Competenties ondernemingsraadleden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competenties ondernemingsraadleden"

Transcriptie

1 1 Competenties ondernemingsraadleden Adviesbureau ATIM.

2 2 Competenties en ondernemingsraden Steeds vaker wordt binnen organisaties gedacht in competenties. Ook het functioneren van ondernemingsraden wordt bepaald door de competenties van de ondernemingsraadleden. Hierbij hanteren we het begrip competenties als meetbare gedragvariabelen. Het gaat hierbij zowel om vaardigheden alsmede ook om attitude en houding. Maar competenties moeten zich uiten in zichtbaar gedrag. Je kan er als het ware feedback op geven. Welke competenties zorgen er nu voor dat de ene raad succesvol is en de andere niet? Gebleken is dat de effectiviteit van een ondernemingsraad afhangt van de samenstelling van de raad, een open deur, maar die samenstelling is afhankelijk van de competenties die de verschillende leden al dan wel niet hebben of bereid zijn te gaan leren. Adviesbureau ATIM werkt naar een methodiek om de competenties van ondernemingsraadleden in kaart te brengen, te stimuleren en te ontwikkelen. De verworven competenties in een zittingsperiode van de ondernemingsraad kunnen dan als verworven competenties worden gebruikt in bijvoorbeeld sollicitatiebri e- ven binnen of buiten de organisatie. Twee niveaus Wanneer de competenties van ondernemingsraadleden worden beschreven wordt een onderscheid gemaakt in een tweetal niveaus: allereerst de generieke competenties die alle ondernemingsraadleden zouden moeten bezitten. Daarnaast de specifieke competenties die in een ondernemingsraad aanwezig moeten zijn, maar die niet iedereen hoeft te bezitten. Binnen de specifieke competenties zijn er de functie gerelateerde competenties (zoals die herleidbaar zijn tot een speciale rol binnen een ondernemingsraad bijvoorbeeld de voorzitter) en de organisatie gerelateerde competenties (die competenties die omgevingsgebonden zijn, wel noodzakelijk in de ene organisatie, terwijl ondenkbaar in een andere organisatie). generieke COMPETENTIES specifieke functie gerelateerd organisatie gerelateerd Een lijst met het competentiewoordenboek is opgenomen als bijlage.

3 3 Niveau 1 - Generieke competenties Wanneer we spreken over de generieke competenties van ondernemingsraadleden dan hebben we het over competenties die alle ondernemingsraadleden moeten bezitten om effectief te kunnen functioneren in een ondernemingsraad. De ATIM keuze voor deze generieke competenties zijn: 1. Luisteren 2. Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid 3. Oordeelsvorming 4. Inzet 5. Discipline 6. Inlevingsvermogen Een aantal voorbeelden van uitwerking staan hieronder. De rest is te vinden in bijgevoegd competentiewoordenboek 1.1 luisteren Bij luisteren gaat het om de eigenschap te kunnen tonen dat je belangrijke informatie kunt oppikken uit mondelinge mededelingen, kunnen doorvragen en in te kunnen gaan op reacties. Indicatoren voor deze competentie zijn: - doorvragen op onduidelijkheden in uitspraken. - boodschap van de ander op een correcte manier samenvatten. - terugkomen op wat iemand eerder in gesprek heeft gezegd. - inhaken op wat ander zegt. 1.2 Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid Bij deze competentie gaat het om het vermogen eigen mening, ideeën of feiten op beknopte en duidelijke wijze onder woorden brengen; correct taalgebruik. Indicatoren zijn: - brengt eigen gedachten vlot en duidelijk onder woorden. - spreekt to-the-point, wijdt niet onnodig uit. - brengt mondelinge boodschappen begrijpelijk over. 1.3 Oordeelsvorming Wanneer iemand in staat is gegevens en mogelijke handelswijzen af te wegen aan de hand van relevante criteria en vervolgens te komen tot reële beoordelingen, spreken we van goede oordeelsvorming. Indicatoren voor deze competentie zijn: - overzien van consequenties van bepaalde keuzes. - benoemen van voor- en nadelen van de keuzes. - aangeven welke informatie vereist is voor goede beeldvorming. - realistisch inschatten van haalbaarheden. - voorstellen toetsen vanuit verscheidene invalshoeken. - komen tot een goed afgewogen oordeel, waarbij effectief gebruik gemaakt is van beschi k- bare informatie.

4 4 Niveau 2 - Specifieke competenties Naast de generieke competenties van alle ondernemingsraadleden zijn er de specifieke competenties. Deze competenties zijn maar ten dele aanwezig binnen de ondernemingsraad. Hierbij wordt zoals eerder aangegeven een onderscheid gemaakt naar competenties die functie gerelateerd zijn en organisatie gerelateerd. Sommige functies binnen de ondernemingsraad vereisen andere competenties, zoals een secretaris of een voorzitter. Maar ook bepaalde taken die een ondernemingsraadlid op zich neemt, kunnen vereisen dat bepaalde competenties worden aangeleerd, terwijl iemand binnen dezelfde ondernemingsraad met andere taken die competenties niet hoeft aan te leren. Afhankelijk van de omgeving waarin de organisatie functioneert, zijn specifieke competenties voor een ondernemingsraad gewenst of zelfs noodzakelijk. Hierbij kan worden gedacht aan de branche waarbinnen de organisatie actief is, maar ook de soort bestuurder die de ondernemingsraad als gesprekspartner heeft. Competenties die binnen de specifieke competenties vallen zijn volgens ATIM de volgende: 1. Resultaat gerichtheid 2. Discipline 3. Collegialiteit 4. Onderhandelen 5. Overtuigingskracht Als voorbeeld van een functie specifieke competentie voor de voorzitter kan gedacht worden aan leidinggeven. Bij de secretaris kunnen voorbeelden van functie specifieke competenties plannen en organiseren zijn. 2.1 Resultaat gerichtheid Wanneer iemand gericht is op effectief handelen en het op tijd leveren van afgesproken output dan is iemand resultaat gericht. Indicatoren voor deze competentie zijn: - resultaten leveren binnen de afgesproken tijd. - doelgericht en efficiënt werken en zich niet laten afleiden. - afmaken waar je aan begint. 2.2 Discipline Iemand met discipline houdt zich aan regels en voorschriften. Ook hanteert een gedisciplineerd persoon vaste werkwijzen. Indicatoren voor deze competentie zijn: - het waarom van regels die in acht genomen moeten worden begrijpen. - beheersen van eigen impulsen en kracht bezitten om aan vaste regels en procedures te houden, ook als het minder plezierige taken betreft. - houden aan regels en procedures, ook wanneer de omstandigheden het aantrekkelijk maken dit niet te doen. - afwerken van minder plezierige taken en activiteiten volgens een vaste routine en procedure. - gemaakte afspraken ook uitvoeren.

5 5 2.3 Collegialiteit Bij collegialiteit gaat het om het helpen en ondersteunen van collega s waar nodig. Hierbij rekening houdend met de belangen van collega s. Dit is dus wat anders dan samenwerken. Indicatoren van de competentie collegialiteit zijn: - collega s helpen indien nodig. - zien wat collega s nodig hebben om hun taak goed te kunnen doen. - werk aan anderen aanleveren zoals afgesproken - zich inzetten om collega s zo goed mogelijk te kunnen laten werken. 2.4 Onderhandelen Wie goed kan onderhandelen is in staat om tot een overeenkomst te kunnen komen door tegelijkertijd de belangen van de ander in te kunnen schatten en op te komen voor de eigenbelangen waarbij gezocht wordt naar compromissen. Indicatoren van deze competentie zijn: - bedenken van compromissen. - bereiken van overeenstemming. - behartigen tegenovergestelde belangen. 2.5 Overtuigingskracht Iemand die anderen kan winnen voor zijn of haar standpunt beschikt over overtuigingskracht. Indicatoren van deze competentie zijn: - argumenten hanteren die anderen aanspreken. - voorstellen brengen met enthousiasme en beslistheid. - er plezier in hebben anderen te winnen voor eigen opvattingen. - argumenten en standpunten op beslissende momenten doseren.

6 6 Bijlage: Competentiewoordenboek Ontwikkelbare gedragscriteria Indicatoren Aanpassingsvermogen Doelmatig blijven handelen door zich flexibel aan te passen aan veranderde omgeving, taken, verantwoordelijkheden of mensen. Anticiperen Weet kritische situaties te onderkennen en hierop adequaat in te spelen. Assertiviteit Voor de eigen mening of belangen opkomen ook wanneer er vanuit de omgeving druk wordt uitgeoefend dit niet te doen, zonder de bedoeling te hebben anderen te kwetsen. Besluitvaardigheid Beslissingen nemen door middel van het ondernemen van acties of zich vastleggen door middel van het uitspreken van standpunten. Collegialiteit Helpen en ondersteunen van collega s waar nodig; rekening houden met de belangen van collega s. N.b. is wat anders dan samenwerken; in uitvoerende functies op lager niveau moet je werkzaamheden ook veelal alleen uitvoeren, dan werk je niet persé samen; wel kun je anderen waar nodig helpen. Stelt het oorspronkelijke doel bij om een effectieve bijdrage te kunnen blijven leveren. Laat zich overtuigen, indien hier gegronde redenen voor zijn. Schakelt gemakkelijk over van de ene naar de andere activiteit. Speelt gemakkelijk in op onverwachte, maar urgente zaken. Flexibiliteit: indien zich problemen of kansen voordoen het eigen gedrag of de eigen stijl of aanpak veranderen teneinde een gesteld doel te bereiken; niet voor één gat te vangen zijn. Ziet knelpunten bijtijds aankomen. Voorkomt dat zaken uit de hand lopen door tijdig maatregelen te nemen. Denkt vooruit en weet benodigde acties in te schatten. Komt voor zichzelf op. Zegt waar het op staat. Geeft zijn of haar mening. Neemt tijdig de nodige beslissingen. Komt snel met een oordeel. Neemt besluiten ook op basis van beperkte gegevens. Neemt een standpunt in en spreekt een oordeel uit. Geeft snel aan wanneer iets wel of niet kan. Neemt tijdig de juiste beslissingen. Helpt collega s indien nodig. Ziet wat collega s nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Levert werk voor anderen aan zoals afgesproken. Zet zich in om collega s zo goed mogelijk te laten werken.

7 7 Controleren In staat zijn na te gaan of anderen de opgedragen taken hebben uitgevoerd en desnoods kritiek leveren of sancties stellen. Delegeren Eigen beslissingsbevoegdheden en verantwoordelijkheden op duidelijke wijze toedelen aan de juiste medewerkers. Discipline Zich houden aan regels en voorschriften en aan vaste werkwijzen. Drukbestendigheid Bestand zijn tegen situaties die werkstress met zich meebrengen. Controleert de uitvoering van het werk tussentijds. Spreekt van te voren duidelijke mijlpalen en meetpunten af. Creëert voor zichzelf en voor anderen inzicht in de gang van zaken. Signaleert snel afwijkingen op een gemaakt plan en komt met voorstellen dit bij te sturen. Geeft duidelijk de ruimte aan waarbinnen men zelfstandig tot een keuze mag komen. Delegeert verantwoordelijkheden zo laag als mogelijk binnen de organisatie. Delegeert opdrachten die passen bij het niveau en de omstandigheden van de medewerker. Delegeert verantwoordelijkheden en bijbehorende beslissingsbevoegdheden. Begrijpt het waarom van de regels die in acht genomen moeten worden. Beheerst de eigen impulsen en bezit de kracht om zich te houden aan vaste regels en procedures, ook als het minder plezierige taken betreft. Houdt zich aan geldende regels en procedures, ook wanneer de omstandigheden het aantrekkelijk maken dit niet te doen. Werkt minder plezierige taken en activiteiten af volgens vaste routines en procedures. Voert gemaakte afspraken ook uit. Blijft beheerst bij spanningen en emoties; raakt niet in paniek. Blijft constante prestaties leveren ondanks tijdsdruk of tegenslag. Blijft constante prestaties leveren onder veelvuldige afwisseling van taken of deadline. Blijft constante prestaties leveren ondanks tegenspel of loyaliteiten aan groepen met verschillende belangen.

8 8 Gewetensvolheid Handhaven van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen in activiteiten die met het werk te maken hebben. Incasseringsvermogen Het omgaan met (relativeren, verwerken van) kritiek. Initiatief Het signaleren van kansen en problemen en daar naar handelen door voorstellen te doen of zelf iets te ondernemen. Inlevingsvermogen Zich bewust zijn van andere mensen in de omgeving en de eigen invloed hierop. Gedrag vertonen dat getuigt van het onderkennen van de gevoelens van anderen. Inzet De energie hebben om zich langere tijd achtereen en intensief met een taak bezig te houden. Spankracht. Brengt anderen in situaties die door hen zijn te hanteren. Weert zich in (zakelijke) conflictsituaties te profileren als een onafhankelijke partij. Weegt belangen en verschillende zienswijzen tegen elkaar af. Laat iedereen te allen tijde voortdurend in zijn waarde en laat dit blijken. Blijft consistent in zijn handelwijze ook als hij onder druk wordt gezet. Benadert de ander op een open en duidelijke wijze. Kan met kritiek omgaan. Kan commentaar van anderen verdragen. Benut de kansen die zich voordoen of neemt afgewogen risico s om doelstellingen te bereiken of de positie van de organisatie te verbeteren. Draagt uit eigen beweging ideeën of oplossingen aan. Onderneemt ongevraagd extra acties buiten hetgeen oorspronkelijk gevraagd is. Bepaalt op basis van eigen inzicht welke richting hij uit moet gaan. Neemt het voortouw. Durft en is ondernemend. Houdt rekening met de omstandigheden van de ander. Empathie: toont begrip voor de gevoelens van de ander. Toont belangstelling voor anderen. Onderkent gevoeligheden in het eigen gedrag en benoemt dit naar anderen. Energiek: blijft constante prestaties leveren, ook bij werkzaamheden die langdurige concentratie vergen. Blijft enthousiasme en kracht uitstralen, ondanks veel en hard werken. Blijft doorgaan tot de klus geklaard is. Weet anderen op te peppen om de gewenste extra prestaties te leveren. Neemt het voortouw in het oppakken van zaken die blijven liggen.

9 9 Klantgerichtheid Onderzoeken van wensen en behoeften van de klant/gebruiker en hiernaar handelen. Leidinggeven Richting en sturing geven aan een groep en de afzonderlijke groepsleden, alsook samenwerkingsverbanden tot stand brengen en handhaven teneinde een beoogd doel te realiseren. Luisteren Tonen belangrijke informatie op te pikken uit mondelinge mededelingen. Doorvragen. Ingaan op reacties. Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid Eigen mening, ideeën of feiten op beknopte en duidelijke wijze onder woorden brengen; correct taalgebruik. Managementidentificatie Actieve betrokkenheid tonen met de belangen en problemen van het management Vraagt door op wensen en behoeften van de (interne) klant. Komt met voorstellen die inspelen op de belangen van de (interne) klant. Biedt ongevraagd extra service. Toont belangstelling voor vraagstukken/ problemen van de (interne) klant. (Ver)deelt verantwoordelijkheden met teamleden en creëert synergie. Organiseert effectieve samenwerking binnen het team. Creëert win-win -situaties binnen het team. Organiseert besluitvorming zodanig dat iedereen zijn bijdrage levert, kan/moet leveren en er een goed draagvlak ontstaat. Verdeelt verantwoordelijkheden tussen medewerkers en maakt duidelijk wat door wie gedaan moet worden. Neutraliseert wrijving in het team tijdig en effectief. Geeft de groepsleden individueel duidelijk aan wat er moet gebeuren, hoe, waarmee, wanneer en met wie. Geeft de groepsleden individueel, opbouwende feedback op het functioneren en de bereikte resultaten. Creëert ontwikkelingsruimte en leersituaties en uitdagingen. Vraagt door op onduidelijkheden uitspraken of hints. Vat de boodschap van de ander correct samen. Komt terug op wat iemand eerder in het gesprek heeft gezegd. Haakt in op wat de ander zegt. Brengt eigen gedachten vlot en duidelijk onder woorden. Spreekt to-the-point, wijdt niet onnodig uit. Brengt mondelinge boodschappen begrijpelijk over. Is op de hoogte van beleidskeuzen en plannen die door het management zijn geformuleerd. Stelt zich loyaal op ten aanzien van de gemaakte managementkeuzen. Handelt snel en adequaat op vragen van het management. Is kritisch op voornemens en plannen van het management en brengt dit op constructieve wijze.

10 10 Nauwkeurigheid Blijk geven van veel zorg voor details. Precisie, accuratesse. Netwerkvaardigheid Ontwikkelen en bestendigen van relaties en/of samenwerkingsverbanden binnen en buiten de eigen organisatie, teneinde deze te benutten voor het verkrijgen van informatie, steun, medewerking en opdrachten. Omgevingsbewustzijn Laten blijken goed geïnformeerd te zijn over maatschappelijke en politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en deze kennis effectief benutten voor de eigen functie of organisatie. Anticiperen op en onderkennen van het belang van gebeurtenissen die van invloed zijn op het bestaande beleid en handelen van politiek/bestuurlijk verantwoordelijkheden. Voert werkzaamheden nauwkeurig en precies uit. Toont aandacht voor details. Werkt ordelijk en systematisch. Is kwaliteitsgericht: controleert eigen werk, voorkomt fouten. Legt en onderhoudt contact met voor zijn functie relevante personen en organisaties. Ontwikkelt en onderhoudt een voor de organisatie relevant netwerk van contacten die benodigde ondersteuning kunnen en willen bieden. Maakt op het juiste moment gebruik van zijn netwerk om doelen te bereiken. Vormt coalities om doelen te bereiken, Stapt gemakkelijk op anderen buiten de eigen afdeling af, indien dit gewenst is. Is in staat contact te leggen met een ander; onderhoudt informele relaties binnen of buiten de eigen organisatie. Beweegt zich gemakkelijk in een onbekende sociale omgeving, spreekt mensen aan, legt contacten. Kent de trends en ontwikkelingen in het vakgebied, het maatschappelijke veld en het werkveld en de betekenis hiervan voor de organisatie. Realiseert naar buiten toe het gewenste imago. Houdt rekening met de huidige en toekomstige behoeften in het veld. Voorziet tijdig de afbreukrisico s voor de politiek verantwoordelijkheden en voorkomt situaties die politiek en bestuurlijk schade kunnen berokkenen. Schat de haalbaarheid van acties en/of besluiten in. Signaleert ontwikkelingen en gebeurtenissen en onderkent de invloed daarvan op de politiek en de eigen organisatie.

11 11 Onafhankelijkheid Zelfstandig een oordeel of mening vormen zonder zich te laten beïnvloeden door de mening van anderen en daarop acties ondernemen. Onderhandelen Tot een overeenkomst kunnen komen door het tegelijkertijd inschatten van een anders belangen, opkomen voor het eigen belang en het zoeken van compromissen. Oordeelsvorming Gegevens en mogelijke handelwijzen in het licht van relevante criteria tegen elkaar afwegen en tot realistische beoordelingen komen. Organisatiesensitiviteit Het onderkennen van invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op andere onderdelen van de organisatie Overtuigingskracht Het kunnen winnen van anderen voor zijn of haar standpunten. Overwicht Invloed uitoefenen en als autoriteit geaccepteerd worden. Gezag. Volgt een aanpak waarin hij gelooft ook als anderen bezwaar maken. Brengt voorstellen in ook als anderen hiervan nog overtuigd moeten worden. Trekt zijn eigen plan en handelt ernaar. Houdt vast aan zijn eigen (professionele) principes ondanks druk van anderen deze opzij te zetten. Bedenkt compromissen. Bereikt overeenstemming. Behartigt tegengestelde belangen. Overziet de consequenties van bepaalde keuzen, benoemt voor- en nadelen van die keuzen. Geeft aan welke informatie vereist is voor een goede beeldvorming. Schat haalbaarheden realistisch in. Toetst voorstellen vanuit verscheidene invalshoeken. Komt met een goed afgewogen oordeel, waarbij effectief gebruik is gemaakt van alle beschikbare informatie. Toetst bij de juiste partijen of er voldoende draagvlak is voor een bepaald voorstel. Heeft een plan van aanpak waarbij rekening is gehouden met gevoeligheden en acceptatie in de organisatie. Kent en handelt naar de regels van het spel. Betrekt diverse partijen in de oordeelsvorming over een bepaald voorstel. Hanteert argumenten die de ander aanspreekt. Brengt zijn voorstellen met enthousiasme en beslistheid. Heeft er plezier in anderen te winnen voor zijn opvattingen. Doseert zijn argumenten en standpunten op beslissende momenten. Dwingt respect af. Heeft draagvlak voor besluiten. Eigen meningen en uitspraken worden meegenomen in algemene besluitvorming. Wordt gevraagd naar mening en ideeën.

12 12 Persoonlijke presentatie Ideeën, feiten en opvattingen op heldere wijze presenteren, gebruikmakend van terzake doende middelen. Een goede indruk maken. Plannen en organiseren Op effectieve wijze doelen en prioriteiten bepalen en benodigde acties, tij en middelen aangeven om die doelen te kunnen bereiken. Praktisch werken Het vermogen bij problemen die zich in het werk voordoen de juiste maatregelen te treffen. Presentatiemotivatie Zichtbaar hoge eisen stellen aan het eigen werk. Laten zien niet tevreden te zijn met een gemiddelde prestatie. Houdt een samenhangend en helder betoog, waarin hoofd- en bijzaken, feiten en meningen gescheiden zijn. Hanteert een goed evenwicht tussen het ingaan op reacties van toehoorders enerzijds en het vasthouden van de structuur van zijn betoog anderzijds. Werkt met heldere voorbeelden/ metaforen om zijn betoog te ondersteunen. Heeft een heldere opbouw in zijn betoog. Is goed te verstaan en te volgen door anderen. Beantwoordt vragen afdoende. Representatief. Handelt volgens de voor hem geldende rol en verwachtingen. Stelt prioriteiten. Stelt concrete doelen voor zichzelf en voor anderen. Komt met een plan van aanpak om een gesteld doel te bereiken met een duidelijke inschatting van tijd, capaciteit en middelen. Werkt stap voor stap naar een bepaald doel toe ook over een langere periode. Brengt de activiteiten in kaart. Werkt ordelijk en systematisch. Combineert verschillende werkzaamheden effectief en efficiënt. Maakt bij problemen, storingen of andere praktische vraagstukken direct een analyse van mogelijke oorzaken. Zet bij praktische vraagstukken en problemen de feiten en mogelijkheden helder op een rij. Formuleert bij praktische vraagstukken en problemen direct mogelijke oplossingen. Lost praktische problemen op door snel met een aanpak te komen. Voert een oplossing daadwerkelijk uit. Stelt hoge eisen aan het eigen functioneren en proberen hieraan te voldoen. Werkt aan verbetering in het eigen werk en de eigen situatie. Verlegt de eigen prestatiegrenzen. Toont zich kritisch ten aanzien van de eigen prestaties en tracht zwakke punten te verbeteren.

13 13 Probleemanalyse Signaleren van problemen; herkennen van belangrijke informatie. Verbanden leggen tussen gegevens. Opsporen van mogelijke oorzaken van problemen. Zoeken van terzake doende gegevens. Resultaatgerichtheid Gericht zijn op effectief handelen en het op tijd leveren van afgesproken output. Samenwerken Bijdragen aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer de samenwerking een onderwerp betreft dat niet van persoonlijk belang is. Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid Ideeën en meningen in begrijpelijk en correcte taal op schrift stellen. Tact Vermogen om irritaties te voorkomen of conflicten op te lossen op basis van inzicht in sociale interacties Zelfbeheersing Het, wanneer de situatie dat vereist, effectief beheersen van impulsen die door de omgeving worden opgeroepen. Zelfinzicht Inzicht in het eigen functioneren en openstaan voor kritiek van zichzelf of van anderen, zonder gedragsveranderingen mogelijk is. Zelfstandigheid Op eigen initiatief en zonder hulp van anderen handelen. Legt causale verbanden tussen gegevens en trekt logische conclusies. Stelt vragen in de diepten (één aspect), maar ook in de breedte (verscheidene aspecten), teneinde een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Vraagt naar achterliggende informatie. Weet de oorzaken van een probleem te benoemen. Onderscheidt feiten van veronderstellingen. Legt juiste causale relaties. Levert resultaten binnen de afgesproken tijd. Werkt doelgericht en efficiënt, laat zich niet afleiden. Maakt af wat hij/zij begint. Reageert actief en op een constructieve wijze op ideeën van anderen. Speelt informatie die voor anderen van belang is tijdig door. Houdt rekening met de mogelijke inbreng van een ander. Betrekt anderen actief bij het gesprek. Maakt heldere, aansprekende en bondige teksten die voor breed publiek leesbaar zijn. Maakt juist gebruik van de grammatica. Maakt geen taalfouten. Heeft heldere opbouw en structuur in tekst. Houdt rekening met de gevoelens van anderen. Zegt op de juiste momenten dingen. Doseert kritiek. Heeft zichzelf in de hand Wordt niet snel kwaad. Laat zich niet snel gaan. Kent zichzelf goed. Heeft een juist oordeel over zichzelf. Kan zichzelf goed inschatten. Toont eigen initiatief. Ziet werk en handelt daar ook naar. Kan na instructie zonder toezicht taken uitvoeren. Voert taken uit zoals is afgesproken. Voert taken uit binnen de gegeven tijd. Is in staat zonder hulp van anderen problemen op te lossen. Is in staat zijn werkzaamheden te plannen.

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Com puterw eg 1,3542 D P U trecht Postbus 1087,3600 BB Maarssen tel.0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 w w w.picom pany.nl servicedesk@ picom pany.nl Het PiCompany

Nadere informatie

Checklist beoordelingssystematiek: gedragscriteria

Checklist beoordelingssystematiek: gedragscriteria pag.: 1 van 11 Checklist beoordelingssystematiek: gedragscriteria Bron: onbekend Auteur: onbekend Deze checklist geeft een overzicht van gedragscriteria, en van de bijbehorende definities en indicatoren.

Nadere informatie

Competentiewoordenboek. gemeente Hattem

Competentiewoordenboek. gemeente Hattem Competentiewoordenboek gemeente Hattem Inhoudsopgave Competentiewoordenboek... 1 Inleiding... 3 Indeling van competenties... 3 Gedragscompetenties... 4 A Analyseren... 4 1. Probleemanalyse... 4 2. Vernieuwingskracht...

Nadere informatie

VACATURE-INVENTARISATIE

VACATURE-INVENTARISATIE VACATURE-INVENTARISATIE Algemeen Bedrijf: Adres: Telefoon: Reden vacature: uitdiensttreding huidige functionaris overplaatsing huidige functionaris promotie huidige functionaris uitbreiding Datum ingang

Nadere informatie

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Modulecode: L.MIM.5687 Toetscode: T.MIM.7939 Modulenaam: Persoonlijke ontwikkeling Opleiding: Commerciële economie deeltijd Kwartiel: 1.1, 1.2, 1.3 en 1.4 Verantwoordelijk docent:

Nadere informatie

Competentie overzicht

Competentie overzicht Competentie overzicht Aanpassingsvermogen Blijft goed functioneren onder veranderende omstandigheden. Is bereid en in staat om zich te voegen naar nieuwe situaties; laat hierbij desnoods aanvankelijke

Nadere informatie

Concept Gemeente Heemstede Lijst met omschrijving van 49-competenties

Concept Gemeente Heemstede Lijst met omschrijving van 49-competenties Concept Gemeente Heemstede Lijst met omschrijving van 49-competenties Toelichting Je persoonlijke ontwikkeling is een onderdeel in de individuele werkplannen. Om een gewenste ontwikkeling concreet te maken

Nadere informatie

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld 3.2 Het Merk IK Les 12: Competenties Opdracht: Lees/bekijk eerst de les in de online omgeving. 1. Geef achter elke competentie eerst aan in percentages in welke mate deze competentie gewenst is met betrekking

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Interselect Spijksedijk 18F 4207 GN Gorinchem 0183 693939 Pagina 1 van 13 / 21 maart 2007 / de heer B. Krol / Interselect 2007 BO competentietaal

Nadere informatie

Formulier Jaargesprekken

Formulier Jaargesprekken Formulier Jaargesprekken Directie en afdeling : Naam medewerker : Personeelsnummer : Functie : Functieschaal : Salarisschaal en trede : Naam leidinggevende : Beoordelingsperiode : Datum afstemmings- en

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Beoordelingsformulier functie Naam medewerker Naam leidinggevende Naam manager Functie medewerker Coördinator ArcheoTolk Functieklasse 4 Periode van de beoordeling Datum beoordelingsgesprek Toelichting

Nadere informatie

4. Ambitie Gedrag vertonen dat erop gericht is om persoonlijk succes te boeken. Stelt zichzelf doelen om dit te bereiken.gedragsbeschrijvingen:

4. Ambitie Gedrag vertonen dat erop gericht is om persoonlijk succes te boeken. Stelt zichzelf doelen om dit te bereiken.gedragsbeschrijvingen: COMPETENTIEWOORDENBOEK 1. Aanpassingsvermogen Blijft goed functioneren onder veranderende omstandigheden. Is bereid en in staat om zich te voegen naar nieuwe situaties; laat hierbij desnoods aanvankelijke

Nadere informatie

Competentie definities

Competentie definities Competentie definities Aanpassingsvermogen (Flexibiliteit): Zich gemakkelijk aan kunnen passen aan veranderende omgeving, werkwijzen, werktijden, taken, verantwoordelijkheden, beleidswijzigingen en gedragingen

Nadere informatie

1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren

1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren OR - competentieprofiel LNV Camiel Schols SBI training & advies Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Het competentieprofiel voor de OR binnen LNV 3 Omschrijving van de competenties; definities en gedragsindicatoren

Nadere informatie

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LB) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

Vacature. Directeur. Basisschool Bernadette

Vacature. Directeur. Basisschool Bernadette Vacature Directeur Basisschool Bernadette Mariahout, 10 oktober 2017 Eenbes Basisonderwijs staat voor Samen vernieuwend leren. Met eigentijds onderwijs wordt aan kinderen een stevige basis meegegeven.

Nadere informatie

Kwaliteiten en Vaardigheden

Kwaliteiten en Vaardigheden Kwaliteiten en Vaardigheden Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven. Doel: Als je deze les hebt doorgewerkt: Kun je uitleggen

Nadere informatie

Competentieprofiel. Verpleegkundige

Competentieprofiel. Verpleegkundige Competentieprofiel Verpleegkundige Overzicht competenties Flexibel gedrag Inlevingsvermogen Integriteit Kwaliteitsgerichtheid Probleemanalyse Samenwerken Sociabiliteit Stressbestendigheid Vakgerichtheid

Nadere informatie

Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005

Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005 Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005 1. BELEIDSONDERSTEUNEND WERKEN Beleidsondersteunend werken is het verwerken van alle relevante informatie in duidelijke, overzichtelijke

Nadere informatie

Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven.

Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven. Kwaliteiten en Vaardigheden Voeg de uitwerkingen toe aan je portfolio. Voordat je solliciteert moet je weten wat je kwaliteiten zijn. In deze opdracht ga je je eigen kwaliteiten beschrijven. In je leven

Nadere informatie

PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR

PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR Vastgesteld in de bestuursvergadering van 24 mei 2007 PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR Binnen de voor de stichting geldende statuten en reglementen, is het College van Bestuur het bevoegd gezag van de stichting,

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

Datum: juli 2009 Auteur: P&O Nummer: 09.0001098 Versie: 1.0. Competentiewoordenboek Gewest Gooi en Vechtstreek

Datum: juli 2009 Auteur: P&O Nummer: 09.0001098 Versie: 1.0. Competentiewoordenboek Gewest Gooi en Vechtstreek Datum: juli 2009 Auteur: P&O Nummer: 09.0001098 Versie: 1.0 Competentiewoordenboek Gewest Gooi en Vechtstreek INHOUDSOPGAVE pagina I Voorwoord Competentiewoordenboek gewest Gooi en Vechtstreek 3 II Kerncompetenties

Nadere informatie

Persoonlijke vaardigheden / competenties 135 uitgewerkte voorbeelden. Competentiesvoorbeelden.nl versie

Persoonlijke vaardigheden / competenties 135 uitgewerkte voorbeelden. Competentiesvoorbeelden.nl versie Persoonlijke vaardigheden / competenties 135 uitgewerkte voorbeelden Competentiesvoorbeelden.nl versie 5.0 2019-2020 2 INHOUD Competenties: een korte introductie 7 Wat is een competentie? 7 Waar kan ik

Nadere informatie

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 17 mei 2017

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 17 mei 2017 Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 17 mei 2017 Zuid-Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag T 070 361 17 60 I www.dynamischbureau.nl E info@dynamsichbureau.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Geselecteerde

Nadere informatie

Functieprofiel Young Expert

Functieprofiel Young Expert 1 Laatst gewijzigd: 20-7-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Ervaringen opdoen... 3 1.1 Internationale ervaring in Ontwikkelingssamenwerkingsproject (OS)... 3 1.2 Nieuwe vaardigheden... 3 1.3 Intercultureel

Nadere informatie

Rapport over de functie

Rapport over de functie Rapport over de functie van Accountmanager Dit rapport is vastgesteld door Jeroen Visscher. Informatie voor deze functietypering was aangeleverd door 1 respondenten. De gedetailleerde informatie is beschikbaar

Nadere informatie

Competentiewoordenboek

Competentiewoordenboek Competentiewoordenboek Competentiewoordenboek Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wil zijn medewerkers de ruimte geven hun talenten te ontwikkelen en in te zetten. Onder de noemer Voorrang voor Mensen

Nadere informatie

Competentie ontwikkeling

Competentie ontwikkeling Competentie ontwikkeling VIDE 10 december 2015 DNB: Mariëtte Boersma HRD Adviseur Gooiconsult: Iris Toes trainer Job Redelaar - trainingsacteur Doelstelling Na deze sessie is je kennis aangescherpt over

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

Logistiek medewerker. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Logistiek medewerker. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

COMPETENTIECATALOGUS

COMPETENTIECATALOGUS Bijlage 1B bij de Regeling jaargesprekken Competentiecatalogus COMPETENTIECATALOGUS Competenties Klantgericht Toont zich bewust van wensen en belangen van de in- of externe klant, schept duidelijkheid

Nadere informatie

competenties en voorbeeldvragen

competenties en voorbeeldvragen competenties en voorbeeldvragen 1 Aanpassingsvermogen Blijft doelmatig handelen door zich aan te passen aan een veranderende omgeving of veranderende taken, andere vakgebieden of verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Bijlage 1bij de Regeling jaargesprekken. Lijst van competenties

Bijlage 1bij de Regeling jaargesprekken. Lijst van competenties Bijlage 1bij de Regeling jaargesprekken Lijst van competenties NB: Binnen de provincie Noord-Brabant wordt onderstaande lijst van competenties niet als zodanig toegepast, in de zin dat uit deze lijst voor

Nadere informatie

AANPASSINGSVERMOGEN - doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen.

AANPASSINGSVERMOGEN - doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen. AANDACHT VOOR DETAILS - niets uit het oog verliezen. AANPASSINGSVERMOGEN - doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen. ACCURAAT

Nadere informatie

Opzichter/projectleider

Opzichter/projectleider Opzichter/projectleider Doel van de functie De opzichter/projectleider is verantwoordelijk voor het dagelijks, mutatie en planmatig onderhoud voor een deel van het bezit. De opzichter/projectleider is

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 29 juli 2016

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 29 juli 2016 Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 29 juli 2016 De Burght 268 5664 PT Geldrop T 040-2802120 I www.testmijntalent.nl E info@testmijntalent.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Geselecteerde

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Vacature. Locatiedirecteur. Daltonbasisschool t Otterke

Vacature. Locatiedirecteur. Daltonbasisschool t Otterke Vacature Locatiedirecteur Daltonbasisschool t Otterke Beek en Donk, 15-01-2018 Eenbes Basisonderwijs staat voor Samen vernieuwend leren. Met eigentijds onderwijs wordt aan kinderen een stevige basis meegegeven.

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid 1 1 Profiel gemeenteraadslid 2NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. 3ALGEMEEN 4Een D66 gemeenteraadslid is gekozen door de inwoners van Utrecht en vertegenwoordigt hen op een 5integere

Nadere informatie

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon* adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek

Identificatiegegevens kandidaat. Identificatiegegevens onderneming. Naam* Adres* Telefoon*  adres* Naam. Ondernemingsnummer* Datum van onderzoek Screening van de individuele dienstverlener in de pijler advies / advies Internationaal ondernemen / strategisch advies in het kader van de maatregel kmo-portefeuille Sjabloon van het onderzoeksverslag

Nadere informatie

Vacaturemelding schooljaar Directeur basisschool de Muldershof in Beek en Donk. De Muldershof. Beek en Donk

Vacaturemelding schooljaar Directeur basisschool de Muldershof in Beek en Donk. De Muldershof. Beek en Donk Vacaturemelding schooljaar 2015-2016 Directeur basisschool de Muldershof in Beek en Donk Algemene gegevens: Naam school: Gevestigd te: Contactpersoon: Telefoonnummer contactpersoon: Informatie school:

Nadere informatie

ARDIS BASISSET 2013. Ardis competentie bibliotheek 2012 - juli 1

ARDIS BASISSET 2013. Ardis competentie bibliotheek 2012 - juli 1 ARDIS BASISSET 2013 Ardis competentie bibliotheek 2012 - juli 1 Daadkracht 1. Anticiperen Weet kritische situaties tijdig te onderkennen en hierop adequaat in te spelen 1. Ziet knelpunten bijtijds aankomen

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

Secretaresse Mei 2009

Secretaresse Mei 2009 Functienaam Vastgesteld: Secretaresse Mei 2009 Aard van de functie De secretaresse ondersteunt en faciliteert manager en (beleids)adviseurs. Zij voert haar werkzaamheden voornamelijk zelfstandig uit. Minder

Nadere informatie

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK. Aanleiding Met betrekking tot het eindniveau van veiligheidsopleidingen

Nadere informatie

Medewerker contractmanagement. Denkkracht: 3. Analytisch vermogen

Medewerker contractmanagement. Denkkracht: 3. Analytisch vermogen Denkkracht: 3. Analytisch vermogen Begrijpt een situatie door die op te delen in kleinere delen of de gevolgen ervan vast te stellen. Dit houdt in dat er verschillende onderdelen of aspecten met elkaar

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie VERKOOPTECHNIEKEN. Lestijden 40 Studiepunten 40 Ingeschatte totale 40 uur studiebelasting

ECTS-fiche. 1. Identificatie VERKOOPTECHNIEKEN. Lestijden 40 Studiepunten 40 Ingeschatte totale 40 uur studiebelasting ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding VERZEKERINGEN

Nadere informatie

Deskundige ICT - systeembeheerder

Deskundige ICT - systeembeheerder 1. FUNCTIEDOEL De deskundige ICT levert samen met zijn/haar collega s expertise informatie, diensten en producten af aan de interne klanten, met de nodige kwaliteitsvereisten, volgens de juiste procedures

Nadere informatie

1. Aanspreken op gedrag: anderen aanspreken op hun gedrag en de invloed daarvan op anderen.

1. Aanspreken op gedrag: anderen aanspreken op hun gedrag en de invloed daarvan op anderen. competentiewoordenboek en indicatoren OOP 1. Aanspreken op gedrag: anderen aanspreken op hun gedrag en de invloed daarvan op anderen. Geeft duidelijk aan welk gedrag verwacht wordt van de ander in het

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Rapport Sales 360. Test Kandidaat

Rapport Sales 360. Test Kandidaat Rapport Sales 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het rapport

Nadere informatie

in 5 stappen klaar voor je assessment

in 5 stappen klaar voor je assessment in 5 stappen klaar voor je assessment Overzicht competenties bij stap 1 Dit is een overzicht van veelgebruikte competenties. Zoals je ziet is er overlap tussen sommige competenties. Assessmentbureaus hanteren

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Het ideale competentieprofiel van een mentor volgens Praktijk Know How

Het ideale competentieprofiel van een mentor volgens Praktijk Know How Het ideale competentieprofiel van een mentor volgens Praktijk Know How 1. Een veilig leef- en werkklimaat Ik ben in staat een veilig leef- en werkklimaat te creëren in mijn mentorklas. - Ik creëer situaties

Nadere informatie

Gebruik competenties of vaardigheden bij het schrijven van jouw persoonlijke curriculum vitae. Aanpassingsvermogen

Gebruik competenties of vaardigheden bij het schrijven van jouw persoonlijke curriculum vitae. Aanpassingsvermogen Wat is een competentie? Een competentie (gedragscompetentie) is een vermogen dat kennis, inzicht, attitude en vaardigheidsaspecten omvat om in concrete taaksituaties doelen te bereiken. Een competentie

Nadere informatie

Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op. Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op

Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op. Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op Klantgerichtheid Klantgerichtheid Reageert direct op een klacht en stelt je niet verdedigend op Je handelt zoveel mogelijk vanuit het belang van de patiënt Je zoekt actief naar wensen/behoeften van patiënten

Nadere informatie

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen.

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen. Functiebeschrijving Functienaam Medewerker handhaving II Normfunctienaam Medewerker handhaving II Code Peildatum N03.04.04 1-1-2013 Functiereeks Beleid Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven

Nadere informatie

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het extern profileren van de organisatie door het in de media/via social media positioneren van de organisatie en haar activiteiten, passend bij het gewenste imago. Welke

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Beoordelingsformulier Naam beoordeelde Divisie/afdeling Beoordelingsperiode Naam beoordelaar Toelichting De beoordelingsgesprekken worden door de direct leidinggevende gevoerd. Het verdient de aanbeveling

Nadere informatie

SHL competenties Definities Componenten

SHL competenties Definities Componenten Een schematische weergave van de SHL-competenties met de definities en bijbehorende componenten: SHL competenties Definities Componenten A. Beslissen en activiteiten initiëren - neemt tijdig en duidelijk

Nadere informatie

Gedragsniveaus Creativiteit

Gedragsniveaus Creativiteit Gedragsniveaus Creativiteit 1. A. Werkt routinematig en met bekende middelen. B. Doet alleen wat gebruikelijk is. C. Valt stil/ stopt als beproefde oplossingen niet werken. 2. A. Toont belangstelling voor

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Beoordelingsformulier functie Naam medewerker Naam leidinggevende Naam manager Functie medewerker Ervaren ArcheoTolk Functieklasse 3 Periode van de beoordeling Datum beoordelingsgesprek Toelichting op

Nadere informatie

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen.

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen. Functiebeschrijving Functienaam Adviseur IV Normfunctienaam Adviseur IV Code Peildatum N03.01.08 1-1-2013 Functiereeks Beleid Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen

Nadere informatie

COMPETENTIES BELEIDSMEDEWERKER

COMPETENTIES BELEIDSMEDEWERKER COMPETENTIES BELEIDSMEDEWERKER Betekenis vakjes van links naar rechts vakje 1 onvoldoende: vakje 2 matig: vakje 3 goed: vakje 4 excellent: vertoont concreet beschreven gedrag nauwelijks vertoont concreet

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF pg1/5 DOELSTELLINGEN EN SITUERING IN DE ORGANISATIE (cfr organogram) Vanuit onze opdrachtsverklaring is het de taak van elke medewerker om de zorg

Nadere informatie

Beleidsadviseur maart 2009

Beleidsadviseur maart 2009 Functienaam Vastgesteld: Beleidsadviseur maart 2009 Aard van de functie De beleidsadviseur vertegenwoordigt de bedrijfstak op verschillende aandachtsgebieden en initieert en ontwikkelt beleidsstandpunten,

Nadere informatie

/ 360 graden feedback op competenties

/ 360 graden feedback op competenties / 360 graden feedback op competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 0 april 04 Email: Scq000@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 0 april 04 / 360 graden feedback op competenties 360 graden feedback op competenties

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren Inleiding Docenten vervullen 5 rollen in de lessituatie. Daarnaast vervult de docent de lessituatie een aantal rollen. In onderstaand

Nadere informatie

Competentieprofiel wethouders

Competentieprofiel wethouders Competentieprofiel wethouders Inhoud 1. Inleiding 2 2. Competenties 3 3 Competenties Wethouder 5 Competenties 1. Analytisch vermogen 5 2. Oordeelsvorming 6 3. Overtuigingskracht 7 4. Inlevingsvermogen

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid Profiel gemeenteraadslid NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. ALGEMEEN Een D66 gemeenteraadslid is zich ervan bewust een mandaat te hebben van de kiezers en zal met overtuiging én

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling Bedrijfskunde MER Akin Dogan

Persoonlijke ontwikkeling Bedrijfskunde MER Akin Dogan Persoonlijke ontwikkeling Bedrijfskunde MER Akin Dogan Naam Studentnummer Akin Dogan 500672497 Opleiding Bedrijfskunde MER Klas Smart City School Hogeschool van Amsterdam, locatie Wibautshuis Docent W.

Nadere informatie

Teamrapportage

Teamrapportage Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 3-4-2018 Inhoudsopgave Inleiding Geselecteerde kandidaten Geselecteerde competenties Team competentiematch Teampotentieel Team competentiematch per persoon

Nadere informatie

VRAGENLIJST COMPETENTIES

VRAGENLIJST COMPETENTIES VRAGENLIJST COMPETENTIES Inleiding De voor u liggende vragenlijst brengt de managementstijl in kaart. Het doel van deze vragenlijst is inzicht te verwerven in het feitelijke en dus zichtbare handelen van

Nadere informatie

Aanpassingsvermogen - Doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen.

Aanpassingsvermogen - Doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen. Aanpassingsvermogen - Doelmatig blijven handelen door zich aan te passen aan veranderende omgeving, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen. Aanspreken op gedrag - Spreekt de ander aan op de afspraken

Nadere informatie

stichting Opvoeden.nl

stichting Opvoeden.nl (definitieve versie: mei 2017) functieprofiel: Contentmanager stichting Opvoeden.nl Doel van de functie Het managen van de processen van contentbeheer en het bewaken van de voortgang ervan. Daarnaast mede

Nadere informatie

Profiel Selector. Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E

Profiel Selector. Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Profiel Selector Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90

Nadere informatie

Handleiding Functioneren en Beoordelen Traineepool Metropoolregio Amsterdam

Handleiding Functioneren en Beoordelen Traineepool Metropoolregio Amsterdam Handleiding Functioneren en Beoordelen Traineepool Metropoolregio Amsterdam Inleiding Deze handleiding is geschreven voor de regionale traineepool MRA en is een middel om de persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Rapport Management i360. Test Kandidaat

Rapport Management i360. Test Kandidaat Rapport Management i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

Ontwikkeling van een competentieprofiel voor de medezeggenschapsorganen (LNV)

Ontwikkeling van een competentieprofiel voor de medezeggenschapsorganen (LNV) Ontwikkeling van een competentieprofiel voor de medezeggenschapsorganen (LNV) Camiel Schols SBI training & advies Inleiding Door het A&O fonds Rijk is een pilot medezeggenschap gestart. Hier nemen vier

Nadere informatie

Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit)

Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit) Leiderschapscompetenties ( niet vakmanschap of inhoudelijke professionaliteit) We delen de competenties in drie groepen in, zij het dat we de volgorde enigszins hebben gewijzigd, conform het model dat

Nadere informatie

Ondersteuner ICT. Denkkracht: 3 Analytisch vermogen

Ondersteuner ICT. Denkkracht: 3 Analytisch vermogen Denkkracht: 3 Analytisch vermogen Definitie: Begrijpt een situatie door die op te delen in kleinere delen of de gevolgen ervan vast te stellen. Dit houdt in dat er verschillende onderdelen of aspecten

Nadere informatie

Medewerker financiele administratie CB. Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken

Medewerker financiele administratie CB. Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken FUWA-VO Sessie Functie-informatie Blz. 1 Functienaam Organisatie Centraal Bureau Onderdeel Financiën & Beheer Salarisschaal 5 Werkterrein Bedrijfsvoering -> Financieel Economische zaken Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Rapport Sales Assessment

Rapport Sales Assessment Rapport Sales Assessment Naam Adviseur Jan Voorbeeld Adviseur van Organisatie Datum 21-02-2017 Inleiding De scores in deze rapportage zijn gebaseerd op de antwoorden die gegeven zijn bij het maken van

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A1 December 2009 LEIDINGGEVEND A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden 1 KWALIFICATIEDOSSIER VRIJWILLIGER BUURTBEMIDDELING Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenaming Contet/werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar De vrijwilliger

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie