Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor)"

Transcriptie

1 Menukaart Gezonde basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor) : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: adres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht te besteden: signalering, gezondheidseducatie, schoolomgeving en schoolbeleid. Deze menukaart laat zien welke mogelijkheden er voor de verschillende niveaus beschikbaar zijn. Ze worden aanbevolen door GGD Groningen. Uw school hoeft niet alle interventies uit te voeren; het gaat er om dat u als schoolteam een keuze maakt. Werkwijze: Bepaal m.b.v. de interventies uit deze menukaart wat de huidige situatie op de school is: Wat voert u dit schooljaar al uit, waar heeft u interesse in of waar kiest u bewust niet voor? Zijn er andere interventies bij dit thema die u als school al uitvoert en niet worden beschreven in deze menukaart? Met deze menukaart is in één opslag duidelijk wat u als school al doet op de verschillende niveaus en voor de verschillende doelgroepen en waar kansen liggen voor het werken aan gezondheid op uw school. Neem contact op met de GGD Groningen voor advies. Voor aanvullende informatie over landelijke interventies kunt u kijken op: De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

2 Contact: Team Gezonde GGD Groningen: Versie: november 2014 De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

3 Niveau Signalering: risicofactoren vroegtijdig herkennen bij individuele leerlingen en hen doorverwijzen naar zorg Activiteit Soort Doelgroep Uitvoering Signaleren en doorverwijzen De school is alert op leerlingen met problemen op het gebied van persoonlijke verzorging verwijst de leerlingen en/of de ouders door. Herkennen en handelen personeel en Jeugdgezondheidszorg GGD Groningen Preventief onderzoek De Jeugdgezondheidszorg onderzoekt de kinderen en adviseert de ouders. Individueel onderzoek - Groep 2 - Groep 7 Jeugdgezondheidszorg GGD Groningen Gehoortest De (online) Kinderhoortest kan gebruikt worden in die groepen waar de Jeugdgezondheidszorg geen preventief onderzoek verricht. Belangrijk hierbij is dat kinderen in een stille ruimte zitten, en de test bij voorkeur met een koptelefoon op doen. De test zit als CD in het lespakket HoorToren, maar is ook online af te nemen via (en via of Individueel onderzoek - Groep 1 t/m 8 Vertrouwenspersoon De leerlingen weten bij wie ze op school terecht kunnen voor hulp bij persoonlijke problemen. Individuele begeleiding Hoofdluiscontrole Controle Ouderwerkgroep Periodiek, bv. na de vakanties, worden de leerlingen op Ondersteuning door school gecontroleerd op hoofdluis. Jeugdgezondheidszorg GGD De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

4 Zandbakcontrole Check regelmatig de zandbak op uitwerpselen van honden/katten. Groningen Controle De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

5 Niveau Gezondheidseducatie: (klassikaal) informatie en voorlichting aanbieden Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Nationale hoorstichting De hoorstichting heeft diverse lesmaterialen om te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd al gehoorschade oplopen Lessen - groep 7 en 8 Voor lesmaterialen en e.v.t. kosten zie website: e-voorkomen/educatie-enontwikkeling Steeds meer jonge kinderen luisteren naar muziek op een mp3-speler. Uit onderzoek blijkt dat de meeste leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) geregeld naar een mp3-speler luisteren. Een op de acht leerlingen loopt door het luisteren naar een mp3-speler mogelijk risico op blijvende gehoorschade. De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

6 Hoortoren Lespakket over het gehoor, met een decibelmeter. Het lesmateriaal is gedifferentieerd naar vier niveaus. Bij alle materialen hoort een handleiding met extra lessuggesties en kopieerbare werkbladen. De HoorToren is zowel geschikt voor gebruik in de klas als voor een (schoolbreed) project. (ook een digitale versie voor digibord) Lessen Docenthandleiding, CD / DVD, Poster, Weblessen - groep 1 t/m 8 kosten lesmaterialen zie website: Trammelant in Tandenland Lessen over tandenpoetsen, snoep en frisdrank en tandartsbezoek. Lessen en DVD - groep 1 t/m 4 Ouders Hou je mond gezond Onderwijsproject voor peuters en leerlingen van de basisschool Bezoek professional op school - groep 1 t/m 8, professional in de buurt Gratis Ga voor Gezond Les over tandenpoetsen Les persoonlijke hygiëne Lessen Downloads Draaiboek Tests - groep 1 t/m 8 Gratis De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

