Rapport EuroTest Parkeergarages

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport EuroTest Parkeergarages"

Transcriptie

1 Rapport EuroTest Parkeergarages Testmethode Samen met 17 Europese zusterclubs voert de ANWB jaarlijks enkele tests uit op het gebied van mobiliteit en toerisme onder de naam EuroTest. Dit jaar is een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van parkeergarages in elf verschillende landen. In elk land zijn per stad vier parkeergarages getest. Amsterdam (Nederland), Barcelona en Madrid (Spanje), Berlijn, Frankfurt en München (Duitsland), Brussel (België), Genève en Zürich (Zwitserland), Kopenhagen (Denemarken), Luxemburg (Luxemburg), Oslo (Noorwegen), Parijs (Frankrijk), Wenen (Oostenrijk) en Zagreb (Kroatië). De 60 geteste locaties betreffen openbare parkeergarages bij treinstations en rond voetgangersgebieden waar betaald parkeren van toepassing is. Opéra (Zürich): ingang parkeergarage Het onderzoek is uitgevoerd door Gesellschaft für Innovative VerkehrsTechnologien (GIVT) uit Berlijn. Een onafhankelijk internationaal engineerings- en planningsbureau gespecialiseerd in elke vorm van parkeren. Voor de beoordeling van een parkeergarage zijn een aantal knock-out criteria bepaald. De betreffende categorie krijgt automatisch 0 punten toebedeeld als de rijhoogte lager is dan 1,90 meter of de meerderheid van de parkeervakken smaller zijn dan 2,30 meter. Daarnaast worden hellingbanen van meer dan 15% ook afgewaardeerd. Net als situaties waarbij sprake is van dermate onderhoudsachterstand dat dit direct gevaar kan opleveren voor de bezoekers. Op basis van de scores kunnen resultaten worden behaald variërend tussen zeer goed en zeer slecht. Resultaten: veel voor verbetering vatbaar Een eerste conclusie? Er valt nog veel te verbeteren aan parkeergarages. Veel van de 60 onderzochte locaties voldeed niet aan de verwachtingen die vandaag de dag gesteld mogen worden aan parkeergarages. Geen enkele parkeergarages wist zeer goed te scoren. Slechts tien garages sc een voldoende. Negen garages scoorden slecht en twee garages zeer slecht.

2 Knock-out criteria Tien parkeergarages kregen te maken met de eerder genoemde knock-out criteria. De minimumeisen die in het onderzoek gesteld worden aan een locatie. De parkeergarage Carpark Cristal in München kreeg zelfs twee keer te maken met het knockout criterium. Allereerst blijkt de helling meer dan 15% te zijn en ten tweede is de doorrijhoogte van de garage lager dan 1,90 meter. Ook de Amsterdamse parkeergarages De Bijenkorf en Stadhuis-Muziektheater kregen te maken met de knock-out criteria. Carpark Cristal (München), doorrijhoogte lager dan 1,90 meter en een te steile helling De doorrijhoogte van beide garages voldoet ook niet aan de minimumeisen. De parkeervakken in parkeergarage Amsterdam Centre zijn smaller dan 2,30 meter, hierdoor werd ook deze garage slachtoffer van de knock-out criteria. Datzelfde gold ook voor de garages El Born en Plaça Catalunya in Barcelona, Hauptwache in Frankfurt, Mont-Blanc in Genève en Langcic in Zagreb. Smalle parkeervakken H meegegroeid. Volgens de NEN-normen ( moet een parkeervak in Nederland 2,50 meter breed zijn bij openbaar en intensief parkeren. Hoewel regelgeving per land verschilt blijken drie op de vier geteste garages niet aan deze verwachtingen te voldoen. In meer dan een derde van de garages blijken de parkeervakken ca. 2,30 meter breed te zijn. Dit maakt het voor een moderne auto moeilijk om het vak in te rijden en maakt het openen van de deur en het verlaten en binnengaan van de auto geen eenvoudige opgave. Inparkeren gaat eenvoudiger als de parkeervakken schuin zijn aangelegd. Slechts 14 parkeergarages voldoen hier aan.

3 Fig 1. Verschil in breedte tussen VW Golf uit 1974 en 2012 Hellingen Niet alleen krappe parkeervakken kunnen schade veroorzaken. Sommige hellingbanen vereisen een zorgvuldige rijtechniek om vooral geen schade te rijden. Geen enkele, geteste, garage heeft daar de perfecte oplossing voor. Om te beginnen bood de helft van de garages niet of niet voldoende bescherming tegen het schaven langs de wand. Vele schaafplekken tonen aan dat menig automobilist lief is. Een onwenselijke situatie. Schade aan de bovenkant van de auto is ook mogelijk. Bij bijna een derde van de parkeergarages ontbreekt een hoogtebalk bij de ingang van de parkeergarage. Op veel andere locaties hangt een metalen hoogtebalk die weinig meegeeft. Dit kan ook leiden tot schade aan de auto. Hoogtebalken moeten vooral als waarschuwing dienen en bij voorkeur geen schade aanrichten aan het voertuig.

4 Parkeerbegeleidingssystemen In steeds meer parkeergarages is de aanwezigheid van dynamische parkeerbegeleidingssystemen terug te zien. Door bijvoorbeeld het toepassen van rood en groen licht is snel te zien welke parkeervakken bezet en vrij zijn of kan door bewegwijzering het aantal vrije parkeerplaatsen per rijstraat worden aangegeven. Toch ontbreken dit soort systemen nog in een kwart van de geteste parkeergarages. Loi Wet (Brussel), met rode en groene lichten wordt Genummerde parkeervakken helpen duidelijk welke plaatsen vrij zijn. automobilisten hun auto terug te vinden, maar bij bijna de helft van de parkeergarages ontbreekt dit. Gemarkeerde voetgangersgebieden vergroten de voetgangersveiligheid, maar dit ontbreekt in bijna twee derde van de geteste garages. Een kwart van de garages bleek te kampen te hebben met achterstallig onderhoud. Gehandicapten Geen enkele geteste garage blijkt volledig rolstoelvriendelijk te zijn. Een kwart is zelfs helemaal niet rolstoelvriendelijk te noemen. Twee derde van de garages heeft geen of te weinig parkeerplekken voor invaliden. De meesten hebben geen hindernisvrije toegang. In de helft van die gevallen blijken liften te smal om in te bewegen en zijn de knoppen te hoog om te bedienen zonder hulp van derden. Er zijn amper betaalautomaten aanwezig die vanuit de rolstoel zijn te bedienen. Parkeertarieven Naast Oslo is Amsterdam de duurste stad in de test om te parkeren. Waar de ongunstige wisselkoers in Oslo nog een rol kan spelen wordt in Amsterdam in e In Amsterdam k 6,00 in de garages De Bijenkorf en Museumplein. 2,00) betaald kan worden. In 45% van de onderzochte gevallen moest er per uur afgerekend worden, bij de meeste andere garages per half uur. De goedkoopste locatie om te parkeren blijkt in Zagreb (Kroatië) te liggen.

5 Fig 2. Parkeertarieven in Europese garages In Spanje kunnen parkeerders per minuut afrekenen. Dit is in Spanje bij wet vastgelegd. Hoewel parkeerbeheerders in Spanje in eerste instantie sceptisch waren, bleek na invoering van de wet het aantal parkeerders te zijn toegenomen. Uit onderzoek van de ANWB in samenwerking met VEXPAN (Onderzoek Parkeren, mei 2013) blijkt dat een meerderheid van de ANWB-leden voorstander is van afrekenen per minuut. De garages Gare de Luxembourg (30 minuten) en de twee Zwitserse parkeergarages, Cornavin in Saint-Antoine (elk tien minuten) bieden gratis parkeren aan voor de eerste minuten.

6 Resultaten Het beste uit de test komt de Opéra parkeergarage uit Zürich. Deze garage is in 2012 geopend. De garage is 24 uur per dag geopend. Volgens de onderzoekers is de garage schoon, goed verlicht en door het gebruik van veel glas ook overzichtelijk. De parkeervakken, waar schuin ingeparkeerd kan worden, worden niet gehinderd door aanwezige pilaren. De breedte van de parkeervakken is met 2,61 meter ruim te noemen en de Opéra (Zürich), overzichtelijke garage en doorrijhoogte van 2,10 meter is ook beschikbare plaatsen zijn snel te vinden. comfortabel. De bewegwijzering is duidelijk en er is een dynamisch parkeerverwijssysteem in de garage. Slechtste uit de test komt de parkeergarage Technische Universität in Wenen. Deze garage opende in 1985 haar deuren. De problemen begonnen al bij het binnen rijden. De op- en afrit bij de ingang blijken zo steil, dat daar geen punten werden behaald. Het is ook niet eens mogelijk om de bocht in een keer te nemen. Een zeer vervelend detail blijkt de aanwezigheid van scherpe, gedraaide metalen randen op de trottoirbanden. Dit kan leiden tot schade aan de autoband. Vooral omdat deze randen bijna niet te zien zijn. Er is weinig Technische Universität (Wenen), de scherpe randen kunnen leiden tot bandenschade. structuur op de parkeerdekken. De parkeervakken meten slechts 2,30 meter wijd en 4,80 meter lang. De garage is slecht verlicht en parkeervakken zijn niet genummerd. Dit maakt het terugvinden van de auto in een onbekende garage er niet eenvoudiger op. Er is slechts een betaalautomaat, waar per uur moet worden afgerekend. Dat kan leiden tot lange rijen met het risico dat de parkeerder voor een uur extra wordt aangeslagen, terwijl hij of zij wacht om te mogen betalen.

7 Conclusie Er valt nog veel te verbeteren aan parkeergarages. Hoewel voertuigen in de afgelopen jaren groter zijn geworden, zijn de parkeergarages daar niet altijd in meegegroeid. Parkeren kan daardoor in sommige gevallen een uitdaging zijn. De kans op schade aan deuren is bij te smalle parkeervakken zeker aanwezig. De ANWB vraagt beheerders om de parkeervakken aan te passen aan de huidige normen van 2,50 meter. Uit ANWB onderzoek (Onderzoek Parkeren, mei 2013) is naar voren gekomen dat krappe parkeerplaatsen ergernis Amsterdam Centre (Amsterdam), met krappe parkeerplaatsen. nummer 2 vormen onder de leden. Van de ANWB-leden ergert 45% zich aan een te krappe plek. Een mooi initiatief zijn de parkeervakken bij IKEA, speciaal voor gezinnen. Deze vakken zijn extra breed, zodat ouders hun kinderen makkelijker uit de kinderzitjes kunnen helpen en eventueel in de wandelwagen. Niet alleen in de parkeervakken blijkt er kans op schade. De inrichting van garages is in sommige situaties ook een risico gebleken. Te steile hellingbanen, te krappe bochten en stugge, soms zelfs ontbrekende, hoogtebalken maken parkeren elke keer weer tot een uitdaging. In Zagreb belandde een slagboom zelfs op een naar binnen rijdend voertuig. Langic (Zagreb), slagboom belandt boven op voertuig. In minder dan de helft van de onderzochte gevallen blijkt er nog per uur afgerekend te moeten worden. Vaker wordt er per half uur afgerekend. In Spanje is het zelfs bij wet verplicht om per minuut af te kunnen rekenen. De ANWB is voorstander van betalen naar gebruik. Uit het parkeeronderzoek van ANWB blijkt ook dat ANWB leden voorstander zijn van betalen per minuut. Zelfs als dat betekent dat parkeerexploitanten de tarieven niet te veel verhogen om hun inkomstenverlies te compenseren.

Inzicht in de parkeerder. Chris Hottentot

Inzicht in de parkeerder. Chris Hottentot Inzicht in de parkeerder 2 ANWB onderzoeken parkeren 2013 Samen met VEXPAN (kwantitatief) 2014 Samen met CROW (kwantitatief) 2015 Internetpoll (kwalitatief) 3 Bron: Onderzoek parkeren (2013) 4 Voorkeur

Nadere informatie

EuroTest: City Cards in Europa

EuroTest: City Cards in Europa EuroTest: City Cards in Europa Toeristische City Card loont niet altijd De aanschaf van City Cards -kortingskaarten in grote steden voor toeristen- loont niet altijd. Een City Card biedt veelal korting

Nadere informatie

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Naam van het gebouw Bezoekadres Postcode bezoekadres Vestigingsplaats Waardering Vier punten - Meest toegankelijk Dit geeft aan dat het gebouw of de

Nadere informatie

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL Dolium, plan Kerkebogten Eersel HUIDIGE SITUATIE - DOLIUM (PLAN KERKEBOGTEN

Nadere informatie

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Voor informatie over bereikbaarheid en een reisadvies op maat: wwwerasmusmcnl/bereikbaarheid Waar kunt

Nadere informatie

PARKEER GARAGE GIDS. Uitneembaar: bewaar in uw auto! DE KAMPIOEN

PARKEER GARAGE GIDS. Uitneembaar: bewaar in uw auto! DE KAMPIOEN Meer weten? Kijk op www.kampioen.anwb.nl voor meer info over deze test. Plus: parkeergaragetips van de Kampioen. Uitneembaar: bewaar in uw auto! DE KAMPIOEN PARKEER GARAGE GIDS De ANWB onderzocht 62 parkeergarages

Nadere informatie

EuroTest 2011: Taxi s in Europa

EuroTest 2011: Taxi s in Europa EuroTest 2011: Taxi s in Europa Testmethode Samen met haar Europese Zusterclubs voert de ANWB jaarlijks enkele tests uit op gebied van toerisme en mobiliteit onder de naam EuroTest. Dit jaar is er een

Nadere informatie

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Het Erasmus MC (ziekenhuis) is te bereiken via de Hoofdingang ( s-gravendijkwal 230) of via Ingang 2 (vanuit de parkeergarage Westzeedijk) Het

Nadere informatie

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren

Parkeergarage Westzeedijk. Parkeergarage Wytemaweg. Parkeren Parkeergarage Westzeedijk Parkeergarage Wytemaweg Parkeren Voor informatie over bereikbaarheid en een reisadvies op maat: wwwerasmusmcnl/bereikbaarheid Het Erasmus MC (ziekenhuis) is te bereiken via de

Nadere informatie

P l a t f o r m P a r k e r e n n e d e r l a n d V e x Pa n Pa r k e e r o n d e r z o e k 2 010

P l a t f o r m P a r k e r e n n e d e r l a n d V e x Pa n Pa r k e e r o n d e r z o e k 2 010 P l a t f o r m P a r k e r e n N e d e r l a n d V e x pa n Pa r k e e r o n d e r z o e k 2 010-1 - U i t g e v o e r d d o o r T r e n d b o x 2010, Vexpan Platform Parkeren Nederland en Trendbox Alles

Nadere informatie

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153 n ANWB BV, Den Haag. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enigerlei wijze,

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011 Verkeer en vervoer Omnibus Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2012 2 Samenvatting In het najaar van is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch een omnibusonderzoek

Nadere informatie

TRENDS IN PARKEREN. Parkeervak Chris Hottentot (ANWB) en Frans Bekhuis (CROW)

TRENDS IN PARKEREN. Parkeervak Chris Hottentot (ANWB) en Frans Bekhuis (CROW) TRENDS IN PARKEREN Parkeervak 2015 Chris Hottentot (ANWB) en Frans Bekhuis (CROW) TRENDS IN PARKEREN Hoe denkt men over parkeren en wat zijn de trends? Enquête onder ANWB-leden en verkeerprofessionals,

Nadere informatie

Bijlage 2: Gebruik Parkeergarage World Trade Center Amsterdam

Bijlage 2: Gebruik Parkeergarage World Trade Center Amsterdam Bijlage 2: Gebruik Parkeergarage World Trade Center Amsterdam COMPARTIMENTERING De parkeergarage is opgedeeld in vier - afzonderlijk af te sluiten - gedeelten (compartimenten). De vier compartimenten zijn

Nadere informatie

Garmin (Nederland) GARMIN NÜVI 465T Garmin s eerste draagbare navigatie voor vrachtwagens

Garmin (Nederland) GARMIN NÜVI 465T Garmin s eerste draagbare navigatie voor vrachtwagens GARMIN NÜVI 465T Garmin s eerste draagbare navigatie voor vrachtwagens 1 Voor wie is de nüvi 465T bedoeld? Vrachtwagenchauffeurs Buschauffeurs Campereigenaars Fleetmanagement 2 Welke kenmerken heeft de

Nadere informatie

VERANTWOORD PARKEREN 2013

VERANTWOORD PARKEREN 2013 VERANTWOORD PARKEREN 2013 M A A T S C H A P P I J Doelstelling Betrokkenheid van klanten en medewerkers verbeteren en bijdragen aan hun veiligheid en gezondheid. huur. Ook stellen wij onze medewerkers

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.593 RIS 276340 BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - er regelmatig door bewoners aanvragen worden gedaan

Nadere informatie

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Betaald Parkeren

Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis. Betaald Parkeren Centrumlocatie Sophia Kinderziekenhuis Betaald Parkeren Houdt u rekening met verbouwingswerkzaamheden en wegwerkzaamheden rondom het Erasmus MC. Voor actuele informatie over bereikbaarheid en een reisadvies

Nadere informatie

Versie 4.0 April 2017

Versie 4.0 April 2017 Versie 4.0 April 2017 Gebruikershandleiding Parkeergarage De Kaap Hoogeveen De parkeergarage op De Kaap kent verschillende vaste gebruikers: U bent huurder of koper van een appartement met parkeerplaats

Nadere informatie

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven Betaald parkeren in woonwijken Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven augustus 2014 In woonwijken dichtbij het centrum, winkelcentra of P andere verkeers aantrekkende

Nadere informatie

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België Meander Samenvatting groep 7 Thema 1 Onderweg Samenvatting Vakantie en vervoer Reizen kun je met verschillende vervoermiddelen: de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Als je op

Nadere informatie

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Nelson Mandela Centrum

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Nelson Mandela Centrum Rapportage Toegankelijkheidsonderzoek Nelson Mandela Centrum Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking Juni 2012 1. Inleiding In september 2011 is in Gouda-Oost aan de Bernadottelaan 79 het Nelson

Nadere informatie

European Parking Association EUROPEAN STANDARD PARKING AWARD 2011

European Parking Association EUROPEAN STANDARD PARKING AWARD 2011 European Parking Association EUROPEAN STANDARD PARKING AWARD 2011 De ESPA is ingesteld door de European Parking Association om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Het moet duidelijk zijn

Nadere informatie

groosman partners architecten parkeergarages parkeergarages

groosman partners architecten parkeergarages parkeergarages parkeergarages parkeergarages g p inhoudsopgave 5 H1 inleiding M.V. Siebers, C.M. Verkuijl 7 H2 leeswijzer B.A. Peters 9 H3 de opgave E. van Savooyen 11 H4 het ontwikkelaarsperspectief P. Broeke 13 H5

Nadere informatie

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW 1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW Voordat er gegevens op de website kunnen worden ingevoerd moet de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid BTB van een locatie worden bepaald. De BTB wordt weergegeven

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Nationale Parkeertest 2011

Nationale Parkeertest 2011 Nationale Parkeertest 2011 Winkeliers maken het de consumenten zoveel mogelijk naar de zin. De consument kiest om verschillende redenen voor een winkelgebied of een winkel. Onderzoek wijst uit dat de

Nadere informatie

Uiteraard staan wij ervoor open om de resultaten uit ons onderzoek met u te bespreken.

Uiteraard staan wij ervoor open om de resultaten uit ons onderzoek met u te bespreken. Aan het college van B&W T.a.v.: Wethouder P. Langenberg Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Rotterdam, 31 oktober 2017 Geachte wethouder Langenberg, Met genoegen bieden wij u bijgaand ons advies 010-garage

Nadere informatie

Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis

Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis Algemeen Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG023 / Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis / 28-09-2017

Nadere informatie

Land Bijzonderheden. Denemarken tussen file rijden NIET toegestaan alcohol limiet 0,5 autowegen tolvrij

Land Bijzonderheden. Denemarken tussen file rijden NIET toegestaan alcohol limiet 0,5 autowegen tolvrij Motor uitrusting buitenland Het is niet altijd even duidelijk welke uitrustingsregels er voor motoren gelden in de diverse landen in Europa. Op de forums doen dan ook de meest vreselijke verhalen de ronde.

Nadere informatie

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord #1 Gestart: zondag 12 juli 2015 13:28:37 Laatst gewijzigd: zondag 12 juli 2015 13:44:01 Bestede tijd: 00:15:24 Helaas is bij alle varianten tot nu steeds een onhaalbare ingang getekend vanaf het pleintje

Nadere informatie

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad, Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Datum 7 juli 21 LLS12/Glw/817 Kenmerk Documentatiepagina

Nadere informatie

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle Rapportage toegankelijkheidsonderzoek Plug-in bibliotheek Dienstencentrum Goverwelle Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking maart 2012 1. Inleiding In november 2011 heeft de Goudse Adviesraad

Nadere informatie

Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en verwijssysteem

Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en verwijssysteem Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en CO2 Prestatieladder Ketenanalyse parkeerdetectie- en Datum: 10-01-2015 Versie:5 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Vaststellen

Nadere informatie

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners Ideeën voor het oplossen van de parkeerdruk Julianaweg en omgeving GROENE OOGST Nummer Oplossing Reactie gemeente Utrecht - OV transferium gratis/stimuleren De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN PARKEREN

DE TOEKOMST VAN PARKEREN DE TOEKOMST VAN PARKEREN Parkeervak 2015 Peet Wijnen, Sjoerd Stienstra en Frans Bekhuis OPZET BIJEENKOMST Via de lijn Verleden-Heden-Toekomst Leer van het Verleden Heden: Hoe denkt men over parkeren? Overeenkomsten

Nadere informatie

Parkeerdek winkelcentrum Sterrenburg te Dordrecht. Toets deel parkeerdek, hellingbaan en aansluiting op openbare weg

Parkeerdek winkelcentrum Sterrenburg te Dordrecht. Toets deel parkeerdek, hellingbaan en aansluiting op openbare weg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

9 VOOR EEN UURTJE PARKEREN

9 VOOR EEN UURTJE PARKEREN PARKEERTARIEVEN IN DE STAD 9 VOOR EEN UURTJE PARKEREN DUUR MIDDAGJE SHOPPEN Als je niet oplet, pakt je winkeluitje extra duur uit. Vooral in het centrum kunnen de parkeerkosten flink oplopen. Voorkom prijzige

Nadere informatie

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Datum: 15 juli 2015 Algemeen Algemene bevindingen op basis van het parkeeronderzoek in 2014 (Parkeerbalans 2014 en 2020, dd. 19 september 2014).

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 707 Voorstel van wet van het lid Kuiken houdende regels voor het vaststellen van parkeertarieven per minuut bij kortdurend parkeren (Wet vaststelling

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

Vexpan Expertteam vraag:

Vexpan Expertteam vraag: Vexpan Expertteam vraag: 2014-002 Vraag: Gemeenten hanteren nog wel eens het principe, dat het garage parkeren niet duurder mag zijn dan het straat parkeren. Vroeger was dat met een uurtarief wat makkelijker

Nadere informatie

Parkeerergernissen. Hoge tarieven in de stad. Tekst 1

Parkeerergernissen. Hoge tarieven in de stad. Tekst 1 Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit vijf

Nadere informatie

Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis.

Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis. Algemeen Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis. www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG023 / Parkeren bij het Catharina Ziekenhuis. / 10-12-2014

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan ondergrondse Parkeergarages Leiden

Beeldkwaliteitsplan ondergrondse Parkeergarages Leiden Beeldkwaliteitsplan ondergrondse Parkeergarages Leiden 2 Inhoudsopgave Inleiding 5 Ontwerpwijzer 6 Parkeerverwijzing 9 In- & uitrit 11 Binnen rijden 13 Beheerderruimte 15 Doorstroming 17 Herkenbaarheid

Nadere informatie

Reinwaterpark Overveen. Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage

Reinwaterpark Overveen. Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage Reinwaterpark Overveen Onderzoek naar ombouw van waterkelders tot parkeergarage 12 oktober 2016 Kenmerk R001-1241816JDH-pws-V01-NL Verantwoording Titel Reinwaterpark Overveen Opdrachtgever Riso Vastgoed

Nadere informatie

WERKPUNTENNOTA. Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015

WERKPUNTENNOTA. Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015 WERKPUNTENNOTA Deel 2: FB Beveren / UPDATE 01 mei 2015 Fietsroute thv Pietje Waaspad / gemeentegrens St Niklaas - Beveren Perfecte aansluiting van de fietsroute over de gemeentegrenzen heen mits een kleine

Nadere informatie

Hoesch Additiv Decke Het uitgekiende vloersysteem voor parkeeroplossingen.

Hoesch Additiv Decke Het uitgekiende vloersysteem voor parkeeroplossingen. Hoesch Additiv Decke Het uitgekiende vloersysteem voor parkeeroplossingen. Een onderneming van ThyssenKrupp Steel ThyssenKrupp Bouwsystemen B.V. tk Hoesch Additiv Decke parkeeroplossingen Al jaren lang

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Handleiding Park-line Android app. Download de app gratis in de Google Play Store

Handleiding Park-line Android app. Download de app gratis in de Google Play Store Handleiding Park-line Android app. Download de app gratis in de Google Play Store Parkeeractie starten/stoppen 1) Inloggen 2) Starten via lijst 2) Starten via kaart 2) Starten (3) 2) Starten (4) De eerste

Nadere informatie

Korte afstanden zijn goed voor de handel.

Korte afstanden zijn goed voor de handel. Korte afstanden zijn goed voor de handel. Zakelijk parkeren op de luchthaven Dichtbij en comfortabel. parken.dus.com Zakelijk parkeren Parkeren vlak bij de terminal. Wanneer tijd geld is, kan elke minuut

Nadere informatie

Parking. Informatiebrochure

Parking. Informatiebrochure Parking Informatiebrochure Inhoud 1 Algemeen 3 2 Hoe werkt de betaalparking? 3 3 Weekabonnement / 10-beurtenkaart 4 4 Tarieven 4 5 Kort parkeren 5 6 Mindervalidenparkeerplaats (betalend) 5 7 Verboden te

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Bessems, Monique PO S1 RAD: RAD151028 woensdag 28 oktober 2015 BW: BW150929 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 28 oktober 2015 Portefeuillehouder : A.F. van Eersel Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Datum 28 oktober 2009 MSH005/Hdt/0067 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

Voorwoord van WVG. Tel Elke werkdag van 9:00 tot 17:00 uur

Voorwoord van WVG. Tel Elke werkdag van 9:00 tot 17:00 uur Tel 0522 23 85 50 Elke werkdag van 9:00 tot 17:00 uur Voorwoord van WVG Nu we een aantal weken voor de bouwvak zitten is de bouw van De Kaap al flink gevorderd. De keldervloer is klaar en de hellingbaan

Nadere informatie

Onderzoek. en Statistiek. Onderzoek

Onderzoek. en Statistiek. Onderzoek Onderzoek en Statistiek Onderzoek Verkeer en Vervoer 2006 Colofon Dit is een onderzoeksrapportage gemaakt door: Onderzoek en Statistiek Verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt bij: Gemeente Lelystad Onderzoek

Nadere informatie

Naar een optimale parkeerexploitatie

Naar een optimale parkeerexploitatie Naar een optimale parkeerexploitatie Commissie Ruimte, 8 oktober 2014 Eddy Jongen, parkeerregisseur AGENDA Wat weten we van parkeren? Landelijk Weert Dynamiek in het betaald parkeren (DBP) Besluit, stavaza,

Nadere informatie

Parkeerbeleid Inspraakrapportage

Parkeerbeleid Inspraakrapportage Parkeerbeleid Inspraakrapportage 1/7 Ontwerp parkeerbeleid Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cromstrijen bereidt het parkeerbeleid voor. Alvorens het parkeerbeleid vast te stellen,

Nadere informatie

33587 Voorstel van wet van het lid Kuiken tot het vaststellen van parkeerbelasting per geparkeerde minuut (Wet parkeerbelasting per minuut)

33587 Voorstel van wet van het lid Kuiken tot het vaststellen van parkeerbelasting per geparkeerde minuut (Wet parkeerbelasting per minuut) 33587 Voorstel van wet van het lid Kuiken tot het vaststellen van parkeerbelasting per geparkeerde minuut (Wet parkeerbelasting per minuut) 33707 Voorstel van wet van het lid Kuiken houdende regels voor

Nadere informatie

REACTIES PARKEREN 2016

REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES OP PRESENTATIE INFORMATIEVE COMMISSIE Datum: 16 september 2015 Plaats: Raadzaal Behandelde onderwerpen Actie 1. Zone 1 aan de binnenzijde van de singels kortparkeren instellen

Nadere informatie

HUURPRIJS vanaf 185,00 per m² per jaar

HUURPRIJS vanaf 185,00 per m² per jaar Stationsplein 45 te Rotterdam Groot Handelsgebouw Kantoorruimte, ruimten beschikbaar vanaf 50 m² tot 1.500 aaneensluitend HUURPRIJS vanaf 185,00 per m² per jaar exclusief BTW en servicekosten Kenmerken

Nadere informatie

Handleiding Park-line iphone app. Download de app gratis in de App Store of itunes.

Handleiding Park-line iphone app. Download de app gratis in de App Store of itunes. Parkeeractie starten/stoppen 1) Inloggen 2) Starten via lijst 2) Starten via kaart 2) Starten (3) 2) Starten (4) De eerste keer dat u de Park-line app opent dient u eenmalig in te loggen. De volgende keer

Nadere informatie

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949 Discussienotitie Toekomst parkeergarage Hengelo centre Inleiding In deze discussienotitie gaan we in op de toekomst van parkeergarage

Nadere informatie

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl)

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl) Notitie Aan : de heer ing. B. Wouwenaar Van : ir. N.G.P. van der Velden Datum : 3 augustus 2009 Kopie : J. Herbschleb, D. de Baan Onze referentie : 9V3739.A0/N00001/904122/Rott Betreft : Second opinion

Nadere informatie

Notitie. Deelgemeente Prins Alexander t.a.v. Erik Pot. GW t.a.v. Frank Schuring. Mogelijke aanpassing Brandingdijk. Datum: 25 januari 2005

Notitie. Deelgemeente Prins Alexander t.a.v. Erik Pot. GW t.a.v. Frank Schuring. Mogelijke aanpassing Brandingdijk. Datum: 25 januari 2005 Notitie Stadsdeel Oost Van: Marjet van Arkel E-mail: M.vanArkel@dsv.rotterdam.nl Fax: 010-489 6767 Telefoon: 010-489 5169 Bezoekadres: EP2, 7.42 Aan: Kopie aan: Betreft: Deelgemeente Prins Alexander t.a.v.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Enschedepanel

Nieuwsbrief Enschedepanel Nieuwsbrief Enschedepanel Peiling over parkeren bij het Medisch Spectrum Twente (MST) December 2008 Colofon Uitgave I&O Research BV Stationsplein 11 Postbus 563, 7500 AN Enschede tel. (053) 4825000 Rapportnummer

Nadere informatie

ANWB leden. Factsheet Kampioen. We zijn er!

ANWB leden. Factsheet Kampioen. We zijn er! 04 ANWB leden Factsheet Kampioen We zijn er! Omschrijving Kampioen Het meer dan 5,3 miljoen lezers naar de zin maken. Met voor elk wat wils bieden. Dat is bij elke editie van Kampioen, het grootste gezinsblad

Nadere informatie

Jadon Parkeergarage Reiniging

Jadon Parkeergarage Reiniging Jadon Parkeergarage Reiniging Jadon Parkeergarage Reiniging: Vloeren spelen een steeds grotere rol bij het ontwerp van parkeergarages. Vloer coatingen in diverse, vaak lichte kleuren, winnen terrein ten

Nadere informatie

27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos. 1 Introductie

27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos. 1 Introductie 27 juni 2012 Bezoek aan: Recreatieproject Het Streekbos 1 Introductie (informatie o.a. uit website Het Streekbos) Het Streekbos is één van de negen recreatiegebieden van het Recreatieschap Westfriesland

Nadere informatie

Toegankelijkheid Bushaltes. Tilburg. Aangeboden aan wethouder Mario Jacobs in april 2019 (metingen tussen december 2015 en december 2016)

Toegankelijkheid Bushaltes. Tilburg. Aangeboden aan wethouder Mario Jacobs in april 2019 (metingen tussen december 2015 en december 2016) Toegankelijkheid Bushaltes Tilburg Aangeboden aan wethouder Mario Jacobs in april 2019 (metingen tussen december 2015 en december 2016) 1 Toegankelijkheid Bushaltes in Tilburg inclusief Berkel-Enschot

Nadere informatie

parkeren in en op gebouwen

parkeren in en op gebouwen Jasper Felsch 9238575 Pieter Omlo 9620935 parkeren in en op gebouwen Inhoud parkeergarages afmetingen constructie toegankelijkheid veiligheid automatisch parkeren Parkeergarage/Parkeerdak Door het toenemende

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Europese Commissie - Persbericht Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Brussel, 21 december 2018 Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

Geen markeringen voor blinden en slechtzienden. Mogelijke oplossing. Problemen op de hellingbaan / treden

Geen markeringen voor blinden en slechtzienden. Mogelijke oplossing. Problemen op de hellingbaan / treden Ten eerste willen we vermelden dat het centrum erg mooi is geworden. Als rolstoel of scootmobiel gebruiker ervaart men dat de toegang tot de meeste winkels nu beter zijn. Helaas zijn er ook problemen ontstaan.

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Den Haag, augustus 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 www.voorall.nl info@voorall.nl Inleiding 1 Het Mobiele

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM, ECONOMIC STUDIES ON PUBLIC FACILITY USE

VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM, ECONOMIC STUDIES ON PUBLIC FACILITY USE KvK Haaglanden 28108453 BTW NL.8154.15.394.B01 Onderwerp: Prijselasticiteit parkeertarieven Opsteller: Ed van Savooyen Datum: 8 mei 2017 Notitie 1 Inleiding Over de prijselasticiteit van parkeertarieven

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Concept maatregelen centrum parkeren

Concept maatregelen centrum parkeren Concept maatregelen centrum parkeren 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In en rondom het centrum van Etten-Leur zijn verschillende regulerende parkeermaatregelen van kracht. De meeste maatregelen bestaan al een

Nadere informatie

Parkeeronderzoek De Biezen. Resultaten bewonersenquête

Parkeeronderzoek De Biezen. Resultaten bewonersenquête Parkeeronderzoek De Biezen Resultaten bewonersenquête Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek Januari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Achtergrond en doel onderzoek... 2 1.2 Vraagstellingen

Nadere informatie

Informatie parking. Versie augustus AZ Klina 1

Informatie parking. Versie augustus AZ Klina 1 Informatie parking Versie augustus 2014 AZ Klina 1 Inhoud Algemeen...3 Hoe werkt de betaalparking?...4 Weekabonnement / 10 beurtenkaart...5 Kort parkeren...6 Mindervalidenparkeerplaats (betalend)...6 Verboden

Nadere informatie

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015.

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015. M E M O Aan : Commissie SOB Van : Hans Krieger Tel. nr : 0299-452682 Datum : 8 oktober 2015 Onderwerp : Parkeertarieven binnenstad Purmerend Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie

Nadere informatie

Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden.

Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden. Uitkomsten Fietstour Fietsen met inwoners dinsdag 11 april, IJsselstein Midden. Op dinsdagavond 11 april zijn we door de wijk IJsselstein midden gefietst met een aantal inwoners. Opvallend was het grote

Nadere informatie

NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008

NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008 NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008 1. PARKEREN In het plan voor de uitbreiding van De Druiventros te Berkel-Enschot is rekening gehouden met een toename van de parkeer

Nadere informatie

Algemeen. Patiënteninformatie. Betaald parkeren. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen. Patiënteninformatie. Betaald parkeren. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Betaald parkeren i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Op het parkeerterrein van het Slingeland Ziekenhuis kunt u tegen betaling uw auto parkeren. In deze folder leest u hoe het

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda Rapportage Toegankelijkheidsonderzoek Jeu de Boules Vereniging Gouda Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking Februari 2013 1. Inleiding 2. JBV Gouda beschikt over een prachtig clubhuis, 2 speelvelden

Nadere informatie

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers MUSEA ANWB Museumcheck door ANWB Vrijwilligers ANWB Toegankelijkheid en gastvrijheid Museumcheck Inleiding De ANWB heeft de ambitie om haar

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

VERKEERSONTSLUITING VAN DER HORST VASTGOEDINITIATIEF B. V.

VERKEERSONTSLUITING VAN DER HORST VASTGOEDINITIATIEF B. V. VERKEERSONTSLUITING PLAN HART VAN GRAVE VAN DER HORST VASTGOEDINITIATIEF B. V. Adviesbureau Omega Groevenbeeklaan 6 3881 LP Putten The Netherlands t. +31 (0)341 27 97 74 (office) m. +31 (0)6 145 169 96

Nadere informatie

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente 1 2 Heeft het geheel niet te maken met het weren van parkeerders die er niet horen ipv het toestaan van de parkeerders

Nadere informatie

Goddard, José 1-3-2011. rec_postbus Verzonden: dinsdag 1 maart 2011 9:09 Griffie Oostzaan; Griffie Wormerland. Onderwerp: Parkeerbeleid

Goddard, José 1-3-2011. rec_postbus Verzonden: dinsdag 1 maart 2011 9:09 Griffie Oostzaan; Griffie Wormerland. Onderwerp: Parkeerbeleid Page 1 of 1 Goddard, José Van: rec_postbus Verzonden: dinsdag 1 maart 2011 9:09 Aan: Griffie Oostzaan; Griffie Wormerland Onderwerp: FW: Parkeerbeleid Opvolgingsmarkering: Opvolgen Markeringsstatus: Oranje

Nadere informatie

Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum

Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum De gemeente Enschede hecht veel belang aan de mening van inwoners. Daarom is het opgericht. Via dit panel kunnen inwoners van Enschede gedurende

Nadere informatie

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook

De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook De rand van het stuur of het lichaam Valt nog binnen de rijbaan of fietsstrook 36 Fietser rijdt vaak te dicht bij geparkeerde wagens maak daarom parkeerstroken breed genoeg 37 4. Goede maten voor gemengd

Nadere informatie