Behandeld door G.J.A. van Kalmthout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeld door G.J.A. van Kalmthout"

Transcriptie

1 Omzetbelasting Orfeoschouw JHZoetermeer U57U2 AC Zoetermeer 79) ;079) delortle.nl Gemeente Dordrecht T.a.v. de heer A. van Prooijen Postbus AA DORDRECHT Datum Behandeld door G.J.A. van Kalmthout Ons kenmerk Onderwerp De verbouwing van het Energiehuis en de heffing van omzetbelasting Uw kenmerk Geachte heer Van Prooijen, Zoals wij met u hebben afgesproken zullen wij hierna ingaan op de mogelijkheden en risico's voor de omzetbelasting met betrekking tot de voorgenomen verbouwing van het Energiehuis, waarbij mede de asbestbehandeling in 2004/2005 en de beheerstructuur in acht wordt genomen. 1. De feiten Het Energiehuis is thans in gebruik als multi functioneel centrum (hierna: mfc). De gemeente Dordrecht (hiema: de gemeente) verhuurt het Energiehuis aan Woningstichting Progrez zonder dat geopteerd is voor belaste verhuur. Woningstichting Progrez verhuurt de ruimten binnen het Energiehuis onder hetzelfde regime, in beginsel dus zonder omzetbelasting door aan de gebruikers. De aanscnafwaarde (inclusief grond en legeskosten) van het Energiehuis is 1.804,000,-. In 2004/2005 heeft een asbestsanering van het Energiehuis plaatsgevonden voor een bedrag van ongeveer ,-, exclusief omzetbelasting. De gemeente heeft het voornemen om het bestaande Energiehuis ingrijpend te verbouwen. De start van de verbouwing is gepland eind 2007 en zal eenjaar in beslag nemen. Naar wij hebben begrepen zal de verbouwing uitsluitend intern plaatsvinden. De verbouwingskosten worden geschat op ,-, exclusief omzetbelasting. De functie van het verbouwde Energiehuis blijft een mfc. De totale bvo van het mfc is ongeveer m 2. Op alk contiactuek relttf** vin Delortte zijn d«algemene voorwaarden van Deloltte, welke lijn gedeponeerd bljde Grrffle «n de Airondliiementuechtbank te Rotterdam ond«r * kt «nummer M/2004 van tocpuilng. DeloHt* Betaitlngadvtsetm B.V. l» Ing eit h reven In het handeliregltter van de Kam«f vin Koophandel Ie Rotterdam onder nummer Member af DvtottU Toucht Tohnurtf u

2 2 BTW b-GvKAnha U hebt aan ons de volgende structuur voorgelegd. De gemeente zal het mfc verhuren dan wel ter beschikking stellen aan de Stichting Energiehuis. Stichting Energiehuis zal de ruimten binnen het mfc gaan verhuren dan wel ter beschikking stellen aan Stichting ToBe (ongeveer m 2 ), aan Bibelot (1.700 m 2 ), aan de Popcentrale (900 m 2 ) aan B.V. Horeca (600 m 2 ) en aan derden (ongeveer m 2 ). Stichting ToBe wordt voor haar hoofdactiviteiten (kunstzinnige vorming) als een vrijgestelde ondernemer aangemerkt. Voor de Popcentrale, eveneens een onderdeel van Stichting ToBe, komt naar wij vernomen hebben heffing van omzetbelasting wél aan de orde. Dat geldt ook voor Bibelot, en de B.V. Horeca. Deze laatste verstrekt immers spijzen en dranken tegen vergoeding. 2. De gevolgen voor de omzetbelasting 2.1 Beoordeling van de gekozen structuur De Stichting Energiehuis zal afzonderlijke huurovereenkomsten sluiten met ToBe, Bibelot, de BV Horeca en Derden. Indien sprake is van btw-belaste exploitatie, dan dient voor de verhuur van dat onderdeel te worden geopteerd voor btw-belaste verhuur. Verricht een huurder zowel btw-belaste als btw-v rij ges telde activiteiten, en de btw-vrijgestelde activiteiten vormen meer dan 10%, dan heeft het de voorkeur afzonderlijke huurovereenkomsten te sluiten. Om deze reden adviseren wij u voor de Popcentrale een afzonderlijke huurovereenkomst te sluiten, en daarin te opteren voor btw-belaste verhuur. Om dezelfde reden adviseren wij u om de huurovereenkomst tussen de gemeente en Stichting Energiehuis op te splitsen in btw-belaste en btw-vrijgestelde huurovereenkomsten. Indien sprake is van één huurovereenkomst, dient een splitsing te worden gemaakt in de verschillende verhuurde onderdelen. De inspecteur zou kunnen stellen dat sprake is van één onroerende zaak, waarvoor niet kan worden geopteerd voor btw-belaste verhuur, maar hanteren van één huurovereenkomst achten wij verdedigbaar, omdat de Stichting de verschillende onderdelen weer afzonderlijk doorverhuurt. Afzonderlijk te verhuren zaken worden voor de btw-heffing als afzonderlijke onroerende zaken beschouwd. Wij zijn van mening dat de in de notitie "Analyse beheersvorm Energiehuis" geschetste structuur tot een optimaal fiscaal resultaat kan leiden. Voorwaarde daarbij is wel dat wordt getracht zoveel mogelijk te opteren voor btw-belaste verhuur. 2.2 Verhuur van zalen De verhuur van zalen vormt in principe de verhuur van een onroerende zaak, welke is vrijgesteld van btw-heffing. Ook hier geldt dus dat huurder en verhuurder kunnen kiezen voor btw-belaste verhuur als de huurder voor meer dan 90% recht heeft op aftrek van voorbelasting.

3 3 In de praktijk wordt bij de commerciële exploitatie van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte ruimte gebruik gemaakt van een goedkeuring 1. Op grond van deze goedkeuring mag onder strikte voorwaarden steeds btw in rekening worden gebracht, ook als de gebruiker een particulier of vrijgestelde ondernemer is. De goedkeuring geldt met name niet ten aanzien van buurthuizen, dorpshuizen en gebouwen van daarmee verwante instellingen, theaters, schouwburgen, ijsstadions en sporthallen en ook niet voor kantoorgebouwen die in gebruik zijn bij publiekrechtelijke lichamen of ondernemers die geen volledig of nagenoeg volledig recht op aftrek van voorbelasting hebben. Indien voor de verhuur van zalen een beroep op deze goedkeuring wordt gedaan, adviseren wij om dit eerst aan de Belastingdienst voor te leggen. Overigens achten wij het een zeer pleitbaar standpunt dat in casus geen sprake is van de verhuur van een onroerende zaak, maar van het geven van gelegenheid tot het houden van een vergadering, bijeenkomst etc. Deze visie wordt echter in de regel niet geaccepteerd door de Belastingdienst. 2.3 Leidt de verbouwing van het Energiehuis tot een integratieheffing? Algemeen In artikel 3, eerste lid, onderdeel h, van de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB) wordt als levering aangemerkt het beschikken voor bedrijfsdoeleinden over in het eigen bedrijf vervaardigde goederen in gevallen waarin, indien de goederen van een ondernemer zouden zijn betrokken, de op die goederen drukkende belasting niet of niet geheel voor aftrek in aanmerking zou komen; met in het eigen bedrijf vervaardigde goederen worden gelijkgesteld goederen welke in opdracht zijn vervaardigd onder terbeschikkingstelling van stoffen, waaronder grond is begrepen. Er is sprake van vervaardiging als een goed wordt voortgebracht dat tevoren niet bestond. Een verbouwing van een bestaand pand kan soms worden aangemerkt als de vervaardiging van een nieuwe onroerende zaak. De verbouwing moet dan zo ingrijpend zijn dat er een pand ontstaat dat tevoren niet bestond. Hierbij spelen niet zozeer de kosten en de omvang van de verbouwing een rol, als wel de aard ervan. De rechter hecht met name veel belang aan een ingrijpende wijziging in het uiterlijk en van de gebruiksmogelijkheden van een onroerende zaak (functiewijziging). Vooral als de functiewijziging uiterlijk zichtbaar is, zal er van vervaardiging sprake zijn. 1 Beslui! van 11 augustus nr. DGB2004/4221M.

4 4 Er is verschil tussen een functiewijziging en een bestemmingswijziging. Bij de laatste wordt het pand wel voor andere doeleinden gebruikt, maar worden de gebruiksmogelijkheden van het pand zelf niet wezenlijk veranderd. Indien sprake is van vervaardiging, vindt er bij ingebruikneming een integratieheffing plaats. Tijdens de bouwfase kan alle omzetbelasting worden verrekend, terwijl bij ingebruikneming over de voortbrengingskosten omzetbelasting moet worden voldaan over die gedeelten van het gebouw waar vrijgestelde prestaties worden verricht. Enerzijds heeft de gemeente een flnancierings voordeel, anderzijds dient bij ingebruikneming ook omzetbelasting te worden betaald over die elementen, waarop in eerste instantie geen omzetbelasting drukt (grondwaarde, mogelijk de waarde van de oude onroerende zaak, leges e.d.). Of er in een concreet geval sprake is van een vervaardiging, is sterk afhankelijk van de feitelijke situatie. Niet als vervaardiging van een nieuwe onroerende zaak zijn aangemerkt: de verbouwing van een historisch pand dat in de loop van de eeuwen verschillende bestemmingen had gehad. Dit pand was na een brand ernstig beschadigd. Bij de restauratie en reconstructie zijn er in het pand bejaarden woningen, trouwzalen en een restauratie ruimte gerealiseerd. Het uiterlijk bleef echter goeddeels ongewijzigd. de renovatie van een sportaccommodatie waarbij o.a. het kantinedeel is gesloopt en op de bestaande fundamenten is herbouwd, een vergaderruimte en een bijkeuken zijn gerealiseerd en in de kleedruimte een douchegelegenheid is aangebracht. Het uiterlijk en de functie waren naar de mening van de rechter niet gewijzigd. de verbouwing van een complex met 47 onzelfstandige eenkamerverblijven tot 25 tweekamerappartementen. De buitenkant van het complex was aan de straatzijde niet en aan de minkant slechts weinig gewijzigd Specifiek met betrekking tot het Energiehuis. Het bestaande Energiehuis wordt thans gebruikt als multifunctioneel centrum. Ook na de ingrijpende verbouwing zal het Energiehuis dienst doen als multifunctioneel centrum. Wij vinden verdedigbaar dat hierdoor niet de functie doch de bestemming wijzigt. Gelet op het feit dat aan het uiterlijk van het Energiehuis niets danwei weinig zal worden veranderd vinden wij eveneens verdedigbaar dat geen vervaardiging van het (verbouwde) Energiehuis zal plaatsvinden.

5 5 Vanwege de omstandigheid dat al dan niet vervaardiging zeer feitelijk van aard is, kunnen wij pas een definitief oordeel geven wanneer het feitencomplex onherroepelijk vaststaat. Indien sprake is van hoge verbouwingskosten in vergelijking tot de boekwaarde, merken wij in de praktijk dat de Belastingdienst hierin soms aanleiding ziet om toch de stelling in te nemen dat sprake is van een vervaardiging. Wij geven u daarom in overweging dat wij in een later stadium (voorafgaande aan de verbouwing) de casus en onze zienswijze met de inspecteur afstemmen. 2.4 De (cijfermatige) uitwerking van de investering indien geen sprake is van vervaardiging Een gedeelte van het Energiehuis zal vrijgesteld van omzetbelasting worden verhuurd aan Stichting ToBe (8.000 m 2 ). De ruimten voor de Popcentrale (900 m 2 ), Horeca B.V. ( 600 m 2 ) en Bibeiot (1.700 m 2 ) zullen met omzetbelasting worden verhuurd. Wat betreft de ruimten die aan derden ter beschikking worden gesteld (2.100 m 2 ), kan worden onderzocht in hoeverre dit met omzetbelasting kan geschieden. Een en ander is afhankelijk van de feitelijke situatie en hierover zal pas een standpunt kunnen worden ingenomen als definitief bekend wordt hoe deze ruimten zullen worden gebruikt. Afstemming met de inspecteur is dan zeer wenselijk. De omzetbelasting die ter zake van de verbouwing aan de gemeente in rekening wordt gebracht bedraagt ,-. Uitgaande van de situatie dat de ruimten ten behoeve van derden vrij van omzetbelasting ter beschikking worden gesteld betekent dit dat / van de omzetbelasting op de investering blijf drukken, ofte wel ,-. Uitgaande van de situatie dat de ruimten ten behoeve van derden met omzetbelasting ter beschikking worden gesteld betekent dit dat 8.000/ van de omzetbelasting op de investering blijf drukken, of te wel , De (cijfermatige) uitwerking van de investering indien wel sprake is van vervaardiging. Een gedeelte van het Energiehuis zal vrijgesteld van omzetbelasting worden verhuurd aan Stichting ToBe (8.000 m 2 ). De ruimten voor de Popcentrale (900 m 2 ), Horeca B.V. ( 600 m 2 ) en Bibeiot ( m 2 ) zullen met omzetbelasting worden verhuurd.

6 6 Voor wat betreft de ruimten die aan derden ter beschikking worden gesteld (2.100 m 2 ) kan worden onderzocht in hoeverre dit met omzetbelasting kan geschieden. Een en ander is afhankelijk van de feitelijke situatie en hierover zal pas een standpunt kunnen worden ingenomen wanneer definitief bekend wordt hoe deze ruimten zullen worden gebruikt. Afstemming met de inspecteur is dan zeer wenselijk. De integratiehefftng vindt plaats over de voortbrengingskosten. Tot de voortbrengingskosten kunnen behoren de grond/boekwaarde pand ( ,-), legeskosten ( ,-) en de investeringskosten ( ,-). Verschuldigde omzetbelasting: 19% x ,- = ,-. Uitgaande van de situatie dat de ruimten ten behoeve van derden vrij van omzetbelasting ter beschikking worden gesteld betekent dit dat / van de omzetbelasting op de investering blijf drukken, ofte wel / x ,- = ,-. Uitgaande van de situatie dat de ruimten ten behoeve van derden met omzetbelasting ter beschikking worden gesteld betekent dit dat 8.000/ van de omzetbelasting op de investering blijf drukken, of te wel 8.000/ x ,- = ,-. In deze situatie kan met de fiscus nog wel discussie ontstaan over de vraag wat de waarde van het oude Energiehuis is. Wij gaan ervan uit dat dit maximaal de aanschafwaardc is. 2.6 De (cijfermatige) uitwerking van de investering indien wel sprake is van vervaardiging, maar de gemeente "om niet" verhuurd U vroeg nog wat de gevolgen zijn indien sprake is van een vervaardiging, maar de gemeente het Energiehuis "om niet" ter beschikking stelt aan de Stichting. In deze situatie treedt de gemeente niet op als ondernemer. De gemeente heeft geen recht op aftrek van voorbelasting. De btw-kostenpost bedraagt in dat geval ,-. Beslist geen gunstig scenario! 3. De asbestsanering en de gevolgen voor de investering In 2004/2005 heeft een asbestsanering plaatsgevonden van het Energiehuis voor een bedrag van ongeveer ,-. Wij zijn van mening dat in casu sprake is van een dienst. Bij de aftrek van omzetbelasting moet in het jaar van de sanering worden beoordeeld hoe het gebruik is van het Energiehuis. Aangezien zowel voor als na de asbestsanering het Energiehuis voor vrijgestelde doeleinden is gebruikt, lijkt ons dat geen aftrek van omzetbelasting in dezen kan plaatsvinden.

7 7 Op grond van het vorenstaande vinden wij niet verdedigbaar om de sanering mede toe te rekenen aan de investering in de verbouwing van het Energiehuis. 4. Ten slotte Hiervoor hebben wij een eerste notitie opgesteld over de mogelijke fiscale gevolgen van de verbouwing van het Energiehuis. Zoals u hebt aangegeven, /.al in de directe toekomst pas bekend worden hoe de definitieve verbouwing van het Energiehuis en het gebruik ervan er uit komt te zien. Wij zullen eerst dan in een uitgebreidere notitie meer specifiek de omzetbelastingtechnische gevolgen kunnen aangeven, waarbij dan ook zal worden vermeld hoe de belaste verhuur in één huurovereenkomst dient te worden opgenomen. Indien u nog vragen en/of opmerkingen hebt of voor het maken van nadere afspraken, kunt u de heer G.J.A. van Kalmthout bereiken via telefoonnummer (079) Hoogachtend, Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting voor deze: / A.M.M.F. van Empel FB G.J.A. van Kalmthout

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis Deloitte Belastingadviseurs B.V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl Gemeente Giessenlanden t.a.v.

Nadere informatie

VAN REE f WAN. DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006

VAN REE f WAN. DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006 VAN REE f WAN DRIEL DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006 Inleiding Medio augustus heeft de heer mr, A. Hoogesteger

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed DE ONROERENDGOEDMARKT: AANSPORING TOT VERANDERING Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed Erasmus Universiteit Rotterdam prof. dr. R.N.G. van der Paardt 19 juni 2015 Onderwerpen Bouw en ingrijpende

Nadere informatie

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw Van: NOAB Adviesgroeplid -INSTITUUT, dhr. Frank Resseler en drs. Daphne van den Heuvel Datum: April 2018 Onderwerp: Btw en leegstand 1. Inleiding Het gebeurt regelmatig dat onroerende zaken leeg staan

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc.

Afschaffing btwintegratielevering 19 september 2013 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. www.pwc.nl Afschaffing btwintegratielevering 19 mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels J. (Jeffrey) Rous M.Sc. : achtergrond Voor de heffing van btw is het voor btw-ondernemers vanuit btw-perspectief door de integratielevering

Nadere informatie

III IMII NI! Illl II II INI

III IMII NI! Illl II II INI Gemeente Beek T.a.v. de heer D. Leijen Postbus 20 6190 AA BEEK Belastingadviseurs gemeente Beek III IMII NI! Illl II II INI A: nee N:ja 12ink03504 09/05/2012 WZO Vestiging Alkmaar Salomonstraat 52 1812

Nadere informatie

Transformatie en belasting

Transformatie en belasting Transformatie en belasting van het Expertteam (kantoor)transformatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wie betaalt de afdracht? Bij transformatie en herbestemming

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 17-2013

BTW-nieuwtjes 17-2013 BTW-nieuwtjes 17-013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 06-7071710 KvK Arnhem 0913609 1. Nieuw vastgoedbesluit

Nadere informatie

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR In deze brochure worden de belangrijkste vragen op het gebied van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (hierna Wet OB) behandeld die zich voordoen bij de aankoop, de

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1 Workshop Casus woningen en beperking btw druk Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek pagina 1 Casus Ontwikkelende bouwer bouwt woningen en verkoopt die aan woningbelegger Grond 100 ovb 6 Bouwkosten

Nadere informatie

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen

MPGD GD Behandeld door Drs. ing. G. Ravensbergen MPGD32010030910570217 GD3 09.03.2010 0217 6Ö3 2g9S>20 Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting Stationsplein 6 2275 AZ Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Tel: (088) 2882888 Fax:(088)2889812

Nadere informatie

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen Begraafplaatsen Recent heeft rechtbank Den Haag een beslissing genomen over de behandeling van gemeentelijke begraafplaatsen voor het BTW-compensatiefonds. De rechtbank hanteert daarvoor een bijzondere

Nadere informatie

Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging)

Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging) TBR 2013/151 Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging) Mr. J.A.C.A. Overgaauw, mr. D.G. van Vliet, mr. C.B. Bavinck, mr. E.N. Punt en mr. P.M.F, van Loon

Nadere informatie

(Ver)bouwen; het fiscale bestek

(Ver)bouwen; het fiscale bestek ;#B#M*/ IÖs (Ver)bouwen; het fiscale bestek Mr. M.A. Broekman en mr. D.J.M. Westerhoff 1 1. Inleiding Bij de afweging een onroerende zaak te renoveren of geheel te slopen en een nieuwe onroerende zaak

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 3

Omzetbelasting -- Deel 3 Omzetbelasting week 4 programma Vrijgestelde prestaties versus aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen 1 Vrijgestelde

Nadere informatie

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort www.pwc.nl Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort Versie: oktober 2011 W.A. Rouwenhorst FB (088) 792 30 08 Inhoudsopgave 1. Fiscale theorie 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Btw en toepassing Wet OB

Nadere informatie

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw In de laatste aangifte omzetbelasting over het jaar 2018 dienen zoals ieder jaar verschillende correcties te worden verwerkt. In deze leaflet wordt aandacht besteed aan de belangrijkste correcties die

Nadere informatie

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw?

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? De verhuur van een onroerende zaak door een btw-ondernemer is op grond van art. 11, lid 1, onderdeel b, Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB 1968)

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen Aftrek voorbelasting Of recht bestaat

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Aftrek voorbelasting Of recht bestaat op aftrek voorbelasting

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987 GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN BELASTINGKAMER UITSPRAAK Nr. 208/86 10 april 1987 Uitspraak (na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden bij arrest van 29 januari 1986, nr. 23.254) van bet Gerechtshof te

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

Krimpen aan den Ussel - 3 FEB Naar aanleiding van jouw vraag betreffende het gebruik van MFC De Tuyter informeren wij je graag als volgt.

Krimpen aan den Ussel - 3 FEB Naar aanleiding van jouw vraag betreffende het gebruik van MFC De Tuyter informeren wij je graag als volgt. Krimpen aan den Ussel - 3 FEB 2016 Deloitte Belastingadviseurs B V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl

Nadere informatie

Fiscaal bouwrecht. belastingplichtige onder bezwarende titel worden verricht; 2. de invoer van goederen.'

Fiscaal bouwrecht. belastingplichtige onder bezwarende titel worden verricht; 2. de invoer van goederen.' Tijdschrift voor Bouwrecht Fiscaal bouwrecht TBR 2013/150 Hof van Justitie EU, 8 november 2012 C 299/Ï1 (Reikwijdte integratieheffing) A. Tizzano, A. Borg Barthet, M.Ilesic (rapporteur), E. Levits en M.

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen

Stimuleringsmaatregelen BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 2 september 2010 Stimuleringsmaatregelen Op 30 augustus jl. is bekend geworden dat er op verzoek vanuit de Tweede Kamer maatregelen worden genomen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren die zonnepanelen

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren die zonnepanelen Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren die zonnepanelen aanschaffen 1 De termijn waarbinnen verzocht moet worden om een uitnodiging tot het doen van aangifte omzetbelasting

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/03/2013

Datum van inontvangstneming : 28/03/2013 Datum van inontvangstneming : 28/03/2013 luxembourg c - ~~///3 - Entrée 2 5 FEV. 2013 oge Raad der Nederlanden Derde Kamer Nr. 11/04457 1 februari 2013 Ingeschreven in het register van het Hof van Justitie

Nadere informatie

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012 Special BTW-verhoging Per 1 oktober 2012 Gevolgen van de BTW verhoging per 1 oktober 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Facturering en aangifte 4 3. Doorlopende prestaties 4 4. Nieuwbouw/verbouwingen

Nadere informatie

Waagmeestershoeve 1 a. Apeldoorn. Meer informatie op www.hhmakelaars.nl.- 055-5218176

Waagmeestershoeve 1 a. Apeldoorn. Meer informatie op www.hhmakelaars.nl.- 055-5218176 Waagmeestershoeve 1 a Apeldoorn Kenmerken Te koop of te huur Vraagprijs Huurprijs BTW Winkelruimte, Overige 328.000,- k.k. 750,- per maand BTW belast Oppervlakte Circa 160m² Ligging Woonomgeving Bijzonderheden

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

12 fiscale tips over onroerend goed

12 fiscale tips over onroerend goed Kennisdocument 12 fiscale tips over onroerend goed De laatste jaren is de btw-heffing op onroerend goed volop in beweging geweest. Wellicht heeft u iets meegekregen van het vervallen van de zogenoemde

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Algemene Fiscale Politiek Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Fiscale aspecten van de onderneming. Donderdag 28 juni uur

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Fiscale aspecten van de onderneming. Donderdag 28 juni uur SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Fiscale aspecten van de onderneming Donderdag 28 juni 2016 09.00-11.00 uur SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de onderneming Donderdag 28 juni 2016

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur Nieuwsflits Nieuw Vastgoedbesluit Oktober 2013 1. Inleiding 2. Btw-bouwterrein 3. Verhuur plus 4. Servicekosten 5. PwC Fiscaal Portaal Gemeenten 1. Inleiding

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

Incidenteel beroep in cassatie zaaknummer F 13/00282

Incidenteel beroep in cassatie zaaknummer F 13/00282 i Incidenteel beroep in cassatie zaaknummer F 13/00282 Edelhoogachtbaar College, De uitspraak van de Rechtbank te Arnhem van 6 december 2012, nr. 11 / 04103, betreft de X in geschil zijnde vraag of belanghebbende,

Nadere informatie

R/?6o3. X2. i.v. te betreffende de aanslag vennootschapsbelasting. Toelichting. Den Haag, 8 SEP Kenmerk:

R/?6o3. X2. i.v. te betreffende de aanslag vennootschapsbelasting. Toelichting. Den Haag, 8 SEP Kenmerk: R/?6o3 Den Haag, 8 SEP. 2017 Kenmerk: 2017-0000180894 Motivering van het beroepschrift in cassatie (rolnummer 17/03603) tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 13 juni 2017, nr. 16/00344, inzake

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2017: Geding in cassatie. Uitspraak

ECLI:NL:HR:2017: Geding in cassatie. Uitspraak ECLI:NL:HR:2017:185 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 10-02-2017 Datum publicatie 10-02-2017 Zaaknummer 15/04877 Formele relaties In cassatie op : ECLI:NL:GHSHE:2015:3523, (Gedeeltelijke) vernietiging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27636 15 mei 2019 Wijziging van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 (modernisering kleineondernemersregeling)

Nadere informatie

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs MEMO Trix Terwindtstraat 29 4333 CG Middelburg M : 06 306 22 999 Email : gert@vos-btwadvies.nl KVK : 56104588 Btw-nr. : NL.06579.26.46.B.01 Bank : NL69 INGB 00061.111.36 Aan : Gemeente Voerendaal T.a.v.

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. Vaak is het voordelig om de

Nadere informatie

Vastgoed: BTW en overdrachtsbelasting 3 juni 2015

Vastgoed: BTW en overdrachtsbelasting 3 juni 2015 Vastgoed: BTW en overdrachtsbelasting 3 juni 2015 mr. R.A.W. Maat RechtStaete vastgoedadvocaten en belastingadviseurs B.V. Tel: 020 573 03 84 E-mail: ram@rechtstaete.nl Programma 1. Verhuur en BTW 2. Aan-

Nadere informatie

Verruiming btw-sportvrijstelling

Verruiming btw-sportvrijstelling omzetbelasting Verruiming btw-sportvrijstelling FISCAAL PRAKTIJKBLAD 2015-16 6 oktober 2015 De btw-sportvrijstelling voor sportverenigingen moet op termijn verruimd worden. Dit heeft de Staatssecretaris

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2014 Voorwoord In deze white paper gaan we in op de actuele fiscale ontwikkelingen die van belang zijn voor onderwijsinstellingen. In het voorjaar van

Nadere informatie

Dorpshuizen en btw. mr. B.J. Mulder Workshop Groninger Dorpen, 15 november 2018

Dorpshuizen en btw. mr. B.J. Mulder Workshop Groninger Dorpen, 15 november 2018 Dorpshuizen en btw mr. B.J. Mulder Workshop Groninger Dorpen, 15 november 2018 Voorstellen Ben Mulder Fiscaal recht (RUG) Belastingdienst 1990-1995 (VB) Deloitte 1995-2009 Caraad Belastingadviseurs vanaf

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Btw en combinatiefuncties

Btw en combinatiefuncties Btw en combinatiefuncties 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 3 1.1 Wat is een combinatiefunctie? 3 1.2 Inhoud brochure 3 2. Btw 3 3. Btw-gevolgen als een werknemer tegen vergoeding wordt uitgeleend/gedetacheerd

Nadere informatie

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 1

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Levering onroerende zaak (II) Wat is een onroerende zaak? Eén of meer onroerende zaken? Wat is een bouwterrein? Don Bosco-arrest Kinderdagverblijf-arrest Optie belaste levering

Nadere informatie

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg.

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Advies voor AB SED Zaaknummer: Datum advies: Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Onderwerp: Concept besluit: Samenvatting: Economische overdracht van een deel van

Nadere informatie

Fiscaal Portaal Gemeenten

Fiscaal Portaal Gemeenten Uitspraak RECHTBANK BREDA Sector bestuursrecht, meervoudige belastingkamer Procedurenummer: AWB 08/4293 Uitspraakdatum: 31 maart 2010 Uitspraak als bedoeld in afdeling 8.2.6 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE VERHUUR

PROJECTINFORMATIE VERHUUR PROJECTINFORMATIE VERHUUR KANTOORVILLA Helvoirtseweg 181 te Vught Versie 0.05 1 Algemene informatie Algemene omschrijving Recentelijk gerenoveerde kantoorvilla gelegen op een bijzonder markante locatie

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda.

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda. Nieuwsbrief gemeenten 2010/11 Geachte lezer, Voor u ligt de nieuwsbrief, waarin items zijn opgenomen die in het bijzonder betrekking hebben op het karakter van een te betalen, of een te ontvangen vergoeding

Nadere informatie

1.1 De verhuurder verhuurt aan de huurder en de huurder huurt van de verhuurder de navolgende sportaccommodatie zoals gespecificeerd in lid 3.1.

1.1 De verhuurder verhuurt aan de huurder en de huurder huurt van de verhuurder de navolgende sportaccommodatie zoals gespecificeerd in lid 3.1. HUUROVEREENKOMST SPORTACCOMMODATIE ONDERGETEKENDEN: De publiekrechtelijke rechtspersoon de gemeente Dordrecht, afdeling Sportbedrijf Dordrecht, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer A. van

Nadere informatie

r Ernst & Young Belastingadviseurs

r Ernst & Young Belastingadviseurs Aan: Roeivereniging Amenophis; de heer Peter Paul Verbrugge Van: Ernst & Young Belastingadviseurs Datum: 7 september 2007 Betreft: Fiscale en civiele aandachtspunten nieuwbouw Botenhuis Beste Peter Paul,

Nadere informatie

BTW tjes actualiteiten juli 2010

BTW tjes actualiteiten juli 2010 Inhoudsopgave 1. Ziekenhuis BTW verschuldigd over administratieve diensten 2. Kosten voor gemene rekening 3. School kan slechts een klein deel van de voorbelasting in aftrek brengen 4. Besluit tot wijziging

Nadere informatie

Notitie. Betreft: Fiscale gevolgen van de herontwikkeling van de huidige Kuip

Notitie. Betreft: Fiscale gevolgen van de herontwikkeling van de huidige Kuip Notitie PER E-MAIL Aan de heer Frank Keizer (Operatie NL) en de heer David van Loo (First Dutch) Van Jan Stigter / Johan Schipper / Sanjeev Balli / Josanne Jessen Datum 20 september 2016 Referentie JGYPJ/2016/1823/11618474

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. De gevolgen van het arrest van de Hoge Raad (HR 15 december 2017, 15/05937, ECLI:NL:HR:2017:3127) zijn verwerkt in

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Fiscale vragen en antwoorden

Fiscale vragen en antwoorden Fiscale vragen en antwoorden Regeling specifieke uitkering sport 1. Komt btw die verband houdt met activiteiten die vallen onder de verruimde btwsportvrijstelling in aanmerking voor compensatie bij het

Nadere informatie

BTW pilot. 20 juni 2014

BTW pilot. 20 juni 2014 BTW pilot 20 juni 2014 ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-pilot? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW belaste prestaties? 6. Vrijstellingen 7. Rekenmodel 8. Invulexercitie

Nadere informatie

1 Het geding in feitelijke instanties

1 Het geding in feitelijke instanties Uitspraak 10 januari 2014 nr. 09/01485 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 3 maart 2009, nr. 07/00372, betreffende

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Btw-aspecten bij herbestemmen

Btw-aspecten bij herbestemmen Btw-aspecten bij herbestemmen Sander Gelinck, id&dn expertteam kantoortransformatie en Carola van Vilsteren, Van Vilsteren BTW Advies Steeds vaker wordt het initiatief voor herbestemmen genomen door incidentele

Nadere informatie

M PGD GD

M PGD GD M PGD32010031509520382 GD3 15.03.2010 0382 /" t>3 2^978 Deloitte Belastingadviseurs B.V. Omzetbelasting Stationsplein 6 2275 AZ Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889812

Nadere informatie

De Nederlandse integratieheffing in Europees perspectief: Is het einde van de Nederlandse integratieheffing nabij?

De Nederlandse integratieheffing in Europees perspectief: Is het einde van de Nederlandse integratieheffing nabij? De Nederlandse integratieheffing in Europees perspectief: Is het einde van de Nederlandse integratieheffing nabij? Door: mr. A.M. Kruijer 2012/2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 De integratieheffing

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "CRABBEHOF" DORDRECHT. Van Oldenbarneveltplein 6

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM CRABBEHOF DORDRECHT. Van Oldenbarneveltplein 6 VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "CRABBEHOF" DORDRECHT Van Oldenbarneveltplein 6 HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt:

In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt: In deze brochure hebben wij de volgende module(s) uitgewerkt: 1. Fiscale consequentie aankoop recreatiewoning 2. Financieringsmogelijkheden 3. Verzekeringen 1. Fiscale consequentie aankoop recreatiewoning

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER UUR. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Examenantwoorden FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNE- MINGS DONDERDAG 17 DECEMBER 2015 09.00-11.00 UUR Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de ondernemings

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "MAKADOCENTER" ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE MAKADOCENTER ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "MAKADOCENTER" ALBLASSERDAM MAKADOCENTER 22A HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen?

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Recent heeft de Advocaat-Generaal (AG) van het Hof van Justitie zijn conclusie afgegeven in de zaak van de aanleg van nieuwe

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "OUDELAND" ZWIJNDRECHT. Oudeland

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM OUDELAND ZWIJNDRECHT. Oudeland VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE WINKELCENTRUM "OUDELAND" ZWIJNDRECHT Oudeland 134-140 HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl..

Nadere informatie

Te huur. Burgemeester van Reenensingel 101

Te huur. Burgemeester van Reenensingel 101 Te huur Burgemeester van Reenensingel 101 2803 PA Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Een representatief kantoorgebouw genaamd "Gouda Trade

Nadere informatie

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Landal Volendam Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Zelfstandigheid en verhuurorganisatie 2.3 Aftrek van voorbelasting 2.3.1 Geen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART 2015 12.15-14.15 UUR 2015 Stichting ENS Opgave 1 Onderdeel omzetbelasting Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 (3 + 2 punten)

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "RIVIERENPLEIN" DORDRECHT

VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE RIVIERENPLEIN DORDRECHT VRIJBLIJVENDE VERHUURINFORMATIE "RIVIERENPLEIN" DORDRECHT RIVIERENPLEIN 6 HVA Heuvelman Vastgoed Advies. Postbus 8080. 3009 AB Rotterdam.. T 010 7854297. E info@hvavastgoed.nl. W www.hvavastgoed.nl.. K.v.K.

Nadere informatie

FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB)

FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB) FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB) Motiveer je antwoorden en vermeld de belangrijkse wetsartikelen. Tenzij anders vermeld worden de prestaties

Nadere informatie

BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken

BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken Paul Hulshof paul.hulshof@cms-dsb.com 08 February 2011 Overzicht break-out sessie 1. Vermogensetikettering

Nadere informatie

Nijkerk, 28 februari Zonneparken

Nijkerk, 28 februari Zonneparken Nijkerk, 28 februari 2018 Zonneparken Fiscale aspecten zonneparken ZIJN ER AL VRAGEN?? Fiscale aspecten zonneparken Verkoop grond Verhuur grond Exploitatie door eigenaar B.V. Verkoop van land Inkomstenbelasting

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE (en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a Burgerlijk Wetboek) ONDERGETEKENDEN De gemeente Steenwijkerland, gevestigd Vendelweg 1, 8331 XE Steenwijk, ten deze

Nadere informatie

Adres: Bellamypark 26, 4381 CK Vlissingen Huurprijs 1.100,00 per maand

Adres: Bellamypark 26, 4381 CK Vlissingen Huurprijs 1.100,00 per maand Adres: Bellamypark 26, 4381 CK Vlissingen Huurprijs 1.100,00 per maand Omschrijving Omschrijving van het object: Aan het Bellamypark te Vlissingen bieden wij u deze commerciële ruimte aan. De ruimte heeft

Nadere informatie

11-09-2015 21-09-2015 14/00330. Belastingrecht. Hoger beroep

11-09-2015 21-09-2015 14/00330. Belastingrecht. Hoger beroep ECLI:NL:GHSHE:2015:3523 http://deeplink. Deeplink Instantie Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch 11-09-2015 21-09-2015

Nadere informatie

1 Kamerstukken II 2013/14, , nr. 77.

1 Kamerstukken II 2013/14, , nr. 77. Ik heb met interesse kennisgenomen van de vragen van de leden van de fracties van de PvdA, de SP, de PVV, het CDA en de ChristenUnie over de brief van 20 december 2013 Btw, integratieheffing omroepen.

Nadere informatie

Molenmakershoek 64 b. Apeldoorn. Meer informatie op www.hhmakelaars.nl.- 055-5218176

Molenmakershoek 64 b. Apeldoorn. Meer informatie op www.hhmakelaars.nl.- 055-5218176 Molenmakershoek 64 b Apeldoorn Kenmerken Te huur Huurprijs BTW Kantoorruimte met opslagruimte 725,- per maand BTW belast Oppervlakte Circa 74m² Ligging Bijzonderheden Aanvaarding Bedrijventerrein Flexibele

Nadere informatie

Belastingrecht MBA 2013

Belastingrecht MBA 2013 Belastingrecht MBA 2013 Uitwerkingen opgaven Deel 5 Omzetbelasting Marco Hoogesteger Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten Belastingrecht MBA 2013 Uitwerkingen Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten 1 Ontwerp

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. De gevolgen van het arrest van de Hoge Raad (HR 15 december 2017, 15/05937, ECLI:NL:HR:2017:3127) worden verwerkt

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs)

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-startersgids? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen Van: VDF btw-specialisten Datum: Juni 2017 Onderwerp: Btw en herzieningsregels 1. Inleiding Ondernemers die actief zijn in de onroerend goedbranche en ondernemers die zelf een bedrijfspand hebben aangeschaft,

Nadere informatie

DelOtte. 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven

DelOtte. 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven DelOtte. 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9838 www.deloitte.nl Beconnummer 133450 Gemeente Geldermalsen T.a.v. de heer P. Buitenhek Postbus 112 4190 CC GELDERMALSEN

Nadere informatie

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Belastingadvies Actualiteiten auto in de omzetbelasting Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Per 1 juli 2011 geldt een nieuwe regeling voor het in de heffing betrekken van privégebruik

Nadere informatie

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1. Onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bij een onroerende leasing krijgt de patrimoniumvennootschap

Nadere informatie

De Rechtbank te 's-gravenhage (nr. AWB 07/663 OB) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard.

De Rechtbank te 's-gravenhage (nr. AWB 07/663 OB) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard. ECLI:NL:HR:2011:BM6699, Hoge Raad, 13-05-2011, 09/03108 Inhoudsindicatie Gegevens Instantie Datum uitspraak Datum Publicatie Hoge Raad 13-05-2011 13-05-2011 Formele relaties Conclusie: ECLI:NL:PHR:2011:BM6699

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30-1-2015 vastgesteld en tevens gepubliceerd op de website www.roz.nl.

Nadere informatie