Internethoek. Of ga langs bij de Advies- en Informatiebalie op 1 van de Stadsdeelkantoren. Ook kunt u daarvoor langsgaan bij Belastingzaken. Op vindt u meer informatie over de gemeentelijke belastingen, de contactgegevens en openingstijden. U kunt van maandag tot en met vrijdag van uur tot uur ook bellen met Belastingzaken van de gemeente Den Haag, telefoon

19 Collectieve ziektekostenverzekering In Nederland is een zorgverzekering wettelijk verplicht. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de maatschappijen VGZ en AZIVO over een voordelige zorgverzekering voor mensen in Den Haag met een laag inkomen, gebaseerd op 110% of 130% van de bijstandsnorm. De voordelen van de Haagse zorgverzekering op een rij: het wettelijk eigen risico is meeverzekerd; lage premie; een uitgebreid pakket met ruime vergoedingen; binnen het aanvullende pakket ontvangt u ook vergoedingen voor brillen, tandarts en fysiotherapie; verschillende vergoedingen van uw eigen bijdrage, onder meer voor hulp bij het huishouden; u hoeft veel rekeningen niet eerst zelf te betalen; het beleid van de bijzondere bijstand is afgestemd op de verzekering; iedereen is welkom, uw medische achtergrond speelt bij acceptatie geen enkele rol.

20 Wilt u gebruikmaken van de Haagse zorgverzekering? Heeft u op dit moment al een zorgverzekering bij VGZ of AZIVO? Dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar om de mogelijkheden voor deelname aan de Haagse zorgverzekering te bespreken. Kosten Afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van uw inkomen wordt uw maandelijkse premie vastgesteld. De gemeente betaalt altijd een deel van uw premie. Eind november 2016 is het weer mogelijk om voor het jaar 2017 een nieuwe verzekering af te sluiten bij 1 van de 2 zorgaanbieders. Bent u net 18 jaar geworden? Dan kunt u 1 maand nadat u 18 jaar werd ook een verzekering afsluiting bij 1 van de 2 zorgaanbieders.

21 Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Als u of uw kind langdurig ziek en/of gehandicapt is, heeft u te maken met hoge bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor telefoon of lidmaatschap van een patiëntenvereniging enzovoorts. U komt dan mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming via de gemeente Den Haag. Deze gemeentelijke tegemoetkoming vervangt de landelijke financiële tegemoetkoming (WTCG), die in 2015 is vervallen. De tegemoetkoming is 125,-. U kunt deze tegemoetkoming 1 keer per jaar per gezinslid aanvragen. U komt in aanmerking voor de tegemoetkoming als u een inkomen heeft van maximaal 150% van de voor u geldende bijstandsnorm. Bovendien moet u een Wmo-beschikking (Wet maatschappelijke ondersteuning), een Indicatiebesluit Centrum indicatie stelling zorg (CIZ) of een indicatie van de wijkverpleeg kundige (voor persoonlijke zorg en verpleging) hebben.

22 Korting op warme maaltijden Haagse inwoners met de AOW-gerechtigde leeftijd en gehandicapten met een geldige Ooievaarspas kunnen voor een warme maaltijd terecht in de restaurants van de Haagse zorginstellingen. Wilt u ook korting krijgen op maaltijden? Meldt u dan aan bij Meldpunt Maaltijden van de gemeente Den Haag. U krijgt 2,20 korting per maaltijd. Dit geldt ook voor aan huis bezorgde maaltijden. Ook kunt u voor een heerlijke 3-gangen maaltijd en een gezellig gesprek met uw wijkgenoten terecht bij Resto van Harte. Met een Ooievaarspas krijgt u 50% korting. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Meldpunt Maaltijden via meldpuntmaaltijden@haeghegroep.nl of telefoon (070)

23 Gratis reizen in Den Haag Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt en woont in Den Haag. En u bent in het bezit van een geldige Ooievaarspas en persoonlijke OV-chipkaart, dan is het mogelijk dat u elke dag gratis kunt reizen met het openbaar vervoer van HTM in Den Haag (van begin- tot eindhalte). Wat heeft u nodig voor het aanvragen van gratis reizen in Den Haag? Een ov-chipkaart met uw pasfoto (persoonlijke ov-chipkaart). Heeft u nog geen persoonlijke kaart? Vraag die dan aan. Dit kan bij: klantenservice van HTM (telefoon , 0,10 per minuut); HTM Servicepunten op Station Hollands Spoor en Centraal Station (ov-winkel in de stationshal).

24 Korting op voetverzorging door pedicure Als de ziektekostenverzekeraar de kosten van voetverzorging niet vergoedt, kan een Haagse Ooievaarspashouder van 70 jaar of ouder iedere 2 maanden met korting naar de pedicure. De korting op de voetverzorgingsbehandeling door pedicures is opgenomen in het aanbod van de Ooievaarspas. U kunt 1 keer per 2 maanden van de korting gebruikmaken (6 keer per jaar). Na deze 2 maanden kunt u niet met terugwerkende kracht alsnog gebruikmaken van de behandeling met korting die voor deze periode was bedoeld.

25 Een behandeling duurt 30 minuten en vindt plaats bij de pedicure. Het is mogelijk om de pedicure aan huis te laten komen, maar de reistijd gaat dan af van de behandeltijd. Het tarief van de behandeling is vastgesteld op maximaal 20,-. Met een geldige Ooievaarspas betaalt u zelf maximaal 10,-. Welke pedicures korting verlenen met een Ooievaarspas staat op de website van de Ooievaarspas (zie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Meldpunt Voetverzorging via voetverzorgingsregeling@haeghegroep.nl of telefoon (070)

26 Hulp bij Geld en Administratie Wilt u meer inzicht in uw geldzaken? Wilt u uw administratie anders organiseren? Weet u voor welke zorg u verzekerd bent? Is gezond eten altijd duur? Wilt u antwoord op een van deze vragen geef u dan op voor een Gratis cursus of workshop: Cursus Weet wat je besteedt In de cursus Weet wat je besteedt leert u beter met uw geld om te gaan. U krijgt inzicht in uw financiële situatie en leert een overzicht van alle inkomsten en uitgaven te maken. Zo ziet u beter hoeveel geld u per maand binnenkrijgt en uitgeeft.

27 U leert in de cursus: Welke uitgaven móeten en welke uitgaven mógen. Op welke uitgaven u kunt besparen. Wat budgetteren is. Hoe u de post en de thuis administratie bijhoudt. Hoe u omgaat met reclame en de verleiding om iets te kopen. Workshop Goed voor weinig In de workshop Goed voor weinig leert u hoe u voor weinig geld lekker en gezond kunt eten. De workshop wordt verzorgd door een financieel trainer en een diëtiste. U krijgt voedingstips, doet een smaaktest en gaat prijzen van verschillende merken vergelijken. De verleidingen in de supermarkt worden besproken. Workshop Post en Administratie Weet u niet goed wat u moet doen met alle binnenkomende post? En vindt u het moeilijk om uw financiële papieren te ordenen? Doe dan mee aan de workshop Post en Administratie. Tijdens de workshop maakt u een overzichtelijke administratie. U hoeft alleen uw losse papieren mee te nemen. Na de workshop stapt u naar buiten met uw eigen map waarin een goed georganiseerde administratie zit. U leert tijdens de workshop hoe u deze administratie kunt bijhouden. Voor wie Alle Haagse burgers kunnen meedoen, het maakt niet uit hoe hoog uw inkomen is. U moet wel voldoende Nederlands spreken, lezen en schrijven. Meer informatie en inschrijven Website: Telefoonnummer: budgetcoaching@denhaag.nl Workshop Uw zorgverzekering en het eigen risico Een financieel trainer geeft u uitleg over het eigen risico en de eigen bijdrage. U gaat aan de slag met uw eigen zorgverzekering. Neem daarom uw polis van uw zorgverzekering mee en zorg dat u kunt inloggen op de webpagina (DigiD).

28 Schuldhulpverlening Heeft u schulden of betalingsachterstanden waar u zelf niet meer uit komt? Dan kunt u schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente. In geval van crisis Dreigt u uit huis gezet te worden? Of wordt uw energie of water binnenkort afgesloten vanwege betalingsachterstanden? Meldt u zich dan bij de Advies- en Informatiebalie op 1 van de Stadsdeelkantoren. Neem de brief mee waarin de datum van de afsluiting of ontruiming staat. Zit u al in een traject voor schuldhulpverlening? Neem dan contact op met uw consulent.

29 Zijn uw schulden nog niet problematisch? Als uw schulden nog te overzien zijn kan de Gemeentelijke Kredietbank u misschien helpen met een sociale lening. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Krediet en Advies, telefoon (070) Heeft u sieraden of andere waardevolle artikelen, dan kunt u deze belenen bij het Pandhuis. Voor meer informatie kunt u bellen naar afdeling Pandhuis, telefoon (070) (Klantenservice SZW). Bent u in het bezit van een eigen woning en heeft u financiële problemen? Maak dan een afspraak voor gratis advies met het team Hypotheek en Advies, telefoon (070) Zelf uw schulden oplossen Heeft u schulden of wilt u schulden voorkomen? En kunt u daar wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens op de website De website helpt mensen met beginnende financiële problemen een oplossing te vinden. Schuldhulp bij gemeente aanvragen U kunt hulp bij uw schulden aanvragen bij Klantenservice SZW. Voorafgaand aan het traject moet u eerst een aantal stappen doorlopen: Stap 1. Een medewerker van de klantenservice maakt voor u een afspraak voor een gesprek over uw situatie met een financieel consulent. Tijdens dit gesprek wordt uw (schulden) situatie met u bekeken. Stap 2. Vervolgens moet uw administratie op orde worden gebracht. U maakt een administratie map die u samen met een consulent compleet maakt. Stap 3. U krijgt een screening. Tijdens deze screening wordt bekeken welke modules u moet volgen om een basis te leggen voor een stabiele financiële situatie. Stap 4. U volgt deze modules. Stap 5. Na afloop bespreekt u met uw consulent of u in aanmerking komt voor een aanvraag voor schuldhulpverlening. Als u wilt worden geholpen met uw schulden, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden: u heeft een inkomen uit werk, pensioen of een uitkering, minimaal op bijstandsniveau; u kunt en wilt de afspraken nakomen om uw schulden af te lossen; u geeft de gemeente alle overzichten en gegevens die nodig zijn om u te kunnen helpen; u bent gemotiveerd om zelf uw situatie aan te pakken. Als u verslaafd bent of ernstige psychische problemen heeft, bent u bereid daarvoor professionele hulp te zoeken. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het aanvragen van hulp bij schulden? Neem dan contact op met Klantenservice SZW, op werkdagen van tot uur, telefoon (070)

30 Advies- en Informatiebalies SZW Wilt u advies over geld, juridische zaken, zorg of welzijn? Dan kunt u terecht bij de Advies- en Informatiebalie op 1 van de Stadsdeelkantoren. Bij de Advies- en Informatiebalies kunt u terecht voor juridisch advies en hulp bij aanvragen van verschillende voorzieningen en hulpmiddelen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW). Stadsdeelkantoor Escamp Bezoekadres: Leyweg 813, Den Haag. Openingstijden Advies- en Informatiebalie: maandag tot en met vrijdag van tot uur. Op dit stadsdeelkantoor kunt u alleen pinnen. Stadsdeelkantoor Centrum Bezoekadres: Spui 70, Den Haag. Openingstijden Advies- en Informatiebalie: maandag tot en met vrijdag van tot uur. Op dit stadsdeelkantoor kunt u pinnen en contant betalen. Klantenservice SZW Voor informatie over alle producten van SZW kunt u contact opnemen met Klantenservice SZW, telefoon (070) Klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van tot uur.

31 Locaties servicepunten Heeft u vragen of hulp nodig op het gebied van werk, zorg, jeugd of welzijn? En komt u er via onze website niet uit? Dan kunt u terecht bij een medewerker van een Servicepunt. Er zijn 21 Servicepunten, verspreid over de stad. Bij een Servicepunt staan computers die voor algemeen gebruik zijn. Er zijn vrijwilligers die u helpen bij het gebruik van de computer en het invullen van online formulieren. De ondersteuning van de medewerkers van de Servicepunten is gratis en onafhankelijk. Bij een Servicepunt XL is daarnaast andere dienstverlening aanwezig, zoals: hulp bij het vinden van vrijwilligerswerk; hulp bij de administratie en financiën; hulp (van buren) in uw directe omgeving; hulp bij het vinden van de nodige zorg, ondersteuningsmogelijkheden en voorzieningen in Den Haag (de cliëntondersteuner); een maatschappelijk werker of een ouderenconsulente.

32 Zorg ervoor dat u ruim voor sluitingstijd aanwezig bent bij een Servicepunt. Als u een aanvraag wilt doen (voor een uitkering, zorg of ondersteuning) dan duurt dat minimaal 30 minuten, vaak langer. Bent u op tijd, dan lukt uw aanvraag nog dezelfde dag. Lukt dat niet, dan maakt de medewerker een nieuwe afspraak met u. Heeft u een mantelzorger? Neemt u hem of haar dan mee naar het Servicepunt. Afspraak maken Voor verschillende producten van de gemeente kunt u online een afspraak maken op onze website U bent dan op de afgesproken tijd meteen aan de beurt bij de balie van het stadhuis of stadsdeelkantoor. Wilt u hulp bij het maken van een afspraak via de computer? Ook hiermee kan een medewerker van het Servicepunt u helpen. Loosduinen Wijkcentrum De Henneberg* Tramstraat 15 Laak Wijkcentrum De Wissel* Betsy Perkstraat Wijkcentrum Cromvlietplein* Cromvlietplein 120 Leidschenveen/Ypenburg Wijkcentrum Leidschenveen Harriët Freezerhof 201 Wijkcentrum Piet Vink* Plesmanlaan 217a Huisbezoek Bent u niet in staat om een Servicepunt te bezoeken, belt u dan voor een huisbezoek. De telefoonnummers staan vermeld achter het Servicepunt bij u in de buurt. Waar vindt u een Servicepunt? Haagse Hout Wijkcentrum Mariahoeve* Ivoorhorst 155 Evita Lokaal Van Alkemadelaan 309a Scheveningen Wijkcentrum Het Kalhuis* Badhuisstraat 177 Wijkcentrum Het Trefpunt* Tesselsestraat 71 Segbroek Wijkcentrum t Lindenkwadrant* 2 e Braamstraat 6 Wijkcentrum De Regenvalk* Weimarstraat 69 Escamp Wijkcentrum Escampade* Escamplaan 61f Wijkcentrum Bouwlust* Eekhoornrade 215 Wijkcentrum Moerwijk* Aagje Dekenlaan 51 CJG Wateringse Veld Laan van Wateringse Veld 392 Stadsdeelkantoor Escamp Leyweg 813 Centrum Wijkcentrum De Burcht* Stortenbekerstraat 201 Wijkcentrum Julianakerk* Schalk Burgerstraat 217 Wijkcentrum Parada* Van Limburg Stirumstraat 280 Stadsdeelkantoor Centrum Spui 70 Buurtcentrum t Klokhuis Celebesstraat 4 * Servicepunten XL

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen > mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen Inleiding De gemeente Vught doet veel voor inwoners met een laag inkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geld mislopen,

Nadere informatie

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen ID-kaart 0-18 jaar gratis Kinderopvang & peuterspeelzaal gratis Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoeding Jeugdfonds cultuur max 450 vergoeding Jeugdfonds sport

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen?

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen? Wat is de langdurigheidstoeslag? De langdurigheidstoeslag is een geldbedrag dat u van de gemeente kunt krijgen als u al drie jaar of langer van een laag inkomen leeft. U kunt met dit extra geld spullen

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Extra s voor Haarlemmers met een laag inkomen

Extra s voor Haarlemmers met een laag inkomen Extra s voor Haarlemmers met een laag inkomen ID-kaart 0-18 jaar gratis Kinderopvang & peuterspeelzaal gratis Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoeding Jeugdfonds cultuur max 450 vergoeding Jeugdfonds sport

Nadere informatie

De Ooievaarspas. Voor iedereen met een laag inkomen

De Ooievaarspas. Voor iedereen met een laag inkomen De Ooievaarspas Voor iedereen met een laag inkomen Met korting sporten, muziek maken of creatief bezig zijn? Met de Ooievaarspas kan dat. Woont u in Den Haag, Rijswijk of Leidschendam-Voorburg en heeft u

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen

Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen Iedereen mag meedoen De meeste mensen wonen prettig in de gemeente Uden. Een gezellige plek om te wonen, waar iedereen mag meedoen. Maar dat is niet voor iedereen

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Regelingen voor mensen met een laag inkomen In de Peelgemeenten willen we graag dat iedereen

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere bijstand p.4 Langdurigheidstoeslag p.5 Minimaregeling/Almelo

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen?

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen? Bijzondere bijstand Wat is het? Heeft u bijzondere kosten die u zelf niet kunt betalen en die u nergens anders vergoed kunt krijgen? Dan kunt u bij de gemeente Almelo bijzondere bijstand aanvragen. Voor

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9 1 Inhoudsopgave Woonkosten Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve

Nadere informatie

Minimaregelingen gemeente Emmen

Minimaregelingen gemeente Emmen Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of heeft u maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen geldt een inkomen

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen www.middendelfland.nl Regelingen voor mensen met een laag inkomen De meeste regelingen en tegemoetkomingen van de gemeente vallen onder de bijzondere

Nadere informatie

Deze folder is voor u

Deze folder is voor u 1 Deze folder is voor u Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen

Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen Wilt u, uw partner of uw kind graag meedoen aan activiteiten, maar is er niet genoeg geld om de kosten te betalen? In sommige situaties kunt u een tegemoetkoming

Nadere informatie

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties In dit overzicht (matrix) van inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Nadere informatie

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen Januari 2019 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2019 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE REGELINGEN VOOR MINIMA OP EEN RIJ Heeft u bijzondere kosten waar u niet voor

Nadere informatie

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar.

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar. 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018 Juli 2018 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2018 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING. Maak er gebruik van

INKOMENSONDERSTEUNING. Maak er gebruik van INKOMENSONDERSTEUNING Maak er gebruik van Meedoen is voor iedereen belangrijk In Hellevoetsluis willen we dat iedereen mee kan doen. Toch is dit niet voor iedereen even makkelijk. Als mensen rond moeten

Nadere informatie

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen Informatieblad Ondersteuning bij een laag inkomen November 2016 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 3 2. Bijzondere bijstand 5 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 6 4. Collectieve verzekering ziektekosten

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2019

INKOMENSONDERSTEUNING 2019 INKOMENSONDERSTEUNING 2019 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! KIJK OP: www.medemblik.nl, Zorg, werk en inkomen Bijzondere bijstand aanvragen Of VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE via wwb@medemblik.nl Heeft u

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel De collectieve (aanvullende) zorgverzekering Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen Extra kosten chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Bijzondere

Nadere informatie

Voorzieningen. Zó laat u geen geld liggen

Voorzieningen. Zó laat u geen geld liggen Voorzieningen Zó laat u geen geld liggen Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 2 Inhoudsopgave 3 Laat geen geld liggen! 4 Aanvullende tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Atcg) 5 Collectieve

Nadere informatie

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Voorzieningen voor minima

Voorzieningen voor minima Voorzieningen voor minima AMSTELVEEN ZORGT VOOR DE JUISTE ZORG 1 Voorzieningen voor minima Als u moet rondkomen van een minimuminkomen, kunt u recht hebben op bepaalde regelingen of minimavoorzieningen.

Nadere informatie

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Eigen bijdrage Wmo of Wlz 9 Tegemoetkoming zorgkosten 10

Inhoudsopgave. Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Eigen bijdrage Wmo of Wlz 9 Tegemoetkoming zorgkosten 10 1 Inhoudsopgave Woonkosten... 4 Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt.

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. Aa en Hunze Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt! Informatie over inkomensondersteuning 2012 Gemeente Medemblik Er is meer mogelijk dan u denkt! Heeft u een laag inkomen en weinig eigen vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. FOLDER: Minimabeleid inwoners gemeente Ooststellingwerf 2009 Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. Extra inkomen U krijgt een bijdrage van de gemeente

Nadere informatie

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen GEMEENTE LOPIK 1 De gemeente Lopik heeft speciale minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals het kindpakket voor bijvoorbeeld schoolkosten

Nadere informatie

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs 1 Scholierenvergoeding De scholierenvergoeding is een bijdrage voor ouders van schoolgaande kinderen. Met het geld kunt u activiteiten tijdens én na school betalen, zoals schoolreisjes, contributie van

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) ook in 2016

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) ook in 2016 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet in de gemeente Dongen zoals die sinds 1 januari 2015 gelden. In deze tijd van verandering wil de gemeente Dongen inwoners,

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Wijzer met je geld in Westerveld

Wijzer met je geld in Westerveld Wijzer met je geld in Westerveld We maken u wegwijs binnen de regelingen, toeslagen en tegemoetkomingen in Westerveld, zodat u wijzer met uw geld om kunt gaan! Bijzondere bijstand IOAW-uitkering Regelingen

Nadere informatie

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen.

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Informatie Minimabeleid 2013 In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen

Nadere informatie

Voorzieningen voor minima

Voorzieningen voor minima Meer informatie en aanvragen Alle gemeentelijke regelingen in deze folder kunt u bij het Sociaal loket aanvragen. Ook kunt de aanvraagformulieren downloaden van www. aalsmeer.nl. Gebruik daarbij de zoekbalk

Nadere informatie

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen www.middendelfland.nl Regelingen voor mensen met een laag inkomen De meeste regelingen en tegemoetkomingen van de gemeente vallen onder de bijzondere

Nadere informatie

U hebt kinderen in het basis en/of voortgezet (beroeps) onderwijs van 4-18 jaar

U hebt kinderen in het basis en/of voortgezet (beroeps) onderwijs van 4-18 jaar Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties In dit overzicht (matrix) van inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Informatie over minimaregelingen

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Informatie over minimaregelingen Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Informatie over minimaregelingen 2011 INHOUDSOPGAVE WOONKOSTEN...4 Huurtoeslag...4 Eigen woning...4 Woonlastenfonds...5 Kwijtschelding...5 Wasmachine,

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2018

INKOMENSONDERSTEUNING 2018 INKOMENSONDERSTEUNING 2018 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE wwb@medemblik.nl KIJK OP: Of www.medemblik.nl Inwoner Werk en inkomen Inkomensondersteuning/bijzondere bijstand

Nadere informatie

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 15, juli 2016 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland

Gemeente Steenwijkerland Gemeente Steenwijkerland Versie mei 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Inkomensregelingen: Bijdrage in kosten sociaal culturele activiteiten U kunt deze bijdrage gebruiken om mee

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

De gemeenten in Maastricht Heuvelland doen meer voor mensen met minder

De gemeenten in Maastricht Heuvelland doen meer voor mensen met minder De gemeenten in Maastricht Heuvelland doen meer voor mensen met minder Voor de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul Minimaregelingen 2017 De

Nadere informatie

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Stad met een hart Rondkomen van een laag of een minimuminkomen is niet makkelijk. Zeker als u een hoger inkomen gewend was. Maar maakt u wel gebruik

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen juli 2019

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen juli 2019 Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Minimaregelingen juli 2019 1 I Inhoud Deze folder is voor u 3 Vooraf aanvragen 3 Inkomen en vermogen 4 Woonkosten 5 Gezondheid 7 Opgroeiende kinderen

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt.

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. Tynaarlo Versie 15, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Wegwijzer in de minimaregelingen

Wegwijzer in de minimaregelingen Wegwijzer in de minimaregelingen Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitkeringen levensonderhoud 4 2. Minimaregelingen gemeente 5 2.1. Langdurigheidstoeslag 6 2.2. Regeling Schoolgaande Kinderen (RSK) 6 2.3.

Nadere informatie

Gemeente Westerveld. Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemeente Westerveld. Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Westerveld Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Inhoudsopgave: Participatiebijdrage... 3 Ziektekostenverzekering Westerveld... 4 Jeugdsportfonds... 6 Jeugdcultuurfonds...

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 1 Inhoudsopgave Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 14, juni Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 14, juni Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 14, juni 2016 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente 2 U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

2018 Minimaregelingen

2018 Minimaregelingen 2018 Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of een inkomen van maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD januari 2019 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

Hoge kosten - Laag inkomen?

Hoge kosten - Laag inkomen? Hoge kosten - Laag inkomen? Financiële tegemoetkomingen gemeente Olst-Wijhe juni 2017 Hoge kosten Eten en drinken, wonen en kleding. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms krijgt u

Nadere informatie

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren

Nadere informatie

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Toeslagen 2013 Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Inhoud Inleiding 3 Zorgtoeslag 4 Huurtoeslag 5 Kinderopvangtoeslag 7 Kindgebonden budget 8 Toeslag aanvragen

Nadere informatie

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen?

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland/Westerveld (IGSD). Het bezoekadres is Het postadres is De Vesting 11-13 Postbus 300 8332 GL Steenwijk 8330

Nadere informatie

Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs

Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs Extra s voor Amsterdammers met weinig geld Hebt u een laag inkomen en weinig geld? Dan kan de gemeente Amsterdam u helpen. In deze folder leest

Nadere informatie

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen

Iedereen doet mee inspiratiebundel. Minimaregelingen Iedereen doet mee inspiratiebundel Minimaregelingen Inhoudsopgave Minimaregelingen zijn regelingen voor mensen met een laag inkomen. Kijk voor de voorwaarden op www.geldermalsen.nl, zoek op minimaregelingen.

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Dit geld (t) voor U Weinig geld of een laag inkomen? De gemeente helpt!

Dit geld (t) voor U Weinig geld of een laag inkomen? De gemeente helpt! Dit geld (t) voor U 2017 Weinig geld of een laag inkomen? De gemeente helpt! Spelregels Wat is het? De gemeente kan u helpen met tegemoetkomingen voor als u (even) krap zit. U leest er alles over in deze

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018 Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe Bijzondere bijstand www.utrecht.nl/sozawe Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2 Bijzondere Bijstand Steeds meer mensen moeten van steeds minder geld rondkomen. De gemeente Utrecht wil een sociale

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. Beide

Nadere informatie

Regelingen voor mensen met een lager inkomen

Regelingen voor mensen met een lager inkomen Regelingen voor mensen met een lager inkomen Alle regelingen op een rijtje Houdt u aan het einde van uw geld ook altijd een stukje maand over? Eten, kleding, de huur of bijvoorbeeld de sportkleding van

Nadere informatie

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst Toeslagen Belastingdienst Informatieblad Maart 2014 Huurtoeslag 2014 TG 720-1Z42PL Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw huur. Wilt u weten of u deze toeslag kunt krijgen en wat u dan moet doen?

Nadere informatie

MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD

MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD Inleiding De gemeente Albrandswaard vindt het belangrijk dat iedereen in de gemeente mee kan doen met sport, spel en educatie. Participeren heet dat. Daarom ondersteunt

Nadere informatie

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Heeft u langere tijd een laag inkomen? Dan komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor financiële regelingen. Deze regelingen horen bij het minimabeleid

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie