Verzekering van de transportrisico's

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verzekering van de transportrisico's"

Transcriptie

1 Verzekering van de transportrisico's Bij het transporteren van zendingen via weg-, spoor-, lucht- en maritiem vervoer zijn de goederen blootgesteld aan enkele gevaren. Waaronder diefstal, bederf, verkeersongevallen, contaminatie, zinken van het schip, enzovoort. Het vervoer wordt verricht door een derde partij. Hierdoor heeft verkoper noch koper invloed op de veiligheid van de goederen. Om toch de transportrisico's te kunnen dekken is het noodzakelijk om een transportverzekering af te sluiten. In het verzekeren van het transport hebben verschillende instanties zich gespecialiseerd. Zij stellen het contract op in naam van een derde en zullen in geval van schade de oorzaak vaststellen. De verzekering dekt de verzekerde tegen mogelijke schade. Risico's bij internationale handel Zoals al eerder besproken zijn er verschillende risico's verbonden aan het transport van de goederen. Daarom is het nodig dat de verantwoordelijke partij de nodige verzekeringen afsluit om de risico's te dekken. Wie er verantwoordelijk is voor het afhandelen van de verzekeringen hangt af van welke incoterm er gebruikt wordt. Hieronder staan de meest voorkomende risico's besproken: Commercieel risico De kans bestaat dat de importeur niet meer in staat is om te betalen. De reden kan zijn dat de koper niet meer solvabel is vanwege overmacht of onwil. De verkoper kan zich hiervoor indekken door het aangaan van een transportverzekering. Het risico dat de importeur zijn betalingsverplichtingen niet wil of niet kan nakomen valt eveneens onder het commercieel risico. Bovendien kan de exporteur een verzekering aangaan dat het frabricagerisico dekt. Dit houdt in dat de verkoper verzekerd is tegen eventuele contractbreuk van de koper voor de levering of tijdens het frabricageproces. De importeur kan zich verzekeren tegen het verlies wegens een niet conforme of te late levering. Landenrisico Het invoerende land weigert de goedkeuring tot betalen van de goederen omwille van economische problemen in het land. Dit is uiteraard een slechte zaak voor de verkoper. De koper heeft hier geen inspraak in en hij draagt dus geen schuld. De verkoper kan zich voor dit politiek risico indekken met een kredietverzekering bij de Nationale Delcrederedienst (ONDD).

2 Transportrisico en logistieke risico Het is namelijk zo dat bij elke transportverzending de kans bestaat op verlies of fysieke schade van de goederen. De schade kan veroorzaakt worden bij de behandeling van de goederen of tijdens het transport. Bij deze case worden de goederen verzonden in containers. Containers verminderen de kans op diefstal en schade maar dat neemt het risico niet weg. De goederen moeten te allen tijde goed bewaakt worden, indien dit niet gebeurd is de kans op diefstal groter. Er zijn zelfs gevallen waar volledige containers verdwijnen door menselijke of natuurlijke oorzaken. Wie verantwoordelijk gesteld wordt voor het verpakken, overladen en transporteren van de goederen wordt vastgesteld in de gekozen incoterm. Administratief risico Bij elke transportverrichting is het noodzakelijk om de bijhorende administratieve documenten te vervullen. Wanneer een fout in de documenten wordt ontdekt bij de douane kan het zijn dat de goederen het land niet binnen mogen. Zolang de fout niet verholpen wordt, zullen de goederen bij de douane moeten blijven. Dit oponthoud kan schade opleveren voor de koper. De koper kan zich hiervoor verzekeren door de administratieve documenten te laten afhandelen door een gespecialiseerde onderneming. Indien er alsnog een fout voorkomt is dit de schuld van de derde partij en is de koper hiertegen verzekerd. Wisselkoersrisico De koers op het moment van verzenden kan gunstiger zijn dan op het moment dat de koper de vracht moet betalen. Met als gevolg dat het bedrag niet meer overeenkomt en de verkoper ofwel verlies lijdt ofwel winst maakt. De Nationale Delcrederedienst dekt het verlies of nadeel van de koersschommelingen bij internationaal transport. In geval van onze case is dit risico niet van toepassing aangezien er niet buiten de EU wordt gehandeld. Economisch risico Wanneer de prijzen van de grondstoffen sterk kunnen fluctueren, bestaat de kans op verlies voor de verkoper. De prijs waartegen de verkoper zijn grondstoffen aankoopt, kan meer zijn dan op het moment van het verkopen van zijn afgewerkt product. De verkoper kan zich indekken door bepaalde clausules in het verkoopcontract te laten opnemen. Zo vermijdt hij het verlies in de prijsbepaling. Juridisch risico Niet elk land hanteert dezelfde wetgeving voor het transport van goederen. Bij tegenstrijdige wetgeving zal er een akkoord moeten worden gevonden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Elke partij wil graag dat de wetgeving van zijn land gebruikt wordt. Er kan eveneens gekozen worden voor een internationale, gestandaardiseerde wetgeving.

