Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit"

Transcriptie

1 Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht te besteden: signalering, gezondheidseducatie, schoolomgeving en schoolbeleid. Deze menukaart laat zien welke mogelijkheden er voor de verschillende niveaus beschikbaar zijn. Ze worden aanbevolen door GGD Groningen. Uw school hoeft niet alle interventies uit te voeren; het gaat er om dat u als schoolteam een keuze maakt. Werkwijze: Bepaal m.b.v. de interventies uit deze menukaart wat de huidige situatie op school is: wat voert u dit schooljaar al uit, waar heeft u interesse in of waar kiest u bewust niet voor? Zijn er andere interventies bij dit thema die u als school al uitvoert en die niet worden beschreven in deze menukaart? Met deze menukaart is in één opslag duidelijk wat u als school al doet op de verschillende niveaus en voor de verschillende doelgroepen en waar kansen liggen voor het werken aan gezondheid op uw school. Neem contact op met de GGD Groningen voor advies. Voor aanvullende informatie over landelijke activiteiten zie: Contact: Team Gezonde GGD Groningen: gezondheidsbevordering@ggd.groningen.nl Versie: maart 2016 De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

2 Niveau Signalering: risicofactoren vroegtijdig herkennen bij individuele leerlingen en hen doorverwijzen naar zorg Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Zorgadviesteam (ZAT) De school werkt samen met diverse zorgverleners in een ZAT om signalen die kunnen wijzen op de behoefte aan extra zorg voor een leerling goed te beoordelen en de leerlingen door te verwijzen. Adviesteam Uitvoering in samenwerking met o.a. de leerplichtambtenaar, bureau Jeugdzorg, maatschappelijk werk, Centrum voor Jeugd en Gezin, Jeugdgezondheidszorg GGD Groningen en politie. Signaleren en doorverwijzen De school is alert op leerlingen met problemen op het gebied van relaties en seksualiteit en verwijst de leerlingen en/of de ouders door. Identiteit en Zorg Training voor het signaleren van LHBT-problematiek (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender), ondersteuning en verwijzing. Herkennen en handelen Herkennen en handelen personeel Vertrouwenspersonen leerlingbegeleiders en het ZAT Ondersteuning door Sense COC Groningen (op maat) Vertrouwenspersoon weten bij wie ze op school terecht kunnen voor hulp bij persoonlijke problemen. Individuele begeleiding De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

3 Meldcode heeft de vijf stappen beschreven die gezet moeten worden bij vermoedens van geweld. Herkennen en handelen Jongerenspreekuur MEE Groningen - Spreekuur - afspraak alle leerjaren, alle niveaus, maar met name speciaal onderwijs CSM en/of MEE Groningen l De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

4 Niveau Gezondheidseducatie: (klassikaal) informatie en voorlichting aanbieden Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Lang Leve de Liefde Lespakket over relaties (wensen en grenzen), veilig en onveilig vrijen (anticonceptie en soa's) en seksuele diversiteit. Lessen Diverse werkvormen Optie: lesmodule Jij en de Media voor VMBO-t. over seksueel getinte en geïdealiseerde beelden in de media - onderbouw - praktijkonderwijs, vmbo, havo vwo - bovenbouw havo, vwo - mbo Docententraining lespakket door voorlichtingsteam van Sense Informatie: t.mooij@ggddrenthe.nl Gastlessen Seksuele en Relationele vorming Seksuele voorlichting: Anticonceptie en soa Seks en zo: Hoe maak je seks nog leuker? Seks en zo is een les met een positieve insteek over seksualiteit, hoe kom je erachter wat je leuk vind. Carrouselspel: praten over seksualiteit Aan de hand van het carrouselspel wordt een klassikaal gesprek gevoerd over verschillende onderwerpen op het gebied van seksualiteit en weerbaarheid. Loverboys en lovergirls In deze les wordt het onderwerp loverboys en De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen: Gastles - alle leerjaren Voorlichtingsteam Sense, t.mooij@ggddrenthe.nl 55 per lesuur

5 lovergirls aanbod gebracht. Girlstime! en Boystime! In deze lessen wordt per sekse gesproken over relaties, seks, man/vrouw-zijn en grenzen. Zwanger en dan? In deze les wordt het onderwerp zwangerschap met al haar consequenties besproken. Cyberseks Het thema seksualiteit en internet komt in deze les aanbod. Diversiteit In deze les gaat het over seksuele diversiteit, homo, bi, lesbie of transgender. Lovebuzz Deze les in spelvorm is geschikt voor de brugklassers en gaat over het thema weerbaarheid. Wat zou je doen in bepaalde situaties en waarom. Girls Choice grenzen en wensen in intimiteit Spel om meisjes inzicht te geven in hun wensen m.b.t. seksualiteit, intimiteit en relaties. Spel - meisjes - leerjaar 1-4 Voor 5 p/w te leen Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

6 Boys R Us: jongens, relaties en seksualiteit Spel om jongens bewust te maken van het belang van veilige, prettige en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten. Spel - jongens - leerjaar 1-4 Voor 5 p/w te leen Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Toolkit Relaties & Seksualiteit Kant-en-klaar lesmateriaal over lichamelijke ontwikkeling en gevoelens, met onder andere Relaties & Seksualiteit, Liefdesplein, Veilig vrijen, Seks is a game, Internet Soa, Lang leve de Liefde, Lessen over Loverboys en Begrijp me goed, boeken en spelmateriaal Lessen Demonstratie- Materiaal Spellen - alle leerjaren Voor 7,50 p/w te leen (borg 30 euro), Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

7 Lespakket JONGENS Het lespakket JONGENS is ontwikkeld om grensoverschrijdend seksueel gedrag bij jongens te voorkomen. Het lespakket JONGENS bestaat uit 5 lessen. Elke les begint met een film waarin jongens (leeftijd van jaar) vertellen over thema s als seks, man zijn, meisjes,liefde en grenzen Vrienden en vrijers Spelmethode die het makkelijker maakt om te praten over het lichaam, vriendschap, partners, seksualiteit en weerbaarheid. Lespakket Spel jaar - vmbo - met verstandelijke beperking - VSO leerjaar 2 Te koop via: Voor 5 p/w te leen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Voorlichting COC Groningen Een voorlichter (homo/hetero/lesbienne/biseksueel) praat en discussieert met de leerlingen over holebi s. Begrijp me goed Dvd over misverstanden tussen jongens en meisjes bij versieren en flirten, daten, verkering willen én uitmaken. De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen: Gastles Dvd - alle leerjaren - leerjaar 2-6 lesmateriaal te koop: COC Groningen (op maat) Voor 5 p/w te leen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland

8 Let s talk Dvd over verschillende aspecten van seksualiteit en relaties, rolopvattingen en weerbaarheid Just Like U Documentaire met levensechte verhalen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse jongeren over keuzes in seks, liefde en relaties. Dvd Dvd - alle leerjaren - leerjaar Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst Voor 5 p/w te leen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Voor 5 p/w te leen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Toolkit Relaties & Seksualiteit Kant-en-klaar lesmateriaal over relaties en seksualiteit, met onder andere Lang leve de liefde, Je lijf, je lief, Stay in love, Vrienden en vrijers, DVD s, pubergidsen en spellen. Sense bus Een project over liefde, weerbaarheid, en relaties dat rondtoert door de provincie Groningen. Lessen Demonstratie- Materiaal Spellen Interactief spelprogramma in een bus - alle leerjaren - alle leerjaren Voor 5 p/w te leen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland GGD Meer informatie; t.mooij@ggddrenthe.nl De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

9 Ik ben van mij (WE CAN Young) Een campagne met een duidelijk doel: dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van de eigen grenzen en wensen als het gaat om seks en relaties. Les - vmbo, havo en vwo - alle leerjaren GGD t.mooij@ggddrenthe.nl Respect: 2get= 2give Les over respect, homoseksualiteit, identiteit en discriminatie. Homo in de klas Lessen over christelijke homo's en lesbiennes. Les Lessen Film Gastles - vmbo - multiculturele klas - vmbo, havo en vwo - protestants-christelijk Kosteloos lesmateriaal te downloaden van: Grenzen en Wensen Training rondom vriendschap, verkering en seksualiteit. leren hun eigen grenzen aan te geven en die van een ander te respecteren. Ze leren op een prettige manier (seksuele) relaties aan te gaan en te onderhouden. De training wordt, meestal, sekse-specifiek gegeven. Workshop en/of korte training klas 1 tot en met 6 vo, so en zmlk Wijs Weerbaar Afhankelijk van het aantal bijeenkomsten. Workshop aan een jongens- of meisjesgroep van 2 uur 140,00 De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

10 Grenzen en Wensen op maat. Deze training kan gegeven worden naar aanleiding van een incident waarin sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen jongeren of naar aanleiding van een zedenzaak in buurt, school of dorp. Het gebeuren wordt in een breder perspectief geplaatst en er wordt aandacht besteed aan wanneer seksueel gedrag grensoverschrijdend is en wanneer seksueel gedrag gezond en respectvol is. De training draagt bij aan ( herstel van) een positieve kijk op seksualiteit en kan sekse-specifiek gegeven worden. Workshop en/of korte training klas 1 tot en met 6 vo, so en zmlk Wijs Weerbaar Het programma is helemaal op maat. Offerte na intake-gesprek. Girls Talk plus Girls Talk plus is een programma voor meiden met een licht verstandelijke beperking ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag en onbedoelde zwangerschap. Elke bijeenkomst kent zijn eigen thema s zoals o.a. leuke jongens en versieren, fysieke weerbaarheid en verstandig op internet, voorkomen en omgaan met vervelende ervaringen. 8 bijeenkomsten plus 1 ouderavond meiden tussen de 13 en 20 jaar, een intake vormt onderdeel van de procedure Offerte na intakegesprek CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen Make a Move In Make a Move leren jongens hoe zij in lastige situaties de baas over zichzelf blijven en hoe zij grenzen van anderen leren herkennen en respecteren op het gebied van relaties, vriendschap en seksualiteit. Onderwerpen die aan bod komen zijn: - hoe het nu echt zit met meisjes (en seks) 8 bijeenkomsten plus 1 ouderavond jongens tussen de 13 en 20 jaar, een intake vormt onderdeel van de procedure Offerte na intakegesprek CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

11 - hoe ze een meisje kunnen laten zien wat ze waard zijn - hoe ze cool blijven in (over)verhitte situaties en zich niet laten meeslepen. Make a Move plus in ontwikkeling voor met name de LVB jongeren; MEE Groningen zal dit programma ook t.z.t. gaan aanbieden!!! Methodiek van het Vlaggensyteem Kinderen en jongeren maken kennis met de methodiek van het Vlaggensysteem Doel is het verkennen van gedachten en gevoelens bij seksuele situatie van kinderen en jongeren, zich inleven in de ander, kunnen praten over eigen beleving en gevoelens en nadenken over het wel of niet willen meemaken van situaties. van 1 bijeenkomst tot maximaal 3 bijeenkomsten kinderen of jongeren voor alle leerniveaus kinderen of jongeren voor alle leerniveaus met seksuele grensoverschrijdende ervaringen Offerte na intakegesprek CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen Training Sociale Vaardigheden De training richt zich op het vergroten sociale en relationele vaardigheden met als doel toename van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Training Weerbaarheid Rots & Water De training richt zich op het vergroten van weerbaarheid en zelfvertrouwen. Er wordt gewerkt aan grenzen te voelen en Training van minimaal 8 en maximaal 12 bijeenkomsten voor een groep van minimaal 6 en maximaal 10 kinderen Training van 10 bijeenkomsten inclusief ouder- kind les Kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar, met of zonder beperking Kinderen in de leeftijd van jaar, met of zonder beperking (jong) volwassenen vanaf 18 jaar, met of zonder beperking Kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, met of zonder beperking Offerte na intakegesprek door medewerkers van MEE Groningen Offerte na intakegesprek door medewerkers van MEE Groningen De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

12 aan te geven, het versterken van zelfvertrouwen en eigen kracht, opkomen voor jezelf en ter voorkoming van pestgedrag. Brussencursus over het omgaan met de beperking van een broer of zus in het gezin De kinderen krijgen informatie over de beperkingen en worden uitgenodigd hun ervaringen te delen met andere brusjes. Er komen verschillende thema s aan de orde omgaan met gevoelens, opkomen voor jezelf, jij en jouw gezin, wie is er belangrijk voor jou. Het Voorspel is een project gebaseerd op peer-education, de voorlichting wordt door studenten gegeven. Zij staan qua leeftijd vaak dichter bij de leerlingen, wat bijdraagt aan een open sfeer in de klas. Informatie wordt afgewisseld met interactieve spellen waardoor discussies op gang kunnen komen. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. verliefdheid, verschillen tussen jongens en meisjes, homoseksualiteit, seksueel overdraagbare aandoeningen en anticonceptie. Cursus van 7 bijeenkomsten en 2 ouderavonden Jongeren jaar, met of zonder beperking Voor normaal begaafde broers en zusjes van kinderen met autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. De brusjes zijn tussen 8 jaar en 13 jaar oud en zitten op basisonderwijs. Offerte na intakegesprek door medewerkers van MEE Groningen Gastles (2 uren) 2 e klas (13-15 jaar) SCORA-Groningen Naam voorlichter: Juliette de Maar Adres: Antonius Deusinglaan 1; kamer S. 24 adres: scora.groningen@ifmsa.nl De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

13 Niveau omgeving: gezonde fysieke en sociale omgeving Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Schriftelijke informatie aan ouders De school verstrekt aan ouders schriftelijke informatie over (de activiteiten m.b.t.) relaties en seksualiteit, via bv. brochures, website, nieuwsbrief, schoolgids. Informatie Ouders MR OR Ondersteuning door Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Mondelinge informatie aan ouders De school voorziet ouders van mondelinge informatie over (de activiteiten m.b.t.) relaties en seksualiteit, door de inzet van een gastspreker op een ouderavond of in een mentorgesprek. Ouderbijeenkomst Actieve ouderbijeenkomst over hoe je de weerbaarheid van je zoon/dochter kunt vergroten op het gebied van relaties en seksualiteit. Informatie Ouderbijeenkomst Ouders OR Ouders van jongeren in het vo, so en zmlk Ouderavond op school: Wijs Weerbaar 140,00 exclusief BTW De methodiek van het Vlaggensysteem De methodiek van het Vlaggensysteem leert professionals wat seksueel gezond gedrag is en wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is. Alsook welke pedagogische interventie hierbij passend is. De training besteedt aandacht aan de gezonde seksuele ontwikkeling, herkennen en erkennen van eigen normen en waarden als ook aan eigen weerstanden. Seksualiteit en seksueel gedrag; kennismaking met de methodiek van het Vlaggensysteem De methodiek van het Vlaggensysteem leert ouders wat De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen: training van 1 dag Docenten Offerte na intakegesprek CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen ouderavond Ouders alle leerjaren, alle niveaus Offerte na intakegesprek, CSM Noord Nederland en/of MEE

14 seksueel gezond gedrag is en wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is. Alsook welke pedagogische interventie hierbij passend is. Opgroeien met liefde; handleiding voor het begeleiden van ouders bij de seksuele opvoeding Van 1 bijeenkomst met specifieke thema s tot groepscursus van max. 3 bijeenkomsten ouders alle leerjaren, alle niveaus Groningen Offerte na intakegesprek, CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen Ouderavond relaties en seksualiteit 1. Relationele en seksuele vorming 2. Seksuele opvoeding ouderavond ouders basisonderwijs Offerte na intakegesprek, CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen Ouderavond met specifieke thema s zoals grooming, sexting Ouderavond Ouders alle leerjaren en alle niveaus Offerte na intakegesprek, CSM Noord Nederland en/of MEE Groningen De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

15 Niveau beleid: afspraken, regels en protocollen en de handhaving daarvan Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Gedragsregels De school stelt regels over omgaan met elkaar (leerlingen onderling, leerling en docent), legt die regels vast, handhaaft die regels en communiceert hierover. SGNN biedt een workshop visie en beleid, waarin schoolteams met elkaar kijken naar hun visie op seksualiteit. Na afloop heeft de school een eigen visiedocument, waarin richtlijnen en afspraken staan vastgelegd. Afspraak Regels personeel Ondersteuning door Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland (op maat, workshop en visiedocument) Relaties en Seksualiteit in schoolplan Alle activiteiten op het gebied van relaties en seksualiteit zijn vastgelegd in het schoolplan. Beleid Directie Ondersteuning door Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland Gay-Straight Alliance De school maakt homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar met Gay-Straight alliances: een groep leerlingen en docenten die vinden dat de school veilig moet zijn, ongeacht of je homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent. Afspraken Regels Beleid personeel (visiedocument) De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

16 Overige activiteiten: op welke andere manieren besteedt u als school aandacht aan Relaties & Seksualiteit? Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Vignet Gezonde : Themacertificaat Relaties & seksualiteit Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Vignet Gezonde Themacertificaat Relaties & Seksualiteit De school behaalt het deelcertificaat als wordt voldaan aan de landelijke norm voor de wijze waarop scholen aandacht besteden aan relaties & seksualiteit. Certificaat Directie Ouders Ondersteuning GGD Groningen Afd. Beleid & Advies Publieke Gezondheid En Sense/GB? De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Voeding : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen School: Plaats: Locatie: Ingevuld door: Functie: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Milieu en Natuur

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Milieu en Natuur Menukaart Gezonde basisonderwijs: Milieu en Natuur : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor)

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor) Menukaart Gezonde basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor) : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Handig om bij de hand te hebben: Beleidsdocument Gedragsregels Beleid 1. Heeft uw school een visie op hoe zij wil bijdragen aan

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt?

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt? Vignet Relaties en seksualiteit, vo Vragenlijst Relaties en seksualiteit Handig om bij de hand te hebben: Beleidsdocument Gedragsregels Algemeen 1. Wat is uw functie? Antw: 2. Bent u ook de contactpersoon

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid)

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om

Nadere informatie

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Overzicht van preventieactiviteiten op het gebied van loverboyproblematiek, weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag Samen werken aan gezondheid Voorwoord

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Gezondheidsaanbod in het mbo Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het middelbaar beroepsonderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan

Nadere informatie

Weerbaarheid: opkomen voor jezelf Cursus MEE Zuidoost-Brabant? Opkomen voor jezelf Training Samenwerking van GGD BZO, OCGH Advies en GGZ Oost-Brabant

Weerbaarheid: opkomen voor jezelf Cursus MEE Zuidoost-Brabant? Opkomen voor jezelf Training Samenwerking van GGD BZO, OCGH Advies en GGZ Oost-Brabant (4-12) Lentekriebels Aandacht voor normen en waarden rondom relaties en Les programma's GGD BZO (4-12) Uitleenmaterialen Smoor! Een interactieve, muzikale theatervoorstelling Aandacht voor normen en waarden

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Middelbaar beroepsonderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie

Grenzen stellen, 'nee' durven zeggen Theater Helder Theater

Grenzen stellen, 'nee' durven zeggen Theater Helder Theater (4-12) Week van de Lentekriebels Aandacht voor normen en waarden rondom relaties en Les programma's GGD BZO (4-12) (8-12) Uitleenmaterialen Smoor! Een interactieve, muzikale theatervoorstelling Aandacht

Nadere informatie

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met Sanna Maris (Rutgers) & Tim Micklinghoff (CED-Groep) Welkom! Seksuele opvoeding: verschillende petten Ouderbetrokkenheid: verschillende vormen Ouderbetrokkenheid:

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit. Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit. Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan Vignet Relaties en seksualiteit, mbo Vragenlijst Relaties en seksualiteit Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan Beleid 1. Heeft de (school)locatie een visie en beleid over hoe zij

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

: Mw F. Langerak- Oostrom

: Mw F. Langerak- Oostrom RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 december 2015 Zaaknummer :203787 Datum Raadsvergadering : 14 december 2015 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : Mw F. Langerak-

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit Relaties en seksualiteit Lang Leve de Liefde; lesmateriaal met dvd Uitgave: Soa Aids Nederland Doelgroep: Voortgezet onderwijs Lang Leve de Liefde is een lesprogramma over relaties, seksualiteit en alles

Nadere informatie

Interventies seksualiteit en weerbaarheid (online/offline) voor kwetsbare kinderen en jongeren Sanna Maris & Marianne Jonker

Interventies seksualiteit en weerbaarheid (online/offline) voor kwetsbare kinderen en jongeren Sanna Maris & Marianne Jonker Interventies seksualiteit en weerbaarheid (online/offline) voor kwetsbare kinderen en jongeren Sanna Maris & Marianne Jonker Info: s.maris@rutgers.nl m.jonker@rutgers.nl Een proeverij van interventies!

Nadere informatie

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit Seksualiteit ontwikkelt zich vanaf de geboorte en is een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn gedurende het hele leven. Seksualiteit wordt geuit en ervaren in gevoelens, gedachten, opvattingen, rollen

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Christel van Helvoirt medewerker Gezondheidsbevordering GGD Hart voor Brabant Bovenbouw:

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben:

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben: Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Zorgplan Veiligheidsplan Schoolondersteuningsplan Beleid 1. Geef aan

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015

Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015 gemeenle ^ Montfoort Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuiliehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. U kunt een aanvraag doen van 7 oktober tot 29 november 2013 via het

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

Preventieplan Loverboys 2013

Preventieplan Loverboys 2013 Preventieplan Loverboys 2013 Onderdeel van: Zwolse Aanpak Loverboys Preventie slachtoffers Voorkomen dat Loverboys slachtoffers maken GGD IJsselland, mei 2012 Inhoudsopgave 1 INLEIDING _3 1.1 DOELSTELLING

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders.

Nadere informatie

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING Compleet voorlichtingspakket Het voorlichtingspakket Veilig vrijen & seks bestaat uit: 1. Krasloten 2. Jongerenboekje SEKS&ZO 3. Handleiding met

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling 5. Determinanten van seksuele gezondheid-aanbevelingen Om kinderen en jongeren te kunnen ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling is het van belang om de

Nadere informatie

Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs.

Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs. Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door Scholieren.com, in opdracht van Rutgers WPF. April/mei 2013 Voorwoord

Nadere informatie

Preventie aanbod Harderwijk

Preventie aanbod Harderwijk Preventie aanbod Harderwijk Voortgezet Onderwijs Aanbod voor jongeren in de leeftijd van 12-23 jaar Aanbod CJG Harderwijk 12-23 jaar Voortgezet onderwijs Deze folder is bedoeld om voor de scholen op een

Nadere informatie

Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog)

Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog) Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog) Pubertijd is als je vader verandert van een held in een ouwe zak en je moeder van een warme haven in een theemuts Wensen en Grenzen Elizabeth Hamelinck GGD Hollands

Nadere informatie

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in je les Marianne Cense Suzanne Meijer Lisette Schutte Programma workshop 1. Introductie: Seksuele en genderdiversiteit:

Nadere informatie

Seksuele Vorming en weerbaarheid

Seksuele Vorming en weerbaarheid Seksuele Vorming en weerbaarheid Workshop Orion Event woensdag 13 maart 2019 Van Koetsveldschool- ZML-Amsterdam (van pionier naar excellent) Even voorstellen.. Presentatie: Urmila Munshi Leerkracht Van

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang >Specificaties Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang Cursus Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het welzijn

Nadere informatie

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid Module 1 What s Love 3.1 Seksualiteit en mijn brein Schrijf op: Genesis 1: 21-24. LES 3 Schrijf in eigen woorden op waarom de werking van plakband lijkt op seksualiteit:

Nadere informatie

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan RIVM, Handleiding Gezonde School Basisonderwijs, april 2010, Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan 1 2 Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Inhoudsopgave Inleiding 1. Actuele gezondheidssituatie

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2013-2014

Menukaart Gezonde School 2013-2014 Menukaart Gezonde School 2013-2014 www.utrecht.nl/gezondeschool Gezondheidsaanbod in het voortgezet onderwijs 1 Gezonde School Leerlingen die zich gezond voelen, gaan graag naar school en presteren beter.

Nadere informatie

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant Cursusaanbod verzorgt cursussen & trainingen voor mensen met een beperking, hun omgeving, scholen, organisaties, bedrijven en dienstverleners. Deelname aan een cursus geeft mensen met een beperking en

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Voor VMBO, HAVO en VWO

Docentenhandleiding. Voor VMBO, HAVO en VWO Lang Leve de Liefde Docentenhandleiding Voor VMBO, HAVO en VWO Inhoudsopgave Deel 1: Algemene informatie Wat is Lang Leve de Liefde? bladzijde Doel van Lang Leve de Liefde bladzijde Kerndoelen & Lang Leve

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering

2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering 2017 Halfjaar rapportage aanvullende financiering Gemeente Leiden is een werkwijze van Halfjaar rapportage wijkgerichte gezondheidsbevordering Gemeente Leiden Verantwoordingsperiode 1-1-2017 t/m 31-12-2017

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Uw dochter van vijf vraagt hoe baby's in een buik komen. Uw zoontje van vier laat trots zijn stijve piemeltje zien. Uw 9-jarige moet er ineens niet meer aan denken

Nadere informatie

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit Vignet Relaties en seksualiteit, mbo Vragenlijst Relaties en seksualiteit U start nu met de vragenlijst. Let op: elke vraag wordt automatisch opgeslagen. Wanneer u op 'tussentijds stoppen' klikt, kunt

Nadere informatie

3 Competenties en indicatoren...11

3 Competenties en indicatoren...11 Inhoudsopgave 1 Achtergronden... 5 1.1 Seksuele gezondheid jongeren nog niet altijd optimaal...5 1.2 Belangrijke rol voortgezet onderwijs...6 1.3 Aandacht voor het thema in de kennisbases...7 1.4 Leervraag

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 80/2017 Datum : 12 juni 2017 B&W datum : Beh. Ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Beantwoording toezegging RTG d.d. 6 juni 2017 ten

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid

Nadere informatie

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8

PROEFLES. Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 PROEFLES Lesmethode voor relationele en seksuele vorming voor het primair onderwijs GROEP 1/2 GROEP 3/4 GROEP 5/6 GROEP 7/8 OVER DE LESMETHODE VEILIGWIJS Bedankt voor het aanvragen van de Veiligwijs proefles.

Nadere informatie

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! mijn leven Leerjaar 2 aa pl SEKSUALITEIT Leskatern 3 r Ont wikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING Seksualiteit Jongeren zijn veel bezig met relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

De toets van seksuele diversiteit

De toets van seksuele diversiteit De toets van seksuele diversiteit De omgang met seksuele diversiteit als toetssteen voor inclusief schoolbeleid Peter Dankmeijer p.dankmeijer@edudivers.nl Workshop voor het Schoolpsychologencongres, 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Dankwoord. Inleiding Kerndoelen Leeswijzer Opbouw Woordgebruik en begrippen Afkortingen en aanspreekvorm Website

Inhoudsopgave. Voorwoord. Dankwoord. Inleiding Kerndoelen Leeswijzer Opbouw Woordgebruik en begrippen Afkortingen en aanspreekvorm Website Inhoudsopgave Seksuele vorming en diversiteit - Inclusieve burgerschapsvorming op school Mathieu Heemelaar Uitgeverij Coutinho Publicatie: eind april 2019 ISBN 978 90 469 0675 0 Boek + website: 25 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

HELP! Mijn naaktfoto gaat de school rond

HELP! Mijn naaktfoto gaat de school rond HELP! Mijn naaktfoto gaat de school rond Sexting? Waar denk je aan? Sexting? Anderen noemen het ook wel: Nudy Naaktselfie Dickpic Bilfie Pussypic Sexselfie 3 op de 5 jongeren praat nooit met hun ouders

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Middelbaar beroepsonderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Mediawijsheid VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Waarom aandacht voor mediawijsheid? Kinderen en jongeren weten optimaal gebruik te maken van de vele mogelijkheden van digitale

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING 1 BELEVING VAN SEKSUALITEIT EN INTIMITEIT

Inhoudsopgave. Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING 1 BELEVING VAN SEKSUALITEIT EN INTIMITEIT Inhoudsopgave Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening Mathieu Heemelaar 5e druk VOORWOORD INLEIDING Plaatsbepaling ten opzichte van andere vakliteratuur Visie op hulpverlening Doelgroep Themataken Gebruik

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Voor Praktijkonderwijs en vmbo-bb

Docentenhandleiding. Voor Praktijkonderwijs en vmbo-bb Lang Leve de Liefde Docentenhandleiding Voor Praktijkonderwijs en vmbo-bb Inhoudsopgave Deel 1: Algemene informatie Wat is Lang Leve de Liefde? bladzijde Doel van Lang Leve de Liefde bladzijde Kerndoelen

Nadere informatie

Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo. Beleid. Vragenlijst Psychosociaal welbevinden

Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo. Beleid. Vragenlijst Psychosociaal welbevinden Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo Vragenlijst Psychosociaal welbevinden U start nu met de vragenlijst. Let op: elke vraag wordt automatisch opgeslagen. Wanneer u op 'tussentijds stoppen' klikt, kunt

Nadere informatie

2016 VOORTGEZET ONDERWIJS/MBO

2016 VOORTGEZET ONDERWIJS/MBO 2016 VOORTGEZET ONDERWIJS/MBO 2017 INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR, HUN EN DOCENTEN PLAYBACK MAAKT AL TIEN JAAR HERKENBAAR, INTERACTIEF EN EDUCATIEF THEATER VOOR, HUN

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie