DelOtte DA Eindhoven Postbus AJ Eindhoven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DelOtte. 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven"

Transcriptie

1 DelOtte DA Eindhoven Postbus AJ Eindhoven Tel: Fax: Beconnummer Gemeente Geldermalsen T.a.v. de heer P. Buitenhek Postbus CC GELDERMALSEN Datum Behandeld door Ons kenmerk 31 augustus 2010 drs. G.W.H. Peters /d1008/ln Onderwerp Advies Brede School de Plantage Uw kenmerk Geachte heer Buitenhek, Tijdens onze bespreking op 16 juni ji. hebben wij gesproken over de te realiseren Brede School in het nieuwe woongebied De Plantage in de gemeente Geldermalsen (hierna: de gemeente). Zoals afgesproken gaan wij in deze brief in op de btw- en (eventuele) overdrachtsbelasting aspecten van dit project. 1. Situatieschets De gemeente is voornemens op eigen grond een Brede School te realiseren. Het project Brede School (hierna: het project) zal bestaan uit een gedeelte voor basisonderwij s (3.380 m2), een gymzaal (1.057 m2), een buitenschoolse opvang (300 m2), peuterspeelzaal (350 m2), kinderdagverblijf (600 m2) en consultatiebureau (70 m2). Het is op dit moment de vraag of de gemeente de Brede School na realisatie ter beschikking gaat stellen aan de verschillende partijen of gaat leveren aan de verschillende partijen. Wij werken daarom beide situaties uit. 2. Relevante wet- en regelgeving Ten behoeve van de leesbaarheid van dit advies hebben wij de relevante wet- en regelgeving in de bijiage opgenomen. Op alle opdrachten verricht door Deloitte zijn de Algemene Voorwaarden Dlenstverlening Deloitte Nederland, Juni 2009 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer van toepassing. Deloitte Belastingadviseurs By, is ingeschreven in bet handelsregister van de Kamer van Koophande) Se Rotterdam onder nummer , Member of Deloitte Touche Tohmatsu

2 3. Btw-aspecten: gemeente stelt ter beschikking 31 augustus /d1008/ln 2 Gebruik door overige gebruikers (zoals sportverenigingen): overige gebruikers. In dat geval treedt de gemeente vanuit btw-perspectief op als ondememer. In beginsel is er in deze situatie sprake van btw-vrijgestelde verhuur van de gymzaal. Wij nemen aan dat de gemeente de gymzaal tegen vergoeding ter beschikking stelt aan de toegerekend aan de gymzaal, komt niet voor aftrek en niet voor compensatie via het BTW compensatiefonds in aanmerking. De btw op kosten die de gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden als overheid. Gebruik door basisonderwijs: voor de gymlessen van de leerlingen. In dat geval treedt de gemeente vanuit btw-perspectief op Ons uitgangspunt is dat de gemeente de gymzaal om niet ter beschikking stelt aan de basisschool Uitgangssituatie op de mogelijkheid gelegenheid geven tot sportbeoefening. (zoals sportverenigingen). Hieronder schetsen wij eerst onze uitgangssituatie. Daarna gaan wij in De gymzaal zal worden gebruikt door de basisschool / basisscholen en door overige gebruikers Gymzaal toegerekend aan de ruimte(n) voor basisonderwijs komt niet voor aftrek in aanmerking. Compensatie van btw via het btw-compensatiefonds is evenmin mogelijk vanwege de uitsluitingsbepalingen op het gebied van onderwijs. De btw op kosten die de gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden basisscholen waarschijnlijk om niet ter beschikking. Hiermee voldoet de gemeente aan haar De gemeente stelt in deze situatie de ruimte(n) voor het basisonderwijs aan de basisschool / hierbij vanuit btwperspectief op als overheid. wettelijke verplichting in het kader van de Wet op het Primair Onderwijs. De gemeente treedt Ruimte(n) voor basisonderwijs 3.1 Exploitatie Er spelen in dit scenario geen overdrachtsbelastingaspecten. gescheiden in economisch opzicht zelfstandig te gebruiken ruimten Brede School in de situatie waarbij de gemeente eigenaar blijft van het gebouw. Wij gaan er vanuit dat de Brede School één gebouw betreft, maar dat de verschillende onderdelen fysiek betreffen. In deze paragraaf gaan wij nader in op de btw-aspecten van de investering en exploitatie van de Deloitte.

3 Omdat de overige gebruikers (hoogstwaarschijnlijk) niet voor 90% of meer recht hebben op aftrek van btw kan er niet worden geopteerd voor btw-belaste verhuur. 31 augustus /d1008/ln 3 1 In de bijiage relevante wet- en regelgeving gaan wij nader in op de btw-aspecten van verhuur. Gebruik voor basisonderwils: bepaalde sportaccommodatie. De gemeente kan ter compensatie de basisscholen hiervoor (extra) worden berekend. Deze btw moet de gemeente afdragen aan de Belastingdienst. terbeschikkingstelling van de gymzaal. In deze situatie kan de gemeente alle btw in aftrek brengen die moet worden toegerekend aan de Als er sprake is van gelegenheid geven tot sportbeoefening moet over de vergoeding 6% btw Als er sprake is van gelegenheid geven tot sportbeoefening moet over de vergoeding 6% btw geen recht op afrek en geen recht op compensatie bestaat. Indien wordt voldaan aan de voorwaarden voor de relatie met de overige gebruikers treedt de gemeente). Het verdient aanbeveling om de school vrij te laten in haar keuze voor een subsidiëren. In de bijiage relevante wet- en regelgeving gaan wij nader in op gelegenheid geven tot exploitatiekosten (veelal 19%). Dit in tegenstelling tot een verhuur (of om niet) situatie waarbij Er bestaat namelijk in dat geval recht op aftrek van de btw op investeringskosten en de reguliere Om ook in de relatie met de basisscholen te kunnen spreken van gelegenheid geven tot Door te kiezen voor gelegenheid geven tot sportbeoefening kan er btw bespaard worden. worden berekend. Deze btw moet de gemeente afdragen aan de Belastingdienst. sportbeoefening. Daamaast hebben wij de Deloitte Indirect Tax Alert van 5 januari 2010 opgenomen die dieper ingaat op gelegenheid geven tot sportbeoefening. Gebruik door overige ebruikers (zoals sportverenigingen): gemeente in de relatie met de overige gebruikers op als btw-ondernemer. sportbeoefening zal de gemeente niet als overheid (uitgangssituatie) maar als btw-ondernemer op moeten treden. Om dit te realiseren dient er een (normale) vergoeding te worden gevraagd aan de basisscholen, die daadwerkelijk gefactureerd en betaald wordt (geen interne verrekening bij de terbeschikkingstelling van de gymzaal aan de basisschool en de gebruikers. geven tot sportbeoefening. Dat is het geval als de gemeente veel meer doet dan de passieve In afwijking van de hierboven geschetste uitgangssituatie kan er sprake zijn van het gelegenheid Gelegenheid geven tot sportbeoefening De btw op kosten die de gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moet worden toegerekend aan de gymzaal, komt daarom niet voor aftrek in aanmerking. Deloitte.

4 3.1.3 Buitenschoolse opvang 31 augustus /d1008/ln 4 Wij gaan er vanuit dat het kinderdagverblijf btw-vrijgestelde activiteiten verricht. Wij gaan er vanuit dat de gemeente de ruimte tegen een vergoeding verhuurd. die wet gestelde eisen. is geregistreerd overeenkomstig de Wet kinderopvang en ook overigens wordt voldaan aan de in Zoals gezegd is de kinderopvang in een kindercentrum vrijgesteld van btw als het kindercentrum Kinderdagverblijf gemeente en de peuterspeelzaal opteren voor btw-belaste verhuur van de ruimte voor de peuterspeelzaal. voor de peuterspeelzaal, komt daarom niet voor aftrek in aanmerking. Gelet op het vorenstaande gaan wij er vanuit dat de peuterspeelzaal is vrijgesteld van btw. Omdat de peuterspeelzaal niet voor 90% of meer recht heeft op aftrek van btw kunnen de gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden toegerekend aan de ruimte Er is daarom sprake van btw-vrijgestelde verhuur. De btw op de exploitatiekosten die de Wij gaan er vanuit dat de gemeente de ruimte tegen een vergoeding verhuurd. tot het tijdstip waarop zij kunnen deelnemen aan het basisonderwijs, verblijven in een speelgroep. wordt aangemerkt: een voorziening waarin uitsluitend kinderen vanaf de leeftijd van twee jaar De verzorging en opvoeding in een peuterspeelzaal is vrijgesteld van btw. Als peuterspeelzaal de buitenschoolse opvang. Omdat de buitenschoolse opvang niet voor 90% of meer recht heeft op aftrek van btw kunnen de Er is daarom sprake van btw-vrijgestelde verhuur. De btw op de exploitatiekosten die de btw. Wij gaan er vanuit dat de gemeente de ruimte tegen een vergoeding verhuurd. Gelet op het vorenstaande gaan wij er vanuit dat de buitenschoolse opvang is vrijgesteld van gemeente en de buitenschoolse opvang opteren voor btw-belaste verhuur van de ruimte voor gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden toegerekend aan de ruimte Peuterspeelzaal eisen. Under de definitie van kinderopvang valt ook de buitenschoolse opvang (gedefinieerd als Kinderopvang in een kindercentrum is vrijgesteld van btw als het kindercentrum is geregistreerd overeenkomstig de Wet kinderopvang en ook overigens wordt voldaan aan de in die wet gestelde kinderopvang, verzorgd door een kindercentrum voor kinderen tot de leeftijd waarop zij het basisonderwijs volgen). voor de buitenschoolse opvang, komt daarom niet voor aftrek in aanmerking. Deloitte.

5 Omdat het kinderdagverblijf niet voor 90% of meer recht heeft op aftrek van btw kunnen de gemeente en het kinderdagverblijf opteren voor btw-belaste verhuur van de ruimte voor het kinderdagverblijf /d1008/In 31 augustus Wij adviseren deze verdeling vooraf af te stemmen met de Belastingdienst. uitwerkingen van de integratieheffing. compensatiefonds in aanmerking. gecompenseerd kan worden. De overige btw en kosten hebben wij meegenomen in onze voor 50% sprake is van overheidshandelen. Dat betekent dat de btw op de aanleg voor 50% In onze uitwerking gaan wij er van uit dat ten aanzien van het schoolplein en de parkeerplaatsen in rekening wordt gebracht met betrekking tot deze aanleg voor compensatie via het btw aangemerkt, handelt de gemeente deels als overheid. Hierdoor komt een gedeelte van de btw die Bij het aanleggen van een schoolplein en parkeerplaatsen die deels als openbaar terrein worden Terreinpian en parkeren onze uitwerking gaan wij uit van de meest optimale situatie voor de btw. Dat wil zeggen dat voor het gehele gebruik van de gymzaal sprake is van gelegenheid geven tot sport (zie paragraaf 3.1.2). is mogelijk ook het geval voor de terbeschikkingstelling van de gymzaal aan de basisschool. In beschikking wordt gesteld als overheid en deels als btw-ondernemer. Voor wat betreft het ter beschikking stellen van de ruimte(n) voor basisonderwijs treedt de gemeente op als overheid. Dit In paragraaf 3.1 hebben we geschetst dat de Brede School door de gemeente deels ter 3.2 Investering Er is daarom sprake van btw-vrijgestelde verhuur. De btw op de exploitatiekosten die de gemeente en het consultatiebureau niet opteren voor btw-belaste verhuur van de ruimte voor het consultatiebureau. gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden toegerekend aan de ruimte Wij gaan er vanuit dat de gemeente de ruimte tegen een vergoeding verhuurd. vrijgesteld van btw. Wij gaan er daarom in deze situatie vanuit dat het consultatiebureau btw vrijgestelde activiteiten verricht. Omdat het consultatiebureau niet voor 90% of meer recht heeft op aftrek van btw kunnen de De activiteiten van consultatiebureaus voor prenatale zorg, zuigelingenzorg en kleuterzorg zijn voor het consultatiebureau, komt daarom niet voor aftrek in aanmerking. gemeente als eigenaar van het gebouw maakt en die moeten worden toegerekend aan de ruimte voor het kinderdagverblijf, komt daarom niet voor aftrek in aanmerking Consultatiebureau Er is daarom sprake van btw-vrijgestelde verhuur. De btw op de exploitatiekosten die de Deloitte.

6 Omdat de gemeente de Brede School (deels) voor btw-vrijgestelde activiteiten gebruikt (de btw vrijgestelde verhuur van een aantal onderdelen) wordt de gemeente geconfronteerd met de 2 integratieheffing. Integratieheffing 31 augustus /d1008/ln 6 6 In ons cijfervoorbeeld: * 19%. worden via het btw-compensatiefonds. Voor een reële vaststelling van de integratieheffing hebben wij de waarde van de grond gesteld schoolplein en de parkeerplaatsen voor 50% meegenomen. Het restant van deze laatste btw kan gecompenseerd zake van het schoolplein en de parkeerplaatsen in onze uitwerking meegenomen. Hierbij is de btw die drukt op de aanleg van de basisschool niet meegenomen. Daarnaast is de btw op het De personeelskosten hebben wij vooraisnog niet meegnomen in onze uitwerking. In onze berekening hebben wij 50% van de kosten ter zake van leges en vergunningen en 50% van de kosten ter 2 In de bijiage relevante wet- en regelgeving gaan wij nader in op de integratieheffing. 6 grond). btw op drukt (leges/vergunningen, kosten inzet eigen personeel en de waarde van de eigen Per saldo heeft de integratieheffing dus tot gevoig dat er in de geschetste situatie meer btw verschuldigd is. Dit is feitelijk btw die is berekend over componenten waar in beginsel geen betreft het gedeelte dat de gemeente als btw-ondernemer exploiteert) in aftrek brengen. Deze btw kan immers worden toegerekend aan een (fictieve) btw-belaste levering: de integratieheffing. Dit is een bedrag van Vanwege deze integratieheffing kan de gemeente de btw die in het kader van de realisatie van de Brede School door derden aan haar in rekening wordt gebracht, op dat moment deels (voor wat Aftrek btw op investering (exciusief btw). De btw die door de gemeente ter zake van de integratieheffing moet integratieheffing wordt berekend over de totale voortbrengingskosten (voor wat betreft het De totale investering van de gemeente is geraamd op (inclusief btw). De gedeelte dat de gemeente als btw-ondememer exploiteert: gymzaal, kdv, bso en psz) zijnde worden voldaan bedraagt ( x vergunningen en leges tot de totale voortbrengingskosten worden gerekend. ook de waarde van de eigen grond, de (loon)kosten van eigen personeel en kosten van btw moet worden berekend en afgedragen. Naast de kosten van aannemers moeten bijvoorbeeld gedeelte dat de gemeente als btw-ondernemer exploiteert) over de totale voortbrengingskosten Dit betekent dat op het moment van ingebruikneming van de Brede School (voor wat betreft het Deloitte.

7 dient te worden bepaald in hoeverre de btw die ter zake van de integratieheffing is verschuidigd Na het aangeven van de integratieheffing vanwege de ingebruikneming van de Brede School Aftrek i.v.m. btw-belaste activiteiten /dlOO8/in 31 augustus In deze btw druk is cle niet verrekenbare btw die betrekking heeft op de basisschool verdisconteerd. opgenomen. Totaal betaalde btw aan derden (aannemers etc.) Een specificatie van bovenstaande berekeningen hebben wij gemakshalve ais bijiage Totale btw-druk nieuwbouw Btw-aftrek van aan derden betaalde btw I Btw-verschuidigdheid integratieheffing Btw-aftrek integratieheffing (27%) Btw-compensatiefonds I- Overzicht te betalen btw / aftrekbare btw (op basis van inschatting) In de onderstaande tabel vatten wij cijfermatige gevolgen voor de duideiijkheid samen: Samenvatting optreden in de verhoudingen in vierkante meters of als er andere gebruikers komen. Volledigheidshalve merken wij op dat de percentages kunnen wijzigen als er veranderingen scholen als de overige gebruikers. wil zeggen dat er sprake is van gelegenheid geven tot sport voor zowel het gebruik van de ( x 27%). Hierbij zijn we uitgegaan van de meest optimale situatie voor de btw. Dat integratieheffing moet worden voldaan in aftrek brengen. Dit is een bedrag van Het ligt voor de hand deze berekening te maken op basis van vierkante meters. Gelet op de aan ons verstrekte gegevens kan de gemeente 27% van de btw die ter zake van de gebruikt kan de btw in aftrek worden gebracht. gemeente voor btw-belaste activiteiten (zoals gelegenheid geven tot sportbeoefening) wordt nog door de gemeente in aftrek kan worden gebracht. Voor zover de Brede School door de Deloitte.

8 verschillende partijen. School in de situatie dat de gemeente de Brede School realiseert en vervolgens levert aan de In deze paragraaf gaan wij nader in op de btw- en overdrachtsbelastingaspecten van de Brede 4. Btw- en overdrachtsbelastingaspecten: gemeente levert 31 augustus /d1008/ln 8 Wellicht ten overvloede wijzen wij er op dat in deze variant het verschil tussen investeringskosten en de opbrengst tegen te lage waarde wel een kostenpost voor de gemeente is. in aftrek worden gebracht dan er uiteindelijk verschuldigd is. verschuldigd. De gemeente kan echter wel alle btw op de investering in aftrek brengen omdat deze moet worden toegerekend aan de btw-belaste levering. Per saldo kan er dus (veel) meer btw Als de gemeente tegen een (te) lage waarde levert is er slechts over deze waarde 19% btw In het verleden werd deze mogelijkheid vaak geadviseerd om belasting te besparen. Momenteel recht wordt aangemerkt. uitspraken van Rechtbanken / Gerechtshoven bekend waarin de structuur als misbruik van wordt deze constructie echter actief bestreden vanuit de Belastingdienst en zijn er meerdere waarde levert aan de verschillende partijen. Het is mogelijk dat de gemeente de Brede School (of een gedeelte daarvan) tegen een (te) lage 4.2 Levering tegen een (te) lage waarde verschuldigd Voorts zijn de verkrijgers (de verschillende partijen) in deze situatie geen overdrachtsbelasting Een integratieheffing is in deze situatie niet aan de orde. De gemeente kan in deze situatie alle btw op de investering in aftrek brengen omdat deze moet worden toegerekend aan de btw-belaste levering van de Brede School. gehouden worden met de kostprijsverhogende btw-factor. Bij het verstrekken door de gemeente van een eventuele lening of een subsidie moet rekening Omdat de verschillende partijen (grotendeels) btw-vrijgesteld presteren kan deze btw (grotendeels) jt door hen in aftrek worden gebracht. belast met 19% btw. verschillende partijen (basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang etc.) is de levering Als de gemeente de Brede School na realisatie tegen een normale waarde levert aan de 4.1 Levering tegen normale waarde en de mogelijkheid dat er om niet wordt geleverd. Wij zullen daamaast ook de mogelijkheid bespreken dat er tegen een lage waarde wordt geleverd Ons uitgangspunt is een levering tegen normale waarde (de waarde in het economisch verkeer). Deloitte.

9 Een integratieheffing is in dit scenario niet aan de orde /diOO 8/in 31 augustus daarom de gymzaal te exploiteren in de vorm van gelegenheid geven tot sportbeoefening. partijen, hangt het van de hoogte van de vergoeding af wat de gevolgen zijn voor de btw- en overdrachtsbelasting. Als de gemeente er voor kiest om de Brede School na realisatie te leveren aan de verschillende Als de gemeente er voor kiest om eigenaar te blijven van de Brede School wordt zij die ter zake van de integratieheffing is verschuldigd in aftrek worden gebracht. Wij adviseren geconfronteerd met de integratieheffing. Voor zover de Brede School door de gemeente wordt gebruikt voor btw-belaste activiteiten (zoals gelegenheid geven tot sportbeoefening) kan de btw 5. Samenvatting en advies recht en wordt dit niet bestreden door de Belastingdienst. Omdat er in dit scenario geen belasting wordt bespaard is er geen sprake van misbruilc van economisch verkeer van de onroerende zaken. Er is in dit geval door de verkrijgers 6% overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde in het Een integratieheffing is in dit scenario niet aan de orde. School. In deze variant zijn de totale investeringkosten inclusief btw een kostenpost voor de De gemeente heeft in deze situatie gç recht op aftrek van btw op de investering in de Brede gemeente. gemeente zodat er geen btw verschuldigd is. aan de verschillende partijen. Er is in dit geval geen sprake van een btw-belaste activiteit van de De laatste mogelijkheid is dat de gemeente (een gedeelte van) de Brede School om niet levert 4.3 Levering om niet uitspraken van Rechtbanken / Gerechtshoven, geen gebruik te maken van deze variant. dan in de situatie dat er tegen een normale waarde wordt geleverd. Als er hoofdzakelijk fiscale redenen (belastingbesparing) aan ten grondsiag liggen om tegen een overdrachtsbelasting. Er wordt een zogenaamde strafheffing overdrachtsbelasting opgelegd. Deze heffing bedraagt 6% over de waarde in het economisch verkeer van de onroerende zaken. Ondanks de strafheffing overdrachtsbelasting is er per saldo (veel) minder belasting verschuldigd We! worden de verkrijgers (de verschillende partijen) in deze situatie geconfronteerd met (te) lage waarde te leveren adviseren wij, gelet op de bestrijding vanuit de Belastingdienst en de Deloitte.

10 6. Afsluiting uitspraken van Rechtbanken / Gerechtshoven) om af te zien van deze variant. (te) lage waarde te leveren, adviseren wij (gelet op de bestrijding vanuit de Belastingdienst en de /dlOO 8/in Ais er hoofdzakelijk fiscale redenen (belastingbesparing) aan ten grondsiag liggen om tegen een augustus Relevante wet en regelgeving 3. Deloitte Indirect Tax Alert: sportbeoefening 1. Specificatie kosten en gebruik G.W.H. Peters Relastingadviseurs B.V. Met vriendeiijke groet, op telefoonnummer: opnemen. Hans Willemsen kunt u bereiken op telefoonnummer: en Rob Peters Mocht u hierover vragen en / of opmerkingen hebben dan kunt u uiteraard altijd contact met ons Indien gewenst iichten wij het advies graag mondeling nader toe. situatie. hebben wij een aantai aannames gemaakt. Mochten onze uitgangspunten / aannames niet juist Omdat er in dit stadium (de oriënterende fase) op bepaalde punten nog geen duidelijkheid bestaat zijn of wijzigen, dan heeft dat waarschijniijk gevolgen voor de fiscale kwalificatie van de Deloitte.

11 Bijiage 1 Specificatie kosten Brede School (totaal mci. btw) Kostensoort Bedrag (exci. btw) Intergratie- heffing Btw Basisschool Extra kosten schoolwoningen Dubbele gymzaal KDV, BSO, PSZ en consultatiebureau Leges I vergunningen (50%) - Overige kosten (inzet eigen personeel) pm pm - Terreinpian en parkeren (50%) (50%) Waarde eigen grond pm (gesteld) - Totaal integratieheffing Totaal Brede School ( via bcf) Spedilhcatie gebruik Ruimte Vierkante meters heffing Intergratiebtw-belast I btw-vrijgesteld Basisschool m2 Gymzaal m2 KDV, BSO, PSZ m m m2 overheid Btw-belast Btw-vrijgesteld Terrein en m2 parkeren m2 (50%) Deels overheid Totaal 5757 m m m2 btw-belast/ 2832 m2 btw-vrjgesteld 27% btw-belast / 73%_btw-vrijgesteld

12 Bijiage 2 Relevante wet- en regelgeving 1 Btw 1.1 Levering onroerende zaak De levering van een onroerende zaak is in beginsel vrijgesteld van btw. Als hoofdregel is er dus geen btw verschuldigd bij de levering van een onroerende zaak. Op deze hoofdregel bestaat een aantal uitzonderingen. Zo is de levering van een nieuw vervaardigde onroerende zaak en de levering van een onroerende zaak, binnen twee jaar na de eerste ingebruikname, belast met btw. 1.2 Integratieheffing Indien een ondernemer die btw-vrijgestelde prestaties verricht (bijvoorbeeld het vrijgesteld verhuren van ruimten) een nieuwe onroerende zaak koopt, zal de verkoper over de totale verkoopprijs btw in rekening brengen. In deze totale verkoopprijs zitten ook kosten begrepen van personeel, de grond en bijvoorbeeld leges en vergunningen. De koper kan deze btw niet in aftrek brengen omdat die aan vrij gestelde prestaties moet worden toegerekend. Wanneer dezelfde ondernemer de onroerende zaak echter zeif laat vervaardigen op zijn eigen grond, drukt er alleen btw op de externe kosten van bouwmateriaal, metselaars, loodgieters, etc. De ondernemer bespaart hiermee dus btw die zou drukken op de grond, personeelskosten, leges en vergunningen wanneer de onroerende zaak van een derde zou worden gekocht. Om te voorkomen dat ondernemers die vrij gestelde prestaties verrichten te veel activiteiten zeif doen in plaats van uitbesteden (en dus om concurrentieverstoring te voorkomen), heeft de wetgever de zogenaamde integratieheffmg in het leven geroepen. Deze integratieheffing houdt in dat op het moment dat een ondernemer die (deels) vrijgestelde activiteiten verricht een zeif vervaardigde onroerende zaak in gebruik neemt, deze ondernemer btw verschuldigd is over de totale voortbrengingskosten (waaronder begrepen de waarde van eigen grond, personeelskosten, leges, vergunningen, etc.) van deze onroerende zaak. De integratieheffing is in feite een (fictieve) btw-belaste levering aan jezeif. Om die reden kan de ondernemer de btw die tijdens de bouwfase aan haar in rekening wordt gebracht in aftrek kan brengen. Deze is immers aan een btw-belaste levering toe te rekenen (de integratieheffing). NB: Hof Den Haag heeft onlangs geoordeeld dat de integratieheffing strijdig is met de Europese btw-richtlijn. Op dit moment ligt deze procedure bij de Hoge Raad zodat het mogelijk is dat de uitspraak van Hof Den Haag wordt vemietigd. De Advocaat-Generaal van de Hoge Raad heeft inmiddels geconcludeerd dat de integratieheffing 11j in strijd is met de btw-richtlijn. De uitspraak van de Hoge Raad kan echter afwijken van de conclusie van de Advocaat-Generaal.

13 1.3 Verhuur van onroerende zaken ingebruikneming van de onroerende zaak nog geen uitspraak hebben gedaan dan is het raadzaam bezwaar tegen de eigen btw-aangifte aan te tekenen. wordt ook de ingangsdatum van de verhuur vermeld. Bij een verzoek aan de inspecteur beslist deze bij voor bezwaar vatbare beschikking. Daarin maanden vóór de datum van het opmaken van de schriftelijke huurovereenkomst of de indiening van het verzoek zijn gelegen. - een - de - een - de datum waarop de belaste verhuur ingaat. Deze datum mag tot ten hoogste drie ondertekende verkiaring van de huurder waaruit blijkt dat hij de onroerende zaak heeft; gebruikt voor doeleinden waarvoor hij ten minste 90% recht op aftrek van voorbelasting datum waarop het boekjaar van de huurder begint; omschrijving van de onroerende zaak of het gedeelte daarvan waarvoor wordt geopteerd voor belaste verhuur, met plaatselijke en kadastrale aanduiding; Het optieverzoek of de huurovereenkomst moet de volgende gegevens bevatten: van de onroerende zaak duidelijk worden omschreven. In het optieverzoek of de tussen partijen gesloten huurovereenkomst moet het bewuste gedeelte Goedgekeurd is dat de optie voor belaste verhuur ook mogelijk is voor een gedeelte van een onroerende zaak dat niet is te beschouwen als een zelfstandige onroerende zaak, maar dat in economisch opzicht wel zelfstandig is te gebruiken of te exploiteren. zelfstandige onroerende zaak en voor een gedeelte van een onroerende zaak dat in economisch opzicht zelfstandig is te gebruiken of te exploiteren. De optie voor btw-belast verhuren van een onroerende zaak is mogelijk voor een (fysiek) bij de inspecteur van de verhuurder. huurder op twee manieren maken. Als voor de verhuur een schriftelijke huurovereenkomst wordt opgemaakt kunnen partijen de keuze voor belaste verhuur in de huurovereenkomst opnemen. In De keuze om de verhuur van een onroerende zaak belast te doen zijn kunnen verhuurder en de overige gevallen moeten verhuurder en huurder gezamenlijk een schriftelijk verzoek indienen De verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van btw. In bepaalde situaties is het echter mogelijk te opteren voor belaste verhuur. Dit kan alleen indien de huurder de onroerende zaak gebruikt voor activiteiten waarvoor hij ten minste 90% recht heeft op aftrek van voorbelasting. vooraisnog uit te gaan van de integratieheffing. Mocht de Hoge Raad op het moment van Het is op dit moment niet in te schatten wat de Hoge Raad zal oordelen. Wij adviseren

14 - In - Als - die 1.4 Bzw-behandeling van subsidies In gevallen waarin een ondernemer van de overheid of van anderen bedragen ontvangt onder de naam subsidie, moet de vraag beantwoordt worden of die bedragen de vergoeding vormen voor een door de ondernemer verrichte prestatie. Is dat het geval, dan verricht de ondernemer een dienst waarvoor btw is verschuldigd. Is dat niet het geval, dan ontvangt de ondememer een vergoeding zonder tegenprestatie, zodat ter zake geen btw is verschuldigd. Bij de beoordeling of een subsidie de vergoeding vormt voor een prestatie spelen onder andere de volgende uitgangspunten: - Btw-heffing - Voor - Als - Van kan alleen aan de orde komen bij subsidieverstrekking aan btw-ondernemers. Bij subsidieverstrekking aan anderen dan btw-ondernemers (subsidies aan particulieren zoals huursubsidie en studiefinanciering) speelt btw-heffing geen rol; de heffing van btw is een tegenprestatie vereist. Om te kunnen spreken van een prestatie in de zin van de btw is het in beginsel noodzakelijk dat sprake is van een aanwijsbare afnemer dan we! een groep van afnemers. Zonder een aanwijsbare afnemer is er geen prestatie en vindt er geen btw-heffing plaats; een gesubsidieerde ondememer prestaties verricht jegens derden, vormt een subsidie alleen de vergoeding voor die prestaties als de subsidie wordt verstrekt ter zake van die prestaties en de subsidie daaraan, wat betreft de omvang, ook op enigerlei wijze is gerelateerd (de zogenaamde prijssubsidie). Daarnaast vormt een subsidie de vergoeding voor een prestatie als de subsidie wordt verstrekt ter zake van prestaties die de gesubsidieerde in opdracht of op verzoek van de gemeente jegens derden verricht; het kader van subsidieverstrekking is in ieder geval sprake van een prestatie van de gesubsidieerde jegens de gemeente als de gemeente rechtstreeks is gebaat bij de handelingenlactiviteiten die de gesubsidieerde door middel van de subsidie verricht; rechtstreekse baat bij de gemeente is sprake als deze de handelingen/activiteiten van de gesubsidieerde gebruikt. Dit is het geval als de gemeente: - die handelingenlactiviteiten aanwendt ten behoeve van de totstandkoming, aanpassing en uitvoering van beleid of, hande!ingenlactiviteiten feitelijk inhouden het uitvoeren van taken die de gemeente zeif moet verrichten; de gemeente niet rechtstreeks is gebaat, kan nog sprake zijn van een voor de btw heffing relevante prestatie. Dit betreft de situatie waarin de gesubsidieerde in het kader van de subsidieverstrekking rechten opoffert, beperkingen van rechten aanvaard en zaken afstaat. Maar ook in de situaties waarin de gemeente opdracht heeft gegeven tot het verrichten van prestaties of aan de gesubsidieerde heeft verzocht om bepaalde activiteiten te verrichten;

15 het BTW-compensatiefonds ter financiering van de btw die aan hen in rekening is gebracht. Op grond van de Wet op het BTW-compensatiefonds heeft de gemeente recht op een bijdrage uit 2 BTW-compensatiefonds de berekening op basis van omzetverhoudingen worden afgeweken. Echter, wanneer het werkelijk gebruik van de kosten een betere verhouding weergeeft, kan van Kosten die niet rechtstreeks kunnen worden toegerekend aan bepaalde prestaties, maar zien op zowel btw-belaste als op btw-vrijgestelde prestaties, worden ook we! gemengde kosten of gebracht. algemene kosten genoemd. De btw op deze kosten wordt in beginsel met behuip van de zogenaamde pro rata (een verhoudingsgetal op basis van omzetverhoudingen) in aftrek op deze kosten is dan volledig wel of volledig niet aftrekbaar. Voor de berekening van het recht op aftrek dienen kosten eerst (zo veel als mogelijk) rechtstreeks te worden toegerekend aan btw-belaste dan wel btw-vrijgestelde prestaties. De btw brengen voor zover deze kosten toe te rekenen zijn aan btw-belaste prestaties. Een ondememer kan de voorbelasting die hem op juiste wijze in rekening is gebracht in aftrek 1.6 Aftrek van voorbelasting Gelegenheid geven tot sportbeoefening is een belaste prestatie voor de btw en is belast tegen het verlaagde btw-tarief (6%). Indien alle faciliteiten die de gebruiker nodig heeft om daar zijn activiteit uit te oefenen aanwezig zijn, spreekt men voor de btw niet van verhuur maar van gelegenheid geven tot sportbeoefening. etc. Het komt ook voor dat de eigenaar van een onroerende zaak meer doet dan alleen het passief stelt de zaal ter beschilcking aan de gebruiker, maar zorgt daamaast nog voor een aantal verhuren van een onroerende zaak. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij sporthallen. De eigenaar faciliteiten zoals kleedkamers, douches, spelmateriaal, schoonmakers, een concierge, beveiliging 1.5 Gelegenheid geven tot sportbeoefening toneel- en muziekgezelschappen. Voorbeelden van subsidies die over het algemeen buiten de heffing van btw blijven zijn exploitatiebijdragen, instandhoudingbij dragen, stimuleringbijdragen en budgetsubsidies ten behoeve van o.a. sociaal-culturele instellingen, sportverenigingen, musea, bibliotheken en van de gemeente verrichten van prestaties, rechtstreekse baat bij de gemeente in vorenbedoelde zin of het opofferen van een recht e.d., blijft heffing van btw achterwege. Als er geen sprake is van een prijssubsidie, het door de gesubsidieerde in opdracht of op verzoek

16 door een btw-ondernemer werden verricht. verricht kan dus niet worden gecompenseerd met een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds. 1 Btw die betrekking heeft op activiteiten die de gemeente binnen het kader van de ondememing hebben op een of meer individuele derden of de prestaties zouden zijn vrijgesteld van btw als zij aan btw-belaste prestaties. I Deze btw kan in aftrek worden gebracht op de btw-aangifte voor zover deze kan worden toegerekend Een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt in beginsel niet als de onroerende zaak in de verkeer ligt. In dat geval is aisnog overdrachtsbelasting verschuldigd over de kostprijs van de onroerende zaak inclusief btw. Dit wordt de strafheffing overdrachtsbelasting genoemd. geheel in aftrek kan brengen. Een te lage prijs is een prijs die onder de waarde in het economisch btw-sfeer tegen een te lage prijs wordt geleverd en de verkrijger de btw niet of niet nagenoeg is de samenloopvrijstelling. een bouwterrein, dan geldt onder voorwaarden een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Dit een nieuwe onroerende zaak, een onroerende zaak binnen twee j aar na eerste ingebruikneming of De verkrijging van een onroerende zaak is in beginsel belast met overdrachtsbelasting. Indien ter zake van de levering van deze onroerende zaak echter btw is verschuldigd, omdat het gaat om 3 Overdrachtsbelasting worden verricht. Het recht op een bijdrage wordt echter uitgesloten als de activiteiten betrekking Deze btw moet wel betrekking hebben op activiteiten die in het kader van de overheidstaak

17 Nederland Indirect Tax Deloitte. erbij); van toepassing als de afnemer een (sport)vereniging is die haar prestatie beperkt tot het daarin beoefenen van sport (dit zal normaal gesproken het geval zijn en een etentje of drankje na afloop hoort anderen onder zijnlhaar leiding te laten sporten. Zo is de post ook het gebruik van de accommodatie is voor de afnemer van de de afnemer gebruikt de accommodatie om zeif te sporten of om Het verlaagde tarief is van toepassing als voldaan is aan de volgende cumulatieve voorwaarden: van een sportaccommodatie die dient voor de actieve sportbeoefening door op het moment dat de investering wordt gedaan of de kosten worden Het verlaagde tarief geldt voor het verlenen van het recht gebruik te maken belast tegen 6%. Veelal zal dit voordeliger zijn dan de voor verhuur geldende vrijstelling, omdat de exploitant alle voorbelasting kan aftrekken gemaakt. De heffing vindt dan vervolgens in latere tijdvakken plaats voor de investering en kosten en 6% over de omzet. waardoor een rentevoordeel ontstaat. Voorts is er een tariefvoordeel; 19% Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening goedkeuringen opgenomen en op een aantal plaatsen is de tekst duidelijker van toepassing is. In de vernieuwde uitgave is een aantal nadere gemaakt. In deze alert wordt ingegaan op het verlaagde tarief voor de dienst van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening (tabelpost b3). Indirect Tax Alert 5 januari 2010 Voor meer informatie kunt u contact opnemen Inleiding met: Hans Willemsen Per 4januari 2010 is de toelichting op de tabel 1 Wet OB gewijzigd. In deze hwillemsen@deloitte.nt tabel zijn prestaties opgenomen waarvoor het verlaagde btw-tarief van 6% de mens. Als geen sprake is van (vrijgestelde) verhuur dan is de dienst I Vanneer veriaagd ta rief? Indirect Tax Alert: sportbeoefening Bijiage 3 Deloitte Indirect Tax Alert

18 wordt verzorgd door of vanwege de exploitant van de sportaccommodatie (de exploitant mag deze werkzaamheden dus noodzakelijk zijn voor het beoefenen van de sport, door of vanwege bepaalde sporten is het gebruikelijk dat de sporters zeif bepaalde sportattributen (bijvoorbeeld tennisrackets) meenemen. Dat heeft de exploitant aan de sporter(s) ter beschikking worden gesteld. Bij ook uitbesteden); het onderhouden, schoonmaken of beveiligen van de acconimodatie samen met de accommodatie moeten ook de attributen, die Wanneer openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld een ruiterpad of een zwemwater niet specifiek zijn gereserveerd vallen deze niet onder post. Maar voor de gevallen waarin de sportbeoefening incidenteel buiten de sportaccommodatie plaatsvindt keurt de staatssecretaris goed dat het verlaagde tarief toepassing vindt als de sportbeoefening onder begeleiding incidenteel buiten de sportaccommodatie plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld het geval als vanuit de manege waar doorgaans paardrijles wordt gegeven de overige voorwaarden wordt voldaan. De accommodatie hoeft niet permanent te zijn. Ook openbare ruimtes, zoals wegen, bossen en een vliegveld bestemd voor een zweefvliegvereniging en dat deze ruimtes voor de duur van de sportbeoefening zijn gereserveerd een wandeltocht, een wielerwedstrijd of een skeelertocht. Van belang daarbij is dat het parkoers gereserveerd is voor de sportbeoefenaars die van ruimte. Naar mag worden aangenomen behoeft het totale traject niet aan de voor- en achterkant van de groep sporters. Hoewel parachutespringen deze sportbeoefening van het verlaagde tarief gebruik kan maken, mits aan dergelijke kunnen een sportaccommodatie vormen. Voorwaarde daarvoor is voor sportbeoefening. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een marathon, gedurende de gehele duur van de tocht of wedstrijd gereserveerd te zijnlblijven en kan bijvoorbeeld worden volstaan met (politie) begeleiding niet als zodanig is genoemd, lijkt het (door de melding door de staatssecretaris van de vliegvelden voor zweefvliegen) mogelijk dat ook de organisatie het recht krijgen gebruik te maken van de gereserveerde Een sportaccommodatie in de zin van de post is een onroerende zaak die is een ijs-, ski-, kart- en golfbaan, een manege, een sporthal, een atletiekbaan en een fitnesscentrum. Tenzij ze onderdeel uitmaken van een merken. Hetzelfde geldt voor zeil- en motorboten (waterskiën). ingericht voor de actieve sportbeoefening door de mens. Voorbeelden zijn: sportaccommodatie zijn verplaatsbare sportattributen zoals trampolines en klimwanden niet onroerend en zeif niet als een sportaccommodatie aan te Sportaccommodatie er zijn aanvullende voorzieningen die de prestatie van het geven van vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de attributen valt overigens ook onder het verlaagde tarief); gelegenheid tot sporten in een sportaccommodatie begeleiden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van kleed- en doucheruimten en sanitaire voorzieningen (dit zijn alleen maar voorbeelden zodat een geen gevolg voor de toepassing van de post (de eventuele andere invulling van deze voorwaarde mogelijk is). leden gelegenheid geeft te sporten of een school die de leerlingen laat sporten (de hoedanigheid van de afnemer maakt dus niet uit);

19 Training, instructie en begeleiding Het moet incidenteel zijn. Er moet begeleiding bij zijn. Men moet (in principe) vanuit de accommodatie vertrekken. voorwaarden zijn derhalve: hem we! of niet kwalificeren. De staatssecretaris geeft een aantal voorbeelden van sporten die volgens Deze omstandigheden gelden dus alleen bij twijfel. aangesloten bij NOC/NSF; activiteiten (sport). (spel)regels zijn vastgesteld; wedstrij den worden georganiseerd; sprake is van lokale activiteiten (recreatie) of van landelijke organisaties (bonden en verenigingen) actief zijn, die zijn vormen van recreatie onder meer van belang zijn of voor de activiteiten: Bij twijfel kan voor het onderscheid tussen sportbeoefening en andere van training en wedstrijden te verbeteren. Sport waarbij de mens samen met met de slede). Het verlaagde tarief is alleen van toepassing als sprake is van actieve sportbeoefening door de mens. Dat is de geregeicle uitoefening van Iichamelijke activiteiten die erop is gericht de fysieke prestaties door middel voorbeeld is de paardensport. Als de mens het dier alleen begeleidt bij zijn een dier actief de sport beoefent, is ook sport in zin van de post. Een sportieve prestatie, kan niet worden gesproken van actieve sportbeoefening door de mens zoals in geval van de duivensport en hondenrennen (ander dan Actieve sportbeoefening door de mens Het algemene tarief is ook van toepassing als de les wordt gegeven eigendom heeft of huurt, dan geldt voor de les het algemene tarief lidmaatschapsrechten gebruik maken van de tennisbaan. daarop tennislessen geeft aan zijn kianten is de post van toepassing. (19%). aan leden van een tennisvereniging die op grond van hun Als een tennisleraar eigenaar is van een baan of deze huurt en Verzorgt hij de les op de baan van de kiant die deze zeif in toepassing. Voorbeelden: te maken van de sportaccommodatie, maar enkel les geeft, mist de post al deze prestaties. Als de ondernemer echter niet het recht verleent gebruik Wanneer les, instructie of begeleiding wordt gegeven inclusief het recht gebruik te maken van de sportaccommodatie geldt het verlaagde tarief voor een buitenrit wordt gemaakt onder begeleiding van de instructeur. Of als in het kader van een duikcursus die voor het grootste deel in een zwembad wordt gegeven, een duikies in open water wordt georganiseerd. De

20 Dansen valt in beginsel niet onder de post. Landelijke en regionale Activiteiten die in het algemeen worden aangemerkt als spel en danswedstrijden, danscompetities, internationale danswedstrijden en worden gerangschikt. iyengar yoga wel onder de post te rangschikken. tantra yoga) valt niet onder de post. Daarentegen zijn hathayoga en danskampioenschappen kunnen daarentegen wel onder de post adviseur. Voor vragen over het vorenstaande kunt u contact opnemen met uw btw Slot overleg met de inspecteur vereisen om zijn goedkeuring te verkrijgen. te bevelen. Dit zal enige aanpassingen van de structuur met zich brengen en verenigingsverband. Indien voldaan kan worden aan de voorwaarden (aanwezigheid van een kwalificerende accommodatie en -sport), dan is een structuur waarbij gelegenheid wordt gegeven tot sportbeoefening veelal aan kan opleveren ten opzichte van verhuur of sporten in zuiver Het zal duidelijk zijn dat toepassing van de tariefpost financiële voordelen De structuur wijzigen? kwalificeren ook niet. Gebruik van spierversterkende bewegingsbanken en sportmassage of dagrecreatie vallen, waarvoor ook het verlaagde tarief geldt). onder deze post (maar kunnen in voorkomend geval onder vermaak vermaak, zoals lasershooting, paintball, en dergelijke.vallen niet zogenoemde meditatieve yoga (zoals raja, bhaktii, inana, karma of Tai-chi is een vorm van actieve sportbeoefening. In het algemeen is yoga geen vorm van actieve sportbeoefening. De

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis Deloitte Belastingadviseurs B.V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl Gemeente Giessenlanden t.a.v.

Nadere informatie

Acht ton voor Smallingerland?

Acht ton voor Smallingerland? Acht ton voor Smallingerland? Nationaal Sportvelden Congres Mr. drs. Ronald Brouwer 06-55853278 robrouwer@deloitte.nl Willem II Stadion, Tilburg 21 november 2013 Fiscale positie gemeente Vrijstelling:

Nadere informatie

Btw en combinatiefuncties

Btw en combinatiefuncties Btw en combinatiefuncties 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 3 1.1 Wat is een combinatiefunctie? 3 1.2 Inhoud brochure 3 2. Btw 3 3. Btw-gevolgen als een werknemer tegen vergoeding wordt uitgeleend/gedetacheerd

Nadere informatie

Handreiking btw & sport. Een uitgave van Deloitte Belastingadviseurs en Vereniging Sport en Gemeenten

Handreiking btw & sport. Een uitgave van Deloitte Belastingadviseurs en Vereniging Sport en Gemeenten Handreiking btw & sport Een uitgave van Deloitte Belastingadviseurs en Vereniging Sport en Gemeenten 1 Inleiding 3 2 Fiscaal kader 3 2.1 Het Sportbesluit 4 2.2 Jurisprudentie 8 2 2.3 De integratieheffing

Nadere informatie

BTW-teruggave op sportaccommodaties onder vuur

BTW-teruggave op sportaccommodaties onder vuur BTW-teruggave op sportaccommodaties onder vuur Mr. drs. Ronald Brouwer, Caraad Belastingadviseurs Utrecht Tel. 06-55853278 E-mail: rbrouwer@caraad.com Nationaal Sportvelden Congres Cuijk, 26 november 2015

Nadere informatie

VSG Kennisdag. Den Bosch, 11 mei 2017

VSG Kennisdag. Den Bosch, 11 mei 2017 VSG Kennisdag Den Bosch, 11 mei 2017 Fiscale positie gemeente Vrijstelling: Sportaccommodaties Kinderdagverblijven Wijk-/buurthuizen Multifunctionele centra Bijzonder onderwijs Overheidstaak: Openbaar

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 17-2013

BTW-nieuwtjes 17-2013 BTW-nieuwtjes 17-013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 06-7071710 KvK Arnhem 0913609 1. Nieuw vastgoedbesluit

Nadere informatie

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs MEMO Trix Terwindtstraat 29 4333 CG Middelburg M : 06 306 22 999 Email : gert@vos-btwadvies.nl KVK : 56104588 Btw-nr. : NL.06579.26.46.B.01 Bank : NL69 INGB 00061.111.36 Aan : Gemeente Voerendaal T.a.v.

Nadere informatie

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen Begraafplaatsen Recent heeft rechtbank Den Haag een beslissing genomen over de behandeling van gemeentelijke begraafplaatsen voor het BTW-compensatiefonds. De rechtbank hanteert daarvoor een bijzondere

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening

Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening drs. Klaas Dijkstra; mr. Iris Duinker 1 Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening Het rommelt in de btw-regelgeving ten aanzien van sportbeoefening, zowel voor wat

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 3

Omzetbelasting -- Deel 3 Omzetbelasting week 4 programma Vrijgestelde prestaties versus aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen 1 Vrijgestelde

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen Aftrek voorbelasting Of recht bestaat

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Aftrek voorbelasting Of recht bestaat op aftrek voorbelasting

Nadere informatie

III IMII NI! Illl II II INI

III IMII NI! Illl II II INI Gemeente Beek T.a.v. de heer D. Leijen Postbus 20 6190 AA BEEK Belastingadviseurs gemeente Beek III IMII NI! Illl II II INI A: nee N:ja 12ink03504 09/05/2012 WZO Vestiging Alkmaar Salomonstraat 52 1812

Nadere informatie

Behandeld door G.J.A. van Kalmthout

Behandeld door G.J.A. van Kalmthout Omzetbelasting Orfeoschouw 66 2726JHZoetermeer U57U2 AC Zoetermeer 79)3465100 ;079) 3465130.delortle.nl Gemeente Dordrecht T.a.v. de heer A. van Prooijen Postbus 8 3 300 AA DORDRECHT Datum Behandeld door

Nadere informatie

Actualiteiten Sportbesluit

Actualiteiten Sportbesluit Actualiteiten Sportbesluit Mr. drs. Ronald Brouwer, Caraad Belastingadviseurs Utrecht Tel. 06-55853278 E-mail: rbrouwer@caraad.com Kennisdag Sportaccommodaties en Zwembaden Zwolle, 3 november 2016 Fiscale

Nadere informatie

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort www.pwc.nl Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort Versie: oktober 2011 W.A. Rouwenhorst FB (088) 792 30 08 Inhoudsopgave 1. Fiscale theorie 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Btw en toepassing Wet OB

Nadere informatie

Handreiking btw & sport

Handreiking btw & sport Handreiking btw & sport herziene uitgave 2013 Een uitgave van Vereniging Sport en Gemeenten en Deloitte Belastingadviseurs 1 Inleiding 3 2 Fiscaal kader 3 2.1 Het Sportbesluit 5 2.2 Jurisprudentie 11 2

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw Van: NOAB Adviesgroeplid -INSTITUUT, dhr. Frank Resseler en drs. Daphne van den Heuvel Datum: April 2018 Onderwerp: Btw en leegstand 1. Inleiding Het gebeurt regelmatig dat onroerende zaken leeg staan

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012 Special BTW-verhoging Per 1 oktober 2012 Gevolgen van de BTW verhoging per 1 oktober 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Facturering en aangifte 4 3. Doorlopende prestaties 4 4. Nieuwbouw/verbouwingen

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen MPGD32010030910570217 GD3 09.03.2010 0217 6Ö3 2g9S>20 Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting Stationsplein 6 2275 AZ Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Tel: (088) 2882888 Fax:(088)2889812

Nadere informatie

Fiscale vragen en antwoorden

Fiscale vragen en antwoorden Fiscale vragen en antwoorden Regeling specifieke uitkering sport 1. Komt btw die verband houdt met activiteiten die vallen onder de verruimde btwsportvrijstelling in aanmerking voor compensatie bij het

Nadere informatie

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda.

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda. Nieuwsbrief gemeenten 2010/11 Geachte lezer, Voor u ligt de nieuwsbrief, waarin items zijn opgenomen die in het bijzonder betrekking hebben op het karakter van een te betalen, of een te ontvangen vergoeding

Nadere informatie

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Het verstrekken van onderwijs door daartoe bestemde inrichtingen, zoals omschreven in de wetten die onderwijs regelen, is vrijgesteld van omzetbelasting. Toch

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

Staatscourant, 15 september 2014, nr

Staatscourant, 15 september 2014, nr Staatscourant, 15 september 2014, nr. 26112. Omzetbelasting. Toelichting Tabel I 4 september 2014nr. BLKB2014/123MBelastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen De Staatssecretaris van Financiën heeft

Nadere informatie

BTW pilot. 20 juni 2014

BTW pilot. 20 juni 2014 BTW pilot 20 juni 2014 ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-pilot? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW belaste prestaties? 6. Vrijstellingen 7. Rekenmodel 8. Invulexercitie

Nadere informatie

Verruiming btw-sportvrijstelling

Verruiming btw-sportvrijstelling omzetbelasting Verruiming btw-sportvrijstelling FISCAAL PRAKTIJKBLAD 2015-16 6 oktober 2015 De btw-sportvrijstelling voor sportverenigingen moet op termijn verruimd worden. Dit heeft de Staatssecretaris

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen Van: VDF btw-specialisten Datum: Juni 2017 Onderwerp: Btw en herzieningsregels 1. Inleiding Ondernemers die actief zijn in de onroerend goedbranche en ondernemers die zelf een bedrijfspand hebben aangeschaft,

Nadere informatie

RB bijeenkomst Btw actualiteiten

RB bijeenkomst Btw actualiteiten RB bijeenkomst Btw actualiteiten Annette Pol-Habing 8 februari 2016 Hengelo Btw-actualiteiten Ondernemerschap Holdingvennootschap Aftrek van voorbelasting Afnemer van de prestatie Leegstand Privé gebruik

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs)

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-startersgids? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Btw-aspecten nieuwbouw en exploitatie Brede Maatschappelijke Voorziening in Heusden

Btw-aspecten nieuwbouw en exploitatie Brede Maatschappelijke Voorziening in Heusden Memo Aan: Van: Mevrouw C. Berkers, mevrouw A. Halma, mevrouw F. van Helmond en de heer R. van den Einde Gemeente Asten Edwin Haesen en Myrthe Hinskens - Ernst & Young Belastingadviseurs LLP Datum: 20 mei

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Raadsvoorstel onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties

Raadsvoorstel onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2013.0062655 onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties 2013-2014 Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering A. Elzakalai, J.J. Nobel

Nadere informatie

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21% als onderdeel van de Wet uitwerking fiscale maatregelen begrotingsakkoord

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u?

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Dit is eerder bekendgemaakt in de Voorjaarsnota van 25 mei 2012

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen

Stimuleringsmaatregelen BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 2 september 2010 Stimuleringsmaatregelen Op 30 augustus jl. is bekend geworden dat er op verzoek vanuit de Tweede Kamer maatregelen worden genomen

Nadere informatie

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Mr. Henk de Kat Bouw- en vastgoedcursus Slot Zeist 11 juni 2015 Programma BTW: Leegstand gebouw Verbouwing / btw-aftrek Overdracht gebouw aan derde/ in de plaats

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 21 april 2017, nummer AWB 16/2734, in het geding tussen belanghebbende en

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 21 april 2017, nummer AWB 16/2734, in het geding tussen belanghebbende en GERECHTSHOF ARNHEM - LEEUWARDEN locatie Arnhem nummer 17/00563 uitspraakdatum: 12 december 2017 Uitspraak van de vijfde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van de gemeente [X] te [Z] (hierna:

Nadere informatie

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR In deze brochure worden de belangrijkste vragen op het gebied van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (hierna Wet OB) behandeld die zich voordoen bij de aankoop, de

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 20 december 2012 Btw-correctie Privégebruik auto Inhoudsopgave Introductie 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen zakelijk gebruik en woon-werkverkeer

Nadere informatie

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport 2019 mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport Belangrijke wijziging. Slechts beperkte tijd. U krijgt vandaag de sterk vereenvoudigde van het verhaal. Btw sport historie Voor 1999 alles

Nadere informatie

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Agenda Werking oude landbouwregeling t/m 31-12-2017 Afschaffing landbouwregeling vanaf 01-01-2018

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011 U./U.o Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad r-3, vnig ^ 1 Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel (070) 373 8393 betreft BTW-gevolgen decentralisaties uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw?

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? De verhuur van een onroerende zaak door een btw-ondernemer is op grond van art. 11, lid 1, onderdeel b, Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB 1968)

Nadere informatie

Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs

Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs Deze informatie gaat over de btw-heffing bij publiek-private samenwerking. In deze informatie worden de btw-regels uitgelegd,

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER 2015 09.00-11.00 UUR Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de ondernemings

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27636 15 mei 2019 Wijziging van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 (modernisering kleineondernemersregeling)

Nadere informatie

Ontwikkelingen in 2016

Ontwikkelingen in 2016 Ontwikkelingen in 2016 Huidige situatie Watersportverenigingen zonder winstoogmerk: sportvrijstelling voor de btw, voor onder meer het ter beschikking stellen van lig- en bergplaatsen. Uitzondering voor

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. Vaak is het voordelig om de

Nadere informatie

Btw is ook een sport!

Btw is ook een sport! www.pwc.nl Btw is ook een sport! Investeringen door en voor sportverenigingen: wat zijn de fiscale mogelijkheden? Indirect Taxes Btw Maart 2011 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.500 mensen met elkaar

Nadere informatie

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486)

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486) > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Directie Douane en Verbruiksbelastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

Gemeente Delft. VERZONDEN 3 1 OKTn 2013. Geachte commissieleden,

Gemeente Delft. VERZONDEN 3 1 OKTn 2013. Geachte commissieleden, Samenleving km Gemeente Delft Advies Westlandseweg 40 2624 AD Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de commissie Samenleving & Volkshuisvesting.

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Procedurenummer(s) : AWB 10/365 en 11/5109 Uitspraakdatum : 26-01-2012 Publicatiedatum : 02-02-2012 RECHTBANK ARNHEM Uitspraak uitspraak ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

BTW tjes actualiteiten juli 2010

BTW tjes actualiteiten juli 2010 Inhoudsopgave 1. Ziekenhuis BTW verschuldigd over administratieve diensten 2. Kosten voor gemene rekening 3. School kan slechts een klein deel van de voorbelasting in aftrek brengen 4. Besluit tot wijziging

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30-1-2015 vastgesteld en tevens gepubliceerd op de website www.roz.nl.

Nadere informatie

Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief

Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 14 januari 2014 www.bakertillyberk.nl Inhoudsopgave Introductie... 3 Privégebruik auto... 4 1. Woon-werkverkeer...4 2. Werkelijk gebruik...5 3. Alleen zakelijk

Nadere informatie

Gemeente buren Spreker: mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Datum: 9 januari 2019

Gemeente buren Spreker: mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Datum: 9 januari 2019 Gemeente buren Spreker: mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels Datum: 9 januari 2019 Agenda Fiscale bouwstenen Sportvereniging Btw-regelgeving sport tot 2019 Uitbreiding btw-sportvrijstelling vanaf 2019 Subsidieregeling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. 1) Vanaf welk moment word ik door de Belastingdienst als BTW-ondernemer aangemerkt? De Belastingdienst merkt u aan

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie

29 vragen en antwoorden over Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties

29 vragen en antwoorden over Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties Versie 14 december 2018 29 vragen en antwoorden over Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties 1. De regeling start op 1 januari 2019. Waar moet u rekening mee houden? Alle activiteiten, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012 Wit hetminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Accountantsverslag voor het

Nadere informatie

Krimpen aan den Ussel - 3 FEB Naar aanleiding van jouw vraag betreffende het gebruik van MFC De Tuyter informeren wij je graag als volgt.

Krimpen aan den Ussel - 3 FEB Naar aanleiding van jouw vraag betreffende het gebruik van MFC De Tuyter informeren wij je graag als volgt. Krimpen aan den Ussel - 3 FEB 2016 Deloitte Belastingadviseurs B V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 118 Bestuur en Middelen A 15 onderwerp BTW-compensatiefonds Aan de raad 1. Aanleiding en achtergrond Met de invoering

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972

ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 ECLI:NL:RBDHA:2017:15972 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 12-12-2017 Datum publicatie 13-04-2018 Zaaknummer AWB - 16 _ 6260 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Transformatie en belasting

Transformatie en belasting Transformatie en belasting van het Expertteam (kantoor)transformatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wie betaalt de afdracht? Bij transformatie en herbestemming

Nadere informatie

Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl. BTW en Zonnepanelen

Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl. BTW en Zonnepanelen Zeijerstroeten 26 9492 TD Ubbena www.heidinga-accountants.nl info@heidiinga-accountants.nl BTW en Zonnepanelen De Omzetbelasting ziet iemand als ondernemer (en dus BTW-plichtig) op het moment dat hij duurzaam

Nadere informatie

Wij gaan gewoon door!

Wij gaan gewoon door! BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 1 maart 2010 Wij gaan gewoon door! Nu ja, zo gewoon is dat eigenlijk niet. Het zal u zijn opgevallen, ons kabinet is er bijvoorbeeld mee opgehouden.

Nadere informatie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie

Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie Leerlingenvervoer en btw Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie In deze nieuwsbrief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de procedures over btw en leerlingenvervoer.

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 1. Mogen ondernemers voor prestaties die zij verrichten na 30 september 2012 reeds voor 1 oktober 2012 btw factureren naar

Nadere informatie

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen?

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Recent heeft de Advocaat-Generaal (AG) van het Hof van Justitie zijn conclusie afgegeven in de zaak van de aanleg van nieuwe

Nadere informatie

In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt:

In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt: In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt: 1. Fiscale consequentie aankoop recreatiewoning 2. Financieringsmogelijkheden 3. Verzekeringen 1. Fiscale consequentie aankoop recreatiewoning

Nadere informatie

Huurovereenkomst kantoorruimte

Huurovereenkomst kantoorruimte Huurovereenkomst kantoorruimte Snijders Advocaten Vughterweg 74 5211 CM s-hertogenbosch Contactpersoon: Bart Huijs M: 06 51 62 35 02 E: bhuijs@snijders-advocaten.nl Disclaimer - Deze modelcontracten worden

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Belasting toegevoegde waarde Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Belasting toegevoegde waarde Van wie en waarover? Kenmerken De omzetbelasting is een algemene,

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Kenmerken De omzetbelasting is een Belasting toegevoegde waarde algemene, Van wie en waarover? niet-cumulatieve, Leveringen

Nadere informatie

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de

Nadere informatie

MEMO. 1 Situatie. Frank Keizer Feyenoord City. Noortje van de Water Zeker Fiscaal

MEMO. 1 Situatie. Frank Keizer Feyenoord City. Noortje van de Water Zeker Fiscaal Hogestraat 17b, 6651 BG Druten Postbus 47, 6650 AA Druten +31 (0) 487 51 02 89 www.zekerfiscaal.nl KvK-nummer: 57802009 BTW-nummer: 8527.41.959.B.01 IBAN: NL71 RABO 0112 8297 59 BIC: RABONL2U MEMO Aan:

Nadere informatie

De BTW-verhoging: wat te doen? www.hlb-van-daal.nl

De BTW-verhoging: wat te doen? www.hlb-van-daal.nl De BTW-verhoging: wat te doen? In deze brochure bespreken wij kort een aantal ins en outs van de BTW-verhoging per 1 oktober 2012. Meer informatie en de actuele stand van zaken vindt u op onze website

Nadere informatie

Handreiking btw & sport

Handreiking btw & sport Handreiking btw & sport Herziene uitgave 2012 Een uitgave van Vereniging Sport en Gemeenten en Deloitte Belastingadviseurs 1 Inleiding 3 2 Fiscaal kader 3 2.1 Het Sportbesluit 5 2.2 Jurisprudentie 11 2

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Sportevenementen

Voorlichtingsbijeenkomst Sportevenementen Belastingdienst/Utrecht-Gooi Voorlichtingsbijeenkomst Sportevenementen Sport en de Belastingdienst Landelijke doelgroep sport Betaaldvoetbalorganisaties Sportbonden Makelaars Landelijke Coördinatiegroep

Nadere informatie

r Ernst & Young Belastingadviseurs

r Ernst & Young Belastingadviseurs Aan: Roeivereniging Amenophis; de heer Peter Paul Verbrugge Van: Ernst & Young Belastingadviseurs Datum: 7 september 2007 Betreft: Fiscale en civiele aandachtspunten nieuwbouw Botenhuis Beste Peter Paul,

Nadere informatie

Duurzaamheid en WKO-installaties

Duurzaamheid en WKO-installaties Duurzaamheid en WKO-installaties Steeds meer gemeenten hebben aandacht voor milieudoelstellingen. In dit kader wordt gedacht aan de toepassing van Warmte Koude Opslag (WKO)-installaties voor nieuwbouwprojecten.

Nadere informatie

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Landal Volendam Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Zelfstandigheid en verhuurorganisatie 2.3 Aftrek van voorbelasting 2.3.1 Geen

Nadere informatie