3 Welke organisaties financieren en/of verzekeren deze transacties? Nationale delcrederedienst (ONDD) Het is een Belgische instantie die ondernemingen helpt bij het verzekeren van de goederen bij internationaal verkeer. De Nationale delcrederedienst voorziet de ondernemingen van verzekeringen en zal ze in hun naam uitvoeren. De verzekering zal de ondernemingen dekken tegen politieke- en commerciële risico's. De instantie verleent niet enkel hulp aan Belgische ondernemingen maar ze richten zich tot heel de EU. Bovendien is hun site voorzien van informatie over de verschillende risico's van de verschillende landen. Dit is zeer handig voor ondernemingen. Zo kunnen ze op voorhand over de landenrisico's beschikken en dit kan de doorslag geven om een verzekering af te sluiten. Door deze werkwijze hebben de ondernemingen meer zekerheid en de risico's worden verkleind. Coface Coface helpt elke onderneming die zich wil verzekeren tegen het risico op wanbetalingen van de klant. De doelstelling van de instantie is het beschermen van de ondernemingen tegen het financieel risico bij internationale handel. Ze staan bekend om hun kredietverzekering en voorzien ondernemingen over de hele wereld met hun diensten. Dankzij hun landanalyse helpen ze de ondernemingen met hun beslissing om een verzekering al dan niet af te sluiten. Het is een zeer groot en wereldwijd bekend bedrijf. Het heeft een omzet van ongeveer 1,5 miljoen dollar per jaar en is actief in 66 landen. International Union of Marine Insurance (IUMI) De instantie IUMI wordt geleid door zijn eigen leden en werkt voor zijn leden. Ze voorzien een uitgebreid informatienetwerk voor de betrokken partijen bij internationaal transport. Jaarlijks houden ze een conferentie waar verschillende verzekeraars samenkomen en ideeën uitwisselen. Die ideeën zijn bedoeld om de verzekeringen zodanig te verbeteren zodat de risico's steeds te verkleinen. De conferenties houden plaats in telkens een verschillend land. Zo ging in het jaar 2009 de conferentie door in de stad Brugge.

4 Welke verzekeringsproducten bieden zij aan? In een verzekeringscontract staan verschillende risico's in die gedekt worden gedurende het transport. Het is een bundel van verschillende verzekeringen in één document. De verzekering is zodanig opgesteld dat enkel de nodige gegevens ingevuld moeten worden. Indien er verschillende verzekeringen afgesloten worden, zullen de gegevens telkens opnieuw ingevuld moeten worden. Er zijn drie soorten clausules voor het verzekeren van goederen. De clausules zijn opgesteld door Institute Cargo Clauses, ICC. 1 Institute Cargo Clause A: Het is een uitgebreide dekking voor internationaal transport en deze is het meeste gebruikt over de wereld. De verzekerde wordt gedekt voor alle mogelijke schade of verlies die kan voorkomen gedurende het transport. 2 Institute Cargo Clause B: Bij deze clausule is de verzekerde niet voor alle schade verzekerd. Het dekt de risico's die opgesomd staan in het verzekeringscontract. Meerbepaald voor brand of explosie, aanvaring tussen twee schepen, het stranden of kapseizen van het schip. Alsook het omkantelen van het vervoermiddel bij voor- en natransport en lossing van de goederen in een noodhaven. Bovendien dekt de clausule eveneens de schade of verlies van goederen in geval van averij-grosse. Dit betekent dat de goederen schade hebben geleden door een handeling in een noodsituatie. De handeling moet enkel genomen worden met als doel om de goederen, schip en bemanning te beschermen. Waterschade opgelopen door zout of zoet water en het verlies van lading bij laden of lossen staan eveneens hierin vermeld. 3 Institute Cargo Clause C: Zoals in de clausule B worden hier eveneens de verzekerde risico's vernoemd in het verzekeringscontract. Indien de risico's niet opgenomen zijn worden ze dus niet gedekt. In onze case wordt er gebruik gemaakt van de Institute Cargo Clause A. Hierbij worden alle risico's gedekt en heeft het bedrijf zekerheid dat verlies of schade van alle aard gedekt zal worden.

5 Hoe wordt een premie berekend? Uiteraard moet er een premie betaald worden bij het afsluiten van een verzekering. Aan de hand van een vooraf opgesteld schema gaan we nagaan tot welke categorie de verzonden goederen vallen. Dit schema is opgesteld door the Belgian Organisation of Marine Insurers. De premies zijn van toepassing op elk transport van of naar België. In de bovenvermelde tabel kan men de verschillende categorieën vinden met de samenhangende premies. De verschillende categorieën zijn 'All kind +', 'All -', 'Delicate' en 'Very Delicate'. Onder de eerste categorie vallen alle producten die niet onder de andere categorieën geklasseerd worden. De premies hangen af van de bestemming en houden geen rekening met de plaats van vertrek. De bestemmingen zijn onderverdeeld in de verschillende delen van de wereld en niet land per land. Zo kan men bijvoorbeeld de premie opzoeken voor de Benelux. België, Nederland en Luxemburg hanteren dezelfde premies vanwege hun handelsakkoord. De hoogte van de premie hangt af van het landenrisico. Hoe groter het risico, hoe hoger de premie zal zijn. Als men kijkt naar België bedraagt de premie 0,075%, hieruit kunnen we afleiden dat er een laag landenrisico is. Verder wordt er een onderscheid gemaakt tussen containerladingen of conventionele ladingen. Dit is belangrijk om te weten, aangezien de veiligheid van een container hoger ligt dan bij een conventionele lading. Met als gevolg dat de premie bij het gebruik van een container lager zal zijn. Als laatste factor hangt de premie af van transport naar de haven of transport naar het binnenland. Als de goederen naar de haven worden vervoerd, bedoeld men dat de goederen opgeslagen worden in de haven zelf. Indien de goederen verder worden vervoerd naar een opslagplaats bij de geadresseerde spreekt men van transport naar binnenland. De goederen worden bij aankomst in de haven direct vervoerd naar de geadresseerde. Wanneer de goederen opgeslagen zijn in de haven van bestemming bestaat de kans dat ze niet voldoende beschermd worden. Omwille van onvoldoende kennis over de goederen of onvoldoende bewaking. Het is ten slotte een opslagplaats waar verschillende zendingen opgeslagen worden, in tegenstelling tot de opslagplaats bij de geadresseerde. Hier is de bescherming groter omdat de geadresseerde een uitgebreide kennis over de goederen bezit. Voor onze case vervoeren we producten die onder de categorie 'All kind +' vallen. De goederen worden niet vervoerd in containers en ze worden getransporteerd naar het binnenland. De zending gaat naar Zweden, dit land valt onder U.K. + Scandinavia. Als we al deze factoren weten kunnen we afleiden dat de premie 0,125% bedraagt.

6 Berekening van de premie Hieronder vindt u de berekening van de premie aan de hand van het landenrisico, de totale waarde van de goederen en de vrachtprijs. In ons geval bedraagt de premie 220,11.

Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT

Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT Inhoud 1. Cargo: België blijft in top 15... 2 2. CMR blijft uit het rood... 3 3. Binnenvaart... 4 4. Zeevaart... 5 5. Conclusie... 5 Net voor

Nadere informatie

Internationalisering van KMO s. Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties.

Internationalisering van KMO s. Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties. Internationalisering van KMO s Bescherming tegen de risico s verbonden aan de buitenlandse transacties. Credendo Frank Vanwingh, Group Deputy CEO & Group COO Brussel, 18 september 2018 Risico s bij export

Nadere informatie

Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties

Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties Nieuwe Incoterms Juridische en btw-implicaties Agenda Wat is nieuw in Incoterms 2010? Wat regelen de Incoterms? De Incoterms Hoe de juiste Incoterm kiezen? Wat regelen de Incoterms niet? Wat bij afwijking

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 2 de jaar Bedrijfsbeheer optie Expeditie, Distributie en Transport Transportverzekering: Vergelijking

Nadere informatie

Bescherming tegen de risico s verbonden aan buitenlandse transacties

Bescherming tegen de risico s verbonden aan buitenlandse transacties Internationalisering van KMO s Bescherming tegen de risico s verbonden aan buitenlandse transacties Credendo Gert Lambrecht, Head of Business Development, Marketing & Communication Gent, 2 oktober 2018

Nadere informatie

Vervangen door foto. Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010

Vervangen door foto. Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010 Vervangen door foto Zonder transport staat alles stil. KVK 15/06/2010 Agenda De transportverzekeringen binnen het Belgisch verzekeringslandschap De producten Marine &Transport De cargoverzekeringen Cargoverzekeringen

Nadere informatie

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Schaderegeling in de handelsverzekering Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Goederentransportverzekering De schaderegeling in het transportverzekeringsrecht heeft haar oorsprong

Nadere informatie

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren CONTRACT TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN : 1 hierna genoemd «EERSTGENOEMDE» EN 2... hierna genoemd «TWEEDE GENOEMDE» ARTIKEL 1 : VOORWERP 1.1. De eerstgenoemde vertrouwt aan de tweede genoemde transport opdrachten

Nadere informatie

Acquisitie en verkoop activiteiten

Acquisitie en verkoop activiteiten Acquisitie en verkoop activiteiten Na bestudering van de stof kan je antwoord geven en/of omschrijven wat de onderstaande termen betekenen. Als bron kan je je stencil, aantekeningen maar uiteraard ook

Nadere informatie

Goederentransportverzekering

Goederentransportverzekering 2 Als je het transport van je goederen uitbesteedt aan een vervoerder is eventuele schade niet volledig of niet gedekt. De vervoerder is namelijk maar gedeeltelijk of helemaal niet aansprakelijk voor schade,

Nadere informatie

1 Partijen. 1.1 De verkoper

1 Partijen. 1.1 De verkoper 1 Partijen 1.1 De verkoper De partij die de brandstoftanks aanbied is Kautex, in België is deze gevestigd in Tessenderlo. Het hoofdkwartier van Kautex is gevestigd in Duitsland, Bonn. Kautex is onderdeel

Nadere informatie

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico TNT Express zet u veilig op weg U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke antwoorden

Nadere informatie

VIVIUM UNIVERSAL SOLUTIONS. De eerste stap naar kilometerslange zekerheid.

VIVIUM UNIVERSAL SOLUTIONS. De eerste stap naar kilometerslange zekerheid. VIVIUM UNIVERSAL SOLUTIONS. De eerste stap naar kilometerslange zekerheid. CASCO en CMR: twee oplossingen op maat voor het Belgische wegvervoer. Onze expertise In de verzekeringswereld neemt VIVIUM een

Nadere informatie

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen)

CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) CASUS DEEL 2 Supersauna (20 vragen) Casus Supersauna is een handelsonderneming voor sauna s en toebehoren van sauna s. Supersauna heeft in Indonesië 50 handgemaakte hardhouten sauna s gekocht. Deze worden

Nadere informatie

Goederentransportverzekering

Goederentransportverzekering Goederentransportverzekering Goederentransportverzekering Als je goederentransport uitbesteedt aan vervoerders loop je risico s. De vervoerder vergoedt de schade niet of is maar beperkt aansprakelijk voor

Nadere informatie

1. Al onze verkopen worden uitsluitend beheerst door onze algemene voorwaarden,

1. Al onze verkopen worden uitsluitend beheerst door onze algemene voorwaarden, ALGEMENE VOORWAARDEN A. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Al onze verkopen worden uitsluitend beheerst door onze algemene voorwaarden, met uitsluiting van alle andersluidende voorwaarden, behoudens andersluidende

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 11

Inhoudstafel. Woord vooraf 11 Woord vooraf 11 Hoofdstuk 1. Inleiding 13 1.1. De levering als meest kenmerkende prestatie van de koopovereenkomst 13 1.2. Levering wordt logistiek 16 1.3. Leveringsvoorwaarden 19 1.4. Nood aan eenvormige

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES OVERGANGSMAATREGELEN NCTS D.I. 521.103 D.D 247.252 Bijlage één schema Brussel, 26 juni

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Euro Transport over Land en Zee

INHOUDSTAFEL. Euro Transport over Land en Zee INHOUDSTAFEL Euro Transport over Land en Zee 1 2 HET ZEEVERVOER HET COGNOSSEMENT THE BILL OF LADING I. Algemene situatieschets...4 A. Historiek...4 B. Wetgeving...5 C. De Haagse Regelen...5 a. Toepassingsveld

Nadere informatie

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen

Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen. Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen Leidraad bij internationaal ondernemen Stroomlijn uw logistieke activiteiten en verleg grenzen is een uitgave van Flanders Investment & Trade Gaucheretstraat

Nadere informatie

Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG

Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG Directoraat-generaal infrastructuur en logistiek Directoraat C - Middelen L - 2929 LUXEMBURG AFDELING CONTRACTEN EN AANBESTEDINGEN LUXEMBURG AANBESTEDING Nr. INLO.AO-2013-019-LUX-UTB-02 DIENSTVERLENING

Nadere informatie

Persdossier. 9 januari 2017

Persdossier. 9 januari 2017 Persdossier 9 januari 2017 Inhoudstafel 1. Missie 2. Waarden 3. Groepsstructuur en kerncijfers 4. Historisch overzicht 5. Producten 6. Onze expertise in opkomende landen 2 1. Missie Missie Onze missie

Nadere informatie

M. Bijzondere voorwaarden Goederentransportverzekering (eigen vervoer) GTR 2.1

M. Bijzondere voorwaarden Goederentransportverzekering (eigen vervoer) GTR 2.1 M. Bijzondere voorwaarden Goederentransportverzekering (eigen vervoer) GTR 2.1 Inhoud Artikel 1. Aanvullende begripsomschrijving 2. Omschrijving van de dekking 3. Schade Deze Bijzondere voorwaarden vormen

Nadere informatie

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER Ets VIELLEVOYE Division TOLFER ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN GELDIG VANAF 1 januari 2016 1 Artikel 1: Toepassingsgebied Deze algemene verkoopvoorwaarden (AVV) gelden voor alle producten die door de Ets.

Nadere informatie

Transportrisico s uitschakelen

Transportrisico s uitschakelen uitschakelen TRANSPORTRISICO S Of het nu aanvallen van piraten of het verlies van lading op de E40 betreft, dagelijks horen we informatie over ongevallen waarbij goederen op weg van de verkoper naar de

Nadere informatie

Goederentransportverzekering GTR 1.1

Goederentransportverzekering GTR 1.1 Goederentransportverzekering GTR 1.1 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Aanvullende begripsomschrijvingen Omschrijving van de dekking Schade Overige bepalingen Deze Bijzondere Voorwaarden

Nadere informatie

Productwijzer Inboedelverzekering

Productwijzer Inboedelverzekering Productwijzer Inboedelverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de inboedelverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Welke factoren

Nadere informatie

Administrative bron. NBB: Nationale Bank van België - Buitenlandse handel. Algemene informatie

Administrative bron. NBB: Nationale Bank van België - Buitenlandse handel. Algemene informatie Metadata Administrative bron NBB: Nationale Bank van België - Buitenlandse handel Algemene informatie Via de maandelijkse intrastat-aangifte verstrekken de ondernemingen inlichtingen over hun intracommunautaire

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreid)

Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreid) Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreid) Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreid) In deze productwijzer vindt u belangrijke algemene informatie over de collectieve

Nadere informatie

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico

Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Verzekeringsmogelijkheden Neem geen enkel risico Met TNT Express slaapt u op beide oren U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke

Nadere informatie

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico

Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico Verzenden zonder zorgen Neem geen enkel risico TNT Express zet u veilig op weg U verkiest uw waardevolle en belangrijke zendingen mee te geven met een betrouwbare partner? U verwacht duidelijke antwoorden

Nadere informatie

Productwijzer. Opstalverzekering

Productwijzer. Opstalverzekering Productwijzer Opstalverzekering I Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de opstalverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Welke factoren spelen

Nadere informatie

Clausuleblad CL02. Inhoudsopgave

Clausuleblad CL02. Inhoudsopgave Clausuleblad CL02 Behorende bij de Transportpolis GV02 De in dit clausuleblad opgenomen clausules zijn alleen van toepassing voor zover deze op het polisblad zijn vermeld. Inhoudsopgave 1 Diefstal-nachtrisico

Nadere informatie

KBC-POLIS PLEZIERVAART

KBC-POLIS PLEZIERVAART KBC-POLIS PLEZIERVAART De verzekering pleziervaart beschermt de verzekerde tegen schade aan en door zijn zeil- of motorboot. De verzekering is bestemd voor pleziervaarders met een zeil- of motorboot. Verzekeringen

Nadere informatie

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek.

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek. FSMA_2016_10 dd. 9/06/2016 Deze mededeling gaat over de verzekeringsovereenkomsten Brand Eenvoudige Risico s voor woningen (hierna woningverzekering ) die door verzekeringsondernemingen worden aangeboden

Nadere informatie

Zekerheidspakket voor MKB ers in de zorg en uiterlijke verzorging

Zekerheidspakket voor MKB ers in de zorg en uiterlijke verzorging Zekerheidspakket voor MKB ers in de zorg en uiterlijke verzorging OOBelangrijkste schaderisico s gedekt in één pakket OOVrije pakketkeuze, dagelijks opzegbaar OOPakketkorting al vanaf twee verschillende

Nadere informatie

BELGACAP. 1. Praktische Gids. Aanvullende Publieke Kredietverzekering, Dankzij BELGACAP, de Belgische

BELGACAP. 1. Praktische Gids. Aanvullende Publieke Kredietverzekering, Dankzij BELGACAP, de Belgische BELGACAP De Belgische Aanvullende Publieke Kredietverzekering 1. Praktische Gids Dankzij BELGACAP, de Belgische Aanvullende Publieke Kredietverzekering, kunt u bepaalde van de u door Atradius geleverde

Nadere informatie

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!!

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Als bestuurder ben je voor veel meer aansprakelijk dan je denkt. Een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid is een noodzaak en ook meer dan betaalbaar

Nadere informatie

Naam van de onderneming: Rechtsvorm : Zetel van de onderneming : Contactpersoon: adres: Tel. : GSM:..

Naam van de onderneming: Rechtsvorm : Zetel van de onderneming : Contactpersoon:  adres: Tel. : GSM:.. TRIP - Formulier toetredingsaanvraag tot de VZW TRIP voor 2019 (gelieve het formulier tegen uiterlijk 31 augustus 2018 terug te sturen naar de voorzitter van de raad van bestuur van de vzw TRIP, de Meeûssquare

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant) collectieve WGAhiaatverzekering (uitgebreide variant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (uitgebreide variant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (uitgebreide Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide. Welke

Nadere informatie

SVA-congres 27 maart 2014. Transportverzekeringen door Mr R. de Haan

SVA-congres 27 maart 2014. Transportverzekeringen door Mr R. de Haan 3 SVA-congres 27 maart 2014 Transportverzekeringen door Mr R. de Haan Onderwerpen Geschiedenis Wie moet wat verzekeren? Betrokken partijen Verzekerde reis Verzekerd belang Verzekering en Inco Terms Opzet

Nadere informatie

Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Van Duuren Districenters B.V. INCOTERMS 2010 Stuartweg 8a 4131 NJ Vianen The Netherlands T +31 (0)347-357 000 E info @ vanduuren.nl INCOTERMS 2010 Incoterms zijn internationaal geldende leveringsvoorwaarden

Nadere informatie

CAR verzekering: heeft mijn VvE dat nodig?

CAR verzekering: heeft mijn VvE dat nodig? CAR verzekering: heeft mijn VvE dat nodig? De laatste tijd wordt aan mij steeds vaker gevraagd of een VvE zelf een bouwverzekering moet afsluiten of dat dit aan de aannemer/projectontwikkelaar overgelaten

Nadere informatie

Met ingang van 1 januari 2011 kunnen koper en verkoper kiezen uit de volgende 11 Incoterms : Voor elke vorm van transport: multimodaal transport

Met ingang van 1 januari 2011 kunnen koper en verkoper kiezen uit de volgende 11 Incoterms : Voor elke vorm van transport: multimodaal transport Voor bestellingen via de DORMOT webwinkel hanteren wij binnen Nederland standaard EXW. Neem contact op met onze salesengineers over de mogelijkheden van nationale en internationale bezorging en de daarmee

Nadere informatie

INFO DOUANEWAARDE Toelichting aangifte van gegevens inzake de douanewaarde (D.V.1)

INFO DOUANEWAARDE Toelichting aangifte van gegevens inzake de douanewaarde (D.V.1) INFO DOUANEWAARDE Toelichting aangifte van gegevens inzake de douanewaarde (D.V.1) In deze informatie wordt u uitgelegd hoe de aangever de aangifte D.V.1 moet invullen. De nummers en daarbij horende opmerkingen,

Nadere informatie

Excise Movement and Control System (EMCS)

Excise Movement and Control System (EMCS) Excise Movement and Control System (EMCS) EMCS EMCS?? Oh EMCS!! Dan begrijp ik wat u bedoelt European Modular Cultivation System Sfg A New Experiment Facility for Biological Research on the International

Nadere informatie

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant)

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Allianz Inkomensverzekeringen Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Allianz Inkomensverzekeringen Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene

Nadere informatie

DSV XPress. Global Transport and Logistics

DSV XPress. Global Transport and Logistics DSV XPress Global Transport and Logistics 1 2 DSV XPress DSV XPress; snel, flexibel en eenvoudig in gebruik. DSV XPress biedt verschillende express diensten aan. Wij verzorgen uw zending van afhaling tot

Nadere informatie

TALENSIA. Bedrijfsschade Plus Speciale Risico s. Specifieke bepalingen

TALENSIA. Bedrijfsschade Plus Speciale Risico s. Specifieke bepalingen TALENSIA Bedrijfsschade Plus Specifieke bepalingen De inleiding en voorstelling van het verzekeringsplan Ondernemingen De gemeenschappelijke bepalingen De woordenlijst zijn eveneens van toepassing. Artikel

Nadere informatie

DAS voor de Binnenvaart Rechtsbijstandverzekering met incassobijstand

DAS voor de Binnenvaart Rechtsbijstandverzekering met incassobijstand DAS voor de Binnenvaart Rechtsbijstandverzekering met incassobijstand Direct juridische hulp en advies Binnenvaartteam met gespecialiseerde juristen Voor iedere binnenvaartondernemer U voorkomt hoge kosten

Nadere informatie

Productwijzer Pechhulpverzekering

Productwijzer Pechhulpverzekering Pechhulpverzekering Productwijzer Pechhulpverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de pechhulpverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering?

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering)

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Afhandeling op luchthavens

Afhandeling op luchthavens Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek 1400008 Afhandeling op luchthavens Vergoeding voor schade, verlies of diefstal tijdens beroepsverplaatsingen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28

Nadere informatie

Alstublieft! Uw nieuwe verzekeringsdocumenten Wij hebben uw Transportpolis met contractnummer verlengd.

Alstublieft! Uw nieuwe verzekeringsdocumenten Wij hebben uw Transportpolis met contractnummer verlengd. Behandeld door Kenmerk Transportverzekeringen 3256857 1 Laan van Malkenschoten 20, Postbus 700, 7300 HC Apeldoorn t.a.v. de heer B. de Ruiter Albert Einsteinstraat 26 UNIT 1.0.3 3261 LP OUD-BEIJERLAND

Nadere informatie

Reaal ZZP Pakket. Voorwaarden Eigen Vervoer. Belangrijke informatie. ZZP Eigen Vervoer

Reaal ZZP Pakket. Voorwaarden Eigen Vervoer. Belangrijke informatie. ZZP Eigen Vervoer Reaal ZZP Pakket Voorwaarden Eigen Vervoer In de voorwaarden ZZP Eigen Vervoer leest u: Wat u van ons mag verwachten en wij van u verwachten (pagina 2). Waarvoor u wel en niet bent verzekerd (pagina 2

Nadere informatie

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Dienst voor Operationele Expertise en Ondersteuning - Expertise Wet- en Regelgeving - Afdeling Douanewetgeving Vergelijking van de vakken van het Enig

Nadere informatie

Collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant)

Collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Productwijzer Collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide

Nadere informatie

oom VERZEKERINGEN Productwijzer Inboedelverzekering Wat leest u in deze productwijzer? Wilt u meer weten?

oom VERZEKERINGEN Productwijzer Inboedelverzekering Wat leest u in deze productwijzer? Wilt u meer weten? oom VERZEKERINGEN Productwijzer Inboedelverzekering April 2011 Deze productwijzer hoort bij de verzekeringen die verkocht worden door de afdeling Brandverzekeringen. Wat leest u in deze productwijzer?

Nadere informatie

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de rechtsbijstandverzekering in het verkeer. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Rechtsbijstand in het verkeer Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de rechtsbijstandverzekering in het verkeer.

Nadere informatie

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer

Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Rechtsbijstand in het verkeer Productwijzer Rechtsbijstand in het verkeer Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de rechtsbijstandverzekering in het verkeer.

Nadere informatie

VERZEKERINGSVOORWAARDEN TRANSPORT GOEDEREN UITGEBREID ALL RISKS, OORLOGS- EN STAKERSRISICO. Inhoudsopgave

VERZEKERINGSVOORWAARDEN TRANSPORT GOEDEREN UITGEBREID ALL RISKS, OORLOGS- EN STAKERSRISICO. Inhoudsopgave TG130-05/2 VERZEKERINGSVOORWAARDEN TRANSPORT GOEDEREN UITGEBREID ALL RISKS, OORLOGS- EN STAKERSRISICO Inhoudsopgave art. SECTIE 1 UITGEBREID ALL RISKS Omvang van de dekking 1 Uitgebreid All Risks 1.1 Kostenvergoeding

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR WEGVERVOER

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR WEGVERVOER ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR WEGVERVOER Algemeen - Toepassing Deze vervoersovereenkomst, nationaal dan wel internationaal, wordt beheerst door de bepalingen van het CMR-verdrag en door onderhavige voorwaarden.

Nadere informatie

INFORMATIE EN DEBATAVOND OVER VERZEKERINGEN

INFORMATIE EN DEBATAVOND OVER VERZEKERINGEN INFORMATIE EN DEBATAVOND OVER VERZEKERINGEN 2 juni 2010 Agenda 1. Verzekerings-voorwaarden 2. Premiezetting 3. Beveiliging 4. Risico-acceptatie 5. Schadebetaling 6. Opzeg 1. VERZEKERINGS- VOORWAARDEN 1.

Nadere informatie

RETOURBELEID VOOR KLANTEN

RETOURBELEID VOOR KLANTEN RETOURBELEID VOOR KLANTEN 1. Doel en algemene beleidsverklaring 1.1. Ecolab waardeert alle klanten, en onze inzet voor kwaliteitsproducten en eersteklas service wordt ondersteund door een eerlijk en redelijk

Nadere informatie

Productwijzer Verzekering aanhangwagen,

Productwijzer Verzekering aanhangwagen, Productwijzer Verzekering aanhangwagen, boot-/paardentrailer en Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de verzekering voor een: aanhangwagen boottrailer

Nadere informatie

Interpolis ZekerInBedrijf

Interpolis ZekerInBedrijf Interpolis ZekerInBedrijf Verzekeringsvoorwaarden (GTS-BV-02-151) Goederentransport - Evenementen en diefstal Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Inhoudsopgave pagina Verzekerd 2 1 Welke zaken zijn

Nadere informatie

Bijlage 1: Algemene Voorwaarden voor Optionele Verzekeringen van de Pakketten Van toepassing vanaf 1 februari 2014

Bijlage 1: Algemene Voorwaarden voor Optionele Verzekeringen van de Pakketten Van toepassing vanaf 1 februari 2014 Bijlage 1: Algemene Voorwaarden voor Optionele Verzekeringen van de Pakketten Van toepassing vanaf 1 februari 2014 De algemene voorwaarden van toepassing voor de Optionele Verzekering van de Pakketten

Nadere informatie

Valutatermijntransactie

Valutatermijntransactie Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin

Nadere informatie

Interpolis ZekerInBedrijf

Interpolis ZekerInBedrijf Interpolis ZekerInBedrijf Verzekeringsvoorwaarden (GTS-BV-01-151) Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Inhoudsopgave pagina Verzekerd 2 1 Welke zaken zijn verzekerd? 2 2 Welke gebeurtenissen zijn

Nadere informatie

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden.

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden. Ter attentie van de leden van TRIP VZW TRIP de Meeûssquare 29 B- 1000 BRUSSEL Tel. +32 2 547 56 11 marc.dierckx@trip- vzw.be md 130410 Aanvraag premie-incasso 2012 en certificeringverslag Brussel, 10 april

Nadere informatie

Tariefverordening. op evenementen in de haven

Tariefverordening. op evenementen in de haven Tariefverordening op evenementen in de haven directiecomité van 10 december 2012 raad van bestuur van : 18 december 2012 ingangsdatum : 1 januari 2013 Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Havenhuis Entrepotkaai

Nadere informatie

Productwijzer Kapitaalverzekering

Productwijzer Kapitaalverzekering Productwijzer Kapitaalverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de kapitaalverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de

Nadere informatie

Productwijzer Aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer en bagagewagen

Productwijzer Aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer en bagagewagen Aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer en bagagewagen Productwijzer Aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer en bagagewagen Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene

Nadere informatie

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen.

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. 1 POTJE BREKEN, POTJE BETALEN. Potje breken, potje betalen is de titel van een brochure van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Nadere informatie

College Transportverzekering Magna Charta Mr J.D. van de Meent, Van Traa Advocaten N.V.

College Transportverzekering Magna Charta Mr J.D. van de Meent, Van Traa Advocaten N.V. College Transportverzekering Magna Charta Mr J.D. van de Meent, Van Traa Advocaten N.V. Vraag Wat is transportverzekering? 2 Transportverzekering: - Goederenverzekering - Cascoverzekering - Logistieke

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant) collectieve WGAhiaatverzekering (basisvariant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (basisvariant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

EEN VERZEKERAAR ALS GEEN ANDER.

EEN VERZEKERAAR ALS GEEN ANDER. EEN VERZEKERAAR ALS GEEN ANDER. Hiscox bestaat sinds 1901 en is in West-Europa marktleider in beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Als zakelijke verzekeraar zijn we gespecialiseerd in het verzekeren

Nadere informatie

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken

Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatieblad November 2012 Verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken Informatie bij het gebruik van een Vergunning inrichting voor de opslag van alcoholvrije dranken en een Vergunning inrichting voor

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN van de besloten vennootschap STEENSMA B.V., gevestigd te Leeuwarden, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Leeuwarden op 26 januari 2015. Artikel

Nadere informatie

BSAE- Verzekering. Towards Professional Recognition

BSAE- Verzekering. Towards Professional Recognition BSAE- Verzekering Towards Professional Recognition Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Op vraag van BSAE heeft verzekeringsmakelaar Group Casier een exclusieve verzekeringspolis beroepsaansprakelijkheid

Nadere informatie

Productwijzer Caravanverzekering

Productwijzer Caravanverzekering Productwijzer Caravanverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de caravanverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Welke factoren spelen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Bikekoerier Tilburg - 2012 Versie 5-11-12

Algemene Voorwaarden Bikekoerier Tilburg - 2012 Versie 5-11-12 1-6 Algemene Voorwaarden Bikekoerier Tilburg - 2012 Versie 5-11-12 In deze algemene voorwaarden komen de volgende onderwerpen ter sprake: Algemene Voorwaarden voor Koeriersdiensten (gedeponeerd ter griffie

Nadere informatie

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie?

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie? Bescherming tegen koersschommelingen Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin wat een valutaoptie is, hoe het werkt en wat de voordelen,

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (basisvariant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant).

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK

Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK S.A. AVISE N.V. Avenue de Fré - Defrelaan 139 prod@avise.be 1180 Bruxelles Brussel claims@avise.be T : +32/2 340.66.66 Ent - ond n 861.095.328 F : +32/2

Nadere informatie

ACTIE GEZIN. tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot. 2 jaar aan halve prijs! Familiale. Rechtsbijstand Privéleven*

ACTIE GEZIN. tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot. 2 jaar aan halve prijs! Familiale. Rechtsbijstand Privéleven* ACTIE GEZIN tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot 2 jaar aan halve prijs! Top + Familiale Rechtsbijstand Privéleven* 2 jaar aan halve prijs! Top + Familiale Rechtsbijstand Privéleven* Onderschrijf

Nadere informatie

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Bent u importeur, exporteur of heeft u een vergunning voor een economische douaneregeling en wilt u uw aangifteproces uitbesteden aan een douaneagent? Wat kan deze

Nadere informatie

Doe veilig zaken het is gedekt!

Doe veilig zaken het is gedekt! Doe veilig zaken het is gedekt! Vooruitgang brengt altijd risico s met zich mee Frederick B. Wilcox Waar ligt u s nachts wakker van? Zorgen over niet betaald worden? Geen bankkrediet verkrijgen? Cashflow

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Algemene verkoopsvoorwaarden Welpa Trans N.V. (versie 06/01/2016)

Algemene verkoopsvoorwaarden Welpa Trans N.V. (versie 06/01/2016) Algemene verkoopsvoorwaarden Welpa Trans N.V. 1. Toepasselijkheid Deze verkoopsvoorwaarden beheersen alle juridische verhoudingen tussen Welpa Trans N.V. en de klant (opdrachtgever). Onder klant (opdrachtgever)

Nadere informatie

Incoterms 2010. Internationale handel en regelgeving. Tijdschrift Controlling Kluwer 2011

Incoterms 2010. Internationale handel en regelgeving. Tijdschrift Controlling Kluwer 2011 Internationale handel en regelgeving Incoterms 2010 Tijdschrift Controlling Kluwer 2011 Drs. Jean Gieskens AC CCM QT is verbonden als hoofddocent aan de VVCM opleidingen en als docent aan diverse hogescholen

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN Saint-Gobain Innovative Materials Belgium - februari 2016 1. Algemene bepalingen Deze algemene verkoopvoorwaarden (de Algemene voorwaarden ) zullen van toepassing zijn op alle

Nadere informatie

Collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant)

Collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant) Productwijzer Collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant).

Nadere informatie

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over

Nadere informatie

Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden

Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties goed organiseren is goed voorbereiden NnL 1 Evenementen tentoonstellingen, beurzen en monstercollecties Bij het organiseren van festiviteiten,

Nadere informatie

IRIS PHOTO EQUIPMENT INSURANCE Polisvoorwaarden F

IRIS PHOTO EQUIPMENT INSURANCE Polisvoorwaarden F IRIS PHOTO EQUIPMENT INSURANCE Polisvoorwaarden 01.04.2016 F015643 201604 ALGEMENE VOORWAARDEN : Alle risico's zoals beschreven in artikel 8 van de transportpolis van Antwerpen (d.d. 20.04.2004) Algemene

Nadere informatie