CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen)"

Transcriptie

1 CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) Casus Supersauna is een handelsonderneming voor sauna s en toebehoren van sauna s. Supersauna heeft in Indonesië 50 handgemaakte hardhouten sauna s gekocht. Deze worden in het binnenland van Indonesië in containers geladen en verscheept vanuit de haven van Jakarta. Het betreft in totaal 5 containers. Het schip waarmee de 5 containers naar de EU verscheept worden heeft ook 20 containers textiel uit China aan boord en 350 containers met niet nader omschreven goederen. Vanuit Jakarta vaart het schip eerst naar Lissabon (Portugal). In Lissabon worden de 20 containers textiel gelost. Tevens worden er in Lissabon 30 containers port in houten vaten aan boord geladen. De port is geheel en al vervaardigd in Portugal. Vanuit Lissabon vaart het schip naar de haven van Rotterdam. Daar worden naast de containers met de port en de containers met de sauna s ook nog 350 andere containers gelost. Alle geloste goederen, behalve de port, gaan een RTO in. Na een week blijkt dat er in de RTO in Rotterdam 1 container met textiel is opgeslagen en 1 container met sauna s vermist wordt. Het wordt al snel duidelijk: er is in Lissabon 1 verkeerde container gelost. De vermiste container met de sauna s staat nog in Lissabon. De container textiel die in Rotterdam staat maar in Lissabon had moeten blijven wordt met een ander schip over zee naar Lissabon overgebracht. Er wordt besloten om de container met sauna s die nog in Lissabon staat rechtstreeks vanuit Lissabon over te brengen naar het bedrijf van Supersauna in Eindhoven. De container met de sauna s die per abuis gelost is in Lissabon wordt per vrachtauto overgebracht naar de bedrijfslocatie van Supersauna in Eindhoven. Om deze te kunnen overbrengen wordt in Lissabon een douaneaangifte gedaan voor de regeling douanevervoer naar Eindhoven. Na aankomst in Eindhoven wil Supersauna die container met sauna s over laten brengen naar Zwitserland.

2 De container met sauna s die vanuit Eindhoven naar Zwitserland is vervoerd komt wel aan bij de geadresseerde in Zwitserland, maar deze meldt de gebruikte douaneregeling niet op correcte wijze af. Hierdoor krijgt de Nederlandse douane geen bericht dat de goederen aangekomen zijn, en blijft de regeling douanevervoer (welke op naam van Supersauna is aangegeven) open staan. Om de te bewijzen dat de goederen wel in Zwiterland zijn aangekomen, stuurt Supersauna de volgende bewijsstukken naar de douane: de uitgaande factuur; en het ontvangst bewijs in Zwitserland.

3 Vraag 1 a. Op welk moment wordt de douane in de EU op de hoogte gesteld dat er een zending sauna s overgebracht zullen worden naar de EU? b. Met welk bericht of aangifte wordt de douane in de EU op de hoogte gesteld dat er een zending sauna s overgebracht zullen worden naar de EU? c. Bij welk douanekantoor wordt de douane in de EU op de hoogte gesteld dat er een zending sauna s overgebracht zullen worden naar de EU? d. Welke goederen worden medegedeeld aan de douane betreffende de voorgaande vraag c als de douane in de EU op de hoogte gesteld dat er een zending sauna s overgebracht zullen worden naar de EU? Vraag 2 Wat wordt verstaan onder aanbrengen? Vraag 3 Moeten de 5 containers met sauna s ook in Lissabon worden aangebracht? Vraag 4 Wat is de douanestatus van de port die in Lissabon aan boord van het schip geladen wordt? Vraag 5 Mag het schip dat vanuit Lissabon naar Nederland vaart zonder meer elke Nederlandse haven aandoen? Vermeld het communautaire wetsartikel en de nationale wetsartikelen. Vraag 6 Welke goederen moeten in Rotterdam worden aangebracht? Vermeld de communautaire bron. Vraag 7 Hoe weet de douane in Rotterdam welke goederen er gelost zullen worden in Rotterdam?

4 Vraag 8 Van welke douanestatus gaat de douane in Rotterdam uit voor de Port? Vraag 9 Wat moet in Rotterdam aangetoond worden met betrekking tot de port om te voorkomen dat deze ook opgeslagen moet worden in het RTO? Geef aan hoe dat dit aangetoond moet of kan worden. Vraag 10 Hoelang mogen de goederen in de RTO opgeslagen blijven. Vraag 11 Welke vorm van douanevervoer wordt toegepast om de container met sauna s vanuit Lissabon naar Rotterdam over te brengen (zo uitgebreid mogelijk noemen)? Vraag 12 Waarom moet er een douaneaangifte worden gedaan om de regeling douanevervoer toe te kunnen passen? Vraag 13 Op welke wijze/hoe moet de aangifte voor de regeling douanevervoer worden gedaan? Vraag 14 Wanneer / Op welk moment begint de regeling douanevervoer voor de container die wordt overgebracht naar Supersauna? Vraag 15 Kan de container met de sauna s vanuit Lissabon zonder meer rechtstreeks naar het bedrijf van Supersauna in Eindhoven overgebracht worden? Motiveer het antwoord.

5 Vraag 16 Moet de container in Lissabon verzegeld worden als deze vervoerd wordt onder de regeling douanevervoer? Motiveer het antwoord. Vraag 17 Je advies wordt gevraagd: wat is de beste wijze om de sauna s vanuit Eindhoven naar Zwitserland over te brengen? Vraag 18 Met betrekking tot de vermiste container: welk land (Zwitserland of de EU) zal overgaan tot het heffen van de rechten bij invoer? Vraag 19 Wie is er verantwoordelijk voor het juist beëindigen van het douanevervoer? Vraag 20 Is het bewijs dat u gaat sturen om te bewijzen dat de goederen in Zwitserland zijn aangekomen en dat de douaneregeling douanevervoer beëindigd kan worden geldig en voldoende? Motiveer het antwoord. Vermeld de vindplaats.

6 Antwoord 1 a. 24 uur voor belading in de haven van vertrek. Artikel 184bis (lid 1 letter a) TVo.CDW. Additioneel: het betreft 24 uur voor belading in de haven van vertrek omdat de goederen zijn geladen in containers en per schip worden vervoerd. b. Met de summiere aangifte bij binnenbrengen (ENS). c. Het douanekantoor van binnenkomst, dus Lissabon. Artikel 36bis (lid 2) CDW. d. Alle goederen die zich aan boord van het schip bevinden (cargo). Antwoord 2 Aanbrengen is het mededelen aan de douane van de aankomst van de goederen bij het douanekantoor of de aangewezen of goedgekeurde plaats. Artikel 4 (lid 19) CDW. Antwoord 3 Nee. Deze 5 containers worden met hetzelfde vervoermiddel zonder overlading overgebracht naar Rotterdam en worden dus niet in Lissabon gelost daar wordt geen douaneaangifte gedaan. Dus moeten ze goederen in Rotterdam worden aangebracht. Artikel 189 TVo.CDW. Antwoord 4 De communautaire status. Omdat het port betreft die geheel en al verkregen is in Portugal. Artikel 4 (lid 7 1 e streepje) CDW. Antwoord 5 Nee. Binnenkomende schepen moeten langs aangewezen waterwegen worden overgebracht naar een aangewezen douanekantoor. artikel 38 (lid 1) CDW, nader uitgewerkt in artikel 2:1 (lid 1) ADR waar deze douanekantoren zijn opgenomen in bijlage III van de ADR. Nauwkeuriger betreft het artikelen: Antwoord 6 De sauna s en de port. Omdat die goederen in Rotterdam gelost worden. Artikel 189 TVo.CDW.

7 Antwoord 7 Voor de goederen die gelost worden moet een summiere aangifte voor te lossen goederen (SAL) gedaan worden. In deze SAL zijn de goederen vermeld die gelost zullen worden. Antwoord 8 De niet-communautaire status. Omdat binnenkomende goederen worden geacht niet-communautair te zijn tenzij de communautaire status wordt aangetoond. Artikel 313 (lid 2 letter a) TVo.CDW. Antwoord 9 In Rotterdam zal de communautaire status aangetoond moeten worden. Omdat als de communautaire status aangetoond wordt de bepalingen van artikel 48 e.v. CDW niet meer van toepassing zijn. De communautaire status kan op verschillende manieren aangetoond worden. Zie artikelen 314 t/m 323 TVo.CDW. Antwoord 10 Maximaal 45 dagen. Artikel 49 (lid 1 letter a) CDW. Antwoord 11 Extern communautair douanevervoer. Artikel 91 (lid 1 letter a) CDW en artikel 91 (lid 2 letter a) CDW. Antwoord 12 Douanevervoer is een douaneregeling. Om goederen onder een douaneregelin te plaatsen, moet een douaneaangifte gedaan worden. Artikel 59 CDW. Antwoord 13 Elektronisch. Artikel 344bis TVo.CDW. Antwoord 14 Op het moment dat de goederen worden vrijgegeven.

8 Antwoord 15 Nee. Om de goederen rechtstreeks naar het bedrijf van Supersauna over te kunnen brengen moet Supersauna een vergunning Toegelaten Geadresseerde hebben. Artikel 406 TVo.CDW. Antwoord 16 Misschien. De hoofdregel is dat er altijd verzegeld wordt. Het kantoor van vertrek kan van verzegeling afzien als de goederen aan de hand van andere middelen te identificeren zijn. Antwoord 17 Mogelijke wijzen zijn: T1 (communautair douanevervoer); TIR Carnet. Ik adviseer een T1 zodat de goederen niet bij de grens stil hoeven te staan waardoor mogelijk extra oponthoud voorkomen wordt. Antwoord 18 Onbekend. Het land waar de goederen vermist zijn geraakt, is heffingsbevoegd. Er moet vastgesteld worden waar de goederen vermist zijn geraakt. Hierbij is de vraag of de container met de goederen is aangebracht bij het kantoor van doorgang. Indien de container met de goederen bij dit kantoor zijn aangebracht dan worden de goederen geacht zich in Zwitserland te bevinden en is Zwitserland heffingsbevoegd. Anders de EU. Antwoord 19 De aangever. Artikel 96 CDW. Antwoord 20 Ja. Niet volgens de exacte letter van artikel 366 CDW. Wel volgens het Handboek Douane onderdeel Wat exact alternatief bewijs is, wordt alleen vermeld bij uitvoer: jven/uitgaan/uitgaan_met_ecs/openstaande_ecs_zendingen/ Op basis van die vermelding is het gegeven alternatieve bewijs voldoende.

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Dienst voor Operationele Expertise en Ondersteuning - Expertise Wet- en Regelgeving - Afdeling Douanewetgeving Vergelijking van de vakken van het Enig

Nadere informatie

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 15 juni 2009 BELASTINGEN EN INVORDERING correspondentieadres Dienst Invordering en Geschillen North Galaxy Toren A, Koning Albert II laan 33, bus 37 te 1030

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.7.2016 COM(2016) 477 final 2016/0229 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening (EU) nr. 952/2013 tot vaststelling

Nadere informatie

VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen

VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen VRAGEN ALGEMEEN EN WETGEVING Oefenvragen Vraag 1 Wie zijn in Nederland aangewezen als douaneautoriteiten? Zoek ook in de nationale wetgeving. Motiveer uw antwoord. Vraag 2 Geef aan wat de status is van

Nadere informatie

Date de réception : 29/11/2011

Date de réception : 29/11/2011 Date de réception : 29/11/2011 0-, /._,-", I. i._ I Itnl,." 2 i ';".' 'f ";.~'1! "j~j- lu! i..., ::.:::J Hoge Raad der Nederlanden I Derde Kamer Nr. 09/05101 30 september 2011 Ingeschreven in het register

Nadere informatie

Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE

Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Gids voor douaneregelingen voor de kustvaart WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Directoraat-Generaal Belastingen en Douane-Unie Directoraat-Generaal Energie en Vervoer EN EN COMMISSIE VAN DE

Nadere informatie

Reactietijden Fysieke controles Douane

Reactietijden Fysieke controles Douane Douane Belastingdienst Reactietijden Fysieke controles Douane Februari 2019 DO 363-1Z*8FD Reactietijden Fysieke controles Douane Doet u aangifte en hebben we aangegeven dat we goederen fysiek willen controleren?

Nadere informatie

*LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,(

*LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,( *LGVYRRUGRXDQHUHJHOLQJHQ YRRUGHNXVWYDDUW :(5.'2&80(179$1'(',(167(19$1'(&200,66,( 'LUHFWRUDDW*HQHUDDO%HODVWLQJHQ HQ'RXDQH8QLH 'LUHFWRUDDW*HQHUDDO(QHUJLH HQ9HUYRHU COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Nadere informatie

Reactietijden Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling

Reactietijden Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling Douane Belastingdienst en Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling Februari 2016 DO 363-1Z*1FD Bloktijd buiten openstellingsuren verlopen? en Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 28 april 2017 1 Alternatief bewijs Alternatief bewijs van uitgang (uitvoer) Artikel 335 IA 2447/2015 Alternatief bewijs van zuivering (transit) Artikel

Nadere informatie

Voor het instappen wordt u aangesproken door een douane- ambtenaar die u verzoekt uw ticket te overleggen.

Voor het instappen wordt u aangesproken door een douane- ambtenaar die u verzoekt uw ticket te overleggen. CASUS ALGEMEEN Beurs IMMO Casus In Rotterdam wordt in de Doelen een beurs gehouden waarop diverse aanbieders van onroerende zaken hun waar aanbieden. De standhouders komen zowel uit de lidstaten van de

Nadere informatie

Het Douanewetboek van de Unie

Het Douanewetboek van de Unie Het Douanewetboek van de Unie "the day after" Douanecongres 2016 Harry Mulder 13 oktober 2016 Inhoud Actuele wetgeving Overgangsbepalingen Richtsnoeren Werk in uitvoering Aandachtspunten 13 oktober 2016

Nadere informatie

Informatieblad Vertegenwoordiging 1

Informatieblad Vertegenwoordiging 1 Informatieblad Vertegenwoordiging Op dit informatieblad staan veelgestelde vragen over vertegenwoordiging 1 Algemeen 2 Bijzondere verplichtingen/verantwoordelijkheden partijen 3 Machtiging en opdracht

Nadere informatie

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen INHOUDSOPGAVE CDW Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied en basisdefinities Artikel

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN L 181/2 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/1143 VAN DE COMMISSIE van 14 maart 2019 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 wat betreft de aangifte van bepaalde zendingen

Nadere informatie

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART:

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART: DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Brussel, 17.3.2004 SEC(2004) 333 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE VEREENVOUDIGDE DOUANEPROCEDURES IN DE KUSTVAART: TOEGELATEN LIJNDIENST NL NL

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatieblad November 2012 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning inrichting voor

Nadere informatie

... Kenmerk: 090416Brief-eCustoms Betreft Gevolgen invoering EORI en veiligheidsverordening

... Kenmerk: 090416Brief-eCustoms Betreft Gevolgen invoering EORI en veiligheidsverordening Douane Nederland 1 > 1 Postbus 74 7300 AB Apeldoorn Bedrijfsleven, Koepelorganisaties, Softwareontwikkelaars, logistieke ketenpartners Internet: wwwdouanenl Telefoon: (055) 577 66 55 Datum 16 april 2009

Nadere informatie

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst Douane Belastingdienst Mededeling 26 maart 2013 Mededeling nr. 18 Kolenbelasting DO 118-1Z*1FD 18.1 Inleiding Met ingang van 1 januari 2008 is onder de naam kolen belasting een nieuwe belasting ingesteld

Nadere informatie

1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3

1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3 SCHEEPSBEVOORRADER 1. AANGIFTE IN DE GIP 2 2. CONTROLES 2 3. VERVOER NAAR SCHEEPSBEVOORRADER 3 4. ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR SCHEEPSBEVOORRADER 3 5. VOORWAARDEN VOOR INSLAG, OPSLAG EN UITSLAG 4 5.1. INSLAGVOORWAARDEN

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 4.5.2005 L 117/13 VERORDENING (EG) Nr. 648/2005 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 april 2005 houdende wijziging van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair

Nadere informatie

Vakopleiding Declarant online. Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) Douaneregelingen (art 5 lid 16 DWU) Toelichting Enig Document

Vakopleiding Declarant online. Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) Douaneregelingen (art 5 lid 16 DWU) Toelichting Enig Document Vakopleiding Declarant online Toelichting Enig Document Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) handeling waarbij een persoon in de voorgeschreven vorm en op de voorgeschreven wijze het voornemen kenbaar maakt

Nadere informatie

L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009

L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009 NL L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009 VERORDENING (EG) Nr. 414/2009 VAN DE COMMISSIE van 30 april 2009 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2454/93 houdende vaststelling van enkele

Nadere informatie

Bouwstenen van de douanetechniek. Jan Norbruis Douane

Bouwstenen van de douanetechniek. Jan Norbruis Douane Bouwstenen van de douanetechniek Jan Norbruis Douane Het Douanewetboek van de Unie en de Vrije zone type II op Schiphol Douane Nederland DLK/VT&I/CDW 18 februari 2016 Even opfrissen de Vrije Zone type

Nadere informatie

Vrije Verkeer: Begunstigde Verrichtingen (januari 2014) INHOUD. 2 Inleiding 3 Vrijstelling 4 Terugkerende goederen 4 Aangifte wederinvoer

Vrije Verkeer: Begunstigde Verrichtingen (januari 2014) INHOUD. 2 Inleiding 3 Vrijstelling 4 Terugkerende goederen 4 Aangifte wederinvoer INHOUD 2 Inleiding 3 Vrijstelling 4 Terugkerende goederen 4 Aangifte wederinvoer 1 BEGUNSTIGDE VERRICHTINGEN Inleiding Begunstigde verrichtingen worden weergegeven in het CDW: Titel VI. De begunstigde

Nadere informatie

OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen

OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen OEFENING DOUANEWAARDE Berekenen Casus: Nepkaas uit New York Op de internationale luchthaven Schiphol landt een KLM-vliegtuig. Het is opgestegen vanaf de luchthaven JFK New York in de USA. Het vliegtuig

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 15 september 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 15 september 2005 * ARREST VAN 15. 9. 2005 ZAAK C-140/04 ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 15 september 2005 * In zaak C-140/04, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door

Nadere informatie

Bijeenkomst 6. Bijeenkomst Douaneaangifte. Douaneaangiften

Bijeenkomst 6. Bijeenkomst Douaneaangifte. Douaneaangiften Bijeenkomst 6 Douaneaangiften 1 Bijeenkomst 6 Wat is een douaneaangifte Wanneer en hoe van een douaneaangifte? Wat zijn de verschillende stappen? De begrippen: aangever en vertegenwoordiger Vereenvoudigde

Nadere informatie

Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden gegevenselementen van bijlage B van de DWU DA

Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden gegevenselementen van bijlage B van de DWU DA Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Dienst voor Operationele Expertise en Ondersteuning - Expertise Wet- en Regelgeving - Afdeling Douanewetgeving Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden

Nadere informatie

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring Vraag 1 Waartoe dienen leveranciersverklaringen? Vraag 2 Hoe vul ik een leveranciersverklaring in? Vraag 3 Is een distributeur

Nadere informatie

Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix

Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix Verplicht voor de aangever * Facultatief voor de aangever: gegevens die de aangevers vrijwillig kunnen verstrekken, * Facultatief voor de

Nadere informatie

Mededeling ten behoeve van de marktdeelnemers die in België de invoer- of uitvoerformaliteiten voor goederen verrichten

Mededeling ten behoeve van de marktdeelnemers die in België de invoer- of uitvoerformaliteiten voor goederen verrichten Brussel, 15 juni 2009 Mededeling ten behoeve van de marktdeelnemers die in België de invoer- of uitvoerformaliteiten voor goederen verrichten Mevrouw, Mijne heren, Onderwerp: Stand van zaken op 1 juli

Nadere informatie

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen

Nationaal forum D&A. Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari Dorothy Cardoen NF Werkgroep Uitgaan van goederen Nationaal forum D&A Werkgroep Uitgaan van goederen 17 februari 2017 1 Bericht van uitgang Kantoor van uitgang informeert het kantoor van uitvoer Artikel 333 IA 2447/2015 Uiterlijk de werkdag volgend op

Nadere informatie

GOEDERENSTROOM LUCHTVRACHT

GOEDERENSTROOM LUCHTVRACHT INHOUDSTAFEL ALGEMEEN... 3 Verplichte velden... 5 Toon detail - Excelrapport maken... 5 Hyperlinks... 6 Navigatie Pad... 6 Foutmeldingen... 8 Berichtspecificaties... 8 A01 - RAADPLEGEN AANKOMST VAN EEN

Nadere informatie

CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6)

CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6) CASUS DOUANEAANGIFTE Wanneer directe vertegenwoordiging (JCC H6) Casus Een Rotterdamse douane-expediteur doet een aangifte voor 3 zendingen: Een zending schoenen uit China om in het vrije verkeer te brengen

Nadere informatie

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications

Brexit in de Nederlandse havens. Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Brexit in de Nederlandse havens Marty van Pelt Manager Business Relations & Communications Wie zit er in de zaal? Portbase: slim samenwerken Impact Brexit Douaneformaliteiten Ketenoplossing Brexit checklist

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Douane Belastingdienst Informatieblad April 2018 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning

Nadere informatie

DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM. DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE. Werner Rens

DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM. DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE. Werner Rens DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE Werner Rens NIEUWE WETGEVING & OVERGANGSBEPALINGEN STRUCTUUR DWU BTI, WAARDE, RTO, GOEDGEKEURDE PLAATS AEO BIJZONDERE REGELINGEN VEREENVOUDIGDE

Nadere informatie

Douane Wetboek van de Unie. Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel

Douane Wetboek van de Unie. Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel Douane Wetboek van de Unie Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel Douane in de Europese Unie Inhoud Wat komt er op ons af? Wat zijn belangrijke wijzigingen (op hoofdlijnen)? Overzetten vergunningen

Nadere informatie

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING AGENDA 1. Definitie + aanvraag 2. Gewijzigde voorwaarden vergunningen EiDR 3. Alternatieven EiDR 4. Bespreking bestaande vergunningen en mogelijke

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2002) 632.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2002) 632. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 juli 2002 (02.07) (OR. en) 10471/02 MAR 99 UD 51 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Sylvain BISARRE, directeur, namens de secretaris-generaal van de Europese Commissie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN INLEIDING...1

INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN INLEIDING...1 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN... v INLEIDING...1 1. INLEIDING DOUANERECHT...3 1.1. Algemeen...3 1.1.1. Vrijhandelszone...3 1.1.2. Tariefunie...4 1.1.3. Douane-unie...4 1.2. Wetgeving...5 1.3. Heffingen

Nadere informatie

HANDELINGEN VAN BIJ INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN INGESTELDE ORGANEN

HANDELINGEN VAN BIJ INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN INGESTELDE ORGANEN 31.5.2016 L 142/25 HANDELINGEN VAN BIJ INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN INGESTELDE ORGANEN BESLUIT Nr. 1/2016 VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EU-EVA GEMEENSCHAPPELIJK DOUANEVERVOER van 28 april 2016 tot wijziging

Nadere informatie

Directe vertegenwoordiging. en aangiften met bijzondere verplichtingen

Directe vertegenwoordiging. en aangiften met bijzondere verplichtingen Directe vertegenwoordiging en aangiften met bijzondere verplichtingen 1234567 Directe vertegenwoordiging en aangiften met bijzondere verplichtingen Inhoud 1 Directe vertegenwoordiging 3 1.1 Inleiding 3

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.3.2016 COM(2016) 133 final ANNEX 1 BIJLAGEN bij het Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in de Gemengde Commissie

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES OVERGANGSMAATREGELEN NCTS D.I. 521.103 D.D 247.252 Bijlage één schema Brussel, 26 juni

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave P8_TA-PROV(2019)0047 Douanewetboek van de Unie: opname van de Italiaanse gemeente Campione d'italia en de Italiaanse wateren van het meer

Nadere informatie

WG BINNENBRENGEN. Nationaal Forum 24 februari 2017

WG BINNENBRENGEN. Nationaal Forum 24 februari 2017 WG BINNENBRENGEN Nationaal Forum 24 februari 2017 VERGADERING 14/02/2017 ANALYSE INKOMEND PROCES - Analyse ENS volgt later (rekening houden met MRN) - Aangifte TO zal moeten refereren naar MRN ENS - Basis

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 16 maart 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 16 maart 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 16 maart 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0073 (NLE) 7149/16 ADD 1 UD 61 AELE 14 VOORSTEL van: ingekomen: 10 maart 2016 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2003) 452) 1,

gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2003) 452) 1, P5_TA(2004)0281 Communautair douanewetboek ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad houdende wijziging van Verordening

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 98/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 98/3 17.4.2009 Publicatieblad van de Europese Unie L 98/3 VERORDENING (EG) Nr. 312/2009 VAN DE COMMISSIE van 16 april 2009 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2454/93 houdende vaststelling van enkele bepalingen

Nadere informatie

Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT *

Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * 23.1.2019 A8-0368/1 Amendement 1 Anneleen Van Bossuyt namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming Verslag A8-0368/2018 Jasenko Selimovic Douanewetboek van de Unie: opname van de Italiaanse

Nadere informatie

1. Douane en accijnzen - algemeen

1. Douane en accijnzen - algemeen 1. Douane en accijnzen - algemeen Algemene wet van 18 juli 1977 inzake douane en accijnzen................ 3 Hoofdstuk I. Definities, douaneschuld en boeking, algemene bepalingen..... 3 Afdeling I. Definities...................

Nadere informatie

Bunkergeleidedocument

Bunkergeleidedocument Bunkergeleidedocument 1. Volgnummer: 2. Vergunning erkend bunkeraar 2.1. Vergunningsnummer: 2.2. Naam: 2.3. Adres en huisnummer: 2.4. Postcode en gemeente: 3. Douanestatus en douaneaangifte van de minerale

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/12/2015

Datum van inontvangstneming : 11/12/2015 Datum van inontvangstneming : 11/12/2015 Vertaling C-571/15-1 Zaak C-571/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 november 2015 Verwijzende rechter: Hessisches Finanzgericht (Duitsland)

Nadere informatie

Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008

Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008 TOEPASSING VAN HET NCTS-TIR D.I. 522.11 D.D. 283.696 Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008 Omdeling door de gewestelijke directeurs aan : - elke dienst belast met het bijhouden van een collectie; - alle

Nadere informatie

MAPPINGTABEL NCTS TIR. Vakken carnet TIR R/C/O

MAPPINGTABEL NCTS TIR. Vakken carnet TIR R/C/O BIJLAGE 5 MAPPINGTABEL NTS TI DVEVEIHTING Tabblad "Aangifte" Gebruik // Vakken carnet TI pmerkingen HFDGEGEVENS VAN DE AANGIFTE LN 1 Het door de houder van het carnet TI gebruikte interne identificatienummer:

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 3 maart 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 3 maart 2005 * PAPISMEDOV E.A. ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 3 maart 2005 * In zaak C-195/03, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door het Hof van Beroep te Antwerpen

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE LEIDRAAD

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE LEIDRAAD EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE Brussel, 11 maart 2019 LEIDRAAD TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN DOUANEGERELATEERDE AANGELEGENHEDEN INDIEN ER GEEN AKKOORD

Nadere informatie

Importinspecties verpakkingshout voor (natuur)steenproducten herkomst China

Importinspecties verpakkingshout voor (natuur)steenproducten herkomst China Het proces in stappen Importinspecties verpakkingshout voor (natuur)steenproducten herkomst China 1. Een zending van de betreffende goederen die uit China binnenkomt in de EU kan zonder fytosanitaire 1

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES TOEPASSING VAN HET NCTS (New Computerised Transit System) D.I. 521.103 D.D. 254.361

Nadere informatie

CASUS ALGEMEEN Douchecabine

CASUS ALGEMEEN Douchecabine CASUS ALGEMEEN Douchecabine Casus Was douchen aanvankelijk een activiteit die diende om het lichaam te reinigen, inmiddels is het ook een vorm van ontspanning. Groot probleem is echter dat langdurig douchen

Nadere informatie

Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn

Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn Plantenziektenkundige Dienst Stroomschema documentcontrole fytorichtlijn 1. De documentcontrole (document = fyto-certificaat) wordt gebaseerd op de elektronische vooraanmelding. Indien de vooraanmelding

Nadere informatie

Welkom! Programma. 9 april Webinar "vertegenwoordiging in douanezaken" Webinar. Vertegenwoordiging in douanezaken

Welkom! Programma. 9 april Webinar vertegenwoordiging in douanezaken Webinar. Vertegenwoordiging in douanezaken Webinar Vertegenwoordiging in douanezaken Welkom! Programma Verschillende vormen van vertegenwoordiging Voorwaarden De (juiste) volmacht Vertegenwoordiging in de praktijk: Gebreken in de vertegenwoordigingsbevoegdheid

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESLUIT VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EG-EVA VEREENVOUDIGING VAN DE FORMALITEITEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESLUIT VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EG-EVA VEREENVOUDIGING VAN DE FORMALITEITEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 1.9.2005 SEC(2005) 1062 definitief Ontwerp BESLUIT VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EG-EVA VEREENVOUDIGING VAN DE FORMALITEITEN tot wijziging van de Overeenkomst

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij de. Gedelegeerde Verordening van de Commissie

BIJLAGEN. bij de. Gedelegeerde Verordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.4.2016 C(2016) 2002 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij de Gedelegeerde Verordening van de Commissie houdende rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/341 tot aanvulling

Nadere informatie

Bijeenkomst Wat is bezwaar? Wanneer bezwaar mogelijk? Bezwaar. art. 1:5 lid 2 AWB. art. 1:3 lid 7 ADW. indien niet eens met

Bijeenkomst Wat is bezwaar? Wanneer bezwaar mogelijk? Bezwaar. art. 1:5 lid 2 AWB. art. 1:3 lid 7 ADW. indien niet eens met Bijeenkomst 38-2 Bezwaar 1 Wat is bezwaar? art. 1:5 lid 2 AWB het gebruikmaken van de ingevolge een wettelijk voorschrift bestaande bevoegdheid, een voorziening tegen een besluit te vragen bij het bestuursorgaan

Nadere informatie

Europese Gemeenschap. Derde landen. Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie

Europese Gemeenschap. Derde landen. Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie Land van Land van Binnenkomst Inspectie Douanebestemming na inspectie NL Europese Gemeenschap Derde landen Elektronisch aanmelden (CLIENT) NL NL Invoer in NL NL NL Entrepot in NL NL lidstaat Invoer / Entrepot

Nadere informatie

BASISREGELING ACTIEVE VEREDELING

BASISREGELING ACTIEVE VEREDELING Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2505 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T regelgeving 088-6026850

Nadere informatie

Welkom & Introductie. Ben Radstaak ACN

Welkom & Introductie. Ben Radstaak ACN Programm a 13:00 Welkom & introductie programma 13:15 Aanleiding en proces tot nu toe 13:30 Bouwstenen van de Douanetechniek 14:00 Het bouwwerk: welke keuzes zijn er? 14:30 Het verkrijgen van een nieuwe

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES NCTS BEËINDIGING VAN DE REGELING COMMU- NAUTAIR/GEMEENSCHAPPELIJK DOUANE- VERVOER ALTERNATIEF

Nadere informatie

Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard

Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard Aangifte: AN-2013-3810 Gebruiker: ALI Datum: 26/01/12 Tijd: 09:29:39 Dossier: HANDELSKADE Omschrijving: Referentie: 10067105 MRN: 126710593E671066 Aangemaakt door

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE Brussel, 11 september 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN DE

Nadere informatie

Niet-binnenlandse handelingen

Niet-binnenlandse handelingen 1 (art. 39-42) 2 intracommunautaire handelingen - intracommunautaire verwervingen - intracommunautaire leveringen 3 invoer UITVOER wat? levering van goederen met vervoer bestemd voor derdeland plaats?

Nadere informatie

Niet-binnenlandse handelingen

Niet-binnenlandse handelingen 1 uitvoer (art. 39-42) 2 intracommunautaire handelingen - intracommunautaire verwervingen - intracommunautaire leveringen 3 invoer uitvoer UITVOER wat? levering van goederen met vervoer bestemd voor derdeland

Nadere informatie

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid

'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid 9 april 2014 'Vooraf erkend persoon' : (soms) ontheven van zijn hoofdelijkheid Ivan Massin, Deloitte Belgium, Indirect tax Gepubliceerd in: Fiscoloog, n 1381, p. 7, BIBLO Een 'vooraf erkende persoon' is

Nadere informatie

L 313/16 Publicatieblad van de Europese Unie

L 313/16 Publicatieblad van de Europese Unie L 313/16 Publicatieblad van de Europese Unie 12.10.2004 RICHTLIJN 2004/103/EG VAN DE COMMISSIE van 7 oktober 2004 betreffde de controles van de idtiteit de fytosanitaire controles van in deel B van bijlage

Nadere informatie

Voorwaarden voor het gebruik van het CLIENT- IMPORT systeem van de Plantenziektenkundige Dienst

Voorwaarden voor het gebruik van het CLIENT- IMPORT systeem van de Plantenziektenkundige Dienst Voorwaarden voor het gebruik van het CLIENT- IMPORT systeem van de Plantenziektenkundige Dienst Beleidsregel ter zake van het op elektronische wijze aanbieden van zendingen voor onderzoek als bedoeld in

Nadere informatie

Zeecontainervervoervoorwaarden

Zeecontainervervoervoorwaarden Zeecontainervervoervoorwaarden Opgesteld ten behoeve van de Alliantie van Zeecontainervervoerders en de Vereniging van Zeecontainervervoerders (VZV) en mede namens Transport en Logistiek Nederland gedeponeerd

Nadere informatie

Nieuwe aangifte Regeling extern douanevervoer voor geweigerde en teruggezonden goederen zonder aanbrengen douanekantoor vereist feitenonderzoek

Nieuwe aangifte Regeling extern douanevervoer voor geweigerde en teruggezonden goederen zonder aanbrengen douanekantoor vereist feitenonderzoek Uitgave 49, 3 december 2015> 2015/3071 Nieuwe aangifte Regeling extern douanevervoer voor geweigerde en teruggezonden goederen zonder aanbrengen douanekantoor vereist feitenonderzoek Hof van Justitie van

Nadere informatie

Vrije Verkeer: Directe Vertegenwoordiging (januari 2014) INHOUD

Vrije Verkeer: Directe Vertegenwoordiging (januari 2014) INHOUD INHOUD 2 Inleiding 2 Wat houdt directe vertegenwoordiging in? 3 Toepassing directe vertegenwoordiging 4 Begrip direct vertegenwoordiger en vertegenwoordigde 4 Wie kan zich direct laten vertegenwoordigen

Nadere informatie

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Opgelet : Hieronder worden enkel de velden opgegeven die nieuw zijn en in het kader van de security regels ( E.U. ver. 1875 en amend.) en aan de bestaande

Nadere informatie

Het DWU, overpeinzingen en verbazingen

Het DWU, overpeinzingen en verbazingen Het DWU, overpeinzingen en verbazingen Prof. Walter de Wit Hoogleraar Internationaal en Europees Douanerecht, Erasmus Universiteit Rotterdam Partner Global Trade bij EY walter.de.wit@nl.ey.com Inhoud presentatie

Nadere informatie

Import FLEGt producten uit Indonesie

Import FLEGt producten uit Indonesie Import FLEGt producten uit Indonesie Het proces in stappen 1 Een zending van de betreffende goederen die uit Indonesië binnenkomt in de EU kan zonder aanvaarding van de vergunning niet in het vrije verkeer

Nadere informatie

Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) Copyright 2012 Portbase. Alle rechten voorbehouden

Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) Copyright 2012 Portbase. Alle rechten voorbehouden Still ( eindbeeld filmpje zwart gat) 2 Eenvoudig en probleemloos exporteren via Rotterdam en Amsterdam 3 Portbase: Aandeelhouders Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam Gezamenlijk Port Community System

Nadere informatie

Case Rituitvoering binnenland

Case Rituitvoering binnenland Case Rituitvoering binnenland Chauffeur Henk is werkzaam bij een transportbedrijf uit Pijnacker. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van containers. Na een wekelijkse rust moet hij vandaag containers

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 maart 2004 (19.03) (OR. en) 6219/2/04 REV 2. Interinstitutioneel dossier: 2003/0167 (COD) LIMITE

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 maart 2004 (19.03) (OR. en) 6219/2/04 REV 2. Interinstitutioneel dossier: 2003/0167 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 16 maart 2004 (19.03) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2003/0167 (COD) PUBLIC 6219/2/04 REV 2 LIMITE UD 27 ENFOCUSTOM 9 MI 36 COMER 21 TRANS 65 CODEC

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier Douane Aanvraag Vergunning douane-entrepot 1 Gebruiksaanwijzing Over dit formulier Over dit formulier Met dit formulier vraagt u een Vergunning douane-entrepot aan. De vergunning geeft u toestemming om

Nadere informatie

Vertegenwoordiging bij uitvoer

Vertegenwoordiging bij uitvoer Vertegenwoordiging bij uitvoer Vertegenwoordiging bij uitvoer per 6 april 2008 Met ingang van 6 april 2008 wordt de vertegenwoordiging bij uitvoer in het Sagitta Uitvoersysteem geïmplementeerd. Dit heeft

Nadere informatie

PUBLIC 15564/02 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) LIMITE UD 143 NT 22

PUBLIC 15564/02 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) LIMITE UD 143 NT 22 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 januari 2003 (OR. en) PUBLIC 15564/02 LIMITE UD 143 NT 22 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van het Comité Douanesamenwerking

Nadere informatie

Regeling tot wijziging van de Algemene douaneregeling en de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968

Regeling tot wijziging van de Algemene douaneregeling en de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 Regeling tot wijziging van de Algemene douaneregeling en de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 1 Regeling tot wijziging van de Algemene douaneregeling en de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 6 april 2016 (OR. en) 7604/16 UD 69 DELACT 58 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 5 april 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens

Nadere informatie

Bijeenkomst Overzicht bijzonderheden. Achteraf afgeven certificaat. Bijzonderheden en vereenvoudigingen

Bijeenkomst Overzicht bijzonderheden. Achteraf afgeven certificaat. Bijzonderheden en vereenvoudigingen Bijeenkomst 34-3 Bijzonderheden en vereenvoudigingen 1 Overzicht bijzonderheden achteraf afgeven certificaten afgifte duplicaten vervanging certificaten onvolledige aangifte (overlegging achteraf) EUR.1

Nadere informatie

Tussen wal en schip. Minderbevindingen bij vervoer van minerale oliën

Tussen wal en schip. Minderbevindingen bij vervoer van minerale oliën Tussen wal en schip Minderbevindingen bij vervoer van minerale oliën Door: Tussen wal en schip, A.G.J Wentink Post-Master Douane 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 1 Vervoer van niet

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 30.7.2018 L 192/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/1063 VN DE COMMISSIE van 16 mei 2018 houdende wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU)

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 11 juli 2002 *

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 11 juli 2002 * ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 11 juli 2002 * In zaak C-371/99, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 234 EG van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangig geding tussen Liberexim

Nadere informatie