Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder"

Transcriptie

1 Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

2 Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor allerlei kosten, zoals bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden of extra kosten voor schoolgaande kinderen. U kunt bijzondere bijstand aanvragen als het gaat om noodzakelijke kosten die u kunt aantonen en als u de kosten nergens anders vergoed kunt krijgen. Voorwaarden voor het ontvangen van bijzondere bijstand - Uw vermogen mag niet te hoog zijn Uw vermogen (spaargeld, aandelen, auto, caravan) mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Het in uw situatie geldende bedrag staat in de bijlage. Hebt u meer spaargeld, dan moet u dit wel eerst gebruiken. - Uw inkomen mag niet te hoog zijn Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Ook mensen met een ander laag inkomen bijv. inkomsten uit arbeid, een pensioen of andere uitkering (WW, WAO) kunnen bijzondere bijstand aanvragen. Het soort inkomen dat u hebt maakt niet uit, wel de hoogte van het inkomen. Met andere woorden: iedereen met een minimuminkomen of iets daarboven (120% van de bijstandsnorm) kan in aanmerking komen voor een vergoeding. De inkomensnormen die gelden staan in de bijlage. - Er wordt gekeken wat u zelf kunt betalen Is uw inkomen hoger dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm of heeft u een vermogen dat hoger is dan het bedrag dat voor u geldt, dan heeft u mogelijk wel recht op bijzondere bijstand maar er wordt gekeken hoeveel u zelf kunt betalen. - Voor sommige kosten wordt een maximumbedrag vergoed Aan bepaalde vergoedingen via de bijzondere bijstand is een maximum verbonden. Dan wordt er van uit gegaan dat u een deel van de kosten van uw inkomen kunt betalen. Wanneer vraagt u bijzondere bijstand aan? Bijzondere bijstand kunt u aanvragen op het moment dat u de kosten nog moet maken. Voor bepaalde kosten moet u een voorlopige prijsopgave (pro forma-nota) vragen en hiermee vast een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen. Als u recht hebt op een vergoeding via de bijzondere bijstand, wordt de vergoeding pas betaald nadat u de definitieve rekening bij de afdeling Sociale Voorzieningen hebt laten zien. Hoe aanvragen? Bijzondere bijstand kunt u aanvragen bij de afdeling Sociale Voorzieningen. Bij deze afdeling kunt u telefonisch een formulier bestellen (telefoon: of ) of afhalen in het gemeentehuis. U kunt het formulier met de bewijsstukken inleveren bij de afdeling Sociale Voorzieningen.

3 Soorten voorzieningen Voor veel bijzondere kosten is bijzondere bijstand mogelijk. Hieronder treft u een overzicht aan van een aantal kosten, waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen en waarvoor de gemeente regels heeft opgesteld. - eigen bijdragen - medische kosten - aanvullende zorgverzekering gemeente - extra uitgaven door chronisch zieken of gehandicapten - computervergoeding - het Doe Meefonds - peuterspeelzaal - zwemlessen voor kinderen van 4-12 jaar Eigen bijdragen Voor enkele voorzieningen moet u een van te voren vastgestelde (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de eigen bijdrage die u aan het CAK moet betalen voor de hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of ondersteunende begeleiding. Ook voor warme maaltijden of personenalarmeringssysteem wordt een eigen bijdrage gevraagd. Voor deze eigen bijdragen is bijzondere bijstand mogelijk. Voor sommige ziektekosten verstrekt de zorgverzekeraar een maximumbedrag. Als eigen bijdrage wordt niet aangemerkt het bedrag dat u boven de maximumvergoeding van de zorgverzekeraar zelf moet betalen. Medische kosten Voorbeelden van medische kosten zijn: montuur en glazen, gehoorapparaten, orthodontie, kunstgebit, steunzolen, orthopedisch schoeisel, thuiszorg en extra was- en kledingkosten door medicijngebruik. Voor de meeste van deze medische kosten is geen bijzondere bijstand mogelijk. Wij gaan er van uit dat u zich voldoende tegen ziektekosten verzekert. Dit betekent dat u, naast de basisverzekering die verplicht is, een goede aanvullende verzekering afsluit. De vergoedingen die u van de zorgverzekeraar ontvangt worden toereikend geacht en bijzondere bijstand voor hogere medische kosten is dan ook niet mogelijk. Voor het verplichte eigen risico in de basisverzekering voor verzekerden van 18 jaar en ouder is geen bijzondere bijstand mogelijk. Aanvullende zorgverzekering gemeente Veel medische kosten worden vergoed als u aanvullend verzekerd bent. De gemeente en Univé hebben voor inwoners van Opmeer met een laag inkomen een collectief contract afgesloten voor een aanvullende zorgverzekering van Univé: gemeente pakket Compleet. Als u deelneemt aan deze collectieve verzekering krijgt u korting op de premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Verder ontvangt u van Univé voor meer kosten een (hogere) vergoeding. Wilt u deelnemen aan de collectieve basisverzekering en aanvullende verzekering van de gemeente en Univé? Neemt u dan contact op met de afdeling Sociale Voorzieningen. Het telefoonnummer staat in de bijlage.

4 Extra uitgaven door chronisch zieken of gehandicapten Chronisch zieken en gehandicapten hebben vaak zogenaamde verborgen kosten die niet op een andere manier worden vergoed. Hierbij valt te denken aan hogere telefoonkosten in verband met de beperking of ziekte, extra kleding, extra waskosten van kleding en beddengoed, extra energieverbruik, extra kosten voor klusjes rondom huis of lidmaatschapskosten van belangenverenigingen of patiëntenorganisaties. Aan langdurig/chronisch zieken en gehandicapten van 18 jaar en ouder kan voor deze kosten een bedrag aan bijzondere bijstand worden verleend van 150,-- per kalenderjaar. De kosten hoeven moeten altijd worden aangetoond. Wie komen in aanmerking voor de vergoeding? personen die voor % arbeidsongeschikt zijn; personen die gebruikmaken van hulpmiddelen voor wonen/werk, vervoer, lopen/rolstoel, vervoersvoorziening of een gehandicaptenparkeerkaart hebben; personen die langdurig (minimaal een half jaar) gebruikmaken van persoonlijke verzorging via de AWBZ (thuiszorg); het langdurig (minimaal een half jaar) onder behandeling zijn van een specialist. Als u in een AWBZ-erkende of daarmee vergelijkbare instelling verblijft dan heeft u geen recht op deze bijdrage. Bijzondere bijstand Voor extra kosten die niet onder de Wmo vallen kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Voorbeelden van voorzieningen via de bijzondere bijstand zijn: maaltijdvoorziening, (telefonisch) alarmeringssysteem, eigen bijdrage hulp bij het huishouden, bepaalde dieetkosten. Computervergoeding Voor scholieren is een computer in deze tijden niet meer weg te denken. Daarom heeft de gemeente als extra aanvulling op de Toelage voor kinderen, de Computervergoeding. U kunt deze vergoeding aanvragen als binnen uw gezin een of meer van de kinderen het voortgezet onderwijs bezoekt en nog geen 18 jaar is. De vergoeding voor de aanschaf van een computer bedraagt maximaal 600,--. Dit bedrag wordt per gezin eenmaal in de vijf jaar verstrekt. Van de kosten moet u bewijsstukken kunnen overleggen. Doe Mee- fonds Voor iedereen is het van belang om mee te kunnen doen aan sociale, sportieve en culturele activiteiten. Hierdoor worden sociale contacten gelegd en het zorgt voor de nodige ontspanning en gezonde inspanning. Soms zijn de kosten van de activiteiten voor mensen met een minimuminkomen een probleem. Om toch te kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten is het Doe Mee fonds in het leven geroepen. Vanuit dit fonds kunnen volwassenen en kinderen een financiële bijdrage ontvangen voor de kosten van sportieve, recreatieve, culturele en schoolactiviteiten.

5 Voorbeelden van activiteiten waaraan de bijdrage kan worden besteed zijn: Lidmaatschap sportvereniging, club Scouting, jeugdclubs Gabberweek, Kinderdorp Kampweek Muziekschool Bioscoop, schouwburg, concerten Dansschool Abonnement internet Culturele organisaties Schoolspullen, schoolreisje, schoolbijdrage Aanschaf/reparatie fiets kind Educatieve activiteiten Bibliotheek Volksuniversiteit Sportschool, fitness, zwemmen Museum(jaarkaart) Ouderenorganisatie Wie komen er in aanmerking? - de persoon van 18 jaar en ouder die zelfstandig woont en geen student 1 is - de ouder/verzorger met een kind op de basisschool, het voortgezet onderwijs of op het beroepsonderwijs. De aanvraag moet worden ingediend in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. De hoogte van de vergoeding bedraagt per kalenderjaar maximaal: Volwassenen Per persoon 150,-- Kinderen Voor elk ten laste komend kind op de basisschool 250,-- Er bestaat voor het eerst recht in het kalenderjaar waarin het kind 4 jaar wordt. Voor elk ten laste komend kind op het voortgezet onderwijs of beroepsopleiding 365,-- Er bestaat voor het laatst recht in het kalenderjaar waarin het kind 18 jaar wordt. Bij de overgang van basisonderwijs naar vervolgonderwijs eenmalig 200,-- Inleveren bewijsstukken U moet àltijd de kosten aantonen met betaalwijzen. Peuterspeelzaal De gemeente wil de peuters van de mensen met een minimuminkomen in de gelegenheid stellen de peuterspeelzaal te bezoeken. Om deze reden worden de kosten van opvang in de peuterspeelzaal gerekend tot de bijzonder noodzakelijke kosten van bestaan en komen daarom voor vergoeding in aanmerking. 1 Als student wordt aangemerkt de studerende van 18 jaar en ouder die aanspraak heeft of kan maken op studiefinanciering op grond van de WSF of de Wtos;

6 De bijzondere bijstand wordt verleend totdat het kind 4 jaar wordt en voor maximaal twee dagdelen per week. De kosten worden niet vergoed als er ook sprake is van kinderopvang. Indien er een sociaal-medische indicatie bestaat kan hier van worden afgeweken. Zwemlessen voor kinderen Voor mensen met een minimuminkomen zijn zwemlessen voor de kinderen een grote uitgave. Aan deze inwoners kan hiervoor bijzondere bijstand worden verstrekt zodat kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar de gelegenheid krijgen hun zwemdiploma A en B te behalen. De hoogte van de vergoeding bedraagt 75% van de kosten met een maximum van 400,-- De aanvraag moet binnen een maand na het behalen van de diploma s worden ingediend. De kosten moeten worden aangetoond. Meer informatie Hoewel deze folder met veel zorg is gemaakt, bestaat de kans dat de informatie in deze folder niet helemaal compleet of actueel is. U kunt er dan ook geen rechten aan ontlenen. Als u nog vragen heeft raden we u aan altijd eerst contact op te nemen met een consulent van de afdeling Sociale Voorzieningen, telefoon (tussen uur / keuzetoets 1). De Beleidsregels bijzondere bijstand 2015 kunt u terugvinden op Informatie over bijzondere bijstand in het algemeen of diverse andere toeslagen kunt u vinden op het internet: of

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen B138 - Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: toevoeging van de Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen. De richtlijn bevat de volgende regelingen: Regeling

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe Bijzondere bijstand www.utrecht.nl/sozawe Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2 Bijzondere Bijstand Steeds meer mensen moeten van steeds minder geld rondkomen. De gemeente Utrecht wil een sociale

Nadere informatie

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen B138 Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: aanpassing van de bedragen voor 2013. Bij de regeling collectieve ziektekostenverzekering minima is de term bijstandsconsulent gewijzigd

Nadere informatie

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen.

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Informatie Minimabeleid 2013 In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2012 (inwoners Steenwijkerland) juli 2012

Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2012 (inwoners Steenwijkerland) juli 2012 Brochure over Bijzondere (inwoners bijstand juli Steenwijkerland) 2012 en Minimabeleid 2012 2 Voorwoord verlaagd. hangen hebben regeling samen is veranderd met in het wijzigingen minimabeleid ten opzichte

Nadere informatie

Minimabeleid 2011. Inkomensnormen 2011

Minimabeleid 2011. Inkomensnormen 2011 brochure vindt u Minimabeleid 2011 In deze bijlage leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen voor

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen?

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland/Westerveld (IGSD). Het bezoekadres is Het postadres is De Vesting 11-13 Postbus 300 8332 GL Steenwijk 8330

Nadere informatie

Meer voor minder. Werkplein. Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering

Meer voor minder. Werkplein. Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering Meer voor minder Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering Waarom? Ondersteuning voor u en uw gezin voor deelname aan sport, cultuur en onderwijs Werkplein Hebt een

Nadere informatie

Geld Terug Regeling november 2013

Geld Terug Regeling november 2013 Geld Terug Regeling november 2013 Geld Terug Regeling Wat is de Geld Terug Regeling? Wanneer u van een minimum inkomen moet rondkomen, blijft er weinig geld over voor sport, recreatie en culturele activiteiten.

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel De collectieve (aanvullende) zorgverzekering Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen Extra kosten chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Bijzondere

Nadere informatie

Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2012 (inwoners Steenwijkerland) Januari 2012

Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2012 (inwoners Steenwijkerland) Januari 2012 Brochure over Bijzondere (inwoners bijstand Januari Steenwijkerland) 2012 en Minimabeleid 2012 2 aanvraag Voorwoord De verlaagd. (stief)kinderen hen. regeling U moet Woont is dan veranderd dan samen u

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid.

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid. Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: Behandelend ambtenaar: Algemeen nummer: Bijlage Verzonden 14035 Onderwerp: Aanvraag Minimabeleid Geachte mevrouw/meneer, Naar aanleiding van uw verzoek zend

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE BELEIDSREGELS

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE BELEIDSREGELS VASTGESTELDE BELEIDSREGELS Het college heeft in zijn vergadering van 30 september de navolgende beleidsregels vastgesteld: Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Deze beleidsregels

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. FOLDER: Minimabeleid inwoners gemeente Ooststellingwerf 2009 Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. Extra inkomen U krijgt een bijdrage van de gemeente

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016

Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2016 N U N S P E E T ELSPEET HULSHORST VIERHOUTEN 1. PERSOONSGEGEVENS Uzelf Partner Voorletter(s) en achternaam Geboortedatum Burgerservicenummer

Nadere informatie

Meer vóór mensen met minder

Meer vóór mensen met minder Meer vóór mensen met minder Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar wie al jarenlang een laag inkomen heeft, zit altijd krap. Door de steeds maar stijgende lasten, onverwachte uitgaven of bijzondere kosten

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND geen uitkering bij WerkSaam Postadres : Postbus 199, 1715 ZK Spanbroek Bezoekadres : Klaproos 1, 1716 VS Opmeer Telefoon : 0226-363 333 E-mailadres : gemeente@opmeer.nl

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard ^ Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp: VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE SAMENWERKINGSVERBAND RIDDERKERK EN ALBRANDSWAARD 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen?

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen? Wat is de langdurigheidstoeslag? De langdurigheidstoeslag is een geldbedrag dat u van de gemeente kunt krijgen als u al drie jaar of langer van een laag inkomen leeft. U kunt met dit extra geld spullen

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen > mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen Inleiding De gemeente Vught doet veel voor inwoners met een laag inkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geld mislopen,

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp: VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het college van de Gemeente Albrandswaard met

Nadere informatie

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen 1. Mijn persoonlijke gegevens Achternaam Voorletters Geboortedatum Man/vrouw BSN-nummer Adres Huisnummer Postcode Woonplaats (Mobiele) telefoon Bankrekening

Nadere informatie

Aanvraagformulier minimabeleid

Aanvraagformulier minimabeleid Aanvraagformulier minimabeleid In te vullen door de gemeente Aanvraagnummer Datum ontvangst Nummer werkproces Besluit afdeling Verwerkt administratie Persoonsgegevens Aanvrager 1 Aanvrager 2 Cliëntnummer

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-84 Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Dienst/afdeling Werk en inkomen De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Informatie over inkomensondersteuning 2012. Gemeente Medemblik. Er is meer mogelijk dan u denkt! Informatie over inkomensondersteuning 2012 Gemeente Medemblik Er is meer mogelijk dan u denkt! Heeft u een laag inkomen en weinig eigen vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om

Nadere informatie

Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen a) wet: De Participatiewet; b) maatschappelijke participatie: het deelnemen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand)

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) In dit informatieblad staan voorbeelden van bijzondere kosten die vaak voorkomen. Het is geen volledige

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012.

Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012. Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen a. wet: Wet werk en bijstand; b. maatschappelijke

Nadere informatie

Versie januari 2014. Brochure over. Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2014 (inwoners Steenwijkerland)

Versie januari 2014. Brochure over. Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2014 (inwoners Steenwijkerland) Versie januari 2014 Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2014 (inwoners Steenwijkerland) januari 2014 Voorwoord Net als in voorgaande jaren is het minimabeleid er voor iedereen met een minimuminkomen.

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente 2 U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ; De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet; gelet op de artikelen 8, eerste

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met een laag inkomen?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met een laag inkomen? De aanvullingen van de gemeente Rondkomen met een laag inkomen? 2 Schoolgaande kinderen, de lidmaatschapkosten voor een vereniging, woonlasten, een wasmachine of koelkast die het begeeft. De rek is er

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

{PRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Kompas"} {PRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Kompas"} Bijzondere bijstand & minimaregelingen

{PRIVATE TYPE=PICT;ALT=Kompas} {PRIVATE TYPE=PICT;ALT=Kompas} Bijzondere bijstand & minimaregelingen {PRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Kompas"} {PRIVATE "TYPE=PICT;ALT=Kompas"} Bijzondere bijstand & minimaregelingen Deze brochure is een uitgave van Kompas, (2012) Samenwerkingsverband van de gemeenten Nuth, Simpelveld

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Gemeente kan helpen bij uw financiën

Gemeente kan helpen bij uw financiën Gemeente kan helpen bij uw financiën Heeft u een laag inkomen? Komt u iedere maand geld tekort? Heeft u extra kosten, maar kunt u deze niet betalen? Dan kan de gemeente u misschien helpen. We steunen

Nadere informatie

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN

AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN AANVRAAG TEGEMOETKOMING 2014 en 2015 CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN Naam : Adres : Telefoonnummer : Geboortedatum : BS-nummer : Burgerlijke staat : Let op: Wanneer u over het gehele jaar 2014 en 2015

Nadere informatie

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014 invullen iinvullen Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014 In te vullen door SoZaWe: Datum ontvangst Cliëntnummer Werkprocesnummer Consulent Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitkeringsadministratie

Nadere informatie

Rondkomen met een laag inkomen? De aanvullingen van de gemeente

Rondkomen met een laag inkomen? De aanvullingen van de gemeente Rondkomen met een laag inkomen? De aanvullingen van de gemeente Schoolgaande kinderen, de lidmaatschapkosten voor een vereniging, woonlasten, een wasmachine of koelkast die het begeeft. De rek is er op

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ...

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ... Uw aantekeningen... Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 De mogelijkheden op een rij 4 1. Bijdrage maatschappelijke activiteiten (RBMA) 4 2. Extra bijdrage voor ouderen 4 3. Tegemoetkoming voor chronisch

Nadere informatie

N U N S P E E T E L S P E E T H U L S H O R S T V I E R H O U T E N

N U N S P E E T E L S P E E T H U L S H O R S T V I E R H O U T E N Aanvraagformulier Bijdrageregeling minima en collectieve zorgverzekering 2019 N U N S P E E T E L S P E E T H U L S H O R S T V I E R H O U T E N 1. Persoonsgegevens Aanvrager Partner (indien van toepassing)

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018 Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond

Nadere informatie

Minimabeleid gemeente Westerveld 2013

Minimabeleid gemeente Westerveld 2013 Versie januari 2013 Minimabeleid gemeente Westerveld 2013 Met informatie over de participatiebijdrage en toeslagen Voorwoord Het minimabeleid is er voor iedereen met een minimuminkomen. In de brochure

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2018

INKOMENSONDERSTEUNING 2018 INKOMENSONDERSTEUNING 2018 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE wwb@medemblik.nl KIJK OP: Of www.medemblik.nl Inwoner Werk en inkomen Inkomensondersteuning/bijzondere bijstand

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag Financiële tegemoetkomingen Iedereen heeft wel eens extra kosten. Vaak als gevolg van een bijzondere situatie.

Nadere informatie

Geld Terug Regeling 2016

Geld Terug Regeling 2016 Wanneer u van een minimum inkomen moet rondkomen, blijft er weinig geld over voor sport, recreatie en culturele activiteiten. Ook extra ac tiviteiten op school, club of vereniging kosten vaak meer geld

Nadere informatie

Waar kunt u bijzondere bijstand voor aanvragen?

Waar kunt u bijzondere bijstand voor aanvragen? Waar kunt u bijzondere bijstand voor aanvragen? In het overzicht vindt u de meest voorkomende kostensoorten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Deze bijzondere bijstand hoeft u niet terug te

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar.

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar. 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

Geld Terug Regeling 2017

Geld Terug Regeling 2017 Wanneer u van een minimum inkomen moet rondkomen, blijft er weinig geld over voor sport, recreatie en culturele activiteiten. Ook extra ac tiviteiten op school, club of vereniging kosten vaak meer geld

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen. Het declaratiefonds van de gemeente

Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen. Het declaratiefonds van de gemeente Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen Het declaratiefonds van de gemeente Sporten, naar het theater of een dagje uit? Met een minimuminkomen is het vaak moeilijk om voldoende geld vrij te maken

Nadere informatie

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar:

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Onderwerp: Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Gemeente Wijdemeren Afdeling Sociaal Domein

Nadere informatie

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen GEMEENTE LOPIK 1 De gemeente Lopik heeft speciale minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals het kindpakket voor bijvoorbeeld schoolkosten

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8)

Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8) Aanvraagformulier Bijdrage 2011 voor Chronisch zieken en gehandicapten cliëntnr: wp: (E8) Naam Adres : : Postcode-Woonplaats: Krimpen aan den IJssel Geachte mevouw/mijnheer, Leest u voor het invullen van

Nadere informatie

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en weinig eigen vermogen heeft. Uitgave van de gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 27 mei 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 27 mei 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 27 mei 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Informatiebulletin inkomensondersteunende regelingen van de. Gemeente Schinnen

Informatiebulletin inkomensondersteunende regelingen van de. Gemeente Schinnen Informatiebulletin inkomensondersteunende regelingen van de gemeente Schinnen. Jaargang 3, nummer 1 Oktober 2009 Afdeling Welzijn en Sociale Zaken Gemeente Schinnen Gemeente Schinnen wil extra aandacht

Nadere informatie

Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen

Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen Tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen Wilt u, uw partner of uw kind graag meedoen aan activiteiten, maar is er niet genoeg geld om de kosten te betalen? In sommige situaties kunt u een tegemoetkoming

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN

AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN 2014 Invullen door administratie gemeente Utrechtse Heuvelrug Voor personen die een WWB-uitkering ontvangen. Team: Cliëntnummer: 1. Persoonsgegevens 1.a Vul hieronder

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd.

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd. Bijzondere bijstand U kunt onverwacht voor noodzakelijke uitgaven komen te staan als gevolg van bijzondere individuele omstandigheden. Als u daarbij een laag inkomen heeft en geen of weinig vermogen dan

Nadere informatie

BIJZONDERE BIJSTAND. informatie over bijzondere bijstand. Voor dingen die noodzakelijk zijn. Een steuntje in de rug

BIJZONDERE BIJSTAND. informatie over bijzondere bijstand. Voor dingen die noodzakelijk zijn. Een steuntje in de rug BIJZONDERE BIJSTAND informatie over bijzondere bijstand Voor dingen die noodzakelijk zijn Een steuntje in de rug Bijzondere bijstand Soms moet u kosten maken voor dingen die noodzakelijk zijn, maar die

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand WWB 2013

Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand WWB 2013 Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand WWB 2013 Gemeente Stadskanaal, afdeling Werk en Inkomen Postbus 140 9500 AC Stadskanaal Bezoekadres Raadhuisplein 1 Loket Wonen Welzijn en Zorg: o telefoonnummer

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9 1 Inhoudsopgave Woonkosten Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING. Maak er gebruik van

INKOMENSONDERSTEUNING. Maak er gebruik van INKOMENSONDERSTEUNING Maak er gebruik van Meedoen is voor iedereen belangrijk In Hellevoetsluis willen we dat iedereen mee kan doen. Toch is dit niet voor iedereen even makkelijk. Als mensen rond moeten

Nadere informatie

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces Keuzenotitie Gemeente Opmeer Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces 1 1. Inleiding De bijstand is ook voor de burgers van Opmeer een laatste vangnet.

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2019

INKOMENSONDERSTEUNING 2019 INKOMENSONDERSTEUNING 2019 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! KIJK OP: www.medemblik.nl, Zorg, werk en inkomen Bijzondere bijstand aanvragen Of VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE via wwb@medemblik.nl Heeft u

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD

MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD MINIMAREGELINGEN 2014 ALBRANDSWAARD Inleiding De gemeente Albrandswaard vindt het belangrijk dat iedereen in de gemeente mee kan doen met sport, spel en educatie. Participeren heet dat. Daarom ondersteunt

Nadere informatie

Verordening sportieve en culturele activiteiten 2009

Verordening sportieve en culturele activiteiten 2009 Verordening sportieve en culturele activiteiten 2009 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 november 2008 BESLUIT Vast te stellen de hierna volgende

Nadere informatie

Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand Participatiewet 2016

Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand Participatiewet 2016 Informatieblad bij aanvraag Bijzondere bijstand Participatiewet 2016 Gemeente Stadskanaal, afdeling Maatschappelijke Zaken Postbus 140 9500 AC Stadskanaal Bezoekadres Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal

Nadere informatie

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen.

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen. invullen iinvullen Aanvraag Participatiefonds Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kunt u een bijdrage uit het Participatiefonds

Nadere informatie

Minimaregelingen gemeente Emmen

Minimaregelingen gemeente Emmen Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of heeft u maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen geldt een inkomen

Nadere informatie

Het Serviceplein Januari 2013 AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN

Het Serviceplein Januari 2013 AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN Het Serviceplein Januari 2013 AANVRAAGFORMULIER MINIMAREGELINGEN Wanneer vraagt u een minimaregeling aan? Als uw inkomen lager is dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm en uw vermogen lager is dan

Nadere informatie

Versie januari 2015. Brochure over. Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2015 (inwoners Steenwijkerland)

Versie januari 2015. Brochure over. Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2015 (inwoners Steenwijkerland) Versie januari 2015 Brochure over Bijzondere bijstand en Minimabeleid 2015 (inwoners Steenwijkerland) januari 2015 Voorwoord Net als in voorgaande jaren is het minimabeleid er voor iedereen met een minimuminkomen.

Nadere informatie

Hoge kosten - Laag inkomen?

Hoge kosten - Laag inkomen? Hoge kosten - Laag inkomen? Financiële tegemoetkomingen gemeente Olst-Wijhe juni 2017 Hoge kosten Eten en drinken, wonen en kleding. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms krijgt u

Nadere informatie