VAN REE f WAN. DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAN REE f WAN. DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006"

Transcriptie

1 VAN REE f WAN DRIEL DTW STECULIiTEf* VOO» OHGAN15 ATI E5 ZONDB» WIN 17OOGM e«x ADVIES INZAKE VERBOUWING ENERGXEHUIS TE DORDRECHT SEPTEMBER 2006 Inleiding Medio augustus heeft de heer mr, A. Hoogesteger namens de gemeente Dordrecht ons verzocht een adviesnotitie op te stellen in welke mate er BTW-aftrek mogelijk is bij de voorgenomen investeringen in het Energiehuis. Deze notitie omvat een praktische uitwerking van enkele mogelijkheden die er zijn, zonder al teveel theoretische beschouwingen. Het advies Is als volgt ingedeeld: 1. Feiten 2. BTW-gevolgen 3. Alternatieven 1. Feiten De gemeente Dordrecht houdt zich thans bezig met de ontwikkeling van een stedenbouwkundig plan voor de Stadswerven. Een van de gebouwen in de Stadswerven is het Energiehuis, de voormalige elektriciteitscentrale die beschouwd wordt als een industrieel erfgoed. Het Ënergiehuis is thans eigendom van de gemeente Dordrecht. De gemeente Dordrecht heeft besloten om een aantal culturele Instellingen een nieuwe hutsvesting te bieden In het Energiehuis (beschikbaar oppervlak m2 1 ), te weten: - Stichting To Be (circa m2) - Blbelot (2.200 m2) - De Popcentrale (900 m2) Naast deze culturele Instellingen fs er ruimte voor een horecavoorzienlng, BV Horeca (600 m2). Zijdelings kwam ter sprake dat er mogelijk verhuur aan derden gaat plaatsvinden. Wie deze derden precies zouden kunnen worden, is thans nog niet nader bekend. Het Energiehuls zal grondig worden verbouwd teneinde het gebruik door bovengenoemde Instellingen mogelijk te maken. De totale investeringskosten zijn geraamd op circa , exclusief circa BTW. Voorgesteld Is om als gemeente een Stichting Energiehuls (hierna SE) op te richten die zorg gaat dragen voor de exploitatie van het Energiehuis. De stichting huurt dan het gebouw van de gemeente. De stichting verhuurt vervolgens aan de gebruikers. 1 De verdeling van het totaaloppervlak Is ontleend aan het rapport van BBN, met dien verstande dat conform het gemelde In de bespreking een apart deel van het oppervlak bestemd Is voor horeca-activiteiten. Van Ree & Van Drlel BTW-speclallsten OZW B.V. Stlopark PP Doom Postbus AG Doom Tel. (0343) Fax (0343) inlo9vanrcevandrifl.nl Website: Kamer van Koophandel Utrecht Vestigingen in Doom en Dordrecht etw-speclalisien: Mr. G.B. van Drlel FB. Mr. W. van vliet FB Op 11 on«(jiftimtn jl n dt 'B Alifrwnt vognwasidfn yjn Iotp«iln dit gtoïdotimifl Jl n t)l Of C»"l«VJ" d» *rrondlmbmentii«ch!s»nk te Ot" Ht»f, Oi0«' rnjt.tfi i78j'i99o.

2 VAN REE {WAN DRIEL 2. BTW-gevolgen Uit de onder l genoemde feiten, verdienen 2 zaken aandacht: 1. Leidt de verbouwing van het Energlehuls tot een vervaardiging van een naar maatschappelijke opvattingen nieuwe onroerende zaak? 2. Wat zijn de BTW-gevolgen Indien de voorgestelde beheersstructuur wordt toegepast? Ad 1. Is de verbouwing een vervaardiging? Een eerste belangrijke vraag is of de verbouwing van het Energlehuis als 'vervaardiging van een naar maatschappelijke opvattingen nieuwe onroerende zaak' moet worden aangemerkt. Samengevat is er van de 'vervaardiging van een naar maatschappelijke opvattingen nieuwe onroerende zaak' sprake indien een goed wordt voortgebracht dat tevoren niet bestond. Hierbij speelt een functiewijziging en bestemmingswijziging een rol. Als het verbouwde gebouw een uiterlijke metamorfose ondergaat, komt vervaardiging In zicht, Wijzigingen aan de buitengevels lelden niet per definitie tot vervaardiging, echter omvangrijke wijzigingen aan de gevels, waardoor er voor het oog en objectief bezien een nieuwe onroerende zaak lijkt te zijn ontstaan, kunnen lelden tot de conclusie dat er wel vervaardigd is. De feitelijke werkzaamheden 'bepalen' of er uiteindelijk sprake is van een vervaardiging is. Bij het Energiehuis wijzigt de bestemming weliswaar, maar de buitenkant blijft nagenoeg volledig Intact. Met name om deze reden zijn wij van mening dat de verbouwing van het Energlehuls geen vervaardiging is. Wij zien geen enkele opening een vervaardiging met goede argumenten te verdedigen. Voor de beeldvorming is het goed weer te geven wat het gevolg is van de constatering dat de verbouwing van het Energlehuls geen vervaardiging is. Indien er geen sprake Is van vervaardiging, dan ontstaat er in BTW-zIn geen nieuw gebouw; - wordt de verbouwing voor de BTW gezien als een dienst; - wordt de dienst door de belastingdienst niet gevolgd, met uitzondering van het jaar van Ingebruikname; - treedt er geen integratieheffing op. Hoe groot de Interne verbouwing van het Energiehuls dus ook is qua kosten en omvang, onze conclusie Is dat er bij de voorgenomen verbouwing van het Energiehuis geen sprake is van vervaardiging. Het heeft daarom geen meerwaarde voor dit advies In te gaan op: - wat een integratieheffing is; welke BTW-structuren er zijn voor vervaardigde onroerende zaken; en - welke effecten deze structuren hebben op de mate van aftrek. Ad 2. BTW-gevolgen beheerstructuur Uitgaande van de onder l genoemde beheersstructuur: - verhuurt de gemeente als eigenaar aan de Stichting Energlehuls (SE); en - verhuurt SE aan de gebruikers.

3 VAN REE WAN DR1EL De verhuur van ruimten is in principe vrijgesteld van BTW, tenzij verhuurder en huurder kunnen opteren voor belaste verhuur. Of een huurder hieraan kan meewerken, hangt af van de mate waarin huurder belaste prestaties verricht. Indien die mate 90% of meer Is, kan geopteerd worden voor een BTW-belaste verhuur. Indien een verhuurder van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte (kortdurende verhuur) bij elke huurder moet nagaan of deze meer dan 90% belaste prestaties verricht, ontstaan er praktische problemen. Om die reden Is goedgekeurd dat een dergelijke verhuurder altijd met BTW mag factureren, Indien hij dat expliciet kenbaar maakt aan de huurder. Deze goedkeuring geldt ondermeer niet voor theaters en schouwburgen. Om BTW In aftrek te kunnen brengen op de verbouwlngskosten van het Energiehuis, moet de gemeente Dordrecht belast verhuren aan de SE. Hiertoe moeten huurder en verhuurder een verzoek doen aan de belastingdienst (opteren). Opteren kan echter alleen indien de SE voor meer dan 90% belaste prestaties gaat verrichten. Het gehele gebouw In een keer verhuren kan praktisch niet gezien het aantal gebruikers, maar Is ook BTW-technisch nadelig omdat dan geen optie belaste verhuur mogelijk Is. Hierdoor is geen BTW-aftrek bij de gemeente op de verbouwlngskosten mogelijk. Het is daarom noodzakelijk dat de SE per gebruiker een huurcontract afsluit en opteert (voor zover mogelijk). Het aantal huurcontracten dat de SE als verhuurder afsluit met de gebruikers Is tevens het aantal dat de SE als huurder afsluit met de gemeente Dordrecht. Naar wij begrepen, hebben alleen de navolgende gebruikers meer dan 90% recht op aftrek van voorbelasting: - Blbeiot BV Horeca Popcentrale Voor de verhuur aan deze partijen kan geopteerd worden voor BTW-belaste verhuur. Over de verhuur aan deze partijen Is de SE BTW verschuldigd en SE kan ook meewerken aan een optie belaste verhuur met de gemeente Dordrecht. Hierdoor is voor de gemeente Dordrecht de aan deze belaste verhuur toerekenbare voorbelasting die begrepen Is in de verbouwingskosten van het Energiehuls aftrekbaar. De BTW Is dan voor ( )/13100 = 28% aftrekbaar (circa BTW). Het niet aftrekbare deel bedraagt 72%. Dit niet aftrekbare deel is geheel toerekenbaar aan To Be. Het voorgaande houdt dus In, dat: - de gemeente Dordrecht 3 huurcontracten aangaat met de SE waarin geopteerd wordt voor BTW-belaste verhuur; - de gemeente Dordrecht l huurcontract aangaat (voor het deel van To Be) met de SE waarin niet geopteerd wordt voor BTW-belaste verhuur. De niet aftrekbare BTW zit dan In de huurprijs verdisconteerd en werkt voor de SE kostprijsverh ogend; - de SE 3 huurcontracten aangaat met de gebruikers Blbeiot, Popcentrale en BV Horeca waarin geopteerd wordt voor BTW-belaste verhuur; - de SE l huurcontract aangaat met To Be waarin niet geopteerd wordt voor BTWbelaste verhuur.

4 VAN REE DRIEL SE Vrij van BTW TOBE Popcentrale Bibelot BV Horeca Ten overvloede merken wij op dat het voorgaande veronderstelt dat bij SE duidelijk ts In welke mate de gebruikers het Energiehuis benutten. Het Is Immers denkbaar dat diverse ruimten door meerdere gebruikers worden gebruikt. Enerzijds omdat het dan gaat om Verkeersrulmtert', anderzijds omdat een bepaalde zaal geschikt Is voor zowel Bibelot, To Be als BV Horeca. In het laatste geval kan mogelijk gebruik gemaakt worden van de goedkeuring voor de kortdurende verhuur van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte (alle verhuur belast). Als dat niet kan, moet per gebruiksduur bepaald worden of optie belaste verhuur mogelijk Is. Het behoeft dan geen nader betoog dat er per gebruiker een huurovereenkomst moet worden opgesteld. Als SE niet kan aangeven hoe de ruimten door de gebruikers worden gebruikt, kan er voor de BTW geen sprake zijn van verhuur. Hoe de prestatie van SE aan de gebruikers dan gekwalificeerd moet worden, is onduidelijk. SE verricht wel in leder geval een dienst, door toe te staan dat de gebruikers het Energiehuls gebruiken. De gebruikers betalen hiervoor. Over de vergoeding zal BTW verschuldigd zijn. Een kanttekening hierbij is dat er ten allen tijde een element van 'verhuur van ruimten' in blijft zitten. Wij veronderstellen bij de bespreking van de alternatieven dat de mate van gebruik bekend Is. 3 Alternatieven Gegeven het feit dat er een groot deel van de BTW in de verbouwlngskosten niet aftrekbaar Is bij de gemeente Dordrecht, is onderzocht of er alternatieven zijn die de niet-aftrekbare BTW In de verbouwingskosten verlaagt. Wij geven 3 alternatieven: 1. Optimaliseren belaste verhuur 2. Tijdelijk belaste verhuur 3. Uitbreiding diensten SE Ad l. Optimaliseren belaste verhuur Aan het einde van onderdeel 2 melden wij dat de niet aftrekbare BTW geheel toerekenbaar Is aan To Be. Juist haar positie verdient daarom bij dit alternatief de aandacht.

5 VAN REE N DRIEL Het optimaliseren van belaste verhuur omvat in de eerste plaats het afzonderen van de belaste prestaties van To Be, voor zover mogelijk uiteraard. Dan Is het vervolgens zaak te beoordelen of de belaste prestaties ook fysiek/qua oppervlakte zijn af te scheiden van de vrijgestelde en andere activiteiten. SE kan voor het aldus afgescheiden ontstane gedeelte een aparte huurovereenkomst maken waarin partijen opteren voor BTW-belaste verhuur. Aldus kan een gedeelte van het oppervlak wat To Be gebruikt, lelden tot BTWaftrek van de verbouwlngskosten. In plaats van In totaal 4 huurovereenkomsten tussen de SE en de gebruikers, moeten er dan 5 worden opgesteld. Voor Bibelot, Popcentrale, BV Horeca en het belast gebruikte deel To Be huurovereenkomsten met een optie BTW-belaste verhuur erin. Voor het niet belast gebruikte deel moet een huurovereenkomst worden opgesteld zonder optie BTWbelaste verhuur. Ditzelfde geldt uiteraard voor de relatie tussen de gemeente Dordrecht en de SE. In de overgelegde Begroting zijn een aantal belaste activiteiten genoemd. Naar onze inschatting Is het aandeel van de belaste prestaties 10-15%. De vraag Is echter wel of deze activiteiten onder te brengen zijn in een afzonderlijke ruimte. Voor die aparte ruimte kan dan geopteerd worden. Dit zal met de directeur van de Stichting To Be nader moeten worden onderzocht. Deze optimalisatie biedt een extra aftrek bij de gemeente van circa , naast de reeds genoemde aftrek van TO BE (belast deel) TOBE Popcentrale Bibelot BV Horeca Ad 2. Tijdelijk belaste verhuur Het jaar van oplevering van de verbouwing Is bepalend voor de mate van aftrek. Als na de oplevering (bijvoorbeeld l december 2008) later In het Jaar het gebruik wijzigt, Is het gebruik in deze periode bepalend voor de mate van aftrek. Deze constatering brengt met zich mee dat als er zoveel mogelijk belast gebruik plaatsvindt vanaf het moment van opleveren tot einde 2008, de aftrek definitief is. Om die reden geven wij de gemeente Dordrecht In overweging het verbouwde Energiehuis vanaf opleveren tot minimaal het einde van het Jaar te verhuren aan een of meerdere huurders die belaste prestaties verricht(en), bijvoorbeeld een IT-ondernemlng die tijdelijk huurruimte zoekt. De aard van de prestaties van deze tijdelijke huurder bepaalt uiteindelijk namelijk het recht op aftrek bij de gemeente Dordrecht. Immers, omdat de derde belast presteert, bestaat er recht op aftrek en kan geopteerd worden voor belaste verhuur aan deze derde door de SE, die op haar beurt kan opteren voor de BTW-belaste verhuur van de gemeente Dordrecht aan de SE.

6 VAN REE N DRIEL Dit alternatief moet zorgvuldig worden geredigeerd en afgewogen, zowel praktisch (welke huurder past en wil tijdelijk huren en tegen welke voorwaarden) als fiscaal. Met het laatste bedoelen wij aan te geven dat een inspecteur mogelijk zal stellen dat de volledig in aftrek gebrachte BTW niet aftrekbaar was, omdat de verbouwlngsdlenst niet conform de bestemming (ten behoeve van verhuur aan Blbelot, Popcentrale, To Be en BV Horeca) gebruikt wordt. De verhuur aan een derde moet dan plaatsvinden vooruitlopend op de verhuur aan To Be op een later tijdstip. Een alternatief in dit verband is om de wel belast presterende gebruikers (Blbelot, Popcentrale of BV Horeca) tijdelijk de ruimte van To Be te laten gebruiken. Zeker naarmate het moment van opleveren richting Jaarwisseling gaat, Is dit een manier om volledige BTW-aftrek te effectueren. De overige gebruikers treden dan op als huurder voor de ruimten van To Be, waarbij de SE verhuurder is. Het is zelfs mogelijk dat To Be haar ruimte tijdelijk verhuurt aan Bibelot en/of de Popcentrale. To Be verhuurt dan belast aan de andere gebruiker (medegebruikers van het Energiehuls of derden) en kan om die reden meewerken aan een optie BTW-belaste verhuur aan de SE (zie onderstaand schema). In alle genoemde gevallen moet er feitelijk sprake zijn van belast gebruik. Door middel van een juiste aanpak fs op een eenvoudige wijze maximaal voordeel te behalen, terwijl de inspecteur moet vaststellen dat de SE zich houdt aan de mogelijkheden en de ruimte die de Wet omzetbelasting biedt. TO BE (belast deel) TOBE Popcentrale Bibelot BV Horeca Ad 3. Uitbreiding diensten 5E In een van de rapportages Is aangegeven dat de directie van Bibelot en To Be gezamenlijk de directie gaat voeren over het Energiehuis. Het dagelijks beheer van het Energlehuls Is ondergebracht bij een beheerdersteam. Indien de SE haar diensten uitbreidt met een scala aan diensten, ontstaat als het ware een situatie dat de verhuur van ruimten een ondergeschikt onderdeel vormt van het totaal aan diensten wat SE aanbiedt. Dit dienstbetoon dient dan zodanig te zijn vormgegeven en vastgelegd dat de verhuur van de onroerende zaak op de achtergrond staat en er BTW-technlsch een nieuwe dienst, die geen (vrijgestelde) verhuur fs.

7 VAN REE WAN DR1EL Feit is namelijk dat (n plaats van het zuivere ter beschikking stellen van de ruimten (verschaffen exclusieve recht van gebruik en genot) andere diensten verleend worden door de SE). Overigens kan dit een oplossing zijn als In de praktijk Inderdaad blijkt dat onvoldoende aan te geven Is In welke mate gebruikers het Energlehuls benutten. Als voorbeelden van de diensten die de SE dan verricht, noemen wij: faclltty management - schoonmaak - onderhoud - veiligheid - parkeren - EHBO administratie - fietsenstalling - receptie kinderopvang - etc. Omdat de prestatie die dan ontstaat niet onder een vrljstelllngsbepallng is te rangschikken, zal de prestatie belast zijn naar het algemene tarief (19%). Dit is dan per definitie het geval, ongeacht de mate waarin de huurder recht heeft op aftrek van voorbelasting. Voor Blbelot, Popcentrale en BV Horeca Is deze BTW gewoon aftrekbaar, voor To Be ten dele. De SE verricht volledig belaste prestaties. Zij kan dus meewerken aan een optie belaste verhuur van de gemeente Dordrecht aan haar en Is alle verbouwings-btw bij de gemeente Dordrecht aftrekbaar. De kans Is groot dat de Inspecteur stelt dat er (gewoon) vrijgestelde verhuur plaatsvindt. Mocht de Inspecteur zich niet kunnen vinden in deze handelwijze, dan moet er een zodanige 'achtervang' zijn dat alsnog via afzonderlijke huurcontracten verhuurd kan worden, zodat in ieder geval ten minste (i.c.) 28% van de BTW aftrekbaar blijft. WIJ achten een goede kans aanwezig dat deze handelwijze daadwerkelijk tot een volledige aftrek van de BTW op de verbouwlngskosten bij de gemeente Dordrecht leidt. Verhuur met BTW i 1 --""'^ l Dienstbetoon aan gebruiker met BTW Overigens Is bij de exploitatie van sporthallen en bowlingbanen expliciet bevestigd dat de diensten van een exploitant van dergelijke onroerende zaken, moeten worden gezien als diensten waarbij niet de verhuur, maar het dienstbetoon kenmerkend Is. Deze bevestiging ontlenen wij aan enkele besluiten van de Staatssecretaris. Bij zowel de sporthal als de bowlingbaan kan niet ontkend worden dat de gebruikers voor de haar gereserveerde tijd met uitsluiting van anderen gebruik mag maken van de betreffende ruimte.

8 VAN REE (WVAN DRIEL 4. Conclusies Op basis van het voorgaande concluderen wij het volgende. 1. Het Is bij geen van de genoemde alternatieven noodzakelijk dat het gebouw door de gemeente Dordrecht wordt overgedragen. 2. De gemeente Dordrecht realiseert de hoogste aftrek van voorbelasting bij alternatief 2 (tijdelijk belaste verhuur), daarna vla alternatief 3 (uitbreiding diensten SE) en daarna alternatief l (optimaliseren belaste verhuur); 3. De gemeente Dordrecht heeft de minste kans op een geschil met de inspecteur bij alternatief l (optimaliseren belaste verhuur), daarna alternatief 2 (tijdelijke belaste verhuur) en daarna alternatief 3 (uitbreiding diensten SE); 4. Bij alle alternatieven is een feitelijk correcte uitvoering vereist. Besparing Discussie BD Opmerking Geen 3 ad. 1 3 ad. 2 1, Geen Mogelijk 3 ad Zeker BTW over aanvullende dienstverlening Mogelijk* BTWb««p«nrvg In MIO i KJ3 8TW-po*K)e Ons advies gezien de voorgaande conclusies is primair alternatief 2 nader te onderzoeken. Onze voorkeur binnen dit alternatief gaat uit naar de situatie waarbij To Be als onderverhuurder optreedt voor haar ruimte. Mocht dit niet haalbaar blijken te zijn, adviseren wij de gemeente Dordrecht alternatief 3 te onderzoeken. Van Ree & Van Driel is bereid de uitwerking van de door de gemeente Dordrecht gemaakte keuze voor een van de alternatieven nader te begeleiden. ht, augustus 2006 '& Van Driel BTW-spedalisten

Behandeld door G.J.A. van Kalmthout

Behandeld door G.J.A. van Kalmthout Omzetbelasting Orfeoschouw 66 2726JHZoetermeer U57U2 AC Zoetermeer 79)3465100 ;079) 3465130.delortle.nl Gemeente Dordrecht T.a.v. de heer A. van Prooijen Postbus 8 3 300 AA DORDRECHT Datum Behandeld door

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis Deloitte Belastingadviseurs B.V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl Gemeente Giessenlanden t.a.v.

Nadere informatie

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw Van: NOAB Adviesgroeplid -INSTITUUT, dhr. Frank Resseler en drs. Daphne van den Heuvel Datum: April 2018 Onderwerp: Btw en leegstand 1. Inleiding Het gebeurt regelmatig dat onroerende zaken leeg staan

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 17-2013

BTW-nieuwtjes 17-2013 BTW-nieuwtjes 17-013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 06-7071710 KvK Arnhem 0913609 1. Nieuw vastgoedbesluit

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw?

Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? Mr. Carola van Vilsteren-Maters Verhuur, met btw? De verhuur van een onroerende zaak door een btw-ondernemer is op grond van art. 11, lid 1, onderdeel b, Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Wet OB 1968)

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Louis Armstronglaan 400 t/m 412 te UTRECHT

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR. Louis Armstronglaan 400 t/m 412 te UTRECHT VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR Louis Armstronglaan 400 t/m 412 te UTRECHT Waltmann Bedrijfshuisvesting Maliesingel 18 3581 BE UTRECHT TEL : 030 66 222 55 FAX : 030 67 766 40 Email: bedrijven@waltmann.nl

Nadere informatie

Haarstraat 58 te Gorinchem

Haarstraat 58 te Gorinchem Vrijblijvende projectinformatie Haarstraat 58 te Gorinchem Foto impressie voorzijde Te huur Locatie Bereikbaarheid Unieke mogelijkheid om een zeer representatieve kantoorruimte te huren in het centrum

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie. Hoge Nieuwstraat 22 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie. Turn-key kantoorruimte nabij Lange Voorhout

Vrijblijvende objectinformatie. Hoge Nieuwstraat 22 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie. Turn-key kantoorruimte nabij Lange Voorhout Vrijblijvende objectinformatie Turn-key kantoorruimte nabij Lange Voorhout 1 Algemeen : het betreft hier een totaal interne en extern gerenoveerde kantoorruimte verdeeld over drie bouwlagen. Het geheel

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Industrieweg 5 te Lansingerland

PROJECT HUURINFORMATIE. Industrieweg 5 te Lansingerland PROJECT HUURINFORMATIE Industrieweg 5 te Lansingerland Object : THE OFFICE FACTORY Een industrieel vormgegeven business - center in het hart van Lansingerland waarin diverse multifunctionele bedrijfs-/kantoorunits

Nadere informatie

Huur op Achterhaven 152 te Rotterdam 845 per maand

Huur op Achterhaven 152 te Rotterdam 845 per maand Huur op 845 per maand Aanbiedende partij: De Vroedt Bedrijfshuisvesting Email: info@devroedtbhv.nl Telefoon: 010-4331160 Website: www.devroedtbhv.nl Omschrijving ACHTERHAVEN TE ROTTERDAM KANTOOR - PRAKTIJK

Nadere informatie

TE HUUR Spuiboulevard te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint

TE HUUR Spuiboulevard te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V. Johan de Wittstraat 40 3311 KJ Dordrecht telefoon 078 614 43 33 TE HUUR

Nadere informatie

TE HUUR Papendorpseweg 53-59. te Utrecht

TE HUUR Papendorpseweg 53-59. te Utrecht TE HUUR Papendorpseweg 53-59 te Utrecht Algemeen Regus is gespecialiseerd en wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplek oplossingen. De mogelijkheid bestaat om voor korte of langere tijd turn-key

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie Representatieve multifunctionele kantoorunits Edelgasstraat 57 te Zoetermeer

Vrijblijvende objectinformatie Representatieve multifunctionele kantoorunits Edelgasstraat 57 te Zoetermeer Vrijblijvende objectinformatie Representatieve multifunctionele kantoorunits Edelgasstraat 57 te Zoetermeer Postbus 5114 2701 GC Zoetermeer Röntgenlaan 19 2719 DX Zoetermeer Tel. 079 351 31 11 Fax 079

Nadere informatie

Te huur. Blekerssingel 24

Te huur. Blekerssingel 24 Te huur Blekerssingel 24 2806 AB Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een op een hoek gelegen kantoorpand met een totale

Nadere informatie

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Het verstrekken van onderwijs door daartoe bestemde inrichtingen, zoals omschreven in de wetten die onderwijs regelen, is vrijgesteld van omzetbelasting. Toch

Nadere informatie

Winkelruimte TE HUUR. De Schoof EB Hendrik Ido Ambacht.

Winkelruimte TE HUUR. De Schoof EB Hendrik Ido Ambacht. Winkelruimte TE HUUR De Schoof 234 3341 EB Hendrik Ido Ambacht OMSCHRIJVING Algemeen: Representatieve winkelruimte gelegen op de begane grond aan de voorzijde van het winkelcentrum De Schoof, straatzijde.

Nadere informatie

Kantoorruimte HUUR. Vlietstraat 5 & SX Hardinxveld-Giessendam.

Kantoorruimte HUUR. Vlietstraat 5 & SX Hardinxveld-Giessendam. Kantoorruimte HUUR Vlietstraat 5 & 7 3371 SX Hardinxveld-Giessendam OMSCHRIJVING Algemeen: Het betreft hier een tweetal zelfstandige kantoorunits gelegen op de begane grond onder een appartementencomplex.

Nadere informatie

VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1

VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1 VOORBEELD HUURCONTRACT ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE MET ZORGBEPALING (KOPPELBEDING) 1 De ondergetekenden: De..., statutair gevestigd en kantoorhoudende te..., aan de... nr... hierna te noemen: "verhuurder",

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30-1-2015 vastgesteld en tevens gepubliceerd op de website www.roz.nl.

Nadere informatie

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten

Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Btw-tariefverhoging van 19% naar 21%: bijzondere aandachtspunten Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21% als onderdeel van de Wet uitwerking fiscale maatregelen begrotingsakkoord

Nadere informatie

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013

Zorgvastgoedcoöperatie. Juridische aspecten. Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie Juridische aspecten Mr. J(an) P.A.M. van Balen 16 mei 2013 Zorgvastgoedcoöperatie ( ZVC ) De vennootschapsrechtelijke organisatievorm (bijv. de ZVC) is afhankelijk van vele factoren;

Nadere informatie

Te Huur. Markt 55 unit A2 Nootdorp. Vrijblijvende projectinformatie

Te Huur. Markt 55 unit A2 Nootdorp. Vrijblijvende projectinformatie Te Huur Markt 55 unit A2 Nootdorp Vrijblijvende projectinformatie Algemeen Mercato is de naam van een in 2010 opgeleverd appartementencomplex met diverse bedrijfsunits op de begane grond. Deze commerciële

Nadere informatie

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR In deze brochure worden de belangrijkste vragen op het gebied van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (hierna Wet OB) behandeld die zich voordoen bij de aankoop, de

Nadere informatie

Te huur. Hoge Rijndijk 247

Te huur. Hoge Rijndijk 247 Te huur Hoge Rijndijk 247 2382 AM Zoeterwoude Vrijheidslaan 35, 2321 JR Leiden (071) 5 233 277 leiden@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Op de Rijneke (Woon)boulevard met meer dan 40 winkels

Nadere informatie

Winkelruimte TE HUUR. Bagijnhof KE Dordrecht.

Winkelruimte TE HUUR. Bagijnhof KE Dordrecht. Winkelruimte TE HUUR Bagijnhof 60 3311 KE Dordrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Op het drukst bevaarde punt in Europa, waar de rivier de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude maas, ligt de stad Dordrecht

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed DE ONROERENDGOEDMARKT: AANSPORING TOT VERANDERING Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed Erasmus Universiteit Rotterdam prof. dr. R.N.G. van der Paardt 19 juni 2015 Onderwerpen Bouw en ingrijpende

Nadere informatie

Te huur/te koop. Hooftstraat 97-99

Te huur/te koop. Hooftstraat 97-99 Te huur/te koop Hooftstraat 97-99 2406 GE Alphen aan den Rijn Prins Bernhardlaan 4, 2405 VZ Alphen aan den Rijn (0172) 47 02 47 alphen@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het voor verhuur/verkoop

Nadere informatie

Kantoorruimte TE HUUR. Baanhoek GN Sliedrecht.

Kantoorruimte TE HUUR. Baanhoek GN Sliedrecht. Kantoorruimte TE HUUR Baanhoek 184 3361 GN Sliedrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Het betreft vrijstaand kantoorgebouw verdeeld over twee bouwlagen. De kantoorruimte kan per bouwlaag te huur worden aangeboden.

Nadere informatie

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012 Special BTW-verhoging Per 1 oktober 2012 Gevolgen van de BTW verhoging per 1 oktober 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Facturering en aangifte 4 3. Doorlopende prestaties 4 4. Nieuwbouw/verbouwingen

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST GROND EN / OF WATER

HUUROVEREENKOMST GROND EN / OF WATER HUUROVEREENKOMST GROND EN / OF WATER ONDERGETEKENDEN: 1. de GEMEENTE AMSTERDAM (Gemeentelijk Vastgoed), gevestigd aan de Voormalige Stadstimmertuin 4-6, 1018 ET te Amsterdam, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Kantoorruimte TE HUUR. Stationsweg LM Zwijndrecht.

Kantoorruimte TE HUUR. Stationsweg LM Zwijndrecht. Kantoorruimte TE HUUR Stationsweg 7-9 3331 LM Zwijndrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Een op een prominente locatie gelegen kleinschalige commerciële-/kantoorruimte voorzien van royale werkruimte en aparte

Nadere informatie

3.525 EXCL BTW P/M CORNELIS GEELLAAN HD ALPHEN AAN DEN RIJN

3.525 EXCL BTW P/M CORNELIS GEELLAAN HD ALPHEN AAN DEN RIJN CORNELIS GEELLAAN 43 2403 HD ALPHEN AAN DEN RIJN 3.525 EXCL BTW P/M Kantoorruimte in volledig gerenoveerd Rijksmonument (voormalig badhuis), gelegen in de prachtige omgeving van "Park Rijnstroom". INLEIDING

Nadere informatie

Bedrijfsruimte TE HUUR. Provincialeweg 30a 3329 KP Dordrecht.

Bedrijfsruimte TE HUUR. Provincialeweg 30a 3329 KP Dordrecht. Bedrijfsruimte TE HUUR Provincialeweg 30a 3329 KP Dordrecht OMSCHRIJVING Algemeen: In een landelijke omgeving gelegen bedrijfsruimte met een oppervlakte van ca. 375 m². Deze bedrijfsruimte is uitermate

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE HUUR WILTONSTRAAT 56 T/M 60 TE VEENENDAAL Prominent Vastgoed Veenendaal Electronenstraat 7 3903 KH Veenendaal TEL : 0318 495 333 FAX : 0318 495 330 Email: veenendaal@prominentvastgoed.nl

Nadere informatie

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's

Betreft: Onderzoek fiscale consequenties wijziging Wet Veiligheidsregio's Werkgroep financieringssystematiek p/a F.M.L.Lauret Postbus 35 4530 AA Terneuzen Aan de Directie van de Veiligheidsregio Zeeland mevrouw G.J.M.Ruijs Postbus 8016 4330AG MIDDELBURG contactpersoon : F.M.L.Lauret

Nadere informatie

Onderhuurovereenkomst. inzake. de vestiging van een consultatiebureau. aan de Brouwerijstraat 5 in Kruiningen. tussen.

Onderhuurovereenkomst. inzake. de vestiging van een consultatiebureau. aan de Brouwerijstraat 5 in Kruiningen. tussen. Onderhuurovereenkomst inzake de vestiging van een consultatiebureau aan de Brouwerijstraat 5 in Kruiningen tussen de GGD-Zeeland en de Gemeente Reimerswaal 15.023211 1 Huurovereenkomst voor drie kantoorruimten

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie kantoor-/praktijkruimte Piet Heinplein 50 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie kantoor-/praktijkruimte

Vrijblijvende objectinformatie kantoor-/praktijkruimte Piet Heinplein 50 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie kantoor-/praktijkruimte Vrijblijvende objectinformatie 1 Algemeen : het betreft hier een voormalige tandartsenpraktijk met een centrale entree, ontvangstruimte en 5 afgescheiden behandelruimten gesitueerd op een beletage (niveau

Nadere informatie

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs)

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-startersgids? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW

Nadere informatie

TE HUUR. Achterhaven 158 te Rotterdam

TE HUUR. Achterhaven 158 te Rotterdam TE HUUR Achterhaven 158 te Rotterdam Betreft Te midden van verschillende woonbuurten leent deze locatie zich voor alle mogelijke winkels. En met de fraaie haven voor de deur en met zicht op de molen van

Nadere informatie

Van Neurenburgpad 27 te Dordrecht - Type C

Van Neurenburgpad 27 te Dordrecht - Type C Van Neurenburgpad 27 te Dordrecht - Type C Ca. 380,3 m² bedrijfsruimte In units vanaf ca. 120,5 m² bedrijfsruimte HUURPRIJS VANAF 950,00 per maand. KOOPSOM VANAF 155.000,00 v.o.n. exclusief BTW en servicekosten.

Nadere informatie

TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint

TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V. Spuiboulevard 4 Postbus 1106 3300 BC Dordrecht telefoon 078 614 43 33 fax

Nadere informatie

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs

Gert Vos btw-advies MEMO. 1. Uitgangspunten. 2. Vraagstelling. 3. Fiscale aspecten Huisvesting onderwijs MEMO Trix Terwindtstraat 29 4333 CG Middelburg M : 06 306 22 999 Email : gert@vos-btwadvies.nl KVK : 56104588 Btw-nr. : NL.06579.26.46.B.01 Bank : NL69 INGB 00061.111.36 Aan : Gemeente Voerendaal T.a.v.

Nadere informatie

Kantoorruimte TE HUUR. Industrieweg HJ Sliedrecht.

Kantoorruimte TE HUUR. Industrieweg HJ Sliedrecht. Kantoorruimte TE HUUR Industrieweg 37 3361 HJ Sliedrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Een kantoorruimte op de verdieping, gelegen op een bestaand bedrijventerrein dat momenteel grotendeels wordt herontwikkeld

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30-1-2015 vastgesteld en tevens gepubliceerd op de website www.roz.nl.

Nadere informatie

Te huur. Reeuwijkse Poort 100 e.v.

Te huur. Reeuwijkse Poort 100 e.v. Te huur Reeuwijkse Poort 100 e.v. 2811 MX Reeuwijk Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Een op de meest centrale locatie in de Randstad gelegen

Nadere informatie

TARWEKAMP 79-81 DEN HAAG

TARWEKAMP 79-81 DEN HAAG TARWEKAMP 79-81 DEN HAAG TE HUUR CIRCA 333 M² BEDRIJFS-/PRAKTIJKRUIMTE DEELVERHUUR BEHOORT TOT DE MOGELIJKHEDEN HUURPRIJS: 45.000,- PER JAAR, TE VERMEERDEREN MET BTW INFO@HEERENVANSTEEN.NL 070 262 91 44

Nadere informatie

Huurovereenkomst kantoorruimte

Huurovereenkomst kantoorruimte Huurovereenkomst kantoorruimte Snijders Advocaten Vughterweg 74 5211 CM s-hertogenbosch Contactpersoon: Bart Huijs M: 06 51 62 35 02 E: bhuijs@snijders-advocaten.nl Disclaimer - Deze modelcontracten worden

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Projectinformatie Te Huur

Projectinformatie Te Huur Projectinformatie Te Huur Kerkweg-Oost 285, 2741 HE Waddinxveen Vraagprijs 10.950,00 per jaar exclusief B.T.W. Omschrijving Winkelruimte Kerkweg Oost 285 Waddinxveen Algemeen: In het brugcentrum van de

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE. Nieuwbouwproject Rokade De Elementen te Spijkenisse

VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE. Nieuwbouwproject Rokade De Elementen te Spijkenisse VRIJBLIJVENDE OBJECTINFORMATIE TE HUUR BEDRIJFSRUIMTE Nieuwbouwproject Rokade De Elementen te Spijkenisse Vestia Makelaardij tel: (070) 356 51 10 Leeghwaterplein 45 fax: (070) 356 51 19 Postbus 18556 email:

Nadere informatie

Te huur Winkelruimte / horeca met kantoor. Toulonselaan 146 Dordrecht

Te huur Winkelruimte / horeca met kantoor. Toulonselaan 146 Dordrecht Te huur Winkelruimte / horeca met kantoor Toulonselaan 146 Dordrecht Te huur Winkelruimte / horeca met kantoor Toulonselaan 146 Dordrecht Betreft : Op een prominente zichtlocatie aan een rotonde aan de

Nadere informatie

Winkelruimte TE HUUR. Burg. Jansenlaan HG Zwijndrecht.

Winkelruimte TE HUUR. Burg. Jansenlaan HG Zwijndrecht. Winkelruimte TE HUUR Burg. Jansenlaan 133-135 3331 HG Zwijndrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Het betreft een volledig gerenoveerde winkelunit die deel uitmaakt van het buurtwinkelcentrum De Noord te Zwijndrecht.

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE AGATHA DEKENSTRAAT 4-6 AMSTERDAM

PROJECTINFORMATIE AGATHA DEKENSTRAAT 4-6 AMSTERDAM TE HUUR MULTIFUNCTIONELE BEDRIJFSRUIMTE UITSTEKEND BEREIKBAAR LEVENDIGE OMGEVING HUURPRIJS 125,- PER M² PER JAAR CIRCA 173 M² PROJECTINFORMATIE AGATHA DEKENSTRAAT 4-6 AMSTERDAM Agatha Dekenstraat 4-6 te

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE KOOP/ TE HUUR ZEER REPRESENTATIEVE KANTOORVILLA GELEGEN IN HET UNIEKE BUSINESSPARK HET KABINET LE HAVRE 147-157 (5627 ST) TE EINDHOVEN Vrijblijvende informatie Le Havre 147-157

Nadere informatie

Volgens het huidige bestemmingsplan zijn bedrijfsactiviteiten in de milieucategorie 1 en 2, zoals opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Volgens het huidige bestemmingsplan zijn bedrijfsactiviteiten in de milieucategorie 1 en 2, zoals opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Multifunctioneel bedrijfspand beschikbaar aan de Wolfstraat in Helmond. Kenmerkend voor deze locatie is de uitstekende ligging op steenworp afstand van het centrum. Met name voor ondernemers in de MKB-sector

Nadere informatie

Gorinchem, Arkelstraat 47-49

Gorinchem, Arkelstraat 47-49 Gorinchem, Arkelstraat 47-49 Geweldige winkelruimte te Gorinchem. Adres: Soort: Oppervlakte Type aanbod Huurprijs Parkeerplaatsen Beschikbaar per Arkelstraat 47-49 GORINCHEM Winkelruimte Circa 300 m² Huur

Nadere informatie

Bedrijfsruimte TE HUUR. Pieter Zeemanweg GZ Dordrecht.

Bedrijfsruimte TE HUUR. Pieter Zeemanweg GZ Dordrecht. Bedrijfsruimte TE HUUR Pieter Zeemanweg 218 3316 GZ Dordrecht OMSCHRIJVING Algemeen: Op deze locatie wordt te huur aangeboden een keurige, schone bedrijfsruimte. Deze bedrijfsruimte maakt deel uit van

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. Vaak is het voordelig om de

Nadere informatie

III IMII NI! Illl II II INI

III IMII NI! Illl II II INI Gemeente Beek T.a.v. de heer D. Leijen Postbus 20 6190 AA BEEK Belastingadviseurs gemeente Beek III IMII NI! Illl II II INI A: nee N:ja 12ink03504 09/05/2012 WZO Vestiging Alkmaar Salomonstraat 52 1812

Nadere informatie

Betreft Nette bedrijfsruimte/showroomruimte gelegen aan de Wolpheartsbocht 456 te Rotterdam.

Betreft Nette bedrijfsruimte/showroomruimte gelegen aan de Wolpheartsbocht 456 te Rotterdam. TE HUUR Wolphaertsbocht 456 te Rotterdam Betreft Nette bedrijfsruimte/showroomruimte gelegen aan de Wolpheartsbocht 456 te Rotterdam. Indicatieve oppervlakte en indeling De bedrijfsruimte heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR 90 M² WINKELRUIMTE IN WINKELCENTRUM VAARTBROEK TARWELAAN 74 TE EINDHOVEN 2/10 3/10 4/10 5/10 VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR* : Winkelruimte in het Winkelcentrum Vaartbroek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

Te huur Commerciële ruimte. Kazerneplein 28 Gorinchem

Te huur Commerciële ruimte. Kazerneplein 28 Gorinchem Te huur Commerciële ruimte Kazerneplein 28 Gorinchem Te huur Commerciële ruimte Kazerneplein 28 Gorinchem Betreft : Commerciële ruimte op het Kazerneplein in de binnenstad van Gorinchem, direct tegenover

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie winkelruimte Torenstraat 32 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie winkelruimte Torenstraat 32 te Den Haag

Vrijblijvende objectinformatie winkelruimte Torenstraat 32 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie winkelruimte Torenstraat 32 te Den Haag 1 Algemeen : het betreft hier een op de begane grond. Onderhavige ruimte is gebruikt voor meldingsplichtige horeca activiteiten. Er is geen vergunning verstrekt. Natuurlijk is een ander detailhandelsgebruik

Nadere informatie

VERHUURAANBIEDING KERKSTRAAT 13 TE BERKEL EN RODENRIJS

VERHUURAANBIEDING KERKSTRAAT 13 TE BERKEL EN RODENRIJS VERHUURAANBIEDING KERKSTRAAT 13 TE BERKEL EN RODENRIJS WONING IN WINKELRUIMTE Kerkstraat 13 te Berkel en Rodenrijs TE HUUR WONING IN Betreft: Een ruime winkelruimte met kelder in de stadskern van Berkel

Nadere informatie

Te huur. Leeghwaterstraat

Te huur. Leeghwaterstraat Te huur Leeghwaterstraat 3 01-02 2811 DT Reeuwijk Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een op bedrijventerrein "Zoutman" gelegen

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie Kantoor-/praktijk-/atelierruimte Lutherse Burgwal 13a te Den Haag

Vrijblijvende objectinformatie Kantoor-/praktijk-/atelierruimte Lutherse Burgwal 13a te Den Haag Vrijblijvende objectinformatie 1 Stand en ligging : gelegen in het hartje van centrum Den Haag aan een zijweg van de Grote Markstraat en de Grote Markt, direct naast een openbare parkeergarage en op loopafstand

Nadere informatie

Den Haag TE HUUR EEN MODERN MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW GEBRUIKSOPPERVLAKTE VAN CIRCA 214 M²

Den Haag TE HUUR EEN MODERN MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW GEBRUIKSOPPERVLAKTE VAN CIRCA 214 M² Lange Voorhout 52 Den Haag TE HUUR EEN MODERN MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW GEBRUIKSOPPERVLAKTE VAN CIRCA 214 M² INFO@HEERENVANSTEEN.NL 070 262 91 44 WWW.HEERENVANSTEEN.NL ALGEMEEN: Op deze toplocatie is hoogwaardige

Nadere informatie

Te huur. Cornelis Geellaan 43

Te huur. Cornelis Geellaan 43 Te huur Cornelis Geellaan 43 2406 JE Alphen aan den Rijn Prins Bernhardlaan 4, 2405 VZ Alphen aan den Rijn (0172) 47 02 47 alphen@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Te huur aangeboden, kantoorruimte

Nadere informatie

Winkel -/ horecaruimte TE HUUR. Peulenstraat AL Hardinxveld-Giessendam.

Winkel -/ horecaruimte TE HUUR. Peulenstraat AL Hardinxveld-Giessendam. Winkel -/ horecaruimte TE HUUR Peulenstraat 137 3371 AL Hardinxveld-Giessendam OMSCHRIJVING Algemeen: Namens onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een horeca- of retailondernemer met lef, visie en een

Nadere informatie

H U U R O V E R E E N K O M S T S P O R T C O M P L E X D E S W A N E B U R G

H U U R O V E R E E N K O M S T S P O R T C O M P L E X D E S W A N E B U R G H U U R O V E R E E N K O M S T S P O R T C O M P L E X D E S W A N E B U R G Versie 25 januari 2011 PARTIJEN: 1. De publiekrechtelijke rechtspersoon DE GEMEENTE COEVORDEN, gevestigd te (7741 GE) Coevorden

Nadere informatie

TE HUUR Hogestraat 83, Druten

TE HUUR Hogestraat 83, Druten TE HUUR PROJECTINFORMATIE Representatieve commerciële ruimte beschikbaar in het centrum van Druten. Qua indeling en uitstraling biedt deze commerciële ruimte met name voor MKB-ondernemers uitstekende perspectieven!

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW KONTRAKT_NUMMER HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW Gebaseerd op het model zoals door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) in juli 2003 vastgesteld. Ondergetekenden:

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

Winkelruimte TE HUUR. Sophiapromenade PM Hendrik Ido Ambacht.

Winkelruimte TE HUUR. Sophiapromenade PM Hendrik Ido Ambacht. Winkelruimte TE HUUR Sophiapromenade 74 3344 PM Hendrik Ido Ambacht OMSCHRIJVING Algemeen: Het betreft een zelfstandige winkelruimte gelegen in het hoogwaardige en complete winkelcentrum Hoog Ambacht in

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie bedrijfsruimte op begane grond Henricuskade 59a Bedrijventerrein Henricushof te Den Haag/Ypenburg

Vrijblijvende objectinformatie bedrijfsruimte op begane grond Henricuskade 59a Bedrijventerrein Henricushof te Den Haag/Ypenburg Vrijblijvende objectinformatie Bedrijfsruimte op begane grond 1 Algemeen : gelegen in het uiterst representatief en kleinschalig bedrijventerrein Henricushof te Ypenburg in een rijtje van diverse bedrijfsunits

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR SFEERVOLLE COMMERCIELE RUIMTES GELEGEN AAN DE PLINT VAN HET LUXUEUZE PROJECT REGENTE KWARTIER IN HET CENTRUM VAN EINDHOVEN WILLEMSTRAAT 16 TE EINDHOVEN Vrijblijvende informatie

Nadere informatie

DONGEN De Els 2 TE HUUR. 9.000,- per jaar. Kantoorruimte aan De Els 2, gelegen op bedrijventerrein Tichelrijt II in Dongen.

DONGEN De Els 2 TE HUUR. 9.000,- per jaar. Kantoorruimte aan De Els 2, gelegen op bedrijventerrein Tichelrijt II in Dongen. DONGEN De Els 2 TE HUUR Kantoorruimte aan De Els 2, gelegen op bedrijventerrein Tichelrijt II in Dongen. Oppervlakte kantoorruimte circa 85 m² 9.000,- per jaar Algemeen De gemeente Dongen bestaat uit de

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen Aftrek voorbelasting Of recht bestaat

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2

HRo - Omzetbelasting -- Deel 2 Omzetbelasting les 3 programma Aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Aftrek voorbelasting Of recht bestaat op aftrek voorbelasting

Nadere informatie

Te huur/te koop. Gildenburg 96

Te huur/te koop. Gildenburg 96 Te huur/te koop Gildenburg 96 2804 VK Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Deze hoekwinkelruimte heeft een totale grootte van circa 189 m²

Nadere informatie

Te huur/te koop. Oudebrugweg 7

Te huur/te koop. Oudebrugweg 7 Te huur/te koop Oudebrugweg 7 2808 NP Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Een solitair gelegen kantoorpand bestaande uit circa 275 m² kantoorruimte

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie winkel-/praktijkruimte Stille Veerkade 17 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie winkel-/praktijkruimte

Vrijblijvende objectinformatie winkel-/praktijkruimte Stille Veerkade 17 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie winkel-/praktijkruimte Vrijblijvende objectinformatie 1 Algemeen : het betreft hier een voormalige praktijkruimte voor Chinese massages en alternatieve geneeswijzen. Derhalve zijn er in dit object diverse praktijkruimten/behandelkamers

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie kantoorruimte nabij Bankastraat Burgemeester Kolfschotenlaan 67 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie

Vrijblijvende objectinformatie kantoorruimte nabij Bankastraat Burgemeester Kolfschotenlaan 67 te Den Haag. Vrijblijvende objectinformatie Vrijblijvende objectinformatie 1 Algemeen : het betreft hier een penthouse kantoorruimte in een op een hoek gelegen zelfstandig kantoorgebouw totaal bestaande uit 4 bouwlagen. De begane grond, 1 e en 2

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen Van: VDF btw-specialisten Datum: Juni 2017 Onderwerp: Btw en herzieningsregels 1. Inleiding Ondernemers die actief zijn in de onroerend goedbranche en ondernemers die zelf een bedrijfspand hebben aangeschaft,

Nadere informatie

TE HUUR KANTOORRUIMTE

TE HUUR KANTOORRUIMTE TE HUUR KANTOORRUIMTE Eindhoven Beemdstraat 3 OP BEDRIJVENTERREIN DE HURK GELEGEN CIRCA 576 M² ZEER LUXE KANTOORRUIMTE EN 10 PARKEERPLAATSEN P. 1 COLLIERS INTERNATIONAL PROJECTINFORMATIE DOS-008315 BEEMDSTRAAT

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Industrieweg 5 te Berkel en Rodenrijs

PROJECT HUURINFORMATIE. Industrieweg 5 te Berkel en Rodenrijs PROJECT HUURINFORMATIE Industrieweg 5 te Berkel en Rodenrijs Object : THE OFFICE FACTORY Een industrieel vormgegeven business - center in het hart van Lansingerland waarin diverse multifunctionele bedrijfs-/kantoorunits

Nadere informatie

TE HUUR Geleenstraat 7, Heerlen

TE HUUR Geleenstraat 7, Heerlen TE HUUR Geleenstraat 7, Heerlen PROJECTINFORMATIE Geleenstraat 7, Heerlen Midden in het centrum van het winkelgebied van Heerlen bevindt zich deze representatieve commerciële ruimte. De ruimte is gelegen

Nadere informatie

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg.

Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Advies voor AB SED Zaaknummer: Datum advies: Opsteller: Jörn Gorlee in samenwerking met Lammert Tiesinga en Edy Gramberg. Onderwerp: Concept besluit: Samenvatting: Economische overdracht van een deel van

Nadere informatie

Te huur. Van Mandersloostraat 46

Te huur. Van Mandersloostraat 46 Te huur Van Mandersloostraat 46 2406 CD Alphen aan den Rijn Prins Bernhardlaan 4, 2405 VZ Alphen aan den Rijn (0172) 47 02 47 alphen@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Het betreft hier een winkelpand

Nadere informatie

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2

HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 HORECA-/WINKELRUIMTE WOERDEN TE HUUR Hogewoerd 2 Te huur Horeca-/winkelruimte Gemeente : Woerden. Adres : Hogewoerd 2. Algemeen : Woerden is een stad en gemeente in het westen van de Nederlandse provincie

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

TE HUUR. Achterhaven 152 te Rotterdam

TE HUUR. Achterhaven 152 te Rotterdam TE HUUR Achterhaven 152 te Rotterdam Betreft De ondernemer creative die zich wil vestigen in Delfshaven heeft nu de gelegenheid om een ruimte te huren die geheel aan zijn wensen word aangepast. Indicatieve

Nadere informatie

Te huur. Ronsseweg 3

Te huur. Ronsseweg 3 Te huur Ronsseweg 3 2803 ZA Gouda Lage Gouwe 2, 2801 LG Gouda (0182) 525 700 gouda@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Algemeen: Aan de rand van het centrum in Gouda -hoek Ridder van Catsweg/ Bleulandweg

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 3

Omzetbelasting -- Deel 3 Omzetbelasting week 4 programma Vrijgestelde prestaties versus aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen 1 Vrijgestelde

Nadere informatie