CASUS INCOTERMS Containerschip MOL. Casus Een drietal artikelen over het scheuren van Containerschip MOL Comfort via NT Transport:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CASUS INCOTERMS Containerschip MOL. Casus Een drietal artikelen over het scheuren van Containerschip MOL Comfort via NT Transport:"

Transcriptie

1 CASUS INCOTERMS Containerschip MOL Casus Een drietal artikelen over het scheuren van Containerschip MOL Comfort via NT Transport:

2 Containerschip MOL Comfort scheurt midden op zee 18 Het containerschip MOL Comfort is op de Arabische Zee, tussen India en Oman, doormidden gescheurd. Het schip zou volgens sommige berichten al gezonken zijn, maar de Japanse rederij MOL zelf meldde dinsdagochtend dat de twee helften van het schip nog wel drijvende waren. De 'MOL Comfort', een groot schip met een capaciteit van teu dat was vertrokken uit Singapore, was met circa containers aan boord op weg naar Jeddah (Saudi-Arabië) en zou op de Arabische Zee in zware weersomstandigheden terecht zijn gekomen. De 26 bemanningsleden Russen en Filippijnen zijn met reddingsboten in veiligheid gebracht, maar het heeft er alle schijn van dat het schip als verloren moet worden beschouwd. MOL meldde dinsdagochtend zo snel mogelijk met meer informatie te zullen komen over de containers die zich aan boord van het schip bevinden of bevonden. Sleepboten om het nu uit twee delen bestaande schip te verslepen, worden geregeld, aldus MOL. De 'MOL Comfort' had op 30 juni in Rotterdam aan moeten komen.

3 Verladers in spanning over containers 'MOL Comfort' 19 Ook Nederlandse importeurs volgen in spanning de lotgevallen van de twee drijvende helften van het gebroken containerschip 'MOL Comfort'. Zo heeft Magisso Benelux, een importeur van keukenbenodigdheden, zijn nieuwe lijn van 'Cool' wijnkoelers aan boord van het schip liggen. Ook Dayseaday Fresh and Frozen uit Urk meldde via Twitter een container aan boord te hebben. De Japanse posterijen zouden voor 29 landen post op het schip hebben. Hoeveel van de 4382 containers die de 'MOL Comfort' aan boord heeft/had, de Rotterdamse haven als bestemming hebben (waar het schip op 30 juni had moeten aankomen), is nog onduidelijk. NYK, een van MOL's partners, heeft in een verklaring haar 'diepe spijt' betuigd over het ongeval en stelt dat een onbekend aantal containers schade kan hebben opgelopen of overboord kan zijn gevallen. Volgens de laatste berichten van donderdagochtend, zouden de twee helften van de 'MOL Comfort', die op de Arabische Zee in zwaar weer doormidden brak, nog steeds drijven. De Japanse rederij meldde donderdagochtend dat er vanuit de haven van Jebel Ali een patrouilleboot op pad is gestuurd om de staat van het gebroken schip te beoordelen en een bergingsoperatie in gang te zetten. Dat patrouillevaartuig zou pas op zijn vroegst komende zondag op de plek des onheils kunnen arriveren. MOL is begonnen met een onderzoek naar de oorzaken van het ongeval en heeft daartoe ook al contact opgenomen met de bouwer van het schip, Mitsubishi Heavy Industries. Het schip werd in 2007/2008 gebouwd en deed eerst meerdere jaren dienst onder de naam 'APL Russia', voordat het in juni vorig jaar werd overgeheveld naar MOL. De 26 bemanningsleden van de 'MOL Comfort' konden, toen het schip maandag doormidden scheurde, zich in veiligheid brengen en werden opgepikt door drie schepen die in de buurt waren. Ze zijn daarna naar Sri Lanka gebracht.

4 Achmea vreest het ergste voor 'MOL Comfort' en lading 19 Hoe het op de Arabische Zee ook zal aflopen met het gebroken schip 'MOL Comfort', de financiële schade zal hoe dan ook enorm zijn, zegt Klaas Frieswijk, specialist marine claims van Achmea. De verzekeringsman schat dat zich aan boord van het schip voor zeker 300 miljoen dollar aan lading bevindt, en acht de kans groot dat de goederen samen met de 'MOL Comfort' alsnog onder water verdwijnen. Twee bergingsmaatschappijen, het Nederlandse bedrijf Smit en Nippon Salvage, hebben inmiddels schepen op pad gestuurd naar de 'MOL Comfort', maar aangezien die pas na het weekend op de plek des onheils kunnen arriveren, is het volgens Frieswijk zeer de vraag of de hulp op tijd zal komen. 'De twee stukken van de 'MOL Comfort' die nu op zee drijven, zijn halfdode schepen en de weersomstandigheden zijn ter plekke nog altijd zwaar. Op termijn zal het schip toch vergaan.' Frieswijk blijft hopen dat de bergingswerkers de twee scheepsdelen over een paar dagen wel degelijk op sleeptouw kunnen nemen, maar de moeilijkheden zijn dan allesbehalve achter de rug. Dat de bergingswerkers er dagen over doen om de twee 'MOL Comfort'-delen te bereiken, geeft al aan dat het een heidens karwei zou worden om de ruim vierduizend containers die aan boord staan, veilig aan wal te krijgen. Veel Nederlandse ladingontvangers wachten in spanning af wat er op de Arabische Zee zal gebeuren. Alleen al Achmea kent minimaal vijftien containers aan boord van het ongeluksschip waarin lading zit voor zijn klanten. Het gaat om onder meer chemicals, kleding uit goedkope productielanden, geschenkartikelen, garnalen en muziekinstrumenten. Zelfs als de ontvangers hun goederen over een tijdje toch nog in goede staat ontvangen, zit er nog een addertje onder het gras, waarschuwt Frieswijk. 'De bergingskosten zullen hoog zijn, 30 tot 70 procent van de waarde van de goederen, dus er zal een behoorlijke rekening bij zitten.' Het bureau Cunningham Lindsey Marine uit Rotterdam heeft ondertussen gemeld dat het door diverse binnen- en buitenlandse makelaars en transportverzekeraars is aangesteld voor het verrichten van 'oorzaak technisch onderzoek' en het vaststellen van de ladingschade. Cunningham heeft hiervoor een team aan het werk gezet onder leiding van Marius Bakker. Het ongeluksschip zelf was voor 83 miljoen dollar verzekerd bij enkele Japanse verzekeringsmaatschappijen.

5 Vraag De MOL Comfort is vandaag in 2 stukken gebroken voorbij India. Het is niet zeker of beide stukken nog drijven of gezonken zijn. De boot was 5 jaar oud, vrij nieuw dus. De waarde van de boot met de kosten van het opruimen wordt over de ontvangers/verschepers van de containers verdeeld. Afhankelijk van de Incoterms. Een transportverzekering dekt de schade gelijk. Heb je die niet, moet je alles zelf betalen. Dat is een Bill of Lading bepaling dus bindend. Rekensommetje, stel dat de boot nog 100 miljoen waard is met ft containers aan boord. Kosten voor het opruimen en de containers vergeten we even. Dan wordt per 20-ft opgeeist. Is het een 40ft, dan 2x is Tel daarbij het verlies van je lading, de omzetderving. Het kan heel eenvoudig je faillisement zijn. Met een beetje geluk is de container nog aan boord en krijg je je lading alsnog... over een maand of twee of langer. Kan je alsnog te laat leveren, omzetderving etc. Of je moet nieuwe voorraad laten produceren en invliegen. Voorzien de Incoterms ook in de schade omtrent latere levering etc? En hoe dan te handelen bij incoterms: - FCA - FOB - etc.? Is de Incoterm of BL bepalend in deze situaties? Geldt hetzelfde voor vliegtuigen in de AWB bepalingen?

6 Antwoord: Transportverzekering Een op maat gemaakte transportverzekeringspolis dekt in principe alle transportrisico s waaraan de eigen goederen onderhevig zijn. In dit geval hebben we het over total loss en het regelen van deze vorm van schade heeft heel wat voeten in aarde. De overeengekomen Incoterm bepaalt wie de of de ver het initiatief dient te nemen om de schade te laten vaststellen en vervolgens de schadeclaim in te dienen. Degene die het transportrisico draagt is dus die initiatiefnemer. Dus: Bij de term FCA CPT CIP DAT DAP DDP FAS FOB CFR CIF is dat de ver ver ver Hier doet zich vaak het probleem voor dat degene die het transportrisico draagt niet de moeite neemt om het te verzekeren omdat er slechts 2 Incoterms zijn waarbij er sprake is van een transportverzekeringsplicht. Bij CIF en CIP moet de ver, verzekeren maar hij verzekert dan niet de risico s die hij, maar die de loopt. Bij alle andere Incoterms draagt één van de contracterende partijen weliswaar het transportrisico (zie boven) maar hoeft dat niet te verzekeren. Misschien juist daarom is een als hij schade constateert bij aankomst van de goederen al gauw geneigd om contact op te nemen met zijn leverancier.

7 Bij Total Loss komen de goederen dus niet aan. Dat heeft gevolgen voor het van de zijde van de ver al of niet kunnen voldoen aan zijn verplichting om te leveren. D.w.z. hij neemt overeenkomstig de afgesproken Incoterm de verplichting op zich om te leveren volgens contract (lees order of orderbevestiging) net zo goed als de daartegenover de verplichting op zich neemt te betalen. Wanneer heeft de ver dan aan zijn afleveringsplicht heeft voldaan? Term EXW FCA CPT CIP DAT DAP DDP FAS FOB CFR CIF ver heeft aan afleverplicht voldaan: Zodra de goederen verpakt, gemerkt en genummerd verzendklaar staan en hij de daarvan op de hoogte heeft gesteld. Zodra de goederen geladen zijn in/op de container/vrachtwagen gesteld door de bij vertrek bij een FCL meestal het terrein van de ver en bij een LCL meestal een groepageloods/containeryard e.d. aangewezen door de. Zodra de goederen geladen zijn in/op de container/vrachtwagen gesteld door de bij vertrek bij een FCL meestal het terrein van de ver en bij een LCL meestal een groepageloods/containeryard e.d. aangewezen door de ver. Zodra de goederen geladen zijn in/op de container/vrachtwagen gesteld door de bij vertrek bij een FCL meestal het terrein van de ver en bij een LCL meestal een groepageloods/containeryard e.d. aangewezen door de ver. Zodra de goederen gelost niet ingeklaard ter beschikking staan van de op de overeengekomen terminal van bestemming Zodra de goederen niet gelost niet ingeklaard ter beschikking staan van de op de overeengekomen plaats van bestemming Zodra de goederen niet gelost wel ingeklaard rechten betaald ter beschikking staan van de op de overeengekomen plaats van bestemming Zodra de goederen langszij het door de aangewezen schip zijn aangeleverd in de haven van inlading dus ook bij vertrek. Zodra de goederen geladen zijn in het door de aangewezen schip in de haven van inlading dus ook bij vertrek. Zodra de goederen geladen zijn in het door de ver aangewezen schip in de haven van inlading dus ook bij vertrek. Zodra de goederen geladen zijn in het door de ver aangewezen schip in de haven van inlading dus ook bij vertrek. Dat betekent dat bij schade de ver niets en de alles moet te doen bij de condities EXW FCA CPT CIP - FAS FOB CFR en CIF en dat hij bij de condities DAT DAP en DDP alles en de niets moet doen.

8 Bill of Lading Ik ga er vanuit dat het hier een verhandelbaar connossement is. De karakteristieken daarvan zijn: Vrachtovereenkomst Ontvangstbewijs van de goederen ten vervoer Eigendomsbewijs Het connossement bewijst dat de ver een vrachtcontract gesloten heeft. Dat is o.a. zijn taak (verplichting) bij CPT CIP CFR CIF. Indien de ver onverhoopt zou moeten aantonen dat hij aan zijn afleverplicht heeft voldaan, dan is het connossement het (overtuigende) bewijs daarvan. Voor meer informatie, opleidingen (Junior) Customs Consultant - (Assistent) Declarant, training en advies kunt u contact opnemen met Miranda Trechsel of Anthea van Os van KGH Douaneopleidingen via info@kghdouaneopleidingen.nl respectievelijk

OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen

OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen Casus: Nepkaas uit New York Op de internationale luchthaven Schiphol landt een KLM-vliegtuig. Het is opgestegen vanaf de luchthaven JFK New York in de USA. Het vliegtuig

Nadere informatie

Met ingang van 1 januari 2011 kunnen koper en verkoper kiezen uit de volgende 11 Incoterms : Voor elke vorm van transport: multimodaal transport

Met ingang van 1 januari 2011 kunnen koper en verkoper kiezen uit de volgende 11 Incoterms : Voor elke vorm van transport: multimodaal transport Voor bestellingen via de DORMOT webwinkel hanteren wij binnen Nederland standaard EXW. Neem contact op met onze salesengineers over de mogelijkheden van nationale en internationale bezorging en de daarmee

Nadere informatie

Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties

Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties Agenda Wat is nieuw in Incoterms 2010? Wat regelen de Incoterms? De Incoterms Hoe de juiste Incoterm kiezen? Wat regelen de Incoterms niet? Wat bij afwijking

Nadere informatie

Acquisitie en verkoop activiteiten

Acquisitie en verkoop activiteiten Acquisitie en verkoop activiteiten Na bestudering van de stof kan je antwoord geven en/of omschrijven wat de onderstaande termen betekenen. Als bron kan je je stencil, aantekeningen maar uiteraard ook

Nadere informatie

Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010 Stuartweg 8a 4131 NJ Vianen The Netherlands T +31 (0)347-357 000 E info @ vanduuren.nl INCOTERMS 2010 Incoterms zijn internationaal geldende leveringsvoorwaarden

Nadere informatie

CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6)

CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6) CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6) Casus Een Rotterdamse douane-expediteur doet een aangifte voor 3 zendingen: Een zending schoenen uit China om in het vrije verkeer te brengen

Nadere informatie

Trends & Ontwikkelingen

Trends & Ontwikkelingen Trade & Guarantees Trade Finance seminar 17 februari 2012 Head Trade Sales Pieter Bezemer Trends & Ontwikkelingen 2 Financiële crisis 3 Lichtpuntjes 4 Trends en ontwikkelingen Politieke instabiliteit Middle

Nadere informatie

Incoterms 2010. Internationale handel en regelgeving. Tijdschrift Controlling Kluwer 2011

Incoterms 2010. Internationale handel en regelgeving. Tijdschrift Controlling Kluwer 2011 Internationale handel en regelgeving Incoterms 2010 Tijdschrift Controlling Kluwer 2011 Drs. Jean Gieskens AC CCM QT is verbonden als hoofddocent aan de VVCM opleidingen en als docent aan diverse hogescholen

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief DE INCOTERMS. Contact. ZZSituering

PC Advocaten Nieuwsbrief DE INCOTERMS. Contact. ZZSituering ZZSituering PC Advocaten Nieuwsbrief DE INCOTERMS Belgische bedrijven die zich op de internationale markt wagen of die deze stap overwegen, dienen op hun hoede te zijn voor de juridische gevaren die dit

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 11

Inhoudstafel. Woord vooraf 11 Woord vooraf 11 Hoofdstuk 1. Inleiding 13 1.1. De levering als meest kenmerkende prestatie van de koopovereenkomst 13 1.2. Levering wordt logistiek 16 1.3. Leveringsvoorwaarden 19 1.4. Nood aan eenvormige

Nadere informatie

De risico s en kosten in verband met de levering van uw producten verdelen: de Incoterms

De risico s en kosten in verband met de levering van uw producten verdelen: de Incoterms De risico s en kosten in verband met de levering van uw producten verdelen: de Om handelsverrichtingen buiten de landsgrenzen tot een goed einde te brengen, moet elke onderneming weten welke verantwoordelijkheden

Nadere informatie

DEEL 1 Achtergronden. DEEL 2 De incoterms in detail. Het ontstaan van de incoterms. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2. Hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4.

DEEL 1 Achtergronden. DEEL 2 De incoterms in detail. Het ontstaan van de incoterms. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2. Hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4. Voorwoord 3 Inhoudsopgave 4 DEEL 1 Achtergronden handboek incoterminologie 2010 INHOUDSOPGAVE Een uitgave van NT Publishers B.V. Postbus 200, 3000 AE Rotterdam, Nederland A company of DVV Media Group Managing

Nadere informatie

Handleiding: Product configurator

Handleiding: Product configurator Handleiding: Product configurator Editie April 2012 Copyright Renson 2011 N.V. RENSON Ventilation S.A N.V. RENSON Sunprotection-Screens S.A N.V. RENSON Sunprotection-Projects S.A N.V. ARGENT ALU S.A www.renson-ereps.com

Nadere informatie

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Schaderegeling in de handelsverzekering Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Goederentransportverzekering De schaderegeling in het transportverzekeringsrecht heeft haar oorsprong

Nadere informatie

HOE INCO 2010 TERMS UW KREDIET-EN BETALINGVOORWAARDEN

HOE INCO 2010 TERMS UW KREDIET-EN BETALINGVOORWAARDEN HOE INCO 2010 TERMS UW KREDIET-EN BETALINGVOORWAARDEN BEÏNVLOEDEN EEN PRAKTISCHE BENADERING 1 INCOTERMS EN HUN BELANG BIJ AANSPRAKELIJKHEID EN TOTALE KOST DENKEN Een offerte uit de praktijk : We can offer

Nadere informatie

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring Vraag 1 Waartoe dienen leveranciersverklaringen? Vraag 2 Hoe vul ik een leveranciersverklaring in? Vraag 3 Is een distributeur

Nadere informatie

Voorwaarden Goederentransportverzekering September

Voorwaarden Goederentransportverzekering September Voorwaarden Goederentransportverzekering TTR15 Klik op het hoofdstuk om er direct naar toe te gaan! Inhoud startpagina Dit document is een aanvulling op de Algemene Voorwaarden. U leest wat er wel en niet

Nadere informatie

Transportveiligheid belicht vanuit de vervoerder en de geadresseerde

Transportveiligheid belicht vanuit de vervoerder en de geadresseerde Transportveiligheid belicht vanuit de vervoerder en de geadresseerde Wim van Dongen Voorzitter van de Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen Wat zijn de levercondities (Incoterms

Nadere informatie

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen)

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) Casus Supersauna is een handelsonderneming voor sauna s en toebehoren van sauna s. Supersauna heeft in Indonesië 50 handgemaakte hardhouten sauna s gekocht. Deze worden

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2

TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2 TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2 Addendum In de bestaande teksten blijven DSI en DSU nog staan. DSI blijft deels nog actief, zeker tot in het voorjaar van 2014. Met de vervanging van DSU wordt

Nadere informatie

Verzekering van de transportrisico's

Verzekering van de transportrisico's Verzekering van de transportrisico's Bij het transporteren van zendingen via weg-, spoor-, lucht- en maritiem vervoer zijn de goederen blootgesteld aan enkele gevaren. Waaronder diefstal, bederf, verkeersongevallen,

Nadere informatie

wrakken Introductie Scheepvaartroutes op de Noordzee

wrakken Introductie Scheepvaartroutes op de Noordzee Scheeps wrakken Introductie De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. In het Nederlandse deel alleen al varen 340 schepen per dag (dus 124100 per jaar!). En dat is nog afgezien van de

Nadere informatie

CONSOLIDATIE en BREXIT. Nationaal Forum Werkgroep Uitgaan - Jan Robbroeckx

CONSOLIDATIE en BREXIT. Nationaal Forum Werkgroep Uitgaan - Jan Robbroeckx CONSOLIDATIE en BREXIT Nationaal Forum Werkgroep Uitgaan - Jan Robbroeckx Indien u goederen verkoopt en levert aan een klant in de Europese Unie (b.v. UK), zal u in principe geen BTW factureren. 2 Indien

Nadere informatie

CASUS ALGEMEEN Douchecabine

CASUS ALGEMEEN Douchecabine CASUS ALGEMEEN Douchecabine Casus Was douchen aanvankelijk een activiteit die diende om het lichaam te reinigen, inmiddels is het ook een vorm van ontspanning. Groot probleem is echter dat langdurig douchen

Nadere informatie

Sport Solutions Event Solutions Sales Werven van nieuwe internationale klanten en omgaan met internationale betalingen

Sport Solutions Event Solutions Sales Werven van nieuwe internationale klanten en omgaan met internationale betalingen Sport Solutions Event Solutions Sales Werven van nieuwe internationale klanten en omgaan met internationale betalingen Ludo Ost Sales & Marketing Manager Veldeman Structure Solutions Sport Solutions Event

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Chapter 4: Continuous-time Markov Chains (Part I)

Chapter 4: Continuous-time Markov Chains (Part I) Stochastic Operations Research I (2014/2015) Selection of exercises from book and previous exams. Chapter 4: Continuous-time Markov Chains (Part I) 1.1 Book pp 179 185 These are useful exercises to learn

Nadere informatie

CUSTOMS CONSULTING CUSTOMS ACADEMY

CUSTOMS CONSULTING CUSTOMS ACADEMY VRIJ VERKEER - CASUS Bijzondere Bestemming CUSTOMS CUSTOMS REPRESENTATION DECLARATION VAT REPRESENTATION CUSTOMS CONSULTING CUSTOMS ACADEMY GOVERNMENT BORDER CONSULTING SERVICES VRAAG Ik ben eigenlijk

Nadere informatie

Financieel voordeel door douaneplanning

Financieel voordeel door douaneplanning Financieel voordeel door douaneplanning mr Eric Vennekens Rotterdam, November Stelling 1 Slide 2 Als export manager heb ik geen of nauwelijks invloed op douane gerelateerde kosten zoals invoerrechten en

Nadere informatie

SVA-congres 27 maart 2014. Transportverzekeringen door Mr R. de Haan

SVA-congres 27 maart 2014. Transportverzekeringen door Mr R. de Haan 3 SVA-congres 27 maart 2014 Transportverzekeringen door Mr R. de Haan Onderwerpen Geschiedenis Wie moet wat verzekeren? Betrokken partijen Verzekerde reis Verzekerd belang Verzekering en Inco Terms Opzet

Nadere informatie

Handeling Tarieven 2011. van de officiële logistieke dienstverlener van Amsterdam RAI

Handeling Tarieven 2011. van de officiële logistieke dienstverlener van Amsterdam RAI Handeling Tarieven 2011 van de officiële logistieke dienstverlener van Amsterdam RAI 1 Officiële logistieke dienstverlener Amsterdam RAI: DB SCHENKER International B.V. Europaplein 2-22 / P9 NL - 1078

Nadere informatie

Aanvraagformulier Transportgoederenverzekering

Aanvraagformulier Transportgoederenverzekering Aanvraagformulier Transportgoederenverzekering Wij verzoeken u de volgende vragen zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden, opdat wij een optimale beoordeling van het risico kunnen maken. Bij onvoldoende

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

IES : Goederen- en informatiestromen

IES : Goederen- en informatiestromen IES : Goederen- en informatieromen douane goederen informatie cargadoor expediteur verlader rederij uwadoor terminalkantoor landvervoerder IES cliënt 1 IES : Soorten documenten klantorderformulier (betreft

Nadere informatie

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding LOGISTIEK: INCOTERMS 2010

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding LOGISTIEK: INCOTERMS 2010 Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding LOGISTIEK: INCOTERMS 2010 Deze cursus is eigendom van VDAB Competentiecentra PSnr: 40600 Wettelijk depot nummer: D2012/5535/030 datum: 01/03/2012

Nadere informatie

INCOTERMS 2010 REGELS Betekenis, historiek, ontwikkeling en draagwijdte

INCOTERMS 2010 REGELS Betekenis, historiek, ontwikkeling en draagwijdte INCOTERMS 2010 REGELS Betekenis, historiek, ontwikkeling en draagwijdte Prof. Dr. Ralph DE WIT Vrije Universiteit Brussel (VUB) Universiteit Antwerpen (UA) Advocaat te Antwerpen (Van Doosselaere Advocaten)

Nadere informatie

Voor het instappen wordt u aangesproken door een douane- ambtenaar die u verzoekt uw ticket te overleggen.

Voor het instappen wordt u aangesproken door een douane- ambtenaar die u verzoekt uw ticket te overleggen. CASUS ALGEMEEN Beurs IMMO Casus In Rotterdam wordt in de Doelen een beurs gehouden waarop diverse aanbieders van onroerende zaken hun waar aanbieden. De standhouders komen zowel uit de lidstaten van de

Nadere informatie

Clausuleblad CL02. Inhoudsopgave

Clausuleblad CL02. Inhoudsopgave Clausuleblad CL02 Behorende bij de Transportpolis GV02 De in dit clausuleblad opgenomen clausules zijn alleen van toepassing voor zover deze op het polisblad zijn vermeld. Inhoudsopgave 1 Diefstal-nachtrisico

Nadere informatie

Het? boekje. Intro. Een boekje voor ECHTE karateka s!!

Het? boekje. Intro. Een boekje voor ECHTE karateka s!! Het? boekje Intro Een boekje voor ECHTE karateka s!! Dit boekje is speciaal gemaakt voor onze leden van FKIB. Dus daarom vragen we ook aan onze leden voor wat hulp! Zo als je ziet heeft dit boekje nog

Nadere informatie

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Verordening (EU) nr. 1177/2010 betreffende de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen

Nadere informatie

Manifest Module. Oktober 2018

Manifest Module. Oktober 2018 Manifest Module Oktober 2018 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De inklaring... 3 2.1 Aansprakelijkheid tot inklaring... 3 2.2 Deel van inklaring... 4 2.3 Tijdstip van inklaring... 4 2.4 Niet aan inklaring

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Questions and answers

Questions and answers jaren Questions and answers Vertrouwelijk 1 Alleen voor intern gebruik Samenvatting Het systeem van schadevrije jaren gebruiken autoverzekeraars om het risico in te schatten van iemand die een autoverzekering

Nadere informatie

Papierloze Logistiek. Hogeschool van Amsterdam. Egbert Guis

Papierloze Logistiek. Hogeschool van Amsterdam. Egbert Guis Papierloze Logistiek Hogeschool van Amsterdam Egbert Guis Even voorstellen ir G.W. (Egbert) Guis 1986-1990: Technische Bedrijfskunde Universiteit Twente 1990-1997: PTT Post Transport 1997-2001: Synergie

Nadere informatie

Vervangen door foto. Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010

Vervangen door foto. Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010 Vervangen door foto Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010 Agenda De transportverzekeringen binnen het Belgisch verzekeringslandschap De producten Marine &Transport De cargoverzekeringen Cargoverzekeringen

Nadere informatie

BICS in de context van de omgeving

BICS in de context van de omgeving Overzicht van de berichten uitwisseling en scenario's In dit document wordt een kort schematisch overzicht van de berichtenuitwisseling gegeven. De volgende onderwerpen komen aan bod: Een totaal overzicht

Nadere informatie

Artikel 8. Artikel 8 lid 1 Instructies van de afzender aan de vervoerder

Artikel 8. Artikel 8 lid 1 Instructies van de afzender aan de vervoerder Lid 1 Lid 2 Lid 3 Lid 4 Instructies van de afzender Instructies van de afzender aan de vervoerder Ook na inontvangstneming door de vervoerder mogen nog instructies worden gegeven Vergoeding van schade

Nadere informatie

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen 22 e jaargang februari/maart 2014 No139. VAN DE REDACTIE Voor u ligt weer een nieuw exemplaar van uw clubblad Samengesteld door uw redactie en vrijwilligers die bereid waren om even een beetje van hun

Nadere informatie

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl).

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). Wie de schoen past, zaterdag 19 juli 2014 (dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). De meeste ouders zullen het wel herkennen: je kind heeft zijn nieuwe schoenen

Nadere informatie

Examenreglement KGH Douaneopleidingen

Examenreglement KGH Douaneopleidingen KGH Douaneopleidingen Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Examencommissie Examen Herexamen Examendatum Een commissie bestaande uit leden afkomstig van de Douane en uit het bedrijfsleven.

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK STEP ZOMER 2008

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK STEP ZOMER 2008 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK STEP ZOMER 28 Respons aantal verstuurd: 1498 aantal binnengekomen:811 respons: 54.13% 1. Bij de start van de dienstverlening kreeg u informatie over de werking van de dienst.

Nadere informatie

Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009

Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009 Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009 1 Historie 1966 Oprichting bedrijf 1966 1985 Conventioneel vervoer 1985 1995 Containervervoer (20ft-40ft) 1995 Verhuizing naar Axelse vlakte in Westdorpe

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering)

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3 Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-2 kzv-3 1 Oefeningen gzv-3 Oefeningen Verplichte oefeningen: Brand Schip verlaten (evacuatie)

Nadere informatie

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden?

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden? Meerkeuzevragen Vragenlijst 1. Wat grenst niet aan Zweden? a) De botnische golf, Het skagarrak, het Kattegat b) De Oostzee c) Finland, Noorwegen d) Denemarken 2. Het grootste deel van de Zweedse bevolking

Nadere informatie

Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) Copyright 2012 Portbase. Alle rechten voorbehouden

Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) Copyright 2012 Portbase. Alle rechten voorbehouden Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) 2 Eenvoudig en probleemloos exporteren via Rotterdam en Amsterdam 3 Portbase: Aandeelhouders Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam Gezamenlijk Port Community System

Nadere informatie

Elena-crew vermijdt piratengebied

Elena-crew vermijdt piratengebied Elena-crew vermijdt piratengebied De afgelopen nummers volgden we Elena, een aluminium Veliger 477. Daarmee zeilen Adam en Leonie en hun zonen Mees (5) en Pieter (4) sinds 2009 rond de wereld. Hamvraag

Nadere informatie

Transportrisico s uitschakelen

Transportrisico s uitschakelen uitschakelen TRANSPORTRISICO S Of het nu aanvallen van piraten of het verlies van lading op de E40 betreft, dagelijks horen we informatie over ongevallen waarbij goederen op weg van de verkoper naar de

Nadere informatie

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur The Blue Road De verbinding met het achterland Miranda Volker Logistiek Adviseur Topics Even voorstellen Facts and figures Nieuwe mogelijkheden o 45 ft containerstromen o Reefers o Palletvervoer Even voorstellen

Nadere informatie

CASUS VRIJ VERKEER Samples

CASUS VRIJ VERKEER Samples CASUS VRIJ VERKEER Samples Casus U bent Customs Consultant en krijgt de volgende casus binnen: Wij hebben een zending met een waarde boven de 1000 maar wel als een sample. Als ik het goed herinner was

Nadere informatie

week 15 11 april 2012 B1

week 15 11 april 2012 B1 Een ijsberg, recht vooruit! Opgave 1: Wat een ramp! Komend weekend is het honderd jaar geleden dat de Titanic verging. De Titanic was het grootste schip van de wereld. Het was 269 meter lang, 28 meter

Nadere informatie

NVFB-ZwangerFit, wát een overgang!

NVFB-ZwangerFit, wát een overgang! Welkom aan boord Zie de parallellen SS Rotterdam versus NVFB-ZwangerFit Besteld in 1955, bouw 1956-1957, te water in 1958. 1940, 1999 onderzoek, 2005 Naam:Rembrandt SS Rotterdam, Behoorlijke diepgang (

Nadere informatie

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00 Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. 1 Dit document bevat de beknopte (werk)instructies voor schippers die moeten voldoen aan de meldplicht (m.n. de elektronische

Nadere informatie

Case Rituitvoering binnenland

Case Rituitvoering binnenland Case Rituitvoering binnenland Chauffeur Henk is werkzaam bij een transportbedrijf uit Pijnacker. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van containers. Na een wekelijkse rust moet hij vandaag containers

Nadere informatie

Leveringscondities en vervoer: een gesplitste eenheid

Leveringscondities en vervoer: een gesplitste eenheid Leveringscondities en vervoer: een gesplitste eenheid C4010 1 Leveringscondities en vervoer: een gesplitste eenheid Mr. D. M. Andela 1. Inleiding C4010 3 2. Levering en leveringscondities C4010 3 2.1.

Nadere informatie

Zeecontainervervoervoorwaarden

Zeecontainervervoervoorwaarden Zeecontainervervoervoorwaarden Opgesteld ten behoeve van de Alliantie van Zeecontainervervoerders en de Vereniging van Zeecontainervervoerders (VZV) en mede namens Transport en Logistiek Nederland gedeponeerd

Nadere informatie

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee;

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR11962_5 23 februari 2016 Verordening binnenhavengeld 1995 G E M E E N TE B E S T U U R Nr. 3901 VERORDENING binnenhavengeld 1995. Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Merchant Logistics BV

Merchant Logistics BV Inhoudsopgave: FCL Full Container Load Pagina 1 LCL Less Container Load Pagina 1 BAF Bunker Adjustment Factor Pagina 1 CAF Currency Adjustment Factor Pagina 1 PRS Piracy Risk Surcharge Pagina 1 PSS Peak

Nadere informatie

Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische

Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische De Interpolis Kredietverzekering Michiel Groenewegen, 38 jaar, en Cees van Vugt, 38 jaar, managing director en commercial director van een bedrijf in im- en export van biologische groente & fruit. Cees

Nadere informatie

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy Dit jomeetje is voor: België-Belgique P.B. 8750 Wingene 3/8910 Verschijnt tweemaandelijks; 18de jaargang 2014-2015

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden

Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden NnL 1 Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties Bij het organiseren van festiviteiten,

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Brexit in de Nederlandse havens Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Wie zit er in de zaal? Portbase: slim samenwerken Impact Brexit Douaneformaliteiten Ketenoplossing Brexit checklist

Nadere informatie

Bedrijfsproces Patterns

Bedrijfsproces Patterns Bedrijfsproces Patterns In dit document worden bedrijfsproces patterns beschreven met behulp van de Actor Activity Diagramming syntax. Patterns zijn specifieke deeltjes van een bedrijfsproces die in meerdere

Nadere informatie

Juridische hulp voor verkeersdeelnemers

Juridische hulp voor verkeersdeelnemers Juridische hulp voor verkeersdeelnemers Rechtsbijstand van DAS Sterk staan als u het nodig heeft Zodra u één voet buiten de deur zet, bent u verkeersdeelnemer. En zeker in het verkeer zit een ongeluk in

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

SNV. Transportregeling 2014-2016. Eind versie 1.0 1/5. Uitvoeringsregelement Transportregeling Eind versie 1. 0 Juli 2014

SNV. Transportregeling 2014-2016. Eind versie 1.0 1/5. Uitvoeringsregelement Transportregeling Eind versie 1. 0 Juli 2014 Uitvoeringsregelement Transportregeling Eind versie 1. 0 Juli 2014 Uitvoeringsregelement Transportregeling 2014-2016 Eind versie 1.0 1/5 VERSION- AND DISTRIBUTION CONTROL Version Control Vers1on Date Status

Nadere informatie

Introductie --------------------------------------------------------------- 4 1. Totstandkoming --------------------------------------------------- 9

Introductie --------------------------------------------------------------- 4 1. Totstandkoming --------------------------------------------------- 9 Introductie In de afgelopen jaren is de ledverlichting sterk aan het opkomen. Gedreven door de noodzaak het milieu minder te belasten en dus om energie te besparen, is er een snelle ontwikkeling ontstaan.

Nadere informatie

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen.

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. 1 POTJE BREKEN, POTJE BETALEN. Potje breken, potje betalen is de titel van een brochure van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Nadere informatie

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw IAK Doorlopende reis/annulering Schadeformulier verzekering Voordat wij uw aangifte in behandeling kunnen nemen, hebben wij nog enkele gegevens nodig. Wij verzoeken u vriendelijk het schadeformulier in

Nadere informatie

VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen

VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen Vraag 1 Wie zijn in Nederland aangewezen als douaneautoriteiten? Zoek ook in de nationale wetgeving. Motiveer uw antwoord. Vraag 2 Geef aan wat de status is van

Nadere informatie

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654)

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654) Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Inleiding... 3 Wat is het vasa schip?... 3 Koningshuis Vasa (1523-1654)... 3 De bouw van het schip (waarom, wanneer, door wie en hoe)... 4 Waarom, met welk doel?... 4

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

Codering stuwlocaties. containerbinnenvaart

Codering stuwlocaties. containerbinnenvaart Codering stuwlocaties in de containerbinnenvaart Rotterdam 2012 Versie: 4.0 gedateerd 18-10-2012 Bewerkt door: Bureau Telematica Binnenvaart Codering stuwlocaties in containerbinnenvaart 1 1 Inhoud 1 Inhoud...

Nadere informatie

Verschillende partijen en belangen. Plan van behandeling. Welke partijen en belangen. Welke regels en onderlinge verhouding

Verschillende partijen en belangen. Plan van behandeling. Welke partijen en belangen. Welke regels en onderlinge verhouding De juridische positie van de verlader in douaneland mr. ing. B.J.B. Boersma mr. A.M. van Lent Plan van behandeling Welke partijen en belangen Welke regels en onderlinge verhouding De praktijk / cases Risico

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen.

Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen. Nederlandse wet Besluit laad- en lostijden en overliggeld Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen. Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: a. werkdag:

Nadere informatie

Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek)

Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek) Naam: Werkboek Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek) Op het plaatje hieronder zie je de beurs nog een keer. Dit keer zie je ook vier tekstballonnetjes. De mannen die een tekstballon boven hun

Nadere informatie

Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie)

Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie) Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie) Bonnes Bestel Service wil haar relaties de mogelijkheid geven om via de digitale snelweg ritten door te geven, hiervoor hebben wij, voor degene

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

TEAMOPDRACHT 1: Match de foto s van de bedreigde diersoorten met de juiste namen.

TEAMOPDRACHT 1: Match de foto s van de bedreigde diersoorten met de juiste namen. TEAMOPDRACHT 1: Match de foto s van de bedreigde diersoorten met de juiste namen. Uit te knippen antwoorden: JAGUAR CHIMPANSEE AGOETI ARA BONOBO AZUREUS BLAUWE MORPHO DRIEVINGERIGE LUIAARD TOEKAN ARAPAIMA

Nadere informatie

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer?

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? HetWaarborgfondsMotorverkeer kanuitkomstbieden Het kan iedereen overkomen: u wordt aangereden door een motorvoertuig en de dader rijdt door of is onverzekerd.

Nadere informatie

Afhandelingstarieven 2013. preferente logistiek dienstverlener van Amsterdam RAI

Afhandelingstarieven 2013. preferente logistiek dienstverlener van Amsterdam RAI Afhandelingstarieven 2013 preferente logistiek dienstverlener van Amsterdam RAI 1 Preferente logistiek dienstverlener Amsterdam RAI: DB Schenker Logistics Nederland Europaplein 2-22 / P9 1078 GZ Amsterdam

Nadere informatie