Voorzieningen. Zó laat u geen geld liggen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorzieningen. Zó laat u geen geld liggen"

Transcriptie

1 Voorzieningen Zó laat u geen geld liggen

2 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 2 Inhoudsopgave 3 Laat geen geld liggen! 4 Aanvullende tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Atcg) 5 Collectieve zorgverzekering en de 10% kortingsregeling 6 Langdurigheidstoeslag (LDT) 7 PC-voorziening 10 Plusvoorziening Scholierenvergoeding en Reiskostenvergoeding 12 Bijzondere bijstand 13 Meer hulp bij een laag inkomen 15 Formulierenbrigade 16 Belangrijke adressen en telefoonnummers De Dienst Werk en Inkomen (DWI) helpt Amsterdammers op weg naar werk. Als het nodig is krijgen zij daarbij tijdelijk een bijstandsuitkering. Daarnaast biedt DWI een aantal voorzieningen voor mensen met een laag inkomen. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

3 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 3 Laat geen geld liggen! Voor Amsterdammers met een laag inkomen heeft de gemeente Amsterdam extra geld beschikbaar. Als u een laag inkomen hebt, kunt u van verschillende voorzieningen gebruikmaken. Dit kan u wel een paar honderd euro per jaar opleveren. Voorwaarden en bedragen Per voorziening gelden andere voorwaarden en bedragen. De be dragen die u kunt krijgen, zijn afhankelijk van uw inkomen, vermogen en gezinssituatie. Deze bedragen staan op de aparte flyer: Bedragen bij voorzieningen. Zit de flyer niet bij deze brochure? Ga dan naar: > ik heb weinig geld; een van de Werkpleinen. U kunt ook bellen met Hoe vraag ik een voorziening aan? Als DWI weet dat u recht hebt op een voorziening, dan krijgt u automatisch een aanvraagformulier toegestuurd. Onderteken het formulier en stuur het zo snel mogelijk terug. Onze voorzieningen kunt u een keer per jaar aanvragen. Ik heb geen aanvraagformulier ontvangen. Wat nu? Hebt u geen aanvraagformulier ontvangen, maar denkt u wel recht te hebben op een voorziening? Bel dan met U krijgt dan alsnog een formulier opgestuurd. Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen? Soms lijkt het moeilijk om een voorziening aan te vragen. Kom ik wel of niet in aanmerking? Hoe vul ik het formulier in? Met dit soort vragen kunt u bij de Formulierenbrigade terecht. Kijk voor meer informatie op pagina 15. Tip Kijk ook op of u misschien recht hebt op meer voorzieningen.

4 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 4 Aanvullende tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Atcg) Wat is de Atcg? De Atcg is een voorziening van de Gemeente Amsterdam die een aanvulling geeft op de landelijke regeling de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Welke kosten krijg ik vergoed? Als u door een chronische ziekte of handicap extra kosten maakt, kunt u maandelijks extra geld krijgen. Dit is mogelijk voor 8 kostensoorten: bewassing dieet energie kledingslijtage maaltijdvergoeding pedicure/manicure (tele)communicatie wettelijke eigen bijdrages U hoeft de Atcg maar een keer aan te vragen. DWI toetst ieder jaar uw inkomen en vraagt u elke 5 jaar of uw situatie is gewijzigd. Bij veranderingen kunt u ook zelf om een herkeuring vragen. Let op! U kunt de Atcg het hele jaar aanvragen.

5 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 5 Collectieve zorgverzekering en de 10% kortingsregeling Wat is de collectieve zorgverzekering van de Gemeente Amsterdam? De collectieve zorgverzekering is een voordelige en goede zorgverzekering voor Amsterdammers met een laag inkomen. Wat is de 10% kortingsregeling? Zit u boven bijstandsniveau? Dan kunt u misschien 10% korting krijgen op een basisverzekering en op de meeste aanvullende pakketten. Wilt u weten of u voor de 10% korting in aanmerking komt, dan kunt u bellen naar Let op! U kunt ieder jaar per 1 januari overstappen op onze collectieve zorgverzekering. Aan het eind van het jaar (november) vermelden we de aanvraagperiode op > ik heb weinig geld.

6 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 6 Langdurigheidstoeslag (LDT) Wat is de LDT? De LDT is een bedrag voor Amsterdammers van 21 tot 65 jaar. U mag zelf weten waar u het geld aan uitgeeft. Wij adviseren u het geld te gebruiken om bijvoorbeeld dure, noodzakelijke spullen in huis te vervangen of nieuw te kopen. Heb ik recht op de LDT? U hebt waarschijnlijk recht op de LDT als u op 31 december van het vorige jaar: tussen de 21 en 65 jaar was (bij een echtpaar geldt dit voor beide partners); ingeschreven stond in de Gemeente Amsterdam; niet gedetineerd was; niet in een inrichting voor verpleging of verzorging verbleef; én u de afgelopen 3 jaar: in Nederland woonde; een laag inkomen had; geen studie hebt gevolgd waarvoor een tegemoetkoming mogelijk was uit de studiefinanciering of de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS). Let op! U kunt de LDT het hele jaar aanvragen.

7 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 7 PC-voorziening Wat is de PC-voorziening? De PC-voorziening is voor jongeren die naar het voortgezet onderwijs gaan of al het voortgezet onderwijs volgen. U krijgt voor uw kind een computer en printer. En internet voor 3 jaar. Heb ik recht op de PC-voorziening? De PC-voorziening is voor alle Amsterdamse kinderen die nog geen PC-voorziening van de gemeente gehad hebben en op 31 december van het vorige jaar: jonger waren dan 18 jaar; ouders of verzorgers hebben met een laag inkomen; én naar het voortgezet onderwijs gaan of al op het voortgezet onderwijs zitten; in een gezin wonen dat de afgelopen 4 jaar niet eerder een computer van de gemeente heeft gekregen. Let op! De PC-voorziening is tot 1 december van elk schooljaar aan te vragen. Als u recht hebt op de PC-voorziening, dan moet uw kind eerst een workshop volgen. Daarna worden de pc, printer en internet bij u thuis aangesloten.

8

9

10 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 Plusvoorziening 65+ Wat is de Plusvoorziening 65+? De Plusvoorziening 65+ is voor mensen van 65 jaar en ouder. U mag zelf weten waar u het geld aan uitgeeft. Wij adviseren u het geld te gebruiken om bijvoorbeeld dure, noodzakelijke spullen in huis te vervangen of nieuw te kopen. Heb ik recht op de Plusvoorziening 65+? U hebt waarschijnlijk recht op de Plusvoorziening 65+ als u op 31 december van het vorige jaar: ouder was dan 65 jaar; ingeschreven stond in de Gemeente Amsterdam; niet gedetineerd was; niet in een inrichting voor verpleging of verzorging verbleef; én u de afgelopen 3 jaar: in Nederland woonde; een laag inkomen had, of; AOW met een aanvullende bijstand ontving, of; AOW met een klein pensioen kreeg. Let op! De Plusvoorziening 65+ is elk jaar van 1 mei tot 31 december aan te vragen.

11 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 11 Scholierenvergoeding en Reiskostenvergoeding Wat is de Scholierenvergoeding? De Scholierenvergoeding is een bedrag voor ouders met kinderen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of mbo-bol-onderwijs (beroepsopleidende leerweg). Heb ik recht op de Scholierenvergoeding? De vergoeding is voor Amsterdamse jongeren tot 18 jaar die op 31 december van het vorige jaar: met hun ouders of verzorgers ingeschreven stonden in de Gemeente Amsterdam; én bij ouders of verzorgers wonen die het afgelopen jaar een laag inkomen hadden; het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo-bolonderwijs volgen. Wat is de Reiskostenvergoeding? De Reiskostenvergoeding is een bedrag voor scholieren die een grote afstand met het openbaar vervoer van huis naar school reizen. Heb ik recht op de Reiskostenvergoeding? De vergoeding is voor Amsterdamse jongeren tot 18 jaar die op 31 december van het vorige jaar: met hun ouders of verzorgers ingeschreven stonden in de Gemeente Amsterdam; én bij ouders of verzorgers wonen die het afgelopen jaar een laag inkomen hadden; het voortgezet onderwijs of mbo-bol-onderwijs volgen. Let op! De aanvraagperiode van beide voorzieningen is van begin mei van het lopende jaar tot begin juni van het volgende jaar.

12 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 12 Bijzondere bijstand Naast de voorzieningen is er ook Bijzondere bijstand. Die is bedoeld voor noodzakelijke kosten die u maakt in bijzondere gevallen en die u eigenlijk niet kunt betalen. Heb ik recht op Bijzondere bijstand? Iedere Amsterdammer kan Bijzondere bijstand aanvragen. Bij de aanvraag bekijken we of: de kosten noodzakelijk zijn; het voor u niet mogelijk is om geld te lenen of te krijgen via een verzekering of een andere regeling. Komt u in aanmerking voor Bijzondere bijstand, dan wordt aan de hand van uw inkomen bepaald of u een vergoeding krijgt, en hoe hoog dat bedrag wordt. Bijzondere bijstand kunt u alleen aanvragen vóórdat u de kosten maakt. Alleen voor kosten onder de 100 kunt u achteraf nog een vergoeding aanvragen. Dit kan tot 12 maanden nadat u de kosten hebt gemaakt. Let op! U kunt een aanvraagformulier aanvragen bij een van de Werkpleinen of via

13 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 13 Meer hulp bij een laag inkomen Naast de voorzieningen van DWI zijn er nog voorzieningen van andere organisaties die u kunnen helpen als u weinig geld hebt. Welke voorzieningen zijn er nog meer voor mij? Als u kinderen hebt: heffingskortingen kinderbijslag kinderopvangtoeslag kindgebonden budget tegemoetkoming ouders van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, voorheen IB-Groep) Tegemoetkoming ouders van gehandicapte thuiswonende kinderen (TOG) Kijk voor deze regelingen in onze brochure Ouders en kinderen. Voor volwassenen: huur- en zorgtoeslag kwijtschelding lokale belastingen Stadspas Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) woonkostenbijdrage Wat is huur- en zorgtoeslag? U kunt huurtoeslag krijgen als u een laag inkomen hebt en een zelfstandige woning huurt. Zorgtoeslag krijgt u als bijdrage in de kosten voor een zorgverzekering als u een laag inkomen hebt. Wilt u meer informatie? Bel of kijk op Wat is kwijtschelding lokale belastingen? Lokale belastingen zijn kosten die u aan de gemeente en het waterschap moet betalen. Als u de lokale belastingen niet kunt betalen, dan kan een betalingsregeling helpen. Soms kunt u zelfs kwijtschelding aanvragen. Wilt u meer informatie? Bel of kijk op

14 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 14 Wat is de Stadspas? Als u een laag inkomen hebt en u wilt meedoen aan activiteiten in de stad, dan kunt u de Stadspas aanvragen. Daarnaast is er voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar de XXXS-kaart. Dit is een kortingskaart voor allerlei activiteiten en evenementen, speciaal voor jongeren. Bel voor meer informatie of voor het aanvragen van de Stadspas naar of kijk op Kijk voor informatie over de XXXS-kaart op Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Als u een beperking hebt en u wilt zelfstandig blijven wonen, dan kan de Wmo helpen. U kunt dan bijvoorbeeld hulp krijgen in het huishouden. Meer informatie over de Wmo is op te vragen bij het loket Zorg en Samenleven in uw stadsdeel. Bel voor meer informatie met of kijk op Wat is woonkostenbijdrage? De Gemeente Amsterdam geeft u soms een bijdrage in de woonkosten, als u een laag inkomen en hoge woonkosten hebt. En als u zorgt voor een kind onder de 18 jaar dat nog thuis woont. Als u recht hebt op de bijdrage, ontvangt u automatisch bericht van de gemeente. Bel voor meer informatie met

15 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 15 Formulierenbrigade Wat is de Formulierenbrigade? De Formulierenbrigade helpt bij het aanvragen van voorzieningen en het invullen van formulieren. Alle Amsterdammers met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van deze dienst. De Formulierenbrigade zit overal in de stad en de hulp is gratis. Hoe krijg ik hulp van de Formulierenbrigade? Bel om een afspraak te maken met de Formulierenbrigade. Kijk voor een lijst met adressen op > ik heb weinig geld. Waar kan ik nog meer hulp krijgen? Ook de Sociaal Raadslieden en de wijkposten kunnen u helpen bij het invullen van formulieren en het aanvragen van voorzieningen. Kijk voor het adres en het telefoonnummer van de Sociaal Raadslieden bij u in de buurt op Voor de wijkposten gaat u naar uw stadsdeelkantoor.

16 Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Belangrijke adressen en telefoonnummers Dienst Werk en Inkomen Callcenter of voor vragen over voorzieningen (maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur) Werkplein Centrum/Oost Weesperstraat VN Amsterdam Werkplein West Jan van Galenstraat CH Amsterdam Werkplein Noord Klaprozenweg NN Amsterdam Werkplein Zuid/Oud-West Cornelis Troostplein JJ Amsterdam Werkplein Zuidoost Flierbosdreef BC Amsterdam Formulierenbrigade DWI Voorzieningen juni 2010

Voorzieningen. van DWI. Voor Amsterdammers met een laag inkomen

Voorzieningen. van DWI. Voor Amsterdammers met een laag inkomen Voorzieningen van DWI Voor Amsterdammers met een laag inkomen Inhoud Voorzieningen van DWI 3 Bedragen 7 Hulp en informatie 7 De Dienst Werk en Inkomen (DWI) helpt Amsterdammers op weg naar werk. Als het

Nadere informatie

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs 1 Scholierenvergoeding De scholierenvergoeding is een bijdrage voor ouders van schoolgaande kinderen. Met het geld kunt u activiteiten tijdens én na school betalen, zoals schoolreisjes, contributie van

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 50 jaar en ouder In deze brochure 3 Bent u 50 jaar of ouder? 3 Verplicht solliciteren 3 Naar het buitenland 4 Vakantie in Nederland 5 Regelingen 5 IOAW-uitkering 5 IOAZ-uitkering 6 Aanvulling op uw AOW-uitkering

Nadere informatie

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere bijstand p.4 Langdurigheidstoeslag p.5 Minimaregeling/Almelo

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs

Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs Pak je kans Extra s voor Amsterdammers met een krappe beurs Extra s voor Amsterdammers met weinig geld Hebt u een laag inkomen en weinig geld? Dan kan de gemeente Amsterdam u helpen. In deze folder leest

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt.

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. Tynaarlo Versie 15, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

In Haarlem telt iedereen mee

In Haarlem telt iedereen mee maart 2013 Gemeente Haarlem In Haarlem telt iedereen mee Regelingen minima Inhoud Inleiding 3 Algemene regelingen 4 HaarlemPas 4 Bijzondere bijstand 4 Langdurigheidstoeslag 5 Woonkostentoeslag 5 Kwijtschelding

Nadere informatie

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen?

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen? Bijzondere bijstand Wat is het? Heeft u bijzondere kosten die u zelf niet kunt betalen en die u nergens anders vergoed kunt krijgen? Dan kunt u bij de gemeente Almelo bijzondere bijstand aanvragen. Voor

Nadere informatie

Deze brochure is belangrijk voor jongeren tussen 15 en 23 jaar, die zich bij het Jongerenloket van DWI melden.

Deze brochure is belangrijk voor jongeren tussen 15 en 23 jaar, die zich bij het Jongerenloket van DWI melden. Jongeren In deze brochure 3 Welkom bij het Jongerenloket 4 Snel aan het werk of naar school 5 Niet snel aan het werk of naar school 6 Het Jongerenloket doet nog meer voor jou 7 Schema: hoe begeleidt het

Nadere informatie

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt.

Aa en Hunze Versie 13, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. Aa en Hunze Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Pak je kans. Extra s voor mensen met een krappe beurs

Pak je kans. Extra s voor mensen met een krappe beurs Pak je kans Extra s voor mensen met een krappe beurs Colofon December 2014 Uitgave Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Oplage: 2.000 ex Tekst: Jeroen Kleijne (Loket5) Vormgeving/productie: Studio Zwaan Alle

Nadere informatie

Minimagids Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen. minimagids

Minimagids Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen. minimagids Minimagids 2009 Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen minimagids 2009 1 2 minimagids 2009 Minimagids 2009 Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen minimagids 2009 3 4 minimagids 2009 minimagids

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 14, juni Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 14, juni Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 14, juni 2016 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 15, juli 2016 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen?

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland/Westerveld (IGSD). Het bezoekadres is Het postadres is De Vesting 11-13 Postbus 300 8332 GL Steenwijk 8330

Nadere informatie

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. FOLDER: Minimabeleid inwoners gemeente Ooststellingwerf 2009 Heeft u een laag inkomen? Dan hebben wij een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken. Extra inkomen U krijgt een bijdrage van de gemeente

Nadere informatie

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE REGELINGEN VOOR MINIMA OP EEN RIJ Heeft u bijzondere kosten waar u niet voor

Nadere informatie

U hebt kinderen in het basis en/of voortgezet (beroeps) onderwijs van 4-18 jaar

U hebt kinderen in het basis en/of voortgezet (beroeps) onderwijs van 4-18 jaar Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties In dit overzicht (matrix) van inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Minimagids Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen. minimagids

Minimagids Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen. minimagids Minimagids 2008 Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen minimagids 1 2 minimagids Minimagids 2008 Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen minimagids 3 4 minimagids 5 minimagids Inhoudsopgave 6 minimagids

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Stad met een hart Rondkomen van een laag of een minimuminkomen is niet makkelijk. Zeker als u een hoger inkomen gewend was. Maar maakt u wel gebruik

Nadere informatie

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Toeslagen 2013 Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Inhoud Inleiding 3 Zorgtoeslag 4 Huurtoeslag 5 Kinderopvangtoeslag 7 Kindgebonden budget 8 Toeslag aanvragen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD januari 2019 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties Overzicht inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties In dit overzicht (matrix) van inkomensondersteunende voorzieningen van Optimisd en van andere overheidsinstanties

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. Beide

Nadere informatie

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindgebonden budget 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen.

Nadere informatie

Tegemoetkomingen. Extra s voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen.

Tegemoetkomingen. Extra s voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Tegemoetkomingen Extra s voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Halte Werk Halte Werk is een samenwerking van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL-gemeenten). Wij werken

Nadere informatie

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen.

In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Informatie Minimabeleid 2013 In deze informatiefolder leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Financiële ondersteuning

Financiële ondersteuning Financiële ondersteuning bij een laag inkomen Hebt u een laag inkomen, dan komt u soms in aanmerking voor extra toeslagen. Er zijn verschillende regelingen en organisaties die u kunnen ondersteunen. Maak

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie

Zó laat u geen geld liggen. Deze brochure kan u wat opleveren!

Zó laat u geen geld liggen. Deze brochure kan u wat opleveren! Zó laat u geen geld liggen Deze brochure kan u wat opleveren! Dienst Werk en Inkomen Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Langdurigheidstoeslag, Knipkaart en Plusvoorziening 2 Regeling chronisch

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag Financiële tegemoetkomingen Iedereen heeft wel eens extra kosten. Vaak als gevolg van een bijzondere situatie.

Nadere informatie

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en

Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en Minimabeleid en Bijzondere Bijstand Deze brochure geeft informatie over financiële regelingen waarop u een beroep kunt doen als u een laag inkomen en weinig eigen vermogen heeft. Uitgave van de gemeente

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015. Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen

WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015. Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen WERK EN INKOMEN CAV- WESTLAND 2015 Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen Uitgebreide zorgverzekeringspakketten voor Westlanders met een laag inkomen Uw gezondheid

Nadere informatie

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen GEMEENTE LOPIK 1 De gemeente Lopik heeft speciale minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals het kindpakket voor bijvoorbeeld schoolkosten

Nadere informatie

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar:

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Onderwerp: Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Gemeente Wijdemeren Afdeling Sociaal Domein

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017.

Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Veelgestelde vragen over de regeling Tegemoetkoming aannemelijke meerkosten voor chronisch zieken en beperkten 2017. Voor wie is deze tegemoetkoming bedoeld? De tegemoetkoming is een vergoeding voor de

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Financiële regelingen voor minima in Harderwijk

Financiële regelingen voor minima in Harderwijk Financiële regelingen voor minima in Harderwijk Heeft u langere tijd een laag inkomen? Dan komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor financiële regelingen. Deze regelingen horen bij het minimabeleid

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is Inhoud Wat is TOG 2 Wie krijgt TOG 2 Voor wie krijgt u TOG 2 Wanneer gaat de TOG in 3 Hoeveel TOG krijgt u 3 Hoe kunt u TOG krijgen 4 Andere bijdragen voor

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Informatie over minimaregelingen

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Informatie over minimaregelingen Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Informatie over minimaregelingen 2011 INHOUDSOPGAVE WOONKOSTEN...4 Huurtoeslag...4 Eigen woning...4 Woonlastenfonds...5 Kwijtschelding...5 Wasmachine,

Nadere informatie

2. Vraag: Antwoord: 3. Vraag:

2. Vraag: Antwoord: 3. Vraag: Vragen en antwoorden van de 10 meest verwachte vragen over de Regeling eenmalige financiële tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015 Gemeente Waalwijk. 1.Vraag:Ik heb geen brief gehad van

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Aanvraagformulier Ooievaarsregelingen

Aanvraagformulier Ooievaarsregelingen Aanvraagformulier Ooievaarsregelingen Lees vóór het invullen de toelichting op de achterzijde van dit formulier 1 Persoonlijke gegevens Stuur mee: kopie van uw geldige identiteitsbewijs (paspoort Nederlandse

Nadere informatie

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet

Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Acht financiële regelingen voor minima in Nunspeet Heeft u langere tijd een laag inkomen? Dan komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor financiële regelingen. Deze regelingen horen bij het minimabeleid

Nadere informatie

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst Toeslagen Belastingdienst Informatieblad Maart 2014 Huurtoeslag 2014 TG 720-1Z42PL Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw huur. Wilt u weten of u deze toeslag kunt krijgen en wat u dan moet doen?

Nadere informatie

Gemeente kan helpen bij uw financiën

Gemeente kan helpen bij uw financiën Gemeente kan helpen bij uw financiën Heeft u een laag inkomen? Komt u iedere maand geld tekort? Heeft u extra kosten, maar kunt u deze niet betalen? Dan kan de gemeente u misschien helpen. We steunen

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. U

Nadere informatie

Minimaregelingen. Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl

Minimaregelingen. Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl Minimaregelingen Landelijke regelingen; Gemeentelijke regelingen; www.rechtopminimavoorzieningen.nl Minder belasting betalen 1 Algemene Heffingskorting; Arbeidskorting; Kindgebonden budget; Inkomens afhankelijke

Nadere informatie

Deze brochure is belangrijk voor iedereen die bij DWI een bijstandsuit kering aanvraagt of al een uitkering of stagevergoeding van ons krijgt.

Deze brochure is belangrijk voor iedereen die bij DWI een bijstandsuit kering aanvraagt of al een uitkering of stagevergoeding van ons krijgt. Op weg naar werk In deze brochure 3 Iedereen werkt mee 3 DWI helpt u 5 Op traject 5 Trajecten 6 Wennen aan activiteiten buiten huis 7 Werken aan vaardigheden 7 Wennen aan werk 7 Snel aan het werk 9 Schema:

Nadere informatie

Meer voor minder. Werkplein. Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering

Meer voor minder. Werkplein. Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering Meer voor minder Voor wie? Gezinnen of alleenstaanden met een laag inkomen uit werk of uitkering Waarom? Ondersteuning voor u en uw gezin voor deelname aan sport, cultuur en onderwijs Werkplein Hebt een

Nadere informatie

Meer armslag met een laag inkomen

Meer armslag met een laag inkomen Meer armslag met een laag inkomen ISD de Kempen maakt deel uit van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten. Dit is een samenwerking van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot

Nadere informatie

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)?

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Veel gestelde vragen Aanbod Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. De overheid betaalde tot 2014

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Hoge kosten - Laag inkomen?

Hoge kosten - Laag inkomen? Hoge kosten - Laag inkomen? Financiële tegemoetkomingen gemeente Olst-Wijhe juni 2017 Hoge kosten Eten en drinken, wonen en kleding. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms krijgt u

Nadere informatie

Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014

Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014 Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014 Sociaal raadsliedenwerk Breda Normen per 1-7-2014 Bij het kunt u terecht met vragen over: Uitkeringen en sociale verzekeringen Belastingen Arbeidszaken Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen 1. Mijn persoonlijke gegevens Achternaam Voorletters Geboortedatum Man/vrouw BSN-nummer Adres Huisnummer Postcode Woonplaats (Mobiele) telefoon Bankrekening

Nadere informatie

Minimabeleid 2011. Inkomensnormen 2011

Minimabeleid 2011. Inkomensnormen 2011 brochure vindt u Minimabeleid 2011 In deze bijlage leest u meer over het minimabeleid van de gemeente Brummen. Alle inwoners van de gemeente Brummen met een laag inkomen kunnen een aanvraag indienen voor

Nadere informatie

Minimaregelingen gemeente Emmen

Minimaregelingen gemeente Emmen Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of heeft u maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen geldt een inkomen

Nadere informatie

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is Inhoud Wat is TOG 2 Wie krijgt TOG 2 Voor wie krijgt u TOG 2 Wanneer gaat de TOG in 3 Hoeveel TOG krijgt u 3 Hoe kunt u TOG krijgen 4 Andere bijdragen voor

Nadere informatie

Vraag & Antwoord Afschaffing Compensatie eigen risico (CER) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)

Vraag & Antwoord Afschaffing Compensatie eigen risico (CER) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Vraag & Antwoord Afschaffing Compensatie eigen risico (CER) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Krijg ik nog wel een CER vergoeding over het jaar 2014? De CER is met ingang van

Nadere informatie

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar.

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar. 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand)

Collectieve zorgverzekering. Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) Informatieblad bijzondere bijstand voor inwoners van Zuidplas (Bij de brochure bijzondere bijstand) In dit informatieblad staan voorbeelden van bijzondere kosten die vaak voorkomen. Het is geen volledige

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

Gezin Wonen in België en werken in Nederland

Gezin Wonen in België en werken in Nederland Gezin Wonen in België en werken in Nederland Inhoud Wie krijgt kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag? 2 Hoeveel Nederlandse kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget.

Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget. Aanvraagformulier persoonsondersteunend budget. Registratienummer: Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) (in te vullen door de ISD) Geldig vanaf 1 januari 2015. Op de laatste bladzijde staat algemene

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9 1 Inhoudsopgave Woonkosten Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve

Nadere informatie

Wegwijs in armoedevoorzieningen. omdat elke cent telt!

Wegwijs in armoedevoorzieningen. omdat elke cent telt! Wegwijs in armoedevoorzieningen omdat elke cent telt! Wegwijs in armoedevoorzieningen, omdat elke cent telt! Armoede, ook in Waalwijk 3 Baanbrekers maakt werk van werk en bestaanskosten 4 Bijscholing voor

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen ID-kaart 0-18 jaar gratis Kinderopvang & peuterspeelzaal gratis Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoeding Jeugdfonds cultuur max 450 vergoeding Jeugdfonds sport

Nadere informatie