7 Teekcontrol, game voor kinderen Teekcontrol van het RIVM is een spel voor kinderen van 10 tot 12 jaar over tekenbeten. In het spel kunnen kinderen anderen waarschuwen voor tekenbeten. Door het spel te spelen leren kinderen wanneer het nodig is om zich te controleren op tekenbeten. Computerspel - groep 7 t/m 8 Gratis Vies en schoon: een verhaal over Sofie Lessen over van alles mee wat met vies en schoon te maken heeft: buiten spelen, naar de wc gaan, koken, handen wassen en opruimen. Lesmateriaal Docentenhandleiding Handenwaskaart - groep 3 en 4 Gratis persoonlijke-verzorging.html Filmpje op de site van Astmakids over een schoonhuis Filmpje: Jur heeft een extra schoonhuis voor zijn astma groep 5-8 Gratis Veilig in de zon Landelijke campagne om kinderen te beschermen tegen de zon. Een initiatief van Stichting Sunwiser: Lesmateriaal Videoclip Prentenboek Gratis downloads De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

8 Niveau omgeving: gezonde fysieke en sociale omgeving Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Voorbeeldgedrag personeel Het schoolpersoneel geeft het goede voorbeeld aan de leerlingen. Voorbeeldgedrag personeel Geluidsniveau evenementen Het geluidsniveau (en bijbehorend risico) tijdens feestjes en andere evenementen is zichtbaar en/of bekend. Beleid personeel Handhygiëne Bij elke handenwasgelegenheid hangen instructiekaarten/pictogrammen waarop staat hoe kinderen hun handen moeten wassen. Bij elke handenwasgelegenheid is vloeibare zeep aanwezig en er is een drooggelegenheid. In alle toiletgelegenheden is een schoonmaakrooster aanwezig. Beleid Bescherming tegen de zon. Op het schoolplein is er schaduw en staan de speeltoestellen op een schaduwrijke plek opgesteld. Kinderen worden tijdens een sportdag of andere Inrichting fysieke omgeving Beleid De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

9 buitenactiviteit bij zonnig weer regelmatig (elke 2 uur) opnieuw ingesmeerd. De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

10 Niveau beleid: afspraken, regels en protocollen en de handhaving daarvan Interventie Soort Doelgroep Uitvoering plan: Persoonlijke verzorging Alle activiteiten op het gebied van de persoonlijke verzorging zijn vastgelegd in het schoolplan. Het gaat hierbij om hygiëne (onder andere handenwassen, gebruik van toiletten), mondgezondheid, hoofdluis, verstandig zonnen en beperking van gehoorschade bij leerlingen. - hygiëneprotocol - luizenprotocol - traktatiebeleid - geluidsregels bij schoolfeesten/evenementen - etc. Beleid directie Zandbak Voorkom worminfecties. Voor meer informatie zie de website van GGD Groningen. Beleid personeel De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

11 Overige activiteiten: op welke andere manieren besteedt de school aandacht aan Persoonlijke verzorging? Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Vignet Gezonde : Themacertificaat Hygiëne, huid, gebit en gehoor. Interventie Soort Doelgroep Uitvoering Vignet Gezonde Themacertificaat Hygiëne, huid, gebit en gehoor. De school behaalt het deelcertificaat als wordt voldaan aan de landelijke norm voor de wijze waarop scholen aandacht besteden aan Hygiëne, huid, gebit en gehoor. Certificaat Directie Ouders Ondersteuning GGD Groningen Afd. Gezondheidsbevordering De Gezonde Groningen is een samenwerking tussen:

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Voeding : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

1. Voert de school jaarlijks op het thema gehoorschade activiteiten uit in de bovenbouw? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Voert de school jaarlijks op het thema gehoorschade activiteiten uit in de bovenbouw? (meerdere antwoorden mogelijk) Vignet Hygiëne, Huid, Gebit en Gehoor, po Vragenlijst Hygiëne, Huid, Gebit en Gehoor Educatie 1. Voert de school jaarlijks op het thema gehoorschade activiteiten uit in de bovenbouw? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Milieu en Natuur

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Milieu en Natuur Menukaart Gezonde basisonderwijs: Milieu en Natuur : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen School: Plaats: Locatie: Ingevuld door: Functie: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Interventieoverzicht gehoorbescherming scholen VO

Interventieoverzicht gehoorbescherming scholen VO Bijlage 2 Interventieoverzicht gehoorbescherming scholen VO Dit interventieoverzicht gehoorschadepreventie is gemaakt voor docenten in het voortgezet onderwijs in Drenthe om het aantal jongeren dat jaarlijks

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid)

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School!

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Vignet Gezonde School Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Inhoud Wat is een Gezonde School? Waarom is een GS van belang? Gezonde School aanpak De vier pijlers van Gezonde School Wat is het

Nadere informatie

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan

Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan RIVM, Handleiding Gezonde School Basisonderwijs, april 2010, Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan 1 2 Bijlage 4. Schoolgezondheidsplan Inhoudsopgave Inleiding 1. Actuele gezondheidssituatie

Nadere informatie

Voeding. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. Gezonde School, 2018 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Voeding. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. Gezonde School, 2018 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Voeding G E ZO N D H E I DSA A N B O D I N H E T BA S ISO N D E R W I JS Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Vignet Gezonde School Criteria voor themacertificaat

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Onderwijsinstellingen Gemeente Oss 14-10-2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School aanpak Vignet

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Middelbaar beroepsonderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Nadere informatie

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Deze portfolio is in 2014 samengesteld door de werkgroep Zwerfafval van het Netwerk NME Diensten. In deze werkgroep zitten 24 NME centra die landelijk samenwerken

Nadere informatie

We hebben ervoor gekozen om eerst onze aandacht te richten op de beleidsthema s: Voeding Roken, alcohol en drugs Bewegen en sport

We hebben ervoor gekozen om eerst onze aandacht te richten op de beleidsthema s: Voeding Roken, alcohol en drugs Bewegen en sport 2018-2019 Visie Gezonde leerlingen hebben meer kans op goede schoolprestaties. Goede schoolprestaties dragen op langere termijn bij aan een goede gezondheid en maatschappelijk succes. Ook voor medewerkers

Nadere informatie

Gezonde School en Buurtsportcoach. Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl

Gezonde School en Buurtsportcoach. Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Gezonde School en Buurtsportcoach Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Inhoud Voorstellen Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School - aanpak Vignet Gezonde School

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht te

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Lerende netwerken Sport en Bewegen in de buurt najaar 2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Gezonde School - aanpak Vignet Gezonde School

Nadere informatie

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Opzet bijeenkomst Voorstellen Achtergrond Gezonde School Meerwaarde Gezonde School Uitwerking Gezonde School Gunningschool Vervolg Vragen Voorstelrondje Associatie-oefening

Nadere informatie

Convenant Gezonde School Fryslân. Samenwerkingsverband ketenpartners

Convenant Gezonde School Fryslân. Samenwerkingsverband ketenpartners Convenant Gezonde School Fryslân Samenwerkingsverband ketenpartners Colofon Auteur: Anneke Meijer GGD Fryslân, Gezonde School Fryslân Postbus 612 8901 BK Leeuwarden Telefoon: 058 234 70 28 E-mail: gezondeschoolfryslan@ggdfryslan.nl

Nadere informatie

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs 27 maart 2017 Brengt gezondheid dichterbij! Wat betekent voor jullie een Gezonde School? Gezonde School aanpak Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

Nadere informatie

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben:

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben: Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Zorgplan Veiligheidsplan Schoolondersteuningsplan Beleid 1. Geef aan

Nadere informatie

Vignet Roken, alcohol, drugs en gehoorschade, mbo

Vignet Roken, alcohol, drugs en gehoorschade, mbo Vignet Roken, alcohol, drugs en gehoorschade, mbo Vragenlijst Roken, alcohol, drugs en gehoorschade U start nu met de vragenlijst. Let op: elke vraag wordt automatisch opgeslagen. Wanneer u op 'tussentijds

Nadere informatie

GGD IJsselland Overzicht aanbod gezondheidsbevordering voor primair onderwijs Ga voor gezond!

GGD IJsselland Overzicht aanbod gezondheidsbevordering voor primair onderwijs Ga voor gezond! IJsselland Overzicht aanbod gezondheidsbevordering voor primair onderwijs Ga voor gezond! 1. Eten en drinken Gezonde Hap& Stap Vierdaagse Doel: Kinderen en hun ouders zijn zich bewust van het belang van

Nadere informatie

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Inhoud workshop De Gezonde School aanpak De rol van buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen Aanvraag vignet Gezonde School Gezonde School Bij een

Nadere informatie

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer

Gezonde School. Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april Anneke Meijer Programma Workshop Wat is Gezonde School? Gezonde School Fryslân Handleiding Centrum Gezond Leven Gezonde School in het

Nadere informatie

Basisschool De Toren Zevenbergen. Gezonde School Activiteitenplan Sporten en Bewegen Schooljaar en verder

Basisschool De Toren Zevenbergen. Gezonde School Activiteitenplan Sporten en Bewegen Schooljaar en verder Basisschool De Toren Zevenbergen Gezonde School Activiteitenplan Sporten en Bewegen Schooljaar 2017-2018 en verder Datum: augustus 2018 Opgesteld door Jennyfer Heyden, Gezonde School-coördinator bs De

Nadere informatie

Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo. Beleid. Vragenlijst Psychosociaal welbevinden

Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo. Beleid. Vragenlijst Psychosociaal welbevinden Vignet Psychosociaal welbevinden, mbo Vragenlijst Psychosociaal welbevinden U start nu met de vragenlijst. Let op: elke vraag wordt automatisch opgeslagen. Wanneer u op 'tussentijds stoppen' klikt, kunt

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie. Criteria en vragenlijst themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol-

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School Workshop De buurtsportcoach en de Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter! (Scholieren en Leraren) Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Psychosociaal welbevinden Middelbaar beroepsonderwijs. Beleid

Vragenlijst themacertificaat Psychosociaal welbevinden Middelbaar beroepsonderwijs. Beleid Vragenlijst themacertificaat Psychosociaal welbevinden Middelbaar beroepsonderwijs Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan of beleidsplan Schoolgids Protocollen Beleid 1. Welke van de volgende aspecten

Nadere informatie

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Mediawijsheid GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Mediawijsheid VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Waarom aandacht voor mediawijsheid? Kinderen en jongeren weten optimaal gebruik te maken van de vele mogelijkheden van digitale

Nadere informatie

Roken, drank en drugs

Roken, drank en drugs Roken, drank en drugs VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS De helft van de rokers begint op het schoolplein. GGD GRONINGEN JANUARI 2019 Waarom aandacht voor roken, drank en drugs? Er zijn verschillende redenen

Nadere informatie

o Stel als regel in dat er in de personeelsruimte een fruitmand staat in plaats van een koekjestrommel.

o Stel als regel in dat er in de personeelsruimte een fruitmand staat in plaats van een koekjestrommel. Structurele aanpak Structurele aandacht voor een duurzaam resultaat. U bereikt een structurele aanpak door de uitvoering van de gekozen Gezonde Schoolactiviteiten te borgen. Dit kan op de volgende manieren:

Nadere informatie

Draaiboek Ga voor gezond! (algemeen)

Draaiboek Ga voor gezond! (algemeen) Draaiboek Ga voor gezond! (algemeen) Inleiding Voor u ligt het draaiboek van Ga voor gezond!. Dit draaiboek zal u helpen een projectweek rond Ga voor gezond! te organiseren en vlekkeloos te laten verlopen.

Nadere informatie

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Het Voedingscentrum: voor onderwijs over gezonde en duurzame voeding! Als docent speel je een cruciale rol bij het enthousiasmeren van leerlingen en ouders als het

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

INHOUD. 9e Nieuwsbrief Gezonde School

INHOUD. 9e Nieuwsbrief Gezonde School INHOUD 9e Nieuwsbrief Gezonde School... 1 Start EU-Schoolfruit 2013-2014... 2 Zorgen of vragen over een kind bij u op school?... 2 Wijzigingen vignet gezonde school... 2 Hou je mond gezond!... 2 'Sportiefste

Nadere informatie

Draaiboek 2010-2011 Ga voor gezond! Algemeen

Draaiboek 2010-2011 Ga voor gezond! Algemeen Draaiboek 2010-2011 Ga voor gezond! Algemeen 1 Inleiding Voor u ligt het draaiboek van Ga voor gezond! Dit draaiboek zal u helpen een projectweek rond Ga voor gezond! te organiseren en vlekkeloos te laten

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek

Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Activiteiten preventieve mond- en tandzorg voor kinderen en jeugdigen door de GGD Noorden Oost- Gelderland in de Achterhoek Inleiding In de Achterhoek bestaat sinds jaar en dag het ROMA, het Regionaal

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging Kinderen en jongeren leren hun lichaam steeds beter kennen en verzorgen. Ze herkennen wat gezond en ongezond is. Ze passen steeds zelfstandiger lichaamshygiëne toe en houden speciaal rekening met regels

Nadere informatie

Schoolprofiel Zorg en Preventie. (naam bao school)

Schoolprofiel Zorg en Preventie. (naam bao school) Schoolprofiel Zorg en Preventie (naam bao school) Naam school Adres Postcode plaats Tel. Email Website Datum: Uitvoerende organisatie:ggd Versie (2014) GGD Rotterdam Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemene

Nadere informatie

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt?

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt? Vignet Roken, alcohol- en drugspreventie, vo Vragenlijst Roken, alcohol- en drugspreventie Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Opleidingsplan Zorgplan Algemeen 1. Wat is uw functie? Antw: 2. Bent

Nadere informatie

Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen (zie bijlage 2). De onderwerpen zijn:

Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen (zie bijlage 2). De onderwerpen zijn: Prioriteitenworkshop voor ouders Basisonderwijs Stap 1 Stel een gespreksleider per groep aan. Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Versie 19-12-2014 Epidemiologie Ieder jaar 20.000 jongeren met gehoorschade erbij (TNO)

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde School

Beleidsplan Gezonde School Beleidsplan Gezonde School 1. Visie: Wij vinden het belangrijk dat De Waerdenborch de gezondheid en gezonde leefstijl van haar leerlingen bevordert. Hiertoe wil De Waerdenborch een omgeving zijn waar gezond

Nadere informatie

Hoofdluis-Protocol Basisschool De Piramide

Hoofdluis-Protocol Basisschool De Piramide Hoofdluis-Protocol Basisschool De Piramide Teneinde het probleem van hoofdluis bij kinderen op de basisschool zo goed mogelijk te lijf te gaan, is op de Piramide al sinds jaren een aantal zeer betrokken

Nadere informatie

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai)

Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Oorverdovend Gehoorschade door muziek(lawaai) Gretha Leever Beleidsmedewerker Wim Niessen Sociaal-Geneeskundige Epidemiologie 20.000 jongeren met gehoorschade per jaar erbij (TNO) 10% van de jongeren

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren!

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! Wat is Treemagotchi? Treemagotchi is een persoonlijk online boom, die bloeit en groeit als je duurzame acties uitvoert. Elke week wordt er een

Nadere informatie

Hoofdluis Informatie en instructie

Hoofdluis Informatie en instructie uitgave GGD Gelderland-Zuid afdeling Jeugdgezondheidszorg Centraal postadres Postbus 1120 6501 BC Nijmegen www.ggdgelderlandzuid.nl info@ggdgelderlandzuid.nl Hoofdvestigingen GGD Gelderland-Zuid Regio

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Protocol hoofdluis. St.-Jansschool Casteren

Protocol hoofdluis. St.-Jansschool Casteren Protocol hoofdluis St.-Jansschool Casteren Mei 2015 Doel van dit protocol is om in samenwerking met alle ouders en de school: 1. Hoofdluis vroegtijdig te signaleren. 2. Wanneer hoofdluis zich voordoet,

Nadere informatie

Introductie Gezonde School

Introductie Gezonde School Introductie Gezonde School 15-08-2018 1 Aan de slag met Gezonde School! Dit schooljaar ga je aan de slag met Gezonde School en ga je werken aan het door jouw school gekozen Gezonde Schoolthema. Het ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Vignet Gezonde School Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Inhoud Wat is een Gezonde School? Wat is het vignet Gezonde School? Wat is de meerwaarde van het vignet? Certificaten Het vignet aanvragen Implementatie

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Gebruik maximaal 10 pagina s Zie ook: www.loketgezondleven.nl/kwaliteit-van-interventies/beoordeling Contact Centrum Gezond Leven: Sandra van Dijk

Nadere informatie

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gezond eten

Nadere informatie

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen A) Kosten en uren Geef hieronder inzicht in de kosten en uren die nodig zijn om met de interventie aan de slag te gaan. De interventie staat beschreven zoals deze er op dit moment uit ziet. Bij interventies

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Handig om bij de hand te hebben: Beleidsdocument Gedragsregels Beleid 1. Heeft uw school een visie op hoe zij wil bijdragen aan

Nadere informatie

Luizenprotocol. Januari Voorkomen en bestrijden, wie is verantwoordelijk?

Luizenprotocol. Januari Voorkomen en bestrijden, wie is verantwoordelijk? Luizenprotocol Januari 2018 Voorkomen en bestrijden, wie is verantwoordelijk? Ouders en kinderen Ouders zijn de eerst verantwoordelijken voor opvoeding, vorming en verzorging van hun kinderen. Ouders kunnen

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Beleidsplan De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Inhoud 1. Het vignet De Gezonde School 2. De Gezonde Schoolkantine 3. Hoe borgt

Nadere informatie

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo

Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Openbare Scholengemeenschap voor atheneum, havo en mavo Gezond- en sportief schoolbeleid op Graaf Engelbrecht Breda Paul de Groot Emiel de Lange Introductie & Programma workshop Presentatie gezonde school

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 793 Preventief gezondheidsbeleid Nr. 202 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Vignet Fysieke veiligheid, po

Vignet Fysieke veiligheid, po Vignet Fysieke veiligheid, po Vragenlijst Fysieke veiligheid Onder fysieke veiligheid wordt verstaan: De bescherming tegen het oplopen van letsel door een onveilige omgeving of onveilig gedrag in de fysieke

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid BA S ISO N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal Kompas

Nadere informatie

Hoofdluis, natuurlijk is er iets aan te doen Versie 00.6 Februari 2014. Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 2. 2 Informatie over het hoofdluisproject 3

Hoofdluis, natuurlijk is er iets aan te doen Versie 00.6 Februari 2014. Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 2. 2 Informatie over het hoofdluisproject 3 Hoofdluis, natuurlijk is er iets aan te doen Versie 00.6 Februari 2014 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 2 Informatie over het hoofdluisproject 3 3 Uitgangspunten 4 4 Lestips 5 5 Inhoudelijke informatie 6 6

Nadere informatie

Handleiding lespakket Slim met de Zon voor groep 5 en 6

Handleiding lespakket Slim met de Zon voor groep 5 en 6 Handleiding lespakket Slim met de Zon voor groep 5 en 6 Uitgangspunten Slim met de Zon is een digitaal lespakket waarin kinderen op een vrolijke, luchtige manier leren over de gevaren van de zon. Het lespakket

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark HALO pabo Vakleerkracht en groepsleerkracht primair onderwijs Coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen Leiden Docent bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter

Gezonde leerlingen presteren beter Gezonde leerlingen presteren beter Gezonde leerlingen presteren beter! is de slogan van de Gezonde School. In het gebouw waar de P0- en VO-raad zitten heb ik een afspraak met Arianne Westhuis en iudith

Nadere informatie

Aanbod voor het onderwijs

Aanbod voor het onderwijs Aanbod voor het onderwijs 2014-2015 INHOUD SCOOLSPORT... 2 AANBOD 1 SCOOLSPORT VAN START... 2 AANBOD 2 SCOOLSPORT IN BEWEGING... 3 GEZONDE SCHOOL AANPAK... 4 AANBOD 3 ADVIES OP MAAT... 4 AANBOD 4 GEZOND

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Gezondheidsbevordering op school Wensen en prioriteiten van scholen bij gezondheidsbevordering van leerlingen. Aniek Verhoofstad. Niels Reijgersberg

Gezondheidsbevordering op school Wensen en prioriteiten van scholen bij gezondheidsbevordering van leerlingen. Aniek Verhoofstad. Niels Reijgersberg Gezondheidsbevordering op school Wensen en prioriteiten van scholen bij gezondheidsbevordering van leerlingen Aniek Verhoofstad Niels Reijgersberg 2 Gezondheidsbevordering op school Mulier Instituut Gezondheidsbevordering

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim gebruik van de mogelijkheid om een toelichting te geven zodat het voor de beoordelaar duidelijk

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0323-a-15-1-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: gehoorschade bij jongeren tekst 1 Gehoor Nederlandse jongeren verslechterd

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING GROEP 3-4

DOCENTENHANDLEIDING GROEP 3-4 1 INLEIdING Droppiewater.nl is al jaren dé kinderwebsite van de Nederlandse waterschappen. Het bekende stripfiguurtje Droppie Water nodigt de kinderen uit om kennis te maken met alles wat speelt rondom

Nadere informatie

Schoolplan Gezonde school

Schoolplan Gezonde school Schoolplan Gezonde school 1 maart 2017 Inhoud 1. Waarom een gezonde school? 2. Aandachtsgebieden t.a.v. roken, alcohol en drugs 3. Waarom een rookvrij schoolterrein? 4. Stappenplan Pagina 1 van 14 1. Waarom

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Vignet Fysieke Veiligheid, po. Beleid. Vragenlijst Fysieke Veiligheid

Vignet Fysieke Veiligheid, po. Beleid. Vragenlijst Fysieke Veiligheid Vignet Fysieke Veiligheid, po Vragenlijst Fysieke Veiligheid Bij het beantwoorden van de vragenlijst is het handig om de volgende zaken bij de hand te hebben: Schoolgids Schoolbeleidsplan Beleid 1. Geef

Nadere informatie

Handleiding Gezonde School. Toelichting voor gebruikers. Toelichting voor gebruikers april 2010 1

Handleiding Gezonde School. Toelichting voor gebruikers. Toelichting voor gebruikers april 2010 1 Handleiding Gezonde School Toelichting voor gebruikers Toelichting voor gebruikers april 2010 1 2 Inhoudsopgave Toelichting voor gebruikers 1 Inleiding 5 2 Motieven voor integrale en structurele gezondheidsbevordering

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Middelbaar beroepsonderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie