De steentijdman van Mienakker. In 1000 woorden en 10 vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De steentijdman van Mienakker. In 1000 woorden en 10 vragen"

Transcriptie

1 De steentijdman van Mienakker In 1000 woorden en 10 vragen

2 2 wde steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 3 Hoe blijf je overeind in het West-Nederland van de nieuwe steentijd? In een tijd zonder plastic, ijzer, brons en metaal. Een tijd zonder verharde wegen, kachels, auto s, treinen, televisie en computers. We praten over 4500 jaar geleden toen alle spullen waren gemaakt van de meest eenvoudige natuurmaterialen: hout, leer, bot, touw en steen. Eigenlijk kunnen we het ons nauwelijks voorstellen hoe het leven er toen uitzag. En helaas de kans dat wij kunnen overleven in de steentijd is zeer klein. Tenzij je hulp krijgt van een steentijdmens. Helaas is het niet mogelijk om zelf terug te keren naar de steentijd. Maar het is ons wel gelukt om een klein stukje steentijd naar 2013 te halen. Twintig jaar geleden vonden archeologen het skelet van een steentijdman. Uniek! want niet alleen bleek het skelet in zeer goede staat (het tandplak was zelfs nog aanwezig) het bleek ook het oudste skelet van een man dat ooit in Noord-Holland is gevonden. Dankzij moderne technieken is het gelukt om een levensechte reconstructie te maken van het gezicht van de steentijdman en dit maakt het mogelijk dat wij bijna letterlijk oog in oog kunnen staan met een van onze voorouders. Wie en wat de vondst vertegenwoordigt, wat men allemaal door onderzoek te weten is gekomen kunt u lezen in deze brochure. De steentijdman van West-Friesland is niet zo maar een pop; hij is uniek en een rake reconstructie van een mens die echt geleefd heeft. Hij verdient het om nu in de schijnwerpers te staan. Over een jaar maakt hij deel uit van de familie van mensfiguren die te zien zal zijn in Huis van Hilde, ons nieuwe archeologiecentrum. Met elkaar vertellen zij het verhaal van onze geschiedenis en nemen ons mee terug in de tijd. Niet letterlijk helaas, maar ze helpen de fantasie een behoorlijk eind op weg. Een indrukwekkende vondst Tussen de dorpen Hoogwoud en Aartswoud ligt de Mienakker. Daar vond in 1990 een belangrijke opgraving plaats. Bij het opgraven kwamen goed bewaarde resten tevoorschijn uit laatste fase van de Nieuwe Steentijd, van zo n jaar geleden. In de oude woonplek herkenden de archeologen de sporen van houten gebouwen, koeienpoten, haarden, afvallagen en het skelet van een volwassen man. Het skelet werd al in het veld door de archeologen Cees genoemd. De resten bleken een ware schatkist met informatie uit de prehistorie. Want hoewel de opgraving niet groot was, was de hoeveelheid vondsten en sporen indrukwekkend. Lang bleven de vondsten opgeslagen, verpakt in dozen in het archeologisch depot. Tot in 2012, toen alles uit de opgraving kon worden bestudeerd, ook het graf van de steentijdman en zijn skelet. Elvira Sweet Gedeputeerde Cultuur, Provincie Noord-Holland

3 4 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 5 De steentijd De Mienakker: plek van leven en dood De steentijdman was begraven in een ronde grafkuil, een beetje schuin op zijn linkerzijde. Zijn gezicht was gericht naar het zuiden. De kuil bevond zich naast een paalkuil van een grote structuur opgetrokken van houten palen. Het graf ligt precies in het midden van dit gebouw. Dat is de reden dat het als een dodenhuis is geïnterpreteerd. Het oprichten van dit dodenhuis met het begraven van de steentijdman is de laatste handeling geweest op de plek van de Mienakker. Daarna zijn de steentijdboeren niet meer teruggekeerd.

4 6 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 7 man Voordat het dodenhuis werd opgericht en de steentijdman begraven, was de plek van Mienakker een vaste stek in het open kwelderlandschap. Het hele jaar rond woonde daar een groepje boeren, die precies wisten hoe ze van hun omgeving konden leven. We denken aan één familiegroep, van grootouders tot aan kleinkinderen, met een neef erbij, zeg acht personen. Ze hielden niet alleen koeien en ander vee. Ze bewerkten ook de akkers waarop ze granen verbouwden. Bovendien verzamelden ze ook wilde appels en planten, zoals de strandmelde. Van de zaden kan pap worden gekookt en ook de bladeren zijn eetbaar. Die lijken op spinazie. Ook mosselen, eenden, platvissen en schelvis stonden op het menu. De steentijdmensen kenden geen schaarste, misschien alleen in het vroege voorjaar, als alle voorraden waren geslonken.

5 8 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 9 Best bewaarde prehistorische mens van Nederland Aan het skelet kan worden afgelezen dat het overduidelijk om een volwassen man gaat, tussen 26 en 35 jaar oud. Dat zien de specialisten aan de vorm van het heupbeen, bepaalde schedelkenmerken en de lange, robuuste botten met goed ontwikkelde spieraanhechtingen. Voor nietspecialisten spreekt vooral de forse kaak boekdelen. Hij had een lengte tussen 1,68 en 1,76 meter, gemiddeld op 1,73 meter. Dat is voor een volwassen man uit die tijd een normaal postuur. Zijn lengte kon niet exact worden berekend omdat hij zijn beide onderbenen mist. Ook zijn rechterarm en sleutelbeen ontbraken. Zijn gebit is uitzonderlijk goed; in de kiezen zijn geen gaatjes en ze zijn maar ietsjes afgesleten. Zelfs zijn tandplak was goed bewaard. Al 23 jaar is het skelet van de steentijdman van Mienakker de best bewaarde prehistorische mens van Nederland. Van schedel naar reconstructie De schedel van de steentijdman was tijdens de opgraving wat uiteengevallen, maar daarna zijn de delen aan elkaar geplakt. In 2012 is een kopie van de schedel met een 3D-printer gemaakt. Op basis van deze plastic schedel heeft fysischantropologe Maja d Hollosy het gezicht gereconstrueerd. Dat gebeurt in verschillende stappen. Eerst worden op de schedel stokjes gezet die de gemiddelde weefseldikte aangeven. Ze geven aan wat de afstand is tussen de schedel en het huidoppervlak. De lengte van de stokjes, dus de dikte van het zachte weefsel (de spieren en het vet), zijn vastgelegd in tabellen, waarin gemiddelde schattingen zijn opgenomen, ook voor volwassen mannen zoals de steentijdman (tussen 26 en 35 jaar oud). Verder zijn er allerlei richtlijnen en formules waarmee kan worden berekend wat de vorm en grootte van bijvoorbeeld de neus van de steentijdman is geweest. Vervolgens kleit Maja de spieren van het gezicht op de plastic schedel. Die zijn mede bepalend voor de uiteindelijke vorm. De ogen gaan in de kassen, en neus en oren worden gevormd. Ook al zijn er allerlei tabellen, richtlijnen en formules, sommige kenmerken zijn moeilijk in te schatten, bijvoorbeeld, de precieze vorm van de mond.

6 10 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 11 Daarna volgt een huid van klei, met veel meer details zoals rimpels en littekens. Ten slotte krijgt het gezicht ook haren, te beginnen met het hoofdhaar en baard, en op het allerlaatst wimpers en wenkbrauwen. Daar wordt een rubberen afgietsel van gemaakt en die wordt geverfd in een huidskleur, met vlekjes.

7 12 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 13 Kleren maken de man Naar de kleding van de prehistorische mens is het vaak gissen. Er zijn wel wat aanwijzingen, maar die zijn altijd indirect. Textiel en leer zijn zeer vergankelijke materialen. Boven het grondwater vergaat dat heel snel. We kunnen zelfs niet zeggen of de steentijdman kleren droeg toen hij werd begraven. Ook al is het een gok, de keuze voor bepaalde materialen is altijd wel ergens op gebaseerd. Zo zijn er geen directe bewijzen dat de pels van een bruine beer is verwerkt tot kleding, maar het is wel aannemelijk omdat de beer toen voorkwam in Noord-Holland en de botten zijn teruggevonden. De kleding van de man uit het ijs (Ötzi) is van groot belang voor ons beeld. Wat hij droeg en hoe het was gemaakt, wordt vaak vertaald naar andere ontdekkingen. Zo ook bij de steentijdman van Mienakker. Voor zijn kleren zijn huiden van herten en bever op prehistorische wijze bewerkt, zodat ze soepel en goed plooibaar werden. Zowel zijn ondergoed, een lendendoek, als beenlings zijn geïnspireerd op hetgeen Ötzi droeg. Het zijn een soort leggings; losse broekspijpen die verbonden waren aan een riem om zijn middel. Zijn bovenlijf is bedekt met een tuniek van linnen. We weten dat de steentijdboeren vlas verbouwden, vanwege de oliehoudende zaden, maar ook om de stengels tot linnen te verwerken. Zijn tuniek is met de hand gemaakt, van het spinnen van de draad tot het weven van de stof. Daaroverheen draagt hij een soort bodywarmer van beverhuid. De haren zitten aan de binnenkant, zo blijft de warmte op je lijf. Aan zijn riem hangt een buideltas met barnstenen kralen, en een vuurstenen mes in een leren schede. De boog van taxushout en de pijlenkoker van de bast van kersenhout maken het geheel af. We zien a sharp dressed man: een boer die op het punt staat op jacht te gaan of toch een jager die net zijn koeien gaat tellen?

8 14 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 15 Wat is er gebeurd? Het graf van de steentijdman is om verschillende redenen opmerkelijk. Het begraven middenin een dodenhuis is al een duidelijke andere traditie dan onder een grafheuvel zoals we van de zandgronden kennen. Bovendien was zijn lichaam niet compleet: geen onderbenen en voeten, en ook zijn rechterarm is verdwenen. Bovendien zijn op het rechter dijbeen (femur) en het losse rechter scheenbeen (tibia) vraatsporen van honden of wolven te zien. Door goed te kijken naar de ontbrekende en beschadigde lichaamsdelen is het mogelijk iets van de volgorde te zeggen. De positie van het skelet in de grafkuil laat zien dat zijn lichaam waarschijnlijk begraven is zonder voeten en onderbenen. Het geknaag door honden/wolven moet dan daarvóór zijn gebeurd. Het wegnemen van de rechterarm heeft daarna plaatsgevonden. Het graf kan dan zijn heropend, maar dat kan ook zijn gebeurd vóór het begraven. Dit soort handelingen van het heropenen van graven is voor ons heel merkwaardig, maar in de steentijd gebeurde dat veel vaker. Ook bij de hunebedden was dat het geval. Hunebedden die we kennen als een gemeenschappelijke begraafplaats werden dikwijls geopend om daar losse schedels en pijpbeenderen in onder te brengen. 10

9 16 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 17 Tien veelgestelde vragen 1 waarom heet de steentijdman Cees? Antwoord: al tijdens het opgraven van het skelet was duidelijk dat dit het graf van een volwassen man was. De onderkaak is namelijk vrij fors en hoekig. Omdat archeologen vaak de skeletten die ze opgraven, namen geven (denk aan Ötzi), noemden de opgravers in 1990 het skelet naar Cees J. van Berkel, de eigenaar van het perceel waar toen het onderzoek plaatsvond. 2 is de steentijdman een Neanderthaler? Antwoord: nee, de steentijdman van Mienakker is veel jonger. Sterker nog, je kunt twee nullen van het jaartal afhalen. Neanderthalers leefden ongeveer een kwart miljoen jaar geleden (ca jaar voor Chr.). Onze steentijdman leefde rond 2500 voor Chr. Hij was geen jager of verzamelaar die achter het wild aantrok, om zo aan zijn kostje te komen. Hij was in de eerste plaats boer; kweekte granen en hield huisdieren, maar hij leefde ook van alles wat de natuur te bieden had. Hij jaagde op eenden en viste op platvissen. Van zeehondenhuid en stevige takken maakte hij een huidenkano waarmee hij de zee opging om schelvissen te vangen. Hij was supervindingrijk. Als we de langegeschiedenislijn voor ons zien, met het tijdvak prehistorie, dan leefde de steentijdman laat. De landbouw, het wiel, het hunebed, dat was allemaal allang uitgevonden. Genetisch gezien verschilt hij niets met ons. Hij had dezelfde emoties, kende tegenslagen en verdriet, maar ook verliefdheid en feestvreugde. Zijn wereld om hem heen, was wel heel anders dan het West-Friese landschap nu. Hij kende die heel erg goed (zie ook vraag 10) en de archeologen proberen daar een beeld van te schetsen. Vragen

10 18 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 19 3 hoe weten jullie dat de steentijdman rond 2500 voor Chr. leefde? Antwoord: dat kunnen we afleiden uit verschillende vondsten. Een belangrijke vondstgroep is het aardewerk dat op de Mienakker is gevonden. Dat is op speciale manier versierd met lijnen. In de natte klei zijn lijnen ingekrast, vaak in een visgraatpatroon. Potten met die versiering zijn kenmerkend voor de late steentijd. Maar ook de barnstenen sieraden, de vuurstenen werktuigen en de koolstofdateringen van het bot van de steentijdman en van een verkoolde graankorrel wijzen allemaal op die ouderdom. 4 is de steentijdman de oudste mens van Noord-Holland? Antwoord: samen met een andere ontdekking, ook wel het woiffie van Soibekarspel genoemd, zijn dit de oudste mensen van Noord-Holland. Dit soort prehistorische begravingen zijn verder heel zeldzaam. Dat komt onder andere omdat we uit Noord-Holland (of eigenlijk West-Nederland) geen grafheuvels kennen, zoals op de zandgronden. Op de Veluwe en in Drenthe zijn meer steentijdgraven bekend, die waren afgedekt/gemarkeerd met een heuvel. Onlangs is er in Twello een vergelijkbaar graf als dat van Mienakker ontdekt. Oudere overblijfselen kennen we verder ook uit Noord-Holland, uit een oudere fase van de steentijd, gelijktijdig met de hunebedbouwers. Zo is de boomstamkano uit de Wieringermeer, ontdekt in 2007, een prachtig object uit 3300 tot 3000 voor Chr., toch flink wat ouder dan de steentijdman. We denken dat in de late steentijd ongeveer 1000 mensen leefden, verspreid in het gebied wat later West-Friesland zou gaan heten. Ze woonden en leefden in families en kenden het getijdenlandschap op hun duimpje. Met regelmaat werd de hoge bult van Wieringen bezocht om daar barnsteen, vuursteen en hout te halen. Veel van wat deze mensen hebben achtergelaten, de sporen en vondsten, zijn in de bodem goed bewaard gebleven. Dat maakt dat er heel veel gegevens over de steentijd beschikbaar zijn. Een deel weten we nu door de opgraving, maar een ander deel van dat bodemarchief blijft gesloten. Door het ter plekke te bewaren, de woonplekken én begravingen, maakt dat ook in de toekomst nieuwe verhalen over deze mensen mogelijk zijn. Dat maakt de West-Friese archeologie superbijzonder. Nergens in Nederland zijn de resten uit deze periode zo goed bewaard. 5 waaraan is hij overleden? Antwoord: moeilijke vraag. Eigenlijk weten we dat niet, maar het feit dat hij zonder onderbenen is begraven, roept een beeld van een ongeluk of ander drama op. Ook aan zijn scheenbeen zijn duidelijke breuken te zien. Misschien is de steentijdman aangevallen (door een bruine beer?) en is zijn lichaam gevonden en meegenomen door zijn verwanten. Inmiddels hadden honden of wolven aan zijn botten geknaagd. Degenen die hem vonden, hebben hem met het losse scheenbeen in de ronde grafkuil begraven. Hij had geen voorwerpen in het graf meegekregen, zoals een aardewerken pot of een vuurstenen mes. Dat is ongebruikelijk.

11 20 De steentijdman van Mienakker Provincie Noord-Holland 21 6 hoe goed is zijn reconstructie? Hoe echt is de steentijdman, zoals hij nu te zien is Antwoord: heel veel weten we niet, zoals de kleur van zijn haar, of van zijn ogen. Ook over zijn kleren is heel weinig bekend. De opgegraven botresten vertellen ons dat er gejaagd is op marter en hermelijn. We denken voor de pels en dat de mensen ook toen mantels droegen van berenvel en onderbroeken van geitenleer. Ook vlas werd gekweekt, en met spinklosjes tot draden gedraaid en tot textiel geweven. Houtje-touwtjeknopen en mantelspelden van been kennen we ook. Barnstenen kralen en doorboorde berentanden zijn zeker gedragen, de veren van eenden, flamingo s of van de zeearend misschien ook. Het gezicht van de steentijdman benadert wel dicht de prehistorische werkelijkheid. Immers, de methode om met klei de schedel het gezicht terug te geven, werkt bij vermiste personen vaak goed. Een bekend voorbeeld is het meisje van Nulde dat uiteindelijk als Rowena Rikkers is herkend. Vaak wordt gezegd dat de reconstructie geen exacte gelijkenis vertoont. Maar er zijn wel zoveel overeenkomsten dat de moeder de kopie wel herkent. De moeder van de steentijdman zou hem dus wel herkennen. 7 waarom is de gezichtsreconstructie met de hand gedaan en niet met de computer? Antwoord: inderdaad, tegenwoordig wordt steeds meer gewerkt met digitale methoden om tot een betrouwbare gezichtsreconstructie te komen. Met CTscans van de schedel en de digitale stokjes van de weefseldiktewaarden komt een deskundige heel ver. Zeker op testschedels waarvan het bijbehorende gezicht bekend is. Het is een veelbelovende ontwikkeling die in de toekomst steeds meer zal worden toegepast. De digitale methode zou een objectief, consistent en snel alternatief zijn voor de echtekleireconstructietechniek. Maar zover is de digitale techniek nog niet. Maja is zeer ervaren in de manuele methode. Zij krijgt tijdens het maakproces (door het aanbrengen van de klei en inzetten van de ogen) met haar handen een goede (ruimtelijke) indruk van de persoon in wording. De hand van de kunstenaar (meester) is daarin niet te onderschatten. 8 de steentijdman is 26 tot 35 jaar oud. Is dat oud voor die tijd? Antwoord: gemiddeld werden prehistorische mensen niet heel oud, zo tussen 25 en 30 jaar oud. Die lage levensverwachting komt vooral door de hoge kindersterfte. We nemen aan dat 50-60% (meer dan de helft) van de pasgeboren kinderen het eerste levensjaar niet haalde. Dat is heel veel, maar dat is net zoveel als in ontwikkelingslanden nu of als in Nederland in de negentiende eeuw. Maar als je in de steentijd je kinderjaren goed doorstond, dan kon je wel zestig jaar oud worden. Dat is vergelijkbaar met de negentigjarigen van vandaag. Soms laten lijntjes in de tanden en botten zien dat het leven in de steentijd zwaar was, met te weinig voedsel of veel ziektes. Dat is bijvoorbeeld af te zien aan het skelet van de steentijdvrouw uit Sijbekarspel. Maar de botten en tanden van de man van Mienakker vertonen geen enkele verstoring van de groei: hij was kerngezond en had geen ellendige jeugd achter de rug. De steentijdman is dus redelijk oud voor die tijd. Hij had waarschijnlijk kinderen, jongvolwassen zonen en dochters die de jacht en het boerenbedrijf volledig onder de knie hadden. 9 wat voor taal spraken die mensen toen? Antwoord: dat weten we niet. De steentijdmensen hadden vast en zeker een taal, iedereen had ook vast een naam, maar hoe dat klonk, dat is een groot raadsel. Daar komen we ook nooit achter, want ze hebben niets opgeschreven. Daarom heet het ook prehistorie; de periode vóór (pre) het schrift. Dat houdt de archeologie van de prehistorie ook mysterieus en spannend. Er is nog heel veel te ontdekken. Bovendien is het dan ook handig als je over een grote portie verbeeldingskracht beschikt.

12 22 10 zou ik kunnen overleven als ik met een tijdmachine in de steentijd van Noord- Holland zou belanden? Antwoord: nee, zonder hulp van de steentijdmens zou het erg moeilijk zijn. Welke planten eetbaar zijn, weten de meeste mensen van nu niet. En hoe vang je eigenlijk een eend of een scholletje? Bovendien was in het open landschap hout schaars en hoe maak je dan een vuur? Van riet? Van koeienmest? Advies: wordt vrienden met een steentijdmens en leer van hen door te kijken naar wat ze eten en drinken. Misschien mag je mee naar de jaarlijkse verzamelplaats, waar voedsel en verhalen worden gedeeld. Door mee te feesten, leer je de steentijdmensen het beste kennen. Huis van Hilde De steentijdman is eind 2014 te zien in Huis van Hilde, archeologiecentrum provincie Noord-Holland. Aan de hand van archeologische vondsten toont het centrum in Castricum de gehele Noord-Hollandse geschiedenis van de Steentijd tot de Tweede Wereldoorlog. In de tentoonstelling staat een aantal historische mensen centraal. Zij zijn op ware grootte gereconstrueerd naar hun gevonden skelet en bijbehorende wapens, kleding en/of voorwerpen. De steentijdman krijgt een centrale plaats in de tentoonstelling maar ook Willem en Hildegonde van Brederode en Hilde zijn te zien. Huis van Hilde besteedt ook aandacht aan onderzoeksmethoden, conservering, restauratie en educatie. Het gebouw biedt straks ruimte voor ontvangsten en horecafaciliteiten. Colofon Uitgave Provincie Noord-Holland Postbus MD Haarlem Tel.:(023) Fax: (023) Internetadres: adres: Tekst Liesbeth Theunissen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Provincie Noord-Holland Beeld Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, provincie Noord-Holland, John Meijer, Maja d Hollosy, Mieneke van Gogh, Jelus Matser, Archeologie West-Friesland, Gary Nobles Grafische verzorging Provincie Noord-Holland, MediaProductie Oplage 350 stuks November 2013

13 Bezoekadressen Bestuur Dreef 3, Haarlem Ambtelijke organisatie Houtplein 33, Haarlem Zijlweg 245, Haarlem Hoe kunt u ons vinden? Postadres Provincie Noord-Holland Postbus MD Haarlem Telefoon Fax Internet 0post@noord-holland.nl samenwerkende partijen:

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je?

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je? Kijktocht OER! basis 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de tijd van de jagers en verzamelaars. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Hoe ze leefden en hoe hun gebied eruitzag,

Nadere informatie

De Rus. In tien vragen

De Rus. In tien vragen De Rus In tien vragen 2 De Rus 3 In november 2013 werden we verrast met de vondst van een graf, waarvan vrij snel bleek dat het stamde uit 1799, de tijd van de Brits-Russische oorlog tegen de Fransen.

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave:

6,8. Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1479 woorden 24 januari 2004 6,8 300 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave: 2. Inhoudsopgave 3. Voorwoord 4. Probleemstelling 5. Historische inleiding 6. Hoofdstukken

Nadere informatie

De eerste boeren Het dorp

De eerste boeren Het dorp De eerste boeren Later gaan de mensen zelf eten verbouwen. Wortels en bonen, en graan om brood van te bakken. De mensen hebben ook schapen en koeien. De jagers zijn boeren geworden. Het dorp Boeren trekken

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Het Menselijke skelet vertelt

Het Menselijke skelet vertelt Het Menselijke skelet vertelt o 1 Hoi! Ik ben Evy Cuypers, archeologe! Ik ben François-Xavier, fysisch antropoloog! "Op de opgravingen te Tell Tweini in Syrië hebben we een graf ontdekt. Na het voorzichtig

Nadere informatie

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER Van vuistbijl tot trechterbeker Thema: Archeologie en prehistorie Doelgroep: groep 5 t/m 8 Duur: 1,5 uur Voorbereiding: 1,5 uur Kosten: 1,50 per leerling Leskoffer: 15,00

Nadere informatie

Archeologie in West-Friesland 9. Gemeente Opmeer. Cees en de schatkist uit de Steentijd

Archeologie in West-Friesland 9. Gemeente Opmeer. Cees en de schatkist uit de Steentijd Archeologie in West-Friesland 9 Gemeente Opmeer Cees en de schatkist uit de Steentijd e-niedorp Tussen de dorpen Hoogwoud en Aartswoud ligt de Mienakker. Daar vond in 1990 een belangrijke opgraving plaats.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD EDE VROEGER EN NU Geldersch Landschap & Kasteelen BIJLAGE 1 BEELD met toelichting voor groep 5 t/m 8 www.glk.nl 1.1 LEVEN ALS BOER IN DE IJZERTIJD Toelichting bij de praatplaten bij het lesprogramma 1.1

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over de eerste mensen en mensachtigen op aarde, zoals de Neanderthalers.

Ik houd mijn spreekbeurt over de eerste mensen en mensachtigen op aarde, zoals de Neanderthalers. Ik houd mijn spreekbeurt over de eerste mensen en mensachtigen op aarde, zoals de Neanderthalers. Ik vind het zelf erg leuk om hier meer over te weten, heb hier veel over opgezocht en wil jullie daar nu

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz.

Inhoud. Inleiding blz. 3. Wat is een fossiel? blz. 4. Hoe fossielen ontstaan blz. 5. Fossielen van zacht weefsel blz. 6. Zeedieren blz. Door: Oscar Zuethoff Groep 6b - Meneer Jos & Ingrid Februari 2008 Inhoud Inleiding blz. 3 Wat is een fossiel? blz. 4 Hoe fossielen ontstaan blz. 5 Fossielen van zacht weefsel blz. 6 Zeedieren blz. 7 De

Nadere informatie

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het Meta uit Meteren Tijdens opgravingen in het toekomstige woongebied De Plantage in Meteren (gemeente Geldermalsen) troffen archeologische onderzoekers eind 2010 een aantal crematiegraven uit de IJzertijd

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De bedoeling is, dat je

Nadere informatie

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk!

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk! Romeinse cijfers Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd. Er is geen symbool voor het getal 0. Ze vonden namelijk dat niks maar

Nadere informatie

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 RONDE 1: HUNEBEDDEN 1. Wat is een hunebed? A. Een graf B. Een huis C. Een opslag D. Weten we niet 2. Hoe oud zijn de Nederlandse hunebedden?

Nadere informatie

Middeleeuws Oldenzaal

Middeleeuws Oldenzaal D S T R K C N T Opdracht 1 Bekijk de kaart op de volgende bladzijde. 1. Waar kun je aan zien dat dit een oude kaart is? 2. Wat valt je op aan de manier waarop Oldenzaal vroeger gespeld werd? 3. Welke vorm

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode Het is niet zo makkelijk voor de wetenschappers om het leven van de eerste mensen correct voor te stellen. Het is ook al heel lang geleden. De mensen van toen lieten geen dagboeken

Nadere informatie

Begraven en cremeren in de prehistorie

Begraven en cremeren in de prehistorie 9 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Begraven en cremeren in de prehistorie Rond kerkhoven, begraafplaatsen en andere zaken die met de dood te maken hebben, hangt vaak een waas van geheimzinnigheid

Nadere informatie

Archeologieatelier - vondstenmateriaal onder de loep

Archeologieatelier - vondstenmateriaal onder de loep Archeologieatelier - vondstenmateriaal onder de loep fibula 102 In het depot nemen archeologen het opgegraven vondstenmateriaal onder de loep. Tijdens het bestuderen van het vondstenmateriaal maken ze

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

De eerste bewoners van Nederland

De eerste bewoners van Nederland De eerste bewoners van Nederland 1.De oudste vrouw van Nederland 1a Trijntje In november 1997 graven mensen bij Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland een gat van tien meter diep. Ze zoeken naar sporen

Nadere informatie

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma Fivelsgoud 2 Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 1: Tijd van jagers en boeren 3000-50 voor Christus (Oorspronkelijke tekst: Jouke Nijman. Bewerking: Merel Thomése. Redactie: Anja Reenders) Eindredactie,

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan)

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan) UITLEG VOOR DE LEERKRACHT In deze lessenserie hebben leerlingen van alles geleerd over archeologie en het leven van vroeger. Met deze quiz kunnen ze hun kennis testen. Opmerking: De leerlingen hebben tot

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE VOOR GROEP 5-6 THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD

Nadere informatie

100% romeins. opdrachtenboekje

100% romeins. opdrachtenboekje opdrachtenboekje schoonheid en gezondheid goden handel huis en haard leger Dit is de route van jullie groepje: Jullie beginnen bij LEGER. Ben je klaar, dan loop je door naar HUS EN HAARD. En zo verder.

Nadere informatie

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden?

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden? Hunebedden Inleiding Ik hou mijn werkstuk over hunebedden, omdat ik het een leuk onderwerp vind. Maar ik hou het er ook over, omdat ik er veel van te weten wil komen. Ik ben op het idee gekomen, omdat

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-218-5 (HB) 978-94-6175-960-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE

JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE groep 5-6 HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD De 12 leden van een groep jagers en verzamelaars staan centraal in dit onderwijsprogramma. Ieder stamlid heeft een eigen

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

De Alkmaarse vrouw. Strijd, volharding en moed

De Alkmaarse vrouw. Strijd, volharding en moed De Alkmaarse vrouw Strijd, volharding en moed De Nederlandse archeologie heeft er een icoon bij: de Alkmaarse vrouw. Haar verhaal is een verhaal van moed, kracht en volharding. Alkmaar heeft naast de

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Van harte welkom bij deze uitleg van de Protocol voor de baggerindustrie voor archeologische vondsten. Dit pakket legt uit:

Van harte welkom bij deze uitleg van de Protocol voor de baggerindustrie voor archeologische vondsten. Dit pakket legt uit: Van harte welkom bij deze uitleg van de voor de baggerindustrie voor archeologische vondsten Dit pakket legt uit: De protocol voor archeologische vondsten Types van archeologische vondsten Archeologie

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd Introblad Inventaris Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd 1 Beste gebruiker, In 2009 is in opdracht van de gemeente Ede een vindplaats uit de Midden-Steentijd door archeologen opgegraven. De

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Dames en heren, Een nieuwe stad komt pas tot leven

Nadere informatie

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1

Inca DresscoDe KInDerboeKje 1 Inca Dresscode Kinderboekje 1 Welkom op de tentoonstelling «Inca Dress Code»! Je zal tijdens deze tentoonstelling meer te weten komen over sieraden en kleding uit Peru en ontdekken hoe volkeren zoals de

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum OUDE BEWONING IN PADBROEK verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum Oude bewoning in Padbroek Tijdens de bouw en inrichting

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd Leerlingenboekje Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd Overleven in de Steentijd Stel je voor, 9000 jaar geleden, in de Midden-Steentijd, wonen er al mensen in Ede! Dat zijn jagers-verzamelaars.

Nadere informatie

Geschiedenis jagers en boeren

Geschiedenis jagers en boeren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Rijken 03 January 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/48588 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Offers aan het veen

Werkstuk Geschiedenis Offers aan het veen Werkstuk Geschiedenis Offers aan het veen Werkstuk door een scholier 1764 woorden 22 juni 2005 6,4 26 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Werkstuk geschiedenis: Offers aan het veen Inleiding Dit is ons onderzoek

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Huis van Hilde. Archeologiecentrum Noord-Holland zoekt exploitant

Huis van Hilde. Archeologiecentrum Noord-Holland zoekt exploitant Huis van Hilde Archeologiecentrum Noord-Holland zoekt exploitant 2 Huis van Hilde Provincie Noord-Holland 3 Archeologiecentrum zoekt exploitant Op loopafstand van het NS station van Castricum en uitstekend

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Week 1DEF: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. Deze luchtfoto is gemaakt rond 1930. Toen was Schokland nog echt een eiland. Waarom

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

1. Ontstaan van de mens

1. Ontstaan van de mens 1. Ontstaan van de mens Zoals je wel weet hebben de mens en de mensapen dezelfde voorouders. We stammen dus niet af van de mensapen maar we hadden wel dezelfde voorouders. Hoe deze splitsing is kunnen

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Archeon Expeditietocht prehistorie

Archeon Expeditietocht prehistorie Archeon Expeditietocht prehistorie Hartelijk welkom in Themapark Archeon. De naam Archeon heeft te maken met archeologie. Een archeoloog onderzoekt hoe de mensen vroeger woonden en leefden door letterlijk

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 03 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12.

Inhoud. Thema 5.1 Jagers en boeren 3. Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6. Thema 5.3 Monniken en ridders 9. Thema 5.4 Steden en staten 12. Inhoud Thema 5.1 Jagers en boeren 3 Thema 5.2 Grieken en Romeinen 6 Thema 5.3 Monniken en ridders 9 Thema 5.4 Steden en staten 12 Eigentijds Eigentijds Toets Thema 5.1 Jagers en boeren 1. Rondtrekken 3.

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Alja en Erkin en de midden-steentijd

Alja en Erkin en de midden-steentijd Alja en Erkin en de midden-steentijd Het verhaal van Alja en Erkin speelt zich af aan het einde van de middensteentijd (het mesolithicum), rond 5200 voor Christus, toen West-Europa werd bewoond door groepjes

Nadere informatie

Werkboek IJstijden groep 5-6

Werkboek IJstijden groep 5-6 Werkboek IJstijden groep 5-6 Naam Groep Les 1 Groep 5/6 Ontstaan van de ijstijd In het verhaal van Manny heb je kunnen lezen hoelang de ijstijd duurde. Wanneer eindigde de laatste ijstijd? In het verhaal

Nadere informatie

Vondsten uit de grond LES1

Vondsten uit de grond LES1 Vondsten uit de grond Docentenhandreiking Vondsten uit de grond 1800 1850 1900 1950 2000 Samenvatting Hoe werkt een archeoloog? In deze les maken de leerlingen kennis met het vak archeologie en leren ze

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

Korte inhoud. De prehistorie

Korte inhoud. De prehistorie Naam :. Datum :... Korte inhoud 1. Ontstaan van de mens...2 2. Evolutie van de mens...4 3. Jagers en verzamelaars...5 4. De eerste boeren...6 5. Kleding...8 6. Werktuigen...9 7. Vuur maken... 10 8. Eerste

Nadere informatie

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016)

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het voornemen een deel van het Noordsche Veld tot archeologisch monument

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Meer dan Botten van Dieren

Meer dan Botten van Dieren Meer dan Botten van Dieren o 1 Hoi! Ik ben Veerle Linseele, archeozoöloge. "Op de opgravingen te Tell Tweini in Syrië, onderzoek ik de resten van dieren die tussen het andere archeologische materiaal gevonden

Nadere informatie

Antwoorden OP INDIANENPAD

Antwoorden OP INDIANENPAD Antwoorden OP INDIANENPAD Dansende beer Danst deze ijsbeer een blije dans of juist een verdrietige dans? Dit is een blije beer! Waaraan zie je dat? Zijn hoofd staat vrolijk Welk deel van de ijsbeer zouden

Nadere informatie

Soorten bronnen - hv123

Soorten bronnen - hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 25 october 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

Ontstaan landbouw - vmbo12

Ontstaan landbouw - vